Stap voor stap gitaarles Leer in een stap voor stap cursus de basis over gitaarspelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.gitaartabs.nl Stap voor stap gitaarles Leer in een stap voor stap cursus de basis over gitaarspelen."

Transcriptie

1 Stap voor stap gitaarles Les door Patrick92 Uitsluitend voor Gitaartabs Leer in een stap voor stap cursus de basis over gitaarspelen.

2 2 Stap voor stap gitaarles Inhoudsopgave Voorwoord In dit stap voor stap lesboek wordt de basis van het gitaarspelen uitgelegd, afwisselend met afbeeldingen geluidsfragmenten en tekst. De bedoeling is dat jij aan het eind van deze les wat kennis hebt over de gitaar, en weet hoe je er op moet spelen. Je bent dan dus een echte gitarist. Klinkt goed toch? 4 CD BIJLAGE 5 OPBOUW VAN HET BOEK HOOFDSTUK 1 VOOR HET SPELEN 7 GITAAR KOPEN 8 DE GITAAR 9 OEFENINGEN 10 HOUDING 11 STEMMEN 12 TABLATUUR 1 HOOFDSTUK 2 HET BEGIN 14 GITAAR SPELEN 15 OEFENINGEN 16 EERSTE LIEDJES 17 AKKOORDEN 19 SLAGPATROON 20 OEFENINGEN 21 EERSTE LIEDJES Les en samples via:

3 3 Stap voor stap gitaarles HOOFDSTUK 3 HET BETER WERK 23 TOKKELEN 24 OEFENINGEN 25 TABLATUUR 2 26 EERSTE LIEDJES 3 27 POWERAKKOORDEN 28 MEER AKKOORDEN 29 DIVERSE LIEDJES HOOFDSTUK 4 STIJLEN 31 BLUES 32 ROCK 33 - REGGAE 34 METAL HOOFDSTUK 5 INFO EN VERANTWOORDING 36 - NAWOORD 36 - BRONVERMELDING Les uitsluitend voor Gitaartabs Les en samples via:

4 4 Stap voor stap gitaarles CD BIJLAGE Bij deze methode hoort een CD. deze kun je downloaden op. Elk nummer op de CD correspondeert met een stukje dat gegeven staat in het boek. Track. Nr. Bladzijde 1. Stemmen Gitaar spelen Gitaar spelen Gitaar spelen Oefeningen Oefeningen Oefeningen Oefeningen Oefeningen Oefenignen Vader jacob Liesje had een l Nothing else ma Ode an die freude E majeur E mineur C majeur Akkoorden Slagpatroon Schema Schema Eerste liedjes Eerste liedjes tokkelen hammer on pull off vibrato Slide Californication Kryptonite Zombie Hey Michel Powerchords Under the bridge Smells like tee Wonderwall shuffle Blues Slagpatroon Slagpatroon I shot the sherrif Reggea Palm muting 33 Les en samples via:

5 5 Stap voor stap gitaarles Opbouw van het boek In het boek wordt gebruik gemaakt van tekst en geluid. De geluidsfragmenten op de cd helpen bij het begrijpen van de oefeningen en de uitleg. er wordt aangeraden om de CD er daarom ook goed bij te gebruiken. Ook is het verstandig om buiten deze les om naar andere muziek te luisteren, zodat je wat opsteekt van de gitaarpartijen daarin. Dit is goed voor je muzikaal vermogen. Het boek geeft ook oefeningen, die er voor bedoelt zijn dat je je geleerde kennis kunt toepassen. Er wordt daarom aangeraden om deze oefeningen ook te volgen. Heb je vragen bij een stuk van het boek, vraag ze dan gerust op Les en samples via:

6 6 Stap voor stap gitaarles Hoofdstuk 1 Voor het spelen Voordat je kunt beginnen met het spelen op de gitaar, moet je eerst wat andere zaken weten. Wat informatie over het kopen van de gitaar, wat informatie over de gitaar zelf, de houding, het stemmen, en nog wat andere dingen die belangrijk zijn om te weten. Het is belangrijk dat je dit goed leert, want dit zul je zeker nodig hebben. Wat kun je na dit hoofdstuk? - Je weet waar je op moet letten bij het kopen van een gitaar. - Je kent de namen van de onderdelen van de gitaar. Zowel van een akoestische als van een elektrische. - Je kent de verschillen tussen de akoestische en elektrische gitaar. - Je weet hoe je je gitaar vast hoort te houden. - Je weet hoe je je plectrum vast moet houden - Je weet hoe je je gitaar correct moet stemmen - Je weet hoe je tablatuur moet lezen. Bijbehorende CD tracks: - Track 1 Les en samples via:

7 7 Stap voor stap gitaarles De gitaar kopen. Zonder gitaar geen gitaar spelen. Koop/huur/leen van je buurman een gitaar, want zonder gitaar kan ik je geen gitaar leren spelen. Bij het kiezen van een gitaar heb je verschillende mogelijkheden. Ik maak voor het gemak slechts onderscheid tussen 2 gitaren. De akoestische gitaar en de elektrische gitaar. Veel beginnende gitaristen, voornamelijk degene die een voorkeur hebben voor rock of metal, hebben de neiging om een elektrische te kopen, want dit is vetter. Maar toch adviseer ik om te beginnen op de akoestische gitaar. Waarom? Hier leer je beter de basis op. Je hebt een wat bredere hals, dus meer ruimte voor je vingers, je krijgt meer gevoel voor je gitaar etc. Ook is akoestisch een veel goedkopere investering. Je hebt al gitaartjes vanaf 30 euro. Niet dat je hier veel van verwachten moet, maar een elektrische gitaar + versterker zit je al gauw aan de 150 euro. Dus indien je nog geen keuze hebt gemaakt, Ik adviseer akoestisch. Elektrisch komt later. Dus je gaat naar de plaatselijke muziekboer en zoekt een gitaar. En dan slaat de twijfel toe. Hele muren volgehangen met gitaren, allemaal hetzelfde. Welke gitaar? Nou, daar kan ik dus hier van achter mijn toetsenbord geen conclusies over trekken, dus zul je er een ander bij moeten halen, als je echt geen risico wilt lopen om een kat in de zak te kopen. Je kunt natuurlijk ook op de praatjes van de verkoper in gaan, maar daar trek ik ook altijd mijn twijfels bij. Dus misschien heb je een vriend/oom/buurman die gitaar kan spelen, vraag of hij meekomt en even op de gitaar wil spelen. Heb je meteen een betrouwbare feedback. Niet in bezit van vrienden? Geen oom die gitaar speelt? Vraag het dan aan de vriendelijke mensen op het Gitaartabs forum! Zij kunnen je (bijna) altijd wel helpen. Ben je al in het bezit van een elektrische gitaar, ook geen probleem. Je kunt ook beginnen op een elektrische gitaar. Alle stappen genomen in deze les zijn eenvoudig te volgen op een elektrische gitaar. Afb 2.1 Akoestische gitaar Les en samples via:

8 8 Stap voor stap gitaarles De gitaar afb 3.1 Voor het gemak van deze les is hier een afbeelding met rechts een akoestische en links een elektrische gitaar. Om je vertrouwd te maken met de basisbegrippen staan alle namen erbij. Ongeacht welke stijl je speelt, of je rock speelt, pop, folk, funk, metal of country. Of je op een akoestische of een elektrische gitaar speelt, de brug blijft de brug een stemmechaniek blijft een stemmechaniek. Zoals je kunt zien zijn er qua onderdelen enkele verschillen tussen de 2 gitaren hierboven. Een akoestische gitaar heeft namelijk geen toonvolumeregeling, elementschakelaar, tremelosysteem of elementen, en een elektrische gitaar heeft geen klankgat. Maar aangezien beide gitaren 6 snaren hebben, kun je er over het algemeen hetzelfde mee spelen. Les en samples via:

9 9 Stap voor stap gitaarles Hoofdstuk 1 Oefening 1 A) Zet de namen onder de gegeven onderdelen B) Hoeveel snaren heeft een gitaar? a. 4 b. 5 c. 6 d. 7 e. 8 C) Welk gedeelte van de elektrische gitaar zorgt voor het geluid? a. Markeringen b. Tremelosysteem c. Elementen d. Kop Antwoorden: A) Kop, Brug, Hals B) c. C) c. Les en samples via:

10 10 Stap voor stap gitaarles Houding OK. Je hebt je gitaar. nu het moment van de waarheid, er op leren spelen. Voordat je er op kan spelen moet je de gitaar eerst juist vastpakken. Voor rechtshandige: leg de gitaar op je rechter schoot met de kop naar links toe. Pak met je linker hand de hals vast, zoals in afbeelding 4.1 a. ben je linkshandig, dan doe je het precies andersom. Gitaar op je linkerschoot kop naar rechts. Zoals in 4.1 b. in de afbeeldingen hieronder wordt gebruik gemaakt van een elektrische gitaar. Dit gaat hetzelfde voor een akoestische gitaar. Steun met je arm op de hoek van de gitaar, zo, dat de handen bij de snaren uitkomen. a. b. afb 4.1 Nu je de gitaar vast kan houden, is het tijd voor een plectrum. Sommigen spelen met, andere zonder. Ik adviseer je om het beide te proberen. Zowel met als zonder, zo ontdek je zelf wat je fijn vind. Houd de plectrum vast zoals in afbeelding 4.2. De plectrum tussen je duim en wijsvinger, niet te hard knijpen. afb 4.2 Les en samples via:

11 11 Stap voor stap gitaarles Stemmen Voordat je kunt spelen moet je gitaar gestemd staan. Niets zo vervelend als een gitaar die vals is. Dit kan op verschillende manieren. Het is aan te raden om een stemapparaatje te kopen als beginner, of je moet over een goed oor beschikken. Dan is een stemfluitje ook mogelijk, of een piano, als je daarover beschikt. Je kunt ook stemapparaatjes gebruiken op internet, waarbij je gewoon een microfoon gebruikt. Hier ga ik niet verder op in, ik raad aan gewoon een stemapparaat te kopen, daar heb je altijd profijt van. De meeste stemapparaten gaan uit van een bepaalde noot. Dat is een toon die je op de gitaar speelt. Elk vakje op je gitaar, ook wel fretten genoemd, geeft een andere toon. Als je de 6 e snaar speelt, ook wel de dikste snaar, geeft dit de noot E, indien de gitaar goed gestemd is. De 5 e moet A zijn, de 4 e moet D zijn de 3 e moet G zijn, de 2 e B en de 1 e, de dunste snaar, moet E zijn. Zoals je kunt zien is iedere toon gekoppeld aan een letter. Deze letters gaan van A tot en met G. en na G komt opnieuw A, en dit gaat zo door: ABCDEFGABCDEFGABCDEFGABCDEFGABCDEFGABCDEFGABCDEFGABCDEFG Om te onthouden welke snaar welke toon moet zijn, bestaat er ezelsbruggetjes. Vanaf de dikste snaar gezien: Een Aap Die Graag Bananen Eet Zoals je ziet zijn er 2 snaren die E heten. Daarom maak ik onderscheid tussen DIKKE E en DUNNE E. Een gitaar raakt na een tijdje ontstemt. Sommige eerder dan andere. En dan is het tijd om weer te stemmen. Ja. Stemmen is vervelend, maar het moet nou eenmaal. Maar niet getreurd, als je straks duizenden euro s per jaar verdiend als rockster, koop je gewoon een gitaar die zichzelf stemt Track 1 - Stemming Stemfluit Elektronisch stemapparaat Les en samples via:

12 12 Stap voor stap gitaarles Tablatuur 1 Om Gitaar te kunnen spelen hebben we 2 mogelijkheden. Je kunt noten lezen, maar aangezien veel beginnende muzikanten kippenvel krijgen bij het idee dat ze die enge bolletjes en puntjes moeten lezen, is er ook een andere manier. Tablatuur. In deze lessen zal ik alle te spelen muziek in tablatuurformaat geven. Ondanks dit raad ik je toch aan om noten te leren lezen. Kan later altijd nog. afb. 6 Tablatuur is in principe heel simpel. Daarom ga ik er ook niet TE veel over vertellen. Het is een schrift van cijfertjes en streepjes. Elk streepje stelt een snaar voor en elk cijfertje de fret op de snaar die je aan moet slaan. Klinkt moeilijk, is het niet. Zoals je in afbeelding 6 kan zien, kun je elke fret een nummertje geven. Hier een stukje tablatuurschema als voorbeeld. E B G D A E Het onderste streepje stelt de dikste snaar voor, het bovenste streepje de dunste. Als er cijfertjes instaan betekent het dat je een vinger van je linkerhand iets voor die fret zet, en met een vinger aan je rechterhand, of plectrum, die snaar aanslaat. In het voorbeeld hieronder zou je eerst de Dikke E snaar los spelen, dan je vinger iets voor de 1 e fret zetten de snaar aanslaan. Dan je vinger iets voor de 2 e fret zetten en aanslaan etc. Later komen we terug bij tablatuur, dan wat uitgebreider. E B G D A E *NB Als er gezegd wordt Vakje 3 wordt hiermee bedoeld dat je je vinger voor de 3 e fret moet zetten. Les en samples via:

13 13 Stap voor stap gitaarles Hoofdstuk 2 Het begin Nu je je theoretische hap binnen hebt is het tijd voor waar je je gitaar voor gekocht hebt, om er op te spelen. Verwacht niet dat je in een paar minuten de sterren van de hemel speelt, je bent immers nog maar net begonnen. Het toverwoord is oefenen. Je kunt zoveel lezen als je wil, maar het moet echt van jezelf komen. JIJ gaat gitaarspelen en niet je boek. Belangrijk is dus ook je doorzettingsvermogen, want dit is alles. Het is niet gek als je in het begin last krijgt aan je vingers, stop dan ook op tijd. Gitaarspelen doe je voor de lol, dus niet om er pijn van te krijgen. Ook kan het zijn dat je denkt dat je vingers te kort zijn voor sommige dingen. Dit is niet zo. Het is enkel zo dat je vingers een beetje stroef zijn. Dit is een kwestie van, wederom, oefenen. Je vingers worden vanzelf soepel. Wat kun je na dit hoofdstuk? - Je weet waar je op moet letten bij het gitaarspelen. - Je kunt je eerste noten uit een gitaar halen. - Je kent de basistechniek van het spelen op de gitaar. - Je weet wat akkoorden zijn. - Je kent een aantal makkelijke akkoorden. - Je kent een aantal bekende liedjes, zowel met akkoorden als met noten. Bijbehorende CD tracks: - Track 2 t/m 26 Les en samples via:

14 14 Stap voor stap gitaarles Gitaar spelen Nu is het tijd om te beginnen met spelen. Dit is waarvoor je de gitaar gekocht hebt: om te spelen. Pluk met je vinger aan een van de snaren. Zo. Dat was het. Je hebt gitaar gespeeld. Niet zo moeilijk toch. Nu gaat het echt beginnen. track 2 E B G D A E Speel eerst 4 keer de dikke E snaar zonder dat je een vakje indrukt met je linkerhand. Leg je duim tegen de snaar aan, laat de duim van de snaar schieten en laat deze landen op de snaar die hieronder zit. De A snaar. Doe dit 4 keer. Herhaal dit dan op de A snaar. Dan plaats je je wijsvinger van je linkerhand iets voor de eerste fret. Niet te hard duwen, gewoon goed indrukken. Sla nu met het eerste vakje ingedrukt de E snaar 4 keer aan, herhaal dit op de A snaar. Tijd voor wat meer oefeningen. track 3 E B G D A E Probeer nu niet alleen met je duim te spelen, maar al je vingers te gebruiken. track 4 E B G D A E Als je meerdere vakjes gebruikt, probeer dan ook meerdere vingers te gebruiken. Probeer voor elk vakje een andere vinger te gebruiken. Voor vakje 1 de wijsvinger, voor 2 de middelvinger en voor 3 de ringvinger. Als je denkt dat je vingers daar te kort voor zijn, dat is niet zo. Dit komt met veel oefenen. Het betekent enkel dat je vingers een beetje stijf zijn. Oefening baart kunst. Les en samples via:

15 15 Stap voor stap gitaarles Oefeningen Om het een beetje in de vingers te krijgen zijn hier een aantal oefeningen. track 5 1) track 6 2) track 7 3) track 8 4) track 9 5) track 10 6) Les en samples via:

16 16 Stap voor stap gitaarles Eerste liedjes Nu je weet hoe je tablatuur moet lezen en hoe je op je gitaar moet spelen is het tijd om je eerste liedjes te spelen. Hieronder wat makkelijke eerste liedjes om te spelen. track 11 [Vader Jacob] E: B: G: D: A: E: track 12 [Liesje had een lammetje] E: B: G: D: A: E: track 13 [Metallica Nothing else matters] - intro E B G D A E track 14[Ode an die Freude Ludwig van Beethoven] e B G D A E Bron Les en samples via:

17 17 Stap voor stap gitaarles Akkoorden Akkoorden zijn in principe gewoon veel noten die je tegelijk speelt. Akkoorden zijn de basis van bijna alle muziek die je hoort op de radio. Als je vlot akkoorden kunt spelen, dan kun je de meeste nummers meespelen. Er zijn veel akkoorden. En dan bedoel ik ook echt HEEL veel. Gelukkig bestaan de meeste liedjes uit een aantal simpele akkoorden. Deze leg ik nu uit. Elk akkoord heeft een naam. Net zoals je noten hebt die A B C D E F of G heten, heten de akkoorden ook A B C D E F of G. Voor akkoorden gebruiken we ook een soort van tablatuur. We schrijven akkoorden op in een akkoordenschema. Dit ziet er zo uit. track 15 - E akkoord Dit is een E akkoord. Dit diagram wil zeggen dat je je wijsvinger (1) op de 3 e snaar 1 e vakje zet, je middelvinger (2) op de 5 e snaar 2 e vakje zet en je ringvinger (3) 4 e snaar 2 e vakje. Ga nu met je plectrum langs deze snaren, en je hebt een E akkoord. Ook wel E majeur genoemd. Je kunt merken dan het plaatsen van de vingers in het begin niet snel gaat, maar dit komt vanzelf. Binnen een mum van tijd kun je alle akkoorden pakken alsof je niet anders gewend bent. Binnen de verschillende akkoorden (abcdefg) heb je ook nog verschillen. Zo heb je de E majeur, zoals hierboven gespeeld, en de E mineur. Deze klinkt droeviger. Een mineurakkoord is te herkennen aan de m achter de letter. Hieronder een E mineur track 16 - E mineur Sla ook dit akkoord aan. Merk dat deze droeviger of kouder klinkt dan de majeur. Bij deze genoemde akkoorden moet je alle zes de snaren aanslaan. Maar er zijn ook akkoorden waarbij je de dikke E, of de E en de A niet aan hoeft te slaan. Bijvoorbeeld bij het C akkoord. Dit kun je zien aan het kruisje dat boven de dikke E snaar staat. Les en samples via:

18 18 Stap voor stap gitaarles track 17 - C majeur Akkoorden (vervolg) Omdat er zoveel verschillende akkoorden zijn, en je niet langer in spanning wil laten hoe die akkoorden er toch allemaal uitzien, geef ik hier de meest gebruikte akkoorden alvast. Track 18 - Akkoorden Probeer zo veel mogelijk te oefenen met de akkoorden. Zorg ervoor dat je ze snel kan wisselen. Als dit lukt ben je klaar om je eerste liedjes met akkoorden te spelen. Maar eerst: slagpatronen. Les en samples via:

19 19 Stap voor stap gitaarles Slagpatronen Voordat we aan slagpatronen beginnen, is er een klein dingetje dat je moet weten. In muziek maakt met gebruik van maten. Een maat is eigenlijk een soort van groepje. Al die groepjes duren even lang. Vaak 4 tellen. Een Twee Drie Vier. Dat was een maat. Alle maten in een lied duren even lang. Een lied is zo helemaal opgedeeld in maten. Nu weer terug naar akkoorden. Hieronder staat een klein schema. Elk rechtopstaande streep is een maatstreep. Dus de tijd tussen 2 strepen is 4 tellen. Tussen de 2 strepen zie je 4 schuine strepen staan. Deze strepen stellen een slag voor. Dit betekent dat je bij elk streepje het akkoord dat erboven staat aanslaat. Dit worden ook wel kwart noten genoemd. ( kwart omdat 4 van die noten 1 volle maat maken 1 noot = 1/4) In dit geval neem je een A mineur, en slaat deze 16 keer achter elkaar aan. Gewoon het akkoord vastpakken, en met de rechterhand, plectrum in de hand, van boven naar beneden de snaren aanslaan. Daarna sla je 8 keer de D mineur aan. Net zoals je de Am aansloeg, maar nu met een ander akkoord. Dan 4 keer Em, dan Dm Am en 4 keer Em. Dit schema zoals hieronder word ook wel het Bluesschema genoemd. Track 19 - Akkoorden Maar je kunt meer met akkoorden dan alleen kwartnoten spelen. Je kunt ook achtsten spelen. Deze speel je door in plaats van alleen een slag omlaag te maken ook nog een slag omhoog te maken. Dus je gaat van omlaag omhoog omlaag omhoog. Zodat je in 1 maat twee keer zoveel noten speelt. Of je speelt halve noten. Dit is een noot van 2 tellen. Dus een halve maat. Het mooie aan slagpatronen is dat je hierin eindeloos kunt variëren. Je kunt bijvoorbeeld kwarten en halve noten door elkaar gebruiken, afgewisseld met achtste etc. Probeer hier zelf mee te experimenteren, en luister naar liedjes om het slagpatroon te begrijpen. Les en samples via:

20 20 Stap voor stap gitaarles Oefeningen Probeer deze Schema s te spelen. Track 20 Schema 1 Track 21 Schema 2 Les en samples via:

21 21 Stap voor stap gitaarles Eerste liedjes 2 Hier een paar stukjes uit bekende liedjes, die makkelijk zijn om te spelen. Het slagpatroon staat er niet bij, hiervoor zul je moeten luisteren naar de liedjes. Track 22 -[The times they are a-changin Bob Dylan] G Em C G Come gather 'round people wherever you roam G Em C D And admit that the waters around you have grown G Em C G And accept it that soon you'll be drenched to the bone G Em D If your time to you is worth savin' G D C G Then you better start swimmin' or you'll sink like a stone, G C D G For the times, they are a-changin' Track 23 - [Brabant Guus Meeuwis] G een muts op m'n hoofd C D m'n kraag staat omhoog G Em 't is hier ijskoud C D maar gelukkig wel droog G de dagen zijn kort hier C D de nacht begint vroeg G Em C D de mensen zijn stug en d'r is maar een kroeg C D G als ik naar m'n hotel loop, na een donkere dag C D dan voel ik m'n huissleutel diep in m'n zak Les en samples via:

22 22 Stap voor stap gitaarles Hoofdstuk 3 Het betere werk Zo, de druk is van de ketel. De eerste liedjes zijn gespeeld en het begint al vorm te krijgen. Nu is het tijd voor het betere werk. Met enkel een paar akkoorden en een paar noten kom je nooit op de grote podiums, dus daar gaan we wat aan doen, en wel nu. Wat kun je na dit hoofdstuk? - Je weet wat het begrip tokkelen is, en hoe het moet. - Je kunt de tokkel van Dust in The wind spelen. - Je hebt een uitgebreidere kennis over tablatuur. - Je weet wat power akkoorden zijn. - Je kent een aantal wat moeilijkere liedjes. - Je kent meer akkoorden, waaronder Barré akkoorden. Bijbehorende CD tracks: - Track 26 t/m 42 Les en samples via:

23 23 Stap voor stap gitaarles Tokkelen Tokkelen is de kruising tussen het spleen van akkoorden en het gewone spelen. Je speelt de noten van een akkoord in een eigen volgorde. Een mooi voorbeeld hiervan is Dust in the wind van Kansas. Een klein voorbeeldje: - Track 24 [Dust in the wind Kansas] e: B: G: D: A: E: Dit lijkt in eerste instantie een dikke brij van cijfertjes, maar eigenlijk zit er een logica in. Alle noten die je ziet, zijn onderdeel van een akkoord. We kijken eerst naar de eerste maat. e: B: G: D: A: E: Als je nu bij wijze van spreke deze maat platduwt, krijg je dit: e:----- B:-1--- G:-0--- D:-2--- A:-3--- E:----- En dat lijkt verdacht veel op een C akkoord.de kunst van het tokkelen is niet het akkoord, maar de vingerbeweging. Misschien ben je gewend om met 1 vinger alles te spelen. FOUT. Kan niet meer. Want met tokkelen heb je je hele hand nodig. In dit geval leg ik de tokkel uit bij Dust in the wind. e: B: G: D: A: E: Op tel 1 doe je met je duim de 3 en met middelvinger de 1 dit duurt 1 tel. Op tel 2 doe je met je duim de 2. Tussen 2 en 3 doe je met je wijsvinger de open G, tel 3 weer met je duim. Tussen 3 en 4 met je middelvinger, tel 4 met je duim en de laatste weer met je wijsvinger. Herhaal dit, tot je dit kunt dromen. Serieus, tot je dit met je ogen dicht kunt spelen in je slaap. Want dan zit die tokkel er goed in. En het is goed voor je snaargevoel. Blijf met je rechterhand dit herhalen, terwijl je met je linkerhand steeds een ander akkoord pakt. Dit is de volgorde: e: B: G: D: A: E: Les en samples via:

24 24 Stap voor stap gitaarles Tablatuur 2 Naast de standaard noten kun je meer met tablatuur. Je hebt in het gitaarspelen ook dingen als Hammer-on s en Pull-off s. Klinkt heel moeilijk, maar is niet meer dan gewoon met je vinger op een vakje slaan of je vinger van een vakje aftrekken. Dit is op een elektrische makkelijker dan op een akoestische. Maar toch het oefenen waard. E B G h D h A h E-3h Track 25 Hammer on Hier speel je eerst op de dikke E snaar de G, oftewel het 3 e vakje, en dan sla je ringvinger op het 5 e vakje. Zo hard dat dit geluid geeft. Herhaal dit op de andere 3 snaren. Dit heet de hamer-on, en is aangegeven met het symbool h. Het tegenovergestelde van een hamer-on is een pull-off E B G p D p A p E-7p Track 26 Pull off Je zet je wijsvinger op het vijfde vakje, je ringvinger op de 7 e. je speelt B op het 7 e vakje, en laat dan je ringvinger van het vakje afglijden, zodat de A, oftewel 5 e vakje klinkt. Dit is een pull-off. Verder heb je ook nog vibrato. Dit wordt vaak aangegeven door het teken ~. Hierbij doe je in principe niets anders dan op en neer bewegen met de vinger aan je linkerhand, zonder deze van positie te verplaatsten, zodat dit een trillerig geluid geeft. E B G ~ D ~ A ~ E-3~ Track 27 - Vibrato Hier speel je telkens het 3 e vakje, en doe je een vibrato. Dit gaat voornamelijk vanuit de pols. Je schud je pols op en neer, zodat het trilt. Ook kun je een vibrato doen door voorzichtig de snaar omhoog en omlaag te duwen. En dan heb je nog de slides. Dit in niet meer dan een snaar aanslaan, en dan met de vinger glijden over het fretbord. E Track 28 - Slides B G / D / A / E-3/ Hier speel je dus vakje 3, en terwijl de noot nog doorklinkt schuif je je vinger op naar vakje 5. Les en samples via:

25 25 Stap voor stap gitaarles Eerste liedjes 3 Track 29- [Californication Red hot Chili peppers] E B G D h2p A E E B G D A E Track 30 - [Kryptonite 3 doors down] Repeat 3x Track 31 - [Zombie Cranberries] e -7/8-5/7-3/5-2/3p B G D A E Dsus2 e B G D Track 32 - [Hey Michel Anouk] Dsus2 Asus4 G e B G D A G Les en samples via:

26 26 Stap voor stap gitaarles Powerakkoorden Powerakkoorden. Dat klinkt vrij moeilijk, of heftig, maar is in principe het gedeelte aan gitaarspelen wat makkelijk is. Had ik in principe ook al helemaal in het begin kunnen vertellen, maar nu is je techniek en snaargevoel goed, dus kun je goed spelen. Powerakkoorden worden voornamelijk gebruikt in de rockmuziek. Als je de greep kan, kun je bijna elk lied meespelen. Het gaat om een simpele greep. Deze kun je in elke positie spelen en is telkens een goed klinkend akkoord. e: B: G: D: A: E: akkoorden. Allemaal anders. Een A mineur G mineur een B mineur weer een G mineur en een D Mineur. Wat valt je op? Juist. Allemaal dezelfde greep. Ideaal toch? Heel makkelijk, want je kunt er van alles mee spelen. Maar gerust je eigen liedjes, want het kan allemaal met vanzelf met power akkoorden. Je kunt ook op de A snaar: e: B: G: D: A: E: Track 33 - Powerchords Et voila. Weer akkoorden. Om te weten welk akkoord waar zit, moet je wat weten over tonen. Zoals ik heb gezegd heb je de A B C D E F G. Maar tussen 2 tonen zit nog een toon in. Tussen de A en de B zit de A# (Spreek uit A-ish) tussen de C en de D zit de C# (c-ish) tussen de D en E zit de D# (D-ish) en tussen de F en G zit de, hoe kan het ook anders, F# (F-ish). Zoals je ziet zit tussen de B C en tussen de E F geen toon. Het hele rijtje ziet er dus eigenlijk zo uit: A - A# - B C - C# - D - D# - E F - F# - G - G# Misschien heb je wel eens een piano gezien en vroeg je jezelf af waarom er op sommige plekken geen zwarte toetsen zitten. Nou. Dan weet je het nu. Op een gitaar is dit ook. Elk vakje op de gitaar is een toon. Laten we beginnen op de open E snaar. Dit is een E. tussen de E en F zit geen toon, dus vakje 1 is de F. vakje 2 de F#, 3 de G, 4 de G#, 5 de A, 6 de A#, 7 de B en acht de C Het eerste powerakkoord dat we speelde was in vakje 5. Dus een A. de tweede was vakje 3, dus een G. Les en samples via:

27 27 Stap voor stap gitaarles Meer akkoorden Naast de zogenoemde open akkoorden die we in het begin hebben behandeld, en de Power akkoorden, heb je er nog veel meer. Een lastig soort akkoorden, waar je veel op moet oefenen om ze onder de knie te krijgen zijn de Barré akkoorden. Dit zijn akkoorden waarbij je je wijsvinger als vele vingers tegelijk gebruikt. Je moet hierbij je vinger plat legen op de hals, om zo alle zes de snaren tegelijk in te drukken. Dit is een van de dingen wat makkelijker is op de elektrische gitaar, mede omdat deze een smallere hals heeft. Een voorbeeld hiervan is het F akkoord. De streep bovenin betekent dat je je wijsvinger plat over alle zes de fretten. Verder is het gewoon de zelfde greep als het E akkoord, maar dan een vakje verder. Dit zal in de eerste keer met veel gekraak klinken, maar met wat oefenen klinkt dit geweldig. En het heeft grenzenloze mogelijkheden. Je kunt dit eigenlijk zien als een powerakkoord, maar dan uitgebreider, en moeilijker. Verder heb je ook nog de onderstaande -7 akkoorden. Daar ga ik verder niets over uitleggen, want ik neem aan dat je daar niet op aan het wachten bent. Les en samples via:

28 28 Stap voor stap gitaarles Diverse liedjes Eigenlijk ben je nu klaar om alles te spelen. Hier een aantal suggesties om op gang te komen: Track 34 - [Under the bridge Red hot chili peppers] e B G D A E e B h5p G D / A-4/ / E Track 35 - [Smells like teen spirit Nirvana] e B G------xxxx xxxxx-3-x- D-3-33-xxxx xxxxx-3-x- A-3-33-xxxx xxxxx-1-x- E Track 36 - [Wonderwal Oasis] e B G D A E Les en samples via:

29 29 Stap voor stap gitaarles Hoofdstuk 4 Stijlen Het is tijd om je een beetje te oriënteren op verschillende muziekstijlen. Het stikt ervan in de muziekwereld. Zo weet je vast al wel wat van rock en popmuziek, en klassieke muziek, maar er is veel meer. Veel stijlen moet je eerst hebben gespeeld voordat je er conclusies over kunt trekken. Daarom hier een introductie in een aantal stijlen. Wat kun je na dit hoofdstuk? - Je weet wat de blues is. - Je weet wat een shuffle is en kunt ermee spelen. - Je kent het 12 maten bluesschema. - Je weet wat over rockmuziek.. - Je weet wat Reggae is. - Je weet hoe je Reggae speelt. - Je weet wat over Metal en hoe je het speelt. Bijbehorende CD tracks: - Track 42 t/m 50 Les en samples via:

30 30 Stap voor stap gitaarles Blues Dan is het tijd voor de blues. Het belangrijkste aan de blues is de shuffle. In een normale maat waar vier tellen in de maat zitten, een 4kwartsmaat, daar klinken de achtste noten allemaal gelijk. Ze zijn allemaal even lang. Een een twee twee drie drie vier vier 8 tellen, allemaal even lang. Maar in de blues gaat het anders, daar speel je de eerste achtste noot lang, de 2 e kort, de 3 e lang etc. Lang kort lang kort lang kort lang kort 37 - Shuffle Wat als 2 e komt bij de blues is het bluesschema. Dit is een vast akkoordenschema dat altijd in de blues terugkomt. Ook wel aangeduid als I I I I IV IV I I V VI I V Dit lijkt een lange vreemde code, maar staat ervoor welke akkoorden je moet kiezen. Stel je voor dat je een bluesschema in E speelt. Dat is 1 de E. 4 is dan (even tellen) E F G A dus de A, en de 5 e is de B. dus je speelt eerst 4 maten E, dan 2 maten A, dan 2 maten E, 1 maat B, 1 maat A, 1 maat E en ten slotte 1 maat B E E E E A A E E B A E - B track 38 - Bluesschema En dat is het 12 maten blues schema. Zoals je kunt zien met een aantal improvisaties, want dat is het hele idee achter de blues. De improvisatie. Les en samples via:

31 31 Stap voor stap gitaarles Rock Rock heeft veel weg van Blues, maar dan zonder de shuffle. Rock is heel breed. Je hebt Psychedelische rock (the Doors) Folk rock (Bob Dylan) Hardrock (Deep purple) Bluesrock (SRV) Grunge (Nirvana) Punkrock (the Ramones) Alternatieve Rock (R.E.M.) en zo kun je nog lang doorgaan. Het gaat van rustige pop muziek tot metal, maar er zit zowat altijd een gitaar in. Om toch uit te leggen hoe je rock moet spelen, Houd ik het heel simpel. Je kunt rockmuziek maken met Powerakkoorden. Deze worden vaak gebruikt in de rockmuziek. Wat het dan speciaal maakt is het slagpatroon. Hier moet je proberen variatie en originaliteit in te brengen. Je kunt een akkoordenschema door simpelweg een ander slagpatroon te nemen helemaal anders laten klinken. Als voorbeeld neem ik weer het blues schema. Track 39 Slagpatroon 1 Track 40 Slagpatroon 2 Zoals je kunt horen een groot verschil door enkel een kleine aanpassing. Je moet zelf een beetje experimenteren om er achter te komen wat goed klinkt en niet, of beter: wat jij goed vindt klinken of niet, want het gaat om je eigen smaak. Les en samples via:

32 32 Stap voor stap gitaarles Reggae Reggae is een muziekstijl die beroemd is geworden door de Jamaicaan Bob Marley. Het gaat bij de reggae allemaal om het slagpatroon. Luister maar een naar wat voorbeelden 41 I shot the Sherrif, Bob Marley Het zijn de korte piepjes die je hoort tussen de drums door. Dat is wat je speelt bij de reggae. Deze zijn goed te spelen tijdens de slag omhoog. Je weet wel, dat je je snaren van onder naar boven speelt. Bij de slag omlaag leg je je handen op de snaren, zodat er een gedempt geluid komt, en tijdens de slag omhoog speel je heel kort een akkoord. Je dempt het akkoord weer af door de vingers van je linkerhand op te tillen. Nu moeten we hier nog geschikte akkoorden bij vinden. Veelal barré akkoorden. We beginnen met de A mineur. Dit is in principe net een F akkoord. Want het F akkoord kun je eigenlijk overal spelen. Net als een powerchord, maar dan wat uitgebreider. Probeer maar eens. Speel de F maar eens met je wijsvinger in vakje 5, nu is het een A akkoord. Til je nu je middelvinger op, dan heb je een A mineur. Deze A mineur is een geweldig akkoord voor de reggae. Hier nog een aantal andere akkoorden die mooi klinken. A mineur D mineur E mineur Zoals je ziet heb je nu weer, net als bij de blues, de 1 e de 4 e en de 5 e. dus waar het eigenlijk op neer komt, is dat blues de basis is van veel hedendaagse muziek. Nu gaan we van deze akkoorden een lied maken, en dit doen we in het zelfde bluesschema. Maar dan in A mineur. Vul hier nu je funky reggae ritme op in, doe wat improvisaties et voila! Track 42 Reggae Les en samples via:

33 33 Stap voor stap gitaarles Metal En ten slotte metal. Hier ben ik overigens zelf niet zo n fan van, dus zal ik je ook niet zo geweldig kunnen uitleggen hoe je metal speelt, maar ik zal er toch wat over uitleggen. Het belangrijkste van alles bij metal is je versterker. Je hebt gewoon distortion nodig. Dat is het kraakgeluid dat zo typerend is voor deze muziek. Wat ook typerend is voor deze muziek is de palm muting Dit is spelen terwijl je de rand van je hand (dat rijmt ) op de brug legt. Niet te hard, gewoon rustig erop leggen zodat je een afgedempt geluid hoort. Track 43 Palm muting Wat ook belangrijk is, is een plectrum. Metal speel je met een plectrum. Om snel te leren spelen moet je alternative picking leren. Dit zal in het begin lastig zijn en je zult er even mee bezig zijn om het onder de knie te krijgen. Het gaat erom dat je met je plectrum steeds omlaag omhoog omlaag omhoog gaat. En ten derde de akkoorden. Je gaat geen funky jazz akkoorden spelen, maar je speelt Powerakkoorden. Ook geen blij slagpatroon, maar Shredden. Je gaat zo snel als je kan met de ritmesectie meespelen. Les en samples via:

34 34 Stap voor stap gitaarles Nawoord Ik hoop oprecht dat je wat geleerd hebt van deze les, anders wil het zeggen dat ik dit alles voor niets geschreven heb. En daar word ik natuurlijk niet blij van. Nee, even serieus, ik hoop dat ik je op weg heb geholpen in het gitaarspelen, en dat je er natuurlijk plezier in hebt, want dat is het hele idee achter muziek maken. Het moet leuk zijn. Kijk wat rond op gitaartabs, daar staan genoeg lessen om je verder te helpen, en meld je vooral aan op het forum. Daar staat vele mensen klaar om je te helpen. Verder heb ik niet veel meer te zeggen, Nu is het aan jouw om er wat van te maken. Je kunt overwegen les te nemen bij een echte muziekleraar, of een aantal boeken te kopen waarmee je op gang kunt. Ook is het een goede stimulans om in een band te gaan spelen. Niet zo goed als met elkaar muziek maken. Dus Misschien wil je vader of je moeder, je zoon of dochter, je oom of tante, neef, nicht, buurman, klasgenoot, noem maar op ook wel gitaar spelen. Oja, een reactie is altijd leuk. Zeg maar hoi als je me tegenkomt op het forum Patrick92 Ik wil afsluiten met de wijze woorden die ik eens van iemand heb gehoord die mij ook aanspoorde gitaar te spelen: Stuur me een kaartje als je beroemd bent. Les en samples via:

35 35 Stap voor stap gitaarles Bronvermelding Voor deze uitgebreide les heb ik gebruik gemaakt van een aantal bronnen. Voor de afbeeldingen heb ik gebruikt gemaakt van een boekje van behringer, dat gratis bij een gitaar geleverd is. De tablatuur gebruikt in de les is afkomstig van en Indien een van de auteurs problemen heeft met het plaatsen van deze door hun verstrekte informatie dienen ze contact met mij op te nemen via Gebruikersnaam: Patrick92 Les en samples via:

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3 Hoofdstuk 4 1. Introductie video 2. Techniek vinger 3 We zijn toe aan het leren spelen met onze 3e vinger, de ringvinger. De wijsvinger is nr. 1, de middelvinger krijgt nr. 2 dus de ringvinger nr. 3 :)

Nadere informatie

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg.

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg. Hallo, Leuk dat je er weer bent. Heb je het allemaal begrepen, de vorige lessen? En zit het goed in je vingers? Zo niet; uitleg over iets kan je altijd vragen op het forum, dat weet je he? Want we helpen

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden Gitaarakkoorden Ben je opzoek naar gitaarakkoorden? Wil je graag gitaarakkoorden leren spelen op de juiste manier? Op deze pagina vind je namelijk alle informatie over gitaarakkoorden. Om gitaar te leren

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 2: Akkoordendiagram en A-mineur Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek Hoofdstuk 8 1. Introductie video 2. SLIDE Techniek Wat is de Slide techniek? Met deze techniek schuif/ glijd (vandaar de naam Slide) je van de ene toon naar de andere. Deze tonen worden dus NIET afzonderlijk

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten!

Alles wat je wilt weten! WELKOM BIJ IN10LESSEN Alles wat je wilt weten! VOORDELEN 1. IN 10 LESSEN KUN JE 80% VAN DE MUZIEK SPELEN! 2. OEFENEN WANNEER HET JOU UITKOMT! 3. GEEN REISTIJD! 4. GEEN DURE LESSEN! 5. DUIDELIJKE UITLEG

Nadere informatie

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10 INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10 SNIK, ALWEER JE LAATSTE LES Pop Het best verkochte album ooit is The Wall van Pink Floyd. Het bekendste nummer van dat album leer je in dit hoofdstuk meespelen.

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 1: Basiskennis over je gitaar Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek Hoofdstuk 9 1. Introductie video 2. OCTAVEN Techniek Wat is de Octaven techniek? Met het spelen van octaven kun je een noot voller laten klinken. Je speelt 2 dezelfde noten maar op een verschillende toonhoogte,

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer:

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: COPYRIGHT Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: 66292492 Het is niet toegestaan om iets uit deze uitgave te verveelvoudigen,

Nadere informatie

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9 GITAARLES.NL - G I TA A R LES 9 G I TA A R L E S 9 VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME Gitaarles 9 Nog maar 2 lessen te gaan en je hebt de basis van het gitaarspelen onder

Nadere informatie

Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl. Introductie

Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl. Introductie Syllabus PDF van www.snelgitaarles.nl Introductie Deze documentatie is bedoeld als naslagwerk voor de online gitaarlessen op www.snelgitaarles.nl. Het is documentatie waarin de lessen nader toegelicht

Nadere informatie

Akkoorden (1) Lesweek 3:

Akkoorden (1) Lesweek 3: Lesweek 3: Akkoorden (1) Inleiding Deze week leert u de basisbeginselen van akkoorden. Wat is een akkoord, hoe wordt dit genoteerd en hoe kan ik het spelen? Bekijk eerst de video: Akkoorden Hoofdstuk 1

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Inleiding In deze lesweek wordt de basis besproken van het gitaarspelen. Hoe zit ziet een gitaar eruit en hoe werkt deze eigenlijk?

Inleiding In deze lesweek wordt de basis besproken van het gitaarspelen. Hoe zit ziet een gitaar eruit en hoe werkt deze eigenlijk? Inleiding In deze lesweek wordt de basis besproken van het gitaarspelen. Hoe zit ziet een gitaar eruit en hoe werkt deze eigenlijk? Bekijk eerst de video: De basis Hoofdstuk 1 De gitaar Een gitaar is een

Nadere informatie

GITAAR LES 7. Rock n Roll here we come!

GITAAR LES 7. Rock n Roll here we come! INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 7 GITAAR LES 7 LATER ALS IK GROOT BEN.. Rock n Roll here we come! Misschien heb je er al eeuwen op zitten wachten. Gitaren = rock & roll. Of dacht je: hij houdt helemaal niet

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3. Anatomie van de gitaar... 5. Accoordentabel... 7. Linkerhand... 20. Rechterhand...

Inhoudsopgave. Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3. Anatomie van de gitaar... 5. Accoordentabel... 7. Linkerhand... 20. Rechterhand... INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Dat had je zeker niet gedacht?!?... 3 Begint eer je bezint!...3 Tijd...3 Opstartproblemen...3 Doorzetten...3 Gitaar op zolder? Dacht het niet!...3 Persoonlijke online coaching...3

Nadere informatie

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer.

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer. 1 GITAAR CURSUS De basis van het gitaar-spel steunt op akkoorden. Verschillende noten (minimum 3) die op een harmonische manier samenklinken vormen een akkoord. Deze akkoorden worden in één beweging met

Nadere informatie

Gitaarles 7. Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN!

Gitaarles 7. Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN! GITAARLES.NL - G I TA A R LES 7 G I TA A R L E S 7 VANDAAG LEER JE OOK HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME Gitaarles 7 Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN! Ieders hart slaat op hol bij

Nadere informatie

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

Gitaarspelen in 1 Week

Gitaarspelen in 1 Week Gitaarspelen in 1 Week Maak nu een begin 1. Het begin 1.1 In 1 week gitaar spelen, ja het kan! 1.2 De gitaar 1.3 Mijn speelhouding 1.4 Muziekstijlen 2. Een gitaar aanschaffen of lenen? 2.1 Waar moet ik

Nadere informatie

LEERELEKTRISCHEGITAARSPELEN.COM...

LEERELEKTRISCHEGITAARSPELEN.COM... LEERELEKRISCHEGIRSPELEN.COM INHOUDSOPGVE In h o u d s o p g a v e Week... Powerchords... Week 2... Soleertechniek I... Week...7 Licks I...7 Week 4...9 Powerchords II...9 Week... Soleertechniek II... Week

Nadere informatie

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk

Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur. Naslagwerk Leergitaarspelen.com Gitaar spelen in 24 uur Naslagwerk INHOUDSOPGAV Inhoudsopgave 1.1. Dat had je zeker niet gedacht?!?...1 1.2. Begint eer je bezint!...1 1.3. Tijd...1 1.4. Opstartproblemen...1 1.5.

Nadere informatie

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar GITAAR TOKKELEN.NL Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste methode, is alles aan te

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : OP DE SNAREN VAN APOLLO PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 op de snaren van apollo op de snaren van pdf op de snaren van apollo Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel - PDF Free Download

Nadere informatie

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les?

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les? Les 2 Wat heb je al geleerd? Je weet dat het toetsenbord van een orgel een klavier heet en dat de toetsen namen hebben. Als iemand je een letter van a tot en met g noemt, kun je daarbij de bijbehorende

Nadere informatie

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 4 GITAAR LES4. Overpakken, F# en Ska Reggae

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 4 GITAAR LES4. Overpakken, F# en Ska Reggae INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 4 GITAAR LES4 Overpakken, F# en Ska Reggae HET LEVEN BESTAAT UIT E GREPEN EN A GREPEN. EEN BARRÉ ERVOOR EN JE BENT ER! Leren is repeteren! Niet alleen veel oefenen dus, maar

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp)

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp) Introductie Veel bluesmuzikanten zijn autodidact. Dat past goed in de traditie en de sfeer van de bluesmuziek. Een beetje hulp kan natuurlijk altijd handig zijn. Er zijn bluesharplessen te vinden op het

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

LES 4. Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan?

LES 4. Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan? LES 4 Leuk je weer te zien. Even kijken; les 4 dat betekend 3 snaren en 10 noten. Gaat lekker zo en je kan het nu toch wel lekker mee gaan? Geen hoofdpijn van die halve en hele noten gedoe? Mooi, mooi

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Les 4. Wat ga je leren in deze vierde les?

Les 4. Wat ga je leren in deze vierde les? Les 4 Wat heb je al geleerd? Je kent goed de namen van de toetsen op het klavier. Je kent het C het G en het F-akkoord. Je kunt in je rechterhand de toonladder en drieklank van C spelen. Je kunt spelen:

Nadere informatie

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl E F G 3 Noten op de eerste snaar. Oefening 1: Toonladder Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5 B C D 3 Noten

Nadere informatie

Titel: Blues Scales. Professionele Video Gitaar lessen. Door Xander van Dijck

Titel: Blues Scales. Professionele Video Gitaar lessen. Door Xander van Dijck Professionele Video Gitaar lessen Titel: Blues Scales Door Xander van Dijck 27-05- 2013 Deze e- reader maak onderdeel uit van de lessen van GitaartabsPlus http://www.gitaartabs.nl/plus Inhoud Blues scales...3

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

De vele manieren om te tokkelen op je gitaar G I TA A R TO K K E L E N. N L P RO E F L E S 1 De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tip: Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste

Nadere informatie

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON WWW.KLAVARVERENIGING.NL Speel binnen 0 minuten je eerste melodie! Inleiding Aanvulling op de proefles voor de baskant van de accordeon. Deze aanvulling is nodig omdat de

Nadere informatie

Kortjakje en akkoordvarianten

Kortjakje en akkoordvarianten Lesweek 3: Kortjakje en akkoordvarianten Inleiding Deze week gaat u uw eerste echte liedje leren spelen: Altijd is kortjakje ziek. Dit liedje is makkelijk te spelen als eerste liedje en bovendien is het

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De Klankkast

Hoofdstuk 4 De Klankkast Gitaar Hoofdstuk 1 De Gitaar De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken. Door met je vingers over de snaren te gaan. En met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat

Nadere informatie

Het notenschrift De basis

Het notenschrift De basis Vervolgcursus Lesweek 1: Het notenschrift De basis Inleiding In deze eerste lesweek van de gevorderden cursus wordt de basis besproken van het notenschrift. Hoe ziet het notenschrift eruit en hoe kunt

Nadere informatie

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden De gitarist in jou.. binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden Copyright 2017 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit handboek mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Kun je nog tellen? Tel dan mee!

Kun je nog tellen? Tel dan mee! G I TA A R TO K K E L E N. N L L E S 3 Kun je nog tellen? Tel dan mee! Tip: tweede en derde tel sla je met drie vingers de gitaar spelen? onderste drie gitaarsnaren Als je wilt leren tokkelen op aan. je

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

GITAAR LES 8. Nog een keertje..

GITAAR LES 8. Nog een keertje.. INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 8 GITAAR LES 8 VAN ALLES WAT Nog een keertje.. Je hebt van die zaken, die kosten je relatief weinig extra moeite om te doen, maar leveren je bijzonder veel extra op. En daar

Nadere informatie

affirmaties voor een gelukshuis

affirmaties voor een gelukshuis affirmaties voor een gelukshuis affirmeer de verkoop van je huidige huis affirmeer de aankoop van je droomhuis Edith Hagenaar Affirmeren Weet je niet wat affirmaties zijn? Lees dan dit artikel: http://www.palaysia.com/affirmatie/index.html#aff

Nadere informatie

Voor- en nadelen van het tokkelen op je gitaar met een plectrum

Voor- en nadelen van het tokkelen op je gitaar met een plectrum G I TA A R TO K K E L E N. N L L E S 2 Voor- en nadelen van het tokkelen op je gitaar Tip: met een plectrum Plectrum: de oplossing? Goede greep Er zijn mensen die zweren bij het gitaar spelen met een plectrum.

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON

HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON HULPGREPEN en TRILLERS VOOR SAXOFOON a a n gevuld m et grepen voor d e allerhoogste ( ge wo ne) to ne n door André J a nsen Soms moet je zo snel spelen dat het bijna onmogelijk is om dat met de gewone

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 1)

Luisteren: muziek (B2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Coldplay en pedaalgebruik

Coldplay en pedaalgebruik Lesweek 6: Coldplay en pedaalgebruik Inleiding Deze week gaat u weer een nieuw liedje leren spelen. Deze week leert u Clocks van Coldplay. Daarnaast leert u deze week voor het eerst uw pedaal te gebruiken.

Nadere informatie

Ik speel op mijn Gitaar

Ik speel op mijn Gitaar Ik speel op mijn Gitaar auurk ed. 07 by auurk vzw belgium - ISMN 7068 - Voorwoord Toen ik in 000 begon met gitaarles geven, ging ik op zoek naar een methode die start met tokkelen in plaats van met eenstemmig

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1 6.1.1 Rollenspel Opdracht 1 LICHAAMSTAAL Toon met gebaren en mimiek dat je boos bent. GESPREKSONDERWERP Je vertelt iemand dat je hem of haar wel leuk vindt. Je geeft een aantal complimentjes over wat jij

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Erratum. Een overzicht van de audiobestanden waarvan de nummering overeenkomt met die op de cd-rom, kan gedownload worden op de volgende website:

Erratum. Een overzicht van de audiobestanden waarvan de nummering overeenkomt met die op de cd-rom, kan gedownload worden op de volgende website: Erratum Tot spijt van de uitgever is de volgorde van de audiobestanden op de cd-rom behorend bij Gitaarspelen voor Dummies, 2de editie, ISBN 978-90-430-1349-9, niet correct. Deze komt niet overeen met

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Aikido Nail Art. A Tutorial by Kim

Aikido Nail Art. A Tutorial by Kim Aikido Nail Art A Tutorial by Kim Ik ga je leren hoe je een Aikido Design op je nagels maakt, hier is mijn uiteindelijke resultaat: Om te beginnen moet je deze spullen hebben om het design te maken: -

Nadere informatie

Anouk Platenkamp 2015

Anouk Platenkamp 2015 Wat als een sessie overleven niet meer genoeg is? Anouk Platenkamp In het artikel hoe overleef ik een sessie? heb je kunnen lezen over de eerste stappen om mee te spelen met een sessie. We hebben gekeken

Nadere informatie

Gitaarles 10. Heel veel succes bij deze laatste les. Ik hoop dat je de vervolg cursussen Tokkelen en Barré Akkoorden ook gaat volgen. Groeten, Michel!

Gitaarles 10. Heel veel succes bij deze laatste les. Ik hoop dat je de vervolg cursussen Tokkelen en Barré Akkoorden ook gaat volgen. Groeten, Michel! GITAARLES.NL - G I TA A R LES 1 0 G I TA A R L E S 1 0..EN ALWEER DE LAATSTE Gitaarles 10 Dit is je laatste basis gitaarles. Je gaat kennis maken met tokkelen en barré akkoorden. Dat zal absoluut een verrijking

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Mondharmonica spelen in 7 lessen!

Mondharmonica spelen in 7 lessen! Mondharmonica spelen in 7 lessen! Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen, maar er nog nooit aan begonnen zijn! In zeven weken leer je de belangrijkste aspecten van de harmonica

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1 basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase INTRODUCTIE OEFENINGEN stoelendans (alle leeeijden) *zet deelnemer in het midden en verwijder zijn stoel (of begin zelf) *deze deelnemer stelt een vraag

Nadere informatie

SLAGJES & RITME. Welkom

SLAGJES & RITME. Welkom Welkom 1.0 Introductie van deze cursus» Gefeliciteerd met het kiezen voor deze cursus. Je hebt al een basis, maar wilt deze gaan verbeteren. Dit is een goede zaak en zal jou een nog betere gitarist maken.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK

Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK Inhoudstafel DEEL 1: THEORIE EN TECHNIEK 1. Wat heb je nodig 2. De onderdelen van de gitaar 3. De houding 4. De vier steunpunten 5. De 6 snaren en hun kleuren 6. De 6 snaren en hun noten 7. Kaartjes knippen:

Nadere informatie

De opbouw van notenladders

De opbouw van notenladders De opbouw van notenladders Door Dirk Schut Voorwoord Iedereen kent de notennamen wel: a, bes, b, c, cis, d, es, e, f, fis, g en gis, maar wat stellen deze namen voor en waarom vinden we juist deze noten

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 6 GITAAR LES 6

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 6 GITAAR LES 6 INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 6 GITAAR LES 6 Lekker los! HET LEVEN BESTAAT UIT E GREPEN EN A GREPEN. EEN BARRÉ ERVOOR EN JE BENT ER! Voordat we met Rock & Roll en Funk/Disco verder gaan, gaan we nog één

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Music 4 you tutor voor gitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen

Music 4 you tutor voor gitaar. Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO. Rika Joris Francine Drijkoningen Muc 4 you 21 tutor voor gitaar Muzikale Opvoeding 1e leerjaar SO Rika Joris Francine Drijkoningen Photo-Muc International bvba www.photo-muc.be www.photo-muc.be/muc4you.html www.photo-muc.be/bestelling.html

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie