9 ICT-voorzieningen in kantoren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9 ICT-voorzieningen in kantoren"

Transcriptie

1

2

3 155 9 ICT-voorzieningen in kantoren Ir. U.D. Keller M&I/Partners Amersfoort Drs. P.L.T.M. van Eekeren MCM M&I/Partners Amersfoort 9.1 Inleiding Zonder ICT (informatie- en communicatietechnologie) kunnen bewoners en gebruikers van kantoren niet meer functioneren. Veel van deze ICT zit in hardware en software die na de oplevering in een kantoor wordt geplaatst. Voor een aantal ICT-(basis)voorzieningen dienen echter in de ontwerpfase reeds keuzes te worden gemaakt. Daarover gaat dit hoofdstuk. Enkele veelgestelde vragen uit de praktijk van ICT in kantoren: Veel van onze medewerkers hebben een GSM. Welke telefonievoorzieningen bieden we in ons nieuwe kantoor aan? We willen in ons nieuwe kantoor maximaal flexibel zijn met een draadloos netwerk en draadloze telefonie. Zijn er alternatieven om die flexibiliteit (toekomstvast en kosteneffectief) in te vullen? Met hoeveel ICT-aansluitingen per werkplek moet ik in ons nieuwe kantoor rekening houden, waar haal die ik aansluitingen vandaan (wand, vloer en/of plafond)? 9.2 Achtergrond Voorbereiding nieuwbouw Om te komen tot een evenwichtige en gedragen basis onder de ICT-component binnen een nieuwbouwproject verdient een aanpak langs de volgende vier invalshoeken aanbeveling: 1 Uitgangssituatie Vanuit deze invalshoek worden reeds aanwezige ICT-voorzieningen, -organisatie en -strategie geïnventariseerd. Denk bijvoorbeeld aan een telefooncentrale die recent is aangeschaft of een beheercontract voor het datanetwerk.

4 156 SUCCESVOLLE KANTOORHUISVESTING 2 Visie en randvoorwaarden Binnen deze invalshoek wordt onder meer nagegaan welke visie er op het nieuwbouwtraject bestaat, bijvoorbeeld vanuit organisatie, maar ook vanuit ondersteunende faciliteiten. Vaak wordt nieuwbouw aangegrepen om meer of minder ingrijpende veranderingen door te voeren. Neem bijvoorbeeld de introductie van flexibele werkplekken ter versterking van de (interne) communicatie of de volledige digitalisering ter versnelling van werkprocessen. Daarnaast kunnen expliciete randvoorwaarden voor het nieuwbouwtraject zijn gesteld, bijvoorbeeld in termen van budget. 3 Eisen en wensen Redenerend vanuit de primaire processen wordt nagegaan welke concrete eisen en wensen vanuit de dagelijkse praktijk aan de ICT-voorzieningen worden gesteld. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld de eisen die aan de orde zijn voor een mobiele werker, voor iemand die op kantoor werkt, iemand die bij een klant werkt, iemand die onderweg is of iemand die thuis werkt. Een dergelijke inventarisatie zal in enge zin waarschijnlijk slechts beperkt invloed hebben op de ICT-voorzieningen die tijdens de bouw meegenomen moeten worden. Echter, een nieuwbouwtraject blijkt altijd weer een goede aanleiding om een aantal vanzelfsprekendheden uit het verleden ter discussie te stellen. Daarnaast zorgt consultatie van toekomstige gebruikers voor draagvlak. 4 State-of-the-art-technologie Op basis van kennis van de actuele en toekomstige technologie wordt vastgesteld welke ontwikkelingen een reële bijdragen kunnen leveren respectievelijk op welke ontwikkelingen geanticipeerd dient te worden. In verband met nieuwbouw kan onder meer worden gedacht aan spraakdata-integratie, vastmobielintegratie, smart building, miniaturisatie van hardware (blade servers), enzovoort. Wensen en eisen Uitgangssituatie Stateof-theart-technologie Voorbereiding nieuwbouw Visie en randvoorwaarden Figuur 9.1 Voorbereiding nieuwbouw

5 157 ICT- VOORZIENINGEN IN KANTOREN De vier invalshoeken beïnvloeden elkaar onderling, waardoor een dergelijk voorbereidingsproces iteratief verloopt (zie ook figuur 9.1) Opbouw van de ICT-voorzieningen ICT-voorzieningen omvatten een grote diversiteit aan hardware en software. Om een overzicht van de totale voorzieningen te geven is het handig om onderstaand lagenmodel te gebruiken. Laag 4: Laag 3: Laag 2: Laag 1: Servers Applicaties Werkplekappartuur Netwerkapparatuur Netwerkbekabeling Figuur 9.2 Lagenmodel ICT-voorzieningen Dit lagenmodel is opgebouwd van functioneel naar technisch : de bovenste laag geeft invulling aan de functionele behoeften, en stelt op zijn beurt eisen aan de lagen daaronder. Dit model is algemeen van opzet, en dus niet specifiek voor een flexibele kantoorinrichting. Per laag volgt hieronder een korte toelichting. Figuur 9.3 laat beknopt zien op welke wijze ICT-voorzieningen bedrijfsprocessen ondersteunen en faciliteren, die op hun beurt helpen om organisatiedoelstellingen te realiseren. Het is met name bedoeld om hier kort te benadrukken dat inzet van ICT geen doel op zich is. Organisatie Processen Alignment ICT-voorzieningen Impact Figuur 9.3 Relatie tussen ICT-voorzieningen en de rest van de organisatie Laag 1: Netwerkbekabeling Met netwerkbekabeling wordt de mogelijkheid gecreëerd om vanaf een willekeurige vaste werkplek in een gebouw een verbinding te maken met een centrale ruimte waar bijvoorbeeld servers of een telefooncentrale staan. Het netwerk dat hiermee in een gebouw ontstaat wordt het Local Area Network (LAN) genoemd. Dit in tegenstelling tot een Wide Area Network (WAN), een netwerk tussen gebouwen.

6 158 SUCCESVOLLE KANTOORHUISVESTING Laag 2: Netwerkapparatuur Netwerkapparatuur omvat de apparatuur die noodzakelijk is om de aangesloten randapparaten zoals bijvoorbeeld PC s te laten communiceren met de centrale apparatuur (servers). De belangrijkste netwerkapparatuur in een LAN is de switch : een switch voegt een groot aantal werkplekaansluitingen (bijvoorbeeld 24 of 48, afhankelijk van het model) samen tot één verbinding naar de centrale apparatuur. Netwerkapparatuur omvat naast switches bijvoorbeeld ook apparatuur om de verbindingen naar buiten te faciliteren. Dit zijn bijvoorbeeld routers en firewalls. Daarnaast vallen onder netwerkapparatuur ook de basisstations (zendontvangers) in geval van een draadloos netwerk. Laag 3: Servers en Werkplekapparatuur Deze laag omvat de centrale en decentrale apparatuur die op het netwerk wordt aangesloten. Centraal staan de servers. Deze servers worden gebruikt voor diverse taken. Belangrijke taken zijn bijvoorbeeld: Bestandsopslag ( fileservers) Documenten worden centraal opgeslagen, zodat ze vanaf een willekeurige werkplek benaderd kunnen worden. Applicatieservers Bepaalde applicaties worden centraal ter beschikking gesteld. Een voorbeeld hiervan is . Een centrale server handelt inkomend en uitgaand mailverkeer af. Vervolgens kan de mail (met een daarvoor geschikte werkplekapplicatie) gelezen worden. Printservers Door middel van printservers kunnen centrale printers gebruikt worden. Naast deze servers die bedoeld zijn voor datatoepassingen kan ook een centraal opgestelde bedrijfstelefooncentrale als een server worden beschouwd. Dit is dan een specifieke server voor het afhandelen van spraakverkeer. Tegenwoordig is het bovendien gebruikelijk om bedrijfstelefooncentrales in te zetten die werken op basis van Voice over IP (IP-telefonie). In dat geval draait er telefoniesoftware op een standaard server, die op het datanetwerk is aangesloten. Decentraal wordt de werkplekapparatuur op het netwerk aangesloten. Bij werkplekapparatuur moet aan het volgende gedacht worden: desktop PC s; laptops; telefoontoestellen; printers; scanners; PDA s; enzovoort.

7 159 ICT- VOORZIENINGEN IN KANTOREN Laag 4: Applicaties Deze laag bevat de applicaties die de eindgebruikers ondersteunen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Binnen de applicaties kan er onderscheid gemaakt worden tussen generieke applicaties (bijvoorbeeld de Microsoft Officesuite met Word, Excel, enzovoort) en bedrijfsspecifieke applicaties (applicaties toegespitst op het primaire proces van het betreffende bedrijf). Invloed van applicaties op de bouw zijn er vaak op indirecte wijze. Denk bijvoorbeeld aan het doorvoeren van een verregaande mate van digitalisering en workflow-management. De digitalisering op zich kan er toe leiden dat traditionele archiefruimtes niet of slechts zeer beperkt in de nieuwbouw meegenomen moeten worden. Invoering van workflow-management kan consequenties hebben voor de logistieke inrichting van het kantoor. Verschuiving van fysiek klantcontact naar contact via internet en kan ertoe leiden dat er niet of nauwelijks nog rekening gehouden moet worden met ruimte voor een klantbalie. Het is derhalve goed om na te gaan welke visie er is op eventuele nieuwe manieren van werken, de rol van ondersteunende ICT en de effecten op het kantoor in de volle breedte. Deze laag wordt binnen de scope van dit hoofdstuk niet verder uitgewerkt. 9.3 Richtlijnen Bekabeld versus draadloos Afhankelijk van het gekozen inrichtingsconcept van een kantoor, bijvoorbeeld cellenkantoor versus lean office (zie ook hoofdstuk 6 van het handboek), zal er in meer of mindere mate gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die ICT-voorzieningen kunnen bieden. Een belangrijk aspect hierbij is vandaag de dag de keuze om al dan niet een draadloze infrastructuur te gaan gebruiken. Deze keuze speelt zowel op het gebied van datacommunicatie als op het gebied van spraakcommunicatie (telefonie). Datacommunicatie Traditioneel wordt in een kantooromgeving elke vaste werkplek voorzien van een aantal netwerkaansluitingen. Hiermee is een zekere mate van flexibiliteit en mobiliteit binnen een kantooromgeving te realiseren. Door het gebruik van centrale data-opslag en het gebruik van een daarvoor ingericht netwerkbesturingssysteem is het mogelijk om op een willekeurige vaste PC binnen een bekabeld netwerk in te loggen en toch de eigen omgeving te krijgen. Ook kan een laptop op een willekeurige aansluiting in het netwerk worden aangesloten. Om dit mogelijk te maken moet de werkplekbekabeling echter wel overgedimensioneerd worden: elke potentiële werkplek moet immers van een aansluiting voorzien worden. Om op een willekeurige plaats in de kantooromgeving te kunnen werken is toepassing van een draadloos netwerk ( Wireless LAN, WLAN) een goede oplossing. Bovendien is hiermee mobiliteit te realiseren, het vrij kunnen bewegen bin-

8 160 SUCCESVOLLE KANTOORHUISVESTING nen het bereik van het netwerk zonder dat de verbinding verbroken wordt. Dit is met een bekabeld netwerk principieel onmogelijk. Voor alle duidelijkheid: ook bij een draadloos netwerk moet er wel degelijk nog bekabeling aangelegd worden, namelijk voor het aansluiten van de basisstations. Bij de toepassing van een WLAN moeten echter ook enkele kanttekeningen geplaatst worden. Deze kanttekeningen hebben betrekking op de aspecten capaciteit, beveiliging en standaardisatie. Capaciteit Op een modern -bekabeld netwerk heeft elke aangesloten PC een capaciteit van 100 Megabit per seconde (100 Mbps) tot zijn beschikking. In een WLAN ligt bij de huidige (voorlopige) standaardisatie het maximum van de capaciteit op bruto circa 100 Mbps. De effectief beschikbare capaciteit ligt echter aanzienlijk lager. De effectieve capaciteit is bovendien afhankelijk van het aantal gelijktijdige gebruikers van het netwerk, omdat de beschikbare capaciteit wordt verdeeld over alle gebruikers. Beveiliging De beveiliging van draadloze netwerken verdient bijzondere aandacht. Een draadloos netwerk beperkt zich (in tegenstelling tot een bekabeld netwerk) niet tot de grenzen van het gebouw. Een geautoriseerde gebruiker kan ook in de directe nabijheid van het gebouw toegang krijgen tot het netwerk. Het voorkomen van netwerktoegang door ongeautoriseerde gebruikers vraagt dan aandacht. Standaardisatie De standaardisatie van draadloze netwerken is nog niet uitgekristalliseerd. In de laatste jaren zijn er diverse nieuwe standaarden geaccepteerd. De nieuwe standaarden ondersteunen telkens weer een hogere capaciteit. Dit proces is ook nu nog in volle gang. Het voordeel van de nieuwe standaarden is dat er apparatuur beschikbaar komt die een steeds grotere capaciteit ondersteunt. Het nadeel is echter dat reeds aangeschafte apparatuur technologisch snel veroudert. Ondanks de ontwikkeling op het gebied van draadloze lokale netwerken wordt er in kantoren doorgaans nog steeds een bekabeld lokaal netwerk aangelegd. Dit gebeurt zelfs in situaties waarin sprake is van een flexibel kantoorconcept. De voornaamste reden hiervoor is dat een bekabeld netwerk met zekerheid een verbinding met een gegarandeerde capaciteit kan bieden. Deze garantie kan gegeven worden omdat een verbinding uitsluitend door de betreffende werkplek wordt gebruikt, terwijl bij een draadloos netwerk de beschikbare capaciteit wordt verdeeld over de gebruikers. Omdat bekabelde verbindingen echter beperkt zijn tot de vaste werkplekken, wordt er vaak voor gekozen om parallel aan het bekabelde netwerk een draadloos lokaal netwerk aan te leggen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de voordelen van beide technologieën te benutten: een bekabelde verbinding met een gegarandeerde capaciteit op de

9 161 ICT- VOORZIENINGEN IN KANTOREN vaste werkplekken, en een draadloze verbinding op een willekeurige plaats in het kantoor. Spraakcommunicatie (telefonie) Voor telefonie geldt een vergelijkbare situatie als voor datacommunicatie, zoals beschreven in de vorige paragraaf. Traditioneel wordt elke vaste werkplek voorzien van een vaste netwerkaansluiting voor telefonie. Op deze aansluiting kan vervolgens een vaste telefoon worden aangesloten. Met vaste telefoons is een beperkte mate van flexibiliteit mogelijk. Tegenwoordig beschikken bedrijfstelefooncentrales over faciliteiten voor het ondersteunen van flexibele werkplekken. Door het inloggen op een toestel kan een medewerker zijn nummer op een willekeurige werkplek beschikbaar maken. Deze oplossing staat qua flexibiliteit echter achter bij een oplossing op basis van draadloze telefonie. Een draadloze oplossing maakt het mogelijk om op een willekeurige plaats in het gebouw te bellen, zonder dat de gebruiker hiervoor een handeling zoals inloggen moet uitvoeren. Daarnaast wordt mobiliteit ondersteund, je kunt tijdens het bellen van plaats veranderen binnen het gebouw. Om draadloze telefonie in een kantooromgeving te ondersteunen bestaan er op hoofdlijnen twee oplossingsrichtingen: 1 Bedrijfstelefooncentrale met gebouwgebonden draadloze telefoons In deze oplossingsrichting worden op de bedrijfstelefooncentrale basisstations voor draadloze telefonie aangesloten. De draadloze telefoons worden vervolgens via deze basisstations bestuurd. Met deze telefoons is het mogelijk om binnen (of in de directe nabijheid) van het gebouw te communiceren. De standaardtechnologie die hiervoor gebruikt wordt is DECT, een technologie die ook in de consumentenmarkt op grote schaal wordt toegepast. Op de DECT technologie vinden echter nauwelijks nog nieuwe ontwikkelingen plaats en deze wordt om die reden steeds minder toegepast. Bij gebruik van een IP-telefoniesysteem ligt het meer voor de hand om een eventueel aanwezig draadloos netwerk voor datacommunicatie ook voor telefonie te gebruiken ( IP-telefonie over WLAN). Hierbij moet speciale aandacht besteed worden aan de inrichting van het WLAN, omdat spraakverkeer hoge eisen stelt aan het draadloze netwerk. 2 GSM-telefonie 4 In dit geval wordt er gebruikgemaakt van de openbare GSM-infrastructuur (zendmasten). De medewerkers beschikken hierbij uitsluitend over een GSM- 4 GSM verwijst naar een communicatiestandaard. De meeste (mobiele) GSM-telefoons werken tegenwoordig ook via andere standaarden, zoals GPRS en UMTS. We hanteren bewust de aanduidiging GSM-telefoon om duidelijk te maken dat het toestel zowel binnen als buiten het kantoor wordt gebruikt. Het woord mobiele telefoon zou verward kunnen worden met een telefoon die uitsuitend binnen kantoor wordt gebruikt.

10 162 SUCCESVOLLE KANTOORHUISVESTING toestel. Er zal nog steeds een voorziening voor gebouwgebonden telefonie moeten zijn, bijvoorbeeld ten behoeve van secretariaten, telefonistes, vergaderzalen, liften, enzovoort. Deze oplossingsrichtingen verschillen op een aantal criteria. Flexibiliteit Qua flexibiliteit scoort de GSM-oplossing het beste. Je kunt als gebruiker immers op een willekeurige plek over telefoniefaciliteiten beschikken, en niet uitsluitend binnen het gebouw. Bovendien is de GSM oplossing bruikbaar onafhankelijk van het fabrikaat van het toestel. Bij de gebouwgebonden draadloze toestellen bestaat er een nauwe afhankelijkheid met het fabrikaat van de bedrijfstelefooncentrale. Betrouwbaarheid Als er binnen het gebouw onvoldoende GSM dekking is, dan kan een interne GSM-infrastructuur aangelegd worden. Dit betekent dat er een separate bekabelingsinfrastructuur beschikbaar komt waarmee vanuit een centraal punt antennes binnen het gebouw worden gevoed. Bedieningsgemak Het bedieningsgemak wordt voor een groot deel bepaald door de eigenschappen van het betreffende toestel. Op dit punt zijn de GSM-toestellen en de gebouwgebonden draadloze toestellen vergelijkbaar. Hierbij moet aangetekend worden dat een gebruiker snel geneigd is om het GSM-toestel te gebruiken, omdat de telefoongids van dat toestel doorgaans goed gevuld is. Voordeel van de gebouwgebonden draadloze toestellen is dat er een hoge mate van integratie met de bedrijfstelefooncentrale is. Dit betekent dat vrijwel alle faciliteiten van de centrale te gebruiken zijn. Bij de GSM-oplossing is dit niet het geval. Spraakkwaliteit De spraakkwaliteit van een gebouwgebonden draadloos toestel is vergelijkbaar met die van een vast toestel. De GSM-oplossing scoort op dit punt lager. Toekomstvastheid De standaarden voor mobiele telefonie worden continu uitgebreid. Aanvullend aan de GSM-standaard zijn inmiddels standaarden als GPRS, UMTS en HSDPA beschikbaar. Om van de nieuwe standaarden gebruik te kunnen maken moet een nieuw toestel worden aangeschaft. Het nieuwe toestel zal de oude standaard nog geruime tijd ondersteunen. DECT zal zoals eerder benoemd op termijn worden vervangen door IP-telefonie over WLAN. Een recente ontwikkeling is de introductie van dual mode toestellen, die zowel via GSM als via IP-telefonie over WLAN kunnen werken. Hiermee kan van de voordelen van beide technologieën worden geprofiteerd: binnen de kantooromgeving gebruiken de toestellen het WLAN, buitenshuis de GSM infrastructuur. Gebruik van deze toestellen moet zich echter nog op grote schaal bewijzen.

11 163 ICT- VOORZIENINGEN IN KANTOREN Financiën Het wezenlijke verschil tussen de beide oplossingsrichtingen is dat bij de GSM-oplossing de nadruk ligt op exploitatiekosten (voornamelijk de belkosten van en naar de GSM s), terwijl bij de oplossing met gebouwgebonden draadloze toestellen er sprake is van een investering in hard- en software. Interne gesprekken bij een gebouwgebonden oplossing zijn gratis, terwijl de tarieven om van een gebouwgebonden toestel naar buiten te bellen ook lager liggen dan bij de GSM-oplossing. Al met al is er geen eenduidige aanbeveling te doen over wat de beste invulling is van draadloze telefonie. Afhankelijk van de feitelijke toepassing van de telefonievoorziening zal op basis van bovenstaande criteria een keuze gemaakt moeten worden. Het verdient aanbeveling om eerst een algemene visie op bereikbaarheid te formuleren, onder meer in termen van mobiliteit, persoonlijk nummer en wenselijkheid om met meerdere telefoontoestellen te werken Bouwkundige aspecten van ICT-voorzieningen Met een aantal punten van de ICT-voorzieningen moet in een vroeg stadium bij het ontwerp van een kantoorgebouw rekening worden gehouden. Dit heeft vooral betrekking op de onderste laag uit het lagenmodel van de ICT-voorzieningen (figuur 9.2), te weten de netwerkbekabeling en de bijbehorende technische ruimtes voor de netwerkapparatuur en de servers. Hieronder wordt daar verder op ingegaan. Overzicht Op hoofdlijnen is de onderste laag van de ICT-voorzieningen als volgt opgebouwd: Doorgaans is er sprake van een centrale computerruimte. In deze ruimte staan bijvoorbeeld de servers en de bedrijfstelefooncentrale. Vanaf de werkplekken loopt er bekabeling naar de centrale computerruimte. Omdat de kabellengte aan een maximum gebonden is (90 meter), zal er bij een kantoorgebouw van grotere omvang sprake zijn van decentrale verdeelruimtes. In dat geval loopt de werkplekbekabeling tussen de verdeelruimtes en de werkplekken. In de verdeelruimtes staat vervolgens netwerkapparatuur, welke op zijn beurt weer verbonden is met de centrale computerruimte. Deze verbindingen tussen centrale ruimte en decentrale ruimtes worden de backbone -verbindingen genoemd. Werkplekbekabeling is tegenwoordig standaard universeel, dat wil zeggen geschikt voor zowel datacommunicatie als telefonie. Netwerkbekabeling Voor de werkplekbekabeling gelden de volgende aandachtspunten: Aantal werkplekaansluitingen Een standaard universele bekabelingsinfrastructuur gaat traditioneel uit van drie aansluitingen per mogelijke werkplek (PC, telefoon en één reserve).

12 164 SUCCESVOLLE KANTOORHUISVESTING Afhankelijk van de toepassing van draadloze technologie, of van IP-telefonie waarbij de vaste telefoon van dezelfde aansluiting als de PC gebruikmaakt, kan dit aantal lager worden. Topologie De werkplekbekabeling loopt stervormig vanuit de verdeelruimtes of vanuit de centrale computerruimte. Een belangrijke eis is dat de afstand tussen de verdeelruimte en de werkplekbekabeling niet meer dan 90 meter mag bedragen. Kwaliteit van de kabel Standaard universele bekabeling is heden ten dage gebaseerd op Unshielded Twisted Pair (UTP) op basis van Category 5e of Category 6 met RJ-45 als fysiek koppelvlak. Deze kabel ondersteunt datacommunicatie op basis van GigaBit Ethernet (en uiteraard de protocollen die minder bandbreedte vragen). Deze kabel ondersteunt ook klassieke telefonie. De standaarden op het gebied van bekabeling zijn continu in ontwikkeling. Aanbevolen wordt om op het moment dat de feitelijke kabelkeuze gemaakt moet worden een kabel te kiezen met de beste prijskwaliteitverhouding. Afmontage op de werkplek Afhankelijk van de keuze van het kantoorconcept kunnen de werkplekaansluitingen in wandgoten, vloerpotten of (verplaatsbare) kolommen worden afgewerkt. Voor de eventuele backbonebekabeling tussen de decentrale verdeelruimtes en de centrale computerruimte geldt het volgende: Voor datacommunicatie zal er doorgaans van multimode glasvezelbekabeling gebruikgemaakt worden. Het aantal vezels is afhankelijk van de hoeveelheid netwerkapparatuur in de decentrale ruimte. Voor traditionele telefonie (in tegenstelling tot IP-telefonie) wordt voor de telefoniebackbone uitgegaan van meeraderige koper stambekabeling op basis van Category 3/Class C-specificatie. Bij toepassing van een draadloos netwerk zal er ook rekening gehouden moeten worden met de bekabeling naar de basisstations. Deze basisstations worden doorgaans direct onder het (verlaagde) plafond gemonteerd. Omdat voor de bouw en inrichting niet eenduidig te bepalen is waar de basisstations gemonteerd moeten worden is het aan te bevelen om boven het plafond een uniform grid van aansluitingen te realiseren. Dit aantal aansluitingen zal overgedimensioneerd moeten worden, zodat de definitieve positie van het basisstation zo goed als mogelijk kan worden benaderd. De aansluitingen boven het plafond lopen naar de verdeelruimte op de betreffende verdieping. Voor de kwaliteit van de kabel voor de basisstations geldt hetzelfde als voor de werkplekbekabeling.

13 165 ICT- VOORZIENINGEN IN KANTOREN Technische ruimtes De technische ruimtes omvatten de centrale computerruimte, en de eventuele decentrale verdeelruimtes. Voor deze ruimtes gelden de volgende aandachtspunten: Afmetingen De afmetingen worden bepaald door de hoeveelheid apparatuur die in de ruimte geplaatst moet worden. Dit betreft zowel servers en netwerkapparatuur als apparatuur ten behoeve klimaatregeling. Locatie De centrale computerruimte dient op een zodanige locatie in het gebouw geplaatst te worden dat het risico op verstoring (wateroverlast, inbraak, enzovoort) zo klein mogelijk is, terwijl de ruimte bekabelingstechnisch wel goed toegankelijk is. Bovendien moet de ruimte goed toegankelijk zijn voor het plaatsen van zware apparatuur. Denk hierbij aan een schuin aflopende vloer naar de ingang, en de aanwezigheid van een lift als de ruimte zich op een hoger gelegen verdieping bevindt. Bouwkundige eisen en materialen Hierbij moet gedacht worden aan het gebruik van een verhoogde en uitneembare vloer, draagkracht van de vloer, eisen met betrekking tot de deuren en (eventuele) ramen en het gebruik van brandvertragende en stofvrije materialen. Klimaatbeheersing De klimaatbeheersing in de ruimtes dient zodanig te zijn dat aan de eisen van de geplaatste servers en netwerkapparatuur kan worden voldaan. Brand- en rookdetectie Energievoorziening Dit betreft de energievoorziening voor zowel de computerapparatuur als de klimaatbeheersing. Toegangsbeveiliging Tot slot In dit hoofdstuk is de kern van een aantal ICT-voorzieningen in relatie tot nieuwbouw geschetst. Afhankelijk van omvang van een kantoor, omvang van de organisatie, aard van de organisatie en mate van ICT-ondersteuning zullen nog veel meer aspecten aan de orde komen. Om een beeld van de diversiteit te schetsen, volgt hieronder een willekeurige opsomming van een aantal van deze aspecten: GSM-dekking. Is er sprake van een hoog gebouw of een gebouw met zonwerende coating die dekkingsproblemen kan opleveren? En is er derhalve noodzaak van aanvullende in huis GSM-dekking? Computerback-up. Bestaat de noodzaak van een tweede computerruimte, die tevens als back-up ruimte dienst kan doen? Moet die dan in de nieuwbouw worden gerealiseerd of juist op een geografisch gescheiden locatie? Thuiswerken. Is er een beleid van thuiswerken of wordt dit geïntroduceerd? Wat betekent dit voor het feitelijke aantal werkplekken, de wijze waarop

14

White Paper Flexibele Kantooromgeving

White Paper Flexibele Kantooromgeving White Paper Flexibele Kantooromgeving Inleiding Binnen de dynamische kantooromgeving is veel behoefte aan flexibiliteit. Werkplekbezetting en de indeling van ruimten moet kunnen variëren en hierin mogen

Nadere informatie

WLAN EN LAN UITBREIDINGEN...

WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 25 augustus 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5 3

Nadere informatie

IP Services. De grenzeloze mogelijkheden van een All IP -netwerk

IP Services. De grenzeloze mogelijkheden van een All IP -netwerk IP Services De grenzeloze mogelijkheden van een All IP -netwerk Voor wie opgroeit in deze tijd is het de grootste vanzelfsprekendheid. Je zet de computer aan en je kunt mailen, chatten, elkaar spreken

Nadere informatie

Inleiding. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden verleend.

Inleiding. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden verleend. Inleiding Dit document beschrijft in globale termen de ICT omgeving van OSGS en is bedoeld om inzicht te geven in de huidige situatie, zonder in technische details te treden. Dit document bevat de onderdelen

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

SPECSHEET HOSTED VOIP

SPECSHEET HOSTED VOIP SPECSHEET HOSTED VOIP PC Consultance levert de volgende diensten: Systeembeheer Reparaties Telefonie Netwerken Consultancy Detachering ADSL Kabelinternet GSM Telefonie Wireless netwerken Verkoop Software

Nadere informatie

Charles Heering, en Maarten Oberman, Oberman Telecom Management Consultants bv, Maarn

Charles Heering, en Maarten Oberman, Oberman Telecom Management Consultants bv, Maarn VoIP versus PABX Charles Heering, en Maarten Oberman, Oberman Telecom Management Consultants bv, Maarn Voor het tijdperk van Voice over IP (VoIP) zag de telecommanager zich bij de keuzes die gemaakt moesten

Nadere informatie

Vragen die beantwoord moeten worden voordat er tot een ontwerp gekomen kan worden.

Vragen die beantwoord moeten worden voordat er tot een ontwerp gekomen kan worden. Titel: Bekabeling is de kortste weg de snelste weg? Auteur: Albert Molenaar In de meeste organisaties geldt dat hoe minder ruimte er aan gebouwapparatuur besteedt wordt, hoe meer effectieve meters vloeroppervlak

Nadere informatie

Verbouwen, nieuw bouwen of verhuizen, QLiCT helpt graag een handje mee!

Verbouwen, nieuw bouwen of verhuizen, QLiCT helpt graag een handje mee! Verbouwen, nieuw bouwen of verhuizen, QLiCT helpt graag een handje mee! 1 1. Bekabeling en Elektra : Juiste bekabeling ( Cat 5 e of Cat 6, hoger is niet nodig) is essentieel voor de goede en snelle werking

Nadere informatie

MaxiTEL. dienst beschrijving. www.maxitel.nl. Laatste wijziging: April 2015 Versie: 1.0

MaxiTEL. dienst beschrijving. www.maxitel.nl. Laatste wijziging: April 2015 Versie: 1.0 Laatste wijziging: April 2015 Versie: 1.0 E-mail: info@maxitel.nl - Telefoon: 0172-754 000 Fax: 0172-754 010 - ACM Registraties: 942487 / 942488 1/6 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding...

Nadere informatie

White Papers VoIP. IP-Telefonie (IPT) voor bedrijven: hoe werkt het? VoIP, bellen via internet, IPT, etc.?

White Papers VoIP. IP-Telefonie (IPT) voor bedrijven: hoe werkt het? VoIP, bellen via internet, IPT, etc.? White Papers VoIP IP-Telefonie (IPT) voor bedrijven: hoe werkt het? VoIP, dat wil zeggen het toepassen van het Internet Protocol (IP) voor spraaktoepassingen (voice), is op dit moment enorm in opkomst.

Nadere informatie

Service Level Agreement Managed Voice

Service Level Agreement Managed Voice Service Level Agreement Managed Voice Dit document beschrijft het Service Level Agreement (SLA) voor de dienst Managed Voice. Het beschrijft de scope van verantwoordelijkheid, de serviceniveaus, de responstijden,

Nadere informatie

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN... 7 4.1 KABELS?... 7 4.2 POWERLINE... 7 4.3 VERBINDINGEN... 7 5 GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER...

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN... 7 4.1 KABELS?... 7 4.2 POWERLINE... 7 4.3 VERBINDINGEN... 7 5 GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 16 september 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5

Nadere informatie

1. Introductie netwerken

1. Introductie netwerken 13 1. Introductie netwerken Een netwerk is simpel gezegd een verzameling computers die met elkaar verbonden zijn. De realiteit is wat complexer, omdat de computers met elkaar verbonden zijn met behulp

Nadere informatie

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Auteur: Roy Scholten Datum: woensdag 16 september, 2015 Versie: 1.1 Hoe u kunt profiteren van de Cloud Met de komst van moderne technieken en de opmars van

Nadere informatie

CURSUS NETWERKEN. Anneleen Notermans - Dieter Meerts - Inge Jeurissen Jolien Knapen

CURSUS NETWERKEN. Anneleen Notermans - Dieter Meerts - Inge Jeurissen Jolien Knapen 2009 2010 CURSUS NETWERKEN Anneleen Notermans - Dieter Meerts - Inge Jeurissen Jolien Knapen INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 4 2 Wat is een netwerk? 4 3 Waarom een netwerk 5 3.1 De geschiedenis van het netwerk

Nadere informatie

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar Telephony2Connect Altijd bereikbaar HorecaConnect voor uw horeca onderneming. Wat biedt u dat? HorecaConnect biedt u het gemak van pinnen met IP pinnen, snel telefoneren met IP telefonie, een goede beveiliging

Nadere informatie

IP DECT nieuw in het gamma!

IP DECT nieuw in het gamma! IP DECT nieuw in het gamma! Het lang verwachte IP DECT verhaal kan van start gaan. Het komt op de markt onder de benaming HiPath Cordless IP. Deze oplossing is specifiek ontwikkeld voor HiPath OpenOfficeME/EE

Nadere informatie

Een veilige draadloze internet-en netwerkverbinding in uw gemeente, voor u en uw burgers. Hoe pakt u dit aan? impakt.be

Een veilige draadloze internet-en netwerkverbinding in uw gemeente, voor u en uw burgers. Hoe pakt u dit aan? impakt.be Een veilige draadloze internet-en netwerkverbinding in uw gemeente, voor u en uw burgers. Hoe pakt u dit aan? IMPAKT Secure ICT IMPAKT is meer dan 25 jaar actief in België en Luxemburg als ICT beveiliging

Nadere informatie

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar Telephony2Connect Altijd bereikbaar SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid van eigendommen van

Nadere informatie

Uw telefooncentrale in de cloud?

Uw telefooncentrale in de cloud? ? ü Kostenbesparend ü Gebruiksvriendelijk ü Innovatieve mogelijkheden Wat is VoIP? VoIP is de afkorting van Voice over IP. VoIP maakt het mogelijk om via het internet of een ander IP-netwerk spraak te

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

IP-Telefonie VastMobiel Door integratie met VastMobiel overal bereikbaar met één toestel

IP-Telefonie VastMobiel Door integratie met VastMobiel overal bereikbaar met één toestel Innovatief IP-Telefonie VastMobiel Door integratie met VastMobiel overal bereikbaar met één toestel Flexibel Kostenbesparend IP-Telefonie VastMobiel: maakt bellen goedkoper, makkelijker en biedt goede

Nadere informatie

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar Telephony2Connect Altijd bereikbaar IndustriesConnect is uniek voor uw branche. Eén totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten. IndustriesConnect biedt u diensten en oplossingen van een gecertificeerd,

Nadere informatie

Werkplek Online Iedereen de zekerheid van een flexibele, veilige en toekomstvaste werkplek

Werkplek Online Iedereen de zekerheid van een flexibele, veilige en toekomstvaste werkplek Werkplek Online Iedereen de zekerheid van een flexibele, veilige en toekomstvaste werkplek U wilt maximale vrijheid in het inrichten van uw werkplek, zonder kopzorgen, maar wel betrouwbaar en veilig. Met

Nadere informatie

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend VoIP2Connect Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend ParkingsConnect is een uniek concept voor parkeergarages. Eén totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten binnen uw parkeergarage. ParkingsConnect

Nadere informatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie RAM Mobile Data Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Nadere informatie

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN KABELS? POWERLINE VERBINDINGEN GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER...

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN KABELS? POWERLINE VERBINDINGEN GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 02 oktober 2016 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5 2.3

Nadere informatie

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Wat is draadloos workware Base?... 3 Hoe staat dit in vergelijking tot andere Workware producten?... 3 Waarom zou ik draadloos Workware gebruiken

Nadere informatie

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service:

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: Betrouwbaardere ICT, minder zorgen! Maak kennis met Multrix Wilt u op maat gesneden ICT-diensten die volledig aan de wensen en behoeften van uw organisatie

Nadere informatie

1. Introductie netwerken

1. Introductie netwerken 13 1. Introductie netwerken Een netwerk is simpel gezegd een verzameling computers die met elkaar verbonden zijn. De realiteit is wat complexer, omdat de computers met elkaar verbonden zijn met behulp

Nadere informatie

De Moderne Werkplek. Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst

De Moderne Werkplek. Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst De Moderne Werkplek Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst Bij veel organisaties staat digitalisering

Nadere informatie

Zetacom Mobiel November 2014 Telefonie zetacom.nl

Zetacom Mobiel November 2014 Telefonie zetacom.nl Zetacom Mobiel November 2014 zetacom.nl 02 Zetacom Mobiel Wilt u een mobiel tenzij beleid invoeren en loopt u tegen beperkingen van techniek of de mobiele provider aan? Wilt u niet meer investeren in nieuwe

Nadere informatie

Optimale bereikbaarheid Service verhogend Thuiswerken Flexibiliteit Eenvoudig beheer Toekomstvaste technologie Dé complete IP telefonie oplossing

Optimale bereikbaarheid Service verhogend Thuiswerken Flexibiliteit Eenvoudig beheer Toekomstvaste technologie Dé complete IP telefonie oplossing Optimale bereikbaarheid Service verhogend Thuiswerken Flexibiliteit Eenvoudig beheer Toekomstvaste technologie Dé complete IP telefonie oplossing Wat is SwyxWare? SwyxWare is de perfecte communicatieoplossing

Nadere informatie

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 20 maart 2015

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 20 maart 2015 Inhoudsopgave File: Project_01.doc 20 maart 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 HUIDIGE SITUATIE... 2 1.2 GEWENSTE APPARATUUR... 2 1.3 GEWENSTE TOEPASSINGEN... 2 1.4 GEWENSTE SNELHEDEN... 2 2 PLANNEN... 3 2.1 PLAN

Nadere informatie

Dienstbeschrijving KPN IP-VPN. Een dienst in KPN ÉÉN

Dienstbeschrijving KPN IP-VPN. Een dienst in KPN ÉÉN Dienstbeschrijving KPN IP-VPN Een dienst in KPN ÉÉN Versie : v1.0 Datum : 1 januari 2018 Inhoud 1 Dit is KPN IP-VPN 3 2 KPN IP-VPN varianten 4 2.1 Kenmerken 4 3 KPN IP-VPN 5 3.1 Technisch 5 3.2 Redundancy

Nadere informatie

Mobile2connect. Ontzorgt onderwijsinstellingen

Mobile2connect. Ontzorgt onderwijsinstellingen Mobile2connect Ontzorgt onderwijsinstellingen SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid van eigendommen

Nadere informatie

Uw telefooncentrale in de cloud?

Uw telefooncentrale in de cloud? ? Kostenbesparend Gebruiksvriendelijk Innovatieve mogelijkheden Wat is VoIP? VoIP is de afkorting van Voice over IP. VoIP maakt het mogelijk om via het internet of een ander IP-netwerk spraak te transporteren.

Nadere informatie

Titel: wat eenvoudig was wordt ingewikkeld Auteurs: Maarten Oberman, Albert Molenaar, Jaap Scheltus.

Titel: wat eenvoudig was wordt ingewikkeld Auteurs: Maarten Oberman, Albert Molenaar, Jaap Scheltus. Titel: wat eenvoudig was wordt ingewikkeld Auteurs: Maarten Oberman, Albert Molenaar, Jaap Scheltus. Nieuwe communicatienetwerkconcepten winnen snel aan terrein mede met het gegeven dat de huidige klassieke

Nadere informatie

4-poorts USB 2.0 over gigabit LAN of direct Cat5e / Cat6 Ethernet extendersysteem - tot 100 m

4-poorts USB 2.0 over gigabit LAN of direct Cat5e / Cat6 Ethernet extendersysteem - tot 100 m 4-poorts USB 2.0 over gigabit LAN of direct Cat5e / Cat6 Ethernet extendersysteem - tot 100 m Product ID: USB2G4LEXT2 Met het USB2G4LEXT2 4-Port USB 2.0 extendersysteem kunt u USB-apparaten uitbreiden

Nadere informatie

Bedrijfszekerheid. Altijd in bedrijf ACHTER ELK SUCCES SCHUILT EEN GOED COMPUTERPLAN

Bedrijfszekerheid. Altijd in bedrijf ACHTER ELK SUCCES SCHUILT EEN GOED COMPUTERPLAN Bedrijfszekerheid Altijd in bedrijf ACHTER ELK SUCCES SCHUILT EEN GOED COMPUTERPLAN Altijd in bedrijf Onderwerpen Liveplan remote beheer Firmtel Telefonie Liveplan server backup LivePlan Remote Beheer

Nadere informatie

CCTV Infrastructuur. Bekabeling oplossingen Closed-Circuit Television

CCTV Infrastructuur. Bekabeling oplossingen Closed-Circuit Television White Paper CCTV Infrastructuur Bekabeling oplossingen Closed-Circuit Television September 2005 Astronaut 28, 3824 MJ, Amersfoort, Holland, Tel 033-4508686 Jean Monnetlaan Z/N 1804 Vilvoorde, België/Belgique,

Nadere informatie

Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Waaier. Vraagbundeling glasvezel, sluitingsdatum 1 april 2014

Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Waaier. Vraagbundeling glasvezel, sluitingsdatum 1 april 2014 Vraagbundeling glasvezel, sluitingsdatum 1 april 2014 Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Waaier De Glasvezelkoning is een onderdeel van IP-ONE B.V. Bellen, internetten en online diensten.

Nadere informatie

Managed Gasten Internet

Managed Gasten Internet Dienstbeschrijving CLOUD CONNECTED DIENSTVERLENING Managed Gasten Internet Classificatie: Extern Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Managed gasten Internet oplossing... 4 2.1 Functionaliteit... 4 3 Voordelen

Nadere informatie

Mobile2connect. Ontzorgt maritieme organisaties

Mobile2connect. Ontzorgt maritieme organisaties Mobile2connect Ontzorgt maritieme organisaties MarineConnect is een totaalconcept voor schepen. MarineConnect biedt een totaalconcept met onder andere IP telefonie, IP beveiliging en internettoegang. Ook

Nadere informatie

Management rapport: A2-samenwerking ICT BENCHMARK GEMEENTEN 2015

Management rapport: A2-samenwerking ICT BENCHMARK GEMEENTEN 2015 Management rapport: A2-samenwerking ICT BENCHMARK GEMEENTEN 2015 INHOUD 1.Over de ICT Benchmark Gemeenten 2.Uitkomsten basiskengetallen 3.Conclusies 4.Uitkomsten A2-samenwerking 5.Bijlagen Management rapport

Nadere informatie

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend VoIP2Connect Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend StoreConnect is een totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten in uw winkel. Uw klant tevreden maken met het gemak van IP pinnen of gezellige

Nadere informatie

DATRO TELEMATICA INSTALLATEUR

DATRO TELEMATICA INSTALLATEUR DATRO TELEMATICA INSTALLATEUR Nieuwsticht 7 3113 BH Schiedam Tel: 010-2462111 Fax: 010-2462110 www.datro.nl info@datro.nl Inhoudsopgave -Organisatie Datro bv -Ons werkgebied -Activiteiten Datro bv Organisatie

Nadere informatie

Aanpak vervanging bedrijfstelefooncentrale (PABX) Door Cor de Jong, directeur/projectmanager en Gerjon Kunst, consultant bij Shared Values

Aanpak vervanging bedrijfstelefooncentrale (PABX) Door Cor de Jong, directeur/projectmanager en Gerjon Kunst, consultant bij Shared Values VALUE PAPER Aanpak vervanging bedrijfstelefooncentrale (PABX) Door Cor de Jong, directeur/projectmanager, consultant bij Shared Values Inleiding Het vervangen van de bedrijfstelefooncentrale (in vaktermen:

Nadere informatie

Smart Buildings. Gerald Gremmen Unica 28 januari 2016

Smart Buildings. Gerald Gremmen Unica 28 januari 2016 Smart Buildings Gerald Gremmen Unica 28 januari 2016 Agenda Even voorstellen Unica Networks & Services Trend Smart Building Voorbeeld: Smart LED Unica Networks & Services Databekabeling - Koper - Glasvezel

Nadere informatie

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor CDS 1. Algemeen Dit document geeft een overzicht van een aantal mogelijke hardware configuraties voor het inrichten van een serveromgeving voor

Nadere informatie

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar Telephony2Connect Altijd bereikbaar SportsConnect voor uw sportvereniging of sportkantine. Een aangename sfeer creëren met muziek of een sportwedstrijd live uitzenden in uw kantine, telefoneren intern/extern,

Nadere informatie

Internet faciliteiten Klokgebouw

Internet faciliteiten Klokgebouw Internet faciliteiten Klokgebouw Naast vaste aansluitingen is er in elke hal Wifi aanwezig. De vaste aansluitingen staan aangegeven op de tekening van de hallen. Vaste netwerk Er zijn twee soorten aansluitingen

Nadere informatie

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend VoIP2Connect Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend SecurityConnect, een totaalconcept voor beveiligingsbedrijven. Een gecertificeerd, beveiligd VPN datanetwerk over DSL of glasvezel tot diensten als bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van camerabewaking en daarom is het soms erg lastig om te weten waardoor er verschillen in kwaliteit en prijs ontstaan.

Nadere informatie

IP Communications Platform

IP Communications Platform IP Communications Platform De belofte van convergentie waargemaakt Communicatie is voor iedere organisatie van groot belang en vindt op ieder denkbaar niveau plaats (persoonlijk, tussen afdelingen en door

Nadere informatie

Zonder connectiviteit ligt alles stil

Zonder connectiviteit ligt alles stil Zonder connectiviteit ligt alles stil Zonder transport staat alles stil. Dit geldt ook binnen de ICT- en telecomsector. Zonder connectiviteit geen toegang tot internet en social media; zijn apps en cloud

Nadere informatie

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 29 februari 2016

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 29 februari 2016 Inhoudsopgave File: Project_01.doc 29 februari 2016 1 PROBLEEM... 2 1.1 HUIDIGE SITUATIE... 2 1.2 GEWENSTE APPARATUUR OP 1 E VERDIEPING... 2 1.3 GEWENSTE TOEPASSINGEN... 2 1.4 GEWENSTE SNELHEDEN... 2 2

Nadere informatie

Draadloze communicatie in de zorg

Draadloze communicatie in de zorg ' Whitepaper Draadloze communicatie in de zorg ' September 2018 Peter Drooger Medewerkers van zorginstellingen maken steeds intensiever gebruik van middelen voor draadloze communicatie. Voorheen vond de

Nadere informatie

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Altijd en overal in de cloud Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Zorgeloos in de cloud De wereld verandert voortdurend en ook ons werkmodel bevindt zich in een fase

Nadere informatie

Mobile2connect. Ontzorgt security

Mobile2connect. Ontzorgt security Mobile2connect Ontzorgt security SecurityConnect, een totaalconcept voor beveiligingsbedrijven. Een gecertificeerd, beveiligd VPN datanetwerk over DSL of glasvezel tot diensten als bijvoorbeeld internet

Nadere informatie

Functionele ICT in het Primair Onderwijs. Betaalbaar Modern Flexibel Veilig Zonder beperkingen

Functionele ICT in het Primair Onderwijs. Betaalbaar Modern Flexibel Veilig Zonder beperkingen Functionele ICT in het Primair Onderwijs Betaalbaar Modern Flexibel Veilig Zonder beperkingen Functionele ICT in het PO Onze maatschappij verandert razendsnel; de digitale transformatie zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS)

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS) Tot een aantal jaren geleden was het redelijk vanzelfsprekend om in een gebouw met een groot aantal werkplekken een eigen serverruimte te maken. Dit heeft nog steeds een aantal voordelen. Vandaag de dag

Nadere informatie

Theoretische Voorstudie

Theoretische Voorstudie Theoretische Voorstudie Woensdag 19 oktober 2005 Netwerk: een aantal apparaten die met elkaar verbonden zijn. Een netwerk in een beperkte omgeving is een LAN (Local Area Network) WLAN (Wireless Local Area

Nadere informatie

Whitepaper Private GSM. januari 2013

Whitepaper Private GSM. januari 2013 Whitepaper Private GSM januari 2013 De mogelijkheden van Private GSM... De afgelopen paar jaar wordt de toepassing van Private GSM (PGSM) steeds meer gepromoot, mede ook doordat de drie voornaamste leveranciers

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken? Dat gaat bij ons nooit werken!

Het Nieuwe Werken? Dat gaat bij ons nooit werken! Het Nieuwe Werken? Dat gaat bij ons nooit werken! Wat is het Nieuwe Werken? Het Nieuwe Werken: ingericht op activiteiten In het Nieuwe Werken is de werkomgeving afgestemd op de activiteiten van de medewerkers.

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel. Rekenvoorbeeld 1

Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel. Rekenvoorbeeld 1 Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel Rekenvoorbeeld 1 Ieder bedrijf beschikt tegenwoordig over een e-mail server. E-mail op smart Phones en tablets wordt steeds populairder en belangrijker maar

Nadere informatie

it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit

it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit Kantoor- en bedrijfsautomatisering it diensten alles voor uw bedrijfscontinuïteit vanboxtel is naast gerenommeerd automatiseerder van logistieke processen,

Nadere informatie

School Glas. Wel zo zorgeloos

School Glas. Wel zo zorgeloos School Glas Wel zo zorgeloos SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid van eigendommen van de school

Nadere informatie

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Veel bedrijven maken of overwegen een transitie naar de

Nadere informatie

Draadloze communicatie in de zorg

Draadloze communicatie in de zorg Whitepaper Draadloze communicatie in de zorg Ing. Peter Drooger www.dwafact.nl 1 Medewerkers van zorginstellingen maken steeds intensiever gebruik van middelen voor draadloze communicatie. Voorheen vond

Nadere informatie

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend VoIP2Connect Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend Inhoudsopgave LawyerConnect brochure 1. Telephony2Connect 1.1. VoIP2Connect Pagina 2 1. Telephony2Connect Altijd bereikbaar Telefonie biedt u vele voordelen

Nadere informatie

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar

Telephony2Connect. Altijd bereikbaar Telephony2Connect Altijd bereikbaar MPLconnect, een totaalconcept voor installatiebedrijven. Een gecertificeerd, beveiligd VPN datanet verbinding. Met een Alarm over IP oplossing (AoIP) verstuurt u veilig

Nadere informatie

FLEXIBILITEIT DOOR STABILITEIT

FLEXIBILITEIT DOOR STABILITEIT ONDERWIJS 3 FLEXIBILITEIT DOOR STABILITEIT ICT en netwerkinfrastructuren bieden oneindig veel mogelijkheden om leerlingen, studenten en eigen medewerkers optimaal te faciliteren en organisatieprocessen

Nadere informatie

Thuisnetwerk. Ger Stok Maart 2017

Thuisnetwerk. Ger Stok Maart 2017 Thuisnetwerk Ger Stok Maart 2017 RvG/1Q2016 Agenda Waarom thuisnetwerk? Internetverbinding Bestanden delen Printer NAS TV (Camera)Bewaking Domotica Thuisnetwerk 2 Begrippen LAN WLAN WAN Cloud Local Area

Nadere informatie

Handleiding. Met vaste instellingen. 09.462.574-19-09-2012 - KB-Router handleiding met vaste instellingen.

Handleiding. Met vaste instellingen. 09.462.574-19-09-2012 - KB-Router handleiding met vaste instellingen. Handleiding Router Met vaste instellingen. 09.462.574-19-09-2012 - KB-Router handleiding met vaste instellingen. 09.462.527 14-09-2012 - Verbinding maken met uw draadloze netwerk (wifi) 1. Zoek de draadloze

Nadere informatie

Mobiele innovatie in. het centrum van communicatie. Isala

Mobiele innovatie in. het centrum van communicatie. Isala Mobiele innovatie in het centrum van communicatie Isala Wim Kortekaas 9 oktober 2014 Missie van het ziekenhuis Van het mooiste ziekenhuis naar het beste ziekenhuis Isala zet zich in voor het optimaal herstellen

Nadere informatie

FLEXIBILITEIT DOOR STABILITEIT

FLEXIBILITEIT DOOR STABILITEIT OVERHEID 3 FLEXIBILITEIT DOOR STABILITEIT ICT en converge-it bieden regionale en lokale overheidsinstanties oneindig veel mogelijkheden om de eigen organisatie én de burger te bedienen vanuit toegankelijkheid,

Nadere informatie

Workshop - Dynamic DNS De beelden van je IP-camera bekijken via internet

Workshop - Dynamic DNS De beelden van je IP-camera bekijken via internet Workshop - Dynamic DNS De beelden van je IP-camera bekijken via internet In deze workshop Introductie...2 Eminent EM4483 Draadloze Internet Camera...2 Uitleg van de term Dynamic DNS...3 Voordelen van DynDNS...3

Nadere informatie

wat betekent dit voor de mobiele professional?

wat betekent dit voor de mobiele professional? hoofdartikel Breedband-WWAN Breedband-WWAN: wat betekent dit voor de mobiele professional? Ultrasnelle verbindingen zonder onderbrekingen zijn steeds belangrijker voor het succes van ondernemingen en voor

Nadere informatie

TECHNISCH ONTWERP INHOUDSOPGAVE

TECHNISCH ONTWERP INHOUDSOPGAVE TECHNISCH ONTWERP INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Achtergronden... 2 1.3 Probleemstelling... 2 2 Netwerk in Kaart... 3 2.1 Inhoud... 3 2.2 Fysiek netwerkontwerp... 3 2.3 Topologie

Nadere informatie

Glasvezel. Glas helder!

Glasvezel. Glas helder! Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Meer en Duin te Lisse De Glasvezelkoning is een onderdeel van IP-ONE B.V. Bellen, internetten en online diensten. Internet, VoIP telefonie, camerabeveiliging,

Nadere informatie

Netwerk infrastructuur Wellantcollege

Netwerk infrastructuur Wellantcollege Netwerk infrastructuur Wellantcollege Dit hoofdstuk beschrijft de netwerkinfrastructuur van Wellantcollege. Allereerst wordt de algemene netwerk architectuur besproken en vervolgens de Wan, Lan en Wlan

Nadere informatie

Video Conferencing anno 2012

Video Conferencing anno 2012 White paper Video Conferencing anno 2012 +31 (0) 88 121 20 00 upc.nl/business Pagina 1 van 8 Video Conferencing De behoefte aan video-vergaderen groeit. Mensen gaan steeds flexibeler om met de begrippen

Nadere informatie

Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend.

Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Priva blue id & Top control 8 Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Priva Blue ID & Top Control 8 Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Nooit eerder waren gebruiksgemak, snelheid en betrouwbaarheid

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden Twin-tel

Leveringsvoorwaarden Twin-tel Leveringsvoorwaarden Twin-tel Versie: 1.0 Datum: 25-03-2013 Pagina 2 van 5 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Scoop... 4 2.1. Binnen scoop van de opdracht.... 4 2.2. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION. NoWorries!

Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION. NoWorries! Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION NoWorries! S Y S T E E M B E H E E R IK MAAK MIJ GEEN ZORGEN MEER OVER ONZE IT SINDS NoWorries! HET BEHEER VERZORGT Wat is systeembeheer eigenlijk... Volgens

Nadere informatie

Acceptatie nieuwe technologiën. Consolidatie. Groei 0%

Acceptatie nieuwe technologiën. Consolidatie. Groei 0% Titel: VoIP versus PABX Maarten Oberman, Albert Molenaar Mei 2005 De groeicurve van nieuwe succesvolle technologieën verloopt over het algemeen zoals in onderstaand figuur is weergegeven. In het verleden

Nadere informatie

Industry Glas. Wel zo zorgeloos

Industry Glas. Wel zo zorgeloos Industry Glas Wel zo zorgeloos IndustriesConnect is uniek voor uw branche. Eén totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten. IndustriesConnect biedt u diensten en oplossingen van een gecertificeerd,

Nadere informatie

Toekomstige ICT infrastructuur en migratieplanning RID Oost Utrecht

Toekomstige ICT infrastructuur en migratieplanning RID Oost Utrecht Toekomstige ICT infrastructuur en migratieplanning RID Oost Utrecht 21 september 2011 Inleiding Zeven organisaties (Baarn, Bunnik, De Bilt, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de RSD Kromme

Nadere informatie

5 Het wtco model uitgelegd

5 Het wtco model uitgelegd 5 Het wtco model uitgelegd Dennis Prins en Ies van Rij Sinds 2002 wordt in de woningcorporatiesector een ICT benchmark toegepast. Deze benchmark maakt gebruik van het woningcorporatie Total Cost of Ownership

Nadere informatie

Medical Glas. Wel zo zorgeloos

Medical Glas. Wel zo zorgeloos Medical Glas Wel zo zorgeloos MedicalConnect, een totaalconcept voor zorginstellingen. Internet is tegenwoordig onmisbaar, ook voor een zorginstelling. En voor uw klanten is het wel fijn om gemakkelijk

Nadere informatie

innovaphone case study

innovaphone case study innovaphone case study ARCNL en AMOLF kiezen met het oog op geplande uitbreidingen flexibele IP telefonie en UC oplossing van innovaphone ARCNL en AMOLF: Eind 2014 nam het Advanced Research Center for

Nadere informatie

PBX: uw eigen fysieke centrale. Investeer in de mogelijkheden van uw telefonie en bespaar op uw telefoonnota

PBX: uw eigen fysieke centrale. Investeer in de mogelijkheden van uw telefonie en bespaar op uw telefoonnota PBX: uw eigen fysieke centrale Investeer in de mogelijkheden van uw telefonie en bespaar op uw telefoonnota Uw centrale binnen bereik Telefonie kan het hart van uw organisatie vormen. Het is daarom van

Nadere informatie

Spraak, messaging en persoonsbeveiliging Kostenbesparing

Spraak, messaging en persoonsbeveiliging Kostenbesparing Ascom IP-DECT SYSTEeM bewezen technologie in innovatieve oplossingen 2 Ascom IP-DECT Ascom is toonaangevend op het gebied van DECT-technologie. Onze oplossingen staan bekend om hun modulaire eigenschappen,

Nadere informatie

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Commissie Bestuur en Financiën 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake de aanschaf en financiering van een nieuwe

Nadere informatie

Beschrijving 4G voor Business Partners

Beschrijving 4G voor Business Partners Beschrijving 4G voor Business Partners September 2013 Inhoud 1. 4G; Wat is het?... 3 2. Waarom 4G van Yes Telecom... 3 3. Wat kunt u met 4G?... 3 4. Wat heeft u nodig om gebruik te kunnen maken van 4G?...

Nadere informatie

Uw telefooncentrale in de cloud?

Uw telefooncentrale in de cloud? Uw telefooncentrale in de cloud? Kostenbesparend Gebruiksvriendelijk Innovatieve mogelijkheden Wat is? VoIP is de afkorting van Voice over IP. VoIP maakt het mogelijk om via het internet of een ander IP-netwerk

Nadere informatie