Het Hapimag succesverhaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Hapimag succesverhaal"

Transcriptie

1 Het Hapimag succesverhaal Hapimag AG, die in 1963 als eerste onderneming ter wereld een woonrechtproduct op puntenbasis op de markt bracht, vierde in 2013 haar 50e verjaardag. Ooit begonnen met een winstgeoriënteerd bedrijfsconcept, heeft Hapimag zich ontwikkeld tot een coöperatief model en tot de meest succesvolle aanbieder van woonrechten in Europa. Momenteel hebben leden de beschikking over meer dan 5300 appartementen in 57 resorts en residenties, en dat op de mooiste plekken van Europa, de VS en in Marokko. De oprichtingsfase ( ) Op 24 september 1963 richtte Alexander Nette uit Duitsland samen met Dr. Guido M. Renggli, een advocaat uit Zug, "Hapimag Hotel- und Apartmenthaus Immobilien Anlage AG" op, die later werd omgedoopt tot "Hapimag AG". Het bedrijf werd geregistreerd in het handelsregister van Zug (CH). De eerste voorzitter van de Raad van Bestuur is medeoprichter Alexander Nette. Het idee slaat aan: Alexander Nette wil mensen die zich geen eigen vakantiewoning kunnen veroorloven, de mogelijkheid geven, hun vakanties tegen acceptabele kosten tussen de "eigen vier muren" op verschillende locaties in Europa door te brengen. Dr. Guido M. Renggli adviseert hem een naamloze vennootschap op te richten, waarbij de aandelen contractueel gekoppeld zijn aan de gebruiksrechten voor de vakantie-appartementen van de vennootschap. Om flexibiliteit bij de keuze van de vakantielocatie mogelijk te maken, wordt het puntensysteem ontwikkeld: Per gekocht aandeel krijgt de aandeelhouder jaarlijks een puntentegoed, dat hij voor de individuele verblijven in de vakantie-appartementen kan gebruiken. Zo wordt een wereldprimeur geboren, die veel navolging heeft gekregen: een timesharing-model op puntenbasis. Het bedrijfsmodel is ten tijde van de oprichting winstgeoriënteerd: Alle essentiële bedrijfsactiviteiten zijn gebaseerd op de vennootschappen van Alexander Nette, die daarmee winst wil realiseren. Zo verdient Alexander Nette bijvoorbeeld aan de verkoop van de aandelen en aan het bouwen van vakantie-appartementen, die hij aan Hapimag tegen een vaste prijs verkoopt.

2 De omschakeling ( ) Het bedrijfsmodel van Alexander Nette stuit bij de aandeelhouders op steeds meer tegenstand. De argumenten zijn onder andere dat de vaste prijzen voor de vakantie-appartementen te hoog zijn, dat de appartementen een gebrekkige bouwkwaliteit hebben en zich deels op minder populaire locaties bevinden. De oppositie leidt ertoe dat Alexander Nette in 1968 terugtreedt uit de Raad van Bestuur van Hapimag. De nieuw samengestelde Raad van Bestuur zegt de contracten met Alexander Nette op en in de nieuwe Raad van Bestuur nemen voornamelijk leden uit de oppositie zitting. Eén van hen is Eberhard Fellmer, die als advocaat uit de tv-serie "Das Fernsehgericht tagt" in heel Duitsland bekend is; hij vervult in deze voor Hapimag doorslaggevende fase gedurende ca. 11 jaar de functie van voorzitter van de Raad van Bestuur. In 1971 wordt Dr. Hans Schalch aangesteld als algemeen directeur. Hij bouwt in Baar bij Zug een moderne bedrijfsorganisatie op. Zo krijgt Hapimag de huidige structuur als onafhankelijke aanbieder van woonruimte op basis van een naamloze vennootschap, die alleen nog maar verantwoording aan haar aandeelhouders hoeft af te leggen. De consolidatie- en groeifase ( ) In de volgende jaren drukt Dr. Hans Schalch zijn stempel als "Mr. Hapimag" op het operationele bedrijf: In 1972 geeft Hapimag voor het eerst een puntenproduct uit zonder aandelen en in 1973, in het tiende jaar van het bestaan, heeft Hapimag al ca leden. De grootste groei qua ledenaantal vindt echter plaats in de jaren tachtig: Gedurende deze periode bedraagt de groei ca. 10 tot 19 procent per jaar. In 1994 overschrijdt het aantal leden de grens van Het ledenbestand wordt steeds internationaler: Er komen steeds meer leden bij uit Groot- Brittannië en Italië. De grote verscheidenheid aan nationaliteiten van de leden vormt een voortdurende uitdaging voor de exploitatie van de resorts en de communicatie. Extra leden betekenen meer vraag naar woonruimte, die door adequate resort-capaciteiten afgedekt moet worden. Terwijl in de beginfase slechts individuele appartementen in bestaande complexen werden gekocht, kocht Hapimag al snel hele appartementenblokken, de eerste aan

3 de Italiaanse Adriatische kust. Vanaf 1972 gaat Hapimag ertoe over, de vakantieresorts in eigen beheer te bouwen. Het eerste resort dat Hapimag zelf ontwikkelt, ligt in Porto Heli (Griekenland). Hapimag begint ook als eerste aanbieder van woonrechten ter wereld accommodaties in steden te bouwen. De eerste stadsappartementen worden in Londen en Rome aangekocht. Momenteel bezit Hapimag stadsresidenties in twaalf metropolen, waaronder Londen, Parijs en Berlijn, met een capaciteit van 463 appartementen. Twee nieuwe stadsresidenties zijn gepland in Lissabon en Hamburg. Onder leiding van Dr. Hans Schalch ontwikkelt Hapimag zich tot een uitgebreide toeristische dienstverlener: Het aanbod bestaat niet meer alleen uit het gebruik van appartementen. Het eigen Service Center op het hoofdkantoor in Baar organiseert voor de leden vluchten, transfers naar de resorts, veerboten, huurauto's en biedt reisverzekeringen aan. In de resorts worden de dienstverlening en de infrastructuur verder uitgebreid: De grotere resorts beschikken over restaurants, zwembaden, tennisbanen en andere recreatieve voorzieningen. Onder het merk Tandem Tours worden meestal gecombineerd met verblijven in Hapimag resorts ledenreizen georganiseerd. De locaties van de resorts zijn afgestemd op de behoeften van de Hapimag leden, die doorgaans uit de hogere middenklasse komen en hun vakantie vooral individueel vormgeven. Daarom wordt bij de bouw van nieuwe resorts grote waarde gehecht aan duurzaamheid, hoge bouwkwaliteit en regionale architectuur. Elementen die onder monumentenzorg vallen, zoals bij de beide resorts in Toscane (Tonda en Pentolina) en de residenties in Londen, Dresden, Praag en Boedapest, worden gezien als verrijking. Hapimag betreedt in 1994 "terra incognita" met het Sea Garden Hotel & Resort in Bodrum aan de Egeïsche Zee in Turkije. Aan drie fantastische baaien ontstaat het grootste Hapimag resort. Het bestaat uit een Village met 351 appartementen, een 5-sterren hotel met 285 hotelkamers en talloze shops, restaurants en recreatieve voorzieningen. De noodzaak een resort van deze omvang te bouwen, ontstaat door de grote toename van het aantal leden in de jaren tachtig.

4 Wisseling van management en couppoging (2000 en 2004) Tijdens de Algemene Vergadering in 2000 is de gehele Raad van Bestuur, waarin nog medeoprichter Dr. Guido M. Renggli zitting heeft, niet meer herkiesbaar, om plaats te maken voor een jongere generatie met nieuwe ideeën. Dr. Marisabel Spitz wordt gekozen in de Raad van Bestuur en wordt twee jaar later voorzitter. Zij stelt Kurt Scholl aan als CEO, die bij Hapimag al eerder als adviseur actief was. De Raad van Bestuur krijgt een eerste uitdaging naar aanleiding van de Algemene Vergadering van 2004: Een tot dan toe onbekende aandeelhouder (dhr. Schreiber), die deel uitmaakt van een groep met een criminele achtergrond en onder de noemer "Belanghebbendengroep voor Hapimag aandeelhouders" opereert, schrijft met gestolen gegevens alle Duitstalige Hapimag aandeelhouders aan, om hen met aantijgingen jegens de Raad van Bestuur ertoe over te halen hem de volmacht voor de Algemene Vergadering te geven. Dankzij de medewerking van veel Hapimag aandeelhouders werden de leden van deze groep geïdentificeerd en werd er een stokje gestoken voor hun plannen, om interessant Hapimag onroerend goed te verkopen aan een investeringsfonds, waarin de groep belangen had. Op deze manier wordt de grootste bedreiging voor de onafhankelijkheid van Hapimag afgewend. Tijdens de Algemene Vergadering krijgt de Raad van Bestuur een instemming van 95 procent. De vernieuwing van Hapimag (2004 tot heden) De wisseling in het management onder leiding van Dr. Marisabel Spitz en Kurt Scholl leidt tot een nieuwe dynamiek. Er worden uitgebreide renovaties gestart om de kwaliteit van het woonruimteaanbod continu te verbeteren en om zich aan te passen aan de veranderende vrijetijdsbehoeften. Dankzij nieuwe samenwerkingen met wereldwijd actieve partners wordt het aanbod voor de leden extra uitgebreid. Onder de titel "Beleveniswerelden" richten de recreatieve voorzieningen en de resorts zich op de vier thema's "Family, Discover, Active en Relax". Met de oprichting van een eigen Golfclub voor golfers wordt Hapimag nog aantrekkelijker. Ook in het dienstenaanbod worden vernieuwingen doorgevoerd: Een uitgebreid aandelenterugkoopprogramma voor leden die vanwege hun ouderdom afscheid moeten nemen van hun aandelen, wordt geïnitieerd. De nieuwe HapimagCard beloont bijzonder trouwe leden en in 2012 wordt de service-organisatie gereorganiseerd. In de belangrijkste landen worden decentrale Service Points geopend voor de ondersteuning van de leden.

5 Het hele jaar 2013 staat in het teken van het grote jubileum: Het jubileum wordt onder het motto "sharing & caring" met 50 jubileumweken en een groot jubileumfeest op 24 september 2013 gevierd. Zes fietsers doen tijdens hun rit dwars door de Hapimag wereld verslag van hun belevenissen, en kinderen en jongeren met een beperking of uit een sociaal zwakker milieu genieten in het kader van het liefdadigheidsproject "Belevenissen schenken" van onbezorgde vakantiedagen in de Hapimag resorts. Alle informatie daarover vindt u op Hapimag past zich aan de veranderende behoeften en de tijdgeest aan. In 2014 wordt op een discussieplatform geopend. De leden kunnen daar over bepaalde zaken hun mening geven. Verder lanceert Hapimag in hetzelfde jaar het productenpalet "Options". Met "Options" kan het lidmaatschap nog beter aan de individuele behoeften worden aangepast. Zo kan het lidmaatschap nu worden onderbroken of eigentijds en eenvoudig beëindigd worden. Baar, 05/20143

GrandVision gaat naar de beurs Brochure voor particuliere beleggers. Eye care, We care more

GrandVision gaat naar de beurs Brochure voor particuliere beleggers. Eye care, We care more GrandVision gaat naar de beurs Brochure voor particuliere beleggers Eye care, We care more Belangrijke informatie Deze brochure ( dit document ) bevat een korte beschrijving van enkele belangrijke onderwerpen

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends. SaaS: maak de transitie voor het te laat is. Thema-update: ICT

Rabobank Cijfers & Trends. SaaS: maak de transitie voor het te laat is. Thema-update: ICT Rabobank Cijfers & Trends SaaS: maak de transitie voor het te laat is Software as a Service (SaaS) 1 maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. Steeds meer klanten van softwarebedrijven kiezen voor

Nadere informatie

Veertig jaar eerlijke koffie: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

Veertig jaar eerlijke koffie: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST Veertig jaar eerlijke koffie: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST Fair Trade Original, het Nederlandse merk van eerlijke producten, kocht in 1973 voor het eerst rechtstreeks koffie in van coöperaties van kleine

Nadere informatie

TLB Jaarverslag 2013

TLB Jaarverslag 2013 TLB Jaarverslag 2013 Het jaarverslag van Triodos Bank is ook online beschikbaar. Bezoek het Online Jaarverslag 2013 voor meer gedetailleerde informatie, inclusief interviews, samenvattingen van onze activiteiten

Nadere informatie

De belegger laat zijn stem horen

De belegger laat zijn stem horen De belegger laat zijn stem horen Het belang van aandeelhoudersvergaderingen en de dialoog met het bestuur binnen verantwoord beleggen Manuel Adamini Hoofd ESG-research, SNS Asset Management Mei 2012 1.

Nadere informatie

nnual Jaarverslag 2009

nnual Jaarverslag 2009 nnual urius eport 9 Jaarverslag 2009 3 Inhoud 1 Brief van de CEO 5 2 Qurius in het kort 6 2.1 Profiel 6 2.2 Visie en Missie 6 2.3 Strategie 7 2.4 Highlights 2009 8 2.5 Vijfjarenoverzicht 8 2.6 Directie

Nadere informatie

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk?

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Casus: Tapazz cvba Kenmerken Opgericht in 2012 Burgercoöperatie Meer dan 1000 gebruikers 96 wagens Ontstaan Tapazz is een autodeelplatform

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014 2014 Beursgang Alibaba Dit rapport verstrekt diverse inzichten over Alibaba. Kom erachter of het verstandig is om Alibaba aandelen te kopen en of het winstgevend kan zijn om mee te doen met de Alibaba

Nadere informatie

Goed bestuur in het MKB

Goed bestuur in het MKB Goed bestuur in het MKB Student Eerste examinator Tweede examinator M. Leliveld Drs. Gerrit-Jan Lanting Drs. Wim Fennis N.J. Smeitink Dr. Michiel van der Ven Drs. Wim Fennis Instituut Hogeschool Utrecht,

Nadere informatie

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com 2007 Jaarverslag Inhoud 01 Profiel 02 Kerncijfers 04 Mijlpalen 2007 Verslag van de Raad van Bestuur 06 Bericht van de voorzitter 10 Vooruitzichten 2008 12 Executive Committee 14 Operationele ontwikkelingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 BinckBank N.V.

Jaarverslag 2013 BinckBank N.V. 2 Deze pagina is opzettelijk leeggelaten. Inhoudsopgave Over BinckBank 5 Profiel BinckBank 6 Kerncijfers 7 Belangrijke gebeurtenissen 2013 8 Bericht van de bestuursvoorzitter 10 Visie, missie, kernwaarden

Nadere informatie

Big Data in finance: kans of bedreiging? Trends, tips & tools, case & debat

Big Data in finance: kans of bedreiging? Trends, tips & tools, case & debat Big Data in finance: kans of bedreiging? Trends, tips & tools, case & debat Colofon Whitepaper Big Data in finance: kans of bedreiging? USG Finance Professionals, september 2014. Eindredactie USG Finance

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2006. Local knowledge. Global power. Donald J. Shepard, VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR

JAAROVERZICHT 2006. Local knowledge. Global power. Donald J. Shepard, VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR JAAROVERZICHT Op vrijwel elke markt waar ook ter wereld is er sprake van een groeiende behoefte aan een breder aanbod van pensioenproducten. Daarom zijn we van mening dat wij ons op het juiste moment op

Nadere informatie

Reglement Allianz Beleggersrekening

Reglement Allianz Beleggersrekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Reglement Allianz Beleggersrekening Versie 1.2 December 2014 Inhoudsopgave Waarvoor dit reglement? 4 Wat is het doel van de Allianz Beleggersrekening? 4 Hoe werkt

Nadere informatie

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High)

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Flash Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Juli 2014 Belfius Fullinvest Investeer in een zeer gespreide portefeuille via één belegging dankzij de bevek naar Belgisch recht Belfius Fullinvest. U hebt

Nadere informatie

Parallels SMB Cloud Insights TM voor Nederland

Parallels SMB Cloud Insights TM voor Nederland Profit from the cloud TM 2013 Parallels SMB Cloud Insights TM voor Nederland Nederland Inhoudsopgave Samenvatting...1 Definities...2 Infrastructuur als dienst (IaaS)...4 Vooruitzichten...5 Aanwezigheid

Nadere informatie

Aegon s Review 2014. Waarde creëren, waarde delen

Aegon s Review 2014. Waarde creëren, waarde delen Aegon s Review 2014 Waarde creëren, waarde delen Maart 2015 Mensen zelf bewuste keuzes laten maken Aegon wil mensen helpen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële toekomst. Dat is bepalend

Nadere informatie

Kees Broekhof & Frank Studulski. Augustus 2005. Brochure Casanova, augustus 2005 Sardes

Kees Broekhof & Frank Studulski. Augustus 2005. Brochure Casanova, augustus 2005 Sardes Kees Broekhof & Frank Studulski Augustus 2005 1 Voorwoord Brede scholen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse onderwijslandschap. Er zijn er momenteel meer dan 600 en geschat wordt dat hun aantal

Nadere informatie

Een leven lang leren Nationaal actieprogramma

Een leven lang leren Nationaal actieprogramma In 1998 werd het Nationaal Actieprogramma Een leven lang leren aangeboden aan de Tweede kamer. Dit programma staat voor een groot deel in het teken van het economisch belang van een leven lang leren en

Nadere informatie

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen Lessen over diversiteitsbeleid 1 bij gemeenten, provincies en waterschappen 2 L e s s e n o v e r d i v e r s i t e i t s b e l e i d b i j g e m e e n t e n, provincies en waterschappen 3 Lessen over

Nadere informatie

Bijlage bij de Rapportage Kerk in Actie en ICCO OZ 14-01

Bijlage bij de Rapportage Kerk in Actie en ICCO OZ 14-01 34 Evaluatie van de samenwerking tussen Kerk in Actie en ICCO en de ProCoDe-aanpak van de ICCO Cooperatie Bijlage bij de Rapportage Kerk in Actie en ICCO OZ 14-01 Generale Synode April 2014 Expertisecentrum

Nadere informatie

VERWERVINGSSTRATEGIE ON2013

VERWERVINGSSTRATEGIE ON2013 VERWERVINGSSTRATEGIE ON2013 Versie 1.0e Datum 24 mei 2013 Status Definitief Inhoud Inhoud... 2 Managementsamenvatting... 4 1 Inleiding... 6 1.1 Aanleiding... 6 1.2 Strategie en verwerving... 6 1.3 ON2013

Nadere informatie

Professionalisering van besturen in het primair onderwijs

Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Professionalisering van besturen in het primair onderwijs 2 - Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Verslag van de commissie

Nadere informatie

J A A R 0 B E R I C H T 8 1

J A A R 0 B E R I C H T 8 1 JAAR0 BERICHT8 1 JAAR0 BERICHT8 ColoFON 2009 Van der Moolen Holding N.V. Ontwerp en productie - The KEY Agency, Amsterdam Druk - Zwaan Printmedia 2 JAARbericht 2008 VDM HOOFDKANTOOR HANDELSREGISTER Van

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. De waarde van eenvoud

Jaarverslag 2009. De waarde van eenvoud Jaarverslag 2009 De waarde van eenvoud Profiel SNS REAAL is een financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren die zich vooral richt op de Nederlandse retailmarkt, inclusief het midden-

Nadere informatie

E Ee Jaar ur n o p s e t v a s p erslag 20 e o d v re e m r d p e el 11

E Ee Jaar ur n o p s e t v a s p erslag 20 e o d v re e m r d p e el 11 Jaarverslag 2011 Een stap over de Europese drempel Jaarverslag 2011 Een stap over de Europese drempel Inhoudsopgave 3 Profiel Currence 6 Organisatie en kerncijfers 2011 12 Bericht van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Filantropie Voordelig investeren in de maatschappij

EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Filantropie Voordelig investeren in de maatschappij EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Wealth management Planning voor het familiebedrij f Filantropie Voordelig investeren in de maatschappij Medische innovaties

Nadere informatie

Goed bestuur in MKB familiebedrijven

Goed bestuur in MKB familiebedrijven Windesheim zet kennis in werking Windesheim zet kennis in werking ONDERZOEK Goed bestuur in MKB familiebedrijven Lectoraat Familiebedrijven Ondernemers over hun overwegingen en keuzes Driekwart van het

Nadere informatie