de Belgische financiële sector in 2006 Uitdagingen en opportuniteiten»

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de Belgische financiële sector in 2006 Uitdagingen en opportuniteiten»"

Transcriptie

1 de Belgische financiële sector in 2006 Uitdagingen en opportuniteiten»

2 inhoud p.3 p.4 p.6 p.8 p.10 p.12 p.14 p.18» woord vooraf 01 overheid en maatschappij 02 klanten en relaties 03 bedrijven en economie 04 België en Europa 05 cijfers en resultaten 06 mensen en werkgelegenheid 07 Febelfin en haar leden

3 jaarverslag 2006 woord vooraf De Belgische financiële sector ziet zich in 2006 verder geconfronteerd met een zeer snel veranderende context. Michel Vermaerke, Gedelegeerd Bestuurder Jan Vanhevel, Voorzitter» Enerzijds zien we een stortvloed van Europese en nationale regelgevingen, die de sector ingrijpend hervormen. Anderzijds is het verwachtingspatroon van klanten, overheden en de maatschappij tegenover onze diensten sterk aan het evolueren. Gezien het belang van onze activiteiten voor de economie en het dagelijkse leven van onze klanten, verwachten alle partijen dat onze sector dynamisch op deze evoluties inspeelt. De sector heeft proactief een strategische agenda ontwikkeld om de duurzame ontwikkeling van de financiële activiteiten in en vanuit België zoveel mogelijk kansen te bieden. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn:»»» de concurrentiepositie van de Belgische financiële sector, een duurzaam beleid rond werkgelegenheid, het imago van de sector. We hebben inmiddels al verschillende concrete beleidslijnen uitgestippeld. Zo staat het nieuwe, eind oktober 2006 opgerichte, opleidingscentrum Febelfin Academy ter beschikking voor de opleiding en vorming van iedereen die actief is in onze sector. We willen deze dynamische toekomstvisie graag verder uitwerken binnen een ruim maatschappelijk draagvlak en in overleg met overheden, sociale organisaties, toezichthouders en diverse belangenverenigingen.

4 0106 overheid» en maatschappij Duurzaamheid en vertrouwen

5 jaarverslag 2006 De maatschappij verwacht terecht dat de financiële sector een voortrekkersrol speelt en oog heeft voor nieuwe evoluties in de samenleving. We streven naar een duurzame en verantwoorde manier van ondernemen waarin plaats is zowel voor concurrentievermogen en rendabiliteit als voor ethiek en respect voor samenleving en milieu. Compliance en gedragscodes» De financiële sector wenst de lat hoog te leggen. We nemen de vele nieuwe regels en wetgevingen ter harte en investeren in de nodige mensen en middelen om compliance te verzekeren. Daarnaast legt de sector zich vrijwillig strenge gedragscodes op, onder meer inzake reclame. Febelfin en BEAMA werkten mee aan de criteria voor Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Investeren inzake beleggingsfondsen. Samen met Assuralia ontwikkelden we in 2006 een nieuwe gedragscode voor spaar- en beleggingsproducten. 90% van de Belgen vindt dat de financiële sector een belangrijke rol speelt in de samenleving. [Bron: Imagostudie Febelfin 2005] In nauwelijks 4 jaar tijd is het aantal kansarmen dat geen toegang heeft tot bankdiensten met 75% gedaald. [Bron: De Standaard, 8 november 2006, naar aanleiding van een studie uitgevoerd door Réseau Financement Alternatif 2006] Maatschappelijke projecten» De Belgische banken en financiële instellingen steunen talloze maatschappelijke, culturele en sportieve initiatieven en evenementen. Sociale maatregelen rond de overmatige schuldenlast of de basisbankdienst worden door de sector ondersteund. Verder werken we actief samen met de overheid in de strijd tegen verschillende vormen van criminaliteit, waaronder tiger kidnapping, witwaspraktijken en internationaal terrorisme.

6 jaarverslag 2006 klanten Transparante en innoverende diensten en relaties Klanten willen een betaalbare, correcte en flexibele dienstverlening die beantwoordt aan hun steeds evoluerende behoeften. Of het nu gaat om dagelijkse verrichtingen, beleggingen of woonkredieten, of om meer gesofistikeerde dienstverleningen zoals vermogensbeheer, advies inzake bedrijfsfinanciën of fusies en overnames. De medewerkers van de Belgische financiële instellingen zetten zich elke dag in om aan deze verwachtingen tegemoet te komen. De meeste Belgen vinden hun bankier bekwaam (79%) en professioneel (80%). Slechts een zeer kleine groep (minder dan 10%) is het met die stelling minder of helemaal niet eens. [Bron: Imagostudie Febelfin 2005] In 2006 werkte de sector actief mee aan een wetgeving die het statuut van ongeveer bankagenten en -makelaars in ons land moderniseert. Vertrouwen en vernieuwing» Wederzijds vertrouwen is de basis voor elke goede klantenrelatie. We willen correct en transparant communiceren over de brede waaier aan producten en diensten zoals spaarformules, kredieten en adviezen. Met vernieuwende producten zoals het omgekeerd woonkrediet, dat we al kennen uit het buitenland, willen we een antwoord bieden op maatschappelijke fenomenen als de vergrijzing. Een constructieve en open houding» Febelfin en haar leden streven naar een constructieve, open dialoog met beleidsmakers, toezichthouders en diverse belangenverenigingen. Wederzijds begrip voor de verschillende standpunten is de beste weg naar duurzame en haalbare oplossingen voor onze klanten. Febelfin wil hierin als bruggenbouwer een faciliterende rol spelen.

7 0206»

8 0306 bedrijven» Dynamisch en betrouwbaar en economie

9 jaarverslag 2006 De financiële sector is mede de motor van onze economie. Ondernemingen, particulieren, overheden en andere organisaties rekenen op ons voor advies en begeleiding bij financiële transacties en een brede waaier aan innoverende diensten voor betalingen, kredieten, investeringen en vermogensbeheer. Investeren in economische groei» De sector wil een dynamische partner zijn voor alle Belgische economische actoren en hun ambities en plannen in binnen- en buitenland mee ondersteunen. De positie die we samen met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) innamen in het Euronext-dossier, is hiervan een duidelijk bewijs. In dit kader zijn we ook verheugd dat we in 2006 de Belgian Venturing Association mogen verwelkomen als lid bij Febelfin. 86% van de Belgen is ervan overtuigd dat de financiële sector van levensbelang is voor de economie. [Bron: Imagostudie Febelfin 2005] In 2005 stonden we in voor meer dan 778,1 miljard EUR aan kredieten voor bedrijven, particulieren en de overheid, zowel in het binnenland als in het buitenland. België als aantrekkelijk investeringsland» Febelfin en haar leden wensen nauw betrokken te zijn bij regeringsmaatregelen zoals de notionele intrestaftrek en de BTWeenheid, die van België een aantrekkelijk investeringsland maken, nu en in de toekomst. Tegelijk zien we er ook op toe dat de maatregelen met de nodige omzichtigheid worden toegepast.

10 jaarverslag Dynamische consolidatie België en Europa Het Europese streven naar een eengemaakte financiële markt zorgt voor ingrijpende hervormingen in de sector. Nieuwe Europese regelgeving beoogt onder meer een dynamische consolidatie, integratie van de verschillende markten en een toenemende internationalisering. Febelfin wil samen met haar leden een proactief beleid ontwikkelen om in te spelen op de vele uitdagingen en opportuniteiten in het Europa van morgen. 70% van de IT-investeringen in de financiële sector is gericht op aanpassingen in het kader van nieuwe regelgevingen en standaarden. [Bron: European Payments Revolution Accenture 2006] In het kader van SEPA werkte Febelfin samen met Banksys en Isabel aan het toekomstige platform voor betalingen en vernieuwende diensten zoals e-invoicing voor particulieren. Meer harmonisering tussen nationale en Europese wetgeving» De Belgische financiële sector levert grote inspanningen om systemen en organisaties tijdig aan te passen aan de vele nieuwe Europese regelgevingen. Voorbeelden zijn de MiFID-richtlijn, die de belegger beter zal beschermen, en de eengemaakte Europese betaalmarkt (SEPA), die het betaalverkeer voor alle Europeanen zal standaardiseren. Samen met onze leden pleiten we voor meer harmonisering in de stortvloed van nationale en Europese regelgevingen en voor een realistische, marktgedreven benadering.

11 België in Europa» De Belgische financiële sector speelt in verschillende domeinen een toonaangevende rol. Zo hebben we met Euroclear een wereldspeler in huis op het vlak van clearing and settlement. Samen met de sector wensen we een belangrijke rol te spelen bij het vormgeven van nieuwe Europees gedreven gedragscodes en regelgevingen in dit domein. Tegelijk willen we opportuniteiten creëren om nieuwe producten en diensten aan te bieden in de eengemaakte Europese financiële markt. Op die manier willen we de kennis en expertise valoriseren die we in dit land hebben opgebouwd, onder meer rond de back office-activiteiten. 0406» Model nieuw Belgisch overschrijvingsformulier (voor gebruik vanaf 2008)

12 0506 cijfers en resultaten» Een aanzienlijk deel van de winsten komt steeds meer uit de buitenlandse activiteiten van onze banken en financiële instellingen. Dit illustreert het belang om open te staan voor de snel evoluerende wereld waarin we leven.

13 jaarverslag De banken en financiële instellingen in ons land spannen zich voortdurend in om hun bedrijfseconomische performantie kwantitatief en kwalitatief te versterken. Een gezonde winstgevendheid en onbesproken solidariteit vormen de noodzakelijke basis om de dienstverlening op een duurzame en toekomstgerichte manier verder uit te bouwen en dit in het belang van de klanten, alle personeelsleden, de aandeelhouders, de overheid en de maatschappij waarin we opereren. Resultaten Belgische banksector (geconsolideerde gegevens, in %) ,7 12,9 11,8 13,1 13,6 12, ,0 15, ,5 18, Rendement op het gemiddelde eigen vermogen (1) Risk assets ratio (2) Bron: Voorstelling Febelfin op gegevens CBFA. (1) Banken naar Belgisch recht en bijkantoren van buitenlandse banken. (2) Enkel banken naar buitenlands recht.

14 06 06 mensen» en werkgelegenheid

15 jaarverslag Aantal werknemers in de financiële sector (in duizend, 2005) Financiële instellingen (exclusief verzekeringswezen en pensioenfondsen): 79,1 Verzekeringswezen en pensioenfondsen: 24,4 De Belgische financiële sector is en blijft een zeer belangrijke werkgever in ons land. Het is de wens en de betrachting van onze leden om verder te werken aan een dynamisch en duurzaam personeelsbeleid, waarin opleiding, kwaliteit, flexibiliteit en levenslange inzetbaarheid centraal staan. Totaal: 137,5 In 2005 werden bankmedewerkers in dienst genomen. Ook in 2006 worden duizenden mensen aangeworven.» Ondersteunende activiteiten financiële instellingen: 34,0 Bron: Voorstelling Febelfin op gegevens INR (Instituut voor de Nationale Rekeningen).

16 jaarverslag Verdeling van het bankpersoneel volgens diploma (in % van het totaal, eind 2005)» Hoger secundair: 32,3% Verdeling van de nieuw aangeworven medewerkers in de banksector, volgens diploma (in % van het totaal, aanwervingen in de loop van 2005)» HOBU (1): 42,0%» Overige diploma's: 6,3%» Universitair: 23,4%» Hoger secundair: 14,3% HOBU (1): 38,1% «Bron: Febelfin (enkel banken-leden). (1) HOBU: Hoger onderwijs buiten de universiteit. Universitair: 39,8% «Bron: Febelfin (enkel banken-leden). (1) HOBU: Hoger onderwijs buiten de universiteit.» Overige diploma's: 3,9%

17 jaarverslag Uniek en gevarieerd jobaanbod» De Belgische financiële sector biedt een ruime waaier aan boeiende en dynamische jobs, voor elk opleidingsniveau. Van financiële markten tot corporate finance, van back office-activiteiten tot private equity. Bovendien heeft België toonaangevende internationale spelers in verschillende domeinen, waaronder Euronext, Euroclear en SWIFT. Daarnaast zijn ook heel wat grote buitenlandse spelers sterk vertegenwoordigd in België. Samen creëren ze een uniek en gevarieerd jobaanbod. Investeren in opleiding» De Belgische financiële sector investeert 2,46% van de loonmassa in opleiding met een participatiegraad van 64,29%. De sector levert dan ook een van de hoogste, zo niet de hoogste inspanning inzake opleiding in ons land. Deze cijfers liggen ver boven de streefcijfers in het Generatiepact, met name een investering van 1,9% van de loonmassa en een participatiegraad van 50%. Met de oprichting van Febelfin Academy in 2006 willen we nog beter inspelen op de opleidingsbehoeften van onze leden en hun personeelsleden. Financiële inspanningen in 2004 voor een continue vorming (in % van de loonmassa) Alle sectoren Doelstelling (Generatiepact) Financiële sector Bron : Nationale Bank van België Balanscentrale Financiële sector Boekjaar ,09% 1,90% 2,46% 0 0,50 1,00 1,50 2,00 2,50

18 0706 Febelfin» en haar leden

19 jaarverslag Voor en door de financiële sector» Febelfin is de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector. We nemen de uitdaging op om een belangrijke rol te vervullen als bruggenbouwer tussen onze leden en verschillende partijen op nationaal en Europees niveau: beleidsmakers, toezichthouders, beroepsfederaties en belangenverenigingen. We volgen trends en evoluties op de voet en helpen onze leden de juiste positie innemen. We informeren en adviseren onze leden onder meer op producttechnisch, juridisch, fiscaal, prudentieel en sociaal gebied. Structuur van Febelfin Business domains «RETAIL (deposit, credit, payment systems) ASSET Management FINANCIAL Markets» Functional domains» ECO & STAT»» SOC & TRAINING»» LEGAL & COMPLIANCE»» TAX & SUPERVISION» Mission Service to our members Staff work Lobbying Promotion Strategic Agenda

20 jaarverslag Febelfin en haar leden vertegenwoordigen in 2006 samen 245 financiële instellingen in België, een stijging van 5% tegenover 2005.»» Onze leden: BVB, BEAMA, BVK, BLV, BVBL Aangesloten leden met bijzonder statuut: Banksys, Euronext, Isabel, Erkenningsraad voor Effectenmakelaars, Participatiefonds, BVA Febelfin en haar leden verdedigen de belangen van de Belgische financiële sector in 67 organisaties. Leden: Belgische Vereniging van Banken en Beursvennootschappen (BVB) Belgische Vereniging van Asset Managers (BEAMA) Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) Belgische Vereniging van Beursleden (BVBL) Belgische Leasingvereniging (BLV) Aangesloten leden met een bijzonder statuut:

21 jaarverslag Waarden voor de sector»»» Dienstverlening voor de klanten Vertrouwen door transparantie en openheid Dynamisme door proactiviteit en toekomstgerichtheid Rol Febelfin»» Shared voice Bruggenbouwer

22 » meer weten?» Dit jaarverslag evenals de kencijfers zijn beschikbaar op» Ce rapport annuel ainsi que les chiffres-clés sont également disponibles en français» This annual report as well as the facts and figures are also available in English on Verantwoordelijke uitgever: Marina De Moerlooze, Febelfin Ravensteinstraat Brussel Tekst: Forte Ontwerp en realisatie: Link mixed media communicatiebureau

23

24 linknv.be Belgische Federatie van de financiële sector Ravensteinstraat Brussel T info@febelfin.be

Renovatiekredieten populairder dan ooit

Renovatiekredieten populairder dan ooit Persbericht Beroepsvereniging van het Krediet Renovatiekredieten populairder dan ooit Brussel, 10/9/2009 De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, heeft haar statistieken inzake hypothecair

Nadere informatie

Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record

Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record Persbericht Kredietomloop aan ondernemingen bereikt nieuw record Brussel, 26 juli 2011 De omloop van kredieten aan ondernemingen bereikte eind maart 2011 een absoluut record. In het eerste trimester van

Nadere informatie

Kredietverlening aan ondernemingen blijft op peil, maar waakzaamheid is geboden voor de toekomst

Kredietverlening aan ondernemingen blijft op peil, maar waakzaamheid is geboden voor de toekomst Persbericht Kredietverlening aan ondernemingen blijft op peil, maar waakzaamheid is geboden voor de toekomst Brussel, 28 oktober 2011 In het tweede trimester van 2011 werd er voor bijna 127 miljard euro

Nadere informatie

Zoals algemeen bekend, veranderen de regels op spaarboekjes op 1 april 2009. In bijgevoegd dossier wordt het nieuwe systeem gedetailleerd uitgelegd.

Zoals algemeen bekend, veranderen de regels op spaarboekjes op 1 april 2009. In bijgevoegd dossier wordt het nieuwe systeem gedetailleerd uitgelegd. Persinfo Zoals algemeen bekend, veranderen de regels op spaarboekjes op 1 april 2009. In bijgevoegd dossier wordt het nieuwe systeem gedetailleerd uitgelegd. Een eerste verandering voor de klant is de

Nadere informatie

Kredietomloop aan ondernemingen op hoogste niveau ooit

Kredietomloop aan ondernemingen op hoogste niveau ooit Persbericht Kredietomloop aan ondernemingen op hoogste niveau ooit Brussel, 2 mei 2011 De omloop van kredieten aan ondernemingen bereikte in het vierde trimester van 2010 zijn hoogste punt ooit. Zowel

Nadere informatie

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Brussel, 9 september 2010 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin,

Nadere informatie

Volume nieuwe kredieten aan ondernemingen stijgt aanzienlijk in 3de trimester

Volume nieuwe kredieten aan ondernemingen stijgt aanzienlijk in 3de trimester Persbericht Volume nieuwe kredieten aan ondernemingen stijgt aanzienlijk in 3de trimester Brussel, 20 december 2010 Het volume aan nieuwe kredieten aan ondernemingen blijft in het derde trimester toenemen.

Nadere informatie

Deze groeibeweging is te wijten aan koerswinsten van de onderliggende activa. Fondsen die overwegend beleggen in vastrentende effecten

Deze groeibeweging is te wijten aan koerswinsten van de onderliggende activa. Fondsen die overwegend beleggen in vastrentende effecten Persbericht Cijfers ICB-sector 3de trimester 2012 De fondsensector kent een sterk derde trimester gedreven door de goede prestaties van de financiële markten. De pensioenspaarfondsen bereiken hun hoogste

Nadere informatie

Hypothecair krediet: duurzame groei

Hypothecair krediet: duurzame groei Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet: duurzame groei Brussel, 6 mei 2011 In het eerste trimester van 2011 werden 24% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in het eerste

Nadere informatie

Sterke groei van renovatiekredieten

Sterke groei van renovatiekredieten Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Sterke groei van renovatiekredieten Hypothecair krediet tijdens het tweede kwartaal van 2011 Brussel, 27 juli 2011 In het tweede trimester van 2011 werden

Nadere informatie

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Brussel, 9 februari 2011 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, de Belgische federatie van

Nadere informatie

De fondsensector deelt in de algemene beursmalaise.

De fondsensector deelt in de algemene beursmalaise. Persbericht Cijfers ICB-sector 2de trimester 2012 De fondsensector deelt in de algemene beursmalaise. Brussel, 30 augustus 2012 Summary De Belgische fondsensector kende gedurende het eerste semester van

Nadere informatie

Belgische hypothecaire kredietmarkt keert terug naar normaal niveau

Belgische hypothecaire kredietmarkt keert terug naar normaal niveau Persbericht Belgische hypothecaire kredietmarkt keert terug naar normaal niveau Brussel, 1 februari 2013 In 2012 werd er voor bijna een derde (27,5%) minder hypothecair krediet aangevraagd dan in 2011

Nadere informatie

Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau

Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau Persbericht Hypotheekmarkt keert terug naar vroeger niveau Brussel, 26 april 2012 De hypothecaire kredietverlening wordt in het eerste trimester van 2012 gekenmerkt door een daling ten opzichte van hetzelfde

Nadere informatie

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Persbericht Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Brussel, 7 februari 2012 De belangrijkste vaststellingen voor het volledige jaar 2011: De hypothecaire kredietverlening

Nadere informatie

Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt

Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt Brussel, 18 november 2010 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, de Belgische

Nadere informatie

Cijfers ICB-sector 2de trimester 2011

Cijfers ICB-sector 2de trimester 2011 Belgische Vereniging van Asset Managers Persbericht Cijfers ICB-sector 2de trimester 2011 Licht herstel gedurende het tweede trimester van 2011. Executive Summary De Belgische fondsensector kende gedurende

Nadere informatie

Cijfers ICB-sector 3de trimester 2011

Cijfers ICB-sector 3de trimester 2011 Belgische Vereniging van Asset Managers Persbericht Cijfers ICB-sector 3de trimester 2011 Zware terugval in het derde trimester. Executive Summary De Belgische fondsensector kende gedurende het eerste

Nadere informatie

De fondsensector kent een sterk vierde trimester onder impuls van de goede prestaties van de financiële markten.

De fondsensector kent een sterk vierde trimester onder impuls van de goede prestaties van de financiële markten. Persbericht Cijfers ICB-sector 4de trimester 2012 De fondsensector kent een sterk vierde trimester onder impuls van de goede prestaties van de financiële markten. Brussel, 8 maart 2013 Summary De Belgische

Nadere informatie

Learning, Opleidingsaanbod VOORJAAR 2015. Aarlenstraat (2de verdieping), B1040 Brussel T +32 2 507 69 61 F +32 2 507 69 69. info@ FEBELFIN ACADEMY VZW

Learning, Opleidingsaanbod VOORJAAR 2015. Aarlenstraat (2de verdieping), B1040 Brussel T +32 2 507 69 61 F +32 2 507 69 69. info@ FEBELFIN ACADEMY VZW Learning, Opleidingsaanbod VOORJAAR 2015 FEBELFIN ACADEMY VZW Aarlenstraat (2de verdieping), B1040 Brussel T +32 2 507 69 61 F +32 2 507 69 69 info@ HET VOLLEDIG FEBELFIN ACADEMY OPLEIDINGSAANBOD VOORSTELLING.

Nadere informatie

Leuven, 7 oktober 2009. Marcia DE WACHTER

Leuven, 7 oktober 2009. Marcia DE WACHTER De bescherming van de consument van financiële diensten Leuven, 7 oktober 2009 Marcia DE WACHTER Een enquête van Ivox midden februari 2009 88,6 % heeft geen vertrouwen meer in de aandelenbeurzen 41,5 %

Nadere informatie

De financiële sector 2,5 jaar na de crisis Ervaring en visie van Febelfin

De financiële sector 2,5 jaar na de crisis Ervaring en visie van Febelfin De financiële sector 2,5 jaar na de crisis Ervaring en visie van Febelfin Stefaan Decraene Voorzitter Febelfin 27 januari 2011 Fifo Mechelen Status Belgische bank- en financiële sector Agenda regelgeving

Nadere informatie

Sector maakt werk van verandering

Sector maakt werk van verandering Persbericht Sector maakt werk van verandering Brussel, 21 februari 2011 De financiële en bancaire sector in België werkt via dialoog en overleg aan verandering ten aanzien van de maatschappij, de klanten

Nadere informatie

Strategische review 2013-2017. 14 mei 2013

Strategische review 2013-2017. 14 mei 2013 Strategische review 2013-2017 14 mei 2013 Samenvatting Duidelijke keuze voor positionering als gespecialiseerde, onafhankelijke wealth manager Ons doel is behoud en opbouw van vermogen voor klanten Wij

Nadere informatie

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Legal insight, inside Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Het beroep van bedrijfsjurist is relatief jong. De wet die dit beroep erkende en het Instituut voor bedrijfsjuristen

Nadere informatie

BELGISCHE VERENIGING VAN ASSET MANAGERS

BELGISCHE VERENIGING VAN ASSET MANAGERS BELGISCHE VERENIGING VAN ASSET MANAGERS BEAMA is lid van de Belgische Federatie van het Financiewezen PERSMEDEDELING Statistieken ICB-sector: cijfers van het 4 de kwartaal 2005 1. Belgische ICB-markt:

Nadere informatie

Wat is Febelfin? deelverenigingen. 10 aangesloten leden met bijzonder statuut. financiële instellingen in België

Wat is Febelfin? deelverenigingen. 10 aangesloten leden met bijzonder statuut. financiële instellingen in België Febelfin Governance Wat is Febelfin? 5 deelverenigingen +250 10 aangesloten leden met bijzonder statuut financiële instellingen in België 2 Belgische financiële multi-sectorfederatie +250 financiële instellingen

Nadere informatie

NN statement of Living our Values

NN statement of Living our Values NN statement of Living our Values Onze doelstelling Onze geschiedenis gaat terug tot 1845. Sindsdien is ons bedrijf gefuseerd, gegroeid en veranderd, maar de kern van wie wij zijn is hetzelfde gebleven:

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking

Triodos Bank Private Banking Triodos Bank Private Banking Triodos Bank Private Banking biedt een breed pakket van financiële en niet-financiële diensten aan voor vermogende particulieren, stichtingen, verenigingen en religieuze instellingen.

Nadere informatie

Uitdagingen voor een financiële sector ten dienste van mens en economie. Financial Forum Gent, 29 mei 1

Uitdagingen voor een financiële sector ten dienste van mens en economie. Financial Forum Gent, 29 mei 1 Uitdagingen voor een financiële sector ten dienste van mens en economie Financial Forum Gent, 29 mei 1 Agenda 19.00u. Welkomstwoord 19.15u. Presentatie door Michel Vermaerke, Gedelegeerd Bestuurder Febelfin

Nadere informatie

Van belang. Het verhaal van de Nederlandse Vereniging van Banken

Van belang. Het verhaal van de Nederlandse Vereniging van Banken Van belang Het verhaal van de Nederlandse Vereniging van Banken De som der delen De uitdagingen van de sector Door de NVB Van belang De nieuwe realiteit In Nederland zijn ruim tachtig Nederlandse en buitenlandse

Nadere informatie

AXA Bank in één oogopslag. Augustus 2018

AXA Bank in één oogopslag. Augustus 2018 AXA Bank in één oogopslag Augustus 2018 AXA Bank behoort tot de top van de Belgische banken. Ons doel is eenvoudig: we maken mensen sterker door hen proactief te begeleiden in de opbouw en het beheer van

Nadere informatie

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry Leading Professional Recruitment in the Technology Industry People Linking Performance Strategy Wie is Top Job TOP JOB is een Belgisch, internationaal wervings-en selectiekantoor gespecialiseerd in het

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 7 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 7 december A D V I E S Nr. 2.009 ------------------------------- Zitting van woensdag 7 december 2016 ---------------------------------------------------- Honderdjarig bestaan van de IAO De toekomst van de arbeid

Nadere informatie

Don t wait for a miracle Make one!

Don t wait for a miracle Make one! Don t wait for a miracle Make one! Durf dromen. We dromen immers allemaal van een betere, duurzame en welvarende wereld waarin dynamisme en ondernemerschap worden aangemoedigd bij onze jongeren en waarin

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Het klikt tussen Venice en Isabel 6

Het klikt tussen Venice en Isabel 6 Het klikt tussen Venice en Isabel 6 Woensdag 8 september 2010 Brugge Copyright - Isabel 2006 All rights reserved. ZOOMIT is a registered trademark by Isabel NV/SA Agenda Wie is Isabel? Uw uitdagingen als

Nadere informatie

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S Algemeen Het beleid van Imtech N.V. is gericht op de continuïteit van de onderneming als een winstgevende organisatie, die met haar bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

Wat is Febelfin? aangesloten leden met bijzonder statuut. 5 deelverenigingen. financiële instellingen in België

Wat is Febelfin? aangesloten leden met bijzonder statuut. 5 deelverenigingen. financiële instellingen in België Febelfin Governance Wat is Febelfin? 5 deelverenigingen +260 financiële instellingen in België 2 10 aangesloten leden met bijzonder statuut Belgische financiële multi-sectorfederatie +260 85% ± 65.000

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Company Profile. ERGO Insurance nv

Company Profile. ERGO Insurance nv Company Profile ERGO Insurance nv Ons voordeel: Munich Re we kunnen beroep doen op de knowhow van de ganse groep. Daar halen we ons voordeel uit wanneer we nieuwe Munich Re verzekeringsoplossingen uit

Nadere informatie

Rappel - Extra veiligheidsmaatregelen voor gebruik debetkaarten buiten Europa gaan in op 17 januari

Rappel - Extra veiligheidsmaatregelen voor gebruik debetkaarten buiten Europa gaan in op 17 januari Persbericht Rappel - Extra veiligheidsmaatregelen voor gebruik debetkaarten buiten Europa gaan in op 17 januari Brussel, 12 januari 2011 Vanaf 17 januari zijn debetkaarten uitgegeven door 22 in België

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

1 AXA in België - november 2009 - www.axa.be. AXA in België

1 AXA in België - november 2009 - www.axa.be. AXA in België 1 AXA in België inhoud 1 wat doen we voor u? 3 2 een antwoord op maat 6 3 AXA anders bekeken 16 4 een verantwoorde onderneming 24 Alle cijfers in deze presentatie dateren van 31.12.2008 fotokrediet: Jacques

Nadere informatie

Nieuwe modaliteiten om misbruik van debetkaarten buiten Europa tegen te gaan

Nieuwe modaliteiten om misbruik van debetkaarten buiten Europa tegen te gaan Persbericht Nieuwe modaliteiten om misbruik van debetkaarten buiten Europa tegen te gaan Extra maatregelen beschermen debetkaarthouders nog beter en treden in werking vanaf 17 januari Brussel, 9 november

Nadere informatie

Gedragscode tussen banken en ondernemingen in het kader van de kredietverlening

Gedragscode tussen banken en ondernemingen in het kader van de kredietverlening Gedragscode tussen banken en ondernemingen in het kader van de kredietverlening 1 De hierna vermelde partijen Febelfin, de Federatie voor de Belgische financiële sector, Aarlenstraat 82, 1040 Brussel,

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

in de wereld van werk

in de wereld van werk Sterk in de wereld van werk Uw belangen behartigen Onze kernopdracht is de gemeenschappelijke belangen behartigen van alle Federgon-sectoren. Wij: vertegenwoordigen deze sectoren en komen op voor hun belangen

Nadere informatie

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen NL samen naar de essentie 504452_DEXIA_tripyque_private_banking_NL.indd 3 11/19/10 8:44:20 AM Private Banking De essentie: een toekomst voor uw

Nadere informatie

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering De Handreiking Kwaliteit Beleggingsbeleid in de praktijk 26 maart 2015 Alex Poel Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 Handreiking beleggingsbeleid

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid

Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid (Goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.1/2009 op 29 september 2009) Bericht van de voorzitter Indorama Ventures Public

Nadere informatie

Opleiden als investering biedt winst voor werknemer en werkgever. Joop Muller Carela

Opleiden als investering biedt winst voor werknemer en werkgever. Joop Muller Carela Opleiden als investering biedt winst voor werknemer en werkgever Joop Muller Carela Opleidingsbeleid: een definitie het aanbieden van binnen het organisatiebeleid passende voorziening op het gebied van

Nadere informatie

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor?

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? 8 Ondernemers voor Ondernemers Jaarverslag 2014 9 Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? Missie De missie van de vzw Ondernemers voor Ondernemers (opgericht in 2000) is het bevorderen van duurzame

Nadere informatie

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam bankieren bij ABN AMRO ABN AMRO levert een scala aan producten en diensten aan particuliere, private

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs 23 september 2014 Alex Poel Beleggingsbeleid 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 VBA Discussion Paper 5 Kanttekeningen discussion

Nadere informatie

RDS/SPB/001 - SPORTS BETTING ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

RDS/SPB/001 - SPORTS BETTING ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : RDS/SPB/001 - Sports Betting Adviser AFDELING : Operations & Subsidies DATUM LAATSTE AANPASSING: 01.04.2014 Job architecture VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN

Nadere informatie

Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank.

Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank. Rabobank Utrechtse Heuvelrug, de bank die ambities waarmaakt... Het is tijd voor de Rabobank. Een dynamische bank in een dynamische regio De Rabobank is één van de grootste financiële dienstverleners van

Nadere informatie

CROSS BORDER PENSIONS Bedreiging, opportuniteit of realiteit? Organisme voor de Financiering van Pensioenen en Prudentieel toezicht

CROSS BORDER PENSIONS Bedreiging, opportuniteit of realiteit? Organisme voor de Financiering van Pensioenen en Prudentieel toezicht CROSS BORDER PENSIONS Bedreiging, opportuniteit of realiteit? Organisme voor de Financiering van Pensioenen en Prudentieel toezicht 27 mei 2008 Lut Sommerijns BVPI Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen

Nadere informatie

Single Euro Payments Area S PA

Single Euro Payments Area S PA Single Euro Payments Area S PA SEPA 3 Inhoud p.4 p. 6 p. 6 p. 8 p. 9 p.14 Wat is SEPA? Waarom wordt SEPA ingevoerd? Waar wordt SEPA toegepast? Vanaf wanneer wordt SEPA toegepast? Wat verandert er? Wat

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID)

EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID) EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID) EEN BETERE BESCHERMING VAN DE BELEGGER INHOUD MEER TRANSPARANTIE VOOR BELEGGINGSDIENSTEN 3 DE VOORNAAMSTE THEMA S 4 VOORDELEN

Nadere informatie

ABMB - BVBL. Gewone Algemene Vergadering Assemblée Génerale Ordinaire 24 juni 2005

ABMB - BVBL. Gewone Algemene Vergadering Assemblée Génerale Ordinaire 24 juni 2005 ABMB - BVBL Gewone Algemene Vergadering Assemblée Génerale Ordinaire 24 juni 2005 ABB / Section Sociétés de bourse BVB / Afdeling Beursvennootschappen 24 06-2005 ABB/SdB 24-06-2005 2 1. Fiscal / Custody

Nadere informatie

De rol van banken in de economie

De rol van banken in de economie De rol van banken in de economie Bijdrage in het kader van de lancering van het boek Bankgeheim van Peter Devlies op 12 oktober 2016 ( Jan Locus) Caroline Ven, econoom en bestuurder van vennootschappen

Nadere informatie

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M CONDUCT VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W A A R O M C O N D U C T V A S T G O E D? Conduct Vastgoed

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Fusie- & overnamebarometer. december 2008

Fusie- & overnamebarometer. december 2008 Inhoud 1. Achtergrond barometer 2. Verwachtingen voor 2009 3. Terugblik op 2008 Achtergrond barometer Het onderzoek is in opdracht van door Motivaction uitgevoerd via internet tussen 10 november en 14

Nadere informatie

Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt

Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt CLAVIS Vermogensstructurering Directievoering Trustdiensten Vermogensbeheer (Infra)structuur Vermogensplanning Transactiebegeleiding

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Banking & finance. Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld

Banking & finance. Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld Banking & finance Banking & finance Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld Het team Banking & Finance van Kennedy Van der Laan is actief op het gebied

Nadere informatie

DOMEINBESCHRIJVING 27 mei 2014 VOORLOPIG CONCEPT

DOMEINBESCHRIJVING 27 mei 2014 VOORLOPIG CONCEPT DOMEINBESCHRIJVING 27 mei 2014 VOORLOPIG CONCEPT 1 VOORSTEL NIEUW DOMEIN 0 VAN PERSOON NAAR RECHTSPERSOON 1.1 Doel en inhoud Dit domein is de leidraad van het nieuwe examenprogramma. De verschillende domeinen

Nadere informatie

AMBITIES HOLLAND FINTECH

AMBITIES HOLLAND FINTECH AMBITIES HOLLAND FINTECH 1 infrastructuur Holland FinTech streeft naar het creëren van transparantere, toegankelijke (digitale) financiële diensten en financiële van het allerbeste niveau door middel van

Nadere informatie

6 Financiële instellingen

6 Financiële instellingen 6 Financiële instellingen A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers

Nadere informatie

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE 10.08.2018!1 Uitdagende macro-economische omgeving 1. Historisch lage rentevoeten

Nadere informatie

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Muriel Van Gompel - Director Retail Banking, Triodos Bank In 1980 zette Triodos Bank een ander bancair model in de

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN NOOD AAN EUROPA De wereld verandert en onze European way of life staat onder druk van interne en externe uitdagingen die vaak

Nadere informatie

Kredietverlening in economisch moeilijke tijden. Oplossing of probleem?

Kredietverlening in economisch moeilijke tijden. Oplossing of probleem? Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Brussel, 30-01-2009 Kredietverlening in economisch moeilijke tijden. Oplossing of probleem? Naar aanleiding van haar algemene vergadering heeft de Beroepsvereniging

Nadere informatie

Spaarbank. Est. 1956

Spaarbank. Est. 1956 Spaarbank Est. 1956 MAAK KENNIS MET CKV Uw betrouwbare bank voor sparen en lenen Uw bank voor Sparen en Hypothecaire leningen op maat CKV Spaarbank is een onafhankelijke, Belgische Spaarbank die sedert

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

De pensioenspaarders hebben recht op zekerheid en fiscale stabiliteit zodat het beleggersvertrouwen behouden wordt.

De pensioenspaarders hebben recht op zekerheid en fiscale stabiliteit zodat het beleggersvertrouwen behouden wordt. Persbericht Pensioensparen: een noodzaak Brussel, 9 december 2014 Summary BEAMA is voorstander van het drie pijler pensioensysteem dat een evenwichtig en complementair geheel vormt om de uitdaging van

Nadere informatie

Investeren in kennis

Investeren in kennis Solutional Value through expertise Investeren in kennis Trainingen en e-learning Wij delen expertise en kennis Solutional Academy is opgericht met als doelstelling onze expertise en kennis van de asset

Nadere informatie

R A P P O R T Nr. 87 --------------------------------

R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- Europese kaderovereenkomst betreffende inclusieve arbeidsmarkten Eindevaluatie van de Belgische sociale partners ------------------------ 15.07.2014

Nadere informatie

WEALTH MANAGEMENT VOOR INDEPENDENT PROFESSIONALS

WEALTH MANAGEMENT VOOR INDEPENDENT PROFESSIONALS WEALTH MANAGEMENT VOOR INDEPENDENT PROFESSIONALS Uw vermogen VERDIENT AL ONZE AANDACHT 3 Voor Independent Professionals zoals topadvocaten, lobbyisten, consultants of partners van auditkantoren en leidende

Nadere informatie

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M CONDUCT VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W A A R O M C O N D U C T V A S T G O E D? Conduct Vastgoed

Nadere informatie

Realiseer uw inkoopambities met behulp van Data Workshop Dun & Bradstreet

Realiseer uw inkoopambities met behulp van Data Workshop Dun & Bradstreet Workshop Dun & Bradstreet NEVI INKOOPDAG 2015 BJÖRN VAN RAAK MIKE VAN KESSEL ROSANNA VAN DER WOUDE Agenda Introductie Dun & Bradstreet Welke trends & uitdagingen zien wij in de markt? Interactieve break-out

Nadere informatie

Sterk door overleg. Adviesfunctie

Sterk door overleg. Adviesfunctie De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor overleg en advies over tal van Vlaamse beleidsthema s. De sociale partners adviseren

Nadere informatie

2014 KPMG Advisory N.V

2014 KPMG Advisory N.V 02 Uitbesteding & assurance 23 Overwegingen bij uitbesteding back- en mid-office processen van vermogensbeheer Auteurs: Alex Brouwer en Mark van Duren Is het zinvol voor pensioenfondsen en fiduciair managers

Nadere informatie

Informatie MIFID (Twin Peaks II)

Informatie MIFID (Twin Peaks II) Informatie MIFID (Twin Peaks II) Sinds 30 april 2014 is de Mifid wetgeving, ook gekend als de Twin Peaks II regelgeving, van toepassing op de verzekeringssector in België. Deze wetgeving legt bijkomende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2180 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

De kredietverzekering

De kredietverzekering Euler Hermes Nederland De kredietverzekering Met een gerust hart zaken doen. Exclusief voor klanten van de Rabobank www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren

Nadere informatie

kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL

kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL Deze Masterclass is de training bij uitstek voor pensioen professionals die zich willen

Nadere informatie

ESG compliance. Masterclass. Voor professionals in de pensioensector. kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL

ESG compliance. Masterclass. Voor professionals in de pensioensector. kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL ESG compliance Masterclass Voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL Deze Masterclass is de training bij uitstek voor pensioen professionals die zich willen

Nadere informatie

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER KERNWAARDEN TRUSTPARTNERS ONAFHANKELIJK Trustpartners is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Daarmee weet u zeker dat wij alleen uw belang behartigen.

Nadere informatie

Europese jobmarkt herleeft

Europese jobmarkt herleeft Europese jobmarkt herleeft Resultaten Search Trends survey Februari 2010 1 Samenvatting Twee derde van de bedrijven wil tijdens de komende 12 maanden mensen aanwerven; een vijfde van de Europese bedrijven

Nadere informatie

Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet. Bart P.M. Joosen

Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet. Bart P.M. Joosen Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet Bart P.M. Joosen 30 januari 2014 Aanbodzijde van de financieringsmarkt 2 Aanbodzijde van de financieringsmarkt Banken Institutionele beleggers Beurs (public

Nadere informatie

Mijn plan voor een mooie toekomst

Mijn plan voor een mooie toekomst LEG NU DE FINANCIËLE BASIS VOOR UW PLANNEN VAN MORGEN. Samen met uw bankagent die naar u luistert en u begeleidt. Mijn plan voor een mooie toekomst www.axabank.be Hoe blijft u zo lang mogelijk financieel

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER

TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER TRUSTPARTNERS: EEN STABIELE FACTOR BINNEN VERMOGENSBEHEER KERNWAARDEN TRUSTPARTNERS ONAFHANKELIJK Trustpartners is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Daarmee weet u zeker dat wij alleen uw belang behartigen.

Nadere informatie