Fundamentele analyse per aandeel (Bron: Reuters)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fundamentele analyse per aandeel (Bron: Reuters)"

Transcriptie

1 Fundamentele analyse per aandeel (Bron: Reuters) Deze informatie is afkomstig van derden in de zin van artikel 24.8 en 24.9 van de Algemene Voorwaarden van BinckBank en is dus niet afkomstig van BinckBank. Deze informatie is indicatief en kan niet worden beschouwd als enige vorm van advies of aanbeveling. BinckBank oefent geen enkele inhoudelijke controle uit over de informatie. Deze informatie kan auteursrechtelijk beschermd zijn en is enkel bedoeld voor persoonlijk gebruik, met uitsluiting van elk commercieel gebruik.

2 2 Inhoudsopgave 1 Tabblad Verwachting analisten Evolutie van het koersdoel over 18 maanden 3 2 Tabblad Resultaten Kwaliteit van de jaarlijkse schattingen 4 3 Tabblad Verwachting Financiële gegevens Herzieningen van de schattingen over 18 maanden 5 4 Tabblad Financiële gegevens Koers/Winst verhouding (K/W) WPA en Dividend Evolutie van de resultatenrekening Evolutie van de financiële balans 8 5 Beursterminologie 9

3 3 1 Tabblad Verwachting analisten 1.1 Evolutie van het koersdoel over 18 maanden Deze grafiek presenteert twee soorten informatie: enerzijds geven de curves de geschatte waarden weer van een item; anderzijds beschrijft het histogram de evolutie van het aantal schattingen en hun richting (omhoog, omlaag of stabiel). In de eerste plaats zijn de beschreven waarden de volgende: De hoge waarde die overeenkomt met de hoogste schatting van de analisten; De lage waarde die overeenkomt met de laagste schatting van de analisten; De gemiddelde waarde die overeenkomt met het gemiddelde van alle schattingen van de analisten. Op die manier kunnen we de spreiding van de schattingen bestuderen. Als de drie waarden dicht bij elkaar liggen, zijn de analisten het eens over hun schattingen wat meer geloofwaardigheid verleent aan deze schattingen. In het omgekeerde geval kunnen we concluderen dat er grote volatiliteit bestaat wat de informatie minder geloofwaardig maakt. Vervolgens geeft het histogram ons informatie over de herzieningen van de schattingen. Hoe meer schattingen, hoe betrouwbaarder de gegeven informatie. Bovendien kan een groot deel opwaartse herzieningen duiden op een waardestijging. In het omgekeerde geval kan een groot deel neerwaartse herzieningen wijzen op een feitelijke waardedaling. Voorbeeld van een grafiek van de evolutie van het koersdoel:

4 4 2 Tabblad Resultaten 2.1 Kwaliteit van de jaarlijkse schattingen Met deze grafiek kunnen we de juistheid van de analyses van het bedrijf nagaan door de geschatte gegevens te vergelijken met de feitelijke gegevens. Het aangegeven percentage geeft het procentueel verschil tussen de gegevens weer. Zwakke en regelmatige percentages kunnen betekenen dat de geschatte gegevens voor de komende jaren realistisch zijn. Voorbeeld van de grafiek verrassingspercentage van de Omzetcijfers: Voorbeeld van de grafiek verrassingspercentage van het Nettoresultaat:

5 5 3 Tabblad Verwachting Financiële gegevens 3.1 Herzieningen van de schattingen over 18 maanden Deze grafiek presenteert twee soorten informatie: enerzijds geven de curves de geschatte waarden weer van een item; anderzijds beschrijft het histogram de evolutie van het aantal schattingen en hun richting (omhoog, omlaag of stabiel). In de eerste plaats zijn de beschreven waarden de volgende: De hoge waarde die overeenkomt met de hoogste schatting van de analisten; De lage waarde die overeenkomt met de laagste schatting van de analisten; De gemiddelde waarde die overeenkomt met het gemiddelde van alle schattingen van de analisten. Op die manier kunnen we de spreiding van de schattingen bestuderen. Als de drie waarden dicht bij elkaar liggen, zijn de analisten het eens over hun schattingen, wat meer geloofwaardigheid verleent aan deze schattingen. In het omgekeerde geval kunnen we concluderen dat er grote volatiliteit bestaat wat de informatie minder geloofwaardig maakt. Vervolgens geeft het histogram ons informatie over de herzieningen van de schattingen. Hoe meer schattingen, hoe betrouwbaarder de gegeven informatie. Bovendien kan een groot deel opwaartse herzieningen duiden op een waardestijging. In het omgekeerde geval kan een groot deel neerwaartse herzieningen wijzen op een feitelijke waardedaling. Voorbeeld van de grafiek herzieningen van de schattingen over 18 maanden:

6 6 4 Tabblad Financiële gegevens 4.1 Koers/Winst verhouding (K/W) Enerzijds geeft deze grafiek de evolutie weer van de geschatte K/W voor de volgende vijf jaar, met andere woorden de evolutie van zijn rijkdom. Een daling van de K/W kan wijzen op een gebrek aan vertrouwen in het vermogen van het bedrijf om winstgroei te behouden. Omgekeerd kan een stijging erop wijzen dat men een winstgroei verwacht. Anderzijds wordt het aantal gegeven ramingen weergegeven. Dus, hoe meer schattingen er zijn voor een gegeven, hoe groter de kans dat de geschatte waarde dichtbij de werkelijke waarde zal liggen. Voorbeeld van een grafiek Evolutie van K/W: Terminologie: K/W = Beurskoers / Winst per aandeel De K/W (koers/winst) is zonder twijfel een van de meest gebruikte beursratio s. Het meet het aantal keren dat de winst per aandeel vervat is in de beurskoers of met andere woorden, de prijs die de aandeelhouder wil betalen voor een rentabiliteit gelijk aan N keer het nettoresultaat. Het is het aantal keer dat de winst per aandeel gekapitaliseerd is in de beurskoers. Het wordt vooral gebruikt om de waarde van een bedrijf ten opzichte van andere bedrijven binnen zijn activiteitensector te vergelijken, of om het te situeren in verhouding tot zijn hoge en lage historische waarde. Voorbeeld: Neem een bedrijf waarvan het kapitaal samengesteld is uit een miljoen aandelen met een nettowinst van een miljoen ; het zal een nettowinst per aandeel (WPA) hebben van 1. Indien de beurskoers 17 is, zal de WPA 17 keer (17/1) bedragen; als de koers 25 is, zal de WPA 25 keer bedragen. 4.2 WPA en Dividend Deze grafiek geeft de evolutie van de WPA weer en van het dividend van de voorbije twee jaren en de volgende drie jaren, alsook de ratio dividend / WPA (pay-out ratio). We kunnen de evolutie van de WPA van een bedrijf bestuderen om te bepalen of dit zijn winsten kan verhogen: een WPA groei voorspelt een toename van de winst en een WPA daling een vermindering van de winst. Maar een toename van de WPA betekent niet noodzakelijkerwijze dat er meer dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Een bedrijf kan immers beslissen om een beleid te voeren waarbij een fors dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, ofwel een investeringsbeleid voeren.

7 7 Voorbeeld van een grafiek Evolutie WPA en dividend: Terminologie : WPA = nettoresultaat / Aantal aandelen (in het Engels: Earning Per Share) Hiermee kunnen we het gedeelte winst per aandeel te weten komen. Hiermee kunnen we een vergelijking maken over meerdere jaren, zelfs als het aantal aandelen veranderd is. Het is aan te raden om de evolutie van de WPA te bestuderen van jaar tot jaar om te bepalen of een bedrijf zijn winst kan verhogen. Maar met deze ratio kunnen we geen vergelijking maken van twee verschillende bedrijven omdat we rekening moeten houden met het aantal aandelen van elk bedrijf. De WPA geeft ook de theoretische verrijking weer van een aandeelhouder die gedurende een jaar over een aandeel beschikt, maar beantwoordt niet aan de uitgekeerde dividenden aan de aandeelhouders. Tenslotte bewaren de bedrijven een deel van hun winsten om te kunnen investeren. 4.3 Evolutie van de resultatenrekening De resultatenrekening is de barometer van de activiteiten van het bedrijf. De resultatenrekening geeft ons op bedrijfsniveau informatie over het omzetcijfer en het bedrijfsresultaat (EBIT). Enerzijds laat deze grafiek toe de gezondheid van het bedrijf te beoordelen door de beweging van het omzetcijfer te bestuderen. Het reflecteert de handelsprestaties van het bedrijf en verwijst bovendien naar de omvang van het bedrijf en de evolutie van zijn activiteiten. De EBIT / Omzetmarge geeft het vermogen van het bedrijf weer om inkomsten te genereren louter uit zijn activiteiten. In de grafiek toont de curve EBIT / Omzet dus de evolutie van de rentabiliteit van het bedrijf: hoe hoger de marge, hoe meer winst er uit de activiteiten wordt gegenereerd. Tenslotte kan men het nettoresultaat bestuderen om te weten of de activiteiten van een bedrijf winstgevend of verlieslatend zijn. Een positief nettoresultaat geeft aan dat een bedrijf winst maakt en een negatief nettoresultaat geeft aan dat het verlieslatend is. De rentecurve van de nettorentabiliteit geeft de evolutie weer van het nettoresultaat ten opzichte van de omzetcijfers. Dit is een indicator van de winstgevendheid van het bedrijf: hoe hoger, hoe rendabeler het bedrijf.

8 8 Voorbeeld van de grafiek van de evolutie van de resultatenrekening: Tenslotte kan men de EBIT vergelijken met het nettoresultaat om te bepalen of het nettoresultaat uit de bedrijfsactiviteiten zelf voorkomt, of dat dit het gevolg is van de financiële toestand van het bedrijf en uitzonderlijke elementen 4.4 Evolutie van de financiële balans De evolutie van de financiële toestand van een bedrijf wordt weergegeven door dit type van grafiek (zie hieronder). Met deze grafiek kunnen we de gezondheid van het bedrijf evalueren en de bewegingen van zijn omzetcijfer bestuderen en deze vergelijken met de evolutie van zijn kasmiddelen (of, wanneer deze negatief zijn, van zijn nettoschulden) en met zijn EBITDA (Bruto Bedrijfsoverschot). De hefboomcurve meet het vermogen van het bedrijf om zijn schulden terug te betalen. Hij drukt uit in hoeveel jaren het bedrijf zijn schulden kan terugbetalen met zijn EBITDA. Als deze ratio groter is dan 5, is men van mening dat het bedrijf te veel schulden heeft in verhouding tot zijn vermogen om winst te maken. Voorbeeld van een grafiek van de financiële balans:

9 9 5 Beursterminologie Omzetcijfer Engels: Revenue Het omzetcijfer is het totaalbedrag van verkoop van goederen en diensten gedurende een boekjaar. Door zijn evolutie te bestuderen, kunnen we een gedeeltelijk oordeel vellen over de gezondheid van een bedrijf: Als het omzetcijfer stijgt, is het bedrijf dynamisch; Als het constant is, heeft het bedrijf een stabiele activiteit; Als het daalt, kent het bedrijf moeilijkheden. EBITDA Afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization Nederlands: Resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en herwaarderingen Dit is het resultaat vóór de lasten en financiële producten, belastingen, afschrijvingen en provisies. Het stemt overeen met het resultaat dat gegenereerd wordt uit de activiteit van het bedrijf. Het is een indicator van de rentabiliteit van het bedrijf en van zijn vermogen om kasmiddelen te genereren: het is dus een indicator van de winstgevende capaciteit van het bedrijf. EBIT Afkorting van Earnings before Interest and Taxes Nederlands: Resultaat voor rente en belastingen, Bedrijfsresultaat EBIT = EBITDA - (herwaarderingen, afschrijvingen, provisies) Het is het verschil tussen de bedrijfsopbrengsten en de bedrijfskosten. Dit resultaat geeft de opbrengst weer verkregen uit de commerciële en industriële activiteiten van het bedrijf gedurende een boekjaar. Het geeft de feitelijke economische rentabiliteit van het bedrijf weer, met andere woorden zijn capaciteit om winst te maken uit zijn hoofdactiviteiten. Als we de herwaarderingen en afschrijvingen in aanmerking nemen, kunnen we met dit resultaat ook de herwaarderings- en investeringsstrategie van het bedrijf evalueren. Beurskapitalisatie Dit is de beurswaarde van een bedrijf; het resultaat van de koers van een aandeel vermenigvuldigd met het aantal aandelen die het kapitaal vormen. Het is de theoretische prijs die op een bepaald moment betaald zou moeten worden als een belegger alle aandelen van een bedrijf zou willen kopen. Als de aandelenkoers verhoogt, stijgt de beurskapitalisatie. De beurskapitalisatie laat toe bedrijven binnen dezelfde sector te vergelijken, maar ook om de tijdelijke beurswaarde van een bedrijf te vergelijken met de lopende transacties binnen de sector. Er kunnen ook sectorale ratio s opgemaakt worden. Bedrijfswaarde De bedrijfswaarde is een theoretische maatstaf berekend op de som van de beurskapitalisatie en de nettoschuld van een bedrijf op een bepaald moment. Het vertegenwoordigt de minimum theoretische aankoopwaarde van het bedrijf door een belegger op een bepaald moment. De bedrijfswaarde houdt rekening met de bedrijfsschulden die eveneens in de aankoop opgenomen zijn voor de koper. Anderzijds, als het bedrijf geen schulden heeft, dus kasmiddelen heeft, betekent de bedrijfswaarde dat de koper de kasmiddelen van het bedrijf verwerft. Een bedrijf met schulden zal een belangrijkere bedrijfswaarde hebben dan een bedrijf met kasmiddelen. Kapitalisatie / Omzetcijfer Engels: PSR (Price to Sales Ratio) De ratio Kapitalisatie / Omzetcijfer meet in hoeveel jaar omzetcijfer het bedrijf zich terugbetaalt. Het wordt gebruikt om de waarde van een bedrijf te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sector. Een zwakke PSR betekent over het algemeen dat het bedrijf een goede belegging is. Het omzetcijfer geeft echter niet aan of het bedrijf rendabel is. We moeten dus de PSR gelijktijdig met de PER gebruiken om een beter zicht te krijgen.

10 Bedrijfswaarde / Omzetcijfer De ratio Bedrijfswaarde / Omzetcijfer bestaat erin de waarde van het bedrijf te evalueren ten opzichte van zijn verkooptotaal. Met deze verhouding kunnen we een norm bepalen per activiteitensector waardoor we de bedrijven binnen eenzelfde sector kunnen vergelijken. Een bedrijf met schulden zal dus een belangrijke bedrijfswaarde hebben en bijgevolg een hoge Bedrijfswaarde / Omzetcijfer ratio en duurder beschouwd worden. Bedrijfswaarde / EBITDA We gebruiken de ratio Bedrijfswaarde / EBITDA en niet Bedrijfswaarde / EBIT omdat het concept van afschrijvingen zo sterk verschilt van land tot land dat het beter is de vergelijking tussen bedrijven te maken vóór de afschrijvingen. Deze ratio wordt gebruikt om de waarde van een bedrijf te bepalen. Een zwakke ratio betekent dat het bedrijf ondergewaardeerd moet worden. Deze ratio wordt niet beïnvloed door de kapitaalstructuur van het bedrijf. Dit is interessant voor de potentiële kopers omdat het rekening houdt met de schuld van het bedrijf. REV: Rentabiliteit eigen vermogen Nederlands: Rentabiliteit van de kapitalen, winstpercentage REV = Nettoresultaat / Eigen kapitaal De REV stemt overeen met de rentabiliteit van het geld dat door de aandeelhouders in het bedrijf wordt geïnvesteerd: het kwantificeert het procentuele bedrag van de winst van de belegging in kapitaal en daarmee het vermogen van het bedrijf om de aandeelhouders te belonen. Deze ratio wordt berekend door het nettoresultaat te delen door het eigen kapitaal. Hoe hoger de REV, hoe rendabeler het eigen kapitaal van het bedrijf. Sommige bedrijven gaan over tot het opkopen van eigen aandelen om de rentabiliteit van hun eigen kapitaal te verhogen. RTV Rentabiliteit totaal vermogen Nederlands: Rendement op geïnvesteerd vermogen RTV = Nettoresultaat / Totale activa 10 Fundamentele analyse per aandeel De RTV meet de procentuele verhouding tussen het nettoresultaat en de netto- activa van de onderneming, die het vermogen van het bedrijf weergeeft om resultaat te boeken met zijn eigen middelen. Hiermee kunnen we de prestaties vergelijken van verschillende bedrijven binnen hun eigen sector. Nettomarktwaarde per aandeel / Net Asset Value Per share Nederlands: nettomarktwaarde per aandeel Nettomarktwaarde = aangepaste boekwaarde De aangepaste boekwaarde is de waarde na aanpassing. Ze houdt dus rekening met mogelijke meerwaarden (eigendom, participaties...). De nettomarktwaarde per aandeel = nettomarktwaarde / aantal aandelen Over het algemeen is dit het bedrag dat een belegger zou ontvangen als hij zijn aandelen zou verkopen aan het bedrijf. Deze indicator wordt gebruikt om te bepalen of een aandeel overgewaardeerd is of ondergewaardeerd ten opzichte van de waarde van het actief. Boekwaarde per aandeel / Book Value Per Share Nederlands: Boekwaarde per aandeel (BVPS) BV = eigen kapitaal - minderheidsbelangen* + provisies De BV (Book Value = Boekwaarde) vertegenwoordigt de kapitalen die overblijven in het bedrijf nadat al zijn schulden en verplichtingen afgelost zijn. Als het bedrijf winst boekt die niet volledig wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders (i.e. in reserve wordt gehouden), stijgt de BV. Als het bedrijf verlies maakt, vermindert de BV. Als de BV negatief is, wil dit zeggen dat er minder investeringen zijn dan schulden en dan is het bedrijf insolvabel. * Minderheidsbelangen: het betreft het deel van het nettoresultaat of het eigen kapitaal van de geconsolideerde dochterondernemingen van het bedrijf dat behoort aan minderheidsaandeelhouders en niet aan het moederbedrijf.

11 Boekwaarde per aandeel (BVPS) = Boekwaarde / Aantal aandelen Als de BVPS hoger is dan de actuele koerswaarde van het aandeel, is het aandeel ondergewaardeerd. Omgekeerd, als de koers ruim boven de boekwaarde van het aandeel ligt, is het aandeel overgewaardeerd. Sommige analisten beschouwen de BVPS als de bodemprijs van het aandeel. Er bestaat een ratio, de price-to-book ratio (P/B) die de verhouding tussen de aandelenkoers en de BVPS meet. Een zwakke P/B is interessanter voor een belegger dan een hoge P/B. Maar opgelet, een zeer zwakke P/B kan ook betekenen dat het bedrijf in moeilijkheden is. We moeten deze indicator dus gelijktijdig gebruiken met de REV. Cashflow per aandeel Dit is de cashflow van het bedrijf gedeeld door het aantal aandelen. De cashflow beschrijft de geldstromen binnen een bedrijf per jaaractiviteit: het betreft de inkomsten, afschrijvingen en provisies op vaste activa. Dit geld wordt gebruikt om schulden af te lossen, de aandeelhouders te vergoeden en te investeren. Het concept Cashflow vertegenwoordigt het vermogen van autofinanciering van een bedrijf; het evalueert zijn vermogen om zijn financiering te realiseren. Een negatieve cashflow duidt erop dat het bedrijf risico loopt op staking van betalingen. Fundamentele analyse per aandeel 11

12 Bijkantoor België BTW BE RPR Antwerpen Maatschappelijke zetel BinckBank N.V. Barbara Strozzilaan HN Amsterdam Nederland BinckBank Quellinstraat Antwerpen (informatie betreffende het openen van een rekening) (klantenservice) f e info@binck.be i BB/BE/FR/FAPA/0214 BinckBank is een handelsnaam van BinckBank N.V.

Fundamental Analyser (Bron: Reuters)

Fundamental Analyser (Bron: Reuters) (Bron: Reuters) Deze informatie is afkomstig van derden in de zin van artikel 24.8 en 24.9 van de Algemene Voorwaarden van BinckBank en is dus niet afkomstig van BinckBank. Deze informatie is indicatief

Nadere informatie

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse Dossier De brouwerij Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. RESULTAAT... 3 1.1. RESULTATENREKENING...

Nadere informatie

192 sioen jaarverslag financieel overzicht. Kerncijfers

192 sioen jaarverslag financieel overzicht. Kerncijfers Kerncijfers 2018 192 sioen jaarverslag 2018 financieel overzicht Kerncijfers sioen jaarverslag 2018 financieel overzicht 193 Geconsolideerde kerncijfers (in miljoenen euro) 2018 2017 2016 2015 (11) 2014

Nadere informatie

Economische toelichtingen

Economische toelichtingen 88 Economische toelichtingen GROEP KERNCIJFERS (in miljoen EUR tenzij anders vermeld) TOELICHTING 212 213 214 2 216 Omzet* 12.48, 9.819,3 8.828, 1.441,9 11.8,9 Inkomsten (metaal niet inbegrepen) 2.421,4

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening

Geconsolideerde winst- en verliesrekening Geconsolideerde winst- en verliesrekening JAREN AFGESLOTEN PER 31 DECEMBER Toel. 2003 2002 Herwerking 2002 Omzet 3 1 796 987 1 863 467 1 863 467 Kostprijs van verkopen 5 (1 424 481) (1 489 779) (1 489

Nadere informatie

Persbericht Fluxys Belgium

Persbericht Fluxys Belgium Bijlagen Geconsolideerde balans I. Vaste activa 2.392.797 2.463.346 Materiële vaste activa 2.250.659 2.321.123 Immateriële vaste activa 45.246 52.250 Deelnemingen waarop vermogensmutatie is toegepast 16

Nadere informatie

Kerncijfers en kengetallen

Kerncijfers en kengetallen Kerncijfers en kengetallen In miljoenen euro's tenzij anders aangegeven 2018 2017 Resultaat Netto-omzet 158,8 137,3 Brutowinst 43,3 36,4 Idem in % van de netto-omzet 27,3% 26,5% EBITDA 10,1 6,4 1 Idem

Nadere informatie

16 VERKLARENDE WOORDENLIJST

16 VERKLARENDE WOORDENLIJST 16 VERKLARENDE WOORDENLIJST Relevantie van de gepubliceerde financiële ratio s (zie punt 4.1 van het jaarverslag) De Fluxys Belgium-groep beoordeelt voortdurend haar financiële sterkte, in het bijzonder

Nadere informatie

Duvel Moortgat : courante netto winst +16%

Duvel Moortgat : courante netto winst +16% 15 Maart 2000 Duvel Moortgat : courante netto winst +16% Markante feiten van 1999 Beursintroductie: Duvel Moortgat werd begin juni geïntroduceerd op de Beurs van Brussel. Participatie in Noord Amerikaanse

Nadere informatie

Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB

Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB 1 Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB (Nationale Bank van België) hebben gepubliceerd. Ondernemingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse

Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse Hoofdstuk 2: Introductie van financiële overzichtsanalyse Hoe kunnen beleggers genoeg leren over een organisatie voordat ze besluiten of ze daarin moeten beleggen of niet. Een belangrijke informatiebron

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) De tussentijdse, geconsolideerde jaarrekening werd opgesteld volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Voor de tussentijdse, geconsolideerde jaarrekening worden dezelfde grondslagen

Nadere informatie

Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12%

Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12% Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12% Extra netto resultaat van 40 miljoen door verkoop joint venture Airolux Kerncijfers eerste halfjaar

Nadere informatie

Beleggingsadvies - Financiële begrippen. Meer uitleg over de diverse financiële instrumenten vindt u in de rubriek Beleggingsinstrumenten.

Beleggingsadvies - Financiële begrippen. Meer uitleg over de diverse financiële instrumenten vindt u in de rubriek Beleggingsinstrumenten. Beleggingsadvies - Financiële begrippen Meer uitleg over de diverse financiële instrumenten vindt u in de rubriek Beleggingsinstrumenten. De Boekwaarde De boekwaarde (per aandeel uitgedrukt) is het eigen

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Technische nota 2017/XX - Definiëring van EBIT / EBITDA na omzetting van de accounting richtlijn

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Technische nota 2017/XX - Definiëring van EBIT / EBITDA na omzetting van de accounting richtlijn COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Technische nota 2017/XX - Definiëring van EBIT / EBITDA na omzetting van de accounting richtlijn Ontwerp technische nota van 15 maart 2017 1. In hetgeen volgt wenst

Nadere informatie

1. GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING /IN DUIZENDEN EURO

1. GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING /IN DUIZENDEN EURO 1. GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING /IN DUIZENDEN EURO 2015 2014 Netto omzet 326 395 326 558 Wijzigingen in voorraden en bestellingen in uitvoering -3 906 2 287 Overige bedrijfsopbrengsten 4 785 4 118

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Niet-geauditeerde, geconsolideerde cijfers volgens de boekhoudkundige regels van IFRS Q3 2017 Q3 2018 9M 2017 9M 2018 Omzet 593 539 1.803 1.647

Nadere informatie

RENTABILITEIT RENTABILITEIT. winst = continuïteit. = studie resultatenrekening = maakt onderneming voldoende winst?

RENTABILITEIT RENTABILITEIT. winst = continuïteit. = studie resultatenrekening = maakt onderneming voldoende winst? KDT Financiele analyse P05.01 1 RENTABILITEIT KDT Financiele analyse P05.01 2 RENTABILITEIT = studie resultatenrekening = maakt onderneming voldoende winst? winst = continuïteit 1 KDT Financiele analyse

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Niet-geauditeerde, geconsolideerde cijfers volgens de boekhoudkundige regels van IFRS Q1 2017 Q1 2018 evolutie Omzet 588 549-6,7% Kostprijs van

Nadere informatie

Economische toelichtingen

Economische toelichtingen 89 Economische toelichtingen GROEP KERNCIJFERS (in miljoen euro tenzij anders vermeld) TOELICHTING 213 214 2 216 217 Omzet* 9.819,3 8.828, 1.441,9 11.8,9 12.277,2 Inkomsten (metaal niet inbegrepen) 2.363,4

Nadere informatie

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17. Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.0%) Kerncijfers 1H 2018 ten opzichte van 1H 2017 Mio 1H 2018

Nadere informatie

De opbrengsten voor 2012 bedragen miljoen euro, een stijging van 6.3% tegenover vorig jaar

De opbrengsten voor 2012 bedragen miljoen euro, een stijging van 6.3% tegenover vorig jaar Onder Embargo tot 12/03/2013-17.45 CET Geregelementeerde informatie Persbericht JENSEN-GROUP verbetert winstgevendheid en rapporteert record opbrengsten Hoogtepunten 2012 De opbrengsten voor 2012 bedragen

Nadere informatie

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Jaarresultaten 2013 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 17 maart 2014. Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Kerncijfers 2013

Nadere informatie

BEURSRATIO S BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig?

BEURSRATIO S BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig? KDT Financiele analyse P.1 1 BEURSRATIO S KDT Financiele analyse P.1 BEURSRATIO S marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig? wie stelt belang in deze ratio s? - institutionele

Nadere informatie

BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel. - institutionele beleggers - private belegger

BEURSRATIO S. marktwaardering van het aandeel. - institutionele beleggers - private belegger KDT Financiele analyse P06.01 1 BEURSRATIO S KDT Financiele analyse P06.01 2 BEURSRATIO S marktwaardering van het aandeel is het aandeel duur? goedkoop? koopwaardig? wie stelt belang in deze ratio s? -

Nadere informatie

Geconsolideerde jaarrekening

Geconsolideerde jaarrekening Geconsolideerde jaarrekening GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING DECEUNINCK (PERIODE VAN 1 JANUARI 2009 TOT 31 DECEMBER 2009 EN 1 JANUARI 2008 TOT 31 DECEMBER 2008) GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING DECEUNINCK

Nadere informatie

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%)

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%) Groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 6% zorgt voor toename Ebitda met 4.4% Extra netto resultaat van 40 miljoen door verkoop joint venture Airolux Kerncijfers 2016 ten opzichte

Nadere informatie

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM Gids van de aandeelhouder Aandelen Fluxys Belgium De maatschappelijke aandelen van Fluxys Belgium noteren op de gereglementeerde markt van NYSE Euronext

Nadere informatie

Record inkomsten met voortgezette investeringen

Record inkomsten met voortgezette investeringen Onder Embargo tot 1/03/2018-17.40 CET Gereglementeerde informatie Persbericht Record inkomsten met voortgezette investeringen Hoogtepunten 2017 De opbrengsten voor 2017 bedragen 338,1 miljoen euro, een

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) FY 2014 FY 2015 evolutie Q4 2014 Q4 2015 niet evolutie Omzet 2.620 2.646 1,0% 711 672-5,5% Kostprijs van verkopen (1.813) (1,804) -0,5% (489)

Nadere informatie

Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43

Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43 Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43 25 januari 2011 proeftoets 100 minuten Opgave 1 Handelsonderneming Astan bv heeft gegevens verzameld. Deze gegevens zijn nodig voor het opstellen van de

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) 9m 2011 9m 2012 evolutie 3 de kw. 2011 3 de kw. 2012 evolutie Omzet 2.218 2.279 2,8% 719 766 6,5% Kostprijs van verkopen (1.590) (1.637) 3,0%

Nadere informatie

Rentabiliteitsratio s

Rentabiliteitsratio s 18 Rentabiliteitsratio s Nu we de begrippen balans, resultatenrekening en kasstromentabel onder de knie hebben, kunnen we overgaan tot het meer interessante werk, nl. het onderzoek naar de performantie

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. De belastingen blijven in deze opgave buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. De belastingen blijven in deze opgave buiten beschouwing. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. De belastingen blijven in deze opgave buiten beschouwing. Marbro nv is een Nederlands bedrijf dat wereldwijd actief is in drie verschillende

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) 6m 2011 6m 2012 evolutie 2 de kw. 2011 2 de kw. 2012 evolutie Omzet 1.499 1.513 0,9% 763 779 2,1% Kostprijs van verkopen (1.052) (1.079) 2,6%

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde cijfers volgens de boekhoudkundige regels van IFRS 2016 2017 evolutie Q4 2016 Q4 2017 evolutie Omzet 2.537 2.443-3,7% 664 640-3,6%

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) 2011 2012 evolutie 4 de kw. 2011 4 de kw. 2012 evolutie niet Omzet 3.023 3,091 2,2% 805 812 0,9% Kostprijs van verkopen (2.181) (2.222) 1,9%

Nadere informatie

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016 Jaarrekeninglezen voor non-financials Ruitenburg University 15 november 2016 Introductie Welkom Voorstelronde sprekers Doel Eerst even dit! Inhoud Waarom een jaarrekening? Onderdelen van de jaarrekening

Nadere informatie

CMB Persmededeling Gereglementeerde informatie Press release- Regulated information

CMB Persmededeling Gereglementeerde informatie Press release- Regulated information DEFINITIEVE RESULTATEN EERSTE SEMESTER 2015 De raad van bestuur van CMB heeft, in haar vergadering van 27 augustus 2015, de geconsolideerde rekeningen afgesloten per 30 juni 2015 opgesteld. Dit bericht

Nadere informatie

Benchmark VVT (inleiding) 2017 Adstrat 1

Benchmark VVT (inleiding) 2017 Adstrat 1 Benchmark VVT (inleiding) Adstrat heeft een interne benchmark uitgevoerd onder grotere VVT-organisaties om meer inzicht te krijgen in de financiële positie en verschillen in bedrijfsperformance De benchmark

Nadere informatie

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%)

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%) Hogere volumes zorgen voor stijging toegevoegde waarde en ebitda met meer dan 10% Resultaat Resilux na belasting stijgt met meer dan 25% Resultaat JV Airolux blijft voorlopig nog negatief Kerncijfers eerste

Nadere informatie

De opbrengsten voor 2011 bedragen 216,2 miljoen euro, een daling van 4,8% tegenover vorig jaar

De opbrengsten voor 2011 bedragen 216,2 miljoen euro, een daling van 4,8% tegenover vorig jaar Onder Embargo tot 14/03/2012-17.45 CET Geregelementeerde informatie Persbericht Een jaar met belangrijke strategische investeringen Zoals vermeld in de tussentijdse verklaring over het derde kwartaal,

Nadere informatie

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45%

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45% FINANCIEEL PLAN opstart 1. PROGNOSE RESULTATENREKENING Cijfers in euro Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Jaar 5 BEDRIJFSOPBRENGSTEN 291.500 327.530 448.381 493.094 542.276 Omzet 290.000 326.000 446.820 491.502

Nadere informatie

HERWERKTE SAMENGEVATTE GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OVER HET EERSTE SEMESTER VAN HET BOEKJAAR 2005/2006, EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2005

HERWERKTE SAMENGEVATTE GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OVER HET EERSTE SEMESTER VAN HET BOEKJAAR 2005/2006, EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2005 Halle, 11 december 2006 HERWERKTE SAMENGEVATTE GECONSOLIDEERDE FINANCIËLE STATEN OVER HET EERSTE SEMESTER VAN HET BOEKJAAR 2005/2006, EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2005 In vergelijking met voorheen (op 19

Nadere informatie

Geconsolideerde jaarrekening

Geconsolideerde jaarrekening Geconsolideerde jaarrekening GECONSOLIDEERDE RESULTATENREKENING EN TOTAALRESULTAAT VOOR DE JAREN BEËINDIGD OP 31 DECEMBER Geconsolideerde resultatenrekening (in duizenden, uitgezonderd aandelen en gegevens

Nadere informatie

financieel management les 2 interactive marketing communications

financieel management les 2 interactive marketing communications financieel management les 2 leerdoelen 1. inzicht krijgen in de totale financiele huishouding van een bureau 2. wat is een balans, een winst- en verliesrekening en een kasstroomoverzicht 3. begrippen:

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) De tussentijdse, geconsolideerde jaarrekening werd opgesteld volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Voor de tussentijdse, geconsolideerde jaarrekening worden dezelfde grondslagen

Nadere informatie

Miko N.V. Steenweg op Mol Turnhout KBO nr RPR Turnhout. Halfjaarlijks financieel verslag 2016

Miko N.V. Steenweg op Mol Turnhout KBO nr RPR Turnhout. Halfjaarlijks financieel verslag 2016 GECONSOLIDEERDE RESULTATEN Miko N.V. Steenweg op Mol 177 2300 Turnhout KBO nr. 0404.175.739 RPR Turnhout Halfjaarlijks financieel verslag 2016 De omzet steeg met 1,3 % ten opzichte van dezelfde periode

Nadere informatie

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40%

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Toegenomen verlies Airolux Verder verhoging dividend Kerncijfers

Nadere informatie

Record hoge activiteitsgraad duidelijk beïnvloed door wisselkoersresultaat

Record hoge activiteitsgraad duidelijk beïnvloed door wisselkoersresultaat Onder Embargo tot 18/08/2015-17.45 CET Gereglementeerde informatie Persbericht Record hoge activiteitsgraad duidelijk beïnvloed door wisselkoersresultaat Hoogtepunten eerste halfjaar 2015 De opbrengsten

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) 2012 2013 evolutie Q4 2012 Q4 2013 evolutie Herzien* Herzien* niet Omzet 3.091 2.865-7,3% 812 739-9,0% Kostprijs van verkopen (2.222) (2.031)

Nadere informatie

www.boekhouder.be Wat is de waarde van een onderneming?... 4 De Discounted Cash Flow-methode (DFC)... 6

www.boekhouder.be Wat is de waarde van een onderneming?... 4 De Discounted Cash Flow-methode (DFC)... 6 door Inhoud Over omzet, nettowinst, ebit, ebitda,...... 1 Omzet... 1 Brutowinst... 1 Ebitda... 2 EBITDA... 2 Ebit... 3 Winst voor belastingen... 3 Nettowinst... 3 En toen was er ook nog de r...... 3 Wat

Nadere informatie

Persbericht Ondanks een lagere orderontvangst is de omzet hoger dan vorig jaar

Persbericht Ondanks een lagere orderontvangst is de omzet hoger dan vorig jaar Onder Embargo tot 9/08/2018-17.40 CET Gereglementeerde informatie Persbericht Ondanks een lagere orderontvangst is de omzet hoger dan vorig jaar Hoogtepunten eerste halfjaar 2018 De opbrengsten over het

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geauditeerde, geconsolideerde cijfers volgens de boekhoudkundige regels van IFRS 2015 2016 evolutie Q4 2015 Q4 2016 niet evolutie Omzet 2.646

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q3 2014 Q3 2015 evolutie 9M. 2014 9M. 2015 evolutie Omzet 636 661 3,9% 1.909 1.974 3,4% Kostprijs van verkopen (440) (453) 3,0% (1.324) (1.340)

Nadere informatie

Koninklijke BAM Groep nv Jaarcijfers Persbijeenkomst Amsterdam, 3 maart 2011

Koninklijke BAM Groep nv Jaarcijfers Persbijeenkomst Amsterdam, 3 maart 2011 Koninklijke BAM Groep nv Jaarcijfers 2010 Persbijeenkomst Amsterdam, 3 maart 2011 BAM sluit verslagjaar 2010 af met nettoresultaat van 15 miljoen Goede prestaties sectoren Bouw, Infra en Consultancy en

Nadere informatie

De opbrengsten voor 2014 bedragen 239.6 miljoen euro, een stijging van 8.2% tegenover vorig jaar

De opbrengsten voor 2014 bedragen 239.6 miljoen euro, een stijging van 8.2% tegenover vorig jaar Onder Embargo tot 04/03/2015-17.45 CET Geregelementeerde informatie Persbericht Record resultaat dank zij record omzet + e vere Hoogtepunten 2014 De opbrengsten voor 2014 bedragen 239.6 miljoen euro, een

Nadere informatie

Financiële definities

Financiële definities Financieel Overzicht Bekaert Jaarverslag 2013 102 Financiële definities Boekwaarde per aandeel Dividendrendement Dochterondernemingen EBIT EBIT interestdekking EBITDA (Bedrijfscashflow) Eenmalige opbrengsten

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q2 2014 Q2 2015 evolutie H1 2014 H1 2015 evolutie Omzet 651 691 6,1% 1,273 1,313 3,1% Kostprijs van verkopen (444) (462) 4,1% (884) (887) 0,3%

Nadere informatie

Ratio s slimmer toepassen: Welke ratio s leveren mééste rendement op en waarom?

Ratio s slimmer toepassen: Welke ratio s leveren mééste rendement op en waarom? Leren van s werelds beste Beleggers als Buffett, Greenblatt, O Shaughnessy en veel méér. Meer weten? Schrijf je nù in voor de volledige Masterclass op www.lennartremeijsen.nl Diepgaande kennis en unieke

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q3 2016 Q3 2017 evolutie 9m 2016 9m 2017 evolutie Omzet 625 593-5,1% 1.873 1.803-3,7% Kostprijs van verkopen (415) (397) -4,3% (1.239) (1.202)

Nadere informatie

Uitwerking opgaven Brugboek 19.3, 19.5, 19.6 t/m 19.20 en 19.22

Uitwerking opgaven Brugboek 19.3, 19.5, 19.6 t/m 19.20 en 19.22 Uitwerking opgaven Brugboek 19.3, 19.5, 19.6 t/m 19.20 en 19.22 T/m 19.12 zijn activiteitskengetallen. Vanaf 19.13 Rentabiliteitskengetallen Opgave 19.3 A. Bereken de gemiddelde voorraad over 2013 Q1 1-1

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q1 2012 Herzien* Q1 2013 evolutie Omzet 734 705-4,0% Kostprijs van verkopen (526) (502) -4,6% Brutowinst 208 203-2,4% Verkoopkosten (97) (94)

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q2 2016 Q2 2017 evolutie H1 2016 H1 2017 evolutie Omzet 645 622-3,6% 1,248 1,210-3,0% Kostprijs van verkopen (416) (409) -1,7% (824) (805) -2,3%

Nadere informatie

Hoge activiteitsgraad hogere kosten die gepaard gaan met investeringen

Hoge activiteitsgraad hogere kosten die gepaard gaan met investeringen Onder Embargo tot 18/08/2016-17.45 CET Gereglementeerde informatie Persbericht Hoge activiteitsgraad hogere kosten die gepaard gaan met investeringen Hoogtepunten eerste halfjaar 2016 De opbrengsten voor

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER 1 Brussel, 31 augustus 2011 Gereglementeerde informatie 31 augustus 2011 17.30 u. CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER Spadel zet haar investeringsstrategie

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. Het Nederlandse bedrijf Cross nv is onderverdeeld in drie divisies: Cross Aerospace, Cross Technical Services en Cross Food Systems (zie

Nadere informatie

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40%

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Cijfers joint venture Airolux nog niet beschikbaar Verder

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 belangrijk Solvabiliteitskengetallen: de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen en totaal vermogen 2 3 4 Solvabiliteitskengetallen Er zijn verschillende solvabiliteitskengetallen

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8 HOOFDSTUK 8 Opgave 1 a. Wat geeft de liquiditeit van een onderneming aan? De liquiditeit geeft aan in welke mate een onderneming aan haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. b. Wat is het verschil

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q2 2012 Herzien* Q2 2013 evolutie H1 2012 Herzien* H1 2013 evolutie Omzet 779 732-6,0% 1.513 1.437-5,0% Kostprijs van verkopen (553) (521) -5,8%

Nadere informatie

4-10-2011. Wat is gezond?

4-10-2011. Wat is gezond? Wat is gezond? 1 Hoe minder schuld, hoe beter het bedrijf ervoor staat akkoord 25% geen mening 0% niet akkoord 75% n=8 Winst maken is voor een bedrijf minder belangrijk dan geld verdienen akkoord 13% niet

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Kredietrapport Rapport datum 15-05-2014 Bedrijf Adres groesman international amsterdam - Samenvatting Bedrijfsnaam Vestigingsadres Breitnerlaan 7 Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7,4 Betalingsscore 7,8

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q1 2015 Q1 2016 evolutie Omzet 622 603-3,1% Kostprijs van verkopen (425) (408) -4,0% Brutowinst 197 195-1,0% Verkoopkosten (88) (84) -4,5% Kosten

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q1 2014 Q1 2015 evolutie Omzet 622 622 Kostprijs van verkopen (440) (425) -3,4% Brutowinst 182 197 8,2% Verkoopkosten (84) (88) 4,8% Kosten van

Nadere informatie

Stijging EBITDA en volumegroei Schulden herleid tot minimaal niveau Sterke toename van de netto winst Betaling van dividend

Stijging EBITDA en volumegroei Schulden herleid tot minimaal niveau Sterke toename van de netto winst Betaling van dividend Jaarresultaten 2009 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 17 maart 2010. Stijging EBITDA en volumegroei Schulden herleid tot minimaal niveau Sterke

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Gereglementeerde informatie 27 augustus 2014 16u30 CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Verhoging met 15% van de omzet (9% bij constante perimeter) in een groeimarktcontext gesteund door gunstige

Nadere informatie

Voor onmiddellijke publicatie (vrije vertaling van officiële Engelstalige versie)

Voor onmiddellijke publicatie (vrije vertaling van officiële Engelstalige versie) OPTION ZET STERKE 3 de KWARTAALCIJFERS NEER Voor onmiddellijke publicatie (vrije vertaling van officiële Engelstalige versie) Leuven, België 28 Oktober 2004 Option N.V. (EURONEXT Brussels: OPTI), de vernieuwer

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) De geconsolideerde jaarrekening werd opgesteld volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Voor de geconsolideerde jaarrekening worden dezelfde grondslagen voor financiële verslaggeving

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2016

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2016 GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2016 Gereglementeerde informatie 30 augustus 2016 17u00 CET Omzetstijging van 4,6% op de dynamische markten die hun groei verderzetten Bedrijfsresultaat (EBIT) daalt met

Nadere informatie

1. Voorstelling van de geconsolideerde resultaten. Groep Brussel Lambert 26 maart 2003. Persbericht

1. Voorstelling van de geconsolideerde resultaten. Groep Brussel Lambert 26 maart 2003. Persbericht Groep Brussel Lambert 26 maart 2003 Persbericht Stijging van het courante resultaat 2002 met 138% tot EUR 161 miljoen Geconsolideerd verlies van EUR 238 miljoen door impairments bij Bertelsmann (Zomba)

Nadere informatie

De schuldratio van de gemeente Drimmelen is laag.

De schuldratio van de gemeente Drimmelen is laag. Startpunt van de houdbaarheidstest is de beginbalans van het lopende boekjaar. Hiervan worden alle bezittingen op de linkerzijde van de balans en de schulden op de rechterzijde van de balans in ogenschouw

Nadere informatie

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL 1. Geconsolideerde kerncijfers 2. Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening 3. Verkorte geconsolideerde balans 4. Verkort

Nadere informatie

Jaarresultaten Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda

Jaarresultaten Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda Jaarresultaten 2012 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 18 maart 2013. Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda Kerncijfers

Nadere informatie

4.3 Beleggen in aandelen Selectie van aandelen

4.3 Beleggen in aandelen Selectie van aandelen 4.3 Beleggen in aandelen Selectie van aandelen Selectie top-down : Economische analyse : macro-economisch Fundamentele analyse : meso-economisch (bedrijfstakken) Fundamentele analyse : micro-economisch

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag

Halfjaarlijks financieel verslag In het eerste halfjaar van het boekjaar 2009/2010 realiseerde KBC Ancora een negatief resultaat van 15,3 miljoen euro. Dit resultaat ligt in lijn met het resultaat over dezelfde periode van het vorige

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q1 2016 Q1 2017 evolutie Omzet 603 588-2,5% Kostprijs van verkopen (408) (396) -2,9% Brutowinst 195 192-1,5% Verkoopkosten (84) (86) 2,4% Kosten

Nadere informatie

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Wilt u graag beleggen in de aandelen- of obligatiemarkten en tegelijk eventuele verliezen trachten te beperken? Belegt u liefst in open fondsen,

Nadere informatie

1. Geconsolideerde resultatenrekening IN DUIZENDEN EURO

1. Geconsolideerde resultatenrekening IN DUIZENDEN EURO 9 1. Geconsolideerde resultatenrekening IN DUIZENDEN EURO (1) Netto omzet 363 367 326 395 Wijzigingen in voorraden en bestellingen in uitvoering 8 803-3 906 Overige bedrijfsopbrengsten 6 570 4 785 Gebruikte

Nadere informatie

Persbericht Hogere winstgevendheid eerste jaarhelft hoog orderboek

Persbericht Hogere winstgevendheid eerste jaarhelft hoog orderboek Onder Embargo tot 19/08/2014-17.45 CET Gereglementeerde informatie Persbericht Hogere winstgevendheid eerste jaarhelft hoog orderboek Hoogtepunten eerste halfjaar 2014 Ondanks een daling van het orderboek

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q1 2019 Q1 2018 Opbrengsten 538 549 Kostprijs van verkopen (363) (371) Brutowinst 175 178 Verkoopkosten (79) (80) Algemene beheerskosten (44)

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Q2 2013 Q2 2014 evolutie H1 2013 H1 2014 evolutie Omzet 732 651-11,1% 1.437 1.273-11,4% Kostprijs van verkopen (521) (444) -14,8% (1.023) (884)

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) 1 ste kw. 2011 1 ste kw. 2012 evolutie Omzet 736 734-0,3% Kostprijs van verkopen (505) (526) 4,2% Brutowinst 231 208-10,0% Verkoopkosten (100)

Nadere informatie

123WatEenSite C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam

123WatEenSite C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam C. van de PC Teststraat 1 3351 ZZ Alblasserdam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 3 Voorwoord 4 Resultaten 5 Financiële positie 7 Ondertekening van de accountantsrapportage 9 Jaarstukken 2008 Jaarrekening

Nadere informatie

Persbericht BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2006

Persbericht BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2006 Persbericht HAL BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2006 De nettowinst voor aandeelhouders van HAL Holding N.V. bedroeg over de eerste zes maanden van 2006 300,7 miljoen ( 4,72 per aandeel) vergeleken met

Nadere informatie

Analyse Belfius Research Resultaatverdeling van Belgische intercommunales Financiële cijfers 2015

Analyse Belfius Research Resultaatverdeling van Belgische intercommunales Financiële cijfers 2015 Analyse Belfius Research Resultaatverdeling van Belgische intercommunales Financiële cijfers 215 Eerste jaar vennootschapsbelasting op intercommunales levert verwachte 2 miljoen EUR op De Belgische intercommunales

Nadere informatie

De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur

De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur Hoofdstuk 5 De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur 5.1 Inleiding In de vorige hoofdstukken hebben we het vreemd vermogen en het eigen vermogen van een onderneming besproken. De partijen

Nadere informatie