STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE"

Transcriptie

1 STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING (MRT)

2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding MRT! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil van Rijn geeft regelmatig een kennismodule over schrijven en motorische ontwikkeling bij (getalenteerde) kinderen. De reacties hierop waren zo positief dat we in overleg met Wil hebben besloten hier een langer specialisatietraject van te maken. Wij zijn erg enthousiast over de specialisatiemodule. Tijdens deze driedaagse opleiding geeft Wil op geheel eigen wijze inzicht in de motorische ontwikkeling van het opgroeiende kind. Met Motorische Remedial Teaching, kortweg MRT genoemd, kan een kind gericht oefenen om eventuele bewegingsachterstanden in te lopen om zijn motoriek te verbeteren. Als de achterstand eenmaal is ingelopen, kan er een positieve invloed uitgaan naar het gedrag, de concentratie en eventuele leerstoornissen van het kind. In de bijlage van deze studiegids is een interview met Wil van Rijn opgenomen om zo nog meer een beeld te krijgen over wat MRT volgens Wil nu eigenlijk inhoudt. Voor wie is de opleiding bedoeld? Als deelnemer heb je een HBO denkniveau en een duidelijke affiniteit met het werken met (hoogbegaafde) kinderen en onderwijs. In de praktijk zien we veel interesse bij leerkrachten die extra verdieping zoeken, ouders van hoogbegaafden en hulpverleners (psychologen, orthopedagogen, coaches) die specifiek met kinderen en met name hoogbegaafde en getalenteerde leerlingen aan de slag willen. Inhoud Wil van Rijn gaat met je op zoek naar de oorzaken van problemen op het gebied de motoriek in relatie tot gedrag -en leerproblemen. Altijd rekening houdend met het uitgangspunt dat er situaties gecreëerd worden, waarbinnen het kind geconfronteerd wordt met bewegingsmogelijkheden, die passen binnen de motorische fase waarin het zich bevindt. De 3-daagse cursus MRT geeft een inzicht in de motorische ontwikkeling. Een goed inzicht in deze motorische ontwikkeling betekent dat er vanuit een goede screening gediagnostiseerd kan worden en van daaruit een handelingsplan kan worden opgemaakt. De verschillende onderdelen zullen in drie dagen aangereikt worden.

3 Dag 1 We beginnen met de vraag: Wat is je motivatie om mee te doen aan deze module? Algemene kennismaking. Daarna zal deze dag in het kader staan van de inleiding en het kennisnemen van de motorische ontwikkeling en het screenen daarvan bij kinderen. Wil heeft zijn eigen manier van screenen ontwikkeld. Vragen als: Waarom deze screening en welke praktijk hoort er bij de behandelde onderdelen?, zullen op deze eerste dag beantwoord worden. Een ander onderdeel van de dag zal het praktiseren van de verschillende manieren zijn. We gaan elkaar screenen! Huiswerk: De motorische ontwikkelingsprincipes gaan beheersen en begrijpen Voor dag 2 een casus indienen, liefst met beelden Dag 2 De dag start met de gelegenheid om vragen te stellen naar aanleiding van dag 1. Er zullen verschillende casussen besproken worden. We gaan beelden bekijken en terugbrengen naar de eigen interpretatie. Hoe is hetgeen dat waargenomen is, te interpreteren naar cognitief disfunctioneren? Uiteraard worden er weer de praktische tools geboden afgestemd op een ingediende casus. Tevens zal het laatste deel van de screeningsmethode besproken worden alsmede het interpreteren ervan. Huiswerk: Opnieuw een casus maken, echter nu hierbij een eigen interpretatie Dag 3 Ook deze dag start met de gelegenheid om vragen te stellen naar aanleiding van dag 2. Het gaat een praktijkdag worden! Een methodische opbouw van de grote motoriek naar de kleine motoriek met van daaruit de koppeling naar het totaal functioneren van het kind. In groepjes wordt, onder begeleiding van Wil, de huiswerkopdracht, de eigen interpretatie, besproken. Hierna gaan we met elkaar een fictieve screening bespreken (er wordt een probleem geschetst), uitrafelen en daarop een (summier) handelingsplan maken. Hierbij gaan we de screenings knelpunten behandelen en eventueel opnieuw uitleggen.

4 Eindresultaat Na deze 3 daagse specialisatiemodule Motorische Remedial Teaching heb je een inzicht in de motorische ontwikkeling van kinderen gekregen. Je bent na deze module in staat om vanuit een goede screening een diagnose te stellen en van daaruit een handelingsplan te schrijven. Opleidingsduur De opleiding bestaat uit een 3-tal dagen met tussenpozen van een aantal weken om de gelegenheid tot het maken van opdrachten te krijgen. We starten om 09:30 uur en we stoppen om 16:30 uur. Zorg ervoor dat je om 09:00 uur aanwezig bent voor een soepele start van de dag. Zorg voor gemakkelijk zittende kleding in verband met sommige uit te voeren handelingen. Voor lunch, koffie en thee wordt gezorgd. Op de volgende data zal de specialisatiemodule gaan plaatsvinden: 19 maart april mei 2015 Groepsgrootte De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers om te zorgen voor een maximale persoonlijke inbreng en interactie. Mochten er meer aanmeldingen zijn dan zullen we meteen een tweede cyclus gaan inplannen. Studiebelasting Buiten de drie dagen waarbij van je verwacht wordt dat je aanwezig bent, wordt er van je verlangd dat je de huiswerkopdrachten maakt. Deze opdrachten zullen al naar gelang jouw enthousiasme in totaal een tijd in beslag nemen van circa 6-16 uur. Afsluiting Na controle van aanwezigheid op de drie dagen, ontvang je op de laatste dag een certificaat. Locatie De opleiding vindt plaats op onze cursuslocatie te Utrecht, Kanaleneiland Zuid in het Piet van Dommelenhuis, Churchilllaan 11, op de 13e verdieping.

5 Investering Deze specialisatiemodule Motorische Remedial Teaching kost 795,- te betalen vóór 10 maart Indien je je inschrijft en betaalt vóór 1 februari 2015 krijg je een vroegboekkorting en betaal je 695,-. Als beroepsopleiding is deze opleiding vrijgesteld van BTW. En nu? Schrijf je in via het inschrijvingsformulier: Of ga naar de webshop. We controleren dagelijks deze voorinschrijvingen op de toelatingseisen en motivatie en zullen telefonisch contact met je opnemen. We sturen je op basis daarvan een contract. Wanneer de groepen vol zijn, hanteren we de volgorde van betaling als doorslaggevend, om te bepalen wie in de groep wordt toegelaten. Ook als je nog twijfelt, is het een goed idee om je plek te reserveren om te voorkomen dat de opleiding straks vol zit. Als je op het formulier aangeeft dat je nog twijfels hebt, dan nemen we contact met je op om te kijken of deze opleiding bij je past. Heb je nog vragen: mail naar info@novilo.nl of bel gerust naar ons Office Management:

6 Bijlage: Interview met Wil van Rijn Motorische Remedial Teaching: de methode Wil van Rijn. Introductie Wil van Rijn, een rustige man met een postuur van een judoka. Een man met een bijzondere visie op Motorische Remedial Teaching (MRT). Zo bijzonder dat er zelfs gesproken wordt over de methode Wil van Rijn. Wat is het belang van motorische remedial teaching voor kinderen (met autisme)? Bij deze kinderen zie je vaak een hyperactiviteit van de rechter hersenhelft. Dat betekent dat het sociaalemotionele deel vaak problemen oplevert. Als je er nu voor zorgt dat de hyperactiviteit van de rechter hersenhelft afneemt, dan gaat het kind veel beter functioneren. Daarvoor moet je de tegenovergestelde hersenhelft, de linker dus, actief maken, zodat er een redelijke balans komt. Dat doe je door ze veel symmetrische vaardigheden aan te bieden, bijvoorbeeld met twee benen springen, met twee benen ballen en klapspelletjes. Ik laat ze ook met twee handen schrijven. Niet dezelfde kant op, natuurlijk, maar symmetrisch. Maar ook thuis kun je ze mee laten helpen met afwassen, schoenen poetsen en de was uitwringen. Zo biedt je ze situaties aan waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Is dit de stroming Wil van Rijn? Ja, zo heet het inmiddels. Dat komt omdat wij heel anders kijken dan andere MRT-ers. Wij gaan uit van de ontwikkelingslijn en kijken waar het gat zit. Dat gat gaan we met het kind dichtbreien en dan ontwikkelt het zich verder zoals het moet. De andere MRT-stroming werkt vanuit de gymzaal. Een kind dat kan geen koprol maken, ga je het leren. Zodra hij het kan is het klaar. Deze vorm van MRT richt zich op het aanleren van een splintervaardigheid, want als het kind dan een koprol op een kast moet maken kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Het probleem is immers niet opgelost. Je doet dan alleen aan symptoombestrijding. Dat is een duidelijk verschil met onze werkwijze. Ik zorg ervoor dat kinderen motorisch symmetrisch worden. Om die symmetrie te ontwikkelen moeten ze allerhande vaardigheden leren die ze nog niet hebben aangeraakt. Het is al wel in de hersenen geïnstalleerd, maar het kind moet er gebruik van gaan maken. Die vaardigheden ga ik kunstmatig met hen inslijpen. Het hele lichaamsschema komt aan bod.

7 Wat is het voordeel van jouw vorm van MRT? Dat er een samenwerking ontstaat tussen de twee hersenhelften doordat het kind zijn rechter kant gaat optimaliseren. Hierdoor wordt de rechter hersenhelft coöperatief en stoort niet meer. Dan kunnen kinderen optimaal werken aan hun sociaal emotionele ontwikkeling. Hoe kom je er achter of er een gat zit in de ontwikkelingslijn van een kind? Ik heb mijn eigen screening. Die heet de screening Wil van Rijn. Die wordt op veel scholen gebruikt omdat het makkelijk is om te doen en een heel duidelijk inzicht geeft in waar het kind zich op dat moment bevindt. De ouders zijn bij het onderzoek aanwezig. Ik teken voor hen en het kind, als het oud genoeg is, waar de problemen zitten. En na het onderzoek? Hoe gaat het verder? Dan bepaal ik in welk groepje het kind kan instromen. Kinderen met dezelfde problematiek zet ik zoveel mogelijk bij elkaar. In de gymzaal gaan we lekker bewegen. Het gaat om vrij basale dingen, bijvoorbeeld om rennen, springen, ballen, oefeningen met stokken en pittenzakken, in een wandrek klimmen, Je traint de functies net zoals je vanuit de lichamelijke opvoeding doet, alleen dan met een heel speciale draai. Een kind dat niets met de ruimte heeft loopt langs de muur en gebruikt het als houvast. Ouders zijn er altijd bij in de gymzaal. Zij zien op welke manier ik met hun kind werk en daarnaast helpen ze vaak ook mee. Een groepje? Dat is toch niks voor kinderen met autisme? Nou en of! De kinderen moeten van mij bijvoorbeeld een puzzel maken. In een groep van negen kinderen werkt ieder kind aan zijn eigen puzzel. Als Marc als eerste klaar is, dan vraag ik hem of hij iemand anders wil gaan helpen. Die twee gaan samen overleggen en als ze klaar zijn vraag ik of zij met z n tweeën weer iemand willen gaan helpen. Dan zijn ze al met z n drieën bezig. Zo bouw je dat uit. Op een gegeven moment werken ze met zeven, acht kinderen gestructureerd aan zo n puzzel. In een groep ziet een kind dat hij niet de enige is met eigenaardigheden. Hij ziet ook dat hij in bepaalde dingen beter is of dat een ander kind ook moeite met iets heeft. Ze helpen elkaar en dat is heel belangrijk. Want op het moment dat je dat wat je kunt ook aan een ander kunt leren, dan geef je een extra dimensie aan wat je als bagage bij je hebt. Je leert het dan nog veel beter.

8 Maar die prikkels... Er zijn een aantal ideeën over autisme die overboord gegooid zouden moeten worden, zoals het creëren van een prikkelvrije situatie zodat een kind optimaal kan functioneren. Maar een kind leert dan niks, want buiten barst het van de prikkels. Daar moet je hem vertrouwd mee maken en leren hoe hij selectief met die prikkels kan omgaan. Het is mij nog altijd goed gelukt om kinderen met autisme op de rails te krijgen. Via de motoriek kun je kinderen laten ervaren dat ze dingen kunnen. Hoe ontstaat een gat zit in de ontwikkelingslijn van een kind? Een kind dat druk is en rustig wordt van tv kijken mag van zijn ouders uren tv kijken. Of achter de computer zitten. En dat is ongelooflijk slecht. Je moet er voor zorgen dat kinderen zich weer gaan vervelen, want op dat moment worden ze creatief. Dan gaan ze zelf dingen bedenken die ervoor zorgen dat de aanwezige mechanismen worden gebruikt. Vaak zie je dat kinderen dan bij zichzelf structuur gaan aanbrengen. De indruk zou kunnen ontstaan dat ouders zich moeten afvragen of zij tekort geschoten zijn in de ontwikkeling van hun kind. Ouders zeggen vaak tijdens het eerste onderzoek tegen mij: dat ik dat niet zelf heb gezien! Maar je kunt het zelf niet zien, want je ziet je kind altijd. Je bent er aan gewend. Een voorbeeld. Een fysiotherapeut kwam met haar kind bij mij en tijdens het houdingsonderzoek bleek dat haar kind scheef was. Ze schaamde dat ze het zelf niet had gezien. Maar het is juist logisch, want je hebt een ander nodig om zoiets te zien. Zo is dat met ouders ook. Ouders doen vreselijk hun best. Als ouders hier weggaan zijn ze vaak opgelucht. Zo van: we hebben nou gezien waar dingen niet kloppen en daar gaan we nu aan werken. Hoe activeer je de kinderen? Ik neem de kinderen serieus. Dat merken ze. Ook mogen ze fouten maken. Zo worden we goede maatjes. Marc hield bijvoorbeeld niet van competitie en als er zich in de gymzaal ook maar iets voordeed wat daarop leek, haakte hij af. Binnen de MRT ben ik daarmee aan de slag gegaan. Het is momenteel geen punt meer. Ik laat kinderen door de gymzaal lopen en kijk waar hun interesse ligt. Een kind liep alsmaar naar de touwen. Dan ga ik de touwen gebruiken om hem actief te krijgen. Hij helpt mij met de touwen de zaal in te trekken. Op die manier daag ik de kinderen uit en breng ik structuren aan. Hij weet nu dat de touwen in de gymzaal zijn en wat hij ermee kan doen. Zonder dat hij het weet maak ik gebruik van de dingen die hij leuk vindt. Ik verenig het aangename met het nuttige. Zo bouw je het op en wordt hij symmetrisch.

9 Zijn kinderen met autisme dan a-symmetrisch? Ja, heel vaak wel. Ze zijn vaak eenhandig. Mensen met autisme hebben vaak een eigen vaardigheid waar ze enorm mee bezig kunnen zijn. Daar moet je ze eigenlijk uithalen, vind ik. Hoe lang krijgen kinderen MRT? Kinderen zijn ongeveer een jaar bij mij. Sommigen blijven langer. Ouders vragen soms of hun kind nog mag blijven, omdat hij dan aan sport doet. Dat mag en dan draaien ze gewoon weer in een nieuw groepje mee. Dat betekent dat je hen heel lang symmetrisch houdt. En volwassen mensen met autisme? Begeleid je die ook op deze manier? Ja zeker, maar dan wel met een volwassen tintje. Ik praat dan ook veel. Ik heb een groep volwassenen en de oudste is vijftig. In deze groep zitten volwassenen met soms een enorme burn out. Ik help hen dan weer op de rit. Hoeveel MRT-ers werken volgens de methode Wil van Rijn? In de afgelopen jaren heb ik er wel een paar honderd opgeleid. Maar de meesten werken in het onderwijs. Ongeveer 15 tot 20 mensen hebben een eigen praktijk. CV: Wil van Rijn Gymnastiekleraar in het speciaal onderwijs, o.a. met kinderen met ernstige gedragsproblemen Motorisch remedial teaching met ernstig verstandelijk gehandicapte volwassene in een instelling Studie aan het Gymnologisch instituut van de Universiteit van Utrecht. Studie bewegingsagogiek Docent

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE MOTORISCHE REMEDIAL TEACHING 2014 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding MRT! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Afgelopen jaren hebben we Arjan van Dijk uitgenodigd

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Lichaamsbewustzijn Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken.

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE LICHAAMSBEWUSTZIJN Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Toegankelijk, bruikbaar, leerzaam en nuttig! Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Meervoudige Intelligentie Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Meervoudige Intelligentie! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE NON-VERBAAL LEIDINGGEVEN OP SCHOOL Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Non-verbaal leidinggeven op school door Marijke van Dijk van Co-Actief!

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Mindset! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1 STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze intensieve tweedaagse over toegepaste ontwikkelingspsychologie en Spiral

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills STUDIEGIDS 2016-2017 SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Hoogbegaafde leerlingen

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen! In deze gids zetten

Nadere informatie

Mindset, de basis van talentontwikkeling?

Mindset, de basis van talentontwikkeling? STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Mindset, de basis van talentontwikkeling? Groep B De beste training tot nu toe! Heerlijke oefeningen, Floors begeleiding, grappige video s, prikkelende

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID Frequent falen inzetten als tool voor innovatie, verandering en verbetering Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN De specialisatiemodule Trainersvaardigheden is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden!

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep B

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep B STUDIEGIDS 2016-2017 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep B Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Programmeren voor hoogbegaafde leerlingen Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Programmeren voor hoogbegaafde

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE GEDRAG IN DE KLAS Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Hoogsensitiviteit! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE COACHINGSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE COACHINGSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE COACHINGSVAARDIGHEDEN Groep B Ontwikkelingsgericht begeleiden (van leerlingen, ouders en collega's) Superspannend dit, maar ik heb genoten en veel geleerd. Ik heb

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2013 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS

STUDIEGIDS 2013 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS STUDIEGIDS 2013 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding! In deze gids zetten we de details van de opleiding nieuwe stijl overzichtelijk voor je op een

Nadere informatie

COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers.

COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers. Novilo is geaccrediteerd door:

Nadere informatie

LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN (over hoogbegaafdheid)

LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN (over hoogbegaafdheid) STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE LEIDINGGEVEN AAN TEAMGESPREKKEN (over hoogbegaafdheid) Een socratische basis onder uw visieontwikkeling Deze specialisatiemodule is geaccrediteerd door: Deze cursus

Nadere informatie

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging!

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! Groep B Duidelijk door zijn eenvoud en helderheid: uitgebreid qua inhoud, goed in de praktijk

Nadere informatie

LEREN FILOSOFEREN (met meeren hoogbegaafde kinderen en jongeren)

LEREN FILOSOFEREN (met meeren hoogbegaafde kinderen en jongeren) STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE LEREN FILOSOFEREN (met meeren hoogbegaafde kinderen en jongeren) De kunst van het denken De specialisatiemodule Leren filosoferen is geaccrediteerd door: Leuk dat

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE PROGRAMMEREN VOOR KINDEREN Van programmeren leer je doorzetten!

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE PROGRAMMEREN VOOR KINDEREN Van programmeren leer je doorzetten! STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE PROGRAMMEREN VOOR KINDEREN Van programmeren leer je doorzetten! Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Programmeren

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Dabrowski! In deze gids zetten we de

Nadere informatie

STUDIEGIDS

STUDIEGIDS STUDIEGIDS 2018-2019 VCO/Consent VERDIEPINGSDAGEN HB + ASS Samenwerken Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk en zeer enthousiasmerend. Ik heb veel coachingstips

Nadere informatie

Spelenderwijs executieve functies versterken

Spelenderwijs executieve functies versterken STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Spelenderwijs executieve functies versterken Groep B Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk en zeer enthousiasmerend.

Nadere informatie

DABROWSKIAANSE ONTWIKKELING

DABROWSKIAANSE ONTWIKKELING STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE DABROWSKIAANSE ONTWIKKELING Positieve desintegratie: persoonlijke, emotionele ontwikkeling & begaafdheid De inhoud was buitengewoon interessant! Na de 3e dag vielen

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS

STUDIEGIDS 2015-2016 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS STUDIEGIDS 2015-2016 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS Onze jaaropleidingen zijn geaccrediteerd door: Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze jaaropleiding! In deze gids zetten we

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER VOORTGEZET ONDERWIJS

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER VOORTGEZET ONDERWIJS STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER VOORTGEZET ONDERWIJS Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze jaaropleiding! In deze gids zetten we de details van de opleiding Talentbegeleider Voorgezet

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER ZELFSTANDIGEN

STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER ZELFSTANDIGEN STUDIEGIDS 2014 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER ZELFSTANDIGEN Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze jaaropleiding! In deze gids zetten we de details van de opleiding Talentbegeleider Zelfstandigen

Nadere informatie

BEGAAFDHEID, ZINGEVING & MINDFULNESS

BEGAAFDHEID, ZINGEVING & MINDFULNESS STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE BEGAAFDHEID, ZINGEVING & MINDFULNESS Omgaan met intensiteit en expressie van intensiteit Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

STUDIEGIDS LIJV DOELENTRAINING VOOR VOLWASSENEN Lekker in je vel

STUDIEGIDS LIJV DOELENTRAINING VOOR VOLWASSENEN Lekker in je vel STUDIEGIDS 2016 2017 LIJV DOELENTRAINING VOOR VOLWASSENEN Lekker in je vel Op de volwassenentraining hebben jullie me heel erg geholpen met onder andere mijn zelfbeeld, het idee (of de waarheid!) dat ik

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Interview Han van der Maas

Interview Han van der Maas Interview Han van der Maas Voor mij is programmeren een essentiële tool, zoals hamer en spijkers voor een timmerman 272 Interview Hoe ben je zelf geïnteresseerd geraakt in programmeren? Pas op de universiteit,

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Vanaf 1 augustus is de Wet passend onderwijs van kracht. De school van uw kind/uw school is aangesloten bij het samenwerkingsverband

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER Groep 4

STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER Groep 4 STUDIEGIDS 2015-2016 GEVORDERDENOPLEIDING TALENTBEGELEIDER Groep 4 Beste lezer, Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze Gevorderdenopleiding (G-OTB)! In deze gids zetten we de details van de opleiding

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

STUDIEGIDS Samenwerken + implementatie

STUDIEGIDS Samenwerken + implementatie STUDIEGIDS 2018-2019 VCO/Consent VERDIEPINGSDAGEN HB + ASS Coachen met lichte Voice Dialogue werkvormen Samenwerken + implementatie Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk

Nadere informatie

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Taal actief 3 Handleiding groep 6 en 7 Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema sinterklaas. Tijdsduur 45 minuten Tip: De kinderen die moeite hebben

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Start van de begeleiding

Start van de begeleiding Start van de begeleiding Leidraad voor coaches Situering: Fase 1 intake Gebruik: - Doel: reflectieopdracht om te achterhalen waarom de coachee de begeleiding komt volgen - Het (onsamenhangend) verhaal

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden.

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden. Onlangs is uw kind gezien in het observatieteam en is de diagnose DCD gesteld. In deze folder leest u wat DCD is, wat de behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch inhoudt en hoe

Nadere informatie

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ GELUKT! Ik zit aan mijn ontbijt. Een beetje nerveus neem ik nog snel de krant door. Gek eigenlijk. Ik sta al jaren voor

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Wie zijn wij? Iedere ouder maakt zich wel eens zorgen om zijn kind. Eet mijn kind goed? Speelt hij genoeg met andere kinderen? Zijn die woedeaanvallen normaal?

Nadere informatie

Voorbereid zijn op de puberteit: omgaan met pubers, seksualiteit, SoVa & rouw verdiepingscursus (4 dagen)

Voorbereid zijn op de puberteit: omgaan met pubers, seksualiteit, SoVa & rouw verdiepingscursus (4 dagen) Pubers met ASS Deze 4 daagse cursus wordt aangeboden op de volgende data: Cursuscode Locatie Regulier of gericht op CASS & verstandelijke beperking data CAPU-R-0914 Doetinchem Regulier 29-09-2014 10-11-2014

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving.

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Woon je zelfstandig of binnen je gezin en heb je daarbij ondersteuning nodig? Dan kun je gebruik maken van de ambulante hulpverlening

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

1 Lezen. 1.1 Lezen wat er staat. Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden.

1 Lezen. 1.1 Lezen wat er staat. Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden. 1 Lezen 1.1 Lezen wat er staat Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden. Leren kun je op allerlei manieren doen. Je kunt een opleiding of cursus volgen, maar je

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS - Academie VCO Consent

STUDIEGIDS OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS - Academie VCO Consent STUDIEGIDS 2018-2019 OPLEIDING TALENTBEGELEIDER BASISONDERWIJS - Academie VCO Consent Op de Leues 15, 5926 VJ Venlo - 088 208 0800 0 Onze opleiding Talentbegeleider Basisonderwijs is geaccrediteerd door:

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Conflict met CASS voorkomen

Conflict met CASS voorkomen Conflict met CASS voorkomen Deze 4 daagse cursus wordt aangeboden op de volgende data: Cursuscode Locatie Regulier of gericht op CASS & verstandelijke data CACF-R-0914 Doetinchem Regulier 15-09-2014 27-10-2014

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Vul afzonderlijk van elkaar allebei de vragen in. Bij elke vraag moet je een antwoord kiezen. Als je niet kunt kiezen, kies dan het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende:

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende: Nieuwsbrief Meer zorg op maat via de digitale weg Met het oog op het volgende: Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Hebben we binnenkort een geheel vernieuwde website. Natuurlijk

Nadere informatie

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot 2012-2013 Opleiding tot ervaringsdeskundige Mensen met een licht verstandelijk beperking Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen, in een groot aantal werkvelden wordt er steeds meer gebruik

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Peuters: lief maar ook wel eens lastig

Peuters: lief maar ook wel eens lastig Peuters: lief maar ook wel eens lastig Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie