De beste tips in één gids. Inclusief twee wandelingen en stadsplattegrond!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De beste tips in één gids. Inclusief twee wandelingen en stadsplattegrond!"

Transcriptie

1 De beste tips in één gids. Inclusief twee wandelingen en stadsplattegrond! 2013

2 Heerlijk verdwijnen tussen de pleinen zie p. 56. AKTIESPORT COOK & CO INTERTOYS LA PLACE SCHOONENBERG HOORCOMFORT XENOS NEW YORKER GRAND CAFÉ AMADEUS AMERICA TODAY HOLLISTER CO. CROCS CONCEPT STORE CADEUX HANS ANDERS SIEBEL GEOX MEN AT WORK ZARA BJÖRN BORG STORE H&M HET HUIS OPTICIENS JACK & JONES MANGO VERO MODA ZIENGS entredeux.nl

3 : stad 2 : cultuur 26 : shoppen 48 : culinair & uitgaan 60 : op stap in de regio 84 : praktische info 95

4 : stad

5 2/3 Maastricht: ster onder de steden Welkom in Maastricht, één van de oudste steden van Nederland. Een stad die de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan en waar je de specifieke, levendige cultuur proeft die door de eeuwen heen gevormd is door Germaanse en Romaanse invloeden. Dit uitgebreide kleurenpalet is meteen het geheim van haar aantrekkingskracht, waardoor elk bezoek blijft boeien. De Maastrichtse culturele rijkdom lokt bezoekers naar de histo rische binnenstad en de geva rieerde festivals en musea. De stad verleidt verder tot eindeloos shoppen met mooie boetiekjes en laat je smullen van streekgerechten tot sterrenrestaurants. Wat Maastricht bovendien bijzonder maakt, is haar ligging in de Maasvallei, centraal in het heuvelland van Zuid Limburg. Al deze kleuren maken Maas-tricht tot een aantrekke lijke bestemming voor een dagje, weekendje of vakantie. Zo is Maastricht: dé ster onder de steden. Welkom Kom je op een van de beroemdste pleinen van Maastricht dan valt je oog ongetwijfeld op het kleurige beeld van het carnavalsorkest Zaate Herremenie. Het typische Maastrichtse carnaval, of Vastelaovend zoals men hier zegt, duurt maar drie dagen per jaar. Maar het geschal van deze trompettist verwelkomt bezoekers op het Vrijthof in alle seizoenen.

6 : stad / welkom Compact en overzichtelijk Het centrum van Maastricht is uiterst compact en overzichtelijk. Grote delen zijn voetgangersgebied en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De St. Servaasbrug verbindt het oude centrum met het trendy stadsdeel Wyck. En vanuit het aangrenzende Céramique ben je via de Hoeg Brögk en het stadspark zo weer terug in de binnenstad. Doordat je heerlijk kunt slenteren door knusse straatjes zonder de weg kwijt te raken, voel je je in Maastricht altijd op je gemak. Mestreechter Geis De typische Maastrichtse mentaliteit kenmerkt zich door charme, speelsheid, relativerende humor en levensvreugde. Dit had kunstenaar Mari Andriessen voor ogen toen hij het gelijknamige bronzen beeldje op het pleintje bij de Stokstraat ontwierp. Het parmantige beeldje is in de harten van vele Maastrichtenaren gesloten. Vraag een inwoner van de stad maar eens naar zijn 'Mestreechter Geis' en je begrijpt het meteen. Zoon van Maastricht De wieg van walskoning André Rieu stond in Maastricht. De bekende violist en orkestleider trekt met zijn Johan Strauss orkest volle zalen in Europa, Amerika, Australië en Japan. Ondanks dit drukke programma, blijft André Rieu trouw aan zijn geboorte stad, waar hij elk jaar een aantal zomerconcerten op het Vrijthof geeft. In juli 2013 vormt het Vrijthof wederom het decor.

7 : stad / Zicht op Maastricht 4/5 Ontdek Maastricht via je mobiel Zicht op Maastricht: Biografie van een stad Maastricht gaat op een vernieuwende manier om met haar geschiedenis. Door middel van een rijk gevulde website en unieke activiteiten wordt het verleden continu verbonden met het heden. Net zoals een persoon een biografie heeft, heeft ook een stad er een: een culturele biografie. Zicht op Maastricht, dat onderdeel uitmaakt van BV Limburg, werkt voortdurend aan het samenstellen van die biografie. Op zijn alle elementen verzameld die de stad maken tot wat ze nu is. Belangrijk daarbij zijn de verhalen van de stad: die worden aangeleverd door cultureleen erfgoedinstellingen, wetenschappers en (amateur) historici, maar vooral ook door Maastrichtenaren zelf! De biografie kent vier identiteiten die een stempel op de stad gedrukt hebben: Romeinse vesting, religieus centrum, garnizoensstad en vroege industriestad. Deze periodes bepalen het historische gezicht van de stad. Via dossiers, tijdslijnen of interactieve plattegronden kunnen bezoekers van de site de geschiedenis op allerlei manieren ontdekken. Maastricht heeft haar eigen mobiele website: Met maastrichtmap.nl kun je met behulp van de gps ontvanger in je smartphone de stad Maastricht ontdekken. Voor de historische informatie is Zicht op Maastricht verantwoordelijk. VVV Maastricht verzorgt alle praktische info over wat je allemaal in de stad Maastricht kunt vinden, zoals bijvoorbeeld winkels, horeca en parkeergarages. Op zoek naar een leuk restaurant of meer informatie over de Sint Servaasbasiliek? Surf met je mobiel naar maastrichtmap.nl en ontdek Maastricht!

8 : stad / geschiedenis 1204 Maastricht verkrijgt Middeleeuwse stadsrechten. In de loop van de Middeleeuwen komt Maastricht onder heerschappij van de Hertog van Brabant en de Prins-Bisschop van Luik (Tweeherigheid). Historisch Maastricht Niet alleen strijdt Maastricht met Nijmegen om de eer van oudste stad, Maastricht is ook de 2 e monumentenstad van Nederland. In de straten zijn nog steeds sporen te vinden van Maastricht als Romeinse vesting, religieus centrum, garnizoensstad en als vroege industrie stad. Garnizoensstad 1579 Het Spaanse leger van Alexander Farnese, de hertog van Parma, verovert Maastricht Stadhouder Frederik Hendrik maakt Maastricht onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Romeinse vesting Rond het begin van de jaartelling verjagen de Romeinen de Kelten uit Maastricht en bouwen een brug over de Maas. De naam Maastricht komt van het Latijnse Mosae Trajectum, ofwel doorgang over de Maas. Religieus centrum 380 Bisschop St. Servatius verplaatst de bisschopszetel van Tongeren naar Maastricht. In de Middeleeuwen wordt zijn graf een trekpleister voor pelgrims De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV verovert Maastricht. Bij het bestormen van de stadsmuur komt de bekende musketier d Artagnan om het leven Maastricht keert terug onder Nederlands gezag.

9 6/7 Het Dinghuis 1794 Maastricht wordt ingelijfd bij de Franse Republiek. De Fransen schaffen de Tweeherigheid af en maken alle inwoners Frans staatsburger Maastricht komt onder de controle van de Nederlanden. Generaal Dibbets weet Maastricht in Nederlandse handen te houden bij de Belgische opstand van Vroege industriestad 1830 Met de aanschaf van de eerste stoommachine geeft de Maastrichtse glas- en aardewerkfabrikant Petrus Regout het startsein voor de Nederlandse industrialisatie De Rijksuniversiteit Limburg wordt opgericht in Maastricht met als doel de Limburgse economie nieuw leven in te blazen na de sluiting van de mijnen. Sinds 1996 Universiteit Maastricht genaamd Het samenwerkingsverband tussen de Nederlandse, Duitse en Belgische provincies, dat stamt uit 1976, krijgt nu een juridische status als Euregio Maas-Rijn. De samenwerking betreft vooral universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven Vertegenwoordigers van 12 Europese landen ondertekenen het Verdrag van Maastricht, met als gevolg de invoering van de Euro De stad Maastricht stelt zich kandidaat om namens Nederland in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Zij werkt hierbij samen met de Euregio Maas-Rijn. 30 november 2012 heeft de internationale jury bekend gemaakt dat Maastricht door is naar de tweede ronde. In september 2013 wordt duidelijk of Maastricht de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 binnenhaalt. Het Dinghuis ligt op de hoek van de straten Kleine Staat en Grote Staat. Het woord Staat betekende: daar waar het stedelijk gezag gevestigd was. De naam Dinghuis komt van het woord dingen dat rechtspreken betekent. Tot ca was er het gerechtshof van Maastricht gevestigd. Momenteel biedt het monument huisvesting aan VVV Maastricht.

10 : stad / wijken Het Vrijthof Een van de beroemdste pleinen van Nederland, ook vanwege evenementen als het Preuvenemint en de openluchtconcerten van André Rieu. Hier zit je lekker op het terras met zicht op de St. Servaasbasiliek en de statige St. Janskerk. Aan de rand van het plein staat de Zaate Herremenie, een ode aan carnaval door de Maastrichtse kunstenaar Han van Wetering. Wijken met karakter Maastricht is een stad met karakter, en dat blijkt vooral uit de typische kenmerken van de verschillende wijken. Elke wijk heeft een unieke sfeer, die terug te vinden is in de straten, winkels en uitgaansgelegenheden. De Markt Het boeiende hart van Maastricht, met historische gebouwen als het 17 e eeuwse Stadhuis en hedendaagse architectuur zoals het Stadskantoor. In dit autovrije gebied vind je de sfeer die past bij een stadskern: van de gezellige weekmarkt tot en met een zakelijke drukte. Een plek waar Minckeleers met zijn brandende vlam de wacht houdt. Het Stokstraatkwartier Hier ligt de Onze Lieve Vrouwebasiliek waar dagelijks honderden bezoekers een kaarsje aansteken ter ere van de Sterre der Zee. Aan het plein en in de Frans aandoende steegjes zie je nog restanten van het Romeinse verleden. De wijk is vernoemd naar de bekende Stokstraat; vroeger een straat voor arme lui, tegenwoordig dé plek om exclusief te shoppen.

11 8/9 Het Jekerkwartier Een bruisende wijk, die wordt omgeven door het stadspark en de oude stadsomwallingen. Daarbinnen bevindt zich de universiteit. Rode draad in deze wijk is het riviertje de Jeker, dat zowel onder- als bovengronds door dit stadsdeel meandert. De sfeer is gastvrij en ambachtelijk; deze creatieve wijk geldt als ontmoetingsplek voor kunstenaars en studenten en huist dan ook veel galeries en kunstwinkeltjes. Wyck Door zijn ligging aan de overkant heeft Wyck een heel eigen sfeer. Bekend om zijn speciale winkels met delicatessen, beeldende kunst en antiek. Naast shoppen kun je in Wyck ook heerlijk lunchen of dineren. Kom je met de trein naar Maastricht? Dan is dit het eerste stukje Maastricht dat je ziet. Céramique Ten zuiden van Wyck ligt de nieuwe wijk Céramique, die bekend staat om lifestyle en architectuur. De naam stamt van een vroegere bestemming, de fabrieken van de Sociéte Céramique. Sinds 1995 zijn hier gebouwen van diverse internationaal gerenommeerde architecten verrezen. Het meest bekend zijn ongetwijfeld het Bonnefantenmuseum en Centre Céramique. Villapark en Sint Pieter Een parkachtige wijk, die begrensd wordt door de Sint Pietersberg, het Jekerdal en het Stadspark. Hier vind je het driehonderd jaar oude Fort Sint Pieter en de bekende mergelgrotten. Vanuit het centrum wandel je zo door deze wijk, over de Sint Pietersberg, langs de wijngaarden naar België. Belvédère Wereldwijk in ontwikkeling, waar de gerenoveerde authentieke binnenhaven t Bassin ligt, met gerestaureerde pakhuizen en historische werfkelders die tegenwoordig winkels en restaurants huisvesten. De komende jaren zal de rest van Noord-West Maastricht heringericht worden tot een beetje Manhattan, ietsje Milaan, tikje Quartier Latin, vleugje Hyde Park, snufje Holly wood Boulevard en een enorme Engelse landschapstuin. Stadsgrens en daarbuiten Ook het gebied rond de stadgrens en daarbuiten heeft veel te bieden. Net als in het centrum vind je hier, midden in de weelderige natuur, toprestaurants en hotels met wijngaarden en karakteristieke hoogstamboomgaarden vol fruit. Tussen de groene heuvels is het goed golfen, terwijl de oevers van de Maas volop gelegenheid geven voor waterrecreatie en outdoor activiteiten.

12 : stad / studentenstad Internationale studentenstad Maastricht laat zich kenmerken als een bruisende internationale studentenstad. Ruim tien procent van de inwoners is student, waarvan bijna de helft uit het buitenland afkomstig. Dit internationale klimaat sluit goed aan bij de aard en ligging van Maastricht: het hart van de Euregio Maas-Rijn. Studium Generale Als onderdeel van de Universiteit Maastricht organiseert Studium Generale activiteiten op het gebied van wetenschap, kunst & cultuur en samenleving. Deze activiteiten vormen een uitdagende aanvulling op het onderwijs, waarbij alle belangstellenden van harte welkom zijn. Studeren in Maastricht Wie gaat studeren in Maastricht heeft een ruime keuze aan opleidingen. De meeste bekendheid geniet de Universiteit Maastricht, met het beproefde probleemgestuurde onderwijs. Ook de Zuyd Hogeschool heeft een vestiging in Maastricht. Die kent maar liefst vier kunstfaculteiten: Academie Beeldende Kunsten, Academie van Bouwkunst, Conservatorium en de Toneelacademie. De hoofdzetel van het European Institute of Public Administration, onderwijscentrum voor Europese aangelegenheden, is eveneens in Maastricht gevestigd. Net zoals de Maastricht School of Management, Nederlands grootste en meest internationale business school. Die internationale aard vind je ook terug bij het European Journalism Centre, een instituut dat journa listen en media pro fessionals opleidt. Maastricht kennisstad Als het over de toekomst gaat, zijn de Maastrichtenaren uiterst ambitieus. Dat blijkt onder meer uit de Stadsvisie 2030: Maastricht wil uitgroeien tot een toplocatie voor hoogwaardige kennistechnologie. Met een sterke economie, voldoende werkgelegenheid en een prettige leefomgeving. De kwaliteit en de internationale aard van het onderwijs zijn een randvoorwaarde om de droom van innovatieve stad waar te maken.

13 : stad / congresstad 10/11 Meet in Maastricht Maastricht is ook aantrekkelijk voor uiteenlopende zakelijke bijeenkomsten. Vanwege de centrale ligging in Europa, is de stad op diverse manieren te bereiken. Maastricht heeft veel ervaring met het ontvangen van internationale gezelschappen. De stad telt inwoners, maar heeft een relatief groot congrescentrum en veel hotelkamers. Maastricht is internationaal georiënteerd en telt vele internationale instituten, een academisch ziekenhuis en univer siteit. Logisch, met vijf nabijgelegen luchthavens en goede nationale en internationale treinverbindingen. Een succesvol congres, vergadering, incentive, beurs of evenement kent twee kritische factoren: de kwaliteit van de accommodatie én die van de omgeving. Maastricht en Zuid Limburg combineren deze twee op sublieme wijze. Er zijn locaties die in alle behoeften voorzien, voor elk wat wils, van congrescentrum en (design) hotels, tot exclusieve en unieke locaties als grotten en châteaux. De vele pleinen, bars, restaurants, terrassen, de gastronomische sfeer en gastvrijheid maken van Maastricht een stad waar het ook ná uw bijeenkomst aangenaam vertoeven is. Dit alles wordt gecombineerd met het groene Zuid Limburgse heuvelland, ideaal voor sociale en teambuildingprogramma s. Laat het Maastricht Congres Bureau u kosteloos informeren, adviseren en inspireren. Ook voor bemiddeling kunt u bij ons terecht. Facts & Figures Liever zelf zoeken? Gebruik dan op de Venue & Service Finder, om de meest geschikte locatie, dienst of service te vinden en contacteren. Uiteraard vindt u op de website nog meer informatie, alsmede een toolkit met video s, brochures en foto s. Maastricht Congres Bureau Kleine Staat 1, 6211 ED Maastricht T +31 (0) F +31 (0) info@maastrichtcongresbureau.nl fd3 MARKT Maastrichts Expositie & Congres Centrum (MECC Maastricht) Forum 100, 6229 GV Maastricht T +31 (0) F +31 (0) f I7 rand centrum f Aantal kamers in budget hotels: 39 f Aantal kamers in standaard hotels: f Aantal kamers in luxe hotels: f Afstand tot Brussel Airport: 100 km f Afstand tot Antwerpen Airport: 125 km f Afstand tot Düsseldorf Airport: 100 km f Afstand tot Maastricht-Aachen Airport: 9 km f Grootste congrescentrum: MECC Maastricht f Capaciteit van grootste auditorium: pers. f Capaciteit van grootste exhibitieruimte: m²

14 : stad / wandelingen & rondleidingen Go Local Tijdens een wandeling ontdek je de vele kanten van Maastricht. Nóg leuker is om de verhalen van Maastricht te ontdekken met een local. De professionele gidsen van VVV Maastricht zijn trotse locals die je graag de mooiste plekjes van hún stad laten zien. Stadswandeling met gids Een stadswandeling onder leiding van een gids is een echte aanrader. Verhalen, anekdotes en weetjes brengen de geschiedenis van de stad tot leven. De gids voert je langs mooie plekjes in de binnenstad, zoals het Stokstraatkwartier, het Onze Lieve Vrouweplein met de basiliek, de stadswallen, het park, het Jekerkwartier en het Vrijthof met de monu mentale St. Janskerk en de St. Servaasbasiliek. Duur ongeveer 1,5 uur Prijs volwassenen 5,75 Kinderen tot 12 jaar 4,75 Vertrekpunt VVV Maastricht, Kleine Staat 1 f d3 MARKT Informatie T +31 (0) Talen nl tenzij anders vermeld. TIJDEN 2-6 jan: elke dag om 14:30u 12 jan - 20 apr: elke za om 12:00u; alsmede 29 mrt en 1 apr 27 apr - 5 mei: elke dag om 12:00u 9 mei - 30 jun: elke za om 12:00 en 14:30u en elke zo om 12:00u; alsmede 9, 10 en 20 mei om 12:00u 1 jul - 1 sep: elke dag om 12:00 en 14:30u 7 sep - 13 okt: elke za en zo om 12:00 en 14:30u 14 okt - 27 okt: elke dag om 12:00 en 14:30u 1 nov - 14 dec: elke za om 12:00u alsmede 1 en 11 nov 21 dec - 5 jan 2014: elke dag om 12:00u; niet op 25, 26 dec en 1 jan

15 12/13 Duits/Engels combinatie: 16, 23, 29, 30 mrt & 1 apr om 13:30u 1, 30 & 31 mei om 13:30u 6 jul - 1 sep: elke dag om 13:30u 3 okt & 1 nov om 13:30u Ontdek Maastricht met diverse themarond leidingen en excursies! Wandelen op eigen houtje Wie liever op eigen houtje de stad verkent, kan bij de VVV Maastricht terecht voor wandelbeschrijvingen. Elke wandeling heeft een ander thema: Stadswandeling, Vesting wandeling, Wyckwandeling, Gevelstenenwandeling, Beeldenwandeling, Heilige huisjes wandeling, Maastrichter steen, een wandeling langs natuursteen in de binnenstad van Maastricht, wandelen langs de Jeker of de Wijngaardenwandeling. Duur ongeveer 1,5 uur Prijs 1,60 / 2,- / 2,60 Vertrekpunt VVV Maastricht, Kleine Staat 1 f d3 MARKT Informatie T +31 (0) Talen Nederlands; stads en vestingwandeling ook verkrijgbaar in Engels, Frans en Duits. Naast een traditionele stadswandeling biedt VVV Maastricht diverse andere ma nieren om de te stad te ontdekken. Van een Molentocht langs de Jeker en een citytour in een Amerikaanse schoolbus tot sightseeing per paardenkoets. Of een van de vele thema activiteiten als de Halloweentochten in de grotten van de Sint Pietersberg en culinaire wandelingen tijdens Maastricht aan Tafel. TIP: VVV Maastricht heeft diverse themaroutes opgesteld die je gratis kunt downloaden via onze website Wandelen met een groep? Haal de brochure voor groepen bij VVV Maastricht of kijk op voor meer informatie.

16 : stad / rondvaarten Stad aan de Maas Maastricht dankt haar bestaan aan de Maas. Door de brug die de Romeinen bouwden om de Maas over te steken, ontstond aan de oever een nederzetting, die uitgroeide tot het Maastricht dat we nu kennen. Wie de stad vanaf het water bekijkt, maakt kennis met een heel ander Maastricht. Vanuit het centrum kun je je laten meevoeren naar de historische binnenhaven, langs de St. Pietersberg, richting Luik. Of boek een speciale tocht, zoals een Brunch Boottocht, Saturday Night Cruise of Pannenkoeken Cruise. Over het water De vijf passagiersschepen van Rederij Stiphout verzorgen een groot aantal lijndienst boottochten. Deze variëren van een korte rondvaart op de Maas tot een complete dagtocht naar Luik. Of van een Brunch boottocht op zondagmorgen tot een sfeervolle Saturday Night Cruise. De mogelijkheden zijn legio, maar voor allemaal geldt: met een tocht over het water ben je er echt even helemaal uit.

17 14/15 Informatie en dienstregeling Rederij Stiphout T +31 (0) of Vertrekpunt: Maaspromenade 58 1 f e3 MARKT Rondvaart op de Maas Deze boottocht geeft een goede impressie van Maastricht vanaf het water. De rondvaartboot passeert onder meer de historische St. Servaasbrug, de nieuwe stadswijk Céramique, het Gouvernementsgebouw en de St. Pietersberg. Vlak voor de Belgische grens keert de boot terug naar het centrum van Maastricht. Duur ongeveer 1 uur Prijs volwassenen 8,75 kinderen 4 t/m 12 jaar 4,95 Rondvaart op de Maas met rondleiding grotten St. Pietersberg Dezelfde rondvaart als hiervoor genoemd, maar met een stop bij de St. Pietersberg. Na 20 minuten varen ga je van boord en wandel je de berg omhoog. Daar maak je een tocht van ongeveer een uur door de mergelgrotten, onder leiding van een VVV gids. Na afloop van het grottenbezoek wordt de rondvaart voortgezet. Let op: dit programma is niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn. Duur ongeveer 3 uur Prijs volwassenen 14,50 kinderen 4 t/m 12 jaar 9,70

18 : stad / rondvaarten 4-Sluizentocht Deze boottocht voert om Maastricht heen. Je komt op Nederlands en Belgisch grondgebied en passeert 4 sluizen, waaronder de bekende sluis van Ternaaien. Ook voor deze tocht moet je vooraf reserveren. Duur 4 uur Vertrek om uur Prijs volwassenen 12,75 kinderen 4 t/m 12 jaar 7,25 Boottocht door de historische binnenhaven t Bassin Wij laten oude tijden herleven tijdens deze boeiende tocht. Er worden maar liefst 3 sluizen gepasseerd en een tunnel die onderdeel uitmaakte van de vestingwerken van Maastricht. In t Bassin heb je een prachtig zicht op de oude kadekelders, waar nu winkeltjes en restaurants in zijn gevestigd. Voor deze tocht is vooraf reserveren noodzakelijk. Duur 2 uur Vertrek om 10.45, en uur. Prijs volwassenen 12,75 kinderen 4 t/m 12 jaar 7,25 Boottocht Maastricht Luik v.v. De boot vaart via de Maas naar het sluizencomplex van Ternaaien, waar hij 15 meter omhoog geschut wordt naar het Albertkanaal. Via dit kanaal vaar je naar het centrum van Luik, waar je rond uur aankomt om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. De boot vertrekt om uur weer terug naar Maastricht. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Duur ongeveer 7,5 uur (inclusief 2,5 uur pauze in Luik) Vertrek om uur Prijs retour volwassenen 23,25. Retour kinderen 4 t/m 12 jaar 14,25, enkele reis volwassenen 14,25, enkele reis kinderen 4 t/m 12 jaar 8,65

19 16/17 Saturday Night Cruise Vanaf 4 mei t/m 21 december kun je elke eerste en derde zaterdagavond van de maand deelnemen aan een sfeervolle 2,5 uur durende dinner cruise waarbij wij ook de sluis van Ternaaien met een verval van ca. 15 meter passeren. Tijdens de boottocht serveren wij een voorgerecht aan tafel. Het hoofdgerecht en dessert worden vanaf een buffet geserveerd en is er een ruime keuze uit diverse gerechten. De Saturday Night Dinner Cruise heeft iedere maand een ander thema. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Duur 2,5 uur Vertrek om uur Prijs volwassenen 37,50 kinderen 4 t/m 12 jaar 22,50 Brunch boottocht Van 14 april t/m 8 december is er elke tweede en vierde zondag van de maand een gezellige brunch boottocht. Een uitgebreid brunchbuffet met koude en warme gerechten maakt dit tot een leuk uitstapje voor het hele gezin. Wel even vooraf reserveren. Duur 2 uur Vertrek om uur Prijs volwassenen 29,- kinderen 4 t/m 12 jaar 1,50 per leeftijdsjaar. Informatie en dienstregeling Rederij Stiphout T +31 (0) of Vertrekpunt: Maaspromenade 58 1 f e3 MARKT Pannenkoeken Cruise Tijdens deze middagtocht op de Maas kun je genieten van heerlijke pannenkoeken die je zelf kunt versieren met spek, appel of warme kersen. Deze tocht vindt elke tweede en vierde zondag van de maand plaats, in de periode van 14 april t/m 8 december. Ook hiervoor is het nodig vooraf te reserveren. Duur 2 uur Vertrek om uur Prijs volwassenen 20,50 kinderen 4 t/m 12 jaar 10,95

20 : stad / door de stad Vertrek uur, uur, uur, uur en 15.30* uur Prijs volwassenen 13,75; kinderen 4 t/m 12 jaar 7,50 * Vertrek om uur alleen tussen 1 mei en 1 september Rondritten Maastricht Stiphout Tours & Trips verzorgt met haar Amerikaanse schoolbussen rondritten in Maastricht en laat je op een originele manier kennismaken met deze prachtige stad. Zowel het historische Maastricht op de westoever als het gezellige stadsdeel Wyck en de moderne architectuurwijk Céramique, aan de overzijde van de Maas, zijn in de route opgenomen. De bus vertrekt vanaf Rederij Stiphout, Maaspromenade 58 (tussen de St. Servaasbrug en de Wilhelminabrug). Er is keuze uit 3 tours: Tour A City Tour Maastricht Een interessante rondrit door historisch en modern Maastricht. Duur ca. 45 minuten Vertrek uur, uur, uur, uur en uur Prijs volwassenen 6,50, kinderen 4 t/m 12 jaar 3,50 Tour C City Tour Maastricht + rondvaart op de Maas met grottenbezoek Dit programma begint met een rondrit door Maastricht. Vervolgens maakt u een boottocht op de Maas die onderbroken wordt voor een rondleiding in de grotten van de St. Pietersberg. Duur ca. 4 uur Vertrek uur, uur en uur Prijs volwassenen 19,50; kinderen 4 t/m 12 jaar 12,25 Vertrekpunt Rederij Stiphout, Maaspromenade 58 (Tussen de St. Servaasbrug en Wilhelminabrug) Informatie en dienstregeling Rederij Stiphout T +31 (0) of Dienstregeling: 12 jan t/m 23 mrt iedere za 26 mrt t/m 29 jun di, wo, do en za 2 jul t/m 31 aug dagelijks behalve zo 3 sep t/m 2 nov di, wo, do en za 9 nov t/m 4 jan iedere za Extra city tours met vertrek om en uur iedere zo van mei t/m okt. Tour B City Tour Maastricht + rondvaart op de Maas Na afloop van de rondrit scheept u in aan boord van een van de schepen van Rederij Stiphout voor een ca. 1 uur durende boottocht op de Maas. Duur ca. 2 uur Maaspromenade 58 / 6211 hs Maastricht T +31 (0) / 2 f E3 markt

21 La Dolce Verhuur Maastricht 18/19 Samen erop uit met familie, vrienden of collega s? Bel en boek nu! Arrangementen en activiteiten voor iedereen! Vespa Scooter Fun Maastricht en Zuid-Limburgse Heuvels als perfect vertrekpunt voor een actieve, culturele of culinaire dag erop uit met je eigen Italiaanse Vespa Scooter. Bezoek Limburgs mooiste plekjes. Reserveer een Vespa met heerlijke Picknick v.a. 49,50 p.p. Ontspanning zonder inspanning! Eco-Solex Adventure Solex en France, The Classic goes Electric. Duurzaam en milieuvriendelijk uitje, een stukje Frankrijk in Nederland! Maak een echte nostalgische stadstoer door Maastricht en om geving. Eijsden of de wijnvelden van Kanne zijn zo comfortabel binnen handbereik in een paar uur tijd. Trendy en elektrisch! Niet puffen...maar zoemen! v.a. 35,- p.p. Kickbike CityKick & CultureKick Sportief op een professionele Kickbike step ontdekken hoe divers Maastricht is, Nederlands zuidelijkste stad met een ster! Step langs speciaalzaken, ateliers, monumenten, gezellige café s en restaurantjes. Een actieve stadstocht langs markante plekjes waar je normaal aan voorbij gaat. Inbegrepen is een Kickbike Citymap, een gratis rugzakje met Candybar en een flesje fris. v.a. 14,50 p.p. Onbezorgd genieten in stijl Inclusief routekaart, uitleg en instructie op eigen terrein. Parkeer auto of touringcar gratis voor de deur! Beleef, proef en geniet! Op verzoek begeleiden wij uw groep met eigen gidsen zodat u zelf nergens naar hoeft om te kijken. Bijzondere wensen? Laat het ons weten! Wij helpen u graag met het samenstellen van het leukste dagje uit! Reserveer nu. Elke dag open, ook op Zon- en Feestdagen. Postwagenstraat 8-E / 6219 NP Maastricht T +31 (0) / 3 f RAND CENTRUM

22 : stad / door de stad Dossier Flikken Maastricht Los een spraakmakende moord op in de Maastrichtse binnenstad. Kruip in de huid van Floris Wolfs, de hoofdpersoon uit de televisieserie Flikken Maastricht. Te koop bij VVV Maastricht, Kleine Staat 1, 6211 ED Maastricht, T +31 (0) Prijs 17,50 per stuk Duur ca. 3,5 uur f D3 markt City tour Maastricht Rondrit van ca. 45 minuten door Maastricht per paardenkoets. Vertrek vanaf het Onze Lieve Vrouweplein Maastricht. T +31 (0) Bij goed weer het hele jaar. Prijs volw. 10,- p.p., kinderen 5,- p.p. f e4 stokstraatkwartier Zonnetrein Maastricht Beleef de binnenstad van Maastricht met de milieuvriendelijke zonnetrein. T +31 (0) Vertrek Kesselskade Prijs 6,- p.p., kinderen 4,-. f e3 markt Jachthaven 't Bassin Deze binnenhaven ligt in het centrum van Maastricht (+/- 500 m. van de Markt) en geeft plaats aan 70 boten. 't Bassin 98, 6211 AK Maastricht T +31 (0) / M +31 (0) Prijs zie website voor tarieven De havenmeester is dagelijks aanwezig van 9.00 tot uur. f D1 Belvédère

23 : stad / jaaragenda 20/21 Interclassics & Topmobiel Twee klassieke autobeurzen in MECC Maastricht 11 t/m 13 januari Maastricht aan Tafel Gastronomisch genieten voor het goede doel 13 t/m 27 januari Carnaval Vastelaovend in Mestreech, met optochten, Zaate Herremeniekes Concours en straatcarnaval 10 t/m 12 februari Festival CEMENT Hét festival voor jonge theatermakers, choreografen en schrijvers 5 t/m 10 maart Ragweek Activiteiten door studenten. Opbrengst is bestemd voor het goede doel 6 t/m 13 maart DURING TEFAF Internationaal theater-, dans-, opera- en muziekfestival 15 t/m 24 maart 26 e editie TEFAF Internationale kunst- en antiekbeurs 15 t/m 24 maart Maastricht Antiquarian Book and Printfair (MABP) Grote internationale beurs voor antiquarische boeken en prenten 15 t/m 17 maart Jazz Masters Maastricht Jazzfestival in theatersetting met internationaal programma 23 maart Amstel Gold Race Jaarlijkse wielerrace in Zuid-Limburg 14 april Beleef élk seizoen! Maastricht staat het hele jaar door bol van activiteiten, waarbij elk seizoen eruit springt! Beleef het voorjaar met het kunstzinnige hoogtepunt DURING TEFAF, ontdek tijdens Cultuurzomer Maastricht de kleurrijke activiteiten voor jong en oud, proef het gastronomische najaar met Château Maestricht en geniet van kerstsfeer en winterpret tijdens Magisch Maastricht. Ontdek de 4 seizoenen van Maastricht op: De Grote Verandering Uitzonderlijke tentoonstelling met meer dan 80 schilderijen uit verschillende Russische museumcollecties 12 maart t/m 11 augustus Koninginnedag Nationale feestdag met muziek, podia en markten 30 april

24 : stad / jaaragenda Kunsttour Kunstdagen met exposities, tentoonstellingen en activiteiten Mei Sint Servaaskermis Kermis op het Vrijthof Mei El Dunya Mondiaal festival 9 mei Theater van het Vat Amateurtheaterfestival dat plaatsvindt in cafés 24 t/m 26 mei Week van de Amateurkunst Boeiende presentaties op en rond het Onze Lieve Vrouweplein 25 mei t/m 1 juni Dancetour Rondreizend dancefestijn met top-dj s 26 mei JekerJazz Artlive Het Jekerkwartier zal bruisen van de kunstzinnige, muzikale energie 1 en 2 juni FASHIONCLASH Maastricht Multidisciplinair mode-evenement 7 t/m 15 juni Maastrichts Mooiste Sportief hardloop- en wandelevenement te Maastricht 9 juni Zomertheaterfestival Toneelacademie Maastricht Studenten sluiten het studiejaar af met eindexamen- voorstellingen, performances en films Mei/juni Manus van Alles Multicultureel festival Juni Scenesconnected Crowdsourced cultureel festival 28 t/m 29 juni André Rieu In juli is het Vrijthof weer Rieu's thuishaven en het decor voor zijn grootse en meeslepende concerten 5, 6, 7, 12, 13 en 14 juli l'europe et l'orgue Orgelfestival Diverse data in juli en augustus

25 22/23 Quatorze Juillet De Franse nationale feestdag wordt in het Jekerkwartier gevierd 14 juli Ridderronde Wielerronde voor professionals 1 augustus Vertelfestival Verhalen luisteren in het stadspark, voor jong en oud Augustus Maastricht aan Tafel Gastronomisch genieten voor het goede doel 4 t/m 18 augustus Orlando Festival Het oudste kamermuziekfestival van Nederland 8 t/m 19 augustus Internationaal Jeu de Boules Toernooi Jeu de Boules toernooi op het Vrijthof 9 t/m 11 augustus INKOM Algemene introductieweek voor nieuwe studenten in Maastricht 20 t/m 23 augustus Preuvenemint 32 e editie van dit culinair festijn met muzikaal randprogramma 22 t/m 25 augustus Festival Bruis Afwisselend en multicultureel evenement met diverse acts en een talentenpodium 31 augustus en 1 september Het Parcours Opening cultureel seizoen Begin september Open Monumentendag Landelijk evenement waarbij ook verschillende Maastrichtse monumenten gratis te bezichtigen zijn 14 en 15 september Musica Sacra Maastricht Kunstenfestival met een breed en internationaal muziek, film en theater programma 19 t/m 22 september

26 : stad / jaaragenda BBB Horecavakbeurs 7 t/m 9 oktober Château Maestricht Het evenement waar wijn, gastronomie en cultuur samen komen Oktober Popronde Reizend festival met live optredens van talentvolle, opkomende bands Oktober/november Mergelmaand Tal van activiteiten en festiviteiten rond de unieke mergelgrotten van Zuid-Limburg, in en om Valkenburg en Maastricht Oktober Maand van de Geschiedenis Honderden activiteiten door het hele land laten zien hoe leuk en leerzaam de geschiedenis van Nederland is Oktober Kinderboekenweek Jaarlijks terugkerende week ter promotie van het kinderboek 2 t/m 13 oktober 15 e editie Nederlandse Dansdagen Een verrassend palet aan dansvoorstellingen van Nederlandse bodem in Maastrichtse theaters en op onverwachte locaties 4 t/m 6 oktober JekerJazz Festival Bijzonder jazzfestival in diverse cafés in Maastricht Oktober Festival Jong Theatervoorstellingen, kinderfilms, workshops en veel muziek Herfstvakantie World Press Photo Tentoonstelling in Centre Céramique die het resultaat is van een internationale wedstrijd voor de persfotografie November Global Culture Festival Dit festival biedt een grote diversiteit en artistieke rijkdom van muzikale uitingen uit de niet-westerse wereld November

27 24/25 The Great Indoors Tweejaarlijks internationaal design evenement op het gebied van interieur ontwerp 16 november De 11 e van de 11 e Officiële opening van het carnavalsseizoen. 11 november Magisch Maastricht Kerst- en winterevenement December UIT-app Het Maastrichts Uitburo presenteert voor iphoneen Androidgebruikers de gratis UIT-app. Op deze manier kun je op elk moment van de dag, op welke plek dan ook via je mobiel de uitagenda van Maastricht raadplegen. Kortom, wil je uitgaan in Maastricht? Download dan eerst de UIT-app via Pro Housing Pro Housing biedt voornamelijk aan expats huisvesting. Dit kan zowel een huurwoning zijn als een koopwoning. Wij luisteren naar de wensen en specifieke behoeften van de expat en proberen zo samen de ideale oplossing te vinden. Wij hebben continue een variërend aanbod van woningen, appartementen en studio's in Maastricht en omgeving. Ook voor short stay zijn er tal van mogelijkheden. Het team van Pro Housing en Pooters Makelaardij staat graag voor u klaar! Openingstijden: ma t/m vr van 08:30 tot 17:30 uur. Zaterdag en avonden zijn in te plannen op afspraak. Akersteenweg 15 / 6226 HR Maastricht T +31 (0) / 4 f B5 RAND CENTRUM

28 : cultuur

29 26/27 Culturele hoofdstad 2018 Cultuur snuiven: dat doe je in Maastricht, want deze stad heeft het allemaal. Cultuur én rijke historie. Talrijke imposante monumenten én moderne architectuur. Avontuurlijke ondergrondse cultuurschatten én karakteristieke torens. Bruisende festivals, exposities én adembenemende voorstellingen. Waar je ook voor kiest, het wordt gegarandeerd een zinnenprikkelende ervaring. Niet voor niets is Maastricht al meer dan 2000 jaar een geliefde bestemming. Culturele hoofdstad van Europa 2018, dat is wat Maastricht samen met haar partnersteden en -regio s ambieert. Daarom is er de afgelopen jaren flink de schouders gezet onder kunst en cultuur. Reden te meer om Maastricht met een cultureel oog in de gaten te houden.

30 : cultuur / erfgoed Religie leeft in Maastricht Met meer dan 50 kerken, kapellen en kloosters en de jaarlijkse stadsprocessies, vormt religie nog steeds een belangrijk onderdeel van de Maastrichtse cultuur. Dat komt ook naar voren in de Heiligdomsvaart. Een tien dagen durend religieus evenement dat eens per zeven jaar gehouden wordt en tienduizenden bezoekers naar de stad trekt. Hoogtepunt is de ommegang: een kilometers lange processie die de reliekschrijn van St. Servatius toont. De Heiligdomsvaart stamt uit 1391, de eerstvolgende vindt plaats in Religieus centrum Al sinds de middeleeuwen is Maastricht een toeristische trekpleister. Vele pelgrims bezochten de stad omwille van het graf van Sint Servaas. Religie vormt nog altijd een belangrijk onderdeel van de Maastrichtse cultuur en is nog altijd zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Religieus erfgoed De kern van de Middeleeuwse kruisbasiliek St. Servaas dateert ongeveer uit het jaar 1000 en werd gebouwd boven het graf van de heilige Servaas. In de schatkamer van de basiliek bewaart Maastricht zijn grootste schatten: het schrijn (Noodkist), de drinkbeker en het borstbeeld van St. Servaas. De verzameling omvat verder edelmetaal, ivoor, zijden stoffen, schilderijen en beelden. De schatkamer van de Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee, die bij de gelijknamige 11 e eeuwse kruisbasiliek hoort, doet hier qua pracht en praal niet voor onder. Te zien zijn voorwerpen van kerkelijke kunst en kunstnijverheid: rijk geborduurde koor-kappen en kazuifels, relieken, processievaandels, kerkzilver en beelden. Ook de gotische St. Janskerk maakt onderdeel uit van de rijke religieuze nalatenschap. Een van oorsprong rooms-katholieke parochiekerk, die in 1632 in gebruik werd genomen als protestantse kerk. Met een bijzondere preekstoel, fraaie grafzerken en muurschilderingen en het monumentale Binvignatorgel.

31 28/29 Nieuwe bestemming Maastrichtenaren zijn een inventief volk. Zeker als het gaat om het behoud van hun kostbare erfgoed. In de loop der jaren dreigden diverse kerken en kloosters verloren te gaan. Gedreven ondernemers wisten ze echter van de ondergang te redden, door er een nieuwe bestemming aan te geven. Het 15 e eeuwse Kruisherenklooster met monumentale kerk is hier een mooi voorbeeld van. Het gehele complex werd omgebouwd tot een luxueus en eigentijds designhotel, met respect voor het verleden. Ook de voormalige 13 e eeuwse Dominicanerkerk en -klooster kregen een nieuwe bestemming. Na grondige restauratie werd er een boekhandel in gevestigd. Schatkamer Onze Lieve Vrouwebasiliek Groot aantal voorwerpen van kerkelijke kunst en kunstnijverheid. O.L. Vrouweplein HE Maastricht T +31 (0) Entreeprijs volw. 3,-; kinderen (tot 12 jaar) 1,- Openingstijden: Pasen t/m Allerheiligen: dagelijks van uur, zo uur. f e4 stokstraatkwartier Schatkamer Sint Servaas Schatkamer vol met kostbare religieuze kunstvoorwerpen vanaf de 6 e eeuw. Keizer Karelplein 6211 TC Maastricht T +31 (0) Entreeprijzen schatkamer incl. basiliek: volw.: 3,80 65+/18-/Studenten: 2,30 Kinderen < 18 jaar o.b.v. ouder(s): gratis Groepen (> 9 pers.): 3,30 p.p. Scholieren in groepsverband o.l.v. leerkracht: 1,50 p.p. N.B. Op verzoek dient men zich te legitimeren. Openingstijden: alle werk dagen van 10.00u-17.00u Zondagen van u Rondleidingen: mei t/m okt en uur. f c3 vrijthof Sint Janskerk Fraaie gotische kerk, gebouwd in de 13e eeuw met o.a bijzondere preekstoel, grafzerken, muurschilderingen en 70 meter hoge, markante toren. Vrijthof Maastricht Ingang Henric van Veldekeplein Bezoek kerk is gratis. Entree toren: volw. 1,50; tot 12 jaar 0,50. Open van Pasen tot nov.: ma-za van uur. f c4 vrijthof

32 : cultuur / erfgoed Prachtige kerken De Maastrichtse kerken zijn groot in aantal en veelal een bezoekje waard. Kijk voor uitgebreide informatie over onderstaande kerken op: voor virtuele rondleidingen door de twee Maastrichtse basilieken. Romaanse kerken St. Servaasbasiliek, Onze Lieve Vrouwebasiliek Gotische kerken: Cellebroederskapel, Dominicanerkerk, St. Janskerk, St. Matthiaskerk, Eerste Minderbroederskerk, Nieuwenhof Overige kerken: Augustijnenkerk, Lutherse kerk, Bonnefantenkerk- en klooster, Jezuïetenkerk, Tweede Minderbroederskerk, Waalse kerk, Synagoge, St. Martinuskerk, Koepelkerk, St. Lambertuskerk Maastrichtse monumenten Loop eens door de Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland, die lang dienst deed als verdedigingswerk en in opdracht van Hendrik I in 1229 werd gebouwd. Tegenwoordig is hier een expositie ingericht over Maastricht als vestingstad. Een ander verdedigingswerk is het vijfhoekige Fort St. Pieter uit , dat ligt op de noordpunt van de St. Pietersberg. Nog een voorbeeld van de Maastrichtse nalatenschap is het Dinghuis, waar in de 15 e eeuw het soevereine hooggerecht was gevestigd en dat nu dienst doet als VVV-kantoor. Of het Museum aan het Vrijthof, in de 14 e eeuw hof van de Hertog van Brabant, nu in gebruik als museum. Ook het Stadhuis op de Markt behoort tot het erfdeel van Maastricht. Het werd gebouwd in de jaren door Pieter Post; de toren stamt

33 30/31 uit 1684 en bevat een carillon met 49 klokken, dat nog regelmatig wordt bespeeld. Ondergrondse activiteiten De culturele erfenis van Maastricht gaat zelfs verder dan het oog reikt; onder de grond bevinden zich minstens evenveel historische schatten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de Romeinse vondsten uit de 2 e, 3 e en 4 e eeuw, in de Museumkelder Derlon. Een ander ondergronds museum, Schuilen in Maastricht, is ingericht in één van de galerijen in de Kazematten. Het museum heeft als thema de Maastrichtse schuilkelders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog werden ingericht. Rond de stad liggen de Linie van Du Moulin en de Kazematten, een netwerk van gangen of mijngalerijen dat tussen 1575 en 1825 diende ter verdediging van de stad in tijden van belegering. Nog een bezienswaardigheid zijn de grotten die ontstonden door de mergelwinning. In de St. Pietersberg bevinden zich de Grotten Noord en Zonneberg en in de Cannerberg ligt de Jezuïetengrot, met beeldhouwwerken van culturen uit alle werelddelen. Museumkelder Derlon Vondsten uit de 2 e, 3 e en 4 e eeuw. Plankstraat GA Maastricht T +31 (0) Entreeprijs: gratis. Openingstijden: zo van uur m.u.v. carnavalszondag. f e4 stokstraatkwartier Helpoort Oudste stadspoort van Nederland (1229), tevens de enige stadspoort die nog in Maastricht aanwezig is. Gastheren en -vrouwen zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. St. Bernardusstraat 24/b 6200 AE Maastricht Entreeprijs: vrijwillige bijdrage. Openingstijden: van 25 apr tot 1 nov, iedere dag geopend van tot uur. (onder voorbehoud). f e5 jekerkwartier Stadhuis op de Markt Gebouwd in de jaren , de toren dateert van 1684 en bevat een carillon met 49 klokken. De hal is te bezichtigen. Markt CL Maastricht Entreeprijs: gratis. Openingstijden: ma t/m vr van uur. f d2/3 markt

34 : cultuur / Maastricht Underground Fort Sint Pieter Fort Sint Pieter is één van de meest markante onderdelen van de vestingwerken in Maastricht en dateert uit Stap terug in de tijd en herbeleef de geschiedenis tijdens een rondleiding door Fort Sint Pieter. De enthousiaste gidsen nemen je mee op pad, leiden je rond langs onder andere de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij en ondertussen kun je genieten van prachtige verhalen vol anekdotes en weetjes. De rondleiding eindigt boven op het Fort met een prachtig uitzicht over de stad, de Maas en het omringende landschap. Tijden: zie pagina 34. Tickets: online via maastrichtunderground.nl of bel T +31 (0) Entreeprijs volw. 5,75 / kind 4,75. Rondleidingen uitsluitend o.l.v. een gids, duur ca. 1 uur. Luikerweg 71 (Chalet Bergrust) 6212 NH Maastricht 5 f b8 Sint Pieter Grotten van de Sint Pietersberg Durf je helemaal ondergronds te gaan en ben je niet bang in het donker? Ga dan op avontuur in de grotten van de Sint Pietersberg! Ontstaan door de winning van mergel, is in de loop der eeuwen een labyrint gevormd met meer dan gangen. Zowel de blokbrekers als kunstenaars hebben er hun sporen achtergelaten. De grotten bleken ook een veilig onderduikadres voor bewoners tijdens de vele belegeringen van Maastricht ook tijdens WOII. De toen aangebrachte voorzieningen zijn nog gedeeltelijk aanwezig. Tijden: zie pagina 34. Tickets: online via maastrichtunderground.nl of bel T +31 (0) Entreeprijs volw. 5,75 / kind 4,75. Rondleidingen uitsluitend o.l.v. een gids, duur ca. 1 uur. Grotten Zonneberg: Slavante 1 (Buitengoed Slavante), Maastricht f Rand Centrum Grotten Noord: Luikerweg 71 (Chalet Bergrust), Maastricht 6 f C8 Sint Pieter

35 32/33 Kazematten Tussen 1575 en 1825 is aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen. Als mollen onder de grond hebben hoofdzakelijk vrouwen in de 18e eeuw dit 14 km lang verdedigingsstelsel uitgegraven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Maastrichtenaren hier angstige uren doorstaan terwijl zij schuilden voor de bombardementen. Bezoek de koepelgewelven, de kruitkamers en de imponerende bomvrije ruimten en krijg een indruk van het hoe en waarom van dit unieke krijgsbouwkundige monument. Tijden: zie pagina 34. Tickets: online via maastrichtunderground.nl of bel T +31 (0) Entreeprijs volw. 5,75 / kind 4,75. Rondleidingen uitsluitend o.l.v. een gids, duur ca. 1 uur. Waldeckbastion (nabij Tongerseplein) f B5 RAND CENTRUM 7 8 Linie van Dumoulin In de jaren heeft de vestingdeskundige Du Moulin de plannen ontwikkeld voor de Hoge Fronten, een indrukwekkend complex van verdedigingswerken met een oppervlakte van ca. 15 hectare waar acht complete buitenwerken van de 18e-eeuwse verdedigingsring van Maastricht bewaard zijn gebleven. Het bestaat uit een stelsel van droge grachten en bastions, waarin zich bomvrije ruimtes en mijngalerijen bevinden. Tijden: elke za om 10:30 uur. In juli en aug elke di, do en za om 10:30 uur. T +31 (0) Entreeprijs: volw. 5,75 / kind 4,75. Rondleidingen uitsluitend o.l.v. een gids, duur ca. 1 uur. Cabergerweg (naast Meubelboulevard), Maastricht f A2 rand centrum

36 : cultuur / tijdstippen diverse rondleidingen Grotten Noord / North caves / Grotten Nord Nederlandstalig 1 jan - 6 jan elke dag om 12:30 en 14:00 11 jan - 10 feb za en zo: 12:30 en 14:00; vr: 14:00 11 feb - 13 feb elke dag om 12:30 en 14:00 14 feb - 24 feb elke dag om 11:00*, 12:30 en 14:00 25 feb - 27 mrt ma, wo, vr, za, zo: 12:30 en 14:00 29 mrt - 1 apr elke dag om 11:00*, 12:30, 14:00 en 15:30* 3 apr - 26 apr ma, wo, vr, za & zo: 12:30 en 14:00 27 apr - 5 mei elke dag om 11:00*, 12:30, 14:00 en 15:30* 6, 7 & 8 mei 12:30 en 14:00 9 mei - 12 mei elke dag om 11:00*, 12:30, 14:00 en 15:30* 13 mei - 30 jun ma t/m vr: 12:30 en 14:00; za/zo en 20 mei: 11:00*, 12:30, 14:00 en 15:30* 1 jul - 1 sep elke dag om 11:00*, 12:30, 14:00 en 15:30* 2 sep - 13 okt ma t/m vr: 12:30 en 14:00; za/zo: 11:00*, 12:30, 14:00 en 15:30* 14 okt - 27 okt elke dag om 11:00*, 12:30, 14:00 en 15:30* 30 okt - 22 dec za en zo: 12:30 en 14:00; wo en vr: 14:00. Tevens 1 en 11 nov: 12:30 en 14:00 23 dec - 5 jan 2014 elke dag om 12:30 en 14:00 NB: Sommige rondleidingen zijn tweetalig Nederlands & Engels English All of the above dates, except for 20 May and 2 to 6 Sep. * Not in English NB: Some tours are bilingual: both English & Dutch. deutsch 29. März - 1 Apr Uhr 1. & 30. Mai Uhr 6. Juli - 1. Sep Sa. & So Uhr; und sowie am 15. Aug um 15:30 Uhr 3. Okt & 1. Nov Uhr Grotten Zonneberg / Zonneberg caves Nederlandstalig 2 jan - 6 jan 12:50, 13:50 en 14:50 12 jan - 24 mrt za en zo: 12:50, 13:50 en 14:50; niet op 10 feb 25 mrt - 28 apr 12:50, 13:50 en 14:50 29 apr - 1 sep 11:50, 12:50, 13:50, 14:50 en 15:50 2 sep - 3 nov 12:50, 13:50 en 14:50 9 nov - 22 dec za en zo: 12:50, 13:50 en 14:50 23 dec - 5 jan :50, 13:50 en 14:50 Niet op 24, 25, 26, 31 dec en 1 jan English 6 jul - 25 aug Daily: 2.50 PM Kazematten / Kasematten / Bunkers Nederlandstalig 2 jan - 6 jan 14:30; tevens za en zo om 12:30 12 jan - 21 apr za en zo: 14:30; 1 apr om 14:30 27 apr - 5 mei 14:30; za en zo tevens om 12:30 11 mei - 30 jun za en zo: 14:30 1 jul - 1 sep 12:30 en 14:30 7 sep - 13 okt za en zo: 12:30 en 14:30 14 okt - 27 okt 14:30; za en zo tevens om 12:30 2 nov - 22 dec za en zo om 12:30 en 14:30 23 dec - 5 jan :30; tevens za en zo om 12:30. Niet op 25, 26 dec en 1 jan Fort Sint Pieter Nederlandstalig 6 jan - 10 feb zo om 12:30 14 feb - 24 feb 12:30 3 mrt - 21 apr zo om 12:30; 29 mrt - 1 apr om 12:30 27 apr - 5 mei 12:30 9 mei - 12 mei 12:30 18 mei - 30 jun za en zo om 12:30; 20 mei om 12:30 1 jul - 1 sep 12:30 en 14:00 7 sep - 6 okt elke zo om 12:30 12 okt - 27 okt 12:30 en 14:00 3 nov - 22 dec zo om 12:30 23 dec - 5 jan :30

37 : cultuur / erfgoed Eeuwen van ambachten In een 19 e eeuws woonhuis bevindt zich het museum De Historische drukkerij, een unieke oude drukkerij van rond 1900 met een tentoonstelling over de prent- en drukkunst. Een belangrijk monument is Bierbrouwerij De Keyzer, een ambachtelijke brouwerij met apparatuur uit de periode Een expositie over de vroegere gemeente St. Pieter en de verschillende aspecten van mergelwinning is te bekijken in de Ruïne Lichtenberg. Kunst en kitsch Galeries en kunsthandels tonen kunst, antiek en design van alle tijden. Maar ook liefhebbers van curiosa halen hun hart op in Maastricht. De winkelstraten zijn doorspekt met winkeltjes die een ware schat aan tweedehands spullen verkopen. Bovendien is er elke zaterdag een snuffelmarkt met kunst en kitsch tegenover het station. 34/35 Hoeve Lichtenberg Oudste kasteelrestant van Nederland met een expositie over de vroegere gemeente Sint-Pieter. Lichtenbergweg NG Maastricht Entreeprijs: vrijwillige bijdrage Openingstijden: iedere zondag 28 apr - 3 nov van uur. f RAND CENTRUM Stoombierbrouwerij De Keyzer NA Bosch Ambachtelijke brouwerij gevestigd in industrieel-archeologisch monument. Wycker Grachtstraat CX Maastricht T +31 (0) Entreeprijs volw.: 10,- p.p. Rondleiding iedere za om uur. Reserveren verplicht. Startpunt: VVV Maastricht. f d3 markt Museum De Historische Drukkerij Museum van de druk-en prent kunst. De unieke drukkerij van 1900 en de collecties tonen de geschiedenis. Audiotour aanwezig NL/EN/DU/FR. Jodenstraat 22, 6211 ER Maastricht T +31 (0) Entreeprijs volw.: 3,50 p.p.; kinderen (tot 12 jaar): 2,- p.p. Openingstijden: mrt t/m jul en sep t/m nov za van uur. f D3 MARKT

HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2011

HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2011 HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2011 Uit! de maandelijkse activiteitenagenda van het Maastrichts Uitburo (onderdeel van VVV Maastricht). De Uit! is gratis verkrijgbaar bij onder andere VVV

Nadere informatie

Plan je citytrip bij VVV Maastricht. : stad 2 : cultuur 24 : shoppen 48 : culinair & uitgaan 60 : actief in Zuid Limburg 84 : praktische info 95

Plan je citytrip bij VVV Maastricht. : stad 2 : cultuur 24 : shoppen 48 : culinair & uitgaan 60 : actief in Zuid Limburg 84 : praktische info 95 stadsgids Plan je citytrip bij VVV Maastricht : stad 2 : cultuur 24 : shoppen 48 : culinair & uitgaan 60 : actief in Zuid Limburg 84 : praktische info 95 : stad 2/3 Maastricht: ster onder de steden Welkom

Nadere informatie

HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2008 en. (voor een volledig en actueel overzicht raadpleeg. www.vvvmaastricht.nl

HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2008 en. (voor een volledig en actueel overzicht raadpleeg. www.vvvmaastricht.nl HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2008 en verder (voor een volledig en actueel overzicht raadpleeg of www.uitburo.nl/maastricht) Koopzondagen binnenstad Maastricht 2008 In principe elke eerste

Nadere informatie

: stad 2 : cultuur 22 : shoppen 48 : culinair 58 : uitgaan 82 : slapen 86 : actief in Zuid-Limburg 90 : events 102 : bereiken 106

: stad 2 : cultuur 22 : shoppen 48 : culinair 58 : uitgaan 82 : slapen 86 : actief in Zuid-Limburg 90 : events 102 : bereiken 106 : stad 2 : cultuur 22 : shoppen 48 : culinair 58 : uitgaan 82 : slapen 86 : actief in Zuid-Limburg 90 : events 102 : bereiken 106 : stad Kom je op een van de beroemdste pleinen van Maastricht dan valt

Nadere informatie

VOORDEELARRANGEMENTEN VOOR TOURINGCARBEDRIJVEN 2019

VOORDEELARRANGEMENTEN VOOR TOURINGCARBEDRIJVEN 2019 VOORDEELARRANGEMENTEN VOOR TOURINGCARBEDRIJVEN 2019 Geachte touringcarondernemer, Het seizoen 2019 staat weer voor de deur en naast onze programma s die uitgebreid omschreven staan in onze brochures hebben

Nadere informatie

HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2008 en. voor een volledig en actueel overzicht raadpleeg. www.vvvmaastricht.nl

HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2008 en. voor een volledig en actueel overzicht raadpleeg. www.vvvmaastricht.nl HIGHLIGHTS EVENEMENTEN EN FESTIVALS MAASTRICHT 2008 en verder voor een volledig en actueel overzicht raadpleeg of www.uitburo.nl/maastricht Koopzondagen binnenstad Maastricht 2008 In principe elke eerste

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zijn, dat is wat Maastricht ambieert. Reden te meer om Maastricht met een cultureel oog in de gaten te houden.

Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zijn, dat is wat Maastricht ambieert. Reden te meer om Maastricht met een cultureel oog in de gaten te houden. Zinderende Zomer Zinderende Zomer Maastricht Juni 2010 Het is heerlijk vertoeven deze zomer in Maastricht en niet in de laatste plaats omdat men nu al kan profiteren van interessante zomerkortingen in

Nadere informatie

De leukste shoppingtips, must-sees, heerlijkste restaurants en best bewaarde geheimen.

De leukste shoppingtips, must-sees, heerlijkste restaurants en best bewaarde geheimen. De leukste shoppingtips, must-sees, heerlijkste restaurants en best bewaarde geheimen. met 2 wandelingen & plattegrond 2014 4 26 60 80 104 4 STAD van links naar rechts, van boven naar beneden 26 CULTUUR

Nadere informatie

STADRALLY MAASTRICHT. Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht. René Teige

STADRALLY MAASTRICHT. Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht. René Teige STADRALLY MAASTRICHT Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht Dit document bevat twee uitdagende stadswandelingen door de historische binnenstad van Maastricht. De stadsrally is gericht op Duitse

Nadere informatie

City Guide Maastricht. The best shopping tips, sights, tours, restaurants and hidden treasures of Maastricht 15

City Guide Maastricht. The best shopping tips, sights, tours, restaurants and hidden treasures of Maastricht 15 City Guide Per wijk de must sees en plattegrond The best shopping tips, sights, tours, restaurants and hidden treasures of 15 Guide Internationaal, origineel, dynamisch, gastvrij en authentiek 50 content

Nadere informatie

Ontdek de sterren van Maastricht

Ontdek de sterren van Maastricht Culturele Nieuwsbrief Maastricht Mei 2010 Ontdek de sterren van Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zijn, dat is wat Maastricht ambieert. Reden te meer om Maastricht met een cultureel oog in

Nadere informatie

Proefverzending 1Maastrichtpanel.nl 19 mei 2016

Proefverzending 1Maastrichtpanel.nl 19 mei 2016 Proefverzending 1Maastrichtpanel.nl 19 mei 2016 Bezienswaardigheden... 1 Bezienswaardigheden U raakt in gesprek met een toerist, die op zoek is naar een bezienswaardigheid binnen de gemeente Maastricht.

Nadere informatie

Met de PVGA een dagje naar Maastricht op vrijdag 23 september 2011

Met de PVGA een dagje naar Maastricht op vrijdag 23 september 2011 Met de PVGA een dagje naar Maastricht op vrijdag 23 september 2011 Maastricht verkennen? Winkelen / Shoppen? Het kan allemaal. We vertrekken om 09.30 uur met de bus vanaf de Rijnhal en vertrekken weer

Nadere informatie

Februari Carnaval 15-17 februari Hele stad Inhalen Prins Carnaval en

Februari Carnaval 15-17 februari Hele stad Inhalen Prins Carnaval en Jaarprogramma Evenementen 2015 Maand Evenement Datum Locatie Organisator Januari Driekoningen Stoet 4 januari Start: OLV Basiliek OLV Basiliek Zweit veur leid 11 januari Binnenstad Stichting Zweit veur

Nadere informatie

Vanaf 14 november 2014. top 10. www.kerststad.nl www.dieweihnachtsstadt.de

Vanaf 14 november 2014. top 10. www.kerststad.nl www.dieweihnachtsstadt.de Vanaf 14 november 2014 top 10 world christmas destinations www.kerststad.nl www.dieweihnachtsstadt.de kerststad valkenburg www.kerststad.nl route d amuse www.route-damuse.nl Een gezellige wandeling door

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

City Guide Maastricht. De meest Europese stad van Nederland. Dat zie je, dat voel je en dat proef je! 16

City Guide Maastricht. De meest Europese stad van Nederland. Dat zie je, dat voel je en dat proef je! 16 City Guide Per wijk de must sees en plattegrond De meest Europese stad van Nederland. Dat zie je, dat voel je en dat proef je! 16 nl Guide The best shopping Tips, restaurants, and hidden Treasures of MaasTrichT

Nadere informatie

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT Met het thema Kunst & Ambacht zal tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

welkom HOTEL RESTAURANT IN DE TUIN VAN MAASTRICHT Vue des Montagnes Vue des Montagnes

welkom HOTEL RESTAURANT IN DE TUIN VAN MAASTRICHT Vue des Montagnes Vue des Montagnes Historie werd omstreeks 1930 gebouwd en heeft dienst gedaan als sanatorium voor mijnwerkers. Deze zouden door de gezonde lucht weer snel op krachten komen. In de vijftiger jaren kreeg het de functie van

Nadere informatie

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.!

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.! ROUTE BPC Maak kennis met onze locaties.! WE STELLEN ONS GRAAG EVEN VOOR. Volg me.. BUITENPOORT CATERING Al bijna 35 jaar vormen we met ons team een hechte familie en zijn we volledig op elkaar ingespeeld.

Nadere informatie

Voor een magische familiedag of een spetterend feest

Voor een magische familiedag of een spetterend feest Voor een magische familiedag of een spetterend feest Welkom in Attractiepark Toverland U heeft vast wel eens met vrienden of familie Toverland bezocht. Maar wist u al dat Toverland ook diverse aantrekkelijke

Nadere informatie

DE MILJOENENLIJN. uw partner in business

DE MILJOENENLIJN. uw partner in business Langste museum De Miljoenenlijn is het langste museum van Limburg. Onlosmakelijk verbonden met de steenkoolwinning. De schakel tussen het sprankelende culturele, historische en culturele aanbod van Zuid-Limburg.

Nadere informatie

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN We willen u als gast graag een WOW-ervaring of beleving bezorgen. We doen dit door kennis te delen, kennis toe te voegen en aan te bieden. Maar ook door aan onze gasten

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Programma Boodschappen PlusBus Borger Odoorn September en oktober 2015 Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Met de mogelijkheid om naast de RABO bank ook de dinsdagmarkt te bezoeken.

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

INFORMATIECENTRUM MAASVLAKTE 2

INFORMATIECENTRUM MAASVLAKTE 2 INFORMATIECENTRUM MAASVLAKTE 2 BELEEF DE MODERNSTE HAVEN VAN EUROPA De Rotterdams haven is uitgebreid met de modernste Europese toplocatie voor havenactiviteiten: Maasvlakte 2. Meer weten over het nieuwste

Nadere informatie

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT Met het thema Kunst & Ambacht zal tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als

Nadere informatie

Maastricht Agenda 2015

Maastricht Agenda 2015 Maastricht Agenda 2015 Dames, heren, Voor u ligt de Maastricht evenementenagenda. Met trots presenteer ik, namens het college van Burgemeester en Wethouders van Maastricht en in samenwerking met VVV/Maastricht

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

Uitnodiging Mercedes-Benz 125 jaar Innovatie

Uitnodiging Mercedes-Benz 125 jaar Innovatie Uitnodiging Mercedes-Benz 125 jaar Innovatie Op 14, 15 en 16 januari 2011 wordt op de tentoonstelling InterClassics & TopMobiel in het MECC te Maastricht veel aandacht geschonken aan het jubileum van Mercedes-Benz

Nadere informatie

Zakelijke ontvangsten 2016

Zakelijke ontvangsten 2016 Zakelijke ontvangsten 2016 Ontvang uw gasten eens in deze historische locatie, die al eeuwen tot verbeelding spreekt en u zeker zal inspireren. Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde kastelen in

Nadere informatie

Zakelijke ontvangsten

Zakelijke ontvangsten Zakelijke ontvangsten 2015 www.glk.nl Kasteel Cannenburch Zakelijke ontvangsten Kasteel Cannenburch en het naastgelegen Bouwhuis liggen aan de rand van een park en bieden een representatief en stijlvol

Nadere informatie

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN?

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? 1. Waar in s-hertogenbosch kan ik historie vinden? A. In musea. B. Bij speciale tentoonstellingen. C. De hele Bossche binnenstad staat bol van de historie.

Nadere informatie

Wonen in groene omgeving Ruime woonkamer + zonnig balkon

Wonen in groene omgeving Ruime woonkamer + zonnig balkon Huizen vanhendriks Keesomstraat 33 B, 3817 JX Amersfoort Wonen in groene omgeving Goed onderhouden Nieuwe cv installatie (2014) Ruime woonkamer + zonnig balkon H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

de kunst van het leven

de kunst van het leven de kunst van het leven Woon- en zorgcentrum Franciscus De Meierij 1 7631 AM Ootmarsum T 0541-280 888 franciscus@zorggroepsintmaarten.nl www.zorggroepsintmaarten.nl de kunst van het leven De kunst van het

Nadere informatie

Op Reis & Maastricht Bevrijd

Op Reis & Maastricht Bevrijd Op Reis & Maastricht Bevrijd 13 & 14 SEPTEMBER 2014 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT Op Reis & Maastricht Bevrijd Open Monumentendag 2014 gaat terug in de tijd en vertelt de verhalen van de monumenten;

Nadere informatie

Uw evenement in Het Grachtenhuis

Uw evenement in Het Grachtenhuis Uw evenement in Museum Het Museum Grachtenhuis De Amsterdamse grachten: een bijzondere plek voor uw evenement U bent op zoek naar een bijzondere locatie voor uw evenement. Een zakelijk diner met een belangrijke

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

De leukste activiteiten en arrangementen voor bedrijfsuitjes en personeelsfeesten

De leukste activiteiten en arrangementen voor bedrijfsuitjes en personeelsfeesten De leukste activiteiten en arrangementen voor bedrijfsuitjes en personeelsfeesten De leukste bedrijfsuitjes in de mergelgrotten! Spannende activiteiten in de indrukwekkende mergelgangen. Actief, avontuurlijk,

Nadere informatie

Hotel informatie Groningen

Hotel informatie Groningen Hotel informatie Groningen BUD GETT HOSTELS Bud Gett biedt kamers met gratis WiFi en ligt op slechts 500 meter van de Grote Markt in Groningen. De inrichting van dit budgethostel is geïnspireerd op Mondriaan.

Nadere informatie

Pop-up Design fietsroute

Pop-up Design fietsroute Pop-up Design fietsroute Maak al fietsend kennis met Brabants Design van nu. Fiets naar plekken waar het bruist van creativiteit. Stap af, neem de tijd en laat je inspireren. Iedere zaterdag en zondag

Nadere informatie

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Het Gilde Maastricht organiseert voor het komend najaar een excursie naar Amsterdam, behorende

Nadere informatie

PATHÉ BUITENHOF V1.0

PATHÉ BUITENHOF V1.0 PATHÉ BUITENHOF V1.0 PATHÉ BUITENHOF Dit prachtige boutique theater stamt uit 1904 en werd ontworpen door architect Johan Mutters. Het werd gebouwd als restaurant Des Deux Villes (zoals nu nog op de gevel

Nadere informatie

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Cuisine & Culture BOEDAPEST parel aan de Donau zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015 Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Boedapest is een prachtig gelegen stad met een rijke geschiedenis

Nadere informatie

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci en Georgio Armani. Ga genieten van een hedendaagse

Nadere informatie

10 MINUTEN WANDELEN NAAR HISTORISCHE BINNENSTAD 8 MINUTEN VAN STATION/ SNELWEG 42 KOOPAPPARTEMENTEN 224 HUURAPPARTEMENTEN

10 MINUTEN WANDELEN NAAR HISTORISCHE BINNENSTAD 8 MINUTEN VAN STATION/ SNELWEG 42 KOOPAPPARTEMENTEN 224 HUURAPPARTEMENTEN 10 MINUTEN WANDELEN NAAR HISTORISCHE BINNENSTAD 8 MINUTEN VAN STATION/ SNELWEG 42 KOOPAPPARTEMENTEN 224 HUURAPPARTEMENTEN PALEISKWARTIER MAKELAARS Hugo de Grootlaan 82 5223 LC s-hertogenbosch T: 073 612

Nadere informatie

la Caverne de Geulhem

la Caverne de Geulhem la Caverne de Geulhem Mergel: streeknaam voor kalksteen; ontstaan uit ondiepe krijtzeeën, ruim 120 miljoen jaar geleden. een Rijk en Boeiend verleden... De winning van mergel in Limburg is minstens 2000

Nadere informatie

la loge Verhuur La Loge Kluisstraat 86 - rue de l Ermitage B-1050 Brussels +32 (0)2 644 42 48 info@la-loge.be asbl-vzw architecture museum la loge

la loge Verhuur La Loge Kluisstraat 86 - rue de l Ermitage B-1050 Brussels +32 (0)2 644 42 48 info@la-loge.be asbl-vzw architecture museum la loge Kluisstraat 86 - rue de l Ermitage B-1050 Brussels +32 (0)2 644 42 48 info@la-loge.be Verhuur La Loge asbl-vzw architecture museum la loge Het gebouw La Loge is een uniek stuk erfgoed, gelegen in het centrum

Nadere informatie

Dagtochten 2011. Dagtocht 6. Drenthe / Groningen

Dagtochten 2011. Dagtocht 6. Drenthe / Groningen Dagtochten 2011. Dagtocht 6. Drenthe / Groningen s Morgens brengen wij eerst een bezoek aan het gevangenismuseum in Veenhuizen. Hier worden wij ontvangen met koffie en koek en krijgen hier onder leiding

Nadere informatie

Zakelijke ontvangsten

Zakelijke ontvangsten Zakelijke ontvangsten 2016 www.glk.nl Kasteel Cannenburch Zakelijke ontvangsten Kasteel Cannenburch en het naastgelegen Bouwhuis liggen aan de rand van een park en bieden een representatief en stijlvol

Nadere informatie

Euverem. Kom en beleef Zuid-Limburg! Schitterend wandel- en fietsgebied in het dal van de Geul en de Gulp!

Euverem. Kom en beleef Zuid-Limburg! Schitterend wandel- en fietsgebied in het dal van de Geul en de Gulp! Euverem Kom en beleef Zuid-Limburg! Schitterend wandel- en fietsgebied in het dal van de Geul en de Gulp! Een ruim opgezet bungalowpark in een prachtige omgeving Net even buiten Gulpen in het Zuid-Limburgse

Nadere informatie

Huizen. Eigen overdekte parkeerplaats. Instapklaar. Sfeervolle woonkamer. Luxe en moderne badkamer. Balkon op het zuidwesten

Huizen. Eigen overdekte parkeerplaats. Instapklaar. Sfeervolle woonkamer. Luxe en moderne badkamer. Balkon op het zuidwesten Huizen vanhendriks Hogeweg 13 D, 3814 CA Amersfoort Instapklaar Luxe en moderne badkamer Sfeervolle woonkamer Eigen overdekte parkeerplaats Balkon op het zuidwesten H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Zakelijke ontvangsten 2015

Zakelijke ontvangsten 2015 Zakelijke ontvangsten 2015 Ontvang uw gasten eens in deze historische locatie, die al eeuwen tot verbeelding spreekt en u zeker zal inspireren. Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde kastelen in

Nadere informatie

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes FEATURE: HAARLEM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes Haarlem is al eeuwenlang een stad van kunstenaars. Combineer een dag vol cultuur met een wandeling

Nadere informatie

Utrecht voor... schoolexcursies

Utrecht voor... schoolexcursies Utrecht voor... schoolexcursies utrechtvoorgroepen.nl Welkom in Utrecht Ook voor scholen is de Domstad dé bestemming van Nederland! Op zoek naar de leukste activiteiten voor je school of voor uw onderwijsinstelling?

Nadere informatie

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125 verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode 68 blauwe 62 foyer 75-150 café 70-125 fotografie achtergrond: Merlijn Spenkelink Podium voor ontmoeting evenementenlocatie centrum apeldoorn Ieder

Nadere informatie

Von Kleistlaan Utrecht

Von Kleistlaan Utrecht Von Kleistlaan Utrecht Huurprijs 950,- per maand Meer informatie op www.ehr.nl Wonen in Utrecht Utrecht is het bruisende en kloppende hart van Nederland. De stad is gebouwd rondom de Dom Toren, die u geen

Nadere informatie

PROGRAMMA GENT 11 12 september 2015. Gent

PROGRAMMA GENT 11 12 september 2015. Gent PROGRAMMA GENT 11 12 september 2015 Impressie Locatie Monaco Algemene informatie Afbeelding Algemeen is een stad gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. heeft een oppervlakte van 156,18 km²

Nadere informatie

Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw DRIMMELEN. Zakelijke evenementen

Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw DRIMMELEN. Zakelijke evenementen Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw DRIMMELEN BV Zakelijke evenementen De zilvermeeuw 3 is uitermate geschikt voor gezelschappen tot 20 personen een kleine business meeting kan op deze manier een verrassend karakter

Nadere informatie

PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT

PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT WELKOM IN PARK ZUIDERHOUT Ouder worden is een mooie fase in het leven. Om nieuwe energie en inspiratie op te doen en van onze dierbaren te genieten. Tijd

Nadere informatie

Alle wegen leiden naar...

Alle wegen leiden naar... ROME CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Alle wegen leiden naar... PROGRAMMA Dag 1 : België - Rome We vertrekken s ochtends voor onze rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Rome. We maken onmiddellijk

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

De inspiratietour naar Dublin

De inspiratietour naar Dublin De inspiratietour naar Dublin Dublin is als Ierse hoofdstad een centrum van kunst, cultuur en entertainment, met een rijke, gastvrije sfeer en een meeslepende geschiedenis. Het is een fijne stad om in

Nadere informatie

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Evenementenlocatie met eindeloze mogelijkheden! Central Studios te Utrecht Evenementenlocatie met mogelijkheden Deze voormalige televisiestudio

Nadere informatie

Resideren in Haagsche Historie

Resideren in Haagsche Historie Resideren in Haagsche Historie Residence Wilshout Monumentaal wonen in s-gravenhage Wilshout Appartementengebouw Wilshout is een voormalig woonhotel. Wonen in Wilshout is wonen in een monumentaal pand

Nadere informatie

Persbericht Kook-Kunst & Jazz!

Persbericht Kook-Kunst & Jazz! Restaurant de Egelantier Teteringsedijk 103 4817 MB Breda 076-5144092 Persbericht Kook-Kunst & Jazz! In de maand augustus organiseert Restaurant de Egelantier: Kook-Kunst & Jazz! Dit zal plaats vinden

Nadere informatie

Zuiderzeemuseum te Enkhuizen

Zuiderzeemuseum te Enkhuizen Organiseert in samenwerking met Werkgroep DigiFoto Apeldoorn wederom een gezamenlijke FOTO-EXCURSIE naar het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen Zaterdag 10 mei 2014 Naar het Zuiderzeemuseum. De jaarlijkse excursie

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Chartreuse 49 HUURAPPARTEMENTEN IN UTRECHT STAD. zorgeloos huren nabij het stadshart. Oplevering. woneninchartreuse.nl.

Chartreuse 49 HUURAPPARTEMENTEN IN UTRECHT STAD. zorgeloos huren nabij het stadshart. Oplevering. woneninchartreuse.nl. zorgeloos huren nabij het stadshart van Utrecht Oplevering 1 februari 2013 Diverse woningtypes Woonoppervlak van 56,9 tot 112,7 m 2 Inclusief parkeerplaats Voorzien van tuin, terras, balkon of loggia Huurprijs

Nadere informatie

Huizen. Vrij parkeren. Betaalbaar wonen. Park. Centrale ligging. Winkelvoorzieningen. Azielaan 598, 3526 ST Utrecht H61

Huizen. Vrij parkeren. Betaalbaar wonen. Park. Centrale ligging. Winkelvoorzieningen. Azielaan 598, 3526 ST Utrecht H61 Huizen vanhendriks Azielaan 598, 3526 ST Utrecht Betaalbaar wonen Centrale ligging Park Vrij parkeren Winkelvoorzieningen H61 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar Tuin Garage Verwarming

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Stad van Gaudi PROGRAMMA Dag 1 : België - Barcelona We vertrekken s ochtends met een rechtstreekse vlucht Brussels Airlines naar Barcelona. Onder begeleiding van onze

Nadere informatie

Wellicht ook iets voor u?

Wellicht ook iets voor u? 29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg Uw eigen bedrijfsborrel tijdens EROICA LIMBURG in het nostalgische Dersaborgpark met muziek, foodtrucks en kermis? Informeer naar de unieke mogelijkheden! info@eroicalimburg.com

Nadere informatie

Groepsontvangsten. Kasteel Cannenburch

Groepsontvangsten.  Kasteel Cannenburch Groepsontvangsten www.glk.nl Kasteel Cannenburch 2017 Groepsontvangsten Dé locatie in de omgeving van Apeldoorn om samen met familie, vrienden, collega s of uw vereniging een onvergetelijke dag door te

Nadere informatie

Uw vertrekbasis : LE BOAT 17 rue du quai 22 100 Dinan Frankrijk

Uw vertrekbasis : LE BOAT 17 rue du quai 22 100 Dinan Frankrijk Uw vertrekbasis : LE BOAT 17 rue du quai 22 100 Dinan Frankrijk WIJ VRAGEN U OM ONDERSTAANDE PRAKTISCHE INFORMATIE MET BETREKKING TOT UW VERTREKBASIS GOED DOOR TE LEZEN Deze informatie zal de meeste vragen

Nadere informatie

voor elke smaak, voor elk budget! DE BUN PARTYCENTRUM

voor elke smaak, voor elk budget! DE BUN PARTYCENTRUM voor elke smaak, voor elk budget! bedrijfsthemafeesten, vergaderingen, personeelsfeesten, lunches en symposia bruiloften, feesten en partijen en catering gezellig restaurant/bar zaterdag en zondag open

Nadere informatie

Amersfoort klimt naar de top

Amersfoort klimt naar de top Amersfoort klimt naar de top Niet alleen Utrecht stad maar ook Amersfoort timmert flink aan de weg als zakelijke bestemming. Al drie jaar na de start van de campagne Locatie Amersfoort where minds meet

Nadere informatie

Op Reis & Maastricht Bevrijd

Op Reis & Maastricht Bevrijd Op Reis & Maastricht Bevrijd *r 1 * rr 13 & 14 SEPTEMBER 2014 OPEN MONUMENTENWEEK RICHT 0 0 O Q Q "Op Reis" & "Maastricht Bevrijd" Open Monumentendag 2014 gaat terug in de tijd en vertelt de verhalen van

Nadere informatie

restaurant la tasca Open: maandag t/m zaterdag Keuken open: 18:00-22:00 Voor groep reserveringen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

restaurant la tasca Open: maandag t/m zaterdag Keuken open: 18:00-22:00 Voor groep reserveringen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. 1 Restaurant La Tasca Aan één van de mooiste grachten van Delft, de Voldersgracht, vindt u Restaurant La Tasca. Al sinds de opening in 1998 staan Robin en Bert hier in de keuken om met veel liefde, zorg

Nadere informatie

Kleine, outdoor vergaderbreaks

Kleine, outdoor vergaderbreaks Kleine, outdoor vergaderbreaks 2016-2017 1 t Paviljoen Hotel **** Restaurant le Maquisard Brasserie Mondial Vergaderbreaks bij Hotel t Paviljoen **** In deze brochure vindt u een overzicht van toegankelijke,

Nadere informatie

JAARLIJKS UITJE 7 SEPTEMBER 2019 PROGRAMMA

JAARLIJKS UITJE 7 SEPTEMBER 2019 PROGRAMMA JAARLIJKS UITJE 7 SEPTEMBER 2019 PROGRAMMA Ontdek Hanzestad Zwolle Programma U wordt opgehaald door een touringcar van Deiman Winschoten. 08.00 uur: Vertrek vanaf de parkeerplaats Hotel vd Valk Zuidbroek

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0635 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan INDRUKWEKKEND KASTEEL BIJ MILAAN TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

12 AAN HET STATIONSPLEIN IN RIJSSEN APPARTEMENTEN & COMMERCIËLE RUIMTES

12 AAN HET STATIONSPLEIN IN RIJSSEN APPARTEMENTEN & COMMERCIËLE RUIMTES APPARTEMENTEN & COMMERCIËLE RUIMTES 12 AAN HET STATIONSPLEIN IN RIJSSEN 3 N350 Regge N347 RIJSSEN N350 N347 centrum De Spoorburght is ideaal gelegen. Op loopafstand van het centrum en het station naast

Nadere informatie

UNIEK VANONS LANDMARK POP-UP IEDEREEN PANORAMA VERRASSEND ETEN RETAIL CONCERTEN VERNIEUWEND BESTEMMING FOOD TRUCKS GELIEFD OP ZEE EIGENTIJDS DUURZAAM

UNIEK VANONS LANDMARK POP-UP IEDEREEN PANORAMA VERRASSEND ETEN RETAIL CONCERTEN VERNIEUWEND BESTEMMING FOOD TRUCKS GELIEFD OP ZEE EIGENTIJDS DUURZAAM OPENING 2015 2 WAAROM IS DE PIER ZO SPECIAAL INNOVATIEF LANDMARK CULTUREEL ERFGOED VANONS VERNIEUWEND VOORCULTUUR IEDEREEN PANORAMA VERRASSEND EIGENTIJDS BAKEN AMBACHTELIJK GELIEFD UNIEK CONCERTEN REUZENRAD

Nadere informatie

Geef Kleur aan uw bijeenkomst Agora, trefpunt van mensen, dromen en ideeën

Geef Kleur aan uw bijeenkomst Agora, trefpunt van mensen, dromen en ideeën Geef Kleur aan uw bijeenkomst Agora, trefpunt van mensen, dromen en ideeën congres vergadering bedrijfsfeest training theater op maat productpresentatie receptie workshop presentatie tv uitzending EEN

Nadere informatie

TE HUUR MAASTRICHT KARAKTERISTIEKE KANTOORRUIMTE IN STATIG HERENHUIS VRIJTHOF 20 TE MAASTRICHT

TE HUUR MAASTRICHT KARAKTERISTIEKE KANTOORRUIMTE IN STATIG HERENHUIS VRIJTHOF 20 TE MAASTRICHT TE HUUR MAASTRICHT KARAKTERISTIEKE KANTOORRUIMTE IN STATIG HERENHUIS VRIJTHOF 20 TE MAASTRICHT Midden in het hart van het historische stadscentrum van Maastricht is dit statige, monumentale, kantoorobject

Nadere informatie

INTERcLASSICS. MAASTRICHT 19 Business LOunGes. 10 / 11 / 12 / 13 january 2019

INTERcLASSICS. MAASTRICHT 19 Business LOunGes. 10 / 11 / 12 / 13 january 2019 INTERcLASSICS MAASTRICHT 19 Business LOunGes 10 / 11 / 12 / 13 january 2019 Trakteer uw relaties op een unieke belevenis tijdens InterClassics Maastricht InterClassics Maastricht, al meer dan 25 jaar dé

Nadere informatie

Nijmegen. Uniek penthouse hartje centrum. In Nijmegen. Unieke sfeer met zichtbare dakconstructie. Prachtig dakterras uitzicht van brug tot brug

Nijmegen. Uniek penthouse hartje centrum. In Nijmegen. Unieke sfeer met zichtbare dakconstructie. Prachtig dakterras uitzicht van brug tot brug Burchtstraat 71c - Nijmegen WONEN In Nijmegen Prachtig dakterras uitzicht van brug tot brug Uniek penthouse hartje centrum Nijmegen Unieke sfeer met zichtbare dakconstructie De verkoper vertelt Ik woon

Nadere informatie

29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg

29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg 29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg SPONSORBROCHURE EROICA IN LIMBURG L Eroica (Italiaans voor heroïsch / held) is een stichting die als doel heeft de oude gravelwegen van Toscane te beschermen en te behouden.

Nadere informatie

Presteren op het hoogste niveau. 13/14/15 juni. Zwolle

Presteren op het hoogste niveau. 13/14/15 juni. Zwolle Presteren op het hoogste niveau D 13/14/15 juni EEG 2013 DEEG 2013 in het Michelin sterren restaurant van Librije s Hotel, een uitzonderlijke locatie. DEEG is een bijeenkomst met een besloten karakter

Nadere informatie

LUXE VAKANTIEAPPARTEMENTEN AAN DE ENIGE ZUID-BOULEVARD VAN NEDERLAND

LUXE VAKANTIEAPPARTEMENTEN AAN DE ENIGE ZUID-BOULEVARD VAN NEDERLAND NL U X E A P PA RT E M E N T E N A A N D E B O U L E VA R D VA I R E C T A A N H E T S T R A N D... I N G E N, D V L I S S LUXE VAKANTIEAPPARTEMENTEN AAN DE ENIGE ZUID-BOULEVARD VAN NEDERLAND NL U X E

Nadere informatie

PSV BUSINESS WEDSTRIJDARRANGEMENTEN

PSV BUSINESS WEDSTRIJDARRANGEMENTEN PSV BUSINESS WEDSTRIJDARRANGEMENTEN - INHOUD 4 CULINAIR GENIETEN EN TOPVOETBAL 6 BUSINESS CLUB 8 DE BLAUWE LOTUS 10 RESTAURANT AVANT-GARDE VAN GROENINGE 12 BUSINESS ROOM 14 PRIJZEN PER WEDSTRIJD WEDSTRIJDARRANGEMENTEN

Nadere informatie

WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD

WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD inhoudsopgave bergen op zoom een stad met geschiedenis De geschiedenis van Bergen op Zoom gaat ver terug. Al in de Romeinse tijd was het gebied rond de stad bewoond.

Nadere informatie

Meetings & Evenementen in de Bijenkorf Amsterdam

Meetings & Evenementen in de Bijenkorf Amsterdam Meetings & Evenementen in de Bijenkorf Amsterdam 2 Over de Bijenkorf De Bijenkorf is hét toonaangevende warenhuis dat met passie voor de klant ieder bezoek tot een belevenis maakt. De Bijenkorf is uniek

Nadere informatie

PROGRAMMA VIP 5* Hotel NH Palazzo Cinquecento 5* Rome, september 2017

PROGRAMMA VIP 5* Hotel NH Palazzo Cinquecento 5* Rome, september 2017 PROGRAMMA VIP 5* Hotel NH Palazzo Cinquecento 5* Rome, 27-29 september 2017 PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: TIJDZONE: Identiteitskaart. In Italië geldt dezelfde tijdzone als in België. VALUTA: In

Nadere informatie

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN 2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN Zomer 2016 Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus: 2-daags stedenbezoek aan Leuven - Ieper - Mechelen. Het stadhuis van Leuven nabij de Oude Markt Vervoer per

Nadere informatie

A T L E T I C O M A D R I D V S C L U B B R U G G E ASL TRAVEL

A T L E T I C O M A D R I D V S C L U B B R U G G E ASL TRAVEL VIP A T L E T I C O M A D R I D V S C L U B B R U G G E 2-3 O K T O B E R 2 0 1 8 ASL TRAVEL bestemming Madrid Info REISDOCUMENTEN Identiteitskaart TIJDZONE Er is geen tijdsverschil met België VALUTA Euro

Nadere informatie

Hotel. in Midden-Drenthe

Hotel. in Midden-Drenthe Hotel in Midden-Drenthe Welkom in het prachtige Midden-Drenthe In een landelijke omgeving, aan de rand van het gezellige Westerbork, vindt u het luxe en gastvrije 4-sterren hotel Ruyghe Venne. Ons sfeervolle

Nadere informatie