Project: Energy Trike. Lesbrief: Samenstelling. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project: Energy Trike. Lesbrief: Samenstelling. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN. 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap."

Transcriptie

1 Hamersveldseweg 65-b 8 GL LEUSDEN info@caap.nl Bank (Rabo): KvK Utrecht: 0757 BTW: B.0 Lesbrief: Samenstelling Project: Energy Trike

2 Copyright 00 CAAP, Leusden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, electronisch of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

3

4 . Start Solid Edge. +. Klik op Traditional ISO Assembly.. Klik op de Parts Library.. Blader naar de map Energy Trike.. Sleep het bestand Energy Trike- 00-Bodemplaat-A.par in de Assembly.

5 4. Sleep het bestand Energy Trike- 00-Zitplaat-A.par in de Assembly.. Draai het beeld. Tip: Het beeld kan gedraaid worden door het scroll wieltje van de muis ingedrukt te houden en vervolgens de muis te bewegen. 5 Het onderdeel is nu transparant en kan worden geassembleerd.. Klik op het ondervlak van de zitplaat.. Klik op de schuine plaat van de bodemplaat. 6 Tip: Het verkeerde vlak geselecteerd? Deselecteer dan met de rechter muisknop.. Klik op de zijkant van de zitplaat. 4. Draai het beeld. 5. Klik op de zijkant van de bodemplaat. 6. Klik op Flip. 6 5 Tip: Het beeld kan gedraaid worden door het scroll wieltje van de muis ingedrukt te houden en vervolgens de muis te bewegen.

6 7 7. Klik op het rechter Hole van de zitplaat. 8. Klik op de rechter Hole van de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven Sleep het bestand Energy Trike- 005_-Tandwielkast-A.par in de Assembly.. Draai het beeld. 9 Tip: Het beeld kan gedraaid worden door het scroll wieltje van de muis ingedrukt te houden en vervolgens de muis te bewegen.. Klik op de onderkant van de Tandwielkast_.. Draai het beeld.. Klik op de bovenste horizontale plane van de bodemplaat.

7 0. Klik op de zijkant van de Tandwielkast_.. Klik op de zijkant van de bodemplaat.. Klik op het linker bovenste Hole van de Tandwielkast_, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het bovenste linker Hole van de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven.. Sleep het bestand Energy Trike- 005_-Tandwielkast-A.par in de Assembly.. Draai het beeld.

8 4. Klik op de onderkant van het Tandwielkast_ part.. Draai het beeld.. Klik op de bovenkant van de Tandwielkast_ part. Tip: Het beeld kan gedraaid worden door het scroll wieltje van de muis ingedrukt te houden en vervolgens de muis te bewegen. 5. Klik op het voorplane van de Tandwielkast_.. Klik op het plane van het Tandwielkast_, zoals hiernaast is weergegeven.. Vul -5,00 in en druk op Enter. 6. Klik op de functie Show Reference Planes.

9 7. Klik op het Right (yz) plane van de Tandwielkast_.. Klik op het Right (yz) plane van de assembly.. Sleep het bestand Energy Trike- 004-Spoilerbeugel-A.par in de Assembly.. Draai het beeld.. Klik op het bovenste plane van de spoilerbeugel, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het bovenste plane van de bodemplaat. 4. Klik op Flip. 4

10 4. Klik op de zijplane van de spoilerbeugel.. Klik op het zijplane van de bodemplaat. 5. Klik op het onderste Hole van de spoilerbeugel.. Klik op het Hole van de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven. 6. Draai het beeld.. Sleep het bestand Energy Trike- 004-Spoilerbeugel-A.par in de Assembly.

11 7. Draai het beeld.. Klik op het bovenste plane van de spoilerbeugel, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het bovenste plane van de bodemplaat. 4. Klik op Flip Draai het beeld.. Klik op de zijplane van de spoilerbeugel. 9. Draai het beeld terug. 4. Klik op het zijplane van de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven. 5. Klik op Flip. 5 4

12 0. Klik op de onderste Hole van de spoilerbeugel.. Klik op het Hole in de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven.. Sleep het bestand Energy Trike- 00-Spoiler-A.par in de Assembly.. Draai het beeld.. Klik op het onderste plane van de spoiler.

13 . Draai het beeld.. Klik op het bovenste plane van de linker spoilerbeugel. 4. Open het Construction Display.. Klik op Show Reference Planes. 5. Klik op het plane van de spoiler, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het Front (xz) plane van de assembly.

14 6. Draai het beeld.. Klik op het onderste linker Hole van de spoiler.. Klik op het Hole van de onderste spoilerbeugel. 7. Sleep het bestand Energy Trike- 008-Achteras-A.par in de Assembly. 8. Klik op het midden van de achteras.. Klik op het linker Hole in de Tandwielkast.

15 9. Open het Construction Display.. Klik op Show Reference Planes Klik op het plane van de achteras, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het Front (xz) plane van de assembly.. Klik op Select.. Sleep het bestand Energy Trike- 00-Verloopstuk-A.par in de Assembly.

16 . Klik op het zijplane van het verloopstuk.. Klik op het zijplane van de tandwielkast.. Klik op Flip.. Klik op de binnenste cilinder van het verloopstuk.. Klik op de achteras. 4. Herhaal stappen t/m voor het verloopstuk aan de andere kant van de assembly.

17 5. Sleep het bestand Energy Trike- 006-Achterwiel-A.par in de Assembly. 6. Klik op het zijplane van het wiel, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het zijplane van de achteras Klik op het Hole van het wiel.. Klik op de Thread op de achteras.. Klik op Assemble Lock Rotation. 4. Klik op Select.

18 8. Herhaal stappen 5 t/m 7 voor het achterwiel aan de andere kant van de assembly. 9. Sleep het bestand Energy Trike- 007-Zonnecel-A.par in de Assembly. 40. Draai het beeld.. Klik op het onderste plane van de zonnecel.

19 4. Draai het beeld terug.. Klik op het bovenste plane van de spoiler. 4. Open het Construction Display.. Klik op Show Reference Planes. 4. Klik op het plane van de zonnecel, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het Front (xz) plane van de assembly.

20 44. Klik op Hide Reference Planes om deze weer uit te zetten. 45. Klik op het voorste verticale plane van de zonnecel, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op de voorste verticale van de spoiler, zoals hiernaast is weergegeven. 46. Sleep het bestand Energy Trike- 00-Stuurstrip-A.par in de Assembly.

21 47. Draai het beeld.. Klik op het bovenste plane van de stuurstrip.. Klik op het onderste plane van de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven. 48. Klik op het bovenste Hole van de stuurstrip.. Klik op het bovenste Hole in de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven. 49. Klik op het onderste Hole van de stuurstrip.. Klik op het onderste Hole in de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven.

22 50. Sleep het bestand Energy Trike- 004-Voorvork-A.par in de Assembly. 5. Draai het beeld.. Klik op het Hole in de voorvork.. Klik op het Hole van de bodemplaat, zoals hiernaast is weergegeven. 5. Klik op het bovenste plane van de voorvork.

23 5. Draai het beeld.. Klik op het onderste plane van de stuurstrip. 4. Klik op Drag Component Zorg dat de instellingen staan zoals hiernaast. 55. Klik op de voorvork en beweeg de muis terwijl de linker muisknop ingedrukt blijft. Zet de voorvork ongeveer recht.. Klik op Select.

24 56. Sleep het bestand Energy Trike- 005-Voorwiel-A.par in de Assembly. 57. Klik op het zijplane van het wiel.. Klik op het zijplane van de voorvork, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op Flip. 58. Klik op het Hole in het voorwiel.. Klik op het Hole in de voorvork.. Klik op Select. +

25 59. Sleep het bestand Energy Trike- 00-Stuur-A.par in de Assembly. 60. Draai het beeld.. Klik op het midden van het stuur.. Klik op het Hole in de voorvork. 6. Open het Construction Display.. Klik op Show Reference Plane.

26 6. Klik op het plane van de zonnecel, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op het Front (xz) plane van de assembly. 6. Klik op het assembly type Angle.. Klik op het plane van het stuur, zoals hiernaast is weergegeven.. Klik op de Top (xy) plane. 4. Klik op het Front (xz) plane Klik op de functie Select.. Selecteer het stuur.. Ga naar de PathFinder.

27 65. Klik op de onderste assemblage van het stuur.. Vul 5 in bij de hoek en druk op Enter. 66 Het is belangrijk om de Title in de File Properties aan te passen.. Klik op de Application Button.. Klik op Properties.. Klik op de File Properties. 67. Klik op het tabblad Summary.. Vul bij Title Samenstelling in.. Ga naar het Tabblad Project en vul de volgende gegevens in: Document Number: 00. Revision Number: A. Project Name: Energy Trike. 4. Klik OK om het scherm te sluiten. Tip: In de File Properties worden alle eigenschappen van een bestand opgeslagen. Deze gegevens worden later gebruikt om automatisch de onderhoek van een tekening of een stuklijst te vullen. 4

28 68 Nu moet het bestand worden opgeslagen in de map genaamd: Energy Trike.. Blader naar de map Energy Trike.. Save het part onder de naam Energy Trike-00- Samenstelling-A.asm Sluit het bestand af.

29 Tot slot De lesbrief heb je afgerond en daarmee hopen we dat je op een gebruiksvriendelijke manier met het D tekenen bezig bent geweest. Wist je dat Solid Edge wereldwijd een hoofdrolspeler is op het gebied van D CAD software? De maker van Solid Edge, Siemens, is zeer vooruitstrevend op het gebied van nieuwe ontwikkelingen om te ontwerpen en te modelleren. Wanneer je geïnteresseerd bent in andere lesbrieven en documenten, kijk dan op onze website voor het aanbod. CAAP staat altijd open voor eigen werk van docenten en/of studenten. Zelfgemaakt werk kunnen wij met behulp van onze website en ons forum beschikbaar stellen. Ook vinden we het erg belangrijk om ervaringen van gebruikers met anderen te delen. Heb je dus een mooi voorbeeld of anekdote die het gebruik van Solid Edge beschrijft, stuur deze dan in zodat wij jouw verhaal eventueel mee kunnen nemen in één van onze nieuwsbrieven. Wanneer je een mooi project hebt opgezet en daarvoor Solid Edge gebruikt, stuur dan een mooie afbeelding van je samenstellingen en/of onderdeel. Mocht je zelf suggesties hebben ter verbetering van het huidige lesmateriaal of voor nieuw materiaal, laat het ons weten. Want alleen op deze manier kan Siemens samen met CAAP blijven innoveren en inspelen op de vraag van de gebruiker. Onze website: Je kunt ons bereiken via support@caap.nl Per telefoon: Je kunt je natuurlijk ook aanmelden op ons forum: Met vriendelijke groet, Het CAAP Team

Project: Vogelhuisje. Lesbrief: Samenstelling. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Project: Vogelhuisje. Lesbrief: Samenstelling. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland (0) 57 (0) 57 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.6.5.B.0 Lesbrief: Samenstelling Project: Vogelhuisje Copyright 0 CAAP, Leusden

Nadere informatie

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Samenstelling. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Samenstelling. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland Hamersveldseweg 65-b Modemweg 37 3833 GL LEUSDEN 38 BS Amersfoort, Nederland 033-457 33 +3(0)33 457 33 033-457 33 5 +3(0)33 457 33 5 info@caap.nl info@caap.nl www.caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73

Nadere informatie

Project: Vogelhuisje (Synchronous) Lesbrief: Samenstelling. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Project: Vogelhuisje (Synchronous) Lesbrief: Samenstelling. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland (0) 457 (0) 457 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.46.54.B.0 Lesbrief: Samenstelling Project: Vogelhuisje (Synchronous) 88

Nadere informatie

Project: Vogelhuisje. Lesbrief: Voetstuk Poot. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Project: Vogelhuisje. Lesbrief: Voetstuk Poot. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 57 +(0) 57 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.6.5.B.0 Lesbrief: Voetstuk Poot Project: Vogelhuisje Copyright 0 CAAP, Leusden

Nadere informatie

Project: Raket (Synchronous) Lesbrief: Capsule. Modemweg 37 3821 BS Amersfoort, Nederland

Project: Raket (Synchronous) Lesbrief: Capsule. Modemweg 37 3821 BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 7 +(0) 7 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0...7 KvK Utrecht: 077 BTW: 808.6..B.0 Lesbrief: Capsule Project: Raket (Synchronous) Copyright 0 CAAP, Leusden

Nadere informatie

Project: Vogelhuisje (Synchronous) Lesbrief: Bovenpaal. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Project: Vogelhuisje (Synchronous) Lesbrief: Bovenpaal. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 457 +(0) 457 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.46.54.B.0 Lesbrief: Bovenpaal Project: Vogelhuisje (Synchronous) 40 Copyright

Nadere informatie

Solid Edge ST6. Project: Stoomwals (Synchronous) Lesbrief: Stoomketel. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Solid Edge ST6. Project: Stoomwals (Synchronous) Lesbrief: Stoomketel. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 57 +(0) 57 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.6.5.B.0 Lesbrief: Stoomketel Project: Stoomwals (Synchronous) Solid Edge

Nadere informatie

Project: Vogelhuisje. Lesbrief: Voetstuk 1. Modemweg BS Amersfoort, Nederland. +31(0) (0)

Project: Vogelhuisje. Lesbrief: Voetstuk 1. Modemweg BS Amersfoort, Nederland. +31(0) (0) Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 57 +(0) 57 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.6.5.B.0 Lesbrief: Voetstuk Project: Vogelhuisje Copyright 0 CAAP, Leusden

Nadere informatie

Hamersveldseweg Modemweg B.01. Lesbrief: PinX. Project: Boter, Kaas & Eieren

Hamersveldseweg Modemweg B.01. Lesbrief: PinX. Project: Boter, Kaas & Eieren Hamersveldseweg Modemweg 7 65-b 8 8 GL BS Amersfoort, LEUSDEN Nederland 0 +(0) - 457 457 0 +(0) - 457 457 5 5 info@caap.nl info@caap.nl www.caap.nl www.caap.nl Bank Bank (Rabo): (Rabo): 0.54.5.7 0.54.5.7

Nadere informatie

Project: Stoomwals (Synchronous) Lesbrief: Stuurbeugel. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Project: Stoomwals (Synchronous) Lesbrief: Stuurbeugel. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 57 +(0) 57 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.6.5.B.0 Lesbrief: Stuurbeugel Project: Stoomwals (Synchronous) Copyright

Nadere informatie

Project: Vogelhuisje (Synchronous) Lesbrief: Paaltje. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Project: Vogelhuisje (Synchronous) Lesbrief: Paaltje. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 457 +(0) 457 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.46.54.B.0 Lesbrief: Paaltje Project: Vogelhuisje (Synchronous) 9 Copyright

Nadere informatie

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland Hamersveldseweg 65-b Modemweg 7 8 GL LEUSDEN 8 BS Amersfoort, Nederland 0-57 +(0) 57 0-57 5 +(0) 57 5 info@caap.nl info@caap.nl www.caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Bank Utrecht: (Rabo): 0757

Nadere informatie

Tutorial 4: Achteras. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN

Tutorial 4: Achteras. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.52.73 KvK Utrecht: 3207527 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 4: Achteras Onderdeel 004: Achteras In

Nadere informatie

Tutorial 8: Schoorsteen

Tutorial 8: Schoorsteen Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.52.73 KvK Utrecht: 3207527 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 8: Schoorsteen Onderdeel 008: Schoorsteen

Nadere informatie

Tutorial 7: Stuurbeugel

Tutorial 7: Stuurbeugel Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 033-457 33 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73 KvK Utrecht: 30757 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 7: Stuurbeugel Onderdeel 007: Stuurbeugel Plan

Nadere informatie

Tutorial 5: Wiel. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN

Tutorial 5: Wiel. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 033-457 33 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73 KvK Utrecht: 30757 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 5: Wiel Onderdeel 005: Wiel In deze lesbrief

Nadere informatie

Tutorial 6: Dak. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN. 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl

Tutorial 6: Dak. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN. 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Tutorial 6: Dak 4.6 Onderdeel 1006: Dak

Nadere informatie

Tutorial 2: Vooras. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN

Tutorial 2: Vooras. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 033-457 33 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73 KvK Utrecht: 30757 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial : Vooras Onderdeel 00: Vooras Hieronder is een

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

ASBAK in ALIBRE DESIGN

ASBAK in ALIBRE DESIGN ASBAK in ALIBRE DESIGN door Bert Eding en Bas Boetekees september 2010 Klik op Create new part om het werkblad te openen. We laten nu eerst zien hoe we de verschillende zaken op scherm benoemen. Bestudeer

Nadere informatie

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden.

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden. DIN kader In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden. Verschillende sheets aanmaken 1. Open de Iso Draft.dft uit

Nadere informatie

Les1 Mijn eerste creatie. Download hier de materialen. 1 Open je elements7 en kies voor bewerken. En zo ziet dan het programma eruit

Les1 Mijn eerste creatie. Download hier de materialen. 1 Open je elements7 en kies voor bewerken. En zo ziet dan het programma eruit Les1 Mijn eerste creatie Download hier de materialen. 1 Open je elements7 en kies voor bewerken En zo ziet dan het programma eruit 2 Ga naar: bestand / openen / haal het plaatje achtergrond in elements

Nadere informatie

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 2010-2011 Initiatief: Jack van den

Nadere informatie

Aanpassen van het Din Kader.

Aanpassen van het Din Kader. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Aanpassen van het Din Kader. Als eerste

Nadere informatie

Solidworks windmolen

Solidworks windmolen 1 Solidworks windmolen Niveau: gevorderd www.dearchimedes.com Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee PDF s hebt doorlopen, zodat je basisbewerkingen van Solid-

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Handleiding contacten importeren uit een Excel bestand

Handleiding contacten importeren uit een Excel bestand Handleiding contacten importeren uit een Excel bestand In deze handleiding wordt beschreven hoe je een lijst maakt met contact personen in Outlook die voorheen in een Excel bestand stonden. deze handleiding

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Versie 1.0. Michiel Bouman - 2010

Gebruiksaanwijzing. Versie 1.0. Michiel Bouman - 2010 Gebruiksaanwijzing Versie 1.0 Michiel Bouman - 2010 Content 1. Installatie... 3 2. Programma overzicht... 6 3. Gebruik... 7 Printers instellen... 7 3.1. Drawing... 8 3.2. Part... 9 3.3. Assembly... 10

Nadere informatie

Installatie Solid Edge ST5

Installatie Solid Edge ST5 Installatie Solid Edge ST5! NEEM DIT DOCUMENT DOOR VOORDAT U UW HUIDIGE SOLID EDGE VERSIE GAAT VERWIJDEREN! LET OP!! SOLID EDGE ST5 KUNT U NIET MEER OP WINDOWS XP INSTALLEREN LET OP!! DE ST5 LICENSE MANAGER

Nadere informatie

Inhoud. 1 Starten 1. 2a Maken van een nieuw document 2. 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3. 3 Mogelijkheden 4

Inhoud. 1 Starten 1. 2a Maken van een nieuw document 2. 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3. 3 Mogelijkheden 4 Inhoud 1 Starten 1 2a Maken van een nieuw document 2 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3 3 Mogelijkheden 4 3a Autoflow of handmatig inslepen 6 Handleiding Wanneer je deze handige tips doorneemt

Nadere informatie

Andere website van Smidtman internet Marketing.

Andere website van Smidtman internet Marketing. Copyright 2009: Smidtman Internet Marketing Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van Smidtman Internet marketing verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van fotokopie,

Nadere informatie

Handleiding EasyAccesWeb

Handleiding EasyAccesWeb EasyAccesWeb EasyAccesWeb EasyAccesweb kan op 2 manieren geopend worden: 1 Door middel van de koppeling vanuit MCS (EPD) óf 2 Door het opstarten via het icoontje op het bureaublad Indien Easyaccesweb vanuit

Nadere informatie

Installeren van Solid Edge ST3

Installeren van Solid Edge ST3 Installeren van Solid Edge ST3 Let op!!! Neem dit door voordat u Solid Edge ST3 gaat installeren! De-installeren van een oude versie van Solid Edge Organisatie van belangrijke bestanden Zoals misschien

Nadere informatie

1 van 7 28-4-2010 12:17 Hier zijn we gebleven in les 14. Ik vergeet het belangrijkste elke maal te vertellen. Na dat je wijzigingen in je pagina hebt gemaakt is het verstandig om de pagina te saven of

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Je hebt voordat we beginnen de volgende programma s nodig:

Je hebt voordat we beginnen de volgende programma s nodig: Hierbij eventjes een korte handleiding voor het draaien van shoutcast 1.9.8 server op een Linux OS. Deze handleiding is speciaal gemaakt voor shoutcast 1.9.8 omdat in shoutcast 2.0 nogal wat wijzingen

Nadere informatie

Handleiding. Door: Jos Reuling. Project: Tandwielen. Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011)

Handleiding. Door: Jos Reuling. Project: Tandwielen. Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011) Handleiding Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011) Plaats: HAN, Ruitenberglaan 26, Arnhem, Lokaal B2.68 1 Open WolidWorks. Je krijgt het onderstaande scherm te zien. Open een nieuw document.

Nadere informatie

1. Document Management

1. Document Management 1. Document Management 1.1. Revision Manager Revision Manager is een gescheiden module waarin het aanmaken van afgeleide documenten en het onderhouden van revisies moet gebeuren om de aanwezige Links te

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

1 van 9 28-4-2010 12:19 Ik wil er nogmaals op wijzen dat als je een wijziging in de pagina aanbrengt het verstandig is om de pagina op te slaan. Dit moet een routine worden zodat je je werk niet steed

Nadere informatie

SOLID EDGE BASIS TRAINING

SOLID EDGE BASIS TRAINING 1.1 Revolved Protrusion commando 1. Revolved Protrusion. Revolved Protrusion werkt hetzelfde als een Protrusion, heeft alleen een omwentelingsas nodig om de hoekverdraaiing aan te geven. Maak de bewerking

Nadere informatie

in de wondere wereld om jullie aan te EDGE ST3 s ineen

in de wondere wereld om jullie aan te EDGE ST3 s ineen Eerste stappen met ST3 Opgemaaktt door Geert Hoedt, lkr. VTI Veurne. 1 VOORWOORD. Met dit stukje cursus willen we proberen de eerste stappen te zetten in de wondere wereld van hett 3D ontwerpen. Het is

Nadere informatie

Schaakstukken les 3: Loper

Schaakstukken les 3: Loper Schaakstukken les 3: Loper In deze les We gaan nu de Loper voor het schaakspel maken. Ook hier is al weer het een en ander voorbereid. Het gaat erom enkele nieuwe technieken te leren. technieken Gebruik

Nadere informatie

Game Maker 6.1. Sprite up your life with Gamemaker. Hoofdstuk 1.2

Game Maker 6.1. Sprite up your life with Gamemaker. Hoofdstuk 1.2 Game Maker 6.1 Sprite up your life with Gamemaker Hoofdstuk 1.2 Sprite up your life Het is ook heel eenvoudig om zelf sprites te maken of te bewerken. Alles wat je nodig hebt is het programma Gamemaker.

Nadere informatie

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 Copyright (c) 2007 - Bas van Dijk Toestemming tot het kopiëren en verspreiden van dit document wordt verleend mits het document ongewijzigd

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

1 van 7 28-5-2010 12:45 In deze les gaan we de pagina wat meer opmaken en gebruiken daar twee afbeeldingen voor die je kunt downloaden in het menu links bij les 24. We openen index.html en we zorgen dat

Nadere informatie

Installatie Solid Edge ST6

Installatie Solid Edge ST6 Installatie Solid Edge ST6! N E E M D I T D OCU M E N T D OOR V O O R D AT U U W HU I D I G E S OLI D E D G E V E R SI E G A AT V E R W I J D E R E N! L E T O P!! SO L I D E D G E ST 6 KU N T U N IE T

Nadere informatie

Snel op weg met Solid Edge ST5

Snel op weg met Solid Edge ST5 Snel op weg met Solid Edge ST5 Dit document helpt u, om na installatie van Solid Edge ST5, snel aan de slag te kunnen met de software. Beschreven staat welke instellingen u kunt aanpassen om een betere

Nadere informatie

R E L A T I E B E H E E R. Copyright 2001-2006 Beuvink Advies en Service

R E L A T I E B E H E E R. Copyright 2001-2006 Beuvink Advies en Service R E L A T I E B E H E E R Copyright 2001-2006 Beuvink Advies en Service Beuvink Advies en Service. Alles van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt worden door middel van druk,

Nadere informatie

Foto s bewerken en toevoegen aan de website

Foto s bewerken en toevoegen aan de website Foto s bewerken en toevoegen aan de website Inhoud Formaten... 3 Foto s bovenaan de pagina - topimages... 3 Foto s op maat maken en bewerken... 3 Foto s toevoegen bovenaan de pagina... 5 Via een content

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Schaakstukken les 1: Pion

Schaakstukken les 1: Pion Schaakstukken les 1: Pion In deze les In deze les leer je een pion van een schaakstuk modelleren met het gebruik van lijnen (splines). Je tekent maar de halve contourlijn van de pion en deze lijn wordt

Nadere informatie

SolidWorks van 2D naar 3D

SolidWorks van 2D naar 3D SolidWorks van D naar D D D Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 Initiatief: Jack van den Broek en

Nadere informatie

Technieken: Editable Poly Extrude Bevel Material Editor. Klik op File - Reset. Zo begin je met een schoon scherm en de basisinstellingen van 3Dmax.

Technieken: Editable Poly Extrude Bevel Material Editor. Klik op File - Reset. Zo begin je met een schoon scherm en de basisinstellingen van 3Dmax. In In deze les: In deze les gaan we een houten tafel maken. Hebben we in les 1 een kruk gemaakt uit allemaal losse onderdelen, nu modelleren we de tafel uit één stuk. Technieken: Editable Poly Extrude

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse kleuren. Zelf folie meenemen kan natuurlijk ook, houd er wel rekening

Nadere informatie

5.1 Maken van een ASSEMBLY

5.1 Maken van een ASSEMBLY 5.1 Maken van een ASSEMBLY 1 : Binnenhalen van een part-sheet metal of assembly 1) Open de assembly module 2) In het tabblad parts library in de edgebar browse je naar de part, sheet metal of assembly

Nadere informatie

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box.

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box. In deze les We gaan een boekenkast maken. Ook weer uit één stuk. Omdat hier de maten en de diktes van de wanden en de planken van belang zijn, doen we dat weer op een iets andere manier als het modelleren

Nadere informatie

Boutverbindingen. Deze tutorial is een vertaling van een Autodesk Inventor tutorial die met de software meegeleverd wordt.

Boutverbindingen. Deze tutorial is een vertaling van een Autodesk Inventor tutorial die met de software meegeleverd wordt. Deze tutorial is een vertaling van een Autodesk Inventor tutorial die met de software meegeleverd wordt. BW 1 / 27 1. INLEIDING... 3 1.1. DOELSTELLINGEN... 3 1.2. VEREISTEN... 3 2. START DE GENERATOR...

Nadere informatie

Dia, een programma voor het maken van diagrammen

Dia, een programma voor het maken van diagrammen LinuxFocus article number 344 http://linuxfocus.org Dia, een programma voor het maken van diagrammen door Katja Socher Over de auteur: Katja is de Duitse redacteur van LinuxFocus.

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact?

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Instructie XUBUNTU Zet het beeldscherm maar aan. Aan en uitknop meestal helemaal rechts. Zet de pc aan. U ziet: Boven in het scherm de werkbalk.

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html Rooster Deze foto werd gebruikt in de hoogste resolutie. En dit is het einderesultaat: Het is heel belangrijk van

Nadere informatie

Verbinden met FTP server

Verbinden met FTP server We gaan kijken naar: Verbinden met een FTP server Je FTP wachtwoord veranderen Je website bekijken Bestanden op een FTP server zetten Verbinden met FTP server Websites staan op een webserver. Een webserver

Nadere informatie

DVD Shrink. www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice

DVD Shrink. www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice DVD Shrink www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice . Inhoudsopgave. INHOUDSOPGAVE. DISCLAIMER 3. HOOFDSCHERM EN TIPS 4. DE KOPIËREN DVD OPENEN EN ANALYSEREN 4. EEN DVD IN

Nadere informatie

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding TALENT IN ZICHT Introductie Talentgebied (01) MVI Media, Vormgeving en ICT Thema (01) Expositie X Titel opdracht (01) Mens en Dier veranderen Duur opdracht Inleiding In deze opdracht ga je Photoshop verder

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Les: Egggplant (Ei-plant)

Les: Egggplant (Ei-plant) Anim8or lessen: Ei-plant (egg-plant) Blz 1 Les: Egggplant (Ei-plant) Een Ei-plant bouwen Deze les beschrijft hoe je een ei-plant maakt. Het gebruikt de techniek van blok-bouw, maar start met een vijfhoek,

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD Handleiding BCAD www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Inhoudsopgave Zelf meenemen p. 2 Apparatuur aanzetten p. 2 Microfilm plaatsen en bekijken p. 4 Microfiche plaatsen en bekijken p. 6 Printen of scannen van film

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Werkinstructie MailPoet door Paulien Kuiken AF Zoetermeer

Werkinstructie MailPoet door Paulien Kuiken AF Zoetermeer Werkinstructie MailPoet 2018-04 door Paulien Kuiken AF Zoetermeer 1. Inloggen 2. Nieuwsbrief maken/dupliceren 3. Nieuwsbrief regelmatig opslaan 4. Tekstvelden aanpassen/vullen 5. Tekstvelden en afscheidingen

Nadere informatie

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2013 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Homeplanner

www.dubbelklik.nu Handleiding Homeplanner www.dubbelklik.nu Handleiding Homeplanner Deze extra opdrachten zijn onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

CURSUS DIGITAL STAMPING

CURSUS DIGITAL STAMPING www.truikebron.com INTRO Hierbij van onze gratis cursus Digital Stamping. We hebben hierin geprobeerd om het digitaal stempelen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Stap-voor-stap gaan we weer door de

Nadere informatie

Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint

Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint #01:Voor we een presentatie kunnen maken moeten we eerst materiaal hebben, een idee (maak een presentatie over Breskens), Foto's hier

Nadere informatie

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN HOEKEN AFRONDEN VIA MENU SELECTEREN STAP 1 : Open GIMP STAP 2 : Open de afbeelding : 1. open menu Bestand, 2. kies Openen, 3. blader naar het bestand, 4. druk op

Nadere informatie

ACAD Handleiding 3 - het tekenen van een wielrenner -

ACAD Handleiding 3 - het tekenen van een wielrenner - Ontwerpen en produceren op afstand ACAD Handleiding 3 - het tekenen van een wielrenner - Fontys centrum Metaal Auteur: Ad Willems Versie: 3.1 18-11-2002 Deze lesbrief is vervaardigd in opdracht van de

Nadere informatie

http://www.zeelandtotaal.nl/les_gevorderd/les_1/index_les_1_gev.php

http://www.zeelandtotaal.nl/les_gevorderd/les_1/index_les_1_gev.php 1 van 7 28-5-2010 12:36 We hebben deze situatie voor ons. Misschien met wat andere kleuren maar dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat de linken op de pagina staan en het logo. Het kan zijn dat je

Nadere informatie

Bijlage Solid Modeling met Autodesk Inventor Release 8

Bijlage Solid Modeling met Autodesk Inventor Release 8 Bijlage Solid Modeling met Autodesk Inventor Release 8 De bijlage is bestemd voor gebruikers van Inventor 10 en bevat wijzigingen om het Inventor 8 boek ook geschikt te maken voor Inventor 10. Jan Bootsma

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE...

COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE... Algemeen 2 COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE... 11 TYPEN: WISSEN... 11 COMPUTER AAN ZETTEN...

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009 NX6 User Interface Door: Bas Verschuren Deze maand gaan we binnen de NX Tips&Tricks aandacht besteden aan de User Interface. Roles Met de komst van NX4 zijn de

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007)

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) 1. Inleiding DiginBFT, de digitale indiening van financiële verantwoordingsdocumenten van notarissen en gerechtsdeurwaarders

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen  Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met eigen foto, spiegeling, officiële logo, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. Google, Zoekhulpmiddelen In Photoshop

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Fabsheet: Vinylsnijder Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie