Communicatieplan Het Groene Woud Periode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Communicatieplan Het Groene Woud Periode 2011-2017"

Transcriptie

1 W Ctmt.s WoudfshfRq Betreft: Communicatieplan behorend bij PVA van Uitbreidingsplan 'Het Groene Woud' Auteur: Yvonne van Staveren Bijdragen van: Projectgroep 'Het Groene Woud' Status document: Definitief Datum: 12 februari 2012

2 Éf Aanleiding Het Groene Woud is een uitbreidingslocatie voor woningbouw aan de noordoost rand van Woudenberg. In 2007 is hier een start gemaakt met de bouw van circa 400 woningen. Het plan kent nu nog 4 deelgebieden die gefaseerd in een periode tot 2017 worden ingevuld. Het deelgebied 1 is inmiddels gereed en in deelgebied 2 is kortgeleden de woningbouw van start gegaan. In voorgaande periode waren de communicatie-inspanningen altijd ad-hoc. Het ontbrak aan een communicatiestrategie en communicatieplanning. In 2011 is de visie voor het Groene Woud uit 2004 herijkt. Naar aanleiding van deze herijking is een uitvoeringsplan opgesteld, het zogeheten, Plan van Aanpak (PvA). Dit communicatieplan is als bijlage aan het PvA toegevoegd. Aanpak en leeswijzer Het communicatieplan is gebaseerd op een brainstormsessie met 6 leden van de projectgroep Het Groene Woud. Naar aanleiding van deze brainstormsessie is het document Vertrekpunt communicatie Het Groene Woud opgesteld. Samen met het 'Ontwikkelkader HGW ' vormen deze 2 documenten de basis voor dit communicatieplan. In het eerste hoofdstuk worden de beoogde communicatiedoelen besproken. Het tweede hoofdstuk geeft een overzicht van de verschillende doelgroepen en maakt hier onderscheid in. Hoofdstuk 3 behandelt de propositie en de boodschap. In dit hoofdstuk wordt uitgelicht wat de sterke kanten zijn van Het Groene Woud waarop de boodschap is gebaseerd. Het vierde hoofdstuk behandelt 5 strategieën om de doelen uit hoofdstuk 1 te behalen. In hoofdstuk 5 worden de middelen per doelgroep uiteengezet en wordt aandacht besteed aan de concrete uitvoering van de middelen en het tot stand brengen van een gewaarborgde communicatieplanning per jaar. Het laatste hoofdstuk behandelt een aantal aandachtspunten die een risico vormden voor een succesvolle uitvoering van dit plan. Tot slot is het document Vertrekpunt communicatie Het Groene Woud als bijlage toegevoegd.

3 V<kmmm Penode Communicatiedoelen De voornaamste communicatiedoelen zijn: 1. Informeren: De doelgroepen proactief informeren over ontwikkelingen in het Groene Woud (hierna genoemd HGW). 2. Beïnvloeden houding: Positief beïnvloeden van de houding van de doelgroepen ten opzichte van HGW, door interactief te communiceren. 3. Activeren: Potentiële kopers aanzetten tot aankopen van kavels die rechtstreeks aangeboden worden door de gemeente. De gemeente beperkt haar rol hoofdzakelijk tot het informeren en beïnvloeden van de houding van de doelgroepen. Het daadwerkelijk aanzetten tot actie (aankoop van een pand/kavel) ligt grotendeels bij de verkopende partijen, zoals projectontwikkelaars, woningbouwvereniging en/of betrokken makelaars. Mogelijk geeft de gemeente zelf ook bouwkavels uit aan particulieren en gaat zij in die situaties fungeren als verkopende partij.

4 V Cnrnrnm : 'a 2. Doelgroepen Het nieuwbouwproject HGW kent minimaal 7 doelgroepen, zowel particuliere als zakelijke doelgroepen. Dit communicatieplan richt zich met name op de eerste 3 particuliere doelgroepen: 1. Toekomstige bewoners uit Woudenberg (als potentiële kopers) Omdat HGW in eerste instantie wordt gebouwd voor de eigen lokale woonbehoefte, vormen potentiële kopers elders uit het land niet de primaire doelgroep. Hoewel de kopers uiteraard wel welkom zijn in HGW. 2. Huidige bewoners 3. Omwonenden particulieren 4. Overige belanghebbenden, anders dan doelgroepen 1-3. Zoals niet direct- omwonenden die overlast ervaren van de bouw of op een andere manier directe belangen hebben bij de inrichting van het gebied. Er zijn ook verenigingen en bedrijven die behoren tot de doelgroepen van HGW. Deze doelgroepen hebben een andere benadering nodig dan particulieren. Met deze doelgroepen wordt vanuit de projectgroep overlegd en afgestemd. Aangezien er al frequent direct contact is met deze doelgroepen is geen apart communicatieplan voor de zakelijke doelgroepen nodig. De zakelijke doelgroepen zijn: 1. Aangrenzende bedrijven 2. Bewonersorganisaties (organisaties waarin bewoners zich hebben verenigd, zoals een klankbordgroep, bewonersvereniging, etc) 3. Woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars (zoals Vallei Wonen en Van der Mheen) en makelaars 4. Overige (keten)partners

5 , : émmm Wovdmbmtf 3. Propositie en boodschap Waarom willen mensen in het Groene Woud wonen? Omdat het een groene, ruim opgezette woonwijk is voor jong en oud. Er zijn woningen beschikbaar voor iedere levensfase met bijbehorende voorzieningen op korte afstand. Leefbaarheid staat centraal. Veel groen, speelvoorzieningen, extra aandacht voor veiligheid, verkeer en sociale contacten. Daarom Het Groene Woud Groene wijk: karakteristiek, duurzaam en multifunctioneel groen Veelzijdig: alles aanwezig voor jong tot oud (starters, gezinnen met kinderen en ouderen) Veilig: alle woningen politie keurmerk Nieuwbouw Verkeersvriendelijk: goede bereikbaarheid naar centrum en autowegen en zoveel mogelijk autoluwe straten in de woonwijken. Duurzaam: energiezuinige woningen Voorzieningen: voor iedereen dichtbij Betaalbare woningen: betaalbaar wonen met kwaliteit De propositie is voornamelijk gebaseerd op hoofdstuk 2 De toekomst van Het Groene Woud uit het visiedocument Uitbreidingsplan 'Het Groene Woud' uit 2004 die in het in 2011 opgestelde Ontwikkelkader ongewijzigd is overgenomen. Boodschap Uit bovenstaande propositie is onderstaande boodschap afgeleid: Het Groene Woud: voor iedereen groen en dichtbij voor iedere fase in Je leven. Toelichting boodschap: Het woord 'dichtbij' heeft in de voorgestelde boodschap een dubbele betekenis. HGW is qua ligging dichtbij waar de doelgroep nu al woont, maar ook alle voorzieningen zijn dichtbij. De boodschap is bedoeld als leidraad in de communicatie-uitingen. Deze hoeft niet letterlijk terug te komen in alle uitingen. Maar alle communicatie-uitingen worden gemaakt met de boodschap in het achterhoofd.

6 3. Om de eerdergenoemde doelen te bereiken bij de doelgroepen worden onderstaande strategieën 4. Strategieën toegepast. 4.1 Vertel het niet alleen, maar laat het zien Om positieve associaties te bewerkstellingen bij potentiële kopers helpen sfeerimpressies vaak beter dan woorden. Mensen krijgen direct een gevoel bij een afbeelding, wat zij niet of minder hebben bij het lezen van een beschrijving. In zoveel mogelijk uitingen wordt daarom gebruik gemaakt van beeldmateriaal. Zoals bijvoorbeeld schetsen van hoe de huizen en de wijk eruit gaan zien (zoals de afbeelding op de titelpagina van dit document). Doel is mensen een gevoel te geven bij het wonen in HGW. 4.2 Concreet communiceren Voorkomen van algemene termen als 'duurzaam' en 'leefbaarheid'. Direct en concreet communiceren om aan te geven wat ermee bedoeld wordt. Een aantal voorbeelden: Niet Veiligheid Duurzame woningen Voorzieningen Wel alle woningen hebben een politie keurmerk Alle woningen zijn energiezuinig of verbruiken weinig energie. Speeltuintjes, winkels, scholen, huisartsenposten, apotheken. consultatiebureaus, etc Het nadeel van het gebruiken van algemene termen is dat ze heel breed inzetbaar zijn. Door de brede betekenis van de termen is het voor de doelgroepen niet precies duidelijk wat de toegevoegde waarde is voor henzelf (what's in it for me?). Daarom blijven dergelijke termen in deze context niet goed 'hangen' en dragen ze niet bij aan de doelen pro-actief informeren en beïnvloeden van houding. Naast het vermijden van vakjargon houdt concreet communiceren ook in: Actief taalgebruik (voorkom werkwoorden als 'worden' en 'zullen' Wat de koper kan verwachten (aan informatie/communicatie, de wijk en het huis) Wat de koper moet doen om een huis te kopen 4.3 Lokaal gericht De doelgroep zijn de huidige inwoners van Woudenberg. Deze lokale doelgroep wordt het beste bereikt met lokale middelen, zoals de Woudenberger met een bereik van meer dan 80% in Woudenberg. We gebruiken middelen die de doelgroep al gebruikt op plaatsen waar de mensen al komen.

7 V c WovdtNbfiUf " 4.4 Actuele, relevante en betrouwbare informatie per doelgroep Informeer de doelgroepen actief met actuele, betrouwbare en voor hen relevante informatie. Voor omwonenden en huidige bewoners is andere informatie relevant dan voor potentiële kopers. Deze doelgroepen worden daarom op een eigen manier bediend. Potentiële kopers die al geïnteresseerd zijn willen niet steeds naar de website om te kijken of er al (of nog) nieuwe woningen in de verkoop zijn. Zij willen niet op zoek naar de informatie maar geven er de voorkeur aan dat de informatie hen vindt/wordt aangeboden door bijvoorbeeld een digitale nieuwsbrief, Twitter of Facebook. Deze verwachting past bij het eerste doel om pro-actief te informeren. 4.5 Interactief communiceren Communicatie is een interactief proces, waarbij zowel de zender als de ontvanger communiceren. In de communicatie spelen we hierop in. Met sociaal media kanalen, zoals Facebook en Twitter hebben de doelgroepen de mogelijkheid om zich te informeren en om vragen te stellen en ervaringen en foto's te delen. De projectgroepleden kunnen op een laagdrempelige manier informatie delen en in contact komen met (nieuwe) bewoners.

8 W Cimtm WoiiilsbflKf -«aisifs^*- 5. Communicatiemiddelen Welk middel ingezet wordt is afhankelijk van de doelgroep. Daarom is in dit hoofdstuk een verdeling gemaakt van de middelen per doelgroep. Eerst worden de middelen besproken die horen bij de eerste doelgroep: de potentiële kopers. In de tweede paragraaf komen de middelen aan bod voor de tweede doelgroep: de omwonenden en bewoners. Vervolgens worden de voornaamste acties die behoren bij de middelen uiteen gezet met de daarbij behorende taakverdeling. Tot slot wordt een methode aangereikt om een volledige communicatieplanning per jaar te waarborgen. 5.1 Middelen doelgroep 1: Potentiële kopers Voor vrijwel alle benoemde communicatiemiddelen geldt: gebruik beeld en wees concreet. Geef vast een impressie van hoe het gaat worden. Geef een gevoel mee. Stel bovendien in alle uitingen de vraag vanuit de geïnteresseerden centraal 'what's in it for me?'. Facebook Het doel van de Facebookpagina HGW is om potentiële kopers te informeren over Het Groene Woud, de actuele ontwikkelingen die daar plaatsvinden en om in contact te komen met de doelgroep, ledereen kan eenvoudig een bericht achterlaten op het zogeheten 'Prikbord'. De pagina is primair gericht op potentiële kopers maar ook toegankelijk voor omwonenden en andere particuliere doelgroepen die geïnteresseerd zijn in ontwikkelingen rondom HGW. Op de Facebookpagina van HGW wordt relevante en actuele informatie aangeboden over: Nieuws en planning de wijk en voorzieningen het type huizen evenementen (zoals bewonersavonden) contactgegevens van verkopende makelaars Aanmelden nieuwsbrief Op de Facebookpagina worden ook vragen beantwoord van bewoners en bewonersavonden aangekondigd. Exacte informatie over de huizen wordt aangeboden via de makelaar. Het gaat dan om informatie als: prijzen, uitbouwmogelijkheden, opties nemen, beschikbaarheid, etc. De Facebookpagina is vindbaar via Google, de gemeente website en website(s) van de makelaar(s) en/of projectontwikkelaars. Waarom Facebook? De gemeente Woudenberg heeft nog niet eerder gebruik gemaakt van Facebook. Daarom is de Facebook pagina van HGW een pilot. Het gebruik van Facebook boven een subsite heeft een aantal belangrijke voordelen: in 60 minuten is de pagina gemaakt, hoeft geen (sub)website gebouwd te worden. gratis

9 ^ betere vindbaarheid in Google (toekomstige) bewoners kunnen reageren/vragen stellen door een bericht achter te laten op het 'Prikbord'. voor iedereen toegankelijk (ook voor mensen die niet lid zijn van Facebook) actueel en kort nieuws gemakkelijk te plaatsen net als foto's (van bv de bouw) en video's Facebook pagina is te koppelen aan Twitter. Nieuwsberichten die we op de Facebookpagina plaatsen komen automatisch op Twitter. Daardoor kost het plaatsen van nieuws minder tijd dan met een reguliere website. groter bereik. Mensen kunnen op de knop 'like' klikken als ze de pagina leuk vinden. Ze worden dan fan van het project. Nieuws van de Facebookpagina HGW komt vervolgens ook op de pagina van je fans. Dat zien hun vrienden weer en ontstaat er een olievlek. het beheer kan door iedereen worden uitgevoerd met een account op Facebook en die hiervoor rechten heeft. Het beheer kan daardoor in een later stadium (indien gewenst) gemakkelijk overgedragen worden aan en/of gedeeld worden met verkopende makelaars of projectontwikkelaars. Bij de start is de gemeente initiatiefnemer, beheerder en 'eigenaar'. Kortom Facebook is een voordelig middel om laagdrempelig in contact te komen met de doelgroepen. Actie: het actualiseren van de Facebookpagina is een vast punt op de agenda van ieder projectgroepoverleg. Als er teksten geactualiseerd moeten worden, wordt direct bepaald wie dat gaat doen en de actie wordt geplaatst op de actiepuntenlijst. Gemeente website De algemene informatie op de Facebookpagina is ook te vinden op de website in pdf vorm. Dit bestand is bedoeld voor de mensen die bij voorkeur geen gebruik maken van Facebook. Het gaat om statische informatie over de wijk, de planning en contactgegevens voor meer informatie. Via de website kunnen geïnteresseerden zich aan- en afmelden voor de nieuwsbrief. Ook wordt verwezen naar de Facebookpagina vanaf de website, vanaf de volgende plaatsen: Inwoners -> Ruimtelijke ordening -> Nieuwbouw (nieuw aan te maken pagina) Nieuws en actualiteit-> Projecten -> Woningbouw (bestaande pagina) Op deze pagina's komt een korte samenvatting van de nieuwbouwprojecten. Nu is dat al deels het geval bij de pagina: Nieuws en actualiteit -> Projecten -> Woningbouw. Op deze pagina staat een kort stukje van 2 regels over het project Prinses Amalialaan. Hierbij komt ook een stukje te staan over het project Het Groene Woud met een link naar de Facebookpagina en mogelijkheid om te abonneren op de digitale nieuwsbrief. Digitale nieuwsbrief Door middel van een nieuwsbrief worden potentiële kopers actief geïnformeerd. De nieuwsbrief is een verlengde van de Facebookpagina.

10 Wovdavbaiq De nieuwsbrief wordt alleen verspreid als er ook daadwerkelijk nieuws is (bv 3 keer per jaar), bijvoorbeeld als: een nieuwe fase in de verkoop gaat er nog enkele woningen van een bestaande fase te koop zijn de bouw bijna gaat beginnen woningen worden opgeleverd nieuwe voorzieningen worden aangelegd Aandachtspunt: Een extra nieuwsbrief kan niet geïntegreerd worden in de huidige website, daarom wordt de nieuwsbrief als verstuurd aan de abonnees via de website: Via standaard sjablonen kan op vrij eenvoudige wijze gratis nieuwsbrieven worden verzonden naar grote groepen gebruikers. Geïnteresseerden kunnen zich zelf geautomatiseerd in-en uitschrijven via een button op de gemeente website en de Facebookpagina. Actie: de nieuwsbrief is (net als het actualiseren van de website) een vast punt op de agenda van ieder projectgroepoverleg. Als er nieuws is, wordt direct bepaald wie het bericht gaat schrijven en wat de deadline is en plaats het op de actiepuntenlijst. Verkoopbrochure via makelaars Voor iedere fase komt er een verkoopbrochure. Deze brochure wordt ontwikkelt door de samenwerkende makelaar en/of projectontwikkelaar. Deze is immers gespecialiseerd in de verkoop van woningen. Deze brochure wordt als download aangeboden op de website en Facebook, naar verwezen in de nieuwsbrief en is af te halen bij het gemeentehuis en de samenwerkende makelaars en/of projectontwikkelaars. Twitter Nieuws vanuit HGW wordt ook via Twitter verspreid. Hiervoor gebruiken we het Twitter account van de gemeente Woudenberg. Alle berichten rondom HGW krijgen wel dezelfde hashtag (zoekterm) mee, namelijk #hetgroenewoud. 5.2 Middelen doelgroep 2: omwonenden en bewoners van HGW De communicatiedoelen voor de doelgroepen 2 en 3 zijn: informeren (over ontwikkelingen en werkzaamheden) houding positief beïnvloeden ten opzichte van HGW

11 SfLnm Wovtimbtm, Bewonersavonden Blijven organiseren van bewonersavonden in de eigen wijk rondom een actueel thema, bij voorkeur 1 of 2 maal per jaar. Bijvoorbeeld als de bouw van een nieuwe fase begint en een fase bijna wordt afgerond/opgeleverd. Vragen die tijdens de bewonersavonden centraal zijn: Wat gaat er precies gebeuren? (wat wordt wanneer aangelegd, etc) Wat zijn de gevolgen voor mij als bewoner of omwonenden? o Geluidsoverlast? o Bouwperiode? o Bereikbaarheid: worden wegen afgesloten of nieuwe wegen aangelegd? o Komen er extra voorzieningen? Wat voor woningen worden er gebouwd? Is er al veel verkocht? Etc Informeren over werkzaamheden en bijkomend overlast Momenteel ontvangen omwonenden een brief wanneer zij mogelijk hinder ondervinden van werkzaamheden. Deze manier van communicatie blijft in stand. Bewoners zijn gewend aan deze vorm van communiceren en bereikt alle omwonenden. Overstappen naar een digitale vorm is voordeliger maar omdat (waarschijnlijk) niet iedere bewoner beschikt over internet bereikt de informatie dan niet de gehele doelgroep. Digitale wijknetwerken Woudenberg is ingedeeld in 6 wijken. Iedere wijk heeft een online wijknetwerk, een wijkcoördinator en meerdere straatcoördinatoren. Ook het gebied Het Groene Woud heeft een eigen wijknetwerk. In de communicatie richting omwonenden werken we samen met de wooncoördinator en communiceren we interactief via het online wijknetwerk. Op de andere 5 wijknetwerken kan eventueel ook worden geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom het Groene Woud en de Facebookpagina onder de aandacht gebracht worden. Maar het wijknetwerk Het Groene Woud staat centraal. 5.3 Middelen voor beide doelgroepen Een aantal middelen zijn voor beide doelgroepen aan te raden. Centraal informatiepunt De projectleider is het gezicht en centrale contactpersoon voor project Het Groene Woud. Zowel (potentiële) kopers als voor bewoners en omwonenden. Het centrale contactpersoon registreert de vragen, zet deze uit binnen het projectteam en bewaakt de afhandeling van de vragen. Actie: Tijdens de projectgroep worden de gestelde vragen gedeeld. De vragen en antwoorden worden opgeslagen in een archiefmap HGW in Verseon. Als vragen meerdere malen gesteld worden, krijgen ze een plaats in de nieuwsbrief en/of de Facebookpagina. 10

12 Wovdmbmq Lokale kranten Mijlpalen bij de ontwikkeling van HGW wordt gecommuniceerd via persberichten aan de regionale en lokale pers. Overig, relevant nieuws wordt geplaatst op de Gemeentenieuwspagina in De Wouderberger. Ruim 80 procent van de Woudenbergse bevolking is geabonneerd op De Woudenberger. Deze krant heeft hierdoor een hoog bereik. Aandachtspunt: Momenteel wordt er gezocht naar bezuinigingsmogelijkheden voor de publicatiekosten in de lokale krant. Dat betekent dat op termijn de berichten niet meer geplaatst worden op de Gemeentenieuwspagina maar alleen digitaal verspreid bijvoorbeeld op de website, Facebook en de online wijknetwerken. Aanvullende werking De drie genoemde communicatiemiddelen werken aanvullend. In de nieuwsitems op de Gemeentenieuwspagina wordt verwezen naar de Facebookpagina en gewezen op de mogelijkheid om gratis te abonneren op de digitale nieuwsbrief. Door de combinatie van deze middelen heeft iedere inwoner van Woudenberg de mogelijkheid om zich te informeren over HGW. 5.4 Uitvoering De projectleider is, net als voor andere onderdelen binnen het project, ook eigenaar van de communicatie van het project. De communicatieadviseur ondersteunt de projectleider in zijn of haar rol door te adviseren en regelmatig aan te sluiten bij projectgroepvergaderingen. Daarnaast redigeert de communicatieadviseur teksten en zorgt samen met de webmaster voor plaatsing en verspreiding. De projectgroep heeft een essentiële rol bij de uitvoering van de communicatie. Het grootste deel van de uitvoering van de communicatie ligt bij de afzonderlijke projectgroepleden. De communicatieadviseur adviseert, redigeert en verspreid. Maar heeft niet de uren om meer communicatieactiviteiten op zich te nemen. Onderstaande tabellen geven inzicht in de voornaamste activiteiten die nodig zijn om de genoemde middelen succesvol in te zetten. Voor de doelgroepen zijn aparte tabellen gebruikt. Activiteitenoverzicht doelgroep 1: potentiële kopers Middel Acties Facebookpagina Aanleveren en actueel houden van teksten Voorstel inhoud en redactie teksten Aanleveren van korte nieuws items en foto's (doorlopend) bij communicatieadviseur Uitvoerder Communicatieadviseur projectgroep Projectgroep Uren Digitale nieuwsbrief Vaststellen inhoud Aanleveren nieuwsitems bij Projectgroep (incl. communicatieadviseur) Projectgroep 11

13 Wovdmbmq communicatieadviseur Redactie en advies Opmaken format voor de nieuwsbrief Opmaken en verspreiden nieuwsbrief via website Communicatieadviseur Webmaster Webmaster Website Pdf bestand maken van de algemene informatie aangeboden via Facebook Knop 'aanmelden nieuwsbrief' plaatsen op website + link naar Facebook Pagina aanmaken 'Nieuwbouw' (onder Inwoners - > Ruimtelijke Ordening) Tekst vd pagina's 'Nieuwbouw' en 'Woningbouw' {onder Nieuws en actualiteit -> projecten) Communicatieadviseur Webmaster Webmaster Communicatieadviseur Verkoop Tekst, beeldmateriaal aanleveren brochure Opdracht tot opmaak, drukken en verspreiden Tabel 1: uitvoering middelen doelgroep 1: potentiële kopers Makelaar of projectontwikkelaar Activiteitenoverzicht doelgroep 2: omwonenden en bewoners Middel Brieven aan omwonenden Acties Schrijven en verspreiden Uitvoerder(s) Vakinhoudelijk projectgroeplid Uren Bewoners- avonden Zaal reserveren, koffie, thee en koek, etc mogelijk met microfoon en/of beamer Omwonenden en bewoners uitnodigen per brief Draaiboek opstellen Secretariaat Projectgroep ondersteund door secretariaat Com. Adviseur + secretariaat. Interactie via Afspreken met wijkcoördinator HGW om kennis te online wijknetwerken afstemmen. maken en met elkaar de communicatieactiviteiten Nieuws publiceren op de online wijknetwerk HGW Plaatsen van evenementen (zoals bewonersbijeenkomsten) op wijknetwerk HGW Reacties wijknetwerken monitoren en doorsturen Reageren op reacties van het wijknetwerken Tabel 2: uitvoering middelen doelgroep 2: omwonenden en bewoners Projectleider (of com adviseur namens projectleider) Communicatieadviseur en webmaster Projectleider 12

14 VV M-OK/f \7>/ R( f Activiteitenoverzicht: doelgroepen 1 tot en met 3 Middel Acties Lokale Vaststellen welke mijlpalen als persbericht worden kranten uitgegeven Teksten voor nieuwsitems Facebook en digitale nieuwsbrief worden hergebruikt Redactie en zorgen voor publicatie Uitvoerder Projectgroep en com adviseur Nvt communicatieadviseur Centraal informatiepunt 1 telefoonnummer en 1 mailadres (bv: groenewoudpgemwoudenberg.nl) vermelden bij alle communicatieuitingen Projectgroepleden + communicatieadviseur op letten Tabel 3: uitvoering middelen doelgroepen l-3:potentiële kopers, omwonenden en bewoners LET OP Bij alle bovengenoemde communicatie-activiteiten (met name bij optredens naar de burger) dient te worden bepaald of het wenselijk / zinvol / noodzakelijk is een bestuurder te betrekken / actief in te schakelen. De projectleider en de communicatieadviseur bepreken dit eerst onderling en leggen het daarna tijdig voor aan de betreffende portefeuillehouder(s) Planning Om de structurele aanpak van de communicatie te bewaken wordt per jaar een communicatieplanning gemaakt. In deze planning staat vermeld welke communicatieactiviteiten wanneer plaatsvinden en door wie. Door een aantal kolommen toe te voegen aan de 'reguliere' planning per jaar wordt een gedegen communicatieplanning gerealiseerd, mits in de reguliere planning de mijlpalen voldoende zijn benoemd. De kolommen die worden toegevoegd zijn: communicatie nodig? (ja of nee), doelgroepen (1,2 en/of 3), middel (keuze uit de in dit hoofdstuk benoemde middelen), uitvoerder en ingeschatte uren. Door deze vragen te stellen bij de activiteiten in iedere fase komt er een volledige communicatieplanning tot stand. De communicatieadviseur helpt de projectgroep bij de communicatieplanning met advies tijdens projectgroepvergaderingen. 5.6 Aandachtspunten In deze paragraaf worden aandachtspunten behandeld die een risico vormen voor de uitvoering van de eerder genoemde middelen. 13

15 kflmm WovdeidfOÊq Communicatie structureel op de agenda Het eerste en voornaamste communicatiedoel is 'pro-actief informeren', aansluitend is hierop de strategie geformuleerd 'Actuele, relevante en betrouwbare informatie per doelgroep'. Dit betekent dat de doelgroepen doorlopend tijdig geïnformeerd worden over relevant nieuws. Dit kan alleen wanneer er structureel aandacht is voor communicatie. Doel is immers om informatie tijdig te delen met de doelgroepen. Daarom staat communicatie tijdens iedere vergadering op de agenda. In de notulen en de actielijst worden de communicatieacties (inclusief publicatiedatum en uitvoerder) opgenomen en gedeeld met de communicatieadviseur. Deze actielijst is een aanvulling op de communicatie jaarplanning. Beeldmateriaal Beeldmateriaal is een van de strategieën in dit communicatietraject. Voor iedere bouwfase worden door de projectontwikkelaar verschillende schetsen gemaakt om een impressie te geven van de wijken en huizen die nog gebouwd worden. Dit beeldmateriaal mag in de uitingen niet ontbreken. De projectleider onderhoudt de contacten met de projectontwikkelaar en beheert dit proces. Het vervaardigen van aanvullend beeldmateriaal kan door foto's te maken van het resultaat van eerdere fases en van bouwactiviteiten van lopende fases. 14

16 Bijlage: Vertrekpunt Communicatie Het Groene Woud Datum: Aanwezigen: Linda Haafkens Frans Stuyfzand Henk Voulon Myrthe Valé Nicole Verlangen - Yvonne van Staveren Het doel van deze bijeenkomst was om te komen tot gedeelde uitgangspunten op het gebied van communicatie. Hiervoor zijn drie vragen beantwoord: 1. Wat willen we bereiken met de communicatie vanuit het project Het Groene Woud? 2. Wie zijn onze doelgroepen? 3. Hoe willen we het Groene Woud positioneren? Met andere woorden: wat maakt het Groene Woud bijzonder? Communicatiedoelen: De voornaamste doelen vanuit het project zijn: 4. De doelgroepen proactief informeren over ontwikkelingen in het Groene Woud. 5. Positief beïnvloeden houding potentiële bewoners, door: a. te enthousiasmeren voor wonen in het Groene Woud door een duidelijke positionering. b. Negatieve aannames (bv gebrek aan voorzieningen) om te buigen of te verzwakken en positieve aannames (bv dorpse karakter) te versterken. 6. Potentiële kopers aanzetten tot aankopen van kavels rechtstreeks aangeboden door de gemeente. De gemeente beperkt haar rol hoofdzakelijk tot het informeren en beïnvloeden van de houding van de doelgroepen. Het daadwerkelijk aanzetten tot actie (aankoop van een pand/kavel) ligt grotendeels bij de projectontwikkelaars en/of woningbouwvereniging en/of betrokken makelaars. Doelgroepen: 6. Toekomstige bewoners 7. Huidige bewoners 8. Omwonenden a. bedrijven b. particulieren 9. Bewonersorganisaties (organisaties waarin bewoners zich hebben verenigd, zoals een klankbordgroep, vereniging eigen huis, etc) 10. Ketenpartners 11. Woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars (zoals Vallei Wonen en Van der Mheen)Makelaars 15

17 Besproken zijn ook de bewoners van de wijk Het Zeeland in Woudenberg. De verwachting binnen de projectgroep is dat deze bewoners dermate tevreden zijn in hun woonwijk dat zij waarschijnlijk niet snel geneigd zijn te verhuizen naar een woning buiten deze wijk, zoals een nieuwbouwwoning in Het Groene Woud. De gemeente bereiken geluiden dat het Groene Woud geen extra voordelen biedt ten opzichte van hun eigen wijk, met name op het gebied van speelvoorzieningen. Het is niet duidelijk of deze aanname breed gedragen wordt door de inwoners van de wijk Het Zeeland. Conclusies die hieruit zijn getrokken: - in onze communicatie moeten we proberen het vooroordeel dat er (te) weinig voorzieningen komen in het Groene Woud weg te nemen of minstens te verminderen. Dat we onze communicatie niet specifiek moeten richten op de inwoners van één wijk, maar op alle potentiële bewoners in Woudenberg breed. Propositie Waarom willen mensen in het Groene Woud wonen? Omdat het een groene, ruim opgezette woonwijk is voor jong en oud. Er zijn woningen beschikbaar voor iedere levensfase met bijbehorende voorzieningen op korte afstand. Leefbaarheid staat centraal. Veel groen, speelvoorzieningen, extra aandacht voor veiligheid, verkeer en sociale contacten. Boodschap Deze hebben we nog niet geformuleerd. Voorgesteld is om deze af te leiden van de visie. Een genoemde pay-off/slogan: Een groene wijk voor jong en oud. Actiepunten korte termijn: Deadline Activiteit (2011) Eigenaar/ Uitvoerder Uitwerken notulen Yvonne Concept communicatieplan Yvonne Alle veel voorkomende vragen van (toekomstige) Linda, Frans, bewoners en bedrijven ingezameld. Antwoorden op Henk, Myrthe, deze vragen bespreken bij vergadering in augustus. Nicole, Aart, Tineke en Ruud Voorstel voor navigatiestructuur subsite + verwijzing Yvonne van homepage gemeente naar subsite en voorstel voor actueel houden webteksten versie communicatieplan (verwerken e Yvonne aanpassingen, aanscherping, etc). 16

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie Communicatie en participatie Beleid / project: Documentversie: WISH 1.0 / 4 oktober 2011 (definitief) Paragraaf 5.4 van het projectplan WISH (pagina 12) is gewijd aan Informatie en communicatie. Dit document

Nadere informatie

Communicatieplan windenergie

Communicatieplan windenergie Communicatieplan windenergie 1. Inleiding De eigenaren van alle windturbines in Dongeradeel hebben de wens geuit om 23 turbines in Dongeradeel in te ruilen voor een cluster van maximaal 4 grote turbines.

Nadere informatie

Communicatie/participatieplan

Communicatie/participatieplan Bijlage 2 Communicatie/participatieplan 1. Omschrijving Het riool in het Engelse Werk, Dwarsakkers en Royenstein verkeert in slechte staat en moet worden vervangen. Ook moet het regenwater worden afgekoppeld

Nadere informatie

Communicatiebeleid. Ruud Raats Bas Kemper

Communicatiebeleid. Ruud Raats Bas Kemper Communicatiebeleid Ruud Raats Bas Kemper Versie definitief 22 juni 2016 Inhoudsopgave Leeswijzer 3 Waarom een communicatiebeleidsplan? 4 Overall doel communicatie 4 Communicatiedoelstellingen 4 Voor wie

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015 Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot Januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Onderzoeksverantwoording... 4 2.2 Hoe tevreden

Nadere informatie

Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder

Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): De heer van Kleef De heer R. Verhoeven (extern adviseur) Datum 26-03-2014 Definitief rapport Inhoud 1.

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

3.C.2 Communicatieplan

3.C.2 Communicatieplan 3.C.2 Communicatieplan Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelgroepen en doelstellingen... 4 3. Communicatiemiddelen... 5 4. Verantwoordelijkheid en planning... 6 pagina 2 / 6 1. Inleiding Ziut heeft Maatschappelijk

Nadere informatie

Notitie. Communicatie CO 2 -reductie en -prestatieladder. 1 Communicatieplan

Notitie. Communicatie CO 2 -reductie en -prestatieladder. 1 Communicatieplan Notitie Concept Contactpersoon Tom van der Weegen Datum 19 december 2014 Communicatie CO 2 -reductie en -prestatieladder 1 Communicatieplan Communicatiedoelstelling Doelgroepen weten dat Tauw actief bezig

Nadere informatie

Social media workshop

Social media workshop Social media workshop Doel van vandaag: Een introductie, wat is social media. Verdieping binnen een Facebook fanpage. Wat is Social Media Social media zijn communicatiekanalen op internet waarop informatie,

Nadere informatie

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting LES 2: WORDPRESS.COM Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting Video s: https://www.youtube.com/playlist?list=plucz7ifg5tjtrbktrhdnf-vjebqtjmcby Tijd: 1 uur en 45 minuten

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van. Henzen Wegenbouw B.V.

Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van. Henzen Wegenbouw B.V. Communicatieplan Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2 Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van Henzen Wegenbouw B.V. Auteur(s): Dhr. P. Henzen, (Directie) Mevr. H. Nawijn (CO 2-functionaris)

Nadere informatie

De magie van marketing = meer business

De magie van marketing = meer business De magie van marketing = meer business Jos Maassen Make Marketing Magic Agenda Huidige markt Accountants Hoe zorgt marketing voor meer business? De aanbieding van Exact Marketing abonnement Marketingscan,

Nadere informatie

Handleiding communicatie rondom voorzieningen

Handleiding communicatie rondom voorzieningen Handleiding communicatie rondom voorzieningen Inleiding Betrokkenheid speelt een belangrijke rol bij het opzetten en/of in stand houden van gemeenschapsvoorzieningen. Communicatie is daarbij een kritische

Nadere informatie

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen:

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: 59 9 COMMUNICATIEPLAN Op het moment dat een afdeling de beoordeling zwak of zeer zwak krijgt, komt er meteen veel op de schoolleiding af. Een zeer zwakke school heeft zes weken de tijd om een verbeterplan

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder plan CO 2 -prestatieladder 2 Colofon Titel plan CO 2 prestatieladder Status definitief Versie 1.0 Datum 16-08-2012 Auteurs plan CO 2 prestatieladder 3 INHOUDSOPGAVE Colofon 2 Hoofdstuk 1 Inleiding... 4

Nadere informatie

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn 01. Communicatiemiddelen en wanneer en / of waarom. Communicatiemiddel Mondeling Bijeenkomst Wmo-raad Circa een keer per zes weken regulier overleg over zaken aangaande

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Werken met Mailchimp op Facebook. Hoe werkt Mailchimp en wat kunt u ermee?

Werken met Mailchimp op Facebook. Hoe werkt Mailchimp en wat kunt u ermee? Werken met Mailchimp op Facebook Hoe werkt Mailchimp en wat kunt u ermee? Inleiding In dit whitepaper leest u wat u kunt met Mailchimp als e-mailmarketing platform. Er zijn een groot aantal e-mail marketing

Nadere informatie

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk;

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk; MEMO Aan Van : Jan Arie Meijer : Carole Bakker Onderwerp : Communicatieplan Promotie jachthaven Hellevoetsluis Datum : 26 oktober 2012 1. Inleiding Op 13 oktober 2011 (advies 20110670) heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Nederlandsche Tafelronde PROMOTEN VAN ACTIVITEITEN EN NIEUWS V 1.0. 25 MAART 2012

Nederlandsche Tafelronde PROMOTEN VAN ACTIVITEITEN EN NIEUWS V 1.0. 25 MAART 2012 Nederlandsche Tafelronde PROMOTEN VAN ACTIVITEITEN EN NIEUWS V 1.0. 25 MAART 2012 WAAROM DEZE PRESENTATIE? Nederlandsche Tafelrondes zijn zeer actief. Jaarlijks worden er diverse activiteiten georganiseerd,

Nadere informatie

OR en socialmedia. MEDEZEGGENSCHAP in beweging, 6 maart 2015. Laura van Hofwegen InMedezeggenschap

OR en socialmedia. MEDEZEGGENSCHAP in beweging, 6 maart 2015. Laura van Hofwegen InMedezeggenschap OR en socialmedia MEDEZEGGENSCHAP in beweging, 6 maart 2015 Laura van Hofwegen InMedezeggenschap Programma 1. Inleiding 2. Ervaringen 3. Wensen, doelen en randvoorwaarden 4. Keuze medium 5. Korte berichten

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN. versie 2 dd 10 september 2014. Auteurs: Betty Sinke, Jacqueline Overbeeke, Mieke Vleugel, Freek Brouwer, Hans Meijer

COMMUNICATIEPLAN. versie 2 dd 10 september 2014. Auteurs: Betty Sinke, Jacqueline Overbeeke, Mieke Vleugel, Freek Brouwer, Hans Meijer COMMUNICATIEPLAN versie 2 dd 10 september 2014 Auteurs: Betty Sinke, Jacqueline Overbeeke, Mieke Vleugel, Freek Brouwer, Hans Meijer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel... 3 Uitgangspunten... 3 Inhoud van

Nadere informatie

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Gemeente Beemster Versie: definitief Goedkeuring: gemeentesecretaris Beemster, Els Kroese Juni 2012 Auteur: Nancy van der Vin, Filtercommunicatie

Nadere informatie

Handleiding Dance.nl CMS Systeem

Handleiding Dance.nl CMS Systeem Handleiding Dance.nl CMS Systeem 1 Voorwoord 3 Introductie 3 Aantal vooraf gestelde regels.3 Goed om te weten..3 Promotionele mogelijkheden.3 Vragen en/of opmerkingen..3 Registreren voor gebruik van het

Nadere informatie

Communicatie in de wijk, Werkplan 2013-2015. Voorstel voor Bestuur Stichting DAS Centrum-West. Werkteam Communicatie Venray Centrum-West

Communicatie in de wijk, Werkplan 2013-2015. Voorstel voor Bestuur Stichting DAS Centrum-West. Werkteam Communicatie Venray Centrum-West Communicatie in de wijk, Werkplan 2013-2015 Voorstel voor Bestuur Stichting DAS Centrum-West Werkteam Communicatie Venray Centrum-West 1 1. Doelstelling Wat ik niet weet kan ik ook niet doen. Dit geldt

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

Social Media. Beheer en begeleiding

Social Media. Beheer en begeleiding Social Media Beheer en begeleiding voor de bloemist Handeiding Facebook De term Social Media is tegenwoordig onvermijdbaar en neemt dagelijks toe. In geen enkel land in Europa ligt het bereik van Social

Nadere informatie

handleiding stip website

handleiding stip website handleiding stip website Ontwerp en realisatie website Ontwerpgroep Lale www.lale.n Inhoud - Inloggen CMS - Overzicht Dashbord en toegang tot andere Stip websites - Overzicht Homepage 4- Plaatsen en bewerken

Nadere informatie

handleiding Veiligheidsplanner voorwoord inleiding De stappen van de Lokale stap 01 profiel stap 02 wat is het probleem? stap 03 wat doen wij al?

handleiding Veiligheidsplanner voorwoord inleiding De stappen van de Lokale stap 01 profiel stap 02 wat is het probleem? stap 03 wat doen wij al? handleiding lokale veiligheidsplanner 1 veiligheid door samenwerking handleiding handleiding lokale veiligheidsplanner 2 Welkom bij de internettoepassing Lokale. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie

Nadere informatie

4.8. Aanvullende communicatiediensten

4.8. Aanvullende communicatiediensten 4.8. Aanvullende communicatiediensten De afdeling Communicatie acteert als een full service communicatiebureau voor strategie en creatie zowel offline als online. Door de jarenlange ervaring van onze professionals

Nadere informatie

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Tweezijdige marketing Van oudsher gebruiken organisaties verschillende marketingtechnieken om hun producten of diensten onder de aandacht van potentiële

Nadere informatie

Communicatiestrategie Centrum Den Hoorn

Communicatiestrategie Centrum Den Hoorn Communicatiestrategie Centrum Den Hoorn Inleiding Zo veel mogelijk inwoners van Midden-Delfland, en in het bijzonder inwoners van Den Hoorn, moeten de gelegenheid krijgen om mee te denken bij de verdere

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Communicatiestrategie

Communicatiestrategie Communicatiestrategie Elst Noord Spoorkruisingen Inleiding Het project Spoorkruisingen Elst Noord omvat primair de spoorkruisingen Rijksweg Noord de 1 e Weteringswal. Daarnaast is de wens van de gemeente

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Heerlijk Wonen marketing

Heerlijk Wonen marketing Heerlijk Wonen marketing Succesvol toepassen van online marketing Lambert van der Plas - Adyta Wat doet Adyta? Adyta adviseert, assisteert en dirigeert online marketing strategieën voor kleine tot middelgrote

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven.

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Media tarieven 2019 Alkmaar Marketing Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Hoe? Door Alkmaar te promoten

Nadere informatie

Plan van aanpak ZOJP-carrousel

Plan van aanpak ZOJP-carrousel Plan van aanpak ZOJP-carrousel Organisatie algemeen Definitieve datum hangt samen met de beschikbaarheid van de locatie en de sprekers. Check vooraf of er geen andere belangrijke bijeenkomsten zijn op

Nadere informatie

Het inzetten van social media ten behoeve van kindercentrum t Rovertje.

Het inzetten van social media ten behoeve van kindercentrum t Rovertje. Het inzetten van social media ten behoeve van kindercentrum t Rovertje. Social media wordt in toenemende mate gebruikt door kindercentra om zich te profileren. Facebook en Twitter kunnen gebruikt worden

Nadere informatie

Communicatieplan doorstroomwoningen en nieuwbouw OBC Elsterveld Elst

Communicatieplan doorstroomwoningen en nieuwbouw OBC Elsterveld Elst Communicatieplan doorstroomwoningen en nieuwbouw OBC Elsterveld Elst Omdat de besluitvormingsmomenten voor de nieuwbouw OBC in Elsterveld en de bekendmaking van de plaatsing van 20 doorstroomwoningen in

Nadere informatie

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8 Bijlage 3 Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc 1 van 8 Communicatieplan azc gemeente Gemeente Centraal Orgaan opvang asielzoekers Status: conceptversie

Nadere informatie

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172)

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 1 Inhoud Tips voor u begint... 3 Beginnen met WordPress... 4 Login... 4 Dashboard... 4 Back-up maken van uw website... 5 Bloggen en Pagina s... 6 Tekst editor... 6 Nieuwsbericht maken (Bloggen)... 6 Pagina

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie

Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord. Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015

Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord. Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015 Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015 1. INLEIDING Communicatie is hét instrument waarmee de contacten worden gelegd en onderhouden met de

Nadere informatie

Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder

Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder Pagina 1 van 8 Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Auteur(s): Dhr. G. Verwoerd De heer D. Slothouber 17 december 2013 Definitief rapport Pagina 2 van 8 Inhoud

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Keiser Verkeerstechniek B.V. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van

Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Keiser Verkeerstechniek B.V. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van Communicatieplan Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2 Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van Keiser Verkeerstechniek B.V. Auteur(s): Marko Keiser (Directeur Keiser Verkeerstechniek B.V.)

Nadere informatie

Hyves handleiding voor de Groenteman

Hyves handleiding voor de Groenteman Hyves handleiding voor de Groenteman In deze speciale Hyves handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist Hyves

Nadere informatie

Concept. Google Sites Handleiding

Concept. Google Sites Handleiding Google Sites Handleiding Inhoud Inleiding... 1 Handleiding... 2 Aanmaken Google Site... 2 Aanpassen uiterlijk Google Site... 3 Configureren Google Site... 3 Uitnodigen mede eigenaren, bijdragers en kijkers...

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Aanwinst voor uw fietsmerk

Aanwinst voor uw fietsmerk Aanwinst voor uw fietsmerk Geachte heer/mevrouw, Zoals u weet is ElektrischeFietsen.com al 10 jaar het grootste platform over elektrische fietsen. Wij streven ernaar om onze bezoekers, dit zijn er maandelijks

Nadere informatie

Communicatieplan CO2. Inhoudsopgave. Versie: 1.0 Datum vrijgave: Geldigheidsduur: 1 jaar. Versie 1.0

Communicatieplan CO2. Inhoudsopgave. Versie: 1.0 Datum vrijgave: Geldigheidsduur: 1 jaar. Versie 1.0 Versie: 1.0 Datum vrijgave: 2-5-2016 Geldigheidsduur: 1 jaar Status: Concept Inhoudsopgave Communicatieplan CO2 Versie 1.0 Auteur(s) CO2-werkgroep Autorisatie Ir. H. Beerda Functie Algemeen directeur Datum

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Marketingplan Bedrijventerreinen

Marketingplan Bedrijventerreinen Marketingplan Bedrijventerreinen Alphen Altforst Appeltern Beneden-Leeuwen Boven-Leeuwen Dreumel Maasbommel Wamel 1. Inleiding Momenteel hebben we drie gemeentelijke bedrijventerreinen in de verkoop: Veesteeg

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Marum is na de zomer van 2015 gestart met een onderzoek binnen de gemeente naar mogelijk geschikte

Nadere informatie

Communicatieplan. Onderdeel van de CO 2 -Prestatieladder

Communicatieplan. Onderdeel van de CO 2 -Prestatieladder Onderdeel van de CO 2 -Prestatieladder AL0011 augustus 2015 Onderdeel van de CO 2 -Prestatieladder Auteur Titel: 3.C.2 CO2-Prestatieladder Auteur: Datum: augustus 2015 Goedkeuring directie: Versie: 1.3

Nadere informatie

CODER DOJO. Communicatieplan

CODER DOJO. Communicatieplan CODER DOJO Communicatieplan 1 mei 2018 2 1 AANLEIDING: CODERDOJO Voor de communicatietoolkit dit keer geen themaweek of landelijke campagne, maar een onderwerp waar veel bibliotheken mee werken: CoderDojo.

Nadere informatie

Communicatieplan BESIX met betrekking tot

Communicatieplan BESIX met betrekking tot Communicatieplan BESIX met betrekking tot CO 2 -reductiedoelstellingen 14 september 2011 Definitief rapport, versie 2 Documenttitel Communicatieplan CO 2 reductiedoelstellingen 2011 Verkorte documenttitel

Nadere informatie

CODERDOJO. Communicatieplan

CODERDOJO. Communicatieplan CODERDOJO Communicatieplan 1 mei 2018 2 1 AANLEIDING: CODERDOJO Voor de communicatietoolkit dit keer geen themaweek of landelijke campagne, maar een onderwerp waar veel bibliotheken mee werken: CoderDojo.

Nadere informatie

Binnenstad in kaart. Hoe werkt het?

Binnenstad in kaart. Hoe werkt het? Binnenstad in kaart Hoe werkt het? 0. inleiding In de Leidse binnenstad is veel te ontdekken: winkelen, werken, recreëren en wonen, het komt allemaal samen in het centrum van de stad. De gemeente zorgt

Nadere informatie

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Effectief campagne voeren Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Wat ga ik vandaag vertellen Voorstel ronde Naam Actiegroep Ervaring met campagne voeren/omgaan met de media

Nadere informatie

Communicatieplan Kaderopleiding voor studenten. 2 november 2010 Auteur: Femke Versteegen Team communicatie Graafschap College

Communicatieplan Kaderopleiding voor studenten. 2 november 2010 Auteur: Femke Versteegen Team communicatie Graafschap College Communicatieplan Kaderopleiding voor studenten 2 Auteur: Team communicatie Graafschap College 1. Inleiding De opleidingengroep Sport en bewegen gaat vanaf januari 2011 een kaderopleiding verzorgen voor

Nadere informatie

Social media pakketten

Social media pakketten Social media pakketten Social media Vergroot uw netwerk en vindbaarheid door de inzet van social media Bij Social media denkt u direct aan Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube en Pinterest. Leuk, maar

Nadere informatie

Communicatieplan CO₂-Prestatieladder

Communicatieplan CO₂-Prestatieladder Documentnummer: Communicatieplan CO₂ Document: 2015-12 Communicatieplan CO₂-Prestatieladder Scope 1 en 2 Bedrijf: ToekomstGroep Gedeputeerde Laanweg 47 1619 PB Andijk Postbus 4 1619 ZG Andijk T 0228-594900

Nadere informatie

Communicatie Milieumanagementsysteem en CO2- prestatieladder

Communicatie Milieumanagementsysteem en CO2- prestatieladder Notitie Contactpersoon Tom van der Weegen Datum 7 februari 2017 Kenmerk N015-0110400TOW-dat-V01-NL Communicatie Milieumanagementsysteem en CO2- prestatieladder 1 Communicatieplan Communicatiedoelstelling

Nadere informatie

Haal meer uit facebook

Haal meer uit facebook Haal meer uit facebook Inspiratiedag çavaria 10/03/2018 Michael Van Roosbroeck michael.vanroosbroeck@cavaria.be 0473/755.231 Onderdelen van deze vorming: introductie facebook strategie facebook groepen

Nadere informatie

Concept Communicatieplan

Concept Communicatieplan Concept Communicatieplan DATUM AUTEUR VERSIE Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doelstelling... 3 1.3 Randvoorwaarden... 3 2 Communicatiestrategie... 4 2.1 Doelgroepen...

Nadere informatie

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven.

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Media tarieven 2018 Alkmaar Marketing Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Hoe? Door Alkmaar te promoten

Nadere informatie

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur:

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur: Kerkennacht 2017 - Meer dan een dak Communicatieplan Dit document bevat een globale opzet voor de planmatige aanpak van de landelijke communicatie rond de Kerkennacht 2017. Deze communicatie wordt verzorgd

Nadere informatie

Communicatieplan Bedrijf: Elenbaas-Snoep Holding B.V. Periode: 2019

Communicatieplan Bedrijf: Elenbaas-Snoep Holding B.V. Periode: 2019 Communicatieplan Bedrijf: Elenbaas-Snoep Holding B.V. Loon & Grondwerkbedrijf J. Elenbaas B.V. Elenbaas-Snoep Onroerend Goed B.V. Landbouwbedrijf Elenbaas B.V. Periode: 2019 Auteur: Datum: 17-06-2019 A.

Nadere informatie

Bouw aan een succesvolle Facebookbedrijfspagina - de snelcursus!

Bouw aan een succesvolle Facebookbedrijfspagina - de snelcursus! Bouw aan een succesvolle Facebookbedrijfspagina - de snelcursus! Waarom een Facebookbedrijfspagina? Met een bedrijfspagina op Facebook creëer je meer online naamsbekendheid, vergroot je jouw online vindbaarheid,

Nadere informatie

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Inhoudsopgave 1 HET STAPPENPLAN VEILIG ONDERNEMEN WINKELGEBIEDEN IN ZOETERMEER...3 2 PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING: BETROKKEN PARTIJEN...3 GEMEENTE...3

Nadere informatie

Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Firma W. Zwaan en Zonen. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van

Communicatieplan. Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2. Firma W. Zwaan en Zonen. Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van Communicatieplan Conform 2.C.1, 2.C.2, 2.C.3 en 3.C.2 Gedocumenteerd intern en extern communicatieplan van Firma W. Zwaan en Zonen Auteur(s): G. Zwaan, directie & CO 2-functionaris M. de Lange, extern

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Format checklist bijeenkomst

Format checklist bijeenkomst Format checklist bijeenkomst Betreft : Datum : Team : Taken Projectleider/Coördinator Projectplan schrijven Bepalen en verantwoordelijk voor budget Vergoeding (reiskosten) deelnemers? Projectgroep samenstellen

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep

Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep Versie Datum Opgesteld door Geaccordeerd door 1.0 07-11-2012 D. van de Woestijne Zienergie BV 2.0 26-11-2012 D. van de Woestijne Zienergie BV 2.1 27-11-2012

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Naast de reguliere projectcommunicatie (informeren over project, voortgang en resultaten) en de communicatie gericht op het werven

Nadere informatie

PR-BEGELEIDING. Na initiatie van een evenement

PR-BEGELEIDING. Na initiatie van een evenement PR-BEGELEIDING Na initiatie van een evenement Voorwoord Jouw evenement gaat er komen bij SETUP! Naast de productie en inhoud is de PR & Communicatie van het evenement bij SETUP een belangrijk onderdeel.

Nadere informatie

Communicatieplan JOVD Friesland. Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen

Communicatieplan JOVD Friesland. Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen Communicatieplan JOVD Friesland Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen Versie 1.0 Bestuur Rigter Leeuwarden, November 2013 Achtergrond JOVD Friesland

Nadere informatie

YouTube handleiding voor de Groenteman

YouTube handleiding voor de Groenteman YouTube handleiding voor de Groenteman In deze speciale YouTube handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist

Nadere informatie

Handleiding Social Sponsoring

Handleiding Social Sponsoring Handleiding Social Sponsoring INLEIDING In deze handleiding wordt u stapsgewijs verteld hoe u Social Sponsoring voor uw organisatie kunt aanmaken, instellen en onder leden activeren. Daarna kunnen leden,

Nadere informatie

1. Content - Tekst & Foto

1. Content - Tekst & Foto 1. Content - Tekst & Foto Met goede en gerichte content wordt een merk online stevig gepositioneerd. Een veel voorkomend probleem is dat medewerkers weinig tijd hebben en het aan inspiratie kan ontbreken,

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Communicatiedoelen

1. Inleiding. 2. Communicatiedoelen 1. Inleiding Dit communicatieplan, de gewijzigde versie 2013, vervangt versie 2012 en is vanaf mei 2013 onderdeel bij het aangepast Energiemanagement Programma 2012-2 van COLMIX. Binnen het CO2 footprint

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep

Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep GOUDAPPEL XII IS L. F IN MOBILITEIT Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep Versie Datum Opgesteld door Geaccordeerd door 1.0 07-11-2012 D. van de Woestijne Zienergie BV 2.0 26-11-2012 D. van de

Nadere informatie

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HET MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN EEN STRATEGISCHE OPZET VANUIT DE CONCEPTGEDACHTE Communicatieplan How-to? Download Het Consultatiehuis 2014 / 1 Inhoud Marketingcommunicatieplan

Nadere informatie

Communicatie CO2 footprint. versie mei 2015

Communicatie CO2 footprint. versie mei 2015 Communicatie CO2 footprint versie mei 2015 Steller: CO2 manager Naam Paraaf Datum A. Kneepkens, April 2015 TPA Nederland Controle: Directeur K. Brouns Coldmix BV Mei 2015 AGK Pagina 1 van 5 pagina s 2015

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN INTEGRAAL ACCOMODATIEPLAN WOENSDRECHT

COMMUNICATIEPLAN INTEGRAAL ACCOMODATIEPLAN WOENSDRECHT COMMUNICATIEPLAN INTEGRAAL ACCOMODATIEPLAN WOENSDRECHT 1. Algemeen Inleiding De gemeente Woensdrecht heeft ICS adviseurs opdracht gegeven om een integraal accommodatieplan te ontwikkelen in twee fasen.

Nadere informatie

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days Tips voor de organisatie van een evenement In dit document: 1. Evenementen van Solar Days 2. Tips voor de organisatie van uw evenement 3. Planning 4. Contact gegevens Solar Days 2013 1. Evenementen Solar

Nadere informatie

VI GROEP EXPERTS. Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep GOUDAPPEL

VI GROEP EXPERTS. Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep GOUDAPPEL GOUDAPPEL VI GROEP EXPERTS IN MOBILITEIT Communicatieplan CO 2 reductie Goudappel Groep Versie Datum Opgesteld door Geaccordeerd door 1.0 7-11-2012 D. van de Woestijne Zienergie BV 2.0 26-11-2012 D. van

Nadere informatie

MEMO. Datum 13 maart Doorkiesnummer Kenmerk Geachte dames en heren,

MEMO. Datum 13 maart Doorkiesnummer Kenmerk Geachte dames en heren, MEMO Datum 13 maart 2017 Behandeld door Paulien Otto Doorkiesnummer 030-28 61364 E-mailadres p.otto@utrecht.nl Kenmerk 4321796 Onderwerp Wijkberichten online Geachte dames en heren, In navolging van de

Nadere informatie

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan.

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Projectplan Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Het is van belang dat de portefeuillehouder en de projectleider gedurende het gehele project

Nadere informatie

het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report design

het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report design het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report 02-09-2013 design inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Inhoudsopgave & contactgegevens 2

Nadere informatie