juni 2013 TAK NIEUWSBRIEF

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "juni 2013 TAK NIEUWSBRIEF"

Transcriptie

1 juni 2013 TAK NIEUWSBRIEF ALGEMEEN Stand van zaken VAR-uitstel tot VAR-webmodule pas in 2015 Het advies van de werkgroep heeft een dusdanige impact op het ontwerp en bouw van de webmodule en de wijziging van de achterliggende systemen van de Belastingdienst, dat de streefdatum voor invoering per 1 januari 2014 niet gehaald kan worden. Pas vanaf 1 januari 2015 kan een VAR worden afgegeven met behulp van de nieuwe webmodule. Banklening opnieuw moeilijker voor mkb De helft van de banken heeft in het eerste kwartaal de leenvoorwaarden voor het midden- en kleinbedrijf aangescherpt. Het is het derde kwartaal op rij waarin banken per saldo hun voorwaarden aanscherpen. Vanuit het MKB zelf neemt de vraag naar leningen af. Dat meldde De Nederlandsche Bank deze week. Banken stellen dat de risico s van de leningen aan het MKB toenemen. Het aantal faillissementen bereikte vorig jaar een record en blijft ook in de eerste maanden van dit jaar hoog. Daarnaast moeten banken hun buffers versterken, waardoor het minder aantrekkelijk is om geld uit te lenen aan risicovolle bedrijven. Economische groei geremd De banken wordt de laatste tijd vaak verweten dat ze economische groei remmen, doordat zij op hun geld zitten. Daardoor zouden de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank om de economie aan te jagen nauwelijks doorsijpelen naar de economie. Minder behoefte aan krediet Banken zeggen echter dat het MKB zelf ook minder behoefte heeft aan krediet. 83% van de banken zegt dat de vraag naar leningen is afgenomen. Dat komt onder meer doordat de bedrijven minder investeringen doen en er minder overnames en fusies plaatsvinden. Voor grote bedrijven zijn de voorwaarden veel minder aangescherpt. Per saldo zegt nog geen 20% van de banken dat te hebben gedaan.

2 Auto van de zaak Wie moet het privégebruik auto bewijzen? Als u of een van uw medewerkers een zakenauto ter beschikking heeft, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Maar wat als de auto s niet ter beschikking staan? Waar ligt dan de bewijslast? Wat vond de rechter? De auto van de zaak is en blijft een heet hangijzer. Bijna dagelijks leiden de belastbaarheid en daaraan verbonden bijtelling ervan tot conflicten, die niet zelden bij de rechter eindigen. Zo ook in een zaak die was aangespannen door een ondernemer met een jachthaven. De ondernemer ging niet akkoord met de correctie voor privégebruik en vond de rechter aan zijn zijde. Wat was er aan de hand? Forse naheffing Bijtelling, kom nou! De inspecteur had in genoemd geval bij een boekenonderzoek geconstateerd dat de BV maar liefst over drie bedrijfsauto s beschikte, maar dat er over geen enkele auto een bijtelling wegens privégebruik werd aangegeven. Dit leverde prompt een naheffing met boete en rente op van in totaal zo n ,-. De BV was het hiermee uiteraard niet eens, maakte bezwaar en stapte na afwijzing hiervan naar de Rechtbank in Breda. Auto ter beschikking gesteld? De rechtbank stelde vast dat er eerst beoordeeld moest worden of de drie auto s inderdaad ter beschikking waren gesteld, zoals de inspecteur beweerde. Desgevraagd baseerde de inspecteur deze veronderstelling op het feit dat de betreffende auto s aanwezig waren en konden worden gebruikt. Omdat een kilometerregistratie ontbrak, concludeerde hij dat de auto s ook meer dan 500 kilometer privé waren gebruikt en dat er dus een bijtelling moest komen. Niet aannemelijk gemaakt. Dit ging de rechter te ver. De inspecteur moet namelijk aannemelijk maken dat de auto s ter beschikking zijn gesteld. Verklaring werknemers. Het enkele vermoeden dat dit zo is, is onvoldoende. Bovendien verklaarden de werknemers én een aantal oud-werknemers dat de auto s alleen voor de uitvoering van het werk gebruikt konden worden. En dat het niet de bedoeling was dat ze ook voor ander doeleinden, zoals privé, gebruikt werden. Zo had de inspecteur niet bewezen dat de auto s ter beschikking waren gesteld. En dus kwam de rechter niet meer toe aan de vraag of de werknemers aannemelijk hadden gemaakt dat het privégebruik niet meer dan 500 kilometer was geweest. Hoe bewijst u dat? Als werkgever. Dat een auto helemaal niet ter beschikking is gesteld, kunt u op alle mogelijke manieren bewijzen. In dit geval zagen we dat de BV verklaringen van werknemers en zelfs van oudwerknemers aanleverde. Bovendien blijkt uit de uitspraak dat de BV de door de inspecteur genoemde data waarop volgens hem privé met de auto s was gereden, kon weerleggen. Kennelijk betrof dit dus gewone zakenritten. Voorkom dat gedoe en zorg voor een sluitende kilometerregistratie.

3 Als ondernemer. Als ondernemer krijgt u met de bijtelling te maken als aan u een auto ter beschikking staat. Ook dit zal de inspecteur moeten bewijzen, maar als de auto bij u voor de deur staat, is dat niet zo moeilijk. Gaat u echter met uw eigen privéauto naar kantoor en gebruikt u de daar aanwezige auto s niet privé, dan zit de inspecteur ook nu met dezelfde bewijslast. Dus als de inspecteur niet hard kan maken dat een auto ter beschikking is gesteld, is er ook geen bijtelling. Kan hij dit wel, dan dient u te bewijzen dat de auto niet meer dan 500 kilometer privé is gebruikt. Houd daarom een rittenregistratie bij. Verzeker uw werknemer. Neemt één van uw werknemers tijdens werktijd deel aan het verkeer? Zorg dan voor een behoorlijke verzekering. De Hoge Raad heeft beslist dat een werkgever aansprakelijk is voor schade als de werknemer tijdens zijn werk aan het verkeer deelneemt, daarbij schade oploopt en de werkgever geen goede verzekering heeft afgesloten. Daarbij maakt het niet uit of uw werknemer als automobilist, voetganger of fietser aan het verkeer deelneemt. Voor schade bij woon- werkverkeer is de werkgever niet aansprakelijk, tenzij dat woon- werkverkeer een zakelijk element heeft zoals het ophalen van een collega. INKOMSTENBELASTING Catalogusprijzen bekend gemaakt van auto s die geïmporteerd zijn tussen 2005 en De belastingdienst heeft de catalogusprijzen bekend gemaakt van de meeste auto s die via officiële importeurs zijn geïmporteerd tussen 1 juli 2005 en 1 januari De vermelde prijzen kunnen gebruikt worden voor het berekenen van de bijtelling privégebruik auto voor de inkomstenbelasting, de loonheffingen en de BTW. De catologusprijzen zijn te vinden op de internetsite van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), op Staat de prijs die u nodig hebt voor het berekenen van de bijtelling privégebruik auto er niet bij? Bel dan de Belastingtelefoon: Meer informatie over de bijtelling privégebruik auto vindt u op de site van de Belastingdienst, in het onderdeel Personeel en loon. Sneller afschrijven van tafel? Het was de bedoeling dat ondernemers in 2013 willekeurig op investeringen mochten afschrijven. Dat gaat niet door. Er is echter nog een andere regeling. Politiek. De regering had aangekondigd dat op investeringen in 2013 willekeurig mocht worden afgeschreven. Dit om u tot investeren te stimuleren, dat dan weer goed is voor de economie. Dit plan is echter gesneuveld in het laatste politieke akkoord (het Mondriaan-akkoord ). Startersvoordeel blijft. Het is een misverstand dat willekeurig afschrijven nu volledig onmogelijk is. De bestaande regeling voor startende ondernemers blijft namelijk gewoon gehandhaafd.

4 Uw uren 2013 bijhouden Urencriterium. Voldoet u aan het urencriterium? Dan krijgt u de zelfstandigenaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de meewerkaftrek. Voldoet u aan het verlaagde urencriterium? Dan krijgt u de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Bijhouden? Ook in 2013 is het van belang om uw uren (minimaal 1.225) bij te houden om uw fiscale aftrekposten zeker te stellen. De fiscus duikt in uw urenadministratie om te checken of u recht heeft op die aftrekfaciliteiten. Zorg wel dat u ook ondersteunend bewijsmateriaal bewaart die uw genoteerde uren onderbouwen. Denk aan offertes, verslagen van besprekingen, computerbestanden, werkschema s, agenda s en uiteraard alle administratieve bescheiden die verder van belang (kunnen) zijn. Ook komt het bijhouden van uw uren nauw. Een rekentool is daarbij altijd erg handig omdat die aan alle regels voldoet. Scholingskosten ten laste van de winst? Als u als ondernemer een opleiding volgt, is het de vraag waar u deze in aftrek moet brengen. Ten laste van de winst of als scholingskosten? Het verschil kan klein zijn, maar de gevolgen zijn sinds dit jaar groot. Wat is er van belang? Wat wilt u ermee bereiken? Als u als ondernemer een opleiding volgt, is het de vraag of u de kosten van de winst aftrekt of ze als scholingskosten opvoert. Daarbij is het van belang wat u met de opleiding wilt bereiken. Wilt u hiermee uw kennis op peil houden ten behoeve van uw zaak of wilt u uw kennis uitbreiden om zo nieuwe activiteiten te ontwikkelen? In het eerste geval trekt u de scholingskosten van de winst af, in het tweede geval voert u ze op als scholingskosten. Keuze. Als één van beide opties overduidelijk is, heeft u geen keus, maar dat is lang niet altijd het geval. Een opleiding of cursus kan immers zowel bestaande als nieuwe onderwerpen bevatten. In die gevallen kunt u kiezen en is het van belang de juiste keuze te maken. Aangiftetijd, voorkom boetes! De boeteregelingen van de Belastingdienst worden steeds meer aangescherpt. Als uw belastingaangifte niet op tijd binnen is, riskeert u een verzuimboete. Verzuimboete. Voor de belastingen is er een verschil tussen een verzuimboete en een vergrijpboete. U krijgt een verzuimboete als u uw aangifte niet of niet op tijd indient (aangifteverzuim) of de belasting niet op tijd betaalt (betalingsverzuim). Vergrijpboete. Een vergrijpboete wordt opgelegd als u opzettelijk een verkeerde of onvolledige aangifte indient of als uw aangifte door uw grove schuld verkeerd of onvolledig is ingediend. De opzet of grove schuld moet dan wel aan u te wijten zijn. Inkomstenbelasting. De maximale verzuimboete voor het niet, te laat of onvolledig doen van aangifte voor de inkomstenbelasting bedraagt 4.920,-. Als u de aangifte inkomstenbelasting niet of te laat indient, bedraagt de verzuimboete 226,-. Bij een tweede achtereenvolgend aangifteverzuim zelfs 20% van 4.920,- = 984,-. In uitzonderlijke gevallen kan de inspecteur een verzuimboete opleggen van 4.920,- bijvoorbeeld bij stelselmatig verzuim. Eerst een herinnering. Als u te laat bent, krijgt u eerst nog een herinnering tot het doen van aangifte. Pas als u aan de daarin gestelde termijn niet voldoet, is er een beboetbaar feit. De inspecteur moet bewijzen dat u een herinnering heeft ontvangen. En hoe zit het dan eigenlijk met de BTW en de loonheffing? Verzuimboete BTW. De maximale boete voor een aangifteverzuim voor de BTW is 123,-. De inspecteur kan bij een aangifteverzuim een boete opleggen van 61,-. De maximumboete kan slechts in uitzonderlijke gevallen worden opgelegd, bijvoorbeeld bij stelselmatig te laat of niet ingediende aangiften. Tip. U heeft zeven dagen speling.

5 Verzuimboete loonheffing. Voor een aangifte verzuim in de loonbelasting geldt een hoger maximum boetebedrag, namelijk 1.230,-. De inspecteur kan bij een aangifteverzuim een boete opleggen van 5% van dat maximum. Ook hier heeft u zeven dagen speling. Dus lever uw aangiftes op tijd in. Doet u dat niet, dan heeft u zo een boete te pakken. U moet dan wel eerst een herinnering van de Belastingdienst hebben ontvangen. BTW Overzicht BTW-tarieven in Europa beschikbaar. De algemene BTW-tarieven in Europa zijn de laatste maanden volop in beweging. Een aantal landen, zoals Tsjechië, Cyprus en Finland, hebben per 1 januari 2013 tariefwijzigingen doorgevoerd. In andere landen, waaronder Spanje en Nederland, zijn de tarieven al in de loop van 2012 gewijzigd. In al deze landen betreft het een verhoging van het algemene BTW-tarief. Pas op bij balanspost BTW Hebt u een omzetbelastingschuld op uw balans staan? Houdt er dan rekening mee dat de Belastingdienst binnenkort start met een project om balansschulden omzetbelasting op te sporen en te innen. Als u de balanspost via een suppletieaangifte alsnog aangeeft, wordt u gematst met een lage boete. Oninbare vorderingen en BTW Elke ondernemer loopt er wel eens tegenaan: je hebt je arbeid verricht, je dienst of product geleverd, hiervoor een factuur gestuurd, netjes de BTW afgedragen en nu betaald de debiteur niet. Niet alleen is dit vervelend, maar ook het feit dat over deze factuur de BTW al is afgedragen. Gelukkig heeft de wetgever aan deze situatie gedacht. Als de factuur, waarvan de daarin vervatte BTW al is afgedragen, niet is en niet zal worden betaald, kan de ondernemer die deze factuur heeft uitgereikt op grond van artikel 29, lid 1, letter a Wet OB 68 om teruggaaf van de BTW verzoeken. Het gaat hierbij om vorderingen die geheel of gedeeltelijk oninbaar zijn. Met deze wettelijke regeling wordt voorkomen dat de alsdan teveel afgedragen BTW de facturerende ondernemer heeft de factuur immers niet betaald gekregen, maar de BTW hierop wel afgedragen drukt op de facturerende ondernemer in plaats van op zijn afnemer. Een factuur kan om allerlei redenen onbetaald blijven. In de meeste gevallen zal sprake zijn van liquiditeitsproblemen bij de debiteur of faillissement. Teruggaaf niet via aangifte Voornoemd artikel 29 bevat een teruggaafverzoek-regeling. De teruggave kan niet geregeld worden via de aangifte. Recentelijk heeft het Hof Amsterdam ook nog eens geoordeeld dat het niet mogelijk is de oninbare BTW als voorbelasting in de aangifte in aftrek te brengen. Dit moet middels een afzonderlijk verzoek tot teruggave. In de procedure bij het hof had de inspecteur aan een VOF een naheffingsaanslag opgelegd over de maand januari 2008, omdat de VOF niet alle informatie had verstrekt over de opbouw van de in aftrek gebrachte voorbelasting. In de bezwaarfase bleek dat een deel van het als voorbelasting in aanmerking genomen BTW- bedrag betrekking had op oninbare vorderingen. Voor dat deel liet de inspecteur de naheffingsaanslag in stand.

6 De inspecteur stelde zich op het standpunt dat hier een afzonderlijk verzoek voor nodig was. Het Hof van Amsterdam wijst in haar uitspraak de VOF erop dat de wettelijke bepaling (het hiervoor genoemde artikel 29) verplicht tot het indienen van een afzonderlijk verzoek om teruggaaf van BTW ter zake van leveringen en diensten die niet is of zal worden betaald. Alleen de BTW begrepen in creditnota s mag op basis van een goedkeuring van de staatssecretaris van Financiën rechtstreeks op de aangifte in mindering worden gebracht. Het BTW-recht zelf voorziet er namelijk niet in dat door het uitreiken van een creditfactuur een zelfstandig recht op teruggaaf ontstaat. De U-bochten om bij oninbare vordering alleen intern een creditfactuur op te maken die niet aan de afnemer wordt verzonden maar alleen in de eigen administratie wordt opgenomen, werkt niet. In de praktijk wil men vaak geen creditfactuur aan de afnemer sturen, omdat men natuurlijk eigenlijk wel gewoon wil dat de afnemer betaalt. Het opmaken van een dergelijke interne creditfactuur leidt niet tot een recht op teruggaaf van BTW. Wanneer teruggaaf verzoeken Volgens de Hoge Raad moet het teruggaafverzoek uiterlijk worden ingediend in het aangiftetijdvak waarin de betaling van de vordering niet meer in rechte kan worden ingevorderd. Praktisch gezien moet de ondernemer, om aanspraak te kunnen maken op teruggaaf van BTW, aannemelijk maken dat de afnemer niet heeft betaald en ook niet zal betalen. Denk hierbij aan het volgende: faillissement van de debiteur, bijvoorbeeld een brief van de curator dat er geen uitdelingen zullen komen; correspondentie met de debiteur waaruit blijkt dat hij niet kan betalen; incassobureau dat aangeeft dat er geen verhaalsmogelijkheden zijn; en dergelijke. Ten slotte merken we nog op dat het verzoek om teruggaaf van BTW wegens oninbare vorderingen een tegenhanger heeft. De afnemer die de voorbelasting in aftrek brengt, maar de betreffende factuur niet betaalt, moet de BTW voorbelasting weer terugbetalen. BV Denk aan gebruikelijk loon. Denkt u, DGA, er aan dat u voor iedere BV waarvoor u werkzaamheden verricht, rekening moet houden met het gebruikelijk loon? Als u denkt voor één van uw BV s in aanmerking te komen voor een salaris dat minder is dan het gebruikelijk loon (2013: ), dient u dat aannemelijk te maken. Mogelijk kan een urenadministratie u daarbij een dienst bewijzen. U kunt ook vooraf afspraken maken met de inspecteur over de hoogte van uw gebruikelijk loon. DEZE NIEUWSBRIEF IS MET ZORG SAMENGESTELD. HIERVOOR HEBBEN WIJ DIVERSE VAKBLADEN GEBRUIKT EN INLICHTINGEN VAN DE BELASTINGDIENST. VOOR EVENTUELE ONVOLKOMENHEDEN KUNNEN WIJ GEEN AANSPRAKELIJKHEID AANVAARDEN.

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 3 april 2015 @BDzakelijk Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Pauze Ondernemen en inkomstenbelasting

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2015 Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 www.belastingdienst.nl/starters

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Onderwerpen Fiscale voordelen inkomstenbelasting en omzetbelasting Sociale zekerheid BTW-aangifte en Kleine ondernemersregeling (KOR) Gebruik van

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS

FISCALE EINDEJAARSTIPS FISCALE EINDEJAARSTIPS BIJHOUDEN ONDERNEMINGSUREN (ZEER BELANGRIJK) Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek (zoals zelfstandigenaftrek), moeten in 2009 minimaal 1225 uren besteed zijn aan werkzaamheden

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2016 Programma Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 3 Administratie Administratie

Nadere informatie

MAART 2013 TAK NIEUWSBRIEF

MAART 2013 TAK NIEUWSBRIEF MAART 2013 TAK NIEUWSBRIEF ALGEMEEN Belastingdienst soepeler bij uitstel van betaling Ondernemers kunnen vanaf dit jaar gemakkelijker uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst. Wie liquiditeitsproblemen

Nadere informatie

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw ..1. Inleiding Een ondernemer (ook als u een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent ) die een auto gebruikt in het kader van zijn onderneming, rekent de auto veelal tot het ondernemingsvermogen. Daarom

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010 Nummer: 20 2010 Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Het gerechtshof in Arnhem heeft bevestigd dat woon-werkverkeer met een auto van de zaak altijd zakelijk is, zelfs als

Nadere informatie

Ondernemen met de Belastingdienst. Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014

Ondernemen met de Belastingdienst. Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014 Ondernemen met de Belastingdienst Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014 Programma Inkomstenbelasting Omzetbelasting Actualiteiten Inkomstenbelasting programma Algemeen (administratie)

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek.

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek. Informatiebrief auto van de zaak en loonadministratie De belastingdienst zal bij controles over het jaar 2010 speciale aandacht besteden aan de belastingheffing over de auto van de zaak. Mede door het

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 9 februari 2016

Nieuwsbrief van 9 februari 2016 Nieuwsbrief van 9 februari 2016 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: Vooraf ingevulde aangifte indienen vóór 1 mei 2016 Wettelijke rente 2016 Beëindiging VAR nu definitief Werkkostenregeling:

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wanneer doet u een suppletie omzetbelasting? Hebt u te veel of te weinig btw aangegeven? Als dit bedrag meer dan 1.000 is, meldt u dit aan

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Deurne, 2 januari 2012

Deurne, 2 januari 2012 Molenstraat 25 5751 LA DEURNE Postbus 274 5750 AG DEURNE Telefoon 0493-326000 Telefax 0493-326001 Internetadres www.welten.nl e-mail info@welten.nl Deurne, 2 januari 2012 Geachte relatie, Met ingang van

Nadere informatie

Belasting besparen met Deelstra Jansen

Belasting besparen met Deelstra Jansen Belasting besparen met Deelstra Jansen Onderneming Voor jezelf beginnen, een onderneming starten, is een keuze. Als je die keuze maakt, moet je een reden hebben, een doel en de middelen. En je moet weten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?... Inhoudsopgave Voorwoord............................................................... 1 1. Inleiding in de btw.................................................... 3 1.1. Wat zijn kostprijsverhogende belastingen?..............................

Nadere informatie

Actuele aanpassingen in de autobelastingen

Actuele aanpassingen in de autobelastingen Actuele aanpassingen in de autobelastingen Inhoudsopgave: 1. Wijzigingen fiscale bijtelling auto van de zaak 2. Extra aanscherping d.m.v. invoering 60-maanden termijn 3. Overgangsregeling voor huidige

Nadere informatie

Juni 2012 TAK NIEUWSBRIEF

Juni 2012 TAK NIEUWSBRIEF Juni 2012 TAK NIEUWSBRIEF ALGEMEEN Wilt u alle brieven, aanslagen etc. die u van de Belastingdienst krijgt naar ons zenden, e- mailen, faxen of afgeven, zodat we alles kunnen controleren en, indien nodig,

Nadere informatie

BTW i.v.m. auto (van de zaak)

BTW i.v.m. auto (van de zaak) BTW i.v.m. auto (van de zaak) (bron: belastingdienst.nl - februari 2012) (R&D: een aantal regelingen binnen de omzetbelasting/btw wijken af van regelingen binnen de Inkomstenbelasting/IB. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect Eindejaarstips ZZPerfect Het einde van het jaar komt snel in beeld, de eerste oliebollen zijn hier al voorbij gekomen! Dit betekent dat je nog een paar weken de tijd hebt om je boekhouding eens kritisch

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ADMINISTRATIEKANTOOR JANSE BV EINDEJAARSTIPS

NIEUWSBRIEF ADMINISTRATIEKANTOOR JANSE BV EINDEJAARSTIPS NIEUWSBRIEF ADMINISTRATIEKANTOOR JANSE BV EINDEJAARSS Het einde van het jaar komt in zicht. Graag willen wij van Administratiekantoor Janse BV u informeren wat u echt nog dit najaar moet doen (of juist

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Strijker Administratie & Belastingadvies 10-12-2018 Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Geef btw-correctie auto op in 4e kwartaal 2018 Als u nog vóór 1 januari 2019 aan uw (klein)kinderen schenkt,

Nadere informatie

Ondernemers. Prinsjesdag Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving

Ondernemers. Prinsjesdag Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving Ondernemers Prinsjesdag 2018 Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving 1 Inhoudsopgave Ondernemer... 3 Stapsgewijs naar twee tariefschijven...... 3 Geleidelijke afbouw ondernemersaftrek...... 3 Minder

Nadere informatie

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF Wegens de feestdagen zijn wij van 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019 gesloten. Donderdag 3 januari 2019 zijn we weer geopend! Wij wensen u allen fijne feestdagen toe!

Nadere informatie

Doorgeven btw-correcties verplicht!

Doorgeven btw-correcties verplicht! Doorgeven btw-correcties verplicht! Per 1 januari 2012 is wettelijk geregeld dat de ondernemer verplicht is de Belastingdienst te informeren bij onjuiste of niet volledig ingediende btwaangiften. Tot 1

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips Accountantskantoor Utrecht B.V. www.acckantoorutrecht.nl Jan Speld en Jan Verwoert Eindejaarstips 2012 Doteren aan Fiscale Oudedagsreserve tot maximaal 9.382 (vorig jaar 11.882)

Nadere informatie

Kamer van Koophandel. KvK

Kamer van Koophandel. KvK Kamer van Koophandel 1 KvK Dienstverlening Kamer van Koophandel Handelsregister: Inschrijven, wijzigen Informatie uit HR Exportdocumenten Ondersteuning voor ondernemers: Start Vernieuwing Buitenland Financiering

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders

Aansprakelijkheid van bestuurders Als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders

Aansprakelijkheid van bestuurders Aansprakelijkheid van bestuurders Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst of het Bedrijfspensioenfonds.

Nadere informatie

MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS

MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS Seminar Belastingen Financiering in de creatieve industrie. 18-03-2010 MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS Administratie Financiële administratie Eisen van

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief 20 december 2012 Btw-correctie Privégebruik auto Inhoudsopgave Introductie 3 Privégebruik auto 4 1. Woon-werkverkeer 4 2. Werkelijk gebruik 5 3. Alleen zakelijk gebruik en woon-werkverkeer

Nadere informatie

Module 2 Administratie op orde

Module 2 Administratie op orde Geleerd in vorige presentaties Module 2 Administratie op orde Les 2. Btw-administratie en urenen kilometerregistratie Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief Optimale DGA-salaris Papieren en

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2014:2198

ECLI:NL:RBGEL:2014:2198 ECLI:NL:RBGEL:2014:2198 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 03-04-2014 Datum publicatie 03-04-2014 Zaaknummer AWB-13_2856 Formele relaties Hoger beroep: ECLI:NL:GHARL:2015:2589, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

Welkom bij Tentoo TENTOO

Welkom bij Tentoo TENTOO Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

april 2012 NIEUWSBRIEF APRIL

april 2012 NIEUWSBRIEF APRIL april 2012 NIEUWSBRIEF APRIL B.V. Denk aan gebruikelijk loon Denkt u, dga, er aan dat u voor iedere B.V. waarvoor u werkzaamheden verricht rekening moet houden met het gebruikelijke loon? Als u denkt voor

Nadere informatie

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Grote kans dat u als ondernemer veel op pad bent. Een auto om u van a naar b te brengen kan dan een comfortabele en logische keuze zijn. Welke afwegingen moet u

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. November 2006

NIEUWSBRIEF. November 2006 NIEUWSBRIEF November 2006 BTW voor privé- gebruik bestelauto s Een bestelauto die doorlopend wisselend wordt gebruikt door twee of meer van uw werknemers, dan hoeft u voor de BTW-correctie wegens privé-gebruik

Nadere informatie

MEER WETEN OVER BELASTINGEN

MEER WETEN OVER BELASTINGEN www.damd.nl Meer weten over Belastingen De belangrijkste belastingen waarmee je als zzp er te maken hebt zijn de inkomsten- en de omzetbelasting. De eerste belastingsoort is voor jou van belang, omdat

Nadere informatie

1.1. Inleiding...1. 1.2. DGA: ondernemer?...1. 2.1. Inleiding...3. 2.2. Hoeveel bijtelling?... 3. 2.3. De hybrideauto van de zaak...

1.1. Inleiding...1. 1.2. DGA: ondernemer?...1. 2.1. Inleiding...3. 2.2. Hoeveel bijtelling?... 3. 2.3. De hybrideauto van de zaak... 1. Goed om vooraf te weten 1.1. Inleiding...1 1.2. DGA: ondernemer?...1 2. Bijtelling wegens privégebruik 2.1. Inleiding...3 2.2. Hoeveel bijtelling?... 3 2.3. De hybrideauto van de zaak...4 2.4. Bijtellingspercentage

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes

BTW-nieuwtjes BTW-nieuwtjes-18-2016 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum e info@btwadvies.com w www.btwadvies.com t 085-0403220 KvK Arnhem 09136209 1. Creditnota niet voldoende voor teruggave

Nadere informatie

TAK NIEUWSBRIEF. September 2007 1. INKOMSTENBELASTING. Vrijwilligers hoeven geen uren bij te houden

TAK NIEUWSBRIEF. September 2007 1. INKOMSTENBELASTING. Vrijwilligers hoeven geen uren bij te houden September 2007 1. TAK NIEUWSBRIEF INKOMSTENBELASTING Vrijwilligers hoeven geen uren bij te houden Hoewel de staatssecretaris van Financiën een uurtarief heeft genoemd ( 4,50 voor vrijwilligers boven de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Wegwijs met enkele begrippen... 3

Inhoudsopgave. Voorwoord Wegwijs met enkele begrippen... 3 Inhoudsopgave Voorwoord 1 1 Wegwijs met enkele begrippen 3 11 Welke waarde heeft uw auto? 3 111 De cataloguswaarde 3 112 De waarde in het economisch verkeer (taxatiewaarde of dagwaarde?) 6 113 Verkoopprijs

Nadere informatie

Presentatie. Fiscale zaken. 14 januari 2016

Presentatie. Fiscale zaken. 14 januari 2016 Presentatie Fiscale zaken 14 januari 2016 Programma 1. Introductie 2. De factuur 3. Het urencriterium 4. De btw-aangifte 5. De VAR 6. Naheffingen, boetes en rente 7. Huwelijk en samenwonen 8. Wat doe ik

Nadere informatie

Bijna elke ondernemer heeft ermee te maken, oninbare debiteuren. Met ingang van 1 januari 2017 is de wet- en regelgeving hieromtrent gewijzigd.

Bijna elke ondernemer heeft ermee te maken, oninbare debiteuren. Met ingang van 1 januari 2017 is de wet- en regelgeving hieromtrent gewijzigd. Van: NOAB Adviesgroeplid mr. N. Idrissi, Van Driel Fruijtier btw-specialisten Datum: mei 2017 Onderwerp: Btw en oninbare vorderingen 1. Inleiding Bijna elke ondernemer heeft ermee te maken, oninbare debiteuren.

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Administratieve verplichtingen. Marja van den Oetelaar

Administratieve verplichtingen. Marja van den Oetelaar Administratieve verplichtingen Marja van den Oetelaar Thema s Suppletieaangifte Herziening van ten onrechte berekende btw Teruggaaf van btw bij oninbare vorderingen Factureringsregels 2013 Self-billing

Nadere informatie

Auto: zakelijk of privé?

Auto: zakelijk of privé? Zeer zuinige auto s zijn nu nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting Auto: zakelijk of privé? "Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé?" Een in de praktijk veel gestelde vraag waar veel

Nadere informatie

Volkswagen Bedrijfswagensplan

Volkswagen Bedrijfswagensplan Fiscaal vriendelijk investeren Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen kunnen interessante fiscale voordelen van toepassing zijn. Zo geldt naast de investeringsaftrek (KIA) de mogelijkheid om versneld

Nadere informatie

Checklist met tips voor 2014

Checklist met tips voor 2014 Checklist met tips voor 2014 1. Drempel EIA, MIA en VAMIL omhoog Wanneer u milieuvriendelijk onderneemt, zijn er diverse interessante fiscale regelingen zoals de energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling (bron: belastingdienst.nl augustus 2012) Als ondernemer hebt u misschien een personenauto of een bestelauto nodig

Nadere informatie

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper 05.03.2018 Auto: Zakelijk of privé Whitepaper In dit whitepaper: Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Het is een vraag waarmee veel ondernemers worstelen. In dit whitepaper zetten we

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 Het jaar 2015 is al bijna weer ten einde. Een periode waarin iedereen vaak even terugkijkt op het afgelopen jaar, en verwachtingen, plannen en goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar 2016. Oostwerk

Nadere informatie

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips Starters Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips AGENDA Introductie Finovion Boekhoudkundige tips Opzetten administratie Facturen Fiscale tips Verschil eenmanszaak en BV Auto Bedrijfsruimte thuis FINOVION

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 19-11-2010. Wetsvoorstel Pensioenregister naar de Tweede Kamer

Nieuwsbrief van d.d. 19-11-2010. Wetsvoorstel Pensioenregister naar de Tweede Kamer Nieuwsbrief van d.d. 19-11-2010 Nummer: 22 2010 Wetsvoorstel Pensioenregister naar de Tweede Kamer Het wetsvoorstel Pensioenregister (nr. 32 533) is onlangs naar de Tweede Kamer gezonden. Het Pensioenregister

Nadere informatie

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s

17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s 17 januari VPT-seminar CUE 2012 ZZP-er worden: do s en dont s FNV KIEM is met 35.000 leden de grootste belangenbehartiger in creatieve sector. Wij bieden: onafhankelijk advies training, scholing collectieve

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord

Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord Wat gaan we vanavond doen - Kamer van Koophandel - Handige tips - Belastingdienst - Omzetbelasting - Inkomstenbelasting De Kamer van Koophandel laat u altijd

Nadere informatie

Accountantskantoor de Bot B.V.

Accountantskantoor de Bot B.V. Gebruikelijk loon voor de DGA, hoe te bepalen? Door de jaren heen zijn er diverse uitspraken door rechters geweest inzake de gebruikelijkloonregeling. Mede door aanpassingen en besluiten van de wetgever

Nadere informatie

Loonbelasting. Autokostenfictieregeling. Boeten terecht?

Loonbelasting. Autokostenfictieregeling. Boeten terecht? ECLI:NL:GHARL:2015:2564 Instantie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Datum uitspraak 31-03-2015 Datum publicatie 10-04-2015 Zaaknummer 14/00637 en 14/00638 Formele relaties Eerste aanleg: ECLI:NL:RBGEL:2014:3520,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Eindejaarsactualiteiten 2016

Nieuwsbrief Eindejaarsactualiteiten 2016 Eindejaarsactualiteiten 2016 Pagina 2 PERSONEEL (vervolg) December 2016 Jaargang 5, nummer 1 PERSONEEL AOW-leeftijd naar 65 jaar en 9 maanden. Bent u geboren na 30 juni 1951 en voor 1 april 1952? Dan gaat

Nadere informatie

Concept uitvoeringsbesluiten informatieverplichting. Artikel I (artikel 12bis van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001)

Concept uitvoeringsbesluiten informatieverplichting. Artikel I (artikel 12bis van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001) Concept uitvoeringsbesluiten informatieverplichting Artikel I (artikel 12bis van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001) I. Na artikel 12 wordt een artikel ingevoegd, luidende: Artikel 12bis Belastbare

Nadere informatie

MKB Boekhouder in control

MKB Boekhouder in control MKB Boekhouder in control Themabijeenkomst over alles wat een boekhouder moet weten van omzetbelasting 09-05-2017 MKB Boekhouder in control - omzetbelasting 1 Omzetbelasting in uw bedrijf 09-05-2017 MKB

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau

EXAMENPROGRAMMA. Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau Diplomalijn(en) Financieel-Administratief Diploma('s) Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Eamen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET BSN: Nog niet ingevuld Status: Niet verzonden Te ontvangen inkomstenbelasting 2017: 0 Te betalen premie ZVW 2017: 1.391 Je inkomen 2017 Inkomsten uit werk en woning

Nadere informatie

juni 2011 TAK NIEUWSBRIEF

juni 2011 TAK NIEUWSBRIEF juni 2011 TAK NIEUWSBRIEF ALGEMEEN WILT U UW (JUISTE) E-MAIL ADRES AUB AAN ONS DOORGEVEN!!!! Dit in verband met nieuwsbrieven, deze gaan wij maandelijks per mail versturen. Zie bijgevoegde brief. Deze

Nadere informatie

2. Nieuw: Jeugd-LIV. Jaarlijkse tegemoetkoming bij jonge minimumloners

2. Nieuw: Jeugd-LIV. Jaarlijkse tegemoetkoming bij jonge minimumloners Blad 1 van 6 1. Controleer gegevens op de jaaropgaven 2017 Als werkgever moet u aan uw werknemers na afloop van het jaar een jaaropgaaf verstrekken. Die jaaropgaaf is vormvrij. Er moeten echter wel een

Nadere informatie

Lees in onderstaande uitleg voor het jaar 2008 dan ook '25%' i.p.v '22%'.

Lees in onderstaande uitleg voor het jaar 2008 dan ook '25%' i.p.v '22%'. Update per 2008 De bijtelling voor een auto van de zaak is per 2008 gestegen tot 25%. Alleen enkele zeer zuinige auto's kennen per 2008 een verlaging van de bijtelling, naar 14%. Lees in onderstaande uitleg

Nadere informatie

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat 1. Eigen auto of auto van de zaak? Een ondernemer die een auto aanschaft en deze zowel privé als zakelijk gaat gebruiken, staat voor de volgende

Nadere informatie

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 Begrotingen en bedrijfsprognoses Begroting Wat is een begroting? Een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Zeker als starter maakt

Nadere informatie

Hoge Raad 24-04-2015 24-04-2015 13/03775. Belastingrecht. Cassatie. Rechtspraak.nl

Hoge Raad 24-04-2015 24-04-2015 13/03775. Belastingrecht. Cassatie. Rechtspraak.nl ECLI:NL:HR:2015:1084 Instantie Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Hoge Raad 24-04-2015 24-04-2015 13/03775 In cassatie op

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw en incidentele posten 1. Maak een plan en begroting 2. Administratie op orde 3. Gegevens verwerken

Nadere informatie

Nieuwsbericht 24 maart 2014. BOF: ook voor aandelen in vastgoed-bv

Nieuwsbericht 24 maart 2014. BOF: ook voor aandelen in vastgoed-bv BOF: ook voor aandelen in vastgoed-bv Hof Den Haag heeft onlangs een voor de fiscale praktijk zeer belangrijke uitspraak gedaan en beslist dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit uit de Successiewet (BOF)

Nadere informatie

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal Nieuw jaar = nieuwe regels Het jaar 2014 is al weer een aantal weken oud. Een nieuw jaar zorgt ook weer voor nieuwe regels. In deze nieuwsflits een aantal belangrijke opmerkingen / wijzigingen voor 2014.

Nadere informatie

Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt

Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt 2006 Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer In deze brochure leest u hoe u de belasting van personenauto s en motorrijwielen (BPM) voor personenauto s die voor taxivervoer

Nadere informatie

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo Support voor u zo eenvoudig mogelijk te maken, vindt u in deze brochure een toelichting op

Nadere informatie

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat 24 april 2019 The best way of learning about anything is by doing Richard Branson Belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Intro Wat zie

Nadere informatie

Editie juni Voor deze maand hebben wij diverse onderwerpen voor u uitgezocht welke betrekking hebben op uw loonadministratie.

Editie juni Voor deze maand hebben wij diverse onderwerpen voor u uitgezocht welke betrekking hebben op uw loonadministratie. Nieuwsbrief loonadministratie Voor deze maand hebben wij diverse onderwerpen voor u uitgezocht welke betrekking hebben op uw loonadministratie. Mocht u aan de hand hiervan vragen hebben of ondersteuning

Nadere informatie

Btw-correctie Privégebruik auto / BUA

Btw-correctie Privégebruik auto / BUA Btw-nieuwsbrief 29 december 2011 Btw-correctie Privégebruik auto / BUA Inhoudsopgave Introductie 3 1. Privégebruik auto 3 2. BUA 3 Privégebruik auto 4 1. Woon-werkverkeer 4 2. Werkelijk gebruik 5 3. Alleen

Nadere informatie

Winst uit onderneming

Winst uit onderneming 12 IB 170-1T21FD Was u in 2012 ondernemer of medegerechtigde in een onderneming? Dan had u winst uit onderneming. In deze aanvullende toelichting vindt u meer informatie over het privégebruik van een woning

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

STARTERSPLEIN ROZ. Belastingdienst.nl/zakelijk Belastingdienst.nl/starters. @BDzakelijk. 6 november 2014

STARTERSPLEIN ROZ. Belastingdienst.nl/zakelijk Belastingdienst.nl/starters. @BDzakelijk. 6 november 2014 STARTERSPLEIN ROZ Belastingdienst.nl/zakelijk Belastingdienst.nl/starters 6 november 2014 Programma Ondernemen en belastingzaken Administratie en factureren Ondernemen en btw / aangifte doen Ondernemen

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 11 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 11 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 11 e editie Inhoud 1. Van VAR naar modelovereenkomst 2. Auto van de zaak : ouder dan 15 jaar? 3. Weer schenkingsvrijstelling van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 3

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 3 Inhoudsopgave Voorwoord............................................................... 1 1. Wegwijs met enkele begrippen........................................ 3 1.1. Welke waarde heeft uw auto?........................................

Nadere informatie

Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht

Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht Inleiding INTRODUCTIE: Hoi lezer, Gefeliciteerd, je hebt je ingeschreven voor mijn E-book. Dit houdt in dat jij van plan bent een onderneming te starten of al gestart bent. Misschien heb je zelfs al een

Nadere informatie

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur De Wat zijn de minimale eisen voor uw financiële (minimum)? De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Administratie Noodzaak en nuttig Kas/kassabonnen Financiële aantekeningen, inkoop- en verkoopboek

Nadere informatie

Administratie ook een Kunst Cursusboek en handleiding voor het voeren van een administratie volgens het kasstelsel - of het maken van een eenvoudig

Administratie ook een Kunst Cursusboek en handleiding voor het voeren van een administratie volgens het kasstelsel - of het maken van een eenvoudig Administratie ook een Kunst Cursusboek en handleiding voor het voeren van een administratie volgens het kasstelsel - of het maken van een eenvoudig overzicht van de inkomsten en uitgaven uit onderneming.

Nadere informatie

Tips voor de BV/IB-ondernemer

Tips voor de BV/IB-ondernemer s voor de BV/IB-ondernemer 1. Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe U komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek indien u geïnvesteerd heeft in bedrijfsmiddelen voor een bedrag

Nadere informatie

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 ONDERWERPEN ADMINISTRATIE GEBRUIK AUTO KLEINE ONDERNEMERSREGELING ONDERNEMERSAFTREK INVESTERINGSAFTREK OUDEDAGSRESERVE MIDDELING

Nadere informatie