BBTK-ABVV PROJECT INDONESIA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BBTK-ABVV PROJECT INDONESIA"

Transcriptie

1 BBTK-ABVV PROJECT INDONESIA

2 De BBTK hecht niet alleen veel belang aan de solidariteit tussen werknemers in België, maar ook aan solidariteit over de landsgrenzen heen. In deze brochure laten we je daarom graag kennismaken met ons nieuwe, internationale project. We gaan steeds op zoek naar projecten die op de één of andere manier verbonden zijn met de sectoren waarin onze leden tewerkgesteld zijn. Voor ons nieuwe project wijken we uit naar Indonesië. We duiken er de textiel-, kleding en schoenensector in. Een sector die gekenmerkt wordt door lage lonen, tijdelijke contracten, een gebrek aan veiligheidsnormen en ook de onderdrukking van vakbonden. Samen met onze lokale partners, willen we met het PROJECT INDONESIA de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de textiel-, kleding-, schoenen- en lederwarensector verbeteren. De kledingindustrie in Indonesië Indonesië is een land waar de economie groeit en investeerders graag geziene gasten zijn. Jammer genoeg profiteert niet iedereen mee van de economische groei. Alhoewel het minimumloon hoger ligt dan andere landen in de regio verdienen werknemers uit de kledingsector nog steeds te weinig om van te kunnen leven. De helft van het loon wordt besteed aan eten. Vaak worden de minimumlonen in de praktijk niet betaald, evenmin de vele overuren die in de sector gepresteerd worden. Naast de lage lonen wordt de kledingsector in Indonesië gekenmerkt door onveilige omstandigheden. 25% van de werkongevallen in Indonesië gebeuren in de kledingindustrie. Toch worden maar weinig werknemers door hun werkgevers geregistreerd voor sociale zekerheidsprogramma s. Omdat veel fabrieken geen eigen medische faciliteiten hebben zijn gewonde arbeiders aangewezen op ziekenhuizen in de regio als er een ongeluk gebeurt. De kledingfabriek moet dan wel de medische kosten vergoeden.

3 Daarnaast worden veel arbeiders aangenomen via tijdelijke contracten, of helemaal zonder contract als dagloner. Het is steeds meer gebruikelijk dat in kledingfabrieken de helft van de arbeiders tijdelijke contracten hebben, hoewel kledingarbeiders wel jaren bij het bedrijf werken. Omdat een werknemer via een arbeidscontract juist veel rechten opbouwt vormt dit een groot probleem. De afgelopen jaren zijn plotse fabriekssluitingen een groot probleem geworden. Omdat kledingmerken tegenwoordig van hun leveranciers verwachten dat ze snel, flexibel en vooral - goedkoop leveren verplaatsen veel kledingfabrieken zich naar gebieden waar lonen lager zijn. In Indonesië gebeurt dit zelfs van de een op de andere dag waardoor duizenden werknemers onaangekondigd op slag werkloos zijn zonder dat hun lonen en ontslagvergoedingen worden uitbetaald. Doordat de minimumlonen verschillen van regio tot regio verhuizen de fabrieken ook vaak naar een andere regio binnen het land. De werknemers in de kledingsector in Indonesië zijn overwegend vrouwen. Ongeveer twee derden van alle werknemers zijn vrouwen tegenover een derde mannen. Vakbonden in de kledingsector De vakbondsbeweging heeft het niet gemakkelijk in Indonesië. Nog niet zo lang geleden werden een reeks vakbondsleiders door de politie tijdens een betoging uit de menigte geplukt, gearresteerd en opgesloten. De regering heeft weinig oog voor vakbondsrechten en kiest voor intimidatie en repressie. Minder rechten voor de werknemers om buitenlandse investeerders aan te trekken. Er bestaan zelfs vrijhandelszones waar alle vormen van acties verboden zijn. In Indonesië is het grootste deel van de kledingarbeiders geen lid van een vakbond omdat ze bang zijn ontslagen te worden door hun baas. Deze tegenwerking van fabrieksmanagement komt namelijk veel voor. Het Freedom of Association (FOA) Protocol In 2011 tekenden Indonesische vakbonden een historische overeenkomst met kledingfabrieken en internationale sportmerken zoals Nike, Adidas en Puma. Doelstelling van het Freedom of Association (FOA) Protocol is om ervoor te zorgen dat vakbondsvrijheid en vakbondsactiviteiten vrij kunnen worden uitgevoerd in de kledingfabrieken die leveren aan deze grote sportmerken. De Indonesische vakbonden die in eerste instantie meewerkten aan het protocol waren KASBI, SPN, Garteks, GSBI and SPTSK. Deze vakbonden samen vertegenwoordigen meer dan kledingarbeiders in Indonesië.

4 Het project Het PROJECT INDONESIA is een project van BBTK in samenwerking met ISVI (het Internationaal Syndicaal Vormingsinstituut van het ABVV). Het project loopt van 2017 tot eind 2021 en wordt gefinancierd door fondsen van BBTK en subsidies van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Sociaal overleg in Indonesië Een belangrijk onderdeel van het project is het ondersteunen van het sociaal overleg. Het afsluiten van goede cao s die zoveel mogelijk werknemers dekken is immers van groot belang. Via het project zullen delegees van de verschillende partnervakbonden gevormd worden rond onderhandelingstechnieken en het ontwerpen van cao s. De doelstelling hierbij is om het aantal werknemers dat gedekt wordt door een cao te doen stijgen. Hierboven werd reeds gesproken over het Freedom of Association (FOA) Protocol. Ook deze vorm van sociaal overleg tussen de vakbonden en de grote merken zal ondersteund worden door het project. De delegees en de werknemers zullen tekst en uitleg krijgen over de inhoud van dit protocol en hoe ze er concreet mee aan de slag kunnen. Daarnaast wordt er door de vakbonden ook druk gewerkt aan een nieuw akkoord over betere arbeidscontracten voor de werknemers. Ook hier zal campagne rond gevoerd worden. Veiligheid en preventie op het werk Dit thema is voor veel delegees in Indonesië onbekend terrein. Het project zal hierover vormingen voorzien en ook een campagne opzetten. Zo zullen de vakbonden proberen veiligheidsafspraken te onderhandelen met de werkgevers en het aantal werkongevallen doen dalen. Gender De kledingsector stelt veel vrouwen tewerk. De vakbondsvertegenwoordigers zijn in tegenstelling voornamelijk mannen. Om het aantal vrouwen binnen de vakbond in verhouding te krijgen tot hun aandeel onder de werknemers worden verschillende acties opgezet. Er worden specifieke vormingen georganiseerd hierrond en vergaderingen georganiseerd voor de kledingarbeidsters. Er wordt ook een campagne opgezet rond seksuele intimidatie op de werkvloer en een campagne rond zwangerschapsbescherming. Ten slotte wordt er ook naar gestreefd om deze laatste twee thema s op te nemen in de bedrijfscao s.

5 Ledenwerving Hoe meer werknemers een vakbond verenigd hoe groter haar slagkracht. Het project voorziet in verschillende ledenwervingsacties om de representativiteit van de vakbonden te verhogen en in meer kledingfabrieken aanwezig te zijn. Uitwisseling binnen een internationale productieketen De kledingsector is een internationaal georganiseerde keten. Het project wil mee bouwen aan het netwerk van de vakbonden in noord en zuid. Hiervoor zullen tijdens het verloop van het project verschillende momenten voorzien worden om uit te wisselen met vakbondsmensen uit andere landen en deelnames aan internationale evenementen. Het Noord-luik Het project is gebaseerd op een samenwerking tussen BBTK en de vakbonden in Indonesië. Naast de vele activiteiten in Indonesië worden ook in België verschillende zaken op poten gezet. BBTK vertegenwoordigt werknemers uit dezelfde productieketen en dezelfde multinationale ondernemingen als SPN, Garteks en GSBI. BBTK stelt dan ook zijn expertise op dit vlak ter beschikking van de partnervakbonden. Doorheen het project worden verschillende momenten voorzien om hierover uit te wisselen. Op basis van de noden en eisen van de Indonesische vakbonden zullen ook in België acties en campagnes opgezet worden. Kortom, BBTK heeft het engagement opgenomen om de belangen van de partnervakbonden in het zuiden mee te verdedigen vanuit het noorden.

6 De partners van het project Het project ondersteunt en versterkt de vakbondsbeweging in de sector en bedrijven in hun inspanningen om de werkomstandigheden te verbeteren. Meer concreet worden drie Indonesische vakbonden versterkt in hun capaciteiten om betere arbeidsvoorwaarden te realiseren: SPN (Serikat Pekerja Nasional), Garteks (Federasi Garment Tekstile, Kulit, Sepatu & Sentra Industri) en GSBI (Gabungan Serikat Buruh Indonesia). Daarnaast wordt nauw samengewerkt met de internationale sectorvakbond IndustriALL van het IVV (Internationaal Vakverbond) die de werknemers uit deze sectoren wereldwijd vertegenwoordigt. Zij coördineren de acties en activiteiten van het project ter plaatse en stellen hun internationale syndicale expertise ter beschikking van de lokale partners. SPN Aantal leden: Aantal bedrijven met vertegenwoordiging: 641 SPN is de grootste textielvakbond in Indonesië. Alhoewel ze (zoals de meeste vakbonden in het land) in zeer veel sectoren vertegenwoordigd zijn, is de textiel, kleding, schoenenindustrie, leder- en synthetische stoffen hun grootste achterban. Daar ligt ook de oorsprong van de organisatie. SPN is een vakbond met veel jonge vakbondsleiders. Wat zeker niet abnormaal is gezien de vele jonge textielwerknemers in Indonesië. Garteks Aantal leden: Aantal bedrijven met vertegenwoordiging: 152 Garteks is een textielvakbond met een rijke traditie binnen de kledingindustrie in Indonesië. Garteks werkte (net als SPN en GSBI) mee aan het FoA Protocol en lag zo mee aan de basis van misschien wel de belangrijkste syndicale verwezenlijking in de sector. Daarnaast is Garteks ook op internationaal vlak heel actief. Zo namen ze bijvoorbeeld al deel aan de Internationale Arbeidsconferentie in Genève. GSBI Aantal leden: Aantal bedrijven met vertegenwoordiging: 65 GSBI is een dynamische textielvakbond die in verschillende grote kledingen textielfabrieken vertegenwoordigd is. Ze voeren al jaren strijd tegen de fabrieksverhuizingen waarmee ze, zoals alle vakbonden in de kledingsector, geconfronteerd worden. Zo wordt bijvoorbeeld al meer dan 5 jaar gestreden tegen het onrechtmatige ontslag van 1300 arbeiders bij één van de toeleveranciers van Adidas. GSBI bracht de affaire tot bij de expertencommissie van de Internationale Arbeidsorganisatie.

7 SPN GARTEKS GSBI When people are determined, there is nothing they can t achieve.* Nelson Mandela * Wanneer mensen vastberaden zijn, kunnen ze alles overwinnen.

8 MEER WETEN? VOLG DE ACTUALITEIT VAN HET PROJECT INDONESIA OP V.U.: Erwin De Deyn 2017 Shutterstock BBTK Het PROJECT INDONESIA van de BBTK is een project in samenwerking met het ABVV, de IFSI-ISVI en IndustriALL

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 De kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 waarom deze campagne? zit er een luchtje aan uw bedrijfskleding? Met deze campagne willen wij u de werknemers

Nadere informatie

99van de mode %is niet schoon

99van de mode %is niet schoon 99van % de mode is niet schoon 90 % van alle kleding wordt gemaakt in lagelonenlanden 85van % de kledingarbeiders is vrouw wij willen schone kleren! De mensen die onze kleren maken, werken onder slechte

Nadere informatie

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Datum 25 oktober 2016 Betreft Beantwoording vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie) en Grashoff (GroenLinks) over hongerlonen

Nadere informatie

2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in landen die aan Nederland leveren?

2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in landen die aan Nederland leveren? Werkstuk door een scholier 1455 woorden 24 januari 2005 5,9 376 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Wat is je onderzoeksterrein? schone kleren 2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

Het beste middel tegen armoede is waardig werk. Kofi Annan

Het beste middel tegen armoede is waardig werk. Kofi Annan Het beste middel tegen armoede is waardig werk. Kofi Annan Waardig werk begint bij een fatsoenlijk loon. Nochtans verdient de helft van alle werkende mensen in de wereld minder dan 1,5 euro per dag. Dat

Nadere informatie

(On)waardig werk in internationale productieketens?

(On)waardig werk in internationale productieketens? (On)waardig werk in internationale productieketens? BEN VANPEPERSTRAETEN De auteur is supply chain coordinator voor UNI Global Union en IndustriALL Global Union Begin juni groeperen vertegenwoordigers

Nadere informatie

SCHONE KLEREN CAMPAGNE 1. mode is niet schoon

SCHONE KLEREN CAMPAGNE 1. mode is niet schoon SCHONE KLEREN CAMPAGNE 1 99van de % mode is niet schoon 2 SCHONE KLEREN CAMPAGNE SCHONE KLEREN CAMPAGNE 3 Voor jouw kleren worden wereldwijd mensen uitgebuit en mensenrechten geschonden. Jij kunt helpen

Nadere informatie

FOS FOR. Schone kleren!

FOS FOR. Schone kleren! FOS FOR Schone kleren! Eerlijke kleding? Het kan! Onze steden staan vol met kledingwinkels. Voor elk wat wils, in alle mogelijke prijsklassen. Maar of je nu C&A- of Channelkleding koopt, de herkomst is

Nadere informatie

De vele gezichten van de LBC-NVK

De vele gezichten van de LBC-NVK De vele gezichten van de LBC-NVK WWW.LBC-NVK.BE België is een klein landje in het hart van Europa met een rijke geschiedenis. De Franse, Duitse en Nederlandse invloeden laten tot op heden het land niet

Nadere informatie

Stad Gent ondertekent campagne #cleanekleren

Stad Gent ondertekent campagne #cleanekleren Stad Gent ondertekent campagne #cleanekleren Lieve Blancquaert Als historische textielstad ondertekent de Stad Gent de petitie van de campagne #cleanekleren, die sportmerken oproept leefbare lonen uit

Nadere informatie

A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA

A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA A SOLIDARITEIT IN CENTRAAL AMERIKA VOEDSELZEKKERHEID GARANDEREN Voedselzekerheid garanderen voor families in het zuiden, is één van de doelstellingen van de werknemers uit de voedingsnijverheid. De solidariteitsprojecten

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1.

7.6. Boekverslag door S woorden 18 januari keer beoordeeld. Vak Maatschappijleer 1. Maatschappijleer Werk. Paragraaf 1. Boekverslag door S. 1058 woorden 18 januari 2015 7.6 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Maatschappijleer Werk Paragraaf Werk: als je iets doet, omdat andere mensen daar behoefte aan hebben. Goed

Nadere informatie

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ...

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ... Thema 1: De kern van het ondernemen overheid klanten leveranciers leefomgeving onderneming werknemers... mede-eigenaars drukkingsgroepen en actiecomités U Ondernemen doet iemand in de eerste plaats uit

Nadere informatie

expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk?

expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk? expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk? Arbeider of bediende: het speelt een grote rol. Naargelang van je statuut zijn

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-II Opgave 2 De kledingindustrie van Bangladesh: misstanden en oplossingen Bij deze opgave horen figuur 1, de teksten 5 tot en met 9 en tabel 2. Inleiding Veel van de kleding die in Nederland gedragen wordt,

Nadere informatie

expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk?

expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk? expresso Arbeiders- en bediendestatuten Wat zijn de grote veranderingen? Welke gevolgen heeft dit voor jou in de praktijk? Arbeider of bediende: het speelt een grote rol. Naargelang van je statuut zijn

Nadere informatie

Resultaten tot en met 2014

Resultaten tot en met 2014 Duurzaam thema: Organisatie: Doelstelling: Eerlijke handel Solidaridad Fashion Programma: verbetering van de arbeidsomstandigheden in en milieubelasting van Aziatische textielfabrieken Resultaten tot en

Nadere informatie

Meer transparantie in de wereldwijde kledingindustrie!

Meer transparantie in de wereldwijde kledingindustrie! POSITION PAPER 1 Meer transparantie in de wereldwijde kledingindustrie! Zou Rana Plaza vandaag zijn ingestort, zouden we weer tussen het puin op zoek moeten naar labels No. 1 Juni 2017 2 Inleiding. De

Nadere informatie

twee jaar na Rana Plaza: nog steeds dodelijk?

twee jaar na Rana Plaza: nog steeds dodelijk? ------------------------- De Bengaalse kledingindustrie twee jaar na Rana Plaza: nog steeds dodelijk? Op 24 april 2013 stortte het Rana Plaza complex in. Daarbij kwamen 1.138 kledingarbeid(st)ers om het

Nadere informatie

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT [2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT Na een marathonvergadering van 27 uur hebben de sociale partners afgelopen vrijdag op de valreep een akkoord bereikt over

Nadere informatie

De Arbeider. Arbeidsmarkt. Staken of niet?(p. 4) Werkloosheid in Vlaanderen en Lokeren (p 5) Jobaanbiedingen. De krant voor de economisten.

De Arbeider. Arbeidsmarkt. Staken of niet?(p. 4) Werkloosheid in Vlaanderen en Lokeren (p 5) Jobaanbiedingen. De krant voor de economisten. De Arbeider De krant voor de economisten. Arbeidsmarkt Alles over de Informatie over studentenjobs (p. 3) en de Actualiteit (p. 2). Staken of niet?(p. 4) Werkloosheid in Vlaanderen en Lokeren (p 5) Jobaanbiedingen

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt)

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Beste mensen, wat geweldig dat we hier vandaag allemaal staan! We begonnen met een fantastische mars en een goede debatten. 1 mei is weer van ons! En

Nadere informatie

De vele gezichten van de LBC-NVK

De vele gezichten van de LBC-NVK De vele gezichten van de LBC-NVK WWW.LBC-NVK.BE België is een klein landje in het hart van Europa met een rijke geschiedenis. De Franse, Duitse en Nederlandse invloeden laten tot op heden het land niet

Nadere informatie

Speech Ton 1 mei uur (gesproken woord geldt)

Speech Ton 1 mei uur (gesproken woord geldt) Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Beste mensen, wat geweldig dat we hier vandaag allemaal staan! We begonnen met een fantastische mars en een goede debatten. 1 mei is weer van ons! En

Nadere informatie

RESOLUTIES & MOTIES STATUTAIR CONGRES 2010. BBTK SETCa. Socialisme. Welvaart. Dienstverlening. Vakbondsalternatieven. Visie

RESOLUTIES & MOTIES STATUTAIR CONGRES 2010. BBTK SETCa. Socialisme. Welvaart. Dienstverlening. Vakbondsalternatieven. Visie Socialisme Welvaart Gepensioneerden Bruggepensioneerden Internationaal Jongeren Militantisme Vooruitgang Leden Acties Dienstverlening België Europa Kaderleden BBTK SETCa RESOLUTIES & MOTIES STATUTAIR CONGRES

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

SOLIDAIR ONDERWEG Een project van BTB en haar lokale partners in Kenia.

SOLIDAIR ONDERWEG Een project van BTB en haar lokale partners in Kenia. C W I - Y A SLIDAI DWG en project van BTB en haar lokale partners in enia. S U D 1 954 C I - É JAA SLIDAI DWG I IA Sinds 1 januari 2015 werkt de Belgische Transportbond (BTB) samen met enkele vakbonden

Nadere informatie

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers.

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers. je rechten op zak Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers

Nadere informatie

A B Het staat in ieders geheugen gegrift. De beelden van de instorting van Textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh lieten niemand onberoerd. Meer dan 1100 mensen overleefden de ramp niet en de wereld stond

Nadere informatie

arbeidswet sociale partners sociaal overleg collectieve (cao) sector voor alle werknemers en werkgevers in een sector (bv. banken)

arbeidswet sociale partners sociaal overleg collectieve (cao) sector voor alle werknemers en werkgevers in een sector (bv. banken) SAMENVATTEN Schema Vul de kernwoorden aan in het schema. arbeidswet ACV VBO werknemersorganisaties ABVV ACLVB sociale partners werkgeversorganisaties Unizo... sociaal overleg collectieve (cao) interprofessioneel

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 9 mei 2019 Betreft Beantwoording vragen van

Nadere informatie

INTERNATIONAL TRANSPORT WORKERS FEDERATION (ITF) Urban Transport Committee Meeting. Berlijn, januari 2010

INTERNATIONAL TRANSPORT WORKERS FEDERATION (ITF) Urban Transport Committee Meeting. Berlijn, januari 2010 INTERNATIONAL TRANSPORT WORKERS FEDERATION (ITF) Urban Transport Committee Meeting Berlijn, 19 21 januari 2010 Urban Transport Committee Meeting Berlijn, 19 21 januari 2010 Van 19 tot 21 januari ging in

Nadere informatie

keer beoordeeld 12 februari 2015

keer beoordeeld 12 februari 2015 0 Samenvatting door C. 919 woorden keer beoordeeld 12 februari 2015 Vak Economie Methode Economie in context Hoofdstuk 15 Markt en Welvaart Paragraaf 1 Arbeidsmarkt bestaat uit de totale vraag naar en

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Duurzame Economische Ontwikkeling Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken Samenvatting door een scholier 1198 woorden 9 juni 2007 6,4 30 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Economie Hst 2 Werken Paragraaf 2.1 taakverlening Elk

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV

HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV www.fnv.nl INTERNATIONAAL VAKBONDSWERK De FNV komt op voor de rechten en arbeidsomstandigheden van mensen die werken. De FNV vindt dat elke werknemer wereldwijd recht

Nadere informatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie De instrumenten in de strijd tegen discriminatie 1 e instrument: De wetgeving HET IS WETTELIJK VERBODEN TE DISCRIMINEREN! De 3 anti-discriminatiewetten van 10 mei 2007 De Brusselse ordonnanties van 2008

Nadere informatie

Arbeiders/ bedienden: wegwerken van discriminaties!

Arbeiders/ bedienden: wegwerken van discriminaties! Arbeiders/ bedienden: wegwerken van discriminaties! 1 MANNEN - VROUWEN Verwijzingen naar personen of functies (zoals werknemer, adviseur,...) hebben betrekking op vrouwen en mannen. 2 Arbeiders/Bedienden:

Nadere informatie

Detachering: wat zijn je rechten?

Detachering: wat zijn je rechten? Detachering Detachering: wat zijn je rechten? Door vrij verkeer van diensten in Europa kunnen werknemers of zelfstandigen uit elk ander Europees land in België werken als gedetacheerde. En dit voor een

Nadere informatie

Inzet VHP2 cao-onderhandelingen. Februari 2016

Inzet VHP2 cao-onderhandelingen. Februari 2016 + Inzet VHP2 cao-onderhandelingen Februari 2016 Welzijn & Gezondheid Een gezonde levensstijl speelt een steeds grotere rol in de huidige samenleving, zowel privé als op het werk. We zien dat onze achterban

Nadere informatie

Actualiteitenbulletin 1/6

Actualiteitenbulletin 1/6 Actualiteitenbulletin 1/6 Titel: Handboek personeelswerk, 3 e druk Datum: 27 februari 2014 Par. Blz. Art. Wijziging 1.1 15 Beroepsbevolking 559 duizend mensen hebben twee banen, dat zijn voornamelijk zelfstandigen.

Nadere informatie

BIJLAGE 1: GEDRAGSCODE DUURZAME HANDEL

BIJLAGE 1: GEDRAGSCODE DUURZAME HANDEL BIJLAGE 1: GEDRAGSCODE DUURZAME HANDEL INLEIDING Als ketenspeler die wereldwijd opereert rusten op Superunie bepaalde verantwoordelijkheden. In dat kader streven wij er naar maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 12 juni 2014 Betreft Bezoek aan Bangladesh en Pakistan

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 12 juni 2014 Betreft Bezoek aan Bangladesh en Pakistan Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 12 juni 2014 Betreft Bezoek aan Bangladesh

Nadere informatie

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen)

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen) je rechten op zak Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen) Sinds 1 januari 2012 werd het zogenaamde brugpensioen vervangen door het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag.

Nadere informatie

Beste aanwezigen, beste vrienden,

Beste aanwezigen, beste vrienden, Beste aanwezigen, beste vrienden, Normaal gezien begin ik mijn toespraken met de woorden Beste kameraden. Vandaag ligt dat enigszins anders daar ik mag spreken voor een heel divers publiek, dat niet enkel

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en premies: +1,1% Op 1 juni 2017 stijgen de lonen: met 0,8%, met de mogelijkheid om een bijkomende verhoging

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

RAPPORT Nr

RAPPORT Nr RAPPORT Nr. 96 ------------------------ IAO Rapport over het tijdvak 1 juni 2013-31 mei 2016, uitgebracht door de Belgische regering overeenkomstig de bepalingen van artikel 22 van het Statuut van de Internationale

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013 NIEUWSBRIEF ABANTE VZW JULI 2013 Geachte heer Geachte mevrouw ã Hopelijk geniet u, of heeft u genoten, van een deugddoende vakantie. Onze nieuwsbrief van deze maand richt zich maar op één thema en waarschijnlijk

Nadere informatie

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED 1/6 Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden in 2011 en 2012 Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND

STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND SOCIALE VERKIEZINGEN 2016 STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND vrouwen in de vuurlijn WWW.ABVV2016.BE STRAFFE MADAMMEN IN DE VAKBOND Mannen - Vrouwen: Verwijzingen naar personen of functies hebben vanzelfsprekend

Nadere informatie

De Nederlandse overheid ziet de OESO-richtlijnen als het normatieve kader

De Nederlandse overheid ziet de OESO-richtlijnen als het normatieve kader AH 771 2012Z18356 Antwoord van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), mede namens de minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 6 december 2012) 1 Bent u bekend met het artikel

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

DM-beleid in de praktijk. 25 oktober 2012 CODE 32

DM-beleid in de praktijk. 25 oktober 2012 CODE 32 DM-beleid in de praktijk 25 oktober 2012 CODE 32 Vakbondsvisie 1/3 tot voor enkele jaren werk = vakbond, ziekte en/of beperking = mutualiteit individuele benadering gericht op uitkering juridische ondersteuning.

Nadere informatie

Samenvatting Economie Arbeidsmarkt

Samenvatting Economie Arbeidsmarkt Samenvatting Economie Arbeidsmarkt Samenvatting door een scholier 1948 woorden 17 november 2009 7,2 12 keer beoordeeld Vak Economie Economie, arbeidsmarkt PTA 2 Hoofdstuk 1; De arbeidsmarkt op. 1.1 op

Nadere informatie

Wat is de weerslag van tijdskrediet op mijn pensioen? Welke regels gelden voor tijdskrediet? Bijvoorbeeld: Je zit in halftijds tijdskrediet vanaf je

Wat is de weerslag van tijdskrediet op mijn pensioen? Welke regels gelden voor tijdskrediet? Bijvoorbeeld: Je zit in halftijds tijdskrediet vanaf je je rechten op zak Tijdskrediet Tijdskrediet is een individueel recht om je loopbaan te onderbreken, je prestaties gedurende je loopbaan te verminderen. Dit recht garandeert je dat je achteraf terug aan

Nadere informatie

actueel FORUM #10/23.05.13

actueel FORUM #10/23.05.13 Nooit meer 18 De Rana Plaza-ramp in Bangladesh heeft de schijnwerpers gericht op de kledingindustrie. Ook Nederlandse bedrijven moeten verantwoording afleggen over de productie die zij laten uitvoeren

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 februari 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

doorheen de metaal welkom!

doorheen de metaal welkom! doorheen de metaal welkom! Welkom bij de metallo s Welkom op je nieuwe job in de metaalsector. Spannend? Allicht wel en misschien ben je ook een beetje onwennig tijdens de eerste dagen. Dat is normaal.

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Wij zijn kandidaat. En jij?

Wij zijn kandidaat. En jij? SOCIALE verkiezingen 2012 Wij zijn kandidaat. En jij? www.accg.be/sv2012 2 www.accg.be/sv2012 3 mei 2012 Binnenkort sociale verkiezingen Van 7 tot 20 mei 2012 vinden sociale verkiezingen plaats in duizenden

Nadere informatie

Einde van de overeenkomst

Einde van de overeenkomst je rechten op zak Einde van de overeenkomst Een arbeidsovereenkomst kan niet zomaar van vandaag op morgen worden verbroken. Dit kan alleen als er een wederzijds akkoord is, in geval van overmacht of om

Nadere informatie

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie)

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) 1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) dat vakbonden aansprakelijk worden gesteld en gesanctioneerd kunnen worden in geval van problemen

Nadere informatie

Overdag schoonmaken? Dag en nacht verschil!

Overdag schoonmaken? Dag en nacht verschil! Overdag schoonmaken? Dag en nacht verschil! Persdossier Persconferentie 19 september 2011 Autoworld Brussel PERSBERICHT Overdag schoonmaken? Dag en nacht verschil! GROOTSCHEEPSE CAMPAGNE MOET BEDRIJVEN

Nadere informatie

Wie zijn we wie is cultuurvakbond?

Wie zijn we wie is cultuurvakbond? Wie zijn we wie is cultuurvakbond? Wie zijn we? Cultuurvakbond is vakbondswerking van LBC-NVK non-profit LBC-NVK is een beroepscentrale van ACV 5 sectoren: non-profit, distributie, financiën, diensten,

Nadere informatie

ONTWERP VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BAREMIEKE BEDIENDEN VAN BAYER ANTWERPEN NV

ONTWERP VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BAREMIEKE BEDIENDEN VAN BAYER ANTWERPEN NV ONTWERP VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BAREMIEKE BEDIENDEN VAN BAYER ANTWERPEN NV Tussen Bayer Antwerpen NV, vertegenwoordigd door de heer dr. V. Weintritt, Managing Director en mevrouw B. Hantson,

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2006-2010. Socialisme. Welvaart. Dienstverlening. Vakbondsalternatieven. Verdediging van bedienden Solidariteit.

ACTIVITEITENVERSLAG 2006-2010. Socialisme. Welvaart. Dienstverlening. Vakbondsalternatieven. Verdediging van bedienden Solidariteit. Welvaart Socialisme Gepensioneerden Bruggepensioneerden Internationaal Jongeren Militantisme Acties Vooruitgang Leden België Dienstverlening Europa Kaderleden ACTIVITEITENVERSLAG 2006-2010 Vrouwen Vakbondsalternatieven

Nadere informatie

Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!!

Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!! Juni 2008 Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!! Er is een akkoord tot stand gekomen betreffende een nieuwe Horeca Cao en deze zal lopen van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010.

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Toespraak Jan Vercamst, Voorzitter ACLVB

Toespraak Jan Vercamst, Voorzitter ACLVB 2012_03_24 speech Boost ACLVB 1 Toespraak Jan Vercamst, Voorzitter ACLVB MILITANTENFEEST Viering 120 jaar ACLVB 24 maart 2012 Beste vrienden, De komende weken zijn van het allergrootste belang voor onze

Nadere informatie

-Minimaal 2 boeken en internet gebruiken(bronvermelding verplicht;eigen woorden gebruiken)

-Minimaal 2 boeken en internet gebruiken(bronvermelding verplicht;eigen woorden gebruiken) PROJECT KATOEN -Feiten verzamelen per onderwerp -Onderwerpen Aardrijkskunde Biologie Scheikunde Economie Ethiek -10 groepjes van 2 tot 3 personen -Minimaal 2 boeken en internet gebruiken(bronvermelding

Nadere informatie

FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR!

FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! De wet betreffende de nieuwe horecamaatregelen werd op 26 november 2015 gepubliceerd. Sinds 1 december

Nadere informatie

Vakantie Arbeiders

Vakantie Arbeiders Vakantie 2019 Arbeiders De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

Projecten van het ABVV en fos in Colombia ABVV. Samen sterk. vzw. asbl

Projecten van het ABVV en fos in Colombia ABVV. Samen sterk. vzw. asbl Projecten van het ABVV en fos in Colombia ABVV Samen sterk vzw asbl 1 ABVV 2 Projecten van van het het ABVV en en fos fos in in Colombia Waarom Colombia? Colombia is de 4de grootste economie van Latijns

Nadere informatie

Belgische vakbonden en jongeren

Belgische vakbonden en jongeren Belgische vakbonden en jongeren Dr. Nadja Doerflinger Centre for Sociological Research, KU Leuven Jongeren op de arbeidsmarkt in België 1 Moeilijke overgang van school naar werk 50 45 40 35 2 Hoog percentage

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers IVOC CHECKLIST VOOR DE WERKGEVER F030-5.0 1 Inhoud IVOC checklist Inlichtingen over de aanwerving pagina 3 Voorbereiding van het onthaal pagina 4 Dag van de aanwerving pagina

Nadere informatie

Tewerkstellingsfonds PC 152 arbeiderspersoneel in het vrij gesubsidieerd onderwijs

Tewerkstellingsfonds PC 152 arbeiderspersoneel in het vrij gesubsidieerd onderwijs DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 17 september 2009 VSKO/DB/09.04 Tewerkstellingsfonds PC 152 arbeiderspersoneel in het vrij gesubsidieerd onderwijs TWEEDE OPROEP OMZETTING VAN 10-MAANDENCONTRACTEN NAAR

Nadere informatie

online enquête acv-openbare diensten

online enquête acv-openbare diensten online enquête acv-openbare diensten actie voeren dienstverlening lidmaatschap opdracht taken Resultaten Mei 2015 waarden resultaten mei 2015 Naar aanleiding van het congres van ACV-Openbare Diensten in

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN DEEL 1. SOCIAAL OVERLEG IN BELGIË 1

INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN DEEL 1. SOCIAAL OVERLEG IN BELGIË 1 INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN VII DEEL 1. SOCIAAL OVERLEG IN BELGIË 1 Hoofdstuk 1. Partners in sociaal overleg 7 Afdeling 1. Werkgeversorganisaties 7 Afdeling 2. Werknemersorganisaties 9 Afdeling

Nadere informatie

Instrumenten voor duurzaam ketenbeheer

Instrumenten voor duurzaam ketenbeheer Instrumenten voor duurzaam ketenbeheer Link ketenbeheer en SDGs MVO 2.0: link ketenbeheer en SDGs Ketenbeheer Aankoop materialen Produc3ecapaciteit en technologie Markt en handel Governance van keten Financiering

Nadere informatie

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED 1/6 Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de arbeids en loonvoorwaarden in 2013 en 2014 Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

EEN MEER RECHTVAARDIG EUROPA VOOR DE WERKNEMERS EVV PROGRAMMA VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION

EEN MEER RECHTVAARDIG EUROPA VOOR DE WERKNEMERS EVV PROGRAMMA VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION EEN MEER RECHTVAARDIG EUROPA VOOR DE WERKNEMERS EVV PROGRAMMA VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. De Europese verkiezingen van - 23-26 Mai 2019 zullen

Nadere informatie

Loonstarheid: lonen staan minimaal een jaar vastà vertraging à overschotten of tekorten niet meteen weggewerktà gevolg:

Loonstarheid: lonen staan minimaal een jaar vastà vertraging à overschotten of tekorten niet meteen weggewerktà gevolg: Samenvatting door K. 546 woorden 21 oktober 2013 9,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context 15.1 Arbeidsmarkt: Abstracte markt Aanbod: werkenden en werkzoekenden Vraag: vraag naar arbeidskrachten

Nadere informatie

Sterk door overleg. Adviesfunctie

Sterk door overleg. Adviesfunctie De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor overleg en advies over tal van Vlaamse beleidsthema s. De sociale partners adviseren

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Verhoging van de lonen Op 1 juli 2017 stijgen alle lonen met 0,16. Voorkeur voor contracten van onbepaalde

Nadere informatie

R A P P O R T Nr

R A P P O R T Nr R A P P O R T Nr. 115 --------------------------------- IAO Rapport over het tijdvak 1 juni 2016-31 mei 2019, uitgebracht door de Belgische regering overeenkomstig de bepalingen van artikel 22 van het

Nadere informatie

Werk in uitvoering 2015

Werk in uitvoering 2015 Werk in uitvoering 2015 Een wereld die werkt CNV Internationaal werd in 1967 opgericht als CNV Actie Kom Over. In de loop van de jaren groeiden wij uit tot een professionele organisatie die daadwerkelijk

Nadere informatie

Protocol van akkoord van 31 mei 2011

Protocol van akkoord van 31 mei 2011 Paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek Protocol van akkoord 2011-2012 van 31 mei 2011 1. TOEPASSINGSGEBIED Dit akkoord is van toepassing op de werkgevers

Nadere informatie

Werk maken van werkbaar werk

Werk maken van werkbaar werk Comité Vlaams ABVV 6 maart 2012 Resolutie Werk maken van werkbaar werk Voor een goed begrip Kwaliteit van arbeid is al lang een vakbondseis. We hebben het tegenwoordig over werkbaar werk. Werkbaarheid

Nadere informatie

Fact sheet Vakbondsvrijheid

Fact sheet Vakbondsvrijheid Fact sheet Vakbondsvrijheid Het organiseren in vakbonden is een fundamenteel arbeids- en mensenrecht Helaas worden werknemers die zich organiseren in veel landen belemmerd. Introductie In Nederland is

Nadere informatie

in de school Adv ocaat

in de school Adv ocaat Advocaat in de school LAGER ONDERWIJS Wat is het recht? Scheiding der machten Iemand pesten is niet tof, door het rode licht fietsen of lopen is gevaarlijk, met mes en vork eten is beleefd, roepen in de

Nadere informatie

LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN

LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN 2019-2020 WWW.ACCG.BE 1 2 3 Welke verbeteringen? Background photo created by freepik - www.freepik.com 4 5 van alle lonen en bestaanszekerheidsvergoeding Vanaf 1 januari 2019:

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Economie Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Economie Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 175 woorden 20 november 2004 6,3 2 keer beoordeeld Vak Economie 1 De kern van het ondernemen. 1.1 Welke activiteiten vinden in de onderneming

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw [ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw Sta sterk! [ Werk In Nederland ] Er zijn verschillende manieren waarop je in Nederland kan werken. Je kunt tijdelijk in Nederland werken voor een Poolse werkgever.

Nadere informatie