Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Architectuur MAANDAG 15 JUNI 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Architectuur MAANDAG 15 JUNI 2015"

Transcriptie

1 Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Architectuur MAANDAG 15 JUNI 2015 PdL DITCM INNOVATIONS

2 Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Architectuur deelnemers Marco Schreuder Jeroen van de Werf Vincent Buller Gerardo Daalderop Peter de Lannoy Wim Vandenberghe Vincent Habers Bram Bakker Bert van Velzen Dick Oort Joëlle van den Broek Laurens Lapré Gerbrand Klijn Tommy Delissen Marcel van Sambeek Igor Passchier Wim Broeders RWS RWS RWS NXP ANL/DITCM BeMobile Beter Benutten (Rapptrans) Cignify Grontmij Heijmans DITCM Innovations CGI Grontmij NDW TNO TASS international MAPtm Agendapunten 1. Actiepunten vorige bijeenkomst Voorstel werkwijze architectuur tafel 3. Aanpak deelarchitecturen 4. Expertgroep Intelligente VRI 5. Requirements vanuit de wegbeheerder hoofdwegennet

3 Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Architectuur Kort verslag van het besprokene Ad agendapunt 1: actiepunten vorige bijeenkomst (170415) 1- DITCM verspreidt de presentatie + verslag 2- Architectuurrapport via de website van DITCM 3- DITCM verspreidt de lijst met use cases 4- Input op interesse use- cases vanuit deelnemers 5- Voorstel voor proces en invulling architectuur 6- Planning volgende 2 sessies done/ website done/ website done/ mail tot op heden slechts 7 reacties* zie presentatie 1: Igor Passchier wk26/ DITCM secretariaat OPM bij de use- cases: *Zie sheet nr 4 presentatie 1 Igor Passchier Er zullen use- cases voor alle tafels worden gedefinieerd. Dit na zorgvuldige weging van praktische factoren zoals bestaande projectbehoefte, optimale borging van synergie etc. Op 17-6 is hier door Wim Broeders een e- mail over rondgestuurd.

4 Ad agendapunt 2: Voorstel werkwijze architectuur tafel (zie ook presentatie nr 1: Igor Passchier) Samenvatting Het doel van de ronde tafel architectuur is het realiseren van de referentiearchitectuur voor C- ITS in Nederland. Hiertoe moeten door de tafel deelarchitecturen vastgesteld worden op basis van business en techniek ( versmallen ). Daarna volgt het uitwerken van de functies en interfaces door bestaande of nieuw te vormen expertgroepen ( verdiepen ). Tijdens de tafels worden vervolgens de bevindingen van de expertgroepen besproken, geaccordeerd en in het kernteam verwerkt in een eenduidige referentie architectuur. Het opstellen van terminologie definities zou daarvan een voorbeeld kunnen zijn. Door de tijd heen veranderen de terminologieën voortdurend. Deze dienen via de voorzitters van de tafels naar de tafel voor Dutch Profile (i.e. standaardisatie) te worden geleid. Daar er op basis van afgesproken use- cases wordt gewerkt, is er ook samenwerking met bv de security tafel. Uiteindelijk zorgt de tactische board voor de overall aansturing over alle tafels heen. De strategische board zorgt voor het mandaat en de vertaling in een Nederlandse strategie. Voor deze laatste board is een invulling van 9 personen(triple helix) voorzien rond eind juni. Deze Bottom- Up aanpak is met name gericht om met weinig resources en bestaande projecten in heel korte tijd tot resultaten te komen.

5 Ad agendapunt 3: Aanpak deelarchitecturen (zie ook presentatie nr 2: Marcel van Sambeek) Samenvatting Uit het architectuur project uit (beschreven in het rapport Towards an Architecture for Cooperative- Intelligent Transport System (C- ITS) Applications in the Netherlands, April 2015) zijn t.a.v. de use- cases en architectuur een aantal leerpunten naar voren gekomen. Er zijn veel verschillende use- cases en hiervan zijn er weinig in detail uitgewerkt in b.v. een ETSI standaard of een specificatie uit een project. Een functionele groepering van use cases is wenselijk om tot een uitwerking in deelarchitecturen te komen. Ook zijn er veel componenten en interfaces in een high level architectuur o.b.v. een groot aantal geaggregeerde set van use cases. Bovendien verandert de markt voor eindgebruikers- applicaties zeer snel en is afstemming over informatie- uitwisseling tussen de verschillende marktrollen en wegbeheerders vaak belangrijker dan gedetailleerde uitwerking van individuele eindgebruiker applicaties en use cases. Bij bestaande projecten zoals A58 zijn de use- cases b.v. slechts gedeeltelijk afgedekt en lag de focus meer op de marktrollen en bijbehorende interfaces. Op basis van de gedefinieerde use- cases wordt in de ontwerpfase een High level Architecture gespecificeerd naar structuur, componenten met hun hoofdfunctionaliteit en de interfaces. Vervolgens worden de deelarchitecturen benoemd naar rol, functionaliteit en techniek. Het doel van deze deelarchitecturen is het per deelgebied benoemen van de knelpunten. vervolgens het aangeven van oplossingsrichtingen. Discussie - Zijn de deelarchitecturen logisch, sluiten ze aan bij de marktpartijen? - Welke prioriteiten, ontwerpuitgangspunten en deliverables worden verwacht? Als voorstel zijn de volgende 5 onderwerpen voor deelarchitecturen gepresenteerd met een startpunt vanuit bestaande projecten en een mogelijke trekker/voorzitter van de expert groep. a- Intelligente VRI: met project van Beter Benutten Vervolg als startpunt (o.l.v. Paul Potters) b- HWN/ OWN: met project Spookfiles A58 als startpunt (o.l.v. Oene Kerstjens) c- Data/informatiediensten (n.t.b.) d- In- car applicaties (n.t.b.) e- VRU (n.t.b.) De prioriteit ligt bij de eerste twee deelarchitecturen (a, b) Hierbij valt er op te merken dat rond het project Spookfiles A58 reeds een uitgebreid framework aanwezig is dat als startpunt dient voor de deelarchitectuur HWN/OWN, d.w.z. het is wenselijk dat de best practices van de gekozen oplossing duidelijk worden die in vervolgprojecten gewenst zijn, met name t.a.v. interfaces voor informatie- uitwisseling tussen rollen (wegbeheerder, infrastructuur aanbieder, dataprovider en service provider). Mogelijke overlap en koppelvlakken kunnen alleen worden vastgesteld wanneer er goede centrale terugrapportage is van de deelarchitecturen naar de tafel. Overlap zal er altijd zijn bij een opsplitsing en je hiervan bewust zijn is voldoende, zonder alles formeel vast te leggen.

6 De volgende tafelronde valt samen met een belangrijke fase rond het project A58, en we zullen de volgende tafel dan ook in het provinciehuis in Den Bosch beleggen, zodat een bredere deelname vanuit marktpartijen uit A58 gegarandeerd kan worden.

7 Ad agendapunt 4: Expertgroep Intelligente VRI - De keten voor ontsluiten van connected VRI data (zie ook presentatie nr 3: Paul Potters) Samenvatting Bij het project rondom intelligente verkeersregelinstallaties (VRI) is een functionele menukaart gebruikt met een indeling op verschillende vlakken zoals i) use cases, ii) schaal (lokaal, netwerk, nationaal), iii) type gebruikers (auto, OV, fietser, etc.), (iv) regelarchetype van VRI ((half)star, voertuigafhankelijk, netwerk) en de v) beleidsmatige doelen (veiligheid, doorstroming, leefbaarheid en comfort). In de presentatie zijn een aantal voorbeelden van use cases gegeven voor groene golf, OV, vrachtverkeer en fietsers. Er is sprake van een nieuw speelveld waarbij meerdere rollen in de connected keten bestaat in het ontsluiten van de VRI data, met b.v. een rol voor gebruikers, service providers en - integrators, data brokers en content aggregators en suppliers. De inwinning van VRI data kan plaatsvinden in de regio centrale of in de automaten (i.e. VRI) zelf. Er zijn verschillende waarde- proposities in de connected keten mogelijk: vóór reizigers, óver de reizigers, input van informatie voor andere business cases (bv. OV), output naar andere revenue drivers (b.v. advertenties) of kostenreductie (b.v. alternatief voor lussen). De randvoorwaarden voor het ontsluiten van de connected VRI keten zijn i) het business model dient een open markt voor coöperatieve applicaties te ondersteunen en een scheiding is nodig van infrastructuur en applicaties, ii) de verantwoordelijkheden bij systeemintegratie moeten goed worden vastgelegd, zowel qua business alsook qua techniek en iii) de relevante koppelvlakken moeten goed worden gestandaardiseerd. Ten aanzien van de verkeersregelautomaten (VRA) is de voorgestelde architectuur afgebeeld in de presentatie. Er is ook een voorbeeld gegeven van een bestaande connected oplossing - DeviS, het Deventer Verkeersinformatie en management systeem - met verschillende systemen (zoals VRI s, DRIP s, parkeergarages, verkeerscentrales, NDW, etc) en interfaces. Voor coöperatief is een uitbreiding nodig om VRI s lokaal en centraal te ontsluiten voor inwinning van informatie en aansturing. Discussie Voor het vervolg is vooral behoefte aan afstemming met andere stakeholders in de keten, dwz partijen die betrokken zijn/zouden kunnen worden bij de informatie keten van de VRI naar de backoffice en zo naar derde partijen. Verschillende partijen geven aan interesse te hebben hieraan mee te werken. Deze zullen door Paul Potters benaderd worden voor de vervolgstappen.

8 Ad agendapunt 5: Requirements vanuit de wegbeheerder hoofdwegennet (zie ook presentatie nr 4: Vincent Buller) Samenvatting RWS heeft vanaf medio 2014 de vertaalslag gemaakt naar haar rol en positie in de context van het zelfsturend verkeerssysteem. Aangaande de eisen aan de architectuur ziet RWS de elementen beheerbaarheid, security / privacy en zo mogelijk een mate van onafhankelijkheid van de techniek (WiFi- P /5G etc). Daarnaast het nastreven van uniformiteit in de infostromen, wegbeeld en techniek. Uiteraard moet ook met het belastinggeld efficiënt worden omgesprongen. In de 3 sturings- lagen in het collectieve verkeersmanagement bevinden we ons nu in een kantelpunt: naast lokaal en netwerkbreed verkeersmanagement kan in de nabije toekomst ook het voertuig gebonden verkeersmanagement een grote rol gaat spelen, door connected cars. De rol van de overheid (en RWS) is collectieve optimalisatie, en niet individuele optimalisatie. RWS heeft hierin als actor verschillende rollen: onderhoud van wegen, bewaken van veiligheid, bewaken van doorstroming, crisis manager en daarnaast ook beheerder van een eigen vloot van voertuigen. Wat betreft de use- cases die binnen RWS spelen zijn de verschillende voorbeelden van hazarduous location warning (road works, stationary vehicle, incident warning) belangrijk. Het instrumentarium (aantal componenten) ten opzichte van het aantal use- cases is nog beperkt. Er zal sprake zijn van een evolutie vanuit de ontwikkeling naar automatisch rijdende auto s: vanuit comfort via automatische snelheid via adaptive en cooperative cruise control en vanuit veiligheid van lane departure warnings en keep your lane naar een uiteindelijke situatie van automatisch rijdende auto s. Discussie Gezien de requirements valt er een spanningsveld tussen consistentie en het tijdstraject te verwachten rond dat wat er langs de weg aan info aanwezig moet zijn en wat er in- car moet gebracht worden. Er zal sterk worden gesteund op de marktpartijen. Het is zaak om die partijen te informeren met guidelines. Hiertoe worden nog partijen gezocht die als cluster hieraan willen bijdragen. Binnen het A58 team is al aangegeven behoefte te hebben om inbreng te leveren. Daarom wellicht op korte termijn contact te hebben. Genoemd worden BeMobile, RWS, Grontmij, BB A58 Acties: 1- Igor: Volgende vergadering in het provincie huis Noord- Brabant plannen ( ) i.v.m. voorafgaand overleg team A58 2- Igor: Afstemmen over werkwijze deelarchitectuur HWN/OWN met Oene Kerstjens 3- Paul P: Vervolg VRI Tafel organiseren en afstemmen met geïnteresseerden.

ITS architectuur tafel Bijeenkomst 15-06- 2015 Utrecht. Kernteam: Igor Passchier (voorzi5er), Marcel van Sambeek, Paul Po5ers, Oene Kerstjens

ITS architectuur tafel Bijeenkomst 15-06- 2015 Utrecht. Kernteam: Igor Passchier (voorzi5er), Marcel van Sambeek, Paul Po5ers, Oene Kerstjens ITS architectuur tafel Bijeenkomst 15-06- 2015 Utrecht Kernteam: Igor Passchier (voorzi5er), Marcel van Sambeek, Paul Po5ers, Oene Kerstjens Deelarchitecturen A) Knelpunten: wat is het probleem? Welk gebied:

Nadere informatie

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Overzicht deliverables. Datum: 28 januari 2016 Versie: final

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Overzicht deliverables. Datum: 28 januari 2016 Versie: final Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1 Overzicht deliverables Datum: 28 januari 2016 Versie: final Inleiding In juni 2015 is opdracht verstrekt door het Ministerie van Infrastructuur en

Nadere informatie

BBV Project Intelligente Kruispunten (ivri)

BBV Project Intelligente Kruispunten (ivri) Beter Benutten Vervolg C-ITS Project Intelligente Kruispunten BBV Project Intelligente Kruispunten (ivri) Ivera Kenniscafe Houten, 20 januari 2016 Eddy Verhoeven Page 1 Beter Benutten Vervolg ivri Page

Nadere informatie

Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security VRIJDAG 03 JULI 2015

Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security VRIJDAG 03 JULI 2015 Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security VRIJDAG 03 JULI 2015 PdL DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 7-7-2015 Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security Locatie Grondmij, de Holle bilt 20; De Bilt Datum/tijd:

Nadere informatie

C-ITS stand van zaken

C-ITS stand van zaken C-ITS stand van zaken Gebruikersdag Vialis 10 november 2016 Onderwerpen C-ITS: Talking Traffic ivri Menukaart en bestelproces Werkgroep Intelligente Kruispunten 2 Beter Benutten ITS Beter Benutten ITS

Nadere informatie

Nieuwe rolverdeling: Uitvoerende taken Wegbeheerder-Markt. Giovanni Huisken & Wim Broeders, MAPtm

Nieuwe rolverdeling: Uitvoerende taken Wegbeheerder-Markt. Giovanni Huisken & Wim Broeders, MAPtm Nieuwe rolverdeling: Uitvoerende taken Wegbeheerder-Markt Giovanni Huisken & Wim Broeders, MAPtm Primaire processen 1 Ontwikkelen beleid Openbaar vervoer Reinigingsdiensten Verkeer Vergunning verstrekken

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Van verkeerskundige functies naar eisen aan C-ITS Discussiepaper Henk Taale (Rijkswaterstaat, TrafficQuest en TU Delft) Isabel Wilmink (TNO en TrafficQuest) Aroen Soekroella

Nadere informatie

Project Coöperatieve ITS Corridor. Abraham Bot Edwin van der Walle. Coöperatieve ITS Corridor IN HET KORT. Rijkswaterstaat 2 Coöperatieve ITS Corridor

Project Coöperatieve ITS Corridor. Abraham Bot Edwin van der Walle. Coöperatieve ITS Corridor IN HET KORT. Rijkswaterstaat 2 Coöperatieve ITS Corridor Project Coöperatieve ITS Corridor Abraham Bot Edwin van der Walle Coöperatieve ITS Corridor IN HET KORT 2 Coöperatieve ITS Corridor 1 In een notendop Invoering van twee coöperatieve ITS diensten: Road

Nadere informatie

Dr. ir. Jaap Vreeswijk, MAPtm 25 oktober Use cases

Dr. ir. Jaap Vreeswijk, MAPtm 25 oktober Use cases Dr. ir. Jaap Vreeswijk, MAPtm 25 oktober 2016 Use cases Expertsessie use cases 15-09-2016 20 aanwezigen Agendapunten: CODECS, internationale aansluiting Functie, belang en gebruik van use cases Definities,

Nadere informatie

Risicoanalyse bijeenkomst 10 september SEPTEMBER 2015

Risicoanalyse bijeenkomst 10 september SEPTEMBER 2015 Risicoanalyse bijeenkomst 10 september 2015 10 SEPTEMBER 2015 Wouter van Haaften & Marcel Otto DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 8-9-2015 Risicoanalyse bijeenkomst 10 september 2015 Inleiding Wanneer het

Nadere informatie

Beter Benutten en VRI s: Global meets local

Beter Benutten en VRI s: Global meets local Beter Benutten en VRI s: Global meets local Door Caspar de Jonge, programmamanager Intelligente Transport Services & Smart Mobility Beter Benutten 17/2/16 1 2 Smart Mobility Ten minste 4 clusters van activiteiten:

Nadere informatie

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable H: V-log

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable H: V-log Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1 Deliverable H: V-log Beschrijving, inventarisatie en implementatieadvies van de te gebruiken en te ontwikkelen standaarden. E.e.a. in samenwerking

Nadere informatie

Producten voor de Tafel D2.1, D2.2 en D2.3. Jaap Vreeswijk, Marcel van Sambeek, Borgert van der Kluit

Producten voor de Tafel D2.1, D2.2 en D2.3. Jaap Vreeswijk, Marcel van Sambeek, Borgert van der Kluit Producten voor de Tafel D2.1, D2.2 en D2.3 Jaap Vreeswijk, Marcel van Sambeek, Borgert van der Kluit Uitgangspunten Deliverables A&I Use case beschrijft context en proces obv actoren, het systeem en opeenvolgende

Nadere informatie

Traffic Management 2.0 November 2016

Traffic Management 2.0 November 2016 Traffic Management 2.0 November 2016 Tiffany Vlemmings (NDW) en Frans van Waes (Vialis) Data inwinning, opslag en distributie Verkeersinformatie voor de weggebruiker Het gaat wel eens mis GTM Wel eens

Nadere informatie

Van Tafels naar een Community Doorontwikkelen in publiek-private productie

Van Tafels naar een Community Doorontwikkelen in publiek-private productie Welkom Van Tafels naar een Community Doorontwikkelen in publiek-private productie Caspar de Jonge Marja van Strien 19 mei 2017 Ambitie Versnellen en versoepelen implementatie smart mobility oplossingen

Nadere informatie

ITS Ronde tafel Human Behaviour Vaststellen producten ITS Ronde tafel Human Behaviour. Ilse Harms, Connecting Mobility

ITS Ronde tafel Human Behaviour Vaststellen producten ITS Ronde tafel Human Behaviour. Ilse Harms, Connecting Mobility ITS Ronde tafel Human Behaviour Vaststellen producten ITS Ronde tafel Human Behaviour Ilse Harms, Connecting Mobility Willen de deelnemers aan de binnenring ronde 1 Overheid Markt alvast plaatsnemen? Chris

Nadere informatie

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Legal (Juridisch)

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Legal (Juridisch) Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Legal (Juridisch) Dinsdag 28 juni 2016 Tijdstip: 13:00 15:00 Locatie: SWECO; de Holle Bilt 22; de Bilt PdL DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU Verslag Landelijke

Nadere informatie

Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016

Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016 Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016 DECEMBER 2015 Ronde Tafel Juridische Aspecten van Slimme Mobiliteit DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU Jaarplan Ronde

Nadere informatie

Notulen expertsessie internationale aansluiting. 8 september 2016

Notulen expertsessie internationale aansluiting. 8 september 2016 Notulen expertsessie internationale aansluiting 8 september 2016 Jaap Vreeswijk, Paul Spaanderman DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 30-9-2016 1 Agenda 10:00 Welkom en vaststellen van de agenda 10:05 Voorstelronde:

Nadere informatie

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Security

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Security Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Security Donderdag 7 juli 2016 Tijdstip: 10:00 12:00 Locatie: Sweco, De Holle Bilt 22, De Bilt; PdL DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 7-7-2016 VS 0 Verslag Landelijke

Nadere informatie

Standaardisatie Agenda Coöperatieve Systemen. Schrijfteam: Laurens Lapre, Wim Broeders, Paul Spaanderman

Standaardisatie Agenda Coöperatieve Systemen. Schrijfteam: Laurens Lapre, Wim Broeders, Paul Spaanderman Standaardisatie Agenda Coöperatieve Systemen Schrijfteam: Laurens Lapre, Wim Broeders, Paul Spaanderman Agenda Fase 1: Inhoud Inleiding Standaarden en Projecten Standaardisatie Organisaties Discussie Fase

Nadere informatie

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable I: Data portal voorstel

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable I: Data portal voorstel Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1 Deliverable I: portal voorstel Organisatiemodel met beschrijving informatiestromen, rollen en verantwoordelijkheden in de informatieketen voor het

Nadere informatie

DVM in Amsterdam, de ambities waargemaakt door de systemen!

DVM in Amsterdam, de ambities waargemaakt door de systemen! (Bijdragenr. 56) DVM in Amsterdam, de ambities waargemaakt door de systemen! Bert van der Veen Advin b.v. Rien Borhem Gemeente Amsterdam 1. Inleiding Om het verkeer in goede banen te leiden wordt steeds

Nadere informatie

Beter Benutten Vervolg Talking Traffic. Hans Nobbe

Beter Benutten Vervolg Talking Traffic. Hans Nobbe Beter Benutten Vervolg Talking Traffic Hans Nobbe Uitgangspunten programma Beter Benutten Volwaardige pijler naast bouwen Efficiënt gebruik & optimale benutting bestaande infra Reiziger centraal 20% minder

Nadere informatie

Smart Mobility ronde tafel Security

Smart Mobility ronde tafel Security Smart Mobility ronde tafel Security JAARPLAN 2016 GJA DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU JAARPLAN 2016 Smart Mobility ronde tafel Security Doelstelling De landelijke ronde tafel Security heeft als doel om

Nadere informatie

Beter Benutten ITS. Landelijke inventarisatie regionale knelpunten en oplossingsrichtingen voor C-ITS (connected & coöperatief) CONCEPT

Beter Benutten ITS. Landelijke inventarisatie regionale knelpunten en oplossingsrichtingen voor C-ITS (connected & coöperatief) CONCEPT Beter Benutten ITS Landelijke inventarisatie regionale knelpunten en oplossingsrichtingen voor C-ITS (connected & coöperatief) CONCEPT 0 januari 0 Doel C-ITS: Connected en Coöperatief. Alle Beter Benutten

Nadere informatie

Astrin. 15 december 2011

Astrin. 15 december 2011 Alternatief UWKS 2 Alternatief voorstel voor een beter UWKS 2 Astrin 15 december 2011 Over Astrin ASTRIN is de brancheorganisatie van 40 bedrijven actief in de verkeersindustrie Promoot innovatieve oplossingen

Nadere informatie

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender 16 januari 2019 Programma 1. Welkom 2. Presentatie Smart mobility? 3. Discussie 4. Presentatie Effecten

Nadere informatie

Hybride Communicatie Expert sessie A&I en Security tafel Dinsdag 13 september 2016, uur

Hybride Communicatie Expert sessie A&I en Security tafel Dinsdag 13 september 2016, uur Hybride Communicatie Expert sessie A&I en Security tafel Dinsdag 13 september 2016, 13-17 uur Doel van workshop Beantwoording op de hoofdvragen: Wat wordt op dit moment verstaan onder de term hybride communicatie

Nadere informatie

Bijlage 1. Spookfiles. Wat is het probleem?

Bijlage 1. Spookfiles. Wat is het probleem? Bijlage 1 Deze bijlage geeft ter illustratie een (niet limitatief) overzicht van een aantal projecten dat wordt uitgevoerd op het gebied van ITS (Intelligente Transportsystemen) voor het wegverkeer. Spookfiles

Nadere informatie

Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour

Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour Landelijke Ronde Tafels voor Smart Mobility Samen werken aan randvoorwaarden voor versnelling en opschalen van implementatie Programma 13:00 13:10

Nadere informatie

ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016

ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016 ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016 ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? Doel van de workshop:

Nadere informatie

Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in (en om) Den Haag. Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag

Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in (en om) Den Haag. Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag Netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement in (en om) Den Haag Arjen Reijneveld Gemeente Den Haag Inhoud begin netwerkbreed verkeersmanagement in Den Haag huidige werkwijze en ervaring doorontwikkeling

Nadere informatie

IMMA. Paul Potters. 17 juni 2015

IMMA. Paul Potters. 17 juni 2015 IMMA Paul Potters 17 juni 2015 1 Inhoud 13.30-13.40: Welkom 13.40-13.55: IMMA, aanpak en stand van zaken, toelichting procedure marktconsultatie 13.55-14.25: marktbenadering, raamovereenkomst en aanbesteding

Nadere informatie

Oplossingsrichting UWKS 2.0

Oplossingsrichting UWKS 2.0 Oplossingsrichting UWKS 2.0 Advies Collis Roger van Ratingen, David Bakker 15 december 2011 Ensuring Trust in Technology 1 Collis: Expertise en markten Payments e-ticketing Secure Transaction Expertise

Nadere informatie

Pagina 1 13 juni 2013 Connekt

Pagina 1 13 juni 2013 Connekt Pagina 1 13 juni 2013 Connekt Marktversnelling Mobiliteits Informatie (MMI) 13 juni 2013 - Connekt Mark Olivierse Verkeersmanager MAPtm Pagina 2 13 juni 2013 Connekt Verkeersmanagement 2.0: Marktwerking,

Nadere informatie

De auto als actuator

De auto als actuator De auto als actuator Martie van der Vlist Goudappel Coffeng BV mvdvlist@goudappel.nl Rolf Krikke Quest-TC rolf@quest-tc.nl Samenvatting De auto als actuator Communicatiemiddelen in de auto worden gebruikt

Nadere informatie

Standaardisatie Leveranciers

Standaardisatie Leveranciers Standaardisatie Leveranciers Eddy Verhoeven Siemens Nederland N.V. Road & City Mobility @EddyVerhoeven eddy.verhoeven@siemens.com Page 1 Europese Ontwikkelingen C-ITS Europese Unie ITS Actie Plan: Verbinden

Nadere informatie

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable D

Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1. Deliverable D Intelligente Verkeers Regel Installatie (ivri) Fase 1 Deliverable D Prioritering van 3 à 5 use cases (afhankelijk van definitie) Datum: 21 januari 2016 Versie: 10 i Hoofdstuk: Voorwoord Voorwoord In juni

Nadere informatie

Landelijke Ronde Tafels C-ITS Resultaten 2015

Landelijke Ronde Tafels C-ITS Resultaten 2015 Landelijke Ronde Tafels C-ITS Resultaten 2015 Joëlle van den Broek ism voorzitters landelijke tafels 2015 0- Inhoud 1. Inleiding 2. Impact van de Tafels 3. Agendering van de Tafels 4. Concrete resultaten

Nadere informatie

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013 VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND 31 augustus 2013 CONTEXT Delfland wordt de komende jaren geconfronteerd met een groeiende interne en externe vraag naar (innovatieve)

Nadere informatie

Datafusie FCD en NDW-data. Frans van Waes NDW-Symposium Innoveren met Floating Car Data, 7 december 2016

Datafusie FCD en NDW-data. Frans van Waes NDW-Symposium Innoveren met Floating Car Data, 7 december 2016 Datafusie FCD en NDW-data Frans van Waes NDW-Symposium Innoveren met Floating Car Data, 7 december 2016 Inhoud Verkeersplaza Doel Verkeerstoestand Use cases Data processing Data fusie Level of Service

Nadere informatie

Spookfiles A58 Road Works Warning Demo

Spookfiles A58 Road Works Warning Demo Spookfiles A58 Road Works Warning Demo Conclusies en aanbevelingen op basis van de demonstratie van de ITS Corridor RWW berichten op de multiple service provider, standaard diensteninfrastructuur van Spookfiles

Nadere informatie

Verslag C-ITS, Interactieve coöperatieve Use cases Vrijdag 1 mei 9.30 12.00. Waar werken we naartoe?

Verslag C-ITS, Interactieve coöperatieve Use cases Vrijdag 1 mei 9.30 12.00. Waar werken we naartoe? Dit gesprek is een inhoudelijke round up van de eerder gevoerde gesprekken tussen de overheden en geselecteerde ITS-bedrijven. Onderstaande is de door alle deelnemers gedeelde samenvatting op hoofdlijnen

Nadere informatie

Landelijke levering snelle beeldstanden en verkeersgegevens HWN

Landelijke levering snelle beeldstanden en verkeersgegevens HWN Landelijke levering snelle beeldstanden en verkeersgegevens HWN Vanaf augustus 2015 levert Rijkswaterstaat de actuele verkeersdata en actuele beeldstanden van alle rijkswegen in Nederland waar autosnelweg-signalering

Nadere informatie

De Praktijkproef Voertuigdata. Edoardo Felici 12 oktober 2017

De Praktijkproef Voertuigdata. Edoardo Felici 12 oktober 2017 De Praktijkproef Voertuigdata Edoardo Felici 12 oktober 2017 NDW: een uniek samenwerkingsverband Slide 2 NDW: een uniek samenwerkingsverband Shared service organisatie op het gebied van inkoop, verwerking

Nadere informatie

ITS Ronde tafel Human Behaviour Transition of control; het overnemen van rijtaken van de bestuurder door de auto en vice versa

ITS Ronde tafel Human Behaviour Transition of control; het overnemen van rijtaken van de bestuurder door de auto en vice versa ITS Ronde tafel Human Behaviour Transition of control; het overnemen van rijtaken van de bestuurder door de auto en vice versa Ilse Harms, Connecting Mobility Programma 10.00-10.10 Kennismaken 10.10-10.35

Nadere informatie

De toekomst met (verkeers)data. Bob Veenbrink 11 oktober 2017

De toekomst met (verkeers)data. Bob Veenbrink 11 oktober 2017 De toekomst met (verkeers)data Bob Veenbrink 11 oktober 2017 Inhoud 1. Wat is de Nationale Databank Wegverkeersgegevens? 2. Van wegkantapparatuur naar mobiele bronnen 3. Doorontwikkeling van Floating Car

Nadere informatie

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Legal (Juridisch)

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Legal (Juridisch) Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Legal (Juridisch) Maandag 1 december 2016 Tijdstip: 10:00 13:00 Locatie: SWECO; de Holle Bilt 22; de Bilt PdL DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 1-12-2016 Verslag

Nadere informatie

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels.

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens en Adri Cornelissen In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens Alleen een organisatie die

Nadere informatie

Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security VRIJDAG 1 MEI 2015

Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security VRIJDAG 1 MEI 2015 Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security VRIJDAG 1 MEI 2015 Andre Smulders DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 13-5-2015 Verslag Landelijke ITS Ronde Tafel Security Deelnemers Marcel Otto (IenM) Paul Potters

Nadere informatie

PinkSCAN. Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening

PinkSCAN. Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening PinkSCAN Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening De business stelt steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de IT dienstverlening. Nieuwe service modellen vereisen aanpassingen in de wijze waarop

Nadere informatie

Pagina 1 12 juni 2013 Marktwerking RVM

Pagina 1 12 juni 2013 Marktwerking RVM Pagina 1 12 juni 2013 Marktwerking RVM Marktwerking RVM Dienst op maat Steven Boerma 12 juni 2013 DRIP s Den Haag Advies Noord-Brabant Less is more Pagina 2 12 juni 2013 Marktwerking RVM Maar eerst een

Nadere informatie

Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel. vrijdag 25 september 2015

Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel. vrijdag 25 september 2015 Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel vrijdag 25 september 2015 Peter DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 25-9-2015 Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel Deelnemers G. Ampt H.L. Korbee Korbee & Hovelink

Nadere informatie

Info UC en POC Apeldoorn

Info UC en POC Apeldoorn Info UC en POC Apeldoorn Door Wierd Janse Redenen om vooraan in de rijdende landelijke ITS trein plaats te nemen: De opstart van de landelijke ITS BBV speelde in een periode waarin wij zelf ook zoekende

Nadere informatie

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Security

Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Security Verslag Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Security Maandag 3 oktober 2016 Tijdstip: 10:00 12:15 Locatie: Sweco, De Holle Bilt 22, De Bilt; PdL DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 3-10-2016 VS 0.1 Verslag

Nadere informatie

Actie: Ineke Meijer gaat dit nakijken.

Actie: Ineke Meijer gaat dit nakijken. Verslag werkgroep Informatievoorziening weggebruikers Datum overleg: 1 december Locatie: Zeist, hotel & conferentiecentrum Figi Tijd: 11.00u-12.30u Notulist: Vincent Lau Aanwezigen: Bas Pietersen, provincie

Nadere informatie

Regie uit een andere Branche. Hoe om te gaan met de vraag en de levering. Facto Magazine Congres 12 mei 2009. www.quintgroup.com

Regie uit een andere Branche. Hoe om te gaan met de vraag en de levering. Facto Magazine Congres 12 mei 2009. www.quintgroup.com Regie uit een andere Branche Facto Magazine Congres 12 mei 2009 Hoe om te gaan met de vraag en de levering THIS DOCUMENT CONTAINS PROPRIETARY INFORMATION, WHICH IS PROTECTED BY COPYRIGHT. ALL RIGHTS RESERVED.

Nadere informatie

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid Leo Ruijs 20 SEPTEMBER 2011 INNOVATIEDAG MANSYSTEMS Service8 B.V. Stelling ITIL BEPERKT DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN MEDEWERKERS EN HEEFT DAARMEE EEN NEGATIEVE

Nadere informatie

Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat.

Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Water. Wegen. Werken.. Workshop "Privacy en geo-informatie: een onmogelijke combinatie!? Gebruik van Geo-informatie bij in Verkeersmanagement ir Jose A. Hernandez Procesmanager Verkeerscentrum Nederland

Nadere informatie

SERVICEPROVIDER IN VM (2.0) Mark Grefhorst BD Manager

SERVICEPROVIDER IN VM (2.0) Mark Grefhorst BD Manager SERVICEPROVIDER IN VM (2.0) Mark Grefhorst BD Manager WAT WIJ DOEN Een onafhankelijke leverancier van slimme mobiliteitstechnologie & data op weg naar autonome en gedeelde mobiliteit, het maximale halen

Nadere informatie

Beter Benutten. Dennis Hijkoop. 21 april 2015

Beter Benutten. Dennis Hijkoop. 21 april 2015 Beter Benutten Dennis Hijkoop 21 april 2015 Tabel 1: Deelnemers werksessie ITS Evenementen No. Naam e-mail Regio 1. Patrick van Norden p.vannorden@mrdh.nl Rotterdam - Den Haag 2. Terry Albronda terry.albronda@groningen.nl

Nadere informatie

C-ITS in het OV De coöperatieve bus. 6 oktober 2016

C-ITS in het OV De coöperatieve bus. 6 oktober 2016 C-ITS in het OV De coöperatieve bus 6 oktober 2016 Agenda 1. Smart Mobility en C-ITS 2. Vragen 3. Daimler Showcase 4. What s next Trends in mobiliteit Zelfrijdende auto Internet of things Mobility as a

Nadere informatie

Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel. vrijdag 13 november 2015

Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel. vrijdag 13 november 2015 Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel vrijdag 13 november 2015 Peter DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 13-11-2015 Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel Deelnemers Mike Pinckaers ANWB Joelle van den

Nadere informatie

MISSION STATEMENT MOBILIDATA

MISSION STATEMENT MOBILIDATA MISSION STATEMENT MOBILIDATA Wat? Positieve bijdrage in Vlaanderen op vlak van Verkeersveiligheid Doorstroming Uitstoot Hoe? Realisatie van een duurzame digitale data-infrastructuur en stimulatie gebruik

Nadere informatie

DVM-beheer naar de markt

DVM-beheer naar de markt DVM-beheer naar de markt Het gedeeltelijk tot volledig laten uitvoeren van DVMbeheer als een dienst Jan Willem Plomp (Provincie Noord Holland), Vincent van der Heijden (Arcadis), Bart de Haan (Significant)

Nadere informatie

Landelijk Ronde Tafels ITS Expertsessie use cases

Landelijk Ronde Tafels ITS Expertsessie use cases Landelijk Ronde Tafels ITS Expertsessie use cases Dr. ir. Jaap Vreeswijk, MAPtm 15 september 2016 Doel van de expertsessie Eenduidig begrip krijgen van use cases en consensus te bereiken over de functie

Nadere informatie

Blok Werkagenda Standards & Practices. Smart Mobility Community 12 December 2017

Blok Werkagenda Standards & Practices. Smart Mobility Community 12 December 2017 Blok 2-11.00-13.00 Werkagenda Standards & Practices Smart Mobility Community 12 December 2017 Standards & Practices: samen werken aan randvoorwaardelijk kader voor opschaling het wegwerken van mogelijke

Nadere informatie

SAMEN OP REIS: BLIJVEND BORGEN VAN REGIONALE SAMENWERKING

SAMEN OP REIS: BLIJVEND BORGEN VAN REGIONALE SAMENWERKING SAMEN OP REIS: BLIJVEND BORGEN VAN REGIONALE SAMENWERKING Congres architectuur in de zorg 14 juni 2018, 10.50-11.35 uur Marja Snoeijen, D&A medical group 2 SAMENWERKENDE ZIEKENHUIZEN REGIO EINDHOVEN Catharina

Nadere informatie

Verslag Beter Benutten Techniek Sessie 1 december 16 - Ochtend Voorzitter: Steven Logghe (Be-Mobile)

Verslag Beter Benutten Techniek Sessie 1 december 16 - Ochtend Voorzitter: Steven Logghe (Be-Mobile) Verslag Beter Benutten Techniek Sessie 1 december 16 - Ochtend Voorzitter: Steven Logghe (Be-Mobile) Notulist: Mark Snoek (Vialis) Actiepunten vorige verslag Actiepunt 1: gebeurd Actiepunt 2: gebeurd Actiepunt

Nadere informatie

Bijlage 11 voortgang programma s Beter Benutten 1.0 ( ) en Beter Benutten Vervolg ( ).

Bijlage 11 voortgang programma s Beter Benutten 1.0 ( ) en Beter Benutten Vervolg ( ). Bijlage 11 voortgang programma s Beter Benutten 1.0 (2011-2015) en Beter Benutten Vervolg (2015-2017). Als invulling van de toezegging zoals deze door uw gedeputeerde Van der Maat is gedaan in de behandeling

Nadere informatie

S t a n d a a r d i s a t i e s e s s i e 10/10/14

S t a n d a a r d i s a t i e s e s s i e 10/10/14 S t a n d a a r d i s a t i e s e s s i e 10/10/14 A a n w e z i g e n : Aanwezig: Laurens Lapré Joëlle van den Broek Peter Goossens Yvonne Diericx, Giovanni Huisken Tom Alkim Jaap Vreeswijk Siebe Turksma)

Nadere informatie

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2 Programma DITCM Programma DITCM is hét programma in Nederland dat de opschaling van Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) en Connected-Automated Driving (C-AD) in Nederland wil versnellen.

Nadere informatie

3. Verslag van de vergadering van 9 september 2015

3. Verslag van de vergadering van 9 september 2015 definitief Verslag van 14/10/2015 Aanwezig: Erik Jongenotter (voorzitter), Ane Wiersma, Willem Mak (van 13:00 tot 15:00 uur), Leon van den Biggelaar, Koos van Rossen, Robert Kooijman, Erik van Holten (verslag),

Nadere informatie

Samengevoegde reacties op de openbare consultatie voor SAML v2.0 van de volgende partijen: - Kennisnet - Rijkswaterstaat

Samengevoegde reacties op de openbare consultatie voor SAML v2.0 van de volgende partijen: - Kennisnet - Rijkswaterstaat Samengevoegde reacties op de openbare consultatie voor SAML v2.0 van de volgende partijen: - Kennisnet - Rijkswaterstaat KENNISNET 1. Zijn er volgens u in deze toelichting aanvullingen of anderszins wijzigingen

Nadere informatie

Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel

Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel Vrijdag 29 januari 2016 Peter de Lannoy DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU 29-1-2016 (VS 0) Kort Verslag bijeenkomst juridische tafel Deelnemers Joelle van den Broek

Nadere informatie

Heel Holland bakt Netwerkregeling in de praktijk, levert dit op wat we ervan verwachten?

Heel Holland bakt Netwerkregeling in de praktijk, levert dit op wat we ervan verwachten? Heel Holland bakt Netwerkregeling in de praktijk, levert dit op wat we ervan verwachten? Het recept van netwerkregelingen proeven in de praktijk Guus Kruijssen, sector Verkeersmanagement 1. De aankondiging

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

C-ITS en automatisch rijden: van techniek en testen naar toepassing

C-ITS en automatisch rijden: van techniek en testen naar toepassing C-ITS en automatisch rijden: van techniek en testen naar toepassing dromen denken doen WOW bestuur 13 september 2016 Antoine de Kort strat. adviseur verkeersmanagement Rijkswaterstaat Inhoud Waar hebben

Nadere informatie

ITS Ronde tafel Human Behaviour Werkplan 2016 Conceptversie 1.3,

ITS Ronde tafel Human Behaviour Werkplan 2016 Conceptversie 1.3, ITS Ronde tafel Human Behaviour Werkplan 2016 Conceptversie 1.3, 5-2-2016 Ilse Harms, Diana Vonk Noordegraaf, Matthijs Dicke Resultaten 2015 4 bijeenkomsten en 1 telco 24-4 Thema: Introductie Ronde tafel

Nadere informatie

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company Het BiSL-model Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u een overzicht op hooflijnen van het BiSL-model. U vindt een overzicht van de processen en per proces een beknopte

Nadere informatie

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Beter Benutten: kosteneffectieve maatregelen Rijk, regio en bedrijfsleven werken in het programma Beter Benutten samen om de bereikbaarheid in de drukste

Nadere informatie

Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet

Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet 1 Wilbert Teunissen wilbert.teunissen@sogeti.nl Cloud Cases Strategie De rol van Functioneel Beheer 2 Onderwerpen 1. Context? Hug 3. the Impact cloud! FB 2.

Nadere informatie

METROPOOL REGIO EINDHOVEN

METROPOOL REGIO EINDHOVEN Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de 21 gemeenten en de gemeente Veghel Wu Ztfìti Ontv.bev. 16ik.01000 Metropoolregio Eindhoven 040 259 45 94 info@mölropoolregioeindhoven www.metropoolregioelndhovan.

Nadere informatie

Evaluatie - Een half jaar op weg met de Landelijke Ronde Tafels

Evaluatie - Een half jaar op weg met de Landelijke Ronde Tafels Evaluatie - Een half jaar op weg met de Landelijke Ronde Tafels Joëlle van den Broek i.s.m. voorzitters Landelijke Tafels 2015 Inhoud: Inleiding Impact van de tafels (als basis voor de evaluatie) Zelfevaluatie

Nadere informatie

NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN VERKEERSMANAGEMENT MET FLOATING CAR DATA

NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN VERKEERSMANAGEMENT MET FLOATING CAR DATA NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN VERKEERSMANAGEMENT MET FLOATING CAR DATA Edoardo Felici, projectmanager bij Nationale Databank Wegverkeersgegevens Thijs Muizelaar, adviseur bij Connecting Mobility en de Innovatiecentrale

Nadere informatie

MIRT-procedure. Initiatief Verkenning Planuitwerking Realisatie Beheer

MIRT-procedure. Initiatief Verkenning Planuitwerking Realisatie Beheer MIRT-procedure #onzea2 Initiatief Verkenning Planuitwerking Realisatie Beheer Definiëring en afbakening van het probleem en het proces van de verkenningsfase Kern van de verkenningsfase is trechteren:

Nadere informatie

BrancheInnovatieContract Multimediale Convergentie. Kick-off workshop, 3 december 2012 Villa Heideheuvel, Mediapark, Rotterdam

BrancheInnovatieContract Multimediale Convergentie. Kick-off workshop, 3 december 2012 Villa Heideheuvel, Mediapark, Rotterdam BrancheInnovatieContract Multimediale Convergentie Kick-off workshop, 3 december 2012 Villa Heideheuvel, Mediapark, Rotterdam Speelveld omroepen Video cloud Internet headend/ IPTV 3-play broadcast internet

Nadere informatie

Product Risico Analyse

Product Risico Analyse Product Risico Analyse Jurian van de Laar TestNet Avond 9 oktober 2013 www.improveqs.nl (info@improveqs.nl) Versie 2.0 1 Herkenbaar? In ons testproces wordt product risico analyse toegepast Wij gebruiken

Nadere informatie

Governance en beheer GUTZ Een digitale (XDS)- snelweg in de regio Eindhoven HIMSS 2018, 6 maart

Governance en beheer GUTZ Een digitale (XDS)- snelweg in de regio Eindhoven HIMSS 2018, 6 maart Governance en beheer GUTZ Een digitale (XDS)- snelweg in de regio Eindhoven HIMSS 2018, 6 maart Inhoud Introductie Inleiding GUTZ regio Eindhoven Stellingen Vragen Introductie Inleiding Marja Snoeijen,

Nadere informatie

Beheer en verkeerscentrales provincies en (kleine) gemeentes

Beheer en verkeerscentrales provincies en (kleine) gemeentes 15 februari 2012, Studiedag verkeerslichten Beheer en verkeerscentrales provincies en (kleine) gemeentes Albert van Leeuwen 1 Inhoud presentatie: Geschiedenis beheercentrales Welk beleid zit er achter

Nadere informatie

Technische architectuur Beschrijving

Technische architectuur Beschrijving A gemeente Eindhoven Technische architectuur Beschrijving Specificatiecriteria Versie 1.1 A. van Loenen Technisch Beleidsadviseur B&E 21-Sep-2011 avl/fd11027578 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven Realisatie

Nadere informatie

Eerste ervaringen: werken met RRO s. Indrukken vanuit een helicopterview

Eerste ervaringen: werken met RRO s. Indrukken vanuit een helicopterview Eerste ervaringen: werken met RRO s Indrukken vanuit een helicopterview Introductie De DITCM security tafel faciliteert een aantal partijen bij het maken van een Risico Reductie Overzicht * (RRO) Het doel

Nadere informatie

Crash Course Smart Mobility: ontwikkelingen in vogelvlucht

Crash Course Smart Mobility: ontwikkelingen in vogelvlucht Crash Course Smart Mobility: ontwikkelingen in vogelvlucht Chris de Veer strategisch adviseur smart mobility Provincie Noord-Holland WOW-dag 5 oktober 2017 1 Waar komen we vandaan? 2 Waar komen we vandaan?

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Smart Mobility Commmunity for Standards & Practices, thema Human Behaviour. 2 februari 2018

Verslag themabijeenkomst Smart Mobility Commmunity for Standards & Practices, thema Human Behaviour. 2 februari 2018 Verslag themabijeenkomst Smart Mobility Commmunity for Standards & Practices, thema Human Behaviour 2 februari 2018 Community for Standards and Practices HUMAN BEHAVIOUR SMARTMOBILITYCOMMUNITY.EU 2 FEBRUARI

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten

Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten leveranciers en gebruikersvertegenwoordiging Datum: 6 december 2018 Status: Definitief Versie: 2 Classificatie: Openbaar Eigenaar: VZVZ Dit document bevat de proces-

Nadere informatie

TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid. Programmalijnen en speerpunten 2014

TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid. Programmalijnen en speerpunten 2014 TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid Programmalijnen en speerpunten 2014 Programmalijnen en aandachtspunten 1. Energiemanagement voor fleibiliteit van energiesysteem 2. Informatie en control

Nadere informatie

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf?

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? Plannen gemaakt? Met hulp van de standaardaanpak ImpactAnalyse in de Zorg kom je verder! Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? IMPACT? de ZORG? STANDAARD AANPAK 1 Inpassen

Nadere informatie

Presentatie Provincie Zeelan. Presentatie Regierol Bodemsanering. Walter Jonkers Medewerker Regie Bodembeleid

Presentatie Provincie Zeelan. Presentatie Regierol Bodemsanering. Walter Jonkers Medewerker Regie Bodembeleid Presentatie Regierol Bodemsanering Walter Jonkers Medewerker Regie Bodembeleid Opbouw inleiding Beleidsmatige opzet Spelersveld Invulling Normblad SIKB 8001 Knelpunten Vragen en discussie Beleidsmatige

Nadere informatie

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit Roadmap Provincie Utrecht d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit 1 Status presentatie Gemaakt voor het Programma icentrale Nog niet bestuurlijk vastgesteld

Nadere informatie