Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland"

Transcriptie

1 Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 2 / Uitgave juli/augustus 2014 Hierbij de nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Aan het Netwerk zijn partijen uit Steenwijkerland verbonden die allen activiteiten rondom mantelzorg en mantelzorgondersteuning voor mantelzorgers organiseren. Via deze 2-maandelijkse nieuwsbrief ontvangt u informatie over de verschillende mogelijkheden van hulp en ondersteuning die er zijn voor mantelzorgers, zoals leuke workshops, interessante themabijeenkomsten en gezellige ontmoetingsmomenten. In de zomermaanden juli en augustus staan de activiteiten even stil. In september start weer een nieuw seizoen! Wat betekent de zomerperiode voor u als mantelzorger? Gaat u er lekker op uit, of blijft u thuis? Wat is voor u een oplaadmoment? Laat het ons weten, wellicht dat wij hier in de toekomst ook iets in kunnen betekenen. Onlangs ben ik met Marry Gorte van de Wmo-raad naar een themabijeenkomst van PMO (Platvorm Mantelzorg Overijssel) over respijtzorg geweest. Wij hebben verteld over het belang van respijtzorg voor mantelzorgers. Respijtzorg is vervangende zorg door een vrijwilliger of professional voor de mantelzorger die er even tussenuit wil. Dit kan variëren van enkele uren, een dag of een weekend, tot een vakantie, dagopvang, kortdurende opname, etc. Maakt u gebruik van respijtzorg? Met ingang van zal ook deze voorziening onder de Wmo gaan vallen en bij de gemeente moeten worden aangevraagd. Om dit goed georganiseerd te krijgen, denken wij vanuit het mantelzorgnetwerk mee met de gemeente. Namens alle netwerkpartners wens ik u een goede zomer toe! Vriendelijke groet, Paula Bierma Coördinator Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Op vrijdag 16 mei hebben wij een gezellig uitje gehad met de vrijwilligers van ons mantelzorgnetwerk. Wij troffen het geweldig met het weer. Er stond een boottocht door de Wieden op het programma. Een deskundige gids vertelde ons veel leuke en bijzondere verhalen over het gebied. Aansluitend hebben wij buiten op het mooie terras van de Theeschenkerij van een heerlijke lunch kunnen genieten. Het was super geslaagd!

2 Oproep vrijwilligers Wij krijgen steeds meer aanvragen voor de inzet van vrijwilligers in de mantelzorgondersteuning. Graag maken wij van de gelegenheid gebruik een oproep aan u te doen. Wilt u ook iets voor een ander betekenen? Bijvoorbeeld door een maatje voor een zorgvrager te zijn? Laat het ons dan weten! Wellicht dat u af en toe een mantelzorger wat respijt kunt geven! U kunt zich aanmelden via: of tel. (0521) Alle vrijwilligers, betrokken bij ons Netwerk, komen een paar keer per jaar samen. Om een thema te bespreken, bij te praten of om met elkaar iets gezelligs te doen. Al naar gelang de wens. Wij hopen dat u ook iets voor het Netwerk wilt doen. Als u vragen hebt, stel ze dan gerust! Zorgen voor een ander? Zorg voor jezelf! Als iemand last heeft van psychische problemen, dan heeft dit niet alleen invloed op de persoon zelf, maar ook op de sociale omgeving. Onbewust worden naasten zoals ouders, kinderen, partners, broers, zussen en vrienden/vriendinnen betrokken bij de zorg. Zelfs als er professionele hulp is ingeschakeld komt een groot deel van de zorg en ondersteuning bij de naaste omgeving terecht. Meestal wordt deze mantelzorg door alle betrokkenen als vanzelfsprekend gezien. De politiek en hulpverlening heeft de laatste jaren als beleid de persoon met klachten zolang mogelijk in de eigen omgeving te laten wonen en zoveel mogelijk zorg door de omgeving te laten bieden. Op zich een mooi uitgangspunt. Naasten nemen de zorg ook graag op zich, maar als de zorg langdurig en intensief is trekt dit een zware wissel op hen. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers zich vaak overbelast voelen en als gevolg daarvan zelf lichamelijke en psychische klachten ontwikkelen, zoals stressklachten, vermoeidheid, somberheid, last van piekeren en slecht slapen. Dit geldt vooral voor mantelzorgers van mensen met klachten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, zoals depressie, autisme, angst, ADHD, borderline of dementie. Voor mantelzorgers in de GGZ is de zorg soms zwaarder. Zij krijgen regelmatig te maken met extra belastende factoren. Nog vaak rust er een taboe op psychische problemen, omdat deze minder zichtbaar zijn en in de maatschappij hierover nog veel onbegrip heerst. De mantelzorger voelt zich daardoor vaak geremd om er met anderen over te praten; men mist erkenning en herkenning. Om deze groep mantelzorgers te ondersteunen, werken Zorggroep Oude en Nieuwe Land en Mindfit (onderdeel van Dimence) met ondersteuningsgroepen voor jonge en volwassen mantelzorgers in de gemeente Steenwijkerland.

3 Betrokken omgeving, cursus voor naasten van mensen met psychische problemen; start in september. Deze cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. De cursus is erop gericht om naasten van mensen met een GGZ-problematiek beter met de situatie te laten omgaan. Deelnemers kunnen ervaringen en tips met elkaar delen. Men wordt zich meer bewust van de situatie en de veranderingen die daarin mogelijk zijn. Het motto van de ondersteuningsgroep Betrokken omgeving is: U kunt pas goed voor een ander zorgen als u goed voor uzelf zorgt. De volgende thema s komen aan bod: Draaglast- en draagkracht; het belang van het vinden van een goede balans tussen het zorgen voor een ander en het zorgen voor uzelf. Denken, voelen en doen; hoe gedachten een belangrijke rol spelen bij gevoelens en gedrag. Ik in contact met anderen; handvatten voor de communicatie met de ander. Steun zoeken en hoe verder?; het belang van steun uit uw omgeving en het zetten van stappen voor de toekomst. Locatie: Steenwijk; het adres wordt nog nader bekend gemaakt. De cursus start op maandagavond 1 september a.s. van uur. De andere cursusdata zijn op 8, 22 en 29 september. Vooraf is er eerst een kennismakingsgesprek. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot 14 augustus bij: Rixt Elzinga (Mindfit) : (088) Lisette van der Vegt (Zorggroep) : (052) Brusjesgroepen voor broers en zussen van kinderen met ADHD en/of een Autisme Spectrum Stoornis Kinderen die opgroeien met een broer of zus die anders is komen vaak in de schaduw te staan van hun bijzondere broer of zus. Deze groep wordt ook wel Brusjes genoemd. Brusjes hebben vaak het gevoel dat ze veel rekening moeten houden met hun broer of zus, dat ze minder aandacht krijgen van hun ouders en dat ze minder mogen. Ook kunnen ze last hebben van het gedrag van broer of zus. Om hen ook eens in het zonnetje te zetten, worden Brusjes- en Brussengroepen georganiseerd, waarbij de Brus zelf in het middelpunt komt te staan. Op het moment dat deze nieuwsbrief verschijnt, is er net een groep afgerond. In de toekomst zullen zowel groepen voor kinderen als jongeren worden georganiseerd. Waar gaan deze groepen over? Hier volgt een verslagje. Brusjesgroep In hetzelfde schuitje ; voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Er is bijna weer een Brusjesgroep succesvol afgerond! Op het moment van schrijven zijn er 3 bijeenkomsten geweest en volgt er nog een groepsbijeenkomst en een afsluitende bijeenkomst waarin de kinderen afscheid van elkaar en van de begeleiders gaan nemen. De kinderen in de groep hadden allemaal één ding gemeen: het hebben van een broer of zus met ADHD en/of een Autisme Spectrum Stoornis. Zij ervaren dagelijks dat het soms best moeilijk is.

4 Wij hebben spelletjes gedaan en gepraat. Het ging over fijne en vervelende gevoelens, de leuke en lastige kanten van je broer of zus en wat je doet als je broer of zus iets doet wat je niet leuk vindt. De kinderen hebben elkaar tips gegeven over het omgaan met de situatie thuis en ze hebben gezamenlijk gewerkt aan de Brussenkrant. Hierin staat informatie over ADHD en autisme en allerlei leuke dingen die de kinderen zelf hebben gemaakt. Het was voor de Brusjes een geslaagde, zinvolle en gezellige cursus! Voor informatie en aanmeldingen: Nikkie v.d. Vegte: Rixt Elzing: Stichting Thuiszorg Diensten Centrale (TDC) stelt zich graag aan u voor Sinds een paar maanden participeert TDC in het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Omdat wellicht niet iedereen TDC kent, stellen wij ons graag even voor. TDC is een thuiszorgorganisatie die o.a. in de regio Steenwijkerland actief is. Wij bieden verschillende vormen van thuiszorg: hulp bij het huishouden, verpleging, verzorging en ambulante begeleiding. Wij doen dit in kleine teams met betrokken en deskundige medewerkers. Kenmerkend voor de organisatie zijn de korte lijnen en flexibele instelling. Onze medewerkers zijn doordrongen van het belang van de mantelzorg. In het organiseren en uitvoeren van de zorg en begeleiding wordt altijd de rol van de mantelzorg meegenomen. Wij willen als gelijkwaardige partners optrekken, waarbij de (over)belasting van mantelzorg een doorlopend aandachtspunt is. Graag vragen wij speciale aandacht voor ons team ambulante begeleiding. Er zijn verschillende doelgroepen en specialisaties. Kind en gezin: gericht op ontwikkeling en opvoeding. De begeleiding richt zich op het hele gezin. Er kan sprake zijn van een lichamelijke of verstandelijke beperking, een psychiatrische stoornis of specifieke opvoedingsvraagstukken. Jongeren: gericht op de jongere en aansluitend op zijn of haar leefwereld. Het gaat meestal om jongeren met een beperking of stoornis. Volwassenen: ook hier kan diverse problematiek een rol spelen. Ouderen: veel ouderen hebben last van neerslachtigheid, angst of verwardheid. In het geval sprake is van dementie kunnen wij onze gespecialiseerde casemanagers dementie inzetten. In alle bovenstaande gevallen kan begeleiding een uitkomst zijn. Onze begeleiders hebben ieder hun eigen kennis en expertise. Per situatie wordt bekeken welke begeleider het meest geschikt is. Er is een vaste begeleider die samen met de cliënt een begeleidingsplan maakt en samen doelgericht te werk gaat. Het opbouwen van een goede band is hierbij van groot belang; hier is ruimte voor. Komt die band niet goed tot stand? Dan gaan wij samen kijken hoe wij dit kunnen oplossen. Cliënten en verwijzers kunnen met (hulp)vragen terecht bij het Zorgloket van TDC. Zij kunnen in gezamenlijkheid duidelijkheid scheppen in de zorgvraag en wensen. De medewerkers beschikken over een breed netwerk en inzicht in de sociale kaart. Het zorgloket is op werkdagen van uur te bereiken via telefoonnummer: (088) Een sturen kan ook:

5 Vakantie en mantelzorg! Persoonlijke zorg en aandacht, uitstapjes, gezelligheid en lekker eten. Dat is toch vakantie, dat gunnen wij toch iedereen! Er zijn organisaties in Nederland die vakanties aanbieden, waarbij ook zorg wordt geboden. Kijk eens rond op onderstaande sites met volop tips en laat u inspireren! Hier vindt u duidelijke informatie over hoe u op vakantie kunt gaan, zodat u samen kunt genieten van een vakantie met de nodige zorg en begeleiding dicht in de buurt. (roompotvakanties, zorgeloos op vakantie, ook als u zorg nodig heeft) met tips voor seniorenvakanties en vakanties met zorg Een fijne, zonnige en zorgeloze vakantie gewenst. Buurtzorg Steenwijk Thema Dag van de Mantelzorg 2014 Allemaal Verhalen is het landelijk thema van de Dag van de Mantelzorg De Dag van de Mantelzorg is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt op 10 november a.s. Mezzo werkt dan samen met actieplaatsen in Nederland om mantelzorgers centraal te zetten. Op honderden locaties in Nederland kunnen mantelzorgers deelnemen aan gezellige activiteiten. De informele zorg staat door de bezuinigingen in de zorg onder druk. Mantelzorgers lijken steeds meer het antwoord te zijn op de tekorten in de zorg. Uw persoonlijke verhaal geeft betekenis aan het woord 'mantelzorg'. De Dag van de Mantelzorg 2014 staat in het teken van Allemaal Verhalen. Uw persoonlijke verhaal staat dit jaar dus centraal. Ook vanuit ons Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland zijn wij bezig met de voorbereidingen voor de week van de mantelzorg Dit jaar van 10 t/m 15 november. Wij wijzen u daarom alvast graag op deze landelijke actie! Steeds vaker moet je als mantelzorger voldoen aan allerlei voorwaarden om in aanmerking te komen voor voorzieningen en dien je te 'bewijzen' dat je mantelzorger bent. Het protocolbeleid en de regelzucht bij instanties is een doorn in het oog voor veel mantelzorgers en staat het zorgen voor een ander in de weg. Want niet de regels, maar uw persoonlijke situatie moet centraal staan om op eigen wijze te kunnen zorgen.

6 Inspiratie Of misschien hebt u helemaal geen last van regels en instanties, hebt u op een bijzondere manier de mantelzorg kunnen inpassen in uw leven en wilt u anderen inspireren met uw verhaal. Al deze verhalen gaan wij de komende maanden verzamelen en een paar hiervan publiceren. Vanaf vandaag is de mailbox geopend voor uw verhaal. En dan? De redactie maakt vervolgens een selectie om enkele verhalen met een redacteur uit te werken voor de website en eventueel het magazine 'de Mantelzorger'. Als u geselecteerd bent krijgt u bericht. Bent u er klaar voor? Laat onze mailbox maar vollopen! Alle mantelzorgverhalen verzamelen! Alzheimercafé Steenwijkerland - seizoen In Steenwijk kunnen wij terugkijken op een mooi seizoen. Mooi in vele opzichten. Wij hebben veel met elkaar kunnen delen en praten over allerlei, zowel praktische als emotionele zaken die te maken hebben met dementie. Een greep uit het afgelopen seizoen. Hoe gaat u om met het steeds weer een beetje afscheid nemen van uw partner/ vader/moeder? Marinus van den Berg nam ons mee in zijn emotionele verhaal over loslaten en communiceren met uw dementerende partner. Tineke van Sleen reikte ons tal van handvatten aan; Wat betekent het voor een mantelzorger om zorg te dragen voor iemand met dementie. Twee ervaringsdeskundigen vertelden hun emotionele en ontroerende verhaal. Zo was er de start van het café in Oldemarkt en de voortgang van het café in Vollenhove. In september openen de 3 Alzheimercafé s gezamenlijk het nieuwe seizoen. Dit zal plaatsvinden op 23 september in de Meenthe in Steenwijk. Meer informatie hierover vindt u In de volgende nieuwsbrief. De cafébazen van de Alzheimercafe s hopen u in september weer te ontmoeten! Bijeenkomsten Omgaan met dementie In Steenwijk start op donderdagochtend 18 september een serie bijeenkomsten over omgaan met dementie. Deze eerste bijeenkomst is een informatieochtend. Hierna u kunt beslissen of u aan de overige bijeenkomsten wilt deelnemen. Deelname aan de informatieochtend is kosteloos en geheel vrijblijvend. De bijeenkomsten omgaan met dementie kunnen familieleden en betrokkenen een steuntje in de rug geven bij hun zorg voor iemand met dementie. Samen kunt u bespreken van welke zorgmogelijkheden u gebruik kunt maken. Na 18 september vinden onder begeleiding van casemanagers Dementie Steenwijkerland nog 6 bijeenkomsten plaats. Tijdens elke bijeenkomst staat een ander thema centraal, aan de hand waarvan u met de andere deelnemers in gesprek gaat over uw ervaringen in de omgang met een dementerende. Hierbij speelt steun en hulp vinden bij elkaar een belangrijke rol. Uiteraard mag u zelf ook thema's aandragen.

7 De bijeenkomsten zijn bedoeld voor partners, kinderen of andere direct betrokkenen, die te maken hebben met de zorg voor iemand met dementie. Vanaf 18 september vinden de bijeenkomsten plaats op donderdagochtend van uur in het zorggebouw van Zorggroep Oude en Nieuwe Land aan de Mr. Zigher ter Steghestraat 9 in Steenwijk. Geïnteresseerden kunnen zich vóór 10 september aanmelden bij het cursusbureau van Zorggroep Oude en Nieuwe Land; tel. (0521) of Voor meer informatie over de bijeenkomsten kunt u het cursusbureau benaderen. Leden van de Ledenvereniging Oude en Nieuwe Land krijgen een korting op de cursusprijs. Persbericht: Aangepast lezen in Bibliotheken Kop van Overijssel Lezen is ontspannen. Lezen is leerzaam. Lezen is plezier hebben. Bibliotheek Kop van Overijssel biedt met een uitgebreid aanbod aan materiaal/titels voor elk wat wils. Dit geldt voor kinderen en volwassenen met een visuele of andere leesbeperking zoals dyslexie. Als lezen vanwege een leesbeperking een obstakel wordt, bieden de Bibliotheken Kop van Overijssel uitkomst. Vraag ook als mantelzorger naar de mogelijkheden. De bibliotheek Kop van Overijssel bestaat uit een hoofdvestiging, Bibliotheek Steenwijk en 6 andere vestigingen, 2 Afhaal- en Brengpunten, een Bibliotheek op School en 2 uitleenposten. Er is altijd een bibliotheekvestiging bij u in de buurt. Kijk op onze website voor de locaties. Er is ook een Bibliotheek Aan Huis Dienst. Is het een probleem voor u om de bibliotheek te bezoeken en woont u in Steenwijkerland? Geen probleem, vrijwilligers komen naar u toe om allerlei bibliotheek-materialen naar wens te brengen. De Bibliotheken Kop van Overijssel hebben materialen in aangepaste leesvorm voor iedereen die niet op de gebruikelijke manier kan lezen. In Nederland gaat het in totaal om circa mensen. Denk hierbij aan: kinderen en volwassenen met een visuele handicap of beperking kinderen en volwassenen met (fysieke) leesproblemen zoals dyslexie en afasie kinderen en volwassenen met een beperkte handfunctie als gevolg van bijvoorbeeld reuma, ziekte van Parkinson en spierziekten senioren voor wie regulier lezen als gevolg van ouderdom te vermoeiend is geworden. Aangepaste materialen en hulpmiddelen Bibliotheken Kop van Overijssel Voor bovengenoemde doelgroepen hebben wij diverse hulpmiddelen en aangepaste materialen om lezen eenvoudiger en plezieriger te maken. Het gaat hierbij om: Grootletterboeken: de letters zijn bijna twee keer zo groot als in reguliere boeken. Wanneer een boek niet aanwezig is in de lokale bibliotheek, kan deze uit een andere bibliotheek geleverd worden. Luisterboeken: gesproken versies van onze boeken die via een cd-speler kunnen worden beluisterd. Daisy-spelers en daisy-cd's:(luisterboeken die sneller en langzamer zijn af te spelen en doorheen te bladeren is). De Daisy-speler die nodig is kunt u in de bibliotheek lenen. Website: via deze site kunt u doorklikken naar alle mogelijkheden die Bibliotheek Kop van

8 Overijssel biedt, maar ook naar diverse sites, speciaal voor het aangepast lezen. Loket Aangepast Lezen De Overijsselse Bibliotheken hebben, naast hun eigen dienstverlening aan mensen met een leesbeperking, ook een belangrijke doorverwijsfunctie naar het landelijke Loket Aangepast Lezen. Deze dienst heeft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken, braille en digitale vorm te leen. Bent uzelf of als mantelzorger lid van de bibliotheek, dan kunt u gebruikmaken van al onze diensten. Kom naar de bibliotheek met uw vraag. Er is zoveel mogelijk. Een kijkje bij een interieur-/standbouwbedrijf voor Jonge Mantelzorgers! De jongens van de Jonge Mantelzorgers hebben een avondje binnen mogen kijken bij interieur-/standbouwbedrijf Interemm' te Emmeloord. De jongens kregen eerst een korte uitleg over de grote en ingewikkelde machines die er staan. Daarna zijn ze zelf aan de slag gegaan met het timmeren van een eigen vogelhuisje. Nadat deze klaar was, kregen de jongens de showroom met vele foto s van gemaakte projecten te zien. Aan het eind van de avond gingen zij enthousiast naar huis met een tasje vol gekregen spullen en een zelfgemaakt vogelhuisje. Het was een zeer geslaagde avond, mogelijk gemaakt door Interemm Emmeloord. Nogmaals hartelijk dank! Wilt u deze nieuwsbrief (liever) digitaal ontvangen, of wilt u zich afmelden, laat het ons weten via

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken.

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Folder voor familie en mantelzorgers van mensen die (tijdelijk) zorg ontvangen

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Dag Mantelzorgers en belangstellenden,

Nieuwsbrief. Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 3 / Uitgave jan/feb 2015 Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Hierbij de eerste nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland voor het transitiejaar 2015. Een jaar waarin veel verandert

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014 Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ Vrijdag 13 juni 2014 Wie zijn we? Ons Tweede thuis is een organisatie ten dienste van ongeveer 2000 mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Mantelzorg Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Inleiding Met de mantelzorger bedoelen we diegene die een belangrijke rol in de zorg voor een naaste vervult. Vaak is dit een ouder, partner

Nadere informatie

Alle informatie vindt u in deze nieuwsbrief, de activiteiten zijn gratis, u bent van harte welkom!

Alle informatie vindt u in deze nieuwsbrief, de activiteiten zijn gratis, u bent van harte welkom! Jaargang 3 / Uitgave maart/april 2015 Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Hierbij weer onze nieuwsbrief, met volop activiteiten en informatie over alles rond mantelzorg in onze gemeente Steenwijkerland.

Nadere informatie

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier. Digitale nieuwsbrief Mantelzorgcentrum met nieuws en activiteiten voor mantelzorgers en organisaties. Inschrijven voor de nieuwsbrief Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Nadere informatie

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer:

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer: Redactie: Debby de Wal en Jacques de Roos E-mail en adreswijzigingen sturen naar: peecafezoetermeer@ziggo.nl www.parkinsoncafezoetermeer.nl Nieuwsbrief 2017 nr. 6 In dit nummer: Parkinson en mantelzorg

Nadere informatie

Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012

Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012 Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012 November 2012 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Onderzoeksopzet... 4 Doel... 4 Aanpak... 4 Blok I: Algemene gegevens... 5 Figuur 1: Leeftijd...

Nadere informatie

In de put, uit de put

In de put, uit de put In de put, uit de put Ouderen In de put, uit de put Introductie Wachten tot het beter gaat? Wachten in de hoop dat het gepieker en verdriet vanzelf overgaat? In de put, uit de put 1 Veel piekeren, weinig

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

Wij staan voor u klaar met de best mogelijke zorg, maar ook met aandacht voor de kleine en grote dingen die uw leven de moeite waard maken.

Wij staan voor u klaar met de best mogelijke zorg, maar ook met aandacht voor de kleine en grote dingen die uw leven de moeite waard maken. meer tijd voor zorg Wij staan voor u klaar met de best mogelijke zorg, maar ook met aandacht voor de kleine en grote dingen die uw leven de moeite waard maken. Over Thuisgenoten Hulp bij het huishouden

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

kanker en..hoe gaat het met u?

kanker en..hoe gaat het met u? MEE U zorgt maakt voor meedoen iemand mogelijk met kanker en..hoe gaat het met u? Doel van de workshop Inzicht vergroten U zorgt voor van iemand je rol als met mantelzorger kanker en.. van een naaste die

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw,

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw, STEUNPUNT MANTELZORG Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief Geachte heer, mevrouw, Via deze weg wil ik u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten is aanmelden

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 Mezzo Landelijke vereniging voor iedereen die voor een naaste zorgt Mezzo: Wij vinden het

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven

Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven 2011 www.mantelzorgverlicht.nl 1 2 Inleiding Dit is een Beknopt overzicht van het Productboek Aanbod voor mantelzorgers in Eindhoven. Dit gratis

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger

VRAGENLIJST. Mantelzorger VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor uw partner, een familielid, een vriend of andere naaste. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Jaargang 3 / Uitgave mei-juni 2015

Jaargang 3 / Uitgave mei-juni 2015 Jaargang 3 / Uitgave mei-juni 2015 Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Hierbij weer onze nieuwsbrief, met volop activiteiten en informatie over alles rond mantelzorg in onze gemeente Steenwijkerland.

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops, lotgenotencontact, bijeenkomsten, individuele begeleiding Ben je mantelzorger? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een ziek of gehandicapt

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2017

Beleidsplan 2012-2017 TERMINALE THUISHULP NOORDWEST OVERIJSSEL Beleidsplan 2012-2017 Pagina 1 van 5 Inhoud 1. Inleiding 2. De missie van de Stichting Terminale Thuishulp NWO 3. Beleidsdoelen Stichting Terminale thuishulp Noordwest

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm Mantelzorg is... Mooi De hulpvrager is je dankbaar, mantelzorg geeft veel voldoening Divers De taken lopen uiteen: huishoudelijke

Nadere informatie

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten Informatie voor patiënten Speciale aandacht van gemeenten voor mantelzorg Met de Wmo heeft de gemeente een speciale verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Overzicht demen.ezorg regio Hoogeveen (februari 2011)

Overzicht demen.ezorg regio Hoogeveen (februari 2011) Overzicht demen.ezorg regio Hoogeveen (februari 2011) Zorgdiagnostiek en Icare PG- team zorgbegeleiding Behoefte zorg, wonen, Zorgzaak welzijn bepalen en regelen, Andere thuiszorg monitoren, voorlichting

Nadere informatie

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT Tips voor mantelzorgers die voor thuiswonende ouderen zorgen ZORGNETWERK VAN EEN KWETSBARE OUDERE Team van verpleegkundigen en verzorgenden Partner

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops, lotgenotencontact, bijeenkomsten, individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid

Nadere informatie

Van draaglast naar draagkracht!

Van draaglast naar draagkracht! Van draaglast naar draagkracht! Jaarverslag Steunpunt Mantelzorg 2011 Het Steunpunt Mantelzorg viert in 2012 haar tienjarig bestaan. Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO in

Nadere informatie

Altijd blijven lezen en luisteren. Rijn en Venen

Altijd blijven lezen en luisteren. Rijn en Venen Altijd blijven lezen en luisteren Rijn en Venen Altijd blijven lezen en luisteren De Bibliotheek Rijn en Venen wil dat iedereen kan blijven lezen. Ook als lezen moeilijker wordt. Als professional in de

Nadere informatie

Wij zorgen voor een voortreffelijke maaltijd! Dagverzorging

Wij zorgen voor een voortreffelijke maaltijd! Dagverzorging Wij zorgen voor een voortreffelijke maaltijd! Dagverzorging Dagverzorging Alerimus Wie komt er in aanmerking voor dagverzorging? Cliënten dienen geïndiceerd te zijn door het Centrum Indicatiestelling Zorg.

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Informatie voor cliënten en familie Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Psychiatrische Intensieve Thuiszorg De Divisie Ouderen is een onderdeel van

Nadere informatie

Bijzondere mantelzorgers. Bijzondere mantelzorgers. Opbouw. Opbouw. Bijzondere mantelzorg 7-7-2014. Aandacht voor naasten - een korte historie

Bijzondere mantelzorgers. Bijzondere mantelzorgers. Opbouw. Opbouw. Bijzondere mantelzorg 7-7-2014. Aandacht voor naasten - een korte historie Presentatie Rick Kwekkeboom Bijzondere mantelzorgers Bijzondere mantelzorgers De lat, die bepaal jij De lat, die bepaal jij (????) Aandacht voor naasten - een korte historie In tijden van anti-psychiatrie:

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

Vragenlijst mantelzorg

Vragenlijst mantelzorg Vragenlijst mantelzorg Aanwijzingen bij de vragenlijst Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer twintig minuten Als u leest uw naaste, dan gaat de vraag over de persoon voor wie u mantelzorger bent.

Nadere informatie

Voor mantelzorgers uit de gemeente Geertruidenberg Nr. 6, Juli 2017

Voor mantelzorgers uit de gemeente Geertruidenberg Nr. 6, Juli 2017 hier Voor mantelzorgers uit de gemeente Geertruidenberg Nr. 6, Juli 2017 Beste mantelzorger, In deze nieuwsbrief Mantelzorg Geertruidenberg blikken we terug op de activiteiten die plaatsvonden in de afgelopen

Nadere informatie

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg 4-06-13 Inhoud - In welke mantelzorgsituaties kom je eenzaamheid tegen? - Welke drie stappen kun je zetten om eenzaamheid te

Nadere informatie

De Papierwinkel Steenwijkerland

De Papierwinkel Steenwijkerland De Papierwinkel Hulp nodig bij het invullen van papieren? De Papierwinkel Steenwijkerland In de gemeente Steenwijkerland zijn diverse organisaties actief die kostenloze ondersteuning bieden aan burgers

Nadere informatie

Wegwijzer voor mantelzorgers

Wegwijzer voor mantelzorgers Wegwijzer voor mantelzorgers Zorgt u voor uw partner, vader, moeder, kind, vriend of vriendin? Dan bent u mantelzorger. Vaak gaat het zorgen goed, maar na verloop van tijd kan de zorg (te) zwaar voor u

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS 2 Als u psychische problemen heeft of last van stress, is de zorg voor kinderen soms een hele klus. Ouders en gezinnen verdienen onder deze omstandigheden extra aandacht en

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek onder de zon Kinderen en jongeren met een psychische beperking groeien op en willen net als leeftijdsgenoten zo

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN MAAR WIE IS ER EIGENLIJK VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN MAAR WIE IS ER EIGENLIJK VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER MAAR WIE IS ER EIGENLIJK VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Mantelzorg gaat verder dan de gebruikelijke zorg voor elkaar. Op sommige momenten staat

Nadere informatie

Dienstverlening aan senioren

Dienstverlening aan senioren Dienstverlening aan senioren In Bibliotheek Westland valt heel wat te beleven en vindt u informatie over allerlei onderwerpen. Maar wist u dat de bibliotheek u ook kan helpen als lezen niet meer zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Wanneer je zorgt voor een partner, kind of naaste uit je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel kan het een uitdaging zijn balans te vinden in de

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016 Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt September 2016 september 2016 In deze editie: Hoi Ingeborg, dit is een test! Trefpunt Mantelzorg Wandelen Werkt! Wandelen met een wandelcoach door mooi Bellingwedde

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal,

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal, NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015 Agenda Column van Puck 4 December Auti Soos 11 december Soep- en spellenavond 12 december Auti Actie Dag 29 december AutiJongerenCafé Vanaf Januari 2016 Auti

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015 Inleiding Over 3 maanden is het Odensehuis al weer een jaar open. We beginnen goed op gang te komen. Het is duidelijk dat er behoefte is aan

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN Hof van Batenstein 3 T: 0347-374 097 www.welzijnvianen.nl / c.sterk@welzijnvianen.nl Programma eerste kwartaal 2016 Donderdag 14 januari Donderdag 18 februari Maandag 14 maart

Nadere informatie

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite Programma 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph 19.35-19.55 uur 2. Presentatie van organisaties 19.55-20.10 uur Pluspunt MEE Activite 3. Presentatie 20.15-20.20 uur Gemiva Mezzo LVvm 4. Workshops in

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Mantelzorg

Hoofdstuk 14. Mantelzorg Hoofdstuk 14. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Aangenaam... De Friese Wouden. www.friesewouden.nl

Aangenaam... De Friese Wouden. www.friesewouden.nl Aangenaam... De Friese Wouden www.friesewouden.nl Wij zijn er voor u De Friese Wouden levert diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Als klant houdt u hierbij de regie in eigen handen, het gaat

Nadere informatie

MEE Zuid-Holland Noord Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Jaarverslag 2010

MEE Zuid-Holland Noord Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Jaarverslag 2010 Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Praktische Thuishulp 4 Samenwerking en externe contacten 6 PR Activiteiten 8 Praktische

Nadere informatie

Werken, leren en activiteiten

Werken, leren en activiteiten Werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Waarmee helpt Thuisbegeleiding?

Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Veelzijdig in zorg Verwijzersinformatie Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. In elke levensfase

Nadere informatie

De Papierwinkel Steenwijkerland

De Papierwinkel Steenwijkerland Hulp nodig bij het invullen van papieren? De Papierwinkel Steenwijkerland april 2013-2 De Papierwinkel In de gemeente Steenwijkerland bieden diverse instellingen kostenloze ondersteuning aan burgers op

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Inhoudsopgave Voorwoord 1 Voorleeskring 2 Themacollectie 2 Wisselcollectie 3 Instellingsabonnement 3 Daisyspeler 4 Informatiebijeenkomst Anders lezen

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Algemene informatie over Centrum Maliebaan

Algemene informatie over Centrum Maliebaan Algemene informatie over Centrum Maliebaan Centrum Maliebaan is een instelling voor verslavingspsychiatrie in de provincie Utrecht. Verslavingspsychiatrie is een gespecialiseerde vorm van geestelijke gezondheidszorg.

Nadere informatie

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb.

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Zorg voor mensen Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Het uitgangspunt van Vivantes is om senioren te helpen zichzelf in hun eigen kracht te zetten en zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te wonen.

Nadere informatie