Werken aan een mooier Dommeldal!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken aan een mooier Dommeldal!"

Transcriptie

1 Werken aan een mooier Dommeldal!

2 COLOFON Overname uit deze publicatie om nog meer mensen warm te maken voor de natuur in het Dommeldal is toegelaten en wordt toegejuicht, wel dient steeds verwezen te worden naar deze publicatie en haar initiatiefnemers. Deze folder is een initiatief van Natuurpunt en Natuurmonumenten en werd gerealiseerd met steun van heel wat partners. Natuurpunt vzw 2008 grafische vormgeving foto s redactie website verantwoordelijke uitgever Jenny Dedoncker marc De Clerck en Ciska Castelijns, Hubert Lehaen en PNC, natuurpunt fotoarchief, Natuurmonumenten, Wim d Haeseleer Luc Winters, Veronique De Smedt, Diane Appels Joost Dewyspelaere, Liesbet Cleynhens, Gaby Bollen info@natuurpunt.be Willy Ibens, Natuurpunt

3 Welkom in het Dommeldal Op de grens van Nederland en Vlaanderen is een uniek stuk natuur bewaard. Hier kan je nog weidsheid van de Kempen beleven. Heide, vennen en zand zijn troef. Op je buik de heidevegetatie bestuderen, staren in het meanderende water van de Dommel of vogels kijken van op de kijktoren, het kan hier allemaal! Roerdomp De Vlaamse vereniging Natuurpunt en haar Nederlandse zustervereniging Natuurmonumenten werken al geruime tijd samen aan het grensoverschrijdende natuurgebied Hageven aan Vlaamse zijde en de Plateaux aan Nederlandse zijde. Deze samenwerking krijgt ook de steun van de Europese Unie. Via LIFE-subsidies wil Europa voorbeeldprojecten ondersteunen die het Natura 2000 netwerk van beschermde natuurgebieden helpen uitbouwen. Het Dommeldal is één van de belangrijke schakels in dit netwerk. Het LIFE-project focust niet alleen op het Hageven en de Plateaux, maar ook op de bovenloop van de Dommel en de Lommelse watering. De bescherming en het herstel van de natuurwaarden in het gebied is de uitdaging die Natuurpunt en Natuurmonumenten aangaan! Met deze brochure willen we je meer uitleg geven over dit project. We nodigen je ook uit om regelmatig ter plaatse een kijkje te nemen. Een blijvend boeiend Dommeldal vol natuur willen we immers graag met iedereen delen. Tot kijks in het Dommeldal!

4 Dommeldal in goed gezelschap Op vakantie zijn we vaak verwonderd over de natuurpracht. Ook het Dommeldal is bijzonder mooi en boeiend en maakt deel uit van het Natura 2000 netwerk. Hiermee staat het Dommeldal in een Europese lijst van topnatuurgebieden zoals Les Camargues in Frankrijk, Ordessa en Cota Donana in Spanje of de Luneburger heide in Duitsland. Cota Donana, Spanje In het Natura 2000-netwerk krijgen bijzondere natuurwaarden een veilige plek om ze op lange termijn te behouden. Elke lidstaat stelde op basis van door Europa vastgestelde criteria speciale beschermingszones voor. Na een grondige evaluatie ontstonden zo de vogelrichtlijngebieden en de habitatrichtlijngebieden. Samen vormen zij het Europese Natura 2000 netwerk.

5 Heide Heide is de belangrijkste habitat in het projectgebied Dommeldal. Deze heidegebieden zijn echter maar een fractie van de heiden die er vroeger voorkwamen. In ijltempo sterven typische soorten uit, vooral omdat de resterende oppervlakten te klein zijn om bijzondere soorten voldoende levenskansen te geven. Twee types heide komen voor, namelijk droge heide en natte heide. Natte heide vinden we enkel in het Hageven en de Plateaux. Van droge heide vinden we buiten het Hageven-Plateaux nog fragmenten in de Dommelvallei. Landduinen Landduinen zijn in Vlaanderen typisch voor de Kempen. Het Hageven ligt aan de oostgrens van een vroeger zeer groot landduincomplex. Op de eerste luchtfoto s van het Hageven zien we dat grote delen van de heide nog uit onbegroeide landduinen bestonden. De laatste jaren raakte het zand volledig begroeid. Willen we de landduinen behouden dan zal er terug wat moeten stuiven! Op de landduinen vinden we twee typische leefgebieden, heide- en buntgrasvegetaties. Deze bijzonder soortenrijke leefgebieden zijn in geheel Europa zeldzaam en bedreigd.

6 Dotterbloem Dotterbloemen hebben intens dooiergele bloemen. Dotter zou ook etymologisch verband houden met dooier. De plant is zeldzaam, maar waar hij voorkomt, is hij vaak zo talrijk dat hij van half april tot half mei het beeld beheerst. IJzerhoudend (kwel)water oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op de dotterbloem. Van nature groeit ze aan de oevers van rivieren en plassen, in elzenbroekbossen en in bronbosjes. Broekbos Ook broekbossen zijn zeer typisch voor de Kempen. In vrijwel alle Kempense beekdalen vinden we broekbossen. Elders in Europa is deze leefgemeenschap veel zeldzamer, hij kreeg daarom de hoogst mogelijke beschermingsgraad binnen de Europese richtlijnen. De broekbossen in de Dommelvallei zijn zeer divers. De meeste zijn heel nat en worden permanent gevoed met kwelwater. Op sommige plekken komt er zoveel mineralenrijk grondwater aan de oppervlakte dat men eigenlijk over bronbossen zou kunnen spreken. Men vindt er bijvoorbeeld naast dotterbloemen veel bittere veldkers.

7 Galigaanmoeras Heel bijzonder is de overgang tussen heide en moeras in het Hageven. Opkomend grondwater (kwel) zorgt er voor een speciaal milieu. Heel wat zeldzaamheden komen er voor, zoals galigaan. Deze forse donkergroen gekleurde plant geeft aan dit soort moeras zijn naam. Galigaanmoeras is in heel Europa zeldzaam. Galigaan Galigaan is de meest robuuste en gewapende van de inheemse cypergrassen. De bladranden zijn dicht bezet met zaagtandjes en daardoor snijdend ruw, zoals ieder ervaart die een galigaanveld tracht binnen te dringen. Galigaan is een merkwaardig kieskeurige plant met grillige voorkeuren. Je vindt hem in moerassen, duinvalleien, langs plassen en vennen. Hoewel hij in warme en gematigde klimaten voorkomt, is hij uiterst zeldzaam.

8 Blauwgrasland Ook blauwgraslanden zijn voor Vlaanderen typisch Kempense leefgemeenschappen. Ze komen immers voor op arme zandgronden, die vooral in de Kempen aanwezig zijn. Vroeger vond je ze zowat overal op de overgang tussen heide en de beekdalen. Van deze leefgemeenschap blijven momenteel maar enkele tientallen hectaren over. De enkele relicten in de Dommelvallei behoren tot de beste blauwgraslanden. Ze danken hun naam aan de lichtblauwe tint van de aanwezige planten. Naast verschillende zeggensoorten bloeien er ook heel wat bloemen waaronder orchideeën. Vloeiweiden Bij de heideontginning legde men in het noorden van Belgisch Limburg en het aangrenzend deel van de provincie Antwerpen vloeiweiden aan. Om de heide te ontginnen maakte men irrigatiesystemen waarbij water uit de kanalen naar de heide gebracht werd om deze te bevloeien. Het kalkrijke kanaalwater, afkomstig uit de Maas, zorgt voor een verrijking van de bodem. Deze hooilanden zijn vooral in de lente kleurrijke natuurpareltjes. Bij de aanleg heeft men hooizaad uit de Alpen gebruikt met o.a. krokus, witte narcis en herfsttijloos, soorten die nog steeds te bewonderen zijn!

9 Libellen Deze vliegende draken hebben het hier in deze natte gebieden erg naar hun zin. Zo tref je de bandheidelibel aan in de heide, maar ook de indrukwekkende glazenmakers jagen voortdurend over de waterpartijen. Libellen leiden eerst als larve een verborgen leven onder water. Sommige soorten zelfs meer dan twee jaar. Wanneer ze volgroeid zijn, sluipen ze uit het water en kruipen uit hun larvenhuid. De volwassen libellen leven vaak maar enkele weken tot maanden. In tegenstelling tot wat mensen denken, steken libellen niet. Bandheidelibel Vennen Door de ontginningswerken in het Hageven-Plateaux in de jaren 50 verdwenen heel wat vennen. De rechttrekking van de Dommel zorgde voor een verdroging. Hierdoor komen een aantal zeldzame soorten niet meer voor. Toch zijn heel wat vennen nog heel interessant. Ze vormen het belangrijkste biotoop voor libellen.

10 De redders van het Hageven en De Plateaux In het Hageven-Plateaux bleef het heidelandschap vrijwel intact tot na de tweede wereldoorlog. Een vernietigende stap was de rechttrekking en verdieping van de Dommel op Belgisch grondgebied. Daardoor ging het eertijds allesoverheersende natte karakter van het grensgebied verloren. Vennen werden door middel van greppels drooggelegd. Een pioniersgroep natuurbeschermers waaronder Hubert Lehaen zorgde voor een hele reeks initiatieven waaronder de veiligstelling van de Plateaux in 1982 (start samenwerking Natuurpunt en Natuurmonumenten) en de eerste aankoop van een perceel door Natuurpunt in 1988, huur van de eigendommen van de gemeente Neerpelt en de aankoop door de provincie Limburg. Hubert overleed helaas vlak na de start van het Life-project, in Life-project herstelt belangrijke leefgemeenschappen Via het Life-project willen we Europees belangrijke leefgemeenschappen herstellen. Het landschap in de Dommelvallei zal opnieuw meer kleur krijgen. Een mozaïek van heide en vennen, graslanden en broekbossen, daar gaan we voor!

11 Meer moeras! In het hart van het Hageven bevindt zich een moerassige kern, die voor de rechttrekking en het verdiepen van de Dommel veel groter was. Een deel van het moeras wordt gevoed door het kwelwater. Samen met het kalkrijkere water van de vloeiweiden geeft dit een ontzettend gevarieerd en boeiend moeras. Een hele reeks van voor Europa belangrijke leefgemeenschappen komen in deze zone voor. Dit deel wordt heel voorzichtig beheerd. Het moeras mag nooit droogvallen. Galloway-runderen peuzelen hier in de vroege lente aan de eerste groene rietstengels. Hierdoor wordt het riet onderdrukt en ontstaat een ideale situatie voor het kiemen van galigaan, zonnedauw en het zeer bijzondere moeraszoutgras. De watersnip vindt die modderpartijen ook aantrekkelijk en broedt hier nu opnieuw. Doordat de Dommel langzaam weer natuurlijker en het Dommel-moeras groter wordt, zien we dat de kwaliteit verhoogt. Verschillende stukken van het voormalige Dommelmoeras kunnen mits het dempen van ontwateringsloten, het plaggen en het heraanleggen van dijken en sluizen, sterk in kwaliteit verbeteren. Hieraan willen we vooral in de laatste jaren van het project werken (2010). Bruine kiekendief Moeraszoutgras

12 Heidekartelblad Meer paars in het landschap Natuurpunt en Natuurmonumenten zorgen er voor dat meer heide het Dommeldal paars zal kleuren. Het herstel van de heide in het Hageven en de Plateaux wordt op twee manieren aangepakt: door uitbreiding en door kwaliteitsverbetering. Op een groot deel van de Plateaux werden recent bomen verwijderd en werd er geplagd (= de toplaag afgeschraapt) waardoor de zaden in de zaadbank kunnen kiemen en de heide verjongen. Ook aan Belgische zijde werd een erg monotone aanplant van Corsicaanse dennen verwijderd. Verder werd de verboste heide op de rechteroever van de Dommel tussen de Stenen brug en het Lommels Schoor geplagd. Naast uitbreiden van de oppervlakte heide willen we ook aan de kwaliteit werken. Op heel wat plekken zien we dat de heide erg vergrast is. Door plaggen of maaien willen we de grassen onderdrukken zodat de typische soorten van de heide weer kansen krijgen.

13 Klokjesgentiaan & gentiaanblauwtje In het Hageven groeien en bloeien op heel wat plaatsen klokjesgentianen, de voedselplant van de rups van het gentiaanblauwtje, één van de zeldzaamste dagvlinders. Op de meeste bloemhoofdjes en steeltjes vinden we in de zomermaanden hagelwitte eitjes terug. Op het moment dat de rups voldoende gegeten heeft, laat ze zich op de grond vallen en wacht op een mier. Een klierafscheiding van de rups scheidt een zoete stof af en daar is de knoopmier op verlekkerd. Deze mieren nemen de zoetigheid mee naar het nest waar de rups zich als een volleerde parasiet te goed doet aan de mierenlarven. De hele winter verblijft de rups in het mierennest en komt dan begin juli als vlinder naar buiten om de hele cyclus opnieuw te laten starten.

14 Meer blauw op de kaart! Een groot aantal vennen, zowel aan Nederlandse zijde als aan Vlaamse zijde, werden in het verleden drooggelegd om natte heide om te zetten naar weiland en akker. Dit gebeurde meestal door de vennen met elkaar te verbinden en door in de venbodem een netwerk van greppels te graven. Het eeuwenoude bodemprofiel met ondoorlatende laag, werd daardoor beschadigd. We herstellen deze vennen door ze uit te graven tot de watervoerende laag. Wegens de cultuurhistorische waarde hebben we ervoor gekozen enkele van de in de zomer droog vallende begreppelde vennen te bewaren. In de kern van het gebied op Nederlands grondgebied ging de ontginning naar landbouwgrond nog verder en ontstond de 30 hectare grote landbouwenclave. Hier bevonden zich voor de ontginning meerdere grote vennen. Dit is nog mooi te zien op de luchtfoto van Deze zone was toen het mekka voor typische broedvogels van heide en vennen zoals de zwarte stern, grutto, watersnip en tureluur. Op deze plaats waar de vennen helemaal verdwenen zijn, creëren we op basis van de luchtfoto nieuwe vennen

15 De wulp Wulp, kievit en grutto worden vaak weidevogels genoemd. In feite zijn het oorspronkelijk typische heidesoorten die door het verdwijnen van de heide het zeer zwaar te verduren kregen. Over verschillende generaties hebben een aantal dieren hun kans gewaagd in natte weilanden, een biotoop dat in hun ogen het meest lijkt op natte heide. Hier en daar lukte dat ook en nam het aantal vogels toe. Helaas slagen de vroegere heidevogels er zich niet in om de verdere industrialisatie van de landbouw te volgen. Ze sterven langzaam maar zeker uit. Hopelijk kan de geadopteerde soort van de gemeente Neerpelt, de wulp, stand houden op de heide in het Hageven en de Plateaux. Deze adoptie van de wulp door de gemeente Neerpelt kadert in een ruimer project waarbij Limburgse gemeenten soorten adopteren. Kievit

16 Buntgras Bastaardzandloopkever Meer open zand! Stuivend zand van landduinen is een belangrijke en zeldzame biotoop. De landduinen in het Hageven en de Plateaux zijn het restant van een zeer groot landduinencomplex dat van de Zuiderkempen (Geel) tot hier reikte. Op de eerste luchtfoto s van het gebied zien we dat ongeveer een vijfde van het gebied nog uit actief stuivende landduinen bestond. Eind jaren tachtig viel het stuiven stil. Binnen Europa zijn stuivende landduinen beperkt tot een gordel van Vlaanderen tot het oosten van Duitsland. Een hele reeks typische soorten kunnen enkel hier leven. Doordat dit biotoop steeds zeldzamer wordt, staan de meeste soorten op de rode lijst. Om de landduinen te behouden, gaan we een aantal nieuwe technieken toepassen. Een deel van de grassen (vooral pijpenstrootje) verwijderen we zodat er meer open zand is. Met een tractor zullen we het zand opwoelen, zodat het zand niet te snel begroeid raakt met mossen en korstmossen.

17 De alpenweiden van de Lage Landen Vanaf 1850 werden in Belgisch & Nederlands Noord-Limburg uitgestrekte heideterreinen ontgonnen. Dankzij een ingenieus bevloeiingssysteem werden de arme Kempense zandgronden omgevormd tot vruchtbare "vloeiweiden". Het vruchtbare water was afkomstig uit de Maas en werd aangevoerd via het nieuwe Kempens kanaal Bocholt- Herentals. Vanaf de introductie van kunstmest begin twintigste eeuw verminderde de belangstelling voor de graslanden van de vloeiweiden omdat nu ook elders eenvoudiger hooi kon worden geproduceerd. Hierdoor dreigde het cultuurlandschap met zijn specifieke fauna en flora te verdwijnen. Krokus Herfsttijloos en krokus Krokus is een soort die in Zuid-Europa en/of Zuid-Azië inheems is en dus van nature niet voorkomt in onze streken. De bonte krokus is een stinzenplant, dat wil zeggen dat ze in het verleden van elders aangevoerd is en heeft weten stand te houden. Duizenden herfsttijlozen tooien de vloeiweiden in september paars. Herfsttijloos lijkt sterk op krokus, maar bloeit in het najaar. Het is een zogenaamde droogbloeier, de bol neemt Herfsttijloos geen water op en vormt geen wortels tijdens de bloei. In de lente vormt de plant wel bladeren die op die van een tulp lijken. Eigenlijk is de herfsttijloos wel een lenteplant, maar heeft ze haar bloei alleen naar een vroeger tijdstip verlegd.

18 Broekbossen Vlaanderen (en ook Nederland) hebben op Europese schaal bekeken relatief veel broekbossen, een habitat dat door de Europese commissie als heel belangrijk wordt beschouwd. In de Dommelvallei bevinden zich nu al heel mooie broekbossen. Er zijn bovendien nog heel wat mogelijkheden om de oppervlakte en de kwaliteit te vergroten. Heel wat voor broekbos geschikte percelen werden beplant met populieren of sparren. Door deze aanplantingen te verwijderen en ze vervolgens spontaan te laten evolueren, zullen naar verwachting mooie nieuwe broekbossen ontstaan. Hier en daar, vooral op plekken waar afwisselend drogere zones voorkomen, willen we met extensieve begrazing een mooi mozaïek van broekbos, ruigte en bloemrijk grasland zien ontstaan. Hiervoor zullen binnen het Life-project rasters worden geplaatst.

19 Blauwgraslanden Blauwgraslanden, mooie bloemrijke hooilanden zijn de trots van de Dommelvallei. Op de overgang van heide naar beekvallei kwamen vroeger over grote oppervlakten blauwgraslanden voor. Van deze Europees zeldzame leefgemeenschap resten er in Vlaanderen nog maar een paar hectaren. Sinds begin jaren negentig beheert Natuurpunt enkele van de laatste blauwgraslanden. Na een jarenlange verwaarlozing zijn het intussen weer pareltjes geworden. Brede orchis Om blauwgraslanden te herstellen moeten we hier en daar jong bos kappen en terug maaiklaar maken, zodat het terug als hooiland kan beheerd worden. Onbeheerde blauwgraslanden verbossen snel omdat de afwisseling van droog en nat de kieming van elzen bevordert. In de toekomst zullen deze graslanden opnieuw een thuis zijn voor tal van zeldzame planten!

20 Op stap! Heb je zin gekregen om het gebied zelf te gaan verkennen? Het Dommeldal staat klaar om jou te ontvangen! Talrijke bewegwijzerde routes zijn hier uitgestippeld. Een vogelkijktoren en wanden stellen je in staat om vogels ongezien waar te nemen. Dommelvallei Het best ontsloten deel is het brongebied van de Bolissenbeek. Met de wandelkaart Resterheide van Regionaal Landschap Lage Kempen kan je hier op stap. De oranje wandeling van 5,5 km, die start aan het onthaalcentrum, Begijnenstraat, Hechtel-Eksel, geeft je het mooiste beeld van het gebied. Op het einde van het Life-project (2010) hopen we nog een aantal wandelpaden aan te leggen zodat u nog meer kan genieten van de natuur in dit prachtig gebied.

21 Hageven-Plateaux en Lommelse Watering Het Wateringpad (9 km) verbindt de twee grote wateringen van de streek: de Lommelse watering en de vloeiweiden van de Plateaux. De wandeling is grensoverschrijdend. Vroeger was de grens hier een echte barrière, waar niemand zomaar over kon. Smokkelen was populair bij de bevolking. De wandeling start aan het Wateringhuis en loopt ook langs Museum De Kolonie, eetcafé De Hutten en de werkschuur van Natuurmonumenten. Je kan ze combineren met de wandelingen in het Hageven (2 tot 8 km), die starten aan het bezoekerscentrum Hageven. De wandelpaden zijn in volle ontwikkeling, voor de meest recente situatie:

22 Bezoekerscentrum Hageven (De Wulp) Onder het motto Binnen even kijken, om buiten meer te zien krijg je hier informatie over het Hageven en de Plateaux. De vernieuwde vaste tentoonstelling laat je kennis maken met de dieren en planten in het gebied en geeft tevens een goed en actueel beeld van de herstelwerken. Aan het centrum ligt een grote tuin die speciaal ingericht is voor insecten. Het hele jaar kan je vlakbij het bezoekerscentrum genieten van vogels, hagedissen en insecten. Een grote wand met houtblokken geeft onderkomen aan tientallen soorten solitaire bijen en wespen en onder het overhangende dak van het gebouw kan je de mierenleeuw bezig zien als hij of zij een mier probeert te verschalken. In het centrum is een gezellige cafetaria ingericht, waar je na de wandeling kan genieten van een lekkere kop koffie of een frisse pint. In de zomer is het heerlijk genieten van de rust op het buitenterras. Wateringhuis Het gerestaureerde Wateringhuis werd oorspronkelijk bewoond door de waterbazen. In het kleine natuurmuseum worden op een educatieve manier de ontstaansgeschiedenis en natuurwaarden van De Vloeiweiden tentoongesteld. Als het bezoekerscentrum open is, staat de koffie klaar. In de winter kan je hier even komen opwarmen na de wandeling. De eerste zondag van elke maand geven deskundige natuurgidsen uitleg over de historiek, flora en fauna en het bevloeiingsysteem van De Vloeiweiden. Om 14u vertrek aan het Wateringhuis. De beste periode is maart tot juni wanneer de hooilanden in bloei staan. Info: Wateringhuis, Oude Maai 80, Lommel, , juni-sept: elke zondag 14-18u, okt-mei, elke eerste zondag van de maand van 14-18u. Info: Bezoekerscentrum Hageven, Tussenstraat 10, Neerpelt,

23 Het belangrijke werk van NATUURMONUMENTEN Gezonde en vitale natuur is niet vanzelfsprekend. Regelmatig onderhoud aan bossen, vloeiweiden, vennen en heide is belangrijk om de natuur in evenwicht te houden. Waar nodig renoveert of reconstrueert Natuurmonumenten ook cultuurhistorische landschapselementen. Vereniging Natuurmonumenten Postbus ZS s-graveland Nederland Telefoon Doe mee met Natuurmonumenten Natuurmonumenten is een Nederlandse vereniging van leden, verzameld rond één idee. Dat idee is: samen zorgen voor natuur. Daarom verwerven we natuurgebieden het zijn er inmiddels 345 met een gezamenlijke oppervlakte van hectare die we zorgvuldig beheren. En daarom wegen we ook op de politiek voor bescherming van natuur, landschap en cultuurhistorie. Zo blijft steeds meer bos, heide en duin behouden en kunnen we ervan blijven genieten. Uw steun is daarbij hard nodig. Doe mee, geef op giro Of word lid, het kan al vanaf twee euro per maand. Leden ontvangen Natuurbehoud, het kwartaalmagazine en ook het Natuurboek met informatie over de gebieden van Natuurmonumenten. Dankzij uw steun kunnen wij dit mooie landschap behouden.

24 vereniging voor natuur en landschap De natuurgebieden in de Dommelvallei zijn maar enkele van de vele gebieden die Natuurpunt beheert. Duizenden enthousiaste vrijwilligers vormen het kloppend hart van Natuurpunt. Helpende handen zijn altijd welkom, maar ook als gewoon sympathiserend lid hebben we je nodig. Lid worden kan door overschrijving van 20 euro op rekening van Natuurpunt, met vermelding nieuw lid actie Dommeldal. In Nederland is het lidmaatschap 22,50 euro, over te schrijven op giro van Natuurpunt bij ABN-Amro Natuurpunt Coxiestraat Mechelen Samen met ruim gezinnen geef je zo een krachtig signaal aan de overheid. Jouw lidmaatschap stelt ons in staat om méér natuur te beschermen. Het lidgeld bedraagt 20 euro voor het hele gezin. Je geniet van volgende voordelen: Je ontvangt 4 x per jaar Natuur. blad, ons ledenblad boordevol informatie over de natuur in Vlaanderen. Met een bijhorende activiteitenkalender. Natuurpunt nodigt je uit om deel te nemen aan de plaatselijke werking. Je blijft op de hoogte via het ledenblad van de plaatselijke afdeling. Je kunt met het hele gezin gratis deelnemen aan alle geleide wande lingen en fietstochten van Natuurpunt. Je geniet 10 % ledenkorting bij aankoop van boeken, verrekijkers e.a. in de Natuur punt -winkel. Je ontvangt een we l komstpakket met daar in onze fraaie Fiets- en Wandelgids met uitge stip pel de wande lin gen en fietstochten in de mooiste natuur gebieden van Vlaan deren en Wallonië. Je vindt er han dige kaarten en heel wat praktische informatie. In het welkomstpakket vind je ook een CD met de meest voorkomende vogelgeluiden. Gratis! Jouw geschenk als nieuw lid.

LIFE Dommeldal. Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000. Van bron tot Hageven - De Plateaux

LIFE Dommeldal. Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000. Van bron tot Hageven - De Plateaux LIFE Dommeldal Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000 Van bron tot Hageven - De Plateaux Colofon Overname uit deze publicatie om nog meer mensen warm te maken voor het Dommeldal is toegelaten en wordt

Nadere informatie

LIFE Dommeldal. Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000. Van bron tot Hageven - De Plateaux

LIFE Dommeldal. Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000. Van bron tot Hageven - De Plateaux LIFE Dommeldal Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000 Van bron tot Hageven - De Plateaux Natuurpunt en de vereniging Natuurmonumenten werken al jarenlang samen om de natuur in het Hageven en De Plateaux

Nadere informatie

grazers helpen de natuur.

grazers helpen de natuur. grazers helpen de natuur. Begrazing vroeger en nu Lang geleden kwamen in Vlaanderen allerlei soorten grazers voor: mammoeten, wisenten, oerrunderen, elanden... Die grazers zorgden ervoor dat Vlaanderen

Nadere informatie

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km BOETELERVELD ROUTE 4,3 km 20 17 Weten hoe een groot deel van Salland er tot eind 19e eeuw uitzag? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Ervaar rust, ruimte en openheid in dit enig overgebleven

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Een (t)huis voor vleermuizen. Waar kunnen ze zich verschuilen

Een (t)huis voor vleermuizen. Waar kunnen ze zich verschuilen Een (t)huis voor vleermuizen Waar kunnen ze zich verschuilen Aantal soorten Vlaanderen kent zo n 21 soorten vleermuizen waarvan slechts enkelen geregeld in gebouwen voorkomen. Meestal gaat dit om de gewone

Nadere informatie

LIFE+ Het goed bewaarde Kempens. landschap van heide, graslanden. en broekbossen maken de. Visbeekvallei uniek in Europa. Daarom startte in 2010 het

LIFE+ Het goed bewaarde Kempens. landschap van heide, graslanden. en broekbossen maken de. Visbeekvallei uniek in Europa. Daarom startte in 2010 het Het goed bewaarde Kempens landschap van heide, graslanden en broekbossen maken de Visbeekvallei uniek in Europa. Daarom startte in 2010 het project LIFE Visbeek. Het doel is landschap te herstellen en

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap TOGETHER? TOGETHER staat voor TO GET HEath Restored: we zetten

Nadere informatie

Welkom in de vallei van de Grote Nete

Welkom in de vallei van de Grote Nete Welkom in de vallei van de Grote Nete Op het grondgebied van de gemeenten Balen, Mol, Meerhout, Geel, Laakdal en Westerlo ligt het bovenstrooms gedeelte van het beekdal van de Grote Nete. Hier kan je een

Nadere informatie

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Panoramapad, vlak bij Bergeijk Panoramapad, vlak bij Bergeijk 7.3 km wandelen De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013 Kalender 2014 januari 1 COVER: Wouter Pattyn Naturalight.be Kleine Hoofdgracht - Netevallei BOVEN: Wouter Pattyn Naturalight.be Latemse Meersen maandag 30 Kerstvakantie 2013 dinsdag woensdag donderdag

Nadere informatie

Natura zonder centen?

Natura zonder centen? Natura 2000 zonder centen? Inhoud N2000 In Vlaanderen inventarisatie problemen Life project als voorbeeld van invulling N2000 ervaringen NP Eu-subsidie Aanbevelingen/wensen N2000 in Vl: afbakening Habitatrichtlijn:

Nadere informatie

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Praktische informatie Deze route kan erg drassig zijn. Trek daarom laarzen of waterdichte schoenen aan. 5 km wandelen Een natuurgebied dat in tegenstelling

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven)

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven) 4.5 Landduinen Landschapskenmerken Reliëfvorm Mozaïek van hogere zandduinen meestal bebost en lager en vlakker gelegen vennen en schrale graslanden Water Lage grondwaterstanden Bodem Zandgronden Wegenpatroon

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN indeling inleiding: voorstelling a geschiedenis van het natuurbeheer b - biotopen en soorten en hun beheer pauze c - beheer richt zich op de omgeving d - natuurbeheer

Nadere informatie

Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie

Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie Activiteitenkalender Zondag 2 juli 2017 Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie Leiding: Noord-Limburgse natuurgidsen: Luc Winters Zondag 16 juli 2017 Wandeling in ons reservaat 'De

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense d Werkstuk door een scholier 1890 woorden 30 oktober 2004 7 79 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde De Loonse en Drunense D A. Tot welk landschapstype behoort het

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Grasland en Heide Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Planning Grasland Voedselweb opdracht Heide Voedselweb opdracht Grasland Grasland is een gebied van enige omvang met een vegetatie die gedomineerd wordt door grassen

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

LEMELERBERG: TOPNATUUR

LEMELERBERG: TOPNATUUR LEMELERBERG: TOPNATUUR ROUTE 4,0 km Mooie, stille route langs zandvlaktes, jeneverbessen, eenzame dennen en met mooie vergezichten. Stuifzand en droge heide zijn schaars in Europa, daarom is de Lemelerberg

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

Wandelroute Twee Landen pad, vogelroute bij Bergeijk

Wandelroute Twee Landen pad, vogelroute bij Bergeijk Wandelroute Twee Landen pad, vogelroute bij Bergeijk 10.2 km wandelen Vergeet je verrekijker niet op deze prachtige wandeling door het gevarieerde, grensoverschrijdende landschap bij de Dommel! Speur naar

Nadere informatie

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Dit inrichtingsplan is een schets van de door Staatsbosbeheer wenselijk geachte situatie voor de verbindingszone tussen

Nadere informatie

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN De AWD maakt onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden. Dankzij een LIFE+ subsidie kan Waternet het duin de komende jaren

Nadere informatie

Wandelen. rondje Vijvers van de Maaij

Wandelen. rondje Vijvers van de Maaij Wandelen rondje Vijvers van de Maaij Wandelroute Vijvers van de Maaij De akkers, bossen en heidevelden ten zuiden van Bergeijk vormen een aantrekkelijk wandelgebied. Juist op de grens van Nederland en

Nadere informatie

Verzoek wijziging bestemmingsplan

Verzoek wijziging bestemmingsplan Verzoek wijziging bestemmingsplan Percelen Rucphen O 225 en O 433 Ruimtelijke onderbouwing kwaliteitsverbetering omgeving Rozenven Inleiding Sinds 2011 is Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van natuurgebied

Nadere informatie

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN Op 12 augustus ging de Vlinderwerkgroep van Ken en Geniet samen op excursie naar de Heemtuin in Rucphen. De ruim 2 hectare grote wilde bloementuin is aangelegd

Nadere informatie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske. een landschap zonder grenzen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske. een landschap zonder grenzen Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske een landschap zonder grenzen De vallei / beekdal van het Merkske Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, vormt de natuurlijke grens tussen Nederland

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie Activiteitenkalender Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd Hesperia : Nachtvlinderactiviteiten zijn sterk weersafhankelijk. Vandaar dat Hesperia kiest om geen vaste datums

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Eexterveld Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Ruimte voor bijzondere planten In de verte ziet u ze al staan: de Schotse Hooglanders die meehelpen

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte in Zuid-Spanje van 400 km dat zich uitstrekt

Nadere informatie

Wandelroute het Witte Veen

Wandelroute het Witte Veen Wandelroute het Witte Veen 8.6 km wandelen Een prachtige rondwandeling door het Witte Veen, op de grens met Duitsland bij Buurse. Kenmerkend voor dit natuurgebied zijn de afwisseling van heide, grasland,

Nadere informatie

BMP Needse Achterveld 2006

BMP Needse Achterveld 2006 BMP Needse Achterveld 2006 Ook in 2006 is er elke 2 weken geteld in het Achterveld. Op deze manier proberen we vast te stellen hoeveel vogels van elk soort hier broeden. In het najaar van 2005 is het Achterveld

Nadere informatie

TOP NATUUUR IN BEERZE

TOP NATUUUR IN BEERZE TOP NATUUUR IN BEERZE ROUTE 4,3 km 20 17 We zijn trots dat we acht gebieden beheren die zijn aangewezen als Natura2000. Gebieden die bij de top van de Europese natuur horen. Op deze route ontdek je Beerze.

Nadere informatie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. A: Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. A: Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie Activiteitenkalender Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd Zondag 3 juli 2016 A: Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie Leiding: Noord-Limburgse natuurgidsen:

Nadere informatie

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-312228 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad De Mient In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad De Mient De Mient was een

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen

Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen Resultaten Uitgangssituatie Algemeen Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen Projectnummer: 2010_009 Projectnaam: Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen PMJP: B2 Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL PARK MAASHORST Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL Een gebied met ongekende mogelijkheden In het Noorden van Uden, aan de rand van één van

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Vijvers van de Maaij

Vijvers van de Maaij Wandelroute 8 Vijvers van de Maaij 8 De akkers, bossen en heidevelden ten zuiden van Bergeijk vormen een aantrekkelijk wandelgebied. Juist op de grens van Nederland en België liggen enkele fraaie natuurgebieden.

Nadere informatie

JA, Wij doneren 750 euro, boeken vijf keer een locatie en steunen

JA, Wij doneren 750 euro, boeken vijf keer een locatie en steunen HOE WERKT HET? 1. U doneert 750 euro aan Natuurmonumenten 2. Uw donatie geeft recht op vijf keer een dagdeel inspiratielocatie (incl. koffie en thee) 3. Indien gewenst, kiest u een extra arrangement naar

Nadere informatie

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ).

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ). De Duindoorn is één van de eerste struiken die zich in een duingebied vestigt. Hij wordt dan ook pionierplant genoemd, die gemakkelijk in het voedselarme zand wortelt en de grond daarmee geschikt maakt

Nadere informatie

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Wij hopen dat het rapport "Biodiversiteit in Zundert" en deze korte samenvatting u zullen inspireren tot het nemen van maatregelen om de biodiversiteit in Zundert

Nadere informatie

Bescherming van de oeverzwaluw Richtlijnen voor aannemers

Bescherming van de oeverzwaluw Richtlijnen voor aannemers Bescherming van de oeverzwaluw Richtlijnen voor aannemers 08/03/2017 Johan Baetens, Dries Martens, Sven Heyndrickx, Inge De Wolf, beelden Wim Van Nueten Inhoudstafel De oeverzwaluw in het havengebied...

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Kaart analyse

Praktische opdracht Aardrijkskunde Kaart analyse Praktische opdracht Aardrijkskunde Kaart anal Praktische-opdracht door een scholier 1710 woorden 23 september 2004 4 3 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Met deze opdracht leer je omgaan met

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Een wandeling door het natuurbeleid

Een wandeling door het natuurbeleid Een wandeling door het natuurbeleid Wat heb IK hier nu aan? Wat is natuurbeleid? = spelregels rond natuur Natuurgidsen & natuurbeleid? Doe de BBB-test (bedreigd, beschermd, beheerd?) 5 Hoe overleef je

Nadere informatie

REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP

REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP 2 REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN IS... EEN STREEK WAT DOEN WE? gelegen ten noordoosten van de stad Antwerpen en maakt onderdeel

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Drasland in de Zouweboezem, provincie Zuid-Holland Bron: provincie Utrecht Drasland Drasland is niet bemest kruidenrijk hooiland dat maximaal 30 cm boven het oppervlaktewaterpeil

Nadere informatie

GROOT MALPIEVEN. Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. (ge VALKENSWAARD. Jacques van Kessel

GROOT MALPIEVEN. Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. (ge VALKENSWAARD. Jacques van Kessel GROOT MALPIEVEN (ge VALKENSWAARD Fotoreportage: een jaar na ven-herstelwerken. Jacques van Kessel September 2011 De Malpieheide is eigendom van de gemeente Valkenswaard, het gebied is in beheer bij de

Nadere informatie

Biodiversiteit in veelvoud na Uitdagingen voor Natuurpunt Beheer

Biodiversiteit in veelvoud na Uitdagingen voor Natuurpunt Beheer Biodiversiteit in veelvoud na 2010 Uitdagingen voor Natuurpunt Beheer Proloog Er was eens In heel Vlaanderen neemt de biodiversiteit sterk af In heel Vlaanderen? Nee, er zijn gebieden waar dat niet gebeurt

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

het project:... Datum... Handtekening/naam...

het project:... Datum... Handtekening/naam... HOE WERKT HET? 1. U doneert 750 euro aan Natuurmonumenten 2. Uw donatie geeft recht op vijf keer een dagdeel inspiratielocatie (incl. koffie en thee) 3. Indien gewenst, kiest u een extra arrangement naar

Nadere informatie

Zwart Water_Inrichting Schaapsen Diepbroek incl. sanering stortlocaties

Zwart Water_Inrichting Schaapsen Diepbroek incl. sanering stortlocaties Uitgangssituatie Algemeen Zwart Water_Inrichting Schaapsen Diepbroek incl. sanering stortlocaties Projectnummer: 2009_015 Projectnaam: Zwart Water_Inrichting Schaaps- en diepbroek incl sanering stort 1

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

Strijbeekse Heide - Elsakker en - Chaamse Beek

Strijbeekse Heide - Elsakker en - Chaamse Beek Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Strijbeekse Heide - Elsakker en - Chaamse Beek Landschap zonder grenzen Landschap zonder grenzen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Agentschap voor Natuur

Nadere informatie

Inrichting Straelensbroek/ Straelens Schuitwater

Inrichting Straelensbroek/ Straelens Schuitwater Uitgangssituatie Algemeen Inrichting Straelensbroek/ Straelens Schuitwater Projectnummer: 2008_009 Projectnaam: Inrichting Straelensbroek/Straelens Schuitwater PMJP: B1 Inrichting verworven EHS Natuurdoel:

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Natuurpad Het Alloo. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad Het Alloo. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Ruijslaan 92 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad Het Alloo In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad Het Alloo Het natuurpad Het Alloo laat u

Nadere informatie

Wij willen actie! Gemeenten adopteren soorten

Wij willen actie! Gemeenten adopteren soorten Wij willen actie! Gemeenten adopteren soorten Biodiversiteit is de verscheidenheid aan dieren en planten in onze omgeving, daar waar wij wonen, werken en recreëren. Biodiversiteit is voor iedereen belangrijk

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS)

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Inleiding In 2006 heeft RAVON in opdracht van de Provincie Noord-Brabant het

Nadere informatie

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019 Biotoop heide Cursus natuurmanagement, 2019 Natura 2000 Wat doen we vandaag? Heide Heide in Vlaanderen Begin 19 de eeuw Grootste uitbreiding heidelandschap (woeste grond) De mens vecht om er te overleven.

Nadere informatie

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de voorbije decennia is de vallei meerdere keren omgewoeld. Veel natte gronden werden vol afval gestort en opgehoogd.

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Na de wandeling in de omgeving hebben we onze heerlijke jaarlijkse BBQ weer.

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Na de wandeling in de omgeving hebben we onze heerlijke jaarlijkse BBQ weer. Activiteitenkalender Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd Zaterdag 3 september 2016 Jaarlijkse Barbeque in het WateringHUIS Locatie: vanaf 14h30 aan het WateringHUIS te Lommel-Kolonie.

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Een enthousiaste bedrijfsvoering

Een enthousiaste bedrijfsvoering Maatwerk voor akkervogels EEN INTEGRAAL VERHAAL Vandaag zijn er veel minder akkervogels dan vroeger. Daarom gaan we samen aan de slag. Iedereen draagt zijn steentje bij: landbouwers, jagers, de Vlaamse

Nadere informatie

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan!

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Drentsche Aa, 22 oktober 2008 Inleiders: stafmedewerker Jori Wolf, ecoloog Willem Molenaar en beheerder Pieter Jan Wolf (allen

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

De Gooren en Krochten

De Gooren en Krochten Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan 444 5038 CH Tilburg T 013-7074800 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen De Gooren en Krochten Afwisselende natuur langs de grens bij Zundert Grenzenloze natuur aan de grens

Nadere informatie

P Parkeerplaats. Natuurwandelpad Halfmijl. Halfmijl. Wandelroute. Bebouwing. Informatiebord. Bos. Verharde weg. Weiland. Onverharde weg.

P Parkeerplaats. Natuurwandelpad Halfmijl. Halfmijl. Wandelroute. Bebouwing. Informatiebord. Bos. Verharde weg. Weiland. Onverharde weg. prijs ƒ 2,50 e 1,25 VESSEMSEDIJK Wintelre Oerle Groote Vliet KLEINE VLIET Papegaaiencentrum KLEIN E Kleine Vliet VLIET Hoogeloon-Vessem Vessem Halfmijl Postelsche Weijer WEIJERSEWEG VESSEMSE DIJK HOOGELOONSE

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Wolvenberg. Poel. Deze poel werd door de Stad Antwerpen gegraven in 1995 ter gelegenheid van het Europese Jaar van het Natuurbehoud.

Wolvenberg. Poel. Deze poel werd door de Stad Antwerpen gegraven in 1995 ter gelegenheid van het Europese Jaar van het Natuurbehoud. Heuvel Onder deze heuvel bevinden zich nog enkele overblijfselen van de oude fortengordel rond Antwerpen. Bij de aanleg van de kleine ring van Antwerpen is de aarden wal en het brugeinde langs de hoofdgracht

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

NATUURHERSTEL MOST-KEIHEUVEL

NATUURHERSTEL MOST-KEIHEUVEL NATUURHERSTEL MOST-KEIHEUVEL NATUURHERSTEL OP DE GRADIËNT VAN VEEN NAAR STUIFZAND Infoavond Stedenbouwkundige vergunningsaanvraag actie C1: landduinherstel fase 2 Planning infoavond 19.00 u Ontvangst 19.10

Nadere informatie

Bezoek aan:

Bezoek aan: 3-10-2011 Bezoek aan: 1. Introductie In 1993 kreeg het natuurgebied van Staatsbosbeheer de status van Nationaal park. Het gebied is 1400 hectare groot en ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant.

Nadere informatie