INFORMATIEBROCHURE OPLEIDING GIDS & REISLEIDER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEBROCHURE OPLEIDING GIDS & REISLEIDER"

Transcriptie

1 INFORMATIEBROCHURE OPLEIDING GIDS & REISLEIDER 1

2 1. Voor wie? De doelgroep voor de opleiding gids en reisleider bestaat uit volwassenen met een brede culturele belangstelling en een open geest. Het gaat hier dan meestal ook over een zeer heterogene groep. Of je nu gaat voor gids of reisleider ( of eventueel allebei ), je start met de 5 basismodules ( zie schema). Een secundair diploma is een vereiste. Indien men niet in het bezit is van dit diploma wordt een toelatingsproef afgenomen. Eventuele vrijstellingen voor bepaalde modules kunnen aangevraagd worden ( zie centrumreglement en modulefiches ). Indien de basismodules gevolgd werden in een ander CVO of SYNTRA- opleiding of indien de lineaire opleiding aan CVO Elishout COOVI werd gevolgd, doorloopt men dezelfde vrijstellingsprocedure en zal de cursist worden vrijgesteld van deze modules. 2. Algemene doelstellingen van de opleiding: Aan de basis van het leerplan liggen enkele uitgangspunten die van belang worden geacht voor het vak van de gids en reisleider. Zij lopen dan ook als een rode draad door de programmaonderdelen van het curriculum en zijn ook weerspiegeld in de keuze van didactische methodieken en evaluatiemethodes. 2 De doelstellingen van de finaliteit gids en finaliteit reisleider zijn verschillend. Doelstellingen Gids Een gids heeft een grondige kennis van het te gidsen onderwerp. Deze kennis kan hij gestructureerd en vanuit een breder kader afstemmen op een concrete doelgroep. Hij kan voldoende flexibel inspelen op verschillende doelgroepen. De gids is een verteller die aangepaste, gedoseerde informatie kan verwerken in een boeiend verhaal dat betekenis geeft aan het gegidste onderwerp dat (opnieuw) tot leven komt. Hij kan vertrekkend van de (zintuiglijke) waarneming zelf elementen opmerken en daarbij verwondering wekken. Hij kan affectie uitstralen voor het onderwerp, begrip, interesse en inzicht laten ontstaan bij de bezoekers/deelnemers, zelfs betrokkenheid. Hij benadert de bezoekers vol respect voor hun anders zijn, hun culturele verscheidenheid. Hij kan hen rust en veiligheid bieden, letterlijk en figuurlijk waardoor bezoekers meer aandacht krijgen voor het aanbod. Deze opleiding beantwoordt volledig aan de eisen die vanuit de toerismesector en Toerisme Vlaanderen gesteld worden aan de opleiding van gidsen en reisleiders.

3 Doelstellingen Reisleider Van zicht naar inzicht in een bestemming. Een reisleider dient er zoveel mogelijk naar te streven om, vooral dankzij een zéér goede voorbereiding en het inoefenen van interpretation skills, ervoor te zorgen dat hij/zij er tijdens de reis in slaagt om de verschillende aspecten van de bestemming met elkaar in verband te brengen en voor de reiziger tot leven te brengen. Zo dient hij bij voorbeeld op een natuurlijke manier religie en dominerende waarden in een maatschappij te kunnen linken aan geschiedenis, levensgewoonten, en manieren om met elkaar en met toeristen om te gaan. De reisleider schept dankzij zijn verhaal diepte en ruimte in het perspectief van de bestemming ; van zicht naar inzicht en begrijpen. Dat vergt van de reisleider dat hij een globale en geïntegreerde visie heeft van de bestemming (meer dan een gids die dan weer veel meer van de details moet afweten). Een reisleider moet als het ware de mensen in de biotoop plaatsen waar ze voor gekozen hebben naartoe te reizen. Hij kan die laten spreken en in dialoog brengen met de bezoeker, in het volste wederzijds respect. Naar meer actief ervaren van een bestemming. De reisleider leert de kunst bespelen om dingen teweeg te brengen bij de reiziger. Hij maakt de mensen letterlijk attent op wat er te ervaren (soms zeer zintuiglijk) en te beleven is. Hij maakt dat de reiziger geraakt wordt door een bestemming, in welke richting dan ook. Hij slaagt erin om door zijn eigen attitude van openheid en verwondering, de belangstelling van reizigers op te roepen voor nieuwe dingen, andere perspectieven, het onverwachte. 3 Wederzijds respect voor land en cultuur. De reisleider weet bij de reiziger een (groter) bewustzijn op te wekken van het effect dat zijn aanwezigheid in het bezochte land heeft op de plaatselijke mensen/gemeenschappen en op de natuur. Hij straalt zelf respect uit voor natuur en mensen, en tracht ook voor de reiziger te bewerkstelligen dat er werkelijke wederzijdse ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Deze uitgangspunten kunnen vertaald worden in een aantal te verwerven kerncompetenties en basisattitudes: De opleiding schenkt de nodige aandacht aan een interactieve en participatieve rol van de cursisten.

4 3. Opleidingsprofiel Leertraject Het eerste jaar van beide opleidingen (gids/reisleider) zijn identiek.dit is het basisjaar. De cursist kan een individueel leertraject volgen, dit wil zeggen dat hij de 5 basismodules los van elkaar kan volgen en eventueel kan spreiden over 2 jaar. (opgelet: Voorbereidingsproces gaat vooraf aan Rondleiden in de Praktijk!). Voor het volgen van de finaliteitmodules moet de cursist geslaagd zijn voor de 5 basiseenheden. In ons centrum worden 4 finaliteitmogelijkheden aangeboden: Reisleider Verre Bestemmingen Gids Brussel Gids Groene Gordel Museumgids 4 De planning van de basismodules en de finaliteiten kan gevonden worden op de website onder de rubriek Gids/Reisleider Lessenrooster. Certificaat Na het volgen van 440 Lt. ( 5 BASISMODULES EN 3 MODULES FINALITEIT ) behaalt u het Certificaat Gids Brussel of het Certificaat Gids Groene Gordel of Museumgids of het Certificaat Reisleider Verre Bestemmingen. Met dit certificaat, dat wordt erkend door Toerisme Vlaanderen kan je de gidsen en/of reisleiderkaart aanvragen. Deze kaart is een legitimatiekaart. Wie de kaart voorlegt, bewijst dat hij/zij een door Toerisme Vlaanderen erkend toeristisch gids en/of reisleider is. De vernieuwde gidsen en/of reisleiderkaart verleent ook gratis of aan verminderd tarief toegang tot musea, tentoonstellingen, evenementen, Meer informatie over de erkenning en hernieuwing van de kaart kan je terugvinden op de website van Toerisme Vlaanderen ( rubriek gidsen & reisleiders). Toerisme Vlaanderen en de reissector hechten bijzonder veel belang aan een kwalitatieve dienstverlening. Het alert reageren in noodsituaties is hier een belangrijk aspect van. Daarom wordt hernieuwing van erkenning ( reisleiderkaart ) gekoppeld aan het behalen van het brevet hulpverlener. Meer informatie over waar je deze EHBO-cursus kan volgen, kan je vinden op rubriek gidsen & reisleiders subrubriek opleidingen hulpverlening)

5 Gecombineerd onderwijs Sommige modules worden aangeboden in gecombineerd onderwijs. D.w.z. een combinatie van contactonderwijs en afstandsonderwijs. Dit betekent dat je minder vaste lesmomenten hebt. Je kunt dus de nodige tijd vrijmaken voor de opdrachten en je kunt zelf een planning maken die jou het best past, uiteraard rekening houdend met de opgelegde deadlines. Bij het uitvoeren van deze opdrachten kan je steeds rekenen op de docent die zowel zal coachen op de vooraf meegedeelde contactmomenten als via het elektronisch leerplatform. Evaluatievormen Bij de start van elke module krijgen je een modulefiche die tijdens de eerste les wordt toegelicht. Daarin krijg je onder andere informatie over hoe de module zal verlopen en hoe er zal geëvalueerd worden. 4. Structuur van de opleiding 5

6 5. Vijf Basismodules ( totaal 240 Lt.) Module Voorbereidingsproces (40 Lt.) Als cursist verwerf je in deze eenheid basisinzichten over communicatie en elementaire kennis over het werkveld van de toekomstige gids en reisleider. In het onderdeel Informatieverwerving en verwerking word je vertrouwd gemaakt met de wijze waarop je degelijk en betrouwbaar materiaal kan opsporen bij het voorbereiden van een gidsbeurt of een reis. Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties + MW Module Basiskennis Algemene en Politieke geschiedenis (40 Lt.) In deze eenheid verwerf je de basiskennis over algemene en politieke geschiedenis die je in staat stelt om later op kritische en creatieve manier gidsbeurten of reizen inhoudelijk vorm te geven in verschillende cultuurhistorische contexten. Evaluatievorm: tussentijdse schriftelijke evaluatie +schriftelijk eindevaluatie Gecombineerd onderwijs: neen 6 Module Basiskennis Natuur- en Landschapslezen (40 Lt.) In deze eenheid verwerf je de basiskennis over geografie, geologie, ecologie, economische geografie, fauna en flora die je in staat stellen om op een kritische en creatieve manier gidsbeurten/reizen inhoudelijk vorm te geven. Evaluatievorm: tussentijdse evaluatie +schriftelijk examen Gecombineerd onderwijs:neen Module Basiskennis Kunst en Cultuurbeschouwing (40 Lt.) U verwerft tijdens de contactlessen een grondige basiskennis in de West-Europese kunstgeschiedenis. Voor gidsen en reisleiders in spe is een goede kennis van de bouwkunst belangrijk. Het zijn immers vooral gebouwen die men bij stadswandelingen en rondritten ziet. Maar ook de schilder-, de beeldhouwkunst en basisprincipes van parkaanleg worden niet vergeten. Tevens worden vergelijkingen gemaakt met niet-europese culturen, belangrijke Belgische kunstenaars of topcreaties van toegepaste kunst. Waar mogelijk wordt ook naar de museumactualiteit (een belangrijke, tijdelijke tentoonstelling of een ander evenement, zoals Europalia, een herdenking van een belangrijk historische gebeurtenis )

7 verwezen. Dit stelt je in staat om op een kritische en creatieve manier gidsbeurten of reizen inhoudelijk vorm te geven, aangepast aan de doelgroep.er is een syllabus voor deze cursus. Ook de museumactualiteit (recente tentoonstellingen) wordt niet vergeten. Evaluatievorm: 2 tussentijdse schriftelijke evaluaties of 2 schriftelijke examens, eerste tussentijdse mondelinge evaluatie en mondelinge eindevaluatie Gecombineerd onderwijs:neen Module Rondleiden in de Praktijk In deze eenheid train je de voor een gids en reisleider essentiële vaardigheden met betrekking tot communicatie, doelgroepen, leiderschap en groeiprocessen. Tijdens deze module worden 5 didactische uitstappen voorzien in verschillende steden. Professionele gidsen worden door cursisten geobserveerd en de cursisten geven zelf ook korte gidsbeurt waarbij ze nadien feedback krijgen. Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties ( feedback opdrachtendidactische excursies) + MW 6. Drie Finaliteitmodules (totaal 200 lt) 7 OPTIE FINALITEIT GIDS BRUSSEL Module Specifieke Gidsvaardigheden ( 40 Lt.) In deze eenheid oefen je de vaardigheden in die, los van de bestemming, kenmerkend zijn voor een goede gids die een boeiend verhaal kan brengen en dit verhaal kan afstemmen op diverse bezoekersgroepen. De nadruk ligt op communiceren, interculturele communicatie, het vertellen van verhalen, teksten structureren en het onderscheid maken tussen hoofdlijnen en details. Een goede gids moet kunnen omgaan met verschillende doelgroepen. Als tweede belangrijk element wordt ook het belang van de stem verder belicht en trucs aangeleerd om de stem te sparen. In een derde lesonderdeel leert een gids ook groepen begeleiden op de bus, doorheen de stad of de regio. Een vierde onderdeel staat stil bij de recente wetgeving en het statuut van de gids. Zelfreflectie, enthousiasme, flexibiliteit, een respectvolle en positieve omgang met en het leren schatten van de verwachtingen van het publiek zijn in deze module belangrijk.

8 Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties en mondelinge eindevaluatie Module Bestemming Gids BRUSSEL In deze module verwerf je de gespecialiseerde kennis voor het gidsen van Brussel. In contacturen krijgen de studenten een cursus "Geschiedenis van Brussel" gedoceerd. Deze cursus gebruikt het historisch kader en chronologie van de cursus "basiskennis van politieke geschiedenis" en spitst zich in detail toe op Brussel. Deze kennis is nodig om in de module Project bestemming Gids Brussel" hun theoretische kennis in praktijk om te zetten. Samen met de docent bezoeken de studenten in twee daguitstappen ( Extra- Muros ) de stad Brussel en enkele musea, waar de docenten op de locaties uitleg geven. Deze EM s zijn aanzien als lessen op verplaatsing. Een EM is gefocust op de historische ontwikkeling van de Brusselse vijfhoek; de andere EM belicht de ontwikkeling van de Art Nouveau en de Art Deco in Brussel en heeft buiten de vijfhoek, in enkele Brusselse deelgemeenten plaats. De studenten schrijven een artikel met een thema naar keuze i.v.m. Brussel en haar actuele problematiek. Zij zullen in gecombineerd onderwijs opgevolgd worden, zowel in de keuze van het onderwerp als de problematiek van het onderwerp en het onderzoek naar wat er in bronnenmateriaal over het onderwerp te vinden is. Nadien gaan zij empirisch te werk a.h.v. interviews. Tenslotte formuleren zij in het besluit de conclusies van het onderzoek. De studenten leren in grote lijnen de geschiedenis van Brussel weer te geven. Ze moeten Brussel institutioneel door de eeuwen heen kunnen situeren. Vervolgens krijgen zij een degelijke kennis van het architecturale patrimonium en de urbanisatie en moeten zij deze kennis kunnen linken aan de actualiteit. In de paper leren zij een onderwerp op originele en creatieve manier te synthetiseren. 8 De cursus "Geschiedenis van Brussel" behandelt de historische ontwikkeling van de stad en de haven, folklore, het belang van archeologische sites, toegepaste kunst, bespreking van de Grote Markt, stedenbouwkundige projecten, de actualiteit van een grootstad en de verhouding tot Europa. Er is een syllabus voor deze cursus. Bij de 2 excursies ( EM s ) nemen de cursisten notities. Evaluatievorm: 2 tussentijdse schriftelijke evaluaties + paper : opdrachten en feedback op Smartschool, tussentijdse mondelinge evaluatie en mondelinge eindevaluatie Module Project Bestemming Gids BRUSSEL In deze eenheid verdiep je je in een deelaspect van Brussel. Je werkt zelfstandig aan de ontwikkeling en uitvoering van een gidsbeurt.

9 In zeven EM- activiteiten gaan de cursisten praktijkervaring opdoen door zelf in Brussel te gidsen. EM 1 behandelt de Brusselse bovenstad, EM 2 behandelt de Brusselse benedenstad, EM 3 behandelt de Zavelwijk en de Marollen EM 4 behandelt een stadsrondrit in het Brusselse Gewest. EM 5 behandelt: Brussel by night, EM 6 de Brusselse gastronomie en EM 7 belicht de Brusselse Museumactualiteit. De cursisten voeren de oefeningen uit op locaties op basis van een schriftelijke voorbereiding en worden hiervoor door de docent in contacturen begeleid en opgevolgd. De cursisten schrijven in een paper een gidsbeurt uit waarbij zij op een originele en een creatieve manier een thematische rondleiding in Brussel aanbieden. Ze worden hiervoor door de docent in gecombineerd onderwijs opgevolgd. Er zullen contactmomenten vastgelegd worden en via het Elektronisch Leerplatform zal de docent coachen en feedback geven. Hiervoor worden zij door de docent in gecombineerd onderwijs opgevolgd. De cursisten kiezen voor hun paper een onderwerp dat gelinkt is aan de geschiedenis van Brussel, de musea van Brussel, de urbanisatie, architectuur en landschapselementen en hedendaagse problematieken van de grootstad. De cursisten worden voor de EM-activiteiten geëvalueerd door de docent aan de hand van een evaluatieformulier. Voor hun paper zal hun voortgang door de docent met een eindbeoordeling gequoteerd worden. 9 Evaluatievorm: schriftelijke evaluatie ( feedback ) per student na iedere EM-activiteit, paper : feedback op ELO OPTIE FINALITEIT GROENE GORDEL Module Specifieke Gidsvaardigheden ( 40 Lt.) In deze eenheid oefen je de vaardigheden in die, los van de bestemming, kenmerkend zijn voor een goede gids die een boeiend verhaal kan brengen en dit verhaal kan afstemmen op diverse bezoekersgroepen. De nadruk ligt op communiceren, interculturele communicatie, het vertellen van verhalen, teksten structureren en het onderscheid maken tussen hoofdlijnen en details. Een goede gids moet kunnen omgaan met verschillende doelgroepen. Als tweede belangrijk element wordt ook het belang van de stem verder belicht en trucs aangeleerd om de stem te sparen. In een derde lesonderdeel leert een gids ook groepen begeleiden op de bus, doorheen de stad of de regio. Een vierde onderdeel staat stil bij de recente wetgeving en het statuut van de gids.

10 Zelfreflectie, enthousiasme, flexibiliteit, een respectvolle en positieve omgang met en het leren inschatten van de verwachtingen van het publiek zijn in deze module belangrijk. Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties en mondelinge eindevaluatie Module: Bestemming Gids GROENE GORDEL In deze eenheid verwerf je de gespecialiseerde kennis voor het gidsen in de Groene Gordel, de jonge toeristische regio die Brussel omsluit, pas ontstaan in De Groene Gordel bestaat uit drie deelgebieden: Zennevallei en Pajottenland, Dijleland en Brabantse Kouters. Tijdens een eerste reeks van contactlessen worden allerlei aspecten eigen aan deze regio behandeld zoals o.a. bouwkunst, plaatsnaamkunde, belangrijke instellingen, folklore en volksmuziek, heraldiek, toponymie, verscheidene musea, lokale kunstenaars en schrijvers, molens, streekproducten. Op het einde van de module kent de cursist de belangrijkste toeristische troeven van de locaties en kan hij via de verworven kennis allerhande aspecten van een bestemming met elkaar in verband brengen en de impact op het toerisme duiden. Verder zijn er ook zaterdagexcursies, die aan zien worden als lessen op verplaatsing. Drie van de vier excursies of EM s vinden telkens plaats in een deelregio en 1 EM is gefocust op een thema. Cursisten worden, in samenwerking met de dienst Toerisme van de provincie Vlaams-Brabant, in tal van kerken, kastelen, beschermde monumenten en musea rondgeleid. Een greep uit het aanbod: Gooik, Beersel, Halle, Tervuren, Hoeilaart, Overijse, Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, de Plantentuin van Meise De cursist schrijft een paper een dat een belangrijk aspect van folklore of werelderfgoed belicht. Er is een syllabus voor deze cursus. Bij de excursies ( EM s) nemen de cursisten notities. 10 Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties, tussentijdse mondelinge evaluatie + paper, met opdrachten en verdere feedback op ELO- mondelinge eindevaluatie Module Project bestemming GROENE GORDEL ( 80 Lt.) In deze eenheid verdiept de cursist zich in een deelaspect van de Groene Gordel. Hij werkt zelfstandig aan de ontwikkeling en uitvoering van een gidsbeurt (daguitstap) in deze toeristische regio. De cursisten worden door de docent in gecombineerd onderwijs opgevolgd. Er zullen contactmomenten vastgelegd worden en via het Elektronisch Leerplatform zal de docent coachen en feedback geven. Evaluatievorm: tussentijdse evaluatie + paper (eindwerk)

11 OPTIE FINALITEIT MUSEUMGIDS Module Specifieke Gidsvaardigheden ( 40 Lt.) In deze eenheid oefen je de vaardigheden in die, los van de bestemming, kenmerkend zijn voor een goede gids die een boeiend verhaal kan brengen en dit verhaal kan afstemmen op diverse bezoekersgroepen. De nadruk ligt op communiceren, interculturele communicatie, het vertellen van verhalen, teksten structureren en het onderscheid maken tussen hoofdlijnen en details. Een goede gids moet kunnen omgaan met verschillende doelgroepen. Als tweede belangrijk element wordt ook het belang van de stem verder belicht en trucs aangeleerd om de stem te sparen. In een derde lesonderdeel leert een gids ook groepen begeleiden op de bus, doorheen de stad of de regio. Een vierde onderdeel staat stil bij de recente wetgeving en het statuut van de gids. Zelfreflectie, enthousiasme, flexibiliteit, een respectvolle en positieve omgang met en het leren schatten van de verwachtingen van het publiek zijn in deze module belangrijk. Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties en mondelinge eindevaluatie Module Bestemming Museumgids 11 Vele hedendaagse musea geven in hun beleid een grote prioriteit aan publiekswerking. In hun educatieve werking richten zij zich specifiek naar verschillende doelgroepen om de collectie te leren kennen. Daarom is ook de behoefte ontstaan naar specifiek opgeleide gidsen, die de bemiddelaar zijn tussen het museum en het publiek. Belangrijk is hierbij het publiek te boeien, waarbij naast de inhoudelijke kennis, interactie onontbeerlijk is om een groepsdynamiek te creëren. In Bestemming Museumgids zal in contactlessen initieel ingegaan worden op het museumbeleid, de collectievorming en de erfgoedvisie van de overheden. De student maakt kennis met de diversiteit van de Brusselse en Vlaamse musea en met de instanties, zowel officieel als privé, die hierbij betrokken zijn. Naast de contactlessen zijn er vijf excursies op zaterdagen gepland, waar de museumverantwoordelijke de visie van hun museum toelicht. Deze zaterdagexcursies zijn aanzien als lessen op verplaatsing. Zo bezoeken we enkele bijzondere, federale, gemeentelijke, nieuwe, specifieke en architecturale musea bezoeken in Brussel en Brabant. We maken kennis met de educatieve werking naar specifieke doelgroepen en specifieke collecties die refereren naar een breed maatschappelijk kader, zoals gastronomie en sport. Daarnaast zullen de studenten opdracht krijgen om n.a.v. dit bezoek een museumproblematiek uit te werken. Evaluatievorm: 2 tussentijdse schriftelijke evaluaties + paper : feedback op ELO, tussentijdse mondelinge evaluatie en mondelinge eindevaluatie

12 Module Project Bestemming MUSEUMGIDS In de tweede module Project Bestemming Museumgids wordt een grote inbreng van de cursist verwacht. De cursist volgt vijf rondleidingen: 2 rondleidingen in het museum dat hij/zij als werkplaats gekozen heeft en drie rondleidingen in andere musea naar keuze (werkplekleren). De rondleidingen moeten zoveel mogelijk divers van doelgroep zijn. Bij de keuze van de te volgen rondleidingen moet rekening gehouden worden met het aspect formeel leren, gebruik makend van het interactieve contact naar de specifieke doelgroep toe. De cursist maakt schriftelijk verslag van de rondleidingen en reflecteert op de aanpak. De bespreking hiervan gebeurt in groep in twee contactlessen met mondelinge evaluatie. Zelf bereidt de cursist twee gidsbeurten voor die hij /zij zij zelf gaat gidsen en ze verwerken hierin ook hun ervaringen van het werkplekleren. De docenten evalueren deze rondleidingen. In een paper bereidt de cursist een gestructureerde museale rondleiding voor, waarin de keuze van de inhoud, de rode draad en aanpak zijn afgestemd op de doelgroep. De cursist wordt hierin opgevolgd en geëvalueerd in afstandsonderwijs. Evaluatievorm: permanente mondelinge evaluatiemomenten + paper : feedback op ELO, tussentijdse mondelinge evaluatie en mondelinge eindevaluatie Gecombineerd onderwijs: Ja 12 OPTIE FINALITEIT REISLEIDER VERRE BESTEMMINGEN Module Specifieke Reisleidervaardigheden (40 Lt.) In deze module worden de verworven basisvaardigheden verder ingeoefend. De cursisten verwerven hierbij enkele bijkomende maar belangrijke kerncompetenties. De module diept de verschillende aspecten verder uit die eigen zijn aan het vak van reisleider. De module bestaat uit vier onderdelen. Het luik transport focust op wat er allemaal komt kijken bij het zich verplaatsen als onderdeel van het op reis zijn. Je leert omgaan met verschillende (conflict)situaties. Je wordt getraind op het adequaat reageren bij ziekte of ongevallen. Je krijgt inzicht in andere culturen en weet hoe je de brug kan maken tussen de cultuur van je reizigers en die van de bestemming die je bezoekt. In dit opzicht komen transport en reisschema s, verzekeringen en ongevallen, statuut van reisleider, groepsdynamica en interculturele communicatie als thema s aan bod. Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties + MW

13 Module Bestemming Reisleider Verre Bestemmingen Tijdens deze eenheid wordt een theoretisch gedeelte gedoceerd. Impact van toerisme, begrippenkader toerisme e.a. onderwerpen komen aan bod. Het programma van de uitstappen is het resultaat van de zoektocht hoe verschillende culturen in onze regio vertegenwoordigd zijn in musea, tentoonstellingen ( vb. Europalia India in 2013). We bezoeken gebedshuizen, markten,. Deze uitstappen zijn intensieve trainingen voor toekomstige reisleiders: zowel organisatie als begeleiding van de reis geldt als oefening voor de cursisten. Gastsprekers met uitgebreide kennis over een specifiek onderwerp worden uitgenodigd.(vb. boeddhisme, geografie Latijns- Amerika enz.) Deze eenheid bestaat uit verschillende (4) opdrachten en een eindwerk. Opdracht 1 is een bestemmingsanalyse van een gekozen specialisatiebestemming. In opdracht 2 gaat de cursist na welke verwachtingen en beelden bezoekers hebben van de gekozen bestemming en reflecteert hij/zij kritisch met de eigen verworven kennis van de bestemming. Opdracht 3 is een vergelijkende studie touroperatorprogramma s voor de gekozen bestemming. In opdracht 4 zal de cursist een voorreisvergadering via ppt. uitwerken en voorstellen aan de medecursisten. In de paper wordt een reis voor een bepaalde doelgroep uitgewerkt. Een zeer gedetailleerd draaiboek wordt samengesteld ( reisschema s, tijdsschema, thematische gidsfiches, kostprijzen,.) 13 Evaluatievorm: permanente evaluatie (EM) + schriftelijk examen Module Project Bestemming Reisleider Verre Bestemmingen De cursisten kiezen een wereldbestemming en werken een virtueel project uit in de vorm van een eindproject. Ze verzamelen informatie en werken een concreet (uitvoerbaar) reisprogramma uit. Ze werken een eigen overzichtssysteem of logboek uit en besteden ook de nodige aandacht aan de praktische aspecten ( vb. taak op de luchthaven, briefings, ). Op een boeiende manier bereiden ze een voorreisvergadering voor. Uit het werk blijkt dat ze een duidelijk inzicht hebben van de bestemming zowel op politiek, historisch, socio economisch als religieus vlak. Ze zijn positief tegenover het land en de cultuur. Ze hebben ook aandacht voor recente ontwikkelingen. Ze tonen aan dat ze de verschillende facetten van een goed leiderschap en een correcte, een klantvriendelijke houding onder de knie hebben. Groepsdynamische inzichten en conflicthantering zijn hun niet vreemd. Het eindwerk wordt voorgesteld aan een jury die bestaat uit ervaren reisleid(st)ers. Tijdens een city - trip zullen bovenvermelde aspecten concreet uitgewerkt worden. De voorbereiding is het werk van alle cursisten.

14 Tijdens deze module worden de cursisten individueel gecoacht, zowel via contactonderwijs als afstandsonderwijs. Evaluatievorm: tussentijdse evaluaties (leerplatform) +stagereis(evaluatie SAM-schaal)+ME =verdediging paper 7. Meer info? Voor meer informatie kan je terecht op de website van het CVO Elishout COOVI ( Hier kan je prijzen, lessenroosters, data van informatiedagen, vinden. Voor specifieke vragen kan je terecht bij de coördinator van de opleiding Gids/Reisleider, Hieronder de planning tot en met (onder voorbehoud). 14

INFORMATIEBROCHURE. Opleiding GIDS/ REISLEIDER

INFORMATIEBROCHURE. Opleiding GIDS/ REISLEIDER INFORMATIEBROCHURE Opleiding GIDS/ REISLEIDER 1 1. Voor wie? De doelgroep voor de opleiding gids en reisleider bestaat uit volwassenen met een brede culturele belangstelling en een open geest. Het gaat

Nadere informatie

AFDELING GIDS & REISLEIDER EERSTE SEMESTER

AFDELING GIDS & REISLEIDER EERSTE SEMESTER AFDELING GIDS & REISLEIDER EERSTE SEMESTER Voorbereidingsproces Dinsdagavond ( kwartaal 1 ) Begin: 15/9 : 15/09-22/09-29/09-13/10 Zaterdag 26/09 ( bezoek bibliotheek +opdrachten 25% afstandsonderwijs 75%

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Handelswetenschappen en bedrijfskunde

STUDIEGEBIED Handelswetenschappen en bedrijfskunde STUDIEGEBIED Handelswetenschappen en bedrijfskunde Hoger Beroepsonderwijs Modulaire opleiding Gids BO HB 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

AFDELING GIDS & REISLEIDER

AFDELING GIDS & REISLEIDER AFDELING GIDS & REISLEIDER EERSTE SEMESTER Voorbereidingsproces Begin:15/09/2014 Contactonderwijs: 15/09-29/09-13/10-20/10 Zaterdag 27/09 (bezoek archief en bibliotheek +opdrachten: dagexcursie) Afstandsonderwijs:

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Economisch hoger onderwijs voor sociale promotie

STUDIEGEBIED Economisch hoger onderwijs voor sociale promotie Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Kunstlaan 6 bus 6 3 oktober 2007 1210 Brussel RLLL/EXT/ADV/001bijl3 STUDIEGEBIED Economisch hoger onderwijs voor sociale promotie Modulaire opleiding

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Handelswetenschappen en bedrijfskunde

STUDIEGEBIED Handelswetenschappen en bedrijfskunde STUDIEGEBIED Handelswetenschappen en bedrijfskunde Hoger Beroepsonderwijs Modulaire opleiding Reisleider BO HB 002 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

PROJECT BESTEMMING REISLEIDER EUROPA

PROJECT BESTEMMING REISLEIDER EUROPA MODULE PROJECT BESTEMMING REISLEIDER EUROPA Afstudeerrichting: reisleider Code: 25 Academiejaar: vanaf 2014-2015 Niveau: specialisatiemodule Periode binnen het modeltraject: semester 1 Start binnen de

Nadere informatie

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie. gids en reisleider Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be INHOUDSTAFEL 1. Voorwoord... pg.

Nadere informatie

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat DIEST 3200 AARSCHOT

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat DIEST 3200 AARSCHOT gids en reisleider Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be INHOUDSTAFEL 1. Voorwoord... pg.

Nadere informatie

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat DIEST 3200 AARSCHOT

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat DIEST 3200 AARSCHOT gids en reisleider Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be INHOUDSTAFEL 1. Voorwoord... pg.

Nadere informatie

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat DIEST 3200 AARSCHOT

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat DIEST 3200 AARSCHOT gids en reisleider Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be INHOUDSTAFEL 1. Voorwoord... pg.

Nadere informatie

Lessenrooster GIDS/REISLEIDER

Lessenrooster GIDS/REISLEIDER Lessenrooster GIDS/REISLEIDER 2017-2018 1 Overzicht Module Semester Contactmoment Lokaal Van Tot Begin Eind BASISMODULES Markt en klant Basiskennis Natuur-en Landschapslezen maandag + zaterdag 30/09/17

Nadere informatie

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 gids en reisleider Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be INHOUDSTAFEL 1. Voorwoord... pg.

Nadere informatie

Lessenrooster HBO GIDS/REISLEIDER

Lessenrooster HBO GIDS/REISLEIDER Lessenrooster HBO GIDS/REISLEIDER 2016-2017 1 Overzicht Module Semester Contactmoment Van Tot Begin Eind BASISMODULES Voorbereidingsproces Basiskennis Natuur-en Landschapslezen Basiskennis Kunst- en Cultuurbeschouwing

Nadere informatie

Wim Vanseveren administrateur-generaal

Wim Vanseveren administrateur-generaal 23 juni 2006 Kwaliteitskader voor de opleiding en erkenning van gidsen en reisleiders Katrien Van Ginderachter 29 januari 2010 Wim Vanseveren administrateur-generaal Kwaliteitskader voor de opleiding en

Nadere informatie

INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF

INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF Voor onze opleiding fotografie hebben we de beschikking over twee fotostudio s, die beide voorzien zijn van voldoende studiomateriaal, twee computerlokalen voor de verwerking

Nadere informatie

Natuurgidscursus: toelichting opdrachten

Natuurgidscursus: toelichting opdrachten Natuurgidscursus: toelichting opdrachten Hoe word ik een goede natuurgids? Opstapcursus: niet verplicht (vb. Natuur-In-Zicht) Natuurgidscursus: - 30 lessen/excursies waarvan 5 methodieklessen - Opdrachten

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE. Opleiding Toeristische Gidsenme. (Ontwerp) BO HB 004

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE. Opleiding Toeristische Gidsenme. (Ontwerp) BO HB 004 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 15 januari 2009 RLLL/EXT/DOC/063bijl20STC/TOE/EXT/DOC013bis RLLL/EXT/DOCADV/0063bijl20 Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE

Nadere informatie

INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN

INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN Onze opleiding Webdesign wordt gegeven in totaal vernieuwde lokalen. Met recente computers en recente software. Onze opleiding is heel praktisch opgevat, zeer eigentijds

Nadere informatie

Provinciaal Handels- en Taalinstituut

Provinciaal Handels- en Taalinstituut Provinciaal Handels- en Taalinstituut Henleykaai 83 9000 GENT tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 Secundair-na-Secundair van de 3 de graad tso 3 de graad TOERISME en ORGANISATIE (studiegebied Toerisme)

Nadere informatie

ECTS-fiche. HBO5 Werkplekleren productieautomatisering Code 7392 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100 %

ECTS-fiche. HBO5 Werkplekleren productieautomatisering Code 7392 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100 % ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Elektro-mechanica HBO5 Module Werkplekleren productieautomatisering Code 7392 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling Vereiste

Nadere informatie

STUDIEGIDS GIDS & REISLEIDER CVO COOVI

STUDIEGIDS GIDS & REISLEIDER CVO COOVI STUDIEGIDS GIDS & REISLEIDER CVO COOVI ² INHOUDSOPGAVE DEEL 1: ALGEMENE OPLEIDINGSINFO p. 3 1.1 Voor wie? 1.2 Doelstellingen DEEL 2: OPLEIDINGSPROGRAMMA p. 6 2.1 Structuur van de opleiding 2.2 Modeltraject

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Spaans Richtgraad 3: niveau 7 en 8 (ERK = Vantage) code module 6014/6015 en 6016/6017 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Spaans Richtgraad 4: niveaus 9 en 10 (ERK = Effectiveness) code module 6046/6047 en 6048/6049 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

HBO5 GIDS & REISLEIDER

HBO5 GIDS & REISLEIDER STUDIEGIDS HBO5 GIDS & REISLEIDER CVO COOVI ² INHOUDSOPGAVE DEEL 1: ALGEMENE OPLEIDINGSINFO p. 3 1.1 Voor wie? 1.2 Doelstellingen 1.3 Wat is HBO5? DEEL 2: OPLEIDINGSPROGRAMMA p. 6 2.1 Structuur van de

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2015-2016 versie mei 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG versie 14/06/2018 2... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG Beste cursist Begeleiders in de kinderopvang zijn vandaag de dag bijzonder in trek. Wat de vorm van die opvang ook is: kinderen hebben

Nadere informatie

kritiekgesprekken voeren.

kritiekgesprekken voeren. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Bedrijfsbeleid (90 studiepunten) Module Bedrijfspsychologie (9 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module leer je de basisvaardigheden

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Emancipatorisch werken 2 (G2) Code: G2 Cluster: 3 Academiejaar: 2014-2015 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche Communicatievaardigheid Code: COMM Cluster: 1 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Mens en maatschappij Code: 3.20 Cluster: In omvorming Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat sociaal-cultureel werk Educatieve activiteiten opzetten

ECTS-fiche. Graduaat sociaal-cultureel werk Educatieve activiteiten opzetten ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Het schematiseren van probleemstellingen. met zelfgedefinieerde klassen werken.

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Het schematiseren van probleemstellingen. met zelfgedefinieerde klassen werken. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module A1 Basiskennis (4 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module wordt de basiskennis

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Italiaans Richtgraad 1: niveau 1 en niveau 2 (ERK = Breakthrough en Waystage) code module 5862/5863 en 5864/5865 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

ECTS-fiche. Actueel thema uit het sociaal werk

ECTS-fiche. Actueel thema uit het sociaal werk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot aanvragen vrijstelling Vereiste aanwezigheid GSCW Actueel thema

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Zelfevaluatieformulier

Zelfevaluatieformulier Zelfevaluatieformulier Verwijzing naar dit formulier: Mark Schep, Carla van Boxtel & Julia Noordegraaf (2017). Zelfevaluatieformulier voor rondleiders. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. Deze zelfevaluatie

Nadere informatie

Competenties. van de rondleider in kunst en -historische musea. De competenties zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën.

Competenties. van de rondleider in kunst en -historische musea. De competenties zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën. Competenties van de rondleider in kunst en -historische musea Verwijzing naar deze lijst: Schep, M., Van Boxtel, C., & Noordegraaf, J. (2017). Competent museum guides: defining competencies for use in

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Werken in en met groepen Code: Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen.

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding Netwerken Module Communicatie- en organisatietechnieken Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt de vereiste communicatieve en organisatorische vaardigheden

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Fiscale wetenschappen modulenaam Projectwerk code module E1 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Specifieke

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING: APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM De wereld verandert continue en in een hoog tempo. Dat vraagt wat

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Visies op Begeleiden Code: Visies op begeleiden Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 60 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 60

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 60 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Marketing Module Management & Organisatie Code C2 Lestijden 60 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Marketing Module Algemene Marketing Code A5 Lestijden 160 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ...

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ... P1 VOORBEELD OBSERVATIE-INSTRUMENT GROEP klantgerichtheid klanteninzicht groepsdynamica omgaan met diversiteit PRESENTATIE stemgebruik taalvaardigheid non-verbaal communiceren professionele houding PERSOON

Nadere informatie

De opleiding Kraamzorg

De opleiding Kraamzorg De opleiding Kraamzorg Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord.... 3 2. Organisatie van de opleiding en de lessenroosters.... 4 2.1. Instapvoorwaarde... 4 2.2. Algemeen... 4 2.3. Naargelang je

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Sociaal-cultureel werk Module Groepswerk Code Bc2 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 60 studiebelasting (in uren) 1 2.Inhoud Als sociaal-cultureel

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Spaans Richtgraad 1: niveau 1 en 2 (ERK = Breakthrough) code module 5870/5871 en 5872/5873 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk verdieping en integratie Code E3 + E4 Lestijden 100 + 100 Studiepunten 9 + 9 Ingeschatte totale 300 studiebelasting (in

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Sociaal-Cultureel Werk Module Educatief werk Code Bc3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

Nadere informatie

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Inhoud 1. Wat doet Onthaalbureau Inburgering Limburg? 2. VuurWerkt als methode voor perspectiefbepaling

Nadere informatie

HBO5 Bedrijfsbeleid (90 studiepunten) Negotiëren (9 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding:

HBO5 Bedrijfsbeleid (90 studiepunten) Negotiëren (9 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Bedrijfsbeleid (90 studiepunten) Module Negotiëren (9 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module leer je de basisvaardigheden van schriftelijke,

Nadere informatie

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X MODULE Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X Aantal studiepunten

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2018-2019 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Doelgroepen B Code: Doelgroepen B Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands Lector(en):

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding modulenaam code module Talen Engels Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5 en 6 (ERK = Threshold) 5906/5907 en 5908/5909 en 5910/5911 en 5912/5913 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar

Nadere informatie

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk.

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk. COMPETENTIEPROFIEL COACH BEGELEIDING MODULES PSYCHO-EDUCATIEPAKKET DEMENTIE EN NU De coach van Dementie en nu is hij/zij die de vormingssessies begeleidt voor een groep mantelzorgers van personen met dementie.

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

Beroepsopleiding Studiegebied Toerisme BO TO 401. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE: GIDS

Beroepsopleiding Studiegebied Toerisme BO TO 401. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE: GIDS Beroepsopleiding Studiegebied Toerisme BO TO 401 01.02.2016 Gids Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE: GIDS NIVEAU BEROEPSKWALIFICATIE: 4 Pagina

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie:

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie: STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module Organisatie en communicatie Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt zicht op het belang van

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT Identificatie opleiding modulenaam code module Talen Italiaans Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5 en 6 (ERK = Threshold) 5934/5935 en 5936/5937 en 5938/5939 en 5940/5941 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Nadere informatie

Beroepsopleiding Studiegebied Toerisme BO TO Reisleider. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Beroepsopleiding Studiegebied Toerisme BO TO Reisleider. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs Beroepsopleiding Studiegebied Toerisme BO TO 501 01.02.2016 Reisleider Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE: REISLEIDER NIVEAU BEROEPSKWALIFICATIE:

Nadere informatie

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen.

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen. Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel: COMMUNICATIEVAARDIGHEID Code: 10368 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 uur Deliberatie: mogelijk

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Modulenaam: D3 Zelfhantering 3 : Gecombineerd onderwijs : 75% contactonderwijs/25%afstandsonderwijs

Modulenaam: D3 Zelfhantering 3 : Gecombineerd onderwijs : 75% contactonderwijs/25%afstandsonderwijs ECTS-fiche (uitgebreide vakfiche) Modulenaam: D3 Zelfhantering 3 : Gecombineerd onderwijs : 75% contactonderwijs/25%afstandsonderwijs Doelstellingen: De cursisten maken kennis met en verwerven inzicht

Nadere informatie

Ter herinnering: opdrachten - afspraken

Ter herinnering: opdrachten - afspraken Ter herinnering: opdrachten - afspraken Verslagen maken van de excursies binnen de cursus (min 3). Stuur nadien door naar Sandra; leerplatform tip mail: start titel met NG Maasland Waarnemingsverslagen

Nadere informatie

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn:

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn: Specifieke lerarenopleiding C ECTS-fiche opleidingsonderdeel vakdidactische oefeningen 2 Code: 10375 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module A1 Basis Dubbel Boekhouden Plaats van de module in de opleiding: Een eerste kennismaking met boekhouden. Na

Nadere informatie

Opleidingsaanbod heftruckbestuurder hoogwerker reachtruck verreiker

Opleidingsaanbod heftruckbestuurder hoogwerker reachtruck verreiker Opleidingsaanbod heftruckbestuurder hoogwerker reachtruck verreiker TVH - Group thermote & vanhalst Brabantstraat 15 8790 Waregem tel +32 56 43 42 11 fax +32 56 43 44 88 e-mail info@tvh.com web www.tvh.com

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Toeristisch medewerker /MRT modulenaam Toeristische bestemmingen code module C3 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, het koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Liever assertiever op het werk

Liever assertiever op het werk Waarom een assertiviteitstraining? Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om in een werkomgeving bijvoorbeeld voor de eigen mening uit te komen, neen te zeggen, om te gaan met de boosheid van een collega

Nadere informatie

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren 1. Inleiding Het is een feit dat vandaag veel sporttechnisch niet gediplomeerde

Nadere informatie

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Klasmanagement (KLM) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding grafisch vormgever

Voltijdse dagopleiding grafisch vormgever Voltijdse dagopleiding grafisch vormgever Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Inhoud Inleiding... 3 Organisatie van de opleiding... 4 Wie kan een opleiding organiseren?... 4 Wie kan deelnemen aan de opleiding aspirant-initiator

Nadere informatie

Communicatieve vaardigheden Ac 1

Communicatieve vaardigheden Ac 1 Communicatieve vaardigheden Ac 1 HIK Hoger Instituut der Kempen Afdeling Graduaat Maatschappelijk Werk Academiejaar 2008-2009 Els Boven en Lize Vandereycken Module: A Sociaal werk Ac1 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT Identificatie opleiding modulenaam code module Talen Spaans Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5 en 6 (ERK = Threshold) 5962/5963 en 5964/5965 en 5966/5967 en 5968/5969 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar

Nadere informatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam Algemene omgangsvormen in de toeristische sector code module C2 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

het verband tussen kwaliteitsmanagement en aansprakelijkheid weergeven een organisatie opdelen in processen en een processtroomschema opstellen.

het verband tussen kwaliteitsmanagement en aansprakelijkheid weergeven een organisatie opdelen in processen en een processtroomschema opstellen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Bedrijfsbeleid (90 studiepunten) Module Kwaliteitszorg (11 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module leer je de basisvaardigheden

Nadere informatie

ECTS- FICHE. centrum CVO Horito Campus Blairon

ECTS- FICHE. centrum CVO Horito Campus Blairon HBO 5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Werken met netwerken Code: 11525 Cluster: Academiejaar: 2016 2017 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie