HD WORKFLOWS IN POSTPRODUCTIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HD WORKFLOWS IN POSTPRODUCTIE"

Transcriptie

1 HD WORKFLOWS IN POSTPRODUCTIE HET SPOOR / FILMDOC 2008 Introductie: Over HD oftewel High Definition video is veel te doen. HD is een toverwoord geworden. Je kunt geen navigatiesysteem of wasmiddel meer kopen of er staat wel 'HD' achter. Kortom, alles wat HD is, is goed! Maar er zijn in de video-wereld onderhand wel heel veel soorten HD. Wat is nou precies het verschil tussen al die variaties? Is er eigenlijk wel een verschil? En wat heeft dat voor consequenties tijdens de afwerking van video- en filmproducties? We zullen proberen in dit stuk inzicht te geven in de workflow van HD video in de postproductie. We bepreken ons tot een aantal methoden waarvan het er nu naar uit ziet dat ze het grootste deel van de markt zullen bepalen. We laten daarbij bewust de nieuwste technieken van 2K en 4K buiten beschouwing, omdat ze voor de productie en afwerking van de nieuwe televisie HD-norm eigenlijk een stapje te hoog zijn.

2 Laten we beginnen met een paar termen te verklaren, namelijk: resolutie drager compressie 1. Resolutie: Sinds de term HD is geboren moest er natuurlijk ook een naam komen voor de huidige norm van video. En helemaal in lijn met de nieuwe technologie is er gekozen voor 'Standard Definition', ook wel SD genoemd. Onze huidige SD video bestaat uit 720 bij 576 beeldpunten, ook wel pixels genoemd. Dat komt dus neer op 720 x 576 = punten, laten we zeggen 0,4 miljoen punten. HD video komt grofweg in twee smaken: 1280 bij 720 pixels, en 1920 bij 1080 pixels. Respectievelijk 0,9 miljoen ( ) en 2 miljoen ( ) beeldpunten. De resolutie van 1920 bij 1080 pixels wordt in Nederland de nieuwe norm voor uitzending; kortweg 1080i (interlaced). Een heel verschil met de huidige resolutie.

3 Het volgende voorbeeld laat logischerwijs zien dat 'meer pixels' zorgen voor meer detail in het beeld. HD SD Hetzelfde detail links in resolutie 400 bij 225 pixels, en rechts 200 bij 112 pixels. 2. Drager: Het woord drager staat voor het 'materiaal' waarop de film wordt opgenomen. Door de komst van digitale video is het niet alleen meer mogelijk om te draaien op film of op videobanden, er is een heel scala aan dragers bijgekomen. Eigenlijk kun je tegenwoordig op alles filmen wat digitale informatie kan opslaan; geheugenkaarten, harddisks, DVD recordables, USB sticks, flashkaarten. Voor professioneel gebruik zijn er drie hoofdcategorieën te onderscheiden: TAPES DISKS FLASHGEHEUGEN Enkele voorbeelden: Tape Sony HDCAM, HDV, Panasonic DVCproHD Disk Sony XDCAM HD (422) Flashgeheugen Sony XDCAM-EX, Panasonic P2

4 3. Compressie Om al die opnames op een tape, disk of flashkaart te krijgen hebben de producenten gezocht naar manieren om de informatie te comprimeren. Compressie komt simpel gezegd neer op een slimme methode om data weg te gooien en toch een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit te behouden. De compressiemethode bepaalt hoeveel minuten materiaal op een drager kan staan. COMPRESSIE IS NIET ZONDER VERLIES! Wanneer video wordt gecomprimeerd wordt de beeldkwaliteit minder! Enkele voorbeelden van compressiemethode's (ook wel codecs genoemd): Op dragers: HDCAM, DVCproHD, D10/IMX, MPEG2, MPEG4, RedCode En tijdens montage wordt ook gewerkt met: Uncompressed HD, ProRes, DNxHD codecs. De compressiemethode bepaalt de hoeveelheid data die moet worden opgeslagen. Laten we één uur aan video materiaal (HD FPS) vergelijken in een paar verschillende formaten: Uncompressed 10 bit HD 556 DVCproHD 58 XDCAM HD XDCAM EX XDCAM HDV Gigabytes per Uur Uit dit voorbeeld komt duidelijk naar voren hoeveel informatie eigenlijk wordt weggegooid bij het comprimeren van het oorspronkelijke beeld. Om de schade van deze compressie te beperken is het zaak om tijdens de montage zo min mogelijk te veranderen aan deze compressie (geen compressie op compressie). Het Uncompressed HD formaat is kwalitatief superieur en zou voor het hele opname- en onlineproces als het budget het toelaat de voorkeur hebben. Het vereist door de hoeveelheid data per seconde echter extreem grote opslag die op zeer hoge snelheid moet kunnen werken. In de praktijk is het dan ook veelal een te kostbaar of onhandelbaar formaat. De drager en de codec zijn niet onafscheidelijk met elkaar verbonden! Materiaal van dezelfde codec kan op verschillende dragers staan, zo kan DVCproHD materiaal bijvoorbeeld op tape én op geheugenkaart (zgn. P2 kaarten) worden opgenomen. En omgekeerd; niet elke codec past op elke drager.

5 In de praktijk: De conventionele manier van monteren ging uit van een offline montage en een online montage. Er werd gedraaid op een hoge kwaliteit drager (bijv. digibeta) die gecomprimeerd (offline) werd ingeladen en gemonteerd en tot slot in hoge kwaliteit (online) werd afgewerkt. Eigenlijk komt het er op neer dat met de nieuwste ontwikkelingen de producenten van camera's de offline fase hebben verschoven naar de opnametechniek. Het materiaal wordt gecomprimeerd opgeslagen op de drager en daarmee vervalt ook de noodzaak van een auto-assembly (herladen) na de offline montage. Je zou kunnen stellen: er is geen online versie van de media. Werken in deze gecomprimeerde vorm betekent uiteraard wel een concessie wat betreft de kwaliteit. Er wordt gedurende het draaien al een grote hoeveelheid informatie 'weggegooid'. Daarom is het belangrijk tijdens de afwerking zo min mogelijk te veranderen aan het gedraaide materiaal en te zorgen dat het door zo min mogelijk 'generaties' heen gaat. Voor deze manier van werken wordt het materiaal native (in de opgenomen codec) verwerkt. Een conventioneel off- en online proces is alleen nog maar van toepassing wanneer gedraaid wordt op dragers zoals HDCAM, waarbij native data-opslag onwenselijk is. NATIVE MONTAGE komt neer op het monteren in de compressiemethode van het gedraaide materiaal. Zodoende kan er volstaan worden met een beperkte hoeveelheid opslagruimte en wordt er niet opnieuw gecomprimeerd. De kwaliteit wordt daarmee niet beter dan die van de opname, maar verder verlies wordt daarmee wel voorkomen. 'Elk nadeel heeft zijn voordeel': Nu is de neiging natuurlijk te zeggen dat HDCAM door zijn minimale compressie de beste manier van werken is, maar in de praktijk kunnen andere factoren dan beeldkwaliteit de doorslag geven voor de manier van werken: bewegelijkheid, prijs/kwaliteit, archivering, hergebruik, enz. Daarom een overzicht van de verschillende workflows en hun 'voors en tegens'.

6 HD Workflow op tape: HDV / DVCPRO / HDCAM Deze workflow lijkt nog het meest op 'vroeger'. Echter: bij HDV en DVCPRO HD is het mogelijk het materiaal native in te laden in een Avid of FinalCutpro set. (HDCAM laten we verder buiten beschouwing omdat dat systeem zich door de hoge resolutie niet leent voor native verwerking en dus volgens het oude traject loopt.) Workflow: 1. Inladen vanaf tape in Native resolutie (realtime) 2. Offline Avid / FCP montage in native resolutie. 3. Mastering t.b.v. kleurcorrectie of uitzending op 2 manieren mogelijk: Filebased de kleurcorrectie krijgt een QuickTime of TIFF/Cineon/DPX sequentie (reeks opeenvolgende stills in hoge resolutie) aangeleverd met daarin de hoogst haalbare HD resolutie. HDCAM / HDCAM SR tape in de hoogst haalbare resolutie. 4. Na kleurcorrectie zit het materiaal dus niet meer in de native resolutie maar in UNCOMPRESSED HD resolutie. 5. Het materiaal wordt weer ingeladen/geïmporteerd in Avid / FCP voor de afwerking van titels en andere bewerkingen. 6. Mastering van het 'eindproduct' kan op verschillende manieren; naar tape: HDCAM / HDCAM SR filebased aanlevering voor de omroepen in MPEG IMXHD422 op schijf, harddisk, of via glasvezelverbinding Voor en nadelen van de HD TAPE workflow: Stap Voordeel Nadeel Opnemen op tape Laden t.b.v. offline HDCAM / HDCAM SR verwerking in offline Archivering Kan relatief weinig technisch mis gaan Materiaal direct te zien tijdens inladen Hoge kwaliteit Tape is goedkoop opslagmedium Neemt veel ruimte/gewicht in, niet makkelijk door het materiaal te 'springen' Realtime (langzaam), relatief dure machine nodig voor inladen + langer gebruik montageset i.v.m. laadtijd Door hoge resolutie niet native in offline te verwerken. Laden in DNxHD, ProRes of ander gecomprimeerd HD formaat. Opnieuw inladen voor online. HDV tape is kwetsbaar door klein formaat.

7 HD Workflow op Disk XDCAM / XDCAM HD 422 XDCAM HD 422 lijkt in Nederland voor veel gedraaide omroepproducties 'de facto' de standaard te worden. De gebruikte codec (MPEG IMX HD422) lijkt ook de standaard uitzendnorm te worden voor HD producties in Nederland. Aanlevering van welke HD-master dan ook (HDCAM, XDCAM HD, HDV) zal voor uitzending worden omgezet naar deze codec en vanuit De Digitale Voorziening worden uitgezonden. Op dit moment is het nog niet duidelijk op welke wijze de omroepen het materiaal het liefst aangeleverd krijgen. Wat betekent de XDCAM workflow voor de afwerking; XDCAM is net als een DVD een zeer toegankelijk medium. Je 'springt' door het materiaal, net als met een DVD of CD. Op een XDCAM schijf wordt het shot niet alleen op hoge resolutie weggeschreven maar ook een zgn. proxy file (hetzelfde shot in lage resolutie). Dit maakt het voor bijv. een regisseur erg eenvoudig om materiaal thuis of onderweg met een normale computer te spotten of een voormontage te maken. Hierdoor is ook geen 'spot DVD' met het materiaal meer nodig. Workflow: 1. Importeren vanaf XDCAM schijf in native resolutie in Avid / FCP (ca. anderhalf keer realtime) 2. Offline Avid / FCP montage in native resolutie 3. Mastering t.b.v. Kleurcorrectie of uitzending op 2 manieren: filebased de kleurcorrectie krijgt een QuickTime of TIFF/DPX sequentie aangeleverd met daarin de hoogst haalbare HD resolutie. XDCAM HD / HDCAM / HDCAM SR in de hoogst haalbare resolutie. 4. Na kleurcorrectie zit het materiaal dus niet meer in de native resolutie maar in UNCOMPRESSED HD resolutie. 5. Het materiaal wordt weer ingeladen/geïmporteerd in Avid / FCP voor de afwerking van titels en andere bewerkingen. 6. Mastering van het 'eindproduct' kan op verschillende manieren; naar tape: HDCAM / HDCAM SR filebased aanlevering voor de omroepen in IMX HD422 op schijf, harddisk, glasvezelverbinding. Stap Voordeel Nadeel Draaien op XDCAM disk Laden t.b.v. offline in Avid Laden t.b.v. offline FCP Relatief goedkoop, betrouwbaar. 1,5 x realtime, kortere laadtijd Materiaal is pas na importeren beschikbaar/ zichtbaar als het importeren op dezelfde set gebeurt. Idem Avid, maar gaat buiten FCP om dus geen vertraging door inladen, direct per ingeladen clip zichtbaar Spotten Geen spotdvd nodig door proxyfiles Spotdvd toch nodig? Niet mogelijk met elke xdcam hd drive. Archivering XDCAM is een goedkoop en goed opslagmedium. Minder betrouwbaar dan tapes

8 HD Workflow geheugenkaarten / harddisks XDCAM EX / PANASONIC P2 / RED Het draaien op geheugenkaarten / harddisks neemt een steeds grotere vlucht. Anders dan bij de eerdergenoemde workflows met tapes of XDCAM disks, heb je bij het draaien op geheugenkaarten een belangrijk verschil. De geheugenkaarten zijn nog te duur en te klein om er grote aantallen van mee te nemen dus tijdens het draaien zal het opgenomen materiaal regelmatig moeten worden gekopieërd naar een Harddisk. Je gebruikt de geheugenkaart tijdens een draaiperiode dus steeds weer opnieuw en moet het gedraaide materiaal 100% VEILIG zien te stellen. Ook na de montage zul je een manier moeten vinden om het materiaal te archiveren op een medium dat lange tijd houdbaar is. Workflow: 1. Importeren vanaf harddisk of geheugenkaart in Avid / FCP > eerst wrapper veranderen 2. Offline Avid / FCP montage in native resolutie 3. Mastering t.b.v. kleurcorrectie of uitzending op 2 manieren mogelijk: filebased: de kleurcorrectie krijgt een QuickTime of TIFF / DPX sequentie aangeleverd met daarin de hoogst haalbare HD resolutie XDCAM HD/HDCAM/ HDCAM SR disk/tape in de hoogst haalbare resolutie 4. Na kleurcorrectie zit het materiaal dus niet meer in de native resolutie maar in UNCOMPRESSED HD resolutie. 5. Het materiaal wordt weer ingeladen/geimporteerd in Avid / FCP voor de afwerking van titels en andere bewerkingen. 6. Mastering van het 'eindproduct' kan op verschillende manieren; naar tape: HDCAM/SR filebased aanlevering voor de omroepen in MPEG IMX GD 422 op schijf, harddisk, glasvezelverbinding 7. Archivering van het opgenomen materiaal op een lang houdbare drager. Stap Voordeel Nadeel Draaien op geheugenkaart Laden t.b.v offline in Avid /FCP P2 materiaal Laden t.b.v. Offline in Avid / FCP van XDCAM EX Spotten Archivering Geen directe tape/diskkosten, vaak handzame camera's zonder bewegende mechanische delen. Direct vanaf disk of kaart bruikbaar in de Avid, snel. Geen dure machine nodig, snel, overnight Proxy files dus geen spotdvd's meer nodig Moet tijdens draaiperiode worden gekopieërd naar kwetsbare harddisk; risico op verlies van materiaal door vervoer, klimatologische omstandigheden, techniek, etc. Eerst wrapper veranderen voor importeren, daarna importeren in Avid / FCP. Harddisk is geen goed archiveringsmedium voor opnamemateriaal. Veilig stellen materiaal door tapestreamer met foutcorrectie (kosten).

9 ONLINE afwerking workflow: Wat zijn de consequenties van de bovenstaande offline>online workflows? Na de offline kan er zonder herladen een file of tape worden uitgespeeld t.b.v. de kleurcorrectie. 'Online' werk bestaat uit het bewerken van effecten, het verwerken/bewerken van archiefmateriaal en de conversie daarvan naar HD. Het is wel gespecialiseerd werk waar niet elke editor in thuis is. Er wordt een HDCAM / HDCAM SR of DPX / TIFF sequentie aangeboden aan de kleurcorrectie. Houdt rekening met de lange exporteertijd van deze files! Gebruikelijk is dit 'overnight' te doen. Vanaf dit moment stoppen we met werken in de native resolutie waarin het materiaal gedraaid is en is de verdere afwerking in UNCOMPRESSED HD. Na de kleurcorrectie komt een file of (HDCAM / HDCAM SR) tape retour voor het titelen, ondertitelen en masteren van het programma. Deze tape / files worden ingeladen of geïmporteerd en van titels voorzien. Eigenlijk zijn we dus bezig om gecomprimeerd HD te verwerken tot de fase van de online. Daar komt een Uncompressed HD bestand / tape uit en die wordt vervolgens voor uitzending weer gecomprimeerd. Op het eerste gezicht lijkt dit een omslachtige methode, maar voor kwaliteit van eindproduct wel noodzakelijk. De mastering is afhankelijk van het gebruikte DOEL. HDCAM mastering is op dit moment wereldwijd het meest gangbare voor zowel distributie tussen omroepen maar ook festivals kunnen er steeds beter mee overweg. HDCAM SR is een hogere standaard die veelal wordt gebruikt als de productie naar film moet worden overgezet. Filebased aanlevering op harddisk o.i.d. Dit gaat in de toekomst steeds meer voorkomen, eventueel door een upload via glasvezel naar de centrale server van de omroepen en bioscopen. Stap Voordeel Nadeel Offline t.b.v. kleurcorrectie Filebased of tape zonder herladen origineel materiaal HD vergt extra 'render' tijd bij effecten en exporteren, grote bestanden. Online titelen/ afwerken/ VFX UNCOMPRESSED HD Veel opslag nodig, veel rendertijd bij bewerkingen, kostbaarder dan SD verwerking Mastering naar HDCAM Mastering naar HDCAM SR Filebased aanlevering Wereldwijd bruikbaar, goed en veilig opslagmedium, Hoge kwaliteit, geschikt voor filmtransfer Minder materiaalkosten, snel, direct in de juiste compressie. Kostbaar, lang niet overal gemeengoed Nog weinig duidelijkheid over normen en drager. Onbetrouwbaar voor archivering.

10 Nota bene: In de bovenstaande workflows is steeds uitgegaan van 1 type materiaal in een productie. In de praktijk zal dat zeker bij documentaire anders liggen. Veelal wordt daar gebruik gemaakt van archief op diverse (SD) formaten, foto's en andere grafische elementen en zullen er naast de HD masters óók SD masters gemaakt moeten worden voor festivals e.d. Je moet dan ook rekening houden met conversie van diverse SD formaten naar het HD formaat in de online, scaling van 4:3 naar 16:9 formaat, aanlevering van titels, ondertitels, foto's,etc. In een veel hogere resolutie dan tot nog toe gebruikelijk. De bewerking daarvan kan op dit moment ook lang niet altijd realtime ( zoals in SD) plaatsvinden. Houdt dus rekening met meer onlinetijd dan gebruikelijk bij dit soort projecten! Checklist HD Bondige checklist die als handleiding kan dienen voor keuzes in het productieproces 1. Wat is het doel van de productie: uitzending, projectie, buitenlandse verkoop, etc.? 2. Wat moet er in de toekomst met de productie gebeuren: archivering opnamemateriaal en masters? 3. Wat is het beschikbare budget / tijdsplanning? 4. In welke norm dient de productie aangeleverd te worden? 5. Welke creatieve / kwalitatieve eisen worden er gesteld? 6. In welke mate bepaald de locatie de opnamemethode? (kleine camera, gewicht, opslag van gedraaid materiaal) 7. In welk systeem gaat de afwerking plaatsvinden? 8. Wat voor masters zijn er gewenst? 9. Hoe ga ik de productie archiveren? 10. Overleg met de postproductie vóór de opname! Over ons: Binnen postproductiehuis 'HET SPOOR' wordt met passie gewerkt aan hoogstaande documentaire -en dramaproducties. Naast gerenommeerde offline editors en sounddesign neemt FILMDOC o.a. de afwerking van HD producties voor zijn rekening. Wij zijn daarin steeds op zoek naar de maximale kwaliteit en beste workflow, passend bij het beschikbare budget. Contact: HET SPOOR Oostenburgervoorstraat MR Amsterdam tel info@hetspoor.nl

11 Gebruikte termen in deze reader: Auto-assembly herladen van materiaal t.b.v. hoge kwaliteit afwerking na offline. Avid / FCP meest gebruikte montage systemen, respectievelijk Avid en Final Cut Pro. Compressiemethode / codec manier om opslag van videobeelden te verkleinen. De Digitale Voorziening de nieuwe digitale 'uitzendstraat'. Digital Intermediate de digitale variant van het oude film negatief. DPX / TIFF sequentie videoframes in digitale vorm, bestaat letterlijk uit een massa losse plaatjes. Filebased een workflow die nooit meer naar een fysieke drager (bijv. tape) terugschrijft. HDCAM Sony standaard voor hoge kwaliteit HD. HDCAM SR variant van HDCAM met hogere kleurdiepte. Interlaced methode waarbij elk beeld bestaat uit twee fields. Native montage montage met materiaal in dezelfde kwaliteit als de opname. Offline montage het 'inhoudelijke' deel van de montage, verhaal staat centraal. Online montage het 'technische afwerking van de montage, beeldkwaliteit staat centraal. Proxy file lage resolutie clip voor spotten en snel zoeken door disks. Rendertijd tijd om effecten / beeldcorrecties te laten berekenen door de montageset. Uncompressed opslag van video zonder compressie.

De video is klaar, wat nu?

De video is klaar, wat nu? De video is klaar, wat nu? Nadat uw videoclip is geproduceerd zijn er meer mogelijkheden voor publicatie, dan louter uw eigen website of een externe website. Natuurlijk u kunt de clip op YouTube en Google

Nadere informatie

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans Welkom Algemene introductie (Lau) Pinnacle Studio (Harry) MagiX (Richard) Final Cut Pro-X (Hans) Afsluiting (Lau) en borrel Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans 1 Video Club Borne Club van amateur

Nadere informatie

AVCHD. AVCHD Workshop. 2012 Hans Dorland

AVCHD. AVCHD Workshop. 2012 Hans Dorland AVCHD AVCHD Workshop Inzicht Wie monteert* met DV? Wie monteert* met HDV? Wie monteert met AVCHD? *en overweegt montage met AVCHD? Overzicht digitale video 1995 DV 2005 HDV 2012 AVCHD Wat is HD video?

Nadere informatie

Filmbewerking. Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld X 1080 = p of 1,5 Mp

Filmbewerking. Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld X 1080 = p of 1,5 Mp Filmbewerking 1. Enkele begrippen: Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld. 1440 X 1080 = 1.555.200 p of 1,5 Mp bitrate : bitsnelheid of gegevensoverdrachtssnelheid 29.625.464 bits

Nadere informatie

AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat!

AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat! HAF Ledenavond AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat Marc Krier (*): Audio Video Coding High Definition (Wikipedia) 1 maart 2010 HAF 1 Inhoud 1. Evolutie van de informatie dichtheid 2. Beheer van

Nadere informatie

Geheugenkaartjes. 19 december 2014

Geheugenkaartjes. 19 december 2014 Geheugenkaartjes 19 december 2014 Inhoud Inleiding Geheugenkaartjes bij opname Geheugenkaartjes bij montage Geheugenkaartjes voor opslag en transport 2 Inleiding Video-opslag is technologie die nog steeds

Nadere informatie

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Het einde van de tape Kostprijs Betrouwbaarheid Compressie De ideale oplossing Gratis kan ook Het einde van de tape Sinds

Nadere informatie

21 oktober 2015. Geheugenkaartjes

21 oktober 2015. Geheugenkaartjes 21 oktober 2015 Geheugenkaartjes Inhoud Inleiding Geheugenkaartjes bij opname Geheugenkaartjes bij montage Geheugenkaartjes voor opslag en transport 2 Inleiding Video-opslag is technologie die nog steeds

Nadere informatie

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN VOORAF Hieronder wordt opgelijst welke materialen het VAF moet ontvangen, alvorens de

Nadere informatie

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Met bandje vraagt veel minder rekenkracht van de PC (Zowel in DV=Avials HD= MPEG2). HDV1=1280x720p HDV2=1440x1080i. Een bandje moet vanaf de camera via Firewire(ook

Nadere informatie

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN VOORAF Hieronder wordt opgelijst welke materialen het VAF moet ontvangen, alvorens de

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Informatie voor de Final Cut groep,

Informatie voor de Final Cut groep, Informatie voor de Final Cut groep, door Peter Bouw. op zaterdag 1 mei 2010, en zaterdag 22-1-2011 in Schoonhoven: Ik heb de genomen stappen op papier gezet, om voor ieder die het niet begreep of niet

Nadere informatie

WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA

WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA INTRAFRAME ENCODING XAVC (MXF.OP1A) VARIABLE BIT RATE BPP DEINTERLACING MPEG TRANSPORT PACKETS Digital video is an electronic representation of moving visual images

Nadere informatie

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby Videogroep HCC-Leiden Digitale Videobewerking Een fascinerende hobby Presentatie: Jan van Staveren Wat heb je er voor nodig? PC of Laptop Video camera Videobewerkings programma CD en/of DVD brander En

Nadere informatie

voor stagiares door stagiares

voor stagiares door stagiares voor stagiares door stagiares inhoud 1. Tefeloon nummers 2. instellingen en opslaan Naamgeving en opslaan nieuw project of basis project beeldkrant Projecten en Sequence settings Sequence settings SD Sequence

Nadere informatie

After Effects Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren

After Effects Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Voorwoord: Over dit e-book: maak Adobe Premiere CS6 jezelf snel eigen Inleiding: voorbereidingen De opbouw van de videofilm Het juiste

Nadere informatie

Conservering van videomateriaal uit openbare collecties S.M.A.K. MoMu PMMK MuHKA mei 2002 - maart 2004. Uitgangspunt

Conservering van videomateriaal uit openbare collecties S.M.A.K. MoMu PMMK MuHKA mei 2002 - maart 2004. Uitgangspunt Preservering audiovisuele documenten Robbie Delaere 5 maart 2005 Horen, zien en ontsluiten Conservering van videomateriaal uit openbare collecties S.M.A.K. MoMu PMMK MuHKA mei 2002 - maart 2004 Intro problematiek

Nadere informatie

File managment in FCP X (v10.3.4), een beknopt overzicht

File managment in FCP X (v10.3.4), een beknopt overzicht File managment in FCP X (v10.3.4), een beknopt overzicht Wat volgt op deze pagina is niet bepaald de meest boeiende materie als het over montage gaat. Je wil aan de slag met je opnames, creatief zijn in

Nadere informatie

FCP Mappenadministratie

FCP Mappenadministratie FCP Mappenadministratie 19 februari 2011 door Paul Robbert Hodde AlphaMotions 1 INHOUD doelstelling inventarisatie organisatie handhaving 2 DOELSTELLING Uitleg geven over een eenduidige methode voor het

Nadere informatie

Herastraat TX Tilburg The Netherlands

Herastraat TX Tilburg The Netherlands Prijslijst Van Eck Video Services (consumentenprijzen), inclusief 21% BTW Geldig vanaf 15 oktober 2018, prijswijzigingen voorbehouden. Voor onze actuele prijzen, zie onze website: https://www.van-eck.net/

Nadere informatie

Digitaliseren film video dia s, foto s, negatieven audio

Digitaliseren film video dia s, foto s, negatieven audio Digitaliseren film video dia s, foto s, negatieven audio Video / Film / Dia apparatuur reparatie / onderhoud verkoop / verhuur onderdelen accessoires (lampen, filmplakkers, etc) Fabricage onderdelen 3D

Nadere informatie

Methode voor een vlotte montage van UHD beeldmateriaal op een normale 2K montage PC.

Methode voor een vlotte montage van UHD beeldmateriaal op een normale 2K montage PC. Methode voor een vlotte montage van UHD beeldmateriaal op een normale 2K montage PC. Het probleem bij UHD montage Het probleem bij het editeren van UHD beelden schuilt in het feit dat die beelden opgenomen

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken En hoe krijg ik de beelden zo goed mogelijk als er (door anderen) gemonteerd moet worden?

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Video-instellingen

Videoclub Bedum. Video-instellingen Videoclub Bedum Video-instellingen Videoclub Bedum Video-instellingen Welke gebruik je en wat betekent dat? Afspraak: Afspraak: De Videoclub Bedum filmt Afspraak: De Videoclub Bedum filmt in Full HD Full

Nadere informatie

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Backup en Recovery Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Bekende scenario s? En toen had ik het bestand per ongeluk gewist en kon ik het niet meer terug vinden..

Nadere informatie

Digitaliseren (per minuut) -120 min

Digitaliseren (per minuut) -120 min Wij digitaliseren op professionele wijze uw oude smalfilms. Dit naar kant-enklare Dvd s of Blu-Ray s, maar ook naar digitale bestanden, die U zelf verder kunt bewerken. Bijvoorbeeld met Pinnacle Studio,

Nadere informatie

Project Owner. Project No. : 292866. Document No. : Date : 1-8-2010. Version : 4.0.

Project Owner. Project No. : 292866. Document No. : Date : 1-8-2010. Version : 4.0. Project Project Owner : De Digitale Voorziening : NPO Project No. : 292866 Authors : Gerco Bakker, Nick Ceton, Frans de Jong, Marcel Opsteegh Document No. : Date : 1-8-2010 Version : 4.0. Status : Definitief

Nadere informatie

EXPORTEREN UIT FINAL CUT

EXPORTEREN UIT FINAL CUT EXPORTEREN UIT FINAL CUT vanuit FCE/FCP naar DVD of YouTube (Gebaseerd op Izzy Video en Lynda.com) WORKFLOW - FINAL CUT EXPRESS Maak altijd een full-size ongecomprimeerde versie van de film aan (QuickTime

Nadere informatie

Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw

Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw Overzetten van DVD materiaal in Final Cut Pro X is eenvoudig! Zet uw DVDbeelden om met de gratis applicatie, MPEG Streamclip, door transcoding

Nadere informatie

INHOUD DVD 1. DVD produkten 2. DVD masters 3. Facilitair Bijlage A: Extra informatie over de DVD

INHOUD DVD 1. DVD produkten 2. DVD masters 3. Facilitair Bijlage A: Extra informatie over de DVD INHOUD DVD 1. DVD produkten 2. DVD masters 3. Facilitair Bijlage A: Extra informatie over de DVD 1. DVD Producten Hamupro music & data products kan de volgende DVD-producten leveren: Type disc: DVD 5 Capaciteit

Nadere informatie

(Ben ik hier bij de videoclub?)

(Ben ik hier bij de videoclub?) (Ben ik hier bij de videoclub?) Henk Westerhof, februari 2013 Werken met het project Back-up maken Archiveren Illustraties: Windows 7 Magix (Pinnacle) Een project bevat: video, meer video, foto s, livegeluid,

Nadere informatie

VHS videobanden overzetten.

VHS videobanden overzetten. VHS videobanden overzetten. Wat zijn VHS videobanden? VHS (Video Home System) is een opname- en afspeelstandaard voor videorecorders. De eerste VHS-videorecorder werd in 1976 geïntroduceerd door JVC. Andere

Nadere informatie

Digitale workflow. Marcel van Vuren

Digitale workflow. Marcel van Vuren Digitale workflow Marcel van Vuren Werken met digitale foto s Raw vs. JPG Op de computer opslaan bewerken backups en dan.. Wie gebruikt raw en wie JPG? Is dit een bewuste keuze? Wat is RAW Een RAW bestand

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Digitale foto s worden net zoals andere digitale data op een digitale drager bewaard. Enkele tips. Je kan je digitale foto s best bewaren op volgende dragers: Harde Schijf CD DVD Veiligheidskopieën zijn

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

Uw herinneringen behouden voor de toekomst. Digitaliseren film video dia s, foto s, negatieven audio

Uw herinneringen behouden voor de toekomst. Digitaliseren film video dia s, foto s, negatieven audio Uw herinneringen behouden voor de toekomst Digitaliseren film video dia s, foto s, negatieven audio Video / Film / Dia apparatuur reparatie / onderhoud verkoop / verhuur onderdelen accessoires (lampen,

Nadere informatie

RAW. Het idee er achter en wat moet je ermee?

RAW. Het idee er achter en wat moet je ermee? RW Het idee er achter en wat moet je ermee? Op het forum zie je steeds weer de discussie wat is nu beter, dan wel het verschil tussen RW, JPEG en TIFF als foto bestand. Om dit beter te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

15-10-2009 John van Alten en Arie Noteboom 1

15-10-2009 John van Alten en Arie Noteboom 1 Videobewerkings programma s Inleiding Binnen de vereniging is er een verscheidenheid aan video filmer amateurs. Dit varieert van beginnende filmer die nog weinig of niets met het gefilmde materiaal doet

Nadere informatie

P R O D U C T I E B E G R O T I N G D O C U M E N T A I R E. Formaat: o S16 o High Definition o ander, nl

P R O D U C T I E B E G R O T I N G D O C U M E N T A I R E. Formaat: o S16 o High Definition o ander, nl Stichting Nederlands Fonds voor de Film Jan Luykenstraat 2 1071 CM Amsterdam P R O D U C T I E B E G R O T I N G D O C U M E N T A I R E Titel: Producent / productiemij. : Coproducent: Productieleiding:

Nadere informatie

Gegevens. Doelstellingen Elektronica. verwerven. opslaan. bewerken doorsturen. weergeven. Analoog signaal : snelheidsmeting. KHLim - dep.

Gegevens. Doelstellingen Elektronica. verwerven. opslaan. bewerken doorsturen. weergeven. Analoog signaal : snelheidsmeting. KHLim - dep. Gegevens verwerven Doelstellingen Elektronica opslaan» elektrische vorm» magnetische vorm» mechanische vorm bewerken doorsturen» elektrisch (temperatuur, druk, geluid, beeld, )» optisch» elektromagnetische

Nadere informatie

NSCmonitor 2012 Amsterdam 06-05-2013

NSCmonitor 2012 Amsterdam 06-05-2013 NSCmonitor 2012 Amsterdam 06-05-2013 De NSC monitor is het resultaat van een enquête die sinds 2011 onder actieve leden van Netherlands Society of Cinematographers wordt gehouden. Het doel is om jaarlijks

Nadere informatie

Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als

Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als je het koopt en staat het op de verpakking, maar je

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken

Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken Handleiding van Auteur: K!pje Oktober 2014 handleiding: Paragon Backup & Recovery: herstelmedium gebruiken In de vorige nieuwsbrief heb ik uitgelegd hoe

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Uw unieke en dierbare filmbeelden laat u toch niet verloren gaan? SMALFILM SCANNEN

Uw unieke en dierbare filmbeelden laat u toch niet verloren gaan? SMALFILM SCANNEN SMALFILM SCANNEN Jarenlang werd er op super 8 en dubbel 8 gefi lmd. In veel kasten of op zolders liggen nog spoelen met dierbare beelden van jaren geleden. Beelden die vaak niet meer afgespeeld kunnen

Nadere informatie

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Voorbereiden van de media De media moet volgens de specificaties beschreven in Bijlage

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE AANLEVERING TV

TECHNISCHE FICHE AANLEVERING TV TECHNISCHE FICHE AANLEVERING TV VMMTV is de regie van VTM, 2BE, JIM, VTMKZOOM en Vitaya en behoort tot de Vlaamse Media Maatschappij AANLEVEREN AFGEWERKTE SPOTS Voor een vlotte afhandeling dienen spots

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van camerabewaking en daarom is het soms erg lastig om te weten waardoor er verschillen in kwaliteit en prijs ontstaan.

Nadere informatie

KLIK OM TE NAVIGEREN PRODUCTIE 4 GRAFISCHE ELEMENTEN 4 RIGGING 4 ANIMEREN 4 RENDEREN 5 BACKUP 5

KLIK OM TE NAVIGEREN PRODUCTIE 4 GRAFISCHE ELEMENTEN 4 RIGGING 4 ANIMEREN 4 RENDEREN 5 BACKUP 5 PRODUCTIE PROCES Wij vinden het bij Infilmer Studios belangrijk dat de klant een goed inzicht heeft in het proces. Daarom zullen we je bij elk onderdeel van de productie een overzicht geven van de processen

Nadere informatie

Meer plezier, meer vrijheid: Canon introduceert range kleinste SD flash camcorders

Meer plezier, meer vrijheid: Canon introduceert range kleinste SD flash camcorders Persbericht EMBARGO: 5 januari 2009, 18:00 MET Meer plezier, meer vrijheid: Canon introduceert range kleinste SD flash camcorders U kunt deze en andere afbeeldingen downloaden van www.canon.nl/pers Hoofddorp,

Nadere informatie

Herastraat TX Tilburg The Netherlands

Herastraat TX Tilburg The Netherlands Prijslijst Van Eck Video Services (consumentenprijzen), inclusief 21% BTW Geldig vanaf 6 juli 2019, prijswijzigingen voorbehouden. Voor onze actuele prijzen, zie onze website: https://www.van-eck.net/

Nadere informatie

Wat is een digitale foto

Wat is een digitale foto Inleiding: basiskennis We beoefenen allemaal de fotografie in de hobbysfeer. Sommigen al jaren, anderen sinds kort. Maar we weten allemaal wat een camera is, en een computer, en een printer. We weten allemaal

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Video in de les

Cursus Onderwijs en ICT. Video in de les Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 5 (versie 1.0 po/vo/bve NL 14-12-2009) Video in de les door Serge de Beer Inleiding Niet zo lang geleden had ik een discussie met iemand over hoeveel je nou eigenlijk

Nadere informatie

QUICK GUIDE. MODEL: Sony NEX-FS700. SPECIFICATIES: Videokwaliteit. Frame rate 1920 x 1080 60i, 50i, 30p, 25p, 24p (16:9)

QUICK GUIDE. MODEL: Sony NEX-FS700. SPECIFICATIES: Videokwaliteit. Frame rate 1920 x 1080 60i, 50i, 30p, 25p, 24p (16:9) QUICK GUIDE MODEL: Sony NEX-FS700 SPECIFICATIES: Videokwaliteit HD: MPEG-4 AVC/H.264 (AVCHD) SD: MPEG-2 PS Frame rate 1920 x 1080 60i, 50i, 30p, 25p, 24p (16:9) 1280 x 720 60p, 50p (16:9) Sensorgrootte

Nadere informatie

Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren Foto s

Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren Foto s Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Voorwoord: maak Adobe Premiere CS6 jezelf snel eigen Inleiding: voorbereidingen De opbouw van de videofilm Het juiste montagesysteem 1.

Nadere informatie

Dienstverlening Digitale Collecties

Dienstverlening Digitale Collecties Dienstverlening Digitale Collecties Documentatie Begeleidend document n.a.v. vragenlijst Juli 2016 Inhoudstafel Documentatie intake digitale collecties Service Agreements en samenwerkingsovereenkomst Welke

Nadere informatie

Handleiding foto s uploaden Gallery 3

Handleiding foto s uploaden Gallery 3 Handleiding foto s uploaden Gallery 3 Versie 3 November 2012 De eerste versie van deze handleiding (mei 2012) is gemaakt door Mike Zuidema. In eerste instantie voor de Pixcie, maar uiteindelijk voor alle

Nadere informatie

Converteren van video s

Converteren van video s Converteren van video s Mario Somers Juni 0 In de huidige maatschappij volstaat het niet meer om een videofilm op DV of tape te plaatsen om uit te wisselen met anderen. De evolutie van internet, streaming

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Workshop Mediaformaten. Inhoudsopgave. 1.0 Introductie. 2.0 Ondersteunde beeldresoluties. 2.1 Algemene HD informatie

Workshop Mediaformaten. Inhoudsopgave. 1.0 Introductie. 2.0 Ondersteunde beeldresoluties. 2.1 Algemene HD informatie 1 Nederlands Workshop Mediaformaten Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 1 2.0 Ondersteunde beeldresoluties... 1 2.1 Algemene HD informatie... 1 2.2 Hoe gaat de hdmedia om met HD?... 2 2.3 Wat nu als ik een

Nadere informatie

Opslag van video en audio (backup)

Opslag van video en audio (backup) Opslag van video en audio (backup) Wie maakt goede en veilige backup's van overgezet video- en audiomateriaal? U hebt oud video of audiomateriaal laten digitaliseren. U doet dit of hebt dat gedaan vanuit

Nadere informatie

Video-Compleet. Een zesdaagse crash-course die je alle ins & outs leert om snel een door de wol geverfde video professional te worden.

Video-Compleet. Een zesdaagse crash-course die je alle ins & outs leert om snel een door de wol geverfde video professional te worden. Video-Compleet Een zesdaagse crash-course die je alle ins & outs leert om snel een door de wol geverfde video professional te worden. In het huidige informatietijdperk heeft video een steeds grotere plaats

Nadere informatie

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Document Versie Datum Bijdrage Beschrijving 0.2 16/01/2014 Mustafa Karakus Informatie over

Nadere informatie

NIEUW! Nu ook voor Mac!

NIEUW! Nu ook voor Mac! NIEUW! Nu ook voor Mac! Opnamen op video's lopen op allerlei wijzen gevaar! Met het originele reddingspakket van MAGIX, bestaande uit MAGIX software, de praktische USB-video-omzetter en een SCARTadapter,

Nadere informatie

FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 6. Frame-Rates versus Clip speed: a. Frame rate (fps):

FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 6. Frame-Rates versus Clip speed: a. Frame rate (fps): Frame-Rates versus Clip speed: a. Frame rate (fps): FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 6 Het aantal stills of fotobeelden er worden vastgelegd per seconde gedurende een clip. De minimale frame rate voor een vloeiende

Nadere informatie

Handleiding voor de aangifte van het gebruikte repertoire in audiovisuele producties

Handleiding voor de aangifte van het gebruikte repertoire in audiovisuele producties Handleiding voor de aangifte van het gebruikte repertoire in audiovisuele producties die gebruikt zullen worden voor het Belgisch grondgebied. Datum: 05/06/2008 1 1. Inleiding Met deze handleiding willen

Nadere informatie

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen.

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen. Videobanden op Dvd Hoe gaat u te werk om videobanden op Dvd te zetten. Ervan uitgaande dat u met Pinnacle Studio 10-11 of 12 werkt gaat het als volgt: Benodigheden: Een computer met TV kaart Een videorecorder

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

ICT voorzieningen HU voor onderzoekers Deel 1: Opslag Waar laat je je data tijdens het onderzoek? Hoort bij proces Draaien project

ICT voorzieningen HU voor onderzoekers Deel 1: Opslag Waar laat je je data tijdens het onderzoek? Hoort bij proces Draaien project ICT voorzieningen HU voor onderzoekers Deel 1: Opslag Waar laat je je data tijdens het onderzoek? Hoort bij proces Draaien project Waar laat je je data* tijdens het onderzoek? (*voor hoeveelheden tot plusminus

Nadere informatie

StriderMediaMagic zet uw 8mm smalfilm over.

StriderMediaMagic zet uw 8mm smalfilm over. StriderMediaMagic zet uw 8mm smalfilm over. Heeft u ook nog een stapel van die oude super8, single8 of dubbel8 filmspoelen liggen? Vaak nog in het bekende gele envelopje waarin ze door de ontwikkelcentrale

Nadere informatie

Reader Opslag videodata

Reader Opslag videodata Reader Opslag videodata 1. Inleiding: Bij het opslaan van bestanden op de verschillende vormen van digitale opslagmedia, moet je met de volgende aspecten rekening houden: Waar ga je het bestand voor gebruiken?

Nadere informatie

Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de

Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de Jan Lips Maarten Sluimer 08 mei 2012 m.sluimer5@upcmail.nl Doel thema-avond is kennismaken met videobewerken d.m.v.

Nadere informatie

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten CURSUS DIGITAAL ATELIER AFBEELDINGEN A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten A. Wat zijn digitale

Nadere informatie

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video)

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video) IEEE 1394 firewire I-link DV (digital video) Jan Genoe KHLim 1 Traditionele video bewerkingswerkwijze In draagbare video camera's worden beelden reeds lang aan de hand van CCD opgenomen, dit wil zeggen

Nadere informatie

Maartje Heymans & Ruud de Korte. Alles over digitale video

Maartje Heymans & Ruud de Korte. Alles over digitale video Maartje Heymans & Ruud de Korte Alles over digitale video 1 e druk, mei 2011 Auteurs: Maartje Heymans & Ruud de Korte Verder werkte mee: Karen Reijneveld, onderzoeker Consumentenbond Eindredactie: Vantilt

Nadere informatie

Televisie. Vormgeving. Richtlijnen idents, naamtitels, lettertype, aftitelingen. Januari 2013

Televisie. Vormgeving. Richtlijnen idents, naamtitels, lettertype, aftitelingen. Januari 2013 Televisie Vormgeving Richtlijnen idents, naamtitels, lettertype, aftitelingen Januari 2013 Inhoud 04 05 06 07 08 09 10 12 14 18 19 20 NTR Televisievormgeving Vormgevingspakket Idents voor en na Programma

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

digitaliseren Archiveren kan je leren, les 4 Sint-Niklaas, 29 november 2008 Willem Vanneste

digitaliseren Archiveren kan je leren, les 4 Sint-Niklaas, 29 november 2008 Willem Vanneste digitaliseren Archiveren kan je leren, les 4 Sint-Niklaas, 29 november 2008 Willem Vanneste digitaliseren is 2 waarom digitaliseren? conservering toegankelijkheid automatisering substitutie backup 3 conservering

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking

zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking Echt zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking Professionele videobewaking Opnamen die ook achteraf perfect bruikbaar zijn OfficeEye is een compleet en hoogwaardig

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

televisievormgeving 2010 voor Final Cut Pro Update Oktober 2010

televisievormgeving 2010 voor Final Cut Pro Update Oktober 2010 televisievormgeving 2010 voor Final Cut Pro Update Oktober 2010 de nieuwe huisstijl Inhoud Update Oktober 2010 Introductie 3 Openers 6 Sluiters 7 Aftiteling en Sluiters 8 Aftiteling: Kaarten 9 Aftiteling:

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

Digitaal archiveren. Timo van Houdt werkgroep Archieven

Digitaal archiveren. Timo van Houdt werkgroep Archieven Digitaal archiveren Timo van Houdt werkgroep Archieven Digitale dementie Digitaal Analoog Virtueel Fysiek Bestand Document Digitaal werken = normaal Digitaal archiveren = problematisch Vandaag Gisteren

Nadere informatie

spiegel koppeling Mijn kleine waanzin -

spiegel koppeling Mijn kleine waanzin - spiegel koppeling Mijn kleine waanzin - In Mijn kleine waanzin beschrijft Jan Brokken aan de hand van persoonlijke lotgevallen een halve eeuw Hollandse geschiedenis. Het is het verhaal van een jeugd, van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

Video's bewerken met OpenShot

Video's bewerken met OpenShot Video's bewerken met OpenShot Met vrijwel alle fotocamera 's en smartphones kun je ook video opnemen. De kwaliteit van de opname en de resolutie kunnen erg variëren afhankelijk van de camera. De huidige

Nadere informatie

Over Bits Pixels Dpi & Extensies

Over Bits Pixels Dpi & Extensies Over Bits Pixels Dpi & Extensies Pixels, kleurdiepte en kleur Een digitale afbeelding bestaat uit een verzameling van "pixels" die liggen gerangschikt in een rechthoekig raster van rijen en kolommen. Elke

Nadere informatie