Niet-professionele kunstbeoefening: 9 kavels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niet-professionele kunstbeoefening: 9 kavels"

Transcriptie

1 Niet-professionele kunstbeoefening: 9 kavels Inleiding Niet-professionele kunstbeoefening zijn alle expressieve (kunst)uitingen die jongeren beleven en actief beoefenen in hun vrije tijd. We baseren ons voor een verdere definiëring op het Forum voor Amateurskunsten (FAK, Zij omschrijven amateurkunsten als elke kunstvorm die in het kader van het sociaalculturele gebeuren aan iedere burger de kans biedt om zich via kunstbeoefening en beleving te ontplooien en zijn potentiële creatieve vermogens te ontwikkelen op vrijwilliger basis en zonder beroepsmatige doeleinden. Het FAK deelt de amateurkunsten op in 9 kavels. Verder in deze tekst besteden we aandacht aan elk van deze kavels. Deze organisatie startte in 2009 met een pilootproject in vijf gemeenten waarbij ze het lokaal beleid rond amateurkunsten evalueren en suggesties ter verbetering formuleren. In 2010 zullen ze 25 gemeenten begeleiden. Ze evalueren gemeentes op basis van financiële en logistieke ondersteuning, een overzicht van de amateurkunstenaars in de gemeente, infrastructuur, het cultuurcentrum en subsidiereglementen. Meer informatie hierover lees je in het onderzoek onder leiding van Lievens, J., Elchardus, M. eds (2009) Amateurkunsten in beeld in opdracht van vzw Forum voor Amateurkunsten en de publicatie 1 op 3 doet het in mijn gemeente. Tips voor het lokaal amateurkunstenbeleid. Een paar bevindingen uit het onderzoek naar amateurkunsten zijn: deelname aan amateurkunsten is leeftijdsgebonden, twee op de drie 14 tot 17- jarigen neemt frequent deel, nadien neemt de deelname af; deelname is niet gelinkt aan woonplaats en inkomen; hoe hoger het diploma, hoe hoger de participatie; vrouwen nemen frequenter deel in de disciplines beeldende kunst, zang, dans, schrijven, en, in mindere mate, theater. Mannen zijn meer aanwezig in de disciplines muziek en beeldexpressie. meer studenten, minder arbeiders en kleine zelfstandigen nemen deel. Verdeeld naar disciplines vind je studenten vooral binnen beeldexpressie, terwijl binnen zang en beeldende kunst de hoogopgeleiden sterk aanwezig zijn. De podiumkunsten theater en dans worden voornamelijk bevolkt door studenten. attitude van deelnemers: groter belang aan zelfontplooiing, minder utilitair individualisme, meer solidarisme, minder behoudsgezindheid, groter vrijetijdsnetwerk, grotere sociale steun en positief zelfbeeld.

2 Negen kavels We lichten de negen kavels van de niet-professionele kunstbeoefening toe aan de hand van de organisaties die onder het FAK ressorteren. Elk van de organisaties is expert in één van de kunstuitingen en als dusdanig de referentie in duiding en advies over deze invulling van cultuur. a. Lichte muziek Poppunt helpt beginnende en semiprofessionele muzikanten en DJ's uit pop, rock, dance en aanverwante muziekgenres met hun zakelijke, sociaal-juridische, auteursrechtelijke en productioneel-technische vragen. meer mannen dan vrouwen beoefenen; jonge doelgroep; internet is een belangrijk medium; toeleiding vooral via vrienden, media. Ter illustratie werken we een aantal uitdagingen voor het lokale popbeleid uit. Dezelfde denkoefening kan gemaakt worden voor de andere kavels. Popbeleid wordt vandaag vooral gevoerd op bovenlokaal niveau, denk aan wedstrijden als Kunstbende en 100% Puur met provinciale voorrondes en een Vlaamse finale. Jeugdhuizen spelen hierdoor minder een rol van betekenis in het klaarstomen van lokale bands voor het grote werk, hoewel ze er wel uitstekend voor geplaatst kunnen zijn: zij staan vaak op de eerste rij voor het ontdekken van lokaal talent en hebben een publiek voor optredens van deze bands. Een mogelijke beleidsfocus kan dus zijn om te investeren op een tussenfase stap tussen enerzijds het repetitiekot van beginnende bands en anderzijds de wedstrijden op bovenlokaal niveau. We overlopen verschillende stappen voor een fictieve band. Hetzelfde geldt uiteraard voor individuele muzikanten: Start Een muzikale carrière start bij het krijgen van kansen om noten te leren lezen en een instrument te leren spelen. Is er in de gemeente een academie voor muziek, een afdeling of een jeugdmuziekatelier? Zijn er alternatieven voor wie gewoon even wil proeven, bijvoorbeeld lessenreeksen met een beperkte tijdsduur?

3 Actief (leren) spelen Eens iemand besloten heeft om een instrument te gaan leren bespelen, kunnen er hindernissen opduiken: Het instrument: huren of kopen? Heeft die persoon het budget om een instrument aan te schaffen? Zijn er mogelijkheden om een instrument te huren, ook als individuele jongere? Kan het OCMW hierin tussenkomen voor haar klanten? Wordt er voldoende over gecommuniceerd? Het inschrijvingsgeld: Kinderen krijgen vaak al een verminderd tarief, al is ook dat niet voor iedereen haalbaar. Voor 18-plussers zijn er de opleidingscheques, maar opleidingen in een jeugdmuziekatelier komen hier niet steeds voor in aanmerking. Kan het OCMW ook hierin tussenkomen voor haar klanten? Andere muzikanten In een muziekschool en jeugdmuziekatelier krijgen muzikanten de kans om samen te spelen met anderen. Dit kan een aanzet zijn om ook in de vrije tijd af te spreken en om met een vast groepje te gaan repeteren. Kunnen muzikanten elkaar ook in een andere omgeving dan die van de opleiding ontmoeten? Dat kan bijvoorbeeld op jamsessies, workshops Repeteren en creëren Het voornemen hebben om samen te gaan repeteren is een ding, een repetitieruimte vinden is een ander ding. Is er in de gemeente plaats voor bands die willen repeteren? Kan de jeugddienst eventueel doorverwijzen naar andere gemeenten? Op welke ondersteuning kunnen bands rekenen bij de gemeente? Het kan gaan om logistieke steun en administratieve steun. Denk aan een uitleendienst, wegwijs naar subsidiekanalen, naar artistieke begeleiding Ken je als jeugddienst de bands in je gemeente? Weet je wat hun noden zijn? Een overzicht van repetitieruimtes over heel Vlaanderen vind je op Ook gemeentelijke infrastructuur zal hierin opgenomen worden. Confrontatie met publiek Eens een band voldoende gerepeteerd heeft, wil die naar buiten komen met het resultaat. Krijgen de bands een podium in de eigen gemeente? Kan dit in het jeugdhuis? Is er openheid bij het cultuurcentrum voor een samenwerking met de jeugddienst om jonge bands te programmeren? Vinden de bands op de jeugddienst informatie over podia, wedstrijden allerhande?

4 Opname en recensie Bands kunnen de ambitie hebben om een demo op te nemen zodat ze die kunnen inzenden als kandidatuur voor een wedstrijd, of ze kunnen al toe zijn aan een eerste album. Hier duikt echter de vraag op of het wel een taak is van gemeenten om muzikanten op dit niveau te ondersteunen. Wellicht kan ze meer betekenen voor beginnende artiesten en bands? Toch enkele vragen : Zijn er plaatsen waar bands hun muziek kunnen opnemen? Als daar geen installatie voorhanden is, kunnen ze een geleende installatie meebrengen? Waar kunnen bands een mixtafel en ander opnamemateriaal lenen? Vinden ze de weg naar publiciteit, recensenten? Is die beschikbaar op de jeugddienst? Of kan de jeugddienst hen doorverwijzen? Poppunt, Een overzicht van repetitieruimtes in Vlaanderen, b. Beeldende kunst Kunstwerk(t) vzw ondersteunt projecten schilders, beeldhouwers of tekenenaars. Ze bieden iedereen die actief met beeldende kunst bezig is informatie, projectondersteuning, workshops, expomaterialen, uitleenkoffers, begeleide bezoeken. beoefenaars besteden er veel tijd aan (ongeveer 14 uur per week) 36% van de deelnemers volgen deeltijds kunstonderwijs KUNSTWERK(t) vzw, c. Vocale muziek De vocale muziek wordt ondersteunt door vzw Koor&Stem. Onder deze vorm van muziek verstaan we onder andere koorzang en het zingen in Vlaanderen. Opleiding, ontmoeting en informatie staan centraal.

5 Koor&Stem vzw, d. Theater OPENDOEK vzw ondersteunt het amateurtheater met evenementen en festivals, een uitgebreid cursusaanbod en artistieke begeleidingen, en een theaterbibliotheek. - Er is nog een groeipotentieel; - Geen hoge kosten voor deelname. OPENDOEK vzw, Vlaams Theaterinstituut (VTi), is een documentatiecentrum voor theater, dans en muziektheater. Ze doen toegepast onderzoek m.b.t. podiumkunsten en zorgen voor visievorming, tussen makers, publiek en beleid is een project ontstaan uit een dialoog tussen L'L, de Minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap van België en het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Elsene. De bedoeling is om jonge artiesten meer en beter te ondersteunen met een volledig nieuw programma van residenties en onderzoek. Werkdomein: Brussel. e. Instrumentale muziek Vlamo (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) begeleidt en ondersteunt mensen die zich wijden aan instrumentale muziek. Een bont gezelschap is aangesloten bij Vlamo: harmonies, fanfares, brass- en doedelzakbands, symfonische ensembles, gitaarensembles, accordeonorkesten, showkorpsen en drumbands. Ook individuele muzikanten kunnen bij Vlamo terecht. 3 generaties nemen deel; Verschillende opleidingsprofielen; Ook niet stedelijk gebied heeft hoge deelname; Ouders zijn belangrijke toeleiders.

6 Vlamo vzw, f. Folk en jazz Muziekmozaïek is er voor iedereen die in groepsverband of individueel bezig is met folk en/of jazz, als levende rootsmuziek. Of zoals ze zelf aangeven: Van folkrock tot blues, van wereldmuziek tot free jazz, van traditionele volksmuziek tot bigbandmuziek: diversiteit is een realiteit voor Muziekmozaïek. - deeltijds kunstonderwijs is belangrijke partner; - ook nood aan andere opleidingen dan DKO, minder schoolse opleidingen. Muziekmozaïek vzw, g. Dans Dansgroepen, dansscholen, dansspecialisten en individuele dansliefhebbers uit alle dansgenres kunnen bij Danspunt terecht voor vorming, promotie van hun activiteiten, artistieke en organisatorische ondersteuning en verzekering. - Ook veel participanten in niet-stedelijke omgeving. Danspunt vzw, Danskant vzw is een landelijk erkende jeugdvereniging, ondersteund door de Vlaamse overheid. Danskant wil dans, muziek en beweging als educatieve en actieve cultuurbeleving verspreiden met als doel de persoonlijkheidsontplooiing, maatschappelijke integratie en participatie te bevorderen van kinderen en jongeren.

7 h. Beeldcultuur Het Centrum voor Beeldexpressie informeert, documenteert en adviseert iedereen met een (voor)liefde voor film, video, foto en multimedia. Het is het aanspreekpunt in Vlaanderen voor mensen die beeldtaal willen ontdekken. - deelnemers komen via tentoonstellingen in contact met hun hobby; - hoge deelnamegraad. Centrum voor Beeldexpressie vzw (CvB), Het Centrum voor Beeldexpressie werkt met lidgeld, waardoor de dienstverlening niet zomaar voor iedereen open staat. Jeugddiensten kunnen zich ook richten tot het kunstenloket dat informatie en advies geeft aan iedereen met vragen over de zakelijke en juridische aspecten van het artistiek bezig zijn. i. Letteren Creatief Schrijven vzw informeert schrijvers over schrijfwedstrijden, schrijfcursussen en -groepen, literaire tijdschriften, vrije podia en websites waar je teksten kan publiceren. - hoge deelnamegraad, ook bij kinderen en jongeren; - velen beoefenen hobby individueel; - belangrijke vraag: hoe deze mensen ondersteunen; - veel te weinig middelen om deze deelnemers te ondersteunen; - alternatieve kunstopleidingen worden positief geëvalueerd; - opleiding creatief schrijven voor jongeren bestaat nog niet. Creatief Schrijven vzw, Specifiek voor kinderen en jongeren: de Junior Journalist wedstrijd van het Davidsfonds.

RESULTATEN ENQUÊTE FAMEUS FABULEUS BERCHEM

RESULTATEN ENQUÊTE FAMEUS FABULEUS BERCHEM RESULTATEN ENQUÊTE FAMEUS FABULEUS BERCHEM Een onderzoek uitgevoerd door Tine Gillis, Lisa Mets, Jordan Paxton, Roxanne Thielemans en Kato van Hoorick in naam van Fameus vzw en Karel de Grote Hogeschool

Nadere informatie

Jong talent stimuleren. Enkele bevindingen en tips UIT DE TRAJECTBEGELEIDING LOKAAL AMATEURKUNSTENBELEID

Jong talent stimuleren. Enkele bevindingen en tips UIT DE TRAJECTBEGELEIDING LOKAAL AMATEURKUNSTENBELEID Jong talent stimuleren Enkele bevindingen en tips UIT DE TRAJECTBEGELEIDING LOKAAL AMATEURKUNSTENBELEID Wie zijn wij? Missie Hoe? Creativiteit stimuleren en ondersteunen Als steunpunt en belangenbehartiger

Nadere informatie

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 30 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Viering Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Tielrode Dames en heren Vandaag start de paasvakantie. Voor

Nadere informatie

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING Periode: 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 > indienen vóór 31 maart 2019 Gegevens vereniging: Naam: VZW: Ondernemingsnummer (alleen indien vzw): Officieel

Nadere informatie

Organisatoren gezocht Op donderdagavond 30 april 2015, tijdens de Week van de Amateurkunsten,

Organisatoren gezocht Op donderdagavond 30 april 2015, tijdens de Week van de Amateurkunsten, presenteert Organisatoren gezocht Op donderdagavond 30 april 2015, tijdens de Week van de Amateurkunsten, wil Poppunt samen met steden en gemeenten, jeugdhuizen en -verenigingen, scholen, clubs, concertzalen,

Nadere informatie

Organisatoren gezocht Op donderdagavond 30 april 2015, tijdens de Week van de Amateurkunsten,

Organisatoren gezocht Op donderdagavond 30 april 2015, tijdens de Week van de Amateurkunsten, presenteert Organisatoren gezocht Op donderdagavond 30 april 2015, tijdens de Week van de Amateurkunsten, wil Poppunt samen met steden en gemeenten, jeugdhuizen en -verenigingen, scholen, clubs, concertzalen,

Nadere informatie

Bijlage 1. Bijlage Individuele concordantie in het deeltijds kunstonderwijs, als vermeld in artikel 6

Bijlage 1. Bijlage Individuele concordantie in het deeltijds kunstonderwijs, als vermeld in artikel 6 1 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de individuele concordantie in het deeltijds kunstonderwijs en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september

Nadere informatie

projectsubsidie FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING

projectsubsidie FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING reglement projectsubsidie FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING Antwerpen Berchem Berendrecht-Zandvliet-Lillo Borgerhout Deurne Ekeren Hoboken Merksem Wilrijk 1. Wat is de projectsubsidie Fonds voor Talentontwikkeling?

Nadere informatie

VR DOC.0208/7BIS

VR DOC.0208/7BIS VR 2019 0103 DOC.0208/7BIS VR 2019 0103 DOC.0208/7BIS Bijlage 5 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van sommige bepalingen voor de personeelsleden van de academies voor deeltijds

Nadere informatie

Wat kunnen de 9 landelijke amateurkunstenorganisaties betekenen voor lokale beleidsmakers?

Wat kunnen de 9 landelijke amateurkunstenorganisaties betekenen voor lokale beleidsmakers? Wat kunnen de 9 landelijke amateurkunstenorganisaties betekenen voor lokale beleidsmakers? Het is een meer dan boeiende opdracht om de gelaagdheid van amateurkunsten te leren kennen en een beleid op maat

Nadere informatie

Turnhouts initiatief Organisatie: Turnhout 2012 vzw Aanpak: 1 jaar voor openingsevenement: draagvlak creëren 3 maanden vooraf: intensieve

Turnhouts initiatief Organisatie: Turnhout 2012 vzw Aanpak: 1 jaar voor openingsevenement: draagvlak creëren 3 maanden vooraf: intensieve Turnhouts initiatief Organisatie: Turnhout 2012 vzw Aanpak: 1 jaar voor openingsevenement: draagvlak creëren 3 maanden vooraf: intensieve promocampagne Terugkerend, doorlopend en permanent aanbod met hoogtepunten

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: SUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN

HOOFDSTUK 1: SUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN 1. Jeugdbewegingen: algemene bepalingen HOOFDSTUK 1: SUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN Art. 1.1. Art. 1.2. gemeentebestuur subsidies verlenen aan jeugdbewegingen voor: - de werking; - het kamp; - het kampvervoer.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: SUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN

HOOFDSTUK 1: SUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN HOOFDSTUK 1: SUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN 1.1. Jeugdbewegingen: algemene bepalingen Art. 1.1.1. gemeentebestuur subsidies verlenen aan jeugdbewegingen voor: - de werking; - het kamp; - het kampvervoer. Art.

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden algemeen\centresofexcellence\2010\overeenkfestvvl versie 29/4/2010 (bijlage 1) Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Nadere informatie

Snapshot Amateurkunsten

Snapshot Amateurkunsten Snapshot Amateurkunsten Een overzicht van bevindingen uit bevolkings- en scholenonderzoek 2004-2014 Dries Vanherwegen, Jessy Siongers & John Lievens Vakgroep sociologie Onderzoeksgroep CuDOS - UGent AMATEURKUNSTEN

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Lokaal popbeleid: ondersteuning voor muzikanten en DJ s

Lokaal popbeleid: ondersteuning voor muzikanten en DJ s jeugd & cultuur Lokaal popbeleid Lokaal popbeleid: ondersteuning voor muzikanten en DJ s Leen Bartholomeus JOC De Pit, JD Lanaken ONDERSTEUNING VOOR MUZIKANTEN EN DJ S BIJ ELKE STAP IN HUN TRAJECT Het

Nadere informatie

Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar)

Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar) Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar) Wat is een erkenning? Wichelse verenigingen en particuliere initiatieven (kunstenaars) kunnen zich vanaf 2015 en om de 10 jaar door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Bioscoopbezoek. Algemeen cultuurparticipatiecijfer (samenstelling van meer dan 40 activiteiten concerten, festivals, podium, musea, film)

Bioscoopbezoek. Algemeen cultuurparticipatiecijfer (samenstelling van meer dan 40 activiteiten concerten, festivals, podium, musea, film) Algemeen cultuurparticipatiecijfer (samenstelling van meer dan 40 activiteiten concerten, festivals, podium, musea, film) 10 1. Musea/tentoonstellingen 2. Bioscoopbezoek 3. Podiumkunsten 4. Erfgoedactiviteiten

Nadere informatie

Academies dag de. van

Academies dag de. van Academies dag de van Dag van de Academies provincie Antwerpen _Locatie desingel _Datum zaterdag 18 februari 2017 _Uur 11u tot 18u De Dag van de Academies is niet aan zijn proefstuk toe. De 2 overkoepelende

Nadere informatie

RUIMTE VOOR BRUGSE MUZIKANTEN HET GROTE ENTREPOT-ONDERZOEK NAAR DE BRUGSE MUZIEKSCENE

RUIMTE VOOR BRUGSE MUZIKANTEN HET GROTE ENTREPOT-ONDERZOEK NAAR DE BRUGSE MUZIEKSCENE RUIMTE VOOR BRUGSE MUZIKANTEN HET GROTE ENTREPOT-ONDERZOEK NAAR DE BRUGSE MUZIEKSCENE INLEIDING De aantrekkelijkheid van een stad wordt door jonge mensen vaak afgemeten aan haar rock n roll-gehalte. Omdat

Nadere informatie

Onderzoek versterken popcultuur Apeldoorn

Onderzoek versterken popcultuur Apeldoorn Onderzoek versterken popcultuur Apeldoorn In opdracht van Stichting Poppunt Apeldoorn, mede mogelijk gemaakt door Gemeente Apeldoorn Annemieke Ruijgrok Maart 2016 1 Onderzoek versterken popcultuur Apeldoorn

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: Toepassingsgebied

HOOFDSTUK I: Toepassingsgebied Reglement projectsubsidie jeugd Gelet op artikel 57 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005; Gelet het jeugdbeleidsplan 2011-2013; goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 18 oktober 2010; Gelet op het subsidiereglement

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010

Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010 Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010 Het subsidiereglement van de Gemeentelijke Culturele Raad Wichelen heeft

Nadere informatie

ENQUETE TALENTONTWIKKELING

ENQUETE TALENTONTWIKKELING ENQUETE TALENTONTWIKKELING WIE NAM ER DEEL? AANTAL DEELNEMERS DEELNEMENDE KRINGEN Onze enquête werd ingevuld door 547 participanten, verspreid over 390 kringen. 547 390 De meeste deelnemers kwamen uit

Nadere informatie

De Kroon. Werkjaar Algemeen overzicht profielen-de Kroon Eigen Profielen-De Kroon Algemeen overzicht profielen-de Kroon- 2016

De Kroon. Werkjaar Algemeen overzicht profielen-de Kroon Eigen Profielen-De Kroon Algemeen overzicht profielen-de Kroon- 2016 Werkingcijfers 2016 bron Yesplan 1/9 De Kroon Werkjaar 2016 Algemeen overzicht profielende Kroon2016 Eigen 192 11.920 Receptief 198 7.634 Dienst in huis 5 97 Residentie 1 9 Totaal 396 19.660 Algemeen overzicht

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Bijlage 4. Clusters in functie van het aanvragen onderwijsbevoegdheid. 1. domein beeldende en audiovisuele kunsten

Pagina 1 van 5. Bijlage 4. Clusters in functie van het aanvragen onderwijsbevoegdheid. 1. domein beeldende en audiovisuele kunsten Bijlage 4 Clusters in functie van het aanvragen onderwijsbevoegdheid 1. domein beeldende en audiovisuele kunsten cluster 1: de opties beeldatelier in de eerste, tweede en derde graad cluster 2: de opties

Nadere informatie

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Bijlage B Sport en cultuur Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Ter toelichting Deze bijlage bevat beschrijvende tabellen van de deelname aan diverse specifieke vormen van cultuurbezoek en cultuurbeoefening

Nadere informatie

REGLEMENT ERKENNING als MALDEGEMSE VERENIGING of SPECIFIEKE MALDEGEMSE VERENIGING

REGLEMENT ERKENNING als MALDEGEMSE VERENIGING of SPECIFIEKE MALDEGEMSE VERENIGING REGLEMENT ERKENNING als MALDEGEMSE VERENIGING of SPECIFIEKE MALDEGEMSE VERENIGING Artikel 1 soorten erkenning als vereniging Verenigingen of organisaties kunnen op twee manieren erkend worden door het

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Cultuur

Hoofdstuk 21. Cultuur Hoofdstuk 21. Cultuur Samenvatting Evenals in 2003, heeft driekwart van de Leidenaren in de afgelopen 12 maanden één of meerdere culturele voorstellingen of voorzieningen bezocht. De bioscoop is veruit

Nadere informatie

VR DOC.0274/3BIS

VR DOC.0274/3BIS VR 2019 0103 DOC.0274/3BIS Bijlage 1 bij het Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod,

Nadere informatie

Grafiek 23.1a Bezoek aan culturele voorstellingen en voorzieningen de afgelopen 12 maanden, 2002-2013 29% 26% 26% 26% 19% 17% 12% 10%

Grafiek 23.1a Bezoek aan culturele voorstellingen en voorzieningen de afgelopen 12 maanden, 2002-2013 29% 26% 26% 26% 19% 17% 12% 10% 23 CULTUURPARTICIPATIE De bekendheid en het gebruik van de diverse culturele voorzieningen, instellingen, plekken en festivals staan centraal in dit hoofdstuk. Daarnaast wordt ingegaan op de mate waarin

Nadere informatie

1 op 3 doet het in mijn gemeente. tips voor het lokaal amateurkunstenbeleid

1 op 3 doet het in mijn gemeente. tips voor het lokaal amateurkunstenbeleid 1 op 3 doet het in mijn gemeente tips voor het lokaal amateurkunstenbeleid 1 Inhoud Intro p 00 Beleid en structuur van de amateurkunstensector p 00 Amateurkunsten in de 21ste eeuw p 00 Enkele kerncijfers

Nadere informatie

Subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2015

Subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2015 Subsidiereglement voor erkende jeugdwerkinitiatieven goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2015 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Binnen de perken van de

Nadere informatie

Vuur voor. cultuur. ID-kits cultuureducatie in Vlaanderen

Vuur voor. cultuur. ID-kits cultuureducatie in Vlaanderen Vuur voor cultuur ID-kits cultuureducatie in Vlaanderen Veel kinderen en jongeren zetten in workshops, cursussen en projecten (hun eerste) stappen in kunst, media en erfgoed. Ook volwassenen leren hierover

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Cultuur

Hoofdstuk 22. Cultuur Hoofdstuk 22. Cultuur Samenvatting Driekwart van de Leidenaren heeft in de afgelopen 12 maanden één of meer culturele voorstellingen of voorzieningen bezocht. De bioscoop is veruit het meest populair,

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2021 OPENDOEK inspireert creëert verbreedt - verlegt grenzen De toekomst dient zich uit eigen beweging aan, vooruitgang niet P. Henningsen Beleidsplantraject Bevraging leden (april 16)

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpen van besluit van de Vlaamse Regering houdende de erkenning

Nadere informatie

Stedelijke Academies. Muziek - Woord - Dans - Beeldende Kunst DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS

Stedelijke Academies. Muziek - Woord - Dans - Beeldende Kunst DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS Stedelijke Academies Muziek - Woord - Dans - Beeldende Kunst DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS Wie is creatief? Filmpje op YouTube. Vind ik leuk. Kan ik ook. In mijn homestudio. Op mijn laptop. Via mijn smartphone.

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! CIJFERS OVER DRIE LOKALE HELDEN-EDITIES HEEN Het project Lokale Helden heeft aangetoond dat niet-verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Vlaamse Opera

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Vlaamse Opera algemeen\centresofexcellence\overeenkvlopera\2010 versie 1 juni 2010 Tussen: Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Vlaamse Opera De Provincie Oost-Vlaanderen, met zetel

Nadere informatie

Beleids- En BeheersCyclus #Jeugd

Beleids- En BeheersCyclus #Jeugd ADVIES Beleids- En BeheersCyclus #Jeugd www.jeugdraadblg.be JIC t LOFT - JEUGDRAAD BLANKENBERGE VAN MONSSTRAAT 19, 8370 BLANKENBERGE E: INFO@JEUGDRAADBLG.BE W: WWW.JEUGDRAADBLG.BE OPMERKINGEN Met het document

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

inschrijvingen kunstonderwijs

inschrijvingen kunstonderwijs inschrijvingen kunstonderwijs schooljaar 2015-2016 verantwoordelijk uitgever College van burgemeester en schepenen Stadionstraat 2 / 9190 Stekene stekene van nature actief foto: Martine Goossens Schone

Nadere informatie

ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD LIMBURG voor muzikanten

ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD LIMBURG voor muzikanten ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD LIMBURG voor muzikanten BELANGRIJK: Gegeven antwoorden worden strikt vertrouwelijk en naamloos verwerkt. Deelname aan de enquête is anoniem. Wil je echter kenbaar maken waar

Nadere informatie

Anderhalf miljoen amateurkunstenaars vragen uw aandacht!

Anderhalf miljoen amateurkunstenaars vragen uw aandacht! Anderhalf miljoen amateurkunstenaars vragen uw aandacht! Aandachtspunten voor het gemeentelijk beleid 2007-2012 Kunst doet mensen lachen, huilen, voelen, denken. Ze stelt ter discussie, confronteert, beïnvloedt

Nadere informatie

Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko

Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko Enquête dko 151002 - BVK Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko Naar aanleiding van de conceptnota Niveaudecreet deeltijds kunstonderwijs hebben we eind

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 [Gecoördineerde versie na de wijzigingen door het besluit van

Nadere informatie

Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko

Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko Enquête dko Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko Naar aanleiding van de conceptnota Niveaudecreet deeltijds kunstonderwijs hebben we eind september

Nadere informatie

Inhoudsopgave Cultuur

Inhoudsopgave Cultuur Inhoudsopgave Cultuur Wegwijzer 1. Wetgeving 1.1. Decreet lokaal cultuurbeleid 1 / 1 1.2. Decreet amateurkunsten 1 / 11 1.3. Decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk 1 / 17 1.4. Decreet intergemeentelijke

Nadere informatie

b) dans: alle activiteiten op het vlak van de kunstvorm waarbij het bewegen van het menselijk lichaam de belangrijkste uiting is;

b) dans: alle activiteiten op het vlak van de kunstvorm waarbij het bewegen van het menselijk lichaam de belangrijkste uiting is; Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - Vlaamse Codex Tekst HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Art. 2. In dit decreet wordt verstaan onder: 1 amateurkunsten:

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Lede Markt 5 9340 Lede Tel: 053 60 68 70 academie@gamw.lede.be http://www.gamw.lede.be Voor elk wat wils! De

Nadere informatie

Kunstenaarstoets. Uw gegevens. Beroep en opleiding als kunstenaar

Kunstenaarstoets. Uw gegevens. Beroep en opleiding als kunstenaar Kunstenaarstoets Waarom deze toets? U wilt een cultuurlening aanvragen bij Cultuur+Ondernemen. Om in aanmerking te komen voor deze lening moet u beroepsmatig werken als. Met dit formulier kunt u uw beroepsmatigheid

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Afstudeerrichting Scheppende Muziek specialisatie Muziekproductie. Voornaam en Naam : Leeftijd:. Woonachtig te (gemeente of stad):.

Afstudeerrichting Scheppende Muziek specialisatie Muziekproductie. Voornaam en Naam : Leeftijd:. Woonachtig te (gemeente of stad):. Informatieformulier bij het digitaal portfolio en het motivatiegesprek Vul onderstaande tabel in voor alle songs die je indient. Vul ook de vragenlijst in vanaf pagina 3. Maak 1 pdf file met daarin alle

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Lede Markt 5 9340 Lede Tel: 053 60 68 70 academie@gamw.lede.be http://www.gamw.lede.be Voor elk wat wils! De

Nadere informatie

OVERZICHT EIGEN EN RECEPTIEVE ACTIVITEITEN

OVERZICHT EIGEN EN RECEPTIEVE ACTIVITEITEN OVERZICHT EIGEN EN RECEPTIEVE ACTIVITEITEN EIGEN ACTIVITEITEN 2015 exact geraamd Locatietype Activiteiten met aangeboden publicaties Doelgroepen Activiteiten in samenwerking met Activiteiten in context

Nadere informatie

Decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Gewijzigd bij Datum Opschrift Datum BS 06/07/2001 Decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2001 21/12/2001

Nadere informatie

Leren lezen en schrijven of basiseducatie

Leren lezen en schrijven of basiseducatie leren na school Ook als je al van school af bent, zijn er mogelijkheden om van alles bij te leren: koken, talen, archeologie, informatica, filosofie, tuinplanten, woningrenovatie, automechanica, bloemschikken

Nadere informatie

Muziek Dans Woord. Inschrijvingen & Info Vakantiedagen. Leeuwse Kunstacademie op achterzijde. GO! Scholengroep Brussel MUZIEKACADEMIE ANDERLECHT

Muziek Dans Woord. Inschrijvingen & Info Vakantiedagen. Leeuwse Kunstacademie op achterzijde. GO! Scholengroep Brussel MUZIEKACADEMIE ANDERLECHT Muziek Dans Woord Inschrijvingen & Info Vakantiedagen Leeuwse Kunstacademie op achterzijde GO! Scholengroep Brussel MUZIEKACADEMIE ANDERLECHT schooljaar 2017-2018 Beste vrienden, beste ouders, Te Sint-Pieters-Leeuw

Nadere informatie

AL 15 JAAR DE WEDSTRIJD IN KUNST VOOR IEDEREEN VAN 13 TOT 19 JAAR

AL 15 JAAR DE WEDSTRIJD IN KUNST VOOR IEDEREEN VAN 13 TOT 19 JAAR AL 15 JAAR DE WEDSTRIJD IN KUNST VOOR IEDEREEN VAN 13 TOT 19 JAAR FILM MODE BEELDEND DJ TXT DANS PERFORMANCE MUZIEK FOTO SCHRIJF NU IN! WWW.KUNSTBENDE.BE Kunstbende? Een chaotische meute? Een zootje artiesten?

Nadere informatie

De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk

De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk Culturele diversiteit en amateurkunst Deze waaier biedt u twaalf tips om u op weg te helpen een cultureel divers netwerk op te

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Wolkm. Over de Drempel- 15 januari 2015 Lucille Lamaker Koor&Stem

Wolkm. Over de Drempel- 15 januari 2015 Lucille Lamaker Koor&Stem Wolkm Over de Drempel- 15 januari 2015 Lucille Lamaker Koor&Stem Missie Samen zingen gebruiken als een nieuwe vorm van communicatie voor mensen met dementie en hun omgeving Ontstaan en partners Principes

Nadere informatie

Het AK avonturenparcours Amateurkunsten in de beleveniseconomie Kaat Peeters

Het AK avonturenparcours Amateurkunsten in de beleveniseconomie Kaat Peeters Het AK avonturenparcours Amateurkunsten in de beleveniseconomie Kaat Peeters Amateurkunsten in de 21 ste eeuw Elk weekend kan je wel ergens in Vlaanderen te gast zijn op het vijftig- of zelfs honderdjarig

Nadere informatie

Het uitreiken van cultuurprijzen behoort tot de tradities van de Vlaamse Gemeenschap.

Het uitreiken van cultuurprijzen behoort tot de tradities van de Vlaamse Gemeenschap. REGLEMENT VOOR DE TOEKENNING VAN DE CULTUURPRIJZEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID VOOR HET JAAR 2009 1 ALGEMEEN KADER Het uitreiken van cultuurprijzen behoort tot de tradities van de Vlaamse Gemeenschap. De relevantie

Nadere informatie

PORTA CREATIO. Handleiding

PORTA CREATIO. Handleiding 1 PORTA CREATIO Handleiding 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstelling.. 4 Wie komt in aanmerking. 5 Procedure. 6 Privacy disclaimer 7 Contactinformatie 8 3 Inleiding In Porta Creatio worden creatieve projecten

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie Culture market 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie INHOUD 19.02.2014 presentatie inhoud deelneming organisatie BRUSSELS CREATIVE FORUM : een project voor Brussel presentatie CULTUREEL BORRELEN IN BRUSSEL

Nadere informatie

historiek, eigenheid & diversiteit sector amateurkunsten

historiek, eigenheid & diversiteit sector amateurkunsten ONDERWIJS OUDER WORDEN P11 4 P5 12 ZUURSTOF VOOR COMPETENTIES INNOVATIE VERZILVEREN P12 5 P6 13 OOG VOOR STERK VRIJWILLIGERSWERK INDIVIDUELE KUNSTENAARS 6 P6 & ALTERNATIEVE GEDIVERSIFIEERD GROEPSVORMING

Nadere informatie

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING Periode: 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 > indienen vóór 31 maart 2019 Gegevens vereniging: Naam: VZW: Officieel adres / zetel vereniging (verplicht IN

Nadere informatie

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen.

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. KUNSTPARTICIPATIE: OVER DEZE SUBSIDIE Met de programmalijn Kunstparticipatie wil het Fonds de vernieuwing van het aanbod van kunstbeoefening in de vrije tijd realiseren. Daarnaast wil het bijdragen aan

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! Het project Lokale Helden heeft aan getoond dat niet- verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal cultuurbeleid. DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! Doe er iets aan, en realiseer

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot stedelijke ondersteuning voor culturele initiatieven en activiteiten

Aanvraagformulier tot stedelijke ondersteuning voor culturele initiatieven en activiteiten Cel cultuurcoördinatie Dries Peeters Cultuurbeleidscoördinator Elisabethlaan 103 3200 Aarschot 016 63 02 80 dries.peeters@aarschot.be DP/CBC Voorbehouden aan de administratie 76230/332-02 Schepencollegebeslissing

Nadere informatie

Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart

Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart Money, money, money Wegwijs door het subsidielandschap Vlamo Academy Days 3 en 24 maart 2018 http://www.amateurkunsten.be PROGRAMMA Wat wil je realiseren? Waar vind je extra middelen? Aanbod Vlamo Ingrediënten

Nadere informatie

Beleidsnota 2013-2016. in het KORT

Beleidsnota 2013-2016. in het KORT Beleidsnota 2013-2016 in het KORT Het Prinses Christina Concours vindt het belangrijk dat in Nederland alle kinderen en jongeren kennismaken met (klassieke) muziek. Ook wil het Prinses Christina Concours

Nadere informatie

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties 30 november Jos Thys Instellingen & Leerlingen Basisonderwijs & Deeltijds Kunstonderwijs Ine Vos CANON Cultuurcel Kunst- en cultuureducatie & beleid Beleidstraject

Nadere informatie

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden.

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden. Subsidiereglement jeugdbeleid gemeente Borsbeek Inhoud Art. 1: Begrippen p.1 Art. 2: Subsidies jeugd p.2 Art. 3: Uitbetaling p.2 Art. 4: Voorwaarden tot uitbetaling p.2 Art. 5: Inwerkingtreding p.7 Art.

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van de Cultuurprijs van de gemeente Sint- Amands

Reglement voor de toekenning van de Cultuurprijs van de gemeente Sint- Amands Reglement voor de toekenning van de Cultuurprijs van de gemeente Sint- Amands 1. Inleiding Om de beoefening en de spreiding van cultuur in de gemeente Sint-Amands aan te moedigen en te bevorderen, besliste

Nadere informatie

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN jeugddienst R E G L E M E N T Gemeenteraad van 30 mei 2013 REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN DEEL 1: ONDERSTEUNING VAN CONCERTEN EN FESTIVALS Art. 1: Wat Dit reglement voorziet

Nadere informatie

Reglement werkingssubsidie jeugdwerkinitiatieven

Reglement werkingssubsidie jeugdwerkinitiatieven Reglement werkingssubsidie jeugdwerkinitiatieven Jeugddienst Londerzeel Lijsterstraat 1 1840 Londerzeel Tel.: 052 31 94 62 Fax: 052 30 53 84 jeugd@londerzeel.be Algemeen Artikel 1: Enkel erkende jeugdwerkinitiatieven

Nadere informatie

Diversiteit in de vrije tijd. Juno Tourne Universiteit Gent

Diversiteit in de vrije tijd. Juno Tourne Universiteit Gent Diversiteit in de vrije tijd Juno Tourne Universiteit Gent Jongeren in cijfers en letters: hoofdstukken Hoofdstuk 8: Georganiseerde en ongeorganiseerde vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren - Juno

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies 1. Gegevens aanvrager(s) Naam van aanvrager (vereniging of individu) :... Naam contactpersoon (enkel in te vullen indien de aanvrager een vereniging is)

Nadere informatie

Geselecteerde tijdelijke projecten deeltijds kunstonderwijs

Geselecteerde tijdelijke projecten deeltijds kunstonderwijs Geselecteerde tijdelijke projecten deeltijds kunstonderwijs 1. Cursus experimentele muziek Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Oude Godstraat 8 2220 Heist-op-den-Berg Directie: André Walschaerts

Nadere informatie

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Versie n : 1 Laatste update: 17-03-2010 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Vanwaar komt de steun voor de deelname aan sociale,

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

REGLEMENT. Darna Express

REGLEMENT. Darna Express Darna vzw Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Steenstraat 25-27 1000 Brussel REGLEMENT Darna Express Projectsubsidie voor de realisatie van culturele projecten ter stimulering van de dialoog tussen de Vlaams

Nadere informatie

Kunstenaarstoets. Achternaam. Voorletters

Kunstenaarstoets. Achternaam. Voorletters Kunstenaarstoets Waarom deze toets? U wilt de Utrechtse Cultuurlening aanvragen. Om in aanmerking te komen voor deze lening moet u beroepsmatig werken als kunstenaar. Met dit formulier kunt u uw beroepsmatigheid

Nadere informatie

Een expo van de foto s in het modemuseum van Hasselt, met een vernissage op 13 september 2007, is het sluitstuk van het hele project.

Een expo van de foto s in het modemuseum van Hasselt, met een vernissage op 13 september 2007, is het sluitstuk van het hele project. mode-shoot Het Centrum voor Beeldexpressie stelt voor: Mode-SHOOT Het Centrum voor Beeldexpressie (CvB) is een platform voor film, fotografie en multimedia. Het CvB informeert, documenteert en adviseert

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Internationaal Filmfestival van Vlaanderen

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Internationaal Filmfestival van Vlaanderen algemeen\centresofexcellence\2010\overeenkintfilmfestivalvvl versie 29/4/2010 (bijlage 2) Tussen: Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Internationaal Filmfestival van

Nadere informatie

X P O A R T. Een educatief kunstenproject

X P O A R T. Een educatief kunstenproject X Een educatief kunstenproject Het educatief kunstenproject X ART wordt jaarlijks georganiseerd door de VZW Razor Reel in het kader van het Razor Reel Fantastic Film Festival (RRFFF) en heeft als doel

Nadere informatie

in beeld gebracht amateurkunsten

in beeld gebracht amateurkunsten amateurkunsten in beeld gebracht Dries Vanherwegen (UGent) Jessy Siongers (VUB) Wendy Smits (VUB) Guido Vangoidsenhoven (VUB) Promotoren: John Lievens (UGent) Mark Elchardus (VUB) amateurkunsten in

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

ontspanning en iets presteren

ontspanning en iets presteren ontspanning en iets presteren motieven en ambities van amateurkunstbeoefenaars Henk Vinken en Teunis IJdens Ontspanning, doelgericht leren, gezellig tijdverdrijf met anderen en de ambitie om een kunstzinnige

Nadere informatie

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek 1 Inleiding 2 Op 15 juni 2015 verzamelden de leden van de advieswerkgroep Sociaal-Cultureel Werk en vertegenwoordigers van regionale koepelverenigingen

Nadere informatie

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam Vrijdag 25 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Operadagen Rotterdam (het gesproken woord telt) Directeur Guy Coolen, (burgemeester Ahmed Aboutaleb)

Nadere informatie

SUBSIDIEBELEID KUNST EN CULTUUR

SUBSIDIEBELEID KUNST EN CULTUUR Gelet op artikel 5 lid 2 van de algemene subsidieverordening stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel het volgende beleid vast voor de subsidiebegrotingspost kunst en cultuur.

Nadere informatie

Advies Adviezen aan de Nederlandse en Vlaamse regering

Advies Adviezen aan de Nederlandse en Vlaamse regering Advies Adviezen aan de Nederlandse en Vlaamse regering onderwerp datum 7 mei 2004 aan cc advies bijzonder budget muziek en podiumkunsten Medy van der Laan, Nederlands staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Kunsten

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Kunsten 1. Doel van de functie Organiseren en uitvoeren van verschillende operationele technische taken waaronder decoropbouw, belichting, geluidsversterking, projectie, binnen het Team Kunsten van de stroom Vrije

Nadere informatie