Az Damiaan. Mollet Kevin Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie. ZE 455 Neurologie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Az Damiaan. Mollet Kevin Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie. ZE 455 Neurologie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE"

Transcriptie

1 2013 Az Damiaan Mollet Kevin Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie ZE 455 Neurologie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE

2 In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom op onze zorgeenheid. De disciplines die bij ons aan bod komen zijn traumatologie, neurologie en neurochirurgie. Met deze introductiemap willen we jullie een beeld trachten te schetsen van de werking van onze dienst, enige pathologie en van de dienst als stageplaats. We zijn een enthousiaste groep die openstaat voor studenten. Je wordt voor een korte tijd lid van ons team, waar je zeker je inbreng zult mogen doen en waar je de nodige begeleiding zult krijgen. Veel succes!

3 BESCHRIJVING VAN DE AFDELING HOOFDVERPLEEGKUNDIGE Marc Sabbe SPECIALISME Neurologie ARTSEN Dr. Brouckaert L. Dr. Van Ingelghem E. Dr. Fonteyn G. Dr. Van Diest D. Dr. Buyse Dr. Terwecoren A. VERPLEEGKUNDIG TEAM Het spreekt voor zich dat de verpleegkundigen 24u op 24u verantwoordelijkheid dragen voor de patiënt. Op onze afdeling is overleg en samenwerking met andere disciplines een noodzaak, gezien de aard van de pathologie en de multidisciplinaire therapie. De hoofdverpleegkundige is verantwoordelijk voor de coördinatie. Stagementoren Lieslot Verduystert Lies Pincket Evelien Geryl Sylvie Utterwulghe Ook alle andere verpleegkundigen helpen je graag verder tijdens je stage en opleiding. Binnen ons team hebben wij ook twee logistiek assistenten en het schoonmaakpersoneel. Soms komen er ook vrijwilligers op de afdeling.

4 OPSOMMING VAN DE DIENSTEN WAARMEE IN HOOFDZAAK WORDT SAMENGEWERKT de dienst radiologie labo de dieetkeuken/voedingsverpleegkundige sociale dienst pastorale dienst kinesitherapie ergotherapie logopedie psychologe MCU (Mid Care Unit) AANTAL BEDDEN en KAMERS ZE 455 telt 27 bedden. ZE 455 is een afdeling inwendige en heeft dus kenletter D, maar met een 6-tal C bedden.

5 DAGINDELING/VERPLEEGKUNDIGE ORGANISATIE VAN DE AFDELING 06u30 07u00 07u45 08u00 08u30 09u00 11u00 11u30 12u00 Overdracht nachtdienst naar vroegdienst Werkschema raadplegen volgens zone verdeling en systeem van teamleider Ochtendverzorging: wassen, hulp bieden bij wassen en verversen. Patiëntenoproepen beantwoorden. Bloedafnames. Dagcurve nemen + toedienen van insuline (cf. voorschrift: wie moet er nuchter zijn?). Medicatie uitdelen vóór 8u + in bed of zetel positioneren en installeren voor ontbijt. Aandacht voor specifieke indicaties, bijvoorbeeld Parkinson. Opdienen van het ontbijt (aandacht voor nuchtere patiënten, cf. kaartje boven het bed + zie bord bureau). Afhankelijke patiënten helpen. Vers glas op nachttafel plaatsen. Aandacht voor de inname van de medicatie. Aandacht voor slikstoornissen. Overdracht vroegdienst naar hoofverpleegkundige. Toedienen IV-medicatie. Ontbijt afdienen: patiënten comfortabel installeren! Positioneren Verantwoordelijke voor beloproepen: zoemer op zak steken. Morgenverzorging: patiënten verversen en opzetten kamer ordenen en bedden opmaken parameters controleren fiches invullen patiënten begeleiden naar kiné, ergo, logo, zorg voor een veilige kamer ( bel en materiaal bereikbaar, houding, valrisico ) Verzorgingskarretjes reinigen en aanvullen. Utility opruimen. Door het acute karakter van de afdeling vinden er ook veel onderzoeken plaats; vandaar is er ook veel transport van patiënten en dient hierover ook veel informatie te worden verstrekt aan patiënt en familie. In de voormiddag wordt door de kiné, ergo en logopedie vrij intensief testing afgenomen en therapie gegeven. Medicatie ronddelen voor s middags. Geleverde medicatie opbergen. Toedienen IV-medicatie volgens voorschrift. Patiëntenoproepen beantwoorden. Patiënten comfortabel, correct en veilig installeren voor middagmaal. Dagcurve nemen + toedienen insuline (cf. voorschrift). Middagmaal opdienen (cf. voorschrift: wie moet er nuchter zijn?). Afhankelijke patiënten hulp bieden. Aandacht voor de inname van de medicatie! Slikstoornissen?!

6 12u30 13u30 14u00 14u30 15u45 17u00 17u30 17u30 18u30 19u00 21u15 21u30 Afdienen middagmaal. Medicatie klaarzetten voor de volgende 24 uur. Zorgen voor comfort van de patiënt: toilet- en bedpangebruik, verversen incontinente patiënten, bel + drinken binnen handbereik plaatsen, goede houding geven (POSITIONEREN), aandacht voor onrusthekkens!) Controle vitale parameters (cf. voorschrift). Middagrust voor de patiënten. Werklijst raadplegen door avonddiensten Overdracht vroegdienst naar avonddienst. Vervoer van patiënten voor onderzoek naar de dienst radiologie of de consultaties of vervoer van patiënten naar de therapie (bijvoorbeeld ergo- of fysiotherapie, cf. voorschrift). Patiëntenzorg: patiënten opzetten voor de koffie. Nazorg kamer en bed na ontslag patiënt. Opdienen koffie en gebak + eventueel hulp bieden. Afdienen koffie. Patiëntenoproepen beantwoorden. Patiënten verfrissen, verpleegdossiers, incontinente patiënten verversen. Mobilisatie uit bed waar nodig, positioneren Medicatie volgens voorschrift toedienen + controle vitale parameters. Zorg aan bed na ontslag patiënt. Ronddelen medicatie per os. Patiënten een comfortabele houding geven in voorbereiding van het avondmaal. Dagcurve nemen + volgens het voorschrift insuline toedienen. Eventueel IV-medicatie klaarmaken + toedienen. Patiëntenoproepen beantwoorden. Opdienen van avondmaal + eventueel hulpbehoevende patiënten helpen. Controle inname van medicatie. Afdienen avondmaal. Patiënten comfortabel installeren, positioneren. Start avondverzorging + toedienen avondmedicatie. Aandacht voor comfort en accommodatie van de patiënt, bedpan- en toiletgebruik, Controle vitale parameters (cf. voorschrift). Patiëntenoverdracht. Begin nachtrust voor de patiënten. OPGELET: Wees steeds aandachtig voor de veiligheid en het positioneren van de patiënt, zowel in (rol-)stoel als in bed!!! Wees steeds aandachtig voor patiënten met slikproblemen, raadpleeg steeds een verpleegkundige bij twijfel! Cave: slikpneumonie.

7 VERPLEEGMETHODE De aanwezige verpleegkundigen en studenten worden door de hoofdverpleegkundige en verpleegkundigen verdeeld over de verschillende zones. Elke verpleegkundige heeft een aantal patiënten die ze van opname tot ontslag zoveel mogelijk verzorgen, behandelen en ontslaan. Elke verpleegkundige staat in voor de totaalzorg van zijn patiënten in zijn module. Omwille van de continuïteit van de zorgen en het relationeel aspect, gebeuren er weinig veranderingen aan de samenstelling van het team of aan de patiëntentoewijzing. Zie weekplannning. In de huidige context van personeelstekort en organisatorische veranderingen evolueert het verpleegmodel naar teamverpleging, waar een verpleegkundige de verantwoordelijkheid neemt over de zorg van een deel van de afdeling en daarbij samenwerkt met andere verpleegkundigen/ zorgkundigen met uitsplitsing en toewijzing van taken. De uiteindelijke verantwoordelijkheid berust bij de hoofdverpleegkundige. De mondelinge rapportage gebeurt dan ook bij hem. Indien de patiënt of familie vragen stelt i.v.m. zijn aandoening, prognose of behandeling, dan de persoon in kwestie doorverwijzen naar de begeleidende verpleegkundige of de hoofdverpleegkundige. De totaalzorg van de patiënt houdt in: Het ganse pakket van hygiënische zorgen: bedbad, A.D.L., haarwassing, nagelverzorging, incontinentiemateriaal, mondhygiëne, Informatie verzamelen i.v.m. de voeding: wat kan, wat kan niet? Zijn er slikproblemen? Nuchter? Dieet? Informatie verzamelen en ook geven aan de patiënten i.v.m. hun houding en mobiliteit: mag de patiënt opzitten? Positioneren? Spalken? Uitwisseling informatie/ overdrachten vanuit het multidisciplinaire team. Wekelijks vindt er een MDT overleg plaats waarin de algemene toestand van de patiënt wordt besproken, alsook de verwachtingen rond genezings- en revalidatieproces, om in afstemming met de thuissituatie de best mogeliujke ontslagplanning op te maken. Op een dienst acute neurologie zijn de observaties van de parameters ontzettend belangrijk: o Vitale parameters: RR, pols en temperatuur. o Fysieke parameters: pijn (vb. hoofdpijn), controle urinedebiet, flatulentie, stoelgang, vertigo, tremor, het al dan niet optreden van spasticiteit, oedeemvorming, ontstaan van decubitus, Het ganse pakket van verpleegtechnische zorgen: verblijfsonde, perifere katheter, centrale katheter, wondzorg Rapportage: verpleegdossier in- en aanvullen + mondelinge rapportage d.m.v. de patiëntenbesprekingen.

8 VERWACHTINGEN VANUIT DE ZORGEENHEID NAAR DE STUDENT INTRODUCTIEMAP VOORDIEN LEZEN In het belang van een goede stage en een efficiënte begeleiding, spreekt het voor zich dat een goede voorbereiding van essentieel belang is. Lees dan ook grondig de introductiemap van de verpleegeenheid. Wanneer bepaalde begrippen niet duidelijk zijn, zoek ze op. Je zal zeker aanvoelen dat een goede voorbereiding je zal helpen je vlot in jouw nieuwe stageklimaat te integreren. THEORIE VOORAF INZIEN Wanneer je het zorgenaanbod, dat je tijdens de stage mag verwachten kent, is het ook evident dat je theoretisch op deze interventies (weliswaar binnen je eigen mogelijkheden) voorbereid bent. Dit is niet alleen in het belang van jouw opleiding (denken we aan het formuleren van stagedoelstellingen), maar eveneens in het belang van de patiënt die eventueel door jou zal verzorgd worden. INITIATIEF NEMEN EN AFSPRAKEN MAKEN Om de samenwerking met het verpleegkundig team te bevorderen is het nodig dat je: Bij de aanvang van de stage jezelf voorstelt. Bij het beginnen en het beëindigen van de stagedag de verantwoordelijke van de verpleegeenheid verwittigt. Bij ziekte niet alleen de school, maar eveneens de verpleegeenheid op de hoogte brengt (rechtstreeks telefoonnummer: 059/ ). Vanaf de eerste dag van de stage elke gekende wijziging in de stageplanning (bijvoorbeeld studiebezoek, oefeningen, examen, voorstel tot WE-wijziging, bibliotheekuren) mededelen aan de verantwoordelijke. De studenten mogen de stage-uren met de hoofdverpleegkundige afspreken. De nachtdiensten voor de derdejaarsstudenten kunnen in samenspraak met de hoofdverpleegkundige georganiseerd worden. Zie ook de stageplanningslijst na op eventuele fouten. Indien er een bijscholingscursus georganiseerd wordt door het ziekenhuis en het thema jouw belangstelling opwekt, bespreek dan de mogelijkheid tot deelname met de hoofdverpleegkundige, stagementor of stagedocent. Indien de bijscholing binnen de stage-uren worden georganiseerd, dan kunnen deze als dusdanig als stage-uren genoteerd worden. Wanneer je voor de uitwerking van een opdracht (stageschrift) gegevens nodig hebt, dan mag je tijdens de stage-uren het verpleegkundig dossier inzien (kies hiervoor uiteraard niet de uitzonderlijke drukke momenten, maar spreek af met de verantwoordelijke wanneer je deze gegevens verzamelt). Voor inzage in het medisch dossier kunt u zo nodig contact opnemen met de behandelende arts. Contacteer de hoofdverpleegkundige, verantwoordelijke of mentor voor meer informatie.

9 LEERPROCES ZELF IN HANDEN NEMEN Bij de aanvang van de stage is het belangrijk om stagedoelstellingen te formuleren op het begeleidingsblad. Deze doelstellingen moeten uiteraard afgestemd zijn op interventies die binnen je individuele mogelijkheid liggen. Neem gerust initiatieven om bepaalde interventies voor te behouden (bv. bloednames). Spreek deze interventie af met de hoofdverpleegkundige of verantwoordelijke. Plan in voorbereiding van een stagebegeleiding interventies in afspraak met de verantwoordelijke. Verzamel tijdig de gegevens en maak een SVH op vooraleer de zorg te starten. Voor de gegevensverzameling kan je het verpleegdossier en het afzonderlijk medicatieformulier (inspuitingen) inzien. Voor meer medische achtergrond van de patiënt (diagnose - symptomen) en informatie over de behoeften van de patiënt kan je terecht bij de hoofdverpleegkundige of mentor. Interesse en spontaan opzoekingswerk zijn evenwel noodzakelijk. Wanneer je een handeling per vergissing fout hebt uitgevoerd, verwittig de verantwoordelijke. Jouw eerlijkheid kan veel problemen bij de patiënt voorkomen! DURF VRAGEN STELLEN Assertiviteit en beleefdheid zijn belangrijke attitudes om in een groep te leren samenwerken. Als je met bepaalde zaken moeite hebt, probeer dit dan op een positieve manier te verwoorden. Dit zal de samenwerking ten goede komen. Je mag zeker in alle openheid vragen stellen, wanneer bepaalde zaken niet duidelijk zijn. Een dialoog met de mentor, verantwoordelijke, stagedocent of de verpleegkundige met wie je samenwerkt, kunnen je misschien hierbij helpen. SPONTAAN MEEHELPEN Optimale inzet en levendige interesse bij de studenten, stimuleren het personeel om de student optimaal te begeleiden. Initiatiefname, binnen jouw eigen mogelijkheden, wordt door het verpleegkundig team gewaardeerd.

10 AANDACHT VOOR VEILIGHEID EN BEPERKEN RISICO S Risicogroep Personeel Verplegend personeel Ergotherapeuten Kinesisten Logopedisten Afdelingsassistenten Onderhouds-personeel Aard van risico Preventiemaatregelen Niet toegelaten Risico op tillen van lasten of belastende houding Risico op contact met besmette patiënten of producten Ergonomische regels respecteren, aanwezige hulpmiddelen benutten (zie intranet). Standaardvoorzorgsmaatregele n naleven (zie intranet). Geneeskundig attest kunnen voorleggen dat hij/zij voldoet. OPMERKING : LET OOK OP UW BEROEPSGEHEIM!!!

11 VOORKOMENDE PATHOLOGIE - PATIENTENPOPULATIE DEFINITIE NEUROREVALIDATIE De kennis van de somatische ziekten van het zenuwstelsel en hun behandeling. PATIÊNTENBEZETTING a. Patiënten met een cva (cerebrovasculair accident): Een C.V.A. is een toestand die veroorzaakt wordt door om het even welke vorm van acute vasculaire beschadiging in de hersenen. Er ontstaat een meestal heftige, doch soms ook matige, vaak plotse stoornis van de bloedsomloop waardoor een uitval ontstaat van de hersenfuncties. Een C.V.A. kan als volgt ingedeeld worden: op basis van de pathologie: ischemie door occlusie, ischemie door bloeding. op basis van de duur van de klinische verschijnselen T.I.A., minor stroke, major stroke. op basis van verloop: T.I.A., progressive stroke en complete stroke. op basis van de lokalisatie in de hersenen, in de hersenstam en in het cerebellum. b. Patiënten met een hersentumor (ruimte-innemend-proces = R.I.P.): Goedaardige hersentumoren: met specifieke verpleegproblemen zoals hoofdpijn, braken, uitvalsverschijnselen (afhankelijkheid van de lokalisatie en de uitgebreidheid van de tumor). Kwaadaardige hersentumoren (primair of secundair): de verpleegproblemen zijn gelijklopend met deze van de goedaardige tumoren. c. Patiënten met specifieke neurologische aandoeningen: Epilepsie: welke soorten aanvallen zijn er? Wat zijn de essentiële observatiepunten? Multiple sclerose: De specifieke verpleegproblemen zijn: motorische uitvalsverschijnselen, incontinentie, afhankelijkheid voor fysiologische noden en behoeften. Ziekte van Parkinson: de verpleegproblemen zijn: tremor, gevaar voor vallen en eventueel afhankelijkheid voor fysiologische noden en behoeften. d Patiënten met infectieziekten: Meningitis, encefalitis. e. Patiënten in observatie: Deze patiënten worden opgenomen indien er symptomen zijn die verwijzen naar een neurologische ziekte. Bij de opname volgen voor deze patiënten een aantal onderzoeken om een mogelijke diagnose te stellen. Een specifiek verpleegprobleem kan hier zijn: angst en onzekerheid voor de mogelijke gevolgen voor de toekomst. Andere patiënten worden met een commotio cerebri ter observatie opgenomen via de dienst spoedgevallen. Om het uur wordt de patiënt gecontroleerd. Mogelijke symptomen kunnen zijn: hoofdpijn, braken en amnesie.

12 TERMINOLOGIE VOORKOMEND OP DE VE MET KORTE VERKLARING CT Computertomografie. Voor verdere informatie kan het procedureboek op de VE geraadpleegd worden. DSA Digitale Substractie Angiografie IV: intraveneus IA: intra-arterieel Röntgenonderzoek met visualisatie van de bloedvaten na injectie van een contrastmiddel via veneuze of arteriële weg (zie ook procedureboek). DVT Diepe veneuze trombose ECG Elektrocardiogram Curve van de actiestroom van het hart opgenomen met de cardiogram. EEG Elektro-encefalogram Het registreren van de potentiaalschommelingen van de schors van de grote hersenen d.m.v. de elektro-encefalograaf. ERCP Endoscopische retrograde cholangio-pancreaticografie. Röntgenonderzoek waarbij langs endoscopische weg constraststof wordt ingespoten in de ductus choledocus en/of ductus pancreaticus (kanaal van Wirsung). IVP Intraveneuze pyelografie (zie procedureboek). IVU Intraveneuze urografie (zie procedureboek). 1 ampul M+ 1 ampul morfine MRSA Methicilline resistente staphylococcus aureus (zie documentatie VE) TPN Totale Parenterale Nutritie Het intraveneus toedienen van de nodige voedingsstoffen aan patiënten die niet of onvoldoende peroraal kunnen worden gevoed (zie documentatie op de VE + procedureboek). EMG Elektromyogram VPS Ventriculo Peritoneale Shunt NPH Normal Pressure Hydrocephalie BPPV Benigne paroxismale positioneringsvertigo TEE Trans Oesofagale Echografie BPPV Benigne Paroxysmale positioneringsvertigo

13 AANBOD LEERMOMENTEN PER STUDIEJAAR EN PER PERIODE EERSTEJAARS STUDENTEN Aandacht hebben voor de totale persoon! Algemene observatie van de patiënt: bijvoorbeeld oedeemvorming, huidskleur, toestand van de huid (ontstaan van decubitus), braken of diarree, urinedebiet, gewicht, vertigo, tremor... Opnemen en observatie van de vitale parameters: t, pols, RR, AH. Toedienen hygiënische zorgen met aandacht voor de totaliteit van de patiënt, denken we aan de nagelhygiëne, eventueel haarwassing, toedienen van een voetbad,... Controleer weliswaar altijd het voorschrift en bespreek de bijkomende zorgen af met de verpleegkundige met wie je samenwerkt. Zorg aan bed (voor de algemene afspraken dient de infomap van het ziekenhuis geconsulteerd te worden). Let er vooral op dat je tijdens de nazorg aandacht hebt voor een nette accommodatie voor de patiënt. Opdienen van voeding: voeding zo nodig voorbereiden, hulp bieden aan hulpbehoevende patiënten, eventueel belangrijke observaties vermelden. Aandacht hebben voor voeding en slikproblemen. Comfort verzekeren aan je toevertrouwde patiënt: denken we aan het geven van een aangepaste, comfortabele houding, bel binnen handbereik plaatsen, alsook het persoonlijk gerief zoals water, bril in het bijzijn van de patiënt plaatsen. Aandacht voor het positioneren van de patiënt bij de C.V.A.-patiënt. Toedienen van medicatie onder toezicht van de verpleegkundigen, mentor of stagedocent: medicatie per os, SC en IM inspuitingen, toedienen van aërosol, toedienen van zuurstof, oplossen van toe te dienen medicatie. Gebruik van de glucometer: capillaire bloedafname voor glycemiebepaling. Steeds de waarden tonen aan de verpleegkundige. Toedienen van lavementen. Hulp bieden voor het vervoer van patiënten voor onderzoek of consultatie. Wondzorg: hierbij dient rekening gehouden te worden met de wondclassificatie, alsook met de theoretische en praktische kennis van de student (cf. de stappen binnen de opleiding). Spreek dan ook duidelijk af met de mentor of hoofdverpleegkundige hoe ver je hierin staat. Aanbrengen TED kousen Afname niet-steriele urinestaal en faeces Correcte mondelinge en schriftelijke rapportage. Volgende doelstellingen kunnen door eerstejaarsstudenten worden gesteld: o Noden en behoeften van de patiënt kunnen onderkennen en na overleg met de verantwoordelijke eraan tegemoetkomen. o Verpleegproblemen en doelstellingen voor de patiënt kunnen formuleren. De verzorging kunnen plannen en uitvoeren. De evaluatiecriteria kennen.

14 o o o o o Patiënten kunnen observeren. Mondeling en schriftelijk kunnen rapporteren. Patiënten kunnen begeleiden. Neurologische patiënten = intensieve zorg m.b.t. hygiëne, voeding, mobiliteit, decubituspreventie, Op menselijk niveau aangeleerde technieken/handelingen kunnen toepassen. TWEEDEJAARS STUDENTEN Alle verpleegkundige handelingen (zie eerstejaarsstudenten). Bijkomende opdrachten kunnen zijn: klaarmaken van een infuus, patiënt vergezellen naar een onderzoek en bijwonen van een onderzoek, plaatsen van een verblijfsonde, maagsonde en microsonde, wondverzorging conform persoonlijke leersituatie, aanbrengen van dauerbinden. Specifieke aandachtspunten bij het positioneren van een neurologische patiënt en kunnen toepassen. Volgende doelstellingen kunnen door de tweedejaarsstudenten gesteld worden: o De doelstellingen van het eerste jaar moeten bereikt zijn. Bijkomende specifieke doelstellingen kunnen zijn: het verwerven van vaardigheid voor alle aangeleerde technisch verpleegkundige prestaties. (Om hier bij het begin van de stage duidelijkheid te verkrijgen, moet de student bij de aanvang van de stage begindoelstellingen formuleren). o Specifieke pathologie met heel individuele problematiek cf. medicatie/onderzoeken. DERDEJAARS STUDENTEN Alle verpleegkundige handelingen die in de vermelde items werden opgesomd. Alsook volgende handelingen: bloedafname voor haemocultuur, plaatsen van een IV-katheter, vervangen van een infuus onder toezicht, de nodige administratie verrichten bij een opname van een patiënt, klaarzetten van medicatie onder toezicht van verpleegkundigen, Volgende doelstellingen kunnen door de derdejaarsstudenten geformuleerd worden: o De doelstellingen van het eerste en het tweede jaar moeten bereikt worden. Hier moet de student het initiatief nemen de weinig ingeoefende prestaties te vermelden (cf. mentorfiche). o Vaak complexe pathologie, bedreigde patiënt, Hoe daarmee verder leven? o MDT, planning, organiseren van thuiszorg, omgaan met familie en hun problematiek/relationele factoren, met de patiënt als centraal figuur.

15 SPECIFIEKE AFSPRAKEN EN VERWACHTINGEN VAN DOCENT EN STAGEMENTOR Stagelopen is een belangrijk onderdeel van het LEERPROCES. Kom voorbereid op stage. "Kennis" (cognitieve) is een vereiste, "kunnen" (psychomotorisch) en "zijn" (dynamisch- affectief) worden via het stagegebeuren geoptimaliseerd. STUDENTEN DRAGEN DE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HUN EIGEN LEERPROCES I.v.m. STAGEBEGELEIDING De begeleidingen dienen niet gezien te worden als een kans om het bewijs te leveren van zijn/haar kunnen, doch als kans iets bij te leren. I.v.m. STAGE OPDRACHTEN Neem initiatief i.v.m. het opvragen van de stageopdrachten. Vraag begeleiding i.v.m. de uitwerking. De map met de stageopdrachten is aanwezig op de verpleegeenheid en kan geraadpleegd worden. De uitgewerkte opdrachten worden ingediend de 3de week van de stageperiode. Indien reeds vroeger 1 of meerdere opdrachten uitgewerkt zijn, mogen deze tussentijds ingediend worden. I.v.m. DE MENTORFICHE Dit kan door de stagedocent of door de student ingevuld worden (zeker derdejaarsstudent). Hierbij worden de basisprincipes gehanteerd om feedback te kunnen geven aan de student, zodat persoonlijke leerpunten kunnen worden aangehaald. Bij de begeleidingsmomenten, al dan niet vooraf gepland, wordt gevraagd om de begeleidingsfiche aan te bieden. Deze fiche kan door jou persoonlijk bewaard worden in een daartoe bestemde kast in de bureau van de afdeling. I.v.m. DE EVALUATIE Een tussentijdse evaluatie (na 14 dagen) wordt mondeling, na afspraak met de stagementor gegeven. Vraag ernaar. Een schriftelijke evaluatie gebeurt, indien mogelijk, op het einde van een stageperiode. Eerlijkheid en vertrouwen zijn noodzakelijk om constructief samen te werken.

16 VARIA EN TIPS O.A. SPECIFIEKE AFSPRAKEN PER DIENST, TIPS VOOR VERZORGING In de periode van de MVG-registratie (de eerste 15 dagen van maart, juni, september en december) wordt er gevraagd om de handleiding betreffende de MVG-registratie te raadplegen op de VE. Dit voor het invullen van de patiëntendossiers. Volgende literatuur kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de door jou te verzorgen patiënt: o Johnstone, M., De C.V.A.-patiënt, Principes van de revalidatie, De tijdstroom. o Johnstone, M., Herstel van de motorische functie na een cerebro-vasculair accident., De tijdstroom. o Davies, P., Hemiplegie. o UCB, Revalidatie van de hemiplegiepatiënt. o Van Craenenburgh, Inleiding in de toegepaste natuurwetenschappen., Herstel na hersenletsel. o Tijdschriften van de Belgische vereniging voor neuroverpleegkunde (beschikbaar op de verpleegeenheid). o Oosterhuis,H., Klinische neurologie, BOHN STAFLEU VAN LOGHEM. Opmerking: de literatuur beschikbaar op dienst mag enkel na toestemming van de hoofdverpleegkundige meegenomen worden (maximum voor 2 dagen). Er wordt geen literatuur meegegeven de laatste 2 dagen van een stageperiode! Heb je vragen of suggesties m.b.t. deze introductiebrochure, aarzel dan niet contact te nemen met de begeleidingsverpleegkundigen van Az Damiaan tclaeys1@azdamiaan.be kmollet@azdamiaan.be

INTRODUCTIEBROCHURE. VE 15 Neurorevalidatie

INTRODUCTIEBROCHURE. VE 15 Neurorevalidatie INTRODUCTIEBROCHURE VE 15 Neurorevalidatie Hoofdverpleegkundige: Marijke Pacqueu September 2011 2 WELKOMSTWOORD Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom op onze verpleegeenheid.

Nadere informatie

ZE 415 Sp-neurologische revalidatie

ZE 415 Sp-neurologische revalidatie 2014-2015 Az Damiaan Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie ZE 415 Sp-neurologische revalidatie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE. VE 14 Neurologie

INTRODUCTIEBROCHURE. VE 14 Neurologie INTRODUCTIEBROCHURE VE 14 Neurologie Hoofdverpleegkundige: M. Sabbe September 2011 2 WELKOMSTWOORD In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom op onze verpleegeenheid. De disciplines die bij

Nadere informatie

ZE 540 PALLIATIEVE ZORGEN

ZE 540 PALLIATIEVE ZORGEN 2014-2015 Az Damiaan Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie ZE 540 PALLIATIEVE ZORGEN INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom

Nadere informatie

ZE 415 Sp-neurologische revalidatie

ZE 415 Sp-neurologische revalidatie 2016-2017 Az Damiaan Thierry Claeys Céline Vande Vannet Cel begeleiding en retentie ZE 415 Sp-neurologische revalidatie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Beste student In naam van het verpleegkundig

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE VE 8. Hoofdverpleegkundige: Joke Dewulf September 2011

INTRODUCTIEBROCHURE VE 8. Hoofdverpleegkundige: Joke Dewulf September 2011 1 INTRODUCTIEBROCHURE VE 8 Hoofdverpleegkundige: Joke Dewulf September 2011 WELKOMSTWOORD 2 Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom op onze verpleegeenheid. De disciplines

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL SP LOCO1 BE

AFDELINGSPROFIEL SP LOCO1 BE AFDELINGSPROFIEL SP LOCO1 BE AFDELINGSPROFIEL SP-LOCO1 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Debuysscher Verpleegkundig diensthoofd: Herman Andries Hoofdverpleegkundige: Anneleen Vantomme

Nadere informatie

Voorstelling. VE101 Mid-Care

Voorstelling. VE101 Mid-Care Voorstelling VE101 Mid-Care Versiedatum: 09/08/2011 1 VERWELKOMING 2/6 Beste student De hoofdverpleegkundige, de praktijklector en de ganse equipe heet je welkom op VE 101. Van onze kant garanderen we

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid Geriatrie 1... 4 2.1.1. Voorstelling personeel... 4 2.1.2. Aantal bedden...

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Oktober 2014 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid... 4 2.1.1. Voorstelling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit Patiënteninformatie Welkom op stroke unit 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

introductiemap stagiairs verpleegkunde Verpleegeenheid Psychiatrie (PAAZ)

introductiemap stagiairs verpleegkunde Verpleegeenheid Psychiatrie (PAAZ) introductiemap stagiairs verpleegkunde Verpleegeenheid Psychiatrie (PAAZ) 10-07-2017 Introductiemap stagiairs verpleegkunde - Verpleegeenheid psychiatrie Hartelijk welkom op de PAAZ. Voor uitgebreide informatie

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL GER3 A2

AFDELINGSPROFIEL GER3 A2 AFDELINGSPROFIEL GER3 A2 AFDELINGSPROFIEL GER3 A2 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Miquel Verpleegkundig diensthoofd: Herman Andries Hoofdverpleegkundige: Ilse De Jaeck (waarnemend) Stagementoren:

Nadere informatie

introductiemap stagiairs verpleegkunde Verpleegeenheid Psychiatrie (PAAZ)

introductiemap stagiairs verpleegkunde Verpleegeenheid Psychiatrie (PAAZ) introductiemap stagiairs verpleegkunde Verpleegeenheid Psychiatrie (PAAZ) 22-06-2016 Introductiemap stagiairs verpleegkunde - Verpleegeenheid psychiatrie Hartelijk welkom op de PAAZ. Voor uitgebreide informatie

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure A-dienst GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure A-dienst GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie A-dienst Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2

AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 Algemene gegevens Medisch diensthoofd: Dr. Lemmens Hoofdverpleegkundige: De Troyer Kristel Verpleegkundig diensthoofd: Lieve Quaghebeur Stagementoren:

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg Patiënteninformatie Welkom op beroertezorg 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

SP Locomotorisch. Dienst specifieke informatie

SP Locomotorisch. Dienst specifieke informatie SP Locomotorisch Dienst specifieke informatie Voorstelling van de dienst Sp-dienst wil zich binnen de Sint Jozefkliniek profileren als een dienst waar patiënten gerevalideerd moeten worden, na bv een CVA,

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE. Internistisch dagziekenhuis

INTRODUCTIEBROCHURE. Internistisch dagziekenhuis INTRODUCTIEBROCHURE Internistisch dagziekenhuis Hoofdverpleegkundige: Françoise Weemaels September 2011 2 WELKOMSTWOORD Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom op het internistisch

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

2014-2015. Az Damiaan. Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie. ZE 230 Pneumologie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE

2014-2015. Az Damiaan. Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie. ZE 230 Pneumologie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE 2014-2015 Az Damiaan Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie ZE 230 Pneumologie INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom op onze

Nadere informatie

Welkom op de afdeling D5 D5.001N

Welkom op de afdeling D5 D5.001N Welkom op de afdeling D5 D5.001N Neurologie bezoek van 14u tot 20u30 kamer 670 t.e.m. 687 van 14u30 tot 15u en van 19u tot 19u30 kamer 682 niet in de voormiddag 057 35 64 51 bij voorkeur tussen 14u en

Nadere informatie

Studentenbrochure Materniteit/Verloskamer Neonatologie

Studentenbrochure Materniteit/Verloskamer Neonatologie Studentenbrochure Materniteit/Verloskamer Neonatologie Hier komt titel van persbericht Versie 2012-2013 Pagina 1 OLV Ziekenhuis Afdeling ve Materniteit Asse Bloklaan 5 1730 Asse Tel. 02 300 62 99 Verwelkoming

Nadere informatie

introductiemap stagiairs verpleegkunde Dagziekenhuis Inwendige geneeskunde

introductiemap stagiairs verpleegkunde Dagziekenhuis Inwendige geneeskunde introductiemap stagiairs verpleegkunde Dagziekenhuis Inwendige geneeskunde 22-06-2016 Introductiemap stagiairs verpleegkunde - Dagziekenhuis inwendige geneeskunde Hartelijk welkom in het Dagziekenhuis

Nadere informatie

De hospitalisatie-afdeling Heelkunde 2 als stageplaats voor studenten.

De hospitalisatie-afdeling Heelkunde 2 als stageplaats voor studenten. De afdeling Heelkunde 2 De hospitalisatie-afdeling Heelkunde 2 als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Heelkunde 2 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.4 Patiëntenpopulatie

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL INW1 I2

AFDELINGSPROFIEL INW1 I2 AFDELINGSPROFIEL INW1 I2 AFDELINGSPROFIEL INW1 I2 Algemene gegevens Clustermanager: Sarah Windey Hoofdverpleegkundige: Chris Felix Mentoren: Silvia, Saar, Muzeyyen, Kylie, Kristel en Anakiz Neurologen:

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

ZE 430 Internistisch Dagziekenhuis

ZE 430 Internistisch Dagziekenhuis 2013 Az Damiaan Mollet Kevin Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie ZE 430 Internistisch Dagziekenhuis INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Beste student In naam van het verpleegkundig team

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE VE 10

INTRODUCTIEBROCHURE VE 10 INTRODUCTIEBROCHURE VE 10 Hoofdverpleegkundige: Els Vandewalle September 2011 2 WELKOMSTWOORD Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom op onze verpleegeenheid. De disciplines

Nadere informatie

introductiemap stagiairs verpleegkunde Dagziekenhuis Geriatrie

introductiemap stagiairs verpleegkunde Dagziekenhuis Geriatrie introductiemap stagiairs verpleegkunde Dagziekenhuis Geriatrie 24-04-2015 Introductiemap stagiairs verpleegkunde - Dagziekenhuis geriatrie Beste student Binnenkort start je je stage op onze dienst, het

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE Neurologie Neuro en Stroke Care Unit

INTRODUCTIEBROCHURE Neurologie Neuro en Stroke Care Unit INTRODUCTIEBROCHURE Neurologie Neuro en Stroke Care Unit Dienst 8 Introductie voor studenten verpleegkunde Inhoud Voorwoord... 3 Voorstelling dienst 8... 4 1.1 Dienst indeling... 5 1.2 Organisatorisch...

Nadere informatie

Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie

Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Praktische info over onze afdeling... 4 3. Ons team... 5 4. Dagschema op de afdeling... 6 5. Enkele weetjes

Nadere informatie

Infobundel studenten verpleegkunde Geriatrie 1

Infobundel studenten verpleegkunde Geriatrie 1 Infobundel studenten verpleegkunde Geriatrie 1 2 Beste student, Welkom op de afdeling geriatrie, in deze infobrochure willen wij je informeren over de dienst. In het ziekenhuis heb je verschillende afdelingen

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Miguel Clustermanager: Nathalie Milliau Hoofdverpleegkundige: Vanessa Van Osselaer Stagementoren: Kimberly,

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE. VE 4 Gastro-hepato-enterologie Medische oncologie

INTRODUCTIEBROCHURE. VE 4 Gastro-hepato-enterologie Medische oncologie INTRODUCTIEBROCHURE VE 4 Gastro-hepato-enterologie Medische oncologie Hoofdverpleegkundige: Sofie Delaey September 2011 2 WELKOMSTWOORD Beste student Het team van verpleegeenheid 4 heet je van harte welkom.

Nadere informatie

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM Welkom op afdeling LCO van campus Sint- Barbara. Een opname

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure Heelkunde 2B5 GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure Heelkunde 2B5 GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Heelkunde 2B5 Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst)

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) 1 1. Inleiding De hoofdverpleegkundige en zijn team heten u van harte welkom op de PAAZ-dienst van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. PAAZ staat voor

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Miquel Verpleegkundig diensthoofd: van de Vijver Lut Hoofdverpleegkundige: Vanessa Van Osselaer Stagementoren:

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE. Oncologisch centrum

INTRODUCTIEBROCHURE. Oncologisch centrum INTRODUCTIEBROCHURE Oncologisch centrum Hoofdverpleegkundige: Nele Nolf September 20 WELKOMSTWOORD Beste student Alvorens je stage op onze verpleegeenheid voor te bereiden, zouden we het aparte karakter

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2 Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure Geriatrie (B2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (B2)... 4 2. Praktische info

Nadere informatie

Beroertezorg. Neurologie

Beroertezorg. Neurologie Beroertezorg Neurologie Inhoudsopgave 1 Wat is een beroerte (CVA)?... 3 2 Wat is een TIA?... 5 3 Alarmsymptomen van een CVA of TIA... 6 4 De acute fase... 7 5 De revalidatiefase... 9 6 Ontslag... 11 7

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN Dienst: Spoed Verantwoordelijke: Pieter Van Turnhout Telefoon: 03 650 50 45 Beste student Deze algemene informatiebrochure bevat nuttige informatie die een eerste houvast kan

Nadere informatie

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Afdeling LC1 T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Afdeling L2: Revalidatie ZNA Stuivenberg

Afdeling L2: Revalidatie ZNA Stuivenberg Informatiebrochure voor studenten Auteur Peggy Van Leemputten Publicatiedatum 1/06/2015 Trefwoorden Studenten VPE L2 1 / 9 Inhoudsopgave Afdeling L2: Revalidatie ZNA Stuivenberg... 1 Informatiebrochure

Nadere informatie

Onthaalbrochure VPE 15 (vroeger verpleegafdeling 5C)

Onthaalbrochure VPE 15 (vroeger verpleegafdeling 5C) Onthaalbrochure VPE 15 (vroeger verpleegafdeling 5C) Oncologie Fysiotherapie AZ Groeninge Campus Loofstraat Loofstraat 43, 8500 Kortrijk 056/63 14 62 Hoofdverpleegkundige: Veronique Vercaempst 2 Voorwoord

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure Interne 1 GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure Interne 1 GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Interne 1 Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL INW5 B1

AFDELINGSPROFIEL INW5 B1 AFDELINGSPROFIEL INW5 B1 AFDELINGSPROFIEL INW5 B1 Algemene gegevens Verpleegkundig diensthoofd: Lieve Quaghebeur Hoofdverpleegkundige: Leemans Dany Verpleegkundigen: 13 Zorgkundigen: 2 Logistieke medewerkers:

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Revalidatie Klinisch (dienst LSPR) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

verpleegeenheid orthopedie

verpleegeenheid orthopedie verpleegeenheid orthopedie Hartelijk welkom in de verpleegeenheid orthopedie Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

SP Neurologie Links. Informatiebrochure studenten

SP Neurologie Links. Informatiebrochure studenten SP Neurologie Links Informatiebrochure studenten Inhoud 1 Algemene gegevens 4 2 Pathologieën en behandelingen 4 2.1 Meest voorkomende pathologieën 4 2.2 De meest voorkomende problemen 4 3 De meest voorkomende

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL SP LOCO2 BE

AFDELINGSPROFIEL SP LOCO2 BE AFDELINGSPROFIEL SP LOCO2 BE Afdelingsprofiel: SP-LOCO2 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Annick Debuysscher Verpleegkundig diensthoofd: Herman Andries / Nathalie Milliau Hoofdverpleegkundige:

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie Patiënteninformatie Welkom op de afdeling pneumologie 2 Inhoud Inhoud... 3 Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Medisch team... 5

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie Onthaalbrochure studenten Pediatrie 1. Welkom! Welkom op onze afdeling pediatrie van het AZ Jan Portaels. Met deze beknopte brochure willen we je wat meer informatie geven over de afdeling. Natuurlijk

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN AFDELING GERIATRIE

INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN AFDELING GERIATRIE INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN AFDELING GERIATRIE Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo - campus Sint-Anna Stenaertberg 3 3800 Sint-Truiden www.sint-trudo.be VOORWOORD Welkom op de eenheid geriatrie campus

Nadere informatie

Afdelingsbrochure dienst Orthopedie (A6)

Afdelingsbrochure dienst Orthopedie (A6) Afdelingsbrochure dienst Orthopedie (A6) Studenteninformatie Versie 1.0 Beste student Binnenkort vat je je stage aan in ons ziekenhuis. Deze brochure bevat alle praktische en nuttige info over de afdeling

Nadere informatie

Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat Tielt Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele

Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat Tielt Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat 84 8700 Tielt intredebegleiding@sintandriestielt.be Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Voorstelling van de dienst 2 3. Verwachtingen

Nadere informatie

introductiemap stagiairs verpleegkunde en vroedkunde Verpleegeenheid Verloskwartier

introductiemap stagiairs verpleegkunde en vroedkunde Verpleegeenheid Verloskwartier introductiemap stagiairs verpleegkunde en vroedkunde Verpleegeenheid Verloskwartier 18-12-2015 Introductiemap stagiairs verpleegkunde-vroedkunde - Verpleegeenheid verloskunde Welkom aan alle studenten

Nadere informatie

INTRODUCTIEBROCHURE. Medische beeldvorming 2

INTRODUCTIEBROCHURE. Medische beeldvorming 2 INTRODUCTIEBROCHURE Medische beeldvorming 2 Hoofdverpleegkundige: Daniël Vandenbussche September 2010 WELKOMSTWOORD Beste student Van harte welkom op de dienst medische beeldvorming. Deze introductiebrochure

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Infobundel stage Pediatrie B4

Infobundel stage Pediatrie B4 Pagina 1 Beste student(e), Hartelijk welkom op de dienst pediatrie van het AZ Monica, campus Deurne. Met deze infobundel willen we je een handleiding meegeven om je stage op een vlotte en leerrijke manier

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL SP Revalidatie BE

AFDELINGSPROFIEL SP Revalidatie BE AFDELINGSPROFIEL SP Revalidatie BE AFDELINGSPROFIEL SP REVA BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Debuysscher Verpleegkundig diensthoofd: Nathalie Milliau Hoofdverpleegkundige: Anneleen Vantomme

Nadere informatie

Intensieve Zorgen Pediatrie. Studentenbrochure

Intensieve Zorgen Pediatrie. Studentenbrochure Intensieve Zorgen Pediatrie Studentenbrochure 01. Inleiding Beste student, Met deze brochure willen we je goed informeren over onze afdeling, medewerkers en patiënten ter voorbereiding van je stage. Uiteraard

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Revalidatie Klinisch T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Hartelijk welkom op de dienst oncologie (hospitalisatie) van het AZ Monica, campus Deurne.

Hartelijk welkom op de dienst oncologie (hospitalisatie) van het AZ Monica, campus Deurne. Beste student(e), Hartelijk welkom op de dienst oncologie (hospitalisatie) van het AZ Monica, campus Deurne. Met deze infobundel willen we je een handleiding meegeven om je stage op een vlotte en leerrijke

Nadere informatie

verpleegeenheid geriatrie

verpleegeenheid geriatrie verpleegeenheid geriatrie Hartelijk welkom in de verpleegeenheid geriatrie Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf van

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure Heelkunde 2B2 GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure Heelkunde 2B2 GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Heelkunde 2B2 Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

SP Revalidatie. Campus Henri Serruys

SP Revalidatie. Campus Henri Serruys 2 Welkom Welkom op de SP-dienst revalidatie van het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV, campus Henri Serruys. Met deze brochure willen wij u graag informeren over de werking van de afdeling SP revalidatie.

Nadere informatie

Dienst specifieke informatie

Dienst specifieke informatie C1 Dienst specifieke informatie Doel: Uniform werken. Structuur in de werkorganisatie op de afdeling brengen. Op een efficiënte en correcte manier zorg bieden aan ptn en hun familie. Streven naar voldoening

Nadere informatie

Trefwoorden STUD_AFD_EL, geriatrie, revalidatie, zelfredzaamheid, multidisciplinair, teamvergadering, multipathologie, communicatie

Trefwoorden STUD_AFD_EL, geriatrie, revalidatie, zelfredzaamheid, multidisciplinair, teamvergadering, multipathologie, communicatie Informatiebrochure voor studenten Auteur Christel Geerts Publicatiedatum 19/09/2016 Trefwoorden STUD_AFD_EL, geriatrie, revalidatie, zelfredzaamheid, multidisciplinair, teamvergadering, multipathologie,

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2

AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 AFDELINGSPROFIEL HEELKUNDE 7 V2 Algemene gegevens Medisch diensthoofd: Dr. Lemmens Hoofdverpleegkundige: De Troyer Kristel Verpleegkundig diensthoofd: Herman Andries en Nathalie

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN Dienst: Inwendige 5 Verantwoordelijke: Katelijn Francken Telefoon: 03 650 50 68 Beste student Deze algemene informatiebrochure bevat nuttige informatie die een eerste houvast

Nadere informatie

Inwendige 1. Infobrochure studenten

Inwendige 1. Infobrochure studenten Inwendige 1 Infobrochure studenten Inhoud 1 Algemene gegevens 3 2 Pathologieën en behandelingen 4 3 Meest voorkomende verpleegactiviteiten 4 3.1 Algemeen en specifiek voor de afdeling 4 4 Multidisciplinaire

Nadere informatie

Welkom op de afdeling D5

Welkom op de afdeling D5 Welkom op de afdeling D5 Neurologie bezoek van 14u tot 20u30 kamer 670 t.e.m. 687 van 14u30 tot 15u en van 19u tot 19u30 kamer 682 niet in de voormiddag 057 35 64 51 bij voorkeur tussen 14u en 15u30 YD5@yperman.net

Nadere informatie

Orthopedie Neurochirurgie INFORMATIE VOOR STUDENTEN

Orthopedie Neurochirurgie INFORMATIE VOOR STUDENTEN Orthopedie Neurochirurgie INFORMATIE VOOR STUDENTEN INHOUD Welkom 3 1. Voorstelling van de dienst 4 1.1 Wat? 4 1.2 Waar? 4 1.3 Wie? 4 1.4 Indeling 5 2. Patiëntenpopulatie 6 3. Werking van de dienst 6 3.1.

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN Dienst: CODA Verantwoordelijke: Ann Schrauwen Telefoon 03 633 20 10 Beste student Deze algemene informatiebrochure bevat nuttige informatie die een eerste houvast kan zijn

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure 1e interne geneeskunde GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure 1e interne geneeskunde GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie 1e interne geneeskunde Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over

Nadere informatie

AFDELING G 3 ZNA Hoge Beuken

AFDELING G 3 ZNA Hoge Beuken Informatiebrochure voor studenten Auteur Lutgart Vandergheynst Publicatiedatum [Publicatiedatum] Trefwoorden [Trefwoorden] 1 / 8 Inhoudsopgave G3 ZNA Hoge Beuken... 1 Informatiebrochure voor studenten...

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE ONTHAALBROCHURE GERIATRIE AFDELING A2 C2 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding. 1 1. Voorstelling afdeling geriatrie. 2 1.1 Doelstelling van uw verblijf. 2 1.2 Multidisciplinair team. 2 2. Werking

Nadere informatie

Studentenbrochure Polikliniek voor Urologie

Studentenbrochure Polikliniek voor Urologie Studentenbrochure Polikliniek voor Urologie Voorstelling van de dienst De polikliniek voor Urologie is gelegen op 0P3. Op onze polikliniek worden de patiënten gezien voor consultatie en worden er ook verschillende

Nadere informatie

Onthaalbrochure Afdeling 3 OB Neurologische revalidatie

Onthaalbrochure Afdeling 3 OB Neurologische revalidatie Onthaalbrochure Afdeling 3 OB Neurologische revalidatie Inhoudstafel Voorstelling ziekenhuis... 3 Voorstelling afdeling... 4 Meest voorkomende pathologieën en behandelingen... 6 Verpleegkundige dagindeling....

Nadere informatie

Inwendige 3. Informatiebrochure studenten

Inwendige 3. Informatiebrochure studenten Inwendige 3 Informatiebrochure studenten Inhoud 1 Algemene gegevens 5 2 Pathologieën en behandelingen 6 2.2 Neurologie: 6 2.3 Ortho-Geriatrie: 6 3 Meest voorkomende verpleeg-activiteiten 7 3.1 Algemeen

Nadere informatie

Dagziekenhuis. 1. Welkom. 2. Contactgegevens van de afdeling: E-mail: Dag1@azalma.be Telefoonnummer: 050/72 83 10

Dagziekenhuis. 1. Welkom. 2. Contactgegevens van de afdeling: E-mail: Dag1@azalma.be Telefoonnummer: 050/72 83 10 Stagemap studenten Dagziekenhuis 1 1. Welkom Uw volgende stageperiode vindt plaats in AZ Alma. De directie en verpleegkundigen van dit regionaal ziekenhuis heten u van harte welkom en hopen op een vruchtbare

Nadere informatie

PAAZ-afdeling INFORMATIE VOOR STUDENTEN

PAAZ-afdeling INFORMATIE VOOR STUDENTEN PAAZ-afdeling INFORMATIE VOOR STUDENTEN INHOUD Welkom 3 1. Structuur van de afdeling 4 2. Aantal erkende bedden 4 3. Doelgroep patiënten 4 4. Specifieke behandelingen/opnames 5 5. Algemene werkwijze op

Nadere informatie

Het multidisciplinaire team

Het multidisciplinaire team Beste patiënt Wij heten u van harte welkom op onze afdeling revalidatie. Met deze brochure willen wij u graag informeren over de dagelijkse werking van de afdeling revalidatie. We raden aan om deze brochure

Nadere informatie

2015-2016. Az Damiaan. Thierry Claeys Céline Vande Vannet Cel begeleiding en retentie. ZE 435 Diagnose 2 INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE

2015-2016. Az Damiaan. Thierry Claeys Céline Vande Vannet Cel begeleiding en retentie. ZE 435 Diagnose 2 INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE 2015-2016 Az Damiaan Thierry Claeys Céline Vande Vannet Cel begeleiding en retentie ZE 435 Diagnose 2 INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Beste student Het team van zorgeenheid 435 / Diagnose 2

Nadere informatie

Verpleegafdeling interne geneeskunde

Verpleegafdeling interne geneeskunde Verpleegafdeling interne geneeskunde Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling voor interne geneeskunde. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, verpleegkundigen, kinesisten,

Nadere informatie

Verpleegeenheid G3: Informatiebrochure

Verpleegeenheid G3: Informatiebrochure Verpleegeenheid G3: Informatiebrochure Informatiebrochure ontwikkeld door Tom Schiepers en Elisabeth Schroeder in het kader van de bachelorproef, opleiding Professionele Bachelor in de Verpleegkunde, aan

Nadere informatie

Verpleegafdeling geriatrie Torhout

Verpleegafdeling geriatrie Torhout Verpleegafdeling geriatrie Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling. Op de dienst geriatrie kunnen ouder wordende patiënten met een complexe problematiek terecht. Een multidisciplinair

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN Dienst: Geriatrie 2 Verantwoordelijke: Guy De Swerdt Telefoon: 03 298 10 60 Beste student Deze algemene informatiebrochure bevat nuttige informatie die een eerste houvast kan

Nadere informatie

Coda. Informatiebrochure studenten

Coda. Informatiebrochure studenten Coda Informatiebrochure studenten Inhoud 1 Algemene gegevens 3 2 Pathologieën en behandelingen 4 3 Meest voorkomende verpleeg-activiteiten 4 3.1 Algemeen 4 3.2 Specifiek voor de afdeling 4 4 Verwachtingen

Nadere informatie

De afdeling Heelkunde 1

De afdeling Heelkunde 1 De afdeling Heelkunde 1 De verpleegafdeling Heelkunde 1 als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Heelkunde 1 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3 Patiëntenpopulatie 37 2

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure Radiologie GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure Radiologie GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Radiologie Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten

Onthaalbrochure studenten Onthaalbrochure studenten Materniteit / Verloskamer Neonatologie Pagina 1 Hier komt titel van persbericht Inhoudstafel 1. Voorwoord 2. Voorstelling van de afdeling 2.1 Multidisciplinair team 2.2 Architectuur

Nadere informatie

Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie

Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling voor

Nadere informatie

afdelingsbrochure Inwendige afdeling 1 (D1) ziekenhuis maas en kempen

afdelingsbrochure Inwendige afdeling 1 (D1) ziekenhuis maas en kempen afdelingsbrochure Inwendige afdeling 1 (D1) ziekenhuis maas en kempen Welkom op de afdeling Inwendige Geneeskunde (D1) Wij heten u en uw familie van harte welkom op onze afdeling. Om uw verblijf zo vlot

Nadere informatie

Verpleegafdeling Dagkliniek heelkunde / Slaapunit

Verpleegafdeling Dagkliniek heelkunde / Slaapunit Verpleegafdeling Dagkliniek heelkunde / Slaapunit 1. Opdracht De dagkliniek heelkunde heeft als opdracht niet-dringende heelkundige ingrepen uit te voeren dat op één dag kunnen plaats vinden. De dagkliniek

Nadere informatie

hospitalisatieafdeling Geriatrie

hospitalisatieafdeling Geriatrie hospitalisatieafdeling Geriatrie Van harte welkom op de Geriatrie! Van harte welkom op de afdeling geriatrie. Met deze informatiefolder wensen wij u praktische informatie te geven over uw hospitalisatie

Nadere informatie

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten 1 Voorwoord Beste nieuwe medewerker, Beste student, Welkom bij de diëtisten. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

De afdeling Heelkunde 2

De afdeling Heelkunde 2 De afdeling Heelkunde 2 De hospitalisatieafdeling Heelkunde 2 als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Heelkunde 2 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.4 Patiëntenpopulatie

Nadere informatie