VOLWASSENENONDERWIJS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOLWASSENENONDERWIJS"

Transcriptie

1 VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: modulaire opleiding Onderwijsvorm: TSO 3 Studiegebied: Auto Opleiding: AUTOTECHNIEK Module D Garage-administratie D-4 Sociale wetgeving TV 40 lt Leerplannummer: 2004/654M Nummer Inspectie: 03-04/1042/G (vervangt 01-02/285/G)

2

3

4

5

6

7 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 1 INHOUD Visie...2 Beginsituatie...3 Algemene doelstellingen...4 Leerplandoelstellingen / leerinhouden...5 Sociale Wetgeving...5 Methodologische wenken...8 Pedagogisch-didactische wenken...8 Didactische hulpmiddelen...8 Evaluatie...9 Bibliografie... 10

8 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 2 VISIE Sociaal recht is geen vaststaand gegeven. Het is het product van de economische, sociale en politieke evolutie van België. Het steeds aanpassen van de cursussen aan deze actualiteit en informatie via het internet is een constante bekommernis van de lesgevers. De verbondenheid met het beroep is essentieel, waarmee in deze lessen dan ook een aanknopingspunt gezocht wordt. Er wordt daarbij uitgegaan van een bedrijf in de buurt of van het werkterrein van de cursisten, welk voor hen een bekend uitgangspunt is.

9 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 3 BEGINSITUATIE De cursisten hebben geen specifieke voorkennis van de sociale wetgeving. Profilering van de groep. Op een enkeling na kunnen al de cursisten op biologisch vlak als volwassenen beschouwd worden Vele cursisten behoren buiten de school tot totaal verschillende leefwerelden, met verschillende beroepen, interesses en hobby s.

10 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 4 ALGEMENE DOELSTELLINGEN Een degelijke algemene vorming verwerven betreffende de sociale wetgeving. Belangstelling verwerven voor het opvolgen van de sociale wetgeving. Inzicht verwerven in de complexiteit van het sociaal wetgevend gebeuren. Zin voor vaktaalgebruik en vakterminologie verwerven. Verantwoordelijkheid, plichtsbesef en zin voor initiatief verwerven. Kostenbewust en tijdsbewust leren denken en werken. Nauwkeurigheid bij de verwerking van de gegevens verwerven.

11 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 5 LEERPLANDOELSTELLINGEN / LEERINHOUDEN SOCIALE WETGEVING De cursisten LEERPLANDOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN 1 kennen de belangrijkste vakorganisaties onderscheiden de verschillende instellingen voor sociaal overleg kunnen een collectieve arbeidsovereenkomst toelichten voor de verschillende niveau s kennen de procedures voor collectieve arbeidsgeschillen kennen de procedures voor individele arbeidsgeschillen kennen de verschillende arbeidsrechtbanken hun doel kennen de belangrijkste vakbonden 2 kunnen de wet op de arbeidsovereenkomsten interpreteren en toelichten kennen het belang en onderscheid tussen een arbeidscontract en een aannemingscontract kenen de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten kennen de geldigheidsvereisten van een arbeidsovereenkomst kunnen een proefcontract interpreteren/opstellen kennen het onderscheid van proefcontract voor bedienen en voor werklieden 1 Sociale verstandhouding vakorganisaties en werknemers instellingen voor sociaal overleg - op nationaal vlak - op regionaal vlak - het overleg in de sectoren - op het vlak van de onderneming Collectieve arbeidsovereenkomst - nationaal - interprofessioneel - per bedrijfstak - per onderneming Arbeidsgeschillen en arbeidsrechtbanken - collectieve geschillen - individuele verschillen De vakbonden 2 Arbeidsrecht Wet op de arbeidsovereenkomsten Gemeenschappelijke bepalingen - arbeidscontracten en aannemingscontracten - belang en onderscheid Soorten arbeidsovereenkomsten Geldigheidsvereisten Proefcontract - voor werklieden - voor bedienden

12 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 6 De cursisten LEERPLANDOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN kennen de voornaamste verplichtingen uitgaande van het arbeidsrecht van zowel werkgever als werknemer kennen de modaliteiten van een schorsing weten wat het einde van een arbeidsovereenkomst inhoudt voor arbeiders en bedienen voor de verschillende systemen kunnen andere arbeidsovereenkomsten toelichten kennen de wetgeving i.v.m. vakantiejobs en bijverdiensten voor studenten Verplichtingen - van de werknemer - van de werkgever Schorsing van de arbeidsovereenkomst - oorzaken - loonregeling - wederinstorting of hervalling - recht/geen recht op een vergoeding - schorsingsredenen enkel voor werklieden Einde van de arbeidsovereenkomst - opzegging - arbeiders -bedienden - tegenopzeg - verstrijken van de overeenkomst - eenzijdige verbreking of ontslag zonder opzeg - willekeurige afdanking - langdurige overmacht -overlijden van de werknemer - wederzijds akkoord Andere arbeidsovereenkomsten - handelsvertegenwoordigers - dienstbodecontract - arbeidsovereenkomst voor studenten -interim-arbeid -deeltijdse arbeid - leerovereenkomst of leercontract - leerovereenkomst in de middenstandsopleiding -industriële leerovereenkomst Vakantiejobs en bijverdiensten voor studenten - wie is student? - arbeidsovereenkomst voor studenten - sociale zekerheidsbijdragen - ziekteverzekering - kinderbijslag - fiscale gevolgen

13 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 7 De cursisten LEERPLANDOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN kunnen de arbeidsreglementering toelichten kennen de betaalde feestdagen zien het nut in van preventie en bescherming 3 kunnen de sociale zekerheid voor werknemers situeren kennen de structuur van de sociale zekerheid hebben inzicht in de administratieve organisatie van de sociale zekerheid hebben inzicht in de kostprijs van de sociale zekerheid situeren de verschillende sectoren binnen de sociale zekerheid en kunnen deze op het internet terugvinden lichten de sociale zekerheid toe i.v.m. het ZIV lichten de sociale zekerheid toe i.v.m. de werkloosheid lichten de sociale zekerheid toe i.v.m. de pensioenen lichten de sociale zekerheid toe i.v.m. de gezinsbijslag lichten de sociale zekerheid toe i.v.m. het vakantiegeld lichten de sociale zekerheid toe i.v.m. beroepsziekten lichten de sociale zekerheid toe i.v.m. arbeidsongevallen Arbeidsreglementering - het arbeidsreglementen - arbeidswet - bescherming van het loon - betaalde feestdagen - preventie en bescherming 3 De Sociale Zekerheid De Sociale Zekerheid voor werknemers Wat? Structuur Administratieve organisatie Kostprijs Sectoren: - ZIV - Werkloosheid - Pensioenen - Gezinsbijslag - Vakantiegeld - Beroepsziekten - Arbeidsongevallen 4 hebben notie van residuaire stelsels 4 Residuaire stelsels 5 lichten het sociaal statuut van de zelfstandige toe kunnen via het internet het sociaal statuut van de zelfstandige terugvinden en opvolgen 6 kennen de wettelijke verplichtingen bij de aanwerving van personeel kunnen via het internet de wettelijke verplichtingen bij het aanwerven van personeel terugvinden en opvolgen 5 Sociaal statuut van de zelfstandige 6 Wettelijke verplichtingen bij het aanwerven van personeel

14 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 8 METHODOLOGISCHE WENKEN PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN Sociaal recht is geen vaststaand gegeven. Het is het product van de economische, sociale en politieke evolutie van België. Dit leerplan is dan ook een minimum leerplan waarbij steeds aanpassen van de cursussen aan de actualiteit een constante bekommernis van de lesgevers moet zijn. In de lessen dient een aanknopingspunt gezocht te worden met het beroep van de cursisten waarbij bij voorkeur wordt uitgegaan van een bedrijf in de buurt of van het werkterrein van de cursisten, welk voor hen een bekend/vertrouwd uitgangspunt kan en zal zijn. Samenwerking met bepaalde sectoren wordt aanbevolen om deze sectoren te bespreken. Opzoeken op het internet van bepaalde wetten en organisaties is aanbevelenswardig. DIDACTISCHE HULPMIDDELEN 1 Computer met internetverbinding wetboeken sociaal- en arbeidsrecht informatie over de vakorganisaties, de vakbonden en de sectoren 1 Inzake veiligheid is de volgende wetgeving van toepassing: - Codex - ARAB - AREI - Vlarem. Deze wetgeving bevat de technische voorschriften die in acht moeten genomen worden m.b.t.: - de uitrusting en inrichting van de lokalen; - de aankoop en het gebruik van toestellen, materiaal en materieel. Zij schrijven voor dat: - duidelijke Nederlandstalige handleidingen en een technisch dossier aanwezig moeten zijn; - alle gebruikers de werkinstructies en onderhoudsvoorschriften dienen te kennen en correct kunnen toepassen; - de collectieve veiligheidsvoorschriften nooit mogen gemanipuleerd worden; - de persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig moeten zijn en gedragen worden, daar waar de wetgeving het vereist.

15 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 9 EVALUATIE Het leerplan voorziet niet in concrete opdrachten. Opgaven moeten opgesteld worden in functie van de te bereiken doelstellingen, de beschikbare tijd en de voorhanden zijnde documentatie en leermiddelen. De module wordt afgesloten met een schriftelijke proef, al dan niet aangevuld met opzoekingswerk, waarbij het gebruik van het internet, wetboeken of andere documentatie- en informatiebronnen.

16 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 10 BIBLIOGRAFIE Aanwerven, Tewerkstellen en Ontslaan ATO, Kluwer losbl. Engager, Occuper, Licencier EOL, Kluwer losbl. Codex Arbeidsrecht (R. Blanpain), Die Keure (jaarlijkse editie, vanaf 1999 door C. Engels, P. Humblet & W. Van Eeckhoutte) Wetgeving Arbeidsrecht (O. Vanachter), Kluwer rechtswetenschappen (vanaf 1999) W. VAN EECKHOUTTE, Sociaal compendium: Arbeidsrecht met fiscale notities, (2 banden) 2002, Kluwer / Ced Samsom W. VAN EECKHOUTTE, Compendium social: Droit du travail contenant des notations fiscales, 2001, Ced Samsom W. VAN EECKHOUTTE, Arbeidsrecht 2000, Kluwer P. HUMBLET & M. RIGAUX (ed.), Synopsis van het Belgisch arbeidsrecht, 2002, Intersentia R. BLANPAIN, Arbeidsrecht in hoofdlijnen, 1999, Maklu R. BLANPAIN & O. VANACHTER, Schets van het Belgisch arbeidsrecht, 1998, Die Keure P. DENIS, Droit du travail, 1992, UCL, Larcier M. RIGAUX e.a. (ed.), Algemene beginselen van het Belgisch arbeidsrecht 1+2, 1993, Kluwer.STEYAERT, Arbeidsovereenkomst, 1990, APR, Story M. WEYNS, Arbeidsovereenkomstengids, 2000, Ced Samsom HERMAN, Schorsing van de individuele arbeidsovereenkomst, 2000, Die Keure S. LIEVENS e.a., De dokter wikt, de baas beschikt: geschikt of ongeschikt? Medisch-juridische aspecten bij aanwerving, 2002, Die Keure H. DERYCKE & H. VAN HOOGENBEMT (ed.), Vechten om talent: analyse van juridische actiemiddelen, 2002, Die Keure F. BLOMME, Praktijkboek arbeidsduurreglementering, Vandenbroele losbl M. DE VOS, Loon naar Belgisch arbeidsovereenkomstenrecht, 2001, Maklu (een indrukwekkende klepper)l. LIEVENS & B. ADRIAENS, Alternatief voor loon: 10 voordelen nader toegelicht, 2001, Mys & Breesch J. VAN STEENBERGE e.a. (ed.), Het loonbegrip, 1995, Die Keure J. DE WORTELAER, Financiële participatie en loon, 1996, Mys & Breesch E. MAES, Jaarlijkse vakantie, 2003, Ced Samsom D. RYCKX & J NIETVELT, Actuele problemen van jaarlijkse vakantie, 2001, Intersentia P. BRAEKMANS, De sociale documenten: van personeelsregister tot Dimona, 2002, Ced Samsom Ontslagzakboekje (laatste ed.) Handboek Ontslag, CED Samsom losbl. C.A.O.-recht, Kluwer losbl. C.A.O. Verzameling, Ced Samsom losbl. L. ELIAERTS, Beschermde werknemers: ondernemingsraad en comité voor preventie en bescherming op het werk, 2002, Larcier P. GEVERS (ed.), Personeelsmanagement en arbeidsverhoudingen, 1994, Die Keure BVA, Statuut werkman-bediende, 1992, Die Keure K. FEREMANS, Beroepsloopbaanonderbreking en tijdskrediet in de privésector, 2002, Larcier J. PETIT, De arbeidstijdregeling, 2001, Die Keure F. TILLEMAN, Tijdelijke arbeid, uitzendarbeid en terbeschikkingstelling van werknemers, 1992, Kluwer

17 OSP TSO 3 3e graad studiegebied AUTOTECHNIEK 11 Arbeidsbescherming, Ced Samsom losbl. ARAB (Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming) (=RGPT), UGA losbl. O. VANACHTER (ed.), De Welzijnswet werknemers: de wet van 4 augustus 1996, 1997, Intersentia O. VANACHTER (ed.), De Welzijnswet werknemers: de uitvoeringsbesluiten, 1999, Intersentia Personeel, Lonen en Sociale Wetten, CED Samsom (losbl., sinds 1996 ook op CD-ROM) Sociaal zakboekje (laatste ed.) Bibliografie van het Belgisch sociaal recht, (4 vols: 1980, 1985, 1988, 1994), Kluwer W VAN EECKHOUTTE, Sociaal compendium, (Kluwer +) Ced Samsom M. COPPENS, Handboek sociaal recht, 2002, Academia Press Gent H. LENAERTS, Inleiding tot het sociaal recht, 1995, Kluwer Cyclus Delva 1996, Sociaal recht: niets dan uitdagingen, 1996, Mys & Breesch Cyclus Delva 1986, Actuele problemen van sociaal recht, in TPR 24(1987)1+2 M. STROOBANT (ed.), 50 jaar Sociaal pact, 1995, Maklu

Vormingscyclus Gent. Sociale Wetgeving een praktische benadering

Vormingscyclus Gent. Sociale Wetgeving een praktische benadering Vormingscyclus 2016-2017 Gent Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

Vormingscyclus Gent. Sociale Wetgeving een praktische benadering

Vormingscyclus Gent. Sociale Wetgeving een praktische benadering Vormingscyclus 2014-2015 Gent Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

Vormingscyclus 2015-2016 Gent. Sociale Wetgeving...... een praktische benadering

Vormingscyclus 2015-2016 Gent. Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Vormingscyclus 2015-2016 Gent Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto VSKO Leerplan OPLEIDING Zwevende module Modulair Studiegebied Auto Goedkeuringscode 2010/149/6//D 31 januari 2010 Administratieve groep: 34630 / 34631 Gevaarlijke Stoffen 40 Leerplan Zwevende module Studiegebied

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2019-2020 Leuven...... een praktische benadering Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2019-2020.ACiORIAAcademy Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 1

Inhoud. Inleiding... 1 Inhoud Inleiding... 1 1. Algemene (civielrechtelijke) wijzen van beëindiging... 3 1.1. Wederzijdse toestemming... 3 1.2. Overmacht... 5 1.2.1. Wat is beëindigende overmacht?... 5 1.2.2. Bedrijfsbranden

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland

Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding 6 Minimumloon

Nadere informatie

INHOUD. A. HIËRARCHIE VAN DE RECHTSBRONNEN...1 1 Cass. 13 februari 1984, Arr. Cass. 1983-84, 721...1 2 Cass. 5 juni 2000, Arr. Cass. 2000, 1034...

INHOUD. A. HIËRARCHIE VAN DE RECHTSBRONNEN...1 1 Cass. 13 februari 1984, Arr. Cass. 1983-84, 721...1 2 Cass. 5 juni 2000, Arr. Cass. 2000, 1034... INHOUD I. ALGEMEEN...1 A. HIËRARCHIE VAN DE RECHTSBRONNEN...1 1 Cass. 13 februari 1984, Arr. Cass. 1983-84, 721...1 2 Cass. 5 juni 2000, Arr. Cass. 2000, 1034...3 B. GELIJKE BEHANDELING...12 3 H.v.J. 13

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2017-2018 Brussel Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2017-2018.ACiORIAAcademy Doelstelling van de opleiding U wordt

Nadere informatie

Vormingscyclus Hasselt. Sociale Wetgeving een praktische benadering

Vormingscyclus Hasselt. Sociale Wetgeving een praktische benadering Vormingscyclus 2016-2017 Hasselt Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

Vormingscyclus Antwerpen. Sociale Wetgeving een praktische benadering

Vormingscyclus Antwerpen. Sociale Wetgeving een praktische benadering Vormingscyclus 2015-2016 Antwerpen Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel Pegasus als dienstverlenende vzw biedt de mogelijkheid aan de NGO's om het beheer van hun expat dossiers maar ook het beheer van hun Belgisch personeel doen op te volgen op voorwaarde dat ze van de PC

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2018-2019 Leuven Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2018-2019.ACiORIAAcademy Doelstelling van de opleiding U wordt

Nadere informatie

DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT

DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDS STATUUT Dirk Heylen Ludo Vermeulen Ivo Verreyt Antwerpen Cambridge De beëindiging

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2018-2019 Antwerpen Sociale Wetgeving...... een praktische benaderi ng Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2018-2019.ACiORIA Academy Doelstellingvan de opleiding U wordt

Nadere informatie

PERSONEELSBESLISSINGEN

PERSONEELSBESLISSINGEN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 3: PERSONEELSBESLISSINGEN Indeling: 1. Juridisch kader 1.1. Schorsing van de arbeidsovereenkomst 1.2. Einde van de arbeidsovereenkomst 1.3. Wetgeving op de arbeidsduur 2.

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2018-2019 Gent Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2018-2019.ACiORIA Academy Doelstelling van de opleiding U wordt iedere

Nadere informatie

Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités (B.S. 15.I.1969) 65

Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités (B.S. 15.I.1969) 65 INHOUDSTAFEL Woord vooraf Inhoudsoverzicht Inhoudstafel III V VII I. ARBEIDSRECHT Wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven (B.S. 27/28.IX.1948) (uittreksel: art. 14-36) 3 Wet

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: Onderwijsvorm: Onderwijsniveau: Graad: Duur: Studiegebied: lineaire opleiding Secundair onderwijs BSO tweede graad 1 - jarige cyclus Handel Opleiding: DACTYLOGRAFIE (KO)

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2019-2020 Gent...... een praktische benadering Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2019-2020.ACiORIA Academy Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2017-2018 Gent Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2017-2018.ACiORIA Academy Doelstelling van de opleiding U wordt iedere

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Starten met personeel als huisarts Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Voorstelling SD Worx Agenda - Arbeider of bediende - Het eenheidsstatuut - De loonlijn - Tewerkstellingsmaatregelen - Ziekte

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers

Rechten en plichten werkgevers en werknemers BBZ Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in Nederland Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding

Nadere informatie

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht Guido Lamal Advocaat-Vennoot Curia 1. RSZ op beëindigingsvergoedingen 2. Wet Eenheidsstatuut 3. CAO nr. 109 4. Opzeggingsvergoeding in geval van vermindering van arbeidsprestaties

Nadere informatie

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED 1/6 Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de arbeids en loonvoorwaarden in 2013 en 2014 Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Boekhouden modulenaam Sociale wetgeving code module C1 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud link

Nadere informatie

Afdeling 1. Psychosociale risico s op het werk: een prangend maatschappelijk probleem 1. Afdeling 2. en uitdaging voor het (sociaal) recht 2

Afdeling 1. Psychosociale risico s op het werk: een prangend maatschappelijk probleem 1. Afdeling 2. en uitdaging voor het (sociaal) recht 2 INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF door Anne Van Regenmortel XI DEEL 1. PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK MET BIJZONDERE AANDACHT VOOR STRESS EN BURN-OUT. OVER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE WERKGEVER EN ANDERE

Nadere informatie

een gewaarborgd maandloon aan sommige bedienden in geval van arbeidsongeschiktheid

een gewaarborgd maandloon aan sommige bedienden in geval van arbeidsongeschiktheid Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 Koninklijk besluit tot aanwijzing van de personen die met een leidende functie of met een vertrouwenspost zijn bekleed in de particuliere sectors van s lands bedrijfsleven,

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2017-2018 Antwerpen Sociale Wetgeving...... een praktische benaderi ng Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2017-2018.ACiORIA Academy Doelstellingvan de opleiding U wordt

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord... v Afkortingen... xix DEEL I. INLEIDING. Hoofdstuk 1. Wat is sociaal recht?... 3

INHOUD. Voorwoord... v Afkortingen... xix DEEL I. INLEIDING. Hoofdstuk 1. Wat is sociaal recht?... 3 INHOUD Voorwoord................................................................ v Afkortingen............................................................. xix DEEL I. INLEIDING Hoofdstuk 1. Wat is sociaal

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2019-2020 Diepenbeek...... een praktische benaderi ng Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2019-2020.ACiORIA Academy Doelstellingvan de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: Onderwijsvorm: Duur: Categorie: Afdeling: Vakken: Lineaire organisatie HOKTSP 1-jarige cyclus Technisch MICROPROCESSOREN - Specialisatiejaar Microprocessoren 2 lt Computer

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { INHOUDSOPGAVE EDITORIAAL... 3 U WORDT WERKGEVER... 4 U WERFT PERSONEEL AAN... 6 SOCIALE FORMALITEITEN... 7 DAGELIJKSE FORMALITEITEN TIJDENS DE TEWERKSTELLING

Nadere informatie

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto VSKO Leerplan OPLEIDING Zwevende module Modulair Studiegebied Auto Goedkeuringscode: 2010/149/6/D 31 januari 2010 Leerplan Zwevende module Studiegebied Auto 31.01.2010 2 Naam Code Lestijden Vak Gevaarlijke

Nadere informatie

Inhoudstafel. Voorwoord 15 Eenheidsstatuut 17 Structuur 19 Afbakening 21. Deel I Vóór de beëindiging 23

Inhoudstafel. Voorwoord 15 Eenheidsstatuut 17 Structuur 19 Afbakening 21. Deel I Vóór de beëindiging 23 Voorwoord 15 Eenheidsstatuut 17 Structuur 19 Afbakening 21 Deel I Vóór de beëindiging 23 Inleiding 25 Hoofdstuk 1. Ontslagmacht 27 Hoofdstuk 2. Ontslagbeperkingen 29 Hoofdstuk 3. Ontslagverboden 31 Afdeling

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

Nr januari 2016

Nr januari 2016 Nr. 216 14 januari 2016 Belgisch Staatsblad Wijzigingen betaald educatief verlof in Vlaanderen Naar aanleiding van de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden van de federale overheid overgeheveld

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts Agenda Voorstelling SD Worx Arbeider of Bediende? Het Eenheidsstatuut Ziekte De loonlijn Tewerkstellingsmaatregelen Formaliteiten Interessante

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

4. Het Belgische arbeidsrecht

4. Het Belgische arbeidsrecht 4. Het Belgische arbeidsrecht In het Belgische arbeidsrecht bestaat er een verschil tussen een arbeider en een bediende. Een arbeider verricht in hoofdzaak handenarbeid. Een bediende verricht in hoofdzaak

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... v. AFKORTINGEN... xix

Inhoud. VOORWOORD... v. AFKORTINGEN... xix VOORWOORD............................................................. v AFKORTINGEN........................................................... xix DEEL I. INLEIDING WAT IS SOCIAAL RECHT?..................................................

Nadere informatie

INFORMATIESESSIE. Inhoud

INFORMATIESESSIE. Inhoud INFORMATIESESSIE Wet van 26/12/2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen Inhoud Berekening

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden

Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden Invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden - inzake de opzeggingstermijnen en proefperioden Als U het misschien al weet verscheen op 26 december 2013 de nieuwe wet betreffende de invoering

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen

Arbeidshof Antwerpen. Data Inleidingszittingen Antwerpen. Data Inleidingszittingen Hasselt. Data vroegste vaststellingen Arbeidshof Antwerpen De data voor inleidingszittingen en data tot het bekomen van een vaststelling vindt u terug door op de volgende titels te drukken: Data Inleidingszittingen Antwerpen Data Inleidingszittingen

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e BSO TWEEDE GRAAD vak TV ELEKTRICITEIT 1 u/week IT-e 2000/057 (vervangt 98036) 1 2 e graad SO Vak: ELEKTRICITEIT TV 1 ste jaar: 1u/w 2 de jaar: 1u/w BEGINSITUATIE VOOR HET VAK Voor het vak elektriciteit

Nadere informatie

Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 II. ARBEIDSOVEREENKOMSTEN 21

Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 II. ARBEIDSOVEREENKOMSTEN 21 Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 Koninklijk besluit tot aanwijzing van de personen die met een leidende functie of met een vertrouwenspost zijn bekleed in de particuliere sectors van s lands bedrijfsleven,

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE ONDERNEMINGEN, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 BIS VAN 10 NOVEMBER

Nadere informatie

5. EEN VERGELlJKING MET DE BESTAANDE WETGEVING

5. EEN VERGELlJKING MET DE BESTAANDE WETGEVING 5. EEN VERGELlJKING MET DE BESTAANDE WETGEVING 5.1. Inleiding Uit de sociale verplichtingen uiteengezet in punt 2.1.1. en 2.1.2., blijkt dat de thans beschikbare informatie aanwezig is maar dat een ordening

Nadere informatie

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014

Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Blijf met ons aan de spits van het sociaal recht 50 2013 6 t.e.m. 12 december Het eenheidsstatuut: opzeggingstermijnen voor werknemers al in dienst vóór 1 januari 2014 Wetsontwerp betreffende de invoering

Nadere informatie

Zorgnetwerken en arbeidsrecht: instructierecht

Zorgnetwerken en arbeidsrecht: instructierecht Zorgnetwerken en arbeidsrecht: instructierecht Sabine Vanoverbeke Joris De Keersmaeker I. Overzicht 1. Inleiding 2. Netwerken juridische kwalificatie 3. Netwerken - arbeidsrechtelijke 4. Arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst

Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst Helpdesk Sociaal Statuut Onthaalouders Linda Thielemans Sociaal Fonds voor de sector Opvang van Kinderen vzw Vlaamse social-profitfondsen

Nadere informatie

Knipperlichten Sociaal Recht

Knipperlichten Sociaal Recht Knipperlichten Sociaal Recht 25 februari 2010 Edward Carlier Advocaat www.reliancelaw.be Overzicht nieuwigheden 2009 1. Recht op individuele voortzetting collectieve ziekteverzekering; 2. Verhoogde ontslagkost

Nadere informatie

Memento Personeelsadministratie

Memento Personeelsadministratie Memento Personeelsadministratie Redactie: Kathy Bergen Ilona De Boeck Kathy De Taeye Aurélie Dubois Stéphanie Gabriel Annick Georges Axelle Gerday Caroline Pagano Ellen Roziers Virginie Van den Bril Nicole

Nadere informatie

DE ONDERNEMINGSRAAD SOCIALE BEVOEGDHEDEN

DE ONDERNEMINGSRAAD SOCIALE BEVOEGDHEDEN DE ONDERNEMINGSRAAD SOCIALE BEVOEGDHEDEN 1 agenda Juridische basis Concepten 1. Informatie-opdrachten 2. Raaplegingsopdrachten 3. Beslissingsopdrachten 4. Toezichthoudende en controle-opdrachten Voorbeelden

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding 1. Titel I De wettelijke vakantie

Inhoudstafel. Inleiding 1. Titel I De wettelijke vakantie Inhoudstafel Inleiding 1 Titel I De wettelijke vakantie Hoofdstuk I Gemeenschappelijke bepalingen 5 Basisprincipes 5 1. Dienstvoorwaarden 5 2. Een recht en zelfs een verplichting! 6 3. Een dwingend wettelijk

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied

HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied Paritair Comité voor de voedingsnijverheid 1180003 Bakkerijen (grote en kleine) / kleine banketbakkerijen, eventueel met consumptiesalon / kleine (ambachtelijke) roomijsfabrikant / kleine (ambachtelijke)

Nadere informatie

Sint - Gummaruscollege Lier SOCIALE WETGEVING. J. Van Looy. Klas: Schooljaar: Naam en adres:

Sint - Gummaruscollege Lier SOCIALE WETGEVING. J. Van Looy. Klas: Schooljaar: Naam en adres: 1 Sint - Gummaruscollege Lier SOCIALE WETGEVING J. Van Looy Klas: Schooljaar: Naam en adres: SOCIALE WETGEVING Naam: Klas: Nummer: Schooljaar 2001-2002 Inhoud Inleiding Sociale verstandhouding Deel 1:

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 3 Ploegenpremies... 4 Arbeid op zon en feestdag... 4 Overuren...

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen de ondergetekenden : de werkgever : vertegenwoordigd door de student : Geboren op / / te wordt overeengekomen hetgeen volgt : Artikel 1 : De werkgever werft de

Nadere informatie

Telewerk, in 10 vragen!

Telewerk, in 10 vragen! Telewerk, in 10 vragen! Dag van de Payroll Professional 2017 Nicole Meersman 05/10/2017 Naam groepje Woordvoerder 1 1. Wat is thuiswerk en wat is het verschil met telewerk? 2. Wat is het verschil tussen

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 4 Ploegenpremies... 5 Arbeid op zon en feestdag... 5 Overuren...

Nadere informatie

Juridische aspecten van flexibel werken (Koen Hoogwijs) Koen

Juridische aspecten van flexibel werken (Koen Hoogwijs) Koen Juridische aspecten van flexibel werken (Koen Hoogwijs) Koen Inhoudstafel Flexibiliteit binnen contracten onbepaalde duur Contracten bepaalde duur Uitzendarbeid Projectcontracten Zelfstandigenstatuut Thuis-

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 22 VAN 26 JUNI ------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 22 VAN 26 JUNI ------------------------------ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 22 VAN 26 JUNI 1975 BETREFFENDE HET ONTHAAL EN DE AANPASSING VAN DE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING ------------------------------ Gelet op de wet van 20 juli 1961 ter

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling SoCompact Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse www.bellaw.be Onderwerp Wet op het eenheidsstatuut schaft het proefbeding af Datum 18 december 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document

Nadere informatie

I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN --------------- Nr. 1 12.02.1970 Cao betreffende het afwijkingsbeding van niet-mededinging 03.04.1970 Niet algemeen

Nadere informatie

Sociaal Wetboek - Arbeidsrecht 2017

Sociaal Wetboek - Arbeidsrecht 2017 Sociaal Wetboek - Arbeidsrecht 2017 Deze uitgave is bijgewerkt tot 1 januari 2017. Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk 2017 Wolters Kluwer Belgium NV Ragheno Business Park Motstraat 30 B 2800

Nadere informatie

Coll0ectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2010 ( )... 6

Coll0ectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2010 ( )... 6 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Bepalingen met betrekking tot de nachtarbeid van toepassing op vol- en deeltijdse werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van afdeling 4 van

Nadere informatie

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ...

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ... Thema 1: De kern van het ondernemen overheid klanten leveranciers leefomgeving onderneming werknemers... mede-eigenaars drukkingsgroepen en actiecomités U Ondernemen doet iemand in de eerste plaats uit

Nadere informatie

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering 1 NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering De nieuwe reglementering is van toepassing op de arbeidsovereenkomsten waarvan de uitvoering is ingegaan vanaf 1

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE SOCIALE GEVOLGEN VAN DE INVOERING VAN NIEUWE TECHNOLOGIEEN ------------------ Gelet op de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT Vergoedingswijzen in de creatieve sector Christine Nozaradan STUK, Leuven 16 december 2014 Statuut? Beroepsactiviteit Werknemer Zelfstandige Ambtenaar 2 Statuut? Artistieke

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 10 VAN 8 MEI 1973 BETREFFENDE HET COLLECTIEF ONTSLAG, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREEN-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 10 VAN 8 MEI 1973 BETREFFENDE HET COLLECTIEF ONTSLAG, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREEN- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 10 VAN 8 MEI 1973 BETREFFENDE HET COLLECTIEF ONTSLAG, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREEN- KOMSTEN NR. 10 BIS VAN 2 OKTOBER 1975, NR. 24 VAN 2 OKTOBER 1975,

Nadere informatie

BOEKDEEL I. Deel 3. Strafrecht. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 2. Staatsrecht. Deel 4. Burgerlijk recht

BOEKDEEL I. Deel 3. Strafrecht. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 2. Staatsrecht. Deel 4. Burgerlijk recht Algemene inhoudstafel Boekdeel I BOEKDEEL I Algemene inhoudstafel Boekdeel I........... Algemene inhoudstafel Boekdeel II.......... Zie afzonderlijk verkrijgbaar Boekdeel II Algemene inhoudstafel Boekdeel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbeidsrecht APRIL 2012 DE SOCIALE VERKIEZINGEN KOMEN DICHTERBIJ

Nieuwsbrief Arbeidsrecht APRIL 2012 DE SOCIALE VERKIEZINGEN KOMEN DICHTERBIJ Nieuwsbrief Arbeidsrecht APRIL 2012 DE SOCIALE VERKIEZINGEN KOMEN DICHTERBIJ Terwijl de sociale verkiezingen dichterbij komen en de meeste procedurestappen die de sociale verkiezingen voorafgaan reeds

Nadere informatie

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet.

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet. Intro In het regeerakkoord van 1 december 2011 werd overeengekomen om, in overleg met de sociale partners, de kwaliteit en de jobkansen in de uitzendarbeid te verbeteren en de regelgeving inzake tijdelijk

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- LENDE VERGOEDING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIE- GELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE

Nadere informatie

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- LENDE VERGOEDING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIE- GELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

BOEKDEEL I. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 3. Strafrecht. Deel 2. Staatsrecht. Algemene inhoudstafel Boekdeel III...

BOEKDEEL I. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 3. Strafrecht. Deel 2. Staatsrecht. Algemene inhoudstafel Boekdeel III... Algemene inhoudstafel Boekdeel I BOEKDEEL I Algemene inhoudstafel Boekdeel I........... Algemene inhoudstafel Boekdeel II.......... Zie afzonderlijk verkrijgbaar Boekdeel II Algemene inhoudstafel Boekdeel

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290104 Integratiecentra Overwerk... 1 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 3 Eindejaarspremie... 4 Vervoerskosten...

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ 1 of 9 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:2014/04 2 of 9 3 of 9 Inhoudstafel De beperkte onderwerping Private sector Openbare sector 4 of 9 Een aantal personen vallen niet onder alle regelingen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING

A AN B E V E L I N G Nr SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING A AN B E V E L I N G Nr. 24 ---------------------------------------- SUPPLEMENT BOVENOP DE WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN WEGENS SCHORSING VAN DE UITVOERING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST - WET VAN 12 APRIL 2011

Nadere informatie