kernteam Dossier kernteam Chemistry & Molecular Lifesciences for Sustainability

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "kernteam Dossier kernteam Chemistry & Molecular Lifesciences for Sustainability"

Transcriptie

1 kernteam Dossier kernteam Chemistry & Molecular Lifesciences for Sustainability Samenstelling kernteam: Stanley Brul (UvA), Matthias Bickelhaupt (VU), Maarten Boerlijst (UvA), Sape Kinderman (UvA en VU), Romano Orru (VU), Joost Reek (UvA), Willem Stiekema (UvA) Samenstelling verkenningscommissie onderwijs 1: Sape Kinderman (UvA en VU), Stanley Brul (UvA), Hans van der Spek (UvA), Maarten Boerlijst (UvA), Romano Orru (VU)

2 Werkwijze en producten Het kernteam is gestart met een heidag in april 2014 en heeft daarna gewerkt aan een tussenrapportage, waarvan het concept tijdens een tweede heidag op 5 november is besproken. Bij de bespreking in november waren, naast de vaste staf, ook promovendi en studenten betrokken. Voor het onderwijs is een verkenningscommissie 1 ingesteld, die in mei het kernteam heeft geadviseerd over de kansen, knelpunten en zorgen (document 2). Het rapport is besproken met het TDO. Het kernteam heeft op 10 september en 8 december overlegd met het DT/FNWI en FB FALW/FEW en daarbij de voortgang gepresenteerd (documenten 3, 4 en 6). T.b.v. het overleg van 8 december is ook het meest recente visiedocument van het Amsterdam Center for Multiscale Modeling, het (al bestaande) samenwerkingsverband van de theoretisch chemici van UvA en VU, verspreid (document 5).

3 Relevante documenten (1) 1. Opdracht aan kernteam Datum 8 april 2014 Status Alle kernteams hebben dezelfde opdracht gekregen. In de opdracht wordt het kernteam verzocht een strategisch meerjarenplan te maken en, in afstemming met het Team Directeuren Onderwijs (TDO), verkenningscommissies in te stellen die voorstellen voor de inrichting van het onderwijs moeten formuleren. De opdracht bevat richtlijnen voor de werkwijze van kernteams en verkenningscommissies en voor de samenstelling van de verkenningscommissies (deelname studenten). Alle producten van de kernteams en de verkenningscommissies hebben de status van advies aan de decaan en zijn dus per definitie concepten. In mei 2014 is voor het domein Environmental Sciences (ES) een negende kernteam ingesteld. 2. Advies eerste verkenningscommissie Datum 15 mei 2014 Status Dit rapport is een advies aan het kernteam en is opgebouwd volgens de opdracht aan verkenningscommissie 1: de opleiding waarvan het kernteam (mede)eigenaar is worden geïnventariseerd en vervolgens worden de knelpunten, kansen en zorgen benoemd. 3. Presentatie kernteam voor overleg met FB FALW/FEW en DT FNWI Datum 10 september 2014 Status De presentatie voor het overleg met FB en DT gaat in op de onderzoekspeerpunten, de samenwerking met bedrijven, de status van de verkenningscommissies, de betrokkenheid van studenten, promovendi en medewerkers, de onderwijsplannen, de communicatie, de manier waarop de faculteiten de samenwerking kunnen faciliteren, en het tijdpad van het kernteam. 4. Verslag overleg kernteam met FB FALW/FEW en DT FNWI Datum 10 september 2014 Status Het verslag geeft de inhoud van de bespreking tussen het kernteam en FB en DT weer, waaronder de gemaakte afspraken voor de komende periode.

4 Relevante documenten (2) 5. Visiedocument Amsterdam Center for Multiscale Modeling (met aanbiedingsbrief) Datum 24 oktober 2014 Status Het document is een advies aan het kernteam en bevat de toekomstvisie van het bestaande interdisciplinaire samenwerkingsverband van VU en UvA op het gebied van de theoretische chemie. Aanleiding voor het formuleren van de visie is o.a. de voorziene verhuizing van de theoretische chemie van de VU naar het Science Park. De visie is verspreid onder de deelnemers aan de bespreking van 8 december. 6. Presentatie kernteam voor overleg met FB FALW/FEW en DT FNWI Datum 8 december 2014 Status De presentatie bouwt voort op die van 17 september en bevat de conclusies van de heidag van november. Er worden een aantal randvoorwaarden voor de verdere invulling van de samenwerking geformuleerd.

5 Verdere planning en procedure De conclusies van de heidag van 5 november zullen in de concept tussenrapportage worden verwerkt: het definitieve concept zal januari 2015 verschijnen. Het TDO zal een opdracht formuleren voorde verkenningscommissie 2, die het portfolio voor de opleidingen in het sustainability-domein gaat ontwerpen. Aan deze commissie zullen ook vertegenwoordigers vanuit andere kernteams deelnemen.

6 Van: Karen Maex Aan: Kernteams samenwerking FALW, FEW, FNWI Datum: 8 april 2014 Begin dit jaar is besloten de verdere samenwerking tussen FNWI, FALW en FNWI langs de hiërarchische lijn van de instellingen op te bouwen. Samenstelling kernteams Zoals eerder met de instituten en afdelingen is besproken, wil ik de vertaling van plannen en visies van de staande organisatie naar gezamenlijke projecten in handen geven van acht kernteams die elk een virtueel departement vertegenwoordigen: 1 Physics & Astronomy 2 Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability 3 Mathematics & Logic 4 Neuroscience 5 Earth & Ecology 6 Informatics 7 Chemistry & Molecular Life Science for Human Health 8 Interdisciplinary Units Ieder kernteam bevat vijf tot tien sleutelpersonen. Betrokken onderzoeksdirecteuren en afdelingshoofden maken per definitie deel uit van de kerngroep. Daarnaast omvat elke kerngroep enkele medewerkers die een inhoudelijke sleutelrol vervullen in het gerelateerde onderwijs, bijv. opleidings- en onderwijsdirecteuren. Opdracht aan kernteams 1. Stel een meerjarig strategisch plan op met de wetenschappelijke expertise/accenten waarop wordt ingezet. Het plan kijkt minstens drie jaar vooruit maar maakt ook een doorkijk voor 10 jaar, rekening houdend met de projectie voor vrije ruimte door natuurlijk verloop (emeritaat/pensionering) per afdeling/onderzoeksinstituut. 2. Vertaal het strategisch plan naar een concrete invulling van de samenwerking op het gebied van onderzoek en mogelijke valorisatie. 3. Vertaal het strategisch plan naar een concrete invulling van de samenwerking op het gebied van onderwijs: Aan welke (onderdelen van) opleidingen kan het virtuele departement een bijdrage leveren (incl. minoren en majoren, denk ook aan opleidingen buiten FNWI, FEW of FALW)? Voor welke opleidingen wordt een joint degree nagestreefd? Welke opleidingen zullen opleidingen worden met een gezamenlijk programma en voor welke wordt gezamenlijk toegewerkt naar een gedifferentieerd programma? Voor het uitwerken van de ideeën op het gebied van onderwijs kan het kernteam verkenningscommissies instellen waarin inhoudelijke expertise wordt samengebracht. Daarbij worden in principe de volgende stappen onderscheiden. Een 1 e verkenningscommissie onderwijs adviseert het kernteam over de oplijsting van de opleidingen (Bachelor en Master) en stelt een eerste inventaris op van vragen, zorgen, knelpunten en kansen. Een 2 e verkenningscommissie onderwijs buigt zich over de visie op het onderwijsportfolio, de strategisch positionering van de opleidingen in het portfolio en mogelijke samenwerkingen. Studenten maken deel uit van dit team.

7 Een 3 e verkenningscommissie onderwijs krijgt als opdracht keuzes uit te werken voor de organisatie van het onderwijs. Studenten maken deel uit van dit team. De 2 e en 3 e verkenningscommissies zullen samengesteld worden in nauw overleg met het team directeuren onderwijs (TDO) bestaande uit de onderwijsdirecteuren van FNWI, FALW en FEW. De rapporten van verkenningscommissies worden door het kernteam ter kennisname gebracht van de decaan. De decaan bespreekt alle rapporten met het Directieteam van de FNWI en het Faculteitsbestuur van FEW en FALW. Relatie tot team directeuren onderwijs (TDO) Plannen voor het onderwijs worden afgestemd met TDO, bestaande uit Michel Haring, Johan Vermeer en Nellie Harms. Voor specifieke onderwijs gerelateerde vraagstukken zullen door het TDO projectteams worden ingesteld. Deze zullen onder meer adviezen uitbrengen over een gezamenlijke onderwijsvisie en internationaliseringsstrategie, de inrichting van een gemeenschappelijke ondersteuningsorganisatie, doorontwikkeling Datanose, onderwijs financiën, de joint degree aanvragen, kwaliteitszorg en honoursprogramma s en een voorstel maken voor één OER A en één Regels & Richtlijnen van Examencommissies. Het team directeuren onderwijs onderhoudt tevens de contacten met de NVAO en stemt activiteiten af met UvA en VU centraal. Het team directeuren onderwijs is verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van de organisatie en de randvoorwaardelijkheden van het onderwijs. Timing Elke kerngroep doet uiterlijk 1 mei 2014 een voorstel aan de decaan voor de fasering die zij passend acht voor de situatie van het betreffende virtueel departement. De decaan heeft op regelmatige basis contact met de aanspreekpersoon van elk kernteam om voortgang te bespreken.

8 ADVIES 1e Verkenningscommissie Onderwijs Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability Sape Kinderman, Stanley Brul, Hans van der Spek, Maarten Boerlijst, Romano Orru Datum: 15 Mei Aanleiding In het kader van het besluit om tot verdere samenwerking tussen FEW, FNWI en FALW te komen heeft het Kernteam Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability opdracht aan de 1 e verkenningscommissie onderwijs gegeven om te adviseren over de oplijsting van de Bachelor en Master opleidingen die mede binnen dit domein vallen. Daarbij is gevraagd een inventaris op te stellen van vragen, zorgen, knelpunten en kansen. 1. Uitgangspunt Het verzorgen van kwalitatief hoogstaand onderwijs is een zeer belangrijke uitvoerende taak van het virtuele Departement of Chemistry and Molecular Life Science for Sustainability. Sterke opleidingen en kwalitatief goed onderwijs hebben belang bij een heldere en goed functionerende organisatiestructuur. Tevens dienen de belangen van de verschillende groepen (binnen en buiten de VU/UvA β-faculteiten) zorgvuldig gewogen te worden. Voor een aantal opleidingen, zeker in de bachelor fase, geldt dat verschillende externe partijen mede-eigenaar zijn van de betreffende opleiding. De betreffende partijen zullen betrokken moeten worden in toekomstige ontwikkelingen op het gebied van onderwijs. Het virtuele departement Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability heeft verantwoordelijkheden voor zowel onderzoek als onderwijs. De betrokken stafleden zijn zowel onderzoeker als docent. Uiteraard is hierbij het uitgangspunt dat de te volgen onderwijsvisie breed gedragen wordt door onderzoekers en staf van het departement Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability en de overige stakeholders. 1. De Opleidingen De opleidingen (Bachelor en Master) die binnen het domein vallen van het virtuele departement Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability (CMLS-S) zijn hieronder in tabel 1 en 2 opgesomd. Hierin is aangegeven van welke opleidingen CMLS-S de natuurlijke eigenaar is en van welke zij mede-eigenaar is. Ook is de huidige eigenaar (op afdelings- of

9 instituutsniveau) aangegeven. Daarbij is duidelijk dat voor een aantal opleidingen gesprekspartners in andere domeinen (andere faculteiten, (virtuele) departementen en/of externe partijen) een rol spelen. Deze zijn zoveel mogelijk in kaart gebracht. Tabel 1. BSc-opleidingen in het Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability domein Biomedische Wetenschappen (UvA) SILS + + AMC /NKI/Sanquin; Chemistry & Molecular Life Science for Human Health Psychobiologie SILS + FMG (UvA) Scheikunde S&F/HIMS + SILS + IBED + + Chemistry & Molecular Life Science for Human Health Bèta-gamma IIS + Interdisciplinary Units Future Planet Studies IIS + Interdisciplinary Units Science Business & innovation S&F + N&S + Physics & Astronomy + faculteiten: FEWEB + FSW (beide VU) NB, Enkele docenten in CMLS-S voelen zich betrokken bij de BSc opleiding Farmaceutische Wetenschappen (huidige eigenaar: S&F; natuurlijke eigenaar: Chemistry & Molecular Life Science for Human Health) en zouden graag meedenken en indien mogelijk gesprekspartner zijn voor deze opleiding in de toekomst. Tabel 2. MSc-opleidingen in het Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability domein BSc opleiding Huidige eigenaar Natuurlijke eigenaar Medeeigenaar Gespreks partner Biologie IBED + AEW + SILS + MCB + + Earth & Ecology, Chemistry & Molecular Life Science for Human Health MSc opleiding Huidige eigenaar Natuurlijke eigenaar Medeeigenaar Gespreks partner Chemistry S&F + HIMS + + Chemistry & Molecular Life Science for Human Health

10 Science Business & Innovation (track) Science for Energy & Sustainability (track) Bioinformatics & Systems Biology Biomedical Sciences (excl neurotracks) S&F + N&S + + Physics & Astronomy + faculteiten: FEWEB + FSW (beide VU) S&F + N&S Physics & HIMS + SILS Astronomy SILS + MCB + CS + + Informatics MCB + ANW + GZW + Athena + IVM + SILS + + AMC/VUmc + NKI + Sanquin Earth Sciences IBED + ES + Earth & Ecology Biomolecular Sciences MCB + S&F + Chemistry & Molecular Life Science for Human Health Biological Sciences IBED + AEW Earth & Ecology SILS + MCB VU: S&F=Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen; N&S=Natuur- en Sterrekunde; CS=Computer Science; MCB= Moleculaire Cel Biologie; ANW=Afdeling Neurowetenschappen; AEW=Afdeling Ecologische Wetenschappen;; IVM=Instituut voor Milieuvraagstukken; FEWEB=Faculteit der economische wetenschappen en bedrijfskunde; FSW=Faculteit Sociale Wetenschappen UvA: IBED=Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics; HIMS=Hofmann Institute for Molecular Sciences; SILS=Swammerdam Institute for Life Sciences; IIS= Instituut voor Interdisciplinaire Samenwerking, docenten uit onderzoeksinstituten (SILS, HIMS, etc); FMG=Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen Huidige eigenaar: Afdeling of Instituut waar betreffende opleiding nu in de praktijk is ondergebracht. Bij VU is dat doorgaans de aangegeven afdeling, bij UvA ligt eigenaarschap formeel bij het College of Science en de Graduate Schools Natuurlijke eigenaar: + betekent dat CMLS-S hier de leidende partij is. Mede-eigenaar: + betekent dat CMLS-S weliswaar de leidende partij kan of wil zijn, maar dat andere partijen een rol hebben. 2. Inventarisatie van zorgen, knelpunten, kansen zorg-/knelpunten De belangrijkste knelpunten/zorgen zijn als volgt samen te vatten: 1. Organisatievorm van het onderwijs: geïntegreerd in virtuele departementen of los in schools/colleges. Hier dient op korte termijn een helder besluit door de FB s genomen

11 te worden. Dat zal verdere samenwerking op alle punten versoepelen en duidelijkheid scheppen. 2. Financiële kaders/allocatiemodellen van UvA en VU verschillen nogal sterk. Dat is een serieus zorgpunt, de systemen zijn dusdanig verschillend dat momenteel niet goed overzien kan worden wat de gevolgen voor betrokken staf en studenten is. Bij de keuze voor een financiëel kader dient het effect daarvan op de onderwijskwaliteit goed in kaart te worden gebracht. 3. Administratieve systemen: inschrijvingen bij opleidingen, vakken, tentamens; cijferregistratie systemen; diploma s; examenreglementen; toelatingsbeleid etc etc Ervaring met samenvoegen van de kleinere BSc opleidingen (o.a. Scheikunde) leert dat dit goed geregeld moet zijn voordat aan joint programma s/joint degree s wordt gewerkt. Voor elke opleiding een centraal loket met een eenduidig administratief systeem is een must. 4. Marketing, voorlichting, matching en werving. Goede afspraken zijn noodzakelijk, bij gezamenlijke opleidingen als opleiding opereren en niet als college cq school is cruciaal. 5. Met twee chemistry departementen (CMLS-S/CMLS-HH) is heldere profilering van de BSc Scheikunde naast andere Moleculaire Life Science gerelateerde opleidingen, een punt van aandacht. Voor de buitenwacht (onderzoekers, postdocs, AIO s, maar vooral studenten) moet volledig helder zijn bij welk departement men moet zijn voor de chemistry van hun keuze. 6. Faciliteiten, ruimte, gebouwen. Goede toekomstgerichte scenario s noodzakelijk om voorziene groei van studentenaantallen op te kunnen vangen en bestaande capaciteitsproblemen (collegezalen en practicumruimte) op te lossen. 7. Duidelijkheid is nodig over recent lopende initiatieven (H2LS bij VU-VUmc; initiatieven bij UvA-AMC, zoals de dubbele bachelor Geneeskunde-BMW) en hoe deze initiatieven in het virtuele C&MLS-S departement ingrijpen. 8. Additionele Kwaliteits Eisen bij positionering van de bacheloropleidingen moet de toelaatbaarheid tot de verschillende masteropleidingen niet in de weg zitten. 9. Door onduidelijkheid over het samenwerkingsproces in het β-cluster Amsterdam kan reputatieschade bij opleidingen optreden. Kansen De samenwerking in CMLS-S biedt uitstekende randvoorwaarden om top-wetenschappers en docenten van beide campussen in de bovengenoemde opleidingen in te zetten. Daarmee kan de kwaliteit van het gehele onderwijspalet nog verder versterkt worden. Door efficientere organisatie kan ook het aanbod mogelijk vergroot worden en door combinatie van opleidingen kan de instroom bij een aantal kleinere opleidingen boven een kritische grenswaarde uitstijgen.

12 Op deze wijze kan het cluster aan opleidingen in dit domein een heel sterke nationale en internationale speler worden met grote aantrekkingskracht. De samenwerking in CMLS-S en de inbedding in het cluster van β-onderzoek en onderwijs Amsterdam biedt een uitgelezen kans om de bovengenoemde knelpunten effectief aan te pakken. Als we in Amsterdam daarin slagen liggen de kansen voor het grijpen. Meer specifieke, op opleidingsniveau gesignaleerde mogelijkheden: 1. Een minor Science Business & Innovation of TESLA (30 EC) voor alle BSc-opleidingen in het 5 e semester. 2. Een educatieve minor afgestemd op bestaande middelbare schoolvakken (i.c. Biologie en Scheikunde) binnen het CMLS-S cluster voor 2 e graads lesbevoegdheid. 3. Randvoorwaarden voor een nieuw op te zetten BSc opleiding Nanobiologie/technologie zijn met het totstand komen van CMLS-S geschapen. 4. De moleculaire signatuur van het CMLS-S departement is evident en een moleculaire afstudeervariant (major) in de BSc opleidingen Biomedische Wetenschappen sluit daar bij aan. Het CMLS-S departement biedt mogelijkheden om deze major in nauwe samenwerking met andere chemische en moleculaire levenswetenschappen BScopleidingen in dit domein (zoals bijv Farmaceutische Wetenschappen en Scheikunde) op te zetten. 5. Het opzetten van een nieuwe BSc-opleiding Molecular Life Science & Sustainability die voorsorteert op de MSc-tracks Science for Energy & Sustainability. Een potentieel risico is dat de instroom in deze nieuwe BSc-opleiding ten koste gaat van de instroom in de traditionele BSc Scheikunde. Wellicht biedt het opzetten van een Major Molecular Life Science & Sustainability ook mogelijkheden (mede-instroom vanuit Bèta-gamma of FPS?). In ieder geval is hierin afstemming op facultair en afdelingsniveau met het virtuele departement Chemistry & Molecular Life Science for Human Health noodzakelijk. 6. Een 1-jarige MSc-variant Science Business & Innovation. 7. MSc Biomolecular Sciences kan de banden met de moleculaire varianten in MSc Biomedical Sciences aanhalen. Integratie van UvA onderzoeksgroepen in CMLS-S/CMLS- HH biedt mogelijkheden om het programma van de MSc Biomolecular Sciences uit te breiden. Op langere termijn valt te denken aan een harde Biochemie en/of Microbiologie track/opleiding. Vragen 1. Hoe wordt het proces van het aanvragen van joint degrees vormgegeven

13 2. Wat is de status van verhuisbewegingen van onderzoeksgroepen bij SILS, HIMS, S&F, etc etc? Duidelijkheid over de verhuisplannen van individuele onderzoeksgroepen is belangrijk om het proces van eventuele samenvoeging van opleidingen met zo min mogelijk problemen te laten verlopen. 3. Zijn Engelstalige BSc-opleidingen een serieuze optie?

14 Interfaculty Department Molecular Chemistry & Life Sciences for Sustainability Amsterdam Science Cluster

15 Agenda 1. Status verkenningscommissies, betrokkenheid studenten, promovendi, medewerkers 2. Onderwijsplannen 3. Samenwerking met bedrijven 4. Onderzoekspeerpunten 5. Communicatieplannen 6. Hoe kan de faculteit de samenwerking faciliteren 7. Tijdpad kernteam

16 Presentatie 1. Onderzoekspeerpunten 2. Samenwerking met bedrijven 3. Status verkenningscommissies, betrokkenheid studenten, promovendi, medewerkers 4. Onderwijsplannen 5. Communicatieplannen 6. Hoe kan de faculteit de samenwerking faciliteren 7. Tijdpad kernteam

17 1. Onderzoekspeerpunten Interfaculty Department Molecular Chemistry & Life Sciences for Sustainability Dept. Office Molecular Photonics Computational Chemistry Sustainable Chemistry Analytical Chemistry Molecular Life Sciences Buma, Brouwer, Woutersen, Croce, van Grondelle Bickelhaupt, Visscher, Bolhuis, Meijer Reek, de Bruin, Rothenberg, Elsevier, Hiemstra, Vacancy Schoenmakers, Corthals Biobased Economy Plant & Environment Hellingwerf, Brul, de Koster Cornelissen, Haring, Koes, Breit, Stiekema

18 Interacties tussen secties Green Life Sciences Biobased Economy Solardam, Biobased Economy Model compounds, Characterization Plant & Environment Green Life Sciences Biobased Economy Mass Spec Characterization Predictive catalysis Characterization Sustainable Chemistry Solardam Characterization Computational Chemistry Characterization Photonics Analytical Chemistry

19 Interacties met andere interfaculteit departementen Earth & Ecology Informatics Neuro sciences Mathematics & Logic Physics Big Data Systems Biology Bioinformatics Green Life Sciences Solardam Soft matter Biobased Economy Molecular Chemistry & Life Sciences LaserLab Biobased Economy LS Technologies CASA Human Life Sciences Systems Biology Microbiology LS Technologies ACMM; CASA

20 2. Samenwerking bedrijven Scientific Computing and Modelling SCM Wacker Chemie TOPSECTOREN Seed Valley Energy Unilever Life Sciences Agrofood High Tech Systems & Materials MCLSS Keygene NV ENZA Seeds Horticulture & Starting materials Photanol BV Chemistry BioSolar Cells InCatT BV Eastman Kodak

21 3. Status verkenning Status Heidag 17 april 2014: verkenning Heidag 5 november 2014: tussenrapportage Betrokkenheid Studenten Promovendi Medewerkers PhD Councils SILS & HIMS Management teams Group leaders

22 4. Onderwijs issues & plannen 1e verkenning: Stanley brul, Maarten Boerrlijst, Hans vd Spek, Sape Kinderman, Romano Orru Adviesrapport: klaar en besproken met kernteam, nog niet met staf en studenten Uitgangspunt = sterke koppeling van onderzoek & onderwijs Inventarisatie van opleidingen en hun huidige, natuurlijke en mede-eigenaars 1) Staf CMLS-S betrokken bij 7 BSc en 8 MSc opleidingen/tracks 2) natuurlijk eigenaar (kan samen met anderen): BSc: Biologie, BMW, Scheikunde MSc: 3) Gesprekspartners zijn voornamelijk: Intern: Extern: Chemistry (incl SBI en SfES tracks), Bioinformatics & Systems Biol., BMS, Biological Sc. CMLS-HH, Earth & Ecology, Physics & astronomy, Informatics, Interdisciplinary Sc. Vumc, AMC, NKI, SAnquin

23 4. Onderwijs issues & plannen Knelpunten en randvoorwaarden - Organisatievorm: geïntegreerd of in schools? - Uniforme administratiesystemen - Financieringsvormen afstemmen; zorgen rond bekostiging bij staf!! - Marketing & voorlichtingsstrategie: profilering vd beide chemistry depts met hun moleculaire opleidingen is potentieel risico - Toekomstbestendige scenario s voor groei (denk aan faciliteiten)? - Huidige status-quo in β-cluster A dam remt ontwikkelingen als: Joint degree aanvragen, financiele afspraken convenant Sk etc Kansen en plannen: - Minoren (SBI, Educatieve) - Majoren (moleculaire variant BMW, Mol Life Sc-Sust in SCH) - Nieuwe BSc Nanobiologie - 1 jarige MSc-variant SBI - harde Biochemie en/of Microbiologie track(s) in MSc BMS - dubbele BSc GNK-BMW Vragen: - Joint degrees? - Verhuisbewegingen van groepen? - Engelstalige BSc?

24 5. Communicatieplannen Veranderingen vnl. voor VU en SILS medewerkers. Voor HIMS onderzoekers wijzigt er weinig. Proces te traag en onzeker voor periodieke nieuwsbrief Informeren over vorderingen op groepsniveau Gezamenlijke inhoudelijke meetings Nieuwe naam

25 6. Faciliteren van de samenwerking Profileringsmiddelen Stappen die snel kunnen ook snel zetten; schema aanpassen (relocatie theor.chemie) Biochemie: versterken brug tussen planten/microben en moleculen Joint degrees

26 7. Tijdpad kernteam Eind 2014: tussenrapportage, met plannen voor Dit document behandelt I. Onderzoek (en de te verwachten synergy) II. III. IV. Onderwijs Personeel Huisvesting V. Governance 2015 versneld uitvoeren van relocatie theoretische chemie

27

28 Amsterdam Science Cluster Human Life Science Interdiscipl. Units Science for Sustainability Institutes/ Research Priorities Neuro Sciences Earth & Ecology Institutes/ Research Priorities Human Life Sciences Molecular Chemistry & Life Sciences Institutes/ Research Priorities Physics & Astronomy Mathematics & Logic Institutes/ Research Priorities Information Science Informatics Fundamentals of Science Zuidas Science Park

29 Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Faculteit der Exacte Wetenschappen Bijeenkomst Kernteam Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability Datum: woensdag 10 september 2014 Tijd: uur uur Aanwezig: Kernteamleden: Marcel Bartels, Matthias Bickelhaupt, Maarten Boerlijst, Stanley Brul, Sape Kinderman, Romano Orru, Joost Reek, Willem Stiekema, Nico Vermeulen Staf uit de faculteiten: Mariska Enneking, Gert Grift, Michel Haring, Nellie Harms, Hubertus Irth, Karen Maex, Coralie Pluut, Peter van Tienderen Verslag Inhoudelijke scope van CMLS4S Het kernteam bestrijkt het onderzoek van twee onderzoeksinstituten van de UvA en één afdeling van de VU. Twee zaken vragen aandacht: Biokatalyse Er bestaan zorgen over de aansluiting tussen Biologie en Chemie in het nieuwe departement (mede ingegeven door het vertrek van een tenure tracker biokatalyse). Dit wordt nog verder uitgewerkt. Physics In het overzicht dat het kernteam laat zien is sprake van een overgang van een natuurkunde-sectie (groep Croce) naar het virtuele departement CMLS4S. Er wordt afgesproken dat dergelijke overgangen langs de voordeur en niet langs de achterdeur moeten plaatsvinden. Anders gezegd: voor deze verschuiving is een besluit van de decaan nodig. Studentbetrokkenheid Het is belangrijk om in een vroeg stadium en bij zoveel mogelijk onderwijsgerelateerde zaken studenten te laten meepraten. Het kernteam vraagt zich af waar studenten op een volgende heidag over zouden moeten discussiëren. Bovendien loopt de beleving van de samenwerking bij studenten zeer uiteen. De studenten Scheikunde hebben al een gezamenlijke bachelor. Bij studenten Bio-medische Wetenschappen ligt de samenwerking zeer gevoelig. Karen laat weten dat studentbetrokkenheid onmisbaar is in de samenwerking. Binnenkort worden met de facultaire studentenraad procesafspraken gemaakt. Het TDO zal daarna de kernteams hierover informeren. Onderwijs Aandachtspunten binnen het onderwijs zijn: Joint degrees Aangezien de opleiding Scheikunde al gezamenlijk aangeboden wordt, is het verzoek om de aanvraag voor een joint degree niet langer uit te stellen. Afgesproken wordt dat daar waar stappen genomen kunnen worden, dat die ook genomen worden. Het initiatief hiertoe ligt bij het Team Directeuren Onderwijs (TDO). Locatie en ouderschap van de opleidingen De vraag is welke invloed verhuisbewegingen hebben op de locatie van het onderwijs. Dit betreft vooral Bio-medische Wetenschappen. Voor deze opleiding speelt ook de vraag welk virtueel departement in de lead is. Daar is een overkoepelende blik voor nodig. Het TDO laat weten dat ze na 17 september, zodra ze over alle plannen beschikken en alle kernteams gesproken hebben, hier een voorstel voor zullen doen. Over de locatie wordt opgemerkt dat dit een afgeleide is van andere za- Page 1 of 3

30 Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Faculteit der Exacte Wetenschappen ken. Overwegingen daarbij zijn: wie zit in welk virtueel departement? welke opleidingen willen we? welke locatie hoort daarbij? Over het verschil in opleidingen wordt ten slotte opgemerkt dat de staf/student ratio nogal uiteen lijkt te lopen. Verhuizing De theoretische chemici vragen om een spoedig verhuizing naar het Science Park. Een verhuizing is onlosmakelijk verbonden met een aantal andere zaken zoals financiën, onderwijs en governance. Wat governance betreft zullen kaders opgesteld worden. Communicatie De afdelingen Communicatie gaan meer informatie in de organisatie brengen (via beeldschermen, website en bestaande nieuwsbrieven). Hiervoor willen ze graag eén contactpersoon per kernteam met wie ze informatie kunnen uitwisselen. Het kernteam laat weten dat Marcel Bartels contactpersoon is. Afspraken 1. Over de inbedding van een natuurkunde-sectie in het CMLS4S departement wordt overlegd met alle betrokken partijen van UvA en VU. Naast de betrokkenen zelf, zijn dat de afdeling Natuurkunde FEW en het onderzoeksinstituut Institute of Physics UvA. Na beraad wordt aan de decaan een besluit gevraagd. Actiehouder: kernteam CMLS4S Tijdpad:gereed december Studenten worden actief betrokken in de gesprekken over de toekomst van het onderwijs. Actiehouder: kernteam CMLS4S Tijdpad: per direct en voortdurend 3. TDO maakt procesafspraken met de facultaire studentenraad en informeert de kernteams hierover. Actiehouder: Team Directeuren Onderwijs Tijdpad: uiterlijk 25 september Zo snel als mogelijk wordt de aanvraag voor een joint degree Scheikunde ingediend. Actiehouder: Team Directeuren Onderwijs Tijdpad: voorbereid en ter bespreking op de volgende bijeenkomst 5. TDO neemt het initiatief om samen met de verkenningscommissie onderwijs de onderwijsportfolio uit te werken. Actiehouder: Team Directeuren Onderwijs Tijdpad: Start eind september 2014 en 15 december 2014 plan gereed. 6. Kaders voor de governance van virtuele departementen opstellen. Page 2 of 3

31 Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Faculteit der Exacte Wetenschappen Actie: decaan Tijdpad: besluitvorming eind oktober Afsprakenkader governance en financiën Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen opstellen t.b.v. verhuizing theoretische chemie. Actie: kernteam CMLS4S Tijdpad: zo snel als mogelijk 8. Secretaris van het kernteam, Marcel Bartels, is contactpersoon voor de communicatie. Actiehouder: Marcel Bartels en Coralie Pluut Tijdpad: per direct Vervolg Er wordt een vervolgbijeenkomst gepland voor medio december. Page 3 of 3

32 2800 Prof. dr. ir. K. I. J. Maex FNWI, Bestuurszaken Postbus GE Amsterdam DATE OUR REF YOUR LETTER OF YOUR REF fnw TELEPHONE FAX ENCLOSURE(S) Geachte mevrouw Maex, Ik heb naar aanleiding van uw brief van 23 juni uitgebreid overleg gevoerd met de hoogleraren binnen het ACMM. U gaf in uw brief aan dat besluitvorming over een nieuwe vormgeving van ACMM in eerste instantie binnen het kernteam CLM4S zal plaatsvinden. Gezien het belang van de samenwerking voor alle betrokken groepen willen we als ACMM uiteraard zelf ook graag onze visie geven op de toekomst van deze interdisciplinaire samenwerking. Het overleg dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden tussen de kerngroepen van ACMM heeft geresulteerd in een bijstelling van ons visiedocument uit 2012 dat we hierbij graag aan u en het kernteam willen aanbieden. In dit document geven we tien specifieke actiepunten aan die ons insziens geheel in lijn zijn met de doelstellingen van de UvA- VU samenwerking in het science domein. Ik hoop dat we als ACMM- hoogleraren deze visie binnenkort in een persoonlijk gesprek kunnen toelichten. met vriendelijke groet, Prof. dr. Lucas Visscher directeur ACMM FACULTY OF SCIENCES THEORETICAL CHEMISTRY VISITING ADDRESS De Boelelaan 1083 Room R HV Amsterdam POSTAL ADDRESS De Boelelaan HV Amsterdam

33 Amsterdam Center for Multiscale Modeling Vision Autumn 2014 Mission The aim of the Amsterdam Center for Multiscale Modeling is: 1. To develop theories and methods that enable property prediction and rational design of (bio)molecules, nano-structures and materials, understanding of the chemical and physicochemical processes involved, as well as the development of new, more efficient chemical processes toward these compounds, structures and materials, based on quantum and classical mechanical computer simulations. 2. To disseminate the knowledge about computational molecular sciences and multiscale modeling in both undergraduate and graduate teaching as well as through national and European training courses for PhD students and research scientists. 3. To collaborate with colleagues and users in academia and industry in Amsterdam and elsewhere in order to apply and valorize our methods as tools to problems of great societal and economic relevance. Multiscale Modeling One of the legends of science is that the 1933 Nobel Laureate Paul Dirac, after completing his formalism of quantum mechanics, paraphrased Shakespeare by commenting: The rest is chemistry. This places a heavy burden on the shoulders of chemistry because the rest amounts to the quantitative description of the world around us and the prediction of all every-day phenomena ranging from the chemical reactions of atoms and small molecules via functional materials and medical drugs up to the integrated description of living organisms. With the advent of electronic computers and with the subsequent exponential growth in computer power, it seemed to many that it was only a matter of time until the laws of quantum mechanics could be directly solved to predict the properties of macroscopic materials and, eventually, living organisms. However, even in the unlikely event that the available computing power would continue its exponential growth for decades to come, it would still take centuries before we could carry out Dirac s program for relevant model systems of a catalytic process or an antenna molecule featuring in solar cells, let alone a living organism. We cannot wait that long and, fortunately, we need not. A hierarchical multiscale approach offers a realistic route to model complex, macroscopic systems, 1

34 using as input only our knowledge of the laws of quantum mechanics, classical mechanics and statistical mechanics. Together with our expertise in electronic-structure analysis and creating chemical and physical models that catch the essence of the factors determining structure and reactivity, this paves the road to the holy grail of the molecular sciences: arriving at a fundamental understanding that provides a basis for rational design of functional or smart molecules and materials that serve human health and a more sustainable economy. Amsterdam The ACMM-core consists of two chair groups at the UvA and two chair groups at the VUA (ca. 60 researchers), together with SCM (ca. 15 employees), the scientific software spin-off company, and has achieved internationally leading positions in complementary aspects of multiscale modeling. The Quantum Chemistry group at the VUA specializes in the development of novel quantum mechanical tools (in particular, density-functional theory) and physical models for computing, understanding and rationally designing small to medium-sized (in)organic and biological molecules with a desired structure, reactivity and/or other property. The group at the UvA specializes in the development and application of Monte Carlo and Molecular Dynamics simulation techniques to study systems containing many thousands of particles and on coarse-grained modeling of systems containing billions of particles. The world class reputation of the ACMM is reflected by the large number of high-impact publications (i.a., Nature journals, Angewandte, JACS, Chemistry, Chem Comm, PRL) and invited keynotes, a large number of personal honors and grants (among which 3 VICIs and KHMW membership), and has been underlined in the 2010 National Chemistry Research Assessment that rated ACMM groups as top leading, both nationally and worldwide, with an outstanding reputation for their innovative and exceptionally high quality research. The unified UvA-VUA nature of ACMM predates its establishment in 2007, as is reflected in shared research projects, a common UvA-VU MSc program that runs for over a decade, and the establishment of a separate "Theorie" pillar ("thema 3") within the Holland Research School of Molecular Chemistry. The integration was intensified by the designation of computational chemistry as Zwaartepunt in the Sectorplan Natuur- en Scheikunde, substantial NWO funding for establishing the ACMM-Infrastructure by means of High Performance Computing resources, and the initiation of the international ATOSIM Erasmus Mundus MSc program. The ACMM-core is firmly embedded within the Amsterdam area with modeling groups at FOM- AMOLF and the CWI acting as partners within the ACMM. Together with the Lorentz-Center in Leiden it forms the Dutch node of CECAM, the leading European institution in the field of particle-based simulation. CECAM forms a virtual infrastructure that combines the expertise of European top groups and collaborates via various European programs. In this scheme, Amsterdam takes an important position as one of the key laboratories. Vision, Ambition and Plan ACMM wishes to further reinforce its role of leading molecular modeling center in Amsterdam and the Netherlands as well as worldwide through the following initiatives: 1) ACMM has successfully pioneered collaboration between the VU and UvA science faculties. This leads to an increasing number of joint activities in research, teaching and funding initiatives. We are well integrated in the two virtual departments for chemistry and molecular life sciences ("green" and "red" department) and have strong collaborations inside both departments that build on the wide 2

35 range of expertise available in the ACMM. More intense collaboration and integration of the activities within ACMM is, however, hampered by the delocalization over two campuses. A fundamental prerequisite for further development, and therefore top priority, is the unification of ACMM on one campus. This is to be achieved by moving the TC group at VU/Zuidas to UvA/Science Park as soon as possible, preferably in ) ACMM is in the process of building a national network of associated theory and computational groups throughout the Netherlands (presently, there are associated partners in Groningen, Twente, Nijmegen, and Eindhoven). In this way, we coordinate and support computational molecular sciences in the Netherlands. We wish to further grow in this respect. This will enhance the visibility of ACMM as well as its power as an organization that can influence science politics (e.g., NWO CW, FOM, VSNU, VNCI). 3) The ACMM members are already active in public-private partnerships like FOM-Shell, NWO-TA, and the EU-EID programs, but further growth requires visibility of ACMM as a tightly integrated center of experience with a clear focus on modeling of molecules and materials. This requires narrowing the scope relative to the broad "computational science" center that was established when forming the dutch CECAM node. With more focus and integration ACMM will be clearly visible as the center of expertise for computational chemistry in the Netherlands. 4) We will establish a more structural and permanent collaborations with international partner centers in in Europe, America, and Asia. Within Europe this will provide critical mass for large scale EU funding programs. These initiatives will be realized both within and beyond the CECAM network, and is meant to construct a large number of opportunities that optimally fits our purpose and in which ACMM can play a pivot role. 5) We are aiming for an enhancement of the research effort within the ACMM, by obtaining additional external funding in a centerwide collaborative program, in which multiscale modeling is the leading theme. 6) Another step will be the transformation of the semi-annual ACMM symposium into a higher impact annual conference, that is broadly advertised at the Zuidas and the Science Park, and consist a full program with renowned international speakers, mixed with local oral and poster contributions from ACMM as well as other theory-oriented experimental students and scientists. 7) ACMM has been and is already active in consultancy for industry (AkzoNobel, Unilever, Blum Scientific, Albermarle, Wacker Chemie AG, SCM). We wish to streamline and institutionalize these activities by setting up a dedicated consultancy spin-off company. 8) To streamline the activity and operation of the larger ACMM, we have already installed an internal board consisting of all ACMM chair holders, one of which is the director, appointed by the dean, and another one the chairman of the board, appointed internally. Offices within the board rotate every three years. 3

36 9) To further increase ACMM's visibility and impact, we wish to establish an "ACMM Visiting Professorship" that allows senior scientists to visit ACMM for several months (costs for travel and housing should be covered). 10) Likewise, we wish to establish an ACMM Prize for Computational Chemistry for young scientists. The precise nature and financial volume of this prize needs to be further discussed. 4

37 Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability status 8 december 2014 Amsterdam Science Cluster

38 Outline 1. Het Groene Department 2. Tussenrapport & Overige ontwikkelingen 3. ACMM 4. Vragen van kernteam

39 1. Het Groene Department

40 Onderzoekspeerpunten Interfaculty Department Molecular Chemistry & Life Sciences for Sustainability Dept. Office Molecular Photonics Computational Chemistry Sustainable Chemistry Analytical Chemistry Molecular Life Sciences Buma, Brouwer, Woutersen (Croce, van Grondelle) Bickelhaupt, Visscher, Bolhuis, Meijer Reek, de Bruin, Rothenberg, Elsevier, Hiemstra, Vacancy Schoenmakers, Corthals Biobased Economy Plant & Environment Hellingwerf, Brul, de Koster Cornelissen, Haring, Koes, Breit, Stiekema

41 Interacties tussen secties Green Life Sciences Biobased Economy Solardam, Biobased Economy Model compounds, Characterization Plant & Environment Green Life Sciences Biobased Economy Mass Spec Characterization Predictive catalysis Characterization Sustainable Chemistry Solardam Characterization Computational Chemistry Characterization Photonics Analytical Chemistry

42 Interacties met andere interfaculteit departementen Earth & Ecology Informatics Neuro sciences Mathematics & Logic Physics Big Data Systems Biology Bioinformatics Green Life Sciences Solardam Soft matter Biobased Economy Molecular Chemistry & Life Sciences LaserLab Biobased Economy LS Technologies CASA Human Life Sciences Systems Biology Microbiology LS Technologies ACMM; CASA

43 Samenwerking bedrijven Scientific Computing and Modelling SCM Wacker Chemie TOPSECTOREN Seed Valley Energy Unilever Life Sciences Agrofood High Tech Systems & Materials MCLSS Keygene NV ENZA Seeds Horticulture & Starting materials Photanol BV Chemistry BioSolar Cells InCatT BV Eastman Kodak

44 2. Tussenrapport & Overige Ontwikkelingen

45 Status verkenning Heidag 5 november 2014: Tussenrapportage Betrokkenheid (ook studenten!) gewaarborgd Input van/discussie met gehele basis: Studenten (o.a. OC-studentleden) Promovendi (o.a. PhD platform) Medewerkers

46 Uitkomsten Hei + Overige Van Grondelle en Croce: blijven bij natuurkunde Studenten aanwezig (5 nov.) en actief betrokken hebben gereageerd op conceptstukken (zie bijlage achterin document) positief, meer expertise, minder belasting staf joint degree absoluut aanvragen wel oppassen voor kwaliteit, niet te massale/brede groepen goede communicatie naar binnen en naar buiten

47 Uitkomsten Hei + Overige Secretaris kernteam: Marcel Bartels, tevens contactpersoon voor de communicatie. Werkgroep inventariseert kansen voor samenwerking op gebied Biochemie (Jan van Maarseveen, Harold vd Berg, Jocelyne Vreede, Garry Corthals, Chris de koster) Start 2-maandelijkse gezamenlijke stafmeetings op 4 feb. 2015

48 3. ACMM

49 Uitkomsten Hei + Overige Afsprakenkader governance en financiën opstellen t.b.v. verhuizing theoretische chemie: in progress... onduidelijkheid huisvestings/overheadkosten werkt remmend harmonisering bekostigingsmodellen in 2016: work around? huisvesting TC + SCM: ca 50 personen geconcentreerd met UvA CompChem in "ACMM gang" uitbreiding serverruimte (sterkstroom, koeling) Spoed is geboden i.v.m. bestaande "kansen en bedreigingen"

50 4. Vragen van Kernteam

51 Vragen van Kernteam Z.s.m. joint degree Scheikunde aanvragen. Actiehouder: Team Directeuren Onderwijs. Tijdpad: voorbereid en ter bespreking? Groen department penvoerder SCH/CHEM. Maar ook medeeigenaar FAR/DDS opleidingen. Duidelijkheid? TDO neemt het initiatief om samen met de verk.cie. onderwijs de onderwijsportfolio uit te werken. Actiehouder: TDO. Tijdpad: Start eind september 2014 en 15 december 2014 plan gereed? Kaders governance van virtuele departementen opstellen. Actiehouder: Decaan. Tijdpad: besluitvorming eind oktober 2014? Verhuizing ACMM-groep TCVU einde 2015?

52 Amsterdam Science Cluster Human Life Science Interdiscipl. Units Science for Sustainability Institutes/ Research Priorities Neuro Sciences Earth & Ecology Institutes/ Research Priorities Human Life Sciences Molecular Chemistry & Life Sciences Institutes/ Research Priorities Physics & Astronomy Mathematics & Logic Institutes/ Research Priorities Information Science Informatics Fundamentals of Science Zuidas Science Park

Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability. status 8 december Amsterdam Science Cluster

Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability. status 8 december Amsterdam Science Cluster Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability status 8 december 2014 Amsterdam Science Cluster Outline 1. Het Groene Department 2. Tussenrapport & Overige ontwikkelingen 3. ACMM 4. Vragen van

Nadere informatie

ADVIES. 1e Verkenningscommissie. Onderwijs Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability

ADVIES. 1e Verkenningscommissie. Onderwijs Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability ADVIES 1e Verkenningscommissie Onderwijs Chemistry & Sustainability Sape Kinderman, Stanley Brul, Hans van der Spek, Maarten Boerlijst, Romano Orru Datum: 15 Mei 2014 1. Aanleiding In het kader van het

Nadere informatie

Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015

Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015 Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015 Toelichting voor opleidingsdirecteuren De decaan wil studenten op de hoogte houden van de ontwikkeling van de samenwerking met de VU betafaculteiten.

Nadere informatie

Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment

Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Willem Bouten, Jacintha Ellers, Wim van Westrenen, allen tevens lid van kernteam E&E Jeroen Aerts (IVM), Maarten Boerlijst (tevens

Nadere informatie

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking FNWI- FEW/FALW, versie april 2015 Eén gedeeld uitgangspunt

Nadere informatie

Eenheid van onderwijs en onderzoek Gezichtspunt van de bètafaculteiten. Karen Maex, Decaan UvA FNWI en VU FEW/FALW KNAW bijeenkomst 10 december 2014

Eenheid van onderwijs en onderzoek Gezichtspunt van de bètafaculteiten. Karen Maex, Decaan UvA FNWI en VU FEW/FALW KNAW bijeenkomst 10 december 2014 Eenheid van onderwijs en onderzoek Gezichtspunt van de bètafaculteiten Karen Maex, Decaan UvA FNWI en VU FEW/FALW KNAW bijeenkomst 10 december 2014 Peter Scott (2005): Divergence or convergence: The relationship

Nadere informatie

Virtual department Interdisciplinary Units. Afd. Athena Afd. Gezondheidswetenschappen Institute of Interdisciplinary Studies

Virtual department Interdisciplinary Units. Afd. Athena Afd. Gezondheidswetenschappen Institute of Interdisciplinary Studies Virtual department Interdisciplinary Units Afd. Athena Afd. Gezondheidswetenschappen Institute of Interdisciplinary Studies Samenstelling teams Kernteam: GW: Maurits van Tulder, Marjolein Visser, Lothar

Nadere informatie

De indeling van de sector Natuur

De indeling van de sector Natuur De indeling van de sector Natuur Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in vijf subsectoren: 1 Biologie, scheikunde en medisch 2 Wiskunde, natuurkunde en informatica

Nadere informatie

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Toelichting bij Overzicht Herstructurering van het onderwijsaanbod en de veranderingen in en rond de bachelorprogramma s wordt gefaseerd naar tijd en type

Nadere informatie

AFS HUISVESTINGSPLAN OP HOOFDLIJNEN /2023 IMPACT OP CAMPUS EN SCIENCE PARK - VOOR INTERN GEBRUIK VU UVA - 1 Vrije Universiteit

AFS HUISVESTINGSPLAN OP HOOFDLIJNEN /2023 IMPACT OP CAMPUS EN SCIENCE PARK - VOOR INTERN GEBRUIK VU UVA - 1 Vrije Universiteit AFS HUISVESTINGSPLAN OP HOOFDLIJNEN 2014 2020 /2023 IMPACT OP CAMPUS EN SCIENCE PARK - VOOR INTERN GEBRUIK VU UVA - 1 INHOUD Inleiding Amsterdam Faculty of Science (AFS) Samenhang VU UvA AFS Uitgangspunten

Nadere informatie

In deze brief wordt toegelicht hoe het beoogde samenwerkingsinstituut Physics & Astronomy (P&A) de locatiekeuze van zijn opleidingen heeft aangepakt.

In deze brief wordt toegelicht hoe het beoogde samenwerkingsinstituut Physics & Astronomy (P&A) de locatiekeuze van zijn opleidingen heeft aangepakt. 2800 Decaan FEW/FALW VU Decaan FNWI UvA DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 22.02.2016 E-MAIL TELEFOON FAX BIJLAGE(N) J.M.Gemser@vu.nl 06 51 69 0545 1 Betreft: Locatiekeuze opleidingen Physics &

Nadere informatie

Bundeling FALW en SILS Neurosciences

Bundeling FALW en SILS Neurosciences Bundeling FALW en SILS Neurosciences FALW Neurosciences (Vumc not incl) 80 WP/OBP in 4 groepen Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) Programme Neurosciences 60 WP/OBP in 4 groepen Lange termijn

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW)

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) 14 november 2014 2 PROGRAMMA ESFRI Roadmap, wat is het en waar doen we het voor? Roadmap 2016 Verschillen met vorige Schets

Nadere informatie

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Opdracht TDO (mei 2015) Maak een voorstel voor een gezamenlijke UvA-VU bachelor biologie opleiding

Nadere informatie

Mathematics & Logic STAND VAN ZAKEN SEPTEMBER 2014

Mathematics & Logic STAND VAN ZAKEN SEPTEMBER 2014 Mathematics & Logic STAND VAN ZAKEN SEPTEMBER 2014 Kernteam 9 leden : 2 ILLC, 4 KdVI, 3 VU-Wiskunde MT-leden, waaronder onderzoeks (afdelings)directeuren en opleidingsdirecteuren Instituutsmanager KdVI

Nadere informatie

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Universiteit

Nadere informatie

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com Best? New practice industry-university cooperation Chemelot InSciTe www.chemelot-inscite.com Aanleiding / Externe ontwikkelingen Wetenschappelijke competitie neemt toe; universiteit moet zich op sterktes

Nadere informatie

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012 Advanced Instrumentation Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet 10 Oktober 2012 Agenda Wat is Advanced Instrumentation? Hoe past Advanced Instrumentation in de keten van fundamenteel onderzoek

Nadere informatie

Dossier kernteam Interdisciplinairy Units

Dossier kernteam Interdisciplinairy Units Dossier kernteam Interdisciplinairy Units Samenstelling kernteam: Jaqueline Broers (VU, Athena), Joske Bunders (VU, Athena), Lothar Kuijpers (VU, GW), Stef Menken (UvA, IIS), Maurits van Tulder (VU, GW),

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

MINOREN EN MASTERS SBI:

MINOREN EN MASTERS SBI: MINOREN EN MASTERS SBI: Hier volgt een overzicht van de minoren en masters die SBI ers onder andere kunnen kiezen. Dit overzicht is niet bindend maar kan je wel een goede houvast bieden. Een groot deel

Nadere informatie

Dossier kernteam Earth & Ecology

Dossier kernteam Earth & Ecology Dossier kernteam Earth & Ecology Samenstelling kernteam: Rien Aerts (VU), Willem Bouten (UvA), Gareth Davies (VU), Han Dolman (VU, contactpersoon), Jacintha Ellers (VU), Jef Huisman (UvA), Karsten Kalbitz

Nadere informatie

Beta s rol in toekomstige PhD programma s

Beta s rol in toekomstige PhD programma s Sessie Lunteren, over Verleden, heden en toekomst van het PhD onderwijs Beta s rol in toekomstige PhD programma s Geert-Jan van Houtum Wetenschappelijk directeur van Onderzoeksschool Beta voor Operations

Nadere informatie

DE IMPACT VAN SAMENWERKING

DE IMPACT VAN SAMENWERKING DE IMPACT VAN SAMENWERKING Ir. Marcel Kloosterman 16 mei 2017 Programma Ontwikkelingen Voorbeelden van samenwerking IXA Polifysiek Amsterdam Data Science Playgrounds Projectaanvraag Smart Culture Leerpunten

Nadere informatie

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Contact opleiding: Marc Spiller (marc.spiller@wur.nl) Integrale

Nadere informatie

Hoe ontwikkel je een regionale economy?

Hoe ontwikkel je een regionale economy? 1 Hoe ontwikkel je een regionale economy? Model van 5 elementen Excellent Science World leading and accessible positions in sciences People make the difference Attracting world class scientists and talented

Nadere informatie

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency NETWORK CHARTER 1 WHAT IS THE EREK NETWORK? EREK stands for the European Resource Efficiency Knowledge Centre, a vibrant platform to enable and reinforce businesses and especially small and medium sized

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK TELEFOON FAX BIJLAGE(N)

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK  TELEFOON FAX BIJLAGE(N) 2800 Aan : - FSR FNWI-UvA - OR FNWI-UvA - FSR FEW-VU - ODC FEW-VU - FSR FALW-VU - ODC FALW-VU DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 26.02.2016 FB/2016/77 E-MAIL TELEFOON FAX BIJLAGE(N) Best.secr.few@vu.nl

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22618 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Schans, Martin van der Title: Blowup in the complex Ginzburg-Landau equation Issue

Nadere informatie

opleidingsaanbod Ba Architectuur Andere bachelors - Prof bachelors (via schakelprogramma s) - Acad bachelors (via voorbereidingsprogramma s)

opleidingsaanbod Ba Architectuur Andere bachelors - Prof bachelors (via schakelprogramma s) - Acad bachelors (via voorbereidingsprogramma s) opleidingsaanbod VBP Ma INTERIEURarchitectuur [INTERIEURARCHITECT] Ba Architectuur VBP Ma Architectuur [ARCHITECT] Internationale Ma Architectuur (ENG) [ARCHITECT] Ma Stedenbouw & Ruimtelijke Planning

Nadere informatie

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Date 7-12-2011 1 Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Prof. Dr. Inge Hutter Demographer, anthropologist Coordinator Healthy Ageing Alpha Gamma RUG Dean Faculty Spatial Sciences Date 7-12-2011

Nadere informatie

Free Electives (15 ects)

Free Electives (15 ects) Free Electives (15 ects) Information about the Master RE&H (and the free electives) can be found at the following page: http://www.bk.tudelft.nl/en/about-faculty/departments/real-estate-and-housing/education/masterreh/free-electives/

Nadere informatie

Dutch Research Council: women in scientific careers

Dutch Research Council: women in scientific careers Dutch Research Council: women in scientific careers Dr. Wilma van Donselaar Paris 2005 What is NWO? NWO is the Dutch Research Council and consists of 8 councils: Humanities, Social Sciences, Medical Sciences,

Nadere informatie

LVSO. Research for Students

LVSO. Research for Students LVSO Research for Students Overzicht 1. Introductie tot Student Onderzoek en LVSO 2. Voorstelling projecten en labo s 3. Praktische handleiding tot het statuut 4. LVSO Café I. Introductie tot Student Onderzoek

Nadere informatie

Patiëntenparticipatie in

Patiëntenparticipatie in Patiëntenparticipatie in Europees perspectief Marleen Kaatee Oprichter & voorzitter Patiëntenparticipatie in Europa: 1. PSC Patients Europe 2. EMA 3. ERNs, European Reference Networks Noodzaak: internationaal

Nadere informatie

BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT

BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT Reglement als bedoeld in artikel 6 van de Structuurregeling. Voor de eerste maal vastgesteld door het college van bestuur van de Radboud Universiteit (Nijmegen) bij besluit

Nadere informatie

Ondersteuning van impact door Hogescholen

Ondersteuning van impact door Hogescholen Ondersteuning van impact door Hogescholen Ronald Mooijer 27 juni 2017 Agenda IXA Impact Het belang van netwerken Directe ondersteuning aan onderzoekers driehoek Probleem Stakeholders Product Financiering

Nadere informatie

Het I*Teach project. Innovative Teacher BG/05/B/P/PP-166 038. Nico van Diepen Universiteit Twente

Het I*Teach project. Innovative Teacher BG/05/B/P/PP-166 038. Nico van Diepen Universiteit Twente Het I*Teach project Innovative Teacher B Nico van Diepen Universiteit Twente Overzicht Het project De doelen De resultaten De plannen Het project Internationaal / EU Leonardo Partners - Sofia University

Nadere informatie

Recent is de 2e verkenningscommissie onderwijs ingesteld door het Team Directeuren Onderwijs (TDO), met de opdracht:

Recent is de 2e verkenningscommissie onderwijs ingesteld door het Team Directeuren Onderwijs (TDO), met de opdracht: Beste collega/student, Hierbij word je uitgenodigd om deel te nemen in de 2e gezamenlijke VU-UvA verkenningscommissie onderwijs Earth, Ecology and Environment. Kun je per omgaande aangeven of je hiervoor

Nadere informatie

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Impact en disseminatie Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Wie is wie? Voorstel rondje Wat hoop je te leren? Heb je iets te delen? Wat zegt de Programma Gids? WHAT DO IMPACT AND SUSTAINABILITY MEAN? Impact

Nadere informatie

UvA Avondvoorlichting

UvA Avondvoorlichting UvA Avondvoorlichting (BMW) aan de UvA Prof. Dr. Stanley Brul BSc directeur & Master track coördinator Hgl. Moleculaire Biologie & Microbiële Voedselveiligheid Wat laten we vandaag zien Informatie over

Nadere informatie

Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth

Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth Fidelity of a Strengths-based method for Homeless Youth Manon krabbenborg, Sandra Boersma, Marielle Beijersbergen & Judith Wolf s.boersma@elg.umcn.nl Homeless youth in the Netherlands Latest estimate:

Nadere informatie

De positie van de biofysici en bioinformatici is onderwerp van de besprekingen met de kernteams op 10 en 17 mei.

De positie van de biofysici en bioinformatici is onderwerp van de besprekingen met de kernteams op 10 en 17 mei. Aan: kernteam CMLS4HH Van: Gert Grift (mede namens decaan en vice-decanen) cc.: Karen Maex, Hubertus Irth, Peter van Tienderen, Yvonne Kops, Maaike Lürsen, Rudi Rust, Kirstin de Boer, Hanneke van Doorn,

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK TELEFOON FAX BIJLAGE(N)

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK  TELEFOON FAX BIJLAGE(N) 2800 Aan : - FSR FNWI-UvA - OR FNWI-UvA - FSR FEW-VU - ODC FEW-VU - FSR FALW-VU - ODC FALW-VU DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 26.02.2016 FB/2016/77 E-MAIL TELEFOON FAX BIJLAGE(N) Best.secr.few@vu.nl

Nadere informatie

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda University of Groningen Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 Living Labs Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 dr.ir. Elke den Ouden expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e Where innovation starts TU/e Living Labs Een Living

Nadere informatie

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn Chapter 4 Understanding Families In this chapter, you will learn Topic 4-1 What Is a Family? In this topic, you will learn about the factors that make the family such an important unit, as well as Roles

Nadere informatie

Welcome bij SURF. Bron: Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA

Welcome bij SURF. Bron:   Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA Welcome bij SURF Bron: http://vimeo.com/20412632 Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA SURF Toegang tot de best mogelijke ICT faciliteiten coöperatieve

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

28 mei Uitlokken en honoreren

28 mei Uitlokken en honoreren Verslag debat over interdisciplinariteit in het bètadomein 28 mei 2015 Uitlokken en honoreren Hoe schep je voorwaarden voor interdisciplinariteit? Met deze woorden leidde Decaan Karen Maex het debat in.

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2016 Het begon in 1918 Wageningen University & Research Wageningen University Medewerkers: 2,600 studenten:>

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

Building effective IT demandsupply

Building effective IT demandsupply Building effective IT demandsupply structures Gerard Wijers Director Governance and Sourcing Management Agenda» Introductie Demand-Supply» Demand-Supply bij Vopak» Demand-Supply bij van Gansewinkel» Discussie

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

The next step in CX; aandacht voor mens en maatschappij

The next step in CX; aandacht voor mens en maatschappij The next step in CX; aandacht voor mens en maatschappij Prof dr André Nijhof Nyenrode Business Universiteit Is het wel echt een next step? MSc Remmelt Jan Arends Te testen model Phase of Market Transformation

Nadere informatie

Business as an engine for change.

Business as an engine for change. Business as an engine for change. In the end, the success of our efforts will be measured against how we answered what we have found to be the fundamental question: how do we love all the children, of

Nadere informatie

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014 Process Mining and audit support within financial services KPMG IT Advisory 18 June 2014 Agenda INTRODUCTION APPROACH 3 CASE STUDIES LEASONS LEARNED 1 APPROACH Process Mining Approach Five step program

Nadere informatie

Summary 124

Summary 124 Summary Summary 124 Summary Summary Corporate social responsibility and current legislation encourage the employment of people with disabilities in inclusive organizations. However, people with disabilities

Nadere informatie

Immigratie Studeren. Studeren - Universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven. Verklaren dat u graag wilt inschrijven voor een cursus.

Immigratie Studeren. Studeren - Universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven. Verklaren dat u graag wilt inschrijven voor een cursus. - Universiteit I would like to enroll at a university. Aangeven dat u zich wilt inschrijven I would like to enroll at a university. I want to apply for course. Verklaren dat u graag wilt inschrijven voor

Nadere informatie

Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen

Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Welkom bij het programmaonderdeel: Smart Cities Optimaliseren van

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 7-0 6 7 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Wiskunde

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Friday, 15 June 2018. This

Nadere informatie

TU Delft: Joint Research Centres aanwezig waar het er toe doet

TU Delft: Joint Research Centres aanwezig waar het er toe doet TU Delft: Joint Research Centres aanwezig waar het er toe doet 5 March 2009 Delft University of Technology Challenge the future Grootste technische universiteit van NL TU engineers & technology utilized

Nadere informatie

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert University of Groningen Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

The training courses are only offered in Dutch.

The training courses are only offered in Dutch. Training courses NWO Academy Do you want to focus on the competencies we want to develop throughout the organisation, on what is important for your job and working in projects, or on strengthening your

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & SURF

RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & SURF RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & DIENSTONTWIKKELING @ SURF Wat is Research Management? Research data management is an explicit process covering the creation and stewardship of research materials to

Nadere informatie

Wat is Interaction Design?

Wat is Interaction Design? Wat is Interaction Design? Wat is interaction design? Designing interactive products to support the way people communicate and interact in their everyday and working lives. Preece, Sharp and Rogers (2015)

Nadere informatie

Eisen vast en flexibel bouwen

Eisen vast en flexibel bouwen Eisen vast en flexibel bouwen Introductie op de praktijkcasus Nieuwbouw Technische Natuurwetenschappen 9 mei 2017 Michiel Kreutzer, Afdelingshoofd ChemE TNW Department of Chemical Engineering Focus on

Nadere informatie

Mark Frederiks. - a sustainable business development company

Mark Frederiks. - a sustainable business development company Mark Frederiks - a sustainable business development company Amped is een business development bedrijf dat ondernemingen bouwt over de lijn van duurzame keteninnovatie en -interventie, gericht op de consumenten-

Nadere informatie

Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt

Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt Introduction Loneliness is a personal, subjective experience. A person experiences this feeling when his social relationships do not match his wishes. It is

Nadere informatie

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit 7 november 2015 Bètabreed - waarom zou ik bètabreed gaan? Multidisciplinair combineer vakgebieden: Behoefte bij bedrijfsleven en in onderzoek:

Nadere informatie

De indeling van de sector Techniek

De indeling van de sector Techniek De indeling van de sector Techniek Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in zes subsectoren: 1 Biologie, scheikunde en medisch 2 Wiskunde, natuurkunde en informatica

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course.

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course. - University I would like to enroll at a university. Stating that you want to enroll I want to apply for course. Stating that you want to apply for a course an undergraduate a postgraduate a PhD a full-time

Nadere informatie

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50 De relatie tussen eigen-effectiviteit 1 De Relatie tussen Eigen-effectiviteit, Intrinsieke Motivatie en Fysieke Activiteit bij 50-plussers The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

Digital municipal services for entrepreneurs

Digital municipal services for entrepreneurs Digital municipal services for entrepreneurs Smart Cities Meeting Amsterdam October 20th 2009 Business Contact Centres Project frame Mystery Shopper Research 2006: Assessment services and information for

Nadere informatie

de volgende vakken b) the student has completed the MSc Economics with at least the courses...

de volgende vakken b) the student has completed the MSc Economics with at least the courses... OER/TER Errata (25-04-2018) Betreft/regarding: Onderwijs- en Examenregeling masterprogramma s 2017- Artikel 4.5.2 (p.105)/article 4.5.2 (p111) b) de student heeft de opleiding MSc Economics programme afgerond

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017 www.iuscommune.eu INVITATION Ius Commune Masterclass 22 June 2017 Amsterdam Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers,

Nadere informatie

CSRQ Center Rapport over onderwijsondersteunende organisaties: Samenvatting voor onderwijsgevenden

CSRQ Center Rapport over onderwijsondersteunende organisaties: Samenvatting voor onderwijsgevenden CSRQ Center Rapport over onderwijsondersteunende organisaties: Samenvatting voor onderwijsgevenden Laatst bijgewerkt op 25 november 2008 Nederlandse samenvatting door TIER op 5 juli 2011 Onderwijsondersteunende

Nadere informatie

APPENDIX: Total number of students per programme and specialisation

APPENDIX: Total number of students per programme and specialisation APPENDIX: Total number of students per programme and specialisation Table 1: Total number of students (primary registrations) per bachelor s programme and specialisation Bachelor s Programmes 2016 2017

Nadere informatie

ARTIST. Petten 24 September 2012. www.ecn.nl More info: schoots@ecn.nl

ARTIST. Petten 24 September 2012. www.ecn.nl More info: schoots@ecn.nl ARTIST Assessment and Review Tool for Innovation Systems of Technologies Koen Schoots, Michiel Hekkenberg, Bert Daniëls, Ton van Dril Agentschap NL: Joost Koch, Dick Both Petten 24 September 2012 www.ecn.nl

Nadere informatie

Dossier kernteam Chemistry and Molecular Life Sciences for Human Health (CMLS4HH)

Dossier kernteam Chemistry and Molecular Life Sciences for Human Health (CMLS4HH) Dossier kernteam Chemistry and Molecular Life Sciences for Human Health (CMLS4HH) Samenstelling kernteam: Leendert Hamoen (UvA, SILS), Rob Leurs (VU, S&F), Holger Lill (VU, MCB), Willem Stiekema (UvA,

Nadere informatie

Immigratie Studeren. Studeren - Universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven. Verklaren dat u graag wilt inschrijven voor een cursus.

Immigratie Studeren. Studeren - Universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven. Verklaren dat u graag wilt inschrijven voor een cursus. - Universiteit Ik zou mij graag inschrijven in een universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven I would like to enroll at a university. Ik zou mij graag inschrijven voor. Verklaren dat u graag wilt

Nadere informatie

OER/TER ADDENDA ( )

OER/TER ADDENDA ( ) OER/TER ADDENDA (21-11-2017) Regarding: Teaching and Examination Regulations Master s degree programmes The new text: p. 170 Programme: Executive Master of Finance and Control/EMFC Year: 2 sem course title

Nadere informatie

Exploiting natural and induced genetic variation to study hematopoiesis Gerrits, Alice

Exploiting natural and induced genetic variation to study hematopoiesis Gerrits, Alice Exploiting natural and induced genetic variation to study hematopoiesis Gerrits, Alice IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it.

Nadere informatie

RE-INVENT OUR REGION

RE-INVENT OUR REGION RE-INVENT OUR REGION Future scenario s on the economic development of the South Eastern part of the Netherlands TIM 7 With close guidance on process and methods by Peter Kopeczek* * Re-invent your business

Nadere informatie

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten?

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Does Gentle Teaching have Effect on Skills of Caregivers and Companionship and Anxiety

Nadere informatie

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant #polis14 Northeast-Brabant: a region in the Province of Noord-Brabant Innovative Poly SUMP 20 Municipalities Province Rijkswaterstaat Several companies Schools

Nadere informatie

Interessegroep Critical Chain Interessegroep Critical Chain. Agenda. Richard Smal Voorzitter Critical Chain Interesse Groep

Interessegroep Critical Chain Interessegroep Critical Chain. Agenda. Richard Smal Voorzitter Critical Chain Interesse Groep IPMA Grote projecten plannen: How to plan a battleship! Aarle Rixtel, 24 april 2014 Richard Smal Voorzitter Interesse Groep 20:00 of Critical Change 1 Met dank aan onze sponsors Doelstellingen IPMA Critical

Nadere informatie

Future of the Financial Industry

Future of the Financial Industry Future of the Financial Industry Herman Dijkhuizen 22 June 2012 0 FS environment Regulatory & political pressure and economic and euro crisis 1 Developments in the sector Deleveraging, regulation and too

Nadere informatie

AN URBAN PLAYGROUND AFSTUDEERPROJECT

AN URBAN PLAYGROUND AFSTUDEERPROJECT AN URBAN PLAYGROUND 2005 Het vraagstuk van de openbare ruimte in naoorlogse stadsuitbreidingen, in dit geval Van Eesteren s Amsterdam West, is speels benaderd door het opknippen van een traditioneel stadsplein

Nadere informatie