Actuele thema s: Engineering Projects and Change & Implementation Consulting. Industrial excellence.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actuele thema s: Engineering Projects and Change & Implementation Consulting. Industrial excellence."

Transcriptie

1 Actuele thema s: Engineering Projects and Change & Implementation Consulting Industrial excellence.

2 Inhoudsopgave Over PDM Asset Management Risk Based Scope Management voor Turnarounds (TA) Integratie Maintenance en OEE Hands on Tool Time Electromechanical Engineering Kostenbesparing

3 Over PDM PDM is een onafhankelijk implementatiebureau met een integraal aanbod van services die gericht zijn op het verbeteren van de rendabiliteit van kapitaalintensieve productiebedrijven. PDM levert haar services aan middelgrote en grote internationaal werkende industriële bedrijven in Europa en via hun klanten ook in andere delen van de wereld. De branches waar PDM zich op richt zijn: de olie- en gassector, de (petro-)chemie, de energiesector, storage en utilities, de staalindustrie, de mechatronica, lifesciences en farmaceutische industrie. PDM heeft ruim 250 medewerkers in dienst. Projectmanagers, adviseurs en engineers, werkend vanuit een netwerk van vestigingen in Nederland, België en Abu Dhabi. Wij willen u met deze brochure op de hoogte brengen van actuele thema s op het gebied van engineering projects en change & implementation consulting. De specialisten van PDM vertellen in hun eigen woorden over hun vakgebied. In deze brochure wordt duidelijk hoe PDM tegen de vernoemde thema s aankijkt en wat de bewezen resultaten hiervan zijn. Vaak benaderen zij de onderwerpen vanuit een andere invalshoek. U zult geïnspireerd raken en misschien nieuwe uitdagingen ontdekken die voor uw bedrijf van toepassing zijn. Natuurlijk is dit slechts een kleine uiteenzetting per thema. We willen graag samen met u naar uw specifieke casus kijken en onze ervaringen met u delen. Laat u eens door ons uitdagen!

4 Asset Management De goede dingen goed doen met beperkte middelen! Afgelopen jaren heeft de industrie mogen ervaren dat niets meer zeker is wanneer de macro-economische situatie veranderd is. We moeten proactief zijn om het hoofd te bieden aan een steeds complexer wordende omgeving. In bedrijven waar de omgeving snel veranderd is, is er behoefte aan het goed kunnen inschatten van risico s en het vaststellen van adequate maatregelen om de risiconiveaus binnen aanvaardbare proporties terug te brengen. Met name gaat het om het beheren en beheersen van risico s die een serieuze impact hebben op de continuïteit van het bedrijf met betrekking tot de wetgeving, veiligheid, gezondheid, milieu en andere business drivers. Concreet betekent dit dat een risico een bedreiging kan zijn voor een toekomstig te leveren prestatie op gebied van veiligheid, milieu en bedrijfsresultaat. De reputatie van bedrijven staat daarbij op het spel. Recente incidenten tonen aan dat het imago steeds belangrijker wordt. Hierdoor worden directies van bedrijven gedwongen om het begrip waarde te concretiseren inclusief de risico s die een bedreiging op die waarde vormen. Definitie van het begrip waarde Diverse factoren zijn relevant bij het definiëren van het begrip waarde. Deze factoren worden gedreven door de belangen van de stakeholders van een bedrijf. Bij de uitvoering van een stakeholder-analyse kunnen de volgende vragen worden gesteld; Hoe vergelijk je de leverbetrouwbaarheid met imago? Wat is veiligheid waard? Waarop dienen we te concurreren? Wat zijn onze sterktes? Hoe dienen we om te gaan met vergrijzing en mogelijke verdamping van kennis? Hoe overleven we een crisis? Hoe behoud ik flexibiliteit? Waar moet ik mijn geld op inzetten? Hoe moeten we omgaan met verschuiving van markten? Welke kennis is kritisch voor de bedrijfsvoering? Allemaal vragen die in het kader van de Asset Management functie een rol spelen, in kaart worden gebracht en waar maatregelen voor moeten worden genomen om de potentiële risico s te kunnen managen. De kosten van de risico mitigerende maatregelen worden afgezet tegen de risicoreductie die met de maatregel wordt gerealiseerd.

5 Hiermee kan ik mijn manager uitleggen waarom een vervanging noodzakelijk is. Van Maintenance naar Asset Management Asset Management focust zich op risico s en doelstellingen over de hele levenscyclus van Assets tijdens Design, Built, Installation, Commissioning, Maintain en Decommisioning fasen. Dus ook niet-technische oplossingen kunnen risico reductie geven. Zo kan het terug managen van een klantverwachting als een investering worden gewaardeerd en tot uitvoering worden gebracht. Maintenance focust zich op het in stand houden van de functie zoals die tijdens de design fase is gedefinieerd. Risk Based Asset management helpt om de juiste scenario s te selecteren als antwoord op de eerder gestelde kernvragen zodanig dat met deze scenario s een maximaal toegevoegde waarde geleverd kan worden. Kernvragen Middels toepassing van Asset Management wordt antwoord gegeven op een aantal kernvragen die Asset Managers bezighouden. Hoe kunnen we op basis van een verdedigbaar besluit inschatten wat in de toekomst mis kan gaan? Hoe zetten we de altijd beperkte hoeveelheid financiële middelen optimaal in met respect voor veiligheid en milieu en met oog voor continuïteit van de bedrijfsvoering? Hoe zorgen we ervoor dat de financiële middelen ook worden ingezet zoals vooraf is bedoeld? Wellicht ten overvloede wordt hier vermeld dat we binnen de context van dit artikel denken aan fysieke Assets die een grote impact hebben op de bedrijfsvoering en bedrijfsresultaten van kapitaalintensieve industrieën. Resultaten In de praktijk blijkt dat het implementeren van risico gebaseerde besluitvorming leidt tot een reductie van het investeringsniveau met 30 % ten opzichte van de benadering om eerste cost drivers en performance killers aan te pakken. Bedenk bijvoorbeeld dat kosten uit een recent verleden ook risico reductie geven in de nabije toekomst. Dit gegeven kan een asset manager op het verkeerde been zetten als hij slechts met costd rivers aan de slag zou gaan. Bedenk dat vanuit het oude denken geld werd gevraagd voor het oplossen van de moeilijke technische problemen, terwijl deze aanpak geschikt is om met het geld dat in beperkte mate aanwezig is een maximaal toegevoegde waarde te creëren. De asset manager levert een portfolio met maatregelen om de risico s van de asset owner te reduceren.

6 Risk Based Scope Management voor Turnarounds Hoe maakt u uw Turnaround scope verdedigbaar? Uit onze analyses bijkt dat er verbeterpotentieel is op gebied van scoping, werkvoorbereiding en uitvoering van Turnarounds met betrekking tot budget overruns, high level scope setting in relatie tot asset strategie, toewijzing van resources, toepassing van management systemen rond voortgang, kosten en kwaliteit, hands on tool time en contracting strategie. De scope en tijdsduur tussen twee Turnarounds dienen gebaseerd te zijn op de overall Asset Management plannen, gekoppeld aan Business plannen m.b.t. SHE performance, voldoen aan wet- en regelgeving, mechanische integriteit, operationele betrouwbaarheid, geplande projectinitiatieven en de productiebehoefte. Zo zijn er verschillende factoren bepalend voor de frequentie tussen Turnarounds. Een aantal bepalende factoren zijn: wettelijke inspecties, correctief en preventief onderhoud, schoonmaakwerkzaamheden, plant modificaties, geplande capital expenditures en revamp projecten. Daarnaast bepaalt de productiebehoefte, mede afhankelijk van economische invloeden, de gevraagde beschikbaarheid van de installaties. Scope van een turnaround Er is een trend om de intervallen van Turnarounds te verlengen door toepassing van risico management methodieken. Zo focust Risk Based Inspection zich op de risico s met betrekking tot de mechanische integriteit en beschikbaarheid van de verschillende installatieonderdelen. Het inspectieprogramma wordt gedefinieerd op basis van de daadwerkelijke inspectiebehoefte. Tevens zien wij dat in sommige gevallen met de overheidsinstellingen wordt gekeken naar de mogelijkheden om de frequentie voor wettelijke inspectietermijnen te verlengen, en/of bepaalde inspecties uit te stellen, een en ander met juiste onderbouwing en historische gegevens. De eisen van de steeds complexer wordende omgeving hebben tot gevolg dat het verlengen van onderhoudsstops geen doel op zich meer is. Uiteindelijk zou in de toekomst de Turnaround strategie gebaseerd moeten zijn op scenario-analyses waarbij de vraag wordt beantwoord met welk scenario de meest toegevoegde waarde geleverd wordt op dat moment.

7 Risico management wordt steeds belangrijker. Een optimale turnaround Een langere tijd tussen twee onderhoudsstops hoeft dus niet altijd vanuit economisch oogpunt het meest gunstig te zijn. De uitbedrijfname en inbedrijfname van een installatie voor een Turnaround kost tijd, en in de meeste gevallen dusdanig lang (bv. bij krakers) dat het streven is om de tijd tussen de Turnarounds zo lang mogelijk te houden zodat er per ratio meer productiedagen beschikbaar zijn. Resultaten In een situatie waarin markten stabiel zijn kan men leunen op ervaring uit het verleden. We zien nu een abrupte kanteling in de markt van sturen op kosten naar sturen op output. Dit leidt tot de vraag hoe we TA kunnen optimaliseren in een dergelijke volatiele omgeving. Tegelijkertijd brengt een langere tijd tussen twee Turnarounds vaak een relatief grotere scope per Turnaround met zich mee; er dient immers in verhouding meer gerealiseerd te worden om langer veilig en kwalitatief te kunnen draaien. Dit betekent dus ook hogere kosten per Turnaround ten aanzien van werkvoorbereiding, uitvoering en langere doorlooptijd. In sommige gevallen kan het economisch gunstiger zijn om juist meerdere kleinere Turnarounds te houden in combinatie met het gebruik van tussenvoorraden in de supply chain. Van Maintenance naar Asset Management Om te bepalen wat de ideale frequentietijd is tussen Turnarounds zal per situatie altijd een afweging gemaakt dienen te worden. Dit gebeurt op basis van risico s en risico mitigerende maatregelen (TA scope) ten behoeve van installatie compliance, mechanische integriteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Een Turnaround is één risico mitigerende maatregel. Hoe zorgen we voor een goed alignement tussen de bedrijfsdoelstellingen op het hoogste niveau en een optimale TA benadering? Hoe zorgen we ervoor dat onze mensen de gemaakte keuzes begrijpen en ondersteunen ter executie? Ons antwoord daarop is TA management te baseren op de principes van asset management en de TA scenario s te beoordelen op toegevoegde waarde of risico mitigatie per geïnvesteerde euro. Indien met de kernspelers, verantwoordelijk voor het succes van een TA, de ratio achter besluitvorming van een scope wordt gevalideerd, leidt dit tot meer focus, rust en efficiency in de organisatie voorafgaand aan en tijdens de uitvoering van een Turnaround. Door een rationele onderbouwing van de TA scope kunnen jaarlijks miljoenen worden bespaard.

8 Integratie van Maintenance en OEE Verbeter de afstemming tussen doelstellingen van productie en de maintenance functie. In bedrijven waar een TPM filosofie wordt toegepast, wordt de Overall Equipment Effectiveness vaak als stuurparameter voor de productie- en onderhoudsprocessen gebruikt. Indien u niet tevreden bent over de afstemming tussen de productie- en onderhoudsfunctie binnen uw bedrijf kan de volgende uiteenzetting voor u zeker relevant zijn. In onder andere de voedingsindustrie en discrete productie wordt met wisselend succes TPM toegepast en de productie gestuurd op de factor Overall Equipment Effectiveness. Operators worden ingezet bij het uitvoeren van maintenance taken en worden betrokken bij het continu verbeteren van de OEE. Met het implementeren van een op TPM gebaseerde organisatie kan grote vooruitgang gerealiseerd worden. Tot op een bepaald niveau lijkt dit in de praktijk goed te gaan. We zien bij klanten dat de verbetering stokt als het gaat over de afstemming tussen de belangen van productie en maintenance. TPM paradigma Indien u als lezer een believer bent van TPM kunt u nu beter besluiten om door te lezen want deze uiteenzetting is bedoeld om enerzijds kritisch te zijn over de beperkingen van TPM maar anderzijds aan te geven welke geweldige mogelijkheden voor stappen voorwaarts er bestaan als we TPM integreren met elementen van Asset- of Maintenance Management. Indien u in uw huidige situatie tevreden bent en geen probleem ervaart, kan het doorlezen toch stof tot nadenken geven. Twijfelt u over de verdedigbaarheid van uw keuzes met betrekking tot uw niveau van OEE? Dan zou u kunnen overwegen om uw huidige sturing van productie en onderhoud ook te laten uitdagen door de sturingsprincipes van Maintenance processen en deze te integreren in uw huidige, de TPM sturing. We dachten dat we met het sturen op basis van informatie vanuit het onderhoudssysteem goed bezig waren.

9 Op basis van de getoonde informatie kon mijn manager zelf bedenken wat de goede keuze was. Blijkbaar spraken de gegevens voor zich. Resultaten De ervaring met projecten leert dat het verbeteren van de interface tussen productie en maintenance enerzijds leidt tot een beter begrip voor elkaars doelen, ambities en toegevoegde waarde in uw organisatie en anderzijds tot een optimalisatie, van OEE. Daardoor wordt deze in harmonie gebracht met de bedrijfsdoelen en de gestelde eisen aan de performance van de supply chain, time to market en product kwaliteit. Ook wordt door een integrale aanpak vanuit de business drivers de gemaakte keuzes met betrekking tot onderhoudskosten en vervangingsinvesteringen volledig transparant en verdedigbaar gemaakt. Ontwikkelen van deze visie De ervaring leert dat het ontwikkelen van deze visie succesvol zal verlopen indien een aanpak zal worden gevolgd van doen en leren. Het werkt uitstekend om samen met de deskundigen binnen uw bedrijf analyses te maken, verbeteringen te definiëren, uit te voeren en deze te evalueren. Op verschillende niveaus in de organisatie worden bruggen gebouwd tussen de afdelingen zoals logistiek, productie en onderhoud. Dit door het afstemmen van processen middels een goed management systeem en passende overlegstructuur.

10 Hands on Tool Time Verbeter uw Hands on Tool Time. Werk niet harder, maar slimmer. 42% bedraagt de Hands on Tool Time (HoTT) gemiddeld in de onderhoudssector. Zo blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek dat is uitgevoerd bij 12 toonaangevende bedrijven in de (proces-)industrie. PDM werkt met een beproefde methode om de Hands on Tool Time en de effectiviteit in uw bedrijf in relatief korte tijd significant te verbeteren. Nederland kampt al jaren met een structureel tekort aan geschoolde vakkundig opgeleide onderhoudsmonteurs. Het werk moet dus gedaan worden door minder mensen die steeds efficiënter moeten worden ingezet, zeker in economisch turbulente tijden. Voor PDM en Profion was dit de aanleiding om een benchmark uit te voeren bij vooraanstaande bedrijven in de proceswereld. In totaal zijn meer dan observaties uitgevoerd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de arbeidsproductiviteit bij deze bedrijven varieerde van 19 tot 63%. De gemiddelde sleuteltijd bedroeg slechts 42%. Voldoende reden dus om een Hands on Tool Time-project op te starten. Concretiseren inclusief de risico s die een bedreiging vormen op die waarde. Plan van aanpak Bij aanvang van een Hands on Tool Timeproject starten de PDM professionals met het in kaart brengen van de doelstellingen van de uit te voeren metingen. Zo kan de doelstelling zijn het realiseren van een organisatieverbetering, het verbeteren van het zicht op plan-/normtijden, het verbeteren van SMED, een niveaumeting of het voorkomen van een geschil tussen aannemer en opdrachtgever. Als de doelstellingen zijn geformuleerd, dan is het essentieel deze helder te communiceren naar de organisatie. Daarna kan de populatie worden bepaald en de tijdplanning worden gemaakt. Van belang is dat de waarnemingsmomenten plaatsvinden op willekeurige tijdstippen, verspreid over diverse functionarissen en verdeeld over een representatieve periode. In alle gevallen stellen de PDM professionals van te voren dus een gedegen plan van aanpak voor u op.

11 Effectiviteit leidinggevende en Hands on Tool Time direct inzichtelijk met deze methode. Voorbereiding In de voorbereidingsfase moet draagvlak worden gecreëerd in de organisatie en moet uitleg worden gegeven over de te gebruiken meetmethodes. Informeer alle betrokkenen dus, voor aanvang van het onderzoek, over de spelregels, de te gebruiken hulpmiddelen, de terugkoppeling van de resultaten en de wijze van rapporteren. Zodra alle voorbereidingen zijn getroffen om de gewenste metingen uit te voeren, kan een pilot groep in de organisatie worden geformeerd en getraind om zelfstandig eventuele verliezen te detecteren. Met name het leren van anderen en het kijken naar best practices is in deze fase cruciaal. De uitvoering Als alle voorgaande fasen in de juiste volgorde zijn doorlopen dan kan daadwerkelijk worden gestart met het meten. Na het uitvoeren van de metingen, zijn de oorzaken van de verliezen inzichtelijk en kan een verbeterplan worden opgesteld. Een plan waarin wordt aangegeven hoe processen beter gestructureerd kunnen worden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen quick wins en lange termijn verbeteringen. Een verbeterplan wordt altijd opgesteld op basis van een verbetermethodiek die voor de betreffende organisatie het beste past. Verbetermethodieken als Six Sigma, Value Stream Mapping en Lean. De resultaten van dit alles worden teruggekoppeld naar de betrokkenen (op individuele basis en naar de totale groep), en het geheel wordt aangevuld met een advies voor eventuele vervolgstappen. Resultaten Aan een lage Hands on Tool Time liggen vaak verschillende oorzaken ten grondslag. Denk bijvoorbeeld aan een gebrekkige planning en voorbereiding, pauzes die buiten de bestaande pauzes worden genomen, reistijd van mens en materiaal, operationele discussies, geplande wachttijden, het ontbreken van vergunningen of een verkeerde operationele, volgorde van gebeurtenissen. De hier beschreven Hands on Tool Time-methode is bij uitstek een manier om de efficiency van uw organisatie te verbeteren en draagkracht in de organisatie te creëren, om falen in de toekomst te voorkomen. Verspil geen tijd meer, maar ga ook in uw organisatie na hoeveel winst er behaald kan worden op dit gebied. Door slimmer in plaats van harder te werken is in een gemiddelde organisatie een directe productiviteit van meer dan 60% mogelijk. Beslist de moeite waard om te proberen!

12 Electromechanical Engineering Outsourcing van innovatieprojecten Blijven innoveren is in de hedendaagse industrie noodzakelijk om de concurrentiepositie te blijven behouden en verder te verbeteren. Hierdoor wordt de druk om te innoveren erg groot en moet de time to market versneld worden. Daarnaast zijn er steeds strengere normeringen waaraan moet worden voldaan. Uw bedrijf is gericht op productie van consumentengoederen, en om uw positie in de markt te blijven behouden wilt u meer flexibiliteit en meer producten lanceren. Hiervoor heeft u andere productieapparaten nodig. De enige mogelijkheid is een nieuw product te ontwikkelen om te voldoen aan de nieuwe gestelde eisen van de consumenten en daarbij te volstaan aan de milieunormen. U moet gaan innoveren Maar hoe pakt u dit aan? Zelf beschikt u over een beperkte engineeringsafdeling, hierdoor hebt u voor de uitwerking van uw concepten wellicht niet voldoende kennis en capaciteit in huis. In dat geval is het voor u interessant om een project te outsourcen. Voordelen van outsourcing aan PDM PDM beschikt over uitgebreide kennis en vaardigheden die specifiek nodig zijn voor het uitvoeren van uiteenlopende elektromechanische projecten. Doordat we een rijke ervaring hebben in het ontwikkelen van producten, is deze formule tevens interessant voor jonge bedrijven met minder ervaring in het ontwikkelproces. Door outsourcing worden al uw zorgen weggenomen omtrent het opstarten en het opvolgen van het project. U hoeft geen rekening te houden met recruitment, infrastructuur en planning van werkzaamheden. U outsourcet uw project maar blijft op de hoogte van de ontwikkelingen. U wordt minimaal wekelijks op de hoogte gesteld van de voortgang middels progress reports en/of meetings. Hierdoor blijft u betrokken bij het project en behoudt u overzicht. Tijdens deze updates worden eventuele afwijkingen ten opzichte van het plan in kaart gebracht en wordt waar nodig actie ondernomen. PDM kan het project van het begin tot het einde verzorgen, dit wil zeggen vanaf de conceptbepaling tot de oplevering van het serieproduct.

13 Wij werden wekelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, daardoor hielden wij controle over het project. Een volledige outsourcing van een project heeft vele voordelen. Om tot een succesvol resultaat te komen, doorloopt u tijdens de outsourcing verschillende fases. Fases van outsourcing De eerste fase die u doorloopt is de initiatiefase één van de belangrijkste fases tijdens een outsourcing project. Dit is de fase waarin actief wordt samengewerkt om het innovatieproject goed te kunnen opstarten. In deze fase worden er afspraken gemaakt omtrent planning, verantwoordelijkheden en budget. Zo zijn de verwachtingen en kaders duidelijk gesteld, zodat er een correcte en snelle afhandeling kan plaatsvinden. Nadat de scope duidelijk is en administratieve zaken zijn geregeld en goedgekeurd, breekt de ontwerpfase aan. Hierin worden de concepten gemaakt en gekeurd. U kiest zelf voor de mate van betrokkenheid bij deze fase. Na goedkeuring van het concept van het product breekt de bestellings- en opleveringsfase aan. Na deze fase ontstaat er een eerste prototype. Dit prototype wordt uitgebreid getest en gekwalificeerd in de laatste fase. Resultaten Na het doorlopen van de fases ontvangt u een prototype dat voldoet aan de normeringen. In de praktijk blijkt echter dat veel externe partijen die een dergelijke outsourcing verzorgen, niet nadenken over ontwerp voor snelle productie en het onderhoudsproces. Reserveonderdelen zijn vaak slecht bereikbaar en het productieproces is omstreden. PDM houdt hiermee rekening in het ontwerp. Rekening houden met productie en onderhoud, dat is wat een prototype zo succesvol maakt! PDM als outsourcing partij PDM is een betrouwbare partij met een team van specialisten die beschikken over een elektrotechnische en mechanische achtergrond. De medewerkers van PDM onderscheiden zich in de elektromechanische achtergrond. De perfecte combinatie van werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Naast een omvangrijk team van jonge professionals, heeft PDM medewerkers die over veel ervaring beschikken die van grote meerwaarde is voor het uitvoeren van een project. Om aan uw verwachtingen te kunnen voldoen is PDM actief in het opleiden van medewerkers voor het verkrijgen van specifieke technische kennis. Naast de technische kennis traint PDM tevens de sociale competenties van de specialisten. Dit maakt de wederzijdse communicatie gemakkelijk en duidelijk. Dit is een extra voordeel indien u de projectleiding door uw eigen bedrijf wil laten uitvoeren en er actieve afstemming en samenwerking nodig is.

14 Kostenbesparing Kosten besparen door toepassing van het Operationeel Excellence model. Een antwoord in de strijd om de concurrentiekracht van bedrijven te verstevigen is het verminderen van kosten, het verhogen van opbrengsten of een combinatie van beiden. Reeds meerdere decennia werden hiervoor methodieken (lean, six sigma, iso, ) ontwikkeld om de slagkracht te verbeteren en met succes. Echter wijzigende marktsituaties, fusies van bedrijven en frequent wisselend management zijn factoren die het succes van dergelijke programma s veelal bemoeilijken en hebben tot gevolg dat optimale resultaten niet altijd of soms helemaal niet bereikt worden. Is dit te voorkomen? Het antwoord hierop luidt JA! Studies wijzen uit dat bedrijven veelal deelinitiatieven ondernemen omdat vaak het belang van onderlinge verbanden onderschat wordt! Men gaat massaal mensen trainen in management vaardigheidstechnieken of lean principes met de hoop dat voldoende training ervoor zorgt dat het management deze principes ook in praktijk zullen omzetten. In menig andere gevallen voorziet men afdelingen van gesofisticeerde systemen die hen de nodige informatie dient te bezorgen om op de juiste manier te kunnen managen. Tot slot zien we vaak dat vele bedrijven denken aan een hertekening van het organigram en hopen dat dit een oplossing zal bieden aan het gestelde probleem. Operationeel excellence model Echter kan worden vastgesteld dat enkel een goede combinatie van deze acties tot geborgde resultaten kunnen leiden. Het is in dat kader dat PDM het operationeel excellence model ontwikkeld heeft. Dit model houdt rekening met de onderlinge verbanden tussen systemen en processen, de juiste mensen die het moeten uitvoeren en het trainen van mensen in het juist gebruik van de systemen en de processen. Onze ervaring leert dat door dit denken de operationele kosten met 20 tot 30% wordt verminderd.

15 Eens je zelf meewerkt aan procesveranderingen, begrijp je het doel en de meerwaarde beter. Bedrijfsanalyse Om operationele kosten te kunnen reduceren en opbrengsten te gaan verbeteren dient u zich als bedrijf kritisch op te stellen om na te gaan in welke mate deze verspillingen zich voordoen. Dit doen we in de vorm van een analyse. Deze periode neemt ongeveer een 3 tot 4 kalenderweken in beslag. Aan het einde van deze periode zijn wij in staat een diagnose te stellen waarbij we kunnen aangeven hoeveel de verbetering is die gerealiseerd kan worden en welke stappen genomen dienen te worden om dit te realiseren. Hierbij wordt rekening gehouden met de reeds gestarte initiatieven en de heersende bedrijfsfilosofie. Borging Om de borging van de realisatie een extra stimulans te geven worden een aantal mensen opgeleid gedurende de implementatiefase. Hierbij worden technieken aangeleerd die leiden tot verbetering zodat de organisatie een interne kracht heeft om de opgezette methodiek te handhaven en het geïnstalleerde systeem te bestendigen. De verbeteringen kunnen gerealiseerd worden door kosten te verminderen (minder stilstanden, afval en uitval reductie, kortere overgangstijden, minder benodigde tijd om een dossier af te werken, ), opbrengsten te verhogen (meer output door optimale lijnbalancering, optimale lijnsnelheden, betere sales forecast, ) of een combinatie van beiden. Realisatie van potentieel Na deze periode starten we een intense periode van echt samenwerken met de leidinggevenden in de organisatie, immers het zijn zij die verantwoordelijk zijn om het potentieel dat geïdentificeerd werd te realiseren. Dit betekent dat leidinggevenden opgeleid worden en ondersteund worden om het potentieel te realiseren. Om de resultaten te waarborgen naar de toekomst is het van cruciaal belang dat leidinggevenden gefaciliteerd worden in dit proces. Faciliteren betekent dat ervoor gezorgd wordt dat leidinggevenden opgeleid en begeleid worden om hun managementsystemen en werkprocessen te verbeteren en te bestendigen naar de toekomst. PDM neemt gedurende het traject de rol van facilitator op zich. Meestal neemt dit 6 maanden tot een jaar in beslag. Door de intensieve samenwerking bleef het een project van ons bedrijf, de resultaten blijven hierdoor gewaarborgd. Ondersteuning van management Gedurende dit proces is het belangrijk dat topmanagement een volledige ondersteuning biedt aan deze methodologie zodat medewerkers zich comfortabel voelen om zich hierachter te zetten en dat men ervan overtuigd is dat deze manier de juiste manier is.

16 your Excellence, our Focus Maastricht Rotterdam Antwerpen Eindhoven Abu Dhabi

Actuele Thema s: Engineering Projecten en Change & Implementatie

Actuele Thema s: Engineering Projecten en Change & Implementatie Actuele Thema s: Engineering Projecten en Change & Implementatie Industrial excellence. Inhoudsopgave Over PDM Asset Management Risk Based Scope Management voor Turnarounds (TA) Integratie Maintenance

Nadere informatie

Uw specialist in technisch management

Uw specialist in technisch management IP-Solutions Het technisch beheer van installaties staat onder druk. De toenemende concurrentie, kostendruk en veranderende wet- en regelgeving vraagt om grotere transparantie, flexibiliteit en efficiency.

Nadere informatie

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider IP-Solutions : Wij maken Asset Management eenvoudig en praktisch Passie voor Asset Management. Resultaat gedreven. Toegepaste filosofieën:

Nadere informatie

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP Agenda Stork Lean in Maintenance De stoommachine Evaluatie Doelstelling in een praktijksimulatie: kennismaken met lean principes, methoden en tools. toepassen

Nadere informatie

ConQuaestor Summer Game Week

ConQuaestor Summer Game Week ConQuaestor Summer Game Week Glue It: lean management bij productiebedrijven Alles moet snel én alles moet goed. U heeft te maken met (toenemende) eisen en wensen van klanten op het gebied van kwaliteit,

Nadere informatie

Kortom, van visie naar werkelijkheid!

Kortom, van visie naar werkelijkheid! Wie zijn wij Scopeworks is een internationaal bureau wat zich richt op executive search, interim management en consulting. Ons kantoor is gevestigd in Nederland en vanuit hier worden onze diensten wereldwijd

Nadere informatie

GRIP OP MEER MET MINDER AMC SEMINAR AMSTERDAM 28 oktober 2010

GRIP OP MEER MET MINDER AMC SEMINAR AMSTERDAM 28 oktober 2010 Inspireren, creëren, organiseren GRIP OP MEER MET MINDER AMC SEMINAR AMSTERDAM 28 oktober 2010 1 Inleiding Enquete, SUTO 2010 De wereld In 2010 Trends, Scenario s en Prognoses Voor komende Jaren. Piet

Nadere informatie

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN Klanten verwachten tegenwoordig een grotere leverbetrouwbaarheid, tegen lagere kosten, met betere kwaliteit en dat allemaal tegelijk. Diegenen

Nadere informatie

Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg

Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg De logistieke scan van CB ontdekt het verbeterpotentieel van uw goederenlogistiek Een efficiëntere logistiek levert (soms onverwacht) belangrijke bijdragen

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance FINANCE consulting interim management professionals over sis... duurzame relaties met onze opdrachtgevers gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. Finance is een middelgroot

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

PRODU-TECH ALGEMEEN:

PRODU-TECH ALGEMEEN: Produ-Tech De enige aanvaardbare norm voor verliezen is nul! Pagina 1 van 5 De start voor een hogere productiviteit. Produ-Tech helpt productieteams maximaal te presteren. Methodes en technieken richten

Nadere informatie

Efficiënte en Effectieve Uitvoering Het Resultaat van een Goede Voorbereiding

Efficiënte en Effectieve Uitvoering Het Resultaat van een Goede Voorbereiding Efficiënte en Effectieve Uitvoering Het Resultaat van een Goede Voorbereiding Eric Commeren, Stork Technical Services Jan De Tremmerie, consultant Thema s 1. Efficiënte en effectieve uitvoering -> HoTT

Nadere informatie

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN 6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN INLEIDING Het Nieuwe Werken is in de afgelopen jaren op vele plekken geïntroduceerd om slimmer om te gaan met de beschikbare middelen binnen organisaties

Nadere informatie

ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken. 7 juni 2007

ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken. 7 juni 2007 ERP & Lean: Hoe kunnen ze elkaar versterken 7 juni 2007 Even voorstellen. Erik Meevis, partner bij KCLA KCLA: Groep onafhankelijke organisatieadviseurs Afkomstig uit MKB Gericht op productiebedrijven in

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie?

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Discussieforum Productie Rapportering Deel uw ervaringen en leer uit die van anderen! Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Johannes Cottyn, XiaK-UGent Doelstelling van de presentatie

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Lean- & Proces Management De cursus Lean & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Hands On Tools Time. Mogelijkheden tot een efficiëntere stop. Jean Walstock Delivery Manager

Hands On Tools Time. Mogelijkheden tot een efficiëntere stop. Jean Walstock Delivery Manager Hands On Tools Time Mogelijkheden tot een efficiëntere stop Jean Walstock Delivery Manager TACON BV Wie zijn wij? Groeiende Nederlandse Organisatie Complete Professionele Dienstverlener Actief in de sectoren:

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended)

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) 8 Maanden ICM biedt u de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Beltdiploma als pakket in 8 maanden tijd te te behalen. U start met Lean Six Sigma Green

Nadere informatie

Onderhoudsmanagement

Onderhoudsmanagement Onderhoudsmanagement De kosten besteedt aan onderhoud kunnen hoog oplopen. Het is interessant waar de kosten door worden veroorzaakt en hoe deze kosten beter beheerst kunnen worden? Onderhoud wordt al

Nadere informatie

Nearshoring in kleine bedrijven. Hoe werkt dat (niet)?

Nearshoring in kleine bedrijven. Hoe werkt dat (niet)? Nearshoring in kleine bedrijven. Hoe werkt dat (niet)? Wat nearshoring voor kleine bedrijven kan betekenen en het stappenplan om hier een succes van te maken. Nearshoring (in het buitenland, dicht bij

Nadere informatie

Project Portfolio. IP-Solutions

Project Portfolio. IP-Solutions Project Portfolio IP-Solutions IP-Solutions leidt de uitrol van een Maintenance Improvement Programma over 3 locaties : Op- en overslag natte bulk : 12 maanden Uitrol en verankering van een Corporate Maintenance

Nadere informatie

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen 1 Waarom? : Succesvol zijn is een keuze! Organisaties worden door haar omgeving meer en meer gedwongen om beter te presteren. Voornamelijk wordt dit ingegeven door de klant die haar eisen en wensen m.b.t.

Nadere informatie

bedrijfsfunctie Harm Cammel

bedrijfsfunctie Harm Cammel Legal als geïntegreerde bedrijfsfunctie Harm Cammel Legal als Business functie Observatie 1. Door veranderende klantbehoefte verandert (een deel van) de Legal functie van ad hoc en vak gedreven naar continu

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

EFFECT NIEUWE ISO-NORMEN MANAGEMENTSYSTEEM OP ISO 19011

EFFECT NIEUWE ISO-NORMEN MANAGEMENTSYSTEEM OP ISO 19011 EFFECT NIEUWE ISO-NORMEN MANAGEMENTSYSTEEM OP ISO 19011 Wat brengt het ons om de ISO 19011 aan te sluiten op de HLS? Koninklijke NEN - Delft 7 juli 2016 - ing. Edwin Martherus MSc UW INLEIDER 20 jaar gewacht

Nadere informatie

20 mei 2008. Management van IT 1. Management van IT. Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen

20 mei 2008. Management van IT 1. Management van IT. Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen Management van IT Han Verniers PrincipalConsultant Han.Verniers@Logica.com Logica 2008. All rights reserved Programma Management van IT Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen

Nadere informatie

Project Management. De expertise om ambities waar te maken

Project Management. De expertise om ambities waar te maken Project De expertise om ambities waar te maken Topwind Betrek Topwind bij uw project en verzeker u ervan dat uw ambities waar worden. Topwind is een pragmatisch, servicegericht bedrijf met veel ervaring

Nadere informatie

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij De essentie van de nieuwe ISO s Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij 1 Waar ik het over ga hebben De uitdaging en de oplossing De HLS voor iedereen De HLS voor wie het wil Waar we staan en wat er

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Duurzame automatiseringsoplossingen

Duurzame automatiseringsoplossingen A u t o m a t i o n S o l u t i o n s B u s i n e s s o p t i m a l i s a t i e d o o r P r o c e s I n t e g r a t i e Duurzame automatiseringsoplossingen Door mondiale ontwikkelingen en steeds sneller

Nadere informatie

Bilthoven, 9 november

Bilthoven, 9 november Bilthoven, 9 november 2011 1 Onze visie is dat er in alle organisaties een groot onbenut potentieel aanwezig is dat geïncasseerd kan worden door de bestaande middelen zoals processen, machines, informatie,

Nadere informatie

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence Lean Six-Sigma HealthRatio Operational Excellence De zorg werkt in een roerige omgeving Veel veranderingen leggen extra druk op zorginstellingen om goedkoper, efficiënter en transparanter te kunnen werken.

Nadere informatie

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit.

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit. Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief Verbeteren kan alleen van binnenuit. Onze visie, missie en strategie Visie: dat er in alle organisaties een

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. The perfect match is our standard

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. The perfect match is our standard Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy The perfect match is our standard Burdock is de verbindende factor tussen opdrachtgevers en technische specialisten in de procesindustrie.

Nadere informatie

We know it takes a teamplayer to win. Tijdelijke professionals duurzame resultaten

We know it takes a teamplayer to win. Tijdelijke professionals duurzame resultaten We know it takes a teamplayer to win Tijdelijke professionals duurzame resultaten RSM WMV Interim services 2/3 RSM WMV / Interim Services In de professionele interim-markt is er nadrukkelijk behoefte aan

Nadere informatie

KAIZEN Institute wereldwijd

KAIZEN Institute wereldwijd KAIZEN Institute wereldwijd Benelux Oprichter Masaaki Imai KAIZEN is K A I Veranderen Z E N om beter te worden. K A I Z E N = CI - Continu Verbeteren Iedereen! Elke dag! Overal!... CI Lean Strategie! Hoe

Nadere informatie

Nationaal en Internationaal

Nationaal en Internationaal Interim Management 2 Jaarverslag 2015 Executive Search Interim Management Nationaal en Internationaal Van de Groep & Olsthoorn 3 Interim Management Bij veel van onze opdrachtgevers in de industrie en techniek

Nadere informatie

Business Continuity Management conform ISO 22301

Business Continuity Management conform ISO 22301 Business Continuity Management conform ISO 22301 Onderzoek naar effecten op de prestaties van organisaties Business continuity management gaat over systematische aandacht voor de continuïteit van de onderneming,

Nadere informatie

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor?

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Jacques Adriaansen Director Every Angle UAMS Executive Professor Service Logistics Forum 24 april 2008 j.adriaansen@everyangle.com

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Sense Template BluefieldFinance Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie Opgericht 2007 Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

LEAN MANAGEMENT Wat is Lean? Lean staat voor mager of slank, hetgeen voor bedrijven vertaald kan worden in snellere, goedkopere en kwalitatief betere processen. Lean heeft als primaire focus het elimineren

Nadere informatie

ASSET MANAGEMENT KEN DE RISICO S, DAN IS ALLES BEHEERSBAAR

ASSET MANAGEMENT KEN DE RISICO S, DAN IS ALLES BEHEERSBAAR ASSET MANAGEMENT KEN DE RISICO S, DAN IS ALLES BEHEERSBAAR Jan A. Kamphuis Voorzitter NVDO Sectie Food, Beverages & Farma / Partner Traduco B.V. Food Event 2015 De Verkadefabriek, Den Bosch 03 december

Nadere informatie

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 HRM-scorecard HRM SCORECARD PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 Een korte introductie Wat doet WATCH-Consultancy op het gebied van HRM-Consultancy?

Nadere informatie

Business Case Beverages Group Verkiezing Supply Chain Professional 2011

Business Case Beverages Group Verkiezing Supply Chain Professional 2011 Business Case Beverages Group Verkiezing Supply Chain Professional 2011 Patrick Gunther 11 April 2011 Business Case Patrick Gunther April 2011 1 1. Inleiding Deze business case geeft een overzicht van

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance FINANCE consulting interim management professionals duurzame relaties met onze opdrachtgevers, gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. OVER FINANCE Finance is een middelgroot

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Stage opdracht Technische dienst... 2 Stage opdracht Laboratorium... 3 Stage opdracht Productie... 4 Stage opdracht Supply Chain...

Stage opdracht Technische dienst... 2 Stage opdracht Laboratorium... 3 Stage opdracht Productie... 4 Stage opdracht Supply Chain... Stage opdracht Technische dienst... 2 Stage opdracht Laboratorium... 3 Stage opdracht Productie... 4 Stage opdracht Supply Chain... 5 Stage opdracht Technische dienst Sinds ruim een eeuw is aan de Nederrijn

Nadere informatie

Kansen & Ontwikkelingen met Lean

Kansen & Ontwikkelingen met Lean NETWERK VOOR EN DOOR DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE LEAN MANAGEMENT PROGRAMMA Kansen & Ontwikkelingen met Lean BE SMART: SAMEN KANSEN CREËREN MET SMART INDUSTRY 10-12-2015 I 1 AGENDA Kansen & Ontwikkelingen

Nadere informatie

ISO 9001: Business in Control 2.0

ISO 9001: Business in Control 2.0 ISO 9001: 2015 Business in Control 2.0 Waarom Geintegreerd toepassen verschillende management normen Betere aansluiting normen op de strategie; zorgen voor een goede inbedding in de bedrijfsvoering WAAROM

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Hoe een verouderde installatie terug energieefficiënt

Hoe een verouderde installatie terug energieefficiënt Hoe een verouderde installatie terug energieefficiënt maken? Energiebesparend investeren en energiespaarcontracten Kurt Detavernier Copyright Siemens Ltd 2008 Building Technologies Our approach during

Nadere informatie

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat Meer waarde creëren Assetmanagement op maat Zo maken wij assetmanagement toepasbaar Met de toolbox Zeven bouwstenen van professioneel assetmanagement maken we de ISO55000 toepasbaar voor u. Belanghebbenden

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet projecten,

Nadere informatie

ASSETMANAGEMENT WAT HEB JE ER AAN?

ASSETMANAGEMENT WAT HEB JE ER AAN? ASSETMANAGEMENT WAT HEB JE ER AAN? WAAROM ASSETMANAGEMENT? Commerciële sector Investeerders eisen het Optimalisatie kosten versus prestaties Voldoen aan wetgeving (LtO) Publieke sector Transparantie (aantoonbaarheid

Nadere informatie

Realiseer uw inkoopambities met behulp van Data Workshop Dun & Bradstreet

Realiseer uw inkoopambities met behulp van Data Workshop Dun & Bradstreet Workshop Dun & Bradstreet NEVI INKOOPDAG 2015 BJÖRN VAN RAAK MIKE VAN KESSEL ROSANNA VAN DER WOUDE Agenda Introductie Dun & Bradstreet Welke trends & uitdagingen zien wij in de markt? Interactieve break-out

Nadere informatie

Demonstratieproject Planning Services. Ontwikkeling van een Spare Parts Planning Control Tower

Demonstratieproject Planning Services. Ontwikkeling van een Spare Parts Planning Control Tower Demonstratieproject Planning Services Ontwikkeling van een Spare Parts Planning Control Tower 4 november 2011 Agenda Voorstellen Gordian Uiteenzetting van het idee: Planning Services Het demonstratieproject

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT MATURITY

Nadere informatie

ISO Crises! What Crises?

ISO Crises! What Crises? 30 maart 2006 ISO Crises! What Crises? kennisteam kwaliteitsmanagement Agenda 13.00 uur opening DB ISO, crises, what crises GB discussie olv DB afronding/conclusies 15.00 uur einde GB 1 Onderwerp KKT-enquête

Nadere informatie

UW PARTNER VOOR PROJECT MANAGEMENT

UW PARTNER VOOR PROJECT MANAGEMENT UW PARTNER VOOR PROJECT MANAGEMENT CONSTRUCTION Elke dag werken onze mensen aan het veilig, beheersbaar en succesvol uitvoeren van complexe investeringsprojecten. Als kennisorganisatie begrijpen we de

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The Road to Working Capital Excellence Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The road to Working Capital Excellence Vraag Aanpak Toepassing Resultaat Quick

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Finding the optimal solution is An our open standard mind comes standard... Burdock is de verbindende schakel tussen opdrachtgevers

Nadere informatie

Verbeterde lijnefficiëntie met behulp van OEE. Corporate WCM & Sustainability Manager Michel de Waal

Verbeterde lijnefficiëntie met behulp van OEE. Corporate WCM & Sustainability Manager Michel de Waal Verbeterde lijnefficiëntie met behulp van OEE Corporate WCM & Sustainability Manager Michel de Waal OEE (Overall Equipment Effectiveness) Wat is OEE (Overall Equipment Effectiveness)? Waarom zou ik OEE

Nadere informatie

ALS ORGANISATIE IN SHAPE MET P3O Judith Engelberts

ALS ORGANISATIE IN SHAPE MET P3O Judith Engelberts ALS ORGANISATIE IN SHAPE MET P3O 29-03-2018 Judith Engelberts Programma: 1. P3O; wat en waarom? 2. Welk P3O modellen zijn er en welke past bij mijn organisatie? 3. Welke dienstverlenening kent het P3O?

Nadere informatie

Incore Solutions Learning By Doing

Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Gestart in November 2007 Consultants zijn ervaren met bedrijfsprocessen en met Business Intelligence Alle expertise onder 1 dak voor een succesvolle

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Wat heeft u vandaag ervaren?

Wat heeft u vandaag ervaren? SMC 2012 Wat heeft u vandaag ervaren? Mijn conclusie: om eventueel gebruik te maken van enige mate van voorspelbaarheid, heeft u behoefte aan goede informatie, onderbouwde aannames, controle mechanismen

Nadere informatie

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN HET ANTWOORD OP UW VRAGEN Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste

Nadere informatie

Ontdek de verborgen schat in onderhoud

Ontdek de verborgen schat in onderhoud Ontdek de verborgen schat in onderhoud Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht naar waarde Zoektocht Zoektocht

Nadere informatie

Interim Management. Executive Search. Nationaal en Internationaal

Interim Management. Executive Search. Nationaal en Internationaal Interim Management 2 Jaarverslag 2015 Van de Groep & Olsthoorn 3 Interim Management Bij veel van onze opdrachtgevers in de techniek & industrie staan veranderingen op het programma: een efficiëntere bedrijfsvoering,

Nadere informatie

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Case study Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Debiteurenbeheer is één van de grootste zorgen van managers in het bedrijfsleven. De moeilijke economische tijden van nu zien we terug

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Het beste toekomstperspectief met een onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie-dna. The Brown Paper Company

Het beste toekomstperspectief met een onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie-dna. The Brown Paper Company Het beste toekomstperspectief met een onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie-dna The Brown Paper Company Veel organisaties zijn hun onderscheidende DNA verloren. Organisaties met bestaansrecht

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS. For every situation, there is a suitable line from a song

EEN VAN ONZE EXPERTS. For every situation, there is a suitable line from a song EEN VAN ONZE EXPERTS For every situation, there is a suitable line from a song Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn

Nadere informatie

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things Project Portfolio Management Doing enough of the right things BPUG, Hilversum, 24 juni, 2015 Inhoud 1 2 3 4 Introductie Het belang van portfolio management Project portfolio management volgens MoP 3a 3b

Nadere informatie

De toekomst van consultancy

De toekomst van consultancy De toekomst van consultancy Course Assignment Management Consulting 5 oktober 2013 Teska Koch 2518936 Teska.koch@hotmail.com Word count: 1.510 Een kijkje in de glazen bol: Wat is de toekomst van consultancy?

Nadere informatie

Process Solutions Process Installations. The smart way forward in food and beverage. Find your optimum

Process Solutions Process Installations. The smart way forward in food and beverage. Find your optimum Process Solutions Process Installations The smart way forward in food and beverage Find your optimum Find your optimum The smart way forward in food and beverage. In de food & beverage-industrie bent u

Nadere informatie

Waardegestuurd Contractmanagement

Waardegestuurd Contractmanagement Waardegestuurd Contractmanagement Wat is de effectiviteit van úw Inkoop- en Contractmanagement? Augustus 2015 Ontwikkeling in Inkoop & Contractmanagement Uit Onderzoek van de IACCM (International Association

Nadere informatie

MES geïntegreerd binnen ERP in productie is de sleutel tot betaalbare flexibiliteit

MES geïntegreerd binnen ERP in productie is de sleutel tot betaalbare flexibiliteit MES geïntegreerd binnen ERP in productie is de sleutel tot betaalbare flexibiliteit VRAAG: Hoe implementeer je betaalbare en uitvoerbare Real-time-business-optimized-flexibility in uw productiebedrijf?

Nadere informatie

Wat zijn de succescriteria voor een partnership?

Wat zijn de succescriteria voor een partnership? Wat zijn de succescriteria voor een partnership? Chemical Power Oil & Gas Wie zijn wij Arno Gerrets Agrifirm Manager Techniek Maries van Aert Stork Technical services Consultancy Manager Onderhoud en Investeringen

Nadere informatie

Executive Search & Interim Management

Executive Search & Interim Management Executive Search & Interim Management Van de Groep & Olsthoorn Executive Search Interim Management Nationaal en Internationaal Van eigenwijze zelfstandige tot een begrip in de industrie en techniek. Van

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PCI DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PCI-DIAGNOSTIEK (PEOPLE CENTERED IMPLEMENTATION) Niet zelden zien

Nadere informatie

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN WHITEPAPER HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN..HET EFFECT VAN VREEMDE OGEN.. Copyright 2014 OPDIC W www.implementatie-erp.nl E info@implementatie-erp.nl Hoe de kans op een succesvolle

Nadere informatie

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren KPMG Lean Six Sigma De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren Landelijk Congres V&J 18 Februari 2016 Wij zijn wij? http://www.linkedin.com/in/sajburgers https://nl.linkedin.com/in/markkopmels

Nadere informatie

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix WIN TRAININGEN MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe

Nadere informatie

Hoe u met e-hrm verzuimkosten aanpakt

Hoe u met e-hrm verzuimkosten aanpakt Hoe u met e-hrm verzuimkosten aanpakt In deze whitepaper worden een aantal concrete tips gegeven welke rol HR kan pakken bij het verhogen van de kwaliteit van dienstverlening en het zorgen voor kostenreductie.

Nadere informatie

Smart Datacenter Services

Smart Datacenter Services Smart Datacenter Services Naast het borgen van de continuïteit wijst onafhankelijk onderzoek uit dat de drie belangrijkste zaken zijn om het onderhoud en beheer van een datacenter uit te besteden zijn:

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Registratie Data Verslaglegging Registratie Controleren en corrigeren Carerix helpt organisaties in het proces van recruitment en detachering. De applicatie voorziet op een eenvoudige wijze in de registratie

Nadere informatie

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode Zero Based Begroten De andere kant van de kaasschaafmethode Je moet de tijd nemen voor Zero Based Begroten, en je moet lef hebben Zero Based begroten legt een duidelijke relatie tussen de doelstellingen,

Nadere informatie

Asset management voor Instrumentatie

Asset management voor Instrumentatie Asset management voor Instrumentatie De weg van Reactief naar (geautomatiseerd) Predictief Theo van der Steen sr. Engineer E&I Toine van den Heuvel Manager Engineering Enkele kengetallen brouwerij s-hertogenbosch

Nadere informatie

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE Consulting Exit #VACATURE STRATEGY MANAGER De meeste mensen kennen Exact als één van de partners van Formule 1-coureur Max Verstappen. Maar Exact is ook en vooral de nummer 1 aanbieder van business software

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie 1 De Organisatie Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met een uitgebreide expertise in business-

Nadere informatie

Meer waarde halen uit uw ICT en EPD ICT sturing richten op realiseren van baten

Meer waarde halen uit uw ICT en EPD ICT sturing richten op realiseren van baten Meer waarde halen uit uw ICT en EPD ICT sturing richten op realiseren van baten Eric Polman HIMSS 2010, Atlanta 1 4 maart 2010 Agenda en doelstelling 1. Introductie 2. ICT in de zorg: kenmerken huidige

Nadere informatie