Inhoud. 3 Aigemeen. 6 Waar is asfalt geschikt? 10 Voorbereiding. 11 Advies. 12 Vraag naar een vergunning. 13 Offerte. 14 Contract.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. 3 Aigemeen. 6 Waar is asfalt geschikt? 10 Voorbereiding. 11 Advies. 12 Vraag naar een vergunning. 13 Offerte. 14 Contract."

Transcriptie

1 5 alt

2 Inhoud 3 Aigemeen Waarom asfait? Wat is asfalt? Hoe wordt asfait gemaakt? 6 Waar is asfalt geschikt? Bedrijfsvoering Plaatselijke omstandigheden 10 Voorbereiding 11 Advies 12 Vraag naar een vergunning 13 Offerte 14 Contract Prijs Inhoud 16 Uitvoering 18 Onderhoud 18 Garantie 19 Begrippenlijst 20 Meer informatie

3 Waarom asfalt? Gemeenten, provincies en Rijk leggen jaarlijks miljoenen vierkante meters weg aan. De medewerkers van deze wegbeheerders rekenen voor ieder project uit welk type verharding het meest geschikt is. Oat de keuze dan vaak op asfalt valt, ziet iedere weggebruiker. Aan verhardingen op het agrarisch bedrijf worden vaak specifieke eisen gesteld met betrekking tot bedrijfsvoering, hygiene en aanzien. Asfalt kan aan al deze eisen voldoen.

4 Wat is asfalt? Asfalt is een mengsel van steen, zand en vulstof dat met bitumen bij elkaar wordt gehouden. Bitumen is een product van de aardolie-industrie en heeft de bijzondere eigenschappen dat het goed hecht en bij verwarmen dun vloeibaar is. Ais het asfalt warm is kan het gemakkelijk in een vlakke stevige laag worden aangebracht. Na afkoeling is het hard. Asfalt is milieuvriendelijk. Het is bestand tegen chemicalien, het gaat geen verbinding aan met andere stoffen en er spoelen geen stoffen uit naar de bodem. Asfalt is uitermate geschikt als vloeistofdichte verharding om te voorkomen dat mest of gewasbeschermingsmiddelen in de bodem komen. Asfalt is veilig voor mensen, dieren en de omgeving. Dus ook als de dieren van de vloer eten heeft dit geen effect op de gezondheid.

5 Hoe wordt asfalt gemaakt? Het verwarmen en mengen vindt plaats in een asfaltinstallatie. Vervolgens wordt het met vrachtwagens naar het werk gebracht. Vakkundig personeel brengt het met speciale machines aan. Afhankelijk van de situatie ter plaatse en de aard van het bedrijf wordt het asfalt op recept gemaakt en verwerkt. Asfalt is dus een maatproduct. Dat betekent dat de dikte en samenstelling van de verharding, op de specifieke situatie is afgestemd. Een asfaltconstructie gaat vele jaren mee. Veranderen de omstandigheden, dan is een verharding van asfalt eenvoudig aan te passen. Uitbreidingen, een andere functie of bedrijfsvoering, het is eenvoudig te realiseren.

6 Asfalt is een maatproduct. Oat wil zeggen dat het aangepast wordt aan de eisen van de gebruiker. Asfalt kan overal als verharding worden gebruikt, zowel buiten als binnen. De meest bekende toepassingen zijn erfverhardingen, toegangs-en kavelwegen, kuil- en stalvloeren. IIISteenmastiekasfalt IIICcindasfaltbeton t:it] Steens laga asfaltbeton IIDieht asfaltbeton r; j Open asfaltbeton ~ 5em 10 em 15 em ~zand U

7 De keuze van het type verharding is sterk afhankelijk van het bedrijf en de situatie. Maar er zijn enige algemene punten waaraan een verharding moet voldoen. Hieronder staan enkele overwegingen die bij de keuze een rol spelen. Deze opsomming is niet uitputtend maar is slechts bedoeld ter illustratie van de veelheid aan factoren die een rol spelen. leder bedrijf is in dit opzicht uniek. Een standaardoplossing bestaat niet en de voorbeeldconstructies dienen uitsluitend om een indruk te geven van de mogelijkheden. BedrijfsYoering Allereerst moeten bedrijven goed bereikbaar zijn voor vrachtwagens. Dat vraagt om een goed berijdbare verbinding tussen de openbare weg en het eigen bedrijf. Op het erf en de plaatsen waar wordt gelost en geladen, moeten vrachtwagens en ander materieel probleemloos kunnen manoeuvreren. Vanwege de bedrijfsvoering, de uitstraling van het bedrijf en de hygiene is een schoon oppervlak gewenst. Schoonspuiten is daarbij het eenvoudigst. Zeker op bedrijven waar hoge eisen aan het zichtbare resultaat gesteld worden, bijvoorbeeld bij tuinbouwbedrijven waar klanten worden ontvangen, is een schoon terrein een voorwaarde.

8 Steeds vaker wordt vanwege milieu-eisen een vloeistofdicht erf geeist. Gewasbeschermingsmiddelen en mest mogen immers niet in de bod em verdwijnen. Voor het transport van sierteeltproducten op de veiling worden hoge wagens met kleine wielen gebruikt. Een vlakke vloer, zonder oneffenheden, is noodzakelijk om te voorkomen dat wagens kantelen. Veel kwekers willen een vloeistofdichte vloer omdat hun kweekbedden tijdelijk of permanent onder water staan. Vele akkerbouwbedrijven slaan hun oogst tijdelijk op het erf op. Deze last moet uiteraard kunnen worden gedragen. Bij afvoeren moet de oogst eenvoudig en zonder verontreiniging opgeladen kunnen worden. De verharding moet er voor zorgen dat het bedrijf goed bereikbaar is en in staat is de oogst op te slaan. Ze moet ook vlak en stevig zijn, zodat bij het laden geen beschadigingen ontstaan.

9 Een specifieke toepassing is die voor kuilvloeren. Uit kuilvoer komen zure sappen. Deze tasten de meeste verhardingen aan, waardoor steentjes losraken en in het voer terechtkomen. Behalve dat de vloer in de loop van de tijd 'verdwijnt', zijn de steentjes voor de dieren gevaarlijk. luurbestendig asfalt voorkomt deze problemen. Op veehouderijbedrijven moet rekening worden gehouden met hygiene. Losse steentjes zijn gevaarlijk vanwege het risico van infectie aan de klauwen. Een dicht oppervlak is noodzakelijk om te voorkomen dat opdrogende mest van koeien door het krimpen het oppervlak kapot trekt. Om een verharding eenvoudig schoon te kunnen houden is een egaal oppervlak vereist. Op veehouderijbedrijven is het ook van belang dat de dieren goede grip op de grand hebben. Het oppervlak moet vlak en stroef zijn. lowel buiten als in de stal. Plaatselijke omstandigheden Asfalt is geschikt voor elke ondergrond. Of het nu een stevige ondergrand van zand op de Veluwe betreft of een slappe veenbodem in het westen van ons land. De opbouw van de constructie verschilt in beide situaties.

10 Om een verhardingsvoorstel te kunnen maken, moet een aantal gegevens op een rij gezet worden. Daarbij kan de volgende lijst nuttig zijn: Bedrijfsgegevens Akkerbouw, veeteelt, tuinbouw Grootte te verharden oppervlak en het gebruik (opslag, onderhoud materieel enz.) Verwachting belasting (gewicht, aard en aantal) vrachtwagens, materieel e.d. Situatie Gegevens, ervaring met de ondergrond'." Hoogte grondwater '11'R,blering,,-- plaats kabels en leidingefl. I I,."." > '.,.-..!;,Aanwezige'v-erhardmg,.,,, f J baarheldhelsj ir " 1.,lEi!t;;: 1 ~.erblnding open bare weg met het erf Erf Kavelweg Kuilvloer Stal Milieu, hygiene Schoonhouden Flnanciering Eigen werkzaamheden Een situatieschets met zoveel mogelijk gegevens is zeer nuttig. Maar vooral: Waarom wilt u een verharding en wat verwacht u er van?

11 Omdat een asfaltverharding maatwerk is, zal per bedrijf een advies moeten worden opgesteld. Om een goed advies te krijgen staan een aantal mogelijkheden open: bij collega's informeren naar de ervaringen; voorlichters raadplegen; een adviesbureau in de arm nemen; een aannemer benaderen. Na deze gesprekken zult u voldoende informatie moeten hebben om een ontwerp te laten maken en bij een aannemer een prijs voor de uitvoering aan te vragen. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met al uw eigen eisen en wensen. De aard van het bedrijf, het gebruik van de verharding en de situatie ter plaatse zoals de draagkracht van de ondergrond, behoren tot de standaardgege- Yens. Maar ook de hoogte van de drempels van de woningen en de stallen wordt vanwege de afwatering in het ontwerp meegenomen. De dikte van de verharding wordt bepaald door het gebruik. Dus wordt verschil gemaakt tussen de weg naar het bedrijf waar zware vrachtwagens overheen moeten rijden en een kavelweg uitsluitend bestemd voor een tractor. In een goed advies wordt met al deze factoren rekening gehouden zodat de beste oplossing wordt gekozen.

12 Soms zijn er in ons land illegaal werkende asfaltbedrijfjes, veelal uit het buitenland, actief. Het werk van dit soort bedrijven ligt ver beneden de gangbare kwaliteitsnormen. Vraag daarom bij twijfel het bedrijf naar een vergunning om in Nederland te mogen asfalteren. Een telefoontje naar VBW-Asfalt kan duidelijkheid verschaffen. U kunt hier ook een ledenlijst en documentatie aanvragen. Ais u asfaltwerk laat uitvoeren, dan is een offerte, een rekening en een garantieverklaring altijd het minste wat op papier gesteld moet worden.

13 Om een offerte te kunnen aanvragen moet duidelijk zijn wat van de aannemer wordt verlangd. Voor grote werken wordt een bestek geschreven. De omvang van de verhardingen in de agrarische sector is meestal te klein om een specifiek bestek op te stellen. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van standaard contracten. In deze contracten zal vaak gebruik gemaakt worden van bepalingen die algemeen in de wegenbouw gelden. Deze bepalingen bieden de opdrachtgever en aannemer de basis voor een correcte samenwerking. Voorafgaand aan een prijsaanvraag zult u moeten nagaan welke werkzaamheden u zelf wilt doen en wat van de aannemer wordt verwacht. Heldere afspraken vooraf zijn de basis voor een goed resultaat. fen offerte kunt u samen met een aannemer opbouwen of u kunt meer aannemers vragen een offerte te maken. In het eerste geval heeft u meer mogelijkheden om tot een aangepaste afstemming te komen. Bij de keuze voor een aanvraag bij meer aannemers heeft u het voordeel van prijsvergelijking, maar zit u eerder in een keurslijf van afspraken.

14 De opstelling van het contract is van groot belang. In het contract moeten aile uit te voeren werkzaamheden en te leveren materialen zo goed mogelijk worden beschreven. Een aantal onderdelen van het contract wordt hieronder aangegeven. Prijs Uiteraard een belangrijk element. Omdat elk werk zijn eigen specifieke kenmerken heeft, zijn eenheidsprijzen niet te geven. Om de kosten te drukken kunnen voorbereidende werkzaamheden zelf worden uitgevoerd. Hierover moeten vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden. Ais gelijktijdig met omliggende bedrijven werkzaamheden worden uitgevoerd, kan dit aanzienlijke besparingen opleveren. Ook de combinatie met het aanbrengen van een asfaltverharding van de open bare weg kan tot kostenbeperking leiden. Inhoud In het contract moet een aantal standaardelementen vermeld: worden - beschrijving van de situatie; - voorbereidende werkzaamheden; - uit te voeren werkzaamheden; - toezicht, keuring en garantie; - betalingsvoorwaarden. Beschrijving van de situatie De aannemer moet vooraf de situatie opnemen. Dit is van groot belang om na te gaan of het materieel wel overal kan komen. Ook de aansluitingen afwatering gebracht. Gelijktijdig op drempels en de moeten in kaart worden kan de aannemer beoordelen welk type oppervlak bij het bedrijf past. Voorbereidende werkzaamheden Op het moment dat de aannemer met zijn materieel het erf opdraait moet alles gesteld staan. Vooraf moet een eventuele fundering aangebracht zijn. Inclusief de verdichting en de profilering. De opdrachtgever kan deze werkzaamheden vaak zelf verrichten. Maar als deze voorbereidende werkzaamheden bij aankomst van het materieel niet volledig of niet correct zijn uitgevoerd, zal de aannemer dit zelf moeten doen en dus in rekening brengen. Opvulling van sleuven, aanbrengen

15 van kabelgoten en leidingen moeten gereed zijn. Ais bij de aanleg nog niet bekend is of er later ooit nog leidingen aangebracht moeten worden, is het verstandig alvast mantelbuizen op te nemen. De geringe meerkosten wegen niet op tegen de kosten die mogelijk naderhand gemaakt moeten worden. Een nieuwe asfaltlaag mag alleen op een schone ondergrond worden aangebracht. In het contract moet duidelijk vermeld staan welke voorbereidende werkzaamheden verricht worden en door wie deze worden uitgevoerd. Uit te voeren werkzaamheden Dit voor de aannemer zeer bepalende onderdeel van het contract is voor opdrachtgevers vaak lastig te lezen. Niet alleen omdat de aanduiding van de verschillende soorten asfalt voor de meeste opdrachtgevers geen dagelijkse kost is, maar ook omdat veelvuldig gebruik gemaakt wordt van teksten die uit standaardcontracten zijn overgenomen. Maar daardoor hebben zowel de opdrachtgever als de aannemer wel de zekerheid over de kwaliteit en wederzijdse verplichtingen. Een tekst als 'volgens Standaard RAW Bepalingen' geeft het vertrouwen dat de kwaliteit voldoet aan de eisen van professionele opdrachtgevers. Er zijn ook de/en in die eenvoudig te lezen zijn; zoals het te verharden oppervlak, de verschillende dikten van de lagen, de afwerking enzovoort. Daaruit volgen de aan te brengen hoeveelheden. In het contract staan ook de afspraken over de wijze van uitvoering. loa Is de datum van uitvoering en, bij grote werken, het aantal dagen. Toezicht, keuring en garantie De uitvoering tempo vindt in een hoog plaats. Daarom moet vooraf afgesproken worden wie de beslissingen neemt. Ais u hiervoor een onafhankelijk deskundige inschakelt, moet dit vooraf worden doorgegeven zodat de uitvoerder weet wie de beslissingen neemt. De leden van VBW-Asfalt zijn verplicht een garantie af te geven. Dit hoeft dus niet per se in het contract vermeld te staan. BetaUngsvoorwaarden Naast de afgesproken prijs dient de wijze van betaling opgenomen worden. te Contante betaling zonder rekening is daarbij ontoelaatbaar. Daarbij verliest u elke basis als er zich om wat voor reden dan ook problemen voordoen.

16 Op de dag van uitvoering komt een professionele ploeg uw terrein op. In een hoog tempo wordt het materieel gereed gezet en gaat men aan de slag. Heel even bent u de grip op het bedrijf kwijt en wordt de scepter gezwaaid door de uitvoerder. Die is het aanspreekpunt voor aile werkzaamheden. Tijdens de uitvoering regelmatig wordt de aan te brengen laagdikte met een duimstok gecontroleerd. Ook u kunt, in overleg met de uitvoerder, op deze wijze de dikte controleren. Dat moet u wel doen als het asfalt nog warm is en voordat de wals er overheen gegaan is. Paswel op, want de temperatuur van het asfalt ligt boven de 130 C! Bij het meten moet u er rekening mee houden dat het asfalt direct achter de machine nog 'te dik' is. Globaal zal de wals de laag 10% dunner maken.

17 De vrachtwagens die het asfalt aanvoeren hebben een weegbrief bij zich waarop staat hoeveel asfalt en van welk soort wordt vervoerd. Aile weegbrieven samen geven dus de totale hoeveelheid asfalt aan. De uitvoering gebeurt met zwaar materieel. Om ongelukken te voorkomen moeten dieren en kinderen uit de buurt blijven. Het asfalt heeft enige tijd nodig om af te koelen. Pas als de uitvoerder het sein geeft dat de verharding gereed is, mag er gebruik van worden gemaakt. Het zou immers zonde zijn als in de net aangebrachte verharding direct afdrukken van poten van dieren of sporen van wagens achterblijven.

18 Een asfaltverharding is vrijwel direct na aanbrengen geschikt voor gebruik. Bedrijfsstagnatie treedt dus nauwelijks op. Zoals alles heeft ook asfalt onderhoud nodig. Maar eigenlijk gaat dat vanzelf want het bestaat in hoofdzaak uit een beoordeling van het oppervlak. Regelmatig schoonhouden is voor het asfalt niet direct noodzakelijk, maar vanuit de bedrijfsvoering en aanzien van het bedrijf wel gewenst. Het oppervlak van heel oude verhardingen gaat op termijn onder invloed van gebruik en het weer in kwaliteit achteruit. In de meeste gevallen kan een heel dunne deklaag, een slemlaag of een oppervlakbehandeling worden aangebracht waarna de verharding weer vele jaren mee gaat. Op veeteeltbedrijven moet er natuurlijk dat het nieuwe wel op gelet worden oppervlak bestand is tegen de krimp van opdrogende losse steentjes mest en er geen liggen. Reparatie kan aan de orde zijn als er, tegen de verwachtingen in, toch te zware lasten langdurig voorkomen. Reparaties zijn eenvoudig uit te voeren. Een goed aangebrachte asfaltverharding gaat jarenlang zonder onderhoud mee.

19 ~i,'l Asfaltsoorten:'31 1 :'\-. :,'.. ' :p\; - dab: diclwasf~lt 'eeon gesehikt'yopr :<: i ' de bovenste, - gab: grind asf tol\l:ge~chiktvoj de onderste lagen, \1',,' - stab: steenslagasraltbeton geschikt voor de onderste'las/en ; '/! - sma: steenmastiekas,!a~ \;:Ies~Hikt voor de bovenste lagefl ' - oab: open asfaltbeton gesdiikt voor tussenlagen - gietasfalt: asfalt wnder holle ruimte gesehikt voor de bovenste lagen en voor vloeren Bestek: Besehrijving van de uit te voeren werkzaamheden en wederzijdse verpliehtingen. Bitumen: De zwaarste delen bij de raffinage vartaardolie, Bitumen is een vloeistof die'bij omgevingstemperatuur eehter hard)s: Birverwarming wordt bitumen -steeds meer vloeibaar, Het is zwart of bruin, is (vloeistof)dicht en bezit een groot heehtvermogen. Garantieverklaring: Sehriftelijke verklaring van de aannemer dat het werk voldoet aan de contraetuele afspraken en de algemeen geldende kwaliteitseisen. Kleeflaag: V rbindingslaag van bitumen tussen twee"a~altjagen. {-I..' -~' lu~dering:. Basis yoor de asfaltverharding, over hi'll.algemeen bestaande uit een laag vanj20~j15 em steen met een voorge~9m'r7,~n korrelverdeling. 'r,f' Een oljge~ndej1 fundering: bestaat uit losse stenen, lfj'l Oppervlakbehandeling: Op de verharding aangebraehte laag van steentjes die met bitumen op het wegdek is gekit. Slemlaag: Dunne laag van bitumenemulsie en fijne steen/zand die over het opp.ervlak wordt gegoten en afgestreken.; Standaard RAW Bepalingen: Ingezamenlijk overleg tussen opdraehtgevers en aannemers vastgestelde standaard omsehrijvingen van uit te voeren werkzaamheden.

20 Adressen van de regionale vestigingen DLV: Postbus LA Wageningen Telefoon ~IVEl"" -.l ASFALT Vereniging tot Bevordering van Werken Postbus 68 in Asfalt 3620 AB Breukelen Telefoon Fax webpagina

Handleiding Kostentool Stille Wegdekken

Handleiding Kostentool Stille Wegdekken Handleiding Kostentool Stille Wegdekken 1 Inleiding De kostentool Stille Wegdekken is bedoeld voor wegbeheerders om snel een indicatie te krijgen wat de toepassing van stille wegdekken voor financiële

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

Stille wegdekken Handleiding Kostentool

Stille wegdekken Handleiding Kostentool Stille wegdekken Handleiding Kostentool 1 Inleiding De kostentool Stille Wegdekken is bedoeld voor wegbeheerders om snel een indicatie te krijgen wat de toepassing van stille wegdekken voor financiële

Nadere informatie

slagvaardig Schaderegeling ingravingen

slagvaardig Schaderegeling ingravingen slagvaardig Schaderegeling ingravingen 1. Inleiding Deze regeling is van toepassing op alle gevallen waarbij, in verband met het leggen / verleggen van kabels en leidingen, het plaatsen van objecten in

Nadere informatie

Product besteksteksten

Product besteksteksten RAW1171 INDUMIX Bladnr. 1 van 6 OMSCHRIJVING BESTEKS- POST- NUMMER CATALOGUSNUMMER HOOFD- DEFICODE CODE 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 EEN- HEID RESULTAATS- VERPLICHTING TER INLICHTING 1 INDUMIX PRODUCTEN 11 INDUMIX

Nadere informatie

Wegonderzoek volgens de Wegenscanners

Wegonderzoek volgens de Wegenscanners Wegonderzoek volgens de Wegenscanners De Wegenscanners willen informatie over de weg verbeteren. Daarbij maken we gebruik van onze visie: onderzoek van globaal naar detailniveau en koppel daarbij puntinformatie

Nadere informatie

STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015 HOOFDSTUK ASFALTVERHARDINGEN

STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015 HOOFDSTUK ASFALTVERHARDINGEN STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015 HOOFDSTUK ASFALTVERHARDINGEN JAN STIGTER KOAC-NPC TECHNOLOGENDAGEN 2014 2014 1 ONDERWERPEN Wijziging hoofdstuknummer in 81.2 Diverse kleine tekstuele wijzigingen Wijzigingen

Nadere informatie

Oppervlakbehandeling. Effectief asfaltonderhoud. Duurzaam. Snel en efficiënt. Veilig. Voordelig. Voor vrijwel elk asfalt

Oppervlakbehandeling. Effectief asfaltonderhoud. Duurzaam. Snel en efficiënt. Veilig. Voordelig. Voor vrijwel elk asfalt Oppervlakbehandeling Duurzaam Snel en efficiënt Veilig Voordelig Voor vrijwel elk asfalt Effectief asfaltonderhoud Producten en technieken die voldoen aan de eisen van nu Een is een voordelige manier om

Nadere informatie

PenTack. Preventief asfaltonderhoud. Duurzaam. 60% Kostenbesparing. Snel & efficiënt. Milieuvriendelijk. Voor alle soorten asfalt

PenTack. Preventief asfaltonderhoud. Duurzaam. 60% Kostenbesparing. Snel & efficiënt. Milieuvriendelijk. Voor alle soorten asfalt PenTack Duurzaam 60% Kostenbesparing Snel & efficiënt Milieuvriendelijk Voor alle soorten asfalt Preventief asfaltonderhoud Bewezen oplossingen voor onderhoud van asfaltverhardingen Bitumen aan de oppervlakte

Nadere informatie

A N A L Y S E C E R T I F I C A A T

A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Tabel 1 van 4 monster-1 = uw monsterreferentie nr. 1 monster-2 = uw monsterreferentie nr. 2 Opgegeven bemonsteringsdatum : 18/02/2015 18/02/2015 Ontvangstdatum opdracht : 24/02/2015 24/02/2015 Startdatum

Nadere informatie

MILIEUKUNDIG ONDERZOEK ASFALT, HAMERVELDSEWEG TE LEUSDEN

MILIEUKUNDIG ONDERZOEK ASFALT, HAMERVELDSEWEG TE LEUSDEN PROJECT 19481 MILIEUKUNDIG ONDERZOEK ASFALT, HAMERVELDSEWEG TE LEUSDEN Grondslag - WLN Galileistraat 69 1704 SE Heerhugowaard t 072 5729457 www.grondslag.nl met Grondslag vestigingen in : Kamerik ı Heerhugowaard

Nadere informatie

ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING

ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING CUSTERS APRIL 2009 CUSTERS HYDRAULICA B.V. Smakterweg 33, 5804 AE VENRAY NL Telefoon : +31 (0) 478 55 30 00 Postbus 22, 5800 AA VENRAY NL Fax :

Nadere informatie

Referentielijst stabilisatiewerken Freesmij

Referentielijst stabilisatiewerken Freesmij Referentielijst stabilisatiewerken Freesmij Hierbij treft u een lijst aan van projecten die Freesmij heeft uitgevoerd in de periode 2008 2018. Op verzoek kunnen we meer uitgebreide informatie over specifieke

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide

White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide Project White Topping in Friesland Het innovatie-atelier (w.o. Provincie Fryslân) heeft zes marktpartijen benaderd N355, fietspad Leeuwarden en Tytsjerk

Nadere informatie

gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1

gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1 Begroting gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1 Documentnr. 2015-LEU122-GR-01 30 januari 2015 Gemeente Leudal Globale begroting voor: Herinrichting Dorpstraat Baexem, fase 1 Conform tekeningnr.

Nadere informatie

Voorbehandeling van vloeren 1341

Voorbehandeling van vloeren 1341 INLEIDING Kunstharsvloeren zijn afwerkvloeren die op een draagvloer of een dekvloer worden aangebracht. Er zijn veel soorten draag- en dekvloeren waarop een kunststofvloer kan worden aangebracht. De meest

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Introductie Buro Aardevol

Introductie Buro Aardevol Introductie Buro Aardevol Wegbouwkundig onderzoek en advies Projectmanagement Duurzaamheidsinvulling en advisering Milieukundig asfalt- en funderingsonderzoek Werkvoorbereiding Directievoering en toezicht

Nadere informatie

Constructie vissteigers en visstoepen

Constructie vissteigers en visstoepen Constructie vissteigers en visstoepen Wanneer de materiaalkeuze, de vorm en grootte van de vissteiger of visstoep zijn bepaald, kan de constructie ervan worden uitgewerkt. Het aanleggen van deze voorzieningen

Nadere informatie

I N S C H R I J V I N G S S T A A T

I N S C H R I J V I N G S S T A A T RAW0008 Besteksnr. 6160 Bladnr. 1 van 10 Behoort bij: 6160... I N S C H R I J V I N G S S T A A T Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de Standaard RAW Bepalingen (Standaard 2010) behorende

Nadere informatie

BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE. Plaatsingsvoorschriften. nidagreen

BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE. Plaatsingsvoorschriften. nidagreen BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE Plaatsingsvoorschriften nidagreen nidagreen onderlaag voor sierkunstgras 1 - Algemeen nidagreen platen zijn honingraatplaten in polypropyleen die bedoeld zijn als stevige

Nadere informatie

Tentamenopgave chemie B Geachte kandidaat,

Tentamenopgave chemie B Geachte kandidaat, Tentamenopgave chemie B 08 5 Geachte kandidaat, Hierbij gaat een octrooiaanvrage NL060000301 zoals ingediend op 27 januari 08, en het document dat de basis vormt van de inroeping van prioriteit voor bijgaande

Nadere informatie

Richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt --Adviesbureau en laboratorium--

Richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt --Adviesbureau en laboratorium-- Richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt --Adviesbureau en laboratorium-- CROW-publicatie 210: 2014 Ir. Nico van den Berg Februari 2014 Wat betekent de nieuwe publicatie voor het adviesbureau en laboratorium?

Nadere informatie

Standaard RAW Bepalingen Errata (Gepubliceerd 01 maart 2016)

Standaard RAW Bepalingen Errata (Gepubliceerd 01 maart 2016) Standaard RAW Bepalingen 2015 (Gepubliceerd 01 maart 2016) Woord vooraf In dit is een aantal correcties op de Standaard 2015 opgenomen. Deze correcties hebben betrekking op fouten die ondanks de zorg die

Nadere informatie

Calduran Kalkzandsteen biedt agrarische oplossingen

Calduran Kalkzandsteen biedt agrarische oplossingen Calduran Kalkzandsteen biedt agrarische oplossingen Voordelen Onbrandbaar materiaal Kostenbesparend Duurzaam bestand tegen de inwerking van mest 100% recyclebaar product Eenvoudig te verwerken, indien

Nadere informatie

Jadon Parkeergarage Reiniging

Jadon Parkeergarage Reiniging Jadon Parkeergarage Reiniging Jadon Parkeergarage Reiniging: Vloeren spelen een steeds grotere rol bij het ontwerp van parkeergarages. Vloer coatingen in diverse, vaak lichte kleuren, winnen terrein ten

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht betreffende het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas. Datum: 23 augustus 2013

Rapport. Rapport over een klacht betreffende het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas. Datum: 23 augustus 2013 Rapport Rapport over een klacht betreffende het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas. Datum: 23 augustus 2013 Rapportnummer: 2013/103 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat het college

Nadere informatie

Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen?

Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen? Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen? Anneleen BERGIERS a.bergiers@brrc.be Update Vademecum stedelijk wegenlawaai: WEGDEKKEN ONDERZOEKER OPPERVLAKKENMERKEN GELUID OPZOEKINGSCENTRUM

Nadere informatie

Zijn stille wegdekken duur?

Zijn stille wegdekken duur? Zijn stille wegdekken duur? Ir. Jan Hooghwerff (M+P raadgevende ingenieurs bv) Samenvatting Onderzocht is wat de meerkosten van een aantal stille wegdekken zijn voor verschillende toepassingsgebieden.

Nadere informatie

Technische gegevens Gravier d Or

Technische gegevens Gravier d Or Technische gegevens Gravier d Or Gravier d Or is een geel/beige milieuvriendelijke halfverharding die een natuurlijke hydraulische verhardende werking in zich heeft. Dat wil zeggen dat het zonder toevoeging

Nadere informatie

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 Asfalt op brugdekken Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 [Heijmans/RWS] Inhoud RWS Richtlijn Eisen Waterdichtheid Oplossingen RWS RTD 1009:2012

Nadere informatie

Handleiding. aanleg en onderhoud

Handleiding. aanleg en onderhoud Handleiding aanleg en onderhoud 2 HANDLEIDING AANLEG en onderhoud Stap-voor-stap naar een ideale paardenbodem In deze handleiding krijgt u stap-voor-stap uitgelegd hoe u EquiRock het best gebruikt. Als

Nadere informatie

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad In de kop van Overijssel is in 1992 een fietspad aangelegd in een gebied met zeer slechte draagkracht. Nu, 18 jaar later, is ter plaatse gekeken hoe dit inmiddels

Nadere informatie

Esha Infra Solutions. De totaaloplossing voor weg- en waterbouw. Aanleg. Onderhoud. Afdichting. Duurzaam. Innovatie

Esha Infra Solutions. De totaaloplossing voor weg- en waterbouw. Aanleg. Onderhoud. Afdichting. Duurzaam. Innovatie Esha Infra Solutions Aanleg Onderhoud Afdichting Duurzaam Innovatie De totaaloplossing voor weg- en waterbouw Innovatie in wegen waterbouw Esha Infra Solutions biedt een totaalpakket van producten en diensten

Nadere informatie

Onderwerp: Eind- en toetstermen bij BRL 9161: 2017 ex bijlage 5 Kenmerk: (2) Datum: 20 juni 2017

Onderwerp: Eind- en toetstermen bij BRL 9161: 2017 ex bijlage 5 Kenmerk: (2) Datum: 20 juni 2017 Postbus 154, 3990 DD HOUTEN Tel: 030-290 1625 Email: info@infrakwaliteit.nl www.infrakwaliteit.nl MEMO Onderwerp: Eind- en toetstermen bij BRL 9161: 2017 ex bijlage 5 Kenmerk: 17-034(2) Datum: 20 juni

Nadere informatie

3-kanaals systeem beschermt kabels en leidingen met een uitwendige diameter tot 57,2 mm

3-kanaals systeem beschermt kabels en leidingen met een uitwendige diameter tot 57,2 mm kabelgoten en slangenbruggen KABELGOTEN HD 2, 3, 4, 5-kanaals sytemen Geschikt voor vrachtauto s en vorkheftrucks in industriële situaties. Kabelgoten HD hebben een scharnierend deksel, dat het plaatsen

Nadere informatie

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196)

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) instructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) pi.clo12.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

RAW1040 Bladnr. 1 van 5 Afdrukdatum:

RAW1040 Bladnr. 1 van 5 Afdrukdatum: RAW1040 Bladnr. 1 van 5 CATALOGUS HOOFD- DEFICODE CODE 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 101010 312111 Aanbrengen van een deklaag van asfaltbeton. ton V Totaal 9 Asfalt AC 6 surf wit met Reflexing White. 9.... Mengseleigenschappen:

Nadere informatie

Fotoreportage A6: Waterlandseweg klaar voor gebruik!

Fotoreportage A6: Waterlandseweg klaar voor gebruik! Fotoreportage A6: Waterlandseweg klaar voor gebruik! Afgelopen tien dagen is 24 uur per dag met man en macht gewerkt aan de aansluiting van de A6 op de Waterlandseweg, het inrichten van het nieuwe kruispunt

Nadere informatie

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden Door: Niels de Smit Ik heb dit artikel geschreven omdat ik andere hobbyisten mijn ervaringen wil laten zien, en lezen over het zelf maken van een rotsachterwand

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en

Nadere informatie

Den Boer Beton. Assortiment Den Boer Beton voor de agrosector

Den Boer Beton. Assortiment Den Boer Beton voor de agrosector Den Boer Beton Den Boer Beton is een flexibele en marktgerichte organisatie en decennia een begrip onder professionals in de agrarische sector. Kwaliteit, innovatie én duurzaamheid staan bij Den Boer Beton

Nadere informatie

oplossingen in terreinverhardingen

oplossingen in terreinverhardingen oplossingen in terreinverhardingen De combinatie van eigenschappen van Stelcon platen is uniek in de wereld van de bedrijfsverharding. Ze zijn eenvoudig te leggen, weer op te nemen en te herleggen. Zo

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse A Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Belangrijker nog HS PROTECT BOUW beschermt uw relatie met uw klant!

Belangrijker nog HS PROTECT BOUW beschermt uw relatie met uw klant! HS PROTECT BOUW is een luchtdrogende coating ter bescherming van ramen en profielen tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol

Nadere informatie

Verwijder de beschermfolie net voor de oplevering en u biedt uw eindklant steeds opnieuw vloeren met dezelfde glans en kwaliteit als in uw showroom.

Verwijder de beschermfolie net voor de oplevering en u biedt uw eindklant steeds opnieuw vloeren met dezelfde glans en kwaliteit als in uw showroom. HS PROTECT FLOOR is een luchtdrogende coating ter bescherming van vloeren tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel.

Nadere informatie

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN VOORDELEN LAMINAATVLOEREN Betrouwbaar en budgetvriendelijk Kies voor laminaat wanneer u een stijlvolle vloer wenst en toch budgetvriendelijk moet zijn. Voor een zachte prijs krijgt u de warmte en uitstraling

Nadere informatie

I.2 Type aanbestedende dienst en hoofdactiviteit of activiteiten: Regionale of lokale instantie.

I.2 Type aanbestedende dienst en hoofdactiviteit of activiteiten: Regionale of lokale instantie. Gemeente Den Haag, Dienst Stadsbeheer. Aankondiging van een opdracht. Werken. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1 Naam, adressen en contactpunt(en): Gemeente Den Haag, Dienst Stadsbeheer, Afdeling Inkoop

Nadere informatie

vloerrenovatie figuur 1: een vloer waarbij het draagvermogen wordt vergroot door het toepassen van extra palen en lijmwapening

vloerrenovatie figuur 1: een vloer waarbij het draagvermogen wordt vergroot door het toepassen van extra palen en lijmwapening Bent u de trotse eigenaar van een magazijn met een vloeroppervlak dat meer aandoet als een maanlandschap? Is de vloer in uw hal versleten? Wilt u uw vloer opwaarderen? Een vloer is een constructieonderdeel

Nadere informatie

Technische omschrijving

Technische omschrijving Technische omschrijving 18-04-2011 Vervangen duikerbrug Mollekade te Heinenoord - 1 - 1. Korte omschrijving van het werk Ter hoogte van de Mollekade 13 te Heinenoord bevindt zich een gemetselde duiker.

Nadere informatie

Gebr. van Kessel Wegenbouw. Bermprint

Gebr. van Kessel Wegenbouw. Bermprint Gebr. van Kessel Wegenbouw Bermprint Puinstroken Grasbetonstenen Kunststof grasplaten Asfaltbermen Bermprint Aanlegtijd Kort Lang Lang Kort Kort Aanlegkosten Laag Hoog Hoog Hoog Hoog Onderhoudskosten Hoog

Nadere informatie

Specificatie Gesloten Bronsysteem

Specificatie Gesloten Bronsysteem Hooftman Geo Boortechniek Specificatie Gesloten Bronsysteem In combinatie met Hooftman Geo Boortechniek BV Bankrelatie Rabobank Venray St. Antoniusveldweg 29 Rek. nummer 1528.80.518 5803 AH Venray BTW

Nadere informatie

Normblad: 1 / 5 mei 2016

Normblad: 1 / 5 mei 2016 Normblad: 1 / Deze norm is aangenomen door de Nationale Norm Commissie 3307 Sportvloeren. Deze norm is opgesteld door werkgroep 4 mineralen en werkgroep kunststof ressorterend onder deze commissie. Deel

Nadere informatie

Een warm onthaal begint bij Albrand

Een warm onthaal begint bij Albrand Een warm onthaal begint bij Albrand Een warm onthaal begint bij Albrand De zekerheid van 30 jaar vakmanschap 02 De 10 zekerheden die we installateurs en eindgebruikers bieden, zorgen ervoor dat we al meer

Nadere informatie

Gezonde werknemers op vervuilde grond. De belangrijkste arboregels op een rij

Gezonde werknemers op vervuilde grond. De belangrijkste arboregels op een rij Gezonde werknemers op vervuilde grond De belangrijkste arboregels op een rij De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen Op veel plekken in Nederland

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

De invloed van boor- en zaagwerkzaamheden op de korrelverdeling van gap-graded mengsels

De invloed van boor- en zaagwerkzaamheden op de korrelverdeling van gap-graded mengsels De invloed van boor- en zaagwerkzaamheden op de korrelverdeling van gap-graded mengsels Bert Gaarkeuken DIBEC Materiaalkunde Jan van de Water DIBEC Materiaalkunde Samenvatting Gap-graded mengsels worden

Nadere informatie

Afwegingsmodel Wegen (AMW)

Afwegingsmodel Wegen (AMW) Afwegingsmodel Wegen (AMW) Steef van Hartskamp Provincie NoordBrabant 2 juni 2010 Waarom een afwegingsmodel? In t verleden nauwelijks afweging Asfalt of bij K+L elementen Enkele wegbeheerders cementbeton

Nadere informatie

Traploos Regelbare Stelinrichting

Traploos Regelbare Stelinrichting Traploos Regelbare Stelinrichting Slecht geplaatste rijwegdeksels veroorzaken veel problemen... FINANCIEEL VEILIGHEID LEVENSKWALITEIT ESTHETISCH Voldoet bij oplevering niet aan eisen SB 250. OCW onderzoek

Nadere informatie

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen hout Zo kunt u zelf houtproblemen Productinformatie oplossen Overzicht producten Stappenplannen Houtvuller Heeft u een beschadigde deur of een verrot kozijn? In deze folder vindt u hulp om de meest voorkomende

Nadere informatie

MEMO Mogelijkheden bermverharding. 14 januari 2013 Arthur Ernste

MEMO Mogelijkheden bermverharding. 14 januari 2013 Arthur Ernste MEMO Mogelijkheden bermverharding 14 januari 2013 Arthur Ernste Inleiding In totaal zijn er drie typen bermverharding te onderscheiden. In de eerste plaats is er het aanvullen van bermen met ongebonden

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Deelhoofdstuk 31.2 Asfaltverhardingen

Deelhoofdstuk 31.2 Asfaltverhardingen Deelhoofdstuk 31.2 Asfaltverhardingen Actualisering juli 2010 Vastgestelde tekst uitgave 11 november 2010 CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte.

Nadere informatie

Soil stabilization technology. Overtuigende argumenten voor NovoCrete bodem- en fundering stabilisatie

Soil stabilization technology. Overtuigende argumenten voor NovoCrete bodem- en fundering stabilisatie Soil stabilization technology Overtuigende argumenten voor NovoCrete bodem- en fundering stabilisatie Inhoud De problemen De oplossing Het resultaat 10 argumenten voor NovoCrete De problemen Typische schadegevallen

Nadere informatie

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal)

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) IR-N-05.023 Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) 1 Onderwerp en toepassingsgebied Deze leidraad is bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers

Nadere informatie

Aanleggen van terrassen en paden van natuursteen

Aanleggen van terrassen en paden van natuursteen Professionele mortels voor een optimaal resultaat Aanleggen van terrassen en paden van natuursteen Niet berijdbaar Belangrijk: Zorg voor voldoende drainage en waterafvoer Bij de aanleg van natuursteen

Nadere informatie

Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC

Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC Stille wegdekken: de praktijkervaringen van de afgelopen 10 jaar Dr.ir. Jacob Groenendijk KOAC-NPC Stil wegdek en actieplannen: 21 februari 2008 1 Inhoud Overzicht van wegdektypen Wat kun je wel en niet

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-2-1

Systeemnummer : PD 1-2-1 Systeemnummer : PD 1-2-1 Omschrijving : Membraan - tweelaagse gietasfaltconstructie losliggend, ongeïsoleerd, voor licht vrachtverkeer tot ca. 7500 kg Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant!

Belangrijker nog HS PROTECT EPOX beschermt uw relatie met uw klant! H S PRO TECT EPO X is een luchtdrogende coating ter bescherming van gepolierde beton en epoxy. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. H S PRO TECT EPO X beschermt

Nadere informatie

Schaderegeling ingravingen Kabels & Leidingen gemeente Almere 2016

Schaderegeling ingravingen Kabels & Leidingen gemeente Almere 2016 Schaderegeling ingravingen Kabels & Leidingen gemeente Almere 2016 Ten gevolge van de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen in en op openbare gronden ontstaat schade aan straatwerk,

Nadere informatie

DeLaval oppervlaktecoating. Bescherming van uw vloeren en wanden

DeLaval oppervlaktecoating. Bescherming van uw vloeren en wanden DeLaval oppervlaktecoating Bescherming van uw vloeren en wanden DeLaval oppe Voor veilige, duurzam oppervlakken DeLaval oppervlaktecoating beschermt uw werkomgeving tegen veroudering en zorgt voor een

Nadere informatie

KEMPEROL 2K-PUR. De oplosmiddelvrije vloeibare afdichting voor het gevoelige milieu

KEMPEROL 2K-PUR. De oplosmiddelvrije vloeibare afdichting voor het gevoelige milieu KEMPEROL 2K-PUR De oplosmiddelvrije vloeibare afdichting voor het gevoelige milieu KEMPEROL 2K-PUR is een geurneutrale, oplosmiddelvrije vloeibare afdichting die speciaal voor gevoelige gebieden is ontwikkeld.

Nadere informatie

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina).

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina). Perfectino ClayStone instructies INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... 2 Producttoepassing... 2 Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels

Nadere informatie

Een weloverwogen fietspad is van beton

Een weloverwogen fietspad is van beton Duurzaam bouwen met beton Referentieprojecten infrastructuur Een weloverwogen fietspad is van beton Het AfwegingsModel Wegen (AMW) voor verhardingsconstructies, ontwikkeld door CROW, kan door alle disciplines

Nadere informatie

Scholz Technische en Gebruiksinformatie: Roofolan - Coating voor zichtbeton

Scholz Technische en Gebruiksinformatie: Roofolan - Coating voor zichtbeton Scholz Technische en Gebruiksinformatie: Roofolan - Coating voor zichtbeton Gebruiksinformatie voor de toepassing van Introductie is een speciaal voor de coating van betonnen dakbedekkingen ontwikkelde

Nadere informatie

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen)

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen) Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. Dr. Schaep manstraat 284 2032 GS Haarlem Postbus 4906 2003 EX Haarlem Tel.: 023-5431999 Fax: 023-5316448 Email: pbt.haarlem@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl

Nadere informatie

constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel.

constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of borstel. HS PROTECT SANI is een luchtdrogende coating ter bescherming van uw sanitair tijdens constructiewerken, transport en opslag. De coating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool, verfrol of

Nadere informatie

Facings. Wat is een facing?

Facings. Wat is een facing? Facings Wat is een facing? U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan

Nadere informatie

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal.

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal. Handleiding Het werken met een polyester mal. Hoekseize 3 8711 HR WORKUM tel.: 0515-543556 info@polymat.nl www.polymat.nl. Het werken met een polyester mal. 1. Info vooraf 2. Mallen bouw en plug. 3. het

Nadere informatie

Brugman betonspecialisten bv

Brugman betonspecialisten bv Brugman betonspecialisten bv Betonspecialisten en méér Brugman Betonspecialisten BV uit Winkel biedt deskundigheid op het gebied van boren, hakken, frezen en zagen. Beton, steen en vele andere materialen,

Nadere informatie

In hoofdstuk 2 zijn de gehanteerde uitgangspunten en randvoorwaarden opgenomen. Hoofdstuk 3 beschrijft tot slot de verhardingsconstructies.

In hoofdstuk 2 zijn de gehanteerde uitgangspunten en randvoorwaarden opgenomen. Hoofdstuk 3 beschrijft tot slot de verhardingsconstructies. Afbeelding 1.1. Toekomstige situatie In een rode lijn is de vrijliggende busbaan weergegeven. De gele lijn geeft de Tidal Flow halte weer. Het opstelvak en de extra rijstrook op de N247 zijn in groen weergegeven.

Nadere informatie

Asfalt voor zwaar belaste verhardingen. Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium

Asfalt voor zwaar belaste verhardingen. Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium Asfalt voor zwaar belaste verhardingen Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium Asfalt voor zwaar belaste verhardingen Inleiding Soorten spoorvorming in asfalt Oplossingen voor KWS-verhardingen

Nadere informatie

Aanleg van een trailerhelling

Aanleg van een trailerhelling Aanleg van een trailerhelling Steeds meer sportvissers maken gebruik van een boot om vanuit te vissen, zowel op het zoete als op het zoute water. In dit informatieblad staat beschreven waarmee rekening

Nadere informatie

DE BESTE BASIS VOOR UW BUSINESS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT

DE BESTE BASIS VOOR UW BUSINESS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT DE BESTE BASIS VOOR UW BUSINESS Een ontwerp is zo goed als de uitvoering ervan Het zijn nogal verschillende funderingen en verhar dingen die RvB realiseert. Van parkeer ter reinen, Infraspecialist en organisator

Nadere informatie

1 Milieu Veilig en gezond werken Hygiëne en milieu Opslag van milieugevaarlijke stoffen Samenvatting 11

1 Milieu Veilig en gezond werken Hygiëne en milieu Opslag van milieugevaarlijke stoffen Samenvatting 11 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Milieu 9 1.1 Veilig en gezond werken 9 1.2 Hygiëne en milieu 9 1.3 Opslag van milieugevaarlijke stoffen 10 1.4 Samenvatting 11 2 Grasvelden en bermen 12 2.1 Kruidachtigen

Nadere informatie

Flexicuro Kunstgras. Tegen meerprijs. Overige werkzaamheden. Uitgesloten van garantie zijn: KUNSTGRAS VAL- EN SPEELONDERGRONDEN

Flexicuro Kunstgras. Tegen meerprijs. Overige werkzaamheden. Uitgesloten van garantie zijn: KUNSTGRAS VAL- EN SPEELONDERGRONDEN Tegen meerprijs Leveren en aanbrengen maaitegels rondom het kunstgrasvlak. Leveren en aanbrengen geotextiel (drukspreidend waterdoorlatend vlies) Meerprijs: 3,-- per m². Verschillende kleuren in één vak

Nadere informatie

SYSTEEMINFORMATIEBLAD Sikafloor MultiDur EB-39

SYSTEEMINFORMATIEBLAD Sikafloor MultiDur EB-39 SYSTEEMINFORMATIEBLAD TAAI-ELASTISCHE, GEKLEURDE EPOXY INSTROOI VLOERAFWERKING MET EEN HOGE CHEMISCHE BESTENDIGHEID PRODUCTOMSCHRIJVING is een antislip, taai-elastische, gekleurde epoxy afwerking met een

Nadere informatie

Gebr. van Kessel Bedrijfsterreinen

Gebr. van Kessel Bedrijfsterreinen Gebr. van Kessel Bedrijfsterreinen BEDRIJFSTERREIN ONTWIKKELING AANLEG ONDERHOUD BEDRIJFSTERREINEN Gebr. van Kessel is een verrassend veelzijdige onderneming die civiele opdrachten uitvoert bij Rijkswaterstaat,

Nadere informatie

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening.

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening. Holle wanden Montage handleiding 1.1 Transport De wanden kunnen op 2 manieren vervoerd worden afhankelijk van de grote van de wanden. a) horizontaal op een platte wagen, elementen boven op elkaar. b) Verticaal

Nadere informatie

Plaatsingsaanwijzingen voor infiltratievoorzieningen

Plaatsingsaanwijzingen voor infiltratievoorzieningen 1. Transport en opslag. De Rigofill blokken worden per 4 stuks (de halfblokken per 8 stuks) verpakt. De pakketten worden met een heftruck, kraan of een ander hefwerktuig opgepakt. Daarbij zijn de onderste

Nadere informatie

VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT

VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS Een ijzersterke oplossing voor de zettingsgevoelige bodem Wilt u een terreinverharding realiseren op een slappe bodem? Dan zal de kwaliteit van de fundering bepalen of

Nadere informatie

DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON

DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON Blik op beton DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON In de zomer van 2011 werd het nieuwe stuk weg tussen Crupet en Mont-Godinne ingehuldigd. De drieduizend meter

Nadere informatie

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking Handleiding PVC-trapleuningprofielen Installatie instructies Afwerking Installatie instructies De hoogwaardige PVC-trapleuningprofielen van Rubbermagazijn zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal. Hierdoor

Nadere informatie

Slim Wonen met Koerts Dakwerken

Slim Wonen met Koerts Dakwerken Slim Wonen met Koerts Dakwerken Koerts Dakwerken neemt deel aan het project Slim Wonen in de gemeente Pekela. De gemeente Pekela stimuleert met dit project haar inwoners na te denken over het terugdringen

Nadere informatie

Triflex Parkeergarages met Uitstraling. Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen

Triflex Parkeergarages met Uitstraling. Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen Parkeergarages met Uitstraling Triflex, specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen Parkeergarages Parkeerdaken met Uitstraling De eerste indruk U heeft een prachtige onderneming.

Nadere informatie

Buitink Technology. Covenant K Mobiele Vloeistofdichte Vloer

Buitink Technology. Covenant K Mobiele Vloeistofdichte Vloer Covenant K97237-01 Uitgegeven 2017-11-15 Vervangt - Pagina 1 van 5 VERKLARING VAN KIWA Met dit Covenant, conform het Kiwa-Reglement voor Productcertificatie, verklaart Kiwa dat het gerechtvaardigd vertrouwen

Nadere informatie

De asfaltweg. unlor IrJ..:f<>rma,tie JJI~

De asfaltweg. unlor IrJ..:f<>rma,tie JJI~ De asfaltweg. unlor IrJ..:frma,tie JJI~ Als je nog meer wilt weten Vindje het leuk om meer boekente lezen die met dit onderwerp te maken hebben? Hieronder geven weje een aantal titels met de Sisocoderingof

Nadere informatie

Plaatsing van straatstenen en boordstenen

Plaatsing van straatstenen en boordstenen Plaatsing van straatstenen en boordstenen 1) Ontvangst van de producten Controleer de lading op: kleur; afmetingen; hoeveelheid. Houd steeds de productlabels bij. Plaatsing getuigt van goedkeuring van

Nadere informatie