Whitepaper SMART TV. The Times They Are a- Changin' Bob Dylan. BrandWebbing team

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Whitepaper SMART TV. The Times They Are a- Changin' Bob Dylan. BrandWebbing team"

Transcriptie

1 Whitepaper SMART TV The Times They Are a- Changin' Bob Dylan BrandWebbing team

2 Ons leven in 2030? Duurzaamheid is inmiddels volledig doorgedrongen in de samenleving. We gaan bewuster om met materialen, producten worden hergebruikt, alles zal standaard ecologisch en biologisch worden geproduceerd. Elektrische auto s, e- scooters en e- bikes domineren de verkeersstroom van de steden. Bestemmingen kun je gewoon invoeren met gesproken commando s en je laat je rijden door de automatische bestuurder. Al je apparaten zijn connected met elkaar, van je koelkast tot je TV, en van je tablet tot je auto. De mobiel is je persoonlijke horloge die je letterlijk altijd om de pols hebt. En daarmee als hub dient voor alles waar je maar toegang tot wilt hebben. Je kan op elk gewenst moment je agenda checken, status updates doen en je familie, vrienden of collega s zien en spreken en video content bekijken. Je TV zal nog steeds een centrale plek hebben in de woonkamer. TV kijken wordt gecombineerd met interactieve diensten, video bellen en of social media updates. Je TV weet op basis van je eerdere kijkgedrag waar je voorkeuren en interesses naar uit gaan en biedt een op maat geserveerd programma- film- en serie aanbod aan. Tegelijkertijd kun je de outfits die gedragen worden in je favoriete serie met één klik direct vanuit je stoel bestellen. Teveel Hollywood? Wellicht, maar feit is wel dat de verdergaande digitalisering & techniek ervoor zorgt dat we steeds intelligentere oplossingen krijgen voor alledaagse zaken. De consument past zich ook steeds sneller aan op de veranderende mogelijkheden en omstandigheden. Always connected is de toekomst. Verschuiving van kijkgedrag Uit recent tijdsbestedingsonderzoek (bron: TBO- SCP) blijkt dat we van de totale mediaconsumptie nog altijd zo n 3 uur per dag TV kijken. Dat is nog altijd het grootste deel van onze vrije tijd. De toenemende penetratie in het gebruik van tablets en smartphones en de versnippering van content consumptie (denk aan uitgesteld kijken of videosites) zorgt voor verschuiving dan wel verlenging van het kijkgedrag. Vooralsnog zijn deze percentages echter, afgezet tegen de totale kijktijd, nog bescheiden (ca. 3-5% - bron SKO). De afgelopen tijd vindt er op connected & smart TV gebied een flinke ontwikkeling plaats. Het merendeel van de TV s dat momenteel wordt verkocht is uitgerust met internettoegang. Dit betekent dat het potentiele bereik van diensten op TV automatisch toeneemt met de verkoop van nieuwe TV toestellen. Volgens Gfk Retail and Technology Benelux is een penetratie bereik van 50% onder alle Nederlandse huishoudens in 2013 al mogelijk. Voor BrandWebbing reden om de komende tijd regelmatig publicaties te verzorgen op dit gebied. In deze eerste whitepaper brengen we globaal de connected TV markt in kaart, welke barrières zijn er en wat zijn onze verwachtingen op dit gebied?

3 De connected TV markt Laten we beginnen met de definitie van connected TV: Een connected TV is een televisiescherm waarop videocontent, informatie of data kan worden gepresenteerd afkomstig van het internet. De TV heeft daadwerkelijk internettoegang, of is verbonden met het internet via een set top box, Blu- ray speler of gameconsole, zoals een Xbox 360 of PS3. Via het internetkanaal kunnen nieuwe diensten worden geconsumeerd. Een smart TV gaat nog een stap verder en biedt tevens de techniek waarmee dual view (web- browsen, tweeten of skypen én TV kijken tegelijk) eenvoudig mogelijk wordt gemaakt en specifiek kijkgedrag wordt herkent waardoor je relevante aanbevelingen aangeboden krijgt. Televisieapparaten vormen de voornaamste manier voor het aanbieden van connected diensten. Er zijn in Nederland op dit moment zes grote leveranciers van connected TV s, die samen het grootste deel (> 85%) van het aanbod in de markt hebben, resp.: Samsung, Philips, LG, Sony, Sharp & Panasonic. De rest wordt verdeeld onder de andere apparaten als set top boxen, blu- ray spelers, media spelers & game consoles. Ook de multinationals Google (www.google.nl/tv) en Apple (www.apple.com/nl/appletv/) mengen zich in de strijd om de kijker. Fragmentatie connected TV landschap De markt van connected TV is niet transparant, vanwege de vele aanbieders, platformen en leveranciers. Elke leverancier heeft zo zijn eigen manier van aanbieden van connected TV. Er is (nog) geen standaardisatie. De Android markt is het grootst en heeft ook de beste papieren (open systeem) en Google TV zou zomaar eens groot kunnen worden. Toch moeten we Apple ook niet uitvlakken, die in de zomer van 2013 met een nieuwe versie van Apple TV de markt wil betreden. De look- and- feel van de verschillende platformen is wel vergelijkbaar. Het lijkt erop dat de interface zich ontwikkelt op basis van iconen, zoals bekend is van smartphones en tablets. Dit blijkt ook op TV een handige manier van weergave. De fragmentatie op de connected TV markt zal nog wel even verder doorgaan is de verwachting. Vergelijk het met de komst van de eerste smartphones, waarbij er ook veel verschillende platformen en ecosystemen waren voor het ontwikkelen van applicaties en de leveranciers ook volop experimenteerden om erachter te komen wat succesvol was. Met de komst van Apple Store en later de Android market werden apps pas echt een succes.

4 Overzicht van connected diensten Als we kijken naar het type diensten dat wordt aangeboden op een connected TV, onderscheiden we de volgende categorieën. Bron: TNO rapport Hieronder een overzicht van wat consumenten op dit moment zoal met een connected TV kunnen doen, met enkele voorbeelden. Niet alle voorbeelden zijn op alle platformen terug te vinden. Bron: TNO rapport Bij het ontwikkelen van een connected of smart TV dienst moet men zich afvragen of en wanneer het zinvol is een dienst aan te bieden op een smart TV. TV wordt namelijk heel anders geconsumeerd dan een tablet, laptop, desktop of mobiel. Het is veelal lean- back gedrag (achterover leunen en content ontvangen) in plaats van forward leaning gedrag (actief op zoek naar specifieke informatie of interactie). Dit laatste doe je sneller op je PC, mobiel, laptop of je tablet.

5 Smart TV advertising Ook wordt er inmiddels reguliere advertising aangeboden op smart TV s. Afhankelijk van het platform en de wensen van de adverteerder zijn er meerdere click to mogelijkheden, zie onder. Zo kan je bijvoorbeeld met een langere brand video het 1+ bereik van een reguliere lopende 30 TV commercial verdiepen en interactief maken. Click to Video Click to App (LG and Philips only) Clickable display ad Full screen video Clickable display ad Full-screen brand application Click to Webpage / Microsite Click to Ad Image Clickable display ad Full screen website / microsite (optimized for TV usage) Clickable display ad Full size ad image Bron: smartclip Wat zijn onze verwachtingen: Internet biedt een grote rijkdom aan content, terwijl video er nu eenmaal om vraagt geconsumeerd te worden op het grootste scherm: de televisie. Vanuit verschillende achtergronden wordt de markt overspoeld met hardware, software, besturingssystemen en content. Grote multinationals als Google, Apple, Microsoft, Samsung, Philips, Warner, FIFA & Virgin oefenen hun invloed uit. Kansen en verwachtingen te over. Maar er zijn ook krachten die voor vertraging zorgen. Denk aan de prijs voor de content rechten of de weerstand van de incumbents op de TV- markt: kabel- en satellietaanbieders, die door het grote nieuwe aanbod van content het risico lopen inkomsten te missen, of erger: cord- cutting abonnees die hun abonnement opzeggen omdat er zoveel content via internet beschikbaar is. En last- but- not- least issue is de couch potato, die passief achterover zit en de meerwaarde van smart TV diensten (nog) niet in ziet. Veel mensen gebruiken de internetfunctie nog niet omdat ze het navigeren met een afstandsbediening als lastig ervaren. Maar ook is er meer uitleg nodig of de toepassing is in het geheel nog niet bekend. Daar is dus nog een job te doen. BrandWebbing verwacht dat lineair TV kijken wel langzaam verandert tussen nu en de komende jaren. Het gedachtenloos zappen langs meerdere kanalen op zoek naar iets leuks neemt af. Zeker bij de jongere generaties zal dit sneller het geval zijn. Sport, live shows & (breaking) nieuws blijft als onderlaag de lineaire TV consumptie voeden. Daarbovenop gaat men steeds meer zelf on demand op zoek naar interessante en of vermakelijke content. Met behulp van de steeds slimmer wordende smart TV's en zgn. 'automated content recognition' (ACR) beleeft men een op maat afgestemde TV avond. Deze TV consumptie zal niet meer alleen op het standaard TV scherm plaatsvinden maar ook op de tablet, mobiel of andersoortige devices. De opkomst van second screen- achtige devices krijgt een verdere vlucht.

6 De legitieme vraag is of het financieel aantrekkelijk is om content uitsluitend voor de smart TV te creëren. Deze markt is nu nog relatief klein en te gefragmenteerd. Smart TV is wel uitermate geschikt als additioneel platform voor het ontsluiten van content dat al wordt ontsloten via andere kanalen. Daarnaast biedt de sterke opkomst van smart TV juist nu ook kansen voor merken om de concurrentie voor te blijven door het lanceren van een unieke interactieve smart TV dienst. En daarmee op het grootste scherm in huis gewenste interactie faciliteren. Kortom, wij zien zeker kansen en pakken deze uitdagende handschoen graag op met onze adverteerders BrandWebbing is een interactief media strategiebureau. Wij geloven in gewenste communicatie. Communicatie waar mensen iets aan of mee hebben. Waar consumenten iets mee kunnen. Vermakelijk. Informerend. Onderscheidend. Passend. Relevant en activerend. Het doel heiligt hierbij de middelen. TV spot, online banners & print ads zijn vormen waar dit doel doorgaans lastiger mee is te bereiken en daarbij is de effectiviteit van dit soort 'traditionele' push advertising vormen tanende. Buiten de gebaande paden treden, uit de clutter en in het hart van de consument, dat is de sleutel tot succes. Voor interesse in een nader gesprek of meer vragen omtrent dit onderwerp kun je bellen met Lennart Morselt.

HANDBOEK ONLINE VIDEO ADVERTISING

HANDBOEK ONLINE VIDEO ADVERTISING HANDBOEK ONLINE VIDEO ADVERTISING IAB Nederland December 2010 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. ONLINE VIDEO ADVERTISING... 4 1.1 Wat is online video advertising?.... 5 1.2 Standaard advertentieformats...

Nadere informatie

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven anno 2010. Zakelijk nemen ze een steeds belangrijkere rol in. Maar hoe gebruiken mensen die nieuwe gadgets?

Nadere informatie

Exponentiële groei in digitale technologie: TV aanbod wordt breder en kijkbeleving consument beter

Exponentiële groei in digitale technologie: TV aanbod wordt breder en kijkbeleving consument beter Exponentiële groei in digitale technologie: TV aanbod wordt breder en kijkbeleving consument beter Voorwoord We staan aan het begin van een nieuw te vormen business landschap. Bedrijven worden afgerekend

Nadere informatie

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij Gemeente zoekt app Door: Brechtje de Leij De vraag is mobiel een hype of hip hoeven we eigenlijk vandaag de dag niet meer te stellen. Ga maar eens de trein in, of observeer de wachtende medemens. Iedereen

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Digitale infrastructuren voor distributie van omroepdiensten; een rondgang langs netwerken

Digitale infrastructuren voor distributie van omroepdiensten; een rondgang langs netwerken Digitale infrastructuren voor distributie van omroepdiensten; een rondgang langs netwerken Rapport in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Nieuw internet, van zelf naar vanzelf.

Nieuw internet, van zelf naar vanzelf. Nieuw internet, van zelf naar vanzelf. Auteur: Simone Vissers Dit is een gratis uitgave van Freshheads B.V. Aantal pagina s: 25 Inhoudsopgave 1. Wat is dat nou, the Internet of Things? 3 2. Vier niveaus

Nadere informatie

De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen

De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen Brechtje de Leij Dankzij de vele digitale platformen en connected apparaten die we tot onze beschikking

Nadere informatie

De informatiemaatschappij in transitie Aloys van Balen en Tommy Heijnis

De informatiemaatschappij in transitie Aloys van Balen en Tommy Heijnis 146 De informatiemaatschappij in transitie Aloys van Balen en Tommy Heijnis Aloys van Balen is managing director van GEA en management consultant. Hij is specialist in strategische advisering op het gebied

Nadere informatie

Uw telecomgoeroe geeft antwoord

Uw telecomgoeroe geeft antwoord In dit nummer Woord vooraf Uw telecomgoeroe geeft antwoord 3 Uw telecomgoeroe geeft antwoord 4 Nieuws 6 Slimmer communiceren Slimmer communiceren Geachte lezer, In welke branche u ook werkzaam bent met

Nadere informatie

m o m a c Marktschets - Internet op je mobiel 30 Best Practices met als onderwerpen Apps, Mobiele Sites, SMS en QR-codes

m o m a c Marktschets - Internet op je mobiel 30 Best Practices met als onderwerpen Apps, Mobiele Sites, SMS en QR-codes OMI 2 Postbus 262 2260 AG Leidschendam t +31 (0)70 419 03 09 e info@ecp-epn.nl i www.omi2.nl Powered by Jungle Minds internet professionals Weesperstraat 81 1018 VN Amsterdam t +31 (0) 20 514 14 14 e info@jungleminds.nl

Nadere informatie

Mobiele internet strategie

Mobiele internet strategie Mobiele internet strategie Waar staan we? Reduitlaan 33 Unit 2.09 4814 DC Breda +31 (0)76 888 00 88 info@e-sites.nl www.e-sites.nl BTW 1387489189 KvK 1891618948 Bank 1894894561 Inhoud Inleiding... 3 Wees

Nadere informatie

Vijf trends onlosmakelijk verbonden

Vijf trends onlosmakelijk verbonden Inleiding Selfservice, omnichannel, mobile, social en big data Vijf trends met nu al een overweldigende impact op de samenl eving. En dat terwijl deze trends eigenlijk nog in de kinderschoenen staan. Live-chat

Nadere informatie

boodschappen doen in de toekomst

boodschappen doen in de toekomst boodschappen doen in de toekomst de supermarkt anno 2015 boodschappen doen in de toekomst de supermarkt anno 2015 inhoud 3 Voorwoord 5 Inleiding 6 Wat 8 Verandering Bevolkingssamenstelling 10 Time Management

Nadere informatie

Whitepaper. Van telefonie naar Unified Communications. De concrete winst voor mkb-organisaties.

Whitepaper. Van telefonie naar Unified Communications. De concrete winst voor mkb-organisaties. Whitepaper Van telefonie naar Unified Communications. De concrete winst voor mkb-organisaties. Er vindt een snelle verschuiving plaats van telefooncentrales naar Unified Communications oplossingen. Bedrijven

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van SPOT en in samenwerking met Mediabrands Marketing Sciences.

Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van SPOT en in samenwerking met Mediabrands Marketing Sciences. Op donderdag 16 mei hebben SPOT, Media Brands Marketing Sciences en MarketResponse in Hilversum de uitkomsten gepresenteerd van het Media Browsing onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse

Nadere informatie

copyright 2010 Blinker BV

copyright 2010 Blinker BV copyright 2010 Blinker BV H1 Inleiding... 2 H2 Het belang van sociale media en e-mail... 3 2.1 Social media en e-mail grote potentie... 3 2.2 E-mail: het grootste online direct marketingkanaal... 4 2.3

Nadere informatie

Bereid je voor op het internet van de toekomst

Bereid je voor op het internet van de toekomst Bereid je voor op het internet van de toekomst whitepaper Project De toekomst van het internet: de API Auteur Bernie van Hegelsom bernie.van.hegelsom@freshheads.com Producent Freshheads BV Aantal pagina

Nadere informatie

E-book Contentmarketing

E-book Contentmarketing E-book Contentmarketing Max Euwelaan 51 3062 MA Rotterdam T 010 206 69 96 www.bouwkennis.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Is contentmarketing een meerwaarde voor de bouw? 4 Vijf stappen naar een effectieve

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie

0900-0024 (E 0,10 per minuut) abnamro.nl/sectoren

0900-0024 (E 0,10 per minuut) abnamro.nl/sectoren 0900-0024 (E 0,10 per minuut) abnamro.nl/sectoren visie op media en technologie Sectorupdate 2011 Interview Trends & ontwikkelingen Sectorvisie 3 Visie op media en technologie 1 Geachte relatie, Voor u

Nadere informatie