Blog van de residency van Mariëlle van den Bergh, Mels en Quirijn Dees bij CEAC in Xiamen, China 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blog van de residency van Mariëlle van den Bergh, Mels en Quirijn Dees bij CEAC in Xiamen, China 2014"

Transcriptie

1 Blog van de residency van Mariëlle van den Bergh, Mels en Quirijn Dees bij CEAC in Xiamen, China 2014 Dit is zijn de eerste twee foto's, die ik heb genomen toen we aankwamen in Xiamen. We staan hier midden op de brug in het oude centrum, waar het CEAC een kantoor en tentoonstellingsruimte heeft. Het is ongeveer drie uur 's middags en erg heet. Er is dan ook voor Chinese begrippen weinig verkeer.

2 Het CEAC staat voor Chinese European Art Centre en is in 1999 door Ineke Gudmundsson opgericht in samenwerking met de Chinese Qin Jian, die lector is aan de Art College van de Universiteit van Xiamen. Sindsdien heeft het CEAC zich ontwikkeld van aanvankelijk een expositieruimte voor westerse kunst tot een residency- en expositieplek, waar kunstenaars vanuit de gehele wereld naartoe komen om te werken en tentoon te stellen.

3 We worden opgevangen door Ashley Swagers, een studente kunstgeschiedenis, die stage loopt bij het CEAC en zij maakt ons wegwijs. De expositie, die momenteel hangt is met houtdrukken van de Belgische kunstenaar Bob Takes. Sommige drukken zijn met 3- d brillen te bekijken; een nieuwigheid in China!

4 Het CEAC huurt appartementen voor kunstenaars. Als kunstenaar werk je voornamelijk in dat appartement en/of je besteedt werk uit aan locale fabriekjes, bedrijven. Het CEAC verleent haar diensten aan de kunstenaar en bemiddelt tussen de kunstenaar en de uitvoerders of de winkels, waar bijvoorbeeld materiaal en gereedschap gekocht of gehuurd kan worden. Een werkperiode bij het CEAC is dus op maat gemaakt. Van tevoren is er intensief contact tussen de directie van het CEAC, Ineke Gudmundsson en May Lee en de kunstenaar om de wensen van de kunstenaar te inventariseren en de mogelijkheden, uitvoerbaarheid te onderzoeken. Aangekomen in Xiamen, verandert het oorspronkelijke idee, waarmee je van huis bent gegaan, vaak ook nog.

5 In dit gebouw hebben wij een appartement op de vierde verdieping, die hier in China de vijfde verdieping is. De airco, buiten aan de muur, achter het palmblad is van ons.

6 En dat is de aardige monteur van de airco's, die in een wip buiten op die airco zat, om het apparaat eens goed door te blazen!

7 Mels houdt een video- conferentie via Skype voor zijn werk. Internet in China is nogal problematisch, maar niet onmogelijk. Een andere zaak, waar je goed rekening mee moet houden, is dat het tijdverschil zes uur. Drie uur 's middags in China is negen uur 's ochtends in Nederland.

8 Hier is onze slaapkamer en ook mijn atelier om te schilderen met Chinees penseel. Het uitzicht op adembenemend. Vanuit ons raam kunnen we de enorme containerboten langs zien varen, en de kleine vissersboten of de ferries, die oversteken naar het eiland Gulangyu.

9

10 De gebouwen op het terrein, waar wij wonen, staan in een afgesloten gebied met bewaking bij de poort. Het terrein ligt direct aan zee. Er staan luxe villa's en flatgebouwen, waar ook veel expats wonen. Xiamen is van oudsher een plek in China, waar veel buitenlanders wonen en werken omdat het ideaal gelegen is aan zee, een mooie vrij groene stad is en het oude Amoy, zoals Xiamen vroeger

11 heette, ook een havenstad was, waar contact met de buitenwereld mogelijk was. Het is eigenlijk een mondaine badplaats, waar veel vakantievierders naar toe gaan. Voor de poort van ons appartementengebouw rijden die toeristen dan ook op tandems langs. Geen van hen heeft dit tandemrijden ooit eerder gedaan en meestal gaat het spektakel dan ook gepaard met veel gegiechel, slappe lach en rode hoofden van de inspanning.

12 Als we dan heelhuids tussen de fietsen door zijn gekomen, moeten de weg oversteken om bij de bushalte naar het centrum te komen. Aangezien het verkeer heel druk is, moet je wachten tot er min of meer een gaatje tussen de aansnellende auto's valt en hard rennend naar de overkant schieten. We hebben al heel wat verkeersovertredingen in de afgelopen weken gezien, maar over het algemeen rijdt men vrij langzaam en houdt men rekening met bizar gedrag. Gisteren zagen we twee lui met een steiger over de autobaan lopen. Keren tussen de tegenliggers heb ik ook al gezien. Taxi's parkeren steevast op de strook van de bushalte. De bus heeft met veel moeite zich in de goede baan kunnen manoeuvreren en moet zich dan weer om zo'n taxi heen wringen om bij zijn eigen halte te kunnen komen.

13 Er zijn heel veel stadsbussen en ze rijden heel frequent. Er zijn ook heel veel passagiers, die allemaal mee willen. Meestal moet je dus staan in een bus en het begrip "vol" kent in China hele andere dimensies. De kaart is vrij lastig te lezen, omdat vaak straten in het Chinees geschreven staan. De bussen hebben wel nummers, die ook op de kaarten staan. Met wat gepuzzel kun je zodoende toch de busroute opsporen.

14 Taxi's zijn een alternatief. Je kunt plaatsen aanwijzen op kaarten. De chauffeur kan dan lezen waar je heen wilt. Taxi's zijn ook redelijk goedkoop, evenals een busrit, die 1 yuan kost ( 0,10). Veel mensen maken dan ook gebruik van het openbaar vervoer.

15 Xiamen is een toeristenstad en hier is het busstation bij de ingang van de Botanische tuin. Overal is het druk. Ook al zijn wij Nederlanders en leven in een land met een hoge bevolkingsdichtheid, hier moeten we toch aan wennen.

16 De Chinese Mickey Mouse (home- made).

17 Xiamen is een universiteitsstad. Elke dag staat er een enorme rij toeristen voor de poort van de universiteit. Op de campus staan grote billboards met aankondigingen, zoals links de opening lecture voor International Law.

18 De nationale hobby op de eerste plaats is foto's nemen en vooral van elkaar. Hier bij het standbeeld van de oprichter van de universiteit van Xiamen.

19 Een van de vele imposante faculteitsgebouwen.

20 Daarentegen zijn de studentenverblijven weer veel kleinschaliger en hebben een menselijk accent.

21 Even buiten de campus is de volgende nationale hobby waar te nemen: eten. In Xiamen zijn duizenden restaurants en eetgelegenheden, waar men vaak heel goed kan eten tegen zeer scherpe prijzen.

22 Xiamen is een miljoenenstad met 3,5 miljoen inwoners. De stad is groter dan het eiland, waarvan je op deze foto's een deel ziet.

23

24 Hier staat Nancy voor de skyline van Xiamen. Zij is samen met Yu Ping en Ashley de staf van het CEAC, omdat Ineke en May Lee in Europa waren voor de tentoonstelling Snowball 5, die momenteel te zien is in IJsland. ( Nancy is lerares Engels en werkt ook als vertaalster en journalist. Op dit moment begeleidt ze de kalligrafie- en schilderlessen van Mels en mij en geeft ze onze zoon Quirijn Chinese les.

25 Quirijn is hier op weg naar de Art School, waar we de kalligrafieleraar zullen ontmoeten. Daarover meer in blog 2.

Blog 3: WERKEN IN CHINA

Blog 3: WERKEN IN CHINA Blog 3: WERKEN IN CHINA Om als artist- in- residence in China te werken is anders dan in andere landen. Westerse kunstenaars zijn gewend zelf hun ontwerp uit te voeren of met een bepaald materiaal aan

Nadere informatie

Het verhaal van de Actielessen

Het verhaal van de Actielessen http://www.edusom.nl Het verhaal van de Actielessen In de Actielessen ontmoeten acht mensen elkaar. Ze kennen elkaar van een taalcursus. 1. Overal kun je de taal leren In de eerste Actieles ontmoeten Mounir

Nadere informatie

Wat algemene informatie over het OV in Surat-Thani, met een uitbreiding hoe naar ons te komen met dat OV.

Wat algemene informatie over het OV in Surat-Thani, met een uitbreiding hoe naar ons te komen met dat OV. Wat algemene informatie over het OV in Surat-Thani, met een uitbreiding hoe naar ons te komen met dat OV. Algemeen: Er rijden geen taxi s in Surat-Thani, of beter, ze zijn niet als zodanig te herkennen.

Nadere informatie

Blog 2, residency Mariëlle, Mels en Quirijn, CEAC, Xiamen 2014

Blog 2, residency Mariëlle, Mels en Quirijn, CEAC, Xiamen 2014 Blog 2, residency Mariëlle, Mels en Quirijn, CEAC, Xiamen 2014 We zitten ondertussen al in onze vijfde week hier in Xiamen. Bijna meteen nadat we arriveerden bij het CEAC hebben we naar de mogelijkheid

Nadere informatie

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen Dag 1: Lange reis en eerste indrukken Nadat we afscheid hadden genomen van onze familie en vrienden stapten we in het vliegtuig op Schiphol naar Mumbai. Donderdag 12 februari 's ochtends om 07.00 kwamen

Nadere informatie

Reisverslag China. Voor het officiële programma begon waren we al 2 dagen in China zodat we alvast konden wennen aan het tijdsverschil.

Reisverslag China. Voor het officiële programma begon waren we al 2 dagen in China zodat we alvast konden wennen aan het tijdsverschil. Reisverslag China Voor de reis begon hadden we eerst een soort kennismakingsdag. Met de mensen uit Nederland gingen we naar een Chinees restaurant. Waar we iedereen konden ontmoeten en we kregen nog meer

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick

Dubai on a budget, Yes you can! De tips van Reisblog Reischick Dubai on a budget De afgelopen weken heb ik veel taglijstjes ingevuld, zodat jullie mij een beetje leren kennen als blogster en wat ik heel leuk vind, deze taglijsten zijn ook veel meer gelezen dan dat

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Boekbespreking het geheime dolfijneneiland deel 1. Hallo,

Boekbespreking het geheime dolfijneneiland deel 1. Hallo, Hallo, Wat leuk dat je je boekbespreking houdt over het geheime dolfijneneiland Ik hoop dat ik je presentatie nóg leuker kan maken met behulp van dit document. Het fijne is dat ik ook wat foto s voor je

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

INDIA. Bezoek aan Balanand & Umang & Mumbai. Kort reisverslag. Oktober 2014. David en Joke

INDIA. Bezoek aan Balanand & Umang & Mumbai. Kort reisverslag. Oktober 2014. David en Joke INDIA Bezoek aan Balanand & Umang & Mumbai. Kort reisverslag. Oktober 2014. David en Joke Het was bijzonder indrukwekkend, van de eerste tot de laatste minuut, voor ons alle vier; Karin, voorzitter van

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de mensen, maar naar mijn mening komt dit niet goed over bij

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul 16 juli 2014; Op vakantie naar Bali met mijn gezin, schoonzus en nichtje, zwager EN moeder. Na een relaxte vlucht (ondanks dat mijn schoonzus niet wist waar

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Rijd als een auto achteruit door de klas en geef iedereen een autodropje Zing het liedje gaan we

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Danny van der Linden www.dannyvanderlinden.com Corrector: Inge van As Coverbeeld: Roy van Breemen Fotografie: Jeroen Bronckers

Eerste druk, 2013 2013 Danny van der Linden www.dannyvanderlinden.com Corrector: Inge van As Coverbeeld: Roy van Breemen Fotografie: Jeroen Bronckers Het FC Utrecht-hart Eerste druk, 2013 2013 Danny van der Linden www.dannyvanderlinden.com Corrector: Inge van As Coverbeeld: Roy van Breemen Fotografie: Jeroen Bronckers isbn: 9789048431083 nur: 312 Uitgever:

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER Opdracht 1 de fietser oversteken de bushalte de file Opdracht 8 Hoi Özkan, Gisteren was ik naar een feestje in Amsterdam. Ik had geen vervoer / fiets toen ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Nieuwsbrief Benjamin Campaign Preview HTML Source Plain-Text Email Details Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Shan-kinderen stellen zich op voor lunch Veroordeling naar een arme zwerver Toen ik in de middag

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 5. NatGeoFoto. Fotografie: Susan Seubert

FOTO- OPDRACHT 5. NatGeoFoto. Fotografie: Susan Seubert NatGeoFoto STADSGEZICHTEN FOTO- OPDRACHT 5 Fotografie: Susan Seubert STADSGEZICHTEN Van bergen en valleien tot eilanden en steden: de Amerikaanse National Geographic-fotograaf Susan Seubert fotografeerde

Nadere informatie

Grachtengordel Amsterdam

Grachtengordel Amsterdam Grachtengordel Amsterdam Door AnnaRosa Klaver, Dorian Rijsdijk, Isaac Blom en Yvonne Dijksterghuis, 2B Klas van mr. Van Montfoort Veel van de Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17e eeuw,

Nadere informatie

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren.

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren. LESFICHE - Brief van de getuige Lesonderwerp De leerlingen schrijven een brief aan zichzelf om te openen op het moment dat ze hun rijbewijs behalen. Ze houden de brief zelf bij of geven hem aan hun ouders

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali

Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali Pantheon Villas & Suites Griekenland Kreta Bali 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Pantheon Villas & Suites - (Griekenland Kreta Bali) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Huizen. Vrij parkeren. Betaalbaar wonen. Park. Centrale ligging. Winkelvoorzieningen. Azielaan 598, 3526 ST Utrecht H61

Huizen. Vrij parkeren. Betaalbaar wonen. Park. Centrale ligging. Winkelvoorzieningen. Azielaan 598, 3526 ST Utrecht H61 Huizen vanhendriks Azielaan 598, 3526 ST Utrecht Betaalbaar wonen Centrale ligging Park Vrij parkeren Winkelvoorzieningen H61 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar Tuin Garage Verwarming

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Maart 2013. Geerte, Annewil en Corrie zijn druk bezig geweest met de grote schoonmaak buiten. Na de schoonmaak was het even tijd voor andere energie.

Maart 2013. Geerte, Annewil en Corrie zijn druk bezig geweest met de grote schoonmaak buiten. Na de schoonmaak was het even tijd voor andere energie. Maart 2013 Bijna iedereen in het Thomashuis loopt te hoesten en te proesten. Griep is de vaste gast geworden. Met drankjes en honing in de thee wordt de griep weggejaagd. Geerte, Annewil en Corrie zijn

Nadere informatie

Lieve vrienden van El Manguaré,

Lieve vrienden van El Manguaré, Lieve vrienden van El Manguaré, Vanuit een overstroomd Iquitos de tweede tamtam van 2012. Twee dagen geleden schreef ik onderstaand stukje: Manguaré kampt met wateroverlast! Zoals Yolanthe in de vorige

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Anders bij vroeger? Ge moet gij tegenwoordig om te winnen nog altijd den eersten zijn!

Anders bij vroeger? Ge moet gij tegenwoordig om te winnen nog altijd den eersten zijn! Anders bij vroeger? Ge moet gij tegenwoordig om te winnen nog altijd den eersten zijn! BRK_QUOTES.indd 1 23-02-2009 10:07:25 Ne goeie coureur kon in de Ronde van Vlaanderen echt wel t verschil maken. Gelijk

Nadere informatie

Metropolis M» Features» Gegijzelde kunstenaars ontdekke...

Metropolis M» Features» Gegijzelde kunstenaars ontdekke... metropolism.com Metropolis M» Features» Gegijzelde kunstenaars ontdekken Amsterdam Mariëlle Videler met het servies dat ze zelf voor haar gasten maakte In W139 zaten afgelopen week vier buitenlandse kunstenaars

Nadere informatie

Op verkenning naar en in Regina

Op verkenning naar en in Regina Op verkenning naar en in Regina Donderdag 25-11-2010 Regina, wordt het mijn standplaats? dit denk ik namenlijk zonder het gezien te hebben. Alleen via internet wat kunnen bekijken. Vandaag op weg van Saskatoon

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte 1. Multicultural Dit is het kunstwerk dat Marcel maakte voor de tentoonstelling Utopiart27 Je kan meer lezen over Marcel op de website http:// Pagina

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Kant en Klaar. Bovenste etage. Nieuwe luxe inbouwkeuken. Kleinschalig. Balkon Zuidoost

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Kant en Klaar. Bovenste etage. Nieuwe luxe inbouwkeuken. Kleinschalig. Balkon Zuidoost Huizen van Hoekstra & van Eck Albrecht Durerweg 76, 1328 TJ Almere Bovenste etage Nieuwe luxe inbouwkeuken Kleinschalig Kant en Klaar Balkon Zuidoost H19 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar

Nadere informatie

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure.

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Augustus 2013 Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Ik ben Marianne Groenink, geboren in Steenwijk Na 10 jaar in de zorg te hebben gewerkt was ik aan iets nieuws toe... Ik kwam op

Nadere informatie

Voorbeeldig onderwijs

Voorbeeldig onderwijs m a r i a va n de r hoe v e n Voorbeeldig onderwijs In de politieke arena wordt gedebatteerd over de vraag of het goed gaat met het Nederlandse onderwijs. Getuige het recente Oesorapport zijn we op onderdelen

Nadere informatie

Doga appartementen Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy

Doga appartementen Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy Doga appartementen Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Doga appartementen - (Turkije Zuid-Egeïsche kust Kayakoy) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Of je nu tot rust wilt komen tussen zakelijke beslommeringen door of je wilt met je geliefde

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9 Inhoudsopgave Straatkeuze 3 De 15 geselecteerde conceptfoto s 4 Conceptideeën 5 Nieuw concept: Naam geeft Faam 8 Bijlage: de 30 beste foto s 9 2 Straatkeuze De straat die ik gekozen heb is de Nieuwe Binnenweg

Nadere informatie

Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark.

Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark. Afdeling IJsselstein Resultaten buurtonderzoek naar het opheffen van de pinautomaat aan de Tiranastraat in Zenderpark. September/oktober 2013 Inleiding In de laatste week van augustus en de eerste week

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Understanding+Design+ + Opdracht+3+ +Thema+in+de+stad+

Understanding+Design+ + Opdracht+3+ +Thema+in+de+stad+ Understanding+Design+ + Opdracht+3+ +Thema+in+de+stad+ Stap 1 De ontwerpvraag Voor de opdracht heb ik het thema street people gekozen. Ik vind mensen interessant, en in een stad als Amsterdam is het bijna

Nadere informatie

Informatie over Kinderarbeid.

Informatie over Kinderarbeid. Informatie over Kinderarbeid. (bron: lesbrief Per dag wijzer). Wat is kinderarbeid? Kinderen hebben recht op vrije tijd. Die kunnen ze gebruiken om te spelen, naar een museum of een popconcert te gaan,

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Klinische- en Gezondheidspsychologie: Kinderen en adolescenten. iets ver maar was bij familie

Klinische- en Gezondheidspsychologie: Kinderen en adolescenten. iets ver maar was bij familie id 3 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie: Kinderen en adolescenten Land (bestemming)

Nadere informatie

Op vakantie in je eigen appartement!

Op vakantie in je eigen appartement! Op vakantie in je eigen appartement! Badweg 53-5 Schiermonnikoog www.badweg53-5.nl Algemeen Bouwjaar: Aanvaarding: Vraagprijs: 2007 in overleg 345.000 k.k. Bijzonderheden Soort woning benedenwoning Type

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Kalloni Beach Villas - (Griekenland Lesbos Skala Kalloni) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

WERKWEEK AMELAND 2015

WERKWEEK AMELAND 2015 De eerste dag van de werkweek Veel regen gehad, maar de meeste tijd zaten we droog in de bus. Op de Afsluitdijk werd nog even de topografische kennis getest en daarover waren de juffen en meesters tevreden.

Nadere informatie

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher)

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Roland Schimmelpfennig De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Vertaling Tom Kleijn Personen FRANK, midden veertig CLAUDIA, zijn vrouw ROMY VOGTLÄNDER ANDI, zoon van Frank en Claudia TINA, Andi's vriendin

Nadere informatie

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij

KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM. Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij KUNSTRONDE KUNSTEILANDEN AMSTERDAM Speciale Kunstronde van zondag 11 December 2011 Extra Events : Wijnproeverij, Muziek & Kunstloterij Extra KEA evenementen... Wijnproeverij van de Wijnkelder Brouwersgracht.

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

Villas Delight Griekenland Kreta Sitia

Villas Delight Griekenland Kreta Sitia Villas Delight Griekenland Kreta Sitia 1. Algemene informatie Eliza was here - Villas Delight - /griekenland/kreta/sitia/villas_delight.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Villas Delight - (Griekenland

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7!

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in groep 6. Ik ben 10 jaar.

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden?

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Erasmusbestemming: Malta... Academiejaar: 2013-2014 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? Omwille van de beperkte grootte van het hele

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

De Dans van de Kraanvogel

De Dans van de Kraanvogel Lang geleden in China De Dans van de Kraanvogel Lesbrief Primair Onderwijs 1 Beste leerkracht, De kinderen gaan naar de voorstelling De Dans van de Kraanvogel, een prachtig sprookje uit China. Wang, een

Nadere informatie

Cyprus Village Houses Tochni Cyprus Cyprus Tochni

Cyprus Village Houses Tochni Cyprus Cyprus Tochni Cyprus Village Houses Tochni Cyprus Cyprus Tochni 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Cyprus Village Houses Tochni - (Cyprus Cyprus Tochni) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Lindepaviljoen. Dit is een museum over de lindeboom in Zoersel waar een kunstenaar beelden uit gehouwen heeft.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Fietsen in Suriname. Een warme namiddag in

Fietsen in Suriname. Een warme namiddag in Fietsen in Suriname Surinamers fietsen niet. De toename van het aantal fietsers in het land is puur te danken aan Nederlandse studenten die er stage komen lopen. En dappere toeristen, vaak Nederlanders.

Nadere informatie

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN De Kunst van het Ondernemen Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN Voorjaar 2014: Start van een nieuw Kunstproject Woensdag 5 maart 2014 Na een paar mails te

Nadere informatie

Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los.

Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los. Anne Marie van Cappelle annemarievancappelle@ziggo.nl 070-3460845 06-41850198 Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los. Groep 4 van de Rotterdamse basisschool De Wilgenstam werkt één

Nadere informatie

Met de veteranen een weekend naar

Met de veteranen een weekend naar Met de veteranen een weekend naar We vertrokken vrijdag 17 mei om 16:00 van het chalet om de vlieger vanaf Charleroi te nemen. Daar aangekomen namen we onze traditionele doop Aan boord waren er geen rode

Nadere informatie

Anjo de Bont. Anjo de Bont

Anjo de Bont. Anjo de Bont Anjo de Bont is Deventenaar, Een Deventenaar met een zachte g. Kom er maar eens om in de stad waar het skeffen inherent is aan de plaatselijke bevolking.,,ik ben Brabantse van geboorte, legt Anjo de Bont

Nadere informatie

Elk seizoen een nieuw interieur

Elk seizoen een nieuw interieur 52 Stijlvol Wonen B i n n e n k i j k e n Elk seizoen een nieuw interieur De kans dat Anke en Geert ooit uitgekeken raken op hun interieur, is wel heel erg klein. De inrichting wordt namelijk regelmatig

Nadere informatie

Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be

Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be Op Batibouw botsten we op Sibomat. We waren op de juiste plek op het juiste moment. - Catheline John S. (70) en Catheline S. (64) hebben geen tijd om zich

Nadere informatie

OP EEN MOOIE LENTEOCHTEND

OP EEN MOOIE LENTEOCHTEND W akkere M uis OP EEN MOOIE Het was een mooie ochtend in de lente. Er hingen jonge groene blaadjes aan de bomen, op de takken zaten vogeltjes die een vrolijk deuntje floten en als je de lucht opsnoof rook

Nadere informatie

The University Hospital of Crete

The University Hospital of Crete The University Hospital of Crete In Heraklion, Griekenland Snuffel stageverslag Snuffel stageverslag November/december 2012 The University Hospital of Crete Student: Bonnie Oosterveld Nummer: 10004726

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

Strategieles Vragen stellen niveau B

Strategieles Vragen stellen niveau B Strategieles Vragen stellen niveau B Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip gebruik je bij het lezen van de tekst het stappenplan Lezen. Vragen stellen is een strategie die je helpt om de tekst beter

Nadere informatie

mama binnen Kijk mee in het sfeervolle havenhuis van Miriam Lanfermeijer-Kooij, op een idyllische plek in Oud-Beijerland. Fotografie: Brigitte Kroone

mama binnen Kijk mee in het sfeervolle havenhuis van Miriam Lanfermeijer-Kooij, op een idyllische plek in Oud-Beijerland. Fotografie: Brigitte Kroone mama binnen Kijk mee in het sfeervolle havenhuis van Miriam Lanfermeijer-Kooij, op een idyllische plek in Oud-Beijerland. Fotografie: Brigitte Kroone mama februari 2010 024 De grote bloempot is van Bloemen

Nadere informatie

De vier uit Ohrid, samen met onze twee gast broers en gast zus.

De vier uit Ohrid, samen met onze twee gast broers en gast zus. onderhands maar bovenhands, anders kennen ze niet en je krijgt om de haverklap een hand) en een knuffel, ik vond m n gastgezin direct geweldig. Het was erg ver rijden vanaf Skopje naar het huis van mijn

Nadere informatie