De show: Corteo Geschreven en geregisseerd door Daniele Finzi Pasca

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De show: Corteo Geschreven en geregisseerd door Daniele Finzi Pasca"

Transcriptie

1 Press Kit

2 De show: Corteo Geschreven en geregisseerd door Daniele Finzi Pasca Corteo, Italiaans voor processie, is een feestelijke parade, een opgewekte rouwstoet die plaatsvindt in de verbeelding van een clown. In de voorstelling smelt de passie van de acteurs samen met de elegantie en kracht van de acrobaten. Zij nemen het publiek mee naar een theatrale wereld vol entertainment, komedie en spontaniteit. Een mysterieuze droomwereld, ergens tussen hemel en aarde. De clown stelt zich zijn eigen begrafenis voor in een carnavalssfeer, terwijl zorgzame engelen de wacht houden. De show confronteert ons met de tegenstelling tussen groot en klein, lach en tragiek, de magie van perfectie en de charme van imperfectie. Corteo toont de kracht en kwetsbaarheid van de clown, zowel zijn wijsheid als zijn vriendelijkheid. Al onze menselijke trekken passeren de revue. De muziek, de ene keer vol sfeer en passie en dan weer uitgelaten en speels, maakt van Corteo een tijdloos feest waarin de illusie en realiteit in elkaar overvloeien.

3 De acts (in alfabetische volgorde) Acrobatic Ladder Een laddervirtuoos verbaast het publiek met zijn duizelingwekkende evenwichtsact terwijl hij met ladders staat te stoeien en wanhopig bij een engel tracht te komen die hem van bovenaf gadeslaat. Acro-Duet In deze prachtig gechoreografeerde dans glijdt een koppel sierlijk door een reeks acrobatische en artistieke poses vol superieure kracht, evenwicht en ritme. Adagio Duet Deze meesterlijke en tedere pas-de-deux, met ongelofelijke lenigheid, lichaamsbeheersing en handbalancering, wordt uitgevoerd door een duo, hangend aan verticale ringen boven een draaiend podium. Artist Marionette Als een levende pop, overeind gehouden door draden, duikt plotseling een artiest-marionet op om met Mauro de Droomclown te spelen in een setting die een strandscène uit zijn kindertijd tevoorschijn roept. Bouncing Beds Als een stel uitgelaten jonge kinderen die in de kamer van hun ouders spelen, springen zes artiesten op twee bedden van bijna 300 kilo die staan op een draaiend podium. In een speelse sfeer voeren ze acrobatische hoogstandjes uit, het ene nog gewaagder dan het andere. Cyr Wheel Vijf artiesten voeren op Cyr-wielen solo s en groepsfiguren uit. De eenvoud van het Cyr-wiel, een pure cirkel, zorgt voor een complexe en energieke prestatie.

4 Chandeliers In deze vrolijke act ontmoeten vier vrouwen, de vroegere geliefden van de Droomclown, elkaar als in een droom. Ze doen acrobatische toeren in de lucht, aan drie grote kroonluchters die boven Mauro s bed draaien. Duo-Straps In deze betoverende act gaat een duo met behulp van luchttouwen op zoek naar een magische en tedere verbondenheid die het publiek betovert met een prachtig vertoon van behendigheid, evenwicht en kracht. Foot Juggling Sierlijkheid, behendigheid en coördinatievermogen worden samengebracht in één personage dat ons meevoert naar een wereld die de tradities volgt van het oude circus. Een tijd waarin Mauro en zijn vrienden ooit speelden. Golf Op de klanken van een doedelzak verschijnt een strook groen licht, die een golfbaan suggereert. De Reuzenclown wandelt het podium op met de bedoeling het publiek zijn golftalenten te tonen. Helium Dance Een teder en poëtisch moment tussen Mauro de Droomclown en zijn Clownerie die het publiek met hun pure vreugde betoveren. Juggling Vier jonge artiesten tonen een sterk staaltje van hun kunnen in een ongelofelijke act die jongleren en acrobatiek samenbrengt. Ze tarten de wetten van de zwaartekracht terwijl ze achtereenvolgens jongleren met ringen, hoepels en kegels.

5 Little Horses Een koppel pantomimepaarden, waarin twee artiesten hebben plaatsgenomen, maken het de Kleine Clown niet gemakkelijk. Om de beurt zullen het Kleine Paard en de Kleine Merrie proberen te ontsnappen uit de greep van hun africhter. Paradise Met een trampoline die tevens als vangnet fungeert en drie Koreaanse lanceerstations die verder van elkaar zijn gezet dan ooit tevoren, wordt een universum gecreëerd waarin luchtacrobatiek en trampolinespringen samensmelten tot één adembenemende act. Teatro Intimo Acht acteurs persen zich in een minuscuul theatergebouw om een waanzinnige versie van Romeo en Julia te spelen waarin de verrassingen in iedere hoek schuilen. Teeterboard Drie acrobaten herdefiniëren de beroemde Koreaanse wipplanktechniek in een act waarin snelheid en complexiteit aan elkaar gewaagd zijn, omringd door twee artiestengroepen die de act op ritme brengen met stem-en percussiewerk. Tightwire Omringd door engelen danst een jonge vrouw op zes meter van de grond over een koord. Dat doet ze met puntschoenen, een eenwieler, tal van hoepels en op blote voeten. Vervolgens tart ze de zwaartekracht door over een koord te wandelen dat hangt onder een hoek van 40 graden en op zo n 12 meter hoogte in de hemel te verdwijnen. Tournik Op een centrale kubusvormige structuur met aan weerszijden twee rekstokken kruisen een groep artiesten elkaars pad in een act waarin rekstokdiscipline en circusacrobatiek in elkaar overvloeien. De manier waarop keer op keer de zwaartekracht wordt getart, doet iedere kijker op het puntje van z n stoel belanden.

6 Vasos de cristal y cuencos tibetanos Aangemoedigd door Mauro de Droomclown en de Reuzenclown, die klaar staan om een aanstekelijke melodie in kristallen glazen te spelen, toont De Trouwe Fluiter, een fluitvirtuoos, zijn uitzonderlijke talent in deze adembenemende act. De personages Mauro de Droomclown Mauro de Droomclown is het hoofdpersonage in het verhaal, ter ere van wie deze fantastische begrafenis plaatsvindt of is het allemaal toch een droom? Als voormalig lid van de groep die hem omringt, trekt hij zijn kostuum aan om nog één keer op te treden. De Witte Clown Voor de Witte Clown is vertoon en schone schijn erg belangrijk. Net als Monsieur Loyal, is hij een gezagsfiguur, tenminste, dat zou hij wíllen zijn. Van alle kleurrijke figuren bewondert hij alleen de sterren, de rest minacht hij. Het is de Witte Clown die voor Mauro de Droomclown de deuren van de circusmagie opent. De Trouwe Fluiter We vinden de oorsprong van de Trouwe Fluiter in de klassieke rol van Mr. Loyal, de circusdirecteur van traditionele circussen. De Trouwe Fluiter doet denken aan een voormalig militair, die zich heeft omgeschoold in de circuskunst, maar zijn verleden niet van zich af kan schudden. Maar als hij begint te fluiten, treedt zijn grenzeloze artistieke passie op de voorgrond.

7 De Clownerie De Clownerie is een actrice, een ware Grande Dame van het podium, die op de een of andere manier terechtkwam in deze knotsgekke groep. Dankzij haar charme, haar professionaliteit én haar sterke karakter is ze de dwaasheid van haar partners keer op keer de baas. De Kleine Clown De Kleine Clown is een piepklein clowntje dat verliefd is op de Clownerie en steeds bereid is om grapjes uit te halen met zijn kameraden. Hij is ondeugend en levendig, maar ook een vertederend personage waarmee rekening moet worden gehouden. De Reuzeclown Hoewel hij een zeer matige operazanger is, ziet de Reuzeclown zichzelf als wereldberoemd artiest. Het is ongetwijfeld met hem dat de Dode Clown de meest hechte band heeft, bijna als broers. Der kleine Engel Der kleine Engel verkörpert Anmut und Licht und wacht über dem Bett des Träumer-Clowns, den er genau so führt, wie einst Beatrice Dante durch das Paradies geleitete. Der kleine Engel bringt dem Träumer-Clown auch das Fliegen bei. Augustusclown De Augustusclown is de tegenpool van de Witte Clown. Terwijl de Witte Clown voor orde en vertoon staat, stuurt de Augustusclown steevast alles in het honderd en komt hij in de meest waanzinnige situaties terecht. De Augustusclown is een beetje onbeholpen: hij valt om de haverklap en zijn kompanen maken het hem niet gemakkelijk, vooral de Witte Clown.

8 Decorontwerp De set en het decor van Corteo dompelen het publiek onder in een lyrische wereld, een mysterieuze ruimte tussen hemel en aarde. Het Podium Decorbouwer Jean Rabasse verdeelde de Grand Chapiteau en het draaiende podium in tweeën, zodat beide helften van het publiek naar elkaar gericht zijn. Op die manier zien ze niet alleen het optreden, maar ook het publiek door de ogen van de artiest. Een primeur voor Cirque du Soleil. Er zijn twee draaischijven van ongeveer 31,6m lang op het podium gebouwd en de piste is bijna 12,5 meter lang. Er werden meer dan beelden gebruikt in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase van het setontwerp om verscheidene visuele stijlen en invloeden optimaal met elkaar te kunnen versmelten, van barok tot hedendaags.. Het Patience Het Patience is een indrukwekkende gebogen technische structuur in staal die het interieur van de Grand Chapiteau domineert. Het is een van de meest complexe setelementen in de show en het wordt gebruikt om tal van decorstukken en acrobatiegereedschap van boven op het podium neer te laten. Het Patience heeft twee rails die door de Grand Chapiteau lopen. Op elke rail zitten vier karren die scène-en acrobatie-elementen vervoeren. De acht karren hebben een hefvermogen van 450 kilo en een topsnelheid van 1,2 meter per seconde. De Gordijnen Het was een bezoek aan de tentoonstelling The Great Parade: Portrait of the Artist as Clown in de National Gallery of Canada dat Jean Rabasse ertoe bracht om de Corteoprocessie op gordijnen te schilderen. Hij liet zich bij zijn ontwerp inspireren door schilders als Willette, Picasso, Tiepolo, Pelez en Knight. De gordijnen van de show zijn geïnspireerd op een schilderij uit 1885 van de Parijse artiest Adolphe Willette. De twee enorme barokke Roll Drop -gordijnen (17,6 meter breed en bijna 12 meter hoog) en de vier gordijnen in Italiaanse stijl die zijwaards openen, behoren tot de markantste elementen in de show. Ze werden in Canada genaaid en vervolgens naar Frankrijk gestuurd om geverfd te worden. Het duurde meer dan twee weken om beide zijden van het centrale gordijn in aquarel te verven. De centrale gordijnen hangen vast aan gigantische dragers waarin slagmotoren zitten om ze uit- en op te rollen. Het Doolhof In het midden van het ronde podium bevindt zich een doolhof met exact dezelfde maten als het klassieke ontwerp op de vloer van de zijbeuk van de kathedraal van Chartres. In het midden van het doolhof werd een Moebiusring van 20 cm geschilderd als symbool van oneindigheid en continuïteit. Op zijn hoogste punt bevindt het Patience zich op 12,5 meter boven het podium. Het apparaat werkt volledig autonoom en het kan overal worden opgesteld.

9 Kostuums & Rekwisieten Bij het ontwerpen van de meer dan 260 kostuums voor de Corteo-cast, besloot kostuumontwerpster Dominique Lemieux om de natuurlijke schoonheid van de artiesten te accentueren. Ze gebruikte hiervoor meer dan 900 verschillende stoffen. Ze koos voor natuurlijke vezels zoals zijde, linnen, katoen en kant in een subtiel kleurenpalet van onder meer blauwe en roze tinten, fuchsia en goud, met lovertjes en juwelen. Veel stoffen werden geverfd, gespuitlakt en van een antiek ogend patinalaagje voorzien. Op elke showdag moet er 12 à 16 uren gestreken worden om de kostuums klaar te maken. Er zijn 40 engelen in Corteo, onderverdeeld in vier soorten: Aartsengelen, Kleine Engelen, Grote Engelen en Augustusengelen. De kleinste schoenmaat in de show is kindermaat 34 en de grootste is 53 EEE. Acrobatische toestellen Corteo pakt uit met tal van acts die bij Cirque du Soleil werden bedacht en ontworpen en die naadloos passen bij het design van de set. De Paradise -act verenigt twee circustechnieken die nooit eerder werden gecombineerd: de Koreaanse Wieg en het Tramponet (een combinatie van trampoline en vangnet). De artiesten worden tussen drie Koreaanse Wiegposities gegooid, die verder van elkaar geplaatst zijn dan ooit tevoren, en veren op en neer op het 30 meter lange Tramponet. De Portiks bestaan uit een stalen frame en bijhorende hoge rekstokken die op de draaischijven van het podium worden gezet. De Lustres zijn gigantische kroonluchters die boven het podium zweven. Ze zijn versierd met zo n fonkelende juwelen en slingers van reflecterende bollen. Er zijn drie op maat gemaakte ladders in de show, elk voor een verschillende acrobatische toepassing. Daaronder een springladder en een hoge ladder van bijna 4,5 meter.

10 Biografie van de makers Guy LalibertÉ OPRICHTER Guy Laliberté werd geboren in Québec City in Guy Laliberté stichtte het allereerste internationaal erkende circus met de steun van enkele compagnons. In 1984 besloot Laliberté de visie van hem en zijn vrienden, de straatartiesten van het Fête Foraine de Baie-Saint-Paul, te vertalen in een nieuw concept: Cirque du Soleil. Laliberté was de eerste die verschillende culturen en acrobatische disciplines met elkaar wist te verbinden. En dat is ook het handelsmerk van Cirque du Soleil geworden. Sinds 1984 is hij de gids van het creatieve team bij iedere show. Zijn doel is het circus als kunstdiscipline naar een hoger niveau te brengen door gebruik van de allerbeste artistieke onderdelen. Door deze aanpak is Cirque du Soleil inmiddels uitgegroeid tot een internationale organisatie: qua samenstelling en op gebied van activiteiten en invloeden. Tegenwoordig staat Guy Laliberté aan het hoofd van een organisatie met activiteiten in zes continenten. In oktober 2007, stapte Guy Laliberté in een nieuw avontuur door een verbindtenis voor het leven aan te gaan en The ONE DROP Foundation op te richten. The ONE DROP Foundation bestrijdt armoede over de hele wereld door toegang te bieden tot veilig, drinkbaar water. Deze nieuwe droom van Laliberté vloeit voort uit de kennis dat het recht op water dé oplossing is voor het overleven van individuen en gemeenschappen over de hele wereld. En dat zijn uitgerekend de waarden die in het hart van Cirque du Soleil gedragen worden in het geloof dat het leven teruggeeft wat je er zelf insteekt en dat ieder klein gebaar een verschil maakt. In september 2009 werd Guy Laliberté de eerste Canadese privé ondernemer in de ruimte. Het was zijn missie om de mensheid bewust te maken van de waterproblematiek op onze planeet. Onder het motto Water voor iedereen, iedereen voor water wilde hij met deze eerste poëtischsociale ruimtemissie het publiek daarvan bewust maken. Een dat deed Guy op unieke wijze: onder andre door een speciale uitzending van 120 minuten op het web met verschillende artistieke prestaties in 14 steden verdeeld over vijf werelddelen, alsmede in het International Ruimte Station ISS. Prijzen en erkenningen De universiteit van Laval (Québec) beloonde Laliberté in 2008 met een eredoctoraat. Het jaar daarvoor (2007) ontving hij de Ernst & Young Entrepreneur of the Year award op alle mogelijke onderdelen: Québec, Canada en internationaal. In 2004 kreeg hij de Order of Canada, de hoogste onderscheiding van het land, van de Governor General van Canada (de vertegenwoordiger van de kroon). In datzelfde jaar werd hij erkend door Time Magazine als een van de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld. In 2003 werd hij geëerd door the Condé Nast group als deel van de Never Follow Program, een hulde aan ontwikkelaars en innovators. In 2001 werd hij benoemd als Great Montrealer door de Académie des Grands Montréalais. In 1997 ontving Guy Laliberté zijn eerste prijs: de Ordre National du Québec, de hoogste onderscheiding uitgereikt door de regering van Québec.En 2001, fue nombrado Great Montrealer por la Académie des Grands Montréalais. En 1997, Guy Laliberté recibió la Orden Nacional de Québec, la máxima distinción otorgada por el Gobierno de Québec.

11 Daniele Finzi Pasca BEDENKER EN REGISSEUR Voor Daniele Finzi Pasca stelt Corteo een soort volledige cirkel voor, een samenkomen van alle wegen die hij in de loop van zijn professionele carrière heeft bewandeld. In zijn jonge jaren in Zwitserland was hij een wedstrijdturner. Vervolgens ging hij in de circuswereld aan de slag en startte hij een carrière in het theater als schrijver en regisseur. Daniele komt uit een familie van fotografen en zijn moeder was schilderes. Ik ben opgegroeid tussen beelden en schilderijen. En ik zette ze om in beweging. Een trip naar India was misschien wel de meest vormende gebeurtenis uit zijn leven. Als vrijwilliger zorgde hij er voor terminaal zieke patiënten. Bij zijn terugkeer naar Zwitserland stichtte hij het gezelschap Sunil s Clowns, dat in 1986 in Teatro Sunil werd omgedoopt. Teatro Sunil blijft zijn thuis, maar Daniele reist ook graag de wereld rond, met zijn eigen producties en als gastregisseur met andere theater- en circusgezelschappen. Daniele is een productief schrijver, die zijn creativiteit niet tot het podium beperkt. Hij publiceerde ook Come acqua allo specchio, een verzameling korte verhalen (de show Passo Migratore is gebaseerd op één van deze verhalen). Daniele s fascinatie voor clowns en grappenmakerij ontstond in het beroemde Circus Nock, waar hij een acrobatisch clownsoptreden bracht. Sindsdien heeft hij een eigen visie op de circustraditie ontwikkeld die hij verkondigt op cursussen voor gezelschappen en organisaties overal ter wereld, waaronder de National Circus School van Canada en Cirque du Soleil. Hij regisseerde ook de geprezen Cirque Eloize-shows Nomade - La nuit le ciel est plus grand en Rain - Comme une pluie dans tes yeux. Corteo is geïnspireerd door de dood en begrafenis van een clown en toont een clownsfiguur uit een verleden, lang voor het circus bestond. Een tijd dat clowns nog niet de stereotypen waren die we vandaag kennen, maar veel complexere figuren. Daniele zegt dat de show gelegen is in een mysterieuze ruimte tussen hemel en aarde, waar de goden en mensen elkaar via het circusmedium kunnen vinden. Het decor haalt zijn inspiratie uit vele architectonische bronnen, vooral de kathedraal van Chartres en zijn labyrint, die voor Daniele Finzi Pasca de levensweg symboliseert. Het doolhof is een grote reis: om jezelf te vinden moet je jezelf verliezen, verklaart hij. Daniele Finzi Pasca is geboren in Lugano, Zwitserland. Ik ben opgegroeid tussen beelden en schilderijen. En ik zette ze om in beweging..

12 Line Tremblay werkt bij Cirque du Soleil sinds de oprichting van het gezelschap in Voor ze bij Cirque aan de slag ging, werkte Line in de film-en televisiewereld, meer onder andere als regieassistent bij Radio-Canada. In 1992 werd ze Franco Dragone s assistent bij de productie van de Cirque du Soleil-shows Mystère, Alegría, Quidam, O en La Nouba. Ze was ook artistiek directeur van Quidam. Haar hechte werkrelatie met Franco verschafte haar een beter inzicht in hoe regie van een show in zijn werk gaat. Line, die oorspronkelijk niet vertrouwd was met de ruitersport, werkte als assistente samen met Gilles Ste-Croix aan de productie van de paardenshow Cheval Théâtre (2000). Ze werkte nog één keer samen met Franco Dragone bij de productie van de Celine Dion-show A New Day. In 2003 keerde ze terug naar Cirque du Soleil om aan Corteo te werken en daarmee als eerste vrouw in de geschiedenis van Cirque in de functie van creatief directeur. De creatief directeur moet voor een synergie en een sfeer van eensgezindheid in het creatieve team zorgen. Line hielp ook bij de aanwerving van de teamleden, waaronder verschillende Cirquebeginnelingen en ze nam actief deel aan de casting van de artiesten. Nadat het creatieve team was samengesteld, bekeek Line of de individuele artistieke aanpak van elk lid bij de algemene creatieve filosofie van Cirque du Soleil paste. Line verloor haar hart aan Cirque du Soleil in 1984, omdat Cirque du Soleil zo vrijblijvend was en gemoedelijk, iets wat volgens haar nooit weg is gegaan. Als kind hield ik niet zo van circus. Maar in 1984 ontdekte ik de kinderlijke verwondering die van het circus uitgaat. Wat mij betreft is circus de meest volledige kunstvorm. Het spreekt het publiek aan, zowel visueel, emotioneel als fysiek. Ik ben een kind van het circus geworden. Ik was voorbestemd om een mijn leven hier te leiden. Line Tremblay CREATIEF DIRECTEUR Mijn rol heeft wel wat weg van die van een orkestdirigent, zegt Line. De uitdaging voor Corteo was om Daniele Finzi Pasca s lyrische taal van de clown tot één geheel te smeden met het grote belang dat Cirque hecht aan de kwaliteit van de acrobatie. We moesten op een consistente manier het beste van Daniele en het beste van Cirque samenbrengen. Dat betekent jezelf voortdurend opnieuw uitvinden en heel kritisch naar jezelf blijven kijken. En ik denk dat we in die opzet geslaagd zijn.

13 Jean Rabasse DECORBOUWER Oscar-genomineerde en César-winnaar Jean Rabasse kan nu al terugblikken op een rijk gevuld cv als decorbouwer en decorateur in dans, theater en film. Al meer dan 10 jaar is hij de vaste ontwerper voor Philippe Decouflé s dansgezelschap DCA. Voor zijn exuberante en gedetailleerde ontwerpen voor de film Vatel (2001) werd Jean genomineerd voor een Academy Award en won hij een César. Op zijn naam staan ook Astérix, van regisseur Claude Zidi, The Dreamers, van Bernardo Bertolucci, La Cité des Enfants Perdus en Delicatessen van Caro en Jeunet, en The Statement van Norman Jewison. Bijna tegelijkertijd ontwierp Jean Rabasse twee Cirque du Soleil producties: Corteo en The Beatles LOVE voor het Mirage Hotel in Las Vegas. Hij zegt dat hij nooit graag twee keer hetzelfde doet. Ik hou ervan om de dingen door elkaar te gooien. Mijn kenmerk is dat ik veel aandacht besteed aan details, kleuren, oppervlaktes en texturen, dat ik deze zaken zeer precies aanpak en mezelf nooit herhaal. Voor Corteo besloten Jean Rabasse en regisseur Daniele Finzi Pasca om het draaiende podium in tweeën te verdelen, waarbij beide helften van het publiek naar elkaar gericht zijn, zodat ze niet alleen het optreden zien, maar ook het publiek door de ogen van de artiest. Mijn basisconcept voor de show is dat het publiek een theater binnenkomt waar hetzelfde circus al 200 jaar speelt, verklaart Jean. Ik hou van die gedachte omdat ik hierdoor allerlei stijlen kan mixen, van barok tot modern. Maar een kitscherig ouderwets circus wilden we absoluut vermijden, omdat we het moderne en jonge karakter van de unieke acrobatiek en hightech van Cirque du Soleil willen behouden. Jean Rabasse is geboren in Tlemcen, Algerije. Dominique Lemieux KOSTUMERING Dominique Lemieux ontwierp de kostuums voor alle Cirque du Soleil producties tussen 1989 en Ze heeft aan elke show gewerkt: We Reinvent the Circus (1989), Nouvelle Expérience (1990), Saltimbanco (1992), Mystère (1993), Alegría (1994), Quidam (1996), O, La Nouba (1998), Corteo (2005), ZAIA (2008) en Banana Shpeel (2009), allemaal dragen ze haar unieke stempel. Als costumière heeft Dominique heel wat meer omhanden dan de artiesten van outfits te voorzien. Haar designs spelen een cruciale rol bij de creatie van de fantastische Cirque du Soleil-personages. Met veel oog voor detail, weeft Dominique kleuren, patronen en stoffen tot prachtige kostuums. Maar haar materiaalkeuze wordt niet alleen bepaald door esthetische overwegingen. Voor haar is van groot belang hoe vezels op huid, beweging, vuur of water reageren en haar aandacht gaat daarbij steeds uit naar de dingen die de artiesten zelf belangrijk vinden. Dominique werd al op jonge leeftijd gegrepen door tekenen en daarom besloot ze om beeldende kunsten te gaan studeren aan de Concordia-universiteit. Toen ze haar diploma op zak had, ging ze aan de slag als kunstenaar en illustrator van kinderboeken. Daarna schreef ze zich in voor het scenografieprogramma aan de National Theatre School (NTS) in Canada. De cursussen tekenen en kostuumontwerp die ze daar volgde, gaven haar carrière een totaal nieuwe wending. Voor de Corteo-kostuums wilde Dominique Lemieux de natuurlijke schoonheid van de artiesten accentueren. De theatrale aanpak van de show onderscheidt Corteo van alle vroegere Cirque du Soleil-shows, verklaart ze. We staan dichter bij het traditionele circus, waarbij er meer nadruk gelegd wordt op de menselijke eigenschappen van de artiesten. Dat aspect is vertaald in de kostuums die aanleunen bij alledaagse kledij.

14 Debra Brown CHOREOGRAAF Debra Brown, een virtuoos op het gebied van emotie in beweging en een vrouw die van gymnast tot danser-choreograaf evolueerde, geniet wereldfaam met haar unieke choreografieën die acrobatiek en dans met elkaar verzoenen. Op aanraden van een vriend stapte Debra in 1986 tijdens de pauze in de circustent van Cirque du Soleil om de tweede helft van een show te zien. Ze was erg onder de indruk van wat ze zag en ze ontdekte veel overeenkomsten tussen haar artistieke aanpak en die van Cirque. Het jaar daarop vergezelde ze de groep als choreograaf voor We Reinvent the Circus en verzorgde ze de choreografie van de shows Nouvelle Expérience, Saltimbanco, Alegría, Mystère, Quidam, O, La Nouba, Corteo, een act in Zumanity en ZED. Na Corteo maakte ze voor haar eigen gezelschap een show in cabaretstijl: Line One. Gedreven door haar verlangen om steeds verder te diversifiëren en te experimenteren, bleef Debra aan haar indrukwekkende en uitzonderlijke creatieve carrière bouwen. Ze werkte met artiesten en groepen uit verscheidene disciplines. In 1990 won ze op het Festival Mondial du Cirque de Demain in Parijs de Soviet Press Award voor Meest Opmerkelijke Choreograaf met haar opvoering met een groep slangenmensen, haar bekende quadruped choreography waarin vier mensen een voertuig worden. Ze choreografeerde ook voor de wereldpremière van John Corigliano s opera The Ghosts of Versailles, dat in de Metropolitan Opera in New York en Wagner s Ring Cycle werd opgevoerd door de Lyric Opera of Chicago. In 1995 werkte ze samen met Luciano Pavarotti aan de productie van La Fille du Régiment (De dochter van het Regiment), die opgevoerd werd in de Metropolitan Opera in New York. Op het hoogtepunt van haar internationale bekendheid, richtte Debra haar blik op de rockwereld en choreografeerde ze de clip Jaded en het bruisende optreden van Aerosmith voor de American Music Awards in Maar ook deed ze de choreografie van de wereldtournee Drowned van Madonna in datzelfde jaar. Debra werkte samen met grote musicalacts zoals Shakira en Wyclef Jean (de finale van het Wereldkampioenschap voetbal 2006), Celine Dion en Madonna. Bij haar filmwerk horen Catwoman, Van Helsing en Barney s Great Adventure. Door de jaren heen vergaarde Debra tal van prijzen en awards. In 1997, op de 14e Bob Fosse Awards in Los Angeles, ontving ze de Innovative Choreography Award voor haar uitzonderlijke bijdrage aan choreografie en dans. In 2002 ontving ze een Emmy voor haar choreografie van een act die door Cirque du Soleil voor de Academy Awards werd opgevoerd. Debra Brown is geboren in Brantford, Canada.

15 Jean-François Côté COMPONIST Als autodidactische keyboardspeler, componist en elektronisch muzikant is Jean-François Côté al sinds de jaren 80 zeer actief in de muziekwereld van Los Angeles. Hij heeft ook met veel van de belangrijkste zangers en baanbrekende groepen van Québec samengewerkt. Hij staat bekend voor zijn feilloze mixen van bestaande stijlen met elektronische muziek waarmee hij nieuwe muziekstijlen weet te ontwikkelen. Als tiener was Jean-François een veelbelovend hockeyspeler, maar op 16-jarige leeftijd ontdekte hij zijn echte roeping toen hij keyboard begon te spelen bij rock-en soulgroepen in het muziekwereldje van Montréal. Hij wist daarin een eigenzinnige sound en stijl te ontwikkelen. Om wat bij te verdienen nam hij een job als veiligheidsagent voor de allereerste Cirque du Soleil-show. s Nachts, herinnert hij zich, ging ik stiekem achter René Dupéré s keyboard staan om muziek te maken en aan mijn techniek te werken. Jaren later speelde Jean-François keyboard voor zangeres Julie Masse en werd hij opgemerkt door Cirque du Soleil-componist Benoit Jutras. Die ontmoeting leidde tot zijn eerste formele samenwerking met het gezelschap als orkestdirecteur en dirigent voor de Cirque-shows O en Mystère. Hij verzorgde ook het sounddesign voor de Taiko-drumsequens in de Imax-film van Cirque, Journey of Man. Jean-François zegt dat Cirque een van de meest stimulerende omgevingen is om als componist in te werken. Ondanks zijn grootte is Cirque trouw gebleven aan zijn eerste roeping: het maken van kwaliteitsshows. De makers genieten een ongeëvenaarde vrijheid. Jean-François Côté is geboren in Montréal, Canada. Philippe Leduc COMPONIST EN ORKESTDIRECTEUR Componist, arrangeur en dirigent Philippe Leduc omschrijft zichzelf als een workaholic, wat bevestigd wordt door zijn lange werkdagen. Zijn composities en arrangementen maken letterlijk deel uit van de achtergrondmuziek van het dagelijks leven in Québec sinds het begin van de jaren 80. Philippe was een veelgevraagd componist van reclamedeuntjes voor allerlei nationale en international klanten. Maar hoe druk hij ook was voor commerciële klanten, hij trok steeds tijd uit voor zijn eigen composities. Philippe beschrijft zijn orkestpartituur voor Corteo als zeer intuïtieve muziek, maar hij voegt er snel aan toe dat er ook veel luchtige passages en passionele momenten aan bod komen. Ik begon bij het fysieke, legt hij uit. Er is een relatie tussen de beweging van de artiesten en de muziek. In zeer ruime zin is de muziek theatraal. Ik probeer het muzikale spectrum bij Cirque te verbreden. Voor Philippe is Corteo een show vol constrasten en muzikale stemmingen, van een sologitaar tot een imposant orkest. uiteindelijk is het prachtig, zegt hij, maar tegelijk ook grappig. Achter elke hoek schuilen er verrassingen en humor. Er zijn middeleeuwse invloeden met oude instrumenten en sporen van de jaren 30, maar het is allemaal zeer hedendaagse muziek.

16 Maria Bonzanigo COMPONIST EN ORKESTDIRECTEUR Maria Bonzanigo heeft nauw samengewerkt met Corteo-regisseur Daniele Finzi Pasca sinds ze in 1984 toetrad tot zijn gezelschap Teatro Sunil (voor het zelfs bekend was onder die naam). Haar muziek maakte een belangrijk deel uit van vele van de bekendste shows van Sunil, waaronder Te Amo en Tres Tristes Tangos. Maria werkte ook als actrice en danseres mee aan de Sunil-producties, en ze heeft ook als regisseur en choreograaf gewerkt. Voor haar eigen muziek en die van andere componisten. Ik werk al meer dan 20 jaar samen met Daniele Finzi Pasca en we hebben samen een taal ontwikkeld, zegt Maria. Een manier om intiem te communiceren met het publiek. De muziek maakt een belangrijk deel uit van die taal. Voor Corteo deelt Maria Bonzanigo de componeertaken met Philippe Leduc. Zij concentreert zich op het muziekgedeelte dat de artiesten in de show brengen, terwijl Philippe de orkestrale soundtrackcomposities ontwikkelt. We nemen artiesten en acrobaten en zetten hen in een show die meer theater dan circus is, legt Maria uit. De muziek weerspiegelt dat theatrale aspect van de show. De stijl is enigszins modern/middeleeuws, met Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse ritmes. Het is tegelijkertijd nieuw en eenvoudig. Maria Bonzanigo is geboren in Lausanne. Martin heeft onder meer zo n 100 theaterproducties op zijn naam staan. Hij debuteerde bij Cirque du Soleil met Corteo in 2005, gevolgd door KOOZA in 2007 en het recentere Viva ELVIS. Voor hij zijn intrede bij Cirque du Soleil deed, verzorgde Martin de belichting van de twee succesvolle circusshows Rain en Nomade, producties van Cirque Eloize, in een regie van Daniele Finzi Pasca. Martin is dus vertrouwd met het humanistische en poëtische wereldbeeld van Daniele Finzi Pasca en daarom wil hij de emotionele dimensie van Corteo via zijn belichting voor het voetlicht brengen. Mijn hoofddoel is om de emotie, de onderliggende tekst van de show, in de kijker te stellen, zegt hij. In een subtiele balans van traditionele technieken en moderne accenten roept Martins design de sfeer op van een traditioneler circus in combinatie met een speelse, hedendaagse geest. Ik gebruik kroonluchters, voetlichten en flitslichten met een hele reeks geïsoleerde lichteffecten om de show een intieme sfeer te geven, legt hij uit. Verder gebruik ik lateraal licht als basis van het concept, omdat de opdeling van het podium in tweeën, een primeur voor Cirque, min of meer bepalend is voor de lichtopstelling van Corteo. Martin Labrecque LICHTTECHNICUS

17 Jonathan Deans GELUIDSTECHNICUS Jonathan Deans, een van de meest gevraagde geluidstechnici van het muziektheater, is de man achter het geluid in Corteo. Tot zijn geluids-cv horen onder andere Saltimbanco, Mystère, O, La Nouba, Zumanity, KÀ, The Beatles LOVE, KOOZA, Wintuk, OVO, CRISS ANGEL Believe en het recentere Viva ELVIS. Toen hij 15 was, trad hij als acteur toe tot de Royal Shakespeare Company, waar hij zijn grote belangstelling voor geluid kon verzilveren in een theateromgeving. Jaren later, nadat hij een tijdje als geluidstechnicus aan de slag ging in de muziekindustrie, met name bij Morgan Studios, waar hij artiesten zoals Cat Stevens, Paul Simon en Rick Wakeman tegen het lijf liep, keerde hij terug naar het theater via het Royal Opera House, Covent Garden en ging hij later de sound voor de musical A Chorus Line mixen. De successen volgden elkaar op en hij werd de geluidsmixer voor heel wat producties, waaronder Evita, Cats, Bugsy Malone en The Sound of Music. Dankzij zijn succes als geluidsmixer werd Jonathan aangeworven als geluidstechnicus voor de musical Marilyn. Hierop volgden opdrachten voor andere West End-shows, waaronder Time, Les Misérables, Mutiny, Jean Seberg en vervolgens op Broadway, Ragtime, Fosse, King David, Damn Yankees, Taboo, Brooklyn, Lestat, Pirate Queen en Young Frankenstein. Voor Jonathan Deans waren Cirque s vaste theaters en de Grand Chapiteau compleet verschillend op het vlak van geluidstechniek. Er zijn verschillende technische vereisten, maar wat de textuur en lagen van de muziek en het geluid betreft, die zijn gelijk, zegt hij. Het is mijn job om voor elke productie een uniek kader te creëren. Wat de omgeving ook is, ik moet ervoor zorgen dat qua geluid het publiek het gevoel heeft in een andere wereld terecht te komen. Het innovatieve podium van Corteo was een ware uitdaging voor Deans omdat de set, de ruimte waarin de opvoering plaatsvindt en het publiek zelf, in tweeën gesplitst zijn met een 360 -zitplan. Met zijn deskundigheid en ervaring wist hij ervoor te zorgen dat het algemene geluid in overeenstemming is met wat elk deel van het publiek afzonderlijk ziet. Jonathan Deans is geboren in Engeland en woont in New York.

18 Hugo Gargiulo & Antonio Vergamin ACTEERCOACHES TEATRO SUNIL Corteo-acteercoaches Hugo Gargiulo en Antonio Vergamini komen van Teatro Sunil, het theater- en dansgezelschap dat door de regisseur van de show, Daniele Finzi Pasca, in 1983 in Zwitzerland werd opgericht. Hugo Gargiulo en Antonio Vergamini waren in hun hoedanigheid van acteur en regisseur vele jaren belangrijke leden van het creatieve team van Sunil en hebben nauw samengewerkt met alle Corteo-artiesten (waaronder de muzikanten) om hun acteervaardigheden te ontwikkelen en hen kennis te laten maken met de wereld van de clown. Onze uitdaging was om ook de broze kant van de acrobaten te tonen, vertelt Hugo, Ze zijn immers vooral gewend om met hun kracht uit te pakken. Dankzij de omvangrijke cast konden de twee coaches eindelijk hun langverwachte artistieke dromen waarmaken. Toch hadden vele van de artiesten waarmee ze werken geen acteerervaring. Dat gebrek aan ervaring was een uitdaging, geeft Antonio toe. Maar het betekende ook dat ze kneedbaar waren en bereid om zich open te stellen. We wilden dat iedere artiest iets unieks zou bijdragen. Wanneer hij gevraagd wordt de show te beschrijven, zegt Hugo dat het podium gevuld zal zijn met droombeelden en veel menselijkheid. De artiesten zullen zich niet verstoppen achter hun make-up of kostuums, maar zichzelf tonen aan het publiek, voegt hij eraan toe. We wilden dat het publiek in hun gezichten de kinderen konden herkennen die zij ooit waren en de oude mensen die ze zullen worden. Hugo Gariulo is geboren in Uruguay. Dolores Heredia Is geboren in Mexico. Antonio Vergamini is geboren in Italië. Dolores Heredia DRAMATURGISCH ANALIST TEATRO SUNIL

19 Danny Zen ONTWERPER ACROBATIETOESTELLEN Danny Zen trad in 1990 toe tot Cirque du Soleil als lasser in de ateliers. Hij bleek al snel over vele andere kwaliteiten te beschikken: hij is een volleerd deltavlieger, een fervent paintballspeler en hij kan praktisch alles aan elkaar naaien. Danny ging in 1990 mee op de eerste Europese tournee Cirque Réinventé, om vervolgens aan Nouvelle Expérience te werken, de eerste show waarbij hij verantwoordelijke voor de takels en tuigage fungeerde. In 1992 ging hij op tournee met Saltimbanco als tenttechnicus. In 1996 was hij hoofdtuiger voor Quidam. Als hoofdtechnicus voor de Creation Studio van Cirque wendde hij zijn expertise aan voor de productie van Alegría, Mystère, Quidam, Dralion, Varekai, O, La Nouba en KÀ. Omdat Danny Zen betrokken was bij het ontwerp en de vervaardiging van de toestellen in Corteo, ziet hij het werk ruimer dan het louter mechanische. Het is creatief op zich, verklaart hij. We moeten nauw samenwerken met de decorbouwer om nieuwe toestellen te ontwikkelen die tegelijkertijd als acrobatisch toestel en setelement dienen, zoals de kroonluchter. Hiervoor is er een verzoening van de technologische en artistieke vereisten van de show nodig. Danny beseft goed dat veiligheid topprioriteit is voor elk toestel of setelement dat door de artiesten wordt gebruikt. Daarom zette hij zich in om de bestaande veiligheidsstandaarden binnen de Cirque du Soleil producties verder te ontwikkelen. Hij is tevens actief als trainer van de tuigers van het gezelschap. Zij zijn degenen die het dichtst bij de artiesten staan, legt hij uit. Het leven van de artiesten ligt in hun handen. Nathalie Gagné MAKE-UP Sinds haar tienerjaren is grimeuse Nathalie Gagné gefascineerd door make-up en het effect ervan op het acteerwerk. Ze studeerde theaterproductie aan de Cégep de Saint-Hyacinthe, een hogeschool in Québec, om vervolgens bij de eersten af te studeren in een afdeling van de bekende Parijse grimeschool École Christian Chauveau, gevestigd in Montréal. Omdat Cirque-artiesten hun eigen make-up moeten aanbrengen, betrekt Nathalie hen bij de creatie van hun podiumlook. In tegenstelling tot acteurs zijn acrobaten niet gewend om hun eigen gezicht te bestuderen, zegt ze. Een van mijn doelen is om hen precies dát te laten doen en in zichzelf op zoek te gaan naar wat ik krachtlijnen noem die hun personages zullen opbouwen. Make-up is de spiegel van de ziel van het personage. Het is tevens een toverstokje dat alle remmingen wegveegt, zegt Nathalie, die Cirque sinds 1995 meer dan grime-ontwerpen bezorgde, waarbij ze uit meer dan schetsen haar definitieve concepten koos. Nathalie moet er ook voor zorgen dat al haar grime-ontwerpen een coherent geheel vormen. Omdat de Cirque du Soleil-artiesten zelf hun make-up aanbrengen, behoren grimeworkshops nu tot hun algemene training. Nathalie leert de artiesten eerst hoe ze hun eigen makeup moeten aanbrengen en schrijft vervolgens voor iedereen een stappenplan als gebruikersgids. Nathalie voerde nieuwe grimeconcepten in voor de shows Mystère, Alegría en Saltimbanco, wat leidde tot een samenwerking met regisseur Franco Dragone en costumier Dominique Lemieux. Na haar werk voor Quidam, O, La Nouba, Varekai, Zumanity, KÀ, Corteo, DELIRIUM, LOVE, ZAIA en CRISS ANGEL Believe, leverde Nathalie haar 15e bijdrage aan de productie van een Cirque du Soleil-show met Viva ELVIS. Nathalie Gagné gooide het over een totaal andere boeg om de stedelijke/romantische personages in Corteo te creëren. Ik moest in de emoties van de artiesten graven om hun ware natuur te ontdekken, legt ze uit. In tegenstelling tot alle eerdere shows hebben we geen fictieve personages gemaakt. Dankzij de make-up ontstonden de Corteo-personages uit de gezichten van de artiesten zelf. Deze methodologie strookt met de humanistische aanpak van regisseur Daniele Finzi Pasca, vooral wat de clowns betreft. Volgens Daniele zijn de meeste kinderen bang van clowns, zegt Nathalie. Maar de kinderen zullen de Corteo-clowns ongetwijfeld willen knuffelen.

20 Enkele feiten op een rijtje De show Corteo ging in 2005 in première in Montréal. Sindsdien bezocht de show 41 steden in zeven verschillende landen over de hele wereld*. Corteo vierde zijn 1000ste optreden in januari 2008 in San Diego, VS, de 1.500ste in juni in Nagoya, Japan,zijn 2.000ste in september 2010 in Kazan, Rusland en zijn 2500ste in januari 2012 in Barcelona, Spanje. Zoals bij alle Cirque du Soleil-producties treden er geen dieren op in Corteo. Bijna 5 miljoen mensen zijn al in de ban van de Corteowereld geraakt.* Cast en crew De cast en crew zijn internationaal en vertegenwoordigen samen 25 nationaliteiten (de cast alleen al 20): Argentinië, Armenië, Australië, Wit-Rusland, België, Brazilië, Canada, China, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Japan, Kazakstan, Moldavië, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Singapore, Slowakije, Zweden, Rusland, Oekraïne, Oezbekistan, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Hoewel je ter plaatse over het algemeen Frans en Engels zal horen, worden er ook tal van andere talen gesproken: Italiaans, Portugees, Russisch, enz. Ongeveer 140 werknemers (waaronder 62 artiesten) gaan mee op tournee. De toer vertrouwt op lokale leveranciers voor essentiële benodigdheden zoals eten, biodiesel, droog ijs, machines, eten en drinken voor klanten, banken, leveringsdiensten, recyclage en afvalbeheer. Cirque du Soleil levert hiermee een aanzienlijke bijdrage aan de lokale economie. Voor een engagement in een stad worden er meer dan 150 mensen aangeworven voor verscheidene jobs zoals ticketnemers, zaal- en deurwachters, receptionisten, enz. Voor de keuken zijn er een keukenmanager en drie koks tewerkgesteld. Medisch personeel, een fysiotherapeut en een therapeut gaan mee op tournee.

21 Dorp op wielen Het mobiele dorp van Cirque du Soleil bestaat uit de Grand Chapiteau (Big Top), een grote ingangstent, de artiestentent, de box office, een keuken, schooltje, kantoren, supermarktje enzovoort. Het dorp staat helemaal zelf in voor de nodige elektriciteit, alleen de voorzieningen voor water en telecommunicatie op de site moeten worden voorzien. Cirque du Soleil telt momenteel nog drie villages on wheel die toerende zijn: Kooza, OVO, TOTEM and Varekai. De site Het opzetten van de hele site inbegrepen de Grand Chapiteau, de Tapis Rouge tent, ingang- en artiestentent, box office, kantoren, keuken en eetzaal voor cast en crew duurt acht dagen, het afbreken ervan 3 dagen. In totaal zijn 65 vrachtwagens nodig om al het materiaal van Corteo, samen meer dan 1200 ton, rond te voeren. Sommige vrachtwagens worden tijdens het seizoen ook gebruikt als opslagruimte, keuken of ruimte voor workshops. 2 of 3 generators voorzien de hele Grand Chapiteau en de omgeving van elektriciteit. De Grand Chapiteau, de artiestentent en de Tapis Rouge tent zijn volledig geklimatiseerd. De Grand Chapiteau Ontworpen door een team van Canadese ingenieur is het tentdoek geproduceerd door een Frans bedrijf gespecialiseerd in zeilen en grote tenten: Les Voileries du Sud-Ouest. Het doek van de tent en haar elf tunnels weegt ongeveer kg. De Grand Chapiteau is meer dan 20 meter hoog, heeft een diameter van meer dan 50 meter en is ondersteund door vier masten van elk 25 meter. De Grand Chapiteau biedt plaats aan toeschouwers, voor het optrekken ervan is een team van ongeveer 80 mensen vereist. De ingangstent In de grote ingangstent zijn ook voorzieningen voor merchandising, drankjes en eten. De Tapis Rouge tent De Tapis Rouge tent biedt plaats aan 250 gasten en is beschikbaar voor privé-evenementen. De artiestentent De Tapis Rouge tent biedt plaats aan 250 gasten en is beschikbaar voor privé-evenementen. De keuken De keuken is het hart van het dorp. Er worden niet alleen 200 tot 250 maaltijden per dag bedeeld, zes dagen per week, het is ook de ontmoetingsruimte voor cast en crew.

22 Cirque du Soleil in een oogopslag In het begin van 1984 gestart door een groep van een twintigtal straatartiesten, hoofdzakelijk uit Québec, is Cirque du Soleil uitgegroeid tot een entertainmentbedrijf van het hoogste artistieke niveau. Het bedrijf telt intussen 5000 medewerkers, waaronder 1300 artiesten uit meer dan 50 verschillende landen. Cirque du Soleil bracht intussen al meer dan 100 miljoen toeschouwers in bewondering en verrukking, in meer dan 300 steden, in meer dan 40 landen op de zes continenten. Voor meer informatie, bezoek De missie De missie van Cirque du Soleil bestaat erin fantasie op te wekken, de zintuigen te prikkelen en emoties te weeg te brengen bij mensen over de hele wereld. De oprichting van Cirque du Soleil Het begon allemaal in Baie-Saint-Paul, een klein stadje in de buurt van Québec in Canada. Begin jaren tachtig dwaalde daar een kleurrijke groep figuren door de straten. Ze liepen op stelten, jongleerden, dansten, spuwden vuur en maakten muziek. Het waren Les Échassiers de Baie-Saint-Paul (de steltlopers van Baie-Saint-Paul), een straattheatergroep opgericht door Gilles Ste-Croix. De bewoners waren toen al onder de indruk van deze jonge artiesten. Guy Laliberté, de latere oprichter en directeur van Cirque du Soleil, was één van die artiesten. Het gezelschap richtte vervolgens Le Club des talons hauts (de hoge hakken-club) op en organiseerde in 1982 La Fête foraine de Baie-Saint-Paul, een cultureel evenement waarbij straatartiesten uit alle windrichtingen bij elkaar kwamen om ideeën uit te wisselen en de straten van Baie-Saint-Paul een paar dagen op te vrolijken. La Fête foraine werd opnieuw gehouden in 1983 en Le Club des talons hauts wist de aandacht te trekken, waarop Guy Laliberté, Gilles Ste-Croix en hun makkers begonnen na te denken over het realiseren van een krankzinnige droom: een echt Québecs circus oprichten en met het gezelschap over de hele wereld reizen. In 1984 vierde de stad Québec de 450ste verjaardag van de ontdekking van Canada door Jacques Cartier. Hiervoor was de stad op zoek naar een show voor de festiviteiten in de hele provincie. Guy Laliberté deed een voorstel voor een show genaamd Cirque du Soleil (Circus van de zon) en wist de organisatoren te overtuigen. Sindsdien is Cirque du Soleil niet meer te stoppen! enkele CiJFeRs In 1984 werkten er 73 mensen voor Cirque du Soleil. Nu heeft het bedrijf wereldwijd 5000 werknemers, waaronder ruim 1300 artiesten. Alleen al op het internationale hoofdkantoor in Montreal werken bijna 2000 medewerkers. Meer dan 100 soorten beroepen is te vinden op Cirque. De werknemers en artiesten van Cirque du Soleil vertegenwoordigen ongeveer 50 nationaliteiten en spreken 25 verschillende talen. Ongeveer 100 miljoen bezoekers hebben een show van Cirque du Soleil gezien. Ongeveer 15 miljoen mensen zullen in 2012 een show zien. Cirque du Soleil heeft sinds 1992 geen subsidies vanuit de openbare of particuliere sector ontvangen.

23 In 2012 brengt Cirque du Soleil wereldwijd 21 verschillende voorstellingen op de planken. STADION VOORSTELLINGEN Europa Europa TOURNEE VOORSTELLINGEN IN DE GRAND CHAPITEAU Noord-Amerika Noord-Amerika Noord-Amerika / Europa Zuid-Amerika Europa Japan / Noord-Amerika Noord-Amerika / Australië Noord-Amerika

24 TM THEATER VOORSTELLINGEN Noord-Amerika Treasure Island in Las Vegas Bellagio in Las Vegas New York-New York Hotel & Casino in Las Vegas Walt Disney World Resort in Orlando, Florida MGM Grand in Las Vegas The Mirage in Las Vegas Luxor in Las Vegas ARIA Resort & Casino at CityCenter, in Las Vegas Russia/North America Kodak Theatre in Los Angeles De handelsmerken Cirque du Soleil, Saltimbanco, Alegria, Dralion, Quidam, Varekai, Corteo, KOOZA, OVO, TOTEM, Mystère, O, Zumanity, The Sensual Side of Cirque Du Soleil, La Nouba, KÁ, ZED, ZAIA, Zarkana en IRIS, A Journey Through the World of Cinema, zijn eigendom van Cirque du Soleil en wordt gebruikt onder licentie. Het handelsmerk LOVE is eigendom van The Cirque Apple Creation Partnership en wordt gebruikt onder licentie. Het handelsmerk The Beatles is eigendom van Apple Corps Limited. De handelsmerken CRISS ANGEL en Believe zijn eigendom van Criss Angel en worden gebruikt onder licentie. Viva ELVIS is een handelsmerk in eigendom van Elvis Presley Enterprises, Inc. The Cirque EPE Partnership. Naam en gelijkenis van Elvis worden gebruikt onder licentie.

25 ON STAGE OR BACKSTAGE IT S YOUR TURN TO BE PART OF THE SHOW /jobs

De algemene ticketverkoop start op 6 februari. Tickets zijn te bestellen via de website

De algemene ticketverkoop start op 6 februari. Tickets zijn te bestellen via de website AMALUNA komt naar België! Brussel is derde halte op de Europese première tour 05 FEBRUARI 2015, BRUSSEL, BELGIË SAMENVATTING Na het enorme succes van Kooza in Knokke-Heist in 2013, komt Cirque du Soleil

Nadere informatie

FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE. 1. Droomjurken... pagina 1. 2. Pleinspektakel... pagina 2. 3. Bencha Theater - Katumbar...

FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE. 1. Droomjurken... pagina 1. 2. Pleinspektakel... pagina 2. 3. Bencha Theater - Katumbar... FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE 1. Droomjurken... pagina 1 2. Pleinspektakel... pagina 2 3. Bencha Theater - Katumbar... pagina 3 4. Cirque Magnifique... pagina 4 5. Light Horse... pagina 5 6. Bencha

Nadere informatie

FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014

FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014 FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014 4220142014INHOUDSOPGAVE 1. Programmering... pagina 1 2. Pleinspektakel... pagina 2 3. Bencha Theater - Katumbar... pagina 3 4. Cirque Magnifique... pagina 4 5. Light Horse...

Nadere informatie

BENCHA THEATER. Marc van Laere Producties

BENCHA THEATER. Marc van Laere Producties BENCHA THEATER Bencha Theater maakt theatrale, kleurrijke en originele acts en voorstellingen in de stijl van het nieuwe circus. Spectaculaire balans- en luchtacrobatiek versmelten met dans en muziek.

Nadere informatie

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Of je nu tot rust wilt komen tussen zakelijke beslommeringen door of je wilt met je geliefde

Nadere informatie

spreekbeurtpakket introdans

spreekbeurtpakket introdans spreekbeurtpakket introdans inleiding Heb je binnenkort een spreekbeurt? Moet je een werkstuk maken? Of ben je gewoon benieuwd naar de wereld van Introdans? Gebruik dan dit pakket met informatie en ontdek

Nadere informatie

DESTINATION MANAGEMENT COMPANY

DESTINATION MANAGEMENT COMPANY DESTINATION MANAGEMENT COMPANY Full Service Event Planning bedrijf Corporate reizen en Incentive events Conferenties, seminars en congressen DE VERENIGDE STATEN... THE AMERICAN DREAM! U ontvangt een offerteaanvraag...

Nadere informatie

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag.

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag. SHOW: The Feel Good Show of The Year Artiesten: Blues Brothers Klas 3GTA 1. Welk concert heb je gekozen? The Feel Good Show van de Blues Brothers. 2. Waarom heb je juist dit concert gekozen? We kregen

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

20 t/m 23 april 2017

20 t/m 23 april 2017 20 t/m 23 april 2017 ZIGGO DOME AMSTERDAM HET HANDELSMERK VAREKAI EN CIRQUE DU SOLEIL ZIJN EIGENDOM VAN CIRQUE DU SOLEIL EN WORDEN GEBRUIKT ONDER LICENTIE Over Varekai Diep in een bos, op de top van een

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

UW VISITEKAARTJE. eindejaarsfeesten incentives relatie-evenementen personeelsfeesten. Geproduceerd door Frank Wentink & Studio s Aalsmeer

UW VISITEKAARTJE. eindejaarsfeesten incentives relatie-evenementen personeelsfeesten. Geproduceerd door Frank Wentink & Studio s Aalsmeer UW VISITEKAARTJE eindejaarsfeesten incentives relatie-evenementen personeelsfeesten Geproduceerd door Frank Wentink & Studio s Aalsmeer Brooklyn Nights is een veelzijdige, modulaire showervaring die u

Nadere informatie

HANDLEIDING. Lookalike

HANDLEIDING. Lookalike HANDLEIDING Lookalike Lucienne van Kampen, projectleider samenlevingsopbouw Buurtwandeling Initiatief van de buurt, de Baarsjes in Amsterdam, waarbij buurtbewoners laten zien welke plekken en eigen verhalen

Nadere informatie

Meisjes van Allure: White Lily:

Meisjes van Allure: White Lily: Meisjes van Allure: Zij verzorgen theatraal vermaak in diverse vormen. Zij kenmerken zich door sierlijkheid, vrouwelijke schoonheid, warmte en vooral veel plezier. Op basis van intuïtieve improvisatie

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam Vrijdag 25 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Operadagen Rotterdam (het gesproken woord telt) Directeur Guy Coolen, (burgemeester Ahmed Aboutaleb)

Nadere informatie

BELA SILVA. Carnets de voyages

BELA SILVA. Carnets de voyages BELA SILVA Carnets de voyages BELA SILVA De Portugese kunstenares Bela Silva laat zich haar leven lang al niet tegenhouden door grenzen. Haar voorliefde voor geschiedenis en architectuur doen zelfs de

Nadere informatie

MODEBOEK MARIE SERMSRI

MODEBOEK MARIE SERMSRI MODEBOEK MARIE SERMSRI INLEIDING INHOUD Mijn boek gaat over de mode. Ik vind het een leuk thema en ben er zelf ook wel een beetje geïnteresseerd in. In dit boek gaan jullie mode uit de geschiedenis en

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Trapezesolo Balanceren op stoelen Hoepelact Eenwieler Wip

Trapezesolo Balanceren op stoelen Hoepelact Eenwieler Wip Samenvatting Met deze show keert Cirque du Soleil terug naar zijn roots: de hoofdrol wordt gespeeld door acrobaten en clowns, twee traditionele circusartiesten. De show legt de nadruk op de fysieke inspanningen

Nadere informatie

stichting Magneet Festival - 22 september 2009 Fotografie Zie 't Zo

stichting Magneet Festival - 22 september 2009 Fotografie Zie 't Zo Eindelijk is het zover! De Magneetbar - bekend van de gelijknamige Magneetbar op Lowlands - heeft een eigen festival in het leven geroepen: Het Magneet Festival. As we speak wordt de motor aangeslingerd

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

FAST & FURIOUS LIVE KOMT NAAR BELGIË

FAST & FURIOUS LIVE KOMT NAAR BELGIË ALLEREERSTE WERELDWIJDE ARENA TOUR FAST & FURIOUS LIVE KOMT NAAR BELGIË 27 & 28 JANUARI IN SPORTPALEIS ANTWERPEN Brussel, 22 september 2017 Universal Brand Development, Fast Live Productions en Live Nation

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

binnenkijken BINNEN KIJKEN BIJ DE UNIEKE SCHATJES-VILLA IN BREDA Interieurtrends doen ons niets, wij hebben liever onze eigen stijl in huis

binnenkijken BINNEN KIJKEN BIJ DE UNIEKE SCHATJES-VILLA IN BREDA Interieurtrends doen ons niets, wij hebben liever onze eigen stijl in huis binnenkijken BINNEN KIJKEN BIJ DE UNIEKE SCHATJES-VILLA IN BREDA Interieurtrends doen ons niets, wij hebben liever onze eigen stijl in huis 12 De schitterende witte villa aan de Dr. Batenburglaan in Breda

Nadere informatie

Dharma DE WARME CHARME VAN

Dharma DE WARME CHARME VAN REPORTAGE Dharma DE WARME CHARME VAN Het enthousiast kloppend hart van Kortrijk heeft er sinds kort een uniek adresje bij. Met Bed&Breakfast Dharma maakt gastvrouw Linda haar droom waar en garandeert ze

Nadere informatie

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10 Ik doe altijd wat ik niet kan Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen - Pablo Picasso 1 / 10 Creatief Inspirerend Verdiepend Ontdekkend Ontspannend Dit zijn de kernwoorden van mijn workshops. Natuurlijk

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

JANUARI MA DI WO DO VR ZA ZO FEBRUARI MA DI WO DO VR ZA ZO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

JANUARI MA DI WO DO VR ZA ZO FEBRUARI MA DI WO DO VR ZA ZO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Sri Irodikromo is in Suriname en daarbuiten bekend om haar kleurrijke schilderijen en grote dieprode batik doeken, waarin zij meestal Surinaamse vrouwen en/of de verschillende culturen van het land belicht.

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst ART HISTORY de twintigste eeuw H5 H3 De modernen en volkskunst Toenemende belangstelling voor exotische en volkskunst. blz.28 Wereldtentoonstellingen vanaf 1851. Reizen naar verre bestemmingen raakten

Nadere informatie

Beleef deze unieke show als VIP. Ziggo Dome Amsterdam, 20 t/m 23 april 2017

Beleef deze unieke show als VIP. Ziggo Dome Amsterdam, 20 t/m 23 april 2017 Beleef deze unieke show als VIP Ziggo Dome Amsterdam, 20 t/m 23 april 2017 Over Varekai Beleef deze unieke show als VIP Diep in een bos, op de top van een vulkaan, bestaat een bijzondere wereld een wereld

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

LESBRIEF. Bosch in Bed

LESBRIEF. Bosch in Bed LESBRIEF Bosch in Bed 1 Inleiding De schilder Jheronimus Bosch maakte schilderijen met allerlei vreemde personages, gebeurtenissen, hij schiep een bizarre droomwereld. Tussen wakker worden en dromen fantaseren

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Wolterinck Event Decoration creëert sprookjes

Wolterinck Event Decoration creëert sprookjes Wolterinck Event Decoration creëert sprookjes REPORTAGE Dreammakers Martin van Hemert is samen met Anne van Vorden verantwoordelijk voor Wolterinck Event Decoration. Tekst: Erwin Feekes / Fotografie: Karen

Nadere informatie

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Een leven lang creëren Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Creativiteit is iets van kunstenaars, vaak warrig en niet altijd te begrijpen voor de buitenwereld. Georganiseerde creativiteit

Nadere informatie

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Opening expositie Spring Load zaterdag 11 december 2010 12.00-16.00 uur Geopend: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten: 25 & 26 december

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

Workshop: CircusKermisland

Workshop: CircusKermisland Workshop: CircusKermisland Er is een circuswereld bij ons in het dorp opgeslagen. Je kan er leuke shows gaan bekijken. Maar je kan er ook gaan rondlopen in circuskermisland. Een paradijs van spelletjes

Nadere informatie

Zo stijlvol kan een vloer zijn

Zo stijlvol kan een vloer zijn Zo stijlvol kan een vloer zijn Bezoekadres: Ettensebaan 17a, 4812 XA Breda Contact: info@zazza.nl, www.zazza.nl Zo stijlvol kan een vloer zijn Laat je inspireren Zazza is nieuw, anders, creatief. Zazza

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw HAVO/VWO bovenbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt.

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 215 215 HOOFDSTUK 13 Naar het museum WOORDEN 1 Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 2 De Nederlandse schilder Van Gogh schilderde vaak met kleuren.

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN

DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN STAGE VAN 3 WEKEN PARIJS 1 Algemene presentatie De clown is een personnage ontstaan vanuit zijn eigen persoonlijkheid, die zijn menselijkheid ervaart en deelt in empathie

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema: theater

Auditieve oefeningen thema: theater Auditieve oefeningen thema: theater Boek van de week: 1; Angelina Ballerina; muziektheater en pop-up boek 2; De verkleedkist; Dick Bruna 3; Hoe word ik een ballerina 4; Nijntje danst; Dick Bruna 5; Poppentheater;

Nadere informatie

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR!

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! Shine Wij zijn SHINE, een centrum voor podiumkunsten. Graag willen wij u hierbij kennis laten

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

Vrijdag 24 juni 2011. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 24 juni 2011. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 24 juni 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening expo Roses@Coloma n.a.v. 13 de editie Rozendagen in kasteeldomein Coloma - Sint-Pieters-Leeuw

Nadere informatie

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de ogenschijnlijke stijlbreuk die

Nadere informatie

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen Bijlage 1a thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1b thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1c thema 4 - sportattributen 3e leerjaar

Nadere informatie

Heemstede slaat z n vleugels uit

Heemstede slaat z n vleugels uit Heemstede slaat z n vleugels uit 36 Een volksoproer heeft ervoor gezorgd dat het ambtelijk apparaat van de gemeente Heemstede nu geldt als een lichtend voorbeeld van Het Nieuwe Werken. Bouwplannen voor

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 WELKOM Droom jij er van om in de spotlights te staan, te acteren, te zingen of misschien wel te dansen? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek aan het juiste adres!

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Circusvoorstelling kleuters

Circusvoorstelling kleuters Benodigdheden - gympakjes - paraplu Circusvoorstelling kleuters 1. Opbouw circusvoorstelling Opening: alle kinderen lopen op de muziek al zwaaiend een rondje door de piste Act 1: ballerina s balanceren

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Sjaan de haan draaiboek

Sjaan de haan draaiboek 1 Inhoud INLEIDING 3 AANGENAAM, DE NAAM IS SJAAN 4 DOELEN 5 HET PROJECT Introductie in de klas 6 De week van dag tot dag: een voorbeeld 7 Opbouw project 8 Onderzoek 9 Dialoog en ontmoeting 9 Creatie 10

Nadere informatie

1. Inleiding. De normale, driedimensionale ervaring is nog maar een begin van wat het leven te bieden heeft. De levensbloem

1. Inleiding. De normale, driedimensionale ervaring is nog maar een begin van wat het leven te bieden heeft. De levensbloem 1. Inleiding De levensbloem De ingekleurde levensbloem staat symbool voor de vierde dimensie. Jij voegt een extra dimensie aan je leven toe wanneer je jouw bloem gaat openen. De tijd is er rijp voor! Sinds

Nadere informatie

KLANTGEDREVEN ORGANISATIES

KLANTGEDREVEN ORGANISATIES KLANTGEDREVEN ORGANISATIES HANS VAN DER LOO Hans van der Loo 8 januari 2009 BEWONDERING Evangelisten ONMISBAARHEID Loyalen TEVREDENHEID Volgzamen VRIJBLIJVENDHEID Opportunisten REBELLIE Strijdbaren 1 SLC

Nadere informatie

Daniel Wellington. Media Kit. Daniel Wellington. www.danielwellington.com

Daniel Wellington. Media Kit. Daniel Wellington. www.danielwellington.com aniel ellington Media Kit 2015 aniel ellington www.danielwellington.com aniel ellington Het verhaal ER AS EENS... Het verhaal achter aniel ellington begint met een reis naar de andere kant van de wereld,

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Engelencursus Les 5 : de Aartsengelen

Engelencursus Les 5 : de Aartsengelen Engelencursus Les 5 : de Aartsengelen Enkele voorgestelde groeperingen Romantiek Laat ons zeggen dat je op zoek bent naar je Zielsverwant. Een mogelijke groepering van aartsengelen die je met je wil laten

Nadere informatie

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Hasmik Matevosyan, mode-onderzoekster Mode-industrie zonder verspilling Hasmik Matevosyan (1987) studeerde

Nadere informatie

S PE POUR TOU VOOR IEDEREEN LE MONDE MET MEER DAN 20 DIEREN WILDE KATTEN - 12 SIERDUIVEN - FAMILIE CANADESE SIERKIPPEN EN HAAN

S PE POUR TOU VOOR IEDEREEN LE MONDE MET MEER DAN 20 DIEREN WILDE KATTEN - 12 SIERDUIVEN - FAMILIE CANADESE SIERKIPPEN EN HAAN VOOR! IEDEREEN ARTOUM BILLPK RESENTS POUR TOU T LE MONDE! THEATER VARIETE MAGIC CIRCUS E SCHOOLPROGRAMMA S MET MEER DAN 20 DIEREN CIAL S PE WILDE KATTEN - 12 SIERDUIVEN - FAMILIE CANADESE SIERKIPPEN EN

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

4-10-15 > 1,3 en 5 gemaakt. De rest heb ik nog geen ideeën voor en/of weet niet zo goed wat ik er mee aan moet.

4-10-15 > 1,3 en 5 gemaakt. De rest heb ik nog geen ideeën voor en/of weet niet zo goed wat ik er mee aan moet. Loïs Vehof GAR2D Version Log Datum Activiteit 4-10-15 > 1,3 en 5 gemaakt. De rest heb ik nog geen ideeën voor en/of weet niet zo goed wat ik er mee aan moet. 11-10-15 > Moodboard gemaakt. Beginnen met

Nadere informatie

Herbert. de Ouwe Chimpansee

Herbert. de Ouwe Chimpansee Herbert de Ouwe Chimpansee Hans Boeykens Eva Lamont El Mathematico Z e noemden hem El Mathematico. Niets wist hem uit zijn lood te slagen. Hij wist wat zijn doel was en ging er steevast zonder omwegen

Nadere informatie

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland. RAIL AWAY Al meer dan 20 jaar is de serie Rail Away een begrip onder treinliefhebbers. De eerste uitzending vond plaats op 6 januari 1996 en sindsdien zijn er 25 seizoenen met meer dan 180 afleveringen

Nadere informatie

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd GALERIE HONINGEN S I N D S 1 9 9 7 start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd + nieuwe collectie aanwinsten 6 t/m

Nadere informatie

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN stoelendans Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN STOELENDANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

Welkom in een wereld zonder grenzen

Welkom in een wereld zonder grenzen Welkom in een wereld zonder grenzen Truphone is het eerste bedrijf dat daadwerkelijk één wereldwijd communicatiesysteem aanbiedt. Daarnaast bespaart het ons meer kosten dan welk ander bedrijf ook zou kunnen.

Nadere informatie

Aangenaam kennis te maken.

Aangenaam kennis te maken. Aangenaam kennis te maken. Maar bovenal, geloven wij dat persoonlijke aandacht altijd het verschil maakt. Welcome to Spring Willkommen bei Spring Bienvenue chez Spring Welkom bij Spring Benvenuti in Spring

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk.

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk. Voorwoord Heemskerk is een veelzijdige gemeente. Soms is het stedelijk, dan weer dorps. Er is veel natuur en anderzijds de staalindustrie. Ook op het gebied van cultuur is Heemskerk veelzijdig. In de openbare

Nadere informatie