Het verslag van de zitting van 17 oktober 2013 wordt goedgekeurd. [21 november 2013]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het verslag van de zitting van 17 oktober 2013 wordt goedgekeurd. [21 november 2013]"

Transcriptie

1 VERSLAG Openbare zitting van 21 november 2013 Aanwezig: Verontschuldigd: Voorzitter: Philippe De Coene, Raadsleden: Frederik Benoit, Johan Coulembier, Els Deleu, Stefanie Demeyer, Thomas Holvoet, Yann Mertens, Hilde Overbergh, Vincent Salembier, Stephanie Van Hauwaert, Dominique Vanbossele, Carine Vercleyen. Secretaris: Philippe Awouters. Raadslid: Lieve Vansevenant Punt 1 Opvolging verslag vorige zitting. Het verslag van de zitting van 17 oktober 2013 wordt goedgekeurd. Punt 2 Financiële rapportering na 3 de kwartaal Thesaurietoestand op 30/09/2013 (beperkt tot hoofdrekeningen exploitatiedienst en investeringsdienst ). SALDI Zichtrekening ,51 Spaarrekening ,00 Beleggingen , ,70 Ter vergelijking wordt ook de thesaurietoestand van de 2 voorgaande jaren opgegeven: 30/09/ ,68 30/09/ ,27 UITGAVEN Geen relevante betalingsachterstand op basis van geboekte facturen ONTVANGSTEN (beperkt tot belangrijkste debiteuren) Stad Kortrijk: 7/12 ontvangen Gemeentefonds : drie kwartaalvoorschotten ontvangen Ministerie: staatsaandeel leefloon Staatsaandeel ontvangen t/m augustus 2013 staatsaandeel wet 2/4/65 Staatsaandeel ontvangen t/m juli 2013 LOI Betaald t/m juni Liquiditeitsprognose Tijdens het 4 de kwartaal zullen er geen liquiditeitsproblemen zijn. 3. Opvolging exploitatiebudget 3.1. Opvolging personeelseffectieven: Bijlage 1 biedt per activiteitengroep volgende vergelijking van de personeelseffectieven: gemiddelde 2012, 3 kwartalen 2012 en 3 kwartalen Vaststellingen: reguliere tewerkstelling OCMW-personeel (zie subtotaal A): toename met 1,14 t.o.v reguliere tewerkstelling VZW-personeel (zie subtotaal B): globaal tegenover zelfde periode 2012 is er een afbouw met 3,22 VTE sociale tewerkstelling: bij art 60 7 is er een verdere sterke stijging.

2 Het INFOHOS-programma biedt geen mogelijkheid om een personeelslid gesplitst toe te wijzen aan meerdere diensten, deze regularisaties worden bij de jaarafsluiting manueel gedaan. In de kwartaalcijfers zijn deze regularisaties niet verwerkt zodat er kleine afwijkingen zijn tussen kwartaalcijfers en jaargemiddelde Specifieke kosten sociale dienst (608xxx) : (bijlagen 2a en 2b). Vaststellingen: lichte daling van de uitkeringen leefloon blijvende daling van de steun in speciën verdere daling van de uitkeringen vluchtelingen 3.3. Kengetallen In bijlage 3 worden enkele kwantitatieve kengetallen opgegeven. Dit gebeurt met het sjabloon van de financiële opvolging. Vaststellingen: beperkte daling van het aantal intakes stagnatie van het aantal dossiers leefloon verdere daling van het aantal dossiers vluchtelingen / wet 65 steun equivalent leefloon 3.4. Woonzorgcentra In deze nota zijn worden 3 specifieke items behandeld: a. Aandeel RVT-bedden b. RIZIV-financiering c. Bewonersmix a. Erkende bedden Op 1 juli 2012 werden 2 ROB-bedden van Sint-Jozef omgezet tot RVT-bedden. Hierbij het beddenbestand dat op vandaag van toepassing is: ROB RVT kortverblijf Totaal Sint-Jozef Ter Melle Lichtendal De Nieuwe Lente Biezenheem De Weister b. RIZIV-financiering Bij de woonzorgcentra wordt de enveloppe-financiering, gestart in 2004, voortgezet. Principes : Op basis van een referentieperiode wordt een instellingsforfait (=dagforfait) bepaald alsook een dagenquotum. Referentieperiode voor /07/11-30/06/12 Instellingsforfait : vooral functie van personeelsbezetting en bewonersmix tijdens referentieperiode Het aantal factureerbare dagen is 2 x begrensd : 100 % bezetting 103% van dagen gerealiseerd in referentieperiode Onderstaand worden de toegekende forfaits opgegeven: dagforfait 1/01/2013 Sint-Jozef 47,02 Ter Melle 51,58 Lichtendal 71,54 Biezenheem 59,43 De Weister 67,06 Gewogen gemiddelde 54,91

3 c. Bewonersmix Bijlagen 4 t/m 8 bieden per woonzorgcentrum en per zorgscore de bezetting van de eerste 3 kwartalen van 2012 en Bij het bewonersbestand is het rekenkundig gemiddelde gegeven van de bewoners aanwezig op de laatste dag van de maand. Onderstaand wordt de vergelijking gemaakt van het aantal bewoners B,C en CD, telkens per 30 september. 30/09/ /09/201 3 Sint-Jozef Ter Melle Lichtendal Biezenheem De Weister Vaststelling: In Ter Melle is er een verdere verschuiving naar meer zorgbehoevendheid. Financiële Niet van toepassing Niet van toepassing. Unanimiteit. Besluit De Raad neemt akte van de financiële rapportering na 3 de kwartaal Punt 3 Voorstel tot goedkeuring budgetwijziging Beoordeling Behoefte tot aanpassing van een aantal kredieten in het OCMW-budget 2013, vastgesteld in OCMW-raad van 7 maart 2013 en goedgekeurd in de Gemeenteraad van 25 maart Het budget 2013 bestaat uit 2 afzonderlijke delen: investeringsbudget en exploitatiebudget. wijziging investeringsdienst. In functie van de overgang vanaf 2014 naar BBC zullen vanuit de jaarrekening 2013 geen kredieten overgedragen worden naar Om deze reden omvat deze budgetwijziging veel kredietverlagingen. De budgetbedragen van de investeringsdienst 2013 ten bedrage van ,23 EUR in investeringen en financiering verminderen tot ,14. De kredietverhogingen voor een totaal van ,00 EUR en de kredietverlagingen voor een totaal van ,09 resulteren in een vermindering van het investeringskrediet met ,09 EUR. Met betrekking tot de financiering worden de op te nemen leningen ( ,00) geannuleerd. Er is een daling van de Gemeentelijke subsidies met 886,66 EUR en de subsidies van andere overheden dalen met ,24 EUR. Ingevolge genoemde wijzigingen vermindert de financiering eigen middelen met ,19 EUR. wijziging exploitatiedienst. Met deze budgetwijziging blijft de Gemeentelijke dotatie ongewijzigd. De budgetbedragen van de exploitatiedienst 2013, voor opbrengsten ,00 EUR en voor kosten ,00 EUR dienen gebracht op respectievelijk ,00 EUR en ,00 EUR, hetzij een procentuele daling met 2,98% bij de opbrengsten en een procentuele daling met 3,42% bij de kosten. Deze wijziging vermindert het exploitatieverlies met EUR, dit is van een verlies van ,00 naar een verlies van ,00 EUR. Het kasstromentekort berekend vanuit het exploitatieresultaat evolueert van ,00 EUR naar ,00 EUR. Deze verbetering van het kastekort wordt voornamelijk verklaard door de sociale dienst: daling van steun, minimale stijging van leefloon en toekenning van inhaalbedragen wet 2/04/65.

4 -Resultaat boekjaar (incl. lasten afschrijving, vóór toekenning Gemeentelijke bijdrage) 2013 oorspr. budget / BW Gemeentelijke bijdrage opgenomen in budget Berekende Gemeentelijke bijdrage Kassaldo Na inbreng van de Gemeentelijke bijdrage blijft er een gebudgetteerd tekort van ,00 EUR dat moet gefinancierd worden met OCMW-reserves. Financiële Niet van toepassing Niet van toepassing Wetten en reglementen Eerdere beslissingen OCMW-decreet Vaststelling budget 2013 in zitting OCMW-Raad van 7 maart 2013 en goedkeuring in zitting Gemeenteraad van 25 maart Bijlagen wijziging nr. 1, dienstjaar Besluit Unanimiteit. De Raad keurt de eerste budgetwijziging 2013 goed. Het investeringsbudget vermindert met ,09 EUR en blijft in evenwicht op ,14. In het exploitatiebudget blijft de Gemeentelijke dotatie ongewijzigd op ,00. De behoefte aan Gemeentelijke bijdrage bedraagt na budgetwijziging ,00 EUR. Na inbreng van de Gemeentelijke dotatie is er nog een kastekort van ,00 EUR dat moet gefinancierd worden met OCMW-reserves. Punt 4 Vaststelling OCMW-meerjarenplan De strategische nota Onderstaande opgave geeft de 10 beleidsdoelstellingen samen met het aantal actieplannen en acties waarmee deze in de budgetten geconcretiseerd zijn. 1. Een stad die luistert en dialogeert 2. Een stad die verjongt en vergroent 3. Een stad die onderneemt en deelt 4. Een stad die veilig en proper is 5. Een stad die betaalbaar is 6. Een stad die houdt van de kinderen en alle opa s en oma s 7. Een stad die beweegt, durft en verandert 8. Een stad die verenigt en bindt 9. Een stad met veel goesting en ambiance 10. Een stadsbestuur dat transparant en sober is. Aantal Aantal actieplannen acties Het financieel doelstellingenplan Het financieel doelstellingenplan biedt voor de prioritaire doelstellingen en voor het overig beleid opgave van de financiële stromen inzake exploitatie, investeringen en andere. Hierbij de jaarlijkse samenvattingen:

5 PRIORITAIRE DOELSTELLINGEN: exploitatie investeringen andere uitgaven ontvangsten uitgaven ontvangsten uitgaven ontvangsten OVERIG BELEID: exploitatie investeringen andere uitgaven ontvangsten uitgaven ontvangsten uitgaven ontvangsten PRIORITAIRE DOELSTELLINGEN + OVERIG BELEID: exploitatie investeringen andere uitgaven ontvangsten uitgaven ontvangsten uitgaven ontvangsten Er is voorzien dat tijdens de planningsperiode leningen opgenomen worden voor een totaal bedrag van ,00 EUR (zie tabel andere ontvangsten). Tijdens deze periode verhogen de financiële schulden einde boekjaar van ,00 naar ,00 EUR. Overeenkomstig de staat van het financieel evenwicht is het jaarlijks resultaat op kasbasis voor alle jaren positief en de autofinancieringsmarge is jaarlijks gelijk aan nul. 3. Gemeentelijke dotatie en kastekorten: evolutie De 3% jaarlijkse verhoging zoals opgenomen in het vorig meerjarenplan wordt voortgezet tot en met Het OCMW neemt vanaf 1 januari 2014 de voor- en naschoolse kinderopvang over van de Stad. De hiervoor geraamde exploitatietekorten worden bijkomend opgenomen in de gebudgetteerde Gemeentelijke bijdrage en worden na afsluiting van elke jaarrekening verrekend op basis van de werkelijke cijfers. Per 31 december 2012 bedroegen de OCMW-reserves EUR. Onderstaand schema geeft per jaar het verschil tussen Gemeentelijke bijdrage en behoefte aan Gemeentelijke bijdrage met aansluitend het effect op de OCMW-reserve.

6 Toekenning Gem. bijdrage Behoefte aan Gem. bijdrage jaar basis totaal basis kinderopvang Kinderopvang Totaal OCMW-reserves A B A+B = C D E D+E=G C - G saldo 31/12 Saldo Financiële Niet van toepassing Niet van toepassing. Wetten en reglementen Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 Ministerieel Besluit van 1 oktober 2010 Besluitvormingsproces 15 oktober 2013: Bespreking in Vast Bureau 4 november 2013: Advies van College Burgemeester & Schepenen Bijlagen Meerjarenplan / 2014 Tussenkomst ter zitting De voorzitter introduceert het meerjarenplan. De bijdrage voor het OCMW contrasteert ten opzichte van andere overdrachten gegeven de Stad. Bij de overdrachten is er de cumulatieve drie-procentsnorm voor de gemeentelijke bijdrage van het OCMW, dit tegenover de Stad en de Politie waarbij de bedragen dalen. We willen inzetten op armoedebestrijding en de zorg voor ouderen. Er zijn ook randvoorwaarden. Zo dient het OCMW zeer zorgvuldig om te springen met haar middelen (voorbeeld: daling van het kasstromentekort van euro naar euro per jaar). Ook gebeurt er een scanning van alle activiteiten om een objectieve basis te hebben om op te werken. Voor de investering van de Scala van de Unie der Zorgelozen zijn we er nog niet uit. Kortrijk wil een bijdrage doen aan de Scala. Omwille van de 3procentsstijging is er akkoord gegaan dit volledig op het OCMW te nemen. Omwille van onze wettelijke bepalingen, zoeken we nog de ideale piste van de bijdrage. We willen pro rata mede-eigenaar worden. Dit is eventueel voor de subsidiërende overheid FOCI een probleem, maar ook Minister Schauvliege heeft gezien dat er maar weinig steden zo n bijdrage leveren en zij wil zien welke pistes mogelijk zijn. Het dient aanwijsbaar te zijn dat ons OCMW die bijdrage doet. Wat betreft de sociale economie, lijkt het enkel zo dat we erin snoeien. Alle sociale economieactiviteiten worden gescand. Als we snoeien, zal het zijn in overbodige uitgaven, niet waar het ten goede komt aan moeilijke doelgroepen. Overheadkosten en organisaties zonder maatschappelijke meerwaarde worden bekeken. Bijdrage CD&V-fractie door Yann Mertens Geachte voorzitter, Collega-raadsleden, Onze fractie wil eerst en vooral een pluim geven aan het toch opnieuw toegekende bedrag van de gemeentelijke bijdrage. Als we dit evenwel van wat dichterbij bekijken, moeten we vaststellen dat het stadsbestuur verschillende kosten doorschuift naar ons OCMW. Ten eerste wordt het volledige bedrag voor de renovatie van de Scala op het conto van het OCMW

7 genomen. Een bedrag van EUR. Hoewel we akkoord kunnen gaan met het betoelagen van de Scala, was het vorige legislatuur de afspraak om dit bedrag (toen EUR) gelijk op te delen tussen stad en OCMW. Dit had als reden dat daar tegenover het verkoopbedrag van het Achturenhuis, dat voor de helft OCMW-eigendom is en voor de helft stadseigendom, kan worden geplaatst. Wij willen dan ook zeker pleiten dat de vernieuwde Scala een ontmoetingspleister wordt voor de buurt waar het sociaal-artistieke element een grote rol speelt. De vernieuwde Scala moet een katalysator worden voor de heropgeleefde (aan het heroplevende) wijk. Ook moet er zeker een samenwerkingsovereenkomst worden opgesteld waarin gestipuleerd wordt dat bij het ontbinden van de Unie der Zorgelozen het gebouw alleszins in het patrimonium van het OCMW terecht komt. Ten tweede wordt er een bedrag van EUR (opgaand tot EUR) uitgetrokken voor een medewerker van de voorzitter. Nu hebben we er absoluut geen probleem mee dat de voorzitter inhoudelijke en administratieve ondersteuning krijgt maar vragen ons af of dit niet kan met het huidige kabinet kan en/of de ondersteuning van de erg performante OCMW-ambtenaren niet voldoende is. In deze tijden van besparingen lijkt het ons gepaster om binnen het huidige kader te werken en hiervoor desnoods iemand vrij te stellen. Derde en laatste element heeft in globo de grootste financiële consequenties. Wij vinden het niet kunnen dat er langs de ene kant zwaar bespaard wordt in de werkingskosten van onze WZC s (zie ook later op deze raad) en dat de dienstencentra meer dan 1 miljoen euro per jaar verlies blijven draaien. We hebben niets tegen de activiteiten die er plaats vinden, maar we willen een overzicht van de verliezen. Omwille van bovenstaande redenen ziet onze fractie zich dan ook genoodzaakt op de begroting af te keuren of beter gezegd niet vast te stellen. De Voorzitter antwoordt dat er door het Vast Bureau serieus is gekeken wat het OCMW nodig heeft. De norm van cumulatief + 3% is vastgesteld in een open agenda. Dit resulteert voor de periode 2013 tot 2018 in 14 miljoen euro middelen extra voor het OCMW, wat fel contrasteert ten opzichte van naar andere organisaties. De Scala is er om mensen sterker te maken, en dit in een niet evidente buurt. Het betekent een verbetering van de wijk. In de vorige legislatuur was er geen CBS goedkeuring van de beloofde euro, dus dit bond enkel de vorige Burgemeester. Voor het Achturenhuis is er geen binding met de Scala, behalve voor de koppeling in het overnemen van functies. Zelfs als we het Achturenhuis niet van de hand deden, zouden we voor de Scala moeten investeren. Het Achturenhuis botst op haar limieten (aantrek naar minder mensen, geen mix meer van wijkbewoners, marginalisering door focus op drughulpverlening, ). We verwachten van de Scala dat ze een aantal wijkgerichte diensten op zich neemt, onder ander ook rond consumentenbescherming. Zo kunnen ook de vergaderingen van de Wijsneuzen daar door gaan. De verdeling van de functies Achturenhuis richting Scala en richting De Zonnewijzer dient opgemaakt. Wat betreft de medewerker van de voorzitter. Dit is tot op heden uitgesteld, wat het niet simpel maakt. Het bedrag dat is ingeschreven uit voorzorg is voor een beleidsmedewerker. Het zou zeer goed zijn indien dit vanuit interne mobiliteit is, maar die mensen hebben ook huidige taken die niet zomaar aan de kant kunnen geschoven. De voorzitter stelt dat hij door aftopping door cumul met parlementair mandaat, overigens een goedkope Voorzitter is. Wat betreft de Woonzorgcentra is de consigne dat er geen besparing is op de kwaliteit van de zorg. We doen efficiëntie-oefeningen. Overal kleine dingen zoeken vergt veel energie, maar is minder voelbaar voor resident en personeel. De daling van het tekort heeft ook te maken met aflossingen die dalen. De beleidslijn is: besparen door noch te snijden in de zorg, noch door de zaken onbetaalbaar te maken. De Voorzitter stelt dat er extra aandacht zal gegeven worden bij de besparingen voor de effecten op de dienstverlening en op de betaalbaarheid voor residenten. Wat betreft de Lokale Dienstencentra stelt de Voorzitter dat er niets is ingevoerd van nieuwe activiteiten. Alle activiteiten van de LDC s worden tegen het licht gehouden, met als principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten betalen. Het cliënteel van de LDC s is minstens even kwetsbaar als deze in de woonzorgcentra. Je weet de verarming, maar je ziet ze niet, omdat de mensen hun beste kledij aandoen. De zorg in de LDC s maakt dat de mensen langer thuis kunnen wonen. De Secretaris stelt dat de verliezen in de LDC s komt door de personeelskost, die sowieso stijgende is. Er wordt voor gezorgd dat de inkomsten van activiteiten de directe kost van de activiteit dekt. De LDC s zijn maar minimaal gesubsidieerd, waardoor indexverhogingen een volledige directe impact hebben op de kosten. Dit in tegenstelling tot de woonzorgcentra, waar ook de RIZIV-forfaits index-gerelateerd zijn. De laatste jaren is de sociaal verpleegkundige functie erbij gekomen in de LDC s. De Financieel Beheerder vult aan dat de stijging in 2015 voornamelijk te wijten is aan de investeringen in de Zevenkamer. Raadslid Stephanie Van Hauwaert stelt dat het gevaarlijk is de besparingen in de woonzorgcentra ten opzichte van die van de LDC s te zetten. Door de besparingen is er ook consensus gekomen om zelf in Bellegem te investeren. Raadslid Vincent Salembier stelt dat er in de loop der jaren nog LDC s zijn bijgekomen. Raadslid Johan Coulembier stelt dat als de LDC s constant zouden blijven, het al goed zou zijn. De Voorzitter repliceert dat de loonlast stijgt door index en anciënniteit. Tijdens de

8 budgetbesprekingen, kwam de dienst met de vraag naar meer aanwervingen. De Voorzitter stelt dat er bespaard is op die claim om het met meer te doen. Dit is tegengehouden. Wat bewijst dat het verlies nog veel meer was geweest zonder rigoureuze budgetbesprekingen. Raadslid Stephanie Van Hauwaert brengt in dat een van de opbrengsten waar wordt op gerekend deze van de verkoop Blauwpoort is. Wat indien dit niet doorgaat. Zou er een patrimoniumstudie kunnen komen wat we zouden kunnen verkopen. Ze vraagt ook of dezelfde oefening als in de Stad is gemaakt wat betreft een afbouwscenario van personeel in het OCMW. Raadslid Thomas Holvoet uit zijn bezorgdheid rond het afhankelijk zijn van verkoop van de Blauwpoort en rond de besparingen in de woonzorgcentra. De Voorzitter stelt dat er gekeken wordt door de patrimoniumdienst welk patrimonium kan worden verkocht. De personeelsoefening in het OCMW heeft ook geleid tot een schatting van het niet vervangen van personeel dat op pensioen gaat. Dit is casuïstiek, je weet over wie het gaat en is opgenomen in het budget. In het kader van de besparingen in de WZC, wordt ook het punt 15 van de medicatie er bij betrokken. De Voorzitter stelt dat het tegenover vroeger voor de resident niet duurder wordt. Nu geven we een ristorno van 30M, wat zeer weinig marktconform is. Benchmarking toont aan dat dit overal maximaal 10% is. We worden aangewreven marktdistortie te doen. We gaan voor marktconformiteit, de resident kan ook elders aankopen. Ook gaan we in de richting van generieke geneesmiddelen. De patiënt betaalt minder en het RIZIV betaalt minder. Ook kan het OCMW tussenkomen voor residenten. Raadslid Thomas Holvoet vraagt of de totale medicatiekost de voorbije jaren gestegen is. Hij stelt dat de maatregel impact zal hebben op de allerzwaksten, voor de rest is hij akkoord. De Voorzitter stelt dat het profiel van de resident veranderd is door meer zorgbehoevendheid. Raadslid Thomas Holvoet vraagt of er kan gesensibiliseerd worden naar artsen om op stofnaam in plaats van op merknaam voor te schrijven. Raadslid Stephanie Van Hauwaert antwoordt dat rationeel geneesmiddelengebruik door de Kortrijkse Woonzorgcentra als project wordt opgenomen. Raadslid Yann Mertens stelt dat de CD&V fractie tegen is. Raadslid Vincent Salembier stelt dat de overgang van het traditionele systeem met dozen naar het Patrona-systeem met individuele porties veel zal hebben opgebracht aan de residenten. De Voorzitter stelt dat de armoede geen correlatie heeft met meer medicatie, dat het zwakste profiel zich in Sint-Jozef bevindt. Hij stelt voor dit wel verder te onderzoeken of de allerzwaksten meer impact ondervinden en het punt uit te stellen. Besluit De CD&V-fractie stemt tegen. De Raad stelt het OCMW-meerjarenplan vast. De Gemeentelijke bijdrage wordt jaarlijks met 3% verhoogd en daarnaast betaalt de Stad het werkelijk kastekort van de overgenomen diensten kinderopvang. Het resterend tekort na aanwending van de Gemeentelijke bijdragen wordt afgedekt door aanwending van de OCMW-reserves. Met inbreng van de Gemeentelijke bijdrage en aanwending van de nodige reserves is het resultaat op kasbasis voor alle jaren positief en de autofinancieringsmarge is jaarlijks gelijk aan nul.

9 Punt 5 Voorstel tot vaststelling budget Het OCMW-budget 2014 is identiek aan het 1 ste jaar van het meerjarenplan De beleidsnota Overeenkomstig de beschreven doelstellingen, actieplannen en acties zijn de budgetten gesplitst in prioritair en overig beleid. Hierbij de budgettotalen (boek blz 54 en 105): 2014 Uitgaven Ontvangsten Saldo Samenvatting prioritaire beleidsdoelstellingen Exploitatie Investeringen Andere Overig beleid Exploitatie Investeringen Andere Totalen Exploitatie Investeringen Andere Er is voorzien dat er leningen opgenomen worden voor en dat er ook een vast voorschot opgenomen wordt voor een bedrag van (zie tabel andere ontvangsten). Overeenkomstig de staat van financieel evenwicht bedraagt het resultaat op kasbasis en is de autofinancieringsmarge na aanwending van OCMW-reserves gelijk aan nul (boek- blz en 105). 2. Gemeentelijke dotatie en kastekort. De gemeentelijke basisbijdrage neemt met 3% toe tot EUR. Het OCMW neemt vanaf 1 januari 2014 de voor- en naschoolse kinderopvang over van de Stad. De hiervoor geraamde exploitatietekorten worden bijkomend opgenomen in de gebudgetteerde Gemeentelijke bijdrage maar worden na afsluiting van de jaarrekening verrekend op basis van de werkelijke cijfers. Per 31 december 2012 bedroegen de OCMW-reserves EUR. Onderstaand schema geeft per jaar het verschil tussen Gemeentelijke bijdrage en behoefte aan Gemeentelijke bijdrage met aansluitend het effect op de OCMW-reserve. Toekenning Gemeentelijke bijdrage Behoefte aan Gemeentelijke bijdrage jaar basis totaal basis kinderopvang Kinderopvang Totaal OCMW-reserves A B A+B = C D E D+E=G C - G saldo 31/12 Saldo De financiële nota Deze nota omvat het exploitatiebudget en de investeringsenveloppes. Het exploitatiebudget is opgemaakt per kosten- en opbrengstenrubriek (blz 129) en is getotaliseerd per beleidsdomein (blz 107). Uitgaven Ontvangsten Saldo ALGEMENE FINANCIERING

10 BEDRIJFSVOERING DIENSTVERLENING Totalen Het investeringsbudget is samengesteld uit investeringsenveloppes en is eveneens getotaliseerd per beleidsdomein (blz ). Hierbij de kredieten per beleidsdomein: Uitgaven Ontvangsten Saldo ALGEMENE FINANCIERING BEDRIJFSVOERING DIENSTVERLENING Totalen De ontvangsten omvatten EUR investeringssubsidies (blz 71-73) en verkopingen voor een totaal van EUR (blz74). Beoordeling Financiële Niet van toepassing Niet van toepassing. Wetten en reglementen Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 Ministerieel Besluit van 1 oktober 2010 Besluitvormingsproces 15 oktober 2013: Bespreking in Vast Bureau 4 november 2013: Advies van College Burgemeester & Schepenen Bijlagen Meerjarenplan / 2014 De CD&V-fractie stemt tegen. Besluit De Raad stelt het OCMW-budget 2014 vast. De gemeentelijke basisbijdrage van wordt verhoogd met zijnde het geraamd tekort van de over te nemen kinderopvang. Na afsluiting van de jaarrekening zal het verschil tussen werkelijk en geraamd tekort op kinderopvang met de Stad verrekend worden. Met inbreng van de Gemeentelijke bijdrage en aanwending van OCMW-reserves bedraagt het resultaat op kasbasis EUR en is de autofinancieringsmarge gelijk aan nul. Punt 6 Voorstel tot afboeking oninbare vorderingen. De financiële dienst heeft twee lijsten samengesteld met oninvorderbare dossiers. Deze lijsten bevatten Lijst A - Terugvorderingen sociale dienst: leefloon ,71 - Terugvorderingen sociale dienst: huur & huurwaarborgen ,18 - Terugvorderingen sociale dienst: overige steun ,49 Lijst B - Diverse vorderingen 8.805, ,36 De financieel beheerder ziet hierin geen financieel verantwoorde uitvoeringsmogelijkheden. Per item is er een beperkte omschrijving met de reden van oninbaarheid. De financieel beheerder vraagt deze vorderingen als oninvorderbaar te mogen afboeken. Deze afboeking is niet specifiek ten laste van het boekjaar 2013 vermits in de jaarrekening 2012 als waardevermindering op vorderingen een bedrag van ,00 geboekt is.

11 Financiële Ok. Goedgekeurd. Eerdere beslissingen Overeenkomstig Raadsbeslissingen werden sedert 2006 volgende bedragen als definitief oninvorderbaar geboekt: ,81 EUR ,81 EUR ,96 EUR ,05 EUR ,42 EUR ,85 EUR ,13 EUR ,39 EUR Bijlagen Lijst A Oninbare terugvorderingen sociale dienst: leefloon, huur en huurwaarborgen + overige steun. Lijst B Andere oninbare vorderingen Besluit Unanimiteit. Voorstel tot afboeking van de nominatieve lijsten oninvorderbare vorderingen voor een totaal bedrag van ,36 EUR. Punt 7 Beoordeling Aanpassing openingsuren sociale dienst OCMW en Sociaal Huis. Voorstel tot goedkeuring. Teamdag sociale dienst d.d. 24 april 2013 n.a.v. de kennismakingsronde met de voorzitter. INLEIDING De voorbije maanden bezocht de voorzitter de verschillende diensten van het OCMW. Het bezoek aan de sociale dienst resulteerde in de afspraak dat een aantal thema s die tijdens het bezoek werden besproken, verder zouden uitgediept worden in een teamdag voor de medewerkers van de sociale dienst en raadsleden van het BCSD. De thema s waren: De sociale dienst financieel Beheersen van de werkdruk en werklast Evaluatie van de steunvormen en toelagen Aanpak fraude Op 24 mei ging deze teamdag door. De debatten zorgden voor een resem aan voorstellen die gebundeld werden in veertien clusters. Een belangrijke cluster gaat over de openingsuren en bereikbaarheid en omvat volgende aspecten: 1. Behoud openingsuren sociaal huis 2. Sluiting sociale dienst in de namiddag 3. Afbouw spreekuren en maximale werking op afspraak 4. Gemeenschappelijke agendabeheer 5. Dagelijkse telefonische bereikbaarheid van 9uo00 tot 9u30 6. Geen telefonische bereikbaarheid tijdens spreekuren en gesprekken 7. Mogelijkheid om telefoon op voic te plaatsen om rustig te kunnen werken 8. Mailen promoten 9. Telewerk 10. Stille ruimten (voorlopig recht om gebruik te maken van de spreekruimten) 11. uitwisseling goede praktijken in omgang met moeilijke cliënten Een werkgroep met leden van de verschillende teams werkten de items verder uit. VISIE 1. Sociaal huis Het sociaal huis helpt iedere burger met z n welzijnsvragen. Is verdere hulpverlening door de sociale dienst noodzakelijk, dan wordt de vraag genoteerd en intern doorgespeeld. Daarnaast

12 biedt het sociaal huis wegwijs aan hulpverleners. Bij de opening van het sociaal huis in 2007 werd er bewust gekozen om ruime openingsuren te hanteren, zodat een toegankelijke dienstverlening verzekerd werd. Door in te werken op een aantal factoren willen we de efficiëntie van de dienstverlening verhogen en nog meer tegemoet komen aan de verwachtingen van de burger. Op wijzigden de openingsuren van de sociale dienst en het sociaal huis. Sindsdien kennen we een avondopening op dinsdag van 16u-18u. Dit biedt mogelijkheden voor personen die niet in staat zijn om in de voor- of namiddag langs te komen. We merken dat dit moment weinig benut wordt. Maatschappelijk werkers maken op andere avonden afspraken op de dienst en aan huis omdat niet iedereen zich specifiek op dinsdagavond kan vrijmaken. De bevindingen van het tevredenheidsonderzoek staven dit. Het werken op afspraak biedt de mogelijkheid om meer op maat van de burger te werken. We stellen voor deze mogelijkheid te promoten bij de burger. We merken dat weinig burgers de zitdagen die doorgaan in de zuidelijke rand benutten. De burger wacht niet met een specifieke vraag totdat de zitdag ter plaatse doorgaat. De meesten opteren om een afspraak te maken. Een aantal personen van de zuidelijke rand werkten mee aan het tevredenheidsonderzoek. Opmerkelijk is dat ze aangeven niet naar de zitdag in de rand maar wel naar Kortrijk te gaan. De mogelijkheid op afspraak om de locaties in de zuidelijke rand te benutten hetzij op huisbezoek te gaan, sluit meer aan bij de verwachtingen en noden van de burger. Op vrijdagnamiddag zijn veel sociale zekerheidsinstellingen gesloten. Personen die langs komen op de dienst kunnen niet volwaardig geholpen worden gezien de nodige informatie niet opgevraagd kan worden. We opteren ervoor om op vrijdagnamiddag de bereikbaarheid te beperken tot s middags. Het biedt de mogelijkheid om de opvolging te kunnen garanderen van de gestelde vragen. Het onthaal blijft instaan voor de telefonische oproepen. In vergelijking met de andere centrumsteden kent het sociaal huis van Kortrijk hiermee nog steeds ruime openingsuren. 2. Sociale dienst De sociale dienst staat in voor de afhandeling van vragen rond hulp- en dienstverlening. Iedere maatschappelijk werker beschikt over een caseload. Hij vervult twee functies: hij neemt een begeleidende rol op en voert het sociaal onderzoek opdat de cliënt z n rechten in ruime zin uitput. We willen een kwaliteitsvolle manier van hulpverlening en rechtenonderzoek vrijwaren. De cliënten van de sociale dienst wenden zich tot hun maatschappelijk werker waarmee ze afspraken maken. Eén op vijf cliënten geven in het tevredenheidsonderzoek aan dat de huidige wachttijd te lang is. Voornamelijk de zitdagen spelen hierin een rol. Door het vervangen van het huidig systeem van zitdagen ten voordele van het werken op afspraak vermijden we wachttijden. De maatschappelijk werker kan het gesprek voorbereiden. In dringende situaties kunnen cliënten bij de permanentie terecht. Deze maatschappelijk werkers kunnen de agenda s van hun collega s raadplegen en op verzoek van de cliënt een afspraak inlassen. Op heden is dat zeer ruim opgevat en kunnen ze er terecht iedere werkdag tijdens de openingsuren. In vergelijking met de OCMW s van de centrumsteden kent de sociale dienst ruime openingsuren. Wanneer de maatschappelijk werker niet bereikbaar is, neemt de permanentie de dringende zaken over. Het is belangrijk om dagelijks een vangnet te voorzien voor het cliënteel. De cliënt wenst een snelle opvolging van z n dossier en vragen. Om dit te waarborgen is het aangewezen dat er momenten ingebouwd worden om de vragen te verwerken. Door de sluiting van de sociale dienst in de namiddag kunnen de maatschappelijk werkers de verwerking van de hulpvragen opnemen en afspraken plaatsen waarbij het wenselijk is dat het gesprek niet gestoord wordt. In het tevredenheidsonderzoek geeft één op drie aan het storend te vinden dat hun gesprek onderbroken wordt door de telefoon. Voor interne telefoons blijven de maatschappelijk werkers ook in de namiddag bereikbaar. Via het antwoordapparaat kunnen de cliënten een boodschap nalaten. Wanneer de cliënt een probleem wenst te bespreken neemt hij rechtstreeks contact met z n maatschappelijk werker op. Hij kan dit iedere voormiddag telefonisch of via mail. Komt hij langs, dan wordt er een afspraak vastgelegd. In de namiddagen blijft de telefonische bereikbaarheid gewaarborgd gedurende de openingstijden van het sociaal huis. De permanentie neemt de telefonie over. Dringende zaken worden telefonisch opgelost. VOORSTELLEN 1. Openingsuren sociaal huis Het sociaal huis is open: - elke voormiddag van maandag tot vrijdag van 9-12u. - elke namiddag van maandag tot donderdag van 13-16u. Voor cliënten die zich niet tijdens de openingsuren kunnen vrijmaken wordt er op eenvoudig verzoek een afspraak gemaakt na de uren. Het team intake staat in voor deze aanvragen.

13 De zitdagen in de zuidelijke randgemeenten worden eveneens vervangen door afspraken aan huis, op de dienst of op locatie, cf. de manier van werken in de noordelijke rand. Voor cliënten met een beperkte mobiliteit wordt de mogelijkheid van huisbezoeken nog sterker gepromoot. De mogelijkheden voor een huisbezoek en bezoek aan huis worden via alle communicatiekanalen kenbaar gemaakt. 2. Openingsuren sociale dienst De sociale dienst is open elke voormiddag van maandag tot vrijdag van 9u. tot 12u. 3. Afbouw spreekuren en maximale werking op afspraak De zitdagen worden afgeschaft. Er wordt enkel nog gewerkt op afspraak. Voor mensen die onverwacht blijven langskomen zorgt de permanentie voor opvang en het vastleggen van een afspraak in de agenda van de dossierbeheerder. 4. Gemeenschappelijk agendabeheer Om een aantal afspraken en voorstellen te kunnen realiseren zoals hierboven onder punt 3 voeren we een uniform agendabeheer in. Dossierbeheerders houden blokken vrij waarin collega s afspraken voor cliënten kunnen vastleggen. 5. Telefonische bereikbaarheid In de voormiddag zijn de maatschappelijk werkers telefonisch bereikbaar, tenzij ze op huisbezoek zijn. De telefoon wordt alleen bij afwezigheid omgeleid naar hun antwoordapparaat. Dit wijkt af van de huidige regeling waarbij de maatschappelijk werkers bij iedere afspraak op het bureau hun telefoon mogen omleiden. Inhoudelijke gesprekken worden best in de namiddag gepland. In de namiddag beantwoorden de onthaalmedewerkers alle telefoonlijnen aangezien het sociaal huis en andere diensten toegankelijk moeten zijn. De maatschappelijk werkers van de sociale dienst zijn telefonisch enkel intern bereikbaar. Hun telefoon wordt voor externe telefonie - omgeleid naar hun antwoordapparaat. Dringende hulpvragen worden afgehandeld door de permanentie die iedere namiddag gedurende de openingsuren van het sociaal huis telefonisch bereikbaar blijft. 6. Mailen promoten Het onthaal, de administratie en de personen die de permanentie waarborgen werken bij voorkeur via om een maatschappelijk werker te bereiken, informatie op te vragen of een melding door te geven. Derden wordt gesensibiliseerd om rechtstreeks naar de contactpersoon te mailen. 7. Telewerk Dit item wordt verder uitgewerkt in de werkgroep het nieuwe werken. 8. Stille ruimten De spreekruimten en burelen die op bepaalde tijdstippen vrij zijn, zullen beter gemonitord worden om mensen die hun burelen delen of in landschapsbureau s werken de mogelijkheid te bieden om in alle rust te kunnen werken. MOTIVATIES De voorstellen blijven tegemoet komen aan de vraag om ruime openingsuren te hanteren. Ze bieden de soepelheid om op maat te werken. De toegankelijk blijft gegarandeerd door het werken op afspraak buiten de openingsuren. De openingsuren zijn uniform met een duidelijk patroon. De vrijdagnamiddag laat geen volwaardige dienstverlening toe aangezien veel sociale

14 zekerheidsinstellingen gesloten zijn. Het personeel wordt zeer efficiënt ingezet: actieve versus passieve inzet. De verschillende functies in de maatschappelijke dienstverlening - sociaal onderzoek, controle, begeleiding - administratie - kunnen beter met elkaar verzoend worden. Er wordt ruimte gecreëerd voor de opvolging van de opdrachten. Door op afspraak te werken vermijden we wachttijden voor de cliënten. De maatschappelijk werker kan de gesprekken beter voorbereid en kwaliteitsvoller voeren. Door afschaffing van de zitdagen wordt onnodige aanwezigheid (kalme zitdag) en bandwerk (drukke zitdag) vermeden. Financiële Niet van toepassing Niet van toepassing Eerdere beslissingen Raadsnota van 22 augustus 2013: Organisatie en werking van de sociale dienst. Bijlagen Beknopte synthese van het rapport betreffende het onderzoek naar klantentevredenheid. Benchmarking bereikbaarheid bij de OCMW-centrumsteden. Tussenkomst ter zitting Besluit Raadslid Thomas Holvoet stelt voor om aanwerving van de twee extra maatschappelijk werkers om de reorganisatie te begeleiden niet te snel teniet te doen in De voorzitter antwoordt dat dit geëvalueerd zal worden. Unanimiteit. Goedkeuren van de voorstellen inzake openingsuren en bereikbaarheid. Punt 8 Doelstelling Deelname aan een nieuw RIZIV - protocol III project: ontwikkeling van een virtueel loket met een huisarts, een maatschappelijk werker eerstelijnsdienst en een maatschappelijk werker WZC met focus op probleemanalyse en diagnose. Voorstel tot goedkeuring. Met de diverse zorgaanbieders en actoren willen wij een onderzoek voeren naar de meerwaarde van een loket in de deelgemeente Marke bij intake van één of meerdere zorgvragen ter garantie van een kwalitatief vervolgtraject. Om dit onderzoek te voeren tekenen wij in op een tweede oproep van het RIZIV met betrekking tot financiering van alternatieve en ondersteunende zorg voor kwetsbare ouderen en wensen wij een aanvraagdossier voor de realisatie van een proeftuin met virtueel loket. De zorgronde van zuidelijk Kortrijk (Marke + de 4 dorpen) op zondag 2 juni jl. heeft niet dé grote respons genoten, maar wel alle zorgaanbieders en actoren in dat gebied dichter bij mekaar gebracht. Tot dusverre dat onder impuls van WZC de Ruysschaert in Marke en met de steun van het OCMW, een samenwerkingsproject werd uitgetekend dat uiteindelijk voor ondersteuning en betoelaging zou kunnen ingediend worden bij het RIZIV in wat bekend staat onder de naam Protocol III projecten (alternatieve en ondersteunende zorg voor kwetsbare ouderen). Om praktische redenen en om de beheersbaarheid van de proeftuin te behouden, is gekozen om het project af te lijnen op het grondgebied van de deelgemeente Marke. Beoordeling Het project heeft tot doel iedereen die een zorgvraag stelt in Marke, een kwalitatief traject te garanderen. Onder het motto goed begonnen is half gewonnen, denken wij dat een goed traject vooral bekomen wordt door een goede start. Voor een goed begrip: het project focust niet op enkelvoudige maar wel op meervoudige of complexe zorgvragen. Een intake kan in Marke ook op vele plaatsen, bij vele diensten of organisaties, bij tal van zorg- of hulpverleners plaats vinden. De zorg- of hulpverlening kan verschillende activiteiten of stappen doorlopen: informatieverstrekking, probleemanalyse en diagnose, zorgkeuzes, zorgbemiddeling en zorgcoördinatie. Wanneer zorgkeuzes zijn gemaakt, gelden voor het verder traject van zorgbemiddeling en zorgcoördinatie afspraken die in het SEL Zuid-West-Vlaanderen (Samenwerkingsinitiatief EersteLijnsgezondheidszorg) zijn gemaakt en garantie bieden voor een kwalitatief traject met volgende elementen: een communicatieschrift, een zorgplan, een medicatiefiche, een zorgbemiddelaar, multidisciplinair overleg en een zorgcoördinator. Deze kwaliteitsgaranties zijn allemaal aanwezig eens keuzes zijn gemaakt, de zorgsetting is geïnstalleerd en het werk is verdeeld. Net zoals in de gehandicaptensector (met DOP of Dienst OndersteuningsPunt) stellen wij in de ouderenzorg vast dat een goede probleemanalyse en diagnose soms verwaarloosd wordt of te weinig diepgaand gevoerd wordt. Dit geldt zeker bij meervoudige of complexe zorgvragen.

15 Daarom dit project dat wil focussen op een kwalitatief voor-traject met voornoemde elementen. De proeftuin kan dan als volgt omschreven worden: ontwikkeling van een virtueel loket met een huisarts (naar keuze), een maatschappelijk werker eerstelijnsdienst (naar keuze) en een maatschappelijk werker WZC met focus op probleemanalyse en diagnose. Een overkoepelend protocol met alle zorgaanbieders en actoren legt de afspraken van de werking van dit loket en de samenwerkingsafspraken van alle partners vast. Uitgangspunt is de (h)erkenning van de expertise van elke partner, de maximale inzet hiervan, overlap vermijden en meerwaarde creëren door samenwerking. Met het project willen we van de opportuniteit gebruik maken om ook preventieve acties te ondernemen. Wij willen de goegemeente Marke via diverse kanalen en methodes (verenigingen, OC en LDC, voordrachten, folders.) informeren over de troeven en garanties zijn van het (virtuele) loket en de meerwaarde van een voor-traject. Dit alles kan onder de noemer van vroegtijdige zorgplanning vervat worden. De gevraagde subsidie betreft de wedde van een ½ vte bachelor die de organisatie van het loket waarneemt, het secretariaat van het project en de verplichtingen t.a.v. het RIZIV behartigt. Het project moet ingediend worden door een WZC, dus de Ruysschaert als enig initiatief in Marke, en verder moet ook het SEL zijn medewerking verlenen en enkele basisdisciplines in de thuiszorg, zoals de huisarts e.a. Er dient nog een organogram van het project opgemaakt te worden, die een stuurgroep aan het hoofd zal zetten. Alle partners zullen gevraagd worden, slechts enkele zullen zich geroepen voelen om aan de stuurgroep deel te nemen. De huisartsen hebben reeds ja gezegd. Aangezien wij van bij de opbouw van dit project betrokken zijn, stellen wij voor om ook een engagement in de stuurgroep op te nemen. Het samenwerkingsakkoord dient ook nog afgesloten te worden. Samengevat: Met participatie van alle zorgaanbieders en actoren in de deelgemeente Marke, willen wij: een (virtueel) zorgloket aanbieden met garantie op een voor-traject en een vervolgtraject, voor al wie meervoudige of complexe zorgvragen stelt; een sensibiliserings- en informatiecampagne opzetten, die de inwoners en kwetsbare ouderen e.a. het belang duidelijk maakt van vroegtijdige zorgplanning en de rol van het voor-trajectloket hierin. Financiële Geen apart budget. Goedgekeurd voor zover extra kosten gedekt zijn door subsidies. Besluitvormingsproces Besluit Ouderenoverleg dd Raad van Beheer van het SEL Zuid-West-Vlaanderen dd. 21 november 2013 Unanimiteit. De Raad gaat akkoord met het ondersteunen van het project ontwikkeling van een virtueel loket met een huisarts (naar keuze), een maatschappelijk werker eerstelijnsdienst (naar keuze) en een maatschappelijk werker WZC met focus op probleemanalyse en diagnose in de deelgemeente Marke, en met het actief participeren in de Stuurgroep van het project en met het ondertekenen van de basisovereenkomst die daarvan wordt afgeleid. Dit alles onder voorbehoud van goedkeuring en deelname door het SEL Zuid-West-Vlaanderen. Punt 9 Federaal ESF-dossier As 1: Sociale en beroepsactiveringstrajecten stimuleren. Goedkeuring en vraag tot betaling van uitvoerende partner. De algemene vaststelling dat de toegang tot de arbeidsmarkt voor kwetsbaren moeilijk blijft; Het beleidsengagement om een geïntegreerd activeringsbeleid te voeren dat focust op het vergemakkelijken van de toegang tot de arbeidsmarkt voor de meest kwetsbaren door o.a. te investeren in onderwijs, vorming en levenslang leren; De beleidsdoelstelling 3.3 uit strategisch meerjarenplan rond inzetten op een activerings- en integratiebeleid en actieve toeleiding naar de arbeidsmarkt; Het blijven zoeken naar bijkomende middelen voor specifieke acties voor o.a. leerwerknemers buiten contingent verhoogde staatstoelage en anderstaligen; De opportuniteit binnen as 1 van het federale ESF-programma om projecten in te richten voor de activering van personen die het verst van de arbeidsmarkt af staan. Dit via het neerhalen van psychosociale, culturele, economische en andere maatschappelijke obstakels zoals taal - gericht op een langdurige socioprofessionele inschakeling.

16 2014 is eigenlijk een overgangsjaar gekoppeld aan de programmaperiode , waardoor het de allerlaatste keer is dat we de projecten en voortraject anderstaligen in zijn huidige vorm zullen kunnen indienen. Dit overgangsjaar geeft ons de ruimte om de volgende programmaperiode optimaal voor te bereiden. Beoordeling Volgende projecten willen we op basis van een grondige inhoudelijke en financiële evaluatie terug indienen binnen de lopende meerjarige goedkeuring: Met project 14 (= werken aan werk) willen we leerwerknemers extra versterken op het einde van hun traject. Onze bestaande dienstverlening m.b.t. werkervaring art.60 7; nl. praktijkbegeleiding op de werkvloer en socio-professionele begeleiding wordt aangevuld met collectieve opleidings- en begeleidingsmodules. Deze modules richten zich zowel op inzichten en bekwaamheden nodig voor het verwerven en behouden van een baan als op de generieke competenties van de deelnemers. Programma: Vormingsmodules i.f.v. jobdoelwit: leren solliciteren, rechten & plichten werknemers en werkgevers, wederzijdse verwachtingen VDAB, leren kennen van diensten, gebruik van sociale media, omgaan met vacatures, Vormingsmodules i.f.v generieke competenties: sociale vaardigheden, zelfbeeld, zelfredzaamheid, communiceren, samenwerken, attitudes, Collectieve socio-professionele begeleiding: groepsbenadering rond randvoorwaarden zoals gezondheid, afstemming werk & gezin, persoonlijke hygiëne, kinderopvang, belang van netwerken i.f.v zoektocht naar werk, Individuele socio-professionele begeleiding: opvolging individueel traject & randvoorwaarde Werkervaring art.60 7 Praktijkbegeleiding op de werkvloer Doelgroep: Leerwerknemers buiten contingent verhoogde staatstoelage Aantal: 12. Looptijd: 15 januari december Regionaal voortraject anderstaligen: Dit is een concreet project op maat van de groep anderstaligen dat hen voldoende moet voorbereiden en stabiliseren om een succesvolle trajectbegeleiding naar werk aan te vatten. Het project is een mix van collectieve activeringsuren en individuele begeleiding. Programma: Oriënterend beroepsassessment Collectieve vorming (activering): arbeidsmarkt, huisvesting, gezondheid, sociale zekerheid, gewenningsstages, Taaltraining: praatgroep Nederlands Individuele begeleiding: randvoorwaarden naar werk (mobiliteit, huisvesting, kinderopvang). De deelnemers volgen naast het voortraject ook individuele lessen Nederlands bij de reguliere NT2 verstrekkers. Doelgroep: gerechtigden op leefloon en steun equivalent leefloon in een traject naar werk met terugkerende knelpunten zoals een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal, moeilijke oriëntering door gebrek aan diploma, culturele verschillen, gebrek aan attitudes en sociale vaardigheden, geen/onvoldoende werkervaring in België (24). Aantal: 24 (2 groepen van 12 in een voortraject van 6 maand) Volgende ESF-dossiers willen we dus aan de Raad ter goedkeuring voorleggen: Socio-professionele inschakelingstraject: 1 Kortrijks aanvraagdossier w@w 14: promotor Kortrijk voor 12 leerwerknemers. Activerende voortrajecten: 2 regionale 2 voortrajecten anderstaligen (2 x 12): promotor Kortrijk i.s.m. andere OCMW s voor cliënten met onvoldoende kennis Nederlandse taal. Nr # Totale kostprijs ESFsubsidie Cofinanciering Uitvoerende partners , ,93 Mentor: , ,10 Mentor: Tot , Mentor:

MEMORIE RAAD VAN 21 NOVEMBER 2013 AGENDA RAAD

MEMORIE RAAD VAN 21 NOVEMBER 2013 AGENDA RAAD MEMORIE RAAD VAN 21 NOVEMBER 2013 AGENDA RAAD OPENBARE ZITTING 1. Opvolging en goedkeuring verslag vorige zitting. 2. Rapportering na derde kwartaal 2013. 3. Voorstel tot goedkeuring budgetwijziging 2013.

Nadere informatie

OCMW - Jaarrekening 2016: vaststelling. Verenigde Raadscommissie 2 mei 2017

OCMW - Jaarrekening 2016: vaststelling. Verenigde Raadscommissie 2 mei 2017 OCMW - Jaarrekening 2016: vaststelling Verenigde Raadscommissie 2 mei 2017 1 De jaarrekening 2016 bestaat uit 2 elementen: 1. De beleidsnota -> Doelstellingenrealisatie + kengetallen reguliere werking

Nadere informatie

OCMW-jaarrekening 2015 voor aktename:

OCMW-jaarrekening 2015 voor aktename: OCMW-jaarrekening 2015 voor aktename: Twee elementen: 1. De beleidsnota -> Doelstellingenrealisatie 2. De financiële nota -> Financieel verslag bij de jaarrekening 2015 Verenigde Raadscommissie 3 mei 2016

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 16 SEPTEMBER 2015

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 16 SEPTEMBER 2015 1 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 16 SEPTEMBER 2015 AGENDA Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 1. Verslag vorige zitting (gedeelte openbare zitting) - goedkeuring Instellingen

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak van het budget 2017 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2016 p. 0 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VEREST Paul, VAN DEN BROECK

Nadere informatie

AANGEPAST MEERJARENPLAN IN FUNCTIE VAN BUDGET

AANGEPAST MEERJARENPLAN IN FUNCTIE VAN BUDGET OCMW Maaseik Monseigneur Koningsstraat 8 368 MAASEIK NIS-code: 7221 AANGEPAST MEERJARENPLAN 214-22 IN FUNCTIE VAN BUDGET 218 Secretaris Raymond Corstjens wnd. Financieel beheerder Inge Hawinkel OCMW Maaseik

Nadere informatie

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 1. Inleiding Sinds het boekjaar 2014 werken alle Vlaamse OCMW s, net als de andere lokale besturen (gemeenten, provincies,

Nadere informatie

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis Verslag OCMW-raad 15/11/2017 1. Goedkeuring verslag vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte De OCMW-raad wordt gevraagd het verslag van de vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte goed te keuren. Goedgekeurd

Nadere informatie

Identificatie bestuur

Identificatie bestuur Identificatie bestuur Naam bestuur: Gemeente Bierbeek NISCODE bestuur: 24011 Adres bestuur: Dorpsstraat 2 3360 Bierbeek Secretaris: Financieel beheerder: Peter Verlinden Liesbeth Vanhoof Gemeente Bierbeek

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun OCMW Lede - Beleidsnota 2010 Deze beleidsnota hoort bij het budget 2010. Dit budget maakt deel uit van het financieel meerjarenplan 2008-2012. Het opgemaakte budget 2010 past binnen de opgemaakte meerjarenplanning

Nadere informatie

Inhoud Beleidsnota...5 Doelstellingennota... 7 Doelstellingenbudget Financiële toestand Lijst overheidsopdrachten Lijst daden van

Inhoud Beleidsnota...5 Doelstellingennota... 7 Doelstellingenbudget Financiële toestand Lijst overheidsopdrachten Lijst daden van Budget OCMW 216 3 Inhoud Beleidsnota...5 Doelstellingennota... 7 Doelstellingenbudget... 11 Financiële toestand... 13 Lijst overheidsopdrachten... 16 Lijst daden van beschikking... 17 Lijst nominatieve

Nadere informatie

2. VASTSTELLEN VAN DE NIEUWE BEDRAGEN VAN DE PRESENTIEGEL- DEN VOOR DE OCMW RAADSLEDEN

2. VASTSTELLEN VAN DE NIEUWE BEDRAGEN VAN DE PRESENTIEGEL- DEN VOOR DE OCMW RAADSLEDEN 7 november 2016 Aan de raadsleden Graag nodigen wij u uit tot de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De zitting vindt plaats op woensdag 16 november om 20.30 uur in de raadzaal van het OCMW,

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

OCMW Tongeren. Wijziging budget NIS-nummer : Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN

OCMW Tongeren. Wijziging budget NIS-nummer : Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN OCMW Tongeren Wijziging budget 219 NIS-nummer : 7383 Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN Adres : Dijk 124 37 Tongeren Tel. : 12/45.92.5 Fax : 12/45.92.95 e-mail : info@ocmwtongeren.be Algemeen

Nadere informatie

Meerjarenplan 2014-2019

Meerjarenplan 2014-2019 Meerjarenplan 2014-2019 Deel 2 Financiële nota In dit tweede deel van het meerjarenplan wordt de financiële vertaling gemaakt van het te voeren beleid voor de komende 6 jaren. Vanaf boekjaar 2014 wordt

Nadere informatie

meerjarenplan Aanpassing bw1-2016

meerjarenplan Aanpassing bw1-2016 meerjarenplan 214-219 Aanpassing bw1-216 2 AANPASSING MEERJARENPLAN 214 219 MOTIVERING VAN DE AANPASSINGEN 5 FINANCIËLE NOTA Financieel doelstellingenplan 214 219 (schema M1) 11 Staat van het financiële

Nadere informatie

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2016-12-12 De voorzitter heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Liedekerke bijeengeroepen. De raadsleden hebben de oproeping

Nadere informatie

Herziening meerjarenplan

Herziening meerjarenplan Herziening meerjarenplan 2014 - OCMW Gingelom Secretaris: Marc Bovy Steenweg 111 Financieel beheerder: Frank Forier 3890 Gingelom Nis-code: 71017 Laatste budgettaire journaalnummer : 000273 Herziening

Nadere informatie

Budgetten wijzigen voor niet-specialisten

Budgetten wijzigen voor niet-specialisten Budgetten wijzigen voor niet-specialisten Ben Gilot Stafmedewerker financiën VVSG 21.11.2014 Gemeenten en OCMW s 1 kennen specifieke regels voor de aanwending van publieke gelden. Deze regels met betrekking

Nadere informatie

Er wordt een wijziging voorzien in het aandeel dat het OCMW jaarlijks ontvangt van het gemeentefonds.

Er wordt een wijziging voorzien in het aandeel dat het OCMW jaarlijks ontvangt van het gemeentefonds. Toelichting - aanpassing meerjarenplan 2014-2019 - budget 2015 1. Belangrijkste aanpassingen A. GEMEENTELIJKE BIJDRAGE De gemeentelijke bijdrage verschuift met 1 jaar. Dit betekent dat, gespreid over de

Nadere informatie

BELEIDSNOTA. In 2012 stapte het OCMW van Herent samen met de gemeente als pilootproject in het BBC verhaal.

BELEIDSNOTA. In 2012 stapte het OCMW van Herent samen met de gemeente als pilootproject in het BBC verhaal. BELEIDSNOTA In 2012 stapte het OCMW van Herent samen met de gemeente als pilootproject in het BBC verhaal. De nieuwe beheers- en beleidscyclus biedt het OCMW de mogelijkheid om haar transparante manier

Nadere informatie

Het Budget 2015 past in het meerjarenplan 2014-2019 Aanpassing 2015 omdat aan volgende voorwaarden is voldaan:

Het Budget 2015 past in het meerjarenplan 2014-2019 Aanpassing 2015 omdat aan volgende voorwaarden is voldaan: BUDGET 2015 Situering Vanaf 1 januari 2013 is Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Leie en Schelde gestart als pilootbestuur met de implementatie van de nieuwe regels van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC). De

Nadere informatie

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 1. AGB Bocholt - bepaling factor prijssubsidie goedkeuring Enerzijds moet een autonoom gemeentebedrijf omwille van zijn juridische rechtsvorm economisch leefbaar

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 18 van het ministerieel

Nadere informatie

Budgetwijziging 2015 nr. 1

Budgetwijziging 2015 nr. 1 Budgetwijziging 2015 nr. 1 BUDGETWIJZIGING 2015 nr. 1 Inhoud 1. Verklarende nota 3 1.1 Een motivering van de wijzigingen 1.2 De aangepaste onderdelen van het doelstellingenbudget en de financiële toestand

Nadere informatie

Budgetwijziging 1/2017

Budgetwijziging 1/2017 Budgetwijziging 1/2017 AGB Westerlo budgetwijziging 1/2017 AGB Westerlo p. 2 van 17 budgetwijziging 1/2017 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2017000405 NIS-code:

Nadere informatie

AGENDA OPENBARE ZITTING. 12 februari 2013. Aan de raadsleden

AGENDA OPENBARE ZITTING. 12 februari 2013. Aan de raadsleden 12 februari 2013 Aan de raadsleden Graag nodigen wij u uit tot de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De zitting vindt plaats op 21 februari 2013 om 20u in de raadzaal van het OCMW, Gootje

Nadere informatie

aanpassing meerjarenplan aanpassing BW1 2018

aanpassing meerjarenplan aanpassing BW1 2018 aanpassing meerjarenplan 214-219 aanpassing BW1 218 1 2 MEERJARENPLAN 214-219 Aanpassing voorafgaand aan de vaststelling van de eerste reeks wijzigingen aan het budget 218 MOTIVERING VAN DE AANPASSINGEN

Nadere informatie

Advies MAT budgetwijziging 2016/1

Advies MAT budgetwijziging 2016/1 ADVIES MAT BUDGETWIJZIGING 2016/1 Gemeenteraad d.d. 30 juni 2016 1 1. VOORWOORD Het advies van het MAT over het ontwerp van de budgetwijziging 2016/1 slaat enkel op de wettelijkheid en de te verwachten

Nadere informatie

Gemeente Westerlo Boerenkrijglaan Westerlo. Budgetwijziging 2/2016

Gemeente Westerlo Boerenkrijglaan Westerlo. Budgetwijziging 2/2016 Gemeente Westerlo Boerenkrijglaan 61 2260 Westerlo Budgetwijziging 2/2016 Gemeente Westerlo p. 2 van 26 budgetwijziging 2/2016 Gemeente Westerlo laatste budgettair Boerenkrijglaan 61 journaalnummer: 2260

Nadere informatie

Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren

Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16/12/2013 Bekendgemaakt op 19/12/2013 Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel 2. Definities

Nadere informatie

meerjarenplan Aanpassing bw1-2015

meerjarenplan Aanpassing bw1-2015 meerjarenplan 214-219 Aanpassing bw1-215 AANPASSING MEERJARENPLAN 214 219 MOTIVERING VAN DE AANPASSINGEN 5 FINANCIËLE NOTA Financieel doelstellingenplan 215 219 (schema M1) 9 Staat van het financiële

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Artikel 1. Doelstelling en definitie Onder de hierna bepaalde

Nadere informatie

Budget 2018 AGB Westerlo budget 2018

Budget 2018 AGB Westerlo budget 2018 Budget 2018 AGB Westerlo budget 2018 AGB Westerlo p. 2 van 23 budget 2018 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2018000374 NIS-code AGB: / NIS-code gemeente: 13049

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang

Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na integratie gemeente-ocmw

Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na integratie gemeente-ocmw Naar een sterker lokaal sociaal beleid Organisatie van het sociaal beleid na Hoorzitting Vlaams parlement 12 mei 2015 Mark Suykens, Piet Van Schuylenbergh Inhoud 1. VVSG neemt akte van Vlaamse keuzes 2.

Nadere informatie

LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 26 juni OPENBARE ZITTING

LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 26 juni OPENBARE ZITTING Arrondissement ANTWERPEN LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 26 juni 2017. OPENBARE ZITTING 01. Goedkeuring verslag vorige zitting. Gevraagd zal worden het verslag van de vorige zitting, 22 mei 2017, goed te

Nadere informatie

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne Gemeentebestuur Herne Centrum 17 1540 Herne NIS 23032 Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING 2 2015 Gemeente Herne Gemeenteraad 30/12/2015 Budgetwijziging 2015/2 A. VERKLARENDE NOTA 1 Motivering van

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2018

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2018 Aanpassing meerjarenplan 2014-2020 bij opmaak van het budget 2018 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2016 p. 0 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2018

Nadere informatie

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM JAARREKENING 2014 Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem Marktstraat 7 9990 Maldegem Secretaris: Steven De Jaeger Financieel Beheerder: Dombret Isabelle 1 Autonoom Gemeentebedrijf

Nadere informatie

VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 30 AUGUSTUS Openbare zitting

VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 30 AUGUSTUS Openbare zitting VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 30 AUGUSTUS 2012 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Gunther Cooreman, Voorzitter Marleen Lateir, Martha Tackaert, Bart Van

Nadere informatie

Budget 2015 OCMW BEVEREN

Budget 2015 OCMW BEVEREN Budget 2015 OCMW BEVEREN INHOUD BELEIDSNOTA... 4 I. Inleiding... 4 II. Missie, Visie en waarden... 5 1. Missie... 5 2. Visie... 5 3. Waarden... 6 III.Doelstellingennota... 7 IV. doelstellingenbudget (B1)...

Nadere informatie

aanpassing meerjarenplan aanpassing BW2 2017

aanpassing meerjarenplan aanpassing BW2 2017 aanpassing meerjarenplan 214-219 aanpassing BW2 217 MEERJARENPLAN 214-219 Aanpassing voorafgaand aan de vaststelling van de tweede reeks wijzigingen aan het budget 217 MOTIVERING VAN DE AANPASSINGEN 5

Nadere informatie

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2017-12-11 De voorzitter heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Liedekerke bijeengeroepen. De raadsleden hebben de oproeping

Nadere informatie

Kaprijke, 1 juni 2011. Geachte mevrouw, Geachte heer,

Kaprijke, 1 juni 2011. Geachte mevrouw, Geachte heer, Kaprijke, 1 juni 2011 Geachte mevrouw, Geachte heer, Wij nodigen u uit tot het bijwonen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW van Kaprijke die doorgaat op donderdag 9

Nadere informatie

Toelichting gemeenteraad van 28 september 2015.

Toelichting gemeenteraad van 28 september 2015. Openbare vergadering. Toelichting gemeenteraad van 28 september 2015. 1. Goedkeuring notulen gemeenteraad van 29 juni 2015. De notulen werden samen met de dagorde aan de leden van de gemeenteraad bezorgd.

Nadere informatie

Stad Hoogstraten. Vrijheid Hoogstraten. NIS code: 13014

Stad Hoogstraten. Vrijheid Hoogstraten. NIS code: 13014 Stad Hoogstraten Vrijheid 149 2320 Hoogstraten NIS code: 13014 Jaarrekening 2018 Jaarrekening 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Kerncijfers... 5 2. Beleidsnota... 7 2.1. Doelstellingenrealisatie...

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak van het budget 2017 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2016 p. 0 Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp Aanpassing meerjarenplan

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015. Gemeenteraad 18 december 2014

Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015. Gemeenteraad 18 december 2014 Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015 Gemeenteraad 18 december 2014 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 Meerjarenplan 14-19: vastgesteld 19/12/2013 Jaarlijks te actualiseren in functie van

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Toelichting Zitting van 14 december 216 OPENBARE ZITTING Verslag vorige zitting 1 216_RMW_8 8 Verslag open zitting van 16 november 216 - Goedkeuring Het verslag van de

Nadere informatie

AGB Herentals Augustijnenlaan Herentals NIS-code: Budget 2019

AGB Herentals Augustijnenlaan Herentals NIS-code: Budget 2019 AGB Herentals Augustijnenlaan 3 22 Herentals NIS-code: 1311 Budget 219 Gemeenteraad 27 november 218 AGB Herentals Budget 219 NIS-code: 1311 Inleiding Het meerjarenplan is het document dat opgemaakt wordt

Nadere informatie

AANGEPAST MEERJARENPLAN IN FUNCTIE VAN BUDGET 2018

AANGEPAST MEERJARENPLAN IN FUNCTIE VAN BUDGET 2018 AGBM Markt 1 368 MAASEIK NIS-code: 7221 AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MAASEIK AANGEPAST MEERJARENPLAN 214-22 IN FUNCTIE VAN BUDGET 218 Secretaris Peter Graux Voorzitter Dirk Verlaak AGB Maaseik Budget 218 en

Nadere informatie

Schuermans Lutgarde, wnd. algemeen directeur

Schuermans Lutgarde, wnd. algemeen directeur Vergadering van 17 december 2018 - openbaar gedeelte Aanwezig: Kerremans Leen, wnd. voorzitter Adriaensen Bertha, Bluekens Carine, Cornelis Hugo, Gijsbrechts Mies, Hermans Hilde, Thoné Godelieve, Van Accom

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever GEZINSZORG 61/04g/wb-ave-fm/04003 Meerjarenovereenkomst private diensten gezinszorg de heer Jean-Pierre Van Der Meiren De Provincieraad,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 JANUARI 2019

VERSLAG VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 JANUARI 2019 VERSLAG VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 21 JANUARI 2019 Aanwezig Afwezig Verontschuldigd Thijs D'Alleine: Voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn; Dirk Sioen, Ingrid Vandepitte, Jan Vandoolaeghe,

Nadere informatie

Agenda van OCMW raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2019

Agenda van OCMW raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2019 Agenda van OCMW raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2019 OPENBARE ZITTING 01 Goedkeuring van de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting 02 Vaststelling van de jaarrekening van het

Nadere informatie

RAAD VAN 7 APRIL 2015

RAAD VAN 7 APRIL 2015 RAAD VAN 7 APRIL 2015 Aanwezig: Dhr. R. Artois, Voorzitter; dhr. G. Van Achter, dhr. G. Van Damme, dhr. A. Piessens, dhr. J.M. Hubert, E. Vangindertael, Mevr. M. Robberechts, Mevr. N. Miseur, leden en

Nadere informatie

Raad De openbare zitting wordt door de voorzitter,lut Van Den Broecke geopend om 20u 03.

Raad De openbare zitting wordt door de voorzitter,lut Van Den Broecke geopend om 20u 03. PROCES-VERBAAL VAN DE OPENBARE ZITTING VAN DE RAAD VAN HET OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN EN TE MELLE 27 oktober 2014 Aanwezig: Verontschuldigd: Lutgarde Van Den Broecke,voorzitter,

Nadere informatie

Budgetwijziging 2018 nr. 1

Budgetwijziging 2018 nr. 1 Budgetwijziging 2018 nr. 1 BUDGETWIJZIGING 2018 nr. 1 Inhoud 1. Verklarende nota 3 1.1 Een motivering van de wijzigingen 1.2 De aangepaste onderdelen van het doelstellingenbudget en de financiële toestand

Nadere informatie

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 DECEMBER 2014.

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 DECEMBER 2014. 1 Gemeentebestuur PEPINGEN Provincie: Vlaams-Brabant Arrondissement: Halle-Vilvoorde LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 DECEMBER

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 4 schepen E. Gryson Dienst financiële dienst Volgnummer dossier 16 Onderwerp OCMW. Kennisneming van het budget van het OCMW voor

Nadere informatie

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 Aanleiding De specifieke realiteit van de Vlaamse Rand: Een grote instroom van nieuwe inwoners

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Zitting van 4 december 2017 BEDRIJFSVOERING - KERNADMINISTRATIE

Ontwerpbesluit Zitting van 4 december 2017 BEDRIJFSVOERING - KERNADMINISTRATIE Gemeenteraad Ontwerpbesluit Zitting van 4 december 2017 BEDRIJFSVOERING - KERNADMINISTRATIE 2017_GR_00329 - Parko AGB - Budgetwijziging I 2017, Aanpassing MJP IV 2014-2020 en Budget 2018 - Goedkeuren Auteur

Nadere informatie

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit Vergadering Commissie 1 dinsdag 26 februari 2013 Agenda - Buitengewone Algemene Vergadering IVCA - Statutenwijziging Audio - Omvorming AGB - Wijziging toelagereglement buurt en wijk - Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

Toelichting Aanpassing Meerjarenplan n.a.v. budgetwijziging 2016/2

Toelichting Aanpassing Meerjarenplan n.a.v. budgetwijziging 2016/2 Toelichting Aanpassing Meerjarenplan 2014-2021 n.a.v. budgetwijziging 2016/2 Foto s: Roeselare Kiekt Inhoudsopgave aanpassing meerjarenplan 2014-2021 nav Budgetwijziging 2016/2 36015 Botermarkt 2 8800

Nadere informatie

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist.

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist. BEGROTING 2017 door het College van Burgemeester en Schepenen VERSLAG EN COMMENTAAR van dhr. C. Beoziere, Schepen van Financiën Het project van de begroting 2017 werd opgesteld in overeenstemming met het

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoud 1 Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid... 5 1.1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)...

Nadere informatie

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 20 december 2018 betreffende de goedkeuring van de

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 20 december 2018 betreffende de goedkeuring van de Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 20 december 2018 betreffende de goedkeuring van de budgetwijziging 1 van het boekjaar 2018. BUDGE T WI J Z I GI

Nadere informatie

MEERJARENPLAN Gemeente Kampenhout. Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat Kampenhout NIS code: 23038

MEERJARENPLAN Gemeente Kampenhout. Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat Kampenhout NIS code: 23038 Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat 16 1910 Kampenhout NIS code: 23038 Rapporteringsperiode 2014-2019 MEERJARENPLAN 2014-2019 Meerjarenplan 2014-2019 De organieke decreten bepalen dat het meerjarenplan

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd?

Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Meerjarenplanning en de link met financiën een initiatief van Beleidsmatig en financieel plannen Elk bestuur maakt een meerjarenplan

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016 NOTULEN VAN DE RAAD VAN 02/11/2016 Aanwezig: Thienpont Alexandra, voorzitter; Adriaensen Maria, Bullen Michel, Maes Luc, Noppen Hilde, Poels Marleen, Schillebeeckx Elke, Sommereyns Peter, Trappeniers Hendrik,

Nadere informatie

Budgetwijziging 1/2015

Budgetwijziging 1/2015 Budgetwijziging 1/2015 AGB Westerlo p. 2 van 17 budgetwijziging 1/2015 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2015000337 NIS-code AGB: / NIS-code gemeente: 13049 Inhoud

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Ontwerpbesluit Zitting van 30 april 2015 OCMW Maatschappelijke Integratie en Ontplooiing 20 2015_RMW_00289 Maatschappelijke hulpverlening aan residenten - Werkafspraken

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING Zitting van 29 november 2016 OPENBARE ZITTING 1. Proces-verbaal van de gemeenteraadszitting van 8 november 2016 - goedkeuring. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om over te gaan

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Dienst Maatschappelijk werk Wettelijk kader DMW Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs.

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. REGLEMENT VOOR HET TOEKENNEN VAN EEN SUBSIDIE VOOR ONDERWIJSINFRASTRUCTUUR VOOR SCHOLEN OP GRONDGEBIED STEENOKKERZEEL HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN ARTIKEL 1. DOELSTELLING 1 Binnen de grenzen van de jaarlijks

Nadere informatie

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD.

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF KALMTHOUT. 1. Goedkeuring van het aangepaste meerjarenplan 2016-2020. De gemeenteraad

Nadere informatie

Raad 18 november

Raad 18 november Raad 18 november 2009 112 RAAD 18 november 2009 Aanwezig: Jan Keirsebelik, voorzitter, Chris De Ridder, afgevaardigd schepen Roger Van Driessche, Guy Verbrugghe, Peter Van Broeckhoven, Jan Mattheeussen,

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING. 4 Goedkeuring veiligheidsplan 2011 2014 voor Kruispuntbank Sociale Zekerheid

OPENBARE ZITTING. 4 Goedkeuring veiligheidsplan 2011 2014 voor Kruispuntbank Sociale Zekerheid Kaprijke, 2 februari 2011 Geachte mevrouw, Geachte heer, Wij nodigen u uit tot het bijwonen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW van Kaprijke die doorgaat op donderdag

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 23 mei 2019 Ondersteunende diensten - Secretariaat

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 23 mei 2019 Ondersteunende diensten - Secretariaat Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 23 mei 2019 Ondersteunende diensten - Secretariaat 2 2019_GR 00088 jaarrekening 2018 Gemeente Zutendaal - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer Robben

Nadere informatie

Budget 2019 Beleidsnota Financiële nota Toelichting

Budget 2019 Beleidsnota Financiële nota Toelichting OCMW Zelzate Budget 2019 Beleidsnota Financiële nota Toelichting Algemeen directeur: Guy Verbuyst Financieel directeur: David Smet OCMW Zelzate 2 Budget 2019 BUDGET BELEIDSNOTA Doelstellingennota OCMW

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 18 JANUARI Openbare zitting

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 18 JANUARI Openbare zitting NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BERLARE VAN DONDERDAG 18 JANUARI 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Cooreman Gunther, Voorzitter Lateir Marleen, Vande Meirssche

Nadere informatie

RAAD VAN 3 DECEMBER 2013

RAAD VAN 3 DECEMBER 2013 RAAD VAN 3 DECEMBER 2013 Aanwezig: Mevr. M. Robberechts, Voorzitter; dhr. G. Van Damme, dhr. G. Van Achter, dhr. A. Piessens, dhr. P. Van Cauwenberghe, dhr. J.M. Hubert, dhr. E. Vangindertael, Mevr. N.

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Aanpassing 3 van het meerjarenplan

Aanpassing 3 van het meerjarenplan Aanpassing 3 van het meerjarenplan 2014-2019 inclusief budgetwijziging 1/2016 AGB Westerlo Meerjarenplan 2014-2019 AGB Westerlo p. 2 van 28 Meerjarenplan 2014-2019 AGB Westerlo Kasteelpark 6 laatste budgettair

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 28 OKTOBER 2014

OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 28 OKTOBER 2014 NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 28 OKTOBER 2014 Aanwezig: Surkyn Sonja - voorzitter Schepens Michel, Pernet Godelieve, Seys Roger, Maes Benny, Deckers Hilde, Debruyne Katrien, Jeunen Maria,

Nadere informatie

Budget 2017 AGB Westerlo p. 1 van 25 budget 2017

Budget 2017 AGB Westerlo p. 1 van 25 budget 2017 Budget 2017 AGB Westerlo p. 1 van 25 budget 2017 AGB Westerlo p. 2 van 25 budget 2017 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2017000334 NIS-code AGB: / NIS-code gemeente:

Nadere informatie

OCMW Budget Beleidsnota

OCMW Budget Beleidsnota OCMW Budget Beleidsnota Algemeen directeur: Kathleen Bergoets Financieel directeur: Luc Vandijck Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapporteringsperiode

Nadere informatie

Meerjarenplan 2014-2019

Meerjarenplan 2014-2019 Meerjarenplan 2014-2019 Aanpassing 2015-2019 inclusief budgetwijziging 2015 AGB Westerlo p. 2 van 15 aanpassing meerjarenplan AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 26 mei Kennisgeving notulen van het vast bureau van 4 mei 2016, 18 mei 2016 en 1 juni 2016

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 26 mei Kennisgeving notulen van het vast bureau van 4 mei 2016, 18 mei 2016 en 1 juni 2016 ZITTING VAN DE RAAD VAN 30 JUNI 2016 Aanwezig: Verontschuldigd: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Ann Wils, OCMW-raadsleden

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

Provinciale budgetten

Provinciale budgetten Provinciale budgetten I. BUDGET 2018... 2 A. EXPLOITATIEBUDGET... 2 1. definitie... 2 2. vergelijking provincies totaal exploitatiebudget (incl. de intern verzelfstandigde agentschappen)... 2 3. vergelijking

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Deel I: Krachtlijnen van de vernieuwing 1. Hoofdstuk 1: Situering van het OCMW naar vernieuwende aspecten 3

Inhoud. Voorwoord. Deel I: Krachtlijnen van de vernieuwing 1. Hoofdstuk 1: Situering van het OCMW naar vernieuwende aspecten 3 Inhoud Voorwoord V Deel I: Krachtlijnen van de vernieuwing 1 Hoofdstuk 1: Situering van het OCMW naar vernieuwende aspecten 3 1. Inleiding 3 2. Structuur van het Organieke Decreet 3 3. Krachtlijnen van

Nadere informatie