A: De volgorde voor invoer van de scorebriefjes wordt bepaald door de volgorde van de lijnen in de loopkaarten file.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A: De volgorde voor invoer van de scorebriefjes wordt bepaald door de volgorde van de lijnen in de loopkaarten file."

Transcriptie

1 Is het mogelijk om bij een barometer de nummers van de OW-paren standaard te laten beginnen met 101 (of de mogelijkheid te geven met dit nummer te beginnen). Meestal zijn deze tornooien groter dan 30 tafels en is het gemakkelijk te vertellen aan welke tafel er moet begonnen worden (paarnummer min 100). deze parameter in de file fieldtitles.txt zal de zaak regelen. Wat bepaalt de nummers van de paren in het invoerscherm? de nummering van NZ en OW bij openen van een nieuw tornooi hangt af van de parameter nummeringnzow in de fieldtitles files. Laat die weg en dan krijg je de standaard nummering ttz 1,2,3, etc Wat is de volgorde van de lijnen voor invoer van de scorebriefjes? De volgorde voor invoer van de scorebriefjes wordt bepaald door de volgorde van de lijnen in de loopkaarten file. er was een bye. Wanneer de scores ingegeven worden kleurt het bye vak blauw... blijkt niet te maken want score komt automatisch op het juiste vak, is wel verwarrend... Dat is nogal moeilijk te verbeteren dus maak ik daar voorlopig geen werk van - wij gebruiken loopkaarten waar alles op de NZ nummer wordt geschreven. Ik vond niet terug hoe ik de scorekaarten kon aanpassen. Ik vermoed dat je de volgorde van de lijnen bij invoer van de scores bedoelt. Dat is te regelen door de loopkaartfile in die volgorde te zetten. In bijlage je bijgewerkt voorbeeld. - kan nadat een bord is ingegeven en de scores bevestigd werden niet automatisch het volgende bord geopend worden voor score-ingave (interessent als er aan aantal borden naeen kunnen ingegeven worden) Met een / ga je naar de volgende gift (en na 28 naar 1) Met 12* ga je naar gift 12 Ik zal onze loopkaart txt bestanden allen aanpassen aan Uw lpk-systeem, en zo U wil bezorg ik U deze. Dat mag je doen als je denkt dat er nog clubs geinteresseerd zijn. Dan zal ik die mee verdelen. De d6xx en d7xx bestanden zijn deze voor een clubavond met 6 of 7 ronden. Ik veronderstel dat dit de Louis-loopkaarten zijn waarbij de scorebriefjes moeten ingevuld worden in volgorde van de te spelen ronden. Bij een vorige presentatie in Sint-Niklaas was er nog een club die daarvan gebruik maakte. Als de scorebriefjes in volgorde van de te spelen ronden staan, en dus van boven naar beneden ingevuld worden, moeten er wel aparte scorebriefjes gebruikt worden per type tornooi; m.a.w. als er op het laatst nog een tafel bijkomt moeten er andere briefjes gebruikt worden.

2 De marxxx bestanden betreffen een volledige howell, uitgesplitst over 3 deeltoernooien. Hoe raad je me aan de mar16-20 te spelen en in te geven: Via 3 samen te voegen toernooien of via 1 ingavebestand? (het betreft toernooien waarbij ieder tegen elkaar speelt, en in dezelfde deelgroep dezlfde spllen krijgt) Elke loopkaartfile veronderstelt dat de eerste ronde het nummer 1 heeft. Daarom moeten de 3 files mar16-1, mar16-2 en mar16-3 tot 1 file samengevoegd worden. Als dit tornooi in 3 fazen wordt afgewerkt moet de uitslag na faze 1 gesaved worden en de volgende keer heropend. Dan kan verder gegaan worden met het invoeren van de giften van deel 2 en zo voort. Het is dan wel niet moegelijk een uitslag te berekenen van 1 faze op ich (behalve faze 1). Na deel 2 bekomt men een uitslag van deel 1 + deel 2. Zag dat bij gelijke stand het tweede paar geen cp score krijgt. Was wel in 1cp reeks, maar 2 de paar moet daar toch ook 1cp krijgen? Krijgen gelijkstaande paren als die 2 de /3 de eindigen niet betreft (2 de + 3 dec p/2) cp s?? Bedankt voor deze opmerking; bij een volgende versie zal dat verbeterd zijn (is ondertussen gebeurd). In het demo programma zie ik geen mogelijkheid om het ledenbestand van de club te doorlopen en daar een speler te selecteren op een eenvoudige manier door op en neer te scrollen in de tabel en dan enter te duwen of te dubbelklicken bv. als je klikt op een speler dan komen zijn gegevens in de rechterhelft van het formulier terecht, gesplitst volgens de diverse velden die er kunnen gespecificeerd worden voor een speler. Daar kan je dan gegevens wijzigen en bijwerken (of toevoegen). Als de spelersfile een tabel van een database is gebeurt de bijwerking onmiddellijk; in geval van een tekstfile moet, voor afsluiten, een save gebeuren (bij afsluiten herinnert het programma er aan dat er nog bijwerkingen niet zijn opgeslagen). ik heb nog geen ervaring met jouw programma(except de demo) maar men stelde me de volgende vraag in mijn club : we spelen normaal een howell 28 / 4 giften, een paar kan zowel OW als NZ kan zijn bv paar 1 speelt aan de keytafel, blijft aan tafel 1 gekluisterd maar is een aantal keren OW en een aantal keren NS bij de demo had ik de indruk dat de as per paar gedefinieerd is, ik zal me wel vergissen... kan men een dergelijk systeem van loopkaart, die we in de club gebruiken invoeren?? Geen enkel probleem Jo. De loopkaarten van de VBL die meegeinstalleerd worden als je het programma download, bevatten dergelijke Howells voor tornooien met 8, 10 of 12 paren. Ten andere, het oerprogramma, waaruit mijn programma is afgeleid, kende alleen maar Howells. Ik heb later een toevoeging moeten maken om NZ en OW in een aparte rangschikking te krijgen als die paren in een vaste richting bleven zitten.

3 wil een howell 6 paren ingeven via het bestand D6065r.lpk Gaf deze naam in als ZOL603=loopkaarten\D6065r.lpk in het bestand FieldTitles.txt bij het aanmaken krijg ik na ingave van de 6 paren (mùanueel, niet uit lijst) fout 'list index out of bound' wat is mis? bij gebrek aan een loopkaart voor minder dan 4 tafels had ik ooit het minimum aantal tafels op 4 gezet in het programma waardoor het fout liep met een loopkaart voor minder tafels. In bijlage een nieuwe versie waarvoor het zou moeten lukken. Ik heb het getest met jouw D606.lpk; de file die je vermeldt in het bericht heb ik niet ontvangen. Wel is het zo dat de ronde informatie in de file D606.lpk niet correct is waardoor het opvragen van de uitslag "per ronde" (en dus niet "per giftgroep") foutloopt. Gisteren heb ik nogmaals geprobeerd uw laatste versie te downloaden met alle nodige files. Ge hebt inderdaad bij de laatste versie kaarten toegevoegd met de naam Riviera. Echter wat we niet hebben kunnen vinden bij de set up is de volgende file BMPro.exe. Bij de setup wordt wel gemeld dat ook file BPPC Setup exe moet worden gecopiëerd. Echter geen van beide files zijn door ons gezien. Hebben deze bij de download soms een andere naam? Verder probeerden we een file met namen in te lezen. Maar kregen als foutmelding iets dat numerieke velden niet toegelaten zijn. Kan ge ons omtrent deze 2 problemen een oplossing geven. de 2 files (BMPro en zo) zijn verwijzingen naar het programma dat de Bridgemates ondersteunt. Als je zonder bridgemates speelt heb je die niet nodig. Nochtans kan het interessant zijn die toch te installeren omdat met de installatie ook ondersteuning van Access databases wordt geboden waarvan mijn programma ook gebruik maakt als het spelersbestand in een Access database is opgeslagen. Het programma BMPro.exe en wat er rond zit kun je downloaden van de site van bridgemate: In de eerste plaats moet je een volledige installatie uitvoeren met: Bridgemate Pro Control v Volledige installatie versie (5,1 MB) En dan kun je nog de laatste updates installeren met: Bridgemate Pro Control v update (1,1 MB) Het andere probleem begrijp ik niet: tijdens jouw verlof had Jako me een file toegestuurt die zogezegd niet aanvaard werd maar als ik die gebruikte was er geen probleem. In bijlage vind je de bewuste file. Als het probleem zich nog voordoet gelieve dan de preciese foutboodschap door te sturen. Maar misschien begrijp ik niet goed wat er aan de hand is. Ik heb op jullie verzoek een knop bijgevoegd op het formulier dat geopend wordt als de namen voor een nieuw tornooi moeten worden ingevoerd. Die knop heet "laad namen uit file". Als die wordt gedrukt dan heeft de file in bijlage het juiste formaat. Ik zend je het loopkaartbestand voor 6 paren 5 rondes (25 of 30 giften) met vraag wat ik moet doen om dit via Messerbridge te kunnen berekenen.

4 Ik krijg steeds een foutmelding na het ingeven der paren. je zetten in de loopkaartfile. Het programma interpreteert dit als: De NZ paren zijn 1, 2, 3 De OW paren zijn 2, 3, 4 Dit klopt natuurlijk niet. Je moet die lijnen weglaten. Gebruik van spelersbestand (tekstbestand) of database wat ik nog vergat te zeggen: aangezien de (oude) PC op de club wellicht geen Access database ondersteuning heeft zal het programma daar niet werken met een spelersfile die in een Access database zit. Het programma kan wel werken met een spelersfile in een tekstbestand, of beter nog een csv bestand. Daarom vind je in bijlage jullie spelersfile als csv bestand. Die file moet je zetten in de map \spelers (onder de messerbridge hoofdmap). Daarna moet je de parameter in het parameter bestand vervangen. Open Fieldtitles.txt Zoek de lijn spelersfile=spelers\spelers.mdb(spelers) en vervang die door: spelersfile=spelers\acolgenk.csv Als je niet van plan bent gebruik te maken van de lijst van alle VBL Leden laat dan de volgende lijn weg: vblleden=spelers\spelers.mdb(vblleden) of zet een * in de eerste positie Als je toch die lijst nodig hebt vervang dan voorgaande lijn door: vblleden=spelers\vblleden.csv En gebruik daarvoor de file in bijlage. het is mij niet duidelijk hoe ik spelerslijsten kan aanmaken/importeren. Ik lees wel dat je vanuit txt bestanden of mdb bestanden kunt werken... De links naar hoe dao installeren zijn chinees voor een compurterleek als mij... kan je daar geen "scriptje" voor schrijven? Wat dient er in het Fieldtitles.txt bestand aangepast te worden om bv een bestaand txt bestand, gekopieerd naar de "spelers" directory van messerbridge, te kunnen bezigen? in de documentatie staat o.m. deze layout voor een spelersfile:

5 Csv type file: (csv betekent dat een ; staat tussen de verschillende velden) Dergelijke file kan best met kladblok geopend worden. Windows verkiest Excel voor dit type file. Nummer in club;naam Naam en eventueel andere opzoekingsargumenten;vbl nummer dus bvb: 188;De Messemaeker De Messemaeker JDM;25499 Als je dus de tabel in de database wil opladen vanuit een tekst (of.csv) file ga je als volgt te werk: Lees de.csv file in (menu spelers... inlezen spelersfile). Dan menu spelers... bijwerken. In dit formulier druk knop "Save spelers naar copie Access DB", bevestig de voorgestelde naam van de database "...\spelers\spelers.mdb" en bevestig dan "spelers" als tabelnaam. Als je een csv bestand wil gebruiken als definitief spelersbestand (dus geen Access DB) dan gebruik je deze parameter: spelersfile=spelers\spelers.csv Ik heb 2 problemen met je vraag i.v.m. DAO: 1. de installatie hangt af van de Windows versie waarop ze moet gebeuren. 2. het is voor mij ook niet duidelijk wat die verschillen precies zijn. Daarenboven is die Access ondersteuning alleen echt nodig voor iemand die a) de Bridgemates gebruikt en dan de ondersteuning moet vinden door installatie van de Bridgemate Pro support toepassing of b) iemand die de statiestieken verder wil exploiteren in Access en dan toch Access moet hebben op zijn computer. Deed een poging voor aanmaak CVS bestand. Na spelers inladen klikken op zolder krijg ik foutmelding bij opstarten toernooi. Is deze file als spelersfile correct? En is de Fieldtitles ook correct? Wat deed ik fout? als je verschillende lijnen spelersfile=... in je fieldtitles.txt file hebt dan geldt de 1ste lijn en die eerste lijn luidt: spelersfile=spelers\spelers.mdb In bijlage een verbeterde versie Het filetype is csv dat is niet hetzelfde als cvs. Daarenboven mogen er geen blanko lijnen in voorkomen. Ik zal in een volgende release die blanko lijnen er uit filteren. Ondertussen stuur ik een correcte zolder.csv file. Als je wil DAO support installeren kun je de zip file unzippen naar een map en dan in die map de installdao.bat batchfile opstarten. probeer dat eens als je geen DAO op je computer hebt en dus geen Access DB kunt lezen. Ik kom zonet terug van de club om alle programma's te installeren. Ik heb uw instructes gevolgd mar toch heb ik volgend problemen. De kaarten van Riviera zijn in orde met uitzondering van het paarnummer van Oost-West. U stelt voor 31 en ik heb loopkkaarten startende met 21. Dit is het minst van mijn zorgen.

6 Ik heb BridgePro geinstalleerd met succes. Maar nu komen de problemen. Bij de ingave van namen en paarnummers en ik geef voor alle duidelijkheid het laatste paar een naam druk ik op " save N + IN.. bridgemate " dan geeft dit de volgende opmerkingen Fout bij openen C;\messerbridge\bridgemate\tornooi BWS en een tweede foutmelding : TKADoa.ope, dao recordset. Database is not connected. Kunt gij hierop een antwoord vinden? Indien Ja dit zou fantastisch zijn. Alvast één positief element is het feit dat ik achterhaald heb dat inderdaad de namen van de spelers inlezen vanuit een file lukt. Mocht je hierop een antwoord hebben dan zou ik dat ten zeerste appreciëren. ik neem aan dat je met bridgemates wil spelen want anders start je het tornooi niet met die knop. De fout gebeurt op het ogenblik dat de database tussen messerbridge en BMPro.exe aangemaakt wordt. Ik vermoed dat de ondersteuning van die Access database niet of niet goed is geinstalleerd ondanks het feit dat je schrijft dat BridgePro (ik interpreteer als BMPro) met succes is geinstalleerd. Je kunt altijd testen door BMPro.exe apart op te starten en dan een bws file in te lezen in BMPro. In bijlage een file om te testen. In bijlage ook een zip file die je kan gebruiken om de DAO support voor Access ondersteuning te installeren. Ik heb deze procedure nog niet volledig kunnen uittesten omdat al mijn computers de ondersteuning al hebben. Unzip de file naar een map en start dan de.bat file in die map. In bijlage ook een zip file met aangepaste Riviera loopkaarten (OW vanaf 21). Kan na het ingeven van een scorbriefje na de bevestiging van de checksum niet automatisch naar het volgend spel gesprongen worden? of naar de knop cancel/volgende of save/volgende (deze laatste vraagt opnieuw om bevestiging van de checksum...)? Kan U niet zorgen dat de nummers van de ingegeven spellen zichtbaar blijven in een andere kleur (niet ingegeven spellen rood, ingegeven spellen zwart bv)? ik neem aan dat je toch niets inzit met die checksum en daarom kun je beter die optie volledig onderdrukken in de fieldtitles.txt file door weglaten van deze lijn: CheckTotals=Yes Kan na het ingeven van een scorbriefje na de bevestiging van de checksum niet automatisch naar het volgend spel gesprongen worden? of naar de knop cancel/volgende of save/volgende (deze laatste vraagt opnieuw om bevestiging van de checksum...)?

7 Kan U niet zorgen dat de nummers van de ingegeven spellen zichtbaar blijven in een andere kleur (niet ingegeven spellen rood, ingegeven spellen zwart bv)? ik kan niet met kleuren spelen omwille van beperkingen opgelegd door de gebruikte programmeertaal. Ik heb wel een nieuwe parameter voorzien die toelaat reeds ingevoerde giften af te beelden als bvb ipv gewoon 13. Heb je een betere suggestie dan is die welkom maar ik kan niet spelen met kleuren of andere font truckjes zoals bold 13 of italic 13 we zijn er nog niet uit : bij de invoer van de namen krijgen we altijd de sequentie etc op het scherm we schrijven de paren sequentieel in : etc Hoe moeten we dat in uw programma invoeren? bij nazicht van de loopkaarten Howell( type A ) heb ik ons loopkaartensysteem gevonden dus als de invoer van de paren correct verloopt zal de rest wel volgen zijn de loopkaarten voorzien voor Howell en meer paren?? In de file fieldtitles.txt zit een parameter nummeringnzow=... Als je die parameter weglaat krijg je 1,2,3 etc voorgeschoteld. Deze lijnen staan nu wellicht in de file: *als NZ en OW een aparte nummering volgen Laat die weg en je hebt het gevraagde resultaat. Als je spreekt van Howell loopkaarten neem ik aan dat je die van de VBL bedoelt (zie.doc file in bijlage) die meegeleverd zijn met het programma. Die gaan maar tot 12 paren. Ik kan je wel loopkaarten bezorgen van andere clubs waar ze howells spelen tot 28 paren maar ik weet niet dat dat overeenstemt met die van jullie. Bij het kiezen van loopkaarten kan men kiezen tussen die van de standaard VBL of die van de Riviera. Wellicht heb je gezegd tijdens de presentatie dat de het invullen van de scores van de VBL per ronde het loopschema volgt: bv voor Mitchell 14 voor de giften 1-4 : enz. terwijl die van de Riviera aangeeft: enz. Ik had eventjes in gedacht dat dit een eigen set was van de Riviera? Als dit laatste niet het geval is dan denk ik dat het logischer is dit de Standaard te maken, daar toch iedereen al jaren de gewoonte heeft de scorebriefjes met enz. als NZ te nummeren en OW er naast te schrijven volgens de loopkaart. Dus mijn voorstel: maak van de Riviera set de standaard VBL om dat dit zo al is sinds het gebruik van Brigitte, trouwens is ook zo bij Bridge-it (tenzij er een addertje onder het gras zit).

8 loopkaarten en de manier waarop ze aan de gebruiker worden voorgesteld zijn niet vast verbonden met het programma. Het programma werkt evengoed (zoals bij ons in Aarschot) als er helemaal geen sprake is van loopkaarten van de VBL en/of Riviera. De manier waarop het programma zich voordoet t.o.v. de gebruiker wordt bepaald door de parameterfile fieldtitles.txt. In bijlage heb ik enkele parameters herschikt en zie je dus bij openen van een nieuw tornooi de mogelijkheden gepresenteerd op een wijze die zeker nader aansluit bij je verzuchtingen. Wel eerst de file in bijlage in de map zetten waar het programma is geinstalleerd (dus de vorige versie vervangen). Heb je ondertussen zelf andere parameters aangepast moet je die aanpassingen wel overnemen in deze nieuwe file. Na het invullen van een score briefje verdwijnt de betreffende nummer en zo kan je zien wat je nog mist. Is het technisch mogelijk om het nummer te laten staan en bv het bolletje zwart te maken. Als alles ingegeven is en met moet dan bv een verandering aanbrengen aan een willekeurig scorebriefje dan is het tellen geblazen. zoals je kunt lezen in het forum heb ik (op voorstel van een andere user) recent eenwijziging aangebracht die toelaat reeds ingevoerde giften te tonen als -12- of ==12==. Het of de teken(s) die voor en na het giftnr staan is opgegeven in een parameter. Om dit te proberen moet je wel de nieuwe versie downloaden. de nummering is nu ok en alles werkt naar behoren wat de loopkaarten betreft ik bedoel inderdaad die van de VBL we hebben die inderdaad nodig voor meer paren zeker tot 28; maar hoe kan ik de files howellxx.lpk aanmaken? een loopkaart file is een gewoon tekst bestand; voor mijn part mag je die dus ook Howell14.txt noemen. Alleszins kunt je zo'n file aanmaken of bijwerken met een teksteditor zoals KladBlok (Notepad). De layout staat beschreven in de documentatie. De meeste loopkaarten die ik heb aangemaakt zijn opgesteld op basis van een.doc (word) file, met de beschrijving van de echte loopkaarten, die ik met visual basic programma's dan heb omgevormd. Meestal is een file zoals in bijlage daarbij een tussenproduct. Zo'n xls file save ik dan als een txt file om de loopkaartfile voor het messerbridge programma te geven. Als je een doc file hebt met de loopkaarten van jullie club mag je die altijd doorsturen; ik wil dan wel eens kijken of ik die niet kan omzetten naar bruikbare files voor het programma. In bijlage de file die ik van de VBL heb gekregen met hun loopkaarten.

9 Naar aanleiding van uw vorige mail ben ik weeral een stap verder geraakt. Inderdaad BMPro opgestart, de.bws file zonder error message geïnitialiseerd. Maar nu de bridgemates zelf. In BMPro software zie ik inderdaad een aantal tafels vermeld die overeenkomen met het aantal NZ-paren in het uitrekenprogramma. Wat moet er nu gebeuren met de bridgemates zelf. Staan die automatisch geïnitialiseerd zodat ge ze op de juiste tafel kunt zetten of moet ge zelf nog iets doen. Bij mij lukt het niet erg. Inderdaad heb ik slechts op 1 bridgemate een melding zien komen van : Lijn A Tafel 1 Verder niets En als ik probeerde om een score in te vullen lukte mij dat langs geen kanten. Kunt gij ook op deze problemen een antwoordje verzinnen. kun je nu de bws (Access DB) file aanmaken vanuit messerbridge? Ik weet niet of jullie al gespeeld hebben met bridgemates. Elk toestel moet "gedoopt" worden voor de tafel waarop het gezet wordt. Als je maar met 1 lijn speelt zijn al die toestellen voor lijn A en tafels 1 tot...x, zoveel als er tafels zijn in die lijn. Dopen doe je door de sleutel achteraan in te steken vooraleer op ja te duwen. Dan moet je 0 duwen. enfin hier is de handleiding tekst: Initialiseren van het Bridgemate Pro Basisstation Na het voor het eerst aanzetten van de Bridgemate Pro wordt het volgende scherm getoond: BRIDGEMATE PRO V2.1.2 NL Druk nogmaals op de JA toets om te zien voor welke lijn en tafel de Bridgemate is ingesteld. Standaard is dit lijn A, tafel 1. Indien deze instellingen juist zijn, zet u de Bridgemate op de bijbehorende speeltafel neer en is de Bridgemate klaar voor gebruik. Instellen lijn en tafel Voor elke Bridgemate stelt u in voor welke lijn en tafel deze bestemd is. Hiertoe plaatst u de wedstrijdleiderplug in de Bridgemate wanneer het scherm Bridgemate Pro zichtbaar is. U ziet het volgende scherm: LIJN: A +/- TAFEL: 1 U kunt met de + en - toets de lijn aanpassen. Druk op JA om de lijn te bevestigen, het scherm ziet er

10 dan als volgt uit: LIJN: A TAFEL: 1_ Met de cijferknoppen geeft u het juiste tafelnummer op. Met de NEE knop verwijdert u eventueel het reeds aanwezige nummer. Druk wederom op JA om het tafelnummer te bevestigen. De Bridgemate geeft een melding dat de instellingen zijn opgeslagen. Zolang u het lijn en tafelnummer niet wijzigt, behoudt de Bridgemate deze instellingen. Ook nadat de zitting is afgelopen, blijft dit behouden. Voor de volgende zitting hoeft u dus niet opnieuw deze instellingen te wijzigen, maar kunt u de Bridgemate meteen op de juiste tafel zetten. U kunt het scherm altijd verlaten door de wedstrijdleiderplug te verwijderen. De Bridgemate keert terug naar het startscherm en er worden geen wijzigingen doorgevoerd aan het lijn en tafelnummer. in bijlage wat materiaal die en ander kan verduidelijken: 1. De handleiding van Bridge-it geeft vanaf pagina 94 de uitleg over de bridgemates (de draadloze zijn Bridgemate Pro). 2. Een paar pagina's om op de tafels te leggen met uitleg voor de neofiet gebruiker. 3. Uitleg hoe je de bridgemates kunt upgraden. Wellicht moeten jullie dat nog doen. Je moet eens vragen aan de VBL van wanneer de levering van de toestellen van de fabrikant dateert. Die wij gekocht hebben in januari hadden nog niet de upgrade van november 2006.

11 Ik heb dit eens bekeken, voor zover ik er iets van begrijp ziet dat er prachtig uit! Een vraag: kan een club ook kiezen voor een aantal tornooien die niet in de tijd gegroepeerd zijn? Een voorbeeld: in mijn club wordt elke 1 e dinsdag van de maand (september t/m juni) een butler gespeeld. Na elk tornooi wordt een tussenstand gepubliceerd en in juni een eindstand (clubkampioenschap butler). Misschien zie ik het niet goed, maar ik kan niet vinden hoe de selectie van de tornooien dan moet gebeuren. In verband met jullie statistieken wil ik nog wel een punt toelichten: de 3 verschillende statistische codes die door elke club vrij kunnen gekozen worden. Stel nu dat de 3de code dit zegt: statistiek3=butler;paren;andere dan kan elk tornooi geklasseerd worden als één van die 3 codes. Als jullie dan die butler tornooien de code butler meegeven is de selectie ervan kinderspel. Met de selectie van alleen butler in de statistische code 3 selecteer je enkel die tornooien. Voorwaarde is natuurlijk dat bij het opslaan van de resultaten van die tornooien in Messerbridge zoals hier geillustreerd:

12 ik installeerde messerbrdige op een win95 computer. bij de opstart kreeg ik eigenaardig onmiddellijk een foutmelding: "het programma is al open en kan geen 2de maal gestart worden" na het klikken op ok kwam de foutmelding "i/o error 103" vervolgens vraagt ket programma naar het "dao" en kon ik paren ingeven. Bij elke verdere actie kwam vervolgens de "i/o error 103" foutmelding. Messebrdigde willen afsluiten: lust op "i/o error 103", zodoende via taakbeheer gedwongen afgesloten (wat pas na 2de keer lukte). messerbridge opnieuw geïnstalleerd: de melding "al open" blijft terugkomen. Wat kan er fout gelopen zijn?

13 je hebt misschien opgemerkt dat in de hoofdmap een file staat die "eventlog.txt" heet. Deze file wordt bij elke uitvoering bijgewerkt met alle belangrijke dingen die tijdens de uitvoering plaatsvinden zoals het initialiseren en saven van een tornooi. Bij het openen van die file wordt gekeken of die al niet open staat. Is dat zo dan krijg je het bericht dat je vermeldt. Hoe kan dat nu? In de eerste plaats, zoals het bericht zegt, als het programma al eens is geopend. Ook als de file eventlog.txt geopend staat door een programma als Excel dat een bezet vlaggetje zet op elke file die het opent. effen wat geoefend in het programma. Drie opmerkingen: 1. Wanneer je een tornooi hebt ingegeven (alle 28 borden) en je stelt vast dat de naam van een speler/paar fout is kan je de naam verbeteren (spelers, verbeteren) kan je alle borden opnieuw ingeven... Kan dit op enige wijze voorkomen worden? 2. Als je VBL rapport vraagt wordt het opgeslagen als "uitslag.txt" in de hoofdmap. Kan je deze rappirten niet volgend datum van het tornooi in een mav VBLrapportrn doen opslaan? Dan kunnen deze rapporten per groep (3 maanden, half jaar) naar de VBL worden doorgestuurd. 3. Verder: je weet dat wij voor mij het bestand fieldtitles hebben aangepast. Bij updates wordt het uiteraard overschreven. Het herkopiëren van de file is ook niet heilzaam omdat de aanpassingen in FiledTotles dan ook worden overschreven... Kan je daarvoor een oplossing bedenken? 1. Blijkbaar is het woord inialiseren niet goed ingeburgerd in Vlaanderen (savenamen + initialiseer). Het betekent in dit geval alles opkuisen om opnieuw te beginnen. Als je een naam verandert moet je geen knop indrukken in het formulier van de namen; verlaat het scherm en bekijk de uitslag. De naam is veranderd. Wel moet je in het hoofdmenu onder file nog een save uitvoeren maar die zet dan niet alles op Als je maar alle 3 maanden de VBL totalen wil doorsturen werk je beter met de statistieken. Ik heb recent één en ander verduidelijkt en ook wat niet software daartoe gemaakt. Zie de site. Het is ten andere niet uitslag.txt maar VBL-CP.txt die de door te sturen gegevens bevat. 3. Voorlopig heb ik daar geen perfecte oplossing voor. Wel is het zo dat je beter je eigen aangepaste fieldtitles.txt opzijzet als je van plan ben een nieuwe versie van het programma te installeren over de vorige versie. Daarna vervang je terug de file door jouw versie. Als er eventueel een parameter is bijgekomen in de nieuwe versie kun je die eventueel nog toevoegen maar het programma zal zonder die nieuwe parameter ook wel werken.

14 Hoe start ik verschillende lijnen na mekaar? als je meer dan 1 lijn opstart moet je van de ene naar de andere overstappen in messerbridge met file... verander lijn (sectie). Deze menu keuze krijg je pas te zien nadat je een tweede lijn hebt opgestart. De eerste lijn is altijd A, de tweede B etc. Ik heb eens het volgende getest : opstarten 1ste lijn (met suffix xxxxxxa) ==> savenamen+initialiseer tornooi opstarten 2de lijn (met suffix xxxxxxb) ==> saven+init+bridgemates Achteraf bleek dat de bridgemates perfect waren opgestart. Ik snap niet dat die in lijn A de scores van lijn B konden zien en omgekeerd. De bridgemates waren toch gedoopt met aparte lijnnamen? Enfin, ik heb dat zelf maar 1 keer meegemaakt en heb niet geverifieerd. Het is lang geleden dat ik nog jou hulp nodig had, maar nu wordt het ernst. Ik heb deze week over de VBL bridgemates aangekocht en geprobeerd deze met Messerbridge te laten werken. Van de VBL heb ik alleen de handleiding voor het Bridge-it Bridgemate Pro scoresysteem ontvangen en hier heb ik op bepaalde punten problemen om het te begrijpen. (Bestaat ook een handleiding voor messerbridge met bridgemate en waar kan ik die eventueel aanvragen of downloaden?) Volgende week woensdag hebben wij met het bestuur een vergadering om gezamenlijk dit systeem als basis met de uitslagen van afgelopen week te laten werken. Ik heb het vandaag thuis geprobeerd maar ondervind al in het begin verschillende problemen. Ik start een tornooi op met nieuw met loopkaart en als eerste komt de vraag is dit appart tornooi. Welk verschil maakt het nu of ik Ja of neen druk?? en ook al de namen, en het aantal tafels ingegeven heb druk ik op saven+init+bridgemates kom ik op het scherm Bridgemate controle paneel en heb nu geen verdere informatie hoe het verder moet. Ik heb wel op voorhand het basisstation aan de PC en aan het netwerk aangesloten. Hoe kan ik als voorbeeld de tafelnummers voor de verschillende bridgemates toekennen? In welke volgorde moet ik de gewenste acties op het scherm Bridgemate controle paneel gebruiken om het nodige resultaat te bereiken?? Als je laat weten hoe ik deze eerste stappen kan realiseren, kom ik later nog met meer vragen omdat ik intussen een eigen website voor bridgeclub Westhoek BC opgestart heb en mij nog niet duidelijk is hoe ik de wekelijkse resultaten voor iedereen op onze website kan brengen. het gebruik van de bridgemates onder controle van het programma BMPro.exe en de server staat los van mijn programma dus moet je daarvoor afstemmen op de handleiding die je gekregen hebt en voor eventueel meer (zoals laatste updates) kun je terecht op de website van bridgemate ( Betreffende de vraag of het een apart tornooi is staat dit in de handleiding: Een drive met verscheidene lijnen Wanneer in 1 zaal verscheidene tornooien plaatsvinden onder controle van 1 bridgemate server gebruiken we de term lijnen (secties). Voor elke lijn (gekenmerkt door een letter A, B, ) zijn er een aantal bridgemates beschikbaar en in elke lijn kunnen de tafels genummerd worden vanaf tafel 1. Hoe gaan we te werk?

15 Open een eerste tornooi zoals hoger beschreven. Na opslaan van de spelers wordt een tweede tornooi geopend. Het programma vraagt is dit een apart tornooi?. Als Ja wordt geantwoord zal dit naast het eerst geopend tornooi beheerd worden. Slechts 1 tornooi is actief binnen de Messerbridge sessie. Het eerst geopend tornooi krijgt de letter A toegewezen, het tweede B etc. Later zullen die letters bij het saven toegevoegd worden aan de suffix. Om het actieve tornooi binnen de sessie te veranderen is er de menu optie File Verander lijn (sectie). De bridgemate controle file wordt aangemaakt rekening met alle opgestarte lijnen. Als je dus maar 1 tornooi speelt en om welke reden dan ook tijdens de uitvoering van messerbridge een 2de maal een tornooi start en dan de vraag krijgt of het een apart tornooi is, antwoord dan nee. Na het invoeren van de namen en saven+init+bridgemates gebeurt alles in principe volautomatisch: - De Access DB met alle informatie voor de bridgemates wordt aangemaakt (in map bridgemate\tornooixxxxxx.bws) - BMPro.exe wordt opgestart - BMPro.exe start de server en die activeert de bridgemates - Telkens resultaten ingevoerd worden op de bridgemates worden die weggeschreven in de Access database - Na 3 uur wordt messerbridge terug actief en begint de resultaten te lezen in de access db - Als het laatste resultaat binnen is springt messerbridge automatisch naar het scherm met de volledige uitslag van het tornooi. Er is een (optionele) parameter bijgekomen: De volgende parameter is van toepassing op het formulier voor invoer van uitslagen (giften). Toon de nummers van de reeds ingevoerde giften als tekenxxteken i.p.v. gewoon weg te laten in het overzicht: showenteredbords=teken vb: showenteredbords=- geeft voor gespeelde gift 5: -5- vb: showenteredbords=** geeft voor gespeelde gift 5: **5** Wat we daarstraks besproken hebben: de parameters die moeten aangepast worden computer=naam van de computer withbridgemate=yes BMPRO=het pad naar de plaats waar BMPro.exe is geplaatst. Inderdaad het lukt ons niet of toch niet altijd om uw bridgeprogramma met bridgemates 2 lijnen te laten opstarten. Kunt ge me punt per punt nog eens duidelijk maken wat ik nu moet doen? Vorige zondag had ik 2 lijnen maar lijn A had als OWnummering vanaf 31 in plaats van 21, daar waar lijn B wel de juiste nummering had. Echter alle uitslagen van beide reeksen waren begrepen in het overzicht van elke gift. Dan hebben jullie per vergissing een loopkaart geselecteerd die van 31 start. Ik weet niet of jullie de loopkaarten van de VBL nog in aanbieding hebben gehouden (je verwijdert die dan best uit de fieldtitles.txt file) maar alles wijst erop dat dit type was geselecteerd voor lijn A. Op het einde kon ik gelukkig de uitslag uitprinten maar kreeg daarna zoveel foutmeldingen dat de computer op harde wijze moest afgezet worden. Geen idee wat er kan zijn foutgelopen Dinsdag lukte het ons volledig niet.

16 En gisteren donderdag slechts 1 lijn met eveneens OW nummering vanaf 31. weer het foute type geselecteerd Dikwijls gebeurt het dat als ik lijn B aanmaak ik bij de namen invoegen als laatste naam die van lijn A krijg. Als ik dan die namen probeer te verwijderen om het juiste aantal tafels voor die lijn probeer te selecteren geeft het programma eveneens een foutmelding van out of... dit doet me denken aan een fout die nog niet zo lang geleden is verbeterd. In bijlage de meest recente versie van het programma Ook heb ik al eens als opmerking gekregen Kan file niet hernoemen, dit op het moment dat ik probeerde om alles nog eens opnieuw te doen. Gevolg geen aktivatie Bridge Pro. Ik heb geen verklaring voor het bericht "not possible to rename" maar het stoort niet de verdere gang van zaken. Alvorens een nieuwe file aan te maken die de verbinding maakt met BMPro (tornooixxxxxx.bws in map bridgemate) wordt een vorige versie met die naam (als die bestaat) hernoemt naar hhmmsstornooixxxxxx.bws waarbij hhmmss uur, minuten en seconden waarop dat gebeurt. Dit om eventueel nog te recupereren als dat per abuus werd gedaan. Blijkbaar lukt die rename soms niet. Dan wordt de file gewoon overschreven en kan dus niet meer de vorige versie opgevist worden. Dus "Gevolg geen activatie bridge pro" kan niet. Nog een probleem is het opnieuw oproepen van de files nadat de uitslag is gemaakt. Waar kan ik die file vinden? Normaal toch onder directory tornooien, niet? Ja die staat onder de map tornooien. En daar staat altijd minstens het lege bestand (met alleen de namen van de deelnemers) dat bij de initialisatie is weggeschreven. Een ander vraagje is : Bij het invullen van de namen hebt ge bovenaan een veld waarin als default staat "Clubtornooi". Kan dit niet worden overschreven met een eigen naam specifiek voor dat tornooi? Zoals bvb Butler zitting xx? Als ik dit doe, blijft het programma die niet onthouden. Zo ook de splitsing van NZ en OW in de uitslag. Daar wij in 90 % van de tornooien een mitchell spelen zou dit als default moten staan. Als je die veranderingen aanbrengt voor de initialisatie-save blijven die behouden, ook als je dagen later dat tornooi nog eens gaat bekijken. Het is juist dat indien je later messebridge opnieuw opstart en dat tornooi opnieuw inleest en dan het deelnemers venster opent, terug de waarden worden ingevuld die in het parameter bestand staan in niet de waarden die in de opgeslagen file stonden. Heb je deze parameters veranderd in fieldtitles.txt? Deze geven wat bij openen wordt getoond: Club=Bridgeclub VBL Demo Tornooi=Clubtornooi Met de nieuwe versie in bijlage is ook dit kleine euvel verholpen. Dus alle tornooien die opgeslagen worden met deze nieuwe versie vinden de clubnaam en de tonooinaam (die bovenaan het formulier deelnemers staan) terug in de inputfile. Ik weet het dat ik veel vragen heb, maar hopelijk zullen wij er toch eens uitgeraken. als je meer dan 1 lijn opstart moet je van de ene naar de andere overstappen in messerbridge met file... verander lijn (sectie). Deze menu keuze krijg je pas te zien nadat je een tweede lijn hebt opgestart. De eerste lijn is altijd A, de tweede B etc. Ik heb eens het volgende getest : opstarten 1ste lijn (met suffix xxxxxxa) ==> savenamen+initialiseer tornooi Als je dus het eerste tornooi saved en om een suffix wordt gevraagd vul dan aan met suffix A. Dus zolang er nog nieuwe tornooien moeten worden bijgevoegd gebruik je de knop "savenamen + initialiseer tornooi"

17 opstarten 2de lijn (met suffix xxxxxxb) ==> saven+init+bridgemates Als de deelnemers van het laatste tornooi van de zitting zijn ingevuld en je dus klaar bent om alles (de bridgemates) op te starten gebruik je de knop "saven+init+bridgemates" Geef voor elk achtereenvolgend tornooi een hogere letter bij het saven (A dan B dan C etc). Als je later de resultaten van één van die open tornooien wil zien in messerbridge en dat is niet het tornooi dat actief is (via het formulier uitslagen - menu optie "bereken" kan je steeds verifieren welk tornooi actief is) kan je switchen naar een ander via de menu optie file... verander lijn (sectie). Let wel deze menu optie wordt alleen getoond als meer dan 1 tornooi actief is. Achteraf bleek dat de bridgemates perfect waren opgestart. Ik snap niet dat die in lijn A de scores van lijn B konden zien en omgekeerd. De bridgemates waren toch gedoopt met aparte lijnnamen? Enfin, ik heb dat zelf maar 1 keer meegemaakt en heb niet geverifieerd. Zoals toegezegd, deel ik je hierbij vlug het resultaat van gisteravond mee. In het begin lukte het zoals gepland maar het eindigde een beetje in chaos. Kort voor het einde was nog een tafel aan het spelen en ik kon op dat moment op het scherm van BPC zien, dat messerbridge alle uitslagen doorgestuurd had. Ik had al een verkeerd ingegeven uitslag op het BPC-scherm verbetert en wachtte alleen nog op einde zitting van de laatste tafel. Ineens kwam op het scherm van messerbridge een klein venster met de mededeling fout bij uitlezen resultaten en dit herhaalde zich iedere halve minuut opnieuw tot ik ineens in de gaten kreeg dat onze materiaalmeester de andere bridgemates aan het opruimen was, maar hij had tevoren om overdreven zuinigheidsreden de batterijen verwijderd. Ondanks dat ik deze batterijen er terug liet insteken, bleven de vensters maar komen en deze lieten zich ook niet meer stoppen of verwijderen. Ik wilde de gegevens opslaan, maar dit ging niet, omdat de vensters het messerbridge-scherm geblokkeerd hadden. Op het BPC-scherm wist ik niet hoe en of ik de gegevens moest saven. Na twintig minuten heb ik opgegeven en de avond eindigde zonder resultaat. De PC liet zich alleen nog stoppen met Ctrl+Alt+Del. Ik heb de laptop mee naar huis genomen maar heb uit frustratie nog geen zin gehad om vast te stellen of de uitslagen per tafel op het BPC-scherm nog ergens opgeslagen staan. Vragen Is dit voor jou een bekende fout? is de reden echt te zoeken in het verwijderen van de batterijen? heb ik een kans de uitslagen op het BPC-scherm nog ergens te vinden? als dit een systeemfout is, wat moet ik doen om volgende week niet opnieuw hiermee verrast te worden? Hoe lang moet ik in de toekomst wachten tot de kastjes mogen opgeruimd worden? uit de toegezonden files leid ik af dat er gerommeld is in het scherm voor opstarten van de bridgemates. Ik kan alleen maar aanraden van dit scherm zo weinig mogelijk te gebruiken zolang de kennis van het geheel beperkt is. Best wordt er opgestart vanuit het scherm van de deelnemers met de knop "SaveN+Init+bridgemates". Daarmee is alles gelanceerd en kan alleman gaan bridgen. Er moet maar teruggekomen worden naar messerbridge bij het einde van het tornooi. Als alles gedaan is komt de uitslag automatisch op het scherm. Als je voor de laatste tafel beeindigd is toch een zicht wil hebben op de uitslag kun je via uitslag... bereken al een uitslag hebben op basis van de tot dan ingevoerde resultaten. Verbeteringen kun je best aanbrengen in messerbridge nadat alle kastjes zijn afgesloten. Je gaat daarvoor naar de gift in kwestie in het scherm giften... verbeteren. Klik op het vakje dat moet

18 verbeterd worden (in de kolom contract en de lijn in kwestie) en voer de verbeterde uitslag in. Vb maak van O1Z-1 O1Z= Ik heb vandaag de gehele file van Messerbridge van mijn PC op de club laptop gezet en een oud toernooi ingegeven en het werkte. Ondanks dit heb ik doch nog verschillende vragen: Je zegt als de laatste uitslag van de Bridgemates ingelezen is komt de uitslag automatisch op de scherm. Dit geluksgevoel kon ik spijtig nog niet beleven. Ik moet eerst op de Messerbridge scherm op het venster start lezen nu drukken, voordat ik de uitslag kan zien. Moet hiervoor misschien iets aan de parameters veranderen?? voor een parentornooi begint messerbridge de scores na 210 minuten (=3,5 uur = aantal giften maal 7,5 minuten). Indien jullie snelle spelers zijn kan het dat er moet gestart worden met de knop start lezen nu. Die 210 is geen parameter maar kan je instellen op het scherm van bridgemate menu. Als dat nuttig kan zijn maak ik daar een parameter van. Als ik van de laptop een back-up wil maken op mijn USB stik dan lukt dit wel met de functie export naar X. Als ik dan deze back-up terug op mijn PC wil zetten sleep ik de file van de USB stik naar de file toernooien? Dit is ook gelukt. Wat moet ik nu doen om de file van het laatst gespeelt toernooi op de website van de VBL te krijgen. Het voorbeeld dat je op die site gezet hebt vind ik fantastisch. voorlopig moet je de file tornooi07xxxx.txt maar naar mij opsturen of beter nog de file uitslagtornooi07xxxx.xml in de map website die je bekomt na file... save details... website. Onderweg mag je eens annuleren drukken; dan zet ik die wel op de site van de VBL Hoe kan ik na het einde van een clubavond een arbitrale beslissing van 60-40% op Messerbridge nog ingeven?? Nadat alle scores zijn ingelezen ga je naar Giften... verbeteren en klikt de gift aan in kwestie. Zet dan in de kolom reverse/gemiddelde G%40%-60 voor 40/60 en G%60%-40 voor 60/40 Naar aanleiding van uw richtlijnen heb ik gisteren de eer en het genoegen gehad om 2 lijnen met bridgemates te kunnen afwerken. De uitslag volgde met succes. Echter wat gebeurt er nu nadat de uitslag op het scherm verschijnt? Zijn dan alle resultaten gesaved onder de oorspronkelijke naam of moet er nog iets gedaan worden? Hier heb ik nog onduidelijkheden. Voor alle zekerheid drukte ik bij file save in de hoop alles te saven maar kreeg tot mijn verwondering een nieuwe naamfile die oppopte. Dus ik doe hier nog iets verkeerd. ik geef toe dat het beheer van de namen niet geheel foutloos was in geval van meerdere lijnen; ik heb je een nieuwe versie opgestuurd die dat beter moet doen. Was het met de laatste versie dat je nog problemen kende. Alleszins in bijlage nogmaals een recentere versie die ook de parameters voor het bestuur van de bridgemates aanstuurbaar maken vanuit messerbridge (formulier bridgemate) Nadat ik dit deed kreeg ik ook steeds op een regelmatige basis de volgende opmerking " a component named frombridgemate already exists" foutmelding. ook dat probleem is aangepalt met deze nieuwe versie

19 Dus bij deze ben ik nog alijd niet zeker of ik de file op een later tijdstip terug kan oproepen met de uitslag als gevolg. Dat is één probleem. je kan altijd verifieren in de map tornooien In verband met uw vraag zal ik morgen een copij maken van de laatste bws file zoals verzocht. Ondanks dat het dus lukte om 2 lijnen op te starten zit ik toch nog met veel vragen. BvB Moeten de namen van de tweede file volledig zijn ingevoerd? nee alleen het hoogste paarnummer en eventueel moet het byepaar (afwezig paar) aangeduid zijn Hoe komt het dat ondanks het feit dat bij de vraag " Apart tornooi? Ja of Nee, ge op Ja drukt dat de scores van beide lijnen te zien zijn op elke brigemate( zowel op lijn A als op lijn B zijn ALLE scores te zien? Dit geeft een onduidelijk, verwarrend overzicht. dat zou niet mogen met de settings voor de bridgemates die messerbrige zet. Ikheb de vraag doorgestuurd naar de helpdesk van bridgemate voor verduidelijking. Zoals U reeds bent te weten gekomen, denk ik, doen wij maandelijks een butler tornooi op donderdag. Kan dit via uw programma overgedragen worden naar een database waarin kan gezegd worden om een rangschikking te maken over x-aantal zittingen waarvan er zoveel moeten gespeeld worden om in aanmerking te komen voor de eindrangschikking? zoals ik al eerder heb aangehaald kan elk tornooi volgens verschillende criteria opgeslagen worden. Zolang je de file in de map tornooien van het tornooi niet delete kunnen die statistieken altijd nog opgeslagen worden. Als je meer wil leren over statistieken kun je altijd het document in bijlage raadplegen. En dit is slechts één onderdeel van alle rangschikkingen die wij in onze club onderhouden. Vandaar mijn vraag en dit in funktie van de vraag van Jako Lambrechts opdat de mogelijkheid bestaat om een file te verkrijgen die automatisch wordt gecreëerd nadat de uitslag is afgedrukt en die in een afzonderlijke directory wordt gesaved. En dit zonder dat wij een extra aktie moeten uitvoeren. ik raad aan dat jullie eerst proberen te zien wat met die statistieken aan te vangen is en als dat onvoldoende is schrijf ik wel wat nieuws Dit zou ook welkom zijn om de ep-punten door te sturen naar de VBL. Dit is iets dat Herman DE Wael via Brigitte heel gemakkelijk heeft gemaakt. Na de uitslag creëert hij verschillende files die gesaved worden in verschillende directories met ieder zijn funktionaliteit. Zoals daar is Masterpoints, Verwerking voor onderliggende klassementen eigen aan ieders club en dergelijke meer. Kan dit ook via messerbridge? Wederom ben ik hier met veel vragen. En dit is nog maar een begin.. Want inderdaad elke uitdaging is groot. En aangezien uw programma het mogelijk maakt om viertallen wedstrijden te registreren en te vertalen naar een duidelijke print-out wil ik hier nog een uitdaging aan toevoegen. Inderdaad... Per seizoen spelen wij een viertallen clubkampioenschap. Tot hiertoe werden alle scores manueel opgeschreven en manueel uitgerekend. Dit kan nu vervangen worden door uw uitrekenprogramma. Mijn vraag is nu of ge hier nog een uitbreiding zou kunnen aan maken. En die uitbreiding bestaat erin om niet alleen de viertallen bladeren en scores te kunnen uitprinten maar ook een individuele rangschikking per lijn te kunnen produceren van alle spelers.

20 ik ben niet zeker dat ik dit goed begrijp; spelen alle viertallen dezelfde giften? en willen jullie dan een uitslag per paar volgens butler of standaard-paren berekening? En die laatste uitslag moet dan opgeslagen worden voor statistische verwerking?

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge 1. Start Messerbridge Met een dubbelklik op de snelkoppeling Messerbridge op het bureaublad. 2. Kies de gewenste loopkaarten Klik op File, Nieuw uit loopkaart

Nadere informatie

Marathons BRIDGE-MARATHONS FOR DUMMIES PROBLEEMSTELLING

Marathons BRIDGE-MARATHONS FOR DUMMIES PROBLEEMSTELLING Marathons BRIDGE-MARATHONS FOR DUMMIES PROBLEEMSTELLING Bij een parentoernooi is de meest logische beweging die waarbij alle paren aan het einde van de rit mekaar ontmoet hebben. Dat zou dan betekenen

Nadere informatie

Bridgemate Correctiemogelijkheden met WL-sleutel

Bridgemate Correctiemogelijkheden met WL-sleutel Bridgemate Correctiemogelijkheden met WL-sleutel 1 Start Bridgemate Het aanzetten van een "Bridgemate pro" gebeurt door het drukken van de [JA]-knop. Bij de allereerste start of na een reset wordt het

Nadere informatie

NBB-Rekenprogramma. Nummer 112, 18 mei 2016

NBB-Rekenprogramma. Nummer 112, 18 mei 2016 NBB-Rekenprogramma Nummer 112, 18 mei 2016 Dit periodiek is gratis! Alleen als je graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions

FAQ Frequently Asked Questions FAQ Frequently Asked Questions Onderwerp Omschrijving Vraag Antwoord Back up Alle gegevens Van een tornooi overbrengen naar een andere computer Wij sturen de uitslag van een tornooi naar een memorystick

Nadere informatie

Bij het opstarten van het programma zie je

Bij het opstarten van het programma zie je OnTip Hussel is een php programma van Erik Hendrikx voor het bijhouden van de scores van Hussels en Voorgelote partijen. Een Hussel is een spelvorm waarbij je per ronde loot voor je medespeler(s) en tegenstander(s).

Nadere informatie

Messerbridge HANDLEIDING

Messerbridge HANDLEIDING Messerbridge HANDLEIDING Laatste herziening 03/10/2011 Messerbridge release 6 Jos. De Messemaeker INHOUD Messerbridge handleiding... 5 Woord vooraf... 5 Voorbereiding... 14 Installatie eerste stap... 14

Nadere informatie

Handleiding De Biedwedstrijd

Handleiding De Biedwedstrijd Handleiding De Biedwedstrijd Auteur: Marcel Hofstede Versie: 2.1 Handleiding Biedwedstrijd (V2.1) Blz. 1 van 11 INHOUDSOPGAVE Programma Biedwedstrijd...3 1. Installatie en opstarten van het programma...3

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van Robobridge

Handleiding voor de installatie van Robobridge Handleiding voor de installatie van Robobridge Dit is de weg die ik gevolg heb. Mijn computer draait op het besturingssysteem Windows XP(32bits). Bij andere systemen kunnen kleine verschillen voorkomen.

Nadere informatie

FAQ voor de leerling TYP-TOP ONLINE UITGEVERIJ DE BOECK

FAQ voor de leerling TYP-TOP ONLINE UITGEVERIJ DE BOECK 2014 FAQ voor de leerling TYP-TOP ONLINE UITGEVERIJ DE BOECK 1 Inhoudstafel Werking... 4 Hoe navigeer ik door de hoofdstukken?... 4 Hoe navigeer ik door de oefeningen?... 4 Hoe verlaat ik het programma?...

Nadere informatie

Oplossingen voor niet-functionerende Bridgemate Pro

Oplossingen voor niet-functionerende Bridgemate Pro Document revisie: 1.3 Publicatiedatum: mei 2006 Oplossingen voor niet-functionerende Bridgemate Pro Het kan voorkomen dat een Bridgemate niet functioneert naar behoren. Er kunnen hier verschillende oorzaken

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

BRICONweb voor de club

BRICONweb voor de club BRICONweb voor de club Starten met BW! 3 Aanmelden! 4 Registreren! 4 Club verantwoordelijke! 5 Bestaande club! 5 Nieuwe club aanmaken! 5 Aanmaken wedstrijd! 6 Betekenis icoontjes! 7 Inkorven! 8 Aantallen

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

Inhoudsopgave van deze FAQ

Inhoudsopgave van deze FAQ Inhoudsopgave van deze FAQ Vraag 1:...2 Ik kan mijn registratie codes niet invoeren...2 Het programma start niet meer op...2 Ik krijg en melding bij het opstarten: U heeft de applicatie langer dan 42 dagen

Nadere informatie

Upgrade naar People Inc 3.5.0

Upgrade naar People Inc 3.5.0 I Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 Installeren... van de upgrade 2 1.2 Uitvoeren... van de upgrade 5 1.3 Installatie... Applicatie Server 9 1.4 Installatie... Gebruikers programma's 15 1.5 Afronding...

Nadere informatie

3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN ADMINISTRATIE(S)...

3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN ADMINISTRATIE(S)... Inhoud 1. INLEIDING... 2 Controleer de huidige Queen versie... 2 2. UPDATE QUEEN... 2 2.1. Maak eerst een Backup... 2 2.2. Download de software en pak de nieuwe software uit... 2 3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

HANDLEIDING VERHUUR. Invoeren van toestel (menukeuze 6) Installatie

HANDLEIDING VERHUUR. Invoeren van toestel (menukeuze 6) Installatie HANDLEIDING VERHUUR Installatie Download het installatieprogramma van de volgende locatie: http://www.apoverheyen.be/plugins/gvverhuursetup.exe Klik op Uitvoeren ofwel eerst Opslaan en nadien Uitvoeren.

Nadere informatie

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF Aanmaken Transportfile EasyNBF 1 0 Inhoudsopgave 0 INHOUDSOPGAVE 2 1 EASYTRANSPORT 3 1.1 Het formaat waarin scores worden verwerkt 4 1.2 Een score transportbestand aanmaken 5 1.2.1 Handmatig invoeren van

Nadere informatie

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Bridge Systems BV

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Bridge Systems BV Bridgemate App Informatie voor spelers Bridge Systems BV Bridgemate app Informatie voor spelers Pagina 2 Inhoud Inleiding... 3 De Bridgemate app downloaden... 3 App opstarten en account aanmaken... 4 Inloggen

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer.

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Bridgemate App. Handleiding voor bridgeclubs en wedstrijdleiders. Bridge Systems BV

Bridgemate App. Handleiding voor bridgeclubs en wedstrijdleiders. Bridge Systems BV Bridgemate App Handleiding voor bridgeclubs en wedstrijdleiders Bridge Systems BV Bridgemate app Handleiding voor bridgeclubs en wedstrijdleiders Pagina 2 Inhoud Inleiding... 3 De werking van de Bridgemate

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

Correctief onderhoud Bug nummers: 958, 960, 867, 977, 978, 979, 980, 981, 983, 984, 985 en 986.

Correctief onderhoud Bug nummers: 958, 960, 867, 977, 978, 979, 980, 981, 983, 984, 985 en 986. Aan Metis Groep (MG) Van MCC Datum 22 09 2009 Betreft Release notes patch 38 - versie 2.1.38 VERSIE 2.1.38 Correctief onderhoud Bug nummers: 958, 960, 867, 977, 978, 979, 980, 981, 983, 984, 985 en 986.

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

Handleiding Bid. Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0. Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19

Handleiding Bid. Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0. Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19 Handleiding Bid Auteur: Marcel Hofstede Versie: 1.0 Handleiding Bid (V1.0) Blz. 1 van 19 INHOUDSOPGAVE Programma Bid... 3 Bestellen van het programma... 3 Installatie en opstarten van het programma...

Nadere informatie

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer Siemens Industry Mall Handleiding Winkelwagenbeheer Page: 1 of 22 Inhoudstafel 1 VOORWOORD...3 2 CREATIE VAN WINKELWAGENS...4 2.1 Opladen van een bestaande winkelwagen uit de Mall... 4 2.2 Selectie van

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Handleiding Biljart scorebord

Handleiding Biljart scorebord Handleiding Biljart scorebord Inhoudsopgave 1. Inhoud pakket 2 2. Scorebord aansluiten 2 3. Voor de 1 e keer opstarten.2 4. Afstandsbediening. 3 5. Scorebord. 4 5.1. Bediening.. 4 6. Hoofdmenu. 5 6.1.

Nadere informatie

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 2 1.1 Programma openen via de methodesite... 2 1.2 Klasgroep aanmaken... 2 1.3 Leerlingen aan een klasgroep koppelen... 3

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Midi PDF Bladmuziek lezer

Midi PDF Bladmuziek lezer Inleiding. Ruim 20 ordners aan bladmuziek, meeste daarvan uitgeprint van een PDF. Even snel een nummer opzoeken wil dan ook niet, terwijl ik alles wel op alfabetische volgorde heb. Dat was het niet helemaal

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 DesignCAD versie 18 en Studentversie DCElektro downloaden. ------------------------------------------------------------------------------------- Volgende

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv Print Manager USB Handleiding NL BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Index : 1. Installatie

Nadere informatie

1. Mijn Ell@-toestel werkt niet

1. Mijn Ell@-toestel werkt niet Ell@: Veelgestelde vragen en antwoorden v3.0 Inhoudstafel 1. Mijn Ell@-toestel werkt niet... 2 1.1. Aan/uit-toets werkt niet... 2 1.2. E-id-kaart verzorgende wordt ingestoken, maar je toestel geeft aan

Nadere informatie

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding DEMO Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave Volleybal.nl account aanmaken... 1 Oefenen met Digitaal wedstrijdformulier thuis...

Nadere informatie

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today?

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today? mymanualsolarapp - Inleiding De manual versie is speciaal gemaakt voor zonnesysteem eigenaren die hun pc niet de hele dag aan willen laten staan of geen computer gekoppelde inverter systemen hebben. Door

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer.

Nadere informatie

Elektronisch Bestellen in ENK Software

Elektronisch Bestellen in ENK Software Elektronisch Bestellen in ENK Software Auteurs: RK/MRz Versie: 1.2 Datum: 22-07-2010 Voorwoord Deze handleiding zet voor u uiteen op welke manier u elektronisch bij Galvano kunt bestellen vanuit ENK Software,

Nadere informatie

Oplossingen voor niet-functionerende Bridgemate

Oplossingen voor niet-functionerende Bridgemate Document revisie: 1.1 Publicatiedatum: juli 2004 Oplossingen voor niet-functionerende Bridgemate Het kan voorkomen dat een Bridgemate niet functioneert naar behoren. Er kunnen hier verschillende oorzaken

Nadere informatie

mijnnaktuinbouw - Keuringen

mijnnaktuinbouw - Keuringen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Nieuwe update mijnnaktuinbouw - Keuringen... 2 Uw keuringendossier altijd beschikbaar... 2 Uw jaarlijkse teeltaangifte... 3 1 Voorlopige teeltaangiftes voor u klaargezet

Nadere informatie

Webtoepassing Mijn beoordelingen

Webtoepassing Mijn beoordelingen Webtoepassing Mijn beoordelingen Eerste scherm voor coördinerend docent Startscherm: knop Ga naar YC137 Wanneer de docent coördinator is, verschijnt volgend scherm (enkel voor die vakken waarvan hij coördinator

Nadere informatie

Berry's Internet Club. Berry Westra en het Jack team stellen met gepaste trots Berry's Internet Club (BiC) aan u voor.

Berry's Internet Club. Berry Westra en het Jack team stellen met gepaste trots Berry's Internet Club (BiC) aan u voor. Inhoud 1 Voorwoord... 1 2 Aanvragen van een account... 2 3 BiC account informatie en downloaden... 3 4 BiC programma installeren... 6 5 BiC updaten en verbinding zoeken... 9 Berry's Internet Club 1 Voorwoord

Nadere informatie

Handleiding werkwijze nieuwe wespenflow

Handleiding werkwijze nieuwe wespenflow Handleiding werkwijze nieuwe wespenflow Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Support... 3 3. Tablet... 4 4. Inloggen... 5 4.1. Inloggen voor beroeps... 5 4.2. Inloggen voor vrijwilligers... 6 5. Wespenmeldingen-app...

Nadere informatie

PlanCare Dossier V11.4 Carrouselkaarten. Inhoudsopgave

PlanCare Dossier V11.4 Carrouselkaarten. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding... 2 maken... 2 Matrixkaart... 3 Open vragen kaart... 5 wijzigen... 6 verwijderen... 7 gebruiken... 7 Handelingen met huidige selectie... 8 PlanCare Dossier V11.4 - Pagina 1 van

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Avena Biljart. Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen

Avena Biljart. Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen Avena Biljart Programma voor KNBB Biljartkampioenschappen Nico Stoffels en Ad Bijvelds Versie 1.0f, 6-12-2000 Avena Biljart 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De werking in grote lijnen...

Nadere informatie

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008 DIT DOCUMENT IS ALLEEN VAN TOEPASSING VANAF LEGAL EAGLE VERSIE 2.13. INDIEN DIT NIET HET GEVAL IS DIENT ER EERST EEN UPDATE UITGEVOERD TE WORDEN!!! Voordat u begint...2 Update downloaden...2 Update installeren...5

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Messerbridge. Workshop

Messerbridge. Workshop Messerbridge Workshop 10/05/2008 september 2008 update Jos. De Messemaeker INHOUD Messerbridge workshop notes... 4 Woord vooraf... 4 Voorbereiding... 5 Installatie... 5 Access ondersteuning... 5 http://users.pandora.be/josdemes/messerbridge/installdao.zip...

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Installatie Windows XP Professional Edition

Installatie Windows XP Professional Edition Installatie Windwos XP Professional Edition 1 Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren.

Nadere informatie

Handleiding bij de Booktest Generator

Handleiding bij de Booktest Generator Handleiding bij de Booktest Generator Het programma voor het maken van toetsen bij boeken. (c) 2005/2009 Visiria Uitgeversmaatschappij Twisk Inleiding Onze dank voor het aanvragen van de Booktest Generator.

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Handleiding voor de admin van vvstroe.nl

Handleiding voor de admin van vvstroe.nl Handleiding voor de admin van vvstroe.nl Gemaakt door: Bert Verbeek Last updated: 13/08/2004 Handleiding voor de admin van vvstroe.nl 2 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 4 2. Inloggen 5 3. Spelers beheren/toevoegen

Nadere informatie

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Het maken en gebruiken van rapportages 1. Rapportages en Excel Een rapportage gebruikt u om een bestand aan te maken: u wilt bijvoorbeeld etiketten uitdraaien, een

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren. Alle stappen voor de installatie

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 Dit document beschrijft de installatie van Queen. Onderstaande procedure voert u uit op de computer waarop u met Queen wilt gaan werken. Aandachtspunten bij installatie onder

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Opzetten van een evenement

Opzetten van een evenement Opzetten van een evenement Inhoud Begrippenlijst... 3 Voor het evenement... 4 De wizard doorlopen:... 4 Wizard pagina: Welkom bij event-timing.nl... 4 Wizard pagina: Evenement gegevens... 4 Wizard pagina:

Nadere informatie

COMMUNICATIE. 2005 WisseQ/WoWie

COMMUNICATIE. 2005 WisseQ/WoWie COMMUNICATIE I Communicatie Inhoudsopgave Voorwoord 0 1 Part I Introductie 1 Inleiding... 2 5 Part II Uitwisseling en samenvoegen 1 Hoofdkantoor... 6 2 Bijkantoor... 7 8 Part III Bijkantoor naar hoofdkantoor

Nadere informatie

Groot beeldscherm voor het makkelijk invoeren van spelresultaten, bekijken van resultaten en andere informatie

Groot beeldscherm voor het makkelijk invoeren van spelresultaten, bekijken van resultaten en andere informatie HANDLEIDING BRIDGEMATE Groot beeldscherm voor het makkelijk invoeren van spelresultaten, bekijken van resultaten en andere informatie Vier functietoetsen voor toegang tot allerlei extra functies Toetsenbord

Nadere informatie

Cursus W-Official. Pioen Partners. Bekijk ook onze website www.digitaalwedstrijdformulier.nl

Cursus W-Official. Pioen Partners. Bekijk ook onze website www.digitaalwedstrijdformulier.nl Pioen Partners Pioen Partners Tel: 0546 456223 E-mail: info@digitaalwedstrijdformulier.nl 1 Voorwoord In deze cursus voor de W-Official vindt u verschillende dingen terug. Zo beginnen we straks met de

Nadere informatie

Berry's Internet Club. Berry Westra en het Jack team stellen met gepaste trots Berry's Internet Club (BIC) aan u voor.

Berry's Internet Club. Berry Westra en het Jack team stellen met gepaste trots Berry's Internet Club (BIC) aan u voor. Inhoud 1 Voorwoord... 1 2 Aanvragen van een account... 2 3 BIC account informatie en downloaden... 3 4 BIC programma installeren... 6 5 BIC activeren en updaten... 9 6 Verbinden met de BIC server... 11

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Easy Business Tools - Multi-user module

Easy Business Tools - Multi-user module Easy Business Tools Multi-user module Wat is de Multi-user module en wat kan ik er mee doen? De multi-user module is een gebruikerslicentie waardoor 5 computers in een netwerk kunnen samenwerken in Mijn

Nadere informatie

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1-1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows Server

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud cd-rom Op de cd-rom treft u het volgende aan: - Programma 4: Voor het invoeren van de gemeentelijke

Nadere informatie

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) 0 Handleiding LIVE Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) Inhoudsopgave DWF voor begin van de wedstrijd - scheidsrechter en coaches... 2 Thuis coach:...

Nadere informatie

Documentatiebundel Sfta Versturen en ontvangen van grote mails door gebruik te maken van "sfta.vmm.be"

Documentatiebundel Sfta Versturen en ontvangen van grote mails door gebruik te maken van sfta.vmm.be Documentatiebundel Sfta Versturen en ontvangen van grote mails door gebruik te maken van "sfta.vmm.be" Inhoud 1. Inleiding 3 2. Hoe als extern persoon een mail met gro(o)t(e) bestand(en) versturen naar

Nadere informatie

Installatie-instructie AccountView 9.3 met les- en examenbestanden bij de NOI-methode voor BKB en computerboekhouden

Installatie-instructie AccountView 9.3 met les- en examenbestanden bij de NOI-methode voor BKB en computerboekhouden LICENTIE ACCOUNTVIEW 9.3 - NOI Installatie-instructie AccountView 9.3 met les- en examenbestanden bij de NOI-methode voor BKB en computerboekhouden 02-2014 Om AccountView 9.3 van Visma Software te installeren

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003)

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) Handleiding Meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) 1 Transactiesoort is noch een Money Transfer, noch een girale overboeking Inleiding Vanaf mei 2011 werkt

Nadere informatie

SFTP-client WinSCP. Nederlandstalige versie van de client 1/22

SFTP-client WinSCP. Nederlandstalige versie van de client 1/22 SFTP-client WinSCP Nederlandstalige versie van de client 1/22 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1. Vrijwaringsclausule...3 1.2. Doel....3 1.3. Waar vindt u de SFTP-client WinSCP?...3 2. Configuratie van

Nadere informatie

Installatie Accowin (versie 2)

Installatie Accowin (versie 2) Installatie Accowin (versie 2) Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Download Accowin... 2 2. Accowin2Setup uitvoeren... 3 2.1 Selecteer componenten...3 2.2 Selectie van installatie directory...4 2.2.1 Client locatie...

Nadere informatie

e-mail-overleg en afstemming over optimaal werken met én van het NBB-Rekenprogramma door en voor gebruikers

e-mail-overleg en afstemming over optimaal werken met én van het NBB-Rekenprogramma door en voor gebruikers NBB- Rekenprogramma Verschijnt onregelmatig Inhoud e-mail-overleg en afstemming over optimaal werken met én van het NBB-Rekenprogramma door en voor gebruikers Brief 93 20 februari 2013 Redactie Rob Stravers

Nadere informatie

IMAP-handleiding Bookinto

IMAP-handleiding Bookinto IMAP-handleiding Bookinto Olivier Nuyts 2Ti6 Ewout Spitaels 2Ti6 Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Overzicht Inleiding Bookinto

Nadere informatie