Symposium. Nierziekten. Uitnodiging. 8 januari 2015 Nierziekten in de regio: een zorg van ons allemaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Symposium. Nierziekten. Uitnodiging. 8 januari 2015 Nierziekten in de regio: een zorg van ons allemaal"

Transcriptie

1 Symposium Nierziekten Uitnodiging 8 januari 2015 Nierziekten in de regio: een zorg van ons allemaal

2 Nierziekten: een zorg van ons allemaal Programma Hét symposium over nierziekten Op donderdag 8 januari 2015 organiseren het Catharina Ziekenhuis en het Elkerliek ziekenhuis het symposium Nierziekten: een zorg van ons allemaal in het centrum van Eindhoven. Graag nodigen wij u hiervoor van harte uit. Waarom dit symposium? Vijf jaar geleden startte het Elkerliek ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis op het gebied van nierziekten een succesvol samenwerkingsverband. Graag staan wij stil bij de vijfde verjaardag van de samenwerking en de opening van onze nieuwe afdeling nierziekten. Het symposium kent daarom een feestelijk tintje. Maar de zorg voor patiënten met een chronische nieraandoening is een zorg van ons allemaal. De realiteit is dat het aantal patiënten met een chronische nieraandoening zal stijgen in de komende jaren. Belangrijk is dat we er met elkaar voor zorgen dat we kwalitatief hoogwaardige zorg aan nierpatiënten in de regio blijven bieden. Er zijn veel ideeën en initiatieven over hoe de zorg voor patiënten met een chronische nieraandoening beter vormgegeven kan worden. Dit geldt zowel voor de organisatie van de zorg als de inhoud hiervan. Graag brengen wij een gemêleerd gezelschap van professionals en belanghebbenden bijeen om elkaar te inspireren en van en met elkaar te leren. Zo kunnen we de zorg voor patiënten met een nieraandoening blijven ontwikkelen en verbeteren. Onder leiding van dagvoorzitter Charles Groenhuijsen bieden wij u dan ook een dag vol inzicht, inspiratie en reflectie. Schrijf jezelf daarom kosteloos in op: Paul Boomkamp Betty van der Walle Raad van Bestuur Catharina Ziekenhuis Raad van Bestuur Elkerliek ziekenhuis uur uur uur uur Inloop met koffie en thee Welkomstwoord bestuurders Elkerliek ziekenhuis en Catharina Ziekenhuis en de heer C.J.H. Groenhuijsen Toekomstige zorg voor patiënten met een chronische nieraandoening Door mevrouw J. Bresser, ervaringsdeskundige en de heer dr. C.J.A.M. Konings, nefroloog Catharina Ziekenhuis De heer Konings geeft toelichting op het concept van de nieuwe zorgvisie van de afdeling nierziekten. Deze afdeling is een plek waar de patiënt voor alle zorg terecht kan, van diëtetiek, medicijngebruik tot meer specialistische zorg. Ook een plek waar de nadruk ligt op zelfmanagement, het zoveel mogelijk behouden van de autonomie door de patiënt, met preventie als speerpunt. Mevrouw Bresser vertelt als ervaringsdeskundige over haar traject naar thuisdialyse, en hoe zij het Catharina Ziekenhuis ervaart als zorgpartner. Geen hart zonder nieren Door de ogen van de heer M. Dekkers, bioloog Op zee laten je nieren je als schipbreukeling verdorsten te midden van tonnen water. Maar hoe doen de vissen het dan? Is elke vis een drenkeling? Plassen vissen? En waarom plassen mensen eigenlijk? Wie trekt er nu zichzelf door?

3 14.30 uur Plassen planten? Gelukkig niet, anders zou de geranium uitgelaten moeten worden net als een hond. Honden plassen. En hun bazen?, zijn deze daar trots op? Neen, die zien liever mensenbloed dan urine. Want wie zijn bloed vergiet voor vorst en vaderland krijgt een medaille, met een volle po leg je bij koningen en keizers weinig eer in. Toch zijn er meer dieren zonder hart dan zonder nieren. En van nieren heb je er twee; gaat er een stuk dan heb je altijd nog een reserve om het inwendige milieu op peil te houden. Mits het uitwendige milieu meewerkt. Twee rondes met inspiratiesessies Wat is nu beter, hemodialyse of peritoneaaldialyse in de thuissituatie? Een aantal medische en niet-medische factoren zijn belangrijk voor de patiënt om een goede keuze tussen PD en HD te kunnen maken. De belangrijkste factoren worden besproken en bediscussieerd in deze sessie, zoals de overlevingskans van patiënten, het behoud van de residuale nierfunctie, noodzaak van bloedstollingswerende medicatie en de resultaten na niertransplantatie. Sessie 3. To dialyse or not to dialyse Door de heer drs. C.R. Susanto, nefroloog Elkerliek ziekenhuis Sessie 1. Zelfmanagement Door: de heer dr. L. Vogt, nefroloog Academisch Medisch Centrum Amsterdam Zoutbeperking en andere leefstijlveranderingen vormen de basis van de behandeling van chronisch nierfalen. In de praktijk blijkt echter dat het voor de nierpatiënt moeilijk is om zich aan de leefstijladviezen te houden. Een multidisciplinaire aanpak is een eerste stap om de nierpatient te begeleiden. Zelfmanagement waarin de nierpatiënt een actieve rol in de eigen behandeling speelt lijkt een effectievere benadering. De vraag is: zelfmanagement, hoe pak je dat aan? Sessie 2. Thuisbehandeling PD versus HD? Door: de heer prof. dr. R.T. Krediet, internist-nefroloog Academisch Centrum Amsterdam en dr. F.M. van der Sande, internist Maastricht UMC+ Wij zouden meer naar de mens moeten kijken voor de keuze in behandeling, een wezenlijke vraag die in het bijzonder bij de doelgroep ouderen cruciaal is. Want tegen welke problemen lopen we aan als gekozen wordt voor een specifieke behandeling zoals dialyseren, zijn hier geen alternatieven voor? Waarom kiezen wij hier als professional dan niet altijd voor? In discussievorm komen de dilemma s aan de orde en levert de sessie voldoende denkstof op om op de weg terug nog eens goed te overdenken. Sessie 4. Innovaties bij dialyse: brengen ze iets nieuws? Door de heer prof. dr. J.P. Kooman, Maastricht UMC Dialyse is een dure behandeling die ook belastend is voor de patiënt. Het doel voor de toekomst is de dialysebehandeling minder belastend te maken en beter af te stemmen op de behoeftes van de patiënt. In deze sessie zal worden ingegaan op de mogelijke rol van innovaties bij de dialysetherapie van de toekomst.

4 Sessie 5. Niertransplantatie: is er meer dan wachtlijst of donorshow? Door de heer dr. A.L.H.J. Aarnoudse, nefroloog Catharina Ziekenhuis Waarom doen wij eigenlijk aan niertransplantatie? Waar komen die nieren vandaan? Waarom is er een wachtlijst en hoe komt de patiënt dan aan de beurt? Moet een donor familie zijn of mag de buurman ook? Kan ik niet ergens een nier kopen? Zijn er inderdaad alleen maar voordelen aan zo n transplantatie? Na de grote donorshow heeft bijna iedereen wel eens iets over niertransplantatie gehoord. In deze sessie wordt kort op een rij gezet hoe niertransplantatie werkt. Ook hoort u wat voor verschillende vormen van niertransplantatie er zijn en of de patiënt altijd een paar jaar op de wachtlijst moet. Sessie 6. Samenwerken, hoe doe je dat echt? Door mevrouw drs. P.P. Nelissen zorggroepmanager Catharina Ziekenhuis en de heer drs. J.W.C. Voerman van Twynstra Gudde uur Samenvatting van de dag door de heer C.J.H. Groenhuijsen uur Afsluiting door de heer J. van de Molengraft en bestuurders Elkerliek ziekenhuis en Catharina Ziekenhuis uur Borrel uur Diner voor genodigden (tot uur) Voor wie is dit symposium bedoeld? Huisartsen, partnerziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, samenwerkingspartners transmurale zorg, verpleegkundigen, medisch specialisten, belangenverenigingen/ patiëntenverenigingen, vertegenwoordigers zorgverzekeraars en overige geïnteresseerden. Locatie: Igluu: Lichttoren 32, Eindhoven Om optimale kwaliteit van nierzorg te kunnen blijven leveren in de toekomst is samenwerking binnen/tussen organisaties en in de regio essentieel. Dit besef dringt langzamerhand in alle lagen van organisaties en bij professionals door. Samenwerken is nodig, maar niet vanzelfsprekend. Samenwerken is immers best ingewikkeld. In deze sessie kijken we met elkaar wat er nodig is voor een succesvolle samenwerking rondom nierziekten en hoe we daarbij recht doen aan ieders behoeften en belangen. Ook onderzoeken we met elkaar hoe dit vorm gegeven kan worden. U vindt Igluu op de eerste verdieping van rijksmonument de Lichttoren, in het hart van de Eindhovense binnenstad. Honderd jaar geleden door Philips gebouwd, ingezet als gloeilampenfabriek en later het hoofdkantoor van de lichtdivisie. Igluu is eenvoudig bereikbaar. In vijf minuten loopt u van of naar het centraal station, de bus stopt voor de deur, uw fiets staat overdekt en bewaakt. Uw auto staat in één van de openbare parkeergarages in het centrum. P1-Mathildelaan (ruim duizend plaatsen) vind u aan de overkant van de straat. Een dagkaart is met korting bij Igluu te verkrijgen voor 12,50 exclusief btw.

5 Aanmelden (maximaal 150 deelnemers) Al met al belooft het dus een inspirerend symposium te worden. Wij adviseren u om snel in te schrijven want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijven kunt u kosteloos doen via Bij inschrijving kunt u aangeven welke inspiratiesessies uw voorkeur hebben. Wij proberen iedereen zoveel mogelijk in te delen bij de voorkeuren die zijn opgegeven. Vier weken voor aanvang sturen wij u een herinnering en het definitieve programma. Contact De organisatie van het congres ligt in handen het Elkerliek ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis. Projectmatig worden wij ondersteund door Twynstra Gudde adviseurs en managers. Zij zijn uw contactpersoon ten aanzien van dit symposium. Voor vragen kunt u dan ook contact opnemen met Maret van der Wees (adviseur bij Twynstra Gudde) via mts@tg.nl of Verhindering Indien u onverwachts verhinderd bent, kunt u zich altijd laten vervangen door een collega. Annulering horen wij graag zo snel mogelijk, en uiterlijk 6 weken voor aanvang zodat wij andere geïnteresseerden nog de mogelijkheid kunnen bieden om deel te nemen aan dit symposium. Over de sprekers patiënt dan aan de beurt? Moet een donor familie zijn of mag de Charles Groenhuijsen buurman (1954) ook? werkt Kan vanuit ik niet Nederland ergens een (Hilversum) nier kopen? de Zijn VS er (Washington inderdaad DC) als schrijver, columnist, alleen maar consultant voordelen en spreker. aan zo n Hij transplantatie? is al 35 jaar actief in de journalistiek waarbij hij brede ervaring op heeft gebouwd bij geschreven media (ANP, Volkskrant, Vrij Na Nederland). grote donorshow Ook werkte heeft hij 23 bijna jaar iedereen bij publieke wel eens omroep iets over als presentator (Nova, niertransplantatie NPS), als correspondent, gehoord. verslaggever In deze sessie en wordt presentator kort op bij een de NOS. rij gezet hoe niertransplantatie werkt. Ook hoort u wat voor Midas Dekkers (1946) verschillende is een bioloog vormen schrijver van niertransplantatie van fictie en non-fictie er zijn en voor of kinderen patiënt en volwassenen. Als altijd bioloog een paar is Dekkers jaar op bekend de wachtlijst door zijn moet. scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Mede dankzij Sessie zijn 6. Samenwerken, schrijfstijl kennen hoe zijn doe boeken je dat veel echt? herdrukken. Dekkers staat ook bekend Door om zijn mevrouw vaak tegendraadse drs. P.P. Nelissen en controversiële zorggroepmanager meningen Catharina over onderwerpen als Ziekenhuis bestialiteit, en kinderen heer krijgen drs. J.W.C. en sporten. Voerman van Twynstra Gudde Stijn Konings (1963) Om is na optimale zijn opleiding kwaliteit Geneeskunde van nierzorg opgeleid te kunnen tot blijven internist leveren aan het in St. Elisabeth Ziekenhuis de in toekomst Tilburg. Aansluitend is samenwerking besloot binnen, hij zich tussen nog te organisaties specialiseren en in tot de nefroloog aan het regio Maastricht essentieel. UMC+. Dit Sinds besef 2002 dringt is hij langzamerhand werkzaam als internist-nefroloog alle lagen van in het Catharina Ziekenhuis. organisaties en bij professionals door. Samenwerken is nodig, maar niet vanzelfsprekend. Samenwerken is immers best ingewikkeld. Hier heeft hij speciale In deze aandacht sessie kijken voor cardiovasculaire we met elkaar wat aandoeningen er nodig is voor bij een patiënten met chronische nierinsufficiëntie. succesvolle samenwerking Hij houdt zich rondom bezig met nierziekten zelfmanagement en hoe we en daarbij thuisbehandeling recht van patiënten doen aan die ieders nierfunctievervangende behoeften en belangen. therapie Ook krijgen. onderzoeken Een derde aandachtspunt we met is het elkaar gebruik hoe van dit vorm peritoneaal gegeven dialyse kan worden. bij behandeling van chronisch hartfalen uur Samenvatting van de dag door de heer C.J.H. Groenhuijsen Janneke Bresser (1971) werkte tot haar 39ste als juridisch administratief medewerkster bij ASML. uur Door nierfalen Afsluiting kwam door zij in de 2009 heer in de J. van WAO de terecht, Molengraft zij dialyseerde en bestuurders toen al in het Catharina Ziekenhuis. Elkerliek ziekenhuis In 2010 kreeg en zij Catharina een nier van Ziekenhuis haar moeder die in juni 2014 weer is verwijderd. Na haar transplantatie besloot zij vrijwilligerswerk te gaan doen uur voor de Nierstichting Borrel en is ze secretaris bij de lokale nierpatiëntenvereniging. Inmiddels doet Janneke thuis hemodialyse. Janneke staat positief in het leven en haar 18:30 motto uur is dan ook: waar Diner voor een wil genodigden is, is een weg. (tot uur)

6 Liffert Vogt (1975) is als internist-nefroloog werkzaam in het AMC te Amsterdam. Naast zijn klinische werkzaamheden verricht hij wetenschappelijk onderzoek naar de rol van keukenzout en het functioneren van het vaatstelsel en de nieren. In 2008 is hij gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op de rol van keukenzout in de behandeling van chronisch nierfalen. Ray Krediet (1945) werd in 1978 als internist-nefroloog geregistreerd en is sindsdien werkzaam in het Academisch Medisch Centrum bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1979 het eerste peritoneale dialyse programma in Nederland begon. Sindsdien was hij uitgebreid betrokken bij de verdere ontwikkeling van deze vorm van zelfdialyse. In 1993 was hij een van de oprichters van de Nederlandse studie naar de adequaatheid van dialyse (NECOSAD) en als gevolg hiervan lukte het om de Europese Registratie van Niervervangende behandeling vanuit Londen naar Amsterdam te verplaatsen. Hij heeft meer dan 500 wetenschappelijke publicaties geschreven, meerdere awards ontvangen en was (co)promotor van 28 proefschriften over peritoneale dialyse. Christopher Susanto (1970) is na zijn opleiding geneeskunde opgeleid tot internist en later nefroloog in het VUMC. Nadat hij ervaring had opgedaan in onder andere het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en het Slotervaart Ziekenhuis, kwam hij in 2008 naar het Elkerliek, waar hij als internist en nefroloog werkt. Zijn aandachtsgebieden zijn interne geneeskunde, nefrologie, nierziekte, nierfunctievervangende behandelingen (dialyse en transplantatie). Specifiek richt hij zich op o.a. hypertensie en vasculitis en is momenteel bezig met het optimaliseren van de zorg voor ouderen met een chronische nierschade. Ook doet hij onderzoek naar de relatie van bepaalde persoonlijkheidstypen met chronische nierschade. Jeroen Kooman (1966) is werkzaam als internist-nefroloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. In 2012 is hij benoemd tot hoogleraar. Zijn researchinteresses omvatten de klinische effecten van nierfunctievervangende therapieën, en de effecten van nierfalen op verschillende orgaansystemen van het lichaam. Tevens is hij betrokken bij verschillende innovatieve ontwikkelingen binnen de dialysetherapie. Albert-Jan Aarnoudse patiënt (1977) dan volgde aan de zijn beurt? opleiding Moet Geneeskunde een donor familie in het zijn ErasmusMC of mag de in Rotterdam. Na zijn buurman studie ook? heeft Kan hij een ik niet promotieonderzoek ergens een nier kopen? gedaan Zijn naar er inderdaad genetische (erfelijke) alleen gevoeligheid maar voordelen bijwerkingen aan zo n transplantatie? van bepaalde medicijnen. In die tijd heeft hij ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gewerkt. Na zijn promotieonderzoek Na is de hij grote gestart donorshow met de opleiding heeft bijna tot internist. iedereen Sinds wel eens mei 2013 iets over werkt hij in het Catharina Ziekenhuis. niertransplantatie Daar is hij gehoord. samen met In deze zijn collega s sessie wordt verantwoordelijk kort op een voor de zorg van mensen rij gezet met nierziekten hoe niertransplantatie en dialysepatiënten. werkt. Ook hoort u wat voor verschillende vormen van niertransplantatie er zijn en of de patiënt Paula Nelissen (1966) altijd is zorggroepmanager een paar jaar op de van wachtlijst het Catharina moet. ziekenhuis en tactisch manager van nierziekten in het Elkerliek ziekenhuis. Na haar studie Gezondheidswetenschappen Sessie 6. Samenwerken, is Paula in diverse hoe doe ziekenhuizen je dat echt? werkzaam geweest op de vakgebieden Door bedrijfskunde mevrouw drs. en P.P. kwaliteit. Nelissen De zorggroepmanager bevindt zich in een Catharina grote transitiefase en Paula Ziekenhuis heeft als en visie de heer dat samen drs. J.W.C. en verbinden Voerman van het Twynstra toekomstperspectief Gudde kunnen bieden met als kracht innovatie en authentiek leiderschap. Om optimale kwaliteit van nierzorg te kunnen blijven leveren in Joost Voerman (1969) de toekomst is een ervaren is samenwerking procesbegeleider binnen, op tussen het gebied organisaties van en in de samenwerking, besluitvorming regio essentieel. en leiderschap. Dit besef dringt Joost langzamerhand is van mening in dat alle geen lagen enkele van organisatie de vraagstukken organisaties van en deze bij professionals tijd alleen kan door. oplossen. Samenwerken Transparante is nodig, maar besluitvorming en niet oorspronkelijk vanzelfsprekend. leiderschap Samenwerken zijn voor is hem immers belangrijke best ingewikkeld. voorwaarden voor succesvol samenwerken. In deze sessie kijken we met elkaar wat er nodig is voor een succesvolle samenwerking rondom nierziekten en hoe we daarbij Joost van de Molengraft recht doen (1948) aan is een ieders gepensioneerde behoeften en leerkracht belangen. van Ook het onderzoeken speciaal basisonderwijs. Door we met sarcoïdose elkaar hoe zijn dit de vorm darmen gegeven en nieren kan van worden. Joost aangetast. Hij heeft 3,5 jaar gedialyseerd en is begin 2008 getransplanteerd (een postmortale nier) In 2005 uur is hij bestuurslid Samenvatting geworden van van de de dag Nierpatiëntenvereniging door de heer C.J.H. Groenhuijsen Catharina Ziekenhuis / Elkerliek ziekenhuis. Als voorzitter streeft hij ernaar om samen met beide afdelingen uur zich zo Afsluiting goed mogelijk door in de te heer zetten J. van voor de Molengraft nierpatiënten en die bestuurders aan beide ziekenhuizen verbonden Elkerliek zijn. ziekenhuis en Catharina Ziekenhuis uur Borrel 18:30 uur Diner voor genodigden (tot uur)

7 Locatie symposium: Igluu Eindhoven Lichttoren BJ Eindhoven Contactinformatie: Catharina Ziekenhuis Michelangelolaan EJ Eindhoven Tel Elkerliek Wesselmanlaan HA Helmond Tel

Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis

Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis Inwendige geneeskunde Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Deze folder is een gezamenlijke uitgave van het Catharina Ziekenhuis en het Elkerliek

Nadere informatie

Regionale Nierpatiëntenvereniging NefroN

Regionale Nierpatiëntenvereniging NefroN Inwendige geneeskunde Regionale Nierpatiëntenvereniging NefroN www.catharinaziekenhuis.nl Deze folder is een gezamenlijke uitgave van het Catharina Ziekenhuis en het Elkerliek ziekenhuis. Patiëntenvoorlichting:

Nadere informatie

Oorzaken nierfalen De meest voorkomende bekende oorzaken van nierfalen zijn diabetes,

Oorzaken nierfalen De meest voorkomende bekende oorzaken van nierfalen zijn diabetes, Factsheet Nieren en nierschade deel 6 Nierfalen en nierfunctievervangende behandeling Nieren spelen een cruciale rol in het lichaam. Wanneer de nieren nauwelijks nog werken, minder dan 15%, is er sprake

Nadere informatie

Nierfalen en behandeling

Nierfalen en behandeling Factsheet Nieren en nierschade deel 6 Nierfalen en behandeling Nieren spelen een cruciale rol in het lichaam. Wanneer de nieren nauwelijks nog werken, minder dan 15%, is er sprake van nierfalen. Nierfalen

Nadere informatie

Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis

Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis Inwendige geneeskunde Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INW009 / Nierpatiëntenvereniging

Nadere informatie

Predialyse Polikliniek

Predialyse Polikliniek Predialyse Polikliniek H15.012-01 Inleiding Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw nieren minder goed werken. De arts heeft u daarom doorgestuurd naar de Predialyse Polikliniek. In deze

Nadere informatie

Interne Geneeskunde. Predialyse polikliniek

Interne Geneeskunde. Predialyse polikliniek Interne Geneeskunde Predialyse polikliniek Interne Geneeskunde U bent verwezen naar de predialyse polikliniek omdat de functie van uw nieren verstoord is en nierfunctievervangende behandeling in de toekomst

Nadere informatie

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade Factsheet Nieren en nierschade deel 5 Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van

Nadere informatie

De Prédialyse poli. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

De Prédialyse poli. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden De Prédialyse poli Informatie voor patiënten F0888-2130 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis Uitnodiging Symposium Kinderallergologie Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Geachte collega, Kinderartsen, dermatologen, KNO-artsen en diëtisten

Nadere informatie

Behandelwijzer dialyse

Behandelwijzer dialyse Behandelwijzer dialyse Afdeling dialyse mca.nl Eigendom van: Naam:... Adres:... Postcode:... Plaats:... Telefoonnummer:... Als u dit boekje vindt, dan verzoeken wij u dringend om contact op te nemen met

Nadere informatie

Wie werken op de Predialyse poli?

Wie werken op de Predialyse poli? De Prédialyse poli U bent door de medische specialist verwezen naar de Prédialyse poli van HMC (Haaglanden Medisch Centrum). Zowel in HMC Antoniushove als in HMC Westeinde is er een Prédialyse poli. De

Nadere informatie

Sohal Ismail. Thuisvoorlichting zorgt voor een toename in kennis, communicatie en het aantal nierdonaties bij leven

Sohal Ismail. Thuisvoorlichting zorgt voor een toename in kennis, communicatie en het aantal nierdonaties bij leven Sohal Ismail Thuisvoorlichting zorgt voor een toename in kennis, communicatie en het aantal nierdonaties bij leven Nierziekten, en nu? Nierfalen Jaarlijks 2000 patiënten Dialyse Transplantatie Voorheen

Nadere informatie

Uitnodiging Workshop Nefrologie Papendal 28 e editie

Uitnodiging Workshop Nefrologie Papendal 28 e editie Uitnodiging Workshop Nefrologie Papendal 28 e editie Woensdag 13 en donderdag 14 december 2017 Congrescentrum Papendal Papendallaan 3 6816 VD Arnhem Programma: Woensdag 13 december 2017 08.45-09.30 Inschrijving

Nadere informatie

nierfalen in leven. Als dialysepatiënten ophouden met functioneren van de nieren.

nierfalen in leven. Als dialysepatiënten ophouden met functioneren van de nieren. Factsheet Nieren en nierschade deel 8 Dialyse Transplantatie is vaak de beste behandeling bij nierfalen, maar dit is medisch gezien niet altijd mogelijk en niet voor iedereen wenselijk. Dialyse is dan

Nadere informatie

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Nierpatiënten Perspectief online is een internetpanel voor mensen met een nierziekte*, naasten van nierpatiënten en nierdonoren. Zij kunnen via

Nadere informatie

Chronische nierschade: hoe vaak, stadia en risico s

Chronische nierschade: hoe vaak, stadia en risico s Factsheet Nieren en nierschade deel 3 Nierschade vraagt om continue alertheid en aandacht van de behandelaar Nierfunctie en eiwitverlies: voorspellers van complicaties Chronische nierschade: hoe vaak,

Nadere informatie

Sprekers en voorzitters: 8 e Groninger Stollingssymposium 26 mei 2011. Veneuze trombose

Sprekers en voorzitters: 8 e Groninger Stollingssymposium 26 mei 2011. Veneuze trombose 8 e Groninger Stollingssymposium 26 mei 2011 Veneuze trombose Veneuze trombose Tijdens deze alweer achtste editie van het Groninger Stollingssymposium staat de alledaagse aandoening veneuze trombo-embolie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nierfalenpoli Martini Niercentrum. Nierfalenpoli Martini Niercentrum

Patiënteninformatie. Nierfalenpoli Martini Niercentrum. Nierfalenpoli Martini Niercentrum Patiënteninformatie Nierfalenpoli Martini Niercentrum Nierfalenpoli Martini Niercentrum 1 Nierfalenpoli Martini Niercentrum Martini Niercentrum, route 0.8 Telefoon (050) 524 5460 Algemeen Neemt u bij

Nadere informatie

Dialyse Er bestaan twee vormen van dialyse, te weten hemodialyse (HD) en peritoneaal dialyse (PD).

Dialyse Er bestaan twee vormen van dialyse, te weten hemodialyse (HD) en peritoneaal dialyse (PD). Dialyseafdeling Inleiding Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek ziekenhuis, is een samenwerkingsverband tussen het Elkerliek ziekenhuis en het Catharinaziekenhuis. In het centrum werken dialyseverpleegkundigen

Nadere informatie

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling

Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling DIALYSE Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling BEHANDELING Predialyse Informatie over chronische nierschade en de keuzemogelijkheden van behandeling In

Nadere informatie

De predialyse fase. Interne Geneeskunde/Nefrologie

De predialyse fase. Interne Geneeskunde/Nefrologie De predialyse fase Interne Geneeskunde/Nefrologie Inleiding De nieren verwijderen alle schadelijke afvalstoffen uit het bloed en laten de gezonde stoffen zitten. Ze zorgen dat het lichaam niet vergiftigd

Nadere informatie

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg 2016-2018 De master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg De zorg heeft initiatiefnemers en leiders in kwaliteit en veiligheid van zorg nodig.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nierfalenpolikliniek. Informatie over de nierfalenpolikliniek terTER_

Patiënteninformatie. Nierfalenpolikliniek. Informatie over de nierfalenpolikliniek terTER_ Patiënteninformatie Nierfalenpolikliniek Informatie over de nierfalenpolikliniek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Nierfalenpolikliniek 4 Doel van de nierfalenpolikliniek 5 Zorgverleners tijdens

Nadere informatie

DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE

DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE Samenvatting Opdrachtnemer: Hans Mak Instituut Uitgevoerd door: Gezonde Nieren B.V. Opdrachtgever: Nierstichting Nederland Het volledige rapport is op te vragen

Nadere informatie

Stadia chronische nierschade

Stadia chronische nierschade Factsheet Nieren en nierschade deel 3 Nierschade vraagt om continue alertheid en aandacht van de behandelaar Nierfunctie en eiwitverlies: voorspellers van complicaties Stadia chronische nierschade Nierschade

Nadere informatie

Minisymposium Zorg voor de patient met een nierziekte: het perspectief in Nederland in 2016

Minisymposium Zorg voor de patient met een nierziekte: het perspectief in Nederland in 2016 Minisymposium Zorg voor de patient met een nierziekte: het perspectief in Nederland in 2016 Perspectief vanuit de arts Willem Jan Bos, internist nefroloog Woensdag 9 maart 2016 Heden en Verleden 1,6 miljoen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen PATIËNTEN INFORMATIE Chronische nierschade en nierfalen Inhoud Waarom deze folder?... 3 Waar zitten de nieren en hoe zien ze eruit?... 3 Wat doen de nieren?... 4 Wat is chronische nierschade?... 4 Wat

Nadere informatie

Nierfalen. Uw voorbereiding op niervervangende therapie.

Nierfalen. Uw voorbereiding op niervervangende therapie. Nierfalen Uw voorbereiding op niervervangende therapie www.nwz.nl Inhoud Bezoek van medisch maatschappelijk werker 3 Wat is de polikliniek nierfalen? 3 Waarom is de polikliniek nierfalen belangrijk? 4

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij patiënten met eindstadium nierfalen. Noordwest Ziekenhuis

Palliatieve zorg bij patiënten met eindstadium nierfalen. Noordwest Ziekenhuis Palliatieve zorg bij patiënten met eindstadium nierfalen Gideon Verhave Internist-nefroloog Marianne Komen Dialyseverpleegkundige Noordwest Ziekenhuis Leerdoelen Welke behandel(on)mogelijkheden zijn er

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde. Afdeling Dialyse. www.catharinaziekenhuis.nl

Inwendige geneeskunde. Afdeling Dialyse. www.catharinaziekenhuis.nl Inwendige geneeskunde Afdeling Dialyse www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Dialyse... 4 Hemodialyse (HD)... 4 Peritoneaal Dialyse (PD)... 4 Het dialyseteam... 4 De specialisten (nefrologen) en arts-assistenten...

Nadere informatie

3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement

3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement 3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement Om zicht te krijgen in de behoeften van nierpatiënten ten aanzien van zelfmanagement is een enquête uitgezet via NP Online. Dit is een online patiëntenpanel

Nadere informatie

Opleidingseisen en herregistratievoorwaarden voor de differentiatie Nefrologie binnen de Interne Geneeskunde

Opleidingseisen en herregistratievoorwaarden voor de differentiatie Nefrologie binnen de Interne Geneeskunde Opleidingseisen en herregistratievoorwaarden voor de differentiatie Nefrologie binnen de Interne Geneeskunde 1. Definitie van de differentiatie De differentiatie Nefrologie is het onderdeel van de Interne

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Polikliniek nierfalen

Interne Geneeskunde Nefrologie. Polikliniek nierfalen Interne Geneeskunde Nefrologie Polikliniek nierfalen Interne Geneeskunde Nefrologie Polikliniek nierfalen 1 Polikliniek nierfalen 2 Interne Geneeskunde Nefrologie Polikliniek nierfalen U bent verwezen

Nadere informatie

Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor?

Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor? S Y M P O S I U M 19 november 2015, 11.45 17.00 uur Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Paviljoen Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor? Dit symposium wordt georganiseerd door het Kenniscentrum

Nadere informatie

Informatie. Dialyseafdeling

Informatie. Dialyseafdeling Informatie Dialyseafdeling Inleiding Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek is een samenwerkingsverband tussen het Elkerliek en het Catharina ziekenhuis. In het centrum werken dialyseverpleegkundigen

Nadere informatie

de nieren Tessa van de Weijer April 2015

de nieren Tessa van de Weijer April 2015 de nieren Tessa van de Weijer April 2015 0 Inhoudsopgave hoofdstuk: bladzijde: Inleiding 2 1. Wat zijn je nieren en hoe werken ze? 3 2. Nierziekte of nierfalen 5 3. Niertransplantatie 7 4. Nierdialyse

Nadere informatie

Medisch maatschappelijk werk Praktische regelingen en vergoedingsmogelijkheden voor nierpatiënten

Medisch maatschappelijk werk Praktische regelingen en vergoedingsmogelijkheden voor nierpatiënten Medisch maatschappelijk werk Praktische regelingen en vergoedingsmogelijkheden voor nierpatiënten U heeft gehoord dat uw nieren niet goed meer functioneren en dat u zich moet voorbereiden op een nierfunctievervangende

Nadere informatie

Laat nierpatienten overleven.

Laat nierpatienten overleven. Laat nierpatienten overleven. Alles op alles, zodat nierpatiënten zoals Fabian in leven blijven en ook écht blijven leven! Dia l yse is zwaar. De gedachte da t Dirk dit straks ook moet doormaken, maakt

Nadere informatie

nefrologie - endocrinologie informatiebrochure Predialyse

nefrologie - endocrinologie informatiebrochure Predialyse nefrologie - endocrinologie informatiebrochure Predialyse Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorwoord 4 3. Wat is predialyse? 4 4. Wat doet het predialyseteam? 5 5. Waar moet u op letten? 7 6. Contactgegevens

Nadere informatie

Welkom. Namen presentatoren

Welkom. Namen presentatoren Welkom Namen presentatoren Programma Behandeling en preventie van chronische nierschade door dr. Andrea Kramer, internist-nefroloog Dialyse als nierfunctievervangende behandeling door dr. Akin Özyilmaz,

Nadere informatie

Dienst Nefrologie-Dialyse VOORSTELLING VAN DE DIENST

Dienst Nefrologie-Dialyse VOORSTELLING VAN DE DIENST Dienst Nefrologie-Dialyse VOORSTELLING VAN DE DIENST 2 INLEIDING INLEIDING De nieren zijn vitale organen die instaan voor verschillende functies in het organisme: zij verwijderen overtollig water en afvalstoffen

Nadere informatie

Interne Geneeskunde. De Dialyseafdeling UMCG

Interne Geneeskunde. De Dialyseafdeling UMCG Interne Geneeskunde De Dialyseafdeling UMCG Interne Geneeskunde Deze folder geeft u praktische informatie over behandeling op de dialyseafdeling. De informatie is bedoeld voor patienten maar ook voor

Nadere informatie

Predialyse. Afdeling dialyse

Predialyse. Afdeling dialyse Predialyse Afdeling dialyse In deze brochure informeren we u over wat er allemaal gaat gebeuren in de predialysefase. U leest in deze brochure over: wat predialyse is wat u ervan merkt als uw nierfunctie

Nadere informatie

Niercentrum en Dialyse

Niercentrum en Dialyse Niercentrum en Dialyse Niercentrum Locatie Hoorn/Enkhuizen Het Niercentrum van het Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn, staat voor het bieden van totale zorg op het gebied van nierfunctievervangende therapie.

Nadere informatie

Symposium Patiëntveiligheid en Medische technologie

Symposium Patiëntveiligheid en Medische technologie Uitnodiging en programma Symposium Patiëntveiligheid en Medische technologie Datum: donderdag 27 november 2014 Tijdstip: 12.00-18.00 uur Locatie: Domus Medica, Mercatorlaan 1200, 3528 BL Utrecht Universitair

Nadere informatie

Behandelwijzer Dialyse.

Behandelwijzer Dialyse. Behandelwijzer Dialyse www.nwz.nl Eigendom van Naam Adres Postcode Plaats Telefoonnummer Als u dit boekje vindt, dan verzoeken wij u dringend om contact op te nemen met de eigenaar. 2 Inhoud 1. Belangrijke

Nadere informatie

Multidisciplinaire Nierfalen Polikliniek (MNP)

Multidisciplinaire Nierfalen Polikliniek (MNP) Inwendige geneeskunde Multidisciplinaire Nierfalen Polikliniek (MNP) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INW008 / Multidisciplinaire Nierfalen

Nadere informatie

Uitnodiging Workshop Nefrologie Papendal 28 e editie

Uitnodiging Workshop Nefrologie Papendal 28 e editie Uitnodiging Workshop Nefrologie Papendal 28 e editie Woensdag 13 en donderdag 14 december 2017 Congrescentrum Papendal Papendallaan 3 6816 VD Arnhem Sponsoren 28 e Workshop Nefrologie Papendal Brons Zilver

Nadere informatie

Niertransplantatie. Patiënteninformatie. 1. Algemene informatie over de mogelijkheden

Niertransplantatie. Patiënteninformatie. 1. Algemene informatie over de mogelijkheden Niertransplantatie 1. Algemene informatie over de mogelijkheden Volgens uw nefroloog is een niertransplantatie mogelijk als behandeling voor uw nierziekte. Een niertransplantatie is altijd een ingrijpende

Nadere informatie

De pré-dialyse polikliniek

De pré-dialyse polikliniek De pré-dialyse polikliniek Deze informatie is speciaal bedoeld voor mensen die in aanmerking komen voor een nierfunctievervangende behandeling. Door uw behandelend internist-nefroloog is vastgesteld dat

Nadere informatie

Inleiding. Dr. Stas, nefroloog

Inleiding. Dr. Stas, nefroloog Wereldnierdag 2015 Inleiding Dr. Stas, nefroloog 2 Programma 19h05-19h25: Een jonge mama aan de dialyse, een getuigenis. (Annemie Reeckmans) 19h25-19h50: Leven met een nierziekte in Vlaanderen: We staan

Nadere informatie

KLINIEK SINT-JAN VZW. Dienst Nierziekten KLINIEK SINT-JAN KLINIEK SINT-JAN. ezondheid in hartje Brussel

KLINIEK SINT-JAN VZW. Dienst Nierziekten KLINIEK SINT-JAN KLINIEK SINT-JAN. ezondheid in hartje Brussel KLINIEK SINT-JAN VZW Dienst Nierziekten NIERZIEKTEN DIENST ezondheid in hartje Brussel KLINIEK SINT-JAN KLINIEK SINT-JAN Wie zijn we? Via deze informatiebrochure willen we u graag laten kennis maken met

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--nefrologie-bijzondere-criteria---MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--nefrologie-bijzondere-criteria---MB doc 4 DECEMBER 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere erkenningscriteria voor de geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de nefrologie, alsook van de stagemeesters

Nadere informatie

Bootcongres Wetenschappelijke voorjaarsvergadering Nederlandse Transplantatie Vereniging

Bootcongres Wetenschappelijke voorjaarsvergadering Nederlandse Transplantatie Vereniging Bootcongres 2017 Wetenschappelijke voorjaarsvergadering Nederlandse Transplantatie Vereniging programma patiëntenverenigingen donderdag 9 maart 2017 Theaterhotel Figi te Zeist georganiseerd in samenwerking

Nadere informatie

Samenvatting voor de niet medisch onderlegde lezer

Samenvatting voor de niet medisch onderlegde lezer Etnische verschillen in overleving bij dialysepatiënten in Europa. De rol van demografische, klinische en psychosociale factoren. Nieren hebben de belangrijke taak om afvalproducten en vocht uit het lichaam

Nadere informatie

Uitnodiging Workshop Nierziekten Papendal

Uitnodiging Workshop Nierziekten Papendal Uitnodiging Workshop Nierziekten Papendal 29 e editie Woensdag 12 en donderdag 13 december 2018 Congrescentrum Papendal Papendallaan 3 6816 VD Arnhem Programma: Woensdag 12 december 2018 08.45-09.30 Inschrijving

Nadere informatie

Korsakov Symposium. Wat we doen en wellicht niet mag dilemma s bij de zorg aan mensen met het syndroom van korsakov UITNODIGING

Korsakov Symposium. Wat we doen en wellicht niet mag dilemma s bij de zorg aan mensen met het syndroom van korsakov UITNODIGING Korsakov Symposium UITNODIGING 19 april 2018 09.30-16.00 uur Orpheus in Apeldoorn Wat we doen en wellicht niet mag dilemma s bij de zorg aan mensen met het syndroom van korsakov Atlant organiseert een

Nadere informatie

Implementatie van het convenant: hoe doe je dat. Datum: woensdag 27 november 2013 Tijdstip: 12.00-17.30 uur Locatie: UMC Utrecht, Groene collegezaal

Implementatie van het convenant: hoe doe je dat. Datum: woensdag 27 november 2013 Tijdstip: 12.00-17.30 uur Locatie: UMC Utrecht, Groene collegezaal Uitnodiging middagsymposium Patiëntveiligheid en Medische Technologie Implementatie van het convenant: hoe doe je dat Datum: woensdag 27 november 2013 Tijdstip: 12.00-17.30 uur Locatie: UMC Utrecht, Groene

Nadere informatie

H Niertransplantatie

H Niertransplantatie H.40044.1017 Niertransplantatie 2 Algemene informatie Deze folder is ontwikkeld om u te informeren over niertransplantatie. Het is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met de arts en verpleegkundige,

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

Verantwoord voorschrijven is een kunst

Verantwoord voorschrijven is een kunst Nascholing Dinsdag 21 Oktober 2014 te Amsterdam Omschrijving Verpleegkundig specialisten en physician assistants hebben sinds 1 januari 2012 wettelijke voorschrijfbevoegdheid en men schrijft dan ook op

Nadere informatie

Uitnodiging en programma

Uitnodiging en programma Uitnodiging en programma XIV e Almelose Symposium Diabetische Voet 28 en 29 januari 2014 Thema: effectieve behandeling van de diabetische voet ZGT, uw vertrouwde ziekenhuis in Almelo en Hengelo Pagina

Nadere informatie

De immunologie van de allergologie

De immunologie van de allergologie 5e Symposium Kinderallergologie De immunologie van de allergologie Vrijdag 5 april 2019 Locatie Inn Style Maarssen Geachte collega s, Dit jaar een feestelijk symposium! Het 1e lustrum voor het landelijke

Nadere informatie

Predialysebegeleiding: de multidisciplinaire approach

Predialysebegeleiding: de multidisciplinaire approach Predialysebegeleiding: de multidisciplinaire approach Prof. Dr. K Claes Katrien Dierickx Eveline Hallez - Natalie Maerten & multidisciplinair predialyseteam Zorgprogramma met 2 pijlers Gestructureerd &

Nadere informatie

Renine De dialyseafdeling registreert zijn patiënten bij Registratie Nierfunctievervanging Nederland: Renine.

Renine De dialyseafdeling registreert zijn patiënten bij Registratie Nierfunctievervanging Nederland: Renine. Opvraag kwaliteitsindicatoren zorgverzekeraar UVIT aan dialysecentra MGG ziekenhuizen. April 211 F. Frerichs, internist/nefroloog G. Reinder, afdelingshoofd dialyse Inleiding: Onderstaande gegevens zijn

Nadere informatie

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Uitnodiging Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Aan de slag! Kwaliteitsinstrumenten in de Palliatieve Zorg Platform Palliatieve zorg provincie

Nadere informatie

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Julius Academy Uitnodiging voor het congres COPD Ketenzorg 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Samen sterk voor COPD Op veel verschillende manieren trachten professionals, managers,

Nadere informatie

nefrologie - endocrinologie - diabetologie informatiebrochure Predialyse

nefrologie - endocrinologie - diabetologie informatiebrochure Predialyse nefrologie - endocrinologie - diabetologie informatiebrochure Predialyse Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorwoord 4 3. Wat is predialyse? 4 4. Wat doet het predialyseteam? 5 5. Waar moet u op letten?

Nadere informatie

- PERSBERICHT - NIERSTICHTING WERKT AAN WERELDWIJDE DOORBRAAK MET DRAAGBARE KUNSTNIER

- PERSBERICHT - NIERSTICHTING WERKT AAN WERELDWIJDE DOORBRAAK MET DRAAGBARE KUNSTNIER - PERSBERICHT - NIERSTICHTING WERKT AAN WERELDWIJDE DOORBRAAK MET DRAAGBARE KUNSTNIER Bussum, 14 juni 2013 - De Nierstichting forceert met de ontwikkeling van de draagbare kunstnier een internationale

Nadere informatie

Geen keurslijf, maar ruimte voor eigen keuzes. 2e Cardiovasculair Risicomanagement Congres. De nieuwe multidisciplinaire richtlijn

Geen keurslijf, maar ruimte voor eigen keuzes. 2e Cardiovasculair Risicomanagement Congres. De nieuwe multidisciplinaire richtlijn 2e Cardiovasculair Risicomanagement Congres De nieuwe multidisciplinaire richtlijn Woensdag 20 juni 2012, ReeHorst te Ede Geen keurslijf, maar ruimte voor eigen keuzes Platform Uitnodiging Geachte collega,

Nadere informatie

Predialyse spreekuur

Predialyse spreekuur Predialyse spreekuur Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een predialyse spreekuur? 3. Met wie heeft u een gesprek? 3.1 Internist-nefroloog 3.2 Dialyseverpleegkundige 3.3 Maatschappelijk werker 3.4 Diëtist 3.5

Nadere informatie

DIENST Nefrologie-Dialyse DIENST NEFROLOGIE- DIALYSE

DIENST Nefrologie-Dialyse DIENST NEFROLOGIE- DIALYSE DIENST Nefrologie-Dialyse DIENST NEFROLOGIE- DIALYSE 2 INLEIDING INLEIDING 3 INLEIDING De nieren zijn vitale organen die verschillende functies hebben in ons lichaam: zij verwijderen overtollig water en

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

Congres Zorg ICT op vrijdag 28 november 2014. Congres Zorg ICT. De rol van de patiënt in het EPD. Vrijdag 28 november 2014 Hotel Mitland Utrecht

Congres Zorg ICT op vrijdag 28 november 2014. Congres Zorg ICT. De rol van de patiënt in het EPD. Vrijdag 28 november 2014 Hotel Mitland Utrecht Congres Zorg ICT op vrijdag 28 november 2014 Congres Zorg ICT De rol van de patiënt in het EPD Vrijdag 28 november 2014 Hotel Mitland Utrecht Ervaringen met diverse systemen om patiënten optimaal te laten

Nadere informatie

Dialyseafdeling; Hemodialyse

Dialyseafdeling; Hemodialyse Dialyseafdeling; Hemodialyse In deze folder leest u informatie over de dialyseafdeling van het. De afdeling De dialyseafdeling heeft drie locaties: Haarlem- Zuid Hoofddorp Velsen- Noord In Haarlem-Zuid

Nadere informatie

Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees

Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees Professor dr. A van der Heide Dr. L van Zuylen Drs. E Geijteman Professor dr. E van Leeuwen Dr. W Dekkers Dr. M Dees Professor dr. Zuurmond Dr. R Perez Drs. B Huisman Medicatiemanagement in de laatste

Nadere informatie

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Afdeling dialyse Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Algemene informatie over de nieren blz. 3 Verschijnselen bij nierziekten blz. 4 Nierfunctievervangende behandeling

Nadere informatie

Handreiking Dialyse en Agressie

Handreiking Dialyse en Agressie Handreiking Dialyse en Agressie De aanpak van agressie en geweld binnen de Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra staat bekend onder de naam: Veiligezorg. Agressie en geweld kennen veel vormen en

Nadere informatie

ZOMERCURSUS. bedrijfs- en verzekeringsartsen. Woensdag 31 augustus t/m vrijdag 2 september 2016. bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde

ZOMERCURSUS. bedrijfs- en verzekeringsartsen. Woensdag 31 augustus t/m vrijdag 2 september 2016. bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde ZOMERCURSUS bedrijfs- en verzekeringsartsen Woensdag 31 augustus t/m vrijdag 2 september 2016 bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de SGBO op woensdag 31

Nadere informatie

Conservatieve behandeling

Conservatieve behandeling PATIËNTEN INFORMATIE Conservatieve behandeling bij nierfalen Inhoud Waarom deze folder?... 3 Inleiding... 3 Wel of niet starten met een nierfunctievervangende behandeling?... 4 Waarom kiezen voor conservatieve

Nadere informatie

St. Antonius Dialysecentrum. Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel

St. Antonius Dialysecentrum. Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel St. Antonius Dialysecentrum Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel In het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein, kunnen dialysepatiënten al jaren terecht in het Dialysecentrum. Per jaar komen hier

Nadere informatie

Gezonde Nieren. Triple Aim Congres. Almere, 21 juni Concept en Business Case Shared Savings. Chris Hagen, nefroloog, Meander MC Amersfoort

Gezonde Nieren. Triple Aim Congres. Almere, 21 juni Concept en Business Case Shared Savings. Chris Hagen, nefroloog, Meander MC Amersfoort Gezonde Nieren Concept en Business Case Shared Savings Chris Hagen, nefroloog, Meander MC Amersfoort Triple Aim Congres Almere, 21 juni 2016 Zorgconcept Gezonde Nieren 2 Stadiëring nierschade Stadium egfr

Nadere informatie

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen zorgwijzer 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Toen mijn vriendin

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

Differentiatie - Nefrologie

Differentiatie - Nefrologie Differentiatie - Nefrologie Dit is de afdeling, dit zijn de patiënten Het aandachtsgebied Nefrologie is het onderdeel van de Interne Geneeskunde dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van

Nadere informatie

De nierfalenkliniek CIRC. Informatie voor de patiënt

De nierfalenkliniek CIRC. Informatie voor de patiënt Nierfalenkliniek Centre de l Insuffisance Rénale Chronique Kidney Failure Center De nierfalenkliniek CIRC Informatie voor de patiënt 2 INLEIDING INLEIDING 3 INHOUD Inleiding 2 Ons team 4 De nierfalenraadpleging

Nadere informatie

Wanneer komt u in aanmerking voor niertransplantatie

Wanneer komt u in aanmerking voor niertransplantatie Deze brochure is bedoeld voor mensen die nadenken over niertransplantatie en zich afvragen of ze in aanmerking kunnen komen voor het ontvangen van een nier. Niertransplantatie is mogelijk in alle academische

Nadere informatie

Welkom op de afdeling peritoneaal dialyse

Welkom op de afdeling peritoneaal dialyse Welkom op de afdeling peritoneaal dialyse Welkom op de dialyseafdeling van ziekenhuis Zorgsaam te Terneuzen. U of uw familielid zal nu of in de nabije toekomst peritoneaal dialyse behandelingen ondergaan.

Nadere informatie

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Vrijdagen 31 oktober, 7 & 14 November 2014 Utrecht (Hotel NH Utrecht) Doelgroepen leergang:

Nadere informatie

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Programma Inleiding Inleefoefening zelfmanagement met nabespreking Rol patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013 Uitnodiging Annemieke Wagemans, arts verstandelijk gehandicapten bij Maasveld, een van de werkstichtingen van Koraal Groep, promoveert op 28 november aanstaande op het onderwerp Medische beslissingen rond

Nadere informatie

Actueel Informatie over het belang van het actuele medicatieoverzicht uit Therapy

Actueel Informatie over het belang van het actuele medicatieoverzicht uit Therapy Patiënteninformatie Actueel medicatieoverzicht Dialyse Informatie over het belang van het actuele medicatieoverzicht uit Therapy Actueel medicatie-overzicht Dialyse Informatie over het belang van het

Nadere informatie

De rol van de AIOS in patiëntveiligheid en kwaliteit: verwonder & verbeter

De rol van de AIOS in patiëntveiligheid en kwaliteit: verwonder & verbeter Workshop LOIG 22-01-2015 De rol van de AIOS in patiëntveiligheid en kwaliteit: verwonder & verbeter O.l.v: Dr. C. Konings, opleider Catharina ziekenhuis Eindhoven J. Voogt, PhD-student Universitair Medisch

Nadere informatie

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur Media (e)en zorg De media is niet meer weg te denken in de gezondheidszorg. Lees de afgelopen maanden de kranten er maar eens op na en je vindt uiteenlopende berichtgeving over zorggerelateerde onderwerpen.

Nadere informatie

Programma 9.30 uur Inloop en registratie. Workshops Je lichaam in balans (LB)

Programma 9.30 uur Inloop en registratie. Workshops Je lichaam in balans (LB) WETENSCHAPSDAG 2018 De Wetenschapsdag is een dag voor zorgprofessionals, patiënten, onderzoekers en belangstellenden, georganiseerd door NierNieuws, de NVN, de Nierstichting, de Nederlandse Federatie voor

Nadere informatie

KOLFF 100 Congres Vrijdag 30 september 2011. Leidse Schouwburg te Leiden

KOLFF 100 Congres Vrijdag 30 september 2011. Leidse Schouwburg te Leiden KOLFF 100 Congres Vrijdag 30 september 2011 Leidse Schouwburg te Leiden The main aim of my endeavours has always been to restore people to an enjoyable existence ~ W.J. Kolff (1911-2009) ~ vader van de

Nadere informatie

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk TRANSCARE-pijn www.transcare.nl Transcare-pijn en de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion organiseren een Symposium Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

Praktische aspecten en nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van cystenieren

Praktische aspecten en nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van cystenieren Praktische aspecten en nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van cystenieren Ron Gansevoort, internist-nefroloog Themadag Nierpatiënten Vereniging Nederland September 2013 Harderwijk Cystenieren (ADPKD)

Nadere informatie

St. Antonius Dialysecentrum. Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel

St. Antonius Dialysecentrum. Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel St. Antonius Dialysecentrum Uw dialysecentrum in Nieuwegein en Tiel In het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein kunnen dialysepatiënten al jaren terecht in het Dialysecentrum. Per jaar komen hier zo n 100

Nadere informatie