De huizen van TomWood - Beurs van Libramont 2011 Demonstraties van de mogelijkheden van bouwen met hout

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De huizen van TomWood - Beurs van Libramont 2011 Demonstraties van de mogelijkheden van bouwen met hout"

Transcriptie

1 PERSDOSSIER: De huizen van TomWood - Beurs van Libramont 2011 Demonstraties van de mogelijkheden van bouwen met hout Inhoud Inleiding Welke zijn de voordelen van een houten huis?... 2 A. Hout is een gezond, aangenaam, milieuvriendelijk en vernieuwbaar materiaal B. Hout is een natuurlijk thermisch isolerend middel... 3 C. Hout is een ademend materiaal... 3 D. Hout is stevig en duurzaam... 3 E. Hout maakt architecturale vrijheid mogelijk... 4 F. Hout is geschikt voor alle terreinen... 4 G. Bouwen met hout gaat snel De huizen van TomWood: technische details Technische doorsnede De bouw van houten woningen met hoge energieprestaties Over de groep Thomas & Piron Contactgegevens en meer info... 9

2 Inleiding Dit jaar legt de beurs van Libramont het accent op het bos. Meer dan een derde van het grondgebied in Wallonië, zo'n hectare, bestaat uit bossen. Elk jaar worden bij ons ongeveer 3,8 miljoen vierkante meter bos omgehakt. Het equivalent wordt daarna opnieuw aangeplant met het oog op een duurzaam beheer van onze bossen. Aangezien hout op zich een economisch goed is, bestaat er een groot potentieel wat de valorisatie ervan betreft. Een belangrijke afzetmarkt voor ons Waals hout ligt onder meer in de bouw van houten woningen. De houtskeletbouw stond enkele jaren geleden nog in zijn kinderschoenen maar is tegenwoordig goed voor ongeveer 15% van de nieuw gebouwde woningen. Houten huizen bieden dan ook tal van voordelen, onder meer wat energie betreft. 1. Welke zijn de voordelen van een houten huis? Er zijn steeds meer kandidaat-bouwers die voor hout kiezen omdat ze de talrijke voordelen van dat materiaal aantrekkelijk vinden. We sommen er hieronder enkele op. A. Hout is een gezond, aangenaam, milieuvriendelijk en vernieuwbaar materiaal. Hout is een gezond materiaal dat geen stof, statische elektriciteit, gas of radioactiviteit vrijgeeft. Hout is warm en voelt aangenaam aan. Hout is een levend materiaal. Het biedt een grote diversiteit aan kleuren en structuren. Aangezien hout tijdens de hele groeiperiode CO 2 opslaat, is het ook milieuvriendelijk. Één m³ hout slaat gedurende zijn levensduur een ton aan CO 2 op. Door koolstofgas om te zetten in zuurstof zorgt hout ervoor dat wij kunnen ademen. Bovendien draagt het zo bij aan de strijd tegen het broeikaseffect. Een houtskeletwoning van 100m² bewoonbare oppervlakte heeft gedurende zijn levensduur 32 ton aan CO 2 opgeslagen. Hout is vernieuwbaar. Bijna alle bossen in Europa worden duurzaam geëxploiteerd en beheerd (FSC en PEFC)* 1. Voor elke omgehakte boom worden 1,02 bomen heraangeplant. Dit gecertificeerde beheer helpt om de houtreserve onuitputtelijk te maken. De bewerking van hout vereist 6 tot 9 keer minder energie dan klassieke materialen. Hout is recycleerbaar, het gebruik ervan maakt het mogelijk om de fossiele voorraden te behouden. *

3 B. Hout is een natuurlijk thermisch isolerend middel Hout is 350 keer meer isolerend dan staal en 12 keer meer isolerend dan beton. In combinatie met een degelijke isolatie zorgt het voor een constante temperatuur en vermindert het het verwarmingsverbruik. Dankzij hout winnen we aan comfort terwijl we toch besparen. In een houten constructie zijn er nagenoeg geen thermische bruggen. C. Hout is een ademend materiaal In een houten huis verhinderen de muren op natuurlijke wijze de opstapeling van vocht. Door de specifieke celstructuur absorbeert het hout de damp en de vochtigheid uit de lucht en geeft die opnieuw vrij. Dat bevordert op natuurlijke wijze een gezonde en warme atmosfeer. D. Hout is stevig en duurzaam Hout is bestand tegen de tijd. In Azië (China, Japan,...) bestaan er volledig houten constructies van meer dan duizend jaar oud. Dichter bij huis is er de stad Venetië die rust op een waar woud aan houten pijlers. Talrijke bruggen, havens, vlonders en andere constructies bewijzen overal ter wereld dat hout een stevig materiaal is dat zelfs bestand is tegen een a priori vijandige omgeving. De kwaliteit van de vezelachtige structuur van hout geeft het materiaal een uitzonderlijke natuurlijke kracht. Hout is, bij gelijk gewicht, 30% meer isolerend dan staal en 6 keer steviger dan gewapend beton. Zolang de regels voor selectie, plaatsing en onderhoud worden gerespecteerd, zijn houten constructies uiterst stevig en duurzaam.

4 E. Hout maakt architecturale vrijheid mogelijk Hout maakt een architecturale flexibiliteit en een vrije expressie mogelijk. Allerhande vormen en stijlen zijn denkbaar. Houtskeletbouw is soepel en modulair. Deze kan gemakkelijk evolueren in functie van de noden van het gezin. De aanvoer van houten materialen via bestaande constructies is veel gemakkelijker dan in geval men met zware materialen werkt. De muren zijn minder dik maar zorgen toch voor dezelfde stevigheid en isolatie. Hout is geschikt voor alle architecturen en woonvormen. F. Hout is geschikt voor alle terreinen Hout is 4 keer minder zwaar dan beton. Het kan gemakkelijk aangepast worden aan talrijke moeilijke configuraties en vereist een lager draagvermogen dan zware constructies vereisen. Hout is gemakkelijker te transporteren dan beton, steen of baksteen, in het bijzonder bij een moeilijk en veranderlijk reliëf. G. Bouwen met hout gaat snel Het bouwen van een houtskeletwoning gaat snel. De elementen kunnen worden vervaardigd in tegen het weer beschutte werkplaatsen. Het werk dat daar wordt uitgevoerd, is nauwkeurig, snel, georganiseerd en van hoge kwaliteit. Met dit type bouw is geen droogtijd nodig, meteen na het voltooien van de werken kan het gebouw worden gebruikt. Deze laatste factor, in combinatie met een kortere globale uitvoeringstermijn, reduceert aanzienlijk de financiële risico's van een "dubbele huur". Meer informatie over TomWood:

5 2. De huizen van TomWood: technische details Wat de buitenwanden betreft, wordt een dragende structuur opgetrokken in hout via een geraamte dat bestaat uit horizontale en verticale elementen in behandeld vurenhout. Tussen de elementen neemt een laag isolatie in glaswol alle beschikbare ruimte in. Een wind- en waterdicht paneel wordt op de buitenkant van het geraamte aangebracht. Aan de binnenkant volgt een luchtdicht paneel. Deze bestanddelen zorgen voor een verregaande thermische en akoestische isolatie. Een tegenwand van balken in vurenhout wordt aan de binnenkant geplaatst tegen de dragende structuur. Daar kunnen dan de elektrische leidingen en diverse buizen worden aangebracht. De beschikbare lege ruimte wordt gevuld met glaswol. Zo wordt de thermische en akoestische isolatie nog versterkt. Aan de binnenkant wordt een gipsplaat geplaatst. Een afwerking in baksteen behoort tot de ruime waaier mogelijkheden. Ook andere materialen of combinaties van materialen zijn mogelijk voor de afwerking (crepi, houten bekleding, natuursteen,...). De binnenwanden worden vervaardigd met een lattenstructuur van vurenhout. De buitenzijden zijn in gipsplaat. Aan de binnenkant wordt tussen de stijlen een isolatie met glaswol aangebracht.

6 3. Technische doorsnede 1 Zware betonnen blokken 2 Cementeren 3 Dubbele laag coaltar 4 Afvoerende mechanische bescherming 5 Afdichtingsmembraan 6 Holle vloerplaat in gewapend beton 7 Open voeg voor ventilatie 8 Bekleding met baksteen - Crepi - Houten bekleding 9 Geventileerde spouw 10 Regenpaneel 11 Geraamte 12 Isolatie 13 Luchtdicht paneel 14 Keper 15 Isolatie 16 Gipsplaat

7 4. De bouw van houten woningen met hoge energieprestaties Hout is op zich al een thermisch isolerend materiaal, dat bovendien ook natuurlijk en gezond is. Dankzij zijn karakteristieken, zorgt het voor een goede thermische isolatie en hoge energieprestaties. Globaal niveau thermische isolatie van de woning, coëfficiënt K. Voor het Waalse Gewest K max. 45 Woningen TomWood K max. 30 Buitenmuren. Coëfficiënt thermische overdracht. Coëfficiënt U Voor het Waalse Gewest U max. 0,4 W/m² K Woningen Tomwood U max. 0,2 W/m² K De woningen van TomWood bieden betere energieprestaties dan deze vereist door het Waalse Gewest en maken het mogelijk om uw energieverbruik te reduceren. De houtskeletwoningen van TomWood zijn milieuvriendelijk en dragen bij tot de vermindering van de broeikasgassen.

8 5. Over de groep Thomas & Piron Met de bouw van meer dan 500 woningen en meer dan 300 appartementen per jaar staan Thomas & Piron aan de kop van de markt voor de woningbouw in Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg. Thomas & Piron is ook erg actief in de bouw van rusthuizen, kantoren, handelsruimtes en dienstgebouwen. De onderneming beschikt ook over een internationale en een renovatieafdeling. Thomas & Piron zijn al 35 jaar actief. Dankzij de unieke ervaring van hun ploegen, heeft Thomas & Piron een bijzondere knowhow opgebouwd voor complexe en belangrijke bouwwerken. De onderneming draagt erkenningsklasse 8 (de hoogste in België) en is actief betrokken bij het welslagen van omvangrijke projecten (scholen, ziekenhuizen, administratieve gebouwen,...). Dankzij de gedegen organisatie van de onderneming is de groep Thomas & Piron competitief wat betreft termijnen, prijzen en de optimale kwaliteit als een van de prioriteiten. Kortom, Thomas & Piron staat voor: - Meer an 1500 professionele medewerkers - De bouw van meer dan 500 woningen en meer dan 300 appartementen elk jaar - Meer dan 35 jaar ervaring TomWood Tot op heden vormde de traditionele bouw het "credo" van de groep, maar Thomas & Piron kon niet ongevoelig blijven voor de belangen van wie omwille van een wetenschappelijke, ecologische of filosofische overtuiging voorstander is van hout. Als marktleider moest Thomas & Piron wil ingaan op de verlangens van deze nieuwe categorie kandidaat-bouwers. Daarom werd het merk TomWood opgericht.

9 6. Contactgegevens en meer info U vindt alle persinformatie (teksten, foto's, logo's, enz.) over de houten woningen van Tom Wood op de perssite van Thomas & Piron. Gelieve voor meer informatie contact te willen opnemen met: Contactgegevens pers: Advanced Fair Marie-Catherine le Hardy Rue du Collège St-Michel 11 B-1150 Brussel mclh@advancedfair.com Tel.: Gegevens TomWood TomWood La Besace,14 B-6852 Our (Paliseul) Tel.: +32 (0) Fax: +32 (0) Web:

HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID

HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID 2 4 3 1 5 6 TECHNISCHE VOORDELEN dr. ir. Kurt De Proft, houtskeletbouwspecialist bij het Technisch Centrum der Houtnijverheid: Houtskeletbouw wordt gekenmerkt door een grote

Nadere informatie

CLT Cross Laminated Timber

CLT Cross Laminated Timber CLT Cross Laminated Timber Cross laminated timber CLT is een houtbouwproduct wat opgebouwd wordt uit kruislings verlijmde éénlaagsplaten. Deze platen hebben een maximale grootte van 2,95 x 16 meter. De

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT 2 4 3 1 5 6 METEN IS WETEN De eigenaar van de houtskeletbouwwoning waarvan wij het grondplan afbeelden wilde de exacte akoestische prestaties van zijn woning kennen en

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW KIEZEN VOOR HSB

HOUTSKELET BOUW KIEZEN VOOR HSB HOUTSKELET BOUW KIEZEN VOOR HSB 2 4 3 1 5 6 E Guy De Muelenaere, milieu- en energieadviseur bij Fedustria v.z.w. vertelt de ervaring van een gezin dat zijn gasverbruik nauwkeurig bijgehouden heeft. Deze

Nadere informatie

5. Producteigenschappen

5. Producteigenschappen 84 5. Producteigenschappen 5.1 Blokken en lateien 5.1.1 Blokken Cellenbetonblokken behoren tot de categorie van zeer lichte en extra lichte betonsoorten, volgens de norm NBN B 21-002: Metselstenen Specificaties

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW ENERGIEZUINIG BOUWEN

HOUTSKELET BOUW ENERGIEZUINIG BOUWEN HOUTSKELET BOUW ENERGIEZUINIG BOUWEN 2 4 3 1 5 6 EEN PASSIEVE WOONTOREN IN HOUTSKELETBOUW Voor de opwaardering van een verwaarloosde wijk aan de rand van een spoorwegterrein realiseerde de Brusselse gemeente

Nadere informatie

De zekere oplossing voor binnenisolatie: schimmelvrij, ecologisch en hygiënisch

De zekere oplossing voor binnenisolatie: schimmelvrij, ecologisch en hygiënisch FOAMGLAS De zekere oplossing voor binnenisolatie: schimmelvrij, ecologisch en hygiënisch Waarom aan de binnenkant isoleren? Binnenisolatie verbetert de energieprestaties van historische gebouwen en van

Nadere informatie

Luchtdichtheid bij houtbouw. arch. Piet Kerckhof Aché Ligno Architecten

Luchtdichtheid bij houtbouw. arch. Piet Kerckhof Aché Ligno Architecten Luchtdichtheid bij houtbouw arch. Piet Kerckhof Aché Ligno Architecten Agenda 1. Luchtdichtheid 3. Andere houtbouwmethodes 4. Gevelbekleding 1. Luchtdichtheid Verliezen via K-15 (PHP) K-30 (LEW) K-45 (max.)

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma Pamaflex bouwelementen, ontwikkeld door Alpha Beton, houdt in het bijzonder rekening

Nadere informatie

ISOLATIE. En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032)

ISOLATIE. En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032) ISOLATIE En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. DE ALTERNATIEVE OPLOSSING!VOOR SARKING R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032) Eenvoudig en snel te plaatsen

Nadere informatie

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN!

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! HET HITTESCHILD ALUTHERMO, HET HITTESCHILD is een dun, reflecterend isolatiemateriaal met uitzonderlijke eigenschappen die een zeer eenvoudige plaatsing mogelijk maken. Het product

Nadere informatie

a. Het enige houtconstructiesysteem waarmee hoogbouw (tot 9 verdiepingen) mogelijk is

a. Het enige houtconstructiesysteem waarmee hoogbouw (tot 9 verdiepingen) mogelijk is CLT IS HET IDEALE BOUWMATERIAAL VOOR GEBOUWEN MET MEERDERE VERDIEPINGEN TimberTeam bouwt gebouwen van meerdere verdiepingen met behulp van panelen in kruiselings verlijmd meerlagig massief hout. Hun bestemming

Nadere informatie

Supafil Efficiënt energiebesparing inblazen

Supafil Efficiënt energiebesparing inblazen Isolatie 11/2009 Supafil Efficiënt energiebesparing inblazen Inblaaswol voor het na-isoleren van spouwmuren Inblaaswol voor het na-isoleren van spouwmuren Knauf Insulation heeft een unieke inblaaswol voor

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

6IWc Volbouw 1. Deel 2: Volbouw

6IWc Volbouw 1. Deel 2: Volbouw 6IWc Volbouw 1 Inleiding Deel 2: Volbouw Er zijn verschillende manieren voor het bouwen van een passief huis. Een van die technieken is de volbouw techniek. Het wordt ook wel soms de traditionele manier

Nadere informatie

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst.

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst. Wat is buitenmuurisolatie? De meeste woningen, gebouwd voor 1960, hebben geen spouwmuren, maar volle muren. In deze gevallen is een spouwmuurisolatie geen optie en moet u kiezen voor de isolatie van buitenmuren

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW AANPASSING EN UITBREIDING

HOUTSKELET BOUW AANPASSING EN UITBREIDING HOUTSKELET BOUW AANPASSING EN UITBREIDING 2 4 3 1 5 6 TRENDWATCHER DOROTHY MINGNEAU VAN HET INNOVATIECENTRUM OPTIMO: We weten uit onderzoek dat stads- en dorpskernen opnieuw aan populariteit winnen. Twee

Nadere informatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. Gevel. isolatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. Gevel. isolatie Gevel isolatie PIF isolatiefolie toegepast in een gevelconstructie ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning en het is ook

Nadere informatie

van krachtig isolatiemateriaal

van krachtig isolatiemateriaal Een compleet gamma van krachtig isolatiemateriaal BENELUX 5B rue Saint Roch B - 5640 BIESME Tel.: 0032 (0)71 741 610 Fax: 0032 (0)71 741 710 www.ati-isol.com info@ ati-isol.com www.ati-isol.com Impression

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW SNEL EN SCHOON

HOUTSKELET BOUW SNEL EN SCHOON HOUTSKELET BOUW SNEL EN SCHOON 2 4 3 1 5 6 OPWAARDERING OP GROTE SCHAAL Huisvestingsmaatschappij HEEMwonen beheert in het Nederlandse Kerkrade een wijk van 153 sociale eengezinswoningen uit de jaren 1970.

Nadere informatie

SPUITKURK. Heidelaan Zelzate Tel: 0472/

SPUITKURK. Heidelaan Zelzate Tel: 0472/ SPUITKURK Heidelaan 61 9060 Zelzate Tel: 0472/ 33 85 42 email: namira@elfinastyle.be www.elfinastyle.be Liquid-Kurk spuitkurk is akoestisch isolerend, dampopen, waterdicht en brandwerend multi-toepasbaar

Nadere informatie

CLT, EEN IDEAAL BOUWMATERIAAL VOOR VERKAVELINGEN EN ECOBUURTEN. 1. Profiteer van ons persoonlijk advies voor de ontwikkeling van uw project

CLT, EEN IDEAAL BOUWMATERIAAL VOOR VERKAVELINGEN EN ECOBUURTEN. 1. Profiteer van ons persoonlijk advies voor de ontwikkeling van uw project CLT, EEN IDEAAL BOUWMATERIAAL VOOR VERKAVELINGEN EN ECOBUURTEN TimberTeam realiseert voor rekening van eigenaars of vastgoedontwikkelaars de aanleg van verkavelingen en ecobuurten. TimberTeam kan ook de

Nadere informatie

Constructiedetails: Bouwknopen

Constructiedetails: Bouwknopen Constructiedetails: Bouwknopen Joachim Coopman en Devin De Brabander 1 Vastgoed-Landmeten Constructies 1 Bouwheer: Architect: Kassymo nv Zeedijk, Nieuwpoort Bert Janssens Oudburg 30B, Gent Aannemingsbedrijf:

Nadere informatie

PLANTDESIGN: DENK ECO, PLANT EEN GROENGEVEL

PLANTDESIGN: DENK ECO, PLANT EEN GROENGEVEL PLANTDESIGN: DENK ECO, PLANT EEN GROENGEVEL U hoeft geen tuin te bezitten om in het groen te wonen. Zelfs midden in de stad kan u het groen en gezond houden dankzij een verticale tuin of groenmuur. Kiezen

Nadere informatie

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1 JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen Inhoud 1. 1 ste constructiedetail... 2 2. 2 de constructiedetail... 3 3. Beschrijving van de opbouw

Nadere informatie

42 nieuwbouwgids2012 _ ikgabouwen & renoveren. NIEUWBOUW / BOUWMETHODE Tekst: Eric Cloes

42 nieuwbouwgids2012 _ ikgabouwen & renoveren. NIEUWBOUW / BOUWMETHODE Tekst: Eric Cloes Tekst: Eric Cloes Jumatt Niet meteen kinderspel! Denkt u nog altijd dat het isoleren van de buitenmuren van een huis in hout neerkomt op het opvullen van het houtskelet met isolatie? Dan moet u dit artikel

Nadere informatie

VILLAS CONSTRUCTIE VAN SCHITTERENDE HUIZEN EN VILLA S IN CLT. 1. Een eenvoudig concept. Modulariteit in de tijd. 2. Een grote architecturale vrijheid

VILLAS CONSTRUCTIE VAN SCHITTERENDE HUIZEN EN VILLA S IN CLT. 1. Een eenvoudig concept. Modulariteit in de tijd. 2. Een grote architecturale vrijheid CONSTRUCTIE VAN SCHITTERENDE HUIZEN EN VILLA S IN CLT TimberTeam bouwt schitterende huizen en villa s met panelen in kruiselings verlijmd meerlagig massief hout. Deze woningen kunnen een klassieke architectuur

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

TWINSON BEST OF BOTH WORLDS

TWINSON BEST OF BOTH WORLDS Buitenmuurbekleding 2 / 3 TWINSON BEST OF BOTH WORLDS Welkom in de wereld van Twinson, een wereld waar natuur en technologie hand in hand gaan. Twinson is vervaardigd van hout en pvc. Door de voordelen

Nadere informatie

Van lage-energie tot en met passief zonder isolatiematerialen

Van lage-energie tot en met passief zonder isolatiematerialen + PASSIFBLOC Van lage-energie tot en met passief zonder isolatiematerialen U tot 0,11 W/m 2 K Super isolerend Stevig Luchtdicht Warmteregulerend Ademend Duurzaam en ecologisch Simpel. Zeker. Van lage-energie

Nadere informatie

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie.

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie. Na-isoleren Meer comfort met minder energie. Besparen met woningisolatie Volta Limburg, voelt altijd beter, een belofte die Volta Limburg betrouwbaar en innovatief waarmaakt in heel Limburg. 7 dagen per

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/10 Schoolgebouwen nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling 12 BOUWEN MET BAKSTEEN TECHNIek Baksteen de perfecte combinatie

Nadere informatie

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE Thermische isolatie oplossingen thermische isolatie muur en vloer PUR / PIR panelen TMS & SIS REVE TMS & SIS REVE muren comfort besparingen prestaties Een gebouw dat slecht of helemaal niet geïsoleerd

Nadere informatie

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN 2015 2016 Faculteit Natuur en Techniek CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN PROJECT CHOCOLATERIE WILLAERT BOUWHEER: FRANCIS WILLAERT ARCHITECT: CHARLOTTE PATTYN INE DECOCK GROEP 1F 0 DOCENT: DHR. GIJSEMANS Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.eu www.pamaflex.eu WINNER BELGIAN BUILDING AWARDS I 13 Het bereik van de elementen, ontwikkeld door

Nadere informatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie Spouwmuurisolatie Wilt u besparen op uw stookkosten maar heeft u geen groot budget voor gevelisolatie? Overweeg dan spouwmuurisolatie. U doet daarmee ook het milieu een groot plezier. Energie besparen

Nadere informatie

Onze innovatie, uw winst. AirDeck. maakt uw bouwproject zoveel lichter

Onze innovatie, uw winst. AirDeck. maakt uw bouwproject zoveel lichter Onze innovatie, uw winst AirDeck maakt uw bouwproject zoveel lichter een nieuw én innoverend bouwsysteem van Marmorith Betonindustrie AirDeck AirDeck, het nieuwe gepatenteerde vloersysteem zorgt voor een

Nadere informatie

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen Bouwdetails in de praktijk CeDuBo VDAB Hamme 1 oktober 2015 Geteste luchtdichtheid Silka kalkzandsteen Dragende Silka muur blokken of elementen Zeer kleine maattoleranties

Nadere informatie

WANDEN VOOR RESIDENTIËLE BOUWPROJECTEN

WANDEN VOOR RESIDENTIËLE BOUWPROJECTEN VERHEYEN BETON INFORMATIEBROCHURE WANDEN VOOR RESIDENTIËLE BOUWPROJECTEN Appartementsblokken, woningbouw, rusten verzorgingstehuizen,... Met twee types van dubbelzijdig afgewerkte betonwanden introduceert

Nadere informatie

Fermacork FC. www.matgreen.eu

Fermacork FC. www.matgreen.eu Augustus 0 FC Bouwplaat met verdunde randen, samengesteld uit een gipsplaat (80%), gerecycleerde cellulosevezels (0%) en een geëxpandeerde kurkplaat. Inleiding De lancering van de Fermacell-plaat met kurk

Nadere informatie

be.passive Brussel Passief 2015

be.passive Brussel Passief 2015 02 DEC JAN FEB 200 flash 08 focus 2 humor global view 6 perspectief 8 carte blanche 22 de missionnaris 2 woord en beeld 26 gedeelde architectuur 29 dossier 39 phpp 52 woning 59 renovatie 6 detail 69 tante

Nadere informatie

Een gebruiksvriendelijk energie-efficiënt gebouw ontwerpen

Een gebruiksvriendelijk energie-efficiënt gebouw ontwerpen Seminarie Duurzaam Bouwen : Een gebruiksvriendelijk energie-efficiënt gebouw ontwerpen 06 februari 2015 Leefmilieu Brussel EEN EENVOUDIG EN PERFORMANT GEBOUW Bouw van scholen met Passivhaus norm te Brussel

Nadere informatie

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!»

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» PERSCONFERENTIE 17 JANUARI 2007 Evelyne Huytebroeck Brusselse Minister van Leefmilieu en Energie Nieuwe Energiepremies 2007 «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» 1 Context

Nadere informatie

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2 Taak constructies Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave 1MAK a 2015-2 Bouwknoop 1 Het gaat om een bouwknoop omdat de verticale muur verbonden wordt met een hellend dak. Detailtekening

Nadere informatie

Geniet vandaag van de luiken van morgen

Geniet vandaag van de luiken van morgen Geniet vandaag van de luiken van morgen HOGE ISOLATIEWAARDE EPB * KOSTENBESPAREND * zendow kiuzo Ramen & deuren www.deceuninck.be www.deceuninck.nl Vergroot uw woonplezier Wat is belangrijk in uw huis?

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op houtenergie

Een nieuwe kijk op houtenergie Een nieuwe kijk op houtenergie HOUT EEN MODERNE ENERGIEBRON AUTHENTIEK EN TOEKOMSTGERICHT In Europa is hout de primaire bron van duurzame energie. Duizenden gezinnen hebben een houtkachel ter beschikking.

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Lange Leemstraat nummer 60 bus 3 bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.7.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 277

Nadere informatie

AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE

AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE 1.1. WAT IS CONTACTGELUIDISOLATIE? Zoals het woord aangeeft betreft dit een isolatie tegen contactgeluiden. Concreet worden maatregelen getroffen om onder

Nadere informatie

Ontdek het perfecte buitengevelisolatiesysteem met Powerwall.

Ontdek het perfecte buitengevelisolatiesysteem met Powerwall. Nieuw systeem Ontdek het perfecte buitengevelisolatiesysteem met Powerwall. Geschikt voor een waaier aan gevelafwerkingen. Studiebureau Omgeving-Mortsel Nieuw systeem Goed isoleren is belangrijk. Voor

Nadere informatie

BELGISCHE ISOLATIE VOOR MORGEN

BELGISCHE ISOLATIE VOOR MORGEN BELGISCHE ISOLATIE VOOR MORGEN KIERLOOS - BRANDVEILIG - VEELZIJDIG - BETROUWBAAR MEERWAARDE Wat is voor u belangrijk wanneer u isolatiemateriaal kiest? Goede isolatiewaarden? Een goede brandweerstand?

Nadere informatie

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs is een bouwmethode die al meer dan 10 jaar in Engeland wordt toegepast, waarbij hoge isolatiewaarden, een minimaal aantal aan koudebruggen

Nadere informatie

Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT

Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT Deze creatie van Mario Garzaniti is een ode aan beton en getuigt van geduld en liefde voor vakmanschap. De architect was ook goed omringd: de aannemer

Nadere informatie

Voorbeeld van een woning met meerdere vuurhaarden op één schouw. Openvuur (Engeland 14de eeuw)

Voorbeeld van een woning met meerdere vuurhaarden op één schouw. Openvuur (Engeland 14de eeuw) De schouw Geschiedenis Openvuur (Engeland 14de eeuw) Voorbeeld van een woning met meerdere vuurhaarden op één schouw. Geschiedenis In de plaats van een openvuur in de woonplaats => Gesloten kachel (vanaf

Nadere informatie

Newskrant oktober 2009

Newskrant oktober 2009 Newskrant oktober 2009 Geachte klant, Welkom op onze Newskrant van oktober 2009. INHOUD Lage energiewoningen moeten zich geen kachel ontzien Natuurlijke ventilatie Project in de kijker : "Hof ter Dampoort

Nadere informatie

Projectfiche R Cycl. Gekoppelde stalen hallen

Projectfiche R Cycl. Gekoppelde stalen hallen Projectfiche R Cycl Gekoppelde stalen hallen Voor recyclagecentrum RCYCL in Eupen bouwde Frisomat een dubbele stalen constructie. De grote Astra-hal is 25x61 meter, met een nok van 6 meter hoog en een

Nadere informatie

Bespreking twee constructiedetails: Bouwknopen

Bespreking twee constructiedetails: Bouwknopen Kirsty Gerin HoGent: Faculteit Natuur en Techniek 2015-2016 1MAK B1 Docent: Gijsemans Dirk CONSTRUCTIES I WONINGBOUW: Bespreking twee constructiedetails: Bouwknopen Naar ontwerp en plannen van ARCHITECT:

Nadere informatie

MEETSTAAT (00) ALGEMEEN (00)100 WERFINSTALATIE PM (00)200 PLAATSBESCRIJVING PF FF 1.00 IN/OUT (00)500 VEILIGHEID PF FF 1.00 (00) TOTAAL ALGEMEEN

MEETSTAAT (00) ALGEMEEN (00)100 WERFINSTALATIE PM (00)200 PLAATSBESCRIJVING PF FF 1.00 IN/OUT (00)500 VEILIGHEID PF FF 1.00 (00) TOTAAL ALGEMEEN MEETSTAAT (00) ALGEMEEN (00)100 WERFINSTALATIE PM (00)200 PLAATSBESCRIJVING PF FF 1.00 IN/OUT (00)500 VEILIGHEID PF FF 1.00 (00) TOTAAL ALGEMEEN (06) AFBRAAKWERKEN (06)100 DEINSTALLATIE (06)170 VOORBEREIDE

Nadere informatie

Irota, Fáy-landhuis: taxatie van bouwkundige staat.

Irota, Fáy-landhuis: taxatie van bouwkundige staat. Irota, Fáy-landhuis: taxatie van bouwkundige staat. ALGEMENE BESCHRIJVING: Het gebouw heeft een monumentaal karakter. Het is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het is een gedeeltelijk onderkelderd

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Gelijkheidstraat nummer 3 bus *1/01 bestemming appartement type - bouwjaar 1960 softwareversie 9.12.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www. foamglas.be FOAMGLAS Isoleer met visie voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 9 11 14 19 cm of 11,5 17,5 24

Nadere informatie

Ligna. Ramen en Deuren. Sapa Building System

Ligna. Ramen en Deuren. Sapa Building System Ligna Ramen en Deuren Sapa Building System ontwikkeling architect Luc Sijmons en Morti nv (Koen De Waele) Ligna is een thermisch onderbroken driekamersysteem voor optimaal isolerende aluminium ramen en

Nadere informatie

Ligna. Ramen en Deuren. Sapa Building System

Ligna. Ramen en Deuren. Sapa Building System Ligna Ramen en Deuren Sapa Building System Ligna is een thermisch onderbroken driekamersysteem voor optimaal isolerende aluminium ramen en deuren. De aluminium profielen hebben een uiterst slanke aanzichtbreedte

Nadere informatie

Prefabricatie. Geprefabriceerde 3D-modules. Seminarie Duurzame gebouwen. 27 april Béatrice VIVIEN en Laurent PILLAUD Virtuel Architecture

Prefabricatie. Geprefabriceerde 3D-modules. Seminarie Duurzame gebouwen. 27 april Béatrice VIVIEN en Laurent PILLAUD Virtuel Architecture Seminarie Duurzame gebouwen Prefabricatie 27 april 2018 Geprefabriceerde 3D-modules Twee projecten die stadswijken uit de jaren 1960 nieuw leven inblazen Béatrice VIVIEN en Laurent PILLAUD Virtuel Architecture

Nadere informatie

SAMEN IS ZOVEEL BETER!

SAMEN IS ZOVEEL BETER! SAMEN IS ZOVEEL BETER! HET HITTESCHILD INLEIDING Voor een goede thermische en akoestische isolatie moet je in principe verschillende lagen uit verschillende materialen, elk met zijn specifieke eigenschappen,

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW PRIJS EN WAARDE

HOUTSKELET BOUW PRIJS EN WAARDE HOUTSKELET BOUW PRIJS EN WAARDE 2 4 3 1 5 6 EEN NIEUW LEVEN VOOR EEN OUDE STRUCTUUR De Brusselse kantoorgebouwen uit de jaren 1970 zijn toe aan een grondige renovatie. Wanneer hun ligging niet meer aangepast

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW VOOR EEN BETER KLIMAAT

HOUTSKELET BOUW VOOR EEN BETER KLIMAAT HOUTSKELET BOUW VOOR EEN BETER KLIMAAT 2 4 3 1 5 6 IR. NELLE THYSEN, ONDERZOEKSTER BIJ HET TECHNISCH CENTRUM VAN DE HOUTNIJVERHEID De duurzaamheidscel van het TCHN heeft recent meer dan zestig studies

Nadere informatie

CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK

CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK Adres werf: Vaartstraat 22, 9870 Zulte 19 mei 2015 Sirien Keeta en Athina Themistocleous Bouwheer Architect Aannemer De heer en mevrouw Van Nevel Korterijksesteenweg 195 9800 Petegem-aan-de-Leie

Nadere informatie

Beton is een mengsel van grind, zand, cement en water. Gewapend beton is beton dat verstevigd is met ijzer.

Beton is een mengsel van grind, zand, cement en water. Gewapend beton is beton dat verstevigd is met ijzer. De ruwbouw is het geheel van funderingen, muren, balken, welfsels en dak. Een aannemer in bouwwerken voert de ruwbouw uit. Hij heeft gekwalificeerde vaklui als metselaars, betonbekisters en ijzervlechters

Nadere informatie

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer.

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer. voor het hele gebouw Na-isolatie van de zolderruimte van hellend dak van buitenaf houten draagvloer Platdakisolatie betonnen draagvloer Spouwmuurisolatie Begane grondvloer i s o l a t i e p l a t e n SPOUWISOLATIE

Nadere informatie

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze www.linden.be www.pamaflex.eu Warmte-/energiebalans bij conventionele bouwwijze 1. Verliezen door muren en vensters 2. Verliezen

Nadere informatie

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen Rapportage Energiebus BC Kleine Jan, Huizen Type woningen: 54 eengezinswoningen met een oppervlak van 100 m2. Bouwjaar: 1957 Op verzoek van: Bewonerscommissie Verhuurder: De Alliantie Datum bezoek: 21-6-2013

Nadere informatie

Technische Details. 1) Detail: muur met spouw - betonplaat op cellumat latei. www.cellumat.be. Binnenbepleistering. Blok CELLUMAT. Cellufor.

Technische Details. 1) Detail: muur met spouw - betonplaat op cellumat latei. www.cellumat.be. Binnenbepleistering. Blok CELLUMAT. Cellufor. 1) Detail: muur met spouw - betonplaat op cellumat latei Spouwanker type droge muur Mortel Samendrukbaar materiaal Chape en afwerking Slab waterkering Gevelmetselwerk Neopreen Betonvloer Thermische scheiding

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

Brandwerende roosters rond

Brandwerende roosters rond Brandwerende roosters rond GR1 / GR1K: Brandwerend ventilatierooster, voor plaatsing in wanden of deuren om brandvoortplanting tegen te gaan. Cirkelvormig doorkijk rooster afgewerkt met aluminium kragen.

Nadere informatie

FINEERHOUT UNIEK EN NATUURLIJK

FINEERHOUT UNIEK EN NATUURLIJK FINEERHOUT UNIEK EN NATUURLIJK 2 4 3 1 5 6 GEFINEERDE PRODUCTEN 9 Meubels krijgen persoonlijkheid dankzij het natuurproduct fineer. 10 Gefineerde vloeren hebben een prachtig gevarieerd uitzicht en voelen

Nadere informatie

FIRET ENERGY. BESCHERMING TEGEN BRAND, ZOWEL THUIS ALS OP HET WERK.

FIRET ENERGY. BESCHERMING TEGEN BRAND, ZOWEL THUIS ALS OP HET WERK. FIRET ENERGY. BESCHERMING TEGEN BRAND, ZOWEL THUIS ALS OP HET WERK. HET TIJDPERK VAN BRAND IS VOORBIJ. HET TIJDPERK VAN FIRET ENERGY IS AANGEBROKEN. De tijd van onverwachtse branden is voorgoed voorbij:

Nadere informatie

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN Roompot Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust Bouw uw droomhuis Elke woning weerspiegelt een geheel eigen karakter en persoonlijke smaak. Topcasco verwerkt

Nadere informatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw HSB* isolatie *Houtskeletbouw PIF isolatiefolie toegepast in houtbouwconstructies ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Jan van Nassaustraat nummer 56 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.9.0 berekende energiescore

Nadere informatie

Case study roof 11. vrijheid en sterke identiteit. Plaatsing in halfsteensverband. A r c h i t e c t : G i o v a n n i D e c l e r c q G e n t

Case study roof 11. vrijheid en sterke identiteit. Plaatsing in halfsteensverband. A r c h i t e c t : G i o v a n n i D e c l e r c q G e n t Case study roof 11 Alterna leien, creatieve vrijheid en sterke identiteit. Plaatsing in halfsteensverband PASSIEF HUIS - Mariakerke A r c h i t e c t : G i o v a n n i D e c l e r c q G e n t Strakke architectuur

Nadere informatie

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten Prefab licht beton Prefab licht beton Prefab licht betonnen gevel elementen PRINS gevel producten Thermodur en Prins Gevel Producten De economische oplossing voor uw creatieve vrijheid Thermodur gevel

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Terboekt nummer 64A bus BU01 bestemming appartement type - bouwjaar 1979 softwareversie 9.14.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 514 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

Alles over verbouwen en renoveren!

Alles over verbouwen en renoveren! 1. Algemeen Alles over verbouwen en renoveren! Belangrijkste functie van thermische isolatie is het beperken van het energieverbruik en de reductie van de CO 2 uitstoot (milieu). Voor het isoleren van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Stalenstraat nummer 261 bus 1 bestemming appartement type - bouwjaar 1957 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 662

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Roeselaarsestraat nummer 336 bus bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.13.7 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 613

Nadere informatie

Heeft luchtdicht bouwen wel zin? copyright: Innoceal bvba

Heeft luchtdicht bouwen wel zin? copyright: Innoceal bvba Heeft luchtdicht bouwen wel zin? HEEFT LUCHTDICHT BOUWEN WEL ZIN? WAAROM? - Europees streven naar energieneutrale gebouwen tegen 2020 - bouwregelgeving volgt en verlaagt gestaag het toegelaten E-peil -

Nadere informatie

Bouwen van handelsruimte + 4 appartementen

Bouwen van handelsruimte + 4 appartementen afvoeren worden door vals plafond onderstorten tot op bestaande fundering Bestaande kelder dubbele wandwapening 150/150/8/8 Muur waterdicht cementeren Bestaande kelder H = 212 wachtbuis diam.110-5 van

Nadere informatie

WALL MATERIAAL & VOORDELEN KLEUREN BEWERKING & VEILIGHEIDSMAATREGELEN TWINSON RECYCLING GARANTIE OPSLAG & TRANSPORT

WALL MATERIAAL & VOORDELEN KLEUREN BEWERKING & VEILIGHEIDSMAATREGELEN TWINSON RECYCLING GARANTIE OPSLAG & TRANSPORT ALGEMEEN MATERIAAL & VOORDELEN KLEUREN BEWERKING & VEILIGHEIDSMAATREGELEN TWINSON RECYCLING GARANTIE OPSLAG & TRANSPORT 23/03/2011 1.1. Materiaal & voordelen Best of both worlds: Welkom in de wereld van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Moorselestraat nummer 15 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.14.0 berekende energiescore

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Zorg ervoor dat u de instructies aandachtig leest en begrijpt alvorens met de installatie te beginnen. Simfofit moet steeds gebruikt worden met een gipskartonplaat van minstens

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat Vri jteken i ng sbed i ng De meeste maatregelen die opgenomen zijn op dit certificaat, zijn op dit moment kosteneffectief of kunnen dat worden binnen de geldigheidsduur van het certificaat. Mogelijk zijn

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Statiestraat_BE nummer 103 bus *3/1 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 839 De energiescore

Nadere informatie

INFORMATIE. Kluswijzer. Afdeling Woondiensten Balk, december 2009

INFORMATIE. Kluswijzer. Afdeling Woondiensten Balk, december 2009 INFORMATIE Kluswijzer Afdeling Woondiensten Balk, december 2009 Inhoud 1. INLEIDING 1. Inleiding 2. Tuin en erf.. 3. Gevel en dak.. 4. Woningindeling.... 5. Woninginrichting.. 6. Keuken.. 7. Sanitair en

Nadere informatie

Intelligent luchtdicht renoveren

Intelligent luchtdicht renoveren Isoleren voor morgen Geselecteerde merken voor een duurzame constructie Intelligent luchtdicht renoveren Belang van luchtdichtheid bij isolatie (niet enkele energieverlies, condens,...) Hoe luchtdicht

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Ijzerenwegstraat nummer 34 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1953 softwareversie 9.13.7 berekende energiescore

Nadere informatie

Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier. Grote debieten buitenlucht zorgen voor koeling. Intelligente sturing

Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier. Grote debieten buitenlucht zorgen voor koeling. Intelligente sturing NIEUW Ventilatieve koeling Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier Grote debieten buitenlucht zorgen voor koeling Intelligente sturing Geen kunstmatige ingrepen nodig (zoals airco)

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Oostrozebekestraat nummer 127 bus 0003 bestemming appartement type - bouwjaar 1993 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

Duurzaam, kostenbesparend en een hoog wooncomfort

Duurzaam, kostenbesparend en een hoog wooncomfort Duurzaam, kostenbesparend en een hoog wooncomfort De geschiedenis, ervaring en een hoogwaardige kwaliteit... Het CombiElement is een uniek, betaalbaar en kostenbesparend bouwsysteem op basis van natuurlijke

Nadere informatie