Fractie Heusden EEN p/a J.M.C.J.M. van den Dungen Mgr. van Kesselstraat AX VLIJMEN. Geachte mevrouw Van den Dungen,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fractie Heusden EEN p/a J.M.C.J.M. van den Dungen Mgr. van Kesselstraat 20 5251 AX VLIJMEN. Geachte mevrouw Van den Dungen,"

Transcriptie

1 Fractie Heusden EEN p/a J.M.C.J.M. van den Dungen Mgr. van Kesselstraat AX VLIJMEN Ons kenmerk: V BVPC Vermeld bij uw correspondentie altijd ons kenmerk! Uw brief van: 31 juli 2008 Behandeld door: W. Broeders Doorkiesnummer: (073) adres: Onderwerp: Vragen ex artikel 61 RvO Financiële gevolgen diftar Datum: 18 september 2008 Verz. Geachte mevrouw Van den Dungen, Postadres Gemeente Heusden Postbus AA Vlijmen Bezoekadressen Julianastraat 34 Vlijmen Raadhuisplein 16 Drunen Telefoon (073) Fax (073) Digitaal loket Op 31 juli 2008 ontvingen wij uw brief waarin u in het kader van artikel 61 RvO enkele vragen stelt over de financiële gevolgen van diftar. Op 8 augustus 2008 hebben wij u een brief gestuurd waarin wij aangaven uw brief niet tijdig inhoudelijk te kunnen beantwoorden. Uw vragen worden in deze brief inhoudelijk behandeld. Brabant Water verzorgt namens de gemeente Heusden de invordering van de afvalstoffenheffing bij onze inwoners. Bij de vaststelling van de tarieven is op verschillende manieren rekening gehouden met de variabele kosten, zijnde de kosten van ledigingen. Daarbij is bij sommige inwoners in eerste instantie geen rekening gehouden met de variabele kosten. De gemeente Heusden heeft direct gereageerd door middel van een brief. Wij vragen ons af of de voorschotten van Brabant Water naar aanleiding hiervan zijn aangepast? Wij verzoeken u aan te geven waarom Brabant Water in eerste instantie geen rekening heeft gehouden met de variabele kosten van inzameling. Daarnaast willen wij van u vernemen, indien de hoogte van de voorschotten is aangepast, hoe Brabant Water dit heeft gecommuniceerd en aangepast bij de inwoner. De containerbestanden worden door de Afvalstoffendienst s-hertogenbosch geleverd aan Brabant Water. Door een technische fout is het in eerste instantie niet gelukt de ledigingen over de maanden januari 2008 t/m maart 2008 voor de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg aan te leveren bij Brabant Water. Later is dit wel gelukt, echter toen was het te laat om deze bestanden nog mee te kunnen nemen bij de verwerking van de jaarafrekening voor de kernen Vlijmen, Haarsteeg en Nieuwkuijk. Deze Bankrelatie BNG Gemeente Heusden gebruikt uw persoonsgegevens uitsluitend voor het doel waartoe zij zijn verstrekt. Indien u daarover inhoudelijk meer wilt weten kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar van onze gemeente (Wet Bescherming Persoonsgegevens, artikel 33 en 34)

2 Pagina 2 van 6 ledigingen zijn dus inmiddels bij Brabant Water aangeleverd, maar moeten door Brabant Water nog in haar software-applicatie worden ingelezen. In de brief verstuurd met dagtekening 21 april 2008 aan de gebruikers in Vlijmen, Haarsteeg en Nieuwkuijk heeft Brabant Water aangekondigd dat de hoogte van het voorschot zal worden aangepast om te voorkomen dat de inwoners bij de volgende afrekening meer dan gemiddeld moeten betalen. Helaas is dit in eerste instantie alleen gebeurd voor de kern Vlijmen. De voorschotten van de kernen Haarsteeg en Nieuwkuijk worden in de maand september 2008 door Brabant Water aangepast. Bij de aanpassing van het voorschot is rekening gehouden met het aantal malen dat de containers ter lediging zijn aangeboden in de periode januari 2008 t/m maart Ter indicatie betreft het hier gemiddeld een bedrag van 50,-- op jaarbasis. Dit resulteerde in een gemiddelde aanpassing van het maandelijks voorschot met 4,17 voor de kern Vlijmen. Hoe houdt de gemeente Heusden controle op de invordering door Brabant Water? Om later teleurstellingen bij de definitieve afrekening te voorkomen willen wij dat er NU met de juiste voorschotten wordt gewerkt. Onze inwoners zetten zich in om afval beter te scheiden en daardoor afval te reduceren. Onjuiste voorschotten zullen leiden tot naheffing terwijl men dit niet verwacht en Diftar zal boosdoener zijn in de ogen van de inwoner en voor Heusden Een onaanvaardbaar. Wij verzoeken te controleren of de voorschotten die door Brabant Water worden geïncasseerd juist zijn. De gemeente ontvangt van Brabant Water afdrachten van de voorschotten, deze gaan vergezeld van voorschotlijsten. Aan de hand van deze totaallijsten worden de aantallen huishoudens gecontroleerd. Later wordt het totaal van deze afdrachten vergeleken met de opbrengst zoals die in de begroting voor dit product is opgenomen. De gemeente ontvangt tevens jaarlijks een accountantsverklaring met betrekking tot de afdrachten van Brabant Water. Verder vinden de volgende controles plaats: - registratie één- en meerpersoonshuishoudens in vergelijking met GBA (Gemeentelijke BasisAdministratie); - controle mutatieverwerkingen vanwege verhuizingen en overleden personen; - controle van weigeraars (mensen die wel willen betalen voor verbruik van water, maar niet de gemeentelijke heffingen), voor deze categorie wordt handmatig een aanslag opgelegd; - verwerking uitvallijsten n.a.v. inlezen ledigingenbestand; - wekelijks verwerken van plaatsingslijst containers voor nieuw te plaatsen containers en wisselingen van containers op verzoek van de inwoner.

3 Pagina 3 van 6 Is nu door Brabant Water bij ieder huishouden een voorschot ingehouden op basis van het gemiddelde tarief, zijnde 7 x 21,22 voor een meerpersoonshuishouden tot en met juli en 7 x 15,42 voor een eenpersoonshuishouden tot en met juli? Zo niet, hoe komt dit dan? In de regel wordt nu voor ieder huishouden een voorschot ingehouden op basis van het gemiddeld tarief, dus gebaseerd op het gemiddeld aantal ledigingen (17x REST en 9x GFT) afhankelijk van de persoonlijke situatie (één- of meerpersoonshuishouden) en type en soort containers (140 liter of 240 liter, GFT of REST). In de meeste gevallen betekent dit voor éénpersoonshuishoudens een voorschot van 15,42 per maand en voor meerpersoonshuishoudens een voorschot van 21,22 per maand. De hoogte van het voorschot is ook afhankelijk van de keuze van de inwoners om per kwartaal of per maand een voorschot te betalen. Daarnaast bestaat voor de inwoners de mogelijkheid om het voorschot zelf via internet aan te passen. Hierdoor kan de hoogte van het voorschotbedrag afwijken. Wij verzoeken u aan de inwoners nogmaals een duidelijke uitleg te geven omtrent het invorderen van afvalstoffenheffing. Daarbij zouden wij graag met name de volgende punten aan de orde zien: vaststelling van de hoogte van de aanslag, een eventuele nabetaling, het vastrecht en dat de heffingshoogte mede afhankelijk is van het aantal ledigingen. In het afvaloverzicht van 25 juli jl., dat de brief met de door u gestelde vragen heeft gekruist, is uitgelegd hoe de afvalstoffenheffing is opgebouwd en hoe de invordering in zijn werk gaat. Op de gemeentelijke website zal daarnaast een duidelijke uitleg worden geplaatst over de afvalstoffenheffing en alles wat daarmee samenhangt. Daarnaast zal in de Heusdense Courant drie maal per jaar een publicatie worden geplaatst met dezelfde uitleg, waarbij wordt aangehaakt bij de diverse afrekenperiodes. Wij willen van u vernemen hoe de gemeente omgaat met de kennisgeving, zoals genoemd in artikel 6 van de Verordening Afvalstoffenheffing. Is de gemeente op basis van deze verordening verplicht om bij het begin van het belastingjaar aan de huishoudens een kennisgeving te sturen? Indien dit verplicht is, is dit ook gebeurd? Zo niet, wat zijn dan de consequenties en waarom is dit niet gebeurd? Als dit niet verplicht is, hoe worden de huishoudens in de gemeente Heusden op de hoogte gesteld van de hoogte van de afvalstoffenheffing c.q. de hoogte van de voorschotten?

4 Pagina 4 van 6 De gemeente is op basis van de huidige verordening niet verplicht om aan het begin van het belastingjaar een kennisgeving te sturen. Vóór de invoering van diftar was het gebruikelijk om voorafgaand aan de jaarafrekening een kennisgeving te versturen aan de inwoners. Dit was mogelijk omdat vooraf al inzichtelijk was welke kosten (vaste kosten) in rekening gebracht zouden worden, namelijk het tarief afvalstoffenheffing voor een éénpersoonshuishouden of meerpersoonshuishouden. Na de invoering van diftar is het vanwege de variabele kosten (aantal ledigingen) niet meer mogelijk de totale kosten te benoemen. Dit betekent dat in deze nieuwe situatie de jaarafrekening van Brabant Water de kennisgeving (aanslag) is. Op de jaarafrekening van Brabant Water wordt het voorschotbedrag medegedeeld voor de nieuwe afrekenperiode. Hoe gaat de gemeente de hogere frequentie (de meerkosten) van aanbieden restitueren, zodat de burger niet duurder uit is dan voor invoering van diftar. Snel handelen is geboden anders zal dit leiden tot een enorme tegenvaller bij de burger en slecht voor de acceptatie van Diftar. De gemeente heeft bij de eerste rapportage 38,- per huishouden voordeel door de vermindering van stortkosten voor de tonnen minder aangeboden afval. Wij verzoeken de gemeente op korte termijn een financiële uiteenzetting te geven hoe de invordering van diftar voor 2008 gaat verlopen (financieel gevolgen hogere aanbiedingen, tonnen minder afval en restitutie inwoners). Is het zo, dat door de meerdere ledigingen de totale opbrengst van de afvalstoffenheffing meer zal gaan bedragen dan de kosten? Uit de evaluatie van de eerste helft van 2008 is gebleken dat het aanbiedpercentage van de containers restafval hoger is dan geraamd, ca. 80% (21 containerledigingen) ten opzichte van 65% (17 containerledigingen). Het gemiddeld aantal ledigingen van de containers GFT-afval is wel conform de raming, namelijk 9 containerledigingen. Deze aanbiedfrequenties leiden voor een gemiddeld (meerpersoons-)huishouden tot een afvalstoffenheffing van 279,45. Dit bedrag is lager dan de afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden in 2007, zijnde 292,44. Een gemiddeld gezin is dus niet duurder uit dan vóór de invoering van diftar. In de eerste helft van 2008 is daarnaast inderdaad minder afval aangeboden dan in 2007, waardoor de verwerkingskosten lager uitkomen. Met de afname van deze verwerkingskosten is echter al rekening gehouden bij het bepalen van de variabele tarieven voor De daling is niet groter dan geraamd, dus er is geen sprake van een extra vermindering van de verwerkingskosten.

5 Pagina 5 van 6 De afvalstoffenbegroting is een gesloten circuit. Alle kosten van afvalinzameling en verwerking, huis aan huis en op de milieustraat, en alle opbrengsten worden hierin meegenomen. Een eventueel positief saldo tussen opbrengsten en kosten wordt toegevoegd aan de egalisatiereserve afvalstoffenheffing. Deze reserve kan worden ingezet om ervoor te zorgen dat er niet te grote schommelingen optreden in de hoogte van de afvalstoffenheffing of om de afvalstoffenheffing niet te laten stijgen. De laatste jaren is de egalisatiereserve ook daadwerkelijk ingezet om de afvalstoffenheffing op hetzelfde niveau te houden. Met de invoering van diftar en de hieruit voortvloeiende meeropbrengsten door de hogere aanbiedfrequentie in de eerste helft van 2008 zal de egalisatiereserve over 2008, als deze trend zich voortzet, toenemen. De gemeente is momenteel bezig de tarieven voor 2009 te berekenen en is voornemens het tarief in 2009 voor een lediging van een container restafval te verlagen. De Verordening afvalstoffenheffing voor 2009, waarin de tarieven voor de afvalinzameling zijn opgenomen, wordt binnenkort aan de gemeenteraad aangeboden. De door u gestuurde brief van 25 juli j.l. aan de inwoners van onze gemeente, en de door ons gestelde vragen aangaande de diftar heeft het e.a. doorkruist. Na aanleiding van de brief hebben wij nog twee aanvullende vragen. Zijn de gegevens in de tabel waarin staat aangegeven het aantal ledigingen over de periode 1 januari tot en met 31 mei 2008 correct? De containerbestanden worden door de Afvalstoffendienst 's-hertogenbosch geleverd aan Brabant Water. Door een technische fout is het echter in eerste instantie niet gelukt de ledigingen over de maanden januari t/m maart 2008 voor de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg aan te leveren bij Brabant Water. In de afvaloverzichten zijn de gegevens over de maanden januari t/m maart 2008 voor de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg niet opgenomen. Deze ledigingen zijn inmiddels dus wel bij Brabant Water aangeleverd en bekend, maar moeten door Brabant Water nog in haar softwareapplicatie worden ingelezen. Deze ledigingen worden meegenomen in de jaarafrekening Dit heeft, omdat de voorschotten zijn/worden aangepast, geen hogere afrekening tot gevolg. Daarnaast bleek het bestand met het aantal ledigingen per locatie tot en met 31 mei 2008 dat de gemeente heeft ontvangen van Brabant Water en dat is gebruikt voor het opmaken van de afvaloverzichten fouten te bevatten. Dit ondanks een vooraf uitgevoerde steekproef door de gemeente. Gebleken is dat Brabant Water bij het opbouwen van dit bestand uit haar software geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheid dat een container op meer dan één locatie actief kan zijn geweest, bijvoorbeeld bij het tussentijds wisselen van container welke daarna op een andere locatie is uitgezet. De ledigingen zijn namelijk gekoppeld aan een container met chipnummer. Hierdoor hebben sommige inwoners een afwijkend aantal containerledigingen op het afvaloverzicht ontvangen.

6 Pagina 6 van 6 Onderzoek heeft uitgewezen dat de registratie van de ledigingen in de software van Brabant Water wel correct is. Dit blijkt ook uit het geringe aantal reacties op de jaarafrekening voor Drunen en Elshout, die augustus jl. is verstuurd. Bij de jaarafrekening van Drunen c.s. is tevens een diftarspecificatie meegestuurd, waarop alle ledigingen staan vermeld met datum en tijd. Deze diftarspecificatie zal in het vervolg bij iedere jaarafrekening standaard worden meegestuurd. De jaarafrekening afvalstoffen, betekent dit ook de eindafrekening 2008? : Nee, een eindafrekening wordt opgemaakt als men geen gebruiker meer is van een object naar aanleiding van bijvoorbeeld een verhuizing, overlijden of naamswijziging naar aanleiding van een scheiding. De jaarafrekening wordt opgemaakt na het verstrijken van de afrekenperiode. De volgende afrekenperioden zijn binnen de gemeente Heusden van toepassing: - voormalige gemeente Vlijmen : - 1 april t/m 31 maart; - voormalige gemeente Drunen : - 1 augustus t/m 31 juli; - voormalige gemeente Heusden : - 1 november t/m 31 oktober. Zoals eerder is aangegeven worden de ledigingen over het eerste kwartaal van 2008 voor de kernen Vlijmen, Haarsteeg en Nieuwkuijk meegenomen in de jaarafrekening Met vriendelijke groet, het college van Heusden, de secretaris, de burgemeester, mr. J.T.A.J. van der Ven drs. H.P.T.M. Willems

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake harmonisatie verhuurbeleid buurthuizen

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake harmonisatie verhuurbeleid buurthuizen College Onderwerp: V200900988 Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake harmonisatie verhuurbeleid buurthuizen Collegevoorstel Inleiding: De fractie Heusden Eén heeft op 1 september 2009

Nadere informatie

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake organisatorische en financiële problemen stichting de Voorste Venne

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake organisatorische en financiële problemen stichting de Voorste Venne College Onderwerp: V200900925 Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake organisatorische en financiële problemen stichting de Voorste Venne Collegevoorstel Inleiding: De fractie Heusden Eén

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Onderwerp Zaaknummer: CCTH01 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Collegevoorstel Inleiding In de brief van

Nadere informatie

Vragen ex art. 61 regelement van orde van de fractie CDA inzake levering bouwperceel

Vragen ex art. 61 regelement van orde van de fractie CDA inzake levering bouwperceel College Onderwerp: V200801521 Vragen ex art. 61 regelement van orde van de fractie CDA inzake levering bouwperceel Collegevoorstel Inleiding: Bij brief, ingekomen 28 november 2008 heeft de fractie CDA

Nadere informatie

Fractie Heusden Één. Rekening houden met bezwaren van het voorgaand jaar

Fractie Heusden Één. Rekening houden met bezwaren van het voorgaand jaar Fractie Heusden Één Ons kenmerk: Uw brief van: 7 april 2008 Behandeld door: Dhr. E.F. Roosenboom Doorkiesnummer: (073) 513 17 89 E-mailadres: info@heusden.nl Onderwerp: OZB-aanslagen/WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

beantwoording vragen van fractie DMP mbt kunststofverpakkingsinzameling ihkv art 61 reglement van orde

beantwoording vragen van fractie DMP mbt kunststofverpakkingsinzameling ihkv art 61 reglement van orde College Onderwerp: V200900547 beantwoording vragen van fractie DMP mbt kunststofverpakkingsinzameling ihkv art 61 reglement van orde Collegevoorstel Inleiding: Op 11 mei 2009 heeft de fractie DMP in het

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar tegen een kapvergunning

Beslissing op bezwaar tegen een kapvergunning Samenvatting: Inleiding: Tegen de kapvergunning voor het rooien van 18 beuken aan de Veilingstraat te Elshout (langs de geluidsschermen aan de A 59) is onder meer bezwaar gemaakt door de heer Van Dijk

Nadere informatie

Collegevoorstel. Advies: Wij stellen u voor bijgaand besluit vast te stellen

Collegevoorstel. Advies: Wij stellen u voor bijgaand besluit vast te stellen College Onderwerp: V200800511 Vragen ex artikel 61 van het reglement van orde inzake betrokkenheid van het HBT als belanghebbende bij de discussie over de Vismarkt. Collegevoorstel Inleiding: De fractie

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008.

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008. Burgemeester V200701212 Onderwerp: Verzoek van de Hobby-handwerkclub te Drunen (club houdende in de Hunenhof te Drunen) om een bijdrage voor het vieren van het 10-jarig bestaan van de hobbyhandwerkclub

Nadere informatie

Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief.

Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief. Zaaknummer: BDLH02 beantwoording vragen art 61 RvO D66 Collegevoorstel Inleiding Bij brief van 15 mei 2010, ingekomen 17 mei 2010 heeft de fractie D66 vragen op grond van art 61 RvO gesteld die betrekking

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: OORAJJ06. Schrijven fractie Heusden Eén over centrum Drunen

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: OORAJJ06. Schrijven fractie Heusden Eén over centrum Drunen Zaaknummer: OORAJJ06 Onderwerp Schrijven fractie Heusden Eén over centrum Drunen Collegevoorstel Inleiding Op 26 oktober 2010 is van de fractie Heusden Eén de heer F. v.d. Lee een schrijven, per email,

Nadere informatie

beantwoording vragen artikel 61 fractie Heusden Eén inzake uitvoering leerlingenvervoer

beantwoording vragen artikel 61 fractie Heusden Eén inzake uitvoering leerlingenvervoer Onderwerp Zaaknummer: OWZIG16 beantwoording vragen artikel 61 fractie Heusden Eén inzake uitvoering leerlingenvervoer Collegevoorstel Inleiding In de brief van 20 juni 2011 stelt de fractie Heusden Eén

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Raadsvoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door uw gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil tussen het tarief voor

Nadere informatie

Tariefberekening diftar obv Volume en Frequentie

Tariefberekening diftar obv Volume en Frequentie Tariefberekening diftar obv Volume en Frequentie KOSTEN aantal huishoudens 17.000 aantal huishoudens met 240 liter grijs 80% 12.880 aantal huishoudens met 140 liter grijs 20% 3.220 aantal huishoudens met

Nadere informatie

overgaan garantstelling stg RK Bejaardenzorg Drunen\Heusden naar stg Schakelring als gevolg van een fusie

overgaan garantstelling stg RK Bejaardenzorg Drunen\Heusden naar stg Schakelring als gevolg van een fusie College Onderwerp: V200900448 overgaan garantstelling stg RK Bejaardenzorg Drunen\Heusden naar stg Schakelring als gevolg van een fusie Collegevoorstel Inleiding: In 1996 heeft de voormalige gemeente Drunen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Zaaknummer: OLOGWB10 Collegevoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil

Nadere informatie

beantwoording vragen art. 61 fractie DMP Heusden over de beleidsregels leerlingenvervoer schooljaar

beantwoording vragen art. 61 fractie DMP Heusden over de beleidsregels leerlingenvervoer schooljaar Onderwerp Zaaknummer: OWZIG05 beantwoording vragen art. 61 fractie DMP Heusden over de beleidsregels leerlingenvervoer schooljaar 2010-2011 Collegevoorstel Inleiding In de brief van 26 augustus 2010 stelt

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Onderwerp Zaaknummer: CCTH01 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Collegevoorstel Inleiding In de brief van

Nadere informatie

Ontvangen brief van dhr. R. van Laarhoven izake leges

Ontvangen brief van dhr. R. van Laarhoven izake leges College Onderwerp: V200801500 Ontvangen brief van dhr. R. van Laarhoven izake leges Collegevoorstel Inleiding: Met dagtekening 9 juli 2008 is een brief ontvangen van de heer R. van Laarhoven gericht aan

Nadere informatie

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief.

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief. College Onderwerp: V20100186 Vragen ex artikel 61 RvO van fractie CDA Heusden naar aanleiding van het krantenartikel over stichting De Biezen en het eigenaarschap van buurthuis De Schakel. Collegevoorstel

Nadere informatie

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen Samenvatting: Inleiding: Bij de verkoop van de bouwgrond voor de 13 appartementen aan de Afrikalaan hoek Boliviaring in Drunen in 1995 is afgesproken dat de woningen enkel mogen worden bewoond door personen

Nadere informatie

Onderwerp: Te volgen procedure voor gewijzigd bouwplan voor Nieuwkuijksestraat 72

Onderwerp: Te volgen procedure voor gewijzigd bouwplan voor Nieuwkuijksestraat 72 College V200901050 Onderwerp: Te volgen procedure voor gewijzigd bouwplan voor Nieuwkuijksestraat 72 Collegevoorstel Inleiding: Op 14 juli 2009 heeft u beslist op het bezwaarschrift van mevrouw Van Loon

Nadere informatie

Verzoek van het Heusdense Bedrijvenplatform om aandacht te vragen voor openbaar vervoer op bedrijventerreinen

Verzoek van het Heusdense Bedrijvenplatform om aandacht te vragen voor openbaar vervoer op bedrijventerreinen College Onderwerp: V200701230 Verzoek van het Heusdense Bedrijvenplatform om aandacht te vragen voor openbaar vervoer op bedrijventerreinen Samenvatting: Inleiding: Dor het Heusdens bedrijven platform

Nadere informatie

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie.

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. College Onderwerp: V20100064 Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. Collegevoorstel Inleiding: Naar aanleiding van de brief waarin de provincie de begroting

Nadere informatie

Vragen ex art. 61 Reglement van orde van de fracties DMP en Van Bokhoven inzake het parkeren van vrachtauto's in woonkernen

Vragen ex art. 61 Reglement van orde van de fracties DMP en Van Bokhoven inzake het parkeren van vrachtauto's in woonkernen College Onderwerp: V200701088 Vragen ex art. 61 Reglement van orde van de fracties DMP en Van Bokhoven inzake het parkeren van vrachtauto's in woonkernen Samenvatting: Inleiding: De raadsfractie DMP en

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: OORJB32. vragen artikel 61 Rvo fractie PvdA over parkeren gehandicapten

Collegevoorstel. Zaaknummer: OORJB32. vragen artikel 61 Rvo fractie PvdA over parkeren gehandicapten Zaaknummer: OORJB32 Onderwerp: vragen artikel 61 Rvo fractie PvdA over parkeren gehandicapten Collegevoorstel Inleiding De Fractie PvdA stelt in een brief van 17 januari 2013 een vraag ex artikel 61 Reglement

Nadere informatie

Advies: parkeren vrachtauto's Haarsteeg

Advies: parkeren vrachtauto's Haarsteeg College Onderwerp: parkeren vrachtauto's Haarsteeg V200901310 Samenvatting: Inleiding: Op 22 september 2009 heeft uw college besloten dat het niet langer is toegestaan een voertuig, dat met inbegrip van

Nadere informatie

Raad: Besluit: Datum: 27 februari 2007 Onderwerp: Advies:

Raad: Besluit: Datum: 27 februari 2007 Onderwerp: Advies: Agendanr. : Doc.nr. : B200615438 Team : Ondersteuning leefomgeving Steller: W. Broeders Datum: 7 februari 2007 Portefeuille: M.G.M. van der Poel College: Datum: 13 februari 2007 Openbaar: Ja Persbericht:

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de brief van BEM met uw reactie, zoals weergegeven in de bijgevoegde conceptbrief, ter kennis van de raad te brengen.

Voorgesteld wordt de brief van BEM met uw reactie, zoals weergegeven in de bijgevoegde conceptbrief, ter kennis van de raad te brengen. Zaaknummer: OLOGYD15 Onderwerp brief van Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) Collegevoorstel Inleiding In een brief van 14 november 2011 attendeert Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) de raad op de geldende

Nadere informatie

Vragen van fractie GroenLinks over uitgifte van parkeervergunningen

Vragen van fractie GroenLinks over uitgifte van parkeervergunningen College Onderwerp: V200701280 Vragen van fractie GroenLinks over uitgifte van parkeervergunningen Samenvatting: Inleiding: Op 16 november jl. heeft uw college vragen van de fractie GroenLinks ontvangen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OWZHH25

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OWZHH25 Zaaknummer: OWZHH25 Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de voorbereidingskosten voor de revitalisering van de Voorste Venne Collegevoorstel Inleiding

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Vragen art. 61 Rvo Rijnders CDA over dienstapotheek Waalwijk

Collegevoorstel. Zaaknummer Vragen art. 61 Rvo Rijnders CDA over dienstapotheek Waalwijk Zaaknummer 00428310 Onderwerp Vragen art. 61 Rvo Rijnders CDA over dienstapotheek Waalwijk Collegevoorstel Inleiding In de brief van 11 maart 2015 stelt raadslid D.F.M.J. Rijnders-Huisman (CDA) vragen

Nadere informatie

Collegevoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging: Inzet van middelen: dekking Procedure: vervolgstappen inkoop Advies:

Collegevoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging: Inzet van middelen: dekking Procedure: vervolgstappen inkoop Advies: College Onderwerp: V200801594 Verlenging contract mbt afvoer van afval van milieustraat van 1 april 2009 tot en met 30 juni 2009 met bedrijven P.A. van Erp en Zn. BV en A.G. van Iersel en Zn. BV Collegevoorstel

Nadere informatie

Vragen o.g.v. artikel 61 RvO over Landgoed Hooge Bank

Vragen o.g.v. artikel 61 RvO over Landgoed Hooge Bank College Onderwerp: V20081509 Vragen o.g.v. artikel 61 RvO over Landgoed Hooge Bank Collegevoorstel Inleiding: Op 4 december 2008 heeft de heer Musters namens de fractie Gemeentebelangen een brief gezonden

Nadere informatie

Vragen artikel 61 Rvo F. van der Lee (Heusden Transparant) over gebruik gegevens afvalpas

Vragen artikel 61 Rvo F. van der Lee (Heusden Transparant) over gebruik gegevens afvalpas Zaaknummer 00519700 Onderwerp Vragen artikel 61 Rvo F. van der Lee (Heusden Transparant) over gebruik gegevens afvalpas Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In een brief van 26 juli 2017 stelt

Nadere informatie

Aan een inhoudelijke afweging kan uw college dan ook niet toekomen. Daarmee kan het bezwaar niet-ontvankelijk worden verklaard.

Aan een inhoudelijke afweging kan uw college dan ook niet toekomen. Daarmee kan het bezwaar niet-ontvankelijk worden verklaard. Samenvatting: Inleiding: De heer Van Veghel heeft namens zijn moeder, een inwoonster van onze gemeente, bezwaar gemaakt tegen de afgifte van een kapvergunning, verleend aan Woonveste, voor een notenboom

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie VVD inzake De Kern

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie VVD inzake De Kern Zaaknummer: OWZAP06 Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie VVD inzake De Kern Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde brief van 13 april 2011 stelt de fractie VVD vragen op grond

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: PBDC16. Vragen art. 61 Heesbeen

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: PBDC16. Vragen art. 61 Heesbeen Zaaknummer: PBDC16 Onderwerp Vragen art. 61 Heesbeen Collegevoorstel Inleiding Op 15 mei heeft de fractie Gemeentebelangen per mail vragen op grond van artikel 61 Reglement van orde gesteld naar aanleiding

Nadere informatie

Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen

Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen Zaaknummer: OWZDB33 Onderwerp Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde brief van 29 maart 2012 stelt de fractie DMP-Heusden vragen op grond

Nadere informatie

Klein chemisch afval 607070014 K.C.A. 37,000.00 37,000.00 37,000.00

Klein chemisch afval 607070014 K.C.A. 37,000.00 37,000.00 37,000.00 BIJLAGE I Raadsvoorstel Vaststellen wijziging "verordening reinigingsheffingen 2006" KOSTEN AFVALSTOFFENHEFFING 2011 Lasten Lasten Lasten Variabel Variabel Variabel Baten excl btw incl btw incl btw 25%

Nadere informatie

Inleiding: Op 29 juli 2009 is door de heer Hop uit Ermelo een informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) binnengekomen.

Inleiding: Op 29 juli 2009 is door de heer Hop uit Ermelo een informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) binnengekomen. College Onderwerp: V200901129 Beslissing op bezwaar dhr. J. Hop te Ermelo, tegen de afwijzing van een Wob verzoek. Collegevoorstel Inleiding: Op 29 juli 2009 is door de heer Hop uit Ermelo een informatieverzoek

Nadere informatie

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee,

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee, De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN ONS KENMERK: 00364078 UW KENMERK: HT 2013047 UW BRIEF VAN: 11 oktober 2013 BEHANDELD DOOR: Frank Verbaan ONDERWERP: AANTAL BIJLAGEN: 1 DATUM: 24 oktober

Nadere informatie

De commissie bezwaarschriften heeft partijen gehoord en aan u advies uitgebracht.

De commissie bezwaarschriften heeft partijen gehoord en aan u advies uitgebracht. College Onderwerp: V200900473 Beslissing op bezwaar van R.M.A.M. van Sluisveld tegen besluit d.d. 19 september 2008 tot weigering van bouwvergunning (eerste fase) voor het vergroten van een kantoorruimte

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66 Heusden inzake de koppeling tussen milieuvergunningen en bouwvergunningen

Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66 Heusden inzake de koppeling tussen milieuvergunningen en bouwvergunningen Zaaknummer: OLOGGvS02 Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66 Heusden inzake de koppeling tussen milieuvergunningen en bouwvergunningen Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde

Nadere informatie

Vragen DMP ex art 61 RvO m.b.t. terrasvergunning Wijksestraat

Vragen DMP ex art 61 RvO m.b.t. terrasvergunning Wijksestraat Zaaknummer: VHDPB01 Onderwerp Vragen DMP ex art 61 RvO m.b.t. terrasvergunning Wijksestraat Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde brief van 8 juni 2010 stelt de fractie DMP Heusden vijf vragen op

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen op grond van artikel 61 Reglement van orde van de fractie Heusden Eén inzake bedden Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ)

Onderwerp Beantwoording vragen op grond van artikel 61 Reglement van orde van de fractie Heusden Eén inzake bedden Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) Zaaknummer: OWZAD20 Onderwerp Beantwoording vragen op grond van artikel 61 Reglement van orde van de fractie Heusden Eén inzake bedden Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde

Nadere informatie

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht Inleiding: Op 27 februari 2007 heeft de gemeenteraad de voorlopige tarieven vastgesteld voor de afvalstoffenheffing 2008 op basis van de inzameling van het huishoudelijk afval via het zogenaamde diftarsysteem.

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: OLOGWB28. Frequentie ophalen GFT-afval in de zomer. Inleiding. Feitelijke informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: OLOGWB28. Frequentie ophalen GFT-afval in de zomer. Inleiding. Feitelijke informatie Collegevoorstel Inleiding Tijdens de raadsvergadering van 12 juli 2011 is toegezegd dat bekeken wordt of er mogelijkheden zijn om in de zomer frequenter GFT-afval op te halen (actiepunt BABS nummer 749).

Nadere informatie

Collegevoorstel. Advies: Wij stellen u voor bijgaand besluit vast te stellen

Collegevoorstel. Advies: Wij stellen u voor bijgaand besluit vast te stellen College Onderwerp: V200700894 Verzoek om als achtervang deel te nemen in de borgstelling van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw met betrekking tot een geldlening van Stichting Woonveste van 25.000.000

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 6 november 2012 Agendanummer: 6b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595 447729 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inzet van middelen: Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel

Collegevoorstel. Inzet van middelen: Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel College Onderwerp: V200900705 Beslissing op bezwaar van mw. mr. L. Boer (namens mevr. A.R.C. van Loon) met betrekking tot de geweigerde bouwvergunning voor het veranderen van de linkerzijde van de voorgevel

Nadere informatie

Inzet van middelen: Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel

Inzet van middelen: Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel College V200900174 Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift van T.J.G. Berkers met betrekking tot de d.d. 5 september 2008 verleende bouwvergunning voor het vergroten van het woonhuis en het plaatsen van

Nadere informatie

Aan de leden van het algemeen bestuur van de RAD Hoeksche Waard

Aan de leden van het algemeen bestuur van de RAD Hoeksche Waard Aan de leden van het algemeen bestuur van de RAD Hoeksche Waard Westmaas, 29 april 2015 Geacht bestuur, In het beslisdocument Goed Scheiden Loont (GSL) is uitgegaan van een aantal voorlopige uitgangspunten.

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Van der Lee inzake openstelling zwembad Het Run

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Van der Lee inzake openstelling zwembad Het Run Onderwerp Zaaknummer: SBBV10 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Van der Lee inzake openstelling zwembad Het Run Collegevoorstel Inleiding In de brief van 10 juni 2011 stelt de fractie

Nadere informatie

Verschuiving Van Afval Naar Grondstof

Verschuiving Van Afval Naar Grondstof Verschuiving Van Afval Naar Grondstof Afvaltarieven bewegen mee Sessie : DIFTAR paradox 28 maart 2019 Iwan v.d. Velden Inhoud Sessie Wat is DIFTAR Structuur afvalstoffenheffing Beleidswijziging Denken

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: OOPAD29. Vragen fractie DMP ex. artikel 61 RvO over mantelzorg

Collegevoorstel. Zaaknummer: OOPAD29. Vragen fractie DMP ex. artikel 61 RvO over mantelzorg Zaaknummer: OOPAD29 Onderwerp: Vragen fractie DMP ex. artikel 61 RvO over mantelzorg Collegevoorstel Inleiding In de brief van 8 augustus 2012 stelt de fractie DMP vragen op grond van artikel 61 Reglement

Nadere informatie

De gemeenteraad van Heusden in zijn openbare vergadering van 1 november 2007; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 september 2007;

De gemeenteraad van Heusden in zijn openbare vergadering van 1 november 2007; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 september 2007; De gemeenteraad van Heusden in zijn openbare vergadering van 1 november 2007; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 september 2007; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel

Nadere informatie

Vraag ex artikel 61 van Groen Links inzake loods, Scheepswerf 1 in Heusden

Vraag ex artikel 61 van Groen Links inzake loods, Scheepswerf 1 in Heusden College Onderwerp: V200701213 Vraag ex artikel 61 van Groen Links inzake loods, Scheepswerf 1 in Heusden Collegevoorstel Inleiding: Door Groen Links worden in bijgaande brief ex artikel 61 Reglement van

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Vragen artikel 61 Rvo Vd Lee (HT) over Gieterij Drunen BV

Collegevoorstel. Zaaknummer Vragen artikel 61 Rvo Vd Lee (HT) over Gieterij Drunen BV Zaaknummer 00473643 Onderwerp Vragen artikel 61 Rvo Vd Lee (HT) over Gieterij Drunen BV Collegevoorstel Feitelijke informatie In de brief van 19 mei 2016 stelt raadslid F. van der Lee (Heusden Transparant)

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013 Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013 Collegevoorstel Zaaknummer: 00364519 Inleiding Raadslid de heer Van der Lee van Heusden Transparant stelt in een brief van 11 oktober

Nadere informatie

Terugtrekking d'oultremontcollege uit MFA-ontwikkeling Dillenburg

Terugtrekking d'oultremontcollege uit MFA-ontwikkeling Dillenburg Zaaknummer: OOPPH04 Onderwerp Terugtrekking d'oultremontcollege uit MFA-ontwikkeling Dillenburg Collegevoorstel Inleiding Het college heeft in de vergadering van 2 december 2008 besloten de nieuwbouw van

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66Heusden inzake het uitvoeringsprogramma integrale handhaving 2011

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66Heusden inzake het uitvoeringsprogramma integrale handhaving 2011 Onderwerp Zaaknummer: HHVBE09 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66Heusden inzake het uitvoeringsprogramma integrale handhaving 2011 Collegevoorstel Inleiding In de brief van 4 april

Nadere informatie

Beschikbaar stellen eenmalige subsidie documentaire stadhuisramp Heusden

Beschikbaar stellen eenmalige subsidie documentaire stadhuisramp Heusden College Onderwerp: V200900928 Beschikbaar stellen eenmalige subsidie documentaire stadhuisramp Heusden Collegevoorstel Inleiding: In maart jl. heeft het Streekarchief Land van Heusden en Altena, het voornemen

Nadere informatie

De gemeenteraad van Heusden in zijn openbare vergadering van 7 november 2013;

De gemeenteraad van Heusden in zijn openbare vergadering van 7 november 2013; De gemeenteraad van Heusden in zijn openbare vergadering van 7 november 2013; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 september 2013; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel

Nadere informatie

Vraag 1 Heeft u inmiddels een nul-meting gemaakt? Zo ja, graag ontvangen wij de nulmeting. Zo nee, waarom niet?

Vraag 1 Heeft u inmiddels een nul-meting gemaakt? Zo ja, graag ontvangen wij de nulmeting. Zo nee, waarom niet? L. van der Heijden Lindestraat 53 5151 AM DRUNEN ONS KENMERK: 00440563 UW KENMERK: buitenonderhoud scholen UW BRIEF VAN: 12 juli 2015 BEHANDELD DOOR: Irma Knippels ONDERWERP: beantwoording artikel 61 Rvo-vragen

Nadere informatie

Zaaknummer: b.ologcvt14- collegevoorstel-o

Zaaknummer: b.ologcvt14- collegevoorstel-o 000480875 Zaaknummer: b.ologcvt14- collegevoorstel-o-29052012 Onderwerp: beantwoording vragen ex art. 61 "wederopbouwarchitectuur" Collegevoorstel Inleiding In bijgevoegde brief van 1 mei 2012 stelt de

Nadere informatie

Ingediende motie CDA, DDE 2002 en DMP: extra inzamelronden GFT-afval in de zomerperiode.

Ingediende motie CDA, DDE 2002 en DMP: extra inzamelronden GFT-afval in de zomerperiode. Collegevoorstel Inleiding: Op 12 december 2006 is door de raadsfracties CDA, DDE 2002 en DMP een motie ingediend inzake de inzameling van GFT-afval in de zomer. De motie houdt in het verrichten van nader

Nadere informatie

parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen

parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen Samenvatting: Inleiding: Op 30 juni 2009 heeft u besloten de bewoners van het Mondriaanpark een oplossing voor te leggen om het parkeren in deze wijk in betere banen te leiden. Destijds is, na overleg

Nadere informatie

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer 16.041 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema Onderwerp Invoering diftar Beslispunten 1. Invoeren van diftar op basis van volume/frequentie per

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66 Heusden inzake de aankondiging van 130 km op de A59

Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66 Heusden inzake de aankondiging van 130 km op de A59 Zaaknummer: OLOGWB20 Onderwerp Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie D66 Heusden inzake de aankondiging van 130 km op de A59 Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde brief van 9 december

Nadere informatie

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad.

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad. Agendapunt nr.: Sector: Stad Kerkrade, 22 september 2010 Aanbiedingsbrief aan de raad. Nr.: 10it00474 Hierbij bieden wij u aan ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 10Rb039 inzake tarieven

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

vragen art. 61 Rvo D.Rijnders CDA over zwembad Het Run en die Heygrave

vragen art. 61 Rvo D.Rijnders CDA over zwembad Het Run en die Heygrave Zaaknummer: 00420982 Onderwerp: vragen art. 61 Rvo D.Rijnders CDA over zwembad Het Run en die Heygrave Collegevoorstel Inleiding Raadslid mevrouw D. Rijnders van het CDA stelt in een brief van 20 december

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 178319 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 23 oktober 2018 Agendapunt: Onderwerp: Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Renswoude 2019 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

Vragen art. 43 Rvo van L. van der Heijden (Heusden Transparant) over EMTÉ s Vlijmen en Drunen

Vragen art. 43 Rvo van L. van der Heijden (Heusden Transparant) over EMTÉ s Vlijmen en Drunen Zaaknummer 00547766 Onderwerp Vragen art. 43 Rvo van L. van der Heijden (Heusden Transparant) over EMTÉ s Vlijmen en Drunen Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In de brief van 29 maart 2018 stelt

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Risico's. Zaaknummer: OOPAD09

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Risico's. Zaaknummer: OOPAD09 Zaaknummer: OOPAD09 Onderwerp Brief politie Brabant Noord kosten lijkschouw Collegevoorstel Inleiding Van de korpschef van de Politie Brabant-Noord is bij brief van 22 september 2010 bericht ontvangen

Nadere informatie

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2016

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2016 VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2016 De raad van de gemeente Waalwijk heeft het voorstel over de belastingverordeningen 2016 van het college van burgemeester en wethouders van 22 september 2015 gelezen

Nadere informatie

GEMEENTE LITTENSERADIEL

GEMEENTE LITTENSERADIEL GEMEENTE LITTENSERADIEL Agendanummer 10 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 17 november 2008 Onderwerp : Gemeentelijke belastingen en tarieven 2009 Portefeuillehouder : Burgemeester J. Liemburg Voorstel :

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: zwembad Het Run: beantwoording brief Outdoorcentrum Het Run

Collegevoorstel. Zaaknummer: zwembad Het Run: beantwoording brief Outdoorcentrum Het Run Zaaknummer: 00410791 Onderwerp: zwembad Het Run: beantwoording brief Outdoorcentrum Het Run Collegevoorstel Feitelijke informatie/afweging Op 31 oktober 2014 hebben de fractievoorzitters een brief en projectplan

Nadere informatie

Ik verwijs u verder naar het advies van de commissie en de rest van het dossier.

Ik verwijs u verder naar het advies van de commissie en de rest van het dossier. College Onderwerp: V200900882 Beslissing op bezwaarschrift (5 reclamanten) tegen de verleende vrijstelling en bouwvergunning voor de bouw van 16 appartementen aan de Prins Hendrikstraat/Van Arckelstraat

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Reg. nr.: Afdeling: Openbare Ruimte

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Reg. nr.: Afdeling: Openbare Ruimte Reg. nr.: 1310504 Afdeling: Openbare Ruimte Onderwerp Uitvoeringsregeling afvalstoffenheffing 2014 / Medische regeling Diftar Samenvatting Met de invoering van diftar gaan inwoners van Boxtel per keer

Nadere informatie

Vragen artikel 61 Rvo L. van der Heijden (HT) over buitenonderhoud scholen

Vragen artikel 61 Rvo L. van der Heijden (HT) over buitenonderhoud scholen Zaaknummer 00440651 Onderwerp Vragen artikel 61 Rvo L. van der Heijden (HT) over buitenonderhoud scholen Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In een brief van 12 juli 2015 stelt raadslid mevrouw

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: vragen art. 61 Rvo Verboven GroenLinks over Weimarfonds 2014

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: vragen art. 61 Rvo Verboven GroenLinks over Weimarfonds 2014 Onderwerp: vragen art. 61 Rvo Verboven GroenLinks over Weimarfonds 2014 Collegevoorstel Zaaknummer: 00378059 Inleiding In de brief van 20 januari 2014 stelt raadslid P. Verboven (GroenLinks) vragen op

Nadere informatie

verzoek aanleggen extra parkeergelegenheid Venne West, omgeving Nijlring te Drunen

verzoek aanleggen extra parkeergelegenheid Venne West, omgeving Nijlring te Drunen College Onderwerp: V200901293 verzoek aanleggen extra parkeergelegenheid Venne West, omgeving Nijlring te Samenvatting: Inleiding: Op 22 september 2009 hebben wij een brief ontvangen van enkele bewoners

Nadere informatie

Ik adviseer u in dit verband uw besluit van 8 januari 2009 te herroepen.

Ik adviseer u in dit verband uw besluit van 8 januari 2009 te herroepen. College Onderwerp: V200900611 Beslissing op bezwaar van I. Metwally tegen weigering bouwvergunning voor het plaatsen van een afzuigkapafvoer aan het Burgemeester van Houtplein 3 te Vlijmen. Collegevoorstel

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering : 29 juni 2017 Zaaknummer: 68979 Onderwerp : Tarievenblad afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Zaaknummer: KCSVH02. Onderwerp: Artikel 61-vragen CDA openbaarheid nota toelichting bouwgrondexploitatie

Zaaknummer: KCSVH02. Onderwerp: Artikel 61-vragen CDA openbaarheid nota toelichting bouwgrondexploitatie 000498632 Zaaknummer: KCSVH02 Onderwerp: Artikel 61-vragen CDA openbaarheid nota toelichting bouwgrondexploitatie Collegevoorstel Inleiding Bij brief van 10 juni jl vraagt mevrouw Rijnders-Huisman namens

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing)

Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing) Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing) In de programmabegroting 2010 is in de paragraaf B. Lokale heffingen een toelichting met onderbouwing opgenomen met

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Vragen art. 61 Rvo F. van der Lee (HT) over jeugdzorg

Collegevoorstel. Zaaknummer Vragen art. 61 Rvo F. van der Lee (HT) over jeugdzorg Zaaknummer 00443378 Onderwerp Vragen art. 61 Rvo F. van der Lee (HT) over jeugdzorg Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In een brief van 5 augustus 2015 stelt raadslid meneer F. van der Lee (Heusden

Nadere informatie

3 december n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

3 december n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 3 december 2018 9 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 10916-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

besluit op bezwaarschrift tegen besluit toepassing bestuursdwang

besluit op bezwaarschrift tegen besluit toepassing bestuursdwang College Onderwerp besluit op bezwaarschrift tegen besluit toepassing bestuursdwang HHVFW02 Collegevoorstel Inleiding Op 26 februari 2009 heeft het college van Heusden besloten om bestuursdwang toe te passen

Nadere informatie

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2017

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2017 VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2017 De raad van de gemeente Waalwijk heeft het voorstel over de belastingverordeningen 2017 van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016 gelezen

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE g e m e e n t e SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nr. 2011-42 Datum: 29 november 2011 Naam vragensteller: fractie Progressief Akkoord Vraag gericht aan: wethouder H.T.J. van Beers Onderwerp: Modernisering

Nadere informatie

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2019

VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2019 1 VERORDENING AFVALSTOFFENHEFFING 2019 De raad van de gemeente Waalwijk heeft het voorstel over de belastingverordeningen 2019 van het college van burgemeester en wethouders van 25 september 2018 gelezen

Nadere informatie

Invoering toeristenbelasting en woonforensenbelasting

Invoering toeristenbelasting en woonforensenbelasting Raadsvoorstel Inleiding:Omdat wij voornemens zijn gedurende de lopende raadsperiode extra energie te steken in recreatie en toerisme achten wij het verstandig nu toeristenbelasting in te voeren. Om aan

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2016 (Gemeenteblad 2016, nr. XXX);

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2016 (Gemeenteblad 2016, nr. XXX); Onderwerp Datum 20 december 2016 Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing 2017 Pagina 1 van 8 De raad van Venray, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november

Nadere informatie

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen Samenvatting: Inleiding: Regelmatig raakt het verkeer in De Klok, ter hoogte van het appartementencomplex gestremd. Weggebruikers, zoals bijvoorbeeld fietsers, komen in de knel tussen de geparkeerde en

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d.

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 3 december 2018 10 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 10962-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie