_De toekomst die u wilt, vindt u vandaag bij Ahrend. Werken aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "_De toekomst die u wilt, vindt u vandaag bij Ahrend. Werken aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen"

Transcriptie

1 _De toekomst die u wilt, vindt u vandaag bij Ahrend Werken aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

2 2 _Een leefbare wereld _Inhoud 4 _Doe het niet minder slecht, maar meteen goed 6 _Ahrend Facts & Figures 16 _Veranderingen met voordeel voor iedereen 18 _Aandacht voor mensen en producten Bij Ahrend willen we hetzelfde als u. Een leefbare wereld, ook voor volgende generaties. Daarom is ondernemen voor ons niet uitsluitend geld verdienen. Het is een continue zoektocht naar de juiste balans. _De toekomst die u wilt, 8 _Geef grondstoffen een nieuwe toekomst 10 _Laten we energie produceren, geen CO 2 12 _Een gezonde geest in een gezonde omgeving 14 _Zonder innovatie geen toekomst 20 _Producten terugnemen en materialen hergebruiken 22 _Een interieur met toekomst 24 _Laat het Nieuwe Duurzame Werken werken 26 _Resumé Het best denkbare evenwicht tussen planeet, mensen en profijt. Vandaar ons zorgvuldige gebruik van grondstoffen en energie. En vandaar onze aandacht voor schone productieprocessen, nieuwe kringloopideeën en een gezonde omgeving. Zo geven we vorm aan vindt u vandaag bij Ahrend Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Doet u mee?

3 5 Verantwoord ondernemen is betrokken ondernemen Onze fabrieken hebben sinds 1990 spectaculaire reducties bereikt. Zo hebben wij ons waterverbruik met ruim 80% verlaagd, onze CO 2 uitstoot _Doe het niet minder slecht, maar meteen goed Werken aan een betere wereld willen we allemaal. Maar de vraag is: hoe houd je de uitdaging beheersbaar en hoe maak je een vertaling naar de eigen organisatie. Rekenschap afleggen aan je directe omgeving, aan mens en milieu, daar draait het om. Verantwoordelijkheid nemen voor ontwerpen en productieprocessen. gereduceerd met tweederde, ons gevaarlijk afval met bijna 90% en de oplosmiddelenuitstoot met ruim 95%. Een schonere productie betekent ook dat de natuur om ons heen verbetert. Zo is de ijsvogel teruggekeerd in onze regio en bieden wij natuurwandelroutes rondom onze terreinen. Hier zal binnenkort ook het grootste moeras-cipressenbos (1000-jarig woud) van West-Europa worden geplant. Het toepassen van ISO26000 leidt tot een gestructureerd MVO beleid. Deze geeft aandacht aan alle noodzakelijke aspecten van integrale duurzaamheid (People, Planet, Profit). Ahrend heeft als MVO koploper naast het hanteren van ISO26000, 1992 Eerste milieujaarverslag in de branche 1994 A220, de eerste Ecodesignstoel ter wereld 1997 Eerste CO2 reductieprogramma (MJA) 2002 Beide fabrieken ISO gecertificeerd 2004 Start project Duurzaam Inrichten 2008 EMAS award, 54% CO2 reductie in 8 jaar tijd 2008 Ahrend omarmt de ontwerpfilosofie Cradle to Cradle 2011 Ahrend eerste Cradle to Cradle Company in de branche als eerste bedrijf op transparante wijze de ISO Winnaar Transparantiebenchmark zelfverklaring uitgebracht.

4 6 7 _Ahrend Facts & Figures ISO certificering Nominatie Europese Milieuprijs Integrale aanpak MVO NextLife Gesloten kringlopen (C2C) Ahrend is de enige in de branche die beloond is met de Cradle to Cradle Company Award voor integraal duurzaamheidbeleid en innovaties. Net als Mosa, Desso en Van Gansewinkel. Eco-indicator-metingen Isolatie Ahrend gebouwen MJA1 (energie-efficiency) EMAS-validatie MJA2 (energie-efficiency) Energiezuinige verlichting in Ahrend kantoren Economie Light projecten (stichting natuur en milieu) Isolatie daken Ahrend kantoren Start Integraal ontworpen Cradle to Cradle (C2C) Ahrend 2020 CO 2 neutraal in 2010 Onze fabrieken hebben sinds 1990 spectaculaire reducties bereikt. St. Oedenrode 1990 Zwanenburg > Waterverbruik -80% > CO 2 uitstoot -66% > Gevaarlijk afval -90% > Oplosmiddelenuitstoot -95% Goed buurmanschap in beide fabrieken Milieuzorg krijgt structuur aandacht voor processen focus op producten 1e milieujaarverslag 1e Ecodesign: Ahrend 220 stoel Isolatie Ahrend droogovens Als eerste in de branche in Benelux Als eerste in de branche in Benelux ISO zelfverklaring ISO certificering MJA3 (energie-efficiency) EMAS Award Cradle to Cradle certificaten ISO 26000

5 9 Wij steken energie in efficiency Wij gebruiken innovatieve en veilige materialen, zoals magnesium geproduceerd uit zeewater. _Geef grondstoffen een nieuwe toekomst We hebben allemaal mee te maken: steeds hogere grondstofprijzen. Omdat we er steeds meer van gebruiken, met schaarste als gevolg. Daarom wordt hergebruik elke dag belangrijker. We moeten materialen steeds weer opnieuw gebruiken. Als het kan tot in het oneindige. En zetten in op volledig gerecycled aluminium. Als we besluiten nieuwe materialen in te zetten, dan kijken we allereeerst naar de afkomst, de kwaliteit van de bron. Om de leefomgeving te behouden, kiezen wij voor PEFC en FSC gecertificeerde bladen. Maar ook voor Cradle to Cradle materialen, die volledig hergebruikt kunnen worden. _U kiest voor oneindig hergebruik met innovatieve materialen zoals duurzaam hout (FSC of PEFC), lak zonder schadelijke pigmenten, recyclebare tafelbladen zonder uitstoot, volledig gerecyclede grondstoffen en bewezen veilige Cradle to Cradle producten.

6 11 Zelf meer energie opwekken dan gebruiken Het spreekt vanzelf dat wij uitsluitend groene stroom inkopen. Maar wij gaan verder. Al tientallen jaren zijn wij bezig met energie- _Laten we energie produceren, geen CO 2 Hernieuwbare energie, dat is het uiteindelijke doel. Bescherming van het klimaat door de reductie van CO 2 is daarbij een belangrijke opdracht. Dat kan door efficiënt om te gaan met energie, maar ook door het gebruik van andere energiebronnen. efficiëntie projecten. Zoals het isoleren van daken, energiezuinige productietechnieken, innovatieve verlichting en ook het ontwerpproces stuurt op energie-efficiency. In 2020 CO 2 neutraal produceren. Wij nemen initiatieven om energie op onze eigen locaties op te wekken. Zo hebben wij tientallen warmtepompen geïnstalleerd en onderzoeken _Ahrend ontving de EMAS award als beste Nederlandse bedrijf, voor uitmuntende prestaties bij het verminderen van energieverbruik en CO 2 uitstoot. Een vermindering in de keten met 54,2% over de periode de opwekking van zonne-energie op daken. In 2020 willen wij CO 2 neutraal produceren en indien mogelijk zelfs meer energie opwekken dan we gebruiken. Een bedrijf dat verantwoord wil werken, compenseert geen CO 2, maar vindt de oplossingen bij de bron. Oftewel: voorkomen is beter dan genezen.

7 13 Gegarandeerd en gecertificeerd Ahrend biedt Cradle to Cradle gecertificeerde werkplekken. Zo leveren we een positieve bijdrage aan een veilige en gezonde leefomgeving. Voor alle _Een gezonde geest in een gezonde omgeving De lucht binnenin een gemiddeld kantoor is tot zes keer ongezonder dan erbuiten. De oorzaken zijn te vinden in het gebruik van PVC lijmen, CFK schuimen en lakken met bepaalde oplosmiddelen. Het gebruik van deze en andere stoffen moet daarom worden tegengegaan. stoffen die het milieu en de luchtkwaliteit belasten, heeft Ahrend veilige alternatieven ontwikkeld. Sinds 1994 hanteert Ahrend de Ecodesign principes. Ook hebben wij s werelds eerste Ecodesign product op de markt gebracht, de Ahrend 220 bureaustoel. Productinnovatie en design leidt tot meubilair dat uw omgeving gezonder maakt. Het innovatieproces sturen wij met ons LCA programma Ecobase. Ecobase 2.0 maakt de milieubelasting inzichtelijk voor elke _Kies voor de eerste volledig Cradle to Cradle werkplek. Zoals Ahrend 500 tafelsysteem, of de Ahrend 230, Ahrend 250 en Ahrend 2020 bureaustoelenseries. afzonderlijk component van een product. Hierdoor weten we o.a. de CO 2 uitstoot, verzuring, toxiciteit en energieverbruik van deze componenten. Zodoende kunnen wij, ook voor en met een specifieke klant, producten ontwikkelen met een minimale belasting.

8 15 Wij maken de toekomst waar Wij stellen hoge eisen aan de omgeving en maatschappij waarin we willen leven. Daarom passen wij technologische innovaties toe in _Zonder innovatie geen toekomst Baanbrekende innovatie is alleen mogelijk door de partners in de keten op te zoeken. Sámen bouwen aan oplossingen die verder gaan, gebaseerd op de Cradle to Cradle ambitie. Hierbij hebben we de lat heel hoog gelegd, waarbij een positieve bijdrage aan de maatschappij allesbepalend is. Minder slecht is niet goed genoeg. Het moet beter. de gehele keten. Een goed voorbeeld is het recyclen van schuim, een wereldprimeur. Tot voor kort werd schuimrecycling niet voor mogelijk gehouden. In een pilot hebben wij aangetoond dat schuim weer grondstof kan worden, voor de productie van nieuwe kussens. Ahrend maakt maximaal gebruik van innovatieve materialen. Zoals recyclebare tafelbladen zonder _Aan Ahrend is recent de Cradle to Cradle Company award uitgereikt, voor integraal duurzaamheidsbeleid en innovaties. Ook onze partners Mosa, Desso en Van Gansewinkel ontvingen deze award. Kies daarom voor recyclebare tafelbladen zonder uitstoot (formaldehyde) en unieke lakken zonder schadelijke stoffen. formaldehyde. Ook onze lakken zijn uniek. Ze bevatten geen schadelijke pigmenten en additieven en voldoen daarmeee aan de Cradle to Cradle eisen. Zelfs onze stoffenleveranciers hebben hun productinnovatie gericht op Cradle to Cradle, zonder gebruik van schadelijke materialen.

9 17 Veranderingen kosten geld, maar niets doen kost meer. Ahrend Next Life geeft bestaande werkplekken een langer leven door eigentijdse (ergonomische) _Verandering met voordeel voor iedereen Organisaties zijn continue in beweging. Naarmate wensen en werkwijzen veranderen, veranderen en vernieuwen ook de inrichtingsconcepten. Maar of het nu gaat om bestaande of nieuwe werkplekken, vaste of flexibele bezetting, het traditionele of functies toe te voegen aan of de uitstraling van bestaand meubilair weer als nieuw te maken. Bijvoorbeeld door het milieuvriendelijk ontlakken en opnieuw lakken van meubilair. Next_Life. Onze producten zijn modulair ontworpen en daardoor flexibel inzetbaar. Zo kan een Ahrend _U kiest voor een meubelinrichting voor vele jaren. Het is soms moeilijk te voorspellen wat uw behoeften zijn over 5 tot 10 jaar. Daarom dienen producten en componenten steeds weer op een andere manier kunnen worden ingezet. Een nieuwe inrichting Duurzame Nieuwe Werken, modulariteit is het 500 bureau van Hoogte Instelbaar naar Hoogte met dezelfde producten. Dat scheelt sleutelwoord. Verstelbaar (Elektrisch), of de jaloeziekast van materialen en energie. En het scheelt ú oud grijs of beige naar sprankelend wit. Uw veel geld. Modulaire Ahrend producten zijn favoriete Ahrend bureaustoel kan desgewenst ontworpen voor een langere levensduur volledig worden geherstoffeerd. door aanpassing van functies en uitstraling. Dit bespaart tot 95% CO 2 en 40% kosten ten opzichte van nieuw meubilair.

10 19 Re_fresh: een gezonde werkplek en tevreden medewerkers door onderhoud. Re_fresh omvat niet alleen diepreiniging van stoelen, maar ook het onderhouden van alle _Aandacht voor mensen en producten Kantoormeubilair wordt intensief gebruikt. De reguliere schoonmaak van kantoren is vaak niet voldoende. Hierdoor zijn werkplekken niet écht schoon en veilig voor uw medewerkers. Denk aan (koffie)vlekken, huisstofmijt en andere bacteriën. Goed onderhoud bespaart vitale functies en bewegingsmechanismen van uw inrichting. Zo is uw meubilair weer fris en schoon en blijft alles optimaal werken. Het onderhouden van Ahrend meubilair is een uitgelezen mogelijkheid om het milieu en uw portemonnee te sparen en uw medewerkers een U wilt minder ziekteverzuim. Ahrend Re_fresh biedt een gezonde werkplek waardoor ziekteverzuim verlaagd en medewerkerstevredenheid verhoogt wordt. Verlaag uw facilitaire kosten en Total Cost of Ownership door het verlengen van de u geld, omdat uw inrichting langer meegaat gezonde werkplek te bieden. levensduur van uw inrichting met Re_fresh. en motiveert uw medewerkers waardoor ziekteverzuim omlaag gaat.

11 21 De terugname en hergebruik van uw inrichting Re_turn is het terugnameprogramma van Ahrend. Hiermee laten wij zien dat onze producten aan het _Producten terugnemen en materialen hergebruiken Eindeloos herbruikbare materialen, dat moet realiteit worden. Oftewel: zorg dat de kringloop wordt gesloten van nieuw naar nieuw, van innovatie naar innovatie. Al in de ontwerpfase van het product richten wij ons op een volledig en veilig hergebruik van materialen in weer een volgend product. Wat zou het mooi zijn als producten, materialen en grondstoffen telkens einde van hun leven nog steeds geld waard zijn. Dit door de gegarandeerde en herkenbare kwaliteit van een tijdloos ontworpen Ahrend product. Onze producten hebben op de tweedehands markt een zichtbare waarde. Re_use. Ahrend producten zullen waar mogelijk volledig worden hergebruikt. Een product kan een volgend leven als nieuw ingaan. Als dit niet mogelijk is zullen we de geschikte onderdelen opknappen en herbruiken in nieuwe U wilt uw oude kantoormeubilair hergebruiken of er geld voor terug. Re_turn staat voor de terugname van al uw oude producten tot 150,- per werkplek. Indien gewenst kunnen wij ook meubilair van andere merken terugnemen, vraag naar ons inruilwaardeoverzicht. De keuze voor Ahrend meubilair verzekert u ook in de opnieuw kunnen worden gebruikt en daarmee waarde behouden. Afval is dan verleden tijd. Ahrend producten. De onderdelen die we niet kunnen hergebruiken, zijn voorzien van een materiaalrecyclingteken waardoor wij weten hoe en toekomst van een hoge inruilwaarde aan het eind van de gebruiksperiode. waarin het materiaal veilig kan worden hergebruikt. In samenwerking met onze partner Van Gansewinkel, die permanent in onze fabrieken aanwezig is, omsluiten wij de kringloop.

12 23 Leasen. Gebruik is belangrijker dan bezit Een inrichting die gelijke tred houdt met toekomstige uitbreidingen, veranderingen en _Een interieur met toekomst Producten worden gekocht om er lang en zorgeloos van te kunnen genieten. Zo ook meubilair. Essentieel is dat het product doet wat u ervan verwacht en dat het u in uw toekomstige behoeften volgt. Organisaties veranderen sneller en vaker. Het bezitten van uw inrichting sluit onvoldoende aan op uw toekomstige behoefte aan flexibiliteit. aanpassingen. Probleemloos gebruiksplezier dat samen gaat met de zekerheid van continuïteit. Dan is een gebruikscontract / Operationeel Lease een juiste oplossing. Met het gebruikscontract van de Ahrend inrichting komt ook het beheren in beeld. Alle producten worden geregistreerd en onderhouden gedurende de gehele gebruiksperiode. Een full-service onderhoud _Kies voor gebruik en prestatie, niet voor eigendom. Kies voor ontzorging van facility management als de gebruiker en informeer naar de mogelijkheden voor lease- en gebruiksovereenkomsten. Specifieker en aantrekkelijker. is mogelijk, hierbij worden naast preventief onderhoud, alle zitmeubelen door middel van diepreiniging in optimale staat gehouden. En bieden wij ergonomische werkplekinstructies aan om uw medewerkers optimaal gezond te laten werken.

13 25 CO 2 ST Bespaar m2, euro s en CO 2 Ahrend laat zien dat er aanzienlijke besparingen mogelijk zijn op de CO 2 footprint. Met onze _Laat het Nieuwe Duurzame Werken werken Veel organisaties maken de overstap naar het Nieuwe Werken op basis van een financiële argumentatie. Het gaat daarbij om besparingen op huisvesting en allerhande facilitaire kosten. Maar het Nieuwe Werken kan ook heel veel betekenen voor energiegebruik en CO 2 -footprint. Oftewel: flinke besparingen in energiegebruik, terwijl investeringen in de unieke online rekenmodule CO 2 ST kunnen organisaties uitrekenen wat er aan geld en CO 2 wordt bespaard bij een overstap naar Het Duurzame Nieuwe Werken. Met Ahrend kunt u ruim 30% CO 2 besparen en tot 30% in kosten. _Iedereen wil besparen op kantoor- en inrichtingskosten. Ahrend adviseert u over het meest geschikte werk- en interieurconcept en maakt zodoende besparingen van meer dan 30% voor zowel het milieu als uw portemonnee mogelijk. inrichting relatief laag zijn.

14 26 27 _Doe het niet minder slecht, maar meteen goed _Geef grondstoffen een nieuwe toekomst _Laten we energie produceren, geen CO 2 _Een gezonde geest in een gezonde omgeving _Zonder innovatie geen toekomst _Verandering met voordeel voor iedereen _Aandacht voor mensen en producten _Producten terugnemen en materialen hergebruiken _Een interieur met toekomst _Laat het Nieuwe Duurzame Werken werken _1 _2 _3 _4 _5 _6 _7 _8 _9 _10 _Onze klanten verwachten transparantie. Helderheid en duidelijkheid over de prestaties van ons op maatschappelijk vlak. Met als doel een helder beeld, dat leidt tot een dialoog. Maar met als einddoel niet alleen een eerlijke en duurzame samenleving, maar ook een eerlijke en duurzame samenwerking. _U kiest voor oneindig hergebruik met innovatieve materialen zoals duurzaam hout (FSC of PEFC), lak zonder schadelijke pigmenten, recyclebare tafelbladen zonder uitstoot, volledig gerecyclede grondstoffen en bewezen veilige Cradle to Cradle producten. _U wilt efficienter met energie omgaan of besparen. Ahrend ontving de EMAS award als beste Nederlandse bedrijf, voor uitmuntende prestaties bij het verminderen van energieverbruik en CO 2 uitstoot. _Kies voor de eerste volledig Cradle to Cradle werkplek. Zoals Ahrend 500 tafelsysteem, of de Ahrend 230, Ahrend 250 en Ahrend 2020 bureaustoelenseries. _ Kies voor recyclebare tafelbladen zonder uitstoot (formaldehyde) en unieke lakken zonder schadelijke stoffen. Aan Ahrend is recent de Cradle to Cradle Company award uitgereikt, voor integraal duurzaamheidsbeleid en innovaties. _U kiest voor modulaire Ahrend producten ontworpen voor een langere levensduur door aanpassing van functies en uitstraling. Bespaart tot 95% CO 2 en 40% kosten ten opzichte van nieuw meubilair. _U wilt minder ziekteverzuim. Ahrend Re_fresh biedt een gezonde werkplek waardoor ziekteverzuim verlaagd en medewerkers-tevredenheid verhoogt wordt. Verlaag uw facilitaire kosten en Total Cost of Ownership door het verlengen van de levensduur van uw inrichting met Re_fresh. U wilt uw oude kantoormeubilair hergebruiken of er geld voor terug. Re_use en Re_turn staan voor hergebruik en terugname van al uw oude producten. Indien gewenst kunnen wij ook meubilair van andere merken terugnemen, vraag naar ons inruilwaardeoverzicht. _Kies voor gebruik en prestatie, niet voor eigendom. Kies voor ontzorging van facility management als de gebruiker en informeer naar de mogelijkheden voor leaseen gebruiksovereenkomsten. Specifieker en aantrekkelijker. _Idereen wil besparen op kantoor-en inrichtingskosten. Ahrend adviseert u over het meest geschikte werk- en interieurconcept en maakt zodoende besparingen van meer dan 30% voor zowel het milieu als uw portemonnee mogelijk.

15 Ahrend Flagship Store Laarderhoogtweg EA Amsterdam +31 (0)

Duurzaam aanbestedingen. Roel van der Palen Manager Busines Development Koninklijke Ahrend BV C2C Company

Duurzaam aanbestedingen. Roel van der Palen Manager Busines Development Koninklijke Ahrend BV C2C Company Duurzaam aanbestedingen Roel van der Palen Manager Busines Development Koninklijke Ahrend BV C2C Company Facts and Figures Nederlandse Inrichter van kantoren, scholen en gezondheidszorg met ervaring sinds

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

2.0. Cradle-to-Cradle Restwaardegarantie Revitalisatie Axia Second Life. Duurzaam & Circulair

2.0. Cradle-to-Cradle Restwaardegarantie Revitalisatie Axia Second Life. Duurzaam & Circulair 2.0 Duurzaam & Circulair Cradle-to-Cradle Restwaardegarantie Revitalisatie Axia Second Life Axia designed and assembled by BMA Ergonomics in the Netherlands Ons duurzaamheidsbeleid is geconcentreerd rond

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

De aluminiumspecialist voor dak, bouw en industrie. MVO en duurzaamheidsverslag

De aluminiumspecialist voor dak, bouw en industrie. MVO en duurzaamheidsverslag De aluminiumspecialist voor dak, bouw en industrie MVO en duurzaamheidsverslag 2012-2013 2 MVO en duurzaamheidsverslag Inhoud 1 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Missie en visie 1.3 Kernwaarden 1.4 Beleid 1.5

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

Wijzer worden van duurzame huisvesting

Wijzer worden van duurzame huisvesting De Meeuw Nederland De Meeuw en Duurzaam Bouwen Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com Wijzer worden van duurzame huisvesting

Nadere informatie

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid.

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Gecertificeerde duurzaamheid in de sanitaire ruimte Ligt de bescherming van natuurlijke hulpbronnen u na aan het hart? Waterverbruik en afval reduceren eveneens?

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Een bedrijf waar Mensen gezamenlijk werken aan een kwalitatief en milieuvriendelijk product, rekening houdend

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Ahrend 262. For every situation.

Ahrend 262. For every situation. Ahrend 262 For every situation. Uitgebreid. Een meubelserie die alles omvat: bureaustoelen, bezoekerstoelen, vergaderstoelen en zelfs krukjes. Comfortabel, ergonomisch verantwoord en visueel aantrekkelijk.

Nadere informatie

HECTAS Uw partner in facilitaire diensten. Betrouwbare service

HECTAS Uw partner in facilitaire diensten. Betrouwbare service HECTAS Uw partner in facilitaire diensten Betrouwbare service Altijd binnen bereik Soms ligt iets dat goed is heel dichtbij. Neem nou HECTAS. Onze decentrale, klantgerichte organisatie heeft diverse vestigingen

Nadere informatie

Gispen CubiC is de nieuwe werkplek die speciaal is ontworpen om. de vele vormen van Het Nieuwe Werken maximaal te ondersteunen.

Gispen CubiC is de nieuwe werkplek die speciaal is ontworpen om. de vele vormen van Het Nieuwe Werken maximaal te ondersteunen. CUBIC Gispen CubiC Gispen CubiC is de nieuwe werkplek die speciaal is ontworpen om de vele vormen van Het Nieuwe Werken maximaal te ondersteunen. CubiC is een variabel programma waarmee een samenwerkplek

Nadere informatie

_AhrenD FOUR_TWO 2-POOTS

_AhrenD FOUR_TWO 2-POOTS _AhrenD FOUR_TWO 2-POOTS I Four_Two 2 Project: Gemeentehuis Bronckhorst Architect: Atelier PRO Functioneel in elke functie Ahrend Four_Two tafels en bureaus: één programma* voor alle toepassingen. Flexibel

Nadere informatie

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV 2 juni 2015 Opgesteld met de MVO-zelfscan van Bouwend Nederland Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Medewerkers... 4 1.1. Veiligheid... 4 1.2. Gezondheid... 4 1.3. Opleiding...

Nadere informatie

Mosa. Tiles. Cradle to Cradle

Mosa. Tiles. Cradle to Cradle Mosa. Tiles. Cradle to Cradle Cradle to Cradle en Mosa C2C Duurzaamheid is voor Koninklijke Mosa een belangrijk speerpunt in haar missie en principes. Dit hoort van nature bij een duurzaam product als

Nadere informatie

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN!

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! WELKOM, LED verlichting is de toekomst LED-verlichting biedt ons vandaag de dag ongekend veel mogelijkheden om een natuurlijke

Nadere informatie

Winkelinrichting als dienst Karel Beneens. 16 februari 2012

Winkelinrichting als dienst Karel Beneens. 16 februari 2012 Winkelinrichting als dienst Karel Beneens 16 februari 2012 2 Bouwbedrijf Beneens VAKMANSCHAP VAN VADER OP ZOON 3 generaties en ruim 70 jaar Oprichter : Jozef Beneens (1935) 1971 : personenvennootschap

Nadere informatie

Gispen Inspiratiecentrum Culemborg

Gispen Inspiratiecentrum Culemborg REVIVED BY GISPEN Gispen Inspiratiecentrum Culemborg INLEIDING HERGEBRUIK > WAARDEBEHOUD > MINDER GEBRUIK Het zijn de sleutelwoorden van de circulaire economie. Gispen gelooft in de circulaire principes.

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra 2 DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer 15 februari 2011 Sietse Vlietstra Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie Syntens 3 4 Wat is duurzaam? Het voorzien in de behoeften

Nadere informatie

Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties. Willy Peelen

Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties. Willy Peelen Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties Willy Peelen 2 Inhoud Duurzaamheid Ketenintegratie Voorbeelden innovaties Instrumenten Conclusies Duurzaam inkopen Duurzaamheid Verkoopt! Duurzaamheid verkopen 3 Duurzaam

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig op natuurlijke grondstoffen en op uw portemonnee. De keuze voor Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

GLASS UNLIMITED. AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie

GLASS UNLIMITED. AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie GLASS UNLIMITED AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie AGC en C2C: een duurzame combinatie Through C2C certification, AGC helps to inspire and lead in the positive transformation of the building

Nadere informatie

TM DOORDACHT EN PRAKTISCH

TM DOORDACHT EN PRAKTISCH TM TM BUREAU S Gispen TM is ontworpen voor intensief gebruik, zowel individueel als in groepsverband. Gispen TM is gemakkelijk in te stellen, snel te plaatsen, eenvoudig uit te breiden en dankzij de doordachte

Nadere informatie

Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop

Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop De Groot Vroomshoop onderneemt maatschappelijk verantwoord MVO bij De Groot Vroomshoop Wij werken al met verschillende uitgangspunten die, zonder

Nadere informatie

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER Wie aan duurzaamheid denkt, denkt misschien niet direct aan papieren handdoekjes en toiletpapier. In breder perspecfief

Nadere informatie

Fornature vindt van wel!

Fornature vindt van wel! Fornature vindt van wel! Fornature filosofie Over Fornature Als we met onze huidige manier van produceren en afwaarderen doorgaan, zal de voorraad ruwe materialen in de toekomst uitgeput raken. Deze schaarste

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Hoog tijd dat we het milieu verlichten.

Hoog tijd dat we het milieu verlichten. Hoog tijd dat we het milieu verlichten. 2 Inleiding Er is maar één origineel AURA THE ORIGINAL LONG LIFE LIGHT 3 We laten het licht over uw toekomst schijnen. Zodra het op het milieu en het optimale gebruik

Nadere informatie

Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK. Hanneke op den Brouw 23 april 2015

Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK. Hanneke op den Brouw 23 april 2015 Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK Hanneke op den Brouw 23 april 2015 Wensbeeld bedrijfskleding Rijk Design Duurzaam materiaal Circulaire keten

Nadere informatie

Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel

Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel Niveaus van circulariteit (10 R s) 1. Refuse: weigeren/voorkomen gebruik 2. Reduce: gebruik

Nadere informatie

Samen werken aan een duurzaam Hellendoorn. Collegebesluit 14 mei 2013. Raadsbesluit 29 oktober 2013.

Samen werken aan een duurzaam Hellendoorn. Collegebesluit 14 mei 2013. Raadsbesluit 29 oktober 2013. Samen werken aan een duurzaam Hellendoorn Collegebesluit 14 mei 2013. Raadsbesluit 29 oktober 2013. 1 Samenvatting Definitie duurzaamheid volgens Brundtland Aanmelden als Millenniumgemeente Speerpunten:

Nadere informatie

Inspiratiesessie Utrecht Aanpak en belang C2C certificering Dolf le Conge Kleyn Utrecht, 22 september 2015

Inspiratiesessie Utrecht Aanpak en belang C2C certificering Dolf le Conge Kleyn Utrecht, 22 september 2015 Inspiratiesessie Utrecht Aanpak en belang C2C certificering Dolf le Conge Kleyn Utrecht, 22 september 2015 Welkom Hoe de C2C-principes een meerwaarde kunnen geven aan de duurzaamheidsambities van een opdrachtgever

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Vóór dat u beleid ontwikkelt is het van belang om de vraag: Waaròm zou ik MVO beleid ontwikkelen? te beantwoorden. Het antwoord op deze vraag bepaalt hóe u het MVO

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

Circulaire economie. Over hergebruik van meubilair en grondstoffen

Circulaire economie. Over hergebruik van meubilair en grondstoffen Circulaire economie Over hergebruik van meubilair en grondstoffen Circulaire economie 1. Grondstoffen Circulaire economie is een economie die functioneert vanuit een Bij meubilair hebben we de keuze uit

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary)

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary) Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015 Versie 2.0 (summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Februari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue verbetering...

Nadere informatie

De toekomst van. de sloop- en afval keten

De toekomst van. de sloop- en afval keten De toekomst van de sloop- en afval keten René Plaggenburg Directeur sloop en reststoffencentra Dusseldorp Wie is Dusseldorp? Ontstaan in 1949 2003: drie business units Dusseldorp Groep Inzameling en Recycling

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Vandaagafval morgengrondstof!

Vandaagafval morgengrondstof! Vandaagafval morgengrondstof! 5de Vlaams Milieucongres IFEST 21 October 2008 Florens Slob Manager Sustainable Business Solutions Van Gansewinkel Group Agenda Korte verkenning Cradle to Cradle concept &

Nadere informatie

Maartje van den Berg - Blossom consultancy Design & Build. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies

Maartje van den Berg - Blossom consultancy Design & Build. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Aanbesteding Brummen: wie, wat, waarom en hoe Maartje van den Berg - Blossom consultancy Design & Build Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Ook architect: dynamische werkstijl duurzaamheid/

Nadere informatie

De missie van Roof2Roof

De missie van Roof2Roof De missie van Roof2Roof Hoogwaardig recyclen van bitumen daken Roof2Roof wil het milieu verbeteren door het sluiten van de kringloop van bitumen daken. Dit doen we door oude bitumineuze dakbedekking hoogwaardig

Nadere informatie

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is.

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Energieverbruik binnen de voedingen drankensector. Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Deze whitepaper licht toe waarom het voor organisaties binnen de belangrijk is om inzicht te hebben

Nadere informatie

Keuzelijst Duurzaam Inkoopcriteria (KDI)

Keuzelijst Duurzaam Inkoopcriteria (KDI) Doelstellingen duurzaam inkopen Door de toenemende vraag naar duurzaamheid en de worsteling die organisaties hebben om invulling te geven aan de doelstellingen voor duurzaam inkopen, hebben Julius Westendorp

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

Ahrend 220. De standaard voorbij.

Ahrend 220. De standaard voorbij. Ahrend 220 De standaard voorbij. Niveau. Niemand is standaard. Daarom voegt de Ahrend 220 bureaustoel zich naar alle persoonlijke wensen. Dat is niet onopgemerkt gebleven: Ahrend 220 vertegenwoordigt het

Nadere informatie

Green IT in de praktijk

Green IT in de praktijk Green IT in de praktijk Naar een duurzame ICT bedrijfsvoering 2013 Invulling van MVO bij Groep ICT Beleid & Identiteit Maatschappelijke betrokkenheid Interne bedrijfsvoering 2 Beleid & identiteit MVO in

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN.

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN. Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid SILVER Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

Voorwoord. Noordwijk, 9 december 2014. Sandra Strunk John Franck Directie Arbo Concern BV

Voorwoord. Noordwijk, 9 december 2014. Sandra Strunk John Franck Directie Arbo Concern BV MVO Jaarplan 2015 Voorwoord. Onze medewerkers zijn elke dag bezig zich voor de volle 100% in te zetten voor onze klanten. Samen met onze klanten en onze partners in de keten proberen wij te werken aan

Nadere informatie

Ook een lange reis begint met een eerste stap (Mao Zhe Dong) PRIMA Kansenkaart 2030

Ook een lange reis begint met een eerste stap (Mao Zhe Dong) PRIMA Kansenkaart 2030 Ook een lange reis begint met een eerste stap (Mao Zhe Dong) PRIMA Kansenkaart 2030 1 Aanleiding: Megatrends 2010-2030 Bevolkingsgroei Globalisering en opkomende economieën Duurzaamheid Klimaatverandering

Nadere informatie

Rapportage voortgang

Rapportage voortgang Rapportage voortgang 2016-01 Project Rapportage voortgang 2016-01 Auteur Marjolein Hoefsloot Opdrachtgever Directie Hollander Techniek Datum 26-08-2016 Versie 1.0 Status Definitief Aantal pagina s 5 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Duurzaam contractmanagement

Duurzaam contractmanagement Duurzaam contractmanagement Samenvatting Hoe wordt de duurzaamheid van de ingekochte producten en diensten ondergebracht in facilitaire contracten en wat betekent dat voor het contractmanagement? Inleiding

Nadere informatie

Ultra slank en innovatief minder brug, meer omgeving en meer design

Ultra slank en innovatief minder brug, meer omgeving en meer design Ultra slank en innovatief minder brug, meer omgeving en meer design de Gunstig voor doorvaarthoogte. Ontwerp leuning bepalend voor aanzicht. Volledige ontwerpvrijheid. Visueel aantrekkelijker. Verhouding

Nadere informatie

WINEA PRO Tafelsysteem

WINEA PRO Tafelsysteem WINI Introductie WINI WINI Büromöbel is een Duitse industriële meubelfabriek met meer dan 100 jaar ervaring. Een familiebedrijf waar inmiddels de 3e generatie de leiding heeft. Opgericht in1908 in Coppenbrügge

Nadere informatie

MVO Kwartaalbericht Juli 2017

MVO Kwartaalbericht Juli 2017 MVO Kwartaalbericht Juli 2017 1 Iedereen levert een bijdrage pagina 4 Samen werken aan een betere toekomst pagina 6 Ik zie bij BRAND al vele mooie initiatieven ontstaan pagina 8 MVO helpt mij om normen

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

PIPES FOR LIFE. Pipelife flexiplus quick line

PIPES FOR LIFE. Pipelife flexiplus quick line PIPES FOR LIFE Pipelife flexiplus quick line Met de bedrade flexibele buizen van Pipelife heeft u de beste kwaliteit voor iedere installatie Pipelife Pipelife maakt al meer dan 65 jaar buizen voor elektrotechnische

Nadere informatie

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN EEN TRADITIE VAN INNOVATIE Het verhaal van Interface begint in 1973, wanneer oprichter Ray Anderson ziet dat de kantooromgeving ingrijpend aan het veranderen is en behoefte

Nadere informatie

Kanaal unit. LG Electronics Commercial Airconditioners. Specifieke kenmerken van de kanaal unit:

Kanaal unit. LG Electronics Commercial Airconditioners. Specifieke kenmerken van de kanaal unit: C D E LG Electronics Commercial Airconditioners Kanaal unit Wanneer u een perfect binnenklimaat wenst, maar de installatie niet zichtbaar in uw ruimte wilt hebben, biedt de kanaal unit esthetisch de mooiste

Nadere informatie

Mosa. Soep van de Dag 20. Ω José Maase Muriel Thies

Mosa. Soep van de Dag 20. Ω José Maase Muriel Thies 20. Mosa Soep van de Dag Muriel Thies 1 2 Dutch, design en duurzaam. Het is één van de strategische principes van Koninklijke Mosa, de Maastrichtse keramische tegelfabrikant die eind 2009 als eerste ter

Nadere informatie

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche wat te verwachten? delen van visie en droom van fareno inzicht in mogelijkheden en proces gezondere aanpak in onze branche u enthousiast

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

i.work i.box for the love of work

i.work i.box for the love of work L i.work i.box for the love of work i.work i.box Thuiswerken, satellietkantoren, flexwerken... Werken is duidelijk niet meer wat het geweest is. Mobiliteit en flexibiliteit zetten de toon. De klassieke

Nadere informatie

Van aannemer naar aanbieder vereist sociale innovatie! Antonie ter Harmsel - 13 april 2016

Van aannemer naar aanbieder vereist sociale innovatie! Antonie ter Harmsel - 13 april 2016 Het begint bij Hodes! Van aannemer naar aanbieder vereist sociale innovatie! Antonie ter Harmsel - 13 april 2016 PRESENTATIE 1. Het begint bij Hodes! 2. De markt 3. Het product 4. De organisatie 5. De

Nadere informatie

Visie, Missie, Ambitie, Beleid en MVO

Visie, Missie, Ambitie, Beleid en MVO Visie, Missie, Ambitie, Beleid en MVO Koninklijke Ahrend NV Amsterdam Mei 2010 Aanvulling januari 2012 INHOUD INHOUD...2 1. Visie, missie en MVO...3 2. Ambitie en MVO...5 3. Algemeen beleid en MVO...6

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie

Mensen Meubilair dat u motiveert en een goed gevoel geeft Flexibel werken ongeacht waar, wanneer, hoe en met wie

Mensen Meubilair dat u motiveert en een goed gevoel geeft Flexibel werken ongeacht waar, wanneer, hoe en met wie Ahrend 250 Mensen Meubilair dat u motiveert en een goed gevoel geeft Flexibel werken ongeacht waar, wanneer, hoe en met wie Planeet Efficiënt gebruik van de ruimte voor minder CO 2 uitstoot Langer productleven

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V.

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 3.D. Actieve deelname initiatieven (2016.001)website.docx Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1 Actieve deelname initiatief...

Nadere informatie

Een toelichting op Circular IQ

Een toelichting op Circular IQ Een toelichting op Circular IQ Vereniging Circulair Friesland Roy Vercoulen & Claire Teurlings Founders Circular IQ 14 Februari 2017 Een slim interactief platform dat duurzaamheidsinformatie verandert

Nadere informatie

VIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE EN

VIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE EN VIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE EN Witteveen Projectinrichting Ouderkerk a/d Amstel Tel: 020-496 5030 Fax: 020-496 3052 info@witteveen.nl www.project-inrichting.nl

Nadere informatie

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord Duurzaam en doeltreffend schoonmaken Ecologisch verantwoord Vive, in één keer dubbel schoonmaken: duurzaam en doeltreffend Vive draait om leven. Levenslust. Vitaliteit. Een goed gevoel. Vive is de naam

Nadere informatie

C2C en Circulaire Economie in Venlo

C2C en Circulaire Economie in Venlo C2C en Circulaire Economie in Venlo Afvalconferentie 2016 Parallelsessie Maatschappelijk Verantwoord inkopen Michel Weijers, Gemeente Venlo/C2CExpoLAB Inhoud Inhoud Aanleiding Waarom C2C? Hoe doen we dat?

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN?

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? Een Grundfos pump audit creëert duidelijkheid Is duurzaamheid één van de doelstellingen in uw organisatie? Steeds meer bedrijven en (semi-)

Nadere informatie

Initiatieven op het gebied van circulaire economie in de zorg Workshop NEN & RadboudMC 31 augustus 2017

Initiatieven op het gebied van circulaire economie in de zorg Workshop NEN & RadboudMC 31 augustus 2017 Initiatieven op het gebied van circulaire economie in de zorg Workshop NEN & RadboudMC 31 augustus 2017 Transitieprogramma Zorgeloos Afval Jolein Baidenmann Transitiemanager Circulaire Economie in de Zorg

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring DUURZAAMHEIDSVERKLARING Ondergetekende: [Naam Leverancier en rechtsvorm [ ], statutair gevestigd te [plaats], aan de [straat, nummer en postcode] (KvK ), hierna te noemen Leverancier, hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

Verslag masterclass 15 juli 2010 cradle to cradle voor Zeeuwse inkopers en dienstverleners. Zeeland

Verslag masterclass 15 juli 2010 cradle to cradle voor Zeeuwse inkopers en dienstverleners. Zeeland Verslag masterclass 15 juli 2010 cradle to cradle voor Zeeuwse inkopers en dienstverleners Vier toonaangevende bedrijven vertellen hun verhaal Zeeland Wilbert van den Bosch leidde sprekers en luisteraars

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND VLOER- / PLAFOND UNIT UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT LAAG GELUIDSNIVEAU GEZOND KLIMAAT LIFE S GOOD WHEN IT S GREEN Greenovation

Nadere informatie

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom Bouwen als een boom Materialen en Energie Stadskantoor in Venlo gebouwd volgens Cradle to Cradle principes Wortels zijn de fundering Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen

Nadere informatie

responsibility Grondstoffen, energie en water, afval

responsibility Grondstoffen, energie en water, afval our responsibility these NL reaches beyond walls Grondstoffen, energie en water, afval Vescom richt zich op de ontwikkeling, productie en distributie van hoogwaardige wand- en meubelbekleding. Onze producten

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

Duurzame oplossingen in gerecycled kunststof

Duurzame oplossingen in gerecycled kunststof Duurzame oplossingen in gerecycled kunststof Duurzame oplossingen in gerecycled kunststof U kiest graag voor veilig en degelijk materiaal dat geen onderhoud nodig heeft? Dan bent u bij ons aan het juiste

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Ahrend 750 The Smart Office. Ahrend 750 The Smart

Ahrend 750 The Smart Office. Ahrend 750 The Smart Ahrend 750 The Smart Office Ahrend 750 The Smart Office www.ahrend.com We zijn vandaag met z n allen voortdurend onderweg, zelfs op het werk. Van afspraak naar afspraak, van project naar project. Een halfuur

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie