CAR. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 8, mei Archeologisch onderzoek Birkstraat Amersfoort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CAR. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 8, mei 2011. Archeologisch onderzoek Birkstraat Amersfoort"

Transcriptie

1 CAR Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 8, mei 2011 Archeologisch onderzoek Birkstraat Amersfoort

2 Birkstraat - Zandlaan Archeologisch onderzoek Amersfoort 1

3 2 Onderzoeksgegevens: Onderzoek: Birkstraat Zandlaan 2008 Meldingnummer: SIC: Opdrachtgever: BIR 08 Stichting de Opbouw Uitvoerder: Gemeente Amersfoort, Centrum voor Archeologie Datum uitvoering: 7 oktober 2008 tot en met 13 oktober 2008 Locatie / adres: Birkhoven Perceel: Gemeente: Amersfoort Provincie: Kaartblad: Utrecht 32B Coördinaten: centrum: x: , y: nw-hoek: x: , y: no-hoek: x: , y: zw-hoek: x: , y: zo-hoek: x: , y: Omvang: ca m² ABP: ABP 54 colofon CAR rapport 8 Archeologisch onderzoek Birkstraat Zandlaan, Amersfoort ISSN: mei 2011 uitgave: Centrum voor Archeologie, Gemeente Amersfoort tekst: drs.m.k. Wijker vormgeving: drs. T. d Hollosy druk: Mailfors BV De CAR-rapportenreeks is een reeks waarin het Centrum voor Archeologie van de Gemeente Amersfoort standaard eindrapportages (zoals bedoeld in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie) van de door hun uitgevoerde archeologische onderzoeken publiceert. De reeks staat onder redactie en autorisatie van de stadsarcheologen van de Gemeente Amersfoort: mevr. drs. F.M.E. Snieder en dhr. drs. T. d Hollosy.

4 Inhoud 3 Inhoud 3 Inleiding 4 De Locatie 5 De landschappelijke omgeving 6 De historische omgeving 8 De archeologische omgeving 9 Het onderzoek 11 Het resultaat 13 Conclusie en advies 16 Literatuur 17 Bijlagen 18

5 Inleiding 4 Op grond van de bevindingen zal een selectiebesluit worden genomen hoe verder om te gaan met de aangetroffen archeologische resten: behoud door bescherming (planaanpassing), behoud door opgraving, of afzien van verder professioneel archeologisch onderzoek. Uitvoering Het veldwerk is tussen 7 en 13 oktober 2008 uitgevoerd door het Centrum voor Archeologie van de Gemeente Amersfoort en stond onder de verantwoording van drs. F.M.E. Snieder. De dagelijkse leiding lag in handen van drs. M. K. Wijker, hij werd geassisteerd door T. Stolk MA en de vaste medewerkers van het Centrum voor Archeologie. Het grondwerk is uitgevoerd door J. Ruitenbeek v.o.f. uit Amersfoort. afbeelding 1, vereenvoudigde topografische kaart van Amersfoort en omgeving met daarop de locatie van het plangebied aangegeven (in rood) Aanleiding Het voornemen om op een perceel aan de Birkstraat een tijdelijke huisvesting van zorgcentrum Birkhoven met bijbehorende parkeerplaatsen te bouwen, zal de ondergrond verstoren. De verstoring zal 0,50 m tot 1,30 m diep reiken en vormt daarmee een bedreiging voor de ter plaatse mogelijk aanwezige archeologische resten. Resultaat Dit rapport bevat de resultaten van het inventariserend veldonderzoek aan de Birkstraat- hoek Zandlaan, op basis waarvan een uitspraak is geformuleerd over de aanwezigheid en waarde van de archeologische resten binnen het gehele plangebied en een advies hoe hiermee verder om te gaan. Verwachting Naar verwachting bevinden zich binnen het plangebied archeologische waarden; het plangebied en omgeving is aangewezen als 'Archeologische Belangrijke Plaats' (ABP 54) en valt daarmee onder de Monumentenverordening van de Gemeente Amersfoort. Voor ABP-terreinen geldt dat bodemverstorende werkzaamheden dieper dan 30 centimeter zonder tussenkomst van de gemeentelijk archeologen niet zijn toegestaan. Onderzoek Om beter inzicht te krijgen in de aan- of afwezigheid van archeologische resten binnen het plangebied is ter plaatse een proefopgraving ( inventariserend veldonderzoek middels proefsleuven of IVO-P) uitgevoerd.

6 De Locatie 5 afbeelding 2, uitsnede uit de topografische kaart met daarop de locatie van het plangebied (in rood). Plangebied Het plangebied ligt aan de zuidkant van de gemeente Amersfoort, tussen Soest en Amersfoort, ten zuiden van de Birkstraat en ten oosten van de Zandlaan. Het is een L- vormige gebied, met een grootste lengte van ongeveer 197 meter en een grootste breedte van circa 97 meter en een totale oppervlakte van circa m². Aan de oostzijde van het gebied ligt het trainingsterrein van de boxerclub (NBC) van kringgroep Utrecht en de hockeyvelden van de Amersfoortse Mixed Hockeyclub (AMHC). afbeelding 3, luchtfoto uit 2007 met daarop de locatie van het plangebied (in rood). Onderzoeksgebied Het onderzoeksgebied, het deel van het plangebied waarbinnen het archeologisch onderzoek is uitgevoerd, is gelijk aan het plangebied. De resultaten van het onderzoek gelden daarmee voor het gehele plangebied. Het plan omvat de tijdelijke huisvesting van zorgcentrum Birkhoven en bijbehorende parkeerplaatsen. Het huidige Birkhoven is gebouwd in de jaren zeventig en voldoet niet meer aan de normen die worden gesteld aan verpleging en aan de eisen die cliënten en personeel tegenwoordig stellen. Om aan deze nieuwe normen en eisen te voldoen dient het huidige Birkhoven te worden gerenoveerd, hiervoor moeten de bewoners tijdelijk ergens anders worden ondergebracht. De tijdelijke woon-units worden op het zuiddeel van het plangebied gebouwd, met ten noorden daarvan de parkeerplaatsen. Bij de bouw zal rekening worden gehouden met de aanwezige bomenrij rondom de sportvelden. Recentelijk gebruik Het plangebied ligt ter plaatse van oude sportvelden van sportpark Birkhoven en was bij aanvang van het onderzoek in gebruik als grasland.

7 De landschappelijke omgeving 6 afbeelding 4, uitsnede uit de geomorfologische kaart met in rood het onderzoeksgebied aangegeven. De locatie is gelegen op een gordeldekzandrug (licht bruin, code 3L6). afbeelding 5, uitsnede uit de bodemkaart met in rood het onderzoeksgebied aangegeven, net binnen de (ongekarteerde) bebouwde kom (in wit). De onderzoekslocatie ligt ten noorden van een stuwwal (onderdeel van de Utrechtse heuvelrug) die tussen Den Dolder en Amersfoort ligt op de westelijke grens van de Gelderse Vallei in een landschap dat haar vorm kreeg tijdens de laatste ijstijden. Ten tijde van de voorlaatste ijstijd (het Saalien, jaar geleden) bereikte het landijs vanuit Scandinavië ons land. Door de opstuwende werking van het ijs werden aan de randen van de ijskappen stuwwallen gevormd. Het materiaal dat in deze omgeving werd opgestuwd waren al eerder afgezette fluviale sedimenten. Gedurende de laatste ijstijd (het Weichselien, jaar geleden) bereikte het landijs Nederland niet. De wind is in deze periode van grote invloed geweest op de vorming van het landschap. Grote delen van Nederland zijn in deze periode onbegroeid en hebben het karakter van een poolwoestijn. Hierdoor konden op grote schaal zandverstuivingen plaatsvinden waardoor onder andere de dekzandruggen zijn ontstaan en hellingafzettingen (waaronder gordeldekzand-welvingen) langs de stuwwallen. Ondergrond Volgens de geomorfologische kaart van Nederland ligt het onderzoeksgebied op een gordeldekzand-welving, al dan niet met oud-bouwlanddek.1 De gordeldekzand-welvingen zijn ontstaan als gevolg van wind en liggen als gordels om de stuwwallen. Het oppervlak is golvend. Op de hogere delen ligt soms een oud bouwlanddek. Het zuidoostelijk puntje van het onderzoeksgebied ligt tegen een gebied met lage 2 landduinen met bijbehorende vlakten en laagten. In het Holoceen (vanaf jaar geleden) werd het klimaat warmer, waardoor het landijs smolt en de zeespiegel steeg. De dekzandruggen raakten begroeid, waardoor de verstuivingen ophielden. A ls gevolg van ontbossingen in de Middeleeuwen heeft nog een laatste (kleine) verstuiving plaatsgevonden, waarbij zogenaamde stuif- en landduinen zijn ontstaan (de Kootwijk Formatie). Bodem Op de bodemkaart van Nederland is de ondergrond in het onderzoeksgebied niet gekarteerd, maar het lijkt waarschijnlijk dat de direct ten westen van het onderzoeksgebied gelegen hoge zwarte enkeerdgronden doorlopen tot onder het onderzoeksgebied. De bodem bestaat dan uit hoge zwarte enkeerdgronden: leemarm en zwak lemig fijn zand.3 Dit bodemtype komt met name voor als grote engcomplexen rondom middeleeuwse dorpen. Ze liggen veelal op de randen van de stuwwallen en in lage gebieden op de dekzandruggen. Het donkergrijze humushoudende dek is tussen de 60 en 90 cm dik. 1 3L6: gordeldekzand-welving, al dan niet met oud-bouwlanddek 2 4L8: lage landduinen met bijbehorende vlakten en laag ten ZEZ21: Hoge zwarte enkeerdgronden: leem arm en z wak lemig fijn 3 zand.

8 In de ondergrond is meestal een humuspodzol ontwikkeld. De gemiddelde hoogste grondwaterstand ligt beneden 80 cm terwijl de laagste stand dieper dan 120 cm onder maaiveld ligt (grondtrap VII). 7 Hoogte en reliëf Het onderzoeksgebied ligt tussen de hoogtelijnen van 5 en 7 m +NAP en ligt op een kleine verhoging (de gordeldekzandwelving) aan de voet van een stuwwal. Uit het AHN, het Actueel Hoogtebestand Nederland, is af te leiden dat het onderzoeksgebied binnen een terrein ligt dat geëgaliseerd is. Het betreft hier de sportvelden van de Hockeyclub AMHC. afbeelding 6, visuele weergave van het AHN met het onderzoeksgebied in rood aangegeven. De egale kleur binnen en ten oosten van het onderzoeksgebied suggereert een zeer vlak, geëgaliseerd terrein.

9 De historische omgeving 8 Het onderzoeksgebied ligt ten westen van het middeleeuwse centrum van de stad Amersfoort en ten oosten van Soest. De oudste vermelding van beide steden dateert uit 1028, in een oorkonde van de Duitse keizer Koenraad, waarin al zijn bezittingen worden genoemd waaronder zowel Amersfoort (Amersfoirde) en Soest. De Birkt Het gebied waar het onderzoeksterrein ligt hoort tot buurschap De Birkt, een naam die mogelijk is afgeleid van de berken die veel in het gebied groeiden. De Birkstraat, een verbindingsweg tussen Amersfoort en Soest, vormt het beginpunt van de strookvormige percelen die richting de Eem lopen. Wanneer dit gebied precies is ontgonnen is niet duidelijk, vermoedelijk is dit pas na de 12 de eeuw geweest. Nadat in 1170 tijdens een stormvloed het veen tussen West- Friesland en het zuidwesten van Friesland was weggeslagen, kon het hele gebied rondom de Eem goed worden ontwaterd en ontgonnen. De oudste bekende kaart waarop de onderzoekslocatie staat afgebeeld is onderdeel van de atlas Het Toonneel des Aerdrijcx ( ) van Willem en Jo(h)an Blaeu. In de atlas worden zowel landen als regio s afgebeeld, waaronder de omgeving van Amersfoort. Op de kaart staan zowel Amersfoort als Soest aangeven en de oude Soesterweg die beide steden met elkaar verbindt. Het gebied ten zuiden van de weg is een onontgonnen gebied en wordt als bos of woeste grond afgebeeld. Op een kaart van Bernard de Roij vervaardigd tussen 1676 en 1695 en uitgegeven in 1696 door Nicolaas Visscher II, staat het onderzoeksgebied ook afgebeeld. Op deze kaart wordt de Birkstraat voor het eerst aangegeven, het gebied ten zuiden van de straat is nog steeds onontgonnen. afbeelding 7, uitsnede uit de topografische kaart van 1905 met daarop het onderzoeksgebied in rood aangegeven. Op de kaart van Slits uit 1832 wordt het onderzoeksterrein als bouwland aangegeven. De twee kavels liggen parallel aan de Birkstraat en zijn min of meer oost-west georiënteerd, dit in tegenstelling tot de andere percelen, die een noord/noordoost-zuid/zuidwest oriëntering hebben. De kaarten uit het begin van de 20 ste eeuw laten zien dat het onderzoeksterrein nog steeds onbebouwd is, in 1924 heeft er volgens de kaart van G. Adriaans een renbaan gelegen. Uit de verschillende bronnen komt naar voren dat het terrein niet bebouwd is geweest en vermoedelijk tot in de 19 de eeuw (grotendeels) bedekt was met bos of een agrarische functie had.

10 De archeologische omgeving 9 afbeelding 8, waarnemingen en onderzoeksmeldingen in de omgeving van het plangebied. In het Archeologisch Informatiesysteem (ARCHIS) staan geen archeologische vindplaatsen binnen het onderzoeksgebied geregistreerd. Wel zijn in de omgeving een aantal vondsten gedaan. Relevant voor dit onderzoek zijn: Waarnemingsnummer 728: aardewerkvondsten uit de grafheuvel bij Monnikenbosch. Waarnemingsnummer 26465: aardewerk uit het Laat Neolithicum of Bronstijd, afkomstig uit een zandgroeve bij Het witte huis. Waarnemingsnummer 43310: vondsten uit het gebied Bokkeduinen. Behalve de vele opgravingen in en om de historische binnenstad van Amersfoort, heeft er ook in de directe omgeving van de Birkstraat archeologisch onderzoek plaatsgevonden. In 2000 is archeologisch onderzoek uitgevoerd op een aantal locaties in het gebied Isselt De Birkt, ten oosten van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Hierbij zijn bewoningssporen aangetroffen uit de 13 de -14 de eeuw, en periodes hierna. De resultaten uit deze onderzoeken laten zien dat de oudste bewoning zich op de hoger gelegen delen van het landschap bevinden. afbeelding 9, uitsnede uit de Archeologische Monumentenkaart van de omgeving van het plangebied. AMK Archeologische Monumenten Kaart Ten noorden van de Birkstraat (huisnummer 107) ligt een AMK-terrein (monumentnummer 2237). Het betreft boerderij Het lange huis, dat rond 1543 zou zijn gebouwd op de plek waar eerder een klooster heeft gestaan. Op een kilometer ten zuidwesten van het onderzoeksgebied ligt het monument De korte duinen (monumentnummer 8886). In dit stuifzandgebied zijn vuursteenvondsten van de zeldzame Hamburgcultuur en Tjongercultuur gedaan. Ten slotte ligt ten zuidwesten van het onderzoeksgebied een grafheuvel uit de Bronstijd bij het zogenaamde Monnikenbosch (monumentnummer 1150). Archeologische verwachting Door analyse van de gegevens uit de voorafgaande inventarisatie kan een specifieke archeologische verwachting voor het plangebied worden opgesteld. Prehistorie & Romeinse tijd ( na Chr.) Sporen uit de Prehistorie worden in het onderzoeksgebied en omgeving voornamelijk op de dekzandruggen en de flanken ervan verwacht; met name bewoningssporen en begravingen uit de Bronstijd en IJzertijd, daar deze in de omgeving op soortgelijke gronden zijn aangetroffen. De prehistorische sporen zullen, indien aanwezig, voornamelijk bestaan uit verkleuringen in de grond. Paleolithische, Mesolithische en Neolithische resten worden niet verwacht, maar kunnen ook niet uitgesloten worden.

11 10 Middeleeuwen ( na Chr.) Sporen van vroeg-middeleeuwse oorsprong worden niet direct verwacht. Resten van laat-middeleeuwse oorsprong zullen gerelateerd zijn aan agrarische activiteiten en zullen voornamelijk uit paalgaten (bijvoorbeeld van een schaapskooi), sloten, greppels en akkerlagen bestaan. Nieuwe Tijd (1500 na Chr. - heden) Sporen uit de Nieuw Tijd zullen naar verwachting veelal gerelateerd zijn aan agrarische activiteiten; akkers en weidegrond, mogelijk wat paalsporen van schuren. Bewoningssporen worden niet direct verwacht, maar kunnen niet worden uitgesloten. Gaafheid en conservering Het bodemarchief binnen het onderzoeksgebied is naar verwachting redelijk tot goed geconserveerd. Indien (een deel van) het esdek bewaard is gebleven mag een zeer goede conservering van archeologische sporen, die ouder dan het esdek zijn, worden verwacht. Archeologische resten kunnen zich overal binnen het onderzoeksgebied voordoen. Als er sporen en/of vondsten aanwezig zijn, worden deze verwacht op de overgang van de humushoudende bovengrond en het dekzand. De eerste aanwijzingen voor deze sporen/vondsten zijn waarschijnlijk al in de onderkant van de bouwvoor te vinden. afbeelding 10, uitsnede uit de ABP-kaart van de gemeente Amersfoort met in rood het onderzoeksgebied aangegeven, gelegen binnen ABP-54 (rood gearceerd). ABP Op grond van de archeologische verwachting is het onderzoeksgebied en omgeving in de Monumentenverordening van de Gemeente Amersfoort opgenomen als Archeologisch Belangrijke Plaats (ABP 54, esdek bij de Birkt).

12 Het onderzoek Bewoning op het grondgebied van Amersfoort gaat ver terug in de tijd, niet alleen van de binnenstad, maar ook van het omringende land. Al vanaf de vroege Prehistorie leefden in dit gebied mensen. Hun sporen komen voortdurend bij ingrepen in de bodem aan het licht. Door de jaren heen is uit onderzoeken steeds meer informatie aan het licht gekomen over de rijke geschiedenis, zoals die zich binnen de huidige gemeentegrenzen heeft afgespeeld. Onderzoeksdoel en vraagstelling Doel van dit onderzoek was de aan- of afwezigheid van archeologische resten op deze locatie te onderzoeken en de fysieke en inhoudelijke kwaliteit van de aanwezige resten vast te stellen, om tot een besluit te komen hoe hier verder mee om te gaan: behoud door bescherming (planaanpassing), behoud door opgraving, of afzien van verder archeologisch onderzoek. Het onderzoek heeft zich gericht op de volgende onderzoeksvragen: Wat is de landschappelijke context van de locatie? Zijn er binnen het onderzoeksgebied archeologische resten aanwezig? o o Zo ja: wat is de aard, omvang en datering van de vindplaats(en) en de gaafheid en conservering ervan? Zo nee: is er reden om aan te nemen dat er archeologische resten in de bodem aanwezig zijn geweest en zijn er uitspraken te doen over de aard, omvang en datering ervan en de reden van het verdwijnen? Welke uitspraken zijn er op basis van bovengenoemde gegevens te formuleren voor de aanwezigheid van archeologische resten binnen de rest van het plangebied? voorkeur boven boren omdat met name voor prehistorische sporen dan een grotere trefkans geldt. Tevens wordt direct een goed inzicht in de bodem en ondergrond verkregen. Het veldwerk is uitgevoerd volgens de Kwaliteitseisen der Nederlandse Archeologie (KNA 3.1). Sporen, vondsten en monsters De sporen hebben een individueel nummer (featurenummer; F nr.) gekregen en zijn allemaal onderzocht door middel van de aanleg van een dwarsdoorsnede (coupe) en het documenteren (beschrijven, tekenen en fotograferen) daarvan. De gecoupeerde sporen zijn daarna allemaal volledig opgegraven. Het materiaal dat hierbij is gevonden heeft een vondstnummer gekregen. Verwerking van gegevens en vondsten Direct na de opgraving worden de vondsten gereinigd en gedetermineerd en de opgravinggegevens gedigitaliseerd. Uitwerking & analyse Tijdens de uitwerkingsfase worden de sporen geanalyseerd en eventueel in structuren gegroepeerd. Het vondstmateriaal geeft aanwijzingen voor de datering en functie ervan. Door de sporen onderling te interpoleren wordt mogelijk ook duidelijk wat zich in de niet opgegraven delen bevindt. Waardering en advies Om een gefundeerd advies op te stellen over hoe om te gaan met de aanwezige archeologisch resten (beschermen, opgraven of opgeven), moeten ze eerst gewaardeerd worden en dit gebeurt volgens een voorgeschreven methode waarbij wordt gekeken naar belevingswaarde, fysieke kwaliteit en inhoudelijke kwaliteit. 11 Methode en werkwijze Het onderzoeksgebied is middels proefsleuven (IVO-P) onderzocht om met zo min mogelijk bodemverstoring, zo veel mogelijk informatie over het bodemarchief te vergaren. Gezien het ontbreken van een archeologisch niveau in deze omgeving verdient onderzoek middels proefsleuven de

13 12 afbeelding 11, uitsnede uit de topografische kaart met in rood de ligging van de proefsleuven aangegeven. afbeelding 12, overzichtsfoto van het plangebied ten tijde van het onderzoek. Uitvoering De onderzoekslocatie is door middel van 14 proefsleuven van 1,80 m breed, met verschillende lengtes onderzocht. Een zestal lange proefsleuven is aangelegd met als doel een eerste inzicht in de ondergrond en de archeologische sporen te krijgen. Deze werkputten liggen noord-zuid georiënteerd op een onderlinge afstand variërend tussen de 15 en 16 m. Een achttal kleinere proefsleuven is als een controle tussen deze werkputten aangelegd. Deze sleuven zijn in een noordzuid of een oost-west richting getrokken. Deze werkwijze zorgt ervoor dat het ontgraven oppervlakte beperkt bleef (<10%) en toch een goed beeld ontstaat van wat er zich in de bodem bevindt. Alle werkputten bestonden uit één vlak, dat op de grens van het dekzand en de bovenliggende laag is aangelegd. De werkputten zijn op een schaal van 1:50 getekend. Van een tweetal proefsleuven zijn om de vijf meter zogenaamde profielstaven getekend (schaal 1:20). Begin en eindpunt van beide proefsleuven werden in het landelijke RD-coördinatenstelsel ingemeten.

14 Het resultaat 13 afbeelding 13, foto van een representatief profiel waarin de aan de rechter zijde nog resten van de natuurlijke bodemvorming (een lichtgrijze E-horizont) te zien zijn, waarvan aan de linker zijde nauwelijks iets overgebleven is. Bodemopbouw Alle werkputten zijn tot in het dekzand aangelegd. Op een aantal plaatsen waren bovenin het oranje/bruine dekzand nog de restanten van de natuurlijke bodemvorming (podzol) zichtbaar, waar de wat dieper gelegen delen van de uit- en inspoelingshorizonten bewaard zijn gebleven. Op veel plekken zijn deze twee niet meer aanwezig; de bovenliggende lagen bevinden zich hier direct - met een scherpe grens - op het dekzand. In het zuiddeel van het onderzoeksgebied ligt op de uitspoelingshorizont een oude cultuurlaag van grijzig zand met witte fiebels en een humeuze donkere band. Een systeem van ontginningssloten is vanuit deze laag gegraven. De laag vertegenwoordigt het eerste menselijk ingrijpen in het natuurlandschap (ontginning) en betreft mogelijk een oude akkerlaag. Hier overheen lag een laag licht grijs zand waarmee ook de ontginningssloten zijn dichtgeraakt. De laag lag als een dik pakket in het zuiddeel van het onderzoeksgebied en werd naar het noorden toe dunner. Het wordt geïnterpreteerd als verstoven en verspoeld zand afkomstig van de stuwwal, die iets zuidelijk van het onderzoeksterrein ligt. Bovenop dit zand lag een dik humeus landbouwpakketten (esdek?) waarin een aantal oost-west lopende sloten was gegraven. Hier bovenop bevond zich de bouwvoor, onder de graszoden. afbeelding 14, overzicht van alle aangetroffen sporen met de karrensporen in bruin, de sloten in blauw en de paalgaten in rood aangegeven. Sporen In de verschillende sleuven is een aantal sloten, paalkuilen en karrensporen aangetroffen. De karrensporen zijn de oudste van alle aangetroffen sporen. Ze worden hierna chronologisch behandeld.

15 14 afbeelding 15, foto van het vlakdeel waarin een karrenspoor duidelijk zichtbaar was. Karrensporen De karrensporen zijn in een vijftal verschillende sleuven aangesneden. De karrensporen zijn in het vlak zichtbaar als licht grijze, lange smalle banen en konden over een afstand van 42 meter worden getraceerd. Ze lopen in een zuidwestnoordoostelijke richting. De banen waren 17 tot 32 cm breed en de onderlinge afstand (asbreedte) varieerde tussen de 1,25 en 1,58 m. Dit betekent dat de sporen door meerdere karren zijn gevormd, die niet continu dezelfde sporen hebben gevolgd. De karrensporen kunnen gedurende een lange periode (intensief) zijn gebruikt. In de karrensporen is geen materiaal aangetroffen, dat kan helpen bij de datering. Wel is duidelijk dat de sporen dateren uit een periode waarin de sloten nog niet op het terrein waren gegraven. De sloten doorsneden namelijk de karrensporen en zijn dus jonger. afbeelding 16, doorsnede van een van de noordelijke ontginningssloten met donkere vulling. Ontginningssloten In een elftal putten zijn gedeeltes van twee systemen van sloten gevonden. De oudste hiervan betreft een systeem van zogenaamde ontginningssloten. Deze hebben een noord/noordoost- zuid/zuidwestelijk richting of liggen haaks daarop. Ze komen qua oriëntering overeen met de ontginningssloten aan de noordzijde van de Birkstraat. Eén van de sloten aan de zuidzijde van het onderzoeksgebied valt op doordat ze een andere oriëntering heeft; meer in oostwestelijke richting gedraaid. Deze sloot, de zogenaamde achtersloot, heeft min of meer over de breedte van het terrein gelopen en behoort ook tot dit systeem van ontginningssloten, daar de meest oostelijk gelegen sloot in direct verband met de achtersloot bleek te staan. De overige ontginningssloten hebben waarschijnlijk ook met deze achtersloot in verbinding gestaan. De vulling van de sloten is verschillend; de achtersloot en het zuidelijke deel van de ontginningssloten hebben een licht grijs gevlekte vulling. De noordelijker delen van de ontginningssloten hebben een donkergrijze vulling. In de sloten is geen materiaal gevonden, waardoor een precieze datering niet mogelijk is.

16 Analyse De karrensporen dateren uit de periode waarin het terrein nog niet was ontgonnen en de omgeving nog (gedeeltelijk) begroeid was met bos (mogelijk berken). 15 Het systeem van ontginningssloten met de dunne cultuurlaag (akker? ) vormen de resten van de ontginning en een aansluitende periode van (agrarische?) gebruik. afbeelding 17, foto van de coupe door spoor 17 toont de doorsnede van de paalkuil. Sloten en paalkuilen Het jongste systeem van sloten heeft een oost-west oriëntering en loopt parallel met de Birkstraat. Resten van deze sloten zijn in vrijwel alle proefsleuven aangetroffen. In de vulling ervan is materiaal uit de 18 de -19 de eeuw aangetroffen. De aangetroffen paalkuilen zijn onderdeel van een hekwerk geweest dat met deze laatst genoemde sloten kan worden geassocieerd. In de vulling van één paalgat is glas uit de 18 de of 19 de eeuw aangetroffen. Deze ontbossing heeft tot gevolg gehad dat zand vanaf de hoger gelegen stuwwal weg kon waaien en spoelen. Dit zien we terug in de bodemopbouw: het terrein is afgetopt en met ontginningssloten belegd. Mogelijk is er een tijdje geakkerd. Uiteindelijk is het terrein overstoven en zijn ook de ontginningssloten dichtgestoven of dichtgespoeld met zand vanaf de hoger gelegen delen op de stuwwal. De dikke humeuze laag hierbovenop vormt het residu van een tweede periode van agrarisch gebruik. In de 18 de -19 de eeuw lijkt het terrein opnieuw te zijn ingericht met nieuwe sloten en hekwerk. De percelering loopt vanaf die periode parallel aan de Birkstraat. Vondsten Tijdens de opgraving zijn weinig vondsten gedaan, in totaal is één glasfragment, een drietal roodbakkende scherven, één fragment industrieel-wit aardewerk, twee baksteenfragmenten en een aantal metaalvondsten gedaan. Alle vondsten op het metaal na zijn afkomstig uit de verschillende oost-west lopende sloten. De aardewerkscherven dateren allemaal tussen de 18 de en 19 de eeuw. De metaalvondsten zijn afkomstig uit de stort en hebben een recente datering.

17 Conclusie en advies 16 De onderzoeksvragen worden op basis van de resultaten als volgt beantwoord: Wat is de landschappelijke context van de locatie? Het onderzoeksgebied bevindt zich op een egaal, maar licht hellend dekzandvlak, de flank van een dekzandrug die als een gordel om de stuwwal heen ligt. Er zijn resten van oude, natuurlijke bodemvorming aangetroffen, maar het gehele dekzand is aan de bovenzijde vergraven ('afgetopt') waardoor op veel plaatsen niets meer van de bodemvorming bewaard is gebleven. Het onderzoek heeft de aanwezigheid van een esdek aangetoond dat hoewel niet gekarteerd op de bodemkaart hier wel werd vermoed. Het esdek heeft de oudere ontginnings- en gebruikssporen afgedekt en beschermd. Zijn er binnen het onderzoeksgebied archeologische resten aanwezig? Ja, binnen het onderzoeksterrein zijn archeologische resten aanwezig. Er zijn geen bewoningssporen aangetroffen, wel sporen van gebruik. Deze bestaan uit twee cultuurlagen en drie soorten sporen: karrensporen, sloten en paalkuilen. Er zijn enkele opeenvolgende perioden te onderscheiden. De karrensporen zijn het oudst, ze dateren van vóór de ontginningen (waarvan wordt aangenomen dat deze, net als in de gehele regio tussen Amersfoort en Soest, vanaf de late middeleeuwen heeft plaatsgevonden). De karrensporen lopen in een zuidwest-noordoostelijke richting en zijn door gebrek aan vondsten niet nader te dateren. Vanaf de 12 de eeuw vinden in de regio Amersfoort en Soest grootschalige ontbossingen en ontginningen plaats ten behoeve van houtkap en agrarisch gebruik. Een systeem van ontginningssloten en een dunne cultuurlaag (mogelijk een akker?) vormen de resten van de ontginning en een aansluitende (korte?) periode van (agrarisch?) gebruik door de mens. Het terrein raakt echter overstuifd/verspoeld. Een nieuw, dik landbouwdek vormt het restant van een tweede (langdurige) periode van agrarisch gebruik. Met het graven van de oost-west sloten in de 18 de 19 de eeuw heeft het onderzoeksgebied een (andere?) perceelsindeling gekregen. De paalsporen vormen de resten van hekwerk langs de sloten. Welke uitspraken zijn er op basis van bovengenoemde gegevens te formuleren voor de aanwezigheid van archeologische resten binnen de rest van het plangebied? het inventariserend veldonderzoek is dusdanig opgezet dat de resultaten hiervan voor het gehele plangebied gelden: er worden in de niet opgegraven delen dan ook geen andere archeologische resten verwacht dan die reeds in het inventariserend onderzoek zijn aangetroffen. Waardestelling Om tot een besluit te komen hoe binnen de realisatie van het plan met de archeologische resten moet worden omgegaan, dienen deze eerst gewaardeerd te worden. Dit gebeurt volgens een in de KNA voorgeschreven waarderingsmethode, waarbij wordt gekeken naar belevingswaarde, fysieke kwaliteit en inhoudelijke kwaliteit. De karrensporen en ontginningssloten zijn de enige sporen met een bepaalde archeologische waarde. De sporen passen echter binnen het reeds bestaande beeld van de ontginningen in de regio en kunnen niet nauwkeuriger worden onderzocht dan nu al is gedaan. Ze scoren daardoor uiteindelijk toch laag / niet behoudenswaardig. Op grond van de gegevens die het inventariserend onderzoek heeft opgeleverd, is de archeologische waardering van het plangebied dan ook laag. Advies De archeologische waarde van het terrein in oogschouw nemend, luidt de aanbeveling dat het onderzoeksterrein vrij gegeven kan worden voor de geplande ontwikkeling, zonder nader professioneel archeologisch onderzoek. NB: dit advies geldt alleen voor dit plangebied en niet voor de directe omgeving. Omliggende percelen dienen bij eventuele op handen zijnde ontwikkeling afzonderlijk beoordeeld en/of onderzocht te worden. Besluit Het plangebied is middels een brief en een selectierapport aan de opdrachtgever door de Gemeente Amersfoort vrijgegeven voor verdere ontwikkeling.

18 Literatuur Blijdenstijn, R., Tastbare Tijd. Cultuurhistorische atlas voor de Provincie Utrecht. Utrecht. 17 Carmiggelt, A. en P.J.W.M. Schulten, Veldhandleiding Archeologie, Archeologie Leidraad 1. College voor de Archeologische Kwaliteit, Zoetermeer. Centraal College van Deskundigen, Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA), versie 3.1. Gouda. Dekker, C. en M. Mijnssen-Dutilh, De Eemlandtsche Leege Landen. Ontginningen rond de mond van de Eem in de 12 e en 13 e eeuw. Utrecht. Hilhorst, J.H.M. en J.G.M. Hilhorst, 2001: Soest, Hees en De Birkt. Van de achtste tot de zeventiende eeuw, Hilversum. ROB, Handboek ROB-specificaties. Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, Amersfoort. ROB, Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) 2 e generatie. Globale Archeologische Kaart van het continentale Plat. Archeologische Monumentenkaart. Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, Amersfoort (cd-rom). Stiboka, Bodemkaart van Nederland, schaal 1: Blad 26 West Harderwijk, blad 32 West Amersfoort. Stichting voor Bodemkartering, Wageningen. Stiboka/RGD, Geomorfologische kaart van Nederland schaal 1: Stichting voor Bodemkartering / Rijks Geologische Dienst, Wageningen/Haarlem. Vervloet, J en S. van den Bergh (red.), 2007: Eemland in verandering. Ontginningen en ruilverkaveling in het gebied van de Eem, Utrecht.

19 Bijlagen 18 Feature WP Vlak Tekening Interpretatie Omschrijving GREPPEL GREPPEL SLOOT PAALGAT? Of natuurlijk? GREPPEL of slootje? PAALGAT onderdeel palenrij PAALGAT onderkant? PAALGAT PAALGAT? PAALGAT onderdeel palenrij PAALGAT onderdeel palenrij PAALGAT onderdeel palenrij PAALGAT onderdeel palenrij PAALGAT onderdeel palenrij SLOOT ook te zien in w p PAALGAT PAALGAT SLOOT of greppel? SLOOT =F SLOOT SLOOT SLOOT rand SLOOT SLOOT of greppel? SLOOT PAALGAT recent PAALGAT recent SLOOT of greppel SLOOT of greppel? 30 nummer niet uitgegeven SLOOT of greppel? SLOOT PAALGAT recent SLOOT SLOOT GREPPEL of slootje? SLOOT PAALGAT? Recent PAALGAT? Recent SLOOT? SLOOT SLOOT SLOOT of greppel? SLOOT SLOOT SLOOT SLOOT SLOOT? SLOOT als F SLOOT of greppel? SLOOT KA RRESPR KA RRESPR SLOOT SLOOT SLOOT te zien in profiel stukje Zuid en West. Loopt dus van ZW Totaal aantal: 56 featurenummers tabel 1 featurelijst

20 Vnr. WP Vlak Fnr Verz. wijze Omschrijving TROF aanleg/afw erken coupe; GLS SCHEP aanleg coupe sloot recent; AW SCHEP aanleg coupe sloot; AW SCHEP afw erking coupe sloot; Bs Totaal aantal: 4 vondstnumm ers tabel 2, vondstenlijst 19 Vnr Fnr N Materiaal Soort Voorwerp code Opmerking Datering fragment Glas?????? onderdeel olielampenkap of sculptuurtje? 18/19e wandfragment Aardew erk INWIT KOP iw -kop randfragment Aardew erk R BORD r-bor bodemfragment Aardew erk R GRA PE r-gra fragment Constructie-?????? Klomp hard baksel. aardew erk bodemfragment Aardew erk R BLOEM POT r-blo- klein deel van w sch bloempotbodem. Gat niet zichtbaar. 17/20e fragment Constructieaardew erk BAKSTEEN BAKSTEEN Totaal aantal: 4 vondstnumm ers, 7 fragmenten tabel 3, vondstcatalogus

21 20 Archeologische perioden Paleolithicum (Oude Steentijd) Vroeg Midden Laat Mesolithicum (Midden Steentijd) Vroeg Midden Laat Neolithicum (Nieuw e Steentijd) Vroeg Midden Laat Bronstijd Vroeg Midden Laat IJzertijd Vroeg Midden Laat Romeinse Tijd Vroeg Midden Laat Middeleeuw en Vroeg Hoog Laat Nieuw e tijd Nieuw ste tijd tabel 4, archeologische periode-indeling 2,5 miljoen tot jaar geleden tot jaar geleden tot jaar geleden v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 12 v. Chr n. Chr n. Chr n. Chr n. Chr n. Chr n. Chr n. Chr heden

22 Centrum voor Archeologie Gemeente Amersfoort Langegracht 11, 3811 BT Amersfoort Telefoon (033) Fax (033) E mail: archeologie@amersfoort.nl Internet: ISSN:

no-hoek: / zw-hoek: / zo-hoek: /

no-hoek: / zw-hoek: / zo-hoek: / Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek middels proefsleuven (IVO-P) Plangebied Laan naar Emiclaer dd. 01-09-2015 Onderzoeksgegevens Onderzoek: Amersfoort Laan naar Emiclaer 2 Meldingnummer: 2683574100

Nadere informatie

Amersfoort onder ons. langs de Van Beeklaan. Inventariserend veldonderzoek naar de. aanwezigheid van archeologische resten

Amersfoort onder ons. langs de Van Beeklaan. Inventariserend veldonderzoek naar de. aanwezigheid van archeologische resten archeologie 12 Amersfoort onder ons langs de Van Beeklaan Inventariserend veldonderzoek naar de aanwezigheid van archeologische resten op een bouwlocatie aan de rand van het dorp Hooglanderveen. Archeologisch

Nadere informatie

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Bijlage 3 bij Nota van Uitgangspunten Strijpsche Kampen Definitief Gemeente Oirschot Grontmij Nederland bv Eindhoven, 11 mei 2007 Verantwoording Titel :

Nadere informatie

CAR. Hogesteeg 10-13. Archeologisch onderzoek. Amersfoort. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 4, juni 2010

CAR. Hogesteeg 10-13. Archeologisch onderzoek. Amersfoort. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 4, juni 2010 CAR Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 4, juni 2010 Archeologisch onderzoek Hogesteeg 10-13 Amersfoort Archeologisch onderzoek Hogesteeg 10-13 Amersfoort Onderzoeksgegevens Onderzoek: Vathorst,

Nadere informatie

Archeologische quick-scan plangebied Elisabethterrein. Gegevens Plangebied

Archeologische quick-scan plangebied Elisabethterrein. Gegevens Plangebied Archeologische quick-scan plangebied Elisabethterrein November 2013 Opstellers namens het CAR (Centrum voor Archeologie, Amersfoort): Dhr. I. de Rooze MA Mevr. drs. F.M.E. Snieder Gegevens Plangebied De

Nadere informatie

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Archeologie Deventer Briefrapport 27 November 2013 Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Briefrapport Controleboringen Cellarius / De Hullu, Colmschate (project 494) Behorende bij bureaustudie

Nadere informatie

Quick scan archeologie Vaartstraat Loonsevaert (perceel 2954), Kaatsheuvel gemeente Loon op Zand

Quick scan archeologie Vaartstraat Loonsevaert (perceel 2954), Kaatsheuvel gemeente Loon op Zand Quick scan archeologie Vaartstraat Loonsevaert (perceel 2954), Kaatsheuvel gemeente Loon op Zand 12 augustus 2010 Inleiding Het plangebied ligt in het noorden van de bebouwde kom van Kaatsheuvel in de

Nadere informatie

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek Administratieve gegevens provincie: gemeente: plaats: Groningen Slochteren Slochteren toponiem: Hoofdweg 39 bevoegd gezag:

Nadere informatie

Heesch - Beellandstraat

Heesch - Beellandstraat Archeologische Quickscan Heesch - Beellandstraat Gemeente Bernheze 1 Steller Drs. A.A. Kerkhoven Versie Concept 1.0 Projectcode 12110023 Datum 22-11-2012 Opdrachtgever LWM Ewislaan 12 1852 GN Heiloo Uitvoerder

Nadere informatie

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Gemeente Breda Bureau Cultureel Erfgoed ErfgoedBesluit 2009-30 Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Controle BCE Johan Hendriks Bureau Cultureel Erfgoed, Naam Afdeling/bedrijf Datum Paraaf

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

CAR. Hogesteeg 6. Archeologisch onderzoek. Amersfoort. Centrum voor Archeologie. car-rapport nr. 21, april 2013

CAR. Hogesteeg 6. Archeologisch onderzoek. Amersfoort. Centrum voor Archeologie. car-rapport nr. 21, april 2013 CAR Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 21, april 2013 Archeologisch onderzoek Hogesteeg 6 Amersfoort Hogesteeg 6 Archeologisch onderzoek Amersfoort 1 2 Onderzoeksgegevens: Project: De Laak 2a, fase

Nadere informatie

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Mirjam Brouwer Goedkeuring evaluatieverslag Jos van der Weerden Locatie.

Nadere informatie

Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand

Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand 18 november 2010 Inleiding Het plangebied ligt ten westen van de bebouwde kom van Kaatsheuvel in de gemeente Loon op Zand (afb. 1). De

Nadere informatie

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1. 1. ALGEMENE GEGEVENS Titel Auteur(s) Autorisatie Gemeente Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.0) H.

Nadere informatie

Plangebied naast Warfhuisterweg 12 te Wehe-Den Hoorn (gemeente De Marne) Een Archeologisch Bureauonderzoek

Plangebied naast Warfhuisterweg 12 te Wehe-Den Hoorn (gemeente De Marne) Een Archeologisch Bureauonderzoek Plangebied naast Warfhuisterweg 12 te Wehe-Den Hoorn (gemeente De Marne) Een Archeologisch Bureauonderzoek Administratieve gegevens provincie: gemeente: plaats: toponiem: bevoegd gezag: opdrachtgever:

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap Adviesdocument 768 Project: Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht Projectcode: HOOM2 Opdrachtgever: Brabants Landschap Datum: 12 juni 2015 1 ARCHEOLOGIE & DE ORANJERIE MATTEMBURGH Inleiding

Nadere informatie

Adviesdocument 434. Project: Adviesdocument, N.C.B.-laan te Veghel, gemeente Veghel. Projectcode: 14714VENCB. Opdrachtgever: Aveco de Bondt

Adviesdocument 434. Project: Adviesdocument, N.C.B.-laan te Veghel, gemeente Veghel. Projectcode: 14714VENCB. Opdrachtgever: Aveco de Bondt Adviesdocument 434 Project: Adviesdocument, N.C.B.-laan te Veghel, gemeente Veghel Projectcode: 14714VENCB Opdrachtgever: Aveco de Bondt Initiatiefnemer: G. van Hemert Onroerend Goed BV Datum: 6 mei 2010

Nadere informatie

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013 NAW plan: Plan: Opp plangebied: RO-procedure: Opsteller: Aanvrager: Inrichting openbare ruimte plangebied Pantarhei aanleg ontsluitingsweg, parkeergelegenheid, openbaar groen ca. 5000 m² (locatie Pantarhei);

Nadere informatie

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld 2015 Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) Postbus 9515 2300 RA Leiden (071) 527 33 13 www.archol.nl Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld Voorlopig evaluatierapport, Archol BV Opgraving Hengelo Winkelskamp

Nadere informatie

4 Archeologisch onderzoek

4 Archeologisch onderzoek 4 Archeologisch onderzoek 99044462 Inhoudsopgave ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Aanleiding en doelstelling... 2 2 Bureauonderzoek... 3 2.1 Werkwijze... 3 2.2 Resultaten

Nadere informatie

Pagina 1 van 7 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 7 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Oosterdijk 54, Oosterdijk, gemeente Enkhuizen Adviesnummer: 16078 Opsteller: F.C. Schinning (archeoloog) & C.M. Soonius (regio-archeoloog) Datum: 09-05-2016

Nadere informatie

Gerrit Rietveld College

Gerrit Rietveld College Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Gerrit Rietveld College GRC: Archeologische begeleiding op het terrein van het Gerrit Rietveld College, Utrecht Basisrapportage Archeologie 110 www.utrecht.nl Basisrapportage

Nadere informatie

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Gemeente Breda Ruimtelijke Ontwikkeling Bureau Cultureel Erfgoed Erfgoedbesluit 2009-22 V&L Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg Ruimtelijke Ontwikkeling Controle

Nadere informatie

Bijlage 4 Bepaling archeologische verwachtingswaarden

Bijlage 4 Bepaling archeologische verwachtingswaarden Bijlage 4 Bepaling archeologische verwachtingswaarden Hieronder worden de resultaten van de archeologische toets per deelgebied weergegeven. Drieschouwen Binnen de grenzen van het deelgebied Drieschouwen

Nadere informatie

Gageldijk. GAG: Archeologische begeleiding rond de aanleg van een fietsviaduct aan de Gageldijk, gemeente Utrecht. Basisrapportage Archeologie 109

Gageldijk. GAG: Archeologische begeleiding rond de aanleg van een fietsviaduct aan de Gageldijk, gemeente Utrecht. Basisrapportage Archeologie 109 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Gageldijk GAG: Archeologische begeleiding rond de aanleg van een fietsviaduct aan de Gageldijk, gemeente Utrecht Basisrapportage Archeologie 109 www.utrecht.nl Basisrapportage

Nadere informatie

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Delftse Archeologische Notitie 101 Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Proefsleuvenonderzoek aan de Phoenixstraat 32 te delft Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 101

Nadere informatie

Buro de Brug Rapporten Quickscan Archeologie Kabeltracé Waarderpolder - Vijfhuizen B09-38

Buro de Brug Rapporten Quickscan Archeologie Kabeltracé Waarderpolder - Vijfhuizen B09-38 Buro de Brug Rapporten Quickscan Archeologie Kabeltracé Waarderpolder - Vijfhuizen B09-38 Administratieve gegevens 3 1. Inleiding 4 2. De uitgangspunten 4 3. Beschrijving van de historische situatie 4

Nadere informatie

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P Postbus 297 6900 AG Zevenaar Ringbaan Zuid 8a 6905 DB Zevenaar tel. 0316-581130 fax 0316-343406 info@archeodienst.nl www.archeodienst.nl Archeodienst BV, Postbus 297, 6900 AG Zevenaar Evaluatiebrief Archeologisch

Nadere informatie

Eesterweg 48 te Doezum, gemeente Grootegast. Een Archeologisch Bureauonderzoek

Eesterweg 48 te Doezum, gemeente Grootegast. Een Archeologisch Bureauonderzoek Eesterweg 48 te Doezum, gemeente Grootegast Een Archeologisch Bureauonderzoek Administratieve gegevens provincie: Groningen gemeente: Grootegast plaats: Doezum toponiem: Eesterweg 48 bevoegd gezag: gemeente

Nadere informatie

Amersfoort onder ons

Amersfoort onder ons archeologie 3 Amersfoort onder ons achter Schep, Amersfoortsestraat 10 Archeologisch onderzoek op een dekzandrug vol prehistorische resten Archeologisch Centrum Gemeente Amersfoort april 2007 Amersfoort

Nadere informatie

Archeologietoets. locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle

Archeologietoets. locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle Archeologietoets locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle Archeologietoets Locatie Kerkstraat 57, Riel projectleider: B. van Spréw Datum: 13 oktober 2006 Uitgevoerd in opdracht van SAB Eindhoven contactpersoon:

Nadere informatie

Verkennend archeologisch onderzoek IVO Vorstenbosch-Bergakkers fase 2. R. Jansen, L.G.L. van Hoof

Verkennend archeologisch onderzoek IVO Vorstenbosch-Bergakkers fase 2. R. Jansen, L.G.L. van Hoof Verkennend archeologisch onderzoek IVO Vorstenbosch-Bergakkers fase 2 R. Jansen, L.G.L. van Hoof Colofon Archol Rapport nummer 41 Verkennend archeologisch onderzoek Vorstenbosch-Bergakkers fase 2 Uitvoering:

Nadere informatie

Quickscan Inleiding Resultaten quickscan

Quickscan Inleiding Resultaten quickscan Quickscan Kenmerk Betreft 1 Inleiding Provincie Noord-Holland heeft het voornemen om de provinciale weg N244 tussen de A7 bij Purmerend en de N247 bij Edam-Volendam op te waarderen tot een regionale weg.

Nadere informatie

Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk

Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk Inleiding In 2008 heb ik een onderzoek uitgevoerd naar een groot aantal afwijkend gevormde depressies op de Appelse heide. 1 De conclusie van dit onderzoek

Nadere informatie

Bijlage 4 Archeologisch onderzoek

Bijlage 4 Archeologisch onderzoek 39 Bijlage 4 Archeologisch onderzoek Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) 40 Bodemverstoringsvergu nning Archeologie Plangebied: Gemeente:

Nadere informatie

Een Archeologisch Bureauonderzoek voor het bestemmingsplan De Grift 3 in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel). Figuur 1.

Een Archeologisch Bureauonderzoek voor het bestemmingsplan De Grift 3 in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel). Figuur 1. Een Archeologisch Bureauonderzoek voor het bestemmingsplan De Grift 3 in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel). (Steekproef 2006-03/18, ISSN 1871-269X) Inleiding Voor De Lange, Bureau voor Stedebouw

Nadere informatie

Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid. Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg. A. Porreij-Lyklema. Archol.

Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid. Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg. A. Porreij-Lyklema. Archol. Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg Archol A. Porreij-Lyklema 313 Archol Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid Een archeologische

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden 0 SOB Research, 26 juni 2014 1 1. Archeologisch onderzoek 1.1 Inleiding

Nadere informatie

.txl. Advies: - Noordelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos) - Zuidelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos)

.txl. Advies: - Noordelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos) - Zuidelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos) Archeologie Texel.txl Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Planlocatie Pelgrim, Den Burg, gemeente Texel Adviesnummer: 16192 Opsteller: H. de Weerd (archeoloog) en M.H. Bartels (senior-archeoloog)

Nadere informatie

Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.)

Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.) Laagland Archeologie Rapport 11 Inventariserend veldonderzoek karterende fase Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.) Opdrachtgever: gemeente Steenwijkerland april 2016 Versie 1 Inventariserend

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

CAR. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 56, 2017 j. Archeologisch onderzoek (IVO-P) Hogesteeg 13 Amersfoort

CAR. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 56, 2017 j. Archeologisch onderzoek (IVO-P) Hogesteeg 13 Amersfoort CAR Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 56, 2017 j Archeologisch onderzoek (IVO-P) Hogesteeg 13 Amersfoort Archeologisch onderzoek (IVO-P) Hogesteeg 13 Amersfoort 2 Onderzoeksgegevens Project: Hogesteeg

Nadere informatie

GEMEENTE WIERDEN ARCHEOLOGISCHE INVENTARISATIE EN VERWACHTINGSKAART

GEMEENTE WIERDEN ARCHEOLOGISCHE INVENTARISATIE EN VERWACHTINGSKAART BAAC rapport GEMEENTE WIERDEN ARCHEOLOGISCHE INVENTARISATIE EN VERWACHTINGSKAART BAAC rapport V-09.0172 januari 2010 Status definitief Auteur(s) drs. A. Buesink drs. M.A. Tolboom H.M.M. Geerts ARCHEOLOGIE

Nadere informatie

CAR. Bunschoten. Archeologisch onderzoek Haarbrug Noord. Centrum voor Archeologie. car-rapport nr. 12, december 2011

CAR. Bunschoten. Archeologisch onderzoek Haarbrug Noord. Centrum voor Archeologie. car-rapport nr. 12, december 2011 CAR Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 12, december 2011 Archeologisch onderzoek Haarbrug Noord Bunschoten Haarbrug Noord Archeologisch onderzoek Bunschoten 1 2 Onderzoeksgegevens: Onderzoek: Bunschoten

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard

Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard Inventariserend veldonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 201 Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES INFORMATIERAPPORT EN ELECTIEADVIE Proefsleuvenonderzoek Bedrijventerrein fase 2 (Homoetsestraat), Maurik, gemeente Buren Archis onderzoekmeldingsnummer 4120 Inleiding Tussen 14 en 23 februari 2011 is door

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding RAAP-NOTITIE 1378 Plangebied Weideveld Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding Colofon Opdrachtgever: gemeente Bodegraven Titel: Plangebied Weideveld, gemeente Bodegraven; een archeologische

Nadere informatie

Programma van Eisen. 3880 AK PUTTEN T (0341) 359 732 E mstruijs@putten.nl. Naam, adres, telefoon, e-mail datum paraaf. Regio Noord-Veluwe

Programma van Eisen. 3880 AK PUTTEN T (0341) 359 732 E mstruijs@putten.nl. Naam, adres, telefoon, e-mail datum paraaf. Regio Noord-Veluwe Programma van Eisen Locatie Putten, Hoge Einderweg 19 Projectnaam Hoge Einderweg 19 Plaats binnen archeologisch proces 0 Archeologische begeleiding (AB) onder het protocol opgraven Opsteller Naam, adres,

Nadere informatie

MEMO. Projectgegevens

MEMO. Projectgegevens MEMO Van : W.J. Weerheijm (Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie) Aan : Dhr. W. Nouwens (Amerpoort) Onderwerp : Archeologisch onderzoek Mariaoordlaan Baarn Datum : 23 juli 2013 Ons kenmerk : V13-29344/2677/WW

Nadere informatie

Locatie OPZ, Stelenseweg, Geel

Locatie OPZ, Stelenseweg, Geel Programma van Maatregelen Auteur: J.A.G. van Rooij (veldwerkleider) Autorisatie: P. Hazen (OE/ERK/Archeoloog/2015/00072) 1 Inleiding Op het terrein van het OPZ in Geel, is een vijftal nieuwe gebouwen gepland,

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: ) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/

BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: ) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/ BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: 110301.001725) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/ Nijkerk Het betreft het plangebied voor het toekomstige

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document: Archeologische Quickscan versie 2 Plangebied: Polderpark, Oudesluis, gemeente Schagen Adviesnummer: 16185 Opsteller: drs. C.M. Soonius (senior archeoloog) & drs. S. Gerritsen (senior archeoloog)

Nadere informatie

Het is van belang dat Archeologie West-Friesland minstens een week van tevoren wordt geïnformeerd over de start van de werkzaamheden.

Het is van belang dat Archeologie West-Friesland minstens een week van tevoren wordt geïnformeerd over de start van de werkzaamheden. Document: Archeologische Quickscan (versie 2) Plangebied: Westeinde 310a, Berkhout, gemeente Koggenland Adviesnummer: 15034 Opsteller: J.T. Verduin & C.M. Soonius (senior-archeoloog) Datum: 10-07-2015

Nadere informatie

30 sept 2014 65848 OU2010006

30 sept 2014 65848 OU2010006 Verkennend archeologisch booronderzoek Grolseweg 19 te Beltrum, gemeente Berkelland (GE) Behoort bij besluit van burgemeester en wethouders van Berkelland datum: zaaknr: nr: 30 sept 2014 65848 OU2010006

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document Archeologische Quickscan Plangebied Bestemmingsplan Burgerfarm, Middenweg 56, Dirkshorn, gemeente Schagen Adviesnummer 17059 Opsteller drs. C.M. Soonius (regio-archeoloog) Datum 31-03-2017 Advies

Nadere informatie

Dordrecht Ondergronds 51. Gemeente Dordrecht, Schrijversstraat 7. Een archeologisch bureauonderzoek.

Dordrecht Ondergronds 51. Gemeente Dordrecht, Schrijversstraat 7. Een archeologisch bureauonderzoek. Gemeente Dordrecht, Schrijversstraat 7. Een archeologisch bureauonderzoek. M.C. Dorst Afbeelding: De Schrijversstraat in 1960 (RAD archiefnr. 552_302207). 2014 Gemeente Dordrecht Stadsontwikkeling/Ruimtelijke

Nadere informatie

Verslag Inventariserend Veldonderzoek. Locatie Klinkenbeltsweg, Driebergenbuurt, (Blok VIII), Deventer Projectnummer 272

Verslag Inventariserend Veldonderzoek. Locatie Klinkenbeltsweg, Driebergenbuurt, (Blok VIII), Deventer Projectnummer 272 Verslag Inventariserend Veldonderzoek Locatie Klinkenbeltsweg, Driebergenbuurt, (Blok VIII), Deventer Projectnummer 272 Archeologie Deventer RMW-VHMZ Auteur: Edith Haveman Datum: 29-8-2005 0 Project 272,

Nadere informatie

QUICKSCAN N69 BRAAMBOSCHROTONDE, GEMEENTE BERGEIJK Arcadis Archeologisch Rapport 75 5 JANUARI 2016

QUICKSCAN N69 BRAAMBOSCHROTONDE, GEMEENTE BERGEIJK Arcadis Archeologisch Rapport 75 5 JANUARI 2016 QUICKSCAN N69 BRAAMBOSCHROTONDE, GEMEENTE Arcadis Archeologisch Rapport 75 5 JANUARI 2016 Arcadis Nederland B.V. Postbus 1018 5200 BA 's-hertogenbosch Nederland +31 (0)88 4261 261 www.arcadis.com 2 Contactpersonen

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 01 15 oktober 2015 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Archeologische Quickscan ten behoeve van Bestemmingsplan De Biezenkamp Leusden juli 2011 Opgesteld door: Drs. ML. Verhamme Regio-archeoloog Centrum voor Archeologie Gemeente Amersfoort 033-4637797 06-21950997

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek Jan Lucaskamp

Archeologisch onderzoek Jan Lucaskamp Archeologisch onderzoek Jan Lucaskamp te Delden Inventariserend veldonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 82 Archeologisch onderzoek Jan Lucaskamp te Delden Inventariserend Veldonderzoek GRONTMIJ

Nadere informatie

Figuur 4.1 Stroomschema archeologie gemeente Terneuzen

Figuur 4.1 Stroomschema archeologie gemeente Terneuzen Gemeentelijk beleid Algemeen Op 27 januari 2011 is door de gemeenteraad van Terneuzen het interim beleid archeologie vastgesteld. De insteek van dit beleid is het regelen van archeologie in ruimtelijke

Nadere informatie

Quickscan Archeologie Bedrijventerrein Zwanegat te Zevenbergen

Quickscan Archeologie Bedrijventerrein Zwanegat te Zevenbergen Archeologie Quickscan Archeologie Bedrijventerrein Zwanegat te Zevenbergen Gemeente Moerdijk Het plangebied op een kaart uit 1870 (bron: www.watwaswaar.nl) In opdracht van : AGEL adviseurs Auteur : drs.

Nadere informatie

Roermond, Swalmen schorsdepot

Roermond, Swalmen schorsdepot Roermond, Swalmen schorsdepot Een archeologische begeleiding N. Huisman Dit briefrapport is geautoriseerd door: Autorisatie: N.M. Prangsma ADC ArcheoProjecten, Amersfoort, juli 2009 Foto s en tekeningen:

Nadere informatie

4 Conclusies en aanbevelingen

4 Conclusies en aanbevelingen 4 Conclusies en aanbevelingen 4.1 Conclusies Uit het bureauonderzoek blijkt dat het plangebied op een hoger gelegen rivierduin ten zuiden van de Maas ligt. Vanwege de aanwezigheid van gradiëntsituaties

Nadere informatie

memo Locatiegegevens: Inleiding

memo Locatiegegevens: Inleiding memo van Bram Silkens afdeling RB Datum Contact 28-04-2016 Walcherse Archeologische Dienst (gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen) postbus 70 4330 AB Middelburg b.meijlink@middelburg.nl (06-52552925)

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier

Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier Bureauonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 1081 Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier Bureauonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 1081 Definitief

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Adviescode: 2015.020 Auteur: R. Terluin, archeoloog gemeente Vlaardingen Oktober 2017 Inleiding Scoutinggroepen worden verplaatst

Nadere informatie

Archeologisch bureauonderzoek & inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Sportlaan, Heerjansdam, Gemeente Zwijndrecht, B&G rapport 899

Archeologisch bureauonderzoek & inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Sportlaan, Heerjansdam, Gemeente Zwijndrecht, B&G rapport 899 1. ALGEMENE GEGEVENS Titel Auteur(s) Autorisatie Gemeente Plaats Toponiem / Straat Onderzoekskader Archeologisch bureauonderzoek & inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Sportlaan, Heerjansdam,

Nadere informatie

Rotterdamseweg 202 in Delft

Rotterdamseweg 202 in Delft Delftse Archeologische Notitie 117 Rotterdamseweg 202 in Delft Een archeologische begeleiding en waarneming Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 117 Rotterdamseweg 202 in Delft Een archeologische

Nadere informatie

ArcheoPro Archeologische rapporten nr Archeologische bouwbegeleiding Klimmen gemeente Voerendaal. Souterrains Partner of ArcheoPro

ArcheoPro Archeologische rapporten nr Archeologische bouwbegeleiding Klimmen gemeente Voerendaal. Souterrains Partner of ArcheoPro ArcheoPro Archeologische rapporten nr. 602 Archeologische bouwbegeleiding Klimmen gemeente Voerendaal Souterrains Partner of ArcheoPro Joep Orbons Richard Exaltus juni 2006 ArcheoPro Archeologische bouwbegeleiding

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen

Nadere informatie

Veldheem Wezep en archeologie

Veldheem Wezep en archeologie Veldheem Wezep en archeologie In opdracht van Delta Wonen heeft de regioarcheoloog van De Regio Noord Veluwe in mei 2011 een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd ten behoeve van de planontwikkelingen

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 1358. Plangebied De Brink te Zuidlaren Gemeente Tynaarlo Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

RAAP-NOTITIE 1358. Plangebied De Brink te Zuidlaren Gemeente Tynaarlo Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 1358 Plangebied De Brink te Zuidlaren Gemeente Tynaarlo Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Tynaarlo Titel: Plangebied

Nadere informatie

Archeologisch bureau-en booronderzoek Zuiderzeestraatweg te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek

Archeologisch bureau-en booronderzoek Zuiderzeestraatweg te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek Archeologisch bureau-en booronderzoek Zuiderzeestraatweg te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek opdrachtgever BügelHajema Adviseurs BV datum projectleider de heer G.J. de Roller projectnummer 93119310 status

Nadere informatie

Hilversum, Oude Amersfoortseweg 99 rapport 2009

Hilversum, Oude Amersfoortseweg 99 rapport 2009 Hilversum, Oude Amersfoortseweg 99 rapport 2009 Hilversum, Oude Amersfoortseweg 99 Een Bureauonderzoek J. Holl A.G. de Boer 2 Colofon ADC Rapport 2009 Hilversum, Oude Amersfoortseweg 99 Een Bureauonderzoek

Nadere informatie

CAR. Uitbreiding Rusthof. Archeologisch onderzoek. Leusden. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 5, december 2010

CAR. Uitbreiding Rusthof. Archeologisch onderzoek. Leusden. Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 5, december 2010 CAR Centrum voor Archeologie car-rapport nr. 5, december 2010 Archeologisch onderzoek Uitbreiding Rusthof Leusden Archeologisch onderzoek Uitbreiding Rusthof Leusden Onderzoeksgegevens Onderzoek: Uitbreiding

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies Q U I C K S C A N B U R E A U O N D E R Z O E K B O O R O N D E R Z O E K A D V I E S Zevenhuizen Dwarshaspel 12 Gemeente Leek Een bureauonderzoek ArGeoBoor

Nadere informatie

Figuur 1 Geulafzettingen (Bron: CHS)

Figuur 1 Geulafzettingen (Bron: CHS) Archeologie, aardkundige waarden en cultuurhistorie Naar de archeologie in onder andere de Groeneveldse Polder is een bureaustudie gedaan door de heer Bult van het Vakteam Archeologie i. De in weergegeven

Nadere informatie

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n Document: Archeologisch Advies Plangebied: Herenweg 28a, Hoogwoud, gemeente Opmeer Adviesnummer: 15048 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog)

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat T.D. Hamburg Archol briefrapport 15 Inleiding In opdracht van de gemeente Oss heeft Archeologische Onderzoek Leiden (Archol bv) op maandag 26 augustus een

Nadere informatie

Quickscan en veldcheck Archeologie Veldhoven-Oude Kerkstraat 42 (Plan Schippershof) versie 2 definitief

Quickscan en veldcheck Archeologie Veldhoven-Oude Kerkstraat 42 (Plan Schippershof) versie 2 definitief Quickscan en veldcheck. versie 2 definitief met aanvulling veldcheck datum 28-09-09 Opsteller: Aanvrager: drs. M. van der Weele en F.P. Kortlang, ArchAeO, Eindhoven Schippers Milieutechniek (contactpersoon

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 03 25 februari 2016 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas QUICKSCAN ARCHEOLOGIE KLAVER 8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente 8 2017 Horst aan de Maas Gemeente Horst aan de Maas 20 APRIL 2017 20 APRIL 2017 Contactpersonen KOOS MOL Arcadis Nederland B.V.

Nadere informatie

Burgwerd, De Hemert 13 Gem. Wûnseradiel (Frl.) Een Inventariserend Archeologisch Veldonderzoek. Steekproefrapport /02

Burgwerd, De Hemert 13 Gem. Wûnseradiel (Frl.) Een Inventariserend Archeologisch Veldonderzoek. Steekproefrapport /02 Burgwerd, De Hemert 13 Gem. Wûnseradiel (Frl.) Een Inventariserend Archeologisch Veldonderzoek Steekproefrapport 2010-05/02 Burgwerd, De Hemert 13 Gem. Wûnseradiel (Frl.) Een Inventariserend Archeologisch

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN PROGRAMMA VAN MAATREGELEN BIJ ARCHEOLOGIENOTA 2016-055 PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN J. CLAESEN, B. VAN GENECHTEN & G. VERBEELEN DECEMBER 2016 PROJECTCODE BUREAUONDERZOEK 2016K461

Nadere informatie

Libau, 10 augustus 2010. Tracé Aduard - Dorkwerd Een Archeologisch Bureauonderzoek

Libau, 10 augustus 2010. Tracé Aduard - Dorkwerd Een Archeologisch Bureauonderzoek Tracé Aduard - Dorkwerd Een Archeologisch Bureauonderzoek Administratieve gegevens provincie: gemeenten: plaats: toponiem: bevoegd gezag: opdrachtgever: Groningen Zuidhorn en Groningen Aduard en Dorkwerd

Nadere informatie

Breda Galderseweg 45, Zwart-Wit

Breda Galderseweg 45, Zwart-Wit Breda Galderseweg 45, Zwart-Wit Archeologische Begeleiding Drs. T.H.L. Hos L. de Jonge MA Erfgoedrapport Breda 87 ISSN: 2210-9552 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ligging en aard van het terrein... 4 3 Landschappelijke

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

Selectiebesluit archeologie Liesboslaan 30-32

Selectiebesluit archeologie Liesboslaan 30-32 Gemeente Breda Directie Ontwikkeling Afdeling Ruimte ErfgoedBesluit 2016-20 Bijlage 13 bij besluit 2016/0567-V1 V&V Selectiebesluit archeologie Liesboslaan 30-32 Controle BCE Erik Peters Afdeling Ruimte,

Nadere informatie

Fietspad Oldehove-Aalsum, Gemeente Zuidhorn (Gr.) Een Archeologische Begeleiding. Steekproefrapport /11

Fietspad Oldehove-Aalsum, Gemeente Zuidhorn (Gr.) Een Archeologische Begeleiding. Steekproefrapport /11 Fietspad Oldehove-Aalsum, Gemeente Zuidhorn (Gr.) Een Archeologische Begeleiding Steekproefrapport 2008-06/11 Fietspad Oldehove-Aalsum, Gemeente Zuidhorn (Gr.) Een Archeologische Begeleiding Een onderzoek

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK. Pagina 1 van 7 LOCATIE. Knegsel, gemeente Eersel PROJECT

PLAN VAN AANPAK. Pagina 1 van 7 LOCATIE. Knegsel, gemeente Eersel PROJECT Pagina 1 van 7 PLAN VAN AANPAK LOCATIE Knegsel, gemeente Eersel PROJECT Bomen fietspad Knegsel-Steensel PLAATS BINNEN ARCHEOLOGISCH PROCES Archeologische begeleiding OPSTELLER Naam, adres, telefoon, e-mail

Nadere informatie

standaard archeologische inventarisatie 't Spieghel

standaard archeologische inventarisatie 't Spieghel 't Spieghel Sectie Archeologie Gemeente Amersfoort drs. F.M.E. Snieder november 2003 't Spieghel colofon 2003 Dit is een uitgaven van de Sectie Archeologie van de Gemeente Amersfoort. Auteur: mevr. drs.

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, From: Leeuwen, van, Josje Sent: vrijdag 5 augustus 2016 15:40:23 To: Gemeente Opmeer Cc: Subject: Archeologische Quickscan voorgenomen ingrepen natuurijsbaan de Wijzend, Opmeer

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

Een Archeologisch Bureauonderzoek voor plangebied De Grift te Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel) Steekproef /17, ISSN X)

Een Archeologisch Bureauonderzoek voor plangebied De Grift te Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel) Steekproef /17, ISSN X) Een Archeologisch Bureauonderzoek voor plangebied De Grift te Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel) Steekproef 2007-03/17, ISSN 1871-269X) Samenvatting Voor plangebied De Grift is in 2006 een bureauonderzoek

Nadere informatie

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022 Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022 Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend en karterend booronderzoek J.A.G. van Rooij A.G. de Boer 2 Colofon ADC Rapport 2022 Een

Nadere informatie