PAPYRUS TOPICS (handleiding PAPYRUS Windows)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PAPYRUS TOPICS (handleiding PAPYRUS Windows)"

Transcriptie

1 Pagina 1 PAPYRUS TOPICS (handleiding PAPYRUS Windows) Inhoud INSTALLATIE VAN PAPYRUS VOOR WINDOWS... 3 VERWIJDEREN VAN PAPYRUS WINDOWS SOFTWARE VAN DE PC... 7 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS VOOR DE EERSTE KEER... 8 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS (HET AANMELDINGSSCHERM) HET HOOFDMENU EN DE TOOLBAR PAPYRUS VERLATEN (EINDE PROGRAMMA) EEN NIEUW DOSSIER AANMAKEN BACKUP VAN EEN PAPYRUS DOSSIER RESTORE VAN EEN DOSSIER EEN DOSSIER VERSTUREN VIA MAIL EEN DOSSIER TERUGKRIJGEN VIA MAIL DE NAVIGATIEBALK REPORT GENERATOR (WIJZIGEN LAYOUT DOCUMENTEN) MANUEEL (HER)OPENEN VAN EEN DOSSIER AFDRUKKEN ETIKETTEN KLANTEN & LEVERANCIERS AANKOOPDAGBOEK VERKOOPDAGBOEK FINANCIEEL DAGBOEK EN DIVERSEN MODULE ELECTRONISCHE BETALINGEN OVERBRENGEN SALDI KLANTEN/LEVERANCIERS INSTELLEN VAN EEN PASWOORD IN EEN DOSSIER BIJWERKEN ARTIKELBESTAND VIA EXCEL* EEN NIEUW BOEKJAAR AANMAKEN INTERVAT BTW AANGIFTE NETWERK USER BESTAND* VOORRAAD EN BACKORDERS* AUTOMATISCHE PRIJSAANPASSINGEN* MODULE GARAGE* WERKEN MET PROJECTEN* OVERBRENGEN STOCK NAAR VOLGEND BOEKJAAR* VERSTUREN VAN EEN MAILING *deze modules zijn optioneel (enkel beschikbaar indien licentie aangekocht)

2 Pagina 2 Heilig Kruisplein 9 B-8800 BEVEREN - ROESELARE Tel 051/ Fax 051/ BTW BE HR Kortrijk KB

3 Pagina 3 INSTALLATIE VAN PAPYRUS VOOR WINDOWS Opmerking vooraf : indien het een upgrade betreft, dient U eerst de bestaande versie te verwijderen. U kan dit doen via configuratiescherm/software (zie verder). Bij het verwijderen van een vorige versie blijven al uw instellingen en licentiesleutel bewaard. Start het bestand SETUP.EXE vanaf de downloadsite of vanaf de CD-Rom : U krijgt het welkomscherm van het installatieprogramma : In de volgende schermen dient U enkel de knop volgende aan te klikken :

4 Pagina 4 Verklaar U akkoord met de licentieovereenkomst om verder te gaan In dit scherm dient U gebruikersnaam en organistatie in te brengen (uw persoonlijke naam en de naam van uw bedrijf).

5 Pagina 5 U kan de installatiemap zelf bepalen, maar wij raden aan steeds in de map c:\vfp\papyrus te installeren indien mogelijk : dit is eenvoudiger voor latere upgrades en assistentie. Na het klikken van de knop installeren wordt het programma geïnstalleerd.

6 Pagina 6 Na de installatie en het klikken van de knop voltooien is het programma geïnstalleerd.

7 Pagina 7 VERWIJDEREN VAN PAPYRUS WINDOWS SOFTWARE VAN DE PC Ga in het configuratiescherm van windows naar de optie software Klik bij papyrus boekhouding op verwijderen Bevestig nogmaals om het programma van de computer te verwijderen. Het programma wordt vervolgens van de computer verwijderd.

8 Pagina 8 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS VOOR DE EERSTE KEER Na installatie bevindt zich het PAPYRUS-icoon op het windows bureaublad Door dit te dubbelklikken start U het programma op. Nu zijn er bij de eerste opstart 2 mogelijkheden : 1) er bevindt zich reeds een PAPYRUS DOS versie op de PC in dit geval zal PAPYRUS Windows automatisch de licentiesleutel van de DOS versie overnemen, op voorwaarde dat het programma zich onder c:\papyrus of g:\papyrus bevindt. Indien dit niet zo is, dient U manueel de licentiesleutel op te halen, zoals beschreven in de volgende stap : 2) De Windows versie wordt op een nieuwe (blanco) PC geïnstalleerd met licentiesleutel Bij de eerste opstart vraagt PAPYRUS waar de licentiesleutel opgeladen kan worden. Dit is in feite het bestandje PAPYRUS1.INS. Deze sleutel kan onder de vorm van diskette, geheugenpen, CD-Rom ed. aangeleverd worden. Via de windows verkenner kun je deze locatie gaan opzoeken. De volgende schermafdruk toont een voorbeeld waarbij de PAPYRUS licentiesleutel zich op diskette (A:) bevindt :

9 Pagina 9 Klik het bestandje PAPYRUS1.INS aan en vervolgens de OK-knop. Naast het licentiebestand worden ook alle gepersonaliseerde PAPYRUS bestanden ingeladen. Na deze operatie is het programma klaar voor gebruik!

10 Pagina 10 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS (HET AANMELDINGSSCHERM) Na het dubbelklikken van het PAPYRUS-icoon kom je in het aanmeldingsscherm terecht : In dit scherm wordt in feite verschillende informatie ingebracht : - Datum van werken met het programma (meestal de dagdatum, vooraf ingevuld) - De gebruiker van het programma : in netwerk is het mogelijk meerdere gebruikers, elk met verschillende toegangsrechten en instellingen, te definiëren. - Paswoord van deze gebruiker - Het dossier waarmee gewerkt wordt. Het spreekt voor zich dat meest gebruikte waarden reeds vooraf ingesteld staan, waardoor je enkel OK moet klikken om het programma te openen, en naar het hoofdmenu te gaan. Door Annuleer te klikken verlaat je het programma. Daarnaast zijn er 4 knoppen op dit niveau beschikbaar voor dossierfucties : - Restore : hiermee kun je een dossier van een backup terugplaatsen. Dit is nodig indien er nog geen dossier aanwezig is op de PC, en dit van een backup teruggehaald kan worden. - Zoek : in plaats van een dossier in te typen om te openen, kun je, net als in Word of Excel, een dossier openen via Windows verkenner.

11 Pagina 11 Door in bovenstaand voorbeeld het dossier BOEK05 aan te duiden en vervolgens open aan te klikken, kopieer je dit dossier naar het invoerveld van het aanmeldingsscherm. - Nieuw : hiermee kun je op dit niveau een nieuw dossier aanmaken. - Zet standaard : door hierop te klikken kun je het huidige geselecteerde dossier als standaarddossier instellen. Als je PAPYRUS opstart krijg je dan standaard dit dossier voorgesteld. Na het klikken krijg je volgende waarschuwing :

12 Pagina 12 HET HOOFDMENU EN DE TOOLBAR Na het opstarten en aanmelden kom je in het hoofdscherm van PAPYRUS. Dit is een blanco scherm, met bovenaan, zoals in alle Windows programma s, het hoofdmenu. Door op een van de onderdelen van het hoofdmenu te klikken, krijg je een submenu, bijvoorbeeld bij het klikken van bestand als volgt : Onder de balk met het hoofdmenu bevindt zich de toolbar : dit is een balk waarop de meest gebruikte functies van PAPYRUS direct bereikbaar zijn, zonder dat je het hoofdmenu dient te

13 Pagina 13 openen. Door op een van de knoppen van de toolbar te klikken benader je onmiddellijk de gewenste module.

14 Pagina 14 PAPYRUS VERLATEN (EINDE PROGRAMMA) Als je het hoofdscherm en de toolbar bekijkt, zie je drie manieren om het programma te verlaten : - Zoals in elk Windows programma, met het kruisje in de rechter bovenhoek. Hierbij moet je nog bevestigen : - Op de toolbar kun je het rode kruisje klikken, hiermee verlaat je zonder bevestiging onmiddellijk het programma. - Via het menu bestand en de laatste optie Einde programma verlaat je tevens zonder verdere bevestiging het programma.

15 Pagina 15 EEN NIEUW DOSSIER AANMAKEN Er zijn 2 manieren om een nieuw dossier aan te maken in PAPYRUS : vanuit het aanmeldingsscherm via de knop nieuw : of vanuit PAPYRUS via het menu bestand, nieuw dossier : Via beide opties kom je in het volgende scherm terecht : Nu zijn hier 2 mogelijkheden : 1) Het dossier is volledig nieuw, heeft dus geen voorgaande boekjaren (of deze boekjaren zijn aangemaakt in een ander programma/computersysteem) 2) Het dossier is een vervolg van een voorgaand boekjaar

16 Pagina 16 In beide gevallen moet er in het veld aanmaken van de boekhouding een dossiernaam ingegeven worden welke nog NIET bestaat. De structuurnaam is meestal als volgt : - Schijfnaam (in onderstaande voorbeelden G:) - Map dossiers (dit kan ook een andere map zijn, maar voor assistentie doeleinden raden wij deze standaard aan) - De nummer van het dossier (firma) of de firmanaam (in onderstaande voorbeeld 0733). Dit mag ook zijn MV of MV Het boekjaar (in onderstaande voorbeeld BOEK09). Voor een boekjaar dat over meerdere jaren loopt (bijvoorbeeld juli juni) kun je ook bijvoorbeeld BJ0809 nemen, zodat het duidelijk is dat dit een boekjaar is over Het dossier is volledig nieuw maak het veld boekhouding is een vervolg van blanco. Er zullen dan blanco bestanden aangemaakt worden voor klanten, leveranciers en rekeningstelsel. Bovendien moet je voor manier van indelen dan een keuze maken tussen vier kwartalen, 12 maanden of eigen indeling, aangezien zoals vorig boekjaar geen zin heeft (er is geen voorgaande boekjaar). Er komt dan een bijkomend venster, waar je de begindatum van het boekjaar kunt kiezen : Afhankelijk van deze begindatum boekjaar worden dan de basisperioden aangemaakt, welke je nog kunt aanpassen (zie verder). 2. Het dossier is een vervolg van een voorgaande boekjaar Deze situatie doet zich uiteraard telkens voor op het einde van het boekjaar : er moeten nieuwe bestanden aangemaakt worden. De bestanden klanten, leveranciers en rekeningstelsel worden dan overgenomen naar het nieuwe dossier (= boekjaar). Het veld boekhouding is een vervolg van moet dan ook verwijzen naar het dossier welke ten einde loopt. Het scherm ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit :

17 Pagina 17 Na bovenstaande mogelijkheden is het vervolg voor de aanmaak van het dossier identiek : na het bevestigen van onderstaande vraag worden de basisbestanden aangemaakt. Er komen nu nog 2 schermen welke moeten nagezien en eventueel nodig aangevuld moeten worden : 1. Perioden Afhankelijk van de keuze bij de aanmaak van het dossier kun je hier nu 4 kwartalen, 12 maanden of een blanco (eigen indeling) scherm hebben. Mocht je een vergissing gemaakt hebben, kun je bovendien hier nog alles aanpassen via de knop wijzigen. Er zijn echter ook een aantal extra knoppen om sneller te werken : - Periode wissen : wist altijd de laatste periode - Maand toevoegen : voegt een maand toe, afgaande op de laatste periode - Kwartaal toevoegen : voegt een kwartaal toe, afgaande op het laatste kwartaal in de tabel

18 Pagina 18 - Periode sluiten : gebruik deze optie HIER NIET. Deze dient enkel om in het periodenbeheer manueel een periode te sluiten. Dit is uiteraard bij de aanmaak van een dossier niet van tel. Na het wijzigen, wissen of toevoegen van perioden moet je de gegevens opslaan met het diskette symbool. Na het klikken van venster sluiten verlaat je het beheer van de perioden en kom je in het scherm van de bedrijfsgegevens : Hier terug dezelfde werkwijze : je kan via wijzigen alle gegevens aanpassen en met het diskette symbool terug opslaan. Merk op dat, indien je een blanco dossier gekozen hebt, het programma hier standaard de gegevens van je licentie overneemt. Bijzonder aandacht vragen wij voor het tabblad vaste rekeningnummers : deze bepalen de automatische boekingen in je PAPYRUS programma!

19 Pagina 19 De onderste nummers voor leeggoed en privaat gedeelte zijn geen verplichte ingave. Mocht je van hieruit moeten een nieuw nummer aanmaken kan dit via de knop nieuw rekeningnummer : Uiteraard kan dit enkel (en is deze enkel zichtbaar) na het klikken van wijzigen onderaan. Na het klikken van venster sluiten keer je terug naar het aanmeldingsscherm (alle bestanden zijn dan aangemaakt en ingesteld). Als je het nieuw aangemaakte dossier wenst als standaard te gebruiken, kan dit eenvoudig door de knop zet standaard te klikken : U krijgt dan een melding dat dit dossier voortaan standaard in het ingaveveld dossier ingevuld zal staan :

20 Pagina 20 BACKUP VAN EEN PAPYRUS DOSSIER Opmerking vooraf : de backup bestanden van de DOS en de Windows versie zijn NIET compatibel met elkaar. Backups genomen met de DOS versie kunnen met de Windows versie niet teruggeplaatst worden en omgekeerd. Het gebruikte formaat voor een backup is in feite niets anders dan een ZIP bestand. Deze standaard is in Windows XP ingebouwd en biedt dus vele voordelen. De locatie van de backup kan elk onmiddellijk toegankelijk medium zijn, zoals : - diskette (niet aanbevolen) - USB geheugenpen - Flash card media, SONY memorystick, secure digital media (zoals bij digitale camera s) - Verwijderbare harde schijven, USB harde schijven, FireWire harde schijven - ZIP drive (niet te verwarren met ZIP bestandsformaat, stilaan verouderd medium) - Een plaats op het netwerk - Een plaats op de harde schijf (uiteraard niet erg verstandig) Backup bevindt zich onder het hoofdmenu bestand en vervolgens backup/zip dossier : Het spreekt vanzelf dat altijd het huidige, geopende dossier gekopieerd wordt. Via het invoervak naar bepaal je locatie en bestandsnaam van de backup. Het wordt aanbevolen de naam niet te wijzigen en te laten in backup.zip. Door de knop locatie te klikken kun je bepalen op welke schijf/locatie het bestand geplaatst moet worden.

21 Pagina 21 In het bovenstaande voorbeeld wordt het bestand BACKUP.ZIP (backup van het dossier) opgeslagen op een geheugenpen die letter F: toegewezen heeft (ook zichtbaar in deze computer van je PC). Door opslaan te klikken keer je terug naar het backupscherm. Er zijn nog 2 (minder gebruikelijke) opties die je kunt aanklikken : - Dossier blokkeren na backup : door dit aan te klikken wordt je eigen dossier ontoegankelijk voor niewe ingaven. Op deze manier kun je voorkomen dat er nog gegevens aangepast worden terwijl het dossier bij de accountant is. Bij het restoren van het dossier wordt dan het bestaande dossier overschreven en is de blokkering uiteraard opgeheven. - Dossier toevoegen aan bestaande ZIP. Bij het nemen van een backup wordt het eventueel bestaande ZIP bestand overschreven. Door dit aan te klikken wordt dit voorkomen en bekom je een ZIP bestand met meerdere dossiers. Klik nu start backup. Tijdens het maken van de backup krijg je de melding bezig met maken backup. Eens de melding verdwenen is, is je kopie gereed.

22 Pagina 22 RESTORE VAN EEN DOSSIER Restore bevindt zich onder het hoofdmenu bestand en vervolgens restore/unzip dossier : Met de knop zoek backup bestand kun je (zoals bij backup) via Windows verkenner het te terug te plaatsen dossier gaan aanduiden. Je dient de schijfeenheid aan te duiden waarop je dossiers staan. Door het vakje ernaast aan te klikken zal PAPYRUS de volgende keer zelf de correcte schijfletter weergeven. Door start restore te klikken wordt het dossier teruggeplaatst. Opmerking : het backup bestand is in feite een gewoon ZIP bestand, en kan met de nodige tools (standaard in Windows XP) ook buiten PAPYRUS om teruggeplaatst worden. Enige kennis van deze programma s is dan wel op zijn plaats, om te voorkomen dat het dossier op de verkeerde locatie terechtkomt. Bij het extracten met deze programma s moet je (zoals in PAPYRUS) enkel een schijfletter aanduiden voor extractie. De structuur \dossiers\... wordt door het extractieprogramma zelf correct aangemaakt.

23 Pagina 23 EEN DOSSIER VERSTUREN VIA MAIL Mailen bevindt zich onder het hoofdmenu bestand en vervolgens dossier en : Het programma onthoudt het ingebrachte mailadres, zodat je dit de volgende keer niet meer hoeft in te geven. Tevens heb je de mogelijkheid het dossier te blokkeren. Na het klikken van versturen wordt een backup gemaakt en als bijlage aan een te versturen mail toegevoegd. Afhankelijk van je mail programma kom je nu in Outlook of Outlook Express (of nog iets anders) terecht : Via de knop verzenden wordt het dossier doorgestuurd.

24 Pagina 24 EEN DOSSIER TERUGKRIJGEN VIA MAIL Via je Outlook of Outlook Express krijg je volgend (voorbeeld) bericht binnen : Je kan nu op 2 manieren de bijlage (backup van een dossier) terugplaatsen op je PC : 1. klik met je rechter muisknop op de bijlage : Kies uit het opengevallen menu opslaan als en plaats het bestand ergens op je PC, verwijderbare schijf, USB-pen,. (maar het best GEEN diskettes). Vervolgens kun je het dossier restoren zoals in vorige procedure beschreven. 2. klik eveneens met je rechter muisknop op de bijlage, maar kies nu openen. Afhankelijk van je geïnstalleerde ZIP/UNZIP programma kun je nu rechtstreeks de bestanden uitpakken. Deze werkwijze gaat sneller, maar vereist een basiskennis werken met ZIP bestanden. Meestal zal je bij het uitpakken enkel je schijfletter van je dossier moeten aanduiden, waarna het UNZIP pakket de structuur \dossiers\... terug aanmaakt. Een controle is dat het programma zal vragen bestaande bestanden te overschrijven. Kies dan ja op alles. Indien je deze melding niet krijgt, bestaat er een grote kans dat het dossier op een verkeeerde locatie is terechtgekomen.

25 Pagina 25 DE NAVIGATIEBALK In alle ingavemodules van PAPYRUS (aankoop, verkoop, klanten, leveranciers,..) vind je onderaan het scherm volgende navigatiebalk terug : Je kan die niet beter vergelijken dan met de functietoetsen in PAPYRUS DOS, trouwens, veel van deze functietoetsen werken nog steeds in de Windows versie, voor diegenen die niet graag muizen. We verklaren de symbolen : Navigeren naar het begin van het bestand Navigeren naar het einde van het bestand Vorige in het bestand (of druk -) Volgende in het bestand (of druk +) Zoeken (of F4) Opslaan (enkel bereikbaar na het klikken van nieuw of wijzigen ) (F2) Aanmaken van een nieuw document of fiche (alle knoppen komen grijs en dus niet meer beschikbaar, behalve opslaan en annuleren ) (F5) Wissen (meestal dien je nadien nog te bevestigen) (F6) Wijzigingen aanbrengen (voor zover mogelijk - alle knoppen komen grijs en dus niet meer beschikbaar, behalve opslaan en annuleren ) (F7) Afdrukken van gegevens (F8) De module verlaten (ESCAPE) Annuleren van de ingave (enkel bereikbaar na het klikken van nieuw of wijzigen ) (ESCAPE). De huidige ingave is volledig verloren. Sommige toetsen komen grijs indien ze niet toegelaten zijn.

26 Pagina 26 REPORT GENERATOR (WIJZIGEN LAYOUT DOCUMENTEN) Via het menu utilities en vervolgens layout documenten kunt U de layout van verschillende documenten aanpassen. Na keuze van het document kunt U nog het model selecteren en aanvinken of U het bijhorende model van het voorgaande boekjaar wenst over te nemen. Opgelet : het aankruisen van deze optie overschrijft het huidige model. Daarna komt U in de report generator terecht :

27 Pagina 27 Je bemerkt de report control toolbar : Deze gereedschapskist laat toe om nieuwe objecten op de layout te plaatsen of bestaande te wijzigen : Selectiegereedschap : laat toe bestaande objecten te selecteren. Tekstgereedschap : om nieuwe tekstobjecten te plaatsen of de tekst te wijzigen van bestaande objecten.

28 Pagina 28 Veldgereedschap : nieuwe velden plaatsen (kennis van de geldige kodes is vereist) Lijngereedschap : om lijnen te plaatsen op het document Rechthoek : plaatsen van een rechthoek Afgeronde rechthoek : plaatsen van een rechthoek met afgeronde hoeken Afbeelding / object : plaatsen van een logo Door de toolbar in de blauwe balk te klikken en te verslepen kun je ze verplaatsen. We bespreken de verschillende objecten : Selectiegereedschap hiermee kun je bestaande objecten aanklikken. Tekstgereedschap om een nieuw tekstobject te plaatsen klik je eerst deze gereedschap aan, en vervolgens klik je in het document op de plaats waar het tekstobject moet komen. Je krijgt dan een cursorsymbool (zoals in een tekstverwerker) en kun je de tekst beginnen typen. Door ENTER te drukken kun je een nieuwe lijn nemen. Opgelet : de omvang van het object is niet onbeperkt. Door op een reeds bestaand tekstobject te klikken kun je de tekst aanpassen. Aanpassen van het lettertype : - Kies het selectiegereedschap uit de toolbar - Duidt de tekst aan - Kies uit het menu bovenaan format en vervolgens font - Je krijgt een dialoogvenster, waaruit je het lettertype kunt kiezen. Je kan tevens kiezen of de tekst onderstreept of vet geplaatst moet worden : -

29 Pagina 29 Bij tekst over meerdere lijnen kun je nog de uitlijning en de interlinie bepalen, eveneens via format, en vervolgens text alignment : Veldgereedschap Hiermee kun je nieuwe velden plaatsen (op voorwaarde dat je de veldcode kent). Kies het gereedschap, ga op de plaats in het document waar je het veldobject wenst, en klik. Je krijgt vervolgens een invoervenster om veldcode en eigenschappen in te geven :

30 Pagina 30 WE BENADRUKKEN DAT DEZE FUNCTIE ENKEL GEBRUIKT KAN WORDEN BIJ GEKENDE VELDCODES. Lijngereedschap Dit dient om rechte lijnen te trekken op een document. Je kan enkel horizontale of verticale lijnen trekken. Klik op de beginlocatie van de lijn, hou de muisknop ingedrukt, en sleep tot de plaats waar de lijn moet komen. Rechthoek Dit dient om rechthoeken te plaatsen (bijvoorbeeld omkaderingen van tekst) op een document. Klik op de beginlocatie van de rechthoek (hoek), hou de muisknop ingedrukt, en sleep tot de plaats waar de diagonale hoek moet komen. Afgeronde rechthoek Dit dient om rechthoeken met afgeronde hoeken te plaatsen (bijvoorbeeld omkaderingen van tekst) op een document. Klik op de beginlocatie van de rechthoek (hoek), hou de muisknop ingedrukt, en sleep tot de plaats waar de diagonale hoek moet komen. Afbeelding / object

31 Pagina 31 Hiermee kun je een logo/figuur op je layout plaatsen. Klik waar de linkerbovenhoek van de figuur moet komen. Je krijgt een dialoogvenster : Via het invoervakje file kun je een bestandje (bmp of jpg) aanduiden op je schijf. Let op : het bestandje wordt NIET in het rapport opgenomen : er wordt enkel een link gelegd. Plaats het logo dus op een plaats waar het altijd bereikbaar is. Voorbeeld : c:\vfp\papyrus. Eens het logo geplaatst is kun je het vergroten en verkleinen door aan de hoeken te slepen. Vervolgens heb je nog 3 mogelijkheden wat betreft de positie en grootte van het logo in de object rechthoek : - clip picture : grootte blijft zoals het origineel, je moet de rechthoek dus slepen tot het logo in de rechthoek past. - Scale picture, retain shape : de grootte van de figuur wordt aangepast volgens de grootte van de rechthoek, met behoud van de verhoudingen. - Scale picture, fill the frame : de grootte van de figuur wordt aangepast volgens de grootte van de rechthoek, zonder behoud van de verhoudingen (de rechthoek wordt gevuld). Merk op dat je al deze objecten ook kunt plaatsen zonder de report control toolbar, door in het menu report en insert control te selecteren :

32 Pagina 32 Om een object te verwijderen, duid je het aan en druk je DELETE of kies je bewerken en vervolgens knippen. Voorwaardelijk afdrukken via vlaggen Bij alle objecten is het mogelijk om voorwaardelijk af te drukken. Indien een bepaalde voorwaarde True (.t.) is wordt afgedrukt, is deze False (.f.), dan wordt het object niet zichtbaar. Deze feature is vooral interessant in 2 gevallen : - Documenten met of zonder prijzen afdrukken : bij het afdrukken van commerciële documenten (leveringsnota s, bestelbonnen, ) kan aangeduid worden of al dan niet prijzen gedrukt moeten worden. Het aanvinken of uitvinken van deze optie op het afdrukscherm plaats of verwijdert de vlag prijzen_ (vergeet het onderste plat streepje niet op het einde van de benaming van de vlag). Het al dan niet afdrukken van een stukprijs op een document kan dus ingesteld worden in de report generator via de voorwaarde print when :

33 Pagina 33 Door in print only when expression is true de uitdrukking prijzen_ te plaatsen (zonder de haakjes uiteraard) wordt dit veld voorwaardelijk. - In het afdruksysteem van PAPYRUS is een interne vlag aanwezig (pdf) welke geplaatst wordt indien naar PDF gedrukt wordt, en gereset indien naar fax of printer gedrukt wordt : Bovenstaande selectie (PDF) zal de vlag plaatsen (.t.). Bovenstaande selectie zal de vlag resetten (.f.) Het nut van deze vlag is het volgende : indien men met voorgedrukt papier werkt, moet men geen logo afdrukken, en kan men gebruik maken van het kwalitatief uitstekende logo, reeds aangebracht op het drukwerk. Wanneer men nu echter het document wenst te mailen, verliest men normaler wijze het logo, aangezien dit voogedrukt op het papier aanwezig is. Met de vlag pdf kan men nu een logo voorwaardelijk afdrukken : indien de vlag.t. (gezet) is, zal het logo gedrukt worden, en kan het document als PDF met logo verstuurd worden. Indien de vlag.f. (gereset) is, zal het logo niet gedrukt worden, en kan het document verstuurd worden met logo via mail. In onderstaande voorbeeld zal het logo enkel afgedrukt worden indien een PDF aangemaakt wordt :

34 Pagina 34 Het spreekt vanzelf dat deze vlag enkel zin heeft indien : - Je over een PDF generator beschikt, welke als printerdriver op de computer geïnstalleerd kan worden - Deze via instellingen, instellingen station ingevuld werd : Anders zal het niet mogelijk zijn in een afdrukscherm om de mogelijkheid PDF aan te duiden (en de vlag te plaatsen).

35 Pagina 35 MANUEEL (HER)OPENEN VAN EEN DOSSIER Bij het eerste gebruik van PAPYRUS voor een bepaald dossier is het nodig de openstaande saldi klanten en leveranciers van het voorgaande boekjaar in te brengen (behalve natuurlijk wanneer het om een nieuw opgestart bedrijf gaat). Hiervoor zijn er in PAPYRUS 2 afzonderlijke dagboeken voorzien : AF* : heropening leveranciers (aankoop) VF* : heropening klanten (verkoop) Indien deze journalen nog niet bestaan, moet je ze vooraf aanmaken via het menu basisparameters en vervolgens dagboekparameters. Je maakt volgende journalen aan (eerst op nieuw klikken) : Kode : AF* Omschrijving dagboek : Heropening leveranciers Type : aankoop Module opstarten met deze dagboekkode NIET aanvinken Klik op het diskette symbool om de gegevens op te slaan, en vervolgens terug op nieuw Kode : VF* Omschrijving dagboek : Heropening klanten Type : verkoop Module opstarten met deze dagboekkode NIET aanvinken Klik op het diskette symbool om op te slaan. Heropening leveranciers Kies in de menubalk aankoop Verplaats het journaal via het pijltje naar beneden naar AF* Je bent nu in het heropeningsjournaal aankoop Elke openstaande factuur kun je nu inbrengen door telkens op nieuw te klikken. Hou rekening met het volgende : - alles in periode 0 (heropening) ingeven - het juiste factuurnummer, datum en vervaldatum inbrengen - geen splitsing meer doen van de BTW (we hebben enkel de heropening nodig, netto en totaal zijn dus identiek, alle BTW vakken blijven 0) - geen splitsing meer doen naar kosten (alles tegenboeken aan : centralistatierekening leveranciers) - enkel het openstaande saldo inbrengen,van een factuur van vb euro, waarvan reeds 800 euro voldaan is, enkel het saldo van 200 inbrengen. Het volgende scherm toont een voorbeeld :

36 Pagina 36 Op deze manier moet je alle openstaande facturen inbrengen. Heropening klanten Kies in de menubalk verkoop Verplaats het journaal via het pijltje naar beneden naar VF* Je bent nu in het heropeningsjournaal verkoop Elke openstaande factuur kun je nu inbrengen door telkens op nieuw te klikken. Hou rekening met het volgende : - alles in periode 0 (heropening) ingeven - het juiste factuurnummer, datum en vervaldatum inbrengen - geen splitsing meer doen naar omzet (alles tegenboeken aan : centralistatierekening klanten). Er wordt dan ook geen BTW meer berekend. - enkel het openstaande saldo inbrengen,van een factuur van vb euro, waarvan reeds 800 euro voldaan is, enkel het saldo van 200 inbrengen. Het volgende scherm toont een voorbeeld :

37 Pagina 37 Op deze manier moet je alle openstaande facturen inbrengen. Nadien kun je van beide journalen lijsten drukken ter nazicht door op het printer icoon te klikken.

38 Pagina 38 AFDRUKKEN ETIKETTEN KLANTEN & LEVERANCIERS PAPYRUS Windows laat toe etiketten klanten & leveranciers te drukken op inkjet of laserprinter. Via het klanten/leveranciers beheer bereik je het afdrukscherm door op het printer symbool te klikken. Niet alle soorten etiketten worden ondersteund, er zijn 2 mogelijkheden : - A4 papier met 16 etiketten (105 x 35), verdeeld over 2 banen, met boven en onderrand - A4 papier met 24 etiketten (70 x 35), verdeeld over 3 banen, met boven en onderrand Reden voor boven en onderrand zijn het feit dat printers een boven en ondermarge hebben waar niet op gedrukt kan worden. Om de aankoop wat te vereenvoudigen geven we een aantal voorbeelden : 2 banen : HERMA SuperPrint 4427 ETILASER banen : HERMA SuperPrint 4429 AVERY DPS24F-100 ETILASER Het afdrukscherm klanten/leveranciers ziet er ongeveer identiek uit en als volgt (klantenbeheer) :

39 Pagina 39 Er kan telkens een afdrukvolgorde en een afdrukbereik ingesteld worden. Indien de afdrukvolgorde via NAAM ingesteld wordt, kan bij het instellen van het afdrukbereik via pijltjes de eerste en de laatste klant/leverancier geselecteerd worden. Bij het instellen van de afdrukvolgorde via een andere sleutel (NUMMER, POSTNR, ) moet de eerste en de laatste waarde in het afdrukbereik ingetypt worden. Ziehier een voorbeeld waarbij etiketten op 3 banen afgedrukt worden volgens postnummer, vanaf 8000 t.e.m : Door voorbeeld aan te klikken krijg je eerst een afdrukvoorbeeld. We raden aan bij twijfel eerst van een beperkt aantal klanten (16 of 24) een test af te drukken. Tenslotte merken we op dat er tussen de merken printers nog kleine verschillen kunnen zijn aangaande boven en ondermarge. Al onze afdrukken worden getest op HP printers.

40 Pagina 40 AANKOOPDAGBOEK In het aankoopdagboek breng je alle kosten in. In principe kun je meerdere aankoopboeken hebben, in praktijk is er meestal één, met kode AF. Vooraleer je met het journaal kunt werken, moeten deze aangemaakt zijn in de module dagboekparameters. Deze is bereikbaar via het menu basisfiches en het submenu dagboekparameters. In praktijk is het zo dat er bij de installatie van het programma door PAPYRUS steeds een dagboek AF aangemaakt wordt, zodat er steeds een aankoopboek aanwezig is en je onmiddellijk kunt beginnen inboeken. Het gewenste journaal bereik je door in het menu journalen te klikken en vervolgens de module aankoopjournaal te selecteren, of door op de knoppenbalk de knop aankoop te klikken. Je krijgt een scherm dat er als volgt kan uitzien : we bespreken de verschillende componenten : - het journaal waarin momenteel gewerkt wordt (in dit geval AF). Door het pijltje naar beneden te gebruiken in de selectbox kan een ander journaal genomen worden : In dit geval kan dus gewisseld worden tussen journalen AF (facturen) en AK (creditnota s). we benadrukken dat facturen en creditnota s in hetzelfde journaal ingebracht kunnen worden (voorbeeld beiden in AF), een apart journaal is dus zeker niet nodig, dit hier is slechts een voorbeeld.

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

VOLLEDIGE BOEKHOUDING

VOLLEDIGE BOEKHOUDING VOLLEDIGE BOEKHOUDING - 1 - 1 FIN. DAGBOEKEN: INBRENGEN BANKUITTREKSELS Inbrengen van financiële verrichtingen op klanten of leveranciers. Module FINANCIEEL Financiële dagboeken. In te vullen velden: Eindsaldo

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS...1 1.1 Inventaris afdrukken...1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)...3 1.3 Inventaris importeren...3 2 EINDEJAARSKORTING...5

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

SAGE BOB SOFTWARE VEREENVOUDIGT UW LEVEN!

SAGE BOB SOFTWARE VEREENVOUDIGT UW LEVEN! SAGE BOB SOFTWARE VEREENVOUDIGT UW LEVEN! Voorstelling van de nieuwe versie 3.3 We stellen u vandaag met trots de nieuwe versie 3.3 van BOB Software voor. Ons doel: uw gebruik van het programma vereenvoudigen

Nadere informatie

Doc-it-Easy UBL-import topaccount. www.wolterskluwer.be/business-software

Doc-it-Easy UBL-import topaccount. www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy UBL-import topaccount www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy 1 Nuttige informatie Handleiding Service Center, professionals @ your service 1-2-3 Support U kan 24/24, uw vraag of

Nadere informatie

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding DAVE A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY Migratie Cockpit Inleiding De module Migratie zorgt ervoor dat u op een vlotte manier kan overstappen van Cockpit Boekhouding naar Dave Accounting. Dit betekent dat

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Handleiding Factureren 7x24

Handleiding Factureren 7x24 Handleiding Factureren 7x24 HOME Met Factureren 7x24 kunt u online u facturen samenstellen en inboeken. U kunt de facturen printen en per post versturen, maar u kunt ze ook automatisch e-mailen, of elektronisch

Nadere informatie

Expert/M Plus Handleiding UBL Import.

Expert/M Plus Handleiding UBL Import. Expert/M Plus Handleiding UBL Import www.kluwer.be/software Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN... 2 2. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE... 2 3. INSTELLING IN CENTRAAL DOSSIERBEHEER... 2 4. CONFIGURATIE UBL IMPORT...

Nadere informatie

Kies voor een snelle internetaansluiting (ADSL / BREEDBAND).

Kies voor een snelle internetaansluiting (ADSL / BREEDBAND). Kies voor een snelle internetaansluiting (ADSL / BREEDBAND). Shift i Inkoopprijs tonen Shift v Verkoopprijs tonen Ververs voorraad, bij het openen van het programma zal deze automatisch worden bijgewerkt.

Nadere informatie

Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS

Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS G. Verwilghensingel 6 - B-3500 Hasselt - t. 011 360 360 - f. 011 360 369 BTW BE 0441.752.054 - KBC 450-0622771-87 - www.adsolut.be Betalingen leveranciers

Nadere informatie

Nieuw Financieel. Inhoud

Nieuw Financieel. Inhoud Nieuw Financieel Inhoud 1. Financieel beheer... 2 1.1. Algemeen... 2 1.2 Overzicht afdrukken... 3 2. Financieel uittreksel... 4 2.1 Hoofd financieel uittreksel... 4 2.2 Detail financieel uittreksel...

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

WinBooks Versie 4 What s New?

WinBooks Versie 4 What s New? WinBooks Versie 4 What s New? 1. Goedkeuring van de facturen vóór betaling... 2 2. Afpunten van de openstaande posten... 8 3. Prints : BTW Formulieren 2007... 10 4. Prints : Dagboeken : overzicht van de

Nadere informatie

LOGISTIEK Factuurcontrole

LOGISTIEK Factuurcontrole LOGISTIEK Factuurcontrole WINGS Software Flexibel, efficiënt & accuraat Factuurcontrole INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1.1. Algemeen 3 WERKING 2.1. Verrichtingen ontvangsten 4 2.2. Verrichtingen vooraf 5 2.3.

Nadere informatie

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13 SnelFact Handleiding Jerrisoft Pagina 1 van 13 Inleiding Welkom bij de handleiding van SnelFact. Het facturatie programma voor de ondernemer die snel en eenvoudig offertes, orders en facturen wil maken..

Nadere informatie

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding Factuur Beheer Gebruikers handleiding COPYRIGHT 2002 Factuur Beheer Pakket 1 Factuur Beheer door ing. K.H. Welling Factuur Beheer is een boekhoudkundig programma. In dit programma kunnen facturen voor

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

Documentatie voor update SNDwin 12.30

Documentatie voor update SNDwin 12.30 Documentatie voor update SNDwin 12.30 I. Verbeteringen... 3 1. Aankoop onbetaalde facturen... 3 2. Aankoop toevoegen factuur (periode)... 3 3. Aankoop - toevoegen factuur (mededeling)... 3 4. Individuele

Nadere informatie

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN!

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft U het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Satellietversie Versie 2.5 Januari 2003

Satellietversie Versie 2.5 Januari 2003 Satellietversie Versie 2.5 Januari 2003 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Omschrijving... 3 Licentie... 3 Transfer methode... 4 Beveiliging... 5 Dagboeken bestemd voor de ingaven op afstand... 5 Tabellen Derden

Nadere informatie

F A C T U R A T I E. Copyright 1999-2015 Beuvink Advies en Service

F A C T U R A T I E. Copyright 1999-2015 Beuvink Advies en Service F A C T U R A T I E Copyright 1999-2015 Beuvink Advies en Service Beuvink Advies en Service. Alles van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Glenn Vanthournout 2 glenn@veel-voudig.be

Glenn Vanthournout 2 glenn@veel-voudig.be VV-Facturen Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 1.1 Twee luiken... 3 1.2 Voordelen... 3 2. Registreren... 4 3. Uw gegevens ingeven... 5 4. Klanten... 6 5. Leveranciers... 7 6. Inkomsten... 8 6.1 Offertes...

Nadere informatie

EINDEJAARSVERRICHTINGEN

EINDEJAARSVERRICHTINGEN EINDEJAARSVERRICHTINGEN Tijdens de overgang van het oudejaar naar het nieuwe jaar dienen er een aantal handelingen verricht te worden, teneinde er voor te zorgen dat deze overgang ook voor Uw programma

Nadere informatie

Kies voor een snelle Internet ADSL / BREEDBAND aansluiting

Kies voor een snelle Internet ADSL / BREEDBAND aansluiting Kies voor een snelle Internet ADSL / BREEDBAND aansluiting Alt + i = Inkoopprijs tonen / verbergen Alt + v = Verkoopprijs tonen / verbergen Ververs voorraad (F12), bij het openen van het programma zal

Nadere informatie

Handleiding spitsfactuur imuis Online.

Handleiding spitsfactuur imuis Online. Handleiding spitsfactuur imuis Online. 1. Inloggen imuis Online. Log in op: https://inloggen.mondtadviesgroep.nl/imuis_net/inlogscherm.aspx Of via http://www.mondtadviesgroep.nl/ (rechtsboven Inloggen

Nadere informatie

Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten.

Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten. Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten. Rel. 90-08 Inaras N.V. WWW.OCTOPUS.BE DOCUMENT MANAGEMENT SYSTEM

Nadere informatie

Inhoudsopgave van deze FAQ

Inhoudsopgave van deze FAQ Inhoudsopgave van deze FAQ Vraag 1:...2 Ik kan mijn registratie codes niet invoeren...2 Het programma start niet meer op...2 Ik krijg en melding bij het opstarten: U heeft de applicatie langer dan 42 dagen

Nadere informatie

Opstarten van de GRATIS facturatiemodule

Opstarten van de GRATIS facturatiemodule Opstarten van de GRATIS facturatiemodule 1 Welkom in het gratis facturatieprogramma van WinBooks on Web Het gratis facturatieprogramma is ontworpen om u kennis te laten maken met de interessante functionaliteiten

Nadere informatie

1.4 INSCHRIJVEN AANKOOPFACTUREN

1.4 INSCHRIJVEN AANKOOPFACTUREN 1.4 INSCHRIJVEN AANKOOPFACTUREN De nummering van de aankoopfacturen verloopt automatisch, en kan in geen geval gewijzigd worden. Het nummer bestaat uit : nummer aankoopjournaal/ volgnummer in dit aankoopjournaal.

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 Versie 3.1 December 2004 DE WIZARD VOOR HET BEHEER VAN DE VASTE ACTIVA INLEIDING De grootte en het type onderneming bepalen grotendeels het type beheer dat toegepast

Nadere informatie

Vlajo. Handleiding Boekhouding Online Student & Leercoach. Vraag bij je regionale coördinator een login en paswoord aan.

Vlajo. Handleiding Boekhouding Online Student & Leercoach. Vraag bij je regionale coördinator een login en paswoord aan. Vlajo Handleiding Boekhouding Online Student & Leercoach 1. Praktische informatie 1.1 Webadres www.vlajoboekhouding.be 1.2 Login en paswoord Vraag bij je regionale coördinator een login en paswoord aan.

Nadere informatie

Handleiding BBC. Creditnota koppelen aan factuur

Handleiding BBC. Creditnota koppelen aan factuur Handleiding BBC Creditnota koppelen aan factuur Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen helpdesk@logins.be

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Handleiding Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Inhoud 1 Software installatie... 2 2 Programma starten en instellen... 2 2.1 Opnieuw

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes INHOUD I. Inleiding... 3 II. Algemene voorstelling... 4 III. Algemene modaliteiten van aanmaningen... 5 IV. Aanmaningscategorieën... 6 a.

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels

Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge. 3. Maak een keuze voor het aantal secties (=lijnen) en het aantal tafels Een eenvoudig toernooi opzetten met Messerbridge 1. Start Messerbridge Met een dubbelklik op de snelkoppeling Messerbridge op het bureaublad. 2. Kies de gewenste loopkaarten Klik op File, Nieuw uit loopkaart

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Little Electronics - Handleiding King

Little Electronics - Handleiding King Inhoudsopgave 1.1 Verkoop(credit)facturen boeken in King... 3 1.2 Boekingsverslag King... 4 1.3 Boekingsverslag controleren... 6 1.4 Boekingen corrigeren... 7 1.5 Aanmaken nieuwe relatie: klant... 7 2.1

Nadere informatie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie

PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie gravita PSUB PSUBL PSU Boekhouden en PSU Boekhouden Light Module Inkoop V1 crediteuren en betaling Handleiding en inleiding tot de inkoopadministratie Versie 1.11 24 augustus 2007 2 Handleiding module

Nadere informatie

Handleiding Opmaken fiche 281.10

Handleiding Opmaken fiche 281.10 Opmaken fiche 281.10 1. Inleiding... 3 2. Voorbereidingen... 4 3. Personeelsleden als leverancier in de boekhouding voorzien... 7 3.1. Manueel leveranciersfiches voor de personeelsleden aanmaken... 7 3.2.

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur Inhoud Algemeen... 1 Opstarten... 1 Menu structuur... 1 Factureren... 4 Balie factuur... 4 Factuur voorstel... 4 Onderhoud... 5 Boekingen aanpassen... 5 Stamgegevens/ Gebruikers... 9 Inlezen Journaalposten...

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be Handleiding SwingCount Crediteur Verrichten betalingen Voorbereiden betalingen DOEL Voor alle openstaande

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 DesignCAD versie 18 en Studentversie DCElektro downloaden. ------------------------------------------------------------------------------------- Volgende

Nadere informatie

HANDLEIDING O F F E R T E S

HANDLEIDING O F F E R T E S HANDLEIDING O F F E R T E S 1 Algemene werking De fertemodule van Wings laat u toe om op een eenvoudige manier een ferte samen te stellen en indien gewenst te verwerken naar een order. De gebruiker kan

Nadere informatie

Handleiding "Van Oirschot Onderweg"-App (ipad)

Handleiding Van Oirschot Onderweg-App (ipad) Handleiding "Van Oirschot Onderweg"-App (ipad) Als één van de eerste groothandels op de Belgische markt is Van Oirschot trots om u de "Van Oirschot Onderweg"-App voor ipad voor te stellen. Ga dus snel

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden Light Module Administratie Server

Handleiding PSU Boekhouden Light Module Administratie Server gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUBL-as Handleiding

Nadere informatie

Jaarlijkse BTW-listing

Jaarlijkse BTW-listing Algemeen Ieder jaar -voor 31 maart- moet U de BTW-listing indienen. Deze bevat een lijst van de BTWplichtige klanten waaraan U gefactureerd hebt in het voorgaande jaar. De aangifte moet U electronisch

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone gebruikershandleiding Verwerken van documenten Inkoop en Verkoop versie 1.0 september 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Verwerken voorzien wij u van

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Quickstart Student Company

Quickstart Student Company Twinfield Online Boekhouden Als ondernemer wil je makkelijk kunnen factureren en je financiële administratie van het begin af aan goed op orde hebben. Je wilt op elk moment weten of je klanten de facturen

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Dubieuze debiteuren & Opvolging klanten

Dubieuze debiteuren & Opvolging klanten Dubieuze debiteuren & Opvolging klanten Inhoudsopgave 1. Dubieuze debiteuren... 2 1.1. Afboeken Openstaande facturen... 2 1.1.1. Individuele afboeking... 2 1.1.2. Globale afboeking... 2 1.1.3. De klant

Nadere informatie

SR.NET Facturatie en Stockbeheer Handleiding Versie 2.0

SR.NET Facturatie en Stockbeheer Handleiding Versie 2.0 SR.NET Facturatie en Stockbeheer Handleiding Versie 2.0 Copyright @ 1988-2013 * CVBA Seynaeve Rudi * Alle Rechten Voorbehouden 1. Inleiding 1.1 SR.NET Facturatie en Stockbeheer Opstarten.... 1.2 Inloggen..........

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket.

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket. 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft u het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Opstarten van de Analytische boekhouding

Opstarten van de Analytische boekhouding Opstarten van de Analytische boekhouding 1 Welkom in de module Analytische boekhouding van WinBooks on Web Dit document is ontworpen om u te kennis te laten maken met de Analytische boekhouding in WinBooks

Nadere informatie

IDEP / GN8 voor WINDOWS. Quickstart

IDEP / GN8 voor WINDOWS. Quickstart IDEP / GN8 voor WINDOWS Quickstart 1. INSTALLATIE EN UPGRADE Op de homepagina van Intrastat (www.intrastat.be) gaat u, na de taalkeuze, naar het tabblad "Aangiften" en het item "Idep/Gn8 voor Windows".

Nadere informatie

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl is een product van SkillSource. Maart

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Stap voor stap BOB 50 & BOB 50 Expert. Handleiding Expert modus

Stap voor stap BOB 50 & BOB 50 Expert. Handleiding Expert modus Stap voor stap BOB 50 & BOB 50 Expert Handleiding Expert modus INHOUD De Expert modus... 3 1. Boekhoudkundige audit... 4 2. Audit nota s... 9 3. Verwijdering van boekingen... 13 4. Decentralisatie van

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

Handleiding. FinPro. Software voor financieel beheer. Kortekeer Komen

Handleiding. FinPro. Software voor financieel beheer. Kortekeer Komen Handleiding FinPro Software voor financieel beheer Distributed by Developed by Kortekeer 50 7780 Komen Gsm +32 473 995392 Nieuwstraat 66 8940 Wervik patrick@mis-concrete.com finpro@de-co.be Omschrijving

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van incassobestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....4 2.3 Aanmaken incassobestand...

Nadere informatie

PlanCare Dossier V11.4 Carrouselkaarten. Inhoudsopgave

PlanCare Dossier V11.4 Carrouselkaarten. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding... 2 maken... 2 Matrixkaart... 3 Open vragen kaart... 5 wijzigen... 6 verwijderen... 7 gebruiken... 7 Handelingen met huidige selectie... 8 PlanCare Dossier V11.4 - Pagina 1 van

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Handleiding om snel te beginnen

Handleiding om snel te beginnen Handleiding om snel te beginnen Let op: de complete handleiding treft u aan in het menu onder help of onder de toets F1. korte instructies voor het opzetten van en het werken met administraties druk af

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

INHOUD... 2. 1 Inleiding... 3

INHOUD... 2. 1 Inleiding... 3 Handleiding massa facturatie Versie 0.1 december 2011 INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Factureren van de activiteiten... 4 2.1 Het aanmaken van de facturen... 4 2.2 Het verwijderen van een factuurbestand...

Nadere informatie

ga je aan de slag met WinFakt!?

ga je aan de slag met WinFakt!? FOCUS 1 Hoe ga je aan de slag met WinFakt!? Focus 1.1 Hoe installeer je WinFakt!? Op school is het normaal gezien de ICT-coördinator of leerkracht die het programma WinFakt! zal installeren. Oefen je ook

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H 1 Algemene werking Wings ondersteunt twee verschillende soorten analytische opvolging. De eerste analytische uitsplitsing is de traditionele op kostenplaats of

Nadere informatie

Archivering Versie 2.5 Maart0 2003

Archivering Versie 2.5 Maart0 2003 Archivering Versie 2.5 Maart0 2003 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Praktisch Dossier... 4 Archivering van een fiscaal boekjaar... 4 Archivering van de gegevens... 4 Transfer naar een verplaatsbare eenheid...

Nadere informatie

Aanmaken grootboekrekeningen in programma 1.14.1 INBRENGEN GROOTBOEKREKENINGEN of het standaard rekeningplan uit SERVICO laten overnemen.

Aanmaken grootboekrekeningen in programma 1.14.1 INBRENGEN GROOTBOEKREKENINGEN of het standaard rekeningplan uit SERVICO laten overnemen. OPSTARTEN SERVICOUNT Aanmaken grootboekrekeningen in programma 1.14.1 INBRENGEN GROOTBOEKREKENINGEN of het standaard rekeningplan uit SERVICO laten overnemen. Een titelrekening is een rekening waarop niet

Nadere informatie

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12 INDEX Wat heeft deze versie te bieden? --------------------------------------------------------------------------- 2 Activeren van backorders klanten --------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

School Handleiding

School Handleiding Twinfield @ School Handleiding Bank invoer Wolters Kluwer Tax & Accounting Netherlands De Beek 9-15 3871 MV Hoevelaken Nederland Publicatie informatie Auteursrecht 2000 2017 - Twinfield International N.V.

Nadere informatie

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN MTSO-INFO-EXTRA 4 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

WIZARD BEHEER VASTE ACTIVA

WIZARD BEHEER VASTE ACTIVA BOB SOFTWARE 3.1 WIZARD BEHEER VASTE ACTIVA BOB Software December 2004 1 TER HERINNERING : HET FUNCTIONEREN VAN DE MODULE VASTE ACTIVA 1. Basisconfiguratie Extra Configuratie Opties Vaste activa. Extra

Nadere informatie

IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart

IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart VANAF VERSIE 2015 GENEREERT IDEP AANGIFTEN IN XML-FORMAAT DIE U KAN OPLADEN IN ONEGATE. DAT OPLADEN KAN MANUEEL OF AUTOMATISCH GEBEUREN. 1. INSTALLATIE EN UPGRADE Op

Nadere informatie

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken.

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk pinbetalingen direct te registreren. Instellingen Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek

Nadere informatie

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.0)

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.0) Aanvulling handleiding (voor versie 7.0) Informatie Breekveldt Automatisering B.V. kunt u bereiken op het volgende adres: Breekveldt Automatisering B.V. Brinkstraat 30 6721 WV BENNEKOM Tel.: (0318) 49

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

1 INSTALLATIE 3 1.1. VIA CD-ROM 3 1.2. INSTALLATIE NA DOWNLOAD VAN DE WEBSITE 4 2 STARTEN VAN HET PROGRAMMA 5

1 INSTALLATIE 3 1.1. VIA CD-ROM 3 1.2. INSTALLATIE NA DOWNLOAD VAN DE WEBSITE 4 2 STARTEN VAN HET PROGRAMMA 5 Inhoudsopgave 1 INSTALLATIE 3 1.1. VIA CD-ROM 3 1.2. INSTALLATIE NA DOWNLOAD VAN DE WEBSITE 4 2 STARTEN VAN HET PROGRAMMA 5 3 KORT OVERZICHT VAN VEELGEBRUIKTE ICOONTJES 7 4 EEN DOSSIER AANMAKEN OF OPENEN

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

1.21 ANALYTISCHE BOEKHOUDING

1.21 ANALYTISCHE BOEKHOUDING 1.21 ANALYTISCHE BOEKHOUDING 1. KOSTENPLAATSEN EN -DRAGERS. 2. BEHEER VERDEELSLEUTELS. 3. DIVERSE ANALYTISCHE BOEKINGEN. 4. JOURNAAL ANALYTISCHE BOEKINGEN. 5. GLOBAAL RAPPORT ANALYTISCHE BOEKHOUDING. 6.

Nadere informatie

PGCS & DREU. Handleiding

PGCS & DREU. Handleiding PGCS & DREU Handleiding INDEX RENAULT : DREU --------------------------------------------------------------------------------------------------3 A. PARAMETERS -------------------------------------------------------------------------------------------3

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUB-f Handleiding

Nadere informatie

Doc-it-Easy Import in Expert/M Plus. www.wolterskluwer.be/business-software

Doc-it-Easy Import in Expert/M Plus. www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy Import in Expert/M Plus www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy 1 Nuttige informatie Service Center, professionals @ your service 1-2-3 Support U kunt 24/24, uw vraag of probleem

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS... 1 1.1 Inventaris afdrukken... 1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)... 3 1.3 Inventaris importeren... 3 1.4 Inventaris

Nadere informatie