PAPYRUS TOPICS (handleiding PAPYRUS Windows)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PAPYRUS TOPICS (handleiding PAPYRUS Windows)"

Transcriptie

1 Pagina 1 PAPYRUS TOPICS (handleiding PAPYRUS Windows) Inhoud INSTALLATIE VAN PAPYRUS VOOR WINDOWS... 3 VERWIJDEREN VAN PAPYRUS WINDOWS SOFTWARE VAN DE PC... 7 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS VOOR DE EERSTE KEER... 8 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS (HET AANMELDINGSSCHERM) HET HOOFDMENU EN DE TOOLBAR PAPYRUS VERLATEN (EINDE PROGRAMMA) EEN NIEUW DOSSIER AANMAKEN BACKUP VAN EEN PAPYRUS DOSSIER RESTORE VAN EEN DOSSIER EEN DOSSIER VERSTUREN VIA MAIL EEN DOSSIER TERUGKRIJGEN VIA MAIL DE NAVIGATIEBALK REPORT GENERATOR (WIJZIGEN LAYOUT DOCUMENTEN) MANUEEL (HER)OPENEN VAN EEN DOSSIER AFDRUKKEN ETIKETTEN KLANTEN & LEVERANCIERS AANKOOPDAGBOEK VERKOOPDAGBOEK FINANCIEEL DAGBOEK EN DIVERSEN MODULE ELECTRONISCHE BETALINGEN OVERBRENGEN SALDI KLANTEN/LEVERANCIERS INSTELLEN VAN EEN PASWOORD IN EEN DOSSIER BIJWERKEN ARTIKELBESTAND VIA EXCEL* EEN NIEUW BOEKJAAR AANMAKEN INTERVAT BTW AANGIFTE NETWERK USER BESTAND* VOORRAAD EN BACKORDERS* AUTOMATISCHE PRIJSAANPASSINGEN* MODULE GARAGE* WERKEN MET PROJECTEN* OVERBRENGEN STOCK NAAR VOLGEND BOEKJAAR* VERSTUREN VAN EEN MAILING *deze modules zijn optioneel (enkel beschikbaar indien licentie aangekocht)

2 Pagina 2 Heilig Kruisplein 9 B-8800 BEVEREN - ROESELARE Tel 051/ Fax 051/ BTW BE HR Kortrijk KB

3 Pagina 3 INSTALLATIE VAN PAPYRUS VOOR WINDOWS Opmerking vooraf : indien het een upgrade betreft, dient U eerst de bestaande versie te verwijderen. U kan dit doen via configuratiescherm/software (zie verder). Bij het verwijderen van een vorige versie blijven al uw instellingen en licentiesleutel bewaard. Start het bestand SETUP.EXE vanaf de downloadsite of vanaf de CD-Rom : U krijgt het welkomscherm van het installatieprogramma : In de volgende schermen dient U enkel de knop volgende aan te klikken :

4 Pagina 4 Verklaar U akkoord met de licentieovereenkomst om verder te gaan In dit scherm dient U gebruikersnaam en organistatie in te brengen (uw persoonlijke naam en de naam van uw bedrijf).

5 Pagina 5 U kan de installatiemap zelf bepalen, maar wij raden aan steeds in de map c:\vfp\papyrus te installeren indien mogelijk : dit is eenvoudiger voor latere upgrades en assistentie. Na het klikken van de knop installeren wordt het programma geïnstalleerd.

6 Pagina 6 Na de installatie en het klikken van de knop voltooien is het programma geïnstalleerd.

7 Pagina 7 VERWIJDEREN VAN PAPYRUS WINDOWS SOFTWARE VAN DE PC Ga in het configuratiescherm van windows naar de optie software Klik bij papyrus boekhouding op verwijderen Bevestig nogmaals om het programma van de computer te verwijderen. Het programma wordt vervolgens van de computer verwijderd.

8 Pagina 8 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS VOOR DE EERSTE KEER Na installatie bevindt zich het PAPYRUS-icoon op het windows bureaublad Door dit te dubbelklikken start U het programma op. Nu zijn er bij de eerste opstart 2 mogelijkheden : 1) er bevindt zich reeds een PAPYRUS DOS versie op de PC in dit geval zal PAPYRUS Windows automatisch de licentiesleutel van de DOS versie overnemen, op voorwaarde dat het programma zich onder c:\papyrus of g:\papyrus bevindt. Indien dit niet zo is, dient U manueel de licentiesleutel op te halen, zoals beschreven in de volgende stap : 2) De Windows versie wordt op een nieuwe (blanco) PC geïnstalleerd met licentiesleutel Bij de eerste opstart vraagt PAPYRUS waar de licentiesleutel opgeladen kan worden. Dit is in feite het bestandje PAPYRUS1.INS. Deze sleutel kan onder de vorm van diskette, geheugenpen, CD-Rom ed. aangeleverd worden. Via de windows verkenner kun je deze locatie gaan opzoeken. De volgende schermafdruk toont een voorbeeld waarbij de PAPYRUS licentiesleutel zich op diskette (A:) bevindt :

9 Pagina 9 Klik het bestandje PAPYRUS1.INS aan en vervolgens de OK-knop. Naast het licentiebestand worden ook alle gepersonaliseerde PAPYRUS bestanden ingeladen. Na deze operatie is het programma klaar voor gebruik!

10 Pagina 10 OPSTARTEN VAN PAPYRUS WINDOWS (HET AANMELDINGSSCHERM) Na het dubbelklikken van het PAPYRUS-icoon kom je in het aanmeldingsscherm terecht : In dit scherm wordt in feite verschillende informatie ingebracht : - Datum van werken met het programma (meestal de dagdatum, vooraf ingevuld) - De gebruiker van het programma : in netwerk is het mogelijk meerdere gebruikers, elk met verschillende toegangsrechten en instellingen, te definiëren. - Paswoord van deze gebruiker - Het dossier waarmee gewerkt wordt. Het spreekt voor zich dat meest gebruikte waarden reeds vooraf ingesteld staan, waardoor je enkel OK moet klikken om het programma te openen, en naar het hoofdmenu te gaan. Door Annuleer te klikken verlaat je het programma. Daarnaast zijn er 4 knoppen op dit niveau beschikbaar voor dossierfucties : - Restore : hiermee kun je een dossier van een backup terugplaatsen. Dit is nodig indien er nog geen dossier aanwezig is op de PC, en dit van een backup teruggehaald kan worden. - Zoek : in plaats van een dossier in te typen om te openen, kun je, net als in Word of Excel, een dossier openen via Windows verkenner.

11 Pagina 11 Door in bovenstaand voorbeeld het dossier BOEK05 aan te duiden en vervolgens open aan te klikken, kopieer je dit dossier naar het invoerveld van het aanmeldingsscherm. - Nieuw : hiermee kun je op dit niveau een nieuw dossier aanmaken. - Zet standaard : door hierop te klikken kun je het huidige geselecteerde dossier als standaarddossier instellen. Als je PAPYRUS opstart krijg je dan standaard dit dossier voorgesteld. Na het klikken krijg je volgende waarschuwing :

12 Pagina 12 HET HOOFDMENU EN DE TOOLBAR Na het opstarten en aanmelden kom je in het hoofdscherm van PAPYRUS. Dit is een blanco scherm, met bovenaan, zoals in alle Windows programma s, het hoofdmenu. Door op een van de onderdelen van het hoofdmenu te klikken, krijg je een submenu, bijvoorbeeld bij het klikken van bestand als volgt : Onder de balk met het hoofdmenu bevindt zich de toolbar : dit is een balk waarop de meest gebruikte functies van PAPYRUS direct bereikbaar zijn, zonder dat je het hoofdmenu dient te

13 Pagina 13 openen. Door op een van de knoppen van de toolbar te klikken benader je onmiddellijk de gewenste module.

14 Pagina 14 PAPYRUS VERLATEN (EINDE PROGRAMMA) Als je het hoofdscherm en de toolbar bekijkt, zie je drie manieren om het programma te verlaten : - Zoals in elk Windows programma, met het kruisje in de rechter bovenhoek. Hierbij moet je nog bevestigen : - Op de toolbar kun je het rode kruisje klikken, hiermee verlaat je zonder bevestiging onmiddellijk het programma. - Via het menu bestand en de laatste optie Einde programma verlaat je tevens zonder verdere bevestiging het programma.

15 Pagina 15 EEN NIEUW DOSSIER AANMAKEN Er zijn 2 manieren om een nieuw dossier aan te maken in PAPYRUS : vanuit het aanmeldingsscherm via de knop nieuw : of vanuit PAPYRUS via het menu bestand, nieuw dossier : Via beide opties kom je in het volgende scherm terecht : Nu zijn hier 2 mogelijkheden : 1) Het dossier is volledig nieuw, heeft dus geen voorgaande boekjaren (of deze boekjaren zijn aangemaakt in een ander programma/computersysteem) 2) Het dossier is een vervolg van een voorgaand boekjaar

16 Pagina 16 In beide gevallen moet er in het veld aanmaken van de boekhouding een dossiernaam ingegeven worden welke nog NIET bestaat. De structuurnaam is meestal als volgt : - Schijfnaam (in onderstaande voorbeelden G:) - Map dossiers (dit kan ook een andere map zijn, maar voor assistentie doeleinden raden wij deze standaard aan) - De nummer van het dossier (firma) of de firmanaam (in onderstaande voorbeeld 0733). Dit mag ook zijn MV of MV Het boekjaar (in onderstaande voorbeeld BOEK09). Voor een boekjaar dat over meerdere jaren loopt (bijvoorbeeld juli juni) kun je ook bijvoorbeeld BJ0809 nemen, zodat het duidelijk is dat dit een boekjaar is over Het dossier is volledig nieuw maak het veld boekhouding is een vervolg van blanco. Er zullen dan blanco bestanden aangemaakt worden voor klanten, leveranciers en rekeningstelsel. Bovendien moet je voor manier van indelen dan een keuze maken tussen vier kwartalen, 12 maanden of eigen indeling, aangezien zoals vorig boekjaar geen zin heeft (er is geen voorgaande boekjaar). Er komt dan een bijkomend venster, waar je de begindatum van het boekjaar kunt kiezen : Afhankelijk van deze begindatum boekjaar worden dan de basisperioden aangemaakt, welke je nog kunt aanpassen (zie verder). 2. Het dossier is een vervolg van een voorgaande boekjaar Deze situatie doet zich uiteraard telkens voor op het einde van het boekjaar : er moeten nieuwe bestanden aangemaakt worden. De bestanden klanten, leveranciers en rekeningstelsel worden dan overgenomen naar het nieuwe dossier (= boekjaar). Het veld boekhouding is een vervolg van moet dan ook verwijzen naar het dossier welke ten einde loopt. Het scherm ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit :

17 Pagina 17 Na bovenstaande mogelijkheden is het vervolg voor de aanmaak van het dossier identiek : na het bevestigen van onderstaande vraag worden de basisbestanden aangemaakt. Er komen nu nog 2 schermen welke moeten nagezien en eventueel nodig aangevuld moeten worden : 1. Perioden Afhankelijk van de keuze bij de aanmaak van het dossier kun je hier nu 4 kwartalen, 12 maanden of een blanco (eigen indeling) scherm hebben. Mocht je een vergissing gemaakt hebben, kun je bovendien hier nog alles aanpassen via de knop wijzigen. Er zijn echter ook een aantal extra knoppen om sneller te werken : - Periode wissen : wist altijd de laatste periode - Maand toevoegen : voegt een maand toe, afgaande op de laatste periode - Kwartaal toevoegen : voegt een kwartaal toe, afgaande op het laatste kwartaal in de tabel

18 Pagina 18 - Periode sluiten : gebruik deze optie HIER NIET. Deze dient enkel om in het periodenbeheer manueel een periode te sluiten. Dit is uiteraard bij de aanmaak van een dossier niet van tel. Na het wijzigen, wissen of toevoegen van perioden moet je de gegevens opslaan met het diskette symbool. Na het klikken van venster sluiten verlaat je het beheer van de perioden en kom je in het scherm van de bedrijfsgegevens : Hier terug dezelfde werkwijze : je kan via wijzigen alle gegevens aanpassen en met het diskette symbool terug opslaan. Merk op dat, indien je een blanco dossier gekozen hebt, het programma hier standaard de gegevens van je licentie overneemt. Bijzonder aandacht vragen wij voor het tabblad vaste rekeningnummers : deze bepalen de automatische boekingen in je PAPYRUS programma!

19 Pagina 19 De onderste nummers voor leeggoed en privaat gedeelte zijn geen verplichte ingave. Mocht je van hieruit moeten een nieuw nummer aanmaken kan dit via de knop nieuw rekeningnummer : Uiteraard kan dit enkel (en is deze enkel zichtbaar) na het klikken van wijzigen onderaan. Na het klikken van venster sluiten keer je terug naar het aanmeldingsscherm (alle bestanden zijn dan aangemaakt en ingesteld). Als je het nieuw aangemaakte dossier wenst als standaard te gebruiken, kan dit eenvoudig door de knop zet standaard te klikken : U krijgt dan een melding dat dit dossier voortaan standaard in het ingaveveld dossier ingevuld zal staan :

20 Pagina 20 BACKUP VAN EEN PAPYRUS DOSSIER Opmerking vooraf : de backup bestanden van de DOS en de Windows versie zijn NIET compatibel met elkaar. Backups genomen met de DOS versie kunnen met de Windows versie niet teruggeplaatst worden en omgekeerd. Het gebruikte formaat voor een backup is in feite niets anders dan een ZIP bestand. Deze standaard is in Windows XP ingebouwd en biedt dus vele voordelen. De locatie van de backup kan elk onmiddellijk toegankelijk medium zijn, zoals : - diskette (niet aanbevolen) - USB geheugenpen - Flash card media, SONY memorystick, secure digital media (zoals bij digitale camera s) - Verwijderbare harde schijven, USB harde schijven, FireWire harde schijven - ZIP drive (niet te verwarren met ZIP bestandsformaat, stilaan verouderd medium) - Een plaats op het netwerk - Een plaats op de harde schijf (uiteraard niet erg verstandig) Backup bevindt zich onder het hoofdmenu bestand en vervolgens backup/zip dossier : Het spreekt vanzelf dat altijd het huidige, geopende dossier gekopieerd wordt. Via het invoervak naar bepaal je locatie en bestandsnaam van de backup. Het wordt aanbevolen de naam niet te wijzigen en te laten in backup.zip. Door de knop locatie te klikken kun je bepalen op welke schijf/locatie het bestand geplaatst moet worden.

21 Pagina 21 In het bovenstaande voorbeeld wordt het bestand BACKUP.ZIP (backup van het dossier) opgeslagen op een geheugenpen die letter F: toegewezen heeft (ook zichtbaar in deze computer van je PC). Door opslaan te klikken keer je terug naar het backupscherm. Er zijn nog 2 (minder gebruikelijke) opties die je kunt aanklikken : - Dossier blokkeren na backup : door dit aan te klikken wordt je eigen dossier ontoegankelijk voor niewe ingaven. Op deze manier kun je voorkomen dat er nog gegevens aangepast worden terwijl het dossier bij de accountant is. Bij het restoren van het dossier wordt dan het bestaande dossier overschreven en is de blokkering uiteraard opgeheven. - Dossier toevoegen aan bestaande ZIP. Bij het nemen van een backup wordt het eventueel bestaande ZIP bestand overschreven. Door dit aan te klikken wordt dit voorkomen en bekom je een ZIP bestand met meerdere dossiers. Klik nu start backup. Tijdens het maken van de backup krijg je de melding bezig met maken backup. Eens de melding verdwenen is, is je kopie gereed.

22 Pagina 22 RESTORE VAN EEN DOSSIER Restore bevindt zich onder het hoofdmenu bestand en vervolgens restore/unzip dossier : Met de knop zoek backup bestand kun je (zoals bij backup) via Windows verkenner het te terug te plaatsen dossier gaan aanduiden. Je dient de schijfeenheid aan te duiden waarop je dossiers staan. Door het vakje ernaast aan te klikken zal PAPYRUS de volgende keer zelf de correcte schijfletter weergeven. Door start restore te klikken wordt het dossier teruggeplaatst. Opmerking : het backup bestand is in feite een gewoon ZIP bestand, en kan met de nodige tools (standaard in Windows XP) ook buiten PAPYRUS om teruggeplaatst worden. Enige kennis van deze programma s is dan wel op zijn plaats, om te voorkomen dat het dossier op de verkeerde locatie terechtkomt. Bij het extracten met deze programma s moet je (zoals in PAPYRUS) enkel een schijfletter aanduiden voor extractie. De structuur \dossiers\... wordt door het extractieprogramma zelf correct aangemaakt.

23 Pagina 23 EEN DOSSIER VERSTUREN VIA MAIL Mailen bevindt zich onder het hoofdmenu bestand en vervolgens dossier en : Het programma onthoudt het ingebrachte mailadres, zodat je dit de volgende keer niet meer hoeft in te geven. Tevens heb je de mogelijkheid het dossier te blokkeren. Na het klikken van versturen wordt een backup gemaakt en als bijlage aan een te versturen mail toegevoegd. Afhankelijk van je mail programma kom je nu in Outlook of Outlook Express (of nog iets anders) terecht : Via de knop verzenden wordt het dossier doorgestuurd.

24 Pagina 24 EEN DOSSIER TERUGKRIJGEN VIA MAIL Via je Outlook of Outlook Express krijg je volgend (voorbeeld) bericht binnen : Je kan nu op 2 manieren de bijlage (backup van een dossier) terugplaatsen op je PC : 1. klik met je rechter muisknop op de bijlage : Kies uit het opengevallen menu opslaan als en plaats het bestand ergens op je PC, verwijderbare schijf, USB-pen,. (maar het best GEEN diskettes). Vervolgens kun je het dossier restoren zoals in vorige procedure beschreven. 2. klik eveneens met je rechter muisknop op de bijlage, maar kies nu openen. Afhankelijk van je geïnstalleerde ZIP/UNZIP programma kun je nu rechtstreeks de bestanden uitpakken. Deze werkwijze gaat sneller, maar vereist een basiskennis werken met ZIP bestanden. Meestal zal je bij het uitpakken enkel je schijfletter van je dossier moeten aanduiden, waarna het UNZIP pakket de structuur \dossiers\... terug aanmaakt. Een controle is dat het programma zal vragen bestaande bestanden te overschrijven. Kies dan ja op alles. Indien je deze melding niet krijgt, bestaat er een grote kans dat het dossier op een verkeeerde locatie is terechtgekomen.

25 Pagina 25 DE NAVIGATIEBALK In alle ingavemodules van PAPYRUS (aankoop, verkoop, klanten, leveranciers,..) vind je onderaan het scherm volgende navigatiebalk terug : Je kan die niet beter vergelijken dan met de functietoetsen in PAPYRUS DOS, trouwens, veel van deze functietoetsen werken nog steeds in de Windows versie, voor diegenen die niet graag muizen. We verklaren de symbolen : Navigeren naar het begin van het bestand Navigeren naar het einde van het bestand Vorige in het bestand (of druk -) Volgende in het bestand (of druk +) Zoeken (of F4) Opslaan (enkel bereikbaar na het klikken van nieuw of wijzigen ) (F2) Aanmaken van een nieuw document of fiche (alle knoppen komen grijs en dus niet meer beschikbaar, behalve opslaan en annuleren ) (F5) Wissen (meestal dien je nadien nog te bevestigen) (F6) Wijzigingen aanbrengen (voor zover mogelijk - alle knoppen komen grijs en dus niet meer beschikbaar, behalve opslaan en annuleren ) (F7) Afdrukken van gegevens (F8) De module verlaten (ESCAPE) Annuleren van de ingave (enkel bereikbaar na het klikken van nieuw of wijzigen ) (ESCAPE). De huidige ingave is volledig verloren. Sommige toetsen komen grijs indien ze niet toegelaten zijn.

26 Pagina 26 REPORT GENERATOR (WIJZIGEN LAYOUT DOCUMENTEN) Via het menu utilities en vervolgens layout documenten kunt U de layout van verschillende documenten aanpassen. Na keuze van het document kunt U nog het model selecteren en aanvinken of U het bijhorende model van het voorgaande boekjaar wenst over te nemen. Opgelet : het aankruisen van deze optie overschrijft het huidige model. Daarna komt U in de report generator terecht :

27 Pagina 27 Je bemerkt de report control toolbar : Deze gereedschapskist laat toe om nieuwe objecten op de layout te plaatsen of bestaande te wijzigen : Selectiegereedschap : laat toe bestaande objecten te selecteren. Tekstgereedschap : om nieuwe tekstobjecten te plaatsen of de tekst te wijzigen van bestaande objecten.

28 Pagina 28 Veldgereedschap : nieuwe velden plaatsen (kennis van de geldige kodes is vereist) Lijngereedschap : om lijnen te plaatsen op het document Rechthoek : plaatsen van een rechthoek Afgeronde rechthoek : plaatsen van een rechthoek met afgeronde hoeken Afbeelding / object : plaatsen van een logo Door de toolbar in de blauwe balk te klikken en te verslepen kun je ze verplaatsen. We bespreken de verschillende objecten : Selectiegereedschap hiermee kun je bestaande objecten aanklikken. Tekstgereedschap om een nieuw tekstobject te plaatsen klik je eerst deze gereedschap aan, en vervolgens klik je in het document op de plaats waar het tekstobject moet komen. Je krijgt dan een cursorsymbool (zoals in een tekstverwerker) en kun je de tekst beginnen typen. Door ENTER te drukken kun je een nieuwe lijn nemen. Opgelet : de omvang van het object is niet onbeperkt. Door op een reeds bestaand tekstobject te klikken kun je de tekst aanpassen. Aanpassen van het lettertype : - Kies het selectiegereedschap uit de toolbar - Duidt de tekst aan - Kies uit het menu bovenaan format en vervolgens font - Je krijgt een dialoogvenster, waaruit je het lettertype kunt kiezen. Je kan tevens kiezen of de tekst onderstreept of vet geplaatst moet worden : -

29 Pagina 29 Bij tekst over meerdere lijnen kun je nog de uitlijning en de interlinie bepalen, eveneens via format, en vervolgens text alignment : Veldgereedschap Hiermee kun je nieuwe velden plaatsen (op voorwaarde dat je de veldcode kent). Kies het gereedschap, ga op de plaats in het document waar je het veldobject wenst, en klik. Je krijgt vervolgens een invoervenster om veldcode en eigenschappen in te geven :

30 Pagina 30 WE BENADRUKKEN DAT DEZE FUNCTIE ENKEL GEBRUIKT KAN WORDEN BIJ GEKENDE VELDCODES. Lijngereedschap Dit dient om rechte lijnen te trekken op een document. Je kan enkel horizontale of verticale lijnen trekken. Klik op de beginlocatie van de lijn, hou de muisknop ingedrukt, en sleep tot de plaats waar de lijn moet komen. Rechthoek Dit dient om rechthoeken te plaatsen (bijvoorbeeld omkaderingen van tekst) op een document. Klik op de beginlocatie van de rechthoek (hoek), hou de muisknop ingedrukt, en sleep tot de plaats waar de diagonale hoek moet komen. Afgeronde rechthoek Dit dient om rechthoeken met afgeronde hoeken te plaatsen (bijvoorbeeld omkaderingen van tekst) op een document. Klik op de beginlocatie van de rechthoek (hoek), hou de muisknop ingedrukt, en sleep tot de plaats waar de diagonale hoek moet komen. Afbeelding / object

31 Pagina 31 Hiermee kun je een logo/figuur op je layout plaatsen. Klik waar de linkerbovenhoek van de figuur moet komen. Je krijgt een dialoogvenster : Via het invoervakje file kun je een bestandje (bmp of jpg) aanduiden op je schijf. Let op : het bestandje wordt NIET in het rapport opgenomen : er wordt enkel een link gelegd. Plaats het logo dus op een plaats waar het altijd bereikbaar is. Voorbeeld : c:\vfp\papyrus. Eens het logo geplaatst is kun je het vergroten en verkleinen door aan de hoeken te slepen. Vervolgens heb je nog 3 mogelijkheden wat betreft de positie en grootte van het logo in de object rechthoek : - clip picture : grootte blijft zoals het origineel, je moet de rechthoek dus slepen tot het logo in de rechthoek past. - Scale picture, retain shape : de grootte van de figuur wordt aangepast volgens de grootte van de rechthoek, met behoud van de verhoudingen. - Scale picture, fill the frame : de grootte van de figuur wordt aangepast volgens de grootte van de rechthoek, zonder behoud van de verhoudingen (de rechthoek wordt gevuld). Merk op dat je al deze objecten ook kunt plaatsen zonder de report control toolbar, door in het menu report en insert control te selecteren :

32 Pagina 32 Om een object te verwijderen, duid je het aan en druk je DELETE of kies je bewerken en vervolgens knippen. Voorwaardelijk afdrukken via vlaggen Bij alle objecten is het mogelijk om voorwaardelijk af te drukken. Indien een bepaalde voorwaarde True (.t.) is wordt afgedrukt, is deze False (.f.), dan wordt het object niet zichtbaar. Deze feature is vooral interessant in 2 gevallen : - Documenten met of zonder prijzen afdrukken : bij het afdrukken van commerciële documenten (leveringsnota s, bestelbonnen, ) kan aangeduid worden of al dan niet prijzen gedrukt moeten worden. Het aanvinken of uitvinken van deze optie op het afdrukscherm plaats of verwijdert de vlag prijzen_ (vergeet het onderste plat streepje niet op het einde van de benaming van de vlag). Het al dan niet afdrukken van een stukprijs op een document kan dus ingesteld worden in de report generator via de voorwaarde print when :

33 Pagina 33 Door in print only when expression is true de uitdrukking prijzen_ te plaatsen (zonder de haakjes uiteraard) wordt dit veld voorwaardelijk. - In het afdruksysteem van PAPYRUS is een interne vlag aanwezig (pdf) welke geplaatst wordt indien naar PDF gedrukt wordt, en gereset indien naar fax of printer gedrukt wordt : Bovenstaande selectie (PDF) zal de vlag plaatsen (.t.). Bovenstaande selectie zal de vlag resetten (.f.) Het nut van deze vlag is het volgende : indien men met voorgedrukt papier werkt, moet men geen logo afdrukken, en kan men gebruik maken van het kwalitatief uitstekende logo, reeds aangebracht op het drukwerk. Wanneer men nu echter het document wenst te mailen, verliest men normaler wijze het logo, aangezien dit voogedrukt op het papier aanwezig is. Met de vlag pdf kan men nu een logo voorwaardelijk afdrukken : indien de vlag.t. (gezet) is, zal het logo gedrukt worden, en kan het document als PDF met logo verstuurd worden. Indien de vlag.f. (gereset) is, zal het logo niet gedrukt worden, en kan het document verstuurd worden met logo via mail. In onderstaande voorbeeld zal het logo enkel afgedrukt worden indien een PDF aangemaakt wordt :

34 Pagina 34 Het spreekt vanzelf dat deze vlag enkel zin heeft indien : - Je over een PDF generator beschikt, welke als printerdriver op de computer geïnstalleerd kan worden - Deze via instellingen, instellingen station ingevuld werd : Anders zal het niet mogelijk zijn in een afdrukscherm om de mogelijkheid PDF aan te duiden (en de vlag te plaatsen).

35 Pagina 35 MANUEEL (HER)OPENEN VAN EEN DOSSIER Bij het eerste gebruik van PAPYRUS voor een bepaald dossier is het nodig de openstaande saldi klanten en leveranciers van het voorgaande boekjaar in te brengen (behalve natuurlijk wanneer het om een nieuw opgestart bedrijf gaat). Hiervoor zijn er in PAPYRUS 2 afzonderlijke dagboeken voorzien : AF* : heropening leveranciers (aankoop) VF* : heropening klanten (verkoop) Indien deze journalen nog niet bestaan, moet je ze vooraf aanmaken via het menu basisparameters en vervolgens dagboekparameters. Je maakt volgende journalen aan (eerst op nieuw klikken) : Kode : AF* Omschrijving dagboek : Heropening leveranciers Type : aankoop Module opstarten met deze dagboekkode NIET aanvinken Klik op het diskette symbool om de gegevens op te slaan, en vervolgens terug op nieuw Kode : VF* Omschrijving dagboek : Heropening klanten Type : verkoop Module opstarten met deze dagboekkode NIET aanvinken Klik op het diskette symbool om op te slaan. Heropening leveranciers Kies in de menubalk aankoop Verplaats het journaal via het pijltje naar beneden naar AF* Je bent nu in het heropeningsjournaal aankoop Elke openstaande factuur kun je nu inbrengen door telkens op nieuw te klikken. Hou rekening met het volgende : - alles in periode 0 (heropening) ingeven - het juiste factuurnummer, datum en vervaldatum inbrengen - geen splitsing meer doen van de BTW (we hebben enkel de heropening nodig, netto en totaal zijn dus identiek, alle BTW vakken blijven 0) - geen splitsing meer doen naar kosten (alles tegenboeken aan : centralistatierekening leveranciers) - enkel het openstaande saldo inbrengen,van een factuur van vb euro, waarvan reeds 800 euro voldaan is, enkel het saldo van 200 inbrengen. Het volgende scherm toont een voorbeeld :

36 Pagina 36 Op deze manier moet je alle openstaande facturen inbrengen. Heropening klanten Kies in de menubalk verkoop Verplaats het journaal via het pijltje naar beneden naar VF* Je bent nu in het heropeningsjournaal verkoop Elke openstaande factuur kun je nu inbrengen door telkens op nieuw te klikken. Hou rekening met het volgende : - alles in periode 0 (heropening) ingeven - het juiste factuurnummer, datum en vervaldatum inbrengen - geen splitsing meer doen naar omzet (alles tegenboeken aan : centralistatierekening klanten). Er wordt dan ook geen BTW meer berekend. - enkel het openstaande saldo inbrengen,van een factuur van vb euro, waarvan reeds 800 euro voldaan is, enkel het saldo van 200 inbrengen. Het volgende scherm toont een voorbeeld :

37 Pagina 37 Op deze manier moet je alle openstaande facturen inbrengen. Nadien kun je van beide journalen lijsten drukken ter nazicht door op het printer icoon te klikken.

38 Pagina 38 AFDRUKKEN ETIKETTEN KLANTEN & LEVERANCIERS PAPYRUS Windows laat toe etiketten klanten & leveranciers te drukken op inkjet of laserprinter. Via het klanten/leveranciers beheer bereik je het afdrukscherm door op het printer symbool te klikken. Niet alle soorten etiketten worden ondersteund, er zijn 2 mogelijkheden : - A4 papier met 16 etiketten (105 x 35), verdeeld over 2 banen, met boven en onderrand - A4 papier met 24 etiketten (70 x 35), verdeeld over 3 banen, met boven en onderrand Reden voor boven en onderrand zijn het feit dat printers een boven en ondermarge hebben waar niet op gedrukt kan worden. Om de aankoop wat te vereenvoudigen geven we een aantal voorbeelden : 2 banen : HERMA SuperPrint 4427 ETILASER banen : HERMA SuperPrint 4429 AVERY DPS24F-100 ETILASER Het afdrukscherm klanten/leveranciers ziet er ongeveer identiek uit en als volgt (klantenbeheer) :

39 Pagina 39 Er kan telkens een afdrukvolgorde en een afdrukbereik ingesteld worden. Indien de afdrukvolgorde via NAAM ingesteld wordt, kan bij het instellen van het afdrukbereik via pijltjes de eerste en de laatste klant/leverancier geselecteerd worden. Bij het instellen van de afdrukvolgorde via een andere sleutel (NUMMER, POSTNR, ) moet de eerste en de laatste waarde in het afdrukbereik ingetypt worden. Ziehier een voorbeeld waarbij etiketten op 3 banen afgedrukt worden volgens postnummer, vanaf 8000 t.e.m : Door voorbeeld aan te klikken krijg je eerst een afdrukvoorbeeld. We raden aan bij twijfel eerst van een beperkt aantal klanten (16 of 24) een test af te drukken. Tenslotte merken we op dat er tussen de merken printers nog kleine verschillen kunnen zijn aangaande boven en ondermarge. Al onze afdrukken worden getest op HP printers.

40 Pagina 40 AANKOOPDAGBOEK In het aankoopdagboek breng je alle kosten in. In principe kun je meerdere aankoopboeken hebben, in praktijk is er meestal één, met kode AF. Vooraleer je met het journaal kunt werken, moeten deze aangemaakt zijn in de module dagboekparameters. Deze is bereikbaar via het menu basisfiches en het submenu dagboekparameters. In praktijk is het zo dat er bij de installatie van het programma door PAPYRUS steeds een dagboek AF aangemaakt wordt, zodat er steeds een aankoopboek aanwezig is en je onmiddellijk kunt beginnen inboeken. Het gewenste journaal bereik je door in het menu journalen te klikken en vervolgens de module aankoopjournaal te selecteren, of door op de knoppenbalk de knop aankoop te klikken. Je krijgt een scherm dat er als volgt kan uitzien : we bespreken de verschillende componenten : - het journaal waarin momenteel gewerkt wordt (in dit geval AF). Door het pijltje naar beneden te gebruiken in de selectbox kan een ander journaal genomen worden : In dit geval kan dus gewisseld worden tussen journalen AF (facturen) en AK (creditnota s). we benadrukken dat facturen en creditnota s in hetzelfde journaal ingebracht kunnen worden (voorbeeld beiden in AF), een apart journaal is dus zeker niet nodig, dit hier is slechts een voorbeeld.

Inhoudsopgave Fiscale boekhouding

Inhoudsopgave Fiscale boekhouding Inhoudsopgave Fiscale boekhouding 1. Algemeenheden 2 1.1. Boekjaren... 2 1.2. Dagboeken... 4 1.3. Algemene rekeningen... 5 1.4. Rappelbrieven... 6 1.5. Klanten en leveranciers... 7 1.6. Algemene instellingen...

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

HANDLEIDING ADVODATA (INTERIM)

HANDLEIDING ADVODATA (INTERIM) HANDLEIDING ADVODATA (INTERIM) Versie 8.9.x 11 MAART 2015 ADVODATA COMPUTER SERVICES 1. Berekeningen A. Invorderingen Via het bovenstaande menu item kan de nieuwe versie van de invorderingberekening module

Nadere informatie

Leerlingenfacturatie in Count-e

Leerlingenfacturatie in Count-e 1 Inleiding... 2 2 Leerling als klant in de boekhouding... 3 2.1 Overhalen leerlingen vanuit Wis@d naar Count-e... 3 Voor je start bepalen welke leerlingen je nodig hebt?... 3 Leerlingen ophalen vanuit

Nadere informatie

Handleiding online boekhouden. 2000-2012 Admisol nv

Handleiding online boekhouden. 2000-2012 Admisol nv Handleiding online boekhouden I Admisol, online boekhouden Inhoud 1 Intro 1 2 Quick start 2 3 Basisfuncties 3 1 Het... scherm 3 2 Navigatie... 5 3 Ingave... 5 4 Lijstjes... (grids) 6 Nieuw... 7 Opvragen...

Nadere informatie

Handleiding Teleboekhouden YOB BV. Gebruikershandleiding. Versie: V6.0 (handleiding 1.0) ~ YOB Teleboekhouden ~ Handleiding YOB V6.0-1.

Handleiding Teleboekhouden YOB BV. Gebruikershandleiding. Versie: V6.0 (handleiding 1.0) ~ YOB Teleboekhouden ~ Handleiding YOB V6.0-1. YOB BV Handleiding Teleboekhouden Gebruikershandleiding Versie: V6.0 (handleiding 1.0) ~ YOB Teleboekhouden ~ Handleiding YOB V6.0-1.0 1 1 Disclaimer Dit document is eigendom van YOB BV en blijft dit ook

Nadere informatie

Handleiding First. Antwerpen - Cambridge

Handleiding First. Antwerpen - Cambridge Handleiding First Antwerpen - Cambridge Handleiding First 2015 Intersentia Antwerpen Cambridge http://www.intersentia.be http://firstsoftware.be Intersentia nv Groenstraat 31 2640 Mortsel Tel.: 03 609

Nadere informatie

2 Helpdesk: 0222 36 30 62

2 Helpdesk: 0222 36 30 62 Basishandleiding 2 Helpdesk: 0222 36 30 62 Inhoudsopgave 1 Welkomstscherm 4 2 Ondersteuning 5 3 SnelStart gebruiksklaar maken 7 o.a.: Installatie van de software 7 Uw licentie activeren (Extra, Licentiebeheer)

Nadere informatie

EQUISIS ALGEMENE, ANALYTISCHE EN BUDGETTAIRE BOEKHOUDING - 1 - Equisis v2 - août 98

EQUISIS ALGEMENE, ANALYTISCHE EN BUDGETTAIRE BOEKHOUDING - 1 - Equisis v2 - août 98 EQUISIS ALGEMENE, ANALYTISCHE EN BUDGETTAIRE BOEKHOUDING Equisis v2 - août 98-1 - MANUEL DE REFERENCE INHOUDSOPGAVE 1. WAARSCHUWING... 6 2. INSTALLATIE...7 3. OPSTARTEN...8 A. INSTELLING VAN HET BOEKJAAR...10

Nadere informatie

UNIFORM-Financieel Handleiding

UNIFORM-Financieel Handleiding UNIFORM-Financieel Handleiding Inhoudsopgave 1 DAGBOEKEN... 3 1.1 DAGBOEKINSTELLINGEN... 3 1.1.1. Algemeen... 3 1.1.2. Dagboeken... 3 1.1.3. BTW... 4 1.1.4. Eenheid... 5 1.1.5. Vennoot... 5 1.2 Kasboek

Nadere informatie

Mill7 basiscursus boekhouden

Mill7 basiscursus boekhouden Mill7 basiscursus boekhouden 1.1 Start menu Mill7 wordt gestart vanuit het windows Start menu, in het submenu Programma's staat de map Mill7. Tip: Door op de help toets F1 te drukken kunt u online hulp

Nadere informatie

De nieuwigheden van BOB Software 3.3 : Algemene en Analytische Boekhouding

De nieuwigheden van BOB Software 3.3 : Algemene en Analytische Boekhouding De nieuwigheden van BOB Software 3.3 : Algemene en Analytische Boekhouding Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Configuratie van de nieuwigheden... 4 3. Basisbestanden... 5 Fiches van derden... 5 Beperkte

Nadere informatie

Legal Eagle aan de slag met de boekhouding

Legal Eagle aan de slag met de boekhouding Legal Eagle aan de slag met de boekhouding Sdu Uitgevers / Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl juni 2014 1 Inhoud 1. Inleiding... 5 2. Voor de eerste keer in gebruik nemen van de boekhouding

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS. versies Financieel t/m Logistiek, release 5.50

GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS. versies Financieel t/m Logistiek, release 5.50 GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS versies Financieel t/m Logistiek, release 5.50 COLOFON Samensteller : Quadrant Automatisering BV Ontwerp omslag : ZEE Rotterdam Uitgave : Quadrant Software BV Het

Nadere informatie

«Praktische handleiding» Analytische boekhouding

«Praktische handleiding» Analytische boekhouding 11/05/01 B50/v2.31/F/PH004.02 «Praktische handleiding» Analytische boekhouding Financieel Voor het gebruik door de end-users van Sage BOB 50 Oplossing Sage BOB 50 2 Hoewel aan deze uitgave de grootst mogelijke

Nadere informatie

Workshop VIG (Professional) EasyAdministratie

Workshop VIG (Professional) EasyAdministratie Workshop VIG (Professional) EasyAdministratie Gegeven door: Wilma Bambacht en Thijs Dams Locatie: Surya Products, Tuil Datum: 11 december 2014 Aanvang: 19.00 uur Einde: 21.30 uur www.surya.nl Organisatie:

Nadere informatie

Handleiding Club.Boekhouding

Handleiding Club.Boekhouding Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Club.Boekhouding...........................................................................................

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS versies S t/m XL, release 5.4x

GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS versies S t/m XL, release 5.4x GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS versies S t/m XL, release 5.4x 1999-2008 Quadrant Automatisering BV COLOFON Samensteller : Quadrant Automatisering BV Ontwerp omslag : ZEE Rotterdam Uitgave : Quadrant

Nadere informatie

INLEIDING... 4 INSTALLATIE... 5 1. STRUCTUUR VISIONPLANNER... 6 1.1 TAAKBALK... 6. 1.1.1 Bestand... 7 1.1.2 Extra... 13

INLEIDING... 4 INSTALLATIE... 5 1. STRUCTUUR VISIONPLANNER... 6 1.1 TAAKBALK... 6. 1.1.1 Bestand... 7 1.1.2 Extra... 13 Inleiding 1 INLEIDING... 4 INSTALLATIE... 5 1. STRUCTUUR VISIONPLANNER... 6 1.1 TAAKBALK... 6 1.1.1 Bestand... 7 1.1.2 Extra... 13 1.2 SCHERMEN, VERWIJZINGEN EN ASSISTENT... 14 1.3 SCHERM... 15 2 TOETSENGEBRUIK...

Nadere informatie

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Kerkbijdrage Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Handleiding Module Boekhouding. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Boekhouding. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Boekhouding Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Basis cursus imuis Online

Basis cursus imuis Online Basis cursus imuis Online Financieel Debiteuren Crediteuren - Grootboek Cursus imuis Online Pagina 1 van 46 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Documentatie... 4 1.1.1 Opstarten van de helpfunctie... 4

Nadere informatie

EXPERT/M CLASSIC HANDLEIDING

EXPERT/M CLASSIC HANDLEIDING EXPERT/M CLASSIC HANDLEIDING Inhoudsopgave Opstarten Expert/M Classic boekhouding... 9 Selectie dossiernummer... 9 Creatie van een nieuw dossier... 10 Functietoetsen... 11 Basisgegevens... 12 Creatie lege

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Handleiding Tracer ICT CRM/ERP software

Handleiding Tracer ICT CRM/ERP software Handleiding Tracer ICT CRM/ERP software Tracer 4.0 een zeer uitgebreide combinatie van Relatiebeheer (CRM) en Bedrijfsmiddelenbeheer (ERP) software oplossingen. Bedrijf : Tracer ICT Blad 2 van 58 Inhoudsopgave

Nadere informatie

gravita PSUBL-GT PSU Boekhouden Light Module GT V1 bankadministratie

gravita PSUBL-GT PSU Boekhouden Light Module GT V1 bankadministratie gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUBL-GT PSU Boekhouden

Nadere informatie

HET PROGRAMMA OPSTARTEN

HET PROGRAMMA OPSTARTEN HET PROGRAMMA OPSTARTEN... 2 ALGEMEENHEDEN... 4 HET HOOFDMENU... 5 ONLINE support... 6 PARAMETERS... 7 BEHEER VAN BASISBESTANDEN... 10 Klanten / leveranciers... 10 algemeen... 10 nieuwe klant / leverancier

Nadere informatie

Handleiding Davilex Account Basic. Versie 1.0, mei 2012

Handleiding Davilex Account Basic. Versie 1.0, mei 2012 Handleiding Davilex Account Basic Versie 1.0, mei 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Davilex. Hoewel deze

Nadere informatie

Memoriaal In het dagboek memoriaal kunnen alle financiële feiten worden vastgelegd welke niet passen in het verkoopboek, inkoopboek of bankboek.

Memoriaal In het dagboek memoriaal kunnen alle financiële feiten worden vastgelegd welke niet passen in het verkoopboek, inkoopboek of bankboek. Financieel De financiële module van MKB-Logic Online Administratie stelt u in staat een complete administratie te voeren. De administratie is eenvoudig van opzet en kan door iedereen worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Starten met Twinfi eld. Twinfi eld Online Boekhouden. www.twinfi eld.nl. Starten met Twinfi eld

Starten met Twinfi eld. Twinfi eld Online Boekhouden. www.twinfi eld.nl. Starten met Twinfi eld Starten met Twinfi eld Twinfi eld Online Boekhouden 1 Starten met Twinfi eld www.twinfi eld.nl Belangrijk bericht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie