Workshop : Overstappen naar Windows 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop : Overstappen naar Windows 8"

Transcriptie

1 Workshop : Overstappen naar Windows 8

2 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen? Hoe controleer je welke software en drivers compatibel zijn? En hoe zorg je ervoor dat wanneer Windows 8 niet bevalt, er nog een weg terug is? Met dit stappenplan leer je de overstap te maken!

3 Systeemeisen Volgens Microsoft vereist Windows 8 een 1GHz-processor of sneller, 1 GB RAM voor de 32bit-versie en 2 GB voor de 64bit-versie, een harde schijf met 20 GB vrije ruimte en een DirectX 9-compatibele grafische kaart. Dit zijn de minimumeisen. Vier GB geheugen zorgt zowel bij de 32bit-versie als de 64bit-versie voor een sneller en stabieler systeem. Ook een krachtigere processor dan die Microsoft noemt, is aan te bevelen. Voor de installatie is overigens méér dan 20 GB vrije ruimte op de harde schijf nodig, reken zeker minstens 50 GB.

4 01 Een back-up maken Op elke computer staan gegevens die niet verloren mogen gaan. Dit betreft vooral gegevens die u zelf hebt gemaakt zoals documenten, scans en foto s. Maar er zijn ook belangrijke gegevens die u van anderen hebt ontvangen in de mail of via een gedeelde map. Bovendien plaatsen ook programma s soms gegevens op de harde schijf die niet direct opnieuw te krijgen zijn, zoals gekochte software of muziekbestanden. Deze gegevens verliezen is een te hoge prijs voor de upgrade naar Windows 8. Daarom moet u zorgen voor een goede back-up voordat u begint met upgraden. Nog nooit een backup gemaakt of geen voorkeur, gebruik dan Windows Backup via Start / Alle programma s / Onderhoud / Back-up maken en terugzetten. Klik dan op Back-up instellen en doorloop de stappen van de wizard om alle gegevens in te back-uppen.

5

6 2 Vergeet andere gebruikers niet Windows Backup vraagt onder meer welke bestanden en mappen bewaard moeten worden in de back-up. Windows kan dat zelf bepalen en vaak is dat ook het beste. Windows weet namelijk waar de persoonlijke bestanden staan, althans wanneer u die altijd in de daarvoor bestemde mappen hebt bewaard. Windows Backup selecteert bovendien automatisch ook de bestanden van andere gebruikers van de computer. Wilt u liever zelf de bestanden en mappen selecteren die in de back-up moeten, vergeet dan die bestanden van andere gebruikers van de computer niet! Ze zullen u de upgrade naar Windows 8 nog lang nadragen wanneer daarbij al hun bestanden verloren zijn gegaan.

7

8 03 Eén back-up is niet genoeg Upgraden van Windows naar Windows lijkt risicoloos maar Windows 8 komt ook met een nieuwe versie van het NTFS-bestandssysteem. Dit is dus niet risicoloos als de back-up zich op uw pc bevindt, zelfs al hebben wij bij al onze upgrades er geen problemen door ondervonden. Het is daarom belangrijk om een back-up te hebben die niet op de computer staat die u gaat upgraden. Een tweede partitie of tweede harde schijf in dezelfde computer gelden niet als veilig! Maak een extra back-up op een externe schijf, dvd of NAS en koppel voordat u begint met upgraden dat externe medium los van de pc. De gegevens zijn dan beschermd tegen fouten bij de upgrade naar Windows 8.

9

10 04 Een image maken Windows 8 is niet onomstreden. Vooral het ontbreken van een goed startmenu is erg vervelend op een laptop of pc. Om na de upgrade nog snel en volledig terug te kunnen keren naar de huidige Windows-versie, is het belangrijk een image van het complete besturingssysteem te hebben. Dat kan door Windows Backup een systeemimage te laten maken door een standaardback-up uit te voeren naar een station met voldoende vrije ruimte. Het gaat nog beter met een speciaal programma als bijvoorbeeld Acronis True Image. Daarmee kunt u een opstartschijf maken waarmee u helemaal buiten Windows om een image maakt van de systeempartitie of zelfs de hele computer. Bewaar zo n image op een externe schijf of NAS en door later opnieuw te starten met de opstartschijf kunt u dan bit voor bit de oude Windows-installatie terugzetten op de computer en werkt die weer net als voor de upgrade.

11

12 05 Compatibiliteitlijst Hard- en software die onder Windows 7 functioneert, zal dat veelal ook onder Windows 8 doen. Toch zijn er uitzonderingen en daarom is het raadzaam voor je begint met upgraden, de compatibiliteit van zowel hard- als software met het nieuwe besturingssysteem te controleren. Hiervoor bestaan twee belangrijke hulpmiddelen. De eerste is het Compatibility Center, een website van Microsoft waarop van zoveel mogelijk hard- en software de compatibiliteit is terug te vinden evenals eventuele oplossingen om de hard- of software toch met het nieuwe besturingssysteem te kunnen gebruiken. Het Compatibility Center is te vinden via https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/compatibility/win8/compatcenter/home

13

14 06 Upgrade-assistent De Upgrade Assistant is het tweede hulpmiddel om de compatibiliteit van hard- en software te testen. De Upgrade Assistant is een computerprogramma dat automatisch actief wordt bij het upgraden van een eerdere versie van Windows naar Windows 8, mits u gebruik maakt van een online upgrade of een upgrade-dvd. Op de dvd met een volledige versie van Windows, ontbreekt het programma helaas. De controle op compatibiliteit wordt automatisch uitgevoerd, de rapportage bekijken is echter optioneel. Standaard meldt de assistent namelijk alleen het aantal producten dat niet compatibel is. Het is absoluut aan te raden het compatibiliteitsrapport te bekijken. Pas dan ziet u welke programma s en welke hardware niet compatibel zijn en hoe u die problemen kunt oplossen. In veel gevallen is het voldoende de software na de upgrade opnieuw te installeren of om via Windows Update de nieuwste drivers te downloaden.

15

16 Versies van Windows 8 In totaal zijn er vier versies van Windows 8 en twee daarvan zijn ook voor consumenten beschikbaar. Dit zijn Windows 8 en Windows 8 Pro. Windows 8 is de basisversie van het nieuwe besturingssysteem en min of meer de opvolger van zowel Windows 7 Starter, Home Basic en Home Premium. Windows 8 Pro is meer de opvolger van Windows 7 Professional en Ultimate en biedt als extra s ten opzichte van de standaardversie onder meer Extern Bureaublad om de pc op afstand over te nemen, BitLocker om alle gegevens op de harde schijf te versleutelen en Hyper-V om virtuele machines te maken.

17 07 Online upgraden Microsoft gaat Windows 8 op meerdere manieren aanbieden en meer dan ooit speelt elektronische levering (ESD) daarbij een rol. U koopt dan online een licentie waarna de installatie start door het downloaden van het Setup-programma. Dat programma is niet anders dan het standaard installatieprogramma behalve dat het alle benodigde software bij Microsoft downloadt. Een stabiele internetverbinding is wel een vereiste en liever een bekabelde verbinding dan wifi. Voor notebooks en tablets geldt dat de installatie alleen start wanneer het apparaat op het elektriciteitsnet is aangesloten.

18 8 Wat wil je behouden? Voordat de upgrade naar Windows 8 echt wordt uitgevoerd, biedt het Setup-programma een aantal keuzes. Een belangrijke daarbij is wat u tijdens de upgrade wilt behouden. Wat daarbij mogelijk is, hangt af van de versie van Windows die op de computer staat. Start u de upgrade vanaf Windows XP, dan kunnen alleen gebruikersaccounts en de persoonlijke bestanden van de gebruikers behouden blijven. Upgradet u van Windows Vista, dan kunnen ook de Windows-instellingen mee over naar Windows 8. En bij een upgrade vanaf Windows 7 kunnen behalve gebruikersaccounts, bestanden en Windows-instellingen ook geïnstalleerde programma s behouden blijven. Het installatieprogramma toont alleen die opties die voor uw upgrade ook echt worden ondersteund. Het ligt voor de hand hier het maximaal haalbare te kiezen, maar wilt u juist geen erfenis van uw huidige Windows-installatie, kies dan voor Alleen persoonlijke bestanden en mogelijk zelfs Niets, maar verzeker u in het laatste geval ervan dat uw persoonlijke bestanden veilig zijn in de eerder gemaakte back-up.

19

20 09 Expresinstellingen of aangepast Een belangrijke keuze is die tussen Windows installeren met de standaardvoorkeuren van Microsoft, gemakshalve Expresinstellingen genoemd, of uw eigen voorkeuren. Kiest u voor standaard dan: worden belangrijke én aanbevolen updates automatisch geïnstalleerd; worden onbekende sites, programma s en bestanden opgespoord (SmartScreen); stuurt Internet Explorer een verzoek aan websites om geen informatie over u te bewaren ( DoNotTrack ); worden foutrapportages automatisch met Microsoft gedeeld zoals ook automatisch naar oplossingen voor systeemfouten wordt gezocht. Ook mogen dan programma s uw locatiegegevens, naam en accountafbeelding gebruiken en wordt de pc op het netwerk zichtbaar gemaakt zodat andere apparaten de bronnen en services van de pc kunnen gebruiken. Bevallen Microsofts keuzes u niet: kies dan voor Aanpassen. U kunt dan op elk van deze punten uw eigen keuze maken.

21

22 10 Aanmelden op uw pc Windows 8 is de eerste versie van Windows waarbij u met een Microsoft-account kunt inloggen op de eigen computer. Uw loginnaam is dan niet meer de naam die u uw eigen account gegeven hebt, maar wordt uw Hotmail, Live of ander adres dat u als Microsoft-account geregistreerd hebt. Microsoft heeft een aantal voordelen gekoppeld aan het gebruik van een Microsoft-account als login voor Windows 8. Gebruikt u meerdere computers en mogelijk ook nog een Windows 8-tablet of Windowssmartphone, en meldt u zich op ieder van die apparaten aan met hetzelfde Microsoftaccount, dan worden onder meer browservoorkeuren, bladwijzers en de bureaubladachtergrond tussen al die apparaten gesynchroniseerd. Tevens wordt elk van die apparaten gekoppeld aan de bijbehorende SkyDrive, zodat u vanaf elk van die apparaten bestanden die in de SkyDrive-cloud staan kunt openen en bewerken. Wilt u deze functionaliteit gebruiken, voer dan bij Aanmelden op uw pc het mailadres in van uw Microsoft-account. Hebt u nog niet zo n account, klik dan op Een nieuw adres aanvragen om er een aan te maken.

23

24 11 Het account bevestigen Meldt u zich aan met een Microsoft-account, dan ontvangt u op het opgegeven mailadres een met daarin een link. Door op die link te klikken, bevestigt u dat de Windows-installatie bij u bekend is en wordt vertrouwd. In het bericht ziet u de naam van het Microsoft-account staan en de naam van de vertrouwde pc. Controleer die en klik dan op de knop Bevestigen. Kent u de betreffende pc niet of hebt u geen registratie uitgevoerd, klik dan op Klik je hier onderaan het mailbericht, om de registratie te annuleren. Om te zien welke computers en andere apparaten allemaal met uw Microsoft-account verbonden zijn kunt u via https://account.live.com inloggen op de registratiepagina van uw Microsoft-account. Op de Overzicht-pagina onder Wachtwoord- en beveiligingsgegevens staan de apparaten opgesomd die bij uw registratie horen. Wilt u een apparaat uit de lijst verwijderen, klik dan op Beveiligingsgegevens bewerken. Selecteer het apparaat en klik op Verwijderen. U kunt daarna kiezen of u deze actie per SMS of mail weer wilt bevestigen.

25

26 12 Een lokaal account gebruiken Behalve met een Microsoft-account is het ook altijd nog mogelijk met een lokaal account aan te melden. Dat is dus precies gelijk aan hoe het in vorige versies van Windows was. Kies dan Aanmelden zonder Microsoft-account en bevestig in het volgende scherm dat u echt een lokaal account wilt gebruiken. Bij een upgrade bent u dan klaar, bij een nieuwe installatie of een upgrade waarbij u niets hebt meegenomen van de vorige installatie, moet u dan een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Houd er ook rekening mee (wanneer u kiest voor een lokaal account) dat u later toch een Microsoft-account zult moeten opgeven, bijvoorbeeld bij het downloaden van apps uit de Windows Store. Ook zullen bepaalde programma s u voor gebruik vragen om een Microsoft-account.

27

28 13 Opstartbare usb-stick Hebt u gekozen voor een upgrade via internet, maar wilt u Windows 8 eigenlijk op een andere pc installeren, mogelijk zelfs een tablet, dan zult u de installatiebestanden naar dvd of usb-geheugenstick moeten overzetten. De Upgrade Assistent biedt hiervoor de mogelijkheid. Een andere optie is de Windows 7 USB DVD Download Tool te gebruiken (http://ct.link.idg.nl/wud).wellicht is er al een Windows 8-versie wanneer u dit leest. Selecteer het ISO-bestand en daarna de usb-geheugenstick. Op de stick moet minimaal 4 GB vrije ruimte beschikbaar zijn om deze tot een Windows 8-installatiestick om te toveren.

29

30 14 Ontbrekende onderdelen toevoegen Windows 8 speelt standaard geen dvd s af en evenmin is het Windows Media Center beschikbaar. Wilt u die functionaliteit gebruiken onder Windows 8, dan moet u die na de upgrade toevoegen. Dit is het Windows 8 Pro Pack wanneer u dvd s wilt afspelen en het Windows 8 Media Center Pack wanneer u Windows Media Center wilt toevoegen aan de Windows-installatie. Om deze onderdelen toe te voegen, drukt u de Windowstoets in om het Metro-startscherm te openen. Klik op Bureaublad en daarna op de Windows Verkenner. Klik nu met de rechtermuisknop op Computer en kies Eigenschappen. In het scherm klik onder de Windows-versie op Meer onderdelen verkrijgen met een andere editie van Windows. Klik op Ik wil online een productcode kopen wanneer u nog geen code heeft, en kies voor Ik heb al een productcode gekocht wanneer u al een code voor de upgrade hebt. Vervolg daarna de wizard om de onderdelen toe te voegen.

31

32 15 Back-up terugplaatsen Het oude back-upprogramma is in Windows 8 verstopt, maar wel degelijk nog aanwezig. Start het door op de Windows-toets te drukken, hiermee roept u het Metrostartscherm op en typ dan Windows 7 in via het toetsenbord. Windows 8 vindt een aantal instellingen. Klik op Instellingen en kies dan Windows 7 Bestandsherstel. Het oude vertrouwde Windows Backup wordt gestart. Klik op Mijn bestanden terugzetten en klik dan op Bladeren naar bestanden wanneer u maar een of enkele bestanden wilt terugplaatsen, en kies voor Bladeren naar mappen wanneer u meerdere mappen wilt terugzetten. Selecteer dan de juiste back-up en terug te zetten gegevens.

33

34 16 Terug naar Windows 7 met Windows Backup Hebt u meer dan alleen kleine problemen met Windows 8? Dan kunt u ook helemaal terugkeren naar Windows 7. Hiervoor zijn meerdere opties. Start opnieuw het Windows 7 Bestandsherstel en kies voor Een systeemherstelschijf maken. Met deze cd kunt u vervolgens de pc opstarten en systeemherstel uitvoeren met de back-up die u eerder met Windows Backup maakte. Start de pc met die dvd en kies Probleem oplossen / Geavanceerde opties / Herstellen met een installatiekopie. Een beetje verwarrend, maar kies dan Windows 8 als Doelbesturingssysteem en daarna De nieuwste beschikbare systeemkopie.

35

36 17 Terug naar Windows 7 met imagingprogramma Hebt u een image gemaakt met Acronis True Image of een ander imageprogramma, start dan de pc met de daarbij behorende opstartdisk. Kies voor Herstellen / Mijn Image en selecteer het image en daarna Volledige schijven of partities herstellen. Kies de partities in het image en daarna de schijf waarvan u wilt dat het teruggezet wordt. Bevestig uiteindelijk met Voltooien dat u de image ook echt over de bestaande partitie of schijf wilt zetten. Zodra de bewerking klaar is, kunt u de opstartschijf verwijderen en de computer nieuw opstarten. U bent weer terug in uw vertrouwde Windows 7- omgeving.

37

38 Windows 8 upgrade-aanbod Koop je tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 een nieuwe Windows 7-pc, dan kun je tot 28 februari 2013 een upgrade naar Windows 8 Pro kopen voor 15 euro. Die Windows 8 mag je vervolgens op één pc installeren, maar dat hoeft niet noodzakelijk de pc te zijn die je in de genoemde periode kocht. Elke pc met Windows XP SP3, Vista of Windows 7 kan ermee geüpgraded worden. Het betreft een downloadversie van Windows 8 waarmee je zelf een installatiedisk kunt maken of waarmee je een bestaande Windows 7-installatie kunt upgraden. Meer informatie vindt je op Deze aanbieding geldt niet voor bedrijven en tot een maximum van vijf licenties per klant.

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

Linux 4. Sander van Vugt

Linux 4. Sander van Vugt Linux 4 Linux 4 Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: 070 378 98 80 fax: 070 378 97 83 2007 Sdu Uitgevers

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding // Mamut Business Software Installatiehandleiding Introductie Deze handleiding is bedoeld om de installatie en eerste opstart van Mamut Business Software te vereenvoudigen. De structuur van de handleiding

Nadere informatie

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Total Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden gereproduceerd

Nadere informatie

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender Handleiding Copyright 2013 Bitdefender Bitdefender Total Security Handleiding Publication date 07/04/2013 Copyright 2013 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit

Nadere informatie

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden

Nadere informatie

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4)

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 4 Hoofdstuk 2. Installatie van de Cloud-oplossingen

Nadere informatie

Compad Bakkerij Support Handleiding

Compad Bakkerij Support Handleiding Compad Compad Bakkerij Support Handleiding Geldig tot en met: 8 augustus 2012 Latest Content: i:\handboek\compad bakkerij\compad bakkerij supportboek.docx Auteur: Carol Esmeijer, Compad Software Compad

Nadere informatie

Vodafone Mobile Broadband

Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Inhoudsopgave Introductie 3 Systeemvereisten 3 Software downloaden en installeren 4 Standaard gebruik 7

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding Desktop versie 3.0.6 Copyright 2015, Zermelo Software BV - pagina 1 1. Beheerdershandleiding.......................................................................................

Nadere informatie

Acronis Internet Security Suite 2010 Handleiding

Acronis Internet Security Suite 2010 Handleiding Handleiding Acronis Internet Security Suite 2010 Handleiding Uitgegeven 2010.05.20 Copyright 2010 Acronis Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden gereproduceerd

Nadere informatie

Startershandleiding. Complete webhosting

Startershandleiding. Complete webhosting Complete webhosting Startershandleiding U koos, net als duizenden anderen, voor het voordeel én het gemak dat wij u als hosting provider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij deze

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Windows 2000. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8

Windows 2000. Tips, Trucs en Achtergronden. Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8 Windows 2000 Tips, Trucs en Achtergronden Gino Damen 18 december 2001 Versie 1.8 Inhoudsopgave Upgraden naar Windows 2000?... 1 De systeem eisen... 2 Hardware compatibiliteit... 2 Software compatibiliteit...

Nadere informatie

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 0BAdditionele producten en Enterprise-uitbreidingen Mamut Business Software Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen Mamut Client Manager Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 I Inhoud Additionele producten

Nadere informatie

4 + ServiceCenter. 7 + Statusweergaven. 12 + Viruscontrole. 14 + Status. 19 + Back-up maken en herstellen. 26 + Herstel

4 + ServiceCenter. 7 + Statusweergaven. 12 + Viruscontrole. 14 + Status. 19 + Back-up maken en herstellen. 26 + Herstel G DATA Software Inhoudsopgave De eerste stappen 4 + ServiceCenter + Installatie SecurityCenter 7 + Statusweergaven + Licentie + Softwaremodule V irusbeveiliging 12 + Viruscontrole + Bestanden in quarantaine

Nadere informatie

BEHEERDERSGIDS CORPORATE EN ENTERPRISE EDITION. Versie 7.6

BEHEERDERSGIDS CORPORATE EN ENTERPRISE EDITION. Versie 7.6 BEHEERDERSGIDS CORPORATE EN ENTERPRISE EDITION Versie 7.6 BEHEERDERSGIDS CORPORATE EN ENTERPRISE EDITION Versie 7.6 OBJECTIF LUNE Inc. 2030 Pie-IX, Suite 500 Montréal, QC, Canada, H1V 2C8 +1 (514) 875-5863

Nadere informatie

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding I nho udso pg av e 1 Inleiding... 3 2 Zelfservice ICT-Diensten... 4 Toegang tot de Zelfservice ICT module... 4 Beginscherm Control Panel... 5 3

Nadere informatie

Gebruikershandleiding versie 8.00

Gebruikershandleiding versie 8.00 versie 8.00 Antivirus Antispam Intrusion Guard Personal Firewall Parental Control Privacy Tools Beperkte garantie Norman garandeert dat de bijgevoegde cd-rom en documentatie geen productiefouten bevatten.

Nadere informatie

Kaspersky Internet Security Gebruikershandleiding

Kaspersky Internet Security Gebruikershandleiding Kaspersky Internet Security Gebruikershandleiding PROGRAMMAVERSIE: 15.0 Geachte gebruiker, Hartelijk dank voor uw keuze van ons product. We hopen dat dit document u helpt bij uw werk en antwoorden over

Nadere informatie

G DATA InternetSecurity. Gebruikshandleiding

G DATA InternetSecurity. Gebruikshandleiding G DATA InternetSecurity Gebruikshandleiding Bijlage Inhoudsopgave XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Algemeen... 5 G DATA ServiceCenter Tips ter bestrijding van virussen Systeemeisen Installatie... 10 Welkom Licentieovereenkomst

Nadere informatie

Installatie AccountView 9.0C en administratiebeheer

Installatie AccountView 9.0C en administratiebeheer Installatie AccountView 9.0C en administratiebeheer 1.1 Systeemeisen inventariseren Wat zijn de systeemeisen voor AccountView Windows? Om AccountView te installeren, moet u minimaal beschikken over een

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

Tijdschrift van PCG Nr. 76/09 Jaargang 18 September 2010 PB NR. BC 30593 P 708864

Tijdschrift van PCG Nr. 76/09 Jaargang 18 September 2010 PB NR. BC 30593 P 708864 Tijdschrift van PCG Nr. 76/09 Jaargang 18 September 2010 V.U.: Wim Verbruggen Raketstraat 9000 GENT Afgiftekantoor Oudenaarde Verschijnt driemaandelijks PB NR. BC 30593 P 708864 Dag beste vrienden en vriendinnetjes

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

NiceLabel Software. NiceLabel. Starters Handleiding. Nederlandse versie. Rev-0701. www.nicelabel.com

NiceLabel Software. NiceLabel. Starters Handleiding. Nederlandse versie. Rev-0701. www.nicelabel.com NiceLabel Software NiceLabel Starters Handleiding Nederlandse versie Rev-0701 www.nicelabel.com COPYRIGHTS Copyright 1995-2007 Euro Plus d.o.o. All rights reserved. www.europlus.si www.nicelabel.com Informatie

Nadere informatie

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Een stap voor stap installatie handleiding en introductie in Linux document versie 0.72_1 Op dit werk is de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE &

ALGEMENE INFORMATIE & IMPACTXRM CRM ALGEMENE INFORMATIE & INSTALLATIE IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com Herzien 29.07.2015 Inhoud Inhoud... 1 IMPACTXRM CRM Algemene Informatie...

Nadere informatie