AED Selectiegids. copyright Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of openbaar worden gemaakt zonder toestemming van de AEDwinkel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AED Selectiegids. copyright 2007. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of openbaar worden gemaakt zonder toestemming van de AEDwinkel."

Transcriptie

1 AED Selectiegids Uw doel is om de Automatische Externe Defibrillator te vinden, die het beste is voor u en uw bedrijf, maar hoe doet u dit? De AEDwinkel helpt u om de juiste keuze te maken, door de juiste vragen te stellen! Kijkt u allereerst naar onderstaande vragen en antwoorden: 1. Redden sommige merken meer levens dan andere? Alle AED s die momenteel verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt zijn goedgekeurd volgens de Europese richtlijnen, en redden allen levens. Geen enkele fabrikant kan claimen dat hun apparaat méér levensreddend is dan de ander. Er bestaat ook geen verband tussen de prijs van een AED en de mogelijkheid om levens te redden. 2. Moet ik een AED kopen van hetzelfde merk als mijn lokale ambulancedienst? Hoe sneller de schok wordt toegediend, hoe beter het resultaat. Maar het aanbrengen van nieuwe elektrodes kost de ambulancedienst nauwelijks meer werk. Vaak zijn deze merken AED s ook nog eens duurder dan andere merken. Bedenk ook, dat het soms voorkomt dat de ambulancedienst van monitor verandert, zodat de door u aangeschafte AED niet meer uitwisselbaar is met de monitor van de ambulance. Koop dus een AED waar u een goed gevoel bij heeft, en die past binnen uw budget, en beperk uw keuze niet alleen door één merk. 3. Moet ik een onderhoudscontract afsluiten bij een AED? De nieuwste generatie AED s zijn zo goed als onderhoudsvrij. Bijna alle merken voeren regelmatig een automatische zelftest uit, waarbij het elektronische circuit wordt getest, met een indicator dat de AED gebruiksgereed is. Een AED laat het u weten wanneer deze niet gebruiksklaar is! Sommige aanbieders van AED s bieden onderhoudscontracten aan voor het kalibreren of het uitvoeren van testschokken van de AED. Deze tests zijn onnodig, en doen niets meer dan het onnodig belasten van de batterijcapaciteit van de AED. Alle AED s die momenteel verkrijgbaar zijn in Nederland, hebben een garantietermijn van 5 jaar, sommige AED s zelfs 7 jaar.

2 4. En de prijs? Koopt u een AED die u zich kunt veroorloven, en die de mogelijkheden biedt die voor uw situatie van belang kunnen zijn! Iedere fabrikant zal zijn eigen AED aanmerken als de beste. De AEDwinkel is een onafhankelijke leverancier van AED s, en wij zijn dus niet gebonden aan één merk AED. Naar onze mening bestaat de Perfecte AED niet, iedere AED heeft zijn voor- en nadelen. Gebruikt u deze selectiegids om te bepalen welke eigenschappen in uw situatie van belang zijn! Wij zijn niet zomaar verkopers die een nieuwe technologie verkopen. De AEDwinkel is opgericht door professionals die werkzaam zijn in de ambulancehulpverlening. Wij hebben daadwerkelijk mensen gedefibrilleerd, en wij weten waar het om draait. Onze ervaring helpt ons om uw vragen te beantwoorden! Voorbeelden van op dit moment verkrijgbare AED s in Nederland Het is uw taak om de juiste AED te vinden voor uw organisatie, maar het probleem is dat er zoveel AED s zijn om uit te kiezen Er zijn diverse websites die beweren u te helpen bij het maken van de juiste keuze, maar deze leiden vaak naar de AED die ze zelf verkopen. U bent misschien ook tabellen tegengekomen waarin verschillende AED s met elkaar worden vergeleken, maar waarbij u er snel achter bent gekomen dat deze informatie positief is over de fabrikant of aanbieder die deze tabel heeft gemaakt. Welke AED is nu werkelijk degene die ik nodig heb? We hebben deze handige AED Selectiegids voor u ontworpen, om te laten zien hoe u de juiste keuze kunt maken. En dat is minder moeilijk dan het in eerste instantie lijkt!

3 Basisregels Als u een AED wilt kiezen, raden we u aan om uw aankoop te baseren op de volgende drie basisregels: 1. Koop een AED die u zich kunt veroorloven, die dus past binnen uw budget 2. Koop een AED die u prettig te bedienen vindt, en met de mogelijkheden die voor u belangrijk zijn 3. Houdt rekening met de lange termijn kosten voor het vervangen van batterijen en elektroden Voorbeelden van batterijen en elektroden Op de volgende pagina s worden deze basisregels verder aangevuld met nadere aandachtspunten die u helpen beslissen bij de aankoop van de geschikte AED voor u. Achtereenvolgens komen de overeenkomsten en de verschillen tussen de verschillende AED s aan bod, gevolgd door het ontzenuwen van enkele hardnekkige misverstanden, en deze selectiegids sluiten we af met nadere info over mogelijk voor u nuttige accessoires die u kunt aanschaffen bij de AED.

4 Overeenkomsten Dit zijn de overeenkomsten tussen de verschillende modellen AED s: Alle nieuwe AED s die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, zijn goedgekeurd door de EU. Zij werken allemaal betrouwbaar, en voeren de taak waarvoor ze zijn bedoeld naar behoren uit. Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek waaruit is gebleken dat het ene merk meer levens redt dan de ander. Alle AED s maken gebruik van visuele en gesproken instructies om u gemakkelijk door een hulpverlening heen te loodsen. Ze werken allemaal op een vergelijkbare manier. Zodra u een AED-cursus heeft gevolgd, kunt u ieder model bedienen, waar dan ook! Alle nieuwe AED s worden geleverd met bifasische techniek. Monofasische AED s worden niet meer geleverd in Nederland. Alle nieuwe AED s voeren zelftesten uit. Ze testen regelmatig het electronische circuit en de batterijen van de AED. De AED laat u weten of deze gebruiksklaar is door middel van een indicator Alle nieuwe AED s worden geleverd met minimaal 5 jaar garantie. Mocht u een AED krijgen aangeboden met minder dan 5 jaar garantie, dan gaat het dus om een gebruikt apparaat, bijvoorbeeld een inruilunit die gereviseerd is.

5 Verschillen Naast deze overeenkomsten zijn er ook veel verschillen tussen de diverse merken en typen AED s. Deze verschillen liggen met name op het vlak van de mogelijkheden en de prijs. Hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden, zodat u kunt nagaan welke voor u van belang kunnen zijn. De kosten voor vervangende batterijen verschillen van merk tot merk. Er bestaan verschillen in levensduur, garantie en mogelijkheden. Om de gemiddelde batterijkosten per jaar te berekenen, deelt u simpelweg de kosten voor een nieuwe batterij door de levensduur. Soms worden AED s geleverd met oplaadbare batterijen. Nadeel hiervan is dat de AED met enige regelmaat niet bedrijfsgereed is omdat de batterij onderhouden moet worden, dit is dan op te lossen door een tweede oplaadbare batterij bij te kopen. AED s worden geleverd in diverse gewichten, vormen en kleuren. Dit is vaak een kwestie van uw persoonlijke smaak. Geen van de AED s die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, hebben onoverkomelijke problemen in het gebruik vanwege de afmetingen of het gewicht. Een voordeel van een AED met kleine afmetingen is dat deze gemakkelijker draagbaar is, en makkelijker op te bergen in een tas of eerste hulpkit. Echter, kleine AED s zijn meer diefstalgevoelig en niet overal even geschikt voor gebruik. Ook hier geldt dat u het beste zelf kunt inschatten waar u beter mee af bent! Er zijn verschillen in energieniveaus om schokken toe te dienen. Veel fabrikanten proberen hier een punt van te maken, maar dat is nauwelijks relevant. Onafhankelijk van het afgegeven stroomvermogen van de AED, wordt er een geschikte techniek door de fabrikant toegepast, waardoor een adequate schok wordt afgegeven aan het slachtoffer. Alle AED s zijn even levensreddend! AED s zijn van het type halfautomaat of volautomaat. De meeste AED s zijn halfautomaten (semi-automaat), wat inhoudt dat na het constateren van een schokbaar ritme door de AED, de gebruiker een knop moet indrukken om de uiteindelijke schok toe te dienen. Bij een volautomaat doet de AED dit zelf. Onze ervaring met volautomaten is niet positief, we hebben het meegemaakt dat de AED in een winderige omgeving een schok toediende, terwijl de bedieners de instructies niet goed hoorden, zodat omstanders per ongeluk ook een schok voelden. In AED-cursussen wordt overigens ook vrijwel altijd uitgegaan van een semi-automatische AED. Synchronisatie van de schok? Alle AED s geven een schok af in geval van ventrikelfibrillatie, de meest voorkomende indicatie om de AED in te zetten. Er bestaan ook ritmestoornissen waarbij er geen sprake is van een chaotisch ritme, maar van een ritme waarbij nog regelmaat bestaat. Bij deze zogenaamde supraventriculaire tachycardieën of ventriculaire tachycardieën is het beter om de stroomschok op een specifiek moment af te geven, het zogenaamde synchroniseren. Twee AED-merken op de markt bezitten momenteel deze mogelijkheid.

6 AED s worden geleverd met verschillende LCD-schermen. Sommige modellen hebben grote schermen die goed zichtbaar zijn onder verschillende lichtinvallen, andere hebben helemaal geen scherm. In lawaaiige omgevingen kan het handig zijn dat de gesproken instructies ook nog eens leesbaar zijn op het scherm. Onder welke omstandigheden zou uw AED kunnen worden ingezet? Daarnaast kunt u kiezen voor een AED met of zonder ECG-weergave. Aan de ene kant kan dit afleidend werken voor leken, omdat zij dit hartritme toch niet kunnen beoordelen, aan de andere kant wordt dit wel vaak gebruikt door professionals, zodat ze kunnen zien en interpreteren wat de AED op dat moment waarneemt. Soms is het dan mogelijk voor de hulpverlener om handmatig in te grijpen, de manual override. De keuze is aan u! Sommige AED s voeren een uitvoerigere zelftest uit dan andere. Zoals eerder aan de orde gekomen, voeren alle AED s een zelftest uit, maar slechts een paar AED s controleren ook of de elektrodes zijn aangesloten, en of deze nog goed functioneren. Sommige AED s hebben uitgebreidere gesproken instructies. Niet alle AED s zeggen dezelfde dingen. Alle AED s helpen u om succesvol eens schok toe te dienen, maar sommige AED s hebben de mogelijkheid om meer specifiek aanwijzigen te geven. Er is ook een model dat u begeleid door alle stappen van de reanimatie. Daarnaast zijn er verschillen in de verstaanbaarheid van de gesproken instructies. AED s worden geleverd met verschillende accessoires. Als u prijzen gaat vergelijken, let u er dan ook op wat er standaard wordt meegeleverd met de AED. Alle AED s worden standaard gebruiksklaar geleverd mèt elektrode en batterijen. Daarnaast worden soms extra accessoires meegeleverd, zoals een extra set elektroden, een draagtas of reanimatie-kit. Enkele voorbeelden van draagtassen en reanimatiekits

7 De houdbaarheid van de elektrode verschilt van merk tot merk. De levensduur van de elektrode varieert van 2 tot 5 jaar, afhankelijk van het type AED. Sommige AED s zijn in het bijzonder geschikt voor gebruik bij kinderen. In het algemeen genomen is een hartstilstand bij kinderen zeldzaam, en deze hartstilstand wordt ook nog eens zelden veroorzaakt door een ritmestoornis die defibrilleerbaar is. Toch bieden diverse leveranciers een optionele mogelijkheid waarbij de AED geschikt wordt gemaakt voor gebruik op kinderen van 1 t/m 8 jaar. Vaak gaat dit in de vorm van speciale kinderelektroden, die kleiner zijn in oppervlakte, en minder stroom afgeven. Eén AED heeft de mogelijkheid om op de AED zelf aan te geven of het iemand ouder of jonger dan 8 jaar betreft. Bij sommige merken AED s zijn speciale kinderelektroden verkrijgbaar De stof- en waterdichtheid verschilt van merk tot merk. Zowel de stofdichtheid als waterdichtheid wordt weergegeven in een getal, het IPkeurmerk. Deze bestaat uit 2 getallen, het eerste getal is de stofdichtheid, het tweede getal is de waterdichtheid. Hoe hoger het getal, hoe beter. Op dit moment is een IP55 keurmerk de hoogste classificatie voor AED s, deze AED s zijn dan ook bij uitstek geschikt voor gebruik in zwembaden etc. De robuustheid verschilt van merk tot merk. Sommige AED s zijn speciaal ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen, en extra robuust ontworpen. Vaak wordt dit weergegeven in de vorm van een droptest, waarbij de AED bestand is tegen een val van hoogte. Er zijn zelfs AED s die voorzien zijn van een rubberen behuizing voor extra robuustheid.

8 Enkele hardnekkige misverstanden Automatische Externe Defibrillatoren zijn levensreddende apparaten die leken de mogelijkheid geven om levens te redden, waar dit vroeger alleen was voorbestemd voor artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen. In korte tijd is de AED zeer populair geworden. Het resultaat hiervan is echter, dat vele aanbieders zich momenteel op de markt begeven. Velen daarvan zijn alleen maar verkopers die het nieuwste populaire product zijn gaan verkopen, zonder daadwerkelijke ervaring in het reanimeren of zonder medische achtergrond. Sommige verhalen zijn door deze dealers de wereld in gebracht, en vertroebelen voor u de waarheid, zodat u geen goede beslissing kunt nemen. Om deze Broodjes Aap nu uit de wereld te helpen, hebben we de bekendste verhalen voor u op een rijtje gezet: Koop de AED die wordt gebruikt door uw lokale ambulancedienst : FOUT! AED-Leveranciers die ook ambulancemonitoren aanbieden, gebruiken dit argument om begrijpelijke reden. Wij zijn het hier niet mee eens. Ten eerste zijn de belangrijkste minuten om iemands leven te redden de eerste minuten na een hartstilstand, op het moment dat de ambulance nog niet ter plaatse is. Koop een AED die geschikt is voor ú! Als u een AED van het merk koopt dat gebruikt wordt bij uw ambulancedienst, dan kan dat betekenen dat u honderden euro s teveel betaald voor een AED die niet zo geschikt is als u dacht. Laat uw keuze niet beperken door dit argument. Ten tweede: Wij maken van dichtbij regelmatig mee dat de ambulancedienst overstapt naar een ander merk monitor, dit maakt het voor u erg ingewikkeld en duur om compatible te blijven met de ambulancedienst! Als u deze compatibiliteit met de ambulancedienst toch erg belangrijk vindt, dan is het goed om te weten dat er speciale connectors op de markt zijn, zodat uw AED toch aangesloten kan worden op de monitor van de ambulancedienst. Maar naar onze mening moet iedere ambulancedienst gemakkelijk kunnen werken met welke AED u ook kiest. De oprichters van de AEDwinkel: Pieter Joziasse en Edwin Roelse

9 Hun AED levert niet voldoende energie om succesvol te defibrilleren of Hun AED levert teveel energie, wat leidt tot schade aan het hart van de patiënt : FOUT! Enkele jaren geleden werden alle nieuwe defibrillators, inclusief AED s, uitgevoerd met de bifasische techniek, een soort tweerichtingsverkeer-schok. Verschillende fabrikanten patenteerden hun manier van schok toedienen, en kwamen er achter dat succesvolle defibrillatie mogelijk werd met lagere stroomsterktes. Andere fabrikanten gingen ook over op de bifasische techniek, maar continueerden dit met de hogere monofasische stroomsterktes voor een beter resultaat. Vervolgens werden diverse marketingcampagnes gelanceerd waarbij de ene methode superieur boven de andere methode werd neergezet, en andersom. Schade aan het hart kan plaatsvinden bij patiënten die teveel aan stroomsterkte krijgen toegediend, maar AED s komen niet in de buurt van deze schadelijke energiehoeveelheden! Sommige AED s zijn non-escalating wat inhoudt dat de stroomsterkte steeds hetzelfde is, maar zoals gezegd: dat maakt geen verschil in effectiviteit. Nogmaals gezegd: Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek of publicatie waaruit blijkt dat de ene techniek meer levens redt dan de andere! Hun AED is lastig te bedienen : FOUT! Na het volgen van een AED-cursus zijn alle AED s gemakkelijk in gebruik. Koop dus een AED waar u uzelf prettig bij voelt. Laat een verkoper u niet vertellen wat moeilijk is en wat niet: Deze keuze is geheel aan u en aan niemand anders! Accessoires zoals wandbeugels, wandkasten, en tassen kunnen wellicht nuttig zijn

10 Tot slot Na de basisregels, de overeenkomsten en de verschillen tussen de verschillende merken en typen AED s die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt, en na wat hardnekkige misverstanden de wereld uit te hebben geholpen, heeft u zich een beeld kunnen vormen van welke AED s geschikt zouden zijn voor u. Wilt u zich nader verdiepen in de technische specificaties van alle op de Nederlandse markt verkrijgbare AED s? Dan raden we u aan om ook eens een kijkje te nemen op de website AEDvergelijk, waar de technische specificaties beschreven staan van alle AED s. Het adres van deze website is Als u een beslissing heeft genomen welke AED u wilt kopen, dan is het ook handig om na te gaan of de volgende accessoires voor u van nut kunnen zijn: Een extra batterij en een extra elektrodeset. Deze houden uw AED tijdens en na een inzet in bedrijf. Elektroden zijn niet herbruikbaar. Uw AED is niet inzetbaar zolang deze niet vervangen worden. Een reserveset voorkomt dit. Reanimatiekit. Deze bevat materiaal dat belangrijk is om te gebruiken in geval van een reanimatie, zoals een beademingsmasker, een kledingschaar om kleding snel los te kunnen knippen, en scheermesjes om het haar snel af te scheren, zodat de elektroden beter bevestigd kunnen worden op de borstkas. Draagtas. Deze beschermt uw AED tegen invloeden van buitenaf, en vergemakkelijkt het meenemen van de AED. AED wandkast. Beschikbaar in diverse afmetingen en uitvoeringen, voor binnen en buitengebruik, en in uitvoeringen met en zonder alarm. AED logo. Om de aanwezigheid en exacte locatie van uw AED aan iedereen te verduidelijken. Deze AED Selectiegids is opgesteld door de AEDwinkel, een onafhankelijke aanbieder van AED s in Nederland. Aangezien wij niet gebonden zijn aan één merk AED, kunnen wij u voorzien van handige tips voor het kopen van een AED. Daarnaast is iedereen die werkzaam is in de AEDwinkel ook nog steeds werkzaam in de ambulancezorg, zodat u altijd voorzien wordt van actuele en praktijkgerichte informatie! In deze gids hebben we bewust geen namen van AED s vermeld, om u een onafhankelijk beeld te geven van het brede aanbod van dit moment. We kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van deze gids toch behoefte heeft aan een advies op maat. Mailt u ons in dat geval even op advies@aedwinkel.nl en laat uw telefoonnummer achter, dan nemen we z.s.m. contact met u op!

Wat is een AED? Hoe werkt een AED?

Wat is een AED? Hoe werkt een AED? Wat is een AED? Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een ingebouwde computer analyseert

Nadere informatie

DEFIBTECH. Defibtech- semi-automaat -vol automaat viewer

DEFIBTECH. Defibtech- semi-automaat -vol automaat viewer Informatie AED DEFIBTECH Defibtech- semi-automaat -vol automaat viewer De LIFELINE onderscheidt zich als een uiterst betrouwbare AED met een zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Ontwikkeld om te voldoen

Nadere informatie

Een AED redt levens. Martien van Gorp. Vivon Nederland B.V. Ekkersrijt 1121 5692 AD Son

Een AED redt levens. Martien van Gorp. Vivon Nederland B.V. Ekkersrijt 1121 5692 AD Son Een AED redt levens Martien van Gorp Vivon Nederland B.V. Ekkersrijt 1121 5692 AD Son Over Vivon Jarenlange expertise Merkonafhankelijk ISO 9001:2008 gecertificeerd Samenwerking met o.a. Nederlandse Hartstichting

Nadere informatie

Algemene kenmerken HeartStart defibrillatoren. De HeartStart defibrillatoren kenmerken zich door de volgende voordelen:

Algemene kenmerken HeartStart defibrillatoren. De HeartStart defibrillatoren kenmerken zich door de volgende voordelen: Algemene kenmerken HeartStart defibrillatoren De HeartStart defibrillatoren kenmerken zich door de volgende voordelen: een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zelftest; uitgerust met een SMART-analyse

Nadere informatie

Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener. Europese Reanimatieraad

Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener. Europese Reanimatieraad Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener Europese Reanimatieraad ACHTERGROND Er zijn ongeveer 700.000 hartstilstanden per jaar in Europa. Dit komt neer op 5 personen per uur in Nederland.

Nadere informatie

Als elke seconde telt...

Als elke seconde telt... www.hartslagnu.nl Als elke seconde telt......kunnen we dan op jou rekenen? Meld je nu aan als burgerhulpverlener Plotseling kan uw hulp nodig zijn! In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een

Nadere informatie

ACCESSOIRES VOOR IEDERE REANIMATIE

ACCESSOIRES VOOR IEDERE REANIMATIE Accessoires en Training producten ACCESSOIRES VOOR IEDERE REANIMATIE REANIMATIE-ACCESSOIRES VOOR EENMALIG GEBRUIK Accessoires met een lange houdbaarheid, voor iedere reanimatie CPR Uni-padz Werkelijk universele

Nadere informatie

AED: definitie. AED: levenskansen. Automatische externe defibrillator. AED Docente: Sofie Boonen Vormingscentrum Hivset Turnhout 2010

AED: definitie. AED: levenskansen. Automatische externe defibrillator. AED Docente: Sofie Boonen Vormingscentrum Hivset Turnhout 2010 Automatische externe defibrillator AED Docente: Sofie Boonen Vormingscentrum Hivset Turnhout 2010 Als de ademhaling stilv alt, het hart stopt. AED: definitie AED: levenskansen De AED is een apparaat dat

Nadere informatie

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u borstcompressies en beademing

Nadere informatie

Opleiding Reanimatie + AED bediener

Opleiding Reanimatie + AED bediener 1 Opleiding Reanimatie + AED bediener Opleiding Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie LEERDOELEN Op het einde van deze cursus zal je: een bewusteloos slachtoffer kunnen evalueren een hartmassage

Nadere informatie

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u hartmassage en

Nadere informatie

Het AED Toestel voor gebruikers.

Het AED Toestel voor gebruikers. Het AED Toestel voor gebruikers. Cardiac Science presenteert zijn professionele AED, zijnde AED G3 Automatic Eigenschappen: Eenvoud: Patent: RHYTHMx : Steminstructries: STAR : Gewicht: Batterij: Simpele,

Nadere informatie

Life-Point Pro Trainer manual A5 20-01-15 kleur voor prints.indd 1

Life-Point Pro Trainer manual A5 20-01-15 kleur voor prints.indd 1 Life-POINT Pro AED TRAINER handleiding Life-Point Pro Trainer manual A5 20-01-15 kleur voor prints.indd 1 20-01-15 20:03 Life-Point Pro AED - TRAINER Handleiding BELANGRIJK Leest u deze handleiding zorgvuldig

Nadere informatie

Het AED Toestel voor gebruikers.

Het AED Toestel voor gebruikers. Het AED Toestel voor gebruikers. Cardiac Science presenteert zijn professionele AED, zijnde AED G3 Semi-Automatic Eigenschappen: Eenvoud: Patent: RHYTHMx : Steminstructries: STAR : Gewicht: Batterij: Simpele,

Nadere informatie

HULPVERLENING DUIKEN CURSUS AED. (Automatische Externe Defibrillator)

HULPVERLENING DUIKEN CURSUS AED. (Automatische Externe Defibrillator) HULPVERLENING DUIKEN CURSUS AED (Automatische Externe Defibrillator) Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Is een AED nuttig?... 4 3. Wetgeving... 4 4. Elektrische schok om een normaal hartritme te krijgen?... 5

Nadere informatie

ACCESSOIRES LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR. Authentieke accessoires van Physio-Control.

ACCESSOIRES LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR. Authentieke accessoires van Physio-Control. ACCESSOIRES LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR Authentieke accessoires van Physio-Control. Batterij/ECG-WEERGAVE accessoires Bedankt dat u voor Physio-Control gekozen hebt om u te helpen levens te redden en de

Nadere informatie

Voorwoord. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over dit marktonderzoek, aarzel niet om contact op te nemen. Rick van der Plas,

Voorwoord. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over dit marktonderzoek, aarzel niet om contact op te nemen. Rick van der Plas, 2 Voorwoord Voor u ligt een verslag van het marktonderzoek naar de aanwezigheid van AED s binnen het bedrijfsleven. Dit marktonderzoek heb ik uitgevoerd als onderdeel van mijn stage in het kader van mijn

Nadere informatie

Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec

Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doel... 3 3. Samenwerking... 3 4. AED s... 4 5. Alarmeringssysteem... 5 6. Trainingen... 6 7. Financiën... 6 8. Communicatie...

Nadere informatie

OVERZICHT APPARAAT. Knop Type patiënt. Pacemaker. Sync. Knop Rapporten Knop Afdrukken. Navigatieknoppen. Therapiepoort. ECG-poort.

OVERZICHT APPARAAT. Knop Type patiënt. Pacemaker. Sync. Knop Rapporten Knop Afdrukken. Navigatieknoppen. Therapiepoort. ECG-poort. SCHERM DEFIBRILLATOR OVERZICHT APPARAAT Knop Type patiënt Indicator Klaar voor gebruik USB-poort Therapieknop Overzicht apparaat AED Off Uit Monitor Display Kies energie Laden-knop Pacemaker Knop Lead

Nadere informatie

Keuze van een AED: welke neem ik mee? Keuze van een AED: welke neem ik mee? Keuze van een AED: welke neem ik mee? Verplichting keuze AED?

Keuze van een AED: welke neem ik mee? Keuze van een AED: welke neem ik mee? Keuze van een AED: welke neem ik mee? Verplichting keuze AED? Keuze van een AED: welke neem ik mee? Keuze van een AED: welke neem ik mee? 6e Nationale Reanimatie Congres Keuze van een AED: welke neem ik mee? 48 48 48 48 48 48 48 48 48 Arbo-wet; artikel 3: De werkgever

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Het AED Toestel voor professionele gebruikers.

Het AED Toestel voor professionele gebruikers. Het AED Toestel voor professionele gebruikers. Eigenschappen: Cardiac Science presenteert zijn professionele AED, zijnde 1 ste AED met EKG kleurenscherm de G3Pro. De eerste AED met kleurenscherm, manuele

Nadere informatie

Even voorstellen. Programma van vandaag. Hoe dit te bereiken: Waarom deze avond? Reeds gedane stappen. Toekomstbeeld

Even voorstellen. Programma van vandaag. Hoe dit te bereiken: Waarom deze avond? Reeds gedane stappen. Toekomstbeeld Programma van vandaag Welkomswoord Burgemeester J Klijs Presentatie AED / AED ALERT situatie Moerdijk Pauze Situatie Willemstad, Stichting AED Willemstad door mevr. Veltman Situatie stadsraad Zevenbergen

Nadere informatie

Een AED in onze haven

Een AED in onze haven Een AED in onze haven Sommigen onder u zal het zijn opgevallen dat er sinds enige tijd op verschillende plaatsen in onze haven pamfletten hangen waarop staat vermeld dat er een AED aanwezig is. Nu is er

Nadere informatie

Even voorstellen.. Vraag. Vraag. Antwoord 9-4-2015. Welkom op het 12 e Reanimatie Congres

Even voorstellen.. Vraag. Vraag. Antwoord 9-4-2015. Welkom op het 12 e Reanimatie Congres Welkom op het 12 e Reanimatie Congres Driekes van der Weert en Wim Thies Even voorstellen.. Driekes van der Weert Nationale Cursusleider PBLS Ambulance verpleegkundige Wim Thies Nationale Cursusleider

Nadere informatie

ONTWORPEN VOOR PROFESSIONELE HULPVERLENERS

ONTWORPEN VOOR PROFESSIONELE HULPVERLENERS ONTWORPEN VOOR PROFESSIONELE HULPVERLENERS SLIMME TECHNOLOGIE. ONGEËVENAARDE ONDERSTEUNING. De ZOLL AED 3 BLS is een defibrillator die ontworpen is voor professionele hulpverleners en biedt grondige ondersteuning

Nadere informatie

Het reanimatie protocol

Het reanimatie protocol Het reanimatie protocol (met een AED) Logghe Karel Directeur Reddersopleidingen Bosmans Flor Expert Lifesaving Europese richtlijnen ERC 2015 Leerdoelen Op het einde van deze vorming zal je: een bewusteloos

Nadere informatie

Gemeente in actie Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand?

Gemeente in actie Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand? Gemeente in actie Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand? Inhoudsopgave Inleiding 3 De 6-Minutenzone 4 Wat kan uw gemeente concreet doen? 6 Steun van gemeente is belangrijk 8 Waarom moet uw gemeente

Nadere informatie

12. 1. Aed met z'n twee

12. 1. Aed met z'n twee Aed met z'n twee 12. 1. Als er iemand is gestart met de reanimatie en er komt een AED bediener met een AED aan, blijf dan reanimeren. Een helper ontkleed de borstkas en instaleert de AED De ander gaat

Nadere informatie

Dorpsraad Nieuwdorp. 6 Minuten Zone Nieuwdorp. Versie 7.0 december 2007 Dorpsraad Nieuwdorp

Dorpsraad Nieuwdorp. 6 Minuten Zone Nieuwdorp. Versie 7.0 december 2007 Dorpsraad Nieuwdorp 6 Minuten Zone Nieuwdorp Versie 7.0 december 2007 Inleiding De Stichting heeft tijdens de jaarvergadering in 2007 het plan gelanceerd om Nieuwdorp Hartveilig te maken. We willen dit realiseren door op

Nadere informatie

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Aanvulling Gebruikershandleiding Wijzigingen in Hoofdstuk 4 (Het gebruik van de Lifeline AED) in de gebruikershandleiding van Defibtech zijn gemaakt

Nadere informatie

De Philips HeartStart thuisdefibrillator: dé innovatie op het gebied van veiligheid en gezondheid.

De Philips HeartStart thuisdefibrillator: dé innovatie op het gebied van veiligheid en gezondheid. AED s U zoekt nu in AED's, AED elektroden, AED batterijen en AED tassen van de door ons meest verkochte AED merken. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Philips Heartstart

Nadere informatie

Life-Point Pro AED - TRAINER Handleiding

Life-Point Pro AED - TRAINER Handleiding Life-POINT Pro AED TRAINER handleiding Life-Point Pro AED - TRAINER Handleiding BELANGRIJK Leest u deze handleiding zorgvuldig door vóór het gebruik van het apparaat. De informatie in dit document behoort

Nadere informatie

AED. Life, stay alive and kicking

AED. Life, stay alive and kicking AED Life, stay alive and kicking Wat is een AED? Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen.

Nadere informatie

Wat is een acute hartritme stoornis?

Wat is een acute hartritme stoornis? AED bij de Terriërs Wat is een acute hartritme stoornis? Normale hartactie Acute hartritme stoornis: Chaotisch ritme (ventrikel fibrilleren) Probleem: Het hart pompt niet meer effectief, slachtoffer zakt

Nadere informatie

DE TOONAANGEVENDE AED

DE TOONAANGEVENDE AED DE TOONAANGEVENDE AED WILT U UW HART VOLGEN DOOR EEN ANDER TE HELPEN? Het gebeurt in een fractie van een seconde. Iemand zakt in elkaar door een plotselinge hartstilstand. Het begin van een race tegen

Nadere informatie

Powerheart G5 AED Automatisch

Powerheart G5 AED Automatisch Powerheart G5 AED Automatisch RESCUE R E A D Y Specificaties van offerte Bediening en gebruik + De AED wordt automatisch geactiveerd bij het openen van de klep. + De AED zal tekst-/gesproken prompts en

Nadere informatie

6-Minutenzone van levensbelang. Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015

6-Minutenzone van levensbelang. Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015 6-Minutenzone van levensbelang Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015 Elke week krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis Bij hartstilstand binnen 6 minuten Nergens

Nadere informatie

Neem reanimatie. ter harte!

Neem reanimatie. ter harte! Neem reanimatie ter harte! Omdat het niet alleen om de schok gaat Opvallend is dat bij 80% van de hartstilstanden in het ziekenhuis een niet-schokbaar ritme wordt geconstateerd. Daarom is het essentieel

Nadere informatie

2012 Hart voor Limburg Reanimatie Oproep Netwerk

2012 Hart voor Limburg Reanimatie Oproep Netwerk Inhoud presentatie 13 februari 2012 De kans een mensenleven te redden krijg je niet elke dag Opening Hart voor Limburg Cijfers en wetenswaardigheden met betrekking tot een circulatiestilstand Kenmerk,

Nadere informatie

Cardiopulmonale Reanimatie. Automatische Externe Defibrillator

Cardiopulmonale Reanimatie. Automatische Externe Defibrillator Basale Reanimatie voor Hulpverleners Cardiopulmonale Reanimatie met de Automatische Externe Defibrillator Leerdoelen Op het einde van deze cursus zal U in staat zijn: een bewusteloos slachtoffer te evalueren

Nadere informatie

16 februari 2018 FSN Terugroepactie/bericht medisch apparaat HeartStart FRx, HeartStart Home en HeartStart OnSite AED's

16 februari 2018 FSN Terugroepactie/bericht medisch apparaat HeartStart FRx, HeartStart Home en HeartStart OnSite AED's 16 februari 2018 FSN86100186 Terugroepactie/bericht medisch apparaat HeartStart FRx, HeartStart Home en HeartStart OnSite AED's Geachte HeartStart AED-eigenaar, We nemen contact met u op, omdat uit onze

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Reglementering over defibrillatoren

Reglementering over defibrillatoren Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid Dienst Veiligheid van de Consumenten Reglementering over defibrillatoren Versie 23/05/07 Referenties : Koninklijk besluit houdende veiligheids- en andere voorwaarden

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing AED-trainer

Gebruiksaanwijzing AED-trainer Gebruiksaanwijzing AED-trainer ONDERDEELNUMMER Copyright 2007 Cardiac Science Corporation. All rights reserved. De AED-trainer (trainingstoestel voor automatische externe defibrillators) is een apparaat

Nadere informatie

ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator

ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator ICD Implanteerbare Cardioverter - Defibrillator Cardiologie Beter voor elkaar 2 Een ICD is evenals een pacemaker een klein apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd bij mensen met een hartritmestoornis.

Nadere informatie

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen In deze casus wordt de student geconfronteerd met een patiënt die door een elektrische schok een adem- en hartstilstand heeft opgelopen. Door adequaat

Nadere informatie

Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED

Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED Basale reanimatie van baby s en kinderen inclusief de AED LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: 1. Hoe u een bewusteloos kind benadert. 2. Hoe u borstcompressies en beademing uitvoert.

Nadere informatie

FAQ s ZES MINUTEN ZONE KOUDENHOVEN. 1. Wat is een zes minuten zone? 2. Waarom wordt een Zes Minuten Zone ingericht? 3. Hoe werkt een Zes Minuten

FAQ s ZES MINUTEN ZONE KOUDENHOVEN. 1. Wat is een zes minuten zone? 2. Waarom wordt een Zes Minuten Zone ingericht? 3. Hoe werkt een Zes Minuten In de nieuwsbrief van de wijkvereniging kon u vorige week lezen over de voortgang van de Zes Minuten Zone in Koudenhoven. We hebben u in die brief een uitgebreide uitleg beloofd naar aanleiding van de

Nadere informatie

De belangrijkste vraag bij een acute hartstilstand is: wat gebeurt er. daarna

De belangrijkste vraag bij een acute hartstilstand is: wat gebeurt er. daarna De belangrijkste vraag bij een acute hartstilstand is: wat gebeurt er daarna Powerheart G5 AED, accessoires en toebehoren Powerheart G5 AED De Powerheart G5: Betrouwbaarheid, gebruiksgemak en geavanceerde

Nadere informatie

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest.

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest. Deze presentatie is voor personen die in het bezit zijn van een reanimatie diploma. Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding

Nadere informatie

Informatie over (niet)-reanimeren

Informatie over (niet)-reanimeren Informatie over (niet)-reanimeren iet-reanimerenpenning Wat is reanimatie? Wat is de overlevi ans? Wat merkt het slachtoffer? Hoe groot is de kans op (blijv chade? Wel of niet reanimeren? Uw wens telt

Nadere informatie

Handleiding voor. Compact. Natte spons POROSITEIT DETECTOR

Handleiding voor. Compact. Natte spons POROSITEIT DETECTOR Handleiding voor Compact Natte spons POROSITEIT DETECTOR Voldoet aan de eisen als gegeven in: Australian Standard AS3894.2-2002 (Wet Sponge Testing), ASTM G62-A, NACE RP0274-98, ASTM G6 and AS1580.485.1

Nadere informatie

Basale reanimatie. Versie aug / 51

Basale reanimatie. Versie aug / 51 Basale reanimatie Versie aug. 2016 2015 2 / 51 LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u borstcompressies en beademingen uitvoert.

Nadere informatie

Cardio Saver BV. Gebruikshandleiding Saver One trainer

Cardio Saver BV. Gebruikshandleiding Saver One trainer Cardio Saver BV Gebruikshandleiding Saver One trainer Hartelijk dank voor de aanschaf van deze AED training unit. Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens u het apparaat gaat gebruiken. Bewaar deze handleiding

Nadere informatie

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Gebruikershandleiding AHA /ERC 2010 ELECTRONIC DISTRIBUTION Belangrijk! Defibtech is niet aansprakelijk voor fouten in de inhoud van dit materiaal,

Nadere informatie

Handleiding Prestan AED UltraTrainer

Handleiding Prestan AED UltraTrainer Handleiding Prestan AED UltraTrainer Handleiding AED UltraTrainer De Prestan AED UltraTrainer is voorgeprogrammeerd met een Nederlands/Engels module en bevat 3C s batterijen, 1 set volwassen-/kindertrainingselektroden,

Nadere informatie

AED. Automatische Externe Defibrillatie. Informatiemap

AED. Automatische Externe Defibrillatie. Informatiemap AED Automatische Externe Defibrillatie Informatiemap Forto Training & Opleiding Broeklaan 101 5953 NA Reuver (t) 077-4769500 (f) 077-4769501 Januari 2006 www.forto-to.nl versie 2005-011 AED implementatie

Nadere informatie

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Over het kopen en verkopen van dieren leven vele vragen. Die

Nadere informatie

Matthijs Samyn Instructor BLS & AED Dienst 100 Brw Roeselare Verpleegkundige spoedgevallen Sint Jozefskliniek Izegem Docent EHBO

Matthijs Samyn Instructor BLS & AED Dienst 100 Brw Roeselare Verpleegkundige spoedgevallen Sint Jozefskliniek Izegem Docent EHBO Basic Life Support & AED Matthijs Samyn Instructor BLS & AED Dienst 100 Brw Roeselare Verpleegkundige spoedgevallen Sint Jozefskliniek Izegem Docent EHBO Center for Urgent Medical Assistance Ruddershove

Nadere informatie

15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie. Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS

15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie. Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS 15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS 1 BLS 2015 Guidelines ACHTERGRONDINFORMATIE - Plots cardiaal arrest in Europa: 350.000-700.000 hartstilstanden

Nadere informatie

Bijna elf miljoen Nederlanders kochten vorig jaar. Geen last van opdringerige verkopers. Online winkelen

Bijna elf miljoen Nederlanders kochten vorig jaar. Geen last van opdringerige verkopers. Online winkelen Online winkelen Geen last van opdringerige verkopers Terwijl de kopers wegblijven uit de winkelstraten, wordt er online elk jaar meer gekocht. Ook steeds meer SeniorWeb-leden durven het aan. Waarom vinden

Nadere informatie

Ons programma. Uw waarborg

Ons programma. Uw waarborg Ons programma Uw waarborg Wat is AED-programmabeheer? Om een slachtoffer van een hartstilstand het leven te redden hebt u een AED nodig die klaar is om een levensreddende schok af te geven. Maar het volstaat

Nadere informatie

AED & Monitoring. Kenmerken - Cardiac Science Powerheart AED G3 Pro. Artikelnummer ECG-monitorkabel, 3-draads Lifepack 5-10

AED & Monitoring. Kenmerken - Cardiac Science Powerheart AED G3 Pro. Artikelnummer ECG-monitorkabel, 3-draads Lifepack 5-10 ECG-monitor kabels AED & Monitoring ECG-monitorkabel, 3-draads Powerhaert AED G3 Pro - Cardiac Science Powerheart AED G3 Pro 094 51 09 ECG-monitorkabel, 3-draads Lifepack 5-10 - Physio Control Lifepack

Nadere informatie

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator

Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Defibtech LIFELINE Semi-Automatische Externe Defibrillator Gebruikershandleiding AHA /ERC 2010 Belangrijk! Defibtech is niet aansprakelijk voor fouten in de inhoud van dit materiaal, voor bijkomstige

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Home Control Afstandsbediening. Eerste stappen

Home Control Afstandsbediening. Eerste stappen Home Control Afstandsbediening Eerste stappen 2 Hartelijk dank voor uw vertrouwen! Lees voor de inbedrijfstelling van het apparaat de aanwijzingen zorgvuldig door en bewaar deze zodat u ze op een later

Nadere informatie

Accessoires en oefenproducten voor de AED Pro

Accessoires en oefenproducten voor de AED Pro Accessoires en oefenproducten voor de AED Pro Elektroden CPR-D-padz Met de revolutionaire eendelige CPR-D-padz voor volwassenen, die een elektrodenpaar bevat, bent u verzekerd van een snelle en nauwkeurige

Nadere informatie

Overname van Automatische Externe Defibrillator (AED) hulpverlening naar gespecialiseerde reanimatie (ALS) hulpverlening

Overname van Automatische Externe Defibrillator (AED) hulpverlening naar gespecialiseerde reanimatie (ALS) hulpverlening Overname van Automatische Externe Defibrillator (AED) hulpverlening naar gespecialiseerde reanimatie (ALS) hulpverlening Een richtlijn van de Nederlandse Reanimatie Raad Nederlandse Reanimatie Raad Oktober

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek Wetenschappelijk onderzoek informatie voor cliënten Inhoud 1 Inleiding 1 Wetenschappelijk onderzoek 1 Waarom zou ik meedoen? 2 Zijn er risico s aan verbonden? 2 De opzet van een onderzoek 2 Wat betekent

Nadere informatie

Alarmeringen van Rivas Zorggroep Veilig thuis en onderweg

Alarmeringen van Rivas Zorggroep Veilig thuis en onderweg Alarmeringen van Rivas Zorggroep Veilig thuis en onderweg Met één druk op de knop kan ik om hulp vragen als dat nodig is. Rivas Zorglijn 0900-8440 (lokaal tarief) www.rivas.nl Personenalarmering: thuis

Nadere informatie

BEP 600-GD EN 600-GDL CONTOUR MATRIX GAS DETECTOR INSTALLATIE EN GEBRUIKS AANWIJZING

BEP 600-GD EN 600-GDL CONTOUR MATRIX GAS DETECTOR INSTALLATIE EN GEBRUIKS AANWIJZING BEP 600-GD EN 600-GDL CONTOUR MATRIX GAS DETECTOR INSTALLATIE EN GEBRUIKS AANWIJZING INDEX KENMERKEN 3 INTRODUCTIE 3 AFMETINGEN 4 AANSLUIT SCHEMA 5 INSTALLATIE 6 SENSOR INSTALLATIE 6 GEBRUIK 6 TEST/STILALARM

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

AED Plus. Your partner in first aid. Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners

AED Plus. Your partner in first aid. Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners AED Plus Your partner in first aid Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners Reanimatie vereist De meest recente richtlijnen van de European Resuscitation Council (ERC) (Europese reanimatieraad)

Nadere informatie

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LEERDOELEN. Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren:

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LEERDOELEN. Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

A LIFEPAK 500 ACCESSOIREBROCHURE LIFEPAK 500 DEFIBRILLATOR. Originele accessoires van Physio-Control

A LIFEPAK 500 ACCESSOIREBROCHURE LIFEPAK 500 DEFIBRILLATOR. Originele accessoires van Physio-Control A LIFEPAK 500 ACCESSOIREBROCHURE LIFEPAK 500 DEFIBRILLATOR Originele accessoires van Physio-Control LIFEPAK 500 DEFIBRILLATOR 1 LIFEPAK 500 Authentieke accessoires van Physio-Control Garandeer de veiligheid

Nadere informatie

EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0

EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0 EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0 EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 De EM1019 aansluiten... 3 3.0 De EM1019 gebruiken...

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Accessoires en oefenproducten voor de AED Plus

Accessoires en oefenproducten voor de AED Plus Accessoires en oefenproducten voor de AED Plus Elektroden CPR-D-padz Deze revolutionaire elektrode uit één stuk voor volwassenen garandeert een snelle en nauwkeurige plaatsing. Vervolgens detecteert de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Inductie Lader

Gebruikershandleiding. Inductie Lader Gebruikershandleiding Inductie Lader INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 3 WAARSCHUWINGEN... 3 FUNCTIES... 3 SPECIFICATIES... 4 INHOUD VAN DE VERPAKKING / ACCESSOIRES... 4 PRODUCTOVERZICHT... 4 HOE DE INDUCTIE

Nadere informatie

EM8676 Binnen sirene met flitslamp

EM8676 Binnen sirene met flitslamp EM8676 Binnen sirene met flitslamp EM8676 - Binnen sirene met flitslamp 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 2.0 Algemeen... 2 3.0 Functies... 3 4.0 Aanmelden op het alarmsysteem... 3 5.0 Gebruik

Nadere informatie

HANDIGE INFOGIDSEN VOOR AL UW PLANNEN

HANDIGE INFOGIDSEN VOOR AL UW PLANNEN 1 HANDIGE INFOGIDSEN VOOR AL UW PLANNEN UwGratisGids.be is dé site voor informatieve gidsen. Het maken van onze gidsen gebeurt steeds onafhankelijk. We informeren ons bij bedrijven, maar bekijken deze

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

*smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik. Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO

*smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik. Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO *smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik Geachte patiënt, deze handleiding bevat belangrijke patiënteninformatie over uw negatieve

Nadere informatie

EM6053 Video over UTP 200m

EM6053 Video over UTP 200m EM6053 Video over UTP 200m 2 NEDERLANDS EM6053 Video over UTP 200m Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 3 2.0 Wat heb je nodig?... 3 2.1 Voor

Nadere informatie

EM8676 Binnen sirene met flitslamp

EM8676 Binnen sirene met flitslamp EM8676 Binnen sirene met flitslamp 2 NEDERLANDS EM8676 - Binnen sirene met flitslamp Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 2.0 Algemeen... 2 3.0 Functies... 3 4.0 Aanmelden op het alarmsysteem... 3 5.0 Gebruik

Nadere informatie

Technische ondersteuning

Technische ondersteuning Technische ondersteuning Neem voor technische of noodondersteuning contact op met de leverancier van medische apparatuur die uw LifeChoice Activox POC heeft geleverd of verkocht. www.inovalabs.com 3500

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

BE PREPARED THINK SAFE

BE PREPARED THINK SAFE BE PREPARED THINK SAFE De producten van ARKY zijn ontwikkeld door AED KASTEN BINNENKAST VOOR AED S Deze robuuste AED-kast is geschikt voor alle merken AED s en is ideaal voor kantoren en openbare ruimtes.

Nadere informatie

ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO

ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO 21 januari 2019 ehealth in het sociaal domein ehealth implementeren in het sociaal domein; daar heeft PAZIO inmiddels flink wat ervaring mee. PAZIO heeft

Nadere informatie

Defibtech DDU-2300 Semi-automatische externe defibrillator Gebruikershandleiding

Defibtech DDU-2300 Semi-automatische externe defibrillator Gebruikershandleiding Defibtech DDU-2300 Semi-automatische externe defibrillator Gebruikershandleiding DRUK OP DE AAN-KNOP 1 BEVESTIG ELEKTRODEN VOLG AED- INSTRUCTIES 2 DRUK OP VERZOEK DE SCHOK- KNOP IN 3 B Belangrijk Defibtech

Nadere informatie

BELANGRIJK VEILIGHEIDSBERICHT HeartSine Technologies samaritan PAD 500P (defibrillator voor openbare ruimte) Software-upgrade

BELANGRIJK VEILIGHEIDSBERICHT HeartSine Technologies samaritan PAD 500P (defibrillator voor openbare ruimte) Software-upgrade BELANGRIJK VEILIGHEIDSBERICHT HeartSine Technologies samaritan PAD 500P (defibrillator voor openbare ruimte) Software-upgrade Geachte eigenaren van de samaritan PAD 500P, Met deze brief willen we u op

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BT TRANSPONDER

Gebruikershandleiding BT TRANSPONDER Gebruikershandleiding BT TRANSPONDER Voorwoord Hartelijk dank voor het gebruik van de MOPAS BT Transponder. Wij hebben met de grootste zorg deze applicatie en het device ontwikkeld om personen in staat

Nadere informatie

EM3971 - Universele Laptoplader

EM3971 - Universele Laptoplader E EM3971 - Universele Laptoplader 2 NEDERLANDS EM3971 - Universele Laptoplader Waarschuwingen en aandachtspunten Het openen van het product en/of de producten kan leiden tot ernstige verwondingen! Laat

Nadere informatie

A LIFEPAK 1000 ACCESSOIREBROCHURE LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR. Originele accessoires van Physio-Control

A LIFEPAK 1000 ACCESSOIREBROCHURE LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR. Originele accessoires van Physio-Control A LIFEPAK 1000 ACCESSOIREBROCHURE LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR Originele accessoires van Physio-Control LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR 1 LIFEPAK 1000 Authentieke accessoires van Physio-Control Garandeer de veiligheid

Nadere informatie

Ontdek hoe je een Wordpress thema vindt dat echt bij jou past!

Ontdek hoe je een Wordpress thema vindt dat echt bij jou past! Ontdek hoe je een Wordpress thema vindt dat echt bij jou past! www.speciaalgeselecteerd.nl jouw gids voor Wordpress thema s Door: Stephanie van Nellestijn Datum: 1-1-2016 E-mail: stephanie@innonet.nl Wordpress

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING EIGENSCHAPPEN VOOR HET GEBRUIK

GEBRUIKSAANWIJZING EIGENSCHAPPEN VOOR HET GEBRUIK Hartelijk dank voor de aankoop van dit product van JB Systems. Lees deze gebruiksaanwijzing zeer zorgvuldig door, om volledig van alle mogelijkheden te kunnen profiteren. EIGENSCHAPPEN Gebruikersvriendelijke

Nadere informatie