I. Juridisch statuut. Inhoud. Persoonsgegevens, De verwerking van Statuten van de V.Z.W. s na 1 juli 2003, De. I.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I. Juridisch statuut. Inhoud. Persoonsgegevens, De verwerking van Statuten van de V.Z.W. s na 1 juli 2003, De. I."

Transcriptie

1 I. Juridisch statuut I. Juridisch statuut Persoonsgegevens, De verwerking van Statuten van de V.Z.W. s na 1 juli 2003, De MNP 45 (februari 2004)

2 II. Fiscaliteit 8. De onderwerping aan de vennootschapsbelasting van rechtspersonen als VZW s 8.1. Inleiding (nrs ) 8.2. Moeilijkheden inherent aan de toepassing van de vennootschapsbelasting op verenigingen (nrs ) 9. De gecombineerde toepassing van de rechtspersonen- en vennootschapsbelasting na het onderbrengen van de winstgevende en ideële activiteiten in aparte rechtspersonen 9.1. De situatie van deficitaire rechtspersonen (nrs ) 9.2. De situatie van rechtspersonen met een boni (nrs ) 9.3. Vingerwijzing (nr. 110) 10. Enkele formele aspecten (nr. 111) 11. Het belastingstelsel van de vennootschappen met een sociaal oogmerk Inleiding (nrs ) Uitgangspunt van het belastingstelsel voor de VSO (nrs ) Het belastingstelsel bij de ontbinding van een VSO (nrs ) De belastingheffing bij de omvorming van een VZW in een VSO (nrs ) Het belastingstelsel van de bestuurders en zaakvoerders van een VSO (nrs )12.Bibliografie 13. Bijlage. Registratierechten 1. Registratierechten 1. De heffing van de registratierechten naar aanleiding van de aanbieding ter registratie (nrs. 1-5) 2. De meeste akten met betrekking tot VZW s ontsnappen aan de registratierechten (nr. 6) 3. De registratierechten op de schenkingen (nrs. 7-11) 4. De inbrengen in een VZW of non-profit organisatie 4.1. Definitie van inbreng (nrs ) 4.2. Non-profit organisaties zijn niet onderworpen aan de belasting op de inbrengen in vennootschappen (nr. 14) 4.3. De 8,80%-registratierechten op de inbrengen om niet in nonprofit instellingen (nrs ) 4.4. De 1,10%-belasting op inbrengen om niet van een non-profit instelling in een andere (nrs ) Successierechten 1. Gelijkenissen en verschilpunten tussen de belastingheffing op de schenkingen en legaten aan non-profit instellingen (nrs. 1-4) 2. Enkele bijzondere aspecten van de successiebelasting op de legaten aan non-profit instellingen (nrs. 5-6ter) 3. Verwijzing (nr. 7) MNP 30 (1999)

3 II. Fiscaliteit Tapvergunning (openingsbelasting en vergunningsrecht) (nr. 1) 1. De openingstaks op de drankslijterijen 1.1. Bedrag en aangifte van de openingstaks (nrs. 2-6ter) 1.2. Vrijstellingen van de openingstaks (nrs. 7-8) 1.3. Procedure (nr.8bis) 2. Vergunningsrecht voor sterke drank (nr. 9) 2.1. Bedrag en aangifte van het vergunningsrecht (nr. 10) 2.2. Vrijstellingen van het vergunningsrecht (nr.10bis) 2.3. Procedure (nrs bis) 2.4. Overgangsrecht (nr. 11ter) 3. Bibliografie De vermogensbelasting op de VZW s (of de taxe ter vergoeding van de successierechten) 1. Omschrijving van de taxe ter vergoeding van de successierechten (nrs. 1-2) 2. Aan de vermogensbelasting onderworpen non-profit organisaties (nrs. 3-6) 3. Aangifteplicht (nrs. 7-8bis) 4. Tarief van de vermogensbelasting (nrs. 9-9bis) 5. Belastbare grondslag 5.1. Algemene opmerkingen in verband met de belastbare grondslag voor de vermogensbelasting (nr.10) 5.2. Waarderingsregels (nr.11) 5.3. Vrijstellingen (nrs.12-15) 6. Literatuur 7. Model

4 III. Financiën III. Financiën Bedrijfsrevisor en VZW Begroten en budgetteren Boekhouding: algemeenheden Boekhouding: enkelvoudig boekhouden Boekhouding: dubbel boekhouden Boekhouding: dubbel boekhouden, opbouw van het systeem Boekhouding: dubbel boekhouden: aan- en verkoopverrichtingen Boekhouding: dubbel boekhouden: investeringen Boekhouding: dubbel boekhouden: geldbewegingen en wachtrekeningen Boekhouding: dubbel boekhouden: eindejaarsverrichtingen Boekhouding: dubbel boekhouden: kredieten, kapitaal- en rentesubsidies Boekhouding: dubbel boekhouden: personeelskosten Boekhouding: pensioenen en soortgelijke verplichtingen Boekjaar: Het afsluiten van het Budgettaire toebedeling: Transfer pricing, een alternatief voor Budgettering Euro, de Faillissement en de VZW Financiële algebra Financieringsbronnen: 101 wegen om middelen te verwerven Fund raising Giften, Boekhoudkundige verwerking van Investeringsbeleid Jaarrekening: het opstellen van de balans Jaarrekening: de samenstelling van de resultatenrekening Jaarrekening: inleiding tot de financiële verslaggeving Jaarrekening: de inhoud van de toelichting Jaarrekening: financiële analyse Jaarrekening: financiële analyse in detail Kosten-batenanalyse: de financiële leefbaarheid Kosten-batenanalyse: het sociaal rendement Kostprijs van lonen en middelen Kostprijs per cliënt, per afdeling, per activiteit Kostprijs: kostenverloop en -beheersing MNP 36 (2001)

5 III. Financiën Kredieten Sociale balans Sponsoring Subsidies Verzekeringen Wisselbrief. Kredieten. De

6 IV. Personeelsmanagement IV. Personeelsmanagement Aandelenopties voor de social-profitsector Aansprakelijkheid van de werkgever Aansprakelijkheid van de werknemers Arbeidsduur Arbeidsongeval Arbeidsovereenkomst: de vervangingsovereenkomst Arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk Arbeidsovereenkomst, De geschreven Arbeidsovereenkomst: de schorsing Arbeidsreglement Belonen: hard maken van waardering Betaald educatief verlof Betaalde feestdagen,de Burn-out en bevlogenheid: maakt arbeid ziek? Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) Controlegeneeskunde, De Deeltijdse arbeid Eindejaarspremie Flexibele arbeid Functioneringsgesprekken Functioneringsgesprekken: praktische leidraad Functioneringsgesprekken: implementatie Gesubsidieerde contractuelen Human Resources Management Indienstneming Interdepartementaal Begrotingsfonds Introductie van werknemers Ken- en stuurgetallen voor het personeelsmanagement Kenmerken van de welzijnssector en hun invloed op het personeelsbeleid Klein verlet Lokale besturen, Personeelsbeleid in Loon, ingen op het Loonbeleid: lonen en andere materiële voordelen Loonbeleid: terminologie inzake lonen MNP 45 (februari 2004)

7 IV. Personeelsmanagement Loopbaanonderbreking: de onderbreking of vermindering van de beroepsloopbaan Loondelegatie Loonoverdracht en loonbeslag Loonsubsidies Motivatie: gemotiveerde medewerkers: een uitdaging voor elke leidinggevende in organisaties Motiveren: de verwachtingstheorie Onbetaald verlof om dwingende redenen Ondernemingsraad Ontslag wegens dringende reden Ontslagrecht Opleidingsbehoeften, Het bepalen van de Outplacement Paritaire comités in de non-profit Personeelsadvertenties, Betere en efficiëntere maken Personeelsblad of nieuwsbrief Personeelsplanning Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (PWA) Recrutering van medewerkers Selectie door de assessment-center-methode Selectie-interview Selectie van medewerkers Sociaal jaarverslag, Het Sociaal secretariaat, De keuze van een Sociale promotie Sociale verkiezingen: of het overlegmodel tot op de werkvloer Sociale zekerheid voor werknemers Startbaan,De Syndicale afvaardiging Tewerkstelling van personen met een handicap Tijdskrediet, loopbaanvermindering en de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking Uitzendarbeid VDAB: Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding Vorming: kosten-batenanalyse Vormingsbeleid Vrijwilligers, Managen van Vrijwilligerswerk, Juridische implicaties van Vrijwilligerswerk en arbeidsrecht of over een stiefmoederlijke verhouding Vrijwillige inzet, Vergoede. Een juridische verkenning van de grijze zone tussen vrijwilligerswerk en professionele arbeid Wettelijke vakantie Ziekteverzuim

8 V. Organisatie V. Organisatie Besluitvorming en consensus Conflicthantering Conflictpreventie Consultants, Samenwerken met Corporate governance, Over of behoorlijk bestuur in de social-profitsector Delegeren Doelgroep, Analyse van de Functie-omschrijvingen, Resultaatgerichte Functioneringsgesprekken en beoordeling door ondergeschikten Instellingsbezoeken Kwaliteit van professionele hulpverlening Kwaliteitszorg Leiderschap, Paradoxen in Leiding geven, Situationeel Management-wetten Onderhandelen als sociale vaardigheid Oordelen en besluiten Organisatiecultuur Organisatiecultuur, Instrumenten voor de analyse van de Organisatiedoorlichting Organisatiedoorlichting en -ontwikkeling Professionele bureaucratieën Projectmanagement, Praktische benadering van : Mosquito-aanpak Protocol Rapporteren, Schriftelijk Sabam, Auteursrechten en Social Audit Strategische planning in non-profitorganisaties Team-ontwikkeling Team-samenstelling Tijdsbudgettering Vergaderen, Effectief met kleine groepen Vergaderen met grote groepen Verslaggeving, Operationele Visieontwikkeling en opdrachtsverklaring MNP 36 (2001)

9 V. Organisatie Voordracht, Een of presentatie geven Werkoverleg

10 VI. Marketing VI. Marketing Direct mail Huisstijl. Public relations en Imago: een beeld van uw organisatie Klachtenbehandeling Marketing en strategie voor ziekenhuizen en andere zorgvoorzieningen Marketing en welzijn, VZW Marketingbeleid, Aandachtspunten bij het Marketingbeleid, Planning van het ; marketingmix voor een rust- en verzorgingstehuis Media, Hoe kom ik in contact met de Netwerkanalyse, Strategie-ontwikkeling door Pers, Contacten met de Persconferentie, De : een praktische leidraad Reclame, Bereik en effecten van Reclamebureau, Werken met een Tijdschrift, Het uitgeven van een MNP 33 (2001)

11 VII. Materiële logistiek VII. Materiële logistiek Aankoopprocedures Afvalstoffen en OVAM Audiovisuele hulpmiddelen bij vergaderingen Auto s, Overdracht van nummerplaten van Archivering, Archieven en Bouwkampen Bouwproces, Congresorganisatie, Succesvolle Drukwerk Ecologisch verantwoord management Exposities Formulierbeheer Gemeenschapsrestauratie Geschreven informatie: steun of straf? Huisvesting, Huren, kopen of lenen van gebouwen Kantoorruimte, Inrichten van Leveranciersselectie en -beoordeling Magazijnbeheer Onderhoud: zelf doen of uitbesteden? Onderhoudsbewust ontwerpen en inrichten Postproducten en -tarieven Reis- en vakantieplanning Telefonisch conferentiegesprek Toegankelijkheid voor gehandicapten Veiligheid, gezondheid en milieu: een continu aandachtspunt Vestigingsplaats onderzoek Ziekenhuis, Het als hotel MNP 29 (1999)

12 VIII. Informatica VIII. Informatica Beeldschermen Begeleiding van automatiseringsprojecten Computers, Personal Computers, Draagbare Desktop publishing: een introductie Digitalisering van de informatiestroom Educatief computergebruik, Een state of the art van het in Vlaanderen , elektronische communicatie Ethische gevolgen van informaticagebruik in de non-profitsector Gemeenschapsinformatie via de computer Gemeentelijk geografisch informatiesysteem, Een : instrument voor lokaal beleid Hulpverleningsdiensten, Automatisering in Internet Magnetische geheugens Minimale data-sets in de gezondheidszorg en Zorg & Welzijn Modemgebruik Organisatieanalyse voor automatisering Printers Registratie, beleidsinstrument of ritueel? Sociale dienst, Automatisering in de van het OCMW-Antwerpen Sociale sector, Informatica: kans of bedreiging voor de Software, Het verwerken van Tekstverwerking Verpleegkundige informatica Webpromotie Websites media Websites mutualiteiten Websites overheden en overheidsinstellingen Websites politieke partijen World Wide Web, Informatie zoeken op het Ziekenhuizen, Automatisering in MNP 44 (augustus 2003)

13 IX. Nuttige adressen IX. Nuttige adressen Deze rubriek kwam tot stand en wordt verder uitgewerkt onder de coördinatie van Roland De Graef, directeur van het Hoger Instituut voor Readaptatiewetenschappen te Leuven. AEEMA/EAAME Allcomm, BVBA Amarant, VZW Zelfstandig Woonproject (AMOK), VZW Zelfstandig Woonproject Jongvolwassenen(AMOK), VZW Jongerenombudscentrum en Ombudscentrum (AMOK), VZW Rechtsinfo (AMOK), VZW Gewenst Kind (AMOK), VZW Begeleid op Weg (AMOK), VZW Advies en Training in Organisatieontwikkeling en Management (ATOOM), BVBA Avalon Organisatieontwikkeling Balans, Centrum voor Agogische Vorming en Voortgezette Opleiding B&A Communicatie,FV Buurtontwikkelingsmaatschappij noord-oost-antwerpen (BOM), VZW Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Damiaanactie, VZW Coopibo, IV en Coopibo Fonds, VZW De Cirkel, VZW De Draaischijf DeKaroedik, VZW De Wakkere Burger, VZW De Werkbank Drukte, VZW Eduka, VZW Elcker-Ik, Volkshogeschool, VZW Hefboom, VZW en CV Het Muntcollectief, VZW Noot: de cursiveringen verwijzen naar de alfabetische paginacode. Daarom komt Amarant vóór Advies en Training in Organisatieontwikkeling en Management, dat is afgekort tot ATOOM. MNP 31 (2000)

14 IX. Nuttige adressen Hoger Instituut voor Readaptatiewetenschappen Leuven HIRL, VZW Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) Instituut der Accountants (IDAC) Independent Living Vlaanderen (ILV), VZW Imagine, VZW Impuls, VZW Jeugddienst voor Maatschappelijke Participatie (JEMP), VZW Kleine Initiatieven in de Media (KIM), VZW Kompas Koning Boudewijnstichting, NION Konsultatieburo DOK, VZW Kring Medium Opleidingscentrum, VZW Mens en ruimte, VZW Mercurius, CVenVZW Media- en informatieondersteuningsservice (MIOS), VZW Media Opleiding Centrum, VZW Nationale Diensten- en Onderzoekcentrum voor het Spelende Kind (NDO), VZW Netwerk Vlaanderen, VZW Nationaal Instituut van Statistiek (NIS Omschakelen, VZW Oxfam Wereldwinkels, VZW Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA), VZW Praxis Vormingsdienst, VZW Psidico-Personeelsmanagement, VZW Stichting Welzijnszorg Provincie Antwerpen (SWPA), VZW t Dakhuus, VZW Vereniging Kontactgroep Audiovisuele Vorming, VZW Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg (VCK), VZW Vlaams Overleg Sociale Economie (VOSEC) Vlaamse Ddienst Kinderopvang (VDKO), VZW Viacom Vrijwillige Internationale Actie Internationale Jongerenuitwisseling (VIA - IJU), VZW Vlaams Instituut voor integrale kwaliteit in de zorgenverlening (VIK), VZW Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, VZW Vlaamse Liga van Bedrijfssportbonden (VLB), VZW Vlaams Netwerk voor Onderwijs aan Varende Kinderen (VNOVK), VZW Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor VZW s (VSDC) Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg (VVGG), VZW

ALFABETISCHE INHOUDSOPGAVE

ALFABETISCHE INHOUDSOPGAVE ALFABETISCHE INHOUDSOPGAVE Statuten Aansprakelijkheid en kwijting van bestuurders 3 Aansprakelijkheid leden 15 Aansprakelijkheid vzw 19 Algemene Vergadering: beraadslaging 23 Algemene Vergadering: bevoegdheid

Nadere informatie

DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK - BEGRIP

DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK - BEGRIP Woord vooraf V I DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK - BEGRIP 1 1. Inleiding 1 2. Het begrip rechtspersoon 3 2.1. Algemeen 3 2.2. Afgescheiden doelstelling 4 2.3. Afgescheiden vermogen 5 2.4. Duurzaamheid

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités (B.S. 15.I.1969) 65

Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités (B.S. 15.I.1969) 65 INHOUDSTAFEL Woord vooraf Inhoudsoverzicht Inhoudstafel III V VII I. ARBEIDSRECHT Wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven (B.S. 27/28.IX.1948) (uittreksel: art. 14-36) 3 Wet

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector of de onderneming 9

Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector of de onderneming 9 DEEL 1. VOLTIJDS BRUGPENSIOEN 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF...

INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF... WOORD VOORAF........................... XIII 1. DE VERENIGING ZONDER WINSTOOG- MERK BEGRIP......................... 1 1.1. Inleiding............................... 1 1.2. Het begrip rechtspersoon.................

Nadere informatie

Praktijkgids voor de vzw

Praktijkgids voor de vzw Praktijkgids voor de vzw 1. Index 2. Juridisch statuut 2.1. Juridisch management in de praktijk van een vzw 2.1.1. Wat is een vzw? Wat is het verschil tussen een vzw en andere rechtsvormen in België 2.1.2.

Nadere informatie

Voorwoord... 1. De gebruiksaanwijzing... 3

Voorwoord... 1. De gebruiksaanwijzing... 3 i INHOUDSTAFEL Voorwoord................................................. 1 De gebruiksaanwijzing....................................... 3 Deel 1: De identiteitskaart van de vzw..........................

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Memento Personeelsadministratie

Memento Personeelsadministratie Memento Personeelsadministratie Redactie: Kathy Bergen Ilona De Boeck Kathy De Taeye Aurélie Dubois Stéphanie Gabriel Annick Georges Axelle Gerday Caroline Pagano Ellen Roziers Virginie Van den Bril Nicole

Nadere informatie

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { INHOUDSOPGAVE EDITORIAAL... 3 U WORDT WERKGEVER... 4 U WERFT PERSONEEL AAN... 6 SOCIALE FORMALITEITEN... 7 DAGELIJKSE FORMALITEITEN TIJDENS DE TEWERKSTELLING

Nadere informatie

Management in de non-profit

Management in de non-profit Postgraduaat Management in de non-profit 2015-2016 De sessies vinden plaats in de campus van VIVES HOGESCHOOL BRUGGE. 1 MANAGEMENT IN DE NON-PROFIT Bij non-profit organisaties ligt de belangrijkste klemtoon

Nadere informatie

Studieprogramma Bachelor en Master in de Handelswetenschappen

Studieprogramma Bachelor en Master in de Handelswetenschappen 1ste jaar Bachelor in de Handelswetenschappen * Algemeen boekhouden 7 Bank- en beurswezen 3 Burgerlijk recht 5 Mens & organisatie 4 Micro-economie voor ondernemers 7 Team&Taal-project 3 Statistische methoden

Nadere informatie

Coll0ectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2010 ( )... 6

Coll0ectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2010 ( )... 6 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Bepalingen met betrekking tot de nachtarbeid van toepassing op vol- en deeltijdse werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van afdeling 4 van

Nadere informatie

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 Inhoud Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 2.1. Definitie van arbeid 11 2.2. Soorten werknemers 11 2.2.1. Arbeiders 11 2.2.2. Bedienden

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... v. AFKORTINGEN... xix

Inhoud. VOORWOORD... v. AFKORTINGEN... xix VOORWOORD............................................................. v AFKORTINGEN........................................................... xix DEEL I. INLEIDING WAT IS SOCIAAL RECHT?..................................................

Nadere informatie

Kwaliteit en deskundigheid MZ. Kwaliteit en deskundigheid MZ. Kwaliteit en deskundigheid MZ. Thema 1 BEROEPSKRACHT MAATSCHAPPELIJKE ZORG

Kwaliteit en deskundigheid MZ. Kwaliteit en deskundigheid MZ. Kwaliteit en deskundigheid MZ. Thema 1 BEROEPSKRACHT MAATSCHAPPELIJKE ZORG Kwaliteit en deskundigheid MZ Thema 1 BEROEPSKRACHT MAATSCHAPPELIJKE ZORG Hoofdstuk 1 WERKEN ALS PROFESSIONAL Kwaliteit en deskundigheid MZ Thema 1: Beroepskracht maatschappelijke zorg les 1 en 2 Thema

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Inleiding. Hr-werkzaamheden. Communicatie

Inhoud. Voorwoord. Inleiding. Hr-werkzaamheden. Communicatie 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 2. 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9 2.10 2.11 2.12 2.13 2.14 2.15 2.16 2.17 2.18 Voorwoord Hr-werkzaamheden In-, door- en uitstroom Toelichting op de

Nadere informatie

HOOFDSTUK I - Wijzigingen van het koninklijk besluit van 8 oktober 1976 op de jaarrekening van de ondernemingen

HOOFDSTUK I - Wijzigingen van het koninklijk besluit van 8 oktober 1976 op de jaarrekening van de ondernemingen Koninklijk besluit van 4 augustus 1996 betreffende de sociale balans. Inhoudstafel HOOFDSTUK I - Wijzigingen van het koninklijk besluit van 8 oktober 1976 op de jaarrekening van de ondernemingen HOOFDSTUK

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur... 2

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur... 2 Inhoudstafel Deel 1 Arbeidsovereenkomst Basiscontract Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur..................................... 2 Bijkomende bedingen Proefbeding... 5 Voorbehoud inzake gegevens om

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding 1. Deel I Tijdskrediet

Inhoudstafel. Inleiding 1. Deel I Tijdskrediet Inleiding 1 Deel I Tijdskrediet Hoofdstuk I Toepassingsgebied 5 Hoofdstuk II Soorten tijdskrediet 7 Hoofdstuk III Tijdskrediet zonder motief 9 1. Soorten tijdskrediet zonder motief? 9 2. Voorwaarden 10

Nadere informatie

4. Het Belgische arbeidsrecht

4. Het Belgische arbeidsrecht 4. Het Belgische arbeidsrecht In het Belgische arbeidsrecht bestaat er een verschil tussen een arbeider en een bediende. Een arbeider verricht in hoofdzaak handenarbeid. Een bediende verricht in hoofdzaak

Nadere informatie

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden. Bestuur en Management non profit organisaties

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden. Bestuur en Management non profit organisaties ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Bestuur en Management non profit organisaties Programma Besturen van een non profit organisatie Doel Beleid Rechtspersoon

Nadere informatie

Vormingscyclus Antwerpen. Sociale Wetgeving een praktische benadering

Vormingscyclus Antwerpen. Sociale Wetgeving een praktische benadering Vormingscyclus 2015-2016 Antwerpen Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVORMEN, FUSIES EN SPLITSINGEN IN DE SOCIAL PROFIT

SAMENWERKINGSVORMEN, FUSIES EN SPLITSINGEN IN DE SOCIAL PROFIT SAMENWERKINGSVORMEN, FUSIES EN SPLITSINGEN IN DE SOCIAL PROFIT SAMENWERKINGSVORMEN, FUSIES EN SPLITSINGEN IN DE SOCIAL PROFIT Stefaan TUYTTEN Senior consultant social profit SBB Accountants & Adviseurs

Nadere informatie

De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid

De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid Vormingssoort: residentiële en provinciale vorming de OR Dienst Sectoren - GVH 2018-2019 Inhoudstafel Definitie Oprichting Opdrachten Bijdrage Ik? FBZ Definitie

Nadere informatie

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC ).

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC ). PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC 318.02). COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 29 MAART 2001 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN VIJF AANVULLENDE

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord... v Afkortingen... xix DEEL I. INLEIDING. Hoofdstuk 1. Wat is sociaal recht?... 3

INHOUD. Voorwoord... v Afkortingen... xix DEEL I. INLEIDING. Hoofdstuk 1. Wat is sociaal recht?... 3 INHOUD Voorwoord................................................................ v Afkortingen............................................................. xix DEEL I. INLEIDING Hoofdstuk 1. Wat is sociaal

Nadere informatie

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2016

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2016 STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2016 II. IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 212000 Donateur bestand kosten 73.098,52 212009 Afschrijvingen -24.366,17

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Lijst van afkortingen /XI. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1

INHOUDSOPGAVE. Lijst van afkortingen /XI. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 INHOUDSOPGAVE Lijst van afkortingen /XI HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Inleiding / 1 1.1.1 Probleemstelling / 2 1.1.2 Plan van aanpak en verantwoording / 2 1.2 De positie van de bestuurder binnen de vennootschap

Nadere informatie

Vormingscyclus Hasselt. Sociale Wetgeving een praktische benadering

Vormingscyclus Hasselt. Sociale Wetgeving een praktische benadering Vormingscyclus 2016-2017 Hasselt Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers (B.S.29.VIII.2005) 1

Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers (B.S.29.VIII.2005) 1 Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers (B.S.29.VIII.2005) 1 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen HOOFDSTUK II. - Definities HOOFDSTUK III. - De organisatienota HOOFDSTUK IV. - Aansprakelijkheid

Nadere informatie

BALANS 2012 : Van 01/01/2012 tot 31/12/2012

BALANS 2012 : Van 01/01/2012 tot 31/12/2012 ACTIVA BALANS Pagina: 1 VASTE ACTIVA 5.543,21 II. IMMATERIELE VASTE ACTIVA Aankoop Software 215000 635,10 Geboekte afschrijving software 215090-635,10 III. MATERIELE VASTE ACTIVA 5.543,21 B. INSTALLATIES

Nadere informatie

USE-IT ZOEKT: COÖRDINATOR

USE-IT ZOEKT: COÖRDINATOR USE-IT ZOEKT: COÖRDINATOR USE-IT is een toeristische dienst voor jongeren. De organisatie maakt drukwerk, houdt een infobalie open in Brussel, en runt een website. USE-IT is niet-commercieel en werkt zonder

Nadere informatie

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2017

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2017 STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2017 II. IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 212000 Donateur bestand kosten 152.018,81 212009 Afschrijvingen -75.039,11

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 1

Inhoud. Inleiding... 1 Inhoud Inleiding... 1 1. Algemene (civielrechtelijke) wijzen van beëindiging... 3 1.1. Wederzijdse toestemming... 3 1.2. Overmacht... 5 1.2.1. Wat is beëindigende overmacht?... 5 1.2.2. Bedrijfsbranden

Nadere informatie

BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2015

BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2015 BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2015 III. MATERIËLE VASTE ACTIVA 230000 Installaties, machines en uitrusting 2.776,11 230009

Nadere informatie

overzicht beschermingsstatuten

overzicht beschermingsstatuten overzicht beschermingsstatuten Toestand beschermingsperiode Toegestane reden voor ontslag Sancties wegens onrechtmatige beëindiging begin einde I. zwangere werkneemster II. Werkneemster met recht op borstvoedingspauze

Nadere informatie

I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN --------------- Nr. 1 12.02.1970 Cao betreffende het afwijkingsbeding van niet-mededinging 03.04.1970 Niet algemeen

Nadere informatie

Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001

Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001 Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001 Vlaamse Regering Kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Koolstraat 35, 1000 BRUSSEL Tel. 02-552 64 00 - Fax. 02-552 64 01 E-mail: kabinet.vervotte@vlaanderen.be

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord THEORIE 1. 1 Strategie 3

Inhoud. Voorwoord THEORIE 1. 1 Strategie 3 Inhoud Voorwoord V THEORIE 1 1 Strategie 3 1.1 Strategievorming 3 1.2 Missie en doelstellingen 4 1.3 Planning-en-controlcyclus 5 1.4 Kritische succesfactoren 7 1.5 Balanced Score Card 9 1.6 Meerjarenbegroting,

Nadere informatie

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit. KONINKLIJK BESLUIT van 24 JUNI 1998 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen,

Nadere informatie

Management in de non-profit

Management in de non-profit Postgraduaat Management in de non-profit 2015-2016 De sessies vinden plaats in de campus van VIVES HOGESCHOOL BRUGGE. 1 MANAGEMENT IN DE NON-PROFIT Bij non-profit organisaties ligt de belangrijkste klemtoon

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Vlaamse Bridge Liga VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Vlaamse Bridge Liga VZW Jaarrapport Onderneming Vlaamse Bridge Liga VZW 0417.758.412 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 4 Resultaatverwerking 7 Afschrijvingstabel 2016

Nadere informatie

Inhoudstafel. De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Ten geleide... enkele cijfers...

Inhoudstafel. De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Ten geleide... enkele cijfers... v De Bibliotheek Handelsrecht Larcier................................. Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht............... i iii Ten geleide... enkele cijfers.........................................

Nadere informatie

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel Pegasus als dienstverlenende vzw biedt de mogelijkheid aan de NGO's om het beheer van hun expat dossiers maar ook het beheer van hun Belgisch personeel doen op te volgen op voorwaarde dat ze van de PC

Nadere informatie

Paritair Comité voor de banken

Paritair Comité voor de banken 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Ecocheques... 2 Jaarlijkse gratificatie... 3 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 5 De hierna

Nadere informatie

Non-profitsector: Actualiteitvoorde leidersen bedrijfsrevisoren

Non-profitsector: Actualiteitvoorde leidersen bedrijfsrevisoren Studiedag - Journée d études Non-profitsector: Actualiteitvoorde leidersen bedrijfsrevisoren 25.01.20101 Studiedag Non-profitsector: Actualiteit voor de leiders en de bedrijfsrevisoren Actualiteitinzakede

Nadere informatie

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN.

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN. CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN. (voorlopige versie, 22 februari 2011) in 101 werkelijk gepresteerde arbeid 102 zaterdag, zondag, of vervangdag / / 103 Wettelijke feestdag of vervangdag

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1; Besluit van de Vlaamse Regering van 13 januari 2006 betreffende de boekhouding en het financieel verslag voor de voorzieningen in bepaalde sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Nadere informatie

BOEKDEEL I. Deel 3. Strafrecht. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 2. Staatsrecht. Deel 4. Burgerlijk recht

BOEKDEEL I. Deel 3. Strafrecht. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 2. Staatsrecht. Deel 4. Burgerlijk recht Algemene inhoudstafel Boekdeel I BOEKDEEL I Algemene inhoudstafel Boekdeel I........... Algemene inhoudstafel Boekdeel II.......... Zie afzonderlijk verkrijgbaar Boekdeel II Algemene inhoudstafel Boekdeel

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Situering, doelstelling, toepassingsgebied

HOOFDSTUK I. Situering, doelstelling, toepassingsgebied 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Collectieve arbeidsovereenkomst van 15 mei 2009 (95.241) Invoering van loonschalen HOOFDSTUK I. Situering, doelstelling, toepassingsgebied Artikel 1.

Nadere informatie

Basiskennis Management NEMAS

Basiskennis Management NEMAS Basiskennis Management NEMAS Editie 2015 Morel Opleiding en Training B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze

Nadere informatie

BOEKDEEL I. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 3. Strafrecht. Deel 2. Staatsrecht. Algemene inhoudstafel Boekdeel III...

BOEKDEEL I. Deel 1. Internationaal en Europees recht. Deel 3. Strafrecht. Deel 2. Staatsrecht. Algemene inhoudstafel Boekdeel III... Algemene inhoudstafel Boekdeel I BOEKDEEL I Algemene inhoudstafel Boekdeel I........... Algemene inhoudstafel Boekdeel II.......... Zie afzonderlijk verkrijgbaar Boekdeel II Algemene inhoudstafel Boekdeel

Nadere informatie

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 35.169,27 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) B. Installaties; machines en uitrusting 22/27 35.169,27 23 1.000,43 230000 230009 INSTALLATIES, MACHINES EN UITRUSTING 2.776,11

Nadere informatie

Middle Management NEMAS

Middle Management NEMAS Middle Management NEMAS Editie 2015 Morel Opleiding en Training B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. (farde 1) Handboek manifestaties en evenementen Integrale veiligheid. Voorwoord Algemene inleiding I. INHOUDSTAFEL COMMENTAAR

INHOUDSTAFEL. (farde 1) Handboek manifestaties en evenementen Integrale veiligheid. Voorwoord Algemene inleiding I. INHOUDSTAFEL COMMENTAAR INHOUDSTAFEL (farde 1) Handboek manifestaties en evenementen Voorwoord Algemene inleiding I. INHOUDSTAFEL II. COMMENTAAR Inleiding integrale veiligheid Hoofdstuk 1: De rol van de gemeentelijke overheid,

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 april 2014 houdende de persoonsvolgende

Nadere informatie

- 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING

- 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING - 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING Artikel 6 De werkgevers die werknemers in vast dienstverband aanwerven als vaklui, dienen hiervan onverwijld kennis te geven aan de Administratieve Commissie met het oog

Nadere informatie

Deze 3 verslagen dienen in onderlinge samenhang te worden gelezen en kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden gezien of gebruikt.

Deze 3 verslagen dienen in onderlinge samenhang te worden gelezen en kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden gezien of gebruikt. Hoofding van het kantoor XYZ Verslagen van de bedrijfsrevisor (1) aan de raad van bestuur (2) van de Vlaamse rechtspersoon in uitvoering van artikel 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september

Nadere informatie

Vormingscyclus

Vormingscyclus Vormingscyclus 2018-2019 Antwerpen Sociale Wetgeving...... een praktische benaderi ng Embracing technology Embracing ambition.acioria Academy 2018-2019.ACiORIA Academy Doelstellingvan de opleiding U wordt

Nadere informatie

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3 Inhoud 1. Wettelijke context... 1 1.1. Europa... 1 1.2. België... 1 2. Vennootschap... 3 2.1. Begrip... 3 2.1.1. Algemeen... 3 2.1.2. Afwijkende bepalingen... 4 2.2. Categorieën van vennootschappen...

Nadere informatie

I. Public relations en de invloed van de maatschappelijke omgeving 15

I. Public relations en de invloed van de maatschappelijke omgeving 15 5 Inhoud Dankwoord 11 Woord vooraf 13 1 Inleiding 15 I. Public relations en de invloed van de maatschappelijke omgeving 15 I.1. Vertrekpunt van Public relations: onderlinge afhankelijkheid 15 II. Waarom

Nadere informatie

4. Interne organisatie - Organogram

4. Interne organisatie - Organogram 4. Interne organisatie - Organogram Stad Gent Adres: Botermarkt 1, 9000 Gent NIS code: 44021 Toelichting bij het meerjarenplan 2014 Filters Bestuur/ Entiteit Stad Gent Jaar 2014 Budgetronde W142 Entiteit

Nadere informatie

Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 II. ARBEIDSOVEREENKOMSTEN 21

Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 II. ARBEIDSOVEREENKOMSTEN 21 Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 Koninklijk besluit tot aanwijzing van de personen die met een leidende functie of met een vertrouwenspost zijn bekleed in de particuliere sectors van s lands bedrijfsleven,

Nadere informatie

wie het personeelslid gehuwd is of een verklaring van wettelijke samenwoning heeft afgelegd de pleegvoogd is vermeld in artikel 475ter tot en met

wie het personeelslid gehuwd is of een verklaring van wettelijke samenwoning heeft afgelegd de pleegvoogd is vermeld in artikel 475ter tot en met 22 SEPTEMBER 2017. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 juli 2016 tot toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor

Nadere informatie

Basiskennis Management

Basiskennis Management Basiskennis Management Inhoudsopgave Les 1 Management: besturing en macht 1.1 Inleidin 1.2 Management algemeen 1.3 Managementniveaus 1.4 Bestuursproces 1.5 Taken van managers 1.6 Omgaan met macht 1.7 Samenvatting

Nadere informatie

PARITAIR COMITE VOOR DE VLAAMSE WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSSECTOR (331)

PARITAIR COMITE VOOR DE VLAAMSE WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSSECTOR (331) PARITAIR COMITE VOOR DE VLAAMSE WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSSECTOR (331) Bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst van 3 december 2012, in toepassing van artikel 27 van de wet van 5 december 1968 betreffende

Nadere informatie

BIJZONDERE BESCHERMING TEGEN ONTSLAG

BIJZONDERE BESCHERMING TEGEN ONTSLAG BIJZONDERE BESCHERMING TEGEN ONTSLAG ISBN 978 90 4652 020 8 D 2009 2664 041 BP/R_P-BI9056 Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen Telefoon: 0800-14500

Nadere informatie

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN versie 2 (update 15/04/2015) in CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN 101 werkelijk gepresteerde arbeid 102 zaterdag, zondag, of vervangdag 103 Wettelijke feestdag of vervangdag (geen

Nadere informatie

Middle Management. Inhoudsopgave. Les 1. Les 3. Les 2. Les 4. Organisaties, een inleiding. Organisaties en hun omgeving (meso - macro)

Middle Management. Inhoudsopgave. Les 1. Les 3. Les 2. Les 4. Organisaties, een inleiding. Organisaties en hun omgeving (meso - macro) Middle Management Inhoudsopgave Les 1 Organisaties, een inleiding 1.1 Inleiding 1.2 Management 1.3 Managementniveaus en besluitvorming 1.4 Vakgebied management en organisatie 1.5 Bedrijfsprocessen en toegevoegde

Nadere informatie

Bijzondere bescherming tegen ontslag

Bijzondere bescherming tegen ontslag Bijzondere bescherming tegen ontslag J. HERMAN Raadsheer in het arbeidshof te Gent -Kluwer a Wolters Kluwer business Inhoudstafel Hoofdstuk I. Inleidende beschouwingen 1 1. Ontslagrecht en ontslagmacht

Nadere informatie

een gewaarborgd maandloon aan sommige bedienden in geval van arbeidsongeschiktheid

een gewaarborgd maandloon aan sommige bedienden in geval van arbeidsongeschiktheid Algemene inhoud I. ARBEIDSDUUR 1 Koninklijk besluit tot aanwijzing van de personen die met een leidende functie of met een vertrouwenspost zijn bekleed in de particuliere sectors van s lands bedrijfsleven,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 26 juli 2016 tot toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor zorgkrediet;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 26 juli 2016 tot toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor zorgkrediet; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 juli 2016 tot toekenning van onderbrekingsuitkeringen voor zorgkrediet DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N.

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven Uitgave 2013 C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. 2013 by Euro Books Uitgegeven door Euro Trans Lloyd Kaleshoek 8 8340 Damme

Nadere informatie

3de jaar Bachelor in de Handels wetenschappen. (modeltraject dagprogramma)

3de jaar Bachelor in de Handels wetenschappen. (modeltraject dagprogramma) 1ste jaar Bachelor in de Handelswetenschappen Algemeen boekhouden 7 Bank- en beurswezen 3 Burgerlijk recht 5 Mens en organisatie 4 Micro-economie voor ondernemers 7 Team & Taalproject 3 Academische vorming

Nadere informatie

Bijlage B Staat van baten en lasten. Begroot 2014 Begroot 2015

Bijlage B Staat van baten en lasten. Begroot 2014 Begroot 2015 Bijlage B Staat van baten en lasten Begroot 2014 Begroot 2015 Baten: Baten uit eigen fondsenwerving 356,067 449,994 Baten uit gezamenlijke acties 0 0 Baten uit acties van derden 0 0 Subsidies van overheden

Nadere informatie

VOORWOORD 11 HOOFDSTUK 1 HET GEWONE LOON 13

VOORWOORD 11 HOOFDSTUK 1 HET GEWONE LOON 13 Inhoudstafel VOORWOORD 11 HOOFDSTUK 1 HET GEWONE LOON 13 1. Fiscale druk 13 1.1. Wettelijke bepalingen 15 1.2. Bezoldigingen van werknemers 16 1.2.1. Bezoldigingen in geld 16 1.2.2. Voordelen van alle

Nadere informatie

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1 INLEIDING................................................................ v 1. WETTELIJKE CONTEXT.................................................. 1 1.1. Europa.................................................................

Nadere informatie

Wetboek van de met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen 23 november 1965

Wetboek van de met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen 23 november 1965 INHOUD I. BIJZONDERE FISCALE WETGEVING Wet tot wijziging van de vennootschapsregeling inzake inkomstenbelastingen en tot instelling van een systeem van voorafgaande beslissingen in fiscale zaken 24 december

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding 1. Titel I De wettelijke vakantie

Inhoudstafel. Inleiding 1. Titel I De wettelijke vakantie Inhoudstafel Inleiding 1 Titel I De wettelijke vakantie Hoofdstuk I Gemeenschappelijke bepalingen 5 Basisprincipes 5 1. Dienstvoorwaarden 5 2. Een recht en zelfs een verplichting! 6 3. Een dwingend wettelijk

Nadere informatie

HOOFDSTUK II. DE VOORAFGAANDE VERSLAGPLICHT

HOOFDSTUK II. DE VOORAFGAANDE VERSLAGPLICHT INHOUD VOORWOORD....................................................... v HOOFDSTUK I. DE VERBETERING VAN DE WETTELIJKE REGELING INZAKE VEREFFENING VAN VENNOOTSCHAPPEN: VAN EEN SUMMIERE REGELING NAAR BELANGRIJKE

Nadere informatie

TITLE Feitelijke vereniging of VZW?

TITLE Feitelijke vereniging of VZW? TITLE Feitelijke vereniging of VZW? District 1620 Training Assembly van 24 maart 2018 Guy van Hoye Feitelijke vereniging VOORDEEL Er gelden geen wettelijke of administratieve verplichtingen voor die verenigingsvorm.

Nadere informatie

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5 Inhoud Voorwoord V THEORIE 1 Inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.2 Indeling van het recht 5 1.3 Regels in het recht 7 1.3.1 Functionarissen in de rechterlijke

Nadere informatie

Organigram. Versie goedgekeurd door het College van

Organigram. Versie goedgekeurd door het College van Organigram Versie goedgekeurd door het College van 20.06.2017 GEMEENTESECRETARIS Ombudsman Adjunct Gemeentesecretaris Ondersteuningsdienst Kantoor der Vergaderingen Procesbeheer De h. Adjunct Gemeentesecretaris

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. (farde 1) Handboek manifestaties en evenementen Integrale veiligheid. Voorwoord Algemene inleiding I. INHOUDSTAFEL COMMENTAAR

INHOUDSTAFEL. (farde 1) Handboek manifestaties en evenementen Integrale veiligheid. Voorwoord Algemene inleiding I. INHOUDSTAFEL COMMENTAAR INHOUDSTAFEL (farde 1) Handboek manifestaties en evenementen Integrale veiligheid Voorwoord Algemene inleiding I. INHOUDSTAFEL II. COMMENTAAR Inleiding integrale veiligheid Hoofdstuk 1: De rol van de gemeentelijke

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

Vormingscyclus 2015-2016 Gent. Sociale Wetgeving...... een praktische benadering

Vormingscyclus 2015-2016 Gent. Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Vormingscyclus 2015-2016 Gent Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW Jaarrapport Onderneming Bridgeboetiek VZW 0445.163.781 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 5 Resultaatverwerking 7 afschrijvingstabel 2016 9 Toelichtingen

Nadere informatie

Richtlijnen financieel verslag 2012 voor vrijwilligersorganisaties

Richtlijnen financieel verslag 2012 voor vrijwilligersorganisaties Richtlijnen financieel verslag 2012 voor vrijwilligersorganisaties Algemeen Organisaties die erkend zijn als autonome vrijwilligersorganisatie moeten jaarlijks volgende financiële stukken indienen: Er

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.339 ------------------------------ Zitting van dinsdag 14 februari 2001 Interprofessioneel akkoord: tijdskrediet x x x 1.840-1. Website: http ://www.nar-cnt.be E-mail:

Nadere informatie

Hoofdlijnen beleidsplan Ronald McDonald Kinderfonds 2010-2015

Hoofdlijnen beleidsplan Ronald McDonald Kinderfonds 2010-2015 Hoofdlijnen beleidsplan Ronald McDonald Kinderfonds 2010-2015 Missie/Visie/Kernboodschap/Doelstelling Missie Het Ronald McDonald Kinderfonds wil een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van kinderen

Nadere informatie

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15 AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 1. Algemene principes 17 1.1. Evolutie 17 1.2. Het principe van de secties 17 1.3. De omschrijving van bepaalde rubrieken 18

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Jaarverslag. Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Jaarverslag Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2015 VOORWOORD Ontwikkeling en herijking. Dat zijn misschien wel de meest kenmerkende woorden voor onze Stichting

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst Ouderschapsverlof 12.07.2016 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2010

BALANS PER 31 DECEMBER 2010 BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2010 ACTIVA III. MATERIËLE VASTE ACTIVA 230000Installaties, machines en uitrusting 2,776.11 230009Afschrijvingen

Nadere informatie

Kick-off voor presidia

Kick-off voor presidia Kick-off voor presidia 13.05.2014 JURIDISCH STATUUT EN AANSPRAKELIJKHEID VAN EEN STUDENTENVERENIGING Stad Antwerpen/ juridische dienst Inhoud 1. Feitelijke vereniging vs. vzw 2. Aansprakelijkheid feitelijke

Nadere informatie

Richtlijnen financieel verslag 2013 voor vrijwilligersorganisaties

Richtlijnen financieel verslag 2013 voor vrijwilligersorganisaties Richtlijnen financieel verslag 2013 voor vrijwilligersorganisaties Algemeen Organisaties die erkend zijn als autonome vrijwilligersorganisatie moeten jaarlijks volgende financiële stukken indienen: Verenigingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel 1270000 Paritair Comité voor de handel in brandstoffen Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen... 1 Premie bij pensionering... 3 Forfaitaire A.R.A.B. -vergoeding... 4 Verblijfsvergoedingen van het rijdend

Nadere informatie