de heer ir. R. Boeklagen Inhoudsopgave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de heer ir. R. Boeklagen Inhoudsopgave"

Transcriptie

1 Afstudeerverslag van: Mentor: Afstudeerrichting: Onderwerp: Inhoudsopgave de heer ir. R. Boeklagen ACE System Maneger ConaX

2 Inleiding blz. 1 Hoofdstuk Indeling blz Beschrijving blz De organisatie blz De aanleiding blz De Probleemstelling blz De doelstelling blz. 6 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk Beschrijving van de huidige situatie. blz De oplossing blz Weergave van de werking d.m.v. Dialoogboxen. blz ConaX-main (de code) blz.11 Inleiding Een bedrijf is altijd bezig om een goede balans te vinden tussen de mensen binnen het bedrijf en de bestaande en nieuwe zakenrelaties. Om dit te kunnen realiseren moet men eerst een goede balans vinden binnen het bedrijf. Dit maakt het mogelijk om optimaal te presteren. En op die manier een betrouwbaar zakenpartner te zijn.

3 Om de balans binnen ons bedrijf vanuit het bedrijfsbureau naar de werkplaats te verbeteren heb ik besloten om een programma te schrijven in AutoCad VBA, die coördinaten in Excel kan weergeven. Dit leidde tot de geboorte van ConaX. ConaX staat voor coördinaten naar Excel.

4 Hoofdstuk Indeling In hoofdstuk 1 wil ik de volgende onderdelen in het kort nader toelichten; De beschrijving Organisatie Aanleiding Probleemstelling In hoofdstuk 2 wil ik een duidelijke omschrijving geven van de huidige situatie en op deze mannier het probleem duidelijk in kaart brengen. In hoofdstuk 3 wil ik de oplossing aandragen om ons huidige probleem te verhelpen. In hoofdstuk 4 probeer ik door middel van dialoogboxen en een stukje code duidelijk te maken hoe het programma in elkaar zit. 1.2 Beschrijving In het bedrijf waar ik werkzaam ben is een verspanende afdeling aanwezig. Op deze afdeling wordt gebruik gemaakt van CNC frees- en draaimachines. Deze machines worden door onze technische medewerkers zelf geprogrammeerd. Als men een frees- of draaimachine een bewerking wil laten uitvoeren moet men de X, Y en Z coördinaten invoeren. De X en Y coördinaten bepalen het contour waar het snijgereedschap zijn snijdende bewerking moet uitvoeren. De Z coördinaat is voor de snijdiepte van het snijgereedschap en voor de contouren verder niet van belang. Ik richt mij bij mijn vraagstuk volledig op de X en Y coördinaten. Het is de bedoeling dat door middel van een paar eenvoudige handelingen deze X en Y coördinaten gemakkelijk bepaald kunnen worden en direct uitleesbaar zijn in Excel. 1.3 De organisatie De geschiedenis van de huidige onderneming begint in In dit jaar nam de heer Anjes Kampen een smederij over in het Groningse dorpje Thesinge. Ongeveer tien jaar later verlegde Anjes Kampen zijn werkzaamheden naar het terrein van het industrieel onderhoud. Diverse bedrijven, waaronder ook de

5 opkomende olie- en gasindustrie, deden een beroep op zijn diensten. Door zijn inzet en vakkennis kon het bedrijf floreren. Kampen besloot haar diensten te richten op de ontwikkelingen in de snel groeiende olie- en gasindustrie bij Slochteren. De in 1967 opgerichte Kampen Konstructie vestigde zich daarom in 1969 in Hoogezand. Hier nam het aantal disciplines binnen het bedrijf gestaag toe. De opvolger van Anjes Kampen is zijn zoon Arend Kampen. Hij kan zijn opvattingen over de steeds veelzijdiger wordende industriële dienstverlening in praktijk brengen. Hierdoor kon de onderneming uitgroeien tot haar huidige omvang. Onder Kampen Holding is het voormalige Kampen Konstuctie BV gevestigd met de vernieuwde naam Kampen Industrial Care (KIC). Hieruit zijn verschillende werkmaatschappijen op strategische plaatsen in Nederland opgericht onder de namen Kampen Valve Care, Kampen Lion Services. Ook VEKUNA behoort tot Kampen Holding. Ik beperk mij tot de machinefabriek van KIC, aangezien ik hier werkzaam ben en de machinale bewerkingen hier uitgevoerd worden. KIC is in staat om machinale bewerking en verspaning met een machinepark van zowel conventioneel als CNC gestuurde draai- en freesbanken uit te voeren. Het gaat hierbij om reparatiewerkzaamheden en kleinere seriematige werkzaamheden maar ook om het zogenaamde ontwerpen en fabriceren van diverse onderdelen. Er is een dienstenpakket opgezet voor werkorders met een korte doorlooptijd. Indien nodig, bijvoorbeeld bij calamiteiten, kunnen onze diensten op zeer korte termijn beschikbaar worden gesteld. Hiervoor geldt een 24-uurs service voor 7 dagen per week. 1.4 Aanleiding De aanleiding om dit programma te schrijven is dat het regelmatig voorkomt dat er tekeningen aangeleverd (of gemaakt) worden die voorzien zijn van een volledige bemating. Deze tekeningen moeten daarna alsnog worden voorzien

6 van coördinaten. Complexere volledig bemate tekeningen kunnen erg verwarrend zijn voor de CNC programmeur. Hierdoor kunnen diverse misverstanden ontstaan tussen de tekenaar en de programmeur van de coördinaten. 1.5 Probleemstelling Als de programmeur van de CNC machine complexe volledig bemate tekeningen onder ogen krijgt duur het (te) lang om hem zelf de coördinaten te laten bepalen. Dit houdt in dat de programmeur enorm onder tijdsdruk moet werken wat voor de programmeur ernstige gevolgen kan hebben met betrekking tot zijn functioneren binnen het bedrijf. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan; Overspannen raken Veelfouten maken, daardoor niet op tijd kunnen leveren. Om dit alles te voorkomen heb ik in overleg met mijn werkgever besloten om een programma te maken die in alle bovenstaande opzichten zorgt voor een hoger rendement. Uitgangspunt was dat het programma wel eenvoudig in gebruik moest zijn. 1.7 Doelstelling Mijn doel van deze toepassing is om een situatie te creëren waarin ik op een snelle, eenvoudige en een nauwkeurige manier mijn coördinaten kan bepalen. Hierdoor krijg je een beter overzicht op de tekening en wordt de kans op fouten bij het bepalen van de coördinaten en het programmeren tot een minimum beperkt. Het resultaat hiervan zou moeten zijn dat er veel verwarring in de werksituatie voorkomen kan worden.

7 Hoofdstuk Beschrijving van de huidige situatie. Wanneer er op dit moment binnen het bedrijf een tekening gemaakt wordt of door derden wordt aangeleverd dan kan het zijn dat de coördinaten bepaald moeten worden. De tekening wordt in dat geval verplaatst naar het nulpunt. Daarna wordt door gebruik te maken van het commando list stapsgewijs langs alle punten gegaan. Deze coördinaten worden op een stukje papier geschreven. Als alle coördinaten dan bepaald zijn wordt door gebruik te maken van het commando draw/text/multiline text de coördinaten ingevoerd in de tekening. Als dit gebeurt is, is de tekening klaar voor gebruik. Dit proces is zeer omslachtig en tevens zeer tijdrovend. Ook is de kans op fouten vrij groot aangezien alles handmatig uitgevoerd wordt. In de praktijk blijkt dat er vaak geen tijd is om de coördinaten door de CNC programmeur of door de engineers op deze omslachtige manier te bepalen. Dit brengt vaak een hoop onvrede met zich mee. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan; Altijd onder hoge tijdsdruk moeten werken Veel fouten maken Niet op tijd kunnen leveren Hoog oplopende kosten Ontevreden klanten Het verliezen van klanten Overspannen raken In het meest extreme geval zou het kunnen betekenen dat er helemaal geen werk meer is voor de CNC machine en voor de betrokken werknemers. Dit zou kunnen leiden tot een faillissement.

8 Hoofdstuk De oplossing Bij ons in het bedrijf zouden we op de oude voet door kunnen gaan en alle consequenties aanvaarden maar dit is voor geen van de partijen aanvaardbaar. We zouden het bepalen van de coördinaten kunnen uitbesteden aan een engineersbureau. Dit kost echter veel tijd en er moet voor elke tekening een bepaald bedrag worden betaald. Dit is afhankelijk van het aantal uren dat nodig is om de coördinaten te bepalen. Tevens moeten wij dan maar afwachten of er direct tijd is om de coördinaten voor ons bedrijf te bepalen. Dé oplossing is zelf een programma te schrijven dat snel, eenvoudig en nauwkeurig de coördinaten kan bepalen. Als ik het programma zelf schrijf zijn er geen kosten aan verbonden. Ik kan zelf bepalen hoe mijn programma er uit moet komen te zien en aan welke eisen hij moet voldoen. Hieronder staan de belangrijkste directe voordelen van het programma. Het programma helpt mee aan duidelijke overzichtelijke tekeningen; Minder kans op het maken van fouten tijdens het bepalen van de coördinaten; In Excel kan ik mijn formulier direct uitprinten en als bijlage meegeven richting de werkplaats waardoor de programmeur een makkelijk uit te lezen formulier in handen krijgt; Niet te hoeven wachten op het engineersbureau wat een kostenbesparing inhoudt.

9 De belangrijkste indirecte voordelen van het programma zijn: Geen ontevreden maar tevreden klanten (het juiste product op het juiste tijdstip en de juiste plaats); Geen hoog oplopende kosten maar juist kostenbesparing; Minder werkdruk voor de CNC programmeur.

10 Hoofdstuk Weergave van de werking door middel van Dialoogboxen. Met dit knopje kan ik het programma activeren.

11 Hier kan ik ingeven welke template er geopend moet worden. Hier kan ik aangeven in welke directory de template opgeslagen moet worden. Hier start ik het programma mee. Dit is een geheugensteun om de functie OSNAP aan te zetten. Na deze waarschuwing moet ik mijn nulpunt bepalen. Deze melding krijg ik wanneer Excel en de gekozen template geopend zijn.

12 Voordat ik begin met het aangeven van de coördinaten maak ik op deze manier duidelijk op welke manier ik het programma kan beëindigen. En als laatste kan ik de X en Y coördinaten uitlezen in Excel. 4.2 ConaX-main (de code) Private Sub Start_Click() Me.Hide MsgBox "Zet bij voorkeur de functie OSNAP aan",, "Controle functie"

13 Me.Hide MsgBox "Leg uw nulpunt vast",, "Nulpunt bepaling" 'Get x,y from getpoint routine On Error Resume Next p = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Origin: ") If Err Then End If xnulpunt = p(0) ynulpunt = p(1) Dim e As Excel.Application Set e = CreateObject("Excel.application") e.screenupdating = True MsgBox "Koppeling Excel succesvol; geef uw punten aan",, "Koppeling Excel" MsgBox "Druk na het laatste coordinaat op de rechtermuiskop of op Esc om het laatste punt te markeren",, "Beeindigd punten" Dim w As Workbook ' w.open werkt niet, omdat er nog geen w bestaat. ' e.workbooks creert een w voor je Set w = e.workbooks.open(conaxmain.templatetextbox.text) Dim t As Worksheet 'Begin inlezen punten For i = 1 To 1000 Set t = w.sheets.item(1) On Error Resume Next p = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Punt: ") If Err Then Exit For

14 End If t.cells(i + 6, 3) = p(0) - xnulpunt t.cells(i + 6, 4) = p(1) - ynulpunt Next i 'einde inlezen punten e.visible = True naam = ThisDrawing.Name '.dwg eraf halen lengte = Len(naam) kortenaam = Left(naam, lengte - 4) 'Bestandsnaam in excel plaatsen t.cells(2, 4) = naam 'opslaan als tekening naam w.saveas (ConaXMain.ExcelTextbox.Text + "\" + kortenaam) End Sub

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave blz. 3. Inleiding 4

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave blz. 3. Inleiding 4 Naam : René Bogers Bedrijf : Projekt Techniek adviseurs voor installatietechniek Opleiding : ACE system manager Begeleider : ir. R. Boeklagen (TEC Nijmegen) Datum : 28-04-2001 Voorwoord Sinds een driekwart

Nadere informatie

GCE cad-app. GCE cad-service 4/16/2012

GCE cad-app. GCE cad-service 4/16/2012 2012 GCE cad-app Student: Begeleider: School: S. van Bueren R. Boeklagen TEC CadCollege Afstudeer datum: 27-04-2012 GCE cad-service 4/16/2012 0 Voorwoord Voor u ligt een verslag van de opleiding AutoCAD

Nadere informatie

9. Doorsturen naar CAM

9. Doorsturen naar CAM 9. Doorsturen naar CAM 1 : Wat? De in Solid Edge getekende tekeningen kan men doorsturen naar eender welk CAM pakket (Alpha CAM; NX CAM, Keller, ). Het CAM pakket zal de geometrische informatie omzetten

Nadere informatie

Wat u van gemeente, leverancier of bouwpartner aangeleverd krijgt, kunt u ook inlezen.

Wat u van gemeente, leverancier of bouwpartner aangeleverd krijgt, kunt u ook inlezen. DWG openen Wat u van gemeente, leverancier of bouwpartner aangeleverd krijgt, kunt u ook inlezen. Bestand -> Openen Zet het bestandstype op type DWG. Klik het DWG-bestand aan dat u wilt openen. Het bestand

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Werken met arrays

Hoofdstuk 7: Werken met arrays Programmeren in Microsoft Visual Basic 6.0, lessenserie voor het voortgezet onderwijs HAVO/VWO David Lans, Emmauscollege, Marnix Gymnasium Rotterdam, januari 2004 Hoofdstuk 7: Werken met arrays 7.0 Leerdoel

Nadere informatie

Handleiding Mijn Yellowbrick

Handleiding Mijn Yellowbrick Handleiding Mijn Yellowbrick versie 2.0 augustus 2014 Voordelig bricken, makkelijk parkeren INHOUDSOPGAVE MIJN YELLOWBRICK 3 MIJN GEGEVENS 5 MOBIEL 7 KAARTEN 10 PARKEREN 13 TRANSACTIES 14 FACTUREN 14 ZAKELIJK

Nadere informatie

APPLICATIE VOOR HET TEKENEN VAN BALKWAPENING

APPLICATIE VOOR HET TEKENEN VAN BALKWAPENING APPLICATIE VOOR HET TEKENEN VAN BALKWAPENING Afstudeeropdracht in het kader van het HBO-Traject "ACE System Manager" aan het TEC / CAD College te Nijmegen. M. van Ekris Afstudeeropdracht ACE System Manager

Nadere informatie

Hekwerkgenerator. Titelblad

Hekwerkgenerator. Titelblad Hekwerkgenerator Titelblad Naam student: Begeleider: Richard Lieverse ir. Ronald Boeklagen 1 Voorwoord Voorwoord Mijn interesse voor inventor is gewekt door mijn werkzaamheden bij Lieverse BV. Lieverse

Nadere informatie

Programmeren in Excel VBA. Karel Nijs 2010/09

Programmeren in Excel VBA. Karel Nijs 2010/09 Programmeren in Excel VBA Karel Nijs 2010/09 Leswijze Eerst wat theorie Begeleid met (korte) oefeningen MsExcel 2003 Online hulp: http://www.ozgrid.com/vba/ http://msdn.microsoft.com/en-us/library/sh9ywfdk(vs.80).aspx

Nadere informatie

Voorwoord. Mijn speciale dank gaat uit naar ʻmensjeʼ, voor alles. Erik Hendriks. Pagina 2

Voorwoord. Mijn speciale dank gaat uit naar ʻmensjeʼ, voor alles. Erik Hendriks. Pagina 2 WTA-Tool Afstudeerverslag AutoCAD System Manager, TEC CADcollege te Nijmegen. Student; Erik Hendriks, Amersfoort. Begeleider; Dhr ir. R. Boeklagen. Verdediging verslag Juni 2008. Blanco pagina Voorwoord

Nadere informatie

AutoCAD Plotroutine. Emmtec Engineering. Afdeling bouwkunde civiel

AutoCAD Plotroutine. Emmtec Engineering. Afdeling bouwkunde civiel AutoCAD Plotroutine Emmtec Engineering Afdeling bouwkunde civiel Plaats: Emmen Onderwerp: Afstudeerverslag Datum: 7 februari 2014 School: CAD College Bewerker: R. Talens Richting: AutoCAD System Manager

Nadere informatie

VBA voor Doe het Zelvers deel 9

VBA voor Doe het Zelvers deel 9 VBA voor Doe het Zelvers deel 9 Handleiding van Auteur: leofact Augustus 2014 VBA voor Doe het Zelvers is een reeks artikelen, bedoelt voor mensen die met VBA in Excel aan de slag willen om taken te automatiseren

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

HBO Traject ACE. Generiek testplan voor AutoCAD. Auteur Ing. M. van Walraven. Datum 11 februari 2014. Docent Ir. Ronald Boeklagen

HBO Traject ACE. Generiek testplan voor AutoCAD. Auteur Ing. M. van Walraven. Datum 11 februari 2014. Docent Ir. Ronald Boeklagen HBO Traject ACE Generiek testplan voor AutoCAD Auteur Ing. M. van Walraven Datum 11 februari 2014 Docent Ir. Ronald Boeklagen Studie HBO traject ACE System Manager Voorwoord In mei 2001 ben ik in vaste

Nadere informatie

Voorbeelden VBA Excel

Voorbeelden VBA Excel Voorbeelden VBA Excel Inhoud Voorbeelden VBA Excel... 1 Werkblad beveiligen... 3 Werkblad beveiliging opheffen... 3 Werkmap beveiligen... 3 Werkmap beveiliging opheffen... 3 Alle werkbladen van een werkmap

Nadere informatie

Every Part Counts! CNC FREZEN/DRAAIEN

Every Part Counts! CNC FREZEN/DRAAIEN CNC FREZEN/DRAAIEN MACHINE PROGRAMMEREN Every Part Counts! Dumaco is dé speler op het gebied van plaatbewerkingen. Wij beschikken over zes productielocaties waarmee wij zowel lokale markten als de Benelux

Nadere informatie

Yellowbrick handleiding Mijn Yellowbrick

Yellowbrick handleiding Mijn Yellowbrick Yellowbrick handleiding Mijn Yellowbrick Handleiding Mijn Yellowbrick november 2010 1 Het gebruik van uw persoonlijke pagina Mijn Yellowbrick Als klant van Yellowbrick heeft u toegang tot uw account via

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Menu s toevoegen

Hoofdstuk 9: Menu s toevoegen Programmeren in Microsoft Visual Basic 6.0, lessenserie voor het voortgezet onderwijs HAVO/VWO David Lans, Emmauscollege, Marnix Gymnasium Rotterdam, maart 2005 Hoofdstuk 9: Menu s toevoegen 9.0 Leerdoel

Nadere informatie

AFSTUDEER OPDRACHT HBO-OPLEIDING ACE-MANAGER C.G. Vrijhoeven (Begeleider R.Boeklagen) TEC - Nijmegen

AFSTUDEER OPDRACHT HBO-OPLEIDING ACE-MANAGER C.G. Vrijhoeven (Begeleider R.Boeklagen) TEC - Nijmegen AFSTUDEER OPDRACHT HBO-OPLEIDING ACE-MANAGER C.G. Vrijhoeven (Begeleider R.Boeklagen) TEC - Nijmegen OP EEN SIMPELE MANIER MATERIALEN TELLEN IN AUTOCAD Voorwoord Ik ben C.G.Vrijhoeven en heb deze afstudeeropdracht-presentatie

Nadere informatie

NEN 5152-symbolen binnen AutoCAD

NEN 5152-symbolen binnen AutoCAD NEN 5152-symbolen binnen AutoCAD Afstudeeropdracht in het kader van de cursus AutoCAD System Manager. Auteur: Begeleid door: E. van den Eijnde R. Boeklagen Voorwoord Na enkele jaren in de bouw te hebben

Nadere informatie

De LEGENDA CREATOR. Eindopdracht: AutoCAD Certified Engineer (System Manager)

De LEGENDA CREATOR. Eindopdracht: AutoCAD Certified Engineer (System Manager) De LEGENDA CREATOR Eindopdracht: AutoCAD Certified Engineer (System Manager) Auteur: L.W. Kaandorp Begeleiding: Ir. R. Boeklagen Castricum 01 november 2003 Voorwoord Sinds 1989 werk ik als AutoCAD tekenaar/constructeur

Nadere informatie

Datum, Tijd en Timer-object

Datum, Tijd en Timer-object IX. Datum, Tijd en Timer-object A. Hoe worden tijd en datum in VB aangeduid? Zowel datum als tijd worden als een getal met decimalen opgeslagen. Het gedeelte voor de komma geeft de datum aan, het gedeelte

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Instructie U maakt 12 opdrachten waarbij u iets moet schrijven. Bij de opdracht staat precies wat u moet doen. Lees de opdracht goed door voordat u gaat

Nadere informatie

SolidCAM Tutorial Frezen. Base (Basisplaat) Voor VMBO

SolidCAM Tutorial Frezen. Base (Basisplaat) Voor VMBO Base (Basisplaat) Voor VMBO Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 En SolidCAM Educational 009 Deze tutorial is ontwikkeld door CADM, en mag door iedereen gebruikt worden om te leren werken

Nadere informatie

Opnemen en Afspelen. Introductie. Voorbereiding. Starten van de script tool. Tips & Tricks Opnemen en Afspelen

Opnemen en Afspelen. Introductie. Voorbereiding. Starten van de script tool. Tips & Tricks Opnemen en Afspelen Tips & Tricks Opnemen en Afspelen Opnemen en Afspelen Introductie Je kent dit wel. Je hebt een hoeveelheid gegevens, van gelijke soort en die wil je snel in SAP CRM of ander SAP systeem ingeven. Een handmatige

Nadere informatie

Promotieplanning Darren Arendse

Promotieplanning Darren Arendse Promotieplanning Darren Arendse 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 Onderzoek Blz. 4,5,6 Hoofdstuk 2 Strokenplanning ZIE EXCEL BESTAND Hoofdstuk 3 Uitvoering ZIE EXCEL BESTAND, 7,8,9 Hoofdstuk

Nadere informatie

9. Doorsturen naar CAM

9. Doorsturen naar CAM 9. Doorsturen naar CAM 1 : Inleiding 1.1 Wat? De in Solid Edge getekende tekeningen kan men doorsturen naar eender welk CAM pakket (Alpha CAM; NX CAM, Keller, ). Het CAM pakket zal de geometrische informatie

Nadere informatie

Machinebouw. Infratechniek. Milieutechniek. Engineering. Onderhoud

Machinebouw. Infratechniek. Milieutechniek. Engineering. Onderhoud Machinebouw Infratechniek Milieutechniek Engineering Onderhoud Machinebouw Voorwoord Machinefabriek Emmen B.V. is een jong en dynamisch metaalbewerkingsbedrijf met circa 50 medewerkers. De onderneming

Nadere informatie

Javascript oefenblad 1

Javascript oefenblad 1 Leer de basis van Javascript. Javascript oefenblad 1 Niels van Velzen Javascript oefenblad 1 Pagina 2 Inleiding Javascript is niet altijd even makkelijk. Vooral aan het begin is het even wennen hoe de

Nadere informatie

iphone app - Roll Call

iphone app - Roll Call iphone app - Roll Call Roll Call - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

9. Doorsturen naar CAM

9. Doorsturen naar CAM 9. Doorsturen naar CAM 1 : Inleiding 1.1 Wat? De in Solid Edge getekende tekeningen kan men doorsturen naar eender welk CAM pakket (Alpha CAM; NX CAM, Keller, ). Het CAM pakket zal de geometrische informatie

Nadere informatie

Creëer een professionele kozijntekening zonder vakkennis

Creëer een professionele kozijntekening zonder vakkennis Creëer een professionele kozijntekening zonder vakkennis Auteur : Yuri de Groot Opdrachtgevers : Miedema Houtwaren te Leeuwarden TEC CAD College te Nijmegen Begeleiding : Ir. R. Boeklagen Opleiding : Autocad

Nadere informatie

Voorwoord. Samenvatting 6. Inleiding 7

Voorwoord. Samenvatting 6. Inleiding 7 "Als ik van de ene bergstroom naar de andere ga, zie ik steeds dezelfde stroom. Maar als ik van rots naar rots klim, verandert dezelfde stroom bij elke stap die ik zet." Alain Voorwoord Na de middelbare

Nadere informatie

Macro's in OpenOffice.org

Macro's in OpenOffice.org Macro's in OpenOffice.org Ynte Jan Kuindersma (BIRD Automation) Nationale Officedag Ede - Sessie B2 6 maart 2008 1 van 22 Doel Kennismaken met macro's en OO Basic Laten zien dat vrijwel alles wat in MS

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Slim Toegang

Veel gestelde vragen Slim Toegang Veel gestelde vragen Slim Toegang 1. INHOUDSOPGAVE 1. Hoe log ik voor de eerste keer in voor Slim Toegang?... 2 2. Hoe log ik in voor Slim Toegang?... 3 3. Hoe kom ik aan de app voor Slim Toegang... 3

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Programmeren met Visual Basic

Cursus Onderwijs en ICT. Programmeren met Visual Basic Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 23 (versie 1.0 NL 2-7-2011) Programmeren met Visual Basic door Serge de Beer Inleiding In sommige gevallen biedt het aanbod op de softwaremarkt niet wat je zoekt.

Nadere informatie

AFSTUDEERPROJECT. Uittrekken via AutoCAD

AFSTUDEERPROJECT. Uittrekken via AutoCAD AFSTUDEERPROJECT AutoCAD 2006 ACE SYSTEM MANAGER Uittrekken via AutoCAD Ursula Coehoorn 29 juni 2006 Afstudeeropdracht in het kader van de studie ACE System Manager aan het CAD College te Nijmegen en is

Nadere informatie

Uw bezoekers verbeteren uw website in 30 sec. Gebruiker Centraal

Uw bezoekers verbeteren uw website in 30 sec. Gebruiker Centraal Uw bezoekers verbeteren uw website in 30 sec. Gebruiker Centraal Voorstellen Pieter Pinxten Msc Dienstenmarketing Klantonderzoeker & serviceverbeteraar 10 jaar ervaring met (digitale) dienstverlening verbeteren

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving in- en verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 In- en verkooprol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Verkoopfacturen

Nadere informatie

Whitepaper Implementatie contextafhankelijke opdrachtbalken in MS Excel

Whitepaper Implementatie contextafhankelijke opdrachtbalken in MS Excel Whitepaper Implementatie contextafhankelijke opdrachtbalken in MS Excel Auteur: Emiel Nijhuis Gepubliceerd: 15 april 2010 Inleiding Binnen MS Office worden werkbalken, menubalken en snelmenu's via VBA

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Keuzestructuren

Hoofdstuk 3: Keuzestructuren Programmeren in Microsoft Visual Basic 2010 Express, lessenserie voor het voortgezet onderwijs HAVO/VWO David Lans, Emmauscollege, Vespucci College, Marnix Gymnasium Rotterdam, december 2011 Hoofdstuk

Nadere informatie

S A M E N S U C C E S V O L I N M E C H A N I C A L

S A M E N S U C C E S V O L I N M E C H A N I C A L S A M E N S U C C E S V O L I N M E C H A N I C A L Introductie Imtech Industrial Services bestrijkt met haar dienstverlening de industriemarkt. Een markt met grote verscheidenheid aan productieprocessen

Nadere informatie

II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES

II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES In Excel bestaat reeds een uitgebreide reeks van functies zoals SOM, GEMIDDELDE, AFRONDEN, NU enz. Het is de bedoeling om functies aan deze lijst toe te voegen door in Visual

Nadere informatie

Let s Connect e-portfolio

Let s Connect e-portfolio Let s Connect e-portfolio Presentatie Special Coatings BV Mijn naam is Michel Eugster Voormalig voorzitter KOP MKB ondernemer in Bladel,Eindhoven en Weesp E-portfolio en wat verder Kempisch ondernemers

Nadere informatie

Afstudeeropdracht : Autocad Plot Utility Student : Gerard Creemers Afstudeeradres : GTI Infratechniek bv Willingestraat 4 3087 AN Rotterdam

Afstudeeropdracht : Autocad Plot Utility Student : Gerard Creemers Afstudeeradres : GTI Infratechniek bv Willingestraat 4 3087 AN Rotterdam Engineering & Automatisering, locatie Rotterdam Willingestraat 4 3087 AN Rotterdam Postbus 5299 3008 AG Rotterdam Tel.: 010 283 28 28 Fax: 010 283 28 90 E-mail: info-infra@gti-group.com Autocad Plot Utility

Nadere informatie

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren)

Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Aanvragen SMS authenticatie (eenmalig uitvoeren) Ga naar https://solis-ugids.uu.nl/enroll en registreer je mobiele telefoonnummer voor ontvangst van per SMS verstuurde wachtwoorden. Deze zijn nodig voor

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

HANDLEIDING. Conversie met PCM converter versie 1.3

HANDLEIDING. Conversie met PCM converter versie 1.3 HANDLEIDING Conversie met PCM converter versie 1.3 Na het downloaden van de Pharmacom/Medicom bestanden kunt u de geëxporteerde bestanden gaan converteren middels de PCM-converter. U start via de inlogmogelijkheid

Nadere informatie

Fagron s nieuwe website/-shop

Fagron s nieuwe website/-shop Fagron heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot internationaal marktleider en dat vraagt om een internationale website. Fagron Group heeft om die reden enige tijd geleden een internationale website

Nadere informatie

SHEETSETMANAGER TEKENINGENBEHEERSYSTEEM

SHEETSETMANAGER TEKENINGENBEHEERSYSTEEM SHEETSETMANAGER TEKENINGENBEHEERSYSTEEM Naam : Erik Kohl Bedrijf : Konosch Nederland BV Opleiding : ACE system manager Begeleider : ir. R. Boeklagen (TEC Nijmegen) Datum : 15-06-2005 Voorwoord Ongeveer

Nadere informatie

Semi industrieel atelier

Semi industrieel atelier Semi industrieel atelier Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Arbeid & activatie Je voelt dat arbeid een gedeelte is dat bij het leven hoort en je wilt deze zinvolle

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls Handleiding voor Account journalisering in Excel.xls Account Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand Account journalisering in Excel.xls

Nadere informatie

6.2 VBA Syntax. Inleiding Visual Basic

6.2 VBA Syntax. Inleiding Visual Basic 6.2 VBA Syntax Wij gaan de Visual Basic Editor opnieuw openen, om de instructie die wij zojuist getypt hebben, nader te bekijken. Klik te tab Hulpmiddelen voor databases Klik op Maken Macro s en Code -

Nadere informatie

Werkplaatsefficiency binnen het service proces. Oskar Bronsgeest

Werkplaatsefficiency binnen het service proces. Oskar Bronsgeest Werkplaatsefficiency binnen het service proces Oskar Bronsgeest After Sales verkoop CRM KTV onderzoek interim management auditering training KORTE FILM In het Engels Goed opletten en. Beantwoord zélf

Nadere informatie

Handleiding: Hoe gebruik je Coen?

Handleiding: Hoe gebruik je Coen? 1. Startscherm Handleiding: Hoe gebruik je Coen? Op het startscherm vind je een overzicht van alle functies:! Klanten inzien of aanmaken! Projecten inzien of aanmaken! Uren inzien of registreren! Ritten

Nadere informatie

Pascal uitgediept Data structuren

Pascal uitgediept Data structuren Pascal uitgediept Data structuren MSX Computer & Club Magazine nummer 68-juni/juli 1994 Herman Post Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 In deze aflevering wordt bekeken hoe zelf een datastructuur

Nadere informatie

MANUAL PICTURE BOOK MANUAL

MANUAL PICTURE BOOK MANUAL MANUAL PICTUREBOOK PICTUREBOOK 1 Welkom scherm: Klik op volgende om door te gaan Lees de algemene voorwaarden alvorens u verder gaat. Kies hier waar u het programma wilt installeren De installatie is bezig...

Nadere informatie

AXIS ThinWizard ARTIKEL. Een softwaretool voor snelle diagnose op afstand van printerproblemen

AXIS ThinWizard ARTIKEL. Een softwaretool voor snelle diagnose op afstand van printerproblemen NETWERK PRINT SERVERS ARTIKEL AXIS THINWIZARD AXIS ThinWizard Een softwaretool voor snelle diagnose op afstand van printerproblemen Created: June 4, 2005 Last updated: June 4, 2005 Rev: 1.0 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Administratie uitwisselen met accountant

Administratie uitwisselen met accountant Inleiding Minimaal 1 keer per jaar laat u uw administratie door uw controleren. De administratiebestanden (????cash.nd en????cash.nx) stuurt u, meestal via e-mail, naar uw. Het nadeel van deze werkwijze

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Microsoft Excel. It s all about Excel - VBA

Microsoft Excel. It s all about Excel - VBA X Microsoft Excel Stap in de wereld van Visual Basic for Applications (VBA) binnen het Microsoft Office programma Excel. Leer hoe deze programmeertaal precies in elkaar zit en hoe u deze in de dagelijkse

Nadere informatie

Release Notes. Afdrukdatum: 2009/09/28

Release Notes. Afdrukdatum: 2009/09/28 Release Notes Afdrukdatum: 2009/09/28 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in Hi-Ant aan de betreffende versie. Deze tekst is geenszins bedoeld als document naar de eindgebruiker,

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel 20 : Algoritmen en programmeren in Access en Excel (Basis) AL20. Jos Gils Erik Goossens

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel 20 : Algoritmen en programmeren in Access en Excel (Basis) AL20. Jos Gils Erik Goossens Info-books AL20 Toegepaste Informatica Deel 20 : Algoritmen en programmeren in Access en Excel (Basis) Jos Gils Erik Goossens Hoofdstuk 6 Lusstructuren of iteraties 6.1 Probleemstelling Het gebeurt dikwijls

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen DESKCNC Hoe nu te beginnen? Dit is een toelichting voor gebruikers welke een demo versie hebben gekregen van DESKCNC van CARKEN & Co. Deskcnc bestaat eigenlijk uit drie delen a- CAM module, b-cnc Editor,

Nadere informatie

FAQ versie 19-05-2011

FAQ versie 19-05-2011 Internetbankieren:... 3 Wanneer is het systeem beschikbaar?... 3 Wie kan er een rekening openen?... 3 Kunnen personen die van oorsprong niet Nederlands zijn een rekening openen?... 3 Kunnen Nederlanders

Nadere informatie

1) Een sequentieel bestand schrijven

1) Een sequentieel bestand schrijven VIII. Werken met Bestanden Al de informatie die u in het RAM-geheugen van een computer opslaat, verdwijnt als u het programma afsluit. Als u gegevens langer wil bewaren, moet u deze gegevens op een schijf

Nadere informatie

Snel gegevens importeren en updaten met Importeren uit Excel voor SAP Business One

Snel gegevens importeren en updaten met Importeren uit Excel voor SAP Business One Snel gegevens importeren en updaten met Importeren uit Excel voor SAP Business One Wellicht moet u regelmatig grote aantallen stamgegevens toevoegen of aanpassen, zoals zakenpartner stamgegevens of artikel

Nadere informatie

Voor het totale plaatje

Voor het totale plaatje Voor het totale plaatje Voor het totale plaatje Een helder totaalplaatje Snel groeien zonder chaos Om de juiste weg te kiezen, is het totale plaatje nodig. Bij HRM-vraagstukken gaat dit zeker op. Besluitvorming

Nadere informatie

Omschrijving van de klacht (geef zo nauwkeurig mogelijk aan waar uw klacht over gaat, wat uw klacht precies inhoudt):

Omschrijving van de klacht (geef zo nauwkeurig mogelijk aan waar uw klacht over gaat, wat uw klacht precies inhoudt): BIJLAGE 1 KLACHTENFORMULIER: SEKSUELE INTIMIDATIE, DISCRIMINATIE, AGRESSIE EN GEWELD Ter attentie van: De klachtencommissie van: Conrado Orteliuskade 42/3 1057 AH Amsterdam Persoonlijke gegevens indiener

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?...

Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... Leads Versie 1.0 Inhoudsopgave Wat zijn Leads in Plan-IT?... 3 Hoe zet ik de Leads functionaliteit aan in Plan-IT?... 4 Wat zijn de statussen en hoe werken ze?... 5 Wat zijn categorieën en hoe werken ze?...

Nadere informatie

1.200. Uw draaibank. Het is tijd om gebruik te maken van het volledige potentieel van uw machine. seconden klauw snelwissel

1.200. Uw draaibank. Het is tijd om gebruik te maken van het volledige potentieel van uw machine. seconden klauw snelwissel Machinebouwers sinds 1991 Voor enkelstuks en kleine series Nederlandse ontwikkeling Eigen besturing Fabrieksservice STYLE besturing Eenvoudig en snel programmeren 2014 SCHUNK GmbH & Co. KG Handbediendeklauwplaat

Nadere informatie

'H9HUKDUGLQJV'HWDLO*HQHUDWRU. vervaardiging van een AutoCAD-tool

'H9HUKDUGLQJV'HWDLO*HQHUDWRU. vervaardiging van een AutoCAD-tool 'H9HUKDUGLQJV'HWDLO*HQHUDWRU vervaardiging van een AutoCAD-tool Auteur: Marcel Pennings Begeleidende docent: Ronald Boeklagen HBO-deeltijdopleiding AutoCAD system engineer (ACE) TEC; Twente engineering

Nadere informatie

Plaatuitslagenprogramma

Plaatuitslagenprogramma Plaatuitslagenprogramma Door: M. Kaandorp Izak van der Horststraat 11 8264 DV Kampen Cursus: AutoCAD Certified Engineer System Manager Begeleider: R. Boeklagen TEC Nijmegen Voorwoord. Ik had al enige ervaring

Nadere informatie

Nieuw: controllers van Syel Europe

Nieuw: controllers van Syel Europe INDUSTRIËLE ELEKTRONICA Nieuw: controllers van Syel Europe De compacte controller die intelligent én voordelig is. voor seriebouw en klantspecifieke toepassingen voor complexe berekeningen én eenvoudige

Nadere informatie

Hotelkluis International

Hotelkluis International Hotelkluis International Lees a.u.b. bijgaande instructies aandachtig voordat u de safe in gebruik neemt. RESET INSTELLINGEN VAN DE PROGRAMMA S Positie deur : geopened Druk op ##, display geeft aan PROG.

Nadere informatie

Tekstverwerken les 6, Word. Spellingscontrole.

Tekstverwerken les 6, Word. Spellingscontrole. Tekstverwerken les 6, Word. Spellingscontrole. In deze les wil ik uitleggen hoe je spelfouten door Word uit je bestand laat halen. Ik leg uit op welke twee manieren je dat kunt doen. Hieronder zie je nog

Nadere informatie

HQ GENERATOR. Afstudeeropdracht in het kader van het HBO-Traject. "ACE System Manager" aan het TEC CadCollege te Nijmegen

HQ GENERATOR. Afstudeeropdracht in het kader van het HBO-Traject. ACE System Manager aan het TEC CadCollege te Nijmegen HQ GENERATOR Afstudeeropdracht in het kader van het HBO-Traject "ACE System Manager" aan het TEC CadCollege te Nijmegen opgesteld door: werkzaam bij : begeleider TEC: P.H. Ruijsenberg Haarlemmerweg 253-C

Nadere informatie

Volledige integratie met GIS, DMS en workflow Viewer voor vele bestandstypen, inclusief AutoCAD Batch-stempelen van documenten Online toegang tot

Volledige integratie met GIS, DMS en workflow Viewer voor vele bestandstypen, inclusief AutoCAD Batch-stempelen van documenten Online toegang tot Volledige integratie met GIS, DMS en workflow Viewer voor vele bestandstypen, inclusief AutoCAD Batch-stempelen van documenten Online toegang tot zaakdossiers Organisatiebreed inzetbaar, één onbeperkte

Nadere informatie

Doe het zelf tooling. Met VBA

Doe het zelf tooling. Met VBA Doe het zelf tooling Met VBA www.king.eu 1 Een goede voorbereiding: Start je laptop Start Excel Zet het tabblad Ontwikkelaars aan (Bestand, Opties, Lint aanpassen) www.king.eu 2 Stéphanie Heidstra Testmanager

Nadere informatie

Release Notes. Afdrukdatum: 2011/12/20

Release Notes. Afdrukdatum: 2011/12/20 Release Notes Afdrukdatum: 2011/12/20 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in Hi-Ant aan de betreffende versie. Deze tekst is geenszins bedoeld als document naar de eindgebruiker,

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website!

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website! MAAK EEN SLAG ONLINE Als ondernemer of onderneming wilt u een goede website. Die vormt een steeds belangrijker wordend visitekaartje! Hebt u ook het gevoel dat uw website beter, mooier en gemakkelijker

Nadere informatie

Verslag. Projectteam: 107 Datum: 16 oktober 2008 Project leden: Lennard Fonteijn Harish Marhe Nicoletta Saba Turgay Saruhan Robin Tummers

Verslag. Projectteam: 107 Datum: 16 oktober 2008 Project leden: Lennard Fonteijn Harish Marhe Nicoletta Saba Turgay Saruhan Robin Tummers Verslag SE Projectteam: 107 Datum: 16 oktober 2008 Project leden: Lennard Fonteijn Harish Marhe Nicoletta Saba Turgay Saruhan Robin Tummers In dit verslag zullen wij een beschrijving geven, over welke

Nadere informatie

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be. RAIL lijsten automatisch verwerken

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be. RAIL lijsten automatisch verwerken RAIL lijsten automatisch verwerken Ticketsettings...2 Rapporten...3 File klaarmaken voor import...4 Importeren van de file...8 Controleren van de import...9 Doel Het vergelijken van de tickets die gebruikt

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

De standaardtekening Door Nicoline Kievit

De standaardtekening Door Nicoline Kievit De standaardtekening Door Nicoline Kievit Afstudeer opdracht AutoCad System Manager : De Standaard Tekening 2 De standaardtekening Afstudeeropdracht AutoCad System Manager (VBA) HBO-traject 2002-2004 Naam:

Nadere informatie

bouwtechniek-timmeren CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

bouwtechniek-timmeren CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 890 minuten bouwtechniek-timmeren CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Achter dit examen is een erratum opgenomen. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Quickstart handleiding

Quickstart handleiding Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor het aanschaffen van. U heeft met deze aankoop een goede keuze gemaakt voor een zeer professionele E-mail marketing tool. In deze quickstart handleiding zullen

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Aan de slag. Het lint weergeven of verbergen Klik op Weergaveopties voor lint of druk op Ctrl+F1 om het lint weer te geven of te verbergen.

Aan de slag. Het lint weergeven of verbergen Klik op Weergaveopties voor lint of druk op Ctrl+F1 om het lint weer te geven of te verbergen. Aan de slag Microsoft Project 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Werkbalk Snelle toegang Pas dit gebied

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Konings

Kracht door samenwerking. VDL Konings Kracht door samenwerking VDL Konings VDL Konings VDL Konings, opgericht in 1873, is een uiterst betrouwbare co-maker en co-developer van machines, systemen en modules voor een zeer uiteenlopende reeks

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Handleiding Bestellen leermiddelen

Handleiding Bestellen leermiddelen In deze handleiding nemen we je stapsgewijs mee hoe je je leermiddelen (boeken en licenties) kunt bestellen. Informatie vooraf Heb je je inloggegevens bij de hand? Deze kun je vinden in de brief die je

Nadere informatie

2. Vooruitgang Werk hebben dat leidt tot betere mogelijkheden/kansen en grotere verantwoordelijkheid.

2. Vooruitgang Werk hebben dat leidt tot betere mogelijkheden/kansen en grotere verantwoordelijkheid. Wat vind ik belangrijk? Stap 1: Hieronder vind je een overzicht van 51 waarden. Lees de hele lijst een keer door om bekend te raken met de inhoud. Ga daarna nog een keer door de lijst en kruis de waarden

Nadere informatie

1 Werken met (keuze)lijstjes: de control listbox

1 Werken met (keuze)lijstjes: de control listbox 1 Werken met (keuze)lijstjes: de control listbox 1.1 Keuzelijstjes: wat en waarom In een educatief programma wordt vaak gebruik gemaakt van keuzelijstjes. Enkele voorbeelden: * bij het opstarten van een

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt

Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt 7.0 Inleiding De meeste mensen die Excel gebruiken hebben af en toe te maken met vertraging en vastlopen van het systeem. Soms verschijnt zelfs de boodschap "Er is een

Nadere informatie