PLAATSBEPALING OP AARDE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PLAATSBEPALING OP AARDE"

Transcriptie

1 1 Aardrijkskunde PLAATSBEPALING OP AARDE 1. Geschiedenis Stel dat je ergens naartoe zou willen reizen (veel verder dan naar je vriendje in het volgende dorp! ), hoe zou je dan kunnen weten welke weg of richting je moet volgen?? Je kunt het vragen aan mensen die je onderweg tegenkomt, maar de kans is groot dat ze het ofwel niet weten, ofwel je een verkeerde kant opsturen... Zodra mensen begonnen met de wereld te verkennen, en steeds maar verder en verder reisden, kwam er een behoefte om dat goed voor te bereiden. Reizen was vroeger een gevaarlijke bezigheid, en hoe sneller je op je bestemming kwam, hoe meer kans je had om het te overleven. Daarom moest je natuurlijk zo goed mogelijk weten welke richting je uit moest, en wat er allemaal op je reisweg te wachten stond, en hoe lang je reis zou duren. Vele mensen reisden om bv. een betere woonplaats te zoeken, maar ook om handel te drijven met andere mensen. Lang geleden konden reizigers slechts hun weg vinden dankzij aanwijzingen van mensen die zij ontmoetten. Maar als iemand die de weg kent nu eens een KAART voor je tekent? Zodat je die kunt gebruiken om zélf je reisweg uit te stippelen? Dat wordt al stukken makkelijker. Dan moet je wél een aantal afspraken maken over hoe je die tekening moet bekijken, hoe je wegen, bossen, rivieren, huizen enz. voorstelt. Die afspraken kunnen makkelijk worden gemaakt. Maar je moet er ook voor zorgen dat je de juiste afstand tussen al die dingen optekent. En de juiste afmetingen tekent : groot, klein, lang, kort... Anders ben je nog geen stap verder. We weten allemaal dat als je op de grond staat, en naar de horizon kijkt, de huizen en bomen in de verte héél klein lijken, maar als je dichterbij komt zijn ze even groot als diegene die kortbij staan. Als je de aarde dus bekijkt van waar je staat, krijg je een vertekend beeld : van afstand, van de juiste grootte van de dingen, en ga zo maar door. Dat noemt men : een landschap bekijken in perspectief. En wat met reizen op zee? Hoe moet je dààr de juiste richting vinden? Daar heb je helemaal géén herkenningspunten alleen maar een eindeloze hoeveelheid water overal om je heen... Als je de wereld van boven kunt bekijken vanuit een vliegtuig bijvoorbeeld - zou je al een veel betere kaart kunnen tekenen : je ziet dan alles wat nét onder je ligt in de juiste verhouding. En met de afspraken die je gemaakt hebt kun je symbolen of tekens gebruiken die een huis, een boom, een weg, een rivier voorstellen.

2 Zo worden landkaarten tegenwoordig gemaakt : er zijn zeer nauwkeurige en betrouwbare landkaarten, gebaseerd op luchtfoto's. Met het ontwikkelen van de ruimtevaart, en de technologie die in onze moderne wereld beschikbaar is, hebben we tegenwoordig zelfs foto s van de aarde, gezien vanuit de ruimte! Maar vroeger was het niet zo eenvoudig. In de oude tijden bestonden er namelijk géén vliegtuigen, waarmee je de aarde van boven kon bekijken. Hoe konden de mensen in die lang vervlogen tijden dan juiste kaarten maken? Eenvoudigweg, door logisch na te denken, te luisteren naar andere mensen die al hadden gereisd, en afstanden te berekenen! Ja, toen waren er ook al een paar knappe koppen die wel wat wiskunde kenden... WIST JE DAT... De eerste landkaarten rond 3800 voor Christus werden gemaakt door de Babyloniërs. Een geleerde met de naam Claudius Ptolemaeus was een van de eerste die landkaarten maakte. 2 Dat is natuurlijk héél wat moeilijker dan een luchtfoto nemen en deze na te tekenen op een kaart. Natuurlijk vergisten die knappe koppen zich dus wel eens. Of gebruikten ze niet de juiste rekenwijze om een landschap op een kaart precies weer te geven. Daarom zijn heel veel oude kaarten niet helemaal juist. Of zelfs totaal verkeerd. Zo dachten de mensen héél lang dat de aarde plat was, en niet rond. Alleen al dààrom konden ze de juiste berekening niet maken om een correcte kaart te tekenen. En ook dus omdat ze nog niet voldoende wiskundige kennis bezaten om de juiste berekeningen te kunnen maken... Onze voorouders hadden dus wel enig idéé hoe het landschap en de wereld eruit zagen, maar dat kwam helaas niet altijd overeen met de werkelijkheid. Reizen bleef in ieder geval een gevaarlijke bezigheid, mét of zonder kaart... Nu we weten waarom we landkaarten nodig hebben, en hoe ze ons leven kunnen makkelijker maken, wordt het misschien interessanter om ze ook te leren gebruiken... Vroeg of laat zul je immers (voor je werk, om verre vrienden te bezoeken, uit nieuwsgierigheid, voor je plezier...) een landkaart best handig vinden! En we zullen niet alleen leren hoe je een landkaart kunt lezen van je dorp of stad, maar ook van de ganse wereld... Zoals eerder reeds gezegd, zijn er daarvoor een heleboel afspraken die je éérst moet kennen en kunnen toepassen. Anders kun je een landkaart niet gebruiken.

3 3 2. Landschap en kaart Er bestaan verschillende soorten kaarten : TOPOGRAFISCHE kaarten geven alle zaken weer die je in een landschap kunt tegenkomen : rivieren, bossen, dorpen, gebouwen, straten... Die zaken noemen we LANDSCHAPSELEMENTEN. Er zijn ook nog bv. POLITIEKE kaarten : die geven bijvoorbeeld de wettelijke grenzen van een land aan. Voor de scheepvaart bestaan er wel ZEEKAARTEN, waarop de kusten, de havens, zandbanken,... staan aangegeven. Midden op zee, waar géén landschapselementen zijn, moeten we om onze plaats en richting te bepalen anders tewerk gaan. Want wat is er te zien op zee (behalve water, water en nog eens water) waarmee je je richting zo kùnnen bepalen? Aan de vissen hoef je het in ieder geval niet te vragen!... De eerste zeelieden hadden op hun ontdekkingsreizen met dit probleem te maken. De oplossing was overdag naar de zon te kijken en s nachts naar de sterren. Dat was geen slecht idee : De ZON komt bijvoorbeeld altijd op in het oosten, en gaat altijd onder in het westen. Dat hadden onze voorouders al snel door. Ook door de positie van de STERREN konden ze hun richting bepalen. Zo staat Polaris, de POOLSTER, bijvoorbeeld bijna récht boven de Noordpool van de aarde. Door naar de zon en de sterren te kijken, konden zeelieden te weten komen welke kant ze uitgingen. Dat heet : NAVIGEREN. NAVIGATIE is een manier om de plaats en de richting te bepalen als je geen landschapselementen hebt om je te helpen. Dat systeem kan gebruikt worden op zee, in de lucht (een vliegtuig dat boven de wolken vliegt bv.) maar ook op het land. in de woestijn bv., waar je geen vaste punten hebt (landschapselementen) om te weten waar je bent. Door de wind veranderen de zandhopen immers voortdurend van plaats, zodat er geen vaste landschapselementen zijn. Er werden in de loop van de tijd verschillende meetinstrumenten en systemen uitgevonden om zo precies mogelijk te kunnen navigeren. Een SEXTANT bijvoorbeeld, of RADAR, of BOEIEN, of SATTELIETEN... Van sommige instrumenten zul je al wel gehoord hebben, anderen zijn je misschien nog onbekend. Daarover later meer. We beginnen met landkaarten. Daar is al méér dan genoeg over te vertellen om ons een tijdje bezig te houden.

4 4 Afspraken Zoals we reeds eerder hebben besproken, moet je duidelijke afspraken maken over hoe een kaart wordt getekend, en welke symbolen worden gebruikt om alle landschapselementen weer te geven. De betekenis van alle gebruikte symbolen kun je weervinden in een LEGENDA (ook wel : legende). Er zijn drie soorten tekens die je op een kaart kunt vinden : Punten : kerktorens, bomen, palen, gebouwen... kunnen voorgesteld worden door punten. Soms probeert men door de vorm van het punt het landschapselement na te bootsen : zo wordt een kerk bv. dikwijls voorgesteld door een kruisje, een toren door een kringetje, een huis door een blokje. Lijnen : autowegen, spoorwegen, rivieren worden door lijnen voorgesteld. Door de kleur of vorm van de lijnen kun je zien of het gaat om spoorwegen, belangrijke of kleine wegen, grote of kleine rivieren enz... Vlakken : akkers, weiden, bossen, vliegvelden, industrieterreinen... worden voorgesteld door vlakken. Door kleur of extra tekentjes kun je zien om welke bossen het gaat. Bv. naaldbomen of loofbomen... Een voorbeeld vind je hieronder. Legenda met symbolen. Landschapselementen op een topografische kaart.

5 5 Oost, west... Op de meeste kaarten ligt het noorden bovenaan, het zuiden onderaan, het westen links en het oosten rechts. Zo weet je steeds hoe je de kaart moet houden om in de juiste richting te gaan... Als je tenminste weet waar de windstreken liggen. Dan hou je de bovenkant van de kaart bv. naar het noorden gericht, zodat je niet pardoes de omgekeerde richting uitstapt. Als het noorden niet bovenaan getekend wordt, staat er op de kaart een pijl die het noorden aanwijst. Op sommige kaarten is er ook een WINDROOS getekend, het hoofd- en tussenwindstreken. Hier zie je zo n voorbeeld van een windroos : Soorten kaarten In de aardrijkskunde bestaan er kaarten voor allerlei doeleinden. Hieronder worden alle soorten kaarten netjes op een rij gezet, samen met een voorbeeld voor iedere soort. Eerste onderscheid : Het grootste onderscheid bij kaarten wordt gemaakt volgens de schaal : die geeft aan hoeveel maal de afstanden op kaart werden verkleind. Volgens de schaal onderscheiden we : plattegronden : hebben een schaal groter dan 1/ (bv. 1/250). Hierop kun je alle details zien van de onmiddellijke omgeving. Voorbeelden van plattegronden zijn wegenkaarten, of de kaart van een woonwijk, je dorp, een kaart van een industrieterrein of van een school... We spreken dan van grootschalige kaarten. Plattegrond van de binnenstad van Den Haag (schaal : 1/5000)

6 aardrijkskundige ( = geografische) kaarten : hebben een schaal kleiner dan 1/ (bv. 1/ ). Op deze kaarten zie je gelijk een véél groter gebied (een land, een werelddeel...), maar natuurlijk kun je dan geen details meer zien van je nabije omgeving. Aardrijkskundige kaarten zijn altijd kleinschalige kaarten. 6 Aardrijkskundige kaart van Noorwegen, Zweden en Finland!! Merk op : een grotere schaal betekent : minder cijfers in de noemer, een kleinere schaal betekent : méér cijfers in de noemer. Meest gebruikte kaart : Dit is waarschijnlijk een WEGENKAART. Iedereen die de weg wil terugvinden en ook nog wil kiezen welke soort weg je volgt, toeristische info wil opsporen enzovoort, gebruikt een wegenkaart. De meeste wegenkaarten zijn plattegronden, dus met een schaal groter dan 1/ Een verzameling wegenkaarten in boekvorm noemen we een stratenatlas of een wegenatlas. Landschapselementen : Kaarten waarop landschapselementen staan aangeduid, zoals wegen, rivieren ( lijnen ), gebouwen ( punten ) en weilanden, grote terreinen of bossen ( vlakken ), noemen we TOPOGRAFISCHE KAARTEN. Een topografische kaart geeft dus altijd een landschap weer met heel veel landschapselementen. Wegenkaarten zijn bijvoorbeeld altijd topografische kaarten. Een stafkaart is een ietwat verouderde naam voor wat tegenwoordig de topografische kaart wordt genoemd, ook al wordt deze term vaak gebruikt in het dagelijks taalgebruik. De naam stamt uit de tijd dat het maken van topografische kaarten door militairen werd gedaan en was ondergebracht bij het ministerie van Defensie. De kaarten dienden in de eerste plaats voor de militaire staf. Militaire stafkaarten worden gebruikt door het leger, omdat er belangrijke strategische punten op staan : locaties die in geval van oorlog belangrijk kunnen zijn, bv. wapenopslagplaatsen, kazernes, vliegpleinen, havens, electriciteitscentrales, hoge gebouwen zoals watertorens, speciale oriëntatiepunten zoals hele grote bomen, grote monumenten etc...

7 7 Mag het iets groter zijn? Geografie betekent : aardrijkskunde. Een GEOGRAFISCHE kaart is dus een andere benaming voor een aardrijkskundige kaart : kaarten waarop je een veel groter gebied kunt overzien (schaal : kleiner dan 1/10.000). Een kaart van Europa of van Duitsland is bv. een geografische (of aardrijkskundige) kaart. De geografische kaart die alle gebieden op Aarde toont noemen we de wereldkaart. Een dergelijke kaart is natuurlijk altijd kleinschalig : als je een wereldkaart bekijkt die ongeveer de grootte heeft van een A4- blad (zoals dit blad hier), zit je al makkelijk op schaal 1/ Per onderwerp : Geografische kaart van België Kaarten die geen landschapselementen vertonen maar een bepaald onderwerp behandelen (met andere woorden : een thema ), noemen we THEMATISCHE KAARTEN (ook wel : themakaarten) ; het gaat hier niet om de topografie (de landschapselementen), maar om bv. de bevolkingsdichtheid of het klimaat te tonen. Denk maar eens aan een kaart van de bevolkingsdichtheid of van de landbouwgebieden van Europa.. Thematische kaarten kunnen grote vlakken vertonen (om klimaatzones aan te duiden bv.), maar kunnen ook stippenkaarten zijn ( bevolkingsdichtheid van een gebied wordt dikwijls aangegeven met stippen of punten. Per stip op de kaart wordt dan een bepaald aantal inwoners voorgesteld). Thema : economische samenwerking in Europa in Stippenkaart : aantal inwonders in de USA

8 8 Kaarten die gebruikt worden om het reliëf (heuvels, dalen, bergen...) te tonen, zijn eigenlijk ook thematische kaarten. Deze kaarten noemen we RELIËFKAARTEN. De hoogtes en laagtes worden weergegeven door kleurvlakken. Reliëfkaart van Australië Op bepaalde topografische- of stafkaarten wordt het reliëf samen met de landschapselementen aangeduid. Wandelaars, fietsers, toeristen... die een trektocht door een gebied willen maken, gebruiken ze graag omdat zij niet alleen de weg moeten kunnen zoeken, maar ook omdat zij de moeilijkheidsgraad van het terrein zouden kunnen inschatten. Op andere reliëfkaarten wordt het reliëf ook aangegeven door lijnen. Punten van dezelfde hoogte worden dan verbonden met lijnen, zgn. HOOGTELIJNEN. Als de hoogtelijnen dicht bij elkaar liggen, hebben we een steil reliëf. Liggen ze ver uit elkaar, dan is het reliëf vlak. Heuvels worden door gesloten ring- of ovaalvormige hoogtelijnen weergegeven. Hoogtezonekaart Dezelfde kaart, in 3 D Het reliëf op kaart en in doorsnede. Je ziet dus dat verschillende soorten kaarten ook met elkaar kunnen gecombineerd worden.

9 9 Studeren... : Als we plaatsen en onderwerpen op aarde gaan bestuderen, zijn er verschillende soorten kaarten die ons hierbij kunnen helpen. BLINDE KAART : een kaart waarop enkel de grenzen van een land of een werelddeel staan. Deze kaarten kun je gebruiken om te oefenen : je kunt zelf bv. de belangrijkste rivieren, steden, provincies,... van een land of een werelddeel op de kaart tekenen, om daarna na te kijken of je je leerstof goed kent. Blinde kaart van Europa REFERENTIEKAART : Dit is een blinde kaart waarop een minimum aan oriëntatiepunten, -lijnen en - vlakken staan aangeduid. De naam en de ligging ervan moet je beslist uit het hoofd kennen om vlot je leerstof te kunnen verwerken. Voorbeelden : De referentiekaart van je eigen leefruimte : een blinde kaart met de belangrijkste punten (steden) en lijnen (rivieren, wegen, spoorwegen...). De referentiekaart van België : een blinde kaart met de grenzen van het land, de gewesten, de provincies, enkele grote rivieren... De referentiekaart van Europa : een blinde kaart met enkele grote rivieren, de voornaamste gebergten, en de landsgrenzen. Referentiekaart van België

10 10 FACETKAART : dit zijn vereenvoudigde kaarten die één bepaald onderwerp tonen, zoals bv. Reliëf, ondergrond of landbouw. De grenzen hiervan worden niet tot in de kleinste details weergegeven, omdat het thema belangrijker is. Vereenvoudigde kaart van de oppervlaktegesteenten in België Als je verschillende facetkaarten met elkaar combineert of je legt ze op elkaar, verkrijg je een : SYNTHESEKAART : een vereenvoudigde kaart die verschillende thema's of onderwerpen tegelijk kan laten zien. MEMOKAART (of memoschets ) : een vereenvoudigde facetkaart (jawel, dus nóg eenvoudiger... die dient om de kaart te leren onthouden. De belangrijkste zaken van een kaart onthoud je best door die na te tekenen, dus door een memokaart of memoschets te maken. Memokaart van een facetkaart : reliëf van België Informatie : Sommige kaarten of plattegronden worden enkel gebruikt om bepaalde informatie te verstrekken : bijvoorbeeld het aantal haltes van een buslijn. Verhoudingen, afstanden etc. zijn dan minder belangrijk. Een nadeel hiervan is dat je deze kaarten niet kunt gebruiken om juiste afstanden te meten. Ze zijn niet op schaal, en ook bochten of kromme lijnen worden meestal niet getoond. Daarom kun je deze kaarten enkel gebruiken voor het doel dat ze werden gemaakt. En ook niet meer dan dat. Dergelijke kaarten noemen we SCHEMATISCHE KAARTEN : van het woord schema, letterlijk : afbeelding of voorstelling. (Het woord schema stamt van het Grieks "σχήμα" (skhēma), wat betekent vorm of meer algemeen plan.)

11 11 Een schematische kaart (deel)van de treinverbinding Schiphol Antwerpen. Bochten zijn niet relevant en zijn dus ook niet opgenomen, omdat het in dit overzicht gaat om de volgorde van de bruggen over de spoorlijn, en niet om de omgeving. Schaalverdelingen Het spreekt voor zich dat kaarten niet kunnen getekend worden volgens de werkelijke grootte van landschapselementen. Anders heb je al gauw een kaart die kilometers groot is. Nog afgezien van de papierverspilling, zou dat niet echt handig zijn... Daarom worden alle elementen van een landschap sterk verkleind weergegeven... bv. precies maal kleiner dan in werkelijkheid. De SCHAAL van een kaart geeft aan hoeveel maal de werkelijke afstanden werden verkleind om op een kaart te passen. Die informatie vindt je terug op iedere goede kaart, meestal waar ook de legenda (de uitleg van de kaartsymbolen) staat. De schaal van een kaart kan genoteerd worden op twee manieren : 1. In de vorm van een breuk : de breukschaal 2. In de vorm van een lijnstuk : de lijnschaal (ook wel eens de stokschaal of afstandsregel genoemd). - De breukschaal : hiermee kunnen we afstanden berekenen. Vb. Een kaart met schaal : 1/ = 1 cm = cm op de kaart / in werkelijkheid Nu moeten we herleiden naar afstand in meter en in kilometer : 1 cm = cm of 1 cm = 2500 m. (want er gaan 100 cm in 1 m) of 1 cm = 2,5 km. (want er gaan 1000 m in 1 km.) Besluit : 1 cm. op de kaart = 2,5 km. in werkelijkheid!

12 12 Een veelgebruikte methode op scholen is de volgende: de schaal is 1: Dan moet je van dat grote getal ( ) 5 nullen weghalen en je krijgt te zien hoeveel centimeter op de kaart het aantal kilometers in werkelijkheid is : Vb. : 1/ : 1 centimeter op de kaart is in werkelijkheid 2 kilometer. De schaal van een kaart staat meestal onder de legenda. Hier zie je zowel een breukschaal als een lijnschaal. - De lijnschaal : hiermee kunnen we afstanden meten. Door de schaalverdeling op de lijn kun je uitrekenen hoeveel 1 cm. Op de kaart in werkelijkheid zal zijn. Vb. : We noemen een kaart : 1 km. kleinschalig : een schaal kleiner dan 1:10.000, bijvoorbeeld 1: We spreken dan van een aardrijkskundige (geografische) kaart (bv. De kaart van België). (merk op : een kleinere schaal betekent : méér cijfers in de noemer!) grootschalig (een schaal groter dan 1:10.000, bijvoorbeeld 1:1000. Dat noemen we een plattegrond (de kaart van een woonwijk bijvoorbeeld). (Merk op : een grotere schaal betekent : minder cijfers in de noemer!)

13 13 Vooral stratenplannen en stratenatlassen zijn plattegronden. Ze tonen immers maar kleine oppervlakten, zoals een woonwijk van een stad bv. Dat is ook nodig, want alle straten moeten duidelijk leesbaar op de kaart kunnen staan zodat je ze makkelijk terugvindt. Hoe kleiner de schaal (zoals bij aardrijkskundige kaarten), hoe minder details er op te zien zijn. Op een aardrijkskundige kaart daarentegen kun je makkelijk de omtrekken zien van een gans land, of van een werelddeel... Er bestaan ook aardrijkskundige kaarten van de ganse wereld. Je ziet alle continenten en wereldzeeën, maar je mag niet verwachten dat je er ook het stratenplan van een stad op ziet, natuurlijk... Alles hangt af van het doel waarvoor de kaart werd getekend. Coördinaten Op topografische kaarten (zowel groot- als kleinschalige) worden fijne horizontale en verticale lijnen aangebracht. Zo wordt de kaart verdeeld in KAARTVAKKEN. Dat maakt het opzoeken van een bepaalde plaats of straat makkelijker. Aan de rand van de kaart vind je cijfers en/of letters. Ze verwijzen naar een kaartvak. Zo kunnen de vakken gebruikt worden om de ligging van plaatsen of straten aan te geven. Deze cijfers en letters noemen we COÖRDINATEN. Detail van een stratenplan van Antwerpen. (Merk op : de letters en de cijfers aan de rand)

14 Op de achterkant van de kaart of op de laatste bladzijden van een (straten) atlas vind je een volledige lijst van alle plaatsen (steden, dorpen) of straten die op de kaart staan. De nummers van de kaartvakken staan achter iedere plaats of straat vermeld, zodat je weet in welk kaartvak je moet zoeken. Deze lijst noemen we een REGISTER. 14 Detail van een register (noteer de cijfers achter de straatnaam : het eerste cijfer is de pagina, dan volgt de letter en daarna het cijfer van het kaartvak). Ook op wereldkaarten (in een wereldatlas bv.) vind je hetzelfde systeem van kaartvakken en coördinaten terug. De horizontale en verticale lijnen die worden gebruikt om kaartvakken te maken op een wereldkaart zitten ietwat ingewikkelder in elkaar. Als we zaken willen opzoeken in een atlas, zullen we dit systeem moeten leren gebruiken. Wat je hiervoor moet kennen leer je in het volgende hoofdstuk : Plaatsbepaling op aarde.

15 15 3. Plaatsbepaling op aarde De aarde is een bol. Daarom is het niet zo makkelijk om kaartvakken te maken zoals op een plat vlak, zoals op een stratenatlas. Als je immers lijnen trekt op een bolvormig voorwerp, lopen ze niet altijd evenwijdig aan elkaar. Probeer het maar eens. Mensen bedachten echter een systeem van lengte- en breedtecirkels dat het mogelijk maakt de ligging van elke plaats op aarde aan te geven. Op onderstaande afbeelding zie je hoe deze lijnen over de aardbol lopen. Dat noemen we het gradennet. Kaart van de aarde met breedtegraden (horizontaal) en lengtegraden(verticaal). Juist in het midden tussen de Noord- en de Zuidpool kunnen we een lijn op de bol tekenen. Dat is de evenaar. De lijn verdeelt de bol in twee gelijke delen, het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond.

16 16 Als je de aarde op de evenaar doormidden zou snijden, zou het snijvlak een horizontale schijf zijn. Het middelpunt van die schijf vormt een hoek van negentig graden met de polen erboven en eronder. De geografische breedte wordt niet uitgedrukt in kilometers maar in graden tussen negentig en nul op beide halfronden. De evenaar wordt genomen als nullijn, met andere woorden : de evenaar ligt op 0. De Noordpool ligt dus op 90 noorderbreedte (noordelijk halfrond). De zuidpool ligt op 90 zuiderbreedte (zuidelijk halfrond). Daartussen wordt elk halfrond verdeeld in denkbeeldige lijnen : de breedtecirkels of parallellen. Ze worden parallellen genoemd, omdat ze parallel lopen aan elkaar en aan de evenaar. Londen ligt bijvoorbeeld op 51 noorderbreedte. We tekenen niet alle breedtecirkels op een wereldkaart : dat zou zeer onoverzichtelijk worden. Reken maar : 90 cirkels naar boven, en 90 cirkels naar beneden. Samen 180! Door al die lijnen zou je niets meer zien van de kaart zelf! Naargelang de kleinschaligheid van de kaart worden de breedtecirkels dus vermeld om de 30, of om de 20, of om de 5... En ga zo maar door. Kijk maar naar enkele topografische kaarten in je atlas. Je vindt de breedtegraden aan de rand van elke pagina.

17 17 Door Noord- en Zuidpool kunnen we ook lijnen tekenen. Dat noemen we de lengtecirkels, of meridianen. Er zijn in totaal 24 meridianen rond de aarde : Als de wereld in één dag een volledige omwenteling maakt, is dat 360 graden. Net zoals de evenaar op 0 ligt, is er ook een beginpunt voor de meridianen. Die loopt dwars door Greenwich (vlak bij Londen). Greenwich is dus nul en er lopen 180 graden naar het oosten en naar het westen (samen dus 360 lengtegraden). We noemen de meridiaan van Greenwich de nulmeridiaan. Net zoals de evenaar dat doet bij de parallellen, verdelen we op die manier de aarde in een westelijk en oostelijk halfrond. Zo ligt Brussel bijvoorbeeld op ongeveer 4 oosterlengte (Brussel ligt ten oosten van de nulmeridiaan). Westelijk halfrond Oostelijk halfrond

18 Als we nu de breedtecirkels en de lengtecirkels tesamen op de aardbol tekenen, krijgen we ook vakjes. Zo kunnen we alle plaatsen op aarde met twee coördinaten benoemen. 18 Evenmin als we alle breedtegraden op een wereldkaart tekenen, doen we dat ook niet met alle lengtegraden. Stel je voor : 180 graden naar het oosten, 180 graden naar het westen, samen 360 lijnen op de kaart... Welke lengtegraden tekenen we dan wél? Aardrijkskundigen hebben dat heel slim bekeken. Een volledige omwenteling van de aarde duurt 24 uur. Dan is ze dus 360 gedraaid. Als je 360 deelt door 24, levert dat een draai van 15 graden per uur op. Om de 15 graden tekenen we een meridiaan. ( Meridiaan betekent midden op de dag, dus zijn er 24 midden op de dag -punten, verspreid over de ganse planeet...) Plaatsbepaling op aarde met behulp van het gradennet.

19 19 Nog zijn we niet helemaal klaar. Bij zoiets groots als de aarde is een aanduiding in graden in veel gevallen nog te onnauwkeurig. Bij zowel de breedte als de lengte is elke graad nog onderverdeeld in boogminuten, die op hun beurt zijn onderverdeeld in boogseconden. De symbolen daarvoor zijn : Graden : Minuten : Seconden : Bij een stad zouden de eerste twee getallen voldoende zijn. Maar voor de ligging van een bepaald huis zou een derde getal nodig zijn. De geografische breedte en de geografische lengte worden dus elk uitgedrukt in een combinatie van drie getallen. Op die manier kunnen we voor iedere plaats op aarde de exacte coördinaten aangeven. Als we spreken van noorder- of zuiderbreedte (noordelijk of zuidelijk halfrond dus), zetten we de letters N (noord)of Z (zuid) achter de getallen. Spreken we van ooster- of westerlengte (ten oosten of ten westen van de nulmeridiaan), zetten we de letters O (oost) of W (west) achter de getallen. De volledige omschrijving van een plaats op aarde wordt dus zo genoteerd : Vb. : Washington (USA) ligt precies op : N, W. Zoals je ziet, is het de gewoonte om de breedtegraden eerst te zetten, gevolgd door een letter voor noord of zuid. Daarna worden de lengtegraden genoteerd, gevolgd door een letter voor oost of west. Sommige breedtecirkels of parallellen zijn belangrijker dan anderen. Deze zul je leren kennen op de volgende bladzijden.

20 20 Belangrijke breedtecirkels (parallellen) Evenaar - Noordpoolcirkel Zuidpoolcirkel Kreeftskeerkring - Steenbokskeerkring 1. Evenaar De evenaar is de breedtecirkel die de aarde verdeelt in het noordelijk en zuidelijk halfrond. Hij ligt op 0. Tweemaal per jaar, rond 21 maart en 23 september, staat de zon loodrecht boven de evenaar en zijn dag en nacht overal op aarde van gelijke lengte. Vandaar dat deze tijdstippen equinox (gelijke nacht) genoemd worden. De evenaar NOTA : heb je de datums opgemerkt? 21 maart is het begin van onze lente, 23 september is het begin van onze herfst... Daarmee weet je meteen hoe de datums voor de start van de lente en van de herfst werden gekozen! Waarom onze? Omdat wij op het noordelijk halfrond wonen. Op het zuidelijk halfrond is 21 maart het begin van de herfst, en 21 september het begin van de lente. De seizoenen lopen op het zuidelijk halfrond dus omgekeerd met de onze... Equinox komt van het Latijnse aequinoctium, wat gelijke nacht betekent. 2. Poolcirkels De poolcirkels zijn bijzondere parallellen op NB en ZB. Op de poolcirkels komt de zon één dag per jaar niet op en gaat de zon één dag per jaar niet onder. Het aantal dagen per jaar dat de zon niet opkomt of niet ondergaat, wordt groter naarmate men vanaf de poolcirkels in de richting van de polen gaat. Precies op de geografische Noordpool en de geografische Zuidpool gaat de zon een half jaar niet onder (de pooldag) en komt hij een half jaar niet op (de poolnacht). Er is een Noord- en een Zuidpoolcirkel. De rode lijnen geven de poolcirkels aan.

21 21 Noordpoolcirkel De Noordpoolcirkel is de meest noordelijke breedtecirkel (of parallel) van onze aardbol. Hij ligt precies op noorderbreedte. Deze poolcirkel loopt voor grote delen over land, in tegenstelling tot de zuidpoolcirkel. Binnen de poolcirkel ligt de Noordpool. Dat is het meest noordelijke punt van onze aardbol. De Noordpool en het gebied eromheen zijn bedekt met ijs. Dit is geen landijs zoals op de Zuidpool, maar zeeijs. Dit ijs is 1 tot 4 meter dik en bestaat uit bevroren oceaanwater. Ook delen van de landen die in het noordpoolgebied liggen zijn bedekt met ijs. Omdat het gebied rond de Noordpool geen landmassa is, wordt het niet gerekend tot de continenten of werelddelen. De rode lijn geeft de noordpoolcirkel aan. Kaart van de Noordpool

22 22 Zuidpoolcirkel De zuidpoolcirkel loopt op ten zuiden van de evenaar. Hij loopt grotendeels over water. Het is de zuidelijkste breedtecirkel. Binnen de zuidpoolcirkel ligt het werelddeel Antarctica. Antarctica is de koudste plek op aarde. De laagste temperatuur officieel ooit gemeten was op de Zuidpool: -88 C, en het continent is bijna volledig bedekt met ijs! Binnen de zuidpoolcirkel gaat de zon in de zomer aantal nachten niet onder en komt ze in de winter een aantal dagen niet op. Let wel : onze zomer is op het zuidelijk halfrond winter, en onze winter is daar zomer! De rode lijn geeft de zuidpoolcirkel aan. Satellietfoto van Antarctica

23 23 3. Kreeftskeerkring De Kreeftskeerkring is een bijzondere parallel rond de aarde die op ongeveer noorderbreedte ligt. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Kreeft. De Kreeftskeerkring is de noordelijkste breedtegraad waarop de zon éénmaal per jaar in het zenit (loodrecht boven je) staat. Dit gebeurt tijdens de zonnewende, rond 21 juni, en luidt het begin in van de zomer op het noordelijk halfrond. De rode lijn geeft de kreeftskeerkring aan. 4. Steenbokskeerkring De Steenbokskeerkring is de bijzondere parallel die op ongeveer zuiderbreedte ligt. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Steenbok. De Steenbokskeerkring wordt ook wel zuiderkeerkring genoemd. De steenbokskeerkring markeert de hoogste breedte op het zuidelijk halfrond waarop de zon gedurende eenmaal per jaar schijnbaar recht boven het aardoppervlak staat. Dit gebeurt elk jaar rond 21 december, en luidt het begin van de zomer in op het zuidelijk halfrond. Op ons halfrond, het noordelijk halfrond dus, is dit het begin van de winter. De rode lijn geeft de steenbokskeerkring aan.

24 24 Belangrijke lengtecirkels (meridianen) 1. Meridiaan van Greenwich De meridiaan van Greenwich of nulmeridiaan is de lengtegraad die door het Koninklijk Greenwich Observatorium in Greenwich, Engeland, loopt. Het is de lijn waar de lengtegraad 0 is. (zie ook pag. 15). Deze meridiaan scheidt het oostelijk halfrond van het westelijk halfrond. Ten oosten van de nulmeridiaan noteren we de coördinaten van alle plaatsen met O (oosterlengte), ten westen van de nulmeridiaan noteren we de coördinaten van alle plaatsen met W (westerlengte). WIST JE DAT... De nulmeridiaan is een internationale afspraak tussen alle landen ; deze afspraak kwam er in Op uitnodiging van de president van de Verenigde Staten spraken 41 afgezanten van 25 landen dit af in Washington DC. Deze belangrijke bijeenkomst noemde men de Internationale Meridiaanconferentie. Deze bijeenkomst was bedoeld om ééns en voor altijd een universele nulmeridiaan aan te nemen. Het was hoog tijd dat deze afspraak er kwam, want vóór 1884 werden er verschillende meridianen gebruikt, hetgeen erg ingewikkeld en verwarrend was. Uiteindelijk stemden alle landen in met de verkiezing van de Meridiaan van Greenwich als de universele nulmeridiaan, behalve Brazilië en Frankrijk, dat vasthield aan de meridiaan van Parijs. Daarmee konden zij echter niet verhinderen dat de nulmeridiaan door de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk zou gaan lopen. Koninklijk observatorium, Greenwich Dwars door dit gebouw loopt de nulmeridiaan! (zie rode lijn)

25 e lengtegraad : de internationale datumgrens Ongeveer aan de andere kant van de aarde, ten opzichte van de Meridiaan van Greenwich, loopt de internationale datumgrens. Deze grens loopt voor het merendeel op de 180 e lengtegraad, maar niet helemaal. Het is dus strikt gesproken geen echte meridiaan, maar deze grens is wél heel erg belangrijk. Deze lijn vormt immers de 'frontlijn' waar de datum het eerst op Aarde van de ene dag in de volgende overgaat. Westelijk van de datumgrens is het de 'nieuwe' dag en oostelijk is het de 'oude' dag. Als men dus de lijn in westelijke richting overschrijdt, wordt het een dag later; in oostelijke richting een dag vroeger. We hebben met z n allen afgesproken dat de datum dus verspringt wanneer we de datumgrens oversteken. Anders zou je vanaf Greenwich naar het westen kunnen reizen, terug naar elf uur, tien uur, negen uur, de héle aarde rond totdat je terug op je beginpunt een dag eerder zou aankomen! Dat is uiteraard onmogelijk, en dus moet je wanneer je vanuit het westen de datumgrens passeert, een dag bij de datum optellen. Ingewikkeld? Een beetje wel, maar zo zit de wereld in elkaar, en ook de afspraken die we bedacht hebben om er greep op te krijgen... De lijn heeft voor praktische en politieke redenen een niet-rechte vorm, om Rusland, Alaska en enkele eilanden in de Grote Oceaan te ontwijken. Dit is om te voorkomen dat deze gebieden twee verschillende kalenderdagen telt. Anders is het bv. in het westen 1 januari, terwijl het in het oosten nog 31 december zou zijn... Internationale datumgrens

26 26 Tijdzones Een tijdzone is een gebied op aarde met gelijke (standaard)tijd. Er zijn 24 tijdzones op aarde, één voor ieder uur van de dag en de nacht. De zones zijn ontstaan na een eeuwenlange ontwikkeling in het meten van de tijd. Eerder werd per plaats een lokale tijd aangehouden gebaseerd op het (gemiddelde) lokale middaguur (12 u.). Als de zon in het zuiden staat, is het middag : het tijdstip van de dag waar de zon het hoogst aan de hemel staat. Dat hadden de mensen al snel door. Dat kon men gebruiken als referentie om de tijd te meten. Helaas merkten mensen die lange reizen ondernamen van west naar oost (of omgekeerd) dat de middag niet overal tegelijkertijd hetzelfde was. Vermits er vroeger weinig gereisd werd, en de reistijden erg lang waren (men ging te voet, en later te paard... een beetje trager dan per vliegtuig dus) werd dat nauwelijks opgemerkt. Maar door de komst van snellere vervoermiddelen (spoorwegen, auto s...) werd dat een probleem. Je kon om 12 uur s middags ergens vertrekken en na een paar uren aankomen in een andere plaats om uur s morgens!??!... Hoe kan dat nu? De aarde draait niet alleen rond de zon, maar ook nog eens rond haar eigen as ( daarom is er ook een verschil tussen dag en nacht). Het deel van de aarde dat naar de zon is gericht, krijgt daglicht. Het andere deel niet : daar is het nacht. Doordat de aarde in 24 uur een volledige omwenteling maakt rond haar eigen as, komen steeds andere streken aan de zon- of nachtkant te liggen. Een leuke internet-link : bekijk een een nabootsing van de beweging van de aarde rond de zon : Omdat de aarde steeds in dezelfde richting draait, komt de zon altijd op in het oosten, en gaat onder in het westen. Door het draaien van de aardbol schuift die opkomst of die ondergang van de zon dus voortdurend op. Daarom is het niet overal tegelijkertijd middag, natuurlijk. Dat verschilt van plaats tot plaats.

27 Als je snel genoeg reist van oost naar west (met een vliegtuig bijvoorbeeld), blijf je de zon dus vóór, omdat je je sneller beweegt dan de omwenteling van de aarde. Zo kun je bv. vertrekken om 12 uur s middags te Brussel, en zeven uur later aankomen in New York om... 2 uur s middags!! In omgekeerde richting (dus van west naar oost) reis je naar de zon toe, dus vertrek je bv. In Brussel om 12 uur s middags en kom je zeven uur later aan in Karachi ( India ) - en daar is het niet 17 uur ( = 5 uur s namiddags ) maar uur s nachts!! Je hebt de zon deze keer ingehaald. Dat is even wennen, niet? Door het invoeren van de meridianen of lengtecirkels, kon men ook de tijdzones bepalen. Zoals je weet is de omtrek van de aarde gelijk aan 360. Als je 360 deelt door 24 (de tijd die de aarde nodig heeft om éénmaal volledig rond haar as te draaien) kom je op 15. Zo heb je 24 tijdzones (één uur voor iedere tijdzone) van elk 15. Binnen één en dezelfde tijdzone, wordt hetzelfde uur aangehouden. Iedere keer dat je dus een tijdzone overschrijdt, draai je je uurwerk 1 uur terug (reisrichting : westen) of 1 uur vooruit (reisrichting : oosten). De nulmeridiaan van Greenwich is het centrum vanwaar men de tijdzones begint te tellen. Bij elke tijdzone (dus om de 15 ) naar het westen toe gaat er één uur af, en bij elke tijdzone naar het oosten komt er één uur bij. Van Greenwich naar New York is het bijvoorbeeld MIN 5 uur (- 5 tijdzones), dus als het 12 uur s middags is in Greenwich is het 5 uur s morgens in New York. In de praktijk volgen de tijdzones vaak landsgrenzen, en ook hanteren landen uit praktische overwegingen de tijdzone van een belangrijk buurland. Dat is gewoonweg handiger. Een voorbeeld is Nederland : dit land ligt binnen dezelfde tijdzone als Greenwich, en zou dus dezelfde tijd moeten hanteren. In navolging van Duitsland (het belangrijkste buurland) gebruikt Nederland echter de Midden-Europese tijd, d.w.z. één tijdzone verder naar het oosten toe. Kijk eens op het internet : op kun je de tijdzones bekijken en het tijdsverschil tussen verschillende belangrijke steden zien. 27 Kaart met tijdzones

28 28 Oriëntatie Oriëntatie is een techniek waarmee wij bepalen waar wij ons bevinden en hoe we een welbepaalde plaats kunnen bereiken. Kortom, oriëntatie is de kunst om een antwoord te vinden op de vragen: Waar ben ik? hoe moet ik verder naar mijn doel?. Je kan nu eenmaal geen richting bepalen zonder vaste basis. Voor ons is dat het noorden, maar uit het woord oriëntatie kan je afleiden dat dat vroeger het oosten was, waar de zon opgaat. Stel, je maakt een wandeling in het bos of op de heide en je verdwaalt... en je hebt géén kaart of kompas bij de hand. En er zijn in geen velden of wegen mensen te bekennen aan wie je de weg kan vragen. Wat nu??? In het ergste geval kan de natuur je een handje helpen. Als je een windrichting kunt bepalen, kun je tenminste rechtdoor lopen in plaats van rondjes te draaien. Op onbekend terrein kun je al gauw je gevoel voor richting verliezen. En dat kan gevaarlijk zijn! Er zijn zo een paar trucs om je dan te oriënteren. Je weet bijvoorbeeld dat de zon iedere morgen opgaat in het oosten, en iedere avond ondergaat in het westen. Als je geen uurwerk hebt, kun je met die wetenschap echter slechts tweemaal per dag de windstreken bepalen : bij zonsopgang en bij zonsondergang... Niet echt handig, maar het helpt... Als je een uurwerk hebt, kun je al héél wat meer. Hier is een leuke truc (je moet dan wel zeker zijn dat je uurwerk juist loopt...) Richt de kleine wijzer van je uurwerk naar de zon. Het zuiden ligt midden in de hoek tussen de kleine wijzer en twaalf uur. Het noorden ligt er recht tegenover. PAS OP : Tussen eind maart en eind oktober zetten we de klok op zomertijd. Dat is de tijd waarin gedurende de zomermaanden de klok één uur voorloopt op de gewone tijd. Als je dus de correcte tijd wil weten om je te oriënteren, moet je je uurwerk één uur terugzetten!

29 29 Ook de natuur helpt mee. Aan de noordkant is de stam van een boom over het algemeen groener dan aan de zuidkant. Kijk maar op onderstaande foto. Als je je s nachts moet oriënteren, en er staat een heldere hemel (bij regenweer mag je dit dus wel vergeten) kun je de sterren gebruiken. Je kunt het noorden vinden met de Poolster. Die staat recht boven het noorden. De Poolster maakt deel uit van het sterrenbeeld Kleine Beer. Dat vind je niet makkelijk, maar het sterrenbeeld van de Grote Beer wel. Je neemt de afstand tussen de laatste twee sterren van de Grote Beer en verlengt die vijfmaal. Zo kom je precies bij de poolster.

30 Als je op je reis, trektocht of wandeling een landkaart hebt meegebracht, worden de zaken al heel wat makkelijker. Alleen moet je wél weten in welke richting je aan het stappen bent, want anders hou je de kaart misschien verkeerd en loop je naar het zuiden als je naar het noorden moet. En natuurlijk moet je ook landkaarten kunnen lezen... Maar dat hebben we nu al geleerd (zie hoofdst. 2, Landschap en kaart ). 30 Wat moet je nu doen als je de windrichting niet weet? Dan hoop ik dat je een kompas bij je hebt. Een kompas is een instrument dat er een beetje uitziet als een horloge. Alleen zijn er geen uren en minuten aangegeven, maar windstreken en graden. In het midden is er een puntig wijzertje dat vrij kan ronddraaien op een steunpunt.. Een eind van het wijzertje is donker gekleurd, het andere niet. We noemen dat wijzertje de kompasnaald. Kompas Een kompas werkt op basis van magnetisme. De aarde produceert namelijk, behalve de zwaartekracht, een ander soort aantrekkingskracht : het magnetisch veld. Dat wordt veroorzaakt door electrische stroom in de vloeibare ijzeren kern van de aarde. Op de noordpool en de zuidpool is deze kracht het sterkst. Ook het wijzertje van het kompas is magnetisch. Men kan namelijk alles wat van metaal is óók magnetisch maken (hoe dat gedaan wordt is veeleer leerstof voor de les fysica...) Doordat er een aantrekkingskracht is tussen de polen van de aarde en de naald van het kompas, gaat de gekleurde punt van de wijzer naar het noorden draaien en de andere punt in net de tegenovergestelde richting, het zuiden dus. Je moet het kompas hiervoor wel mooi plat leggen, op een vlakke ondergrond. Nu kun je zien waar de windstreken zijn. Staat er een windroos op je kaart? Leg het noorden van de windroos dan in dezelfde richting als de donkere naald van je kompas. Als er géén windroos op de kaart staat, leg je de bovenkant van de kaart in de richting van de donkere naald van het kompas. En nu weet je welke kant je op moet!! Je kunt je nu oriënteren.

31 31 Bronnen - Nederlandstalige Wikipedia ( ) - Google Image - Geogenie 1&2, uitg. De Boeck (website scouts en gidsen Vlaanderen) - Het Jongensboek, van Conn en Hal Iggulden, uitg. De Harmonie-Standaard. - Stratenatlas van België, provincie Antwerpen, Standaard uitgeverij - Encyclopedie voor de Jeugd, Sesam Junior, uitg. De Fontein, Baarn. - National Geographic Junior, survival mini-gids (hoort bij de zomeruitgave 2005)

Ten noorden van de evenaar ligt het noordelijk halfrond. Ten zuiden daarvan het zuidelijk halfrond.

Ten noorden van de evenaar ligt het noordelijk halfrond. Ten zuiden daarvan het zuidelijk halfrond. Rekenen aan de aarde Introductie Bij het vak aardrijkskunde wordt de aarde bestudeerd. De aarde is een bol. Om te bepalen waar je je op deze bol bevindt zijn denkbeeldige lijnen over de aarde getrokken,

Nadere informatie

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA INHOUD 1 WAAR LIGT HET? Hoe ziet de aarde eruit? 6-7 Hoe vind je de weg op aarde? 8-9 Afstanden 10-11 De zes continenten 12-13 Oceanen en zeeën 14-15 Waar leven walvissen en haaien? 16-17 De grootste rivieren

Nadere informatie

St. Scouting St. Franciscus Wijchen

St. Scouting St. Franciscus Wijchen (Land)kaarten Een kaart geeft ons een schat aan informatie over de omgeving waarin we op pad zijn. Maar om al die informatie te kunnen gebruiken moet je natuurlijk wel weten waar je het kunt vinden. Daarom

Nadere informatie

6,9. Samenvatting door een scholier 1093 woorden 21 september keer beoordeeld. Aardrijkskunde HFD 1 1. Schaalniveaus

6,9. Samenvatting door een scholier 1093 woorden 21 september keer beoordeeld. Aardrijkskunde HFD 1 1. Schaalniveaus Samenvatting door een scholier 1093 woorden 21 september 2016 6,9 12 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs HFD 1 1 Schaalniveaus Inzoomen: Dichter naar het aardoppervlak, details worden

Nadere informatie

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 december 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/87197 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Tijd. Thijs Boom Groep 7

Tijd. Thijs Boom Groep 7 Tijd Thijs Boom Groep 7 Maart - April 2016 Voorwoord In 2014 was ik in Amerika, toen ben ik begonnen met nadenken over tijd. Ik werd om drie uur s nachts wakker, door een jetlag. Ik wou weten hoe dat kwam

Nadere informatie

Aardrijkskunde gaat over gebieden. Een gebied of regio is een stuk van het aardoppervlak.

Aardrijkskunde gaat over gebieden. Een gebied of regio is een stuk van het aardoppervlak. Boekverslag door Mark 1257 woorden 13 februari 2015 3.8 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo H1: Wat is aardrijkskunde B1 Op de wereld zijn grote verschillen, bijvoorbeeld in een woestijn

Nadere informatie

Oriënteren Kaart en Kompas

Oriënteren Kaart en Kompas Oriënteren Kaart en Kompas Om veilig de weg te kunnen vinden in onbekend gebied, is het handig kennis van navigatie met kaart en kompas te hebben. Om het insigne Oriëntatie in de wacht te slepen, moet

Nadere informatie

Lessen over Cosmografie

Lessen over Cosmografie Lessen over Cosmografie Les 1 : Geografische coördinaten Meridianen en parallellen Orthodromen of grootcirkels Geografische lengte en breedte Afstand gemeten langs meridiaan en parallel Orthodromische

Nadere informatie

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5 Tochttechnieken Cursus Bijlage cursus 5 Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Inhoudsopgave 1. Kompas... 3 2. Kaarten... 4 3. Coördinaten... 5 4. Kruispeiling... 6 Jong Nederland,

Nadere informatie

Richtingen, coördinaten en oriënteren

Richtingen, coördinaten en oriënteren 1 Richtingen, coördinaten en oriënteren Amundsenvendel Ermelo 2001 H USKY PUBLICATIES E r m e l o Pagina 2 Pagina 11 Inhoudsopgave Richtingen 3 De kaart schaal 4 Plaatsbepaling op de kaart het coördinatensysteem

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Landkaarten en coördinaten

Landkaarten en coördinaten Landkaarten en coördinaten Wat is nu eigenlijk een landkaart? Nou, hou je vast. Op een landkaart staat op een plat vlak een verkleind en toegelicht beeld van een bepaald deel van het aardoppervlak afgedrukt.

Nadere informatie

Samen op één wereldbol. 1. Geschiedkundige personen.

Samen op één wereldbol. 1. Geschiedkundige personen. 1. Geschiedkundige personen. In de Middeleeuwen was de algemene gedachte dat de aarde plat was. Wanneer je lang genoeg zou varen dan zou je van de aarde vallen.. Toch wisten de oude Grieken al lang dat

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoud 6,7. Werkstuk door T woorden 6 juni keer beoordeeld. Tijd. Groep

Voorwoord. Inhoud 6,7. Werkstuk door T woorden 6 juni keer beoordeeld. Tijd. Groep Werkstuk door T. 1625 woorden 6 juni 2016 6,7 10 keer beoordeeld Vak Anders Tijd Thijs Boom Maart - April Groep 7 2016 Voorwoord In 2014 was ik in Amerika, toen ben ik begonnen met nadenken over tijd.

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Lene Wuyts Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: Aardrijkskunde/Biologie Stagebegeleider

Nadere informatie

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus Inhoud 4 Het heelal 6 De zon 10 8 De aarde De maan Jupiter 18 12 Ons zonnestelsel 14 15 16 Mars Mercurius Venus 22 Saturnus Verre planeten 24 Satellieten van het zonnestelsel 20 26 Planetoïden 27 Kometen

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Doe-bundel Neerpede. Klas:

Doe-bundel Neerpede. Klas: Doe-bundel Neerpede Naam: Klas: Datum: Gegevens Neerpede 1. De weg van de school naar Pede. 1.1 Zoek uit op welke manier we het goedkoopst en het snelst in Neerpede geraken. 1.2 Zoek ook uit hoe we na

Nadere informatie

Reader oriëntatietechnieken

Reader oriëntatietechnieken Reader oriëntatietechnieken Inhoud 1. Schaal 2. Legenda 3. Coördinatenstelsels 4. Soorten kompassen 5. Declinatiecorrectie 6. Inclinatie 7. Kaart op het noorden leggen 8. Looprichting bepalen 9. Koers

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING H Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Maria Muñoz Vakkencombinatie: AA - GES Stagebegeleider DLO: H. Verstappen

Nadere informatie

3 Kermis aan de hemel

3 Kermis aan de hemel 3 Kermis aan de hemel In deze paragraaf onderzoeken en leren we over de beweging van de aarde om de zon, de draaiing van de aarde om haar as, de beweging van de maan rond de aarde, en hoe die bewegingen

Nadere informatie

Atlasvaardigheden. banner. Sjaak van der Lee. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Atlasvaardigheden. banner. Sjaak van der Lee. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Sjaak van der Lee 03 september 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52822 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Er zijn 3 soorten kaarten

Er zijn 3 soorten kaarten Er zijn 3 soorten kaarten 1 Overzichtskaarten Onder te verdelen in: A topografische kaarten B natuurkundige kaarten C staatkundige kaarten 2 Navigatiekaarten 3 Thematische kaarten 1 Overzichtskaarten Op

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

ZONNELOPER N N WWW.EU-UNAWE.ORG/NL WWW.ASTRONOMIE.NL 52 NL. 90 NOORDPOOL maart. juni juli. aug. sept. okt. mei. april. feb

ZONNELOPER N N WWW.EU-UNAWE.ORG/NL WWW.ASTRONOMIE.NL 52 NL. 90 NOORDPOOL maart. juni juli. aug. sept. okt. mei. april. feb 40 N VALAB N ZONNELOPER NW NO STAND VAN DE ZON IN GRADEN BOVEN DE HORIZON 10 20 W O 30 50 60 ZW ZO 70 Z 52 NL BREEDTEGRAAD 80 70 60 50 40 30 20 10 0 EVENAAR KALENDER NE zomerzonnewende mei april juni juli

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Esther Geuens Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: aardrijkskunde- biologie Stagebegeleider

Nadere informatie

Speurtocht: De wereld op zak

Speurtocht: De wereld op zak Speurtocht: De wereld op zak Zaal 1 Het rariteiten kabinet bij het Anatomisch Theater Dit is het rariteitenkabinet bij het Anatomisch Theater. Een Rariteitenkabinet betekende vroeger een kamer met bijzonderheden.

Nadere informatie

Geografische coördinaten

Geografische coördinaten Geografische coördinaten Het bepalen van een plaats op aarde geschiedt met behulp van twee verschillende soorten cirkels. Eerst tekenen we de cirkels die noord- en zuidpool verbinden. Die cirkels worden

Nadere informatie

Navigatiereader Race of the Classics

Navigatiereader Race of the Classics Navigatiereader Race of the Classics Zondag 29 maart tot en met zondag 5 april 2015 Inhoud Inleiding De aarde De zeekaart Drift, stroom en koersrekening Invullen van het logboek Eenheden, termen en afkortingen

Nadere informatie

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken Tochttechnieken Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken In dit boekje vindt je uitleg van tochttechnieken die we veel bij Scouting gebruiken. Dit boekje kan je helpen bij het leren van technieken

Nadere informatie

5.1 De kaart van Nederland

5.1 De kaart van Nederland LB 0-5. De kaart van Nederland Wat betekent dit bord, denk je? Welke zin hoort bij welk woord? Trek lijnen. Een schaalstok...... geeft de vier windrichtingen op de kaart aan. Een legenda...... geeft aan

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Ingo Buskens UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Aardrijkskunde

Nadere informatie

KWT opdracht Atlas gebruik

KWT opdracht Atlas gebruik Auteur Erik van Wijngaarden Laatst gewijzigd 22 September 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/65793 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Kwt opdracht atlas gebruik

Kwt opdracht atlas gebruik Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Erik van Wijngaarden 22 september 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/65793 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Navigatiereader. 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014. Versie: 26-9-2014 Definitief

Navigatiereader. 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014. Versie: 26-9-2014 Definitief 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014 Versie: 26-9-2014 Definitief Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 3 2. De aarde p. 4 Een indeling op de aarde p. 4 Lengte en breedte p. 4 3. De zeekaart p. 6 Het

Nadere informatie

Atlasvaardigheden. Sjaak van der Lee. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52822

Atlasvaardigheden. Sjaak van der Lee. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52822 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Sjaak van der Lee 03 september 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52822 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Oriënteren. Met andere hulpmiddelen dan het kompas. 1. Door middel van de zon:

Oriënteren. Met andere hulpmiddelen dan het kompas. 1. Door middel van de zon: 4. Oriënteren Ik kan me oriënteren 1. door middel van de zon. 2. door middel van het uurwerk. 3. door middel van de sterren. 4. doormiddel van natuurfenomenen 5. door middel van merktekens (teervoet) 31

Nadere informatie

Kaart en kompas. Oriënteren met kaart en kompas. Amundsenvendel Ermelo. Kaart en kompas. E r m e l o

Kaart en kompas. Oriënteren met kaart en kompas. Amundsenvendel Ermelo. Kaart en kompas. E r m e l o 3 Oriënteren met kaart en kompas Amundsenvendel Ermelo 2001 H USKY PUBLICATIES E r m e l o Pagina 2 Pagina 11 Inhoudsopgave Het kompas 3 Oriënteren met het kompas Oriënteren van de kaart 4 eerste handgreep

Nadere informatie

Hoe een hoepelzonnewijzer correct opstellen? (Willy Ory)

Hoe een hoepelzonnewijzer correct opstellen? (Willy Ory) Hoe een hoepelzonnewijzer correct opstellen? (Willy Ory) Heel wat tuinzonnewijzers staan slecht opgesteld. Dikwijls zijn zulke ornamenten gekocht in tuincentra of ergens in het buitenland tijdens een vakantietrip,

Nadere informatie

Cursus Kaart en Kompas

Cursus Kaart en Kompas Cursus Kaart en Kompas sponsored by Introductie Het kompas en de werking ervan is voor sommige mensen nog altijd een soort magie. Het feit dat het kleine naaldje altijd feilloos het noorden weet te vinden

Nadere informatie

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar.

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Samenvatting door S. 1016 woorden 28 februari 2016 6,2 47 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting H2: Nadeel tropische klimaten: het vocht, en de insecten/ziektes.

Nadere informatie

1. Geef de titels van de kaarten die horen bij de bladzijden van de Grote Bosatlas.

1. Geef de titels van de kaarten die horen bij de bladzijden van de Grote Bosatlas. Atlasvaardigheden Kaarten en gegevens over landen zoek je op in een atlas. Maar hoe gebruik je ook alweer een atlas? Hoe vind je snel de juiste gegevens en informatie? De ster-vragen zijn iets moeilijker.

Nadere informatie

HIKE BOEKJE #RSW-NVF

HIKE BOEKJE #RSW-NVF HIKE BOEKJE #RSW-NVF #RSW-NVF RSW hikeboek 1 1. Versie beheer Versie nr Door wie Wat is er aangepast 1.0 Oplevering document 2.0 Bob Tump Jessica Makkinje Layout Route techniek toegevoegd Aanpassing in

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Thema 1 Water De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde. Bij deze watersnoodramp kwamen veel mensen

Nadere informatie

Stafkaart DOCK. Dropping Oudleiding Chiro Kaart hoogtelijn. kilometervak. akkerland. weiland. naaldbos. loofbos

Stafkaart DOCK. Dropping Oudleiding Chiro Kaart hoogtelijn. kilometervak. akkerland. weiland. naaldbos. loofbos DOCK hoogtelijn Stafkaart kilometervak akkerland weiland naaldbos loofbos s onverharde weg (bospad/zandweg/ ) verharde weg (asfalt/beton/ ) s Legende Stafkaart Kompas en kompas- schieten: Een typische

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording TULE - ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD KERNDOEL 46 162 TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde

Nadere informatie

BZL WISKUNDE Naam: Klas:

BZL WISKUNDE Naam: Klas: BZL WISKUNDE Naam: Klas: Ruimtelijk Inzicht en driehoeksmeting in een Rechthoekige driehoek Doel van de taak Zelfstandig de geziene leerstof in verband met rechthoekige driehoeken gebruiken in het vlak

Nadere informatie

1 Zet in de goede volgorde. Van klein naar groot.

1 Zet in de goede volgorde. Van klein naar groot. Herhaling Ω groep 5 Ω Aardrijkskunde (blad 1) Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3 1 Zet in de goede volgorde. Van klein naar groot.

Nadere informatie

Tochttechnieken. Cursus kaart en kompas. Bijlage cursus 5. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008.

Tochttechnieken. Cursus kaart en kompas. Bijlage cursus 5. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008. Tochttechnieken Cursus kaart en kompas Bijlage cursus 5 Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Met dank aan: Hiking-site.nl Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Het bepalen van de

Nadere informatie

Groep 7/8. 0 Hoofstuk. Groep 7/8

Groep 7/8. 0 Hoofstuk. Groep 7/8 0 Hoofstuk 1. Globe of kaart 2. Over tekens en kleuren 3. Schaal: Van groot naar klein 4. Over richtingen 5. Kaarten in soorten 6. De wegenkaart 7. Maak je eigen weerkaart 1 Globe of kaart 1. Hieronder

Nadere informatie

Atlas. Mens en Maatschappij GG. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Atlas. Mens en Maatschappij GG. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Mens en Maatschappij GG Laatst gewijzigd 05 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/66448 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Positie en koers in de kaart zetten.

Positie en koers in de kaart zetten. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Menno Jacobs 09 February 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/72005 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

> Schatting van de verplaatsingssnelheid

> Schatting van de verplaatsingssnelheid >>> Context De Meteosat satelliet De Meteosat satellieten zijn geostationaire satellieten, dat wil zeggen dat de bewegingsrichting gelijk is aan die van de Aarde en de rotatieperiode dezelfde is als die

Nadere informatie

Koers- en plaatsbepaling (1)

Koers- en plaatsbepaling (1) Hoofdstuk 5 Navigatie (1) Koers- en plaatsbepaling (1) Navigatie: 1) Het bepalen van de te volgen weg bij gegeven plaats van vertrek (afgevaren plaats) en de plaats van bestemming (bekomen plaats) 2) Het

Nadere informatie

Atlasgebruik 53e hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Atlasgebruik 53e hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 18 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/76064 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

Kijken naar de sterren

Kijken naar de sterren Kijken naar de sterren GROEP 7-8 73 60 minuten 1, 23, 32 en 45 De leerling: kan meeteenheden gebruiken om lengtes en hoogtes uit te drukken kan gemeten waarden aflezen weet wat een sextant is en kan het

Nadere informatie

Niet-euclidische meetkunde. Les 3 Meetkunde op de bol

Niet-euclidische meetkunde. Les 3 Meetkunde op de bol Niet-euclidische meetkunde Les 3 Meetkunde op de bol (Deze les sluit aan bij de paragrafen 2.1 en 2.2 van de tekst Niet-Euclidische meetkunde van de Wageningse Methode) Kun je het vijfde postulaat afleiden

Nadere informatie

Atlasgebruik 53e hv123

Atlasgebruik 53e hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 18 august 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/76064 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

KLIMAAT GLOBAAL. We beginnen met enkele observaties: aardrijkskunde 4 e jaar. De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar.

KLIMAAT GLOBAAL. We beginnen met enkele observaties: aardrijkskunde 4 e jaar. De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar. KLIMAAT GLOBAAL We beginnen met enkele observaties: De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar. Enkele vragen bij de afbeelding: wat is de maximale zonnehoogte (= culminatiehoogte) begin

Nadere informatie

De vectorroute bestaat er in twee varianten: Met een vaste noordpijl en met een draaiende noordpijl.

De vectorroute bestaat er in twee varianten: Met een vaste noordpijl en met een draaiende noordpijl. De vectorroute In de vectorroute wordt de richting van de noordpijl gegeven, die wordt getekend met een dubbele poot. Deze noordpijl hoeft niet per definitie naar de bovenkant van de bladzijde te wijzen.

Nadere informatie

Navigatie, Logboek en Marifoonreader

Navigatie, Logboek en Marifoonreader Navigatie, Logboek en Marifoonreader 12 e editie 11 oktober tot en met 15 oktober 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding p. 3 2. De aarde p. 4 Een indeling op de aarde p. 4 Lengte en breedte p. 4 3. De zeekaart

Nadere informatie

klas: toezicht: lokaal: vakleerkracht: 3 STWB BELLM 3 STWC BELLM Vraag 1: Vul de letters aan van dit éénvoudig kaartje ( noteer ze rechts )

klas: toezicht: lokaal: vakleerkracht: 3 STWB BELLM 3 STWC BELLM Vraag 1: Vul de letters aan van dit éénvoudig kaartje ( noteer ze rechts ) leerkracht: Bellinkx vak: Aardrijkskunde Datum : lesuren: klas: toezicht: lokaal: vakleerkracht: 3 STWB BELLM 3 STWC BELLM Leerlingen mogen gebruiken: kleurtjes Ik heb aan mijn examen gewerkt tot uur Mijn

Nadere informatie

BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN GESCHIEDENIS

BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN GESCHIEDENIS BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN GESCHIEDENIS BZL 1-30 september 2007 WERKBRIEF Naam: Klas: Legende individueel per twee in groep Nr: Verplichte opdracht Vrije opdracht Correctie met sleutel Pc nodig BZL 1 Werken

Nadere informatie

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden BO 6 Tijdsinvestering: Bomen meten Tijdstip: lente, zomer of herfst 1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden Nodig: Materiaal hoogtemeter Meetlint werkbladen potloden

Nadere informatie

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD HET KLIMAAT Het klimaat is, zo luidt de officiële definitie, het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald

Nadere informatie

Waarnemingen ZOMER WINTER

Waarnemingen ZOMER WINTER De aardrevolutie Waarnemingen ZOMER WINTER Waarnemingen WINTER : In de winter komt de zon lager boven de horizon dan in de zomer De baan die de zon in de winter boven de horizon beschrijft is korter dan

Nadere informatie

WIE ZOEKT, DIE VINDT!

WIE ZOEKT, DIE VINDT! I WIE ZOEKT, DIE VINDT! Eigenlijk is kaartlezen een zoekspelletje. Aan de hand van een index en een legende zijn we in staat om een bepaalde plaats op een kaart gemakkelijk terug te vinden. Dit gebeurt

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Nele Mertens Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: Aardrijkskunde - Biologie Stagebegeleider

Nadere informatie

Opdracht Aardrijkskunde Atlasopdracht

Opdracht Aardrijkskunde Atlasopdracht Opdracht Aardrijkskunde Atlasopdracht Opdracht door een scholier 2510 woorden 4 november 2016 6,1 14 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1 De juiste kaart vinden Er zijn vier verschillende soorten kaarten,

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

Het veranderende wereldbeeld

Het veranderende wereldbeeld Pas in de 20 ste eeuw zijn onderzoekers erin geslaagd de hele wereld nauwkeurig in kaart te brengen. Vroeger was er altijd een deel van de wereld dat de mensen helemaal niet of niet goed kenden. In deze

Nadere informatie

Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch begeleider: G. Tibau

Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch begeleider: G. Tibau Schooljaar: 2010/2011 Tri-/semester: 2 Score 107 Max. Naam:... Nr.:... Studierichting: TSO Klas:... Graad: 3 Leerjaar: 1 Dag en datum: dinsdag 16 juni 2011 Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Spilstyns Angélique Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: AA - ENG Stagebegeleider DLO:

Nadere informatie

Het soort weer dat een land tijdens een lange periode heeft. Gebied in de wereld waar het klimaat overal hetzelfde is.

Het soort weer dat een land tijdens een lange periode heeft. Gebied in de wereld waar het klimaat overal hetzelfde is. Meander Samenvatting groep 6 Thema 4 Streken en klimaten Samenvatting Klimaatgebieden De aarde kun je verdelen in gebieden met verschillende klimaten. Nederland heeft een zeeklimaat. Dat is een gematigd

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken In dit boekje worden een aantal verschillende tochttechnieken uitgelegd: - Situatieschets - Bolletje pijltje - Streepjestocht - Fototocht - Kralentocht

Nadere informatie

IJSLAND: EEN LAND VAN WATER EN VUUR

IJSLAND: EEN LAND VAN WATER EN VUUR Naam: Klas : Nr: Datum: IJSLAND: EEN LAND VAN WATER EN VUUR A. Roegis & L. Van Eycken 2014-2015 BACHELORPROEF HOGENT Aardrijkskunde IJsland: een land van water en vuur Pagina 2 Deze werkbundel mag gebruikt

Nadere informatie

LANDKAARTEN & PROJECTIES

LANDKAARTEN & PROJECTIES 5 maart Inleiding Op 5 maart is de geboortedag van de cartograaf Mercator (1512-1594). Hij is de uitvinder van een methode om landkaarten te maken waarvan de richting precies klopt. Deze kaarten zijn dus

Nadere informatie

Thema 5 Aarde in het heelal

Thema 5 Aarde in het heelal Naut samenvatting groep 6 Mijn Malmberg Thema 5 Aarde in het heelal Samenvatting Van binnen naar buiten De aarde is een grote bol van steen en ijzer. Deze bol heeft verschillende lagen. Binnenin de aarde

Nadere informatie

Oriëntatieloop Handleiding

Oriëntatieloop Handleiding Oriëntatieloop Handleiding Hoe kan ik de Oriëntatieloop ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal wordt verrekend

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Sterrenkunde in klas 6

Sterrenkunde in klas 6 Sterrenkunde in klas 6 Grondervaringen van de mens: de oerlijn, de oercirkel en het oerkruis; geometrie en kosmologie In dit inleidende hoofdstuk gaan we uit van drie oerervaringen die we aan de hemel

Nadere informatie

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm Regel Een plank van m en 0 cm wordt in gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? m en 0 cm 0 cm. 0 cm : 0 cm De opbrengst van de boer is ton aardappelen. Hij houdt deel zelf. De rest gaat naar de

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

Nieuwe Steeg KG Herwijnen Projecties

Nieuwe Steeg KG Herwijnen Projecties Nieuwe Steeg 74 4171 KG Herwijnen 06-20614572 willemijn@geofort.nl Projecties Projecties Hoe maak je een sinaasappel plat? Je kunt de schil opensnijden of proberen de sinaasappel plat te stampen, maar

Nadere informatie

Atlasgebruik 53e vmbo12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/77321

Atlasgebruik 53e vmbo12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/77321 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 juli 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/77321 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Boldriehoeken op een wereldkaart. 1. Op zoek naar de kortste afstand

Boldriehoeken op een wereldkaart. 1. Op zoek naar de kortste afstand Boldriehoeken op een wereldkaart 1. Op zoek naar de kortste afstand Een boldriehoek op een wereldbol kun je je makkelijk inbeelden. Je kiest drie steden, en op het aardoppervlak en je verbindt ze met drie

Nadere informatie

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde.

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. 1-Maak een begrippenlijst van de rood gedrukte begrippen. 2-Wat zijn de drie elementen van weer en klimaat?

Nadere informatie

hoog staat de zon? De zon in Noord-Europa Wat ga je leren? Begrippen

hoog staat de zon? De zon in Noord-Europa Wat ga je leren? Begrippen 1 Hoe hoog staat de zon? Hoofdstuk 1 Kijkles les 1 Wat ga je leren? De zon in Noord-Europa In deze les leer je dat het in Zuid-Europa warmer is dan in Noord-Europa. Je leert ook hoe dat komt. De noordpool

Nadere informatie

Atlasgebruik 53e vmbo12

Atlasgebruik 53e vmbo12 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 25 juli 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/77321 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Kijk op kaarten! Titels in deze serie:

Kijk op kaarten! Titels in deze serie: Kijk op kaarten! Titels in deze serie: HB: 978-94-6175-096-9 EB: 978-94-6175-903-0 HB: 978-94-6175-095-2 EB: 978-94-6175-902-3 HB: 978-94-6175-094-5 EB: 978-94-6175-901-6 Over de schrijfster Melanie Waldron

Nadere informatie

1. Wat zie je vanuit de lucht?

1. Wat zie je vanuit de lucht? 1. Wat zie je vanuit de lucht? Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

Inhoud. Bijlage B: Planeettabellen...7. Bijlage C: Blanco horoscoop...71. Bijlage D: Woordenlijst...73. Bijlage E: Symbolen...85

Inhoud. Bijlage B: Planeettabellen...7. Bijlage C: Blanco horoscoop...71. Bijlage D: Woordenlijst...73. Bijlage E: Symbolen...85 Inhoud Bijlage A: Je ascendant uitrekenen: een handleiding...3 Bijlage B: Planeettabellen...7 Bijlage C: Blanco horoscoop...71 Bijlage D: Woordenlijst...73 Bijlage E: Symbolen...85 Bijlage F: De aspecten

Nadere informatie

De vegetatiezones: Kleur de vegetatiezones tussen 0 en 20 OL. Maak een legende:

De vegetatiezones: Kleur de vegetatiezones tussen 0 en 20 OL. Maak een legende: De vegetatiezones: Kleur de vegetatiezones tussen 0 en 20 OL. Maak een legende: 64 Lokaliseer de klimatogrammen op de kaart Bepaal het klimaat en de vegetatie van elk klimaogram m.b.v. je determineertabel

Nadere informatie

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12 Het weer Ruben 6B inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 Temperatuur blz. 4 De seizoenen blz. 5 Wind + windkracht blz. 6 Wolken blz. 7 Neerslag blz. 9 nawoord Blz. 11 bibliografie

Nadere informatie