Reglement WOZ Vastgesteld september 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement WOZ Vastgesteld september 2015"

Transcriptie

1 Reglement WOZ Vastgesteld september 2015 Postbus DA Rotterdam

2 2/9 Reglement werkkamer WOZ Overwegende dat in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) door taxateurs de waarde van WOZ-objecten wordt bepaald; Overwegende dat het wenselijk is voor die taxateurs een werkkamer WOZ in te stellen; Gelet op de wens om algemene regels voor de uitvoering van de professionele taxatiedienst betreffende WOZ-objecten (hierna: de professionele taxatiedienst WOZ) opnieuw vast te leggen; Gelet op het doel de kwaliteit van de beroepsgroep en een professioneel kritische instelling van de taxateur te bevorderen en te waarborgen, alsmede ongewenste gedragingen in het kader van de beroepsuitoefening te voorkomen, een en ander met het oog op de verantwoordelijkheid van de taxateur te handelen in het publiek belang; Gelet op het bepaalde in artikel 31 van de Algemene gedrags- en beroepsregels NRVT; Stelt de centrale raad het volgende reglement vast, welk besluit van de centrale raad op grond van artikel 6.3 van de statuten van de stichting NRVT is bekrachtigd door het bestuur: Tenzij het tegendeel blijkt of kennelijk anders is bedoeld omvat: een verwijzing naar een begrip of woord in het enkelvoud ook de meervoudsvorm van dit begrip of woord en vice versa; een verwijzing naar de mannelijke vorm van een woord ook de vrouwelijke vorm en vice versa; een verwijzing naar een artikel een verwijzing naar een artikel van dit Reglement. Artikel 1 1. Er is een werkkamer WOZ als onderdeel van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. 2. De algemene gedrags- en beroepsregels van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs zijn op de in deze werkkamer ingeschreven professionele taxateurs onverkort van toepassing. Voor de definities wordt naar deze algemene gedrags- en beroepsregels verwezen.

3 3/9 Artikel 2 In de werkkamer WOZ kan als geregistreerde taxateur worden ingeschreven de taxateur die: a. voldoet aan vakbekwaamheidseisen als omschreven in de bijlage bij dit reglement, blijkend uit een met goed gevolg afgelegd WOZ-examen van SVM-NIVO, of een door het bestuur van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs daarmee gelijkgesteld examen; en b. is ingeschreven in tenminste één van de andere werkkamers van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Artikel 3 Taxateurs die de volgende bescheiden overleggen aan het NRVT worden tot de werkkamer WOZ toegelaten: a. een ondertekende aanvraag tot registratie met de stukken die aantonen dat aan de eisen van het bepaalde in artikel 2 is voldaan; b. een ondertekende akkoordverklaring met de geldende NRVT gedrags- en beroepsregels; c. een ondertekende akkoordverklaring met de op de taxateur toepasselijke reglementen van het NRVT, waaronder die betreffende permanente educatie en doorlopend toezicht; d. een verklaring inzake een (toereikende) beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan wel indien de taxateur in overheidsdienst is en niet in staat is een (toereikende) beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan te leveren, een daarmee gelijkwaardige voorziening die zijn beroepsaansprakelijkheid afdekt; e. een Verklaring Omtrent het Gedrag, als bedoeld in artikel 28 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens of een daarmee vergelijkbare verklaring, die op het moment van inschrijving niet ouder is dan zes maanden; f. een kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Europese identiteitskaart of Europees rijbewijs). Artikel 3a In afwijking van artikel 2, onderdeel b, kunnen degenen die op 1 oktober 2015 zijn ingeschreven in de WOZ-kamer van het register van de Stichting VastgoedCert of in de WOZ-kamer van de Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs zich tot uiterlijk 31 december 2015 inschrijven in de werkkamer WOZ van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.

4 4/9 Artikel 4 De geregistreerde taxateur dient te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen als omschreven in de bijlage bij dit reglement. Artikel 5 De geregistreerde taxateur die is ingeschreven in de werkkamer WOZ verricht de professionele taxatiedienst WOZ met inachtneming van de Wet waardering onroerende zaken en de bij of krachtens die wet uitgevaardigde uitvoeringsregels alsmede met inachtneming van de geldende tekst van de Waarderingsinstructie van de Waarderingskamer. Artikel 6 De regels van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs die van toepassing zijn bij het taxeren van een bepaald vastgoedobject (bijvoorbeeld Bedrijfsmatig Vastgoed, Landelijk/Agrarisch Vastgoed, of Wonen) zijn in beginsel van toepassing op de professionele taxatiedienst WOZ die de geregistreerde taxateur die als zodanig is ingeschreven in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs verricht ten aanzien van dat vastgoedobject. Artikel 7 De geregistreerde taxateur die is ingeschreven in de werkkamer WOZ is verplicht om 12 uur (of vier dagdelen) per jaar te besteden aan permanente educatie. Van deze 12 uur kan 6 uur (of twee dagdelen) worden besteed om tevens aan de verplichting tot permanente educatie in één van de andere werkkamers van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs te voldoen. In een nader reglement van het NRVT worden nadere eisen gesteld aan de verplichting van permanente educatie en bepaald met welke activiteiten aan deze verplichting kan worden voldaan. Artikel 8 1. Een geregistreerde taxateur is verplicht om op verzoek aan de werkkamer aan te tonen dat hij werkzaam is in het vakgebied waarop de werkkamer betrekking heeft en dat hij aan de in artikel 7 genoemde eis voor permanente educatie voldoet. 2. Het aantonen door de geregistreerde taxateur van het werkzaam zijn in het vakgebied waarop de werkkamer betrekking heeft, geschiedt op een door de werkkamer nader te bepalen wijze. 3. In afwijking van het bepaalde in het tweede lid geldt voor de geregistreerde taxateur in dienst van of werkzaam voor gemeenten, provincies, waterschappen, belastingdienst en andere

5 5/9 overheidsinstanties indien als gevolg van een verplichting tot geheimhouding geen dossiers ter inzage aan een accountant of notaris voorgelegd kunnen worden ter verkrijging van de benodigde verklaring, voor dit onderdeel de navolgende regeling. De taxateur in overheidsdienst toont op verzoek van de werkkamer WOZ aan dat hij in het vakgebied werkzaam is: - aan de hand van één of meer verklaringen van de directie(s) van de betrokken dienst(en) dat door hem in totaal minimaal tien (10) professionele taxatiediensten WOZ verricht zijn gedurende de laatste vijf jaar, waarvan minimaal twee in het laatste jaar; - dit onder de gelijktijdige verklaring dat de uitwerking van deze professionele taxatiediensten WOZ op eerste verzoek van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs kunnen worden ingezien, mits daartoe een geheimhoudingsverklaring is afgegeven. Artikel 9 Overgangsrecht Een geregistreerde taxateur die is ingeschreven in de werkkamer WOZ met toepassing van artikel 3a voldoet uiterlijk drie jaar na zijn inschrijving aan de eisen die in artikel 2, onderdeel b, zijn opgenomen. Artikel 10 Slotbepalingen Dit reglement van de werkkamer WOZ van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs wordt aangehaald als Reglement werkkamer WOZ NRVT. Dit is een reglement als bedoeld in artikel 6.3 van de statuten van de stichting. De centrale raad is - met inachtneming van het bepaalde in de statuten van de stichting - te allen tijde bevoegd tot wijziging van deze regeling, welk besluit van de centrale raad door het bestuur dient te worden bekrachtigd. Deze regeling treedt in werking op 1 oktober 2015.

6 6/9 Bijlage Vakbekwaamheidseisen WOZ-taxateurs 1. Taxateurs Woningen De WOZ-taxateurs van woningen beschikken over voldoende kennis en vaardigheden op de in de onderdelen a, b en c omschreven terreinen: a Algemene taxatietechnische kennis: - grondige kennis van de rechten die op een woning kunnen rusten; - grondige kennis van de kadastrale registratie van onroerende zaken en de wijze waarop de kadastrale identificaties worden toegekend door het Kadaster; - grondige kennis van de omstandigheden die van belang zijn bij de totstandkoming van een transactie en de transactieprijs; - grondige kennis van de methode voor de waardebepaling van woningen; - grondige kennis van de noodzakelijke inhoud van een taxatieverslag voor een woning; - kennis van de economische factoren die van belang zijn voor de woningmarkt; - kennis van de kenmerken die van belang zijn voor de beoordeling van de verschillen tussen twee woningen die mogelijk leiden tot een verschil in marktwaarde; - kennis van de kenmerken die de bouwkundige kwaliteit van een woning beïnvloeden en van de instrumenten om deze kenmerken te beoordelen; - grondige kennis van de invloed van de bouwkundige kwaliteit op de waarde van een woning. b Praktijkvaardigheden taxeren onroerende zaken: - het kunnen bepalen van de waarde van een woning; - het kunnen beoordelen of de prijs bedongen bij een transactie een redelijke indicatie geeft van de marktwaarde van een woning; - het kunnen beoordelen welke objectgegevens relevant zijn voor de bepaling en de onderbouwing van de waarde van een woning; - het kunnen bepalen van een verschil in marktwaarde tussen twee woningen; - het kunnen opstellen van een volledige onderbouwing van een taxatie van een woning; - het kunnen beoordelen van de bouwkundige kwaliteit van een woning en het kunnen aangeven welke invloed die heeft op de waarde. c Specifieke kennis en vaardigheden Wet waardering onroerende zaken: - grondige kennis van de regels van de wet en de daarop berustende regelingen met betrekking tot de afbakening van een onroerende zaak alsmede van de jurisprudentie ter zake; - grondige kennis van de regels van de wet en de daarop berustende regelingen met betrekking tot de waardebepaling en de onderbouwing van de waarde alsmede van de jurisprudentie ter zake;

7 7/9 - kennis van de procedures voor de behandeling van bezwaarschriften en beroepschriften in het kader van de wet; - het kunnen interpreteren van jurisprudentie en het kunnen toepassen van deze jurisprudentie bij de waardebepaling van woningen in concrete situaties; - het volgens de regels van de wet en de daarop berustende regelingen kunnen afbakenen van een onroerende zaak in het kader van de wet; - het kunnen toepassen van de jurisprudentie met betrekking tot het afbakenen van een onroerende zaak in het kader van de wet; - het kunnen identificeren van een onroerende zaak in het kader van de wet aan de hand van de kadastrale aanduiding en de kadastrale oppervlakten; - het kunnen toepassen van marktgegevens; - het kunnen organiseren van de eigen taxaties in een massaal waarderingsproces; - het kunnen beoordelen welke objectgegevens gebruikt moeten worden bij de bepaling en de onderbouwing van de vastgestelde waarde bij de uitvoering van een massaal waarderingsproces, waarbij mogelijk gebruik gemaakt wordt van geautomatiseerde taxatie-ondersteuning; - het kunnen beschrijven van de kwaliteit van de verrichte werkzaamheden en het hierover kunnen rapporteren aan het college van burgemeester en wethouders en aan de Waarderingskamer; - het ervoor kunnen zorgdragen dat alle elementen van het taxatieproces en alle categorieën woningen op enige wijze onderworpen zijn aan een kwaliteitscontrole; - het mede op basis van marktgegevens kunnen onderbouwen van de waardebepaling ten behoeve van een belanghebbende en eventueel ten behoeve van de rechter in belastingzaken. 2. Taxateurs Niet-woningen De WOZ-taxateurs van andere onroerende zaken dan woningen beschikken over voldoende kennis en vaardigheden op de in de onderdelen a, b en c omschreven terreinen. a Algemene taxatietechnische kennis: - grondige kennis van de rechten die op een onroerende zaak kunnen rusten; - grondige kennis van de kadastrale registratie van onroerende zaken en de wijze waarop de kadastrale identificaties worden toegekend door het Kadaster; - grondige kennis van de omstandigheden die van belang zijn bij de totstandkoming van een transactie en de transactieprijs; - grondige kennis van de markt voor commercieel gebruikte onroerende zaken, zoals winkels, kantoren en bedrijfsruimten; - grondige kennis van de beschikbare methoden voor de waardebepaling van niet-woningen, met name de kapitalisatiemethode, vergelijkingsmethode, discounted-cash-flow-berekening en de gecorrigeerde-vervangingswaardeberekening; - grondige kennis van de noodzakelijke inhoud van een taxatieverslag voor een niet-woning; - kennis van de economische factoren die van belang zijn voor de waarde van niet-woningen;

8 8/9 - kennis van de kenmerken die de bouwkundige kwaliteit van een niet-woning beïnvloeden en van de instrumenten om deze kenmerken te beoordelen; - grondige kennis van de invloed van de bouwkundige kwaliteit op de waarde van een niet-woning. b Praktijkvaardigheden taxeren onroerende zaken: - het kunnen bepalen van de waarde in het economische verkeer van een niet-woning; - het kunnen beoordelen of de prijs bedongen bij een verkooptransactie of een verhuurtransactie een redelijke indicatie geeft van de marktwaarde van de niet-woning; - het kunnen beoordelen welke objectgegevens relevant zijn voor de bepaling en de onderbouwing van de waarde van de niet-woning; - het aan de hand van marktgegevens met betrekking tot verkoop-, verhuur- en investeringsbeslissingen kunnen bepalen van een verschil in marktwaarde tussen twee vergelijkbare objecten; - het kunnen opstellen van een volledige onderbouwing van een taxatie van een niet-woning; - het kunnen beoordelen van de bouwkundige kwaliteit van een object en het kunnen aangeven welke invloed dit heeft op de waarde. c Specifieke kennis en vaardigheden Wet waardering onroerende zaken: - grondige kennis van de regels van de wet en de daarop berustende regelingen met betrekking tot de afbakening van een onroerende zaak alsmede van de jurisprudentie ter zake; - grondige kennis van de regels van de wet en de daarop berustende regelingen met betrekking tot de waardebepaling en de onderbouwing van de waarde alsmede van de jurisprudentie ter zake; - kennis van de procedures voor de behandeling van bezwaarschriften en beroepschriften in het kader van de wet; - het kunnen interpreteren van jurisprudentie en het kunnen vertalen van deze jurisprudentie naar de waardebepaling van niet-woningen in concrete situaties; - het volgens de regels van de wet en de daarop berustende regelingen kunnen afbakenen van een onroerende zaak in het kader van de wet; - het kunnen toepassen van de jurisprudentie met betrekking tot het afbakenen van een onroerende zaak in het kader van de wet; - het kunnen identificeren van een onroerende zaak in het kader van de wet aan de hand van de kadastrale aanduiding en de kadastrale oppervlakten; - het kunnen bepalen van de vier elementen van een gecorrigeerde-vervangingswaardeberekening overeenkomstig de regelingen op basis van de wet; - het kunnen vergelijken van de gecorrigeerde vervangingswaarde met marktgegevens en het kunnen beoordelen welk waarderingsvoorschrift bepalend is voor de vast te stellen waarde in het kader van de wet; - het kunnen toepassen van bijzondere waarderingsvoorschriften; - het kunnen toepassen van marktgegevens;

9 9/9 - het kunnen beschrijven van de kwaliteit van de verrichte werkzaamheden en het hierover kunnen rapporteren aan het college van burgemeester en wethouders en aan de Waarderingskamer; - het ervoor kunnen zorgdragen dat alle elementen van het taxatieproces en alle categorieën nietwoningen op enige wijze onderworpen zijn aan een kwaliteitscontrole; - het mede op basis van marktgegevens kunnen onderbouwen van de waardebepaling ten behoeve van een belanghebbende en eventueel ten behoeve van de rechter in belastingzaken.

Reglement Kamers NRVT. Vastgesteld op 21 juni 2018 Vervangt de versie van 15 juni 2017

Reglement Kamers NRVT. Vastgesteld op 21 juni 2018 Vervangt de versie van 15 juni 2017 Reglement Kamers NRVT Vastgesteld op 21 juni 2018 Vervangt de versie van 15 juni 2017 2/15 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inhoud en toepassingsbereik... 3 Hoofdstuk 2. Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed (BV)...

Nadere informatie

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE Bijlage 5 "SCVM Reglement hercertificatie (behorende bij Certificatieschema SCVM makelaar/taxateur onroerende zaken ) SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE INHOUDSOPGAVE 1 Doelstelling, Status en Procedure 2

Nadere informatie

Reglement Permanente Educatie NRVT

Reglement Permanente Educatie NRVT Reglement Permanente Educatie NRVT Vastgesteld 15 december 2016 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/6 Gelet op het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid, zoals neergelegd

Nadere informatie

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR Bijlage 5 "SCVM Reglement hercertificatie (behorende bij Certificatieschema SCVM makelaar onroerende zaken ) SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR SCVM Reglement Hercertificatie 01 (Datum) (Datum) (17-12-2015)

Nadere informatie

Addendum Grootzakelijk Vastgoed op Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed

Addendum Grootzakelijk Vastgoed op Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Addendum Grootzakelijk Vastgoed op Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Vastgesteld 19 november 2015 Vervangt de versie van 30 september 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl

Nadere informatie

Aansluitingsovereenkomst voor inschrijving in het NRVT-register

Aansluitingsovereenkomst voor inschrijving in het NRVT-register Aansluitingsovereenkomst voor inschrijving in het NRVT-register 1. Persoonlijke gegevens Naam Voorna(a)m(en) Titel(s) Adres Postcode/woonplaats Telefoonnummer Mobiel nummer E-mailadres Geboortedatum :..

Nadere informatie

Reglement Permanente Educatie

Reglement Permanente Educatie Reglement Permanente Educatie Nog nader vast te stellen en te bekrachtigen Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/4 Gelet op het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid,

Nadere informatie

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Wonen

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Wonen Wijzigingen 2017 - Eenduidigheid en Laaghangend fruit Titel Preambule (p. 3 1 e alinea) Gelet op de wens te komen tot algemene regels voor de uitvoering van de professionele taxatiedienst ten aanzien van

Nadere informatie

Profielschets voorzitters en leden expertcommissies

Profielschets voorzitters en leden expertcommissies Profielschets voorzitters en leden expertcommissies Vastgesteld op 21 december 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/8 1. Inleiding In artikel 21.1 van de statuten

Nadere informatie

SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE

SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE Bijlage 5 "SCVM Reglement certificatie (behorende bij Certificatieschema SCVM makelaar/taxateur onroerende zaken ) SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE SCVM Examenreglement 01 (Datum) (Datum) (1-10-2013) INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Wet waardering onroerende zaken Kamer WOZ

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Wet waardering onroerende zaken Kamer WOZ Persoonsgegevens (Privé) Naam Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Wet waardering onroerende zaken Kamer WOZ :.... m/v Voorletters :.. Geboortedatum:. -. -...

Nadere informatie

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Wijzigingen 2017 - Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Titel Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Preambule (p. 3, 1 e alinea) Gelet op de wens te komen tot algemene regels

Nadere informatie

Reglement Doorlopend Toezicht

Reglement Doorlopend Toezicht Reglement Doorlopend Toezicht Vastgesteld 21 juni 2018 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-31 61 200 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/9 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Algemeen 3 3 Doorlopend toezicht per Kamer 5 4 Vormen

Nadere informatie

Praktijkhandreiking Kamer WOZ

Praktijkhandreiking Kamer WOZ Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst in het kader van de Wet waardering onroerende zaken is de Register-Taxateur wettelijk verplicht te voldoen aan de Wet WZ en de bijbehorende regelingen

Nadere informatie

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling. Artikel Het in bijlage 4 van de Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken opgenomen Model taxatieverslag woningen wordt vervangen door het Model taxatieverslag woningen

Nadere informatie

Versie: 1 januari 2019

Versie: 1 januari 2019 Versie: 1 januari 2019 Praktijkhandreiking WZ Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst in het kader van de Wet waardering onroerende zaken is de Register-Taxateur wettelijk verplicht te voldoen

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Agrarisch Vastgoed Kamer Agrarisch Vastgoed

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Agrarisch Vastgoed Kamer Agrarisch Vastgoed Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Agrarisch Vastgoed Kamer Agrarisch Vastgoed Persoonsgegevens (Privé) Naam :.... m/v Voorletters :.. Geboortedatum:.

Nadere informatie

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN 1 INHOUDSOPGAVE 1 Doelstelling, Status en Procedure 2 Hercertificatie en Certificatiebeslissing 3 Permanente educatie 4 Hercertificatie 5 Hercertificatie

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ.

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ. Veelgestelde vragen Veel gestelde vragen over de WOZ. 1. Wat is de Wet WOZ? 2. Wat is een WOZ-beschikking? 3. Hoe is de waarde op de beschikking tot stand gekomen? 4. Hoe worden de grenzen van mijn object

Nadere informatie

KWALIFICATIEDOSSIER WOZ-MEDEWERKER

KWALIFICATIEDOSSIER WOZ-MEDEWERKER WALIFICATIEDOSSIER WOZ-MEDEWERER opgesteld door Inleiding Voor u ligt het kwalificatiedossier voor de WOZ-medewerker dat door de Waarderingskamer is vastgesteld. In dit kwalificatiedossier staan leerresultaten

Nadere informatie

SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE MAKELAAR

SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE MAKELAAR Bijlage 5 "SCVM Reglement certificatie (behorende bij Certificatieschema SCVM makelaar onroerende zaken ) SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE MAKELAAR SCVM reglement certificatie 01 (Datum) (Datum) (17-11-2015)

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed oor (her)certificatie. Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed Persoonsgegevens (Privé) Naam :.... m/v

Nadere informatie

Taxatieverslag Woning

Taxatieverslag Woning Taxatieverslag Woning Locatie woning Huisnummer 59 3533 JH Locatieomschrijving WOZ-Objectnummer 34400086775 Waardepeildatum: 01-01-2017 Toestandspeildatum: 01-01-2017 Indien sprake is van een aan- of verbouwing

Nadere informatie

Taxatieverslag Woningen

Taxatieverslag Woningen Locatie woning Da Costastraat 94 H 1053 ZS Taxatieverslag Woningen WOZ-objectnummer 036300072828 Dagtekening taxatieverslag 03-09-2015 Waardepeildatum 01-01-2015 Toestandspeildatum 01-01-2015 Vastgestelde

Nadere informatie

Model Taxatieverslag Woningen

Model Taxatieverslag Woningen Model Taxatieverslag Woningen Locatie woning Straatnaam Huisnummer Postcode Woonplaats * 1 Foto getaxeerde woning WOZ-objectnummer Waardepeildatum 1 januari 20.. Toestandspeildatum 1 januari 20.. Vastgestelde

Nadere informatie

Gemeentelijk WOZ-rapport

Gemeentelijk WOZ-rapport Gemeentelijk WOZ-rapport Adres Adres 8 en woonplaats KLEISTAD Gemeente Wijk Centrum Vogelenbuurt Bouwkundig Objectstatus Object in gebruik Bouwjaar(klasse) 1978 Inhoud (m3) 340 bruto Gebruiksoppervlak

Nadere informatie

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE kwaliteitsgarantie in schade-expertise REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE als bedoeld in artikel 24 statuten van de Stichting Nederlands Instituut van Register Experts gevestigd

Nadere informatie

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20170315a Datum: 30 juni 2017 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: de heer A, hierna te noemen klager, tegen: de heer C RT, register

Nadere informatie

Concept Praktijkhandreiking WOZ (lay-out nader te bepalen)

Concept Praktijkhandreiking WOZ (lay-out nader te bepalen) Praktijkhandreiking Kamer WZ Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst is de Geregistreerde Taxateur wettelijk verplicht te voldoen aan de Wet Waardering nroerende Zaken en de bijbehorende

Nadere informatie

Taxatieverslag Woning

Taxatieverslag Woning Taxatieverslag Woning Locatie woning Boostenstraat Huisnummer 35 6412 ZS WOZ-Objectnummer 91700075954 Toestandspeildatum: 01-01-2016 Indien sprake is van een aan- of verbouwing in 2016 is de toestandspeildatum

Nadere informatie

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum )

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum ) Locatie woning Huisnummer 339 1019 LG Taxatieverslag Woningen WOZ-objectnummer 036300495439 Dagtekening taxatieverslag 21-09-2016 Waardepeildatum 01-01-2016 Toestandspeildatum 01-01-2016 Vastgestelde WOZ-waarde

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV) en (her)registratie (SCVM) Makelaar/Taxateur Onroerende Zaken Woningen Kamer WONINGEN

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV) en (her)registratie (SCVM) Makelaar/Taxateur Onroerende Zaken Woningen Kamer WONINGEN Persoonsgegevens (Privé) Naam Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV) en (her)registratie (SCVM) Makelaar/Taxateur Onroerende Zaken Woningen Kamer WONINGEN :.... m/v Voorletters :.. Geboortedatum:.

Nadere informatie

Reglement Wonen. Vastgesteld 19 november Postbus DA Rotterdam

Reglement Wonen. Vastgesteld 19 november Postbus DA Rotterdam Reglement Wonen Vastgesteld 19 november 2015 Vervangt de versie van 30 september 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/29 Inhoud 1 Definities 3 2 Toepassingsbereik

Nadere informatie

Reglement Register SCVM

Reglement Register SCVM Reglement Register SCVM STICHTING CERTIFICERING VOOR MAKELAARS SCVM versie 21-11-2017 Inleiding Dit reglement is van toepassing op de gecertificeerde makelaar onroerende zaken, ten behoeve van het register

Nadere informatie

Taxatieverslag Woningen

Taxatieverslag Woningen Locatie woning Waldenlaan Huisnummer 31 1093 NH Taxatieverslag Woningen WOZ objectnummer 036302647535 Dagtekening taxatieverslag 30 12 2016 Waardepeildatum 01 01 2016 Toestandspeildatum 01 01 2016 Vastgestelde

Nadere informatie

Reglement Landelijk en Agrarisch Vastgoed (LAV)

Reglement Landelijk en Agrarisch Vastgoed (LAV) Reglement Landelijk en Agrarisch Vastgoed (LAV) Vastgesteld 19 november 2015 Vervangt de versie van 30 september 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/47 Inhoud

Nadere informatie

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20170622 Datum: 24 oktober 2017 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: Stichting A, hierna te noemen klaagster, tegen: B RT, register

Nadere informatie

SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN

SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN SCVM REGLEMENT CERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN 1 INHOUDSOPGAVE 1 Doelstelling, Status en Procedure 2 Certificatiebeslissing 3 Certificatie 4 Certificatie als Makelaar Woningen, Makelaar Bedrijfsmatig

Nadere informatie

30 januari 2018 VG/2018/53332 Herman Wals beantwoording vragen ex art. 38 RvO over de Kleine Houtstraat 116

30 januari 2018 VG/2018/53332 Herman Wals beantwoording vragen ex art. 38 RvO over de Kleine Houtstraat 116 + ** Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie VVD t.a.v. mevrouw H. van der Smagt Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 30 januari 2018 VG/2018/53332

Nadere informatie

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? In dit document vindt u antwoorden op onderstaande vragen 1. Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? 2. Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt? 3. Taxatieverslag 4. Hoe wordt de waarde van mijn pand vastgesteld

Nadere informatie

CONSULTATIEVERSIE 2. Reglement Definities NRVT. Vastgesteld op ###

CONSULTATIEVERSIE 2. Reglement Definities NRVT. Vastgesteld op ### CONSULTATIEVERSIE 2 Reglement Definities NRVT Vastgesteld op ### 2/9 Gelet op het doel de kwaliteit van de beroepsgroep en een professioneel-kritische instelling van de taxateur te bevorderen en te waarborgen,

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Uitbreiding codelijst in domein 65.22 en commentaar 65.23. Datum: 27 maart 2007 Bijlage(n): 2

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Uitbreiding codelijst in domein 65.22 en commentaar 65.23. Datum: 27 maart 2007 Bijlage(n): 2 WAARDERINGSKAMER NOTITIE Betreft: Uitbreiding codelijst in domein 65.22 en commentaar 65.23 Datum: 27 maart 2007 Bijlage(n): 2 1. Inleiding In het Gegevenswoordenboek WOZ zijn in het domein van het gegevensnummer

Nadere informatie

Sliedrecht, 12 maart 2013 Versie 0.3. Beknopte Handreiking onroerende-zaaktransacties

Sliedrecht, 12 maart 2013 Versie 0.3. Beknopte Handreiking onroerende-zaaktransacties Sliedrecht, 12 maart 2013 Versie 0.3 Beknopte Handreiking onroerende-zaaktransacties Inhoud blz. 1 Inleiding...2 2 Doel en status...2 3 Aard en omvang gemeentelijk vastgoed...2 4 Richtlijnen bij de aan-

Nadere informatie

Reglement Wonen NRVT. Vastgesteld op 15 juni Postbus DA Rotterdam

Reglement Wonen NRVT. Vastgesteld op 15 juni Postbus DA Rotterdam Reglement Wonen NRVT Vastgesteld op 15 juni 2017 Vervangt de versie van 19 november 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/29 Inhoud 1 Definities 3 2 Toepassingsbereik

Nadere informatie

Reglement Definities NRVT. Vastgesteld op 21 juni 2018

Reglement Definities NRVT. Vastgesteld op 21 juni 2018 Reglement Definities NRVT Vastgesteld op 21 juni 2018 2/10 Gelet op het doel de kwaliteit van de beroepsgroep en een professioneel-kritische instelling van de Taxateur te bevorderen en te waarborgen, alsmede

Nadere informatie

Opdracht tot dienstverlening bij taxatie voor consumenten

Opdracht tot dienstverlening bij taxatie voor consumenten Opdracht tot dienstverlening bij taxatie voor consumenten De opdrachtgever Het taxatiebedrijf Naam : Partner : Straat : Postcode : Woonplaats : Legitimatie en nummer : KvK: E-mailadres : Telefoon : zijn

Nadere informatie

Wijziging Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken

Wijziging Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken Wijziging Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken FI 3 maart 1998/nr. WDB98/68M Directoraat-generaal voor Fiscale Zaken/Directie Wetgeving directe belastingen Handelende

Nadere informatie

REGLEMENT DRAAGVLAKMETING BIZ VEENDERVELD Gemeente Kaag en Braassem. inzake de instelling. van een bedrijveninvesteringszone

REGLEMENT DRAAGVLAKMETING BIZ VEENDERVELD Gemeente Kaag en Braassem. inzake de instelling. van een bedrijveninvesteringszone REGLEMENT DRAAGVLAKMETING BIZ VEENDERVELD 2019-2023 Gemeente Kaag en Braassem inzake de instelling van een bedrijveninvesteringszone voor het Veenderveld te Roelofarendsveen 1 Inhoud Artikel 1 Begripsomschrijvingen...

Nadere informatie

REGLEMENT REGISTER SCVM STICHTING CERTIFICERING VOOR MAKELAARS EN TAXATEURS (SCVM)

REGLEMENT REGISTER SCVM STICHTING CERTIFICERING VOOR MAKELAARS EN TAXATEURS (SCVM) REGLEMENT REGISTER SCVM STICHTING CERTIFICERING VOOR MAKELAARS EN TAXATEURS (SCVM) Januari 2012 Inleiding Dit reglement is van toepassing op de gecertificeerde register-makelaar / taxateur onroerende zaken,

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Stuf-TAX versie 4. Datum: 1 juli 2006 Bijlage(n): 3

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Stuf-TAX versie 4. Datum: 1 juli 2006 Bijlage(n): 3 WAARDERINGSKAMER NOTITIE Betreft: Stuf-TAX versie 4 Datum: 1 juli 2006 Bijlage(n): 3 1. Inleiding Met ingang van 1 januari 2006 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de definitie van het uitwisselingsformaat

Nadere informatie

: Verantwoording hertaxtie Wet WOZ en kostenverrekening ten behoeve van WOZ-periode 1 januari 2001 tot en met 31 december 2004

: Verantwoording hertaxtie Wet WOZ en kostenverrekening ten behoeve van WOZ-periode 1 januari 2001 tot en met 31 december 2004 Commissie : ABZ 2 juni 2003 Agendanr. : 7 Doc.nr : B200306212 Afdeling: : Financiën COMMISSIEVOORSTEL Onderwerp : Verantwoording hertaxtie Wet WOZ en kostenverrekening ten behoeve van WOZ-periode 1 januari

Nadere informatie

Handreiking Grenzen Validatie

Handreiking Grenzen Validatie Handreiking Grenzen Validatie ivalidatie, NWWI, Taxateurs Unie en TVI De vier validatie-instituten (ivalidatie, NWWI, Taxateurs Unie en TVI) zijn verantwoordelijk voor het valideren van de door taxateurs

Nadere informatie

VastgoedTrain. Opleiding Register Makelaar-taxateur onroerende zaken. Aanvullende theorie Wonen/MKB. seizoen 2010-2011. www.vastgoedtrain.

VastgoedTrain. Opleiding Register Makelaar-taxateur onroerende zaken. Aanvullende theorie Wonen/MKB. seizoen 2010-2011. www.vastgoedtrain. VastgoedTrain Opleiding Register Makelaar-taxateur onroerende zaken Aanvullende theorie Wonen/MKB seizoen 2010-2011 www.vastgoedtrain.nl Inleiding De Nederlandse vastgoedmarkt is voortdurend in beweging.

Nadere informatie

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK Wat is uw huis waard? BELASTING 2005 DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK inleiding Als eigenaar of gebruiker van een woning of een bedrijfspand betaalt u onroerende zaakbelasting, kortweg OZB. De hoogte van

Nadere informatie

Stichting Registered Tax Assurance Providers. Reglement toetreding register. Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012

Stichting Registered Tax Assurance Providers. Reglement toetreding register. Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012 1 Stichting Registered Tax Assurance Providers (RTAP) Reglement toetreding Register Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012 Artikel 1 Definities Aspirant Tax Assurance Provider Bestuur

Nadere informatie

Toelichting op de regelgeving Wonen, BV en LAV

Toelichting op de regelgeving Wonen, BV en LAV Toelichting op de regelgeving Wonen, BV en LAV Publicatie: juli 2017 - niet-marktwaardetaxaties - partijdeskundig waardeadvies Nederlands Register Vastgoed Taxateurs Postbus 42530 3006 DA Rotterdam Inhoud

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 401 Besluit van 10 juli 1996, houdende regels inzake de verstrekking van gegevens ten behoeve van de waardebepaling en waardevaststelling ingevolge

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 722 Voorstel van wet van het lid Van der Steur tot het stellen van regels omtrent de registratie en de bevordering van de kwaliteit van mediators

Nadere informatie

KWALIFICATIEDOSSIER WOZ-GEGEVENSBEHEERDER

KWALIFICATIEDOSSIER WOZ-GEGEVENSBEHEERDER WALIFICAIEDOSSIER WOZ-GEGEVENSBEHEERDER opgesteld door Inleiding Voor u ligt het kwalificatiedossier voor de WOZ-gegevensbeheerder dat door de Waarderingskamer is vastgesteld. In dit kwalificatiedossier

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT TE UTRECHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

RAAD VAN TOEZICHT TE UTRECHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM 11-46tus RvT Utrecht RAAD VAN TOEZICHT TE UTRECHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Taxatie. Summiere onderbouwing van vastgestelde waarden. Taxateurs opgedragen met

Nadere informatie

Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Datum: 3 september 2008. Datum rapport: 8 september 2008

Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Datum: 3 september 2008. Datum rapport: 8 september 2008 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente: Nijmegen Datum: 3 september 2008 Datum rapport: 8 september 2008 Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van de ter plaatse die de Waarderingskamer

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Oude IJsselstreek uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 juni Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Oude IJsselstreek uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 juni Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Oude IJsselstreek uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 juni 2013 Datum rapport: 15 juli 2013 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE Register-Experts

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE Register-Experts REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE Register-Experts als bedoeld in artikel 24 statuten van de Stichting NIVRE gevestigd te Rotterdam 1 september 2014 INLEIDING Teneinde de handhaving van de kwaliteit van de

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Rotterdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 18 september 2014 Datum rapport: 21 november 2014 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

Opdrachtvoorwaarden professionele taxatiedienst Wonen vastgesteld door VastgoedPRO, NVM en VBO Makelaar

Opdrachtvoorwaarden professionele taxatiedienst Wonen vastgesteld door VastgoedPRO, NVM en VBO Makelaar Opdrachtvoorwaarden professionele taxatiedienst Wonen vastgesteld door VastgoedPRO, NVM en VBO Makelaar Naam opdrachtgever: Naam opdrachtgever (2): Adres: Postcode en plaats: Emailadres: Telefoonnummer:

Nadere informatie

De Waard Makelaars en Taxateurs, kan elke erkende discipline van onroerende zaken voor u uitvoeren!

De Waard Makelaars en Taxateurs, kan elke erkende discipline van onroerende zaken voor u uitvoeren! De Waard Makelaars en Taxateurs, kan elke erkende discipline van onroerende zaken voor u uitvoeren! DE WAARD MAKELAARS EN TAXATEURS We hebben het allemaal in huis......als we u kunnen helpen, dan horen

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor registratie in het SCVM-register Kamer Woningen

Aanvraagformulier voor registratie in het SCVM-register Kamer Woningen Aanvraagformulier voor registratie in het SCVM-register Kamer Woningen Persoonsgegevens (Privé) Naam :.... m/v Voorletters :.. Geboortedatum:. -. -... Adres Postcode Telefoon E-mail :.......... :.. Woonplaats

Nadere informatie

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Doel van het reglement: Waarborgen van kwaliteit van de beroepsgroep en professioneel handelen van de autotaxateur/expert, en ongewenste gedragingen in de beroepsuitoefening

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Rotterdam geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

De Raad van Toezicht Rotterdam geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Taxatie. Boedeltaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Klager en zijn ex-vrouw hebben beklaagde gevraagd om i.v.m. boedelscheiding hun woning te taxeren. Klager meent dat beklaagde als redelijk handelend taxateur

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Geldrop-Mierlo uitvoeringsorganisatie: Datum: 2 oktober 2014. Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Geldrop-Mierlo uitvoeringsorganisatie: Datum: 2 oktober 2014. Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Geldrop-Mierlo uitvoeringsorganisatie: Datum: 2 oktober 2014 Datum rapport: 14 oktober 2014 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed

Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Vastgesteld 19 november 2015 Vervangt de versie van 30 september 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010 212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/46 Inhoud 1 Definities 3

Nadere informatie

KWALIFICATIEDOSSIER WOZ-JURIDISCH SPECIALIST

KWALIFICATIEDOSSIER WOZ-JURIDISCH SPECIALIST WALIFICAIEDOSSIER WOZ-JURIDISCH SPECIALIS opgesteld door Inleiding Voor u ligt het kwalificatiedossier voor de WOZ-juridisch specialist dat door de Waarderingskamer is vastgesteld. In dit kwalificatiedossier

Nadere informatie

In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd, zowel in enkelvoud als in meervoud.

In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd, zowel in enkelvoud als in meervoud. Algemene Voorwaarden Taxatie-Totaal.nl (versie januari 2011) Voor zowel de toegang tot en het gebruik van de website www.taxatie-totaal.nl als de daarop aangeboden dienstverlening van taxatie-totaal.nl

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013 Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013 *D13.003656* D13.003656 De burgemeester van Koggenland, Overwegende dat het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen voor de

Nadere informatie

De nieuwe WOZ-examens. Marco Kuijper Waarderingskamer

De nieuwe WOZ-examens. Marco Kuijper Waarderingskamer De nieuwe WOZ-examens Marco Kuijper Waarderingskamer Partners WAARDERINGSKAMER Inhoud Aanleiding Hoe zijn de examens opgezet? Wat is de relatie met een NRVT-inschrijving? Toekomst Vragen en discussie 1.

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP Vastgesteld door het bestuur 14 augustus 2018 REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP HOOFDSTUK 1 DEFINITIES Artikel 1. In dit Reglement wordt verstaan onder: a. Appellant: degene die Beroep instelt tegen een Besluit

Nadere informatie

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 Nyenrode Real Estate Center de heer prof.dr. T.M. Berkhout MRE MRICS de heer prof.dr. A.C. Hordijk Straatweg 25 3621 BG Breukelen ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 betreft: Reactie

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Coevorden.

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Coevorden. CVDR Officiële uitgave van Coevorden. Nr. CVDR614338_1 20 november 2018 Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Coevorden No. 2018/ Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden;

Nadere informatie

Reglement Permanente Educatie (PE) voor de Actuaris AG. Ingaande per 1 januari 2010

Reglement Permanente Educatie (PE) voor de Actuaris AG. Ingaande per 1 januari 2010 Reglement Permanente Educatie (PE) voor de Actuaris AG Ingaande per 1 januari 2010 Hoofdindeling: Beroepsregelementering Categorie: Gedragsregels Opgesteld door: Bureau AG Vastgesteld door: Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Commissie Bezwaarschriften

Commissie Bezwaarschriften Reglement Commissie Bezwaarschriften SNA-Schema Vastgesteld bij besluit Directie Qualitatis Inspectie B.V. REG-03v02 Bladzijde 1 van 6 Inhoud Inhoud 2 1. Algemeen 3 2. Samenstelling 3 3. Zittingsduur 3

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Leerdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 mei Gemeente/ Datum rapport: 15 juni 2012

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Leerdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 mei Gemeente/ Datum rapport: 15 juni 2012 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Leerdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 mei 2012 Datum rapport: 15 juni 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar de

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER. Record-layout Stuf-TAX. versie 4

WAARDERINGSKAMER. Record-layout Stuf-TAX. versie 4 WAARDERINGSKAMER Record-layout Stuf-TAX versie 4 1 1. OPBOUW LEVERINGSBESTAND 1. Voorlooprecord 1-2 2 N 93.11 Recordidentificatiecode Stuf-TAX (= 00) 3-6 4 N 09.10 Gemeentecode 7-46 40 A 09.11 Gemeentenaam

Nadere informatie

VastgoedCert hét kwaliteitsregister van Makelaars en Taxateurs o.z.!

VastgoedCert hét kwaliteitsregister van Makelaars en Taxateurs o.z.! Aanvraagformulier voor certificatie door DEKRA Certification BV registratie bij PERSOONLIJKE GEGEVENS (privé) Naam M / V Voorna(a)m() Titel(s) Adres Postcode/woonplaats Telefoonnummer Emailadres (privé)

Nadere informatie

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20160421 Datum: 20 september 2016 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: de heer A wonende te X, klager, tegen: de heer B, register-taxateur,

Nadere informatie

bijlage(n) 1 Onlangs hebben wij onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) in uw gemeente.

bijlage(n) 1 Onlangs hebben wij onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) in uw gemeente. WAARDERINGSKAMER Gemeente Heerhugowaard T.a.v. mevrouw J. Dijkstra Postbus 390 1700 AJ HEERHUGOWAARD *B201213314* ONTVANGEN 1 1 SEP 2Q12 ons kenmerk 12.2665 IL bijlage(n) 1 betreft: Voortgang uitvoering

Nadere informatie

Taxatie. Afgeven taxatierapport zonder inspectie/opname door taxateur zelf.

Taxatie. Afgeven taxatierapport zonder inspectie/opname door taxateur zelf. Taxatie. Afgeven taxatierapport zonder inspectie/opname door taxateur zelf. Een makelaar wordt door de NVM verweten dat zij een taxatierapport heeft afgegeven zonder dat zij het te taxeren object zelf

Nadere informatie

Spelregels Surprise Verkoop

Spelregels Surprise Verkoop Spelregels Surprise Verkoop Zaterdag 15 juni 12.00 16.00 uur Locatie: De Drie Ringen, Kleine Spui 18 te Amersfoort 1. Deze spelregels zijn van toepassing op een nieuwe actie genaamd: "Surprise Verkoop"

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede lid van de Participatiewet;

gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede lid van de Participatiewet; De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 12 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b en tweede

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Nuenen c.a. uitvoeringsorganisatie: Datum: 29 augustus Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Nuenen c.a. uitvoeringsorganisatie: Datum: 29 augustus Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Nuenen c.a. uitvoeringsorganisatie: Datum: 29 augustus 2013 Datum rapport: 23 september 2013 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

Certificatieschema. SCVM Makelaar onroerende zaken

Certificatieschema. SCVM Makelaar onroerende zaken Certificatieschema SCVM Makelaar onroerende zaken 1 INHOUDSOPGAVE 1 Begripsomschrijvingen 2 Stichting Certificering voor Makelaars 2.1. Aanleiding en historie 2.2. Doelstelling en taken 3 Het SCVM-certificatieschema

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Oldenzaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 3 oktober Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Oldenzaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 3 oktober Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Oldenzaal uitvoeringsorganisatie: Datum: 3 oktober 2012 Datum rapport: 24 oktober 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Reglement van Toelating

Reglement van Toelating Reglement van Toelating Begripsbepalingen Artikel 1. Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: de Orde: de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors; het Bestuur: het bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

Datum inwerkingtreding: 1 januari 2015 (hiermee vervallen alle voorgaande versies van dit reglement)

Datum inwerkingtreding: 1 januari 2015 (hiermee vervallen alle voorgaande versies van dit reglement) REGLEMENT voor het afnemen van het examen LPG-TECHNICUS Goedgekeurd door de Algemeen Directeur van de Dienst Wegverkeer (RDW) bij brief d.d. 21 november kenmerk: JBZ 2014 / 12024 Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden

Algemene leveringsvoorwaarden Algemene leveringsvoorwaarden Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd, zowel in enkelvoud als in meervoud. 1.1 Aanvraagformulier Het (online) formulier

Nadere informatie

EINDTERMEN TOETSTERMEN TOETSMATRIJS CESUUR AANVULLENDE THEORIE TAXATEUR O.Z. WOZ

EINDTERMEN TOETSTERMEN TOETSMATRIJS CESUUR AANVULLENDE THEORIE TAXATEUR O.Z. WOZ EINDTERMEN TOETSTERMEN TOETSMATRIJS CESUUR AANVULLENDE THEORIE TAXATEUR O.Z. WOZ Inhoudsopgave Toelichting 3 Eindtermen WOZ 4 Toetstermen WOZ 6 Toetsmatrijs en cesuur 14 Eind- en toetstermen, toetsmatrijs

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet

Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet De burgemeester van Heerhugowaard, Overwegende dat het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen voor de ontheffingsmogelijkheid die artikel

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus 2017 Datum rapport: 15 september 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

Gelet op artikel 17, vijfde lid, van de Financiële-verhoudingswet en 3, eerste en tweede lid, van de Kaderwet EZ-subsidies,

Gelet op artikel 17, vijfde lid, van de Financiële-verhoudingswet en 3, eerste en tweede lid, van de Kaderwet EZ-subsidies, Regeling van de Minister van Economische Zaken van [datum], nr. WJZ/, houdende regels over het verstrekken van een specifieke uitkering aan gemeenten voor aankoop van woningen onder een hoogspanningsverbinding

Nadere informatie

Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG. Geldend vanaf 1 januari 2016

Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG. Geldend vanaf 1 januari 2016 Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG Geldend vanaf 1 januari 2016 Hoofdindeling: Beroepsreglementering Categorie: Gedragsregels Opgesteld door: Bureau AG

Nadere informatie