Hoe werkt. Bestuurlijke Besluitvorming & Advisering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe werkt. Bestuurlijke Besluitvorming & Advisering"

Transcriptie

1 Hoe werkt Bestuurlijke Besluitvorming & Advisering A. Verburg Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Versie maart 2014

2 2 Inhoud 1. Aanleiding Druk neemt toe, schaaldifferentiatie Lean en mean Afspraken 3 2. Regionale samenwerking, lokaal bestuur Democratische legitimatie Vier vragen vooraf Waarom, wat en hoe? Drie D: Ratificatie of bekrachtigingsmodel Afspraken 5 3. Samenwerken : De financiele en juridische consequenties Rekenmodel regionale samenwerking Juridische aspecten Afspraken 6 4. De Wgr De raden in stelling Controle en sturing op GR Afspraken 8 5. De regionale gremia in Beeld Huidige situatie Afspraken Besluitvorming en advisering in de gemeenten Acht gemeenten, acht culturen Overzicht doorlooptijden, regionaal besluit Bestuurlijke kalender Afspraken Communincatie en infmormatie Digitale informatie Regio Alkmaar App Persberichten Afspraken Bijlagen Ambtelijke werkgroepen overzicht Drie D en PORA ondersteuning Rekenmodel financiële gevolgen regionale samenwerking Sturingsdriehoek Juridische aspecten: 15

3 3 1. AANLEIDING 1.1 Druk neemt toe, schaaldifferentiatie Door de decentralisaties vanuit Rijk en Provincie wordt de druk op het regionale domein groter en er is meer behoefte aan structuur en afspraken. Door decentralisatie van diverse taken naar de gemeente wordt vaak gesproken over opschaling naar het regionale domein, maar schaaldifferentiatie is een beter woord: per onderwerp wordt de juiste schaal gekozen om de taak uit te voeren. Dat betekent niet altijd opschalen, maar soms ook kiezen voor een kleiner verband als wijk of buurt. Differentiëren dus: veiligheid en publieke gezondheid op Noord Holland Noord niveau; beleidsvoorbereiding en strategie op Regio Alkmaar niveau en bedrijfsvoeringaspecten in nog kleinere eenheden (HAL, Duinstreek of BUCH). 1.2 Lean en mean De regionale samenwerking in Regio Alkmaar is nu Lean en Mean georganiseerd. Lean staat voor perfectioneren van het proces, minder verspilling van mens en materiaal, de burger staat steeds centraal, innovatief. Mean betekent vaardig, lastig te verslaan. De besluitvorming vindt bij Lean en Mean bestuur altijd in de eigen gemeente plaats. De gemeenteraden stellen kaders en controleren als gebruikelijk hun eigen college. Er is dus geen sprake van verlengd lokaal bestuur zoals bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke regeling. Er is ook geen sprake van een AB-DB structuur. Toch wordt ook deze regionale samenwerking ervaren als op afstand. Omdat iedere gemeente zijn eigen route heeft voor besluitvorming en advisering en iedere gemeente bovendien zijn eigen cultuur kent in de dynamiek tussen college en raad, is er sprake van onwetendheid over de regels en afspraken bij de anderen. 1.3 Afspraken Ieder hoofdstuk sluit af met afspraken. Dat geeft vertrouwen. Het zijn afspraken die zijn vastgelegd in het Regiobeeld 2025 bijvoorbeeld of het betreft een werkwijze. Wel zo duidelijk. 1. De regio is van de acht regio gemeenten 1 2. Men kiest voor elk onderwerp de passende schaal 3. De regionale samenwerking is Lean en mean georganiseerd 4. Besluiten worden genomen in de individuele gemeente 1 We geven steeds aan welke afspraken waar vandaan komen. Afspraak 1 tot en met 4 zijn vastgelegd in het Regiobeeld 2025.

4 4 2. REGIONALE SAMENWERKING, LOKAAL BESTUUR 2.1 Democratische legitimatie De democratische legitimatie, de controle door een door de burger gekozen bestuur, vinden we bij rijk, provincie, gemeente en waterschap, maar niet op regionaal niveau. Daar is slechts sprake van indirecte democratische legitimatie. Bovendien botsen in sommige gevallen de lokale en regionale belangen. Dan moet je als wethouders thuis goed kunnen uitleggen waarom je in de regio hebt gekozen voor het regionale belang. Zeker als er geen sprake is van verlengd lokaal bestuur in de vorm van bijvoorbeeld een gemeenschappelijke regeling of openbaar lichaam, lijkt de democratische legitimatie in de regionale samenwerking goed geborgd, maar in de praktijk ervaart men als individuele gemeente maar beperkt zeggenschap. Men poldert en voelt zich voortdurend gevangen in het tijdrovende proces van zoeken naar consensus. Bovendien is vaak sprake van beperkte verantwoording en transparantie. 2.2 Vier vragen vooraf Tijdens het proces om te komen tot een gedragen document voor de strategische regionale samenwerking hebben we in de regio, onder leiding van de VNG vier vragen geformuleerd die de raad zou moeten beantwoorden voorafgaand aan iedere regionale of intergemeentelijke samenwerking: 1. Wat is de meerwaarde van (deze) samenwerking? 3. Met wie kunnen we dat doel het beste bereiken? 2. Wat is het doel van de(ze) samenwerking? 4. Welke vorm kiezen we daarvoor? Voor iedere samenwerking kunnen de antwoorden verschillend zijn. De antwoorden omvatten het kader waarbinnen de samenwerking vorm krijgt. 2.3 Waarom, wat en hoe? In het proces van advisering en besluitvorming heeft iedereen zijn eigen rol en taak. Iedereen die aan het proces deelneemt moet zich voortdurend bewust zijn van zijn eigen rol en taak, maar ook van die van de anderen. Deze afspraken helpen daarbij: Waarom staat voor de opgave. Wat willen we voor onze bewoners betekenen en samen met onze partners bereiken? Wat is ons beeld van de toekomst? Welke effecten willen we terugzien in de samenleving? Dit is het domein van missie en visie, kaderstelling door de gemeenteraad in samenwerking met de colleges. Efficiëntere taakuitoefening, delen van kennis, strategische voordelen en schaaldifferentiatie zijn andere redenen om intergemeentelijk samen te werken. Wat staat voor de veranderopgave. Langs welke weg wordt de visie gerealiseerd? Dat is het domein van de strategische politieke keuzes. De strategische politieke keuzes geven richting aan de verdere uitwerking. Het ligt voor de hand dat de gemeenteraden hier besluiten over nemen. Keuzes voor (de schaal van) samenwerking varen op het kompas wat voegt de meeste waarde toe voor bewoners en zijn in dat opzicht kaderstellend.

5 5 Hoe staat voor het operationaliseren van besluiten, voorbereiding op de uitvoering (implementatiefase), en het realiseren van randvoorwaarden voor going concern. Dit is het werkdomein van de ambtelijke top. 2.4 Drie D: Ratificatie of bekrachtigingsmodel Besluiten kunnen worden genomen op basis van consensus, volledige overeenstemming op inhoud. Deze manier van besluiten heeft twee risico s voor samenwerkende gemeenten met verschillende politieke meerderheden: Risico 1 bestaat uit het ontstaan langdurige onderhandelingen over strategische beleidskeuzes en exacte formuleringen of, en dat is het tweede risico, er ontstaat stukken met algemene, voor velerlei uitleg vatbare, uitspraken over deze keuzes. Om recht te doen aan verschillende belangen in samenwerking én om de tijd tot feitelijke besluitvorming kort te houden, kunnen gemeentebesturen voorstellen ratificeren of bekrachtigen. Daarbij wordt een voorkeursvariant voorgelegd ter ratificatie en ook een of maximaal twee relevante alternatieven. Randvoorwaarden, gevolgen en risico s van de varianten zijn toegelicht. Ieder gemeentebestuur heeft bij deze werkwijze de mogelijkheid om in bijzondere gevallen met inzicht in de gevolgen de voorkeursvariant niet aan te nemen. 2.5 Afspraken 1. De burgers in de regio staan steeds centraal bij de afweging wat doen we lokaal en wat regionaal 2 2. De gemeenteraden stellen kaders en controleren 3. De vier kaderstellende vragen worden voorafgaand aan de samenwerking aan de betreffende gemeenteraden voorgelegd. 4. De regio streeft naar optimale transparantie 5. Vooraf is duidelijk hoe de regio verantwoording aflegt over het onderwerp dat regionaal wordt opgepakt en uitgevoerd 6. Waarom, wat en hoe zijn afgebakend 7. Het Ratificatie- of bekrachtigingsmodel wordt ingezet bij de drie decentralisaties 2 Afspraken 1 t/m 4 komen uit het Regiobeeld 2025 en afspraken 5 t/m 7 uit BT , in december 2013 in de raden besloten (Langedijk niet akkoord op ratificatiemodel)

6 6 3. SAMENWERKEN : DE FINANCIELE EN JURIDISCHE CONSEQUENTIES 3.1 Rekenmodel regionale samenwerking Iedere samenwerking heeft financiële consequenties. Vaak wordt opschaling gelijk gesteld of ten minste ingegeven door bezuinigingsgedachten. Maar samenwerken kost ook geld en ergens in het midden ligt voor iedere samenwerking de waarheid, maar hoe bereken je die? Het rekenmodel financiële gevolgen regionale samenwerking is een tool die gemaakt is om deze vraag te beantwoorden. Het model is opgesteld door controllers van de regiogemeenten en wordt in Noord Holland Noord breed onder de aandacht gebracht. De gemeentesecretarissen in onze regio hebben er kennis van genomen en aangegeven de tool in te zetten indien een samenwerking financieel moet worden doorgerekend. 3.2 Juridische aspecten Welke juridische borging nodig is van de samenwerking hangt van vele factoren af. Grofweg kunnen de juridische vormen ingedeeld worden in publiek rechtelijk en privaatrechtelijk. Publiekrechtelijke samenwerking ligt voor de hand als het gaat om intergemeentelijke samenwerking, maar privaatrechtelijke vormen volstaan ook. Beide vormen kunnen worden ingedeeld in categorieën van licht tot zwaar. Voor iedere juridische borging van samenwerkingsafspraken geldt dat wat je erin stopt, is datgene wat er uit komt. Met andere woorden elk contract, overeenkomst, gemeenschappelijke regeling onder de Wgr, convenant of bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst bevat die juridische afspraken die beide partijen belangrijk vinden om vast te leggen. Onderdelen als doel, verantwoording, doelmatigheid en rechtmatigheid, stemverhoudingen, ontvangen van informatie en aansluiting op de Planning en Control cyclus die gewenst is, het zijn allemaal aspecten die in alle juridische vormen kunnen worden benoemd en vastgelegd. In de bijlagen vindt u verwijzingen naar documenten vanuit de VNG over de materie. Voor beide partijen (dus ook voor de raden!) geldt dat zij juridische aspecten kunnen laten toetsen om er zeker van te zijn dat hun belangen zijn geborgd. 3.3 Afspraken In Voor financiële doorrekening van intergemeentelijke samenwerking gebruiken we de tool die in NHN ontwikkeld is, deze is opgenomen in de bijlagen. De keuze voor de juridische vorm hangt af van verschillende factoren. De VNG stukken zijn bruikbaar bij deze keuze. De juridische afdelingen van elke gemeente adviseert hierover, maar raden kunnen zelf ook een juridische toets laten uitvoeren. 3 3 Afspraak 1 en 2 zijn behandeld in het SORA.

7 7 4. DE WGR 4.1 De raden in stelling De raden hebben aangegeven dat zij in stelling willen zijn bij de regionale samenwerking. De gemeenteraad hecht eraan om op een vroegtijdig moment betrokken te worden bij de voorbereidingen van besluitvorming over mogelijke regionale samenwerking. Het doel is dat de raden hun rol kunnen pakken, goed zijn geïnformeerd en tot heldere besluiten kunnen komen, zoveel mogelijk gelijktijdig met de andere regiogemeenten. Om hun raad in positie te brengen in de regionale samenwerking voeren de regiogriffiers in de regio Alkmaar regelmatig afstemmingsoverleg. Samen met de secretaris van de regionale samenwerking hebben de griffiers gezorgd voor regionale raadsinformatie-avonden. Meestal op de eerste woensdagavond van de maand. De griffiers en secretaris voeren agendaoverleg over de invulling van deze avonden. Daarnaast is een bestuurlijke kalender opgesteld waarin alle belangrijke regionale trajecten staan gefaseerd zodat de raden inzichtelijk hebben welke besluitvorming vanuit de regio te verwachten is (zie ook hoofdstuk 6: besluitvorming). De actualisatie van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr), speelt in op het gevoel van gemeenteraden moeilijk te kunnen aanhaken bij de taken die op afstand zijn gezet in een gemeenschappelijke regeling. Hoewel de regionale Samenwerking in Regio Alkmaar geen gemeenschappelijke regeling betreft zijn er ook in onze regio wel taken ondergebracht in gemeenschappelijke regelingen die onder deze wet vallen. Duidelijkheid over de werkwijze en kennis verbeter mogelijkheden om te kunnen controleren helpt de gehele regionale samenwerking verder. Wij hebben geleend van het proces zoals dat is opgesteld door de Friese griffierskring 4. Er wordt op regionaal niveau gewerkt aan een nota verbonden partijen waarin deze werkwijze ook wordt vastgelegd. 4.2 Controle en sturing op GR De Friese griffiers kring heeft de volgende aandachtpunten benoemd die in het proces moeten worden opgenomen om ervoor te zorgen dat raadsleden meer grip kunnen houden op de regionale samenwerking (al dan niet in een gemeenschappelijke regeling). Het zwaartepunt naar de democratische controle wordt verlegd naar sturing vooraf. Doelen, indicatoren en kosten worden vooraf gesteld, zodat de raden daarop kunnen controleren. Dat betekent dat beleidsplannen in de concept fase worden bekend gemaakt en voorgelegd voor wensen en bedenkingen aan de raden. Het college informeert de raden vroegtijdig, volledig en voorzien van de juiste informatie. Er wordt door de regeling/samenwerking een lange termijn visie neergelegd met daaraan gekoppeld een meerjaren begroting. Verantwoordingsinformatie en controle vindt plaats via de reguliere planning en control cyclus van de gemeente (hiervoor is de wet gewijzigd en moeten gemeenschappelijke regelingen hun jaarstukken aanleveren voor 15 april in plaats van voor 15 juli, zodat de effecten kunne w orden meegenomen in de voorjaarsnota) Regels voor uittreding, opheffen en aanpassen van de GR worden bij aanvang van de regeling opgenomen. 4 Implementatie nieuwe werkwijze gemeenschappelijke regelingen, juni 2010

8 4.3 Afspraken 1. De gemeenten nemen deel aan samenwerking/ GR omdat het voordeel oplevert (samen kunnen en weten we meer, financiële voordelen of risicospreiding). 2. Solidariteit is belangrijk, als we alleen voor onze eigen belangen gaan redden we het waarschijnlijk niet. 3. Er wordt regionaal gewerkt aan een nota verbonden partijen. 8

9 9 5. DE REGIONALE GREMIA IN BEELD 5.1 Huidige situatie De regionale samenwerking zoekt haar weg en verandert daardoor geregeld. De regiegroep is opgehouden te bestaan omdat rol en taak onduidelijk was en daardoor het gremium zoekend. Er is gekeken naar een inhoudelijke noodzaak voor de overlegstructuur zoals die nu bestaat. De zeven PORA s zijn sommigen een doorn in het oog, men wil terug naar minder. Als de tijd daar is zal dat snel gerealiseerd kunnen worden. We zijn flexibel en wendbaar Coördinatie team Samenstelling Het coördinatie bestaat uit de voorzitter van de regionale samenwerking, tevens burgemeester van de (grootste) stad Alkmaar, een vicevoorzitter in de huidige situatie de burgemeester van Heiloo, de voorzitter van het overleg van griffiers en de secretaris van de regionale samenwerking. Rol en taak Het coördinatieteam is eerst en vooral opdrachtgever van de secretaris regionale samenwerking. Het team regelt de ondersteuning van de regionale samenwerking. Het faciliteert en regisseert de samenwerking binnen de regio door informatiebeheer, organiseren van ontmoeting, inspiratie en inhoud. De dagelijkse organisatie en voorsortering komt bij dit team vandaan. Dit team heeft een belangrijke rol in het signaleren van onderwerpen en trends. Het heeft kennis van de processen op regionaal niveau en de leden opereren onafhankelijk in het regionale proces. Dit team organiseert de bijeenkomsten voor raadsleden en bestuurders Portefeuillehouder Overleg Regio Alkmaar Samenstelling Iedere gemeenten heeft een vertegenwoordiger in het portefeuillehouder overleg. Iedere gemeente bepaalt zelf zijn portefeuilleverdeling tussen de wethouders. Wethouders met eenzelfde portefeuille 5 treffen elkaar in een Portefeuillehouders overleg Regio Alkmaar (PORA) PORA historie De PORA structuur is ontstaan in de periode na het opheffen van het Samenwerkingsverband Noord Kennemerland in De regionale samenwerking vond toen met name plaats in het ruimtelijk en economische domein (RO-verkeer en vervoer, wonen en EZ). De wethouders Sociale zaken hadden ook regionale afstemming in wat toen nog een PONK was (Portefeuillehouders Overleg Noord Kennemerland). In 2009 is er een intensivering van de regionale samenwerking afgesproken. Inmiddels werd op zeven onderwerpen afstemming gezocht door portefeuillehouders binnen de acht gemeenten van Regio Alkmaar. De PORA s ontstaan organisch en hebben dus allemaal een eigen cultuur, afhankelijk van ambtelijke sturing en individuele wethouders. 5 Duurzaamheid, Economische zaken (incl. toerisme en recreatie), Wonen, Ruimtelijke Ordening- Verkeer en Vervoer, Sociale zaken en werkgelegenheid, Jeugd en Regionale Meld en Coördinatiefunctie, Zorg&WMO

10 10 Het zou goed zijn om in het kader van beperking van bestuurlijke drukte de bestaande PORA s te toetsen op bestaansrecht : zijn de onderwerpen nog relevant, kunnen PORA s samen, kunnen PORA s thematisch en programmatisch worden vormgegeven. Rol en taak De portefeuillehouders op dezelfde inhoudelijke dossiers, bepalen met elkaar de onderwerpen die worden uitgewerkt op regionaal niveau: beleidsafstemming. De wethouders bereiden gezamenlijk beleid voor en initiëren projecten. De ambtelijke ondersteuning van het PORA zorgt voor de stukken die worden voorgelegd in het PORA. Als men daar akkoord is kunnen de stukken naar de colleges en raden ter besluitvorming. NB Men doet er goed aan om de stukken voorafgaand aan het PORA opiniërend voor te leggen in de colleges: daar vindt de discussie plaats over de inhoud en wordt de keus gemaakt om wel of niet mee te doen. Dat is lean en mean samenwerken. Niet de regio bepaalt, maar de gemeenten zelf. Terugkoppeling naar het Gemeentebestuur (zie ook hoofdstuk: informatie en communicatie) De wethouder koppelt in de actieve informatie aan de commissie of gemeenteraad terug over de regionale overleggen. De raadsleden kunnen zelf ook actief vragen stellen, de agenda s van elk PORA zijn vooraf bekend gemaakt op de website van Regio Alkmaar (en vanaf maart 2014 via de app). De Gemeentesecretarissen ontvangen een beknopt afsprakenlijstje t.b.v. de terugkoppeling in het college Ambtelijke werkgroepen Er bestaan ambtelijke werkgroepen die de onderwerpen, die in de PORA s aan de orde komen, voorbereiden. Deze ambtenaren hebben een regionale blik, maar vertegenwoordigen ook het lokale belang in de regionale werkgroep. Er worden keuzes in beleid voorbereid en gezamenlijk wordt gewerkt aan de stukken die worden voorgelegd in de het PORA. Ondersteuning PORA s De meeste PORA s worden ondersteund door een voor die taak vrijgemaakte regio coördinator van (meestal) een halve fte. Sommige PORA s kunnen ook beschikken over administratieve ondersteuning van 0,2 fte. Voor de verrekening van deze ondersteuning hebben de gemeentesecretarissen afspraken gemaakt. De regio coördinator is vaak tevens de voorzitter van de ambtelijke werkgroep en secretaris van het PORA. Hij/Zij heeft contact met de voorzitter van het PORA om de agenda op te stellen en de stukken te verspreiden. De regio coördinator voert de regie op de verslaglegging en het nakomen van gemaakte afspraken. Koppeling PORA met MT en organisatie Iedere gemeentelijke organisatie is verschillend opgebouwd en heeft zijn eigen cultuur. En de verschuiving van een oriëntatie van het ruimtelijk-economische domein naar het sociale domein vraagt wederom om aanpassing van de organisatie structuur. De verbinding tussen de ambtelijke werkgroepen en de eigen organisatie is overal verschillend geregeld. De terugkoppeling vanuit de PORA s naar het ambtelijke domein eveneens.

11 11 Er is een overzicht van de werkgroepen die de PORA s ondersteunen en de werkgroepen die zijn gevormd ten behoeve van de ambtelijke samenwerking op het gebied van de drie decentralisaties. Zie voor dit schema de bijlage. In de praktijk is er (nog) onvoldoende koppeling tussen de ambtelijke lijn en de regionaal bestuurlijke lijn. Er worden stappen gezet om deze aansluiting te verbeteren Bestuurlijk Team Drie D Bij een grote gezamenlijke opgave wordt gekozen voor de inrichting van een programma. De aansturing hiervan verloopt via een sturingsdriehoek. (Zie bijlage) van een ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever en een ambtelijk opdrachtnemer. Het programma voor de implementatie van de drie decentralisaties is op deze manier vormgegeven: een secretarissen team (is gelijk aan SORA), een bestuurlijk team en een programmamanager BORA,SORA en Griffiers overleg Samenstelling Op regio Alkmaar niveau zoeken de burgemeesters, secretarissen en de griffiers elkaar op. Zij werken samen aan dezelfde dossiers en bespreken met elkaar hoe ze daarmee omgaan. Deze overleggen zijn belangrijke smeerolie voor het proces van regionale samenwerking. Elkaar kennen, weten waar men mee bezig is in de gemeente en elkaars problemen kennen helpt het proces verder. Het coördinatieteam fungeert tevens als agendacommissie voor de bijeenkomsten in de driehoek gemeentesecretarissen, burgemeesters en griffiers. Dit overleg wordt in dien nodig georganiseerd. De griffiers deel aan het bestuurlijk team voor de drie decentralisaties om de betrokkenheid van de raden te behouden en versterken. Daarnaast nemen de griffiers deel aan het coördinatieteam voor de regionale samenwerking Alkmaar en het overleg met de acht burgemeesters. Recentelijk is afgesproken in de zogenaamde regionale driehoek (acht burgemeesters, gemeentesecretarissen en griffiers), dat wordt gezorgd voor verbetering van de eenduidigheid en kwaliteit op de stukken die vanuit de regio naar de raden worden gebracht. Rol en taak Burgemeesters zijn voorzitter van college en raad. Griffiers adviseurs van de gemeenteraad. Secretarissen verantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie en advisering. 5.2 Afspraken 1. We streven naar minder bestuurlijke drukte en dus naar minder PORA s 6 2. De portefeuille verdeling houdt rekening met overlap tussen sociaal en ruimte 3. De PORA s vergaderen op de eerste woensdag van de maand 4. Indien mogelijk worden overlappende agendapunten gezamenlijk behandeld 5. Het Coördinatieteam fungeert als agendacommissie voor de overleggen met burgemeesters, griffiers en gemeentesecretarissen 6. BORA komt 4-6 keer per jaar bij elkaar 6 Afspraken 1 en 2 nog niet eerder vastgelegd, maar verzameling vanuit de discussie aan de regiotafel, SORA; Afspraken 3-7 betreft de huidige werkwijze

12 12 6. BESLUITVORMING EN ADVISERING IN DE GEMEENTEN 6.1 Acht gemeenten, acht culturen Hieronder beschrijven we de algemene route die in de gemeenten wordt gehanteerd voor advisering en besluitvorming. Dit proces kan worden doorgenomen met de griffier en de gemeentesecretaris van elke gemeente voor de aanpassing naar lokaal niveau. We hebben geen oordeel over hoe de zaken zijn geregeld in de gemeenten, maar maak inzichtelijk hoe de route bij u geregeld is. Kennis hebben van elkaars procedures maakt dat er begrip ontstaat en helderheid. Naast die feitelijke beschrijving van het proces speelt het aspect cultuur van de gemeente een belangrijke rol. Hoe flexibel is een organisatie, hoe top down of bottom up, hoe is de afstand tussen ambtenaren en bestuur. Deze aspecten die de cultuur binnen de gemeente bepalen zijn ook allemaal van belang voor de uitkomst van de twee processen advisering en besluitvorming. In dit stuk wordt het aspect cultuur buiten beschouwing gelaten. (Vraag vanuit bestuur aan) Ambtelijke voorbereiding werkgroep - afstemming wethouder in eigen college Opiniërend stuk in PORA Ambtelijk wordt stuk aangepast of vorm gegeven naar aanleiding van de discussie in het PORA - afstemming wethouder in eigen college (en eventueel in cie.) Tweede bespreking in PORA Stuk mag door naar colleges ter besluitvorming als men het eens is, dat kan meerdere rondes nodig hebben - wethouder bespreekt stuk inhoudelijk voor in de raad - onderwerp wordt indien gewenst opgenomen in programma van een maandelijkse raadsinformatieavond Bespreking in PORA, terugkoppeling van besluitvorming in colleges - stuk mag door naar de commissies (opiniërend of voor zienswijzen) en de raden (indien nodig) Laatste bespreking in PORA, terugkoppeling van besluitvorming in raden 6.2 Overzicht doorlooptijden, regionaal besluit Door de verschillen in proces en route zijn ook de vergader kalenders en doorlooptijden verschillend. Ook hier geldt dat de gemeenten zelf bepalen hoe zij de route organiseert, maar inzicht over hoe het proces bij anderen is ingericht kan verklaren waarom het soms lang duurt of juist zo snel gaat. Er is een regionale kalender met alle doorlooptijden opgesteld en beschikbaar via de griffies en via Bestuurlijke kalender Sinds 2014 wordt een bestuurlijke kalender opgesteld met onderwerpen die in de komende periode behandeld worden in de PORA s, wat de rol is van de gemeenteraad en wanneer er informatie wordt gegeven over het onderwerp in de maandelijkse raadsinformatieavond. De kalender wordt gedeeld via de gemeentesecretarissen en griffiers en op regioalkmaar.nl.

13 Afspraken Er wordt jaarlijkse een regionale bestuurlijke kalender opgesteld en deze wordt maandelijks bijgesteld Bij een uiterste besluitdatum zijn individuele gemeenten zelf verantwoordelijk voor een op tijd genomen besluit

14 14 7. COMMUNINCATIE EN INFMORMATIE Regionaal samenwerken kost veel overleg en daarmee ook veel informatieoverdracht en communicatie. Dat is een precair onderdeel van de samenwerking. Als informatie over veel schijven gaat verliest het altijd aan correctheid, mede doordat de interpretatie van de verteller/luisteraar mee speelt. Vooraf en voor alle duidelijkheid: iedere gemeente is zelf verantwoordelijk voor de informatie terugkoppeling vanuit en naar de regio. 7.1 Digitale informatie De website is de basis van de informatie voorziening in Regio Alkmaar. Hierop staat de informatie vanuit de PORA s, openbare stukken en een wie is wie van deelnemers. Daarnaast worden digitale nieuwsbrieven verstuurd met actuele informatie aan alle raadsleden, bestuurders en mensen die zich aanmelden. Daarnaast is de regio actief op twitter en facebook. 7.2 Regio Alkmaar App Via de Regio Alkmaar app (beschikbaar vanaf medio april 2014) kan de regio berichten rechtsreeks bij de gebruikers van de app laten bezorgen. Een extra service naast de website, met dank aan de gemeente Alkmaar die hiervoor gezorgd heeft. In de toekomst uit te breiden met meer informatie, maar in aanvang bedoeld om de informatie die al beschikbaar is via de website makkelijker te ontsluiten. 7.3 Persberichten Als er een gezamenlijk persbericht naar buiten gaat wordt gebruik gemaakt van het persbericht regio Alkmaar (zie toolkit). Vervolgens wordt afhankelijk vanuit welke gemeente het bericht wordt gecoördineerd, wordt gebruik gemaakt van de afdeling communicatie en de contacten met de pers vanuit ie desbetreffende gemeente. 7.4 Afspraken Alle agenda s van de PORA s worden op de website geplaatst, zodat duidelijk is waar het in de regio over gaat. 7 Zodra de agenda s voor een regiowoensdag beschikbaar zijn wordt dit bericht via de app verspreid. Goed gekeurde verslagen worden op de website geplaats en via de app verspreid Na afloop van de regiowoensdag wordt een PORA journaal opgesteld met een terugkoppeling per PORA. Dit journaal wordt direct de donderdag na de regiowoensdag via de app verspreid Ten behoeve van uniforme terugkoppeling in de colleges wordt een afsprakenlijstje verspreid onder de gemeentesecretarissen. 7 Deze afspraken omvatten de huidige werkwijze, deze is in de afgelopen jaren organisch gegroeid

15 15 8. BIJLAGEN 8.1 Ambtelijke werkgroepen overzicht Drie D en PORA ondersteuning 8.2 Rekenmodel financiële gevolgen regionale samenwerking 8.3 Sturingsdriehoek 8.4 Juridische aspecten:

Jaarverslag Regionale Samenwerking Regio Alkmaar

Jaarverslag Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Jaarverslag 2015 Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Inhoud 3 x Regiodag 2015#1 op terrein van HVC Voorwoord pag. 4 2015 Jaar van thema Duurzaamheid pag. 5 Wat hebben we bereikt? pag. 8 2015 Financieel

Nadere informatie

Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? Waar willen we naar toe?

Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? Waar willen we naar toe? Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? Waar willen we naar toe? 1 Inleiding Op verzoek van de burgemeesters Piet Bruinooge en Hans Romeijn is onderstaand stuk opgesteld

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Gemeenteraden Ambitiebepaling, kaderstelling en controle op hoofdlijnen van beleid Besluiten over meerjarenprogramma s speerpunten Besluiten over

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : E.J. (Eric) van Tatenhove Voorstel aan de raad Onderwerp : Gefaseerde

Nadere informatie

themabijeenkomst Basismobiliteit 8 juni 2015

themabijeenkomst Basismobiliteit 8 juni 2015 themabijeenkomst Basismobiliteit 8 juni 2015 Inhoud 1. Voorstellen: Andreas Noordam 2. Huidige stand van zaken 3. Private / Publieke entiteit 4. Vormen Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR) 5. Meer specifiek:

Nadere informatie

Governance FUMO Samen aan het stuur

Governance FUMO Samen aan het stuur Governance FUMO Samen aan het stuur Vastgesteld door het algemeen bestuur van de FUMO pm Inhoud 1 Governance op hoofdlijnen... 3 1.1 Governance FUMO... 3 1.2 Doel... 3 2 De governance toegelicht... 4 2.1

Nadere informatie

A-5 Toekomst Regionale Samenwerking Portefeuillehouder Bestuurlijke Toekomst Mathijs Triou

A-5 Toekomst Regionale Samenwerking Portefeuillehouder Bestuurlijke Toekomst Mathijs Triou agendapunt : A-5 vergaderdatum : 14 januari 2016 onderwerp : aangemeld door : behandelend ambtenaar : paraaf afdelingshoofd : A-5 Toekomst Regionale Samenwerking Portefeuillehouder Bestuurlijke Toekomst

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A. Buwalda AFDELING: AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 21-03-2013 ONDERWERP: inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Regionale Samenwerking Regio Alkmaar

Jaarverslag 2013. Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Jaarverslag 2013 Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Pagina 2 van 14 Inhoud Voorwoord pag. 4 Inhoudelijke terugblik pag. 6 Waar is aan gewerkt? pag. 8 Financieel pag.10 Vooruit! pag.12 Pagina 3 van 14

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 11-12-2013 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Inkoopsamenwerking decentralisaties Zaanstreek-Waterland, Regeling Zonder Meer Anna

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen Implementatieplan nieuwe werkwijze gemeenschappelijke regelingen Gemeente Ferwerderadiel Juli 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2.1 2.2 2.3 2.3.1 2.4 Nieuwe werkwijze voor gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

MRA samenwerking Zaanstreek-Waterland

MRA samenwerking Zaanstreek-Waterland MRA samenwerking Zaanstreek-Waterland Regionale samenwerking Zaanstreek-Waterland 21 september 2016 Vandaag Regionale samenwerking De MRA en de Ruimtelijk-economische Actieagenda 2016-2020 Het MRA-convenant

Nadere informatie

Memo ter advisering Aanleiding Aanpak Voorgestelde adviezen

Memo ter advisering Aanleiding Aanpak Voorgestelde adviezen Memo ter advisering aan : Bestuurlijk Team Regio Alkmaar van : Vera M. Pfundt / Annemieke Verburg c.c. : SORA, Liesbeth Schreiner, regionale projectleiders datum : 06-11-2013 onderwerp : Bestuurlijke besluitvorming

Nadere informatie

Grip op Regionale Samenwerking in Twente. Rob de Greef en Roeland Stolk

Grip op Regionale Samenwerking in Twente. Rob de Greef en Roeland Stolk Grip op Regionale Samenwerking in Twente Rob de Greef en Roeland Stolk Agenda Doelstelling Samen tot verdere beelden komen hoe de grip op regionale samenwerking te versterken, mede in het licht van de

Nadere informatie

Aanpak voor een goede samenwerking

Aanpak voor een goede samenwerking Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen Gemeente Borsele 14 januari 2016 Wat vinden GR en? Bestuurders en ambtenaren goed op de hoogte, raad niet. Gemeenten

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Scenario s samenwerking in de regio

Scenario s samenwerking in de regio Scenario s samenwerking in de regio Opmerkingen vooraf: * Drie varianten naast elkaar gezet; 1. Gemeente blijft zelfstandig verder gaan; 2. Samenwerking BCH met 3D brede blik (dus vizier is vanuit gehele

Nadere informatie

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten @RobGreef Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten 28 januari 2017 mr. Rob de Greef 1-2-2017 PROOF Adviseurs bv 2 Wettelijk kader omgevingsdienst Artikel 5.3 Wabo 1. Gedeputeerde

Nadere informatie

GRIFFIEPLAN GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE

GRIFFIEPLAN GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE GRIFFIEPLAN 2011-2014 GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling en kerntaken Griffie 3. Taakopvatting 4. Ambities van de gemeenteraad 5. Bedrijfsvoering Griffie Januari 2011, Cor Onderwater,

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harlingen. Nr. 86505 29 juni 2016 Organisatieverordening gemeente Harlingen 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 * Proces dat heeft geleid tot besluit Bollenstreek * Inrichtingsvragen en keuzes * Discussie * Afsluiting Bij handopsteken: Wie is voor een ambtelijke samenvoeging

Nadere informatie

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v. 27-11-2012 Aanleiding De samenwerking in de Drechtsteden heeft vernieuwing nodig. De ervaring van de afgelopen jaren laat een aantal

Nadere informatie

Bestuursnotitie 11 FEBRUARI Gemeente Molenwaard. Reguliere vergadering Agendapunt: 6. Inleiding

Bestuursnotitie 11 FEBRUARI Gemeente Molenwaard. Reguliere vergadering Agendapunt: 6. Inleiding 11 FEBRUARI 2014 0 N Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid 1 / Gemeente Molenwaard Reguliere vergadering Agendapunt: 6 Bestuursnotitie Datum Onderwerp April 2013 Inzichten informatie bij de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Vervolgblad Informatienotitie Pagina 1. Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid

Vervolgblad Informatienotitie Pagina 1. Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid Pagina 1 Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid DATUM 9 september 2009 KOPIE AAN BIJLAGE REGISTRATIENUMMER 0906730 3 (methodiek kernbeleid

Nadere informatie

CONCEPT. Centrumregeling ambtelijke samenwerking. Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer

CONCEPT. Centrumregeling ambtelijke samenwerking. Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer Datum: 6 maart 2014 Versie concept 1.1 CONCEPT Centrumregeling ambtelijke samenwerking Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer ten behoeve van inkoop gedecentraliseerde

Nadere informatie

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164)

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik   Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164) B17-013106 Gemeente ñ Bergen op Zoom IIIIIIIIIIIIIIIIIIH ĮļB 1 1 Datum 2 1 APR. 2017 Nr. Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Email: J.E.Dik@bergenopzoom.nl Aan De raads- en duoburgerleden

Nadere informatie

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Startnotitie Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht Informatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer S.C.G.M. den Dulk-Winder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWEReBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWEReBESLUIT u,,,,, "1t RAADSVOORSTEL EN ONTWEReBESLUIT Registratienummer raad 1465588 Datum: 7 mei 2019 Portefeuillehouder: Burgemeester D. Bijl Domein / Team: RUID / SRUD Onderwerp: Middelen regionale activiteiten

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN

BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN Samenwerken in de Duinstreek BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN 1) ONDERZOEK SAMENVOEGEN GEMEENTELIJKE ORGANISATIES BERGEN, UITGEEST, CASTRICUM EN HEILOO

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Onderwerp Nota Verbonden Partijen en verplichte paragraaf Verbonden Partijen.

Onderwerp Nota Verbonden Partijen en verplichte paragraaf Verbonden Partijen. Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 6 oktober 2015 Opsteller Cor Tiemersma / Jaap Tanis Registratie GF15.20087 Agendapunt 23 Onderwerp Nota Verbonden Partijen en verplichte paragraaf Verbonden

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de 27 Friese gemeenten

Aan het college van burgemeester en wethouders van de 27 Friese gemeenten Aan het college van burgemeester en wethouders van de 27 Friese gemeenten Onderwerp Aanpak decentralisaties Sociaal Domein en rol VFG Kenmerk 13.027 Contact J. Holwerda, 058-2334051, jholwerda@vfg-fryslan.nl

Nadere informatie

Netwerkdemocratie Drechtsteden

Netwerkdemocratie Drechtsteden Netwerkdemocratie Drechtsteden Drechtstedendinsdag 7 december 2010 Opdracht Drechtraad 16 juni jl. Op basis van de rapporten commissies Scholten II en Meijdam 1. Instellen en organiseren van de Drechtstedendinsdag

Nadere informatie

Deelsessie Regionaal inkoopbureau

Deelsessie Regionaal inkoopbureau Deelsessie Regionaal inkoopbureau Delft, 15 juli 2014 Regionaal Inkoopbureau Ron Hoeben Strategisch adviseur Ine Lansu Controller Wat doet het regionaal inkoopbureau Taken Aangaan en beëindigen contracten

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.;

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; GROENALLIANTIE MIDDEN-HOLLAND e.o. Instructie voor de secretaris voor de Groenalliantie Midden-Holland e.o. Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; in

Nadere informatie

Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016

Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016 Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016 Onderwerp : Uitwerking onderzoeksvraagstelling evaluatie bestuurlijke

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend 1. VOORAF In deze notitie wordt de hoofdlijn van de besturingsfilosofie van het samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen Een Verbonden Partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de provincie of de gemeente een bestuurlijk

Nadere informatie

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen In 5 stappen naar een lokaal democratisch akkoord stap Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen Maak eerst een foto van de lokale democratie: wat voor democratie past bij deze gemeente,

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Memo. openbaar lichaam.. hun zienswijze over de ontwerp-begroting naar voren brengen. Aan: Bas Nootenboom en Gert Logt. Betreft: Nieuwe Wgr

Memo. openbaar lichaam.. hun zienswijze over de ontwerp-begroting naar voren brengen. Aan: Bas Nootenboom en Gert Logt. Betreft: Nieuwe Wgr Aan: Van: Bas Nootenboom en Gert Logt Betreft: Nieuwe Wgr Datum: 11-05-2015 Inleiding De Wet gemeenschappelijke regeling is gewijzigd. Daarbij is vastgelegd dat voor 15 april van enig jaar gemeenschappelijke

Nadere informatie

Nota Verbonden partijen 2008

Nota Verbonden partijen 2008 Nota Verbonden partijen 2008 Gemeente Coevorden Na vaststelling Raad 9 september 2008 Nota Verbonden partijen 2008 1 Inhoudsopgave Samenvatting 4 1 Inleiding 6 2 Beleid 8 2.1 Visie en doelstellingen 8

Nadere informatie

TITEL: Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten West- Kennemerland

TITEL: Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten West- Kennemerland GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: J. Rademaker Behandelende afdeling: Publiekszaken Datum: 16-10-2013 NR. TITEL: Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten West- Kennemerland

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

fwl Burgemeester en wethouders van Maasdriel, gelet op artikel 103, tweede lid, van de Gemeentewet besluiten vast te stellen de volgende:

fwl Burgemeester en wethouders van Maasdriel, gelet op artikel 103, tweede lid, van de Gemeentewet besluiten vast te stellen de volgende: Burgemeester en wethouders van Maasdriel, fwl gelet op artikel 103, tweede lid, van de Gemeentewet besluiten vast te stellen de volgende: Instructie voor de secretaris van de gemeente Maasdriel 2012 Hoofdstuk

Nadere informatie

Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid. Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker

Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid. Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker We organiseren de Jeugdhulp regionaal met 17 gemeenten: Opgaven groot Inhoudelijk complex

Nadere informatie

Uitwerking drie scenario's voor Monitor Maatschappelijk Resultaat

Uitwerking drie scenario's voor Monitor Maatschappelijk Resultaat Uitwerking drie scenario's voor Monitor Maatschappelijk Resultaat Datum 24 september 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Scenario 1: Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de vulling van de monitor, met aanvullingen

Nadere informatie

De colleges van de gemeenten binnen de stadsregio Rotterdam De raden van de gemeenten binnen de stadsregio Rotterdam

De colleges van de gemeenten binnen de stadsregio Rotterdam De raden van de gemeenten binnen de stadsregio Rotterdam B O U W E N A A N S A M E N H A N G STADSREGIO ROTTERDAM De colleges van de gemeenten binnen de stadsregio Rotterdam De raden van de gemeenten binnen de stadsregio Rotterdam datum ons kenmerk steller telefoon

Nadere informatie

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud.

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud. M E M O Aan : gemeenteraad Wormerland Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 5 februari 2015 Onderwerp : Gezamenlijke reactie Colleges Beemster, Edam- Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland,

Nadere informatie

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, gelet op: artikel 5.1 van het reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur; de rol van het

Nadere informatie

Regionale samenwerking Sociaal Domein. 17 november 2015

Regionale samenwerking Sociaal Domein. 17 november 2015 Regionale samenwerking Sociaal Domein 17 november 2015 Doel van vanavond U meenemen in het proces van de regionale samenwerking: 10 november principebesluit college variant modulaire GR Vanavond informatiebijeenkomst

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB

Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB Vergadering gemeenteraad d.d. 28 juni 2018 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB Korte inhoud: de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag

Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag Plan van aanpak Evaluatie Drechtstedendinsdag Inleiding In september 2010 is gestart met de Drechtstedendinsdag volgens het besluit van de Drechtraad op 16 juni 2010. Naast dit besluit is tevens afgesproken

Nadere informatie

A. Organisatie van de regio (incl. toekomstperspectief van de GR Hoeksche Waard)

A. Organisatie van de regio (incl. toekomstperspectief van de GR Hoeksche Waard) Bijlage bij raadsvoorstel Van: Stuurgroep samenwerkingsmodel Hoeksche Waard datum: 5 november 2009 betreft: Organisatie van de regio (incl. toekomstperspectief van de Gemeenschappelijke regeling Hoeksche

Nadere informatie

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT Raadsvoorstel *Z008C76D67D* Aan de raad Documentnummer : INT-13-05972 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten West-Kennemerland en bedrijfsplan

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie

Quick scan gemeenteraden Rijk van Nijmegen inzake intergemeentelijke samenwerking 27 augustus 2013

Quick scan gemeenteraden Rijk van Nijmegen inzake intergemeentelijke samenwerking 27 augustus 2013 Quick scan gemeenteraden Rijk van Nijmegen inzake intergemeentelijke samenwerking 27 augustus 2013 Dirk Langedijk Inleiding In juni en juli 2013 vond een consultatieronde plaats langs de gemeenteraden

Nadere informatie

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM Versie datum: 26 april 2016 Dit voorjaar bespreken de gemeenten van de Stadsregio voorstellen om de regionale

Nadere informatie

Jaarverslag Regionale Samenwerking Regio Alkmaar

Jaarverslag Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Jaarverslag 2012 Regionale Samenwerking Regio Alkmaar A. Verburg, Secretaris Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Pagina 2 van 14 Inhoud Voorwoord pag. 4 Inhoudelijke terugblik pag. 6 Waar is aan gewerkt?

Nadere informatie

Raadsstuk. De eerste wijziging van de GR wordt van kracht ingaande 1 januari 2017.

Raadsstuk. De eerste wijziging van de GR wordt van kracht ingaande 1 januari 2017. Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Eerste Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten BBVnr: 2016/508033 1.Inleiding Per 1 januari 2014 is de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

CONCEPT. De ondergetekenden sub 1 en 2, hierna gezamenlijk te noemen "partijen";

CONCEPT. De ondergetekenden sub 1 en 2, hierna gezamenlijk te noemen partijen; Datum: 6 maart 2014 Versie 1.1 CONCEPT Dienstverleningsovereenkomst Centrumregeling ambtelijke samenwerking Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer ten behoeve

Nadere informatie

Overdrachtsdossier regionale samenwerking

Overdrachtsdossier regionale samenwerking Overdrachtsdossier regionale samenwerking Dit document geeft een kort en bondig overzicht van de regionale samenwerking in de Metropoolregio Eindhoven. Het overzicht is gesorteerd per gremium, met een

Nadere informatie

Hoe werkt de MRA. 11 april Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek

Hoe werkt de MRA. 11 april Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek Hoe werkt de MRA 11 april 2018 Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek Drie vragen Waarom bestaat deze verbonden partij; wat is het doel? Op welke wijze is deze verbonden partij georganiseerd, en wat is

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gefaseerde invulling congruent samenwerkingsverband 3 decentralisaties sociaal domein

Gefaseerde invulling congruent samenwerkingsverband 3 decentralisaties sociaal domein Gefaseerde invulling congruent samenwerkingsverband 3 decentralisaties sociaal domein Inleiding Op 1 januari 2015 krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor een aantal nieuwe taken in het sociale domein

Nadere informatie

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Communicatie-aanpak Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Aanleiding In 2014 hebben de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik een uitgebreide strategische verkenning naar een mogelijke bestuurlijke samenwerking

Nadere informatie

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

notitie Structuur BAR-samenwerking 2.0

notitie Structuur BAR-samenwerking 2.0 notitie Structuur BAR-samenwerking 2.0 Werk in Uitvoering Inhoud Inleiding... 2 Betrekken gemeenteraden... 2 Opdrachtgeverschap/opdrachtnemerschap... 2 Stuurgroepen... 3 Structuuroverzicht... 4 Afstemming

Nadere informatie

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Aan Betreft Van Regionaal Bestuurlijk Overleg Jeugd Inrichting overlegtafels bestuurlijk aanbesteden Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Datum 17 maart 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Vastgesteld op 21 maart 2016

Vastgesteld op 21 maart 2016 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR Rijk van Nijmegen) Vastgesteld op 21 maart 2016 Artikel

Nadere informatie

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Concept 10 september, versie ten behoeve van de stuurgroep vervoerregio van 18 september Convenant tussen

Nadere informatie

Instructie gemeentesecretaris gemeente Overbetuwe 2011

Instructie gemeentesecretaris gemeente Overbetuwe 2011 Onderwerp: Instructie gemeentesecretaris gemeente Overbetuwe 2011 Ons kenmerk: 11BWB00022 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelet op artikel(en) 103, tweede lid van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Samenwerking decentraal: opdracht in het sociaal domein

Samenwerking decentraal: opdracht in het sociaal domein Samenwerking decentraal: opdracht in het sociaal domein Floris Bannink Il Shik Sloover 13 maart 2013 1 Agenda - Introductie - Inleiding - Modellen - Uw randvoorwaarden - Casus - Inhoudelijk - Afwegingskader

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij.

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Datum: Onderwerp Toekomstagenda Vijf van de Meierij Status Besluitvormend Voorstel 1. De Toekomstvisie Vijf van de Meierij als vertrekpunt te hanteren voor verdere samenwerking op subregionaal niveau,

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 19 APRIL 2016

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 19 APRIL 2016 OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 19 APRIL 2016 Aanwezig: M. Goldschmeding, burgemeester, N. Slagter, B. Nootebos, H. Flierman en

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 7 december

Vergadernotitie voor de Drechtraad op 7 december bijlage 13 Vergadernotitie voor de Drechtraad op 7 december Onderwerp Protocol werkwijze Auditcommissie agendapunt 11 datum 4 november 2010 steller J.S. Moret Doorkiesnummer 078 639 8515 e-mail regiogriffie@drechtsteden.nl

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4.

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Onderwerp : Samenwerking Aalsmeer-Amstelveen Portefeuillehouder : P.J.M. Litjens Aan de raad, Wat stellen we voor? 1 Kennis te nemen van het rapport "Onderzoek

Nadere informatie

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018 Projectmatige aanpak prioriteiten Kadernota Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018, versie 1-7-2015 Inleiding projectmatige aanpak

Nadere informatie

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE Grip krijgen op Veilig Thuis 23 april 2018 COLOFON De Rekenkamer heeft een onafhankelijke

Nadere informatie

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG 2019-2020 Inleiding Op 6 juli 2018 heeft het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid

Nadere informatie

Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht:

Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht: Van: Aan: Burgemeester en wethouders Gemeenteraad Datum: Onderwerp: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door de gemeenteraad Notitie 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons

Nadere informatie

Zienswijze op Regiobeeld 2025 nr Gemeente Samenvatting zienswijze/opmerking Reactie Verwerkt j/n 1 Bergen d.d. 28-11-2013

Zienswijze op Regiobeeld 2025 nr Gemeente Samenvatting zienswijze/opmerking Reactie Verwerkt j/n 1 Bergen d.d. 28-11-2013 Zienswijze op Regiobeeld 2025 nr Gemeente Samenvatting zienswijze/opmerking Reactie Verwerkt j/n 1 Bergen d.d. 28-11-2013 Het formaat van het document is niet prettig leesbaar op Ipad. Het pdf formaat

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

Gemeentelijke Samenwerking. Een onderzoek door de Rekenkamer Hilversum: Conclusies en Aanbevelingen

Gemeentelijke Samenwerking. Een onderzoek door de Rekenkamer Hilversum: Conclusies en Aanbevelingen Gemeentelijke Samenwerking Een onderzoek door de Rekenkamer Hilversum: Conclusies en Aanbevelingen Status: Vastgesteld, 7 februari 2018 Voorwoord Voor u liggen de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek

Nadere informatie

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage.

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij Rapportage voor bepaling koers WSD en een zienswijze op de betreffende rapportage. Raadsvoorstel Datum: 14 maart 2017 Onderwerp Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage. Status Besluitvormend

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente. land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod van jeugdhulp voor inwoners van de gemeenten in de regio Holland

Platformtaak volgens gemeente. land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod van jeugdhulp voor inwoners van de gemeenten in de regio Holland Oplegvel 1. Onderwerp Verlenging dienstverleningsovereenkomst jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Platformtaak volgens gemeente Holland Rijn land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod

Nadere informatie