Nederlandse Zorgautoriteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlandse Zorgautoriteit"

Transcriptie

1 Nederlandse Zorgautoriteit Provoet T.a.v. mevrouw L.A. Lemmens en de heer C.A.M. van de Groes Kerkewijk EC VEENENDAAL Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door mw. mr. J.B. Bijkerk mw. H. el Haroui Msc Telefoonnummer adres jbijkerk@nza.nl hharoui@nza.nl Onderwerp Voetzorg diabetespatiënten Datum 24 april 2015 Geachte mevrouw Lemmens en de heer Van de Groes, Inleiding In 2014 heeft een groep pedicures uit de regio Nijmegen, melding gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de door hen ervaren problemen omtrent de levering van voetzorg aan diabetespatiënten. Deze melding zag toe op de duur van de behandeltijden, kwaliteit van zorg, bijbetalingen voor medisch noodzakelijke zorg, problemen omtrent de ketenzorg en contracten. Deze melding was het startpunt van ons onderzoek naar wat er speelt ten aanzien van de levering van voetzorg aan diabetespatiënten. De melder heeft verschillende knelpunten aangedragen, en veel informatie aangeleverd over voorgaande jaren en de samenwerking met de contractpartners. Ook is dit sinds de start van ons onderzoek aangevuld met nieuwe informatie. In het onderzoek van de NZa stond - net zoals in deze brief- het consumentenbelang centraal. De NZa heeft in de maanden januari tot en met maart 2015 meerdere gesprekken gevoerd met betrokken partijen. Het betrof een groep (medisch) pedicures, brancheorganisaties van de pedicures ProVoet en Stipezo, de brancheorganisatie van de podotherapeuten, te weten de Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten (NVvP), de patiëntenorganisatie Diabetesvereniging Nederland (DVN), verschillende zorgverzekeraars en zorggroep OCE Nijmegen. Al deze gesprekken hebben ervoor gezorgd dat de NZa de melding van alle invalshoeken kon bekijken.

2 In deze brief informeren wij u over onze standpunten ten aanzien van de melding en geven wij waar nodig aanbevelingen om partijen op weg te helpen om tot een duurzame oplossing te komen voor de gesignaleerde knelpunten. 2 van 9 Aanspraak op medische noodzakelijke zorg Uit de gesprekken werd duidelijk dat er bij partijen onduidelijkheid bestaat over wat wel en niet verzekerde zorg is (basisverzekering). Hieronder geven wij aan welke zorg verzekerd is. In 2010 heeft het College voor zorgverzekeringen (CVZ, wat nu Zorginstituut Nederland is) een standpunt' uitgebracht over welke onderdelen van de voetzorg voor een diabetespatiënt in het verzekerde pakket (basisverzekering) thuishoort. Dit betreft een jaarlijkse voetcontrole, gericht voetonderzoek bij patiënten met een verhoogd risico op ulcera, behandeling van risicofactoren bij patiënten met een verhoogd risico op ulcera, educatie en initiëren van aanpassing van leefstijlfactoren als onderdeel van de behandelcyclus en advisering over adequaat schoeisel. Het Zorginstituut heeft tevens aangegeven wat niet tot het basispakket behoort. Het gaat dan om het weghalen van eelt of knippen van nagels vanwege cosmetische redenen, dus waar het geen risico's op ulcera betreft (concreet: zonder reeds aanwezige huid- of nagelproblemen waar ulcera door kunnen ontstaan). Dit betreft persoonlijke verzorging die een ieder moet verrichten, ongeacht of iemand diabetespatiënt is of niet. De huisarts ofwel de podotherapeut 2 voert de jaarlijkse screening ofwel voetcontrole uit. Tijdens deze screening wordt de Simm's classificatie vastgesteld. Uit de Simm's classificatie volgt ook een zorg profiel. De jaarlijkse voetcontrole krijgt iedere diabetespatiënt vergoed, ongeacht welke Simm's classificatie wordt vastgesteld. De hoeveelheid zorg die nodig is, hangt af van de Simm's classificatie. In het algemeen geldt dat hoe hoger de Simm's classificatie, hoe meer zorg de patiënt nodig heeft. Ten overvloede merkt de NZa op dat in aanvullende verzekeringen verzekerden wel aanvullend voetzorg kunnen organiseren. Daar gaan we in deze brief verder niet op in. Contractvoorwaarden De NZa mengt zich in beginsel niet in individuele contractonderhandelingen of de inhoud van contracten tussen zorgaanbieders. Dit is een civielrechtelijke aangelegenheid. Gedurende het onderzoek is echter gebleken dat er een belangrijk knelpunt zit in de contracten die door podotherapeuten worden aangeboden aan pedicures. Dit leidt tot veel onduidelijkheid bij de patiënt en de pedicures. 1 Standpunt van het CVZ ten aanzien van voetzorg voor mensen met diabetes mellîtus, publicatienummer 284, volgnummer Lees voor een uitgebreidere toelichting op wat onder verzekerde voetzorg wordt verstaan dit standpunt. Zie 2 In complexe gevallen kan dit ook de medisch specialist zijn.

3 In alle contracten die bij ons bekend zijn, is opgenomen dat "de te Kenmeck declareren prestaties het totaal aan werkzaamheden binnen de zorgprofielen omvat zoals deze is beschreven in de zorgmodule preventie Pag;na diabetische voetulcera (2014) voorzover deze zijn aangeduid als 3 van 9 geneeskundige zorg die ten laste van de basisverzekering kan worden gebracht". In aanvulling op bovenstaande is in de meeste gevallen gesteld dat "de te declareren prestaties ook de behandeling van nagels, inclusief knippen, frezen, schoonmaken su/ei, tamponage en het verwijderen van alle aanwezige callus en clavi omvat". Deze bepaling is algemeen opgesteld en komt daarom niet overeen met hetgeen als medisch noodzakelijke zorg is geduid door het Zorginstituut Immers, het knippen van nagels en het verwijderen van eelt of likdoorns komt alleen in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzeking als er nagel- en huidproblemen zijn die een risico vormen voor ulcera' en zodoende onder medisch noodzakelijke zorg valt. Als er nog geen nagelen huidproblemen zijn, dan is het knippen van nagels en verwijderen van eelt cosmetische zorg 4 Dit wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De pedicure tekent het contract voordat het behandelplan voor de betreffende patiënt bekend is. Hiermee is de pedicure strikt genomen dus gebonden aan het uitvoeren van deze behandelingen, los van de vraag of het medisch noodzakelijke zorg is. Het contract zou niet zo ver moeten strekken dat het gaat over niet medisch noodzakelijke zorg. Samenwerking en mededinging Samenwerking tussen partijen is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van de zorg, maar kan ook doelmatigheidsvoordelen en kostenbesparingen opleveren. Het maken van afspraken hierover is dan ook gewenst. Wellicht ten overvloede merken wij hier verder op dat er geen afspraken gemaakt mogen worden tussen concurrerende zorgverleners over bijvoorbeeld het tarief van de voetzorg (bijvoorbeeld: "ieder rekent het maximumtarief"), afspraken over marktverdeling (bijvoorbeeld: "wie doet welke patiënten") en of collectieve boycot van bepaalde contractpartners. Dit soort mededingingsbeperkende afspraken zijn in strijd met de Mededingingswet'. De laatste jaren hebben zich op het gebied van de levering van voetzorg aan diabetespatiënten verschillende veranderingen afgespeeld. Dit betreft het bekostigingsbeleid van de NZa, de rolverdeling en daarmee de onderlinge samenwerking tussen de zorgverleners en de aanspraak op deze zorg. Deze veranderingen hebben tot doel een hogere kwaliteit en doelmatige zorg te creëren. 3 Ook te denken valt aan complicaties als omloop (paronychia, infectie van de nagelriem) schimmelinfectie of ingegroeide teennagel. 4 Bij preventieve zorg kan gedacht worden aan het recht afknippen van nagels ter voorkoming van ingroeien van deze nagels. 5 De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de Mededingingswet.

4 De verschillende partijen hebben over het algemeen het merendeel van de veranderingen juist geïmplementeerd. Toch brengen deze veranderingen ook moeilijkheden met zich mee. Partijen moeten zich weliswaar houden aan de geldende regels, maar daarbinnen is er vrijheid/ruimte die met elkaar ingevuld kan worden. Vanwege deze vrijheid/ruimte schrijft de NZa niet voor hoe deze samenwerking ingevuld moet worden. 4 van 9 Samenwerking vergt een zekere inspanning van de betrokken partijen. Over het algemeen gaat de samenwerking goed maar, nog niet overal. Op zekere hoogte komt dit ook door de nieuwe rolverdeling tussen hoofdaannemer (podotherapeut) en onderaannemer (pedicures) 6 Pedicures hebben aangegeven dit niet altijd als plezierig te ervaren. Daar waar ze voorheen zelfstandig danwel zelfstandiger opereerden, moeten ze in bepaalde situatie een (groot) deel van deze zelfstandigheid inleveren aan de hoofdaannemer. Immers, deze bepaalt welke medisch noodzakelijke zorg de pedicure verricht aan de patiënt. De patiënt is gebaat bij een goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners. Dit gaat in de meerderheid van de gevallen goed. Behandeltijden en tarieven De tarieven voor voetzorg zijn door de NZa vastgestelde maximumtarieven 7. Dit betekent dat er niet hoger dan dit tarief vergoed en gedeclareerd mag worden. De maximumtarieven worden door veel partijen overgenomen in hun contracten. Deze tarieven zijn gebaseerd op het aantal behandelingen die in de Zorgmodule Preventie Diabetisch Voetulcera genoemd worden. Het gaat hierbij om gemiddelden en niet om het minimale of maximale aantal behandelingen binnen een zorg profiel. Dit hangt af van het individuele behandelplan van een patiënt. Het maximum tarief is opgebouwd uit de behandeling en de indirecte tijd die besteed wordt aan schoonmaak, administratie kosten en de tijd om bijvoorbeeld steunkousen aan en uit te trekken. Er mag daar dus geen extra geld voor gevraagd worden. Tijdens onze gesprekken met betrokken partijen zijn de behandeltijden en tarieven uitvoerig aan bod gekomen. Enerzijds worden behandeltijden in sommige gevallen door pedicures als beperkend bestempeld. Het zou voor pedicures lastig zijn om de voorgeschreven behandeling binnen het aantal minuten dat door de podotherapeut wordt vastgesteld te voltooien. 6 Waar we in deze brief spreken over pedicures, gaat het om medische pedicures of pedicures met aantekening diabetische voet. Deze categorie pedicures hebben een speciale opleiding gedaan om voetzorg te kunnen verlenen aan diabetespatiënten. 7 Zie beleidsregel BR/CU De tarieven zijn in zeer nauw overleg met veldpartijen tot stand gekomen. 8 Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera 2014, opgesteld doornvvpin samenwerking met Provoet.

5 Anderzijds komt tijdens de gesprekken naar voren dat de behandeltijd in principe voldoet en dat de gestelde behandelingen over het algemeen binnen het gesteld aantal minuten voltooid kan worden. Het is niet gebleken dat pedicures over het algemeen te weinig behandeltijd per patiënt hebben 9. 5 van 9 In de meeste contracten tussen podotherapeuten en pedicures die bij de NZa bekend zijn, is er een tarief per behandeling afgesproken in de overeenkomst. Er zijn drie contracten waarin er een tarief per uur is afgesproken. Het is aan partijen om te kiezen voor een vergoeding per uur of per behandeling. Wel merken wij op dat een vergoeding per behandeling wellicht meer ruimte geeft aan de pedicure ter invulling. Het lijkt erop dat het meer vrijheid biedt voor pedicures om zelf de tijdsduur in te stellen en het aantal minuten te gebruiken dat zij zelf nodig heeft om de behandeling uit te voeren. De pedicure kan naar gelang eigen tempo de behandeling uitvoeren, maar de behandeling blijft wel conform het vastgestelde behandel plan. Bijbetalingen medisch noodzakelijke zorg De NZa heeft signalen ontvangen dat voor de medisch noodzakelijke zorg er (bewust) bijbetalingen worden gevraagd aan patiënten. Bijvragen voor medisch noodzakelijke zorg, ongeacht wat de reden ervoor is 10, is in strijd met artikel 35 Wet marktordening gezondheidszorg. De NZa kan in deze gevallen gaan ingrijpen, door bijvoorbeeld het opleggen van een aanwijzing, last onder dwangsom of zelfs het opleggen van een boete". BTW In tegenstelling tot de andere zorgverleners, zijn pedicures die voetzorg leveren aan diabetes patiënten BTW-plichtig. De maximumtarieven van de NZa houden geen rekening met BTW-heffing en afdracht 12. De tarieven in de contracten tussen podotherapeut en pedicure,zijn doorgaans inclusief BTW. Binnen de keten zien we dat OCE Nijmegen een tarief exclusief BTW biedt en de BTW dus apart vergoedt. Op de vraag of pedicures BTW-plichtig (zouden moeten) zijn kan de NZa geen antwoord op geven, dit is aan het ministerie van Financiën. Dit Ministerie gaat ook over de uitleg van de BTW-regels. Er loopt momenteel een proefproces van de belangenvereniging ProVoet naar de BTW-plichtigheid voor pedicures die medisch noodzakelijke zorg verlenen. Zorgplicht Zorgverzekeraars moeten voldoen aan de zorgplicht richting hun verzekerden. Zij kunnen in hun polissen zorg in een natura-vergoeding of een restitutie-vergoeding vastleggen. Bij een natura-vergoeding krijgt de verzekerde de zorg waar hij/zij recht op heeft conform de Zvw aanspraak in natura vergoed. Zorgverzekeraars organiseren dit veelal door 9 De IGZ geeft aan dat ze geen signalen hebben over slechte kwaliteit van voetzorg (over de gehele linie). 10 Een reden die is aangevoerd is dat de behandeltijd te kort is per patiënt waardoor het tarief niet toereikend is. 11 Zie hoofdstuk 6 van de Wet marktordening gezondheidszorg. 12 Beleidsregel AL/BR-0034.

6 zorginkoop. Bij een restitutie-vergoeding betaalt de zorgverzekeraar de <enm '" geleverde zorg. Voetzorg voor diabetespatiënten kopen zorgverzekeraars binnen (alleen 6 van 9 voor DM2) en buiten de keten in. Binnen de keten gebeurt dat via het contracteren van zorggroepen. Zorggroepen contracteren vervolgens podotherapeuten en in sommige gevallen ook pedicures. Buiten de keten contracteert de zorgverzekeraar de podotherapeuten. De podotherapeuten kunnen vervolgens weer pedicures contracteren. Zorgverzekeraars hebben geen contracteerverplichting. Ze moeten wel voldoende zorg voor hun verzekerden inkopen. Dit betekent in de praktijk dat niet elke verlener van voetzorg gecontracteerd hoeft te worden. Idealiter bepaalt de zorgverzekeraar op basis van kwaliteit (kwaliteitsindicatoren) welke zorgverlener hij contracteert. Dit geldt ook voor de relatie zorggroep/podotherapeut/pedicure (binnen de keten) en podotherapeuten/pedicures (buiten de keten). Ook daar bestaat geen wederzijdse contracteerverplichting. Uit het onderzoek van de NZa is niet gebleken dat zorgverzekeraars niet aan hun zorgplicht voldoen. Zorgverzekeraars, podotherapeuten, de zorggroep OCE Nijmegen en de patiëntenorganisatie DVN hebben aangegeven dat er voldoende zorg is gecontracteerd. Wel komt naar voren dat in bepaalde (dunbevolkte) gebieden weinig zorgaanbieders gevestigd zijn die voetzorg leveren aan diabetespatiënten, met name als het gaat om de podotherapeuten. Omdat de podotherapeuten eenmaal per jaar een individueel behandelplan moeten opstellen per patiënt, kan dit in die gebieden tot knelpunten leiden. De NVvP heeft aangegeven hier bijzondere aandacht aan te besteden. Ook zorgverzekeraars moeten hier in hun zorginkoop rekening mee houden. Ook als er wel voldoende podotherapeuten zijn gecontracteerd dan kan het jaarlijks opstellen van behandelplannen voor patiënten planningstechnisch complex zijn. Gesprekspartners gaven aan dat veel podotherapeuten de eerste drie maanden van het jaar daar ontzettend druk mee zijn geweest. Ervaringen die hierin zijn opgedaan moeten met betrokken partijen worden geëvalueerd om het proces waar nodig volgend jaar te verbeteren. Voor de vergoeding van zorg als het gaat om een restitutiepolis moet de zorgverzekeraar de zorg vergoeden. De melding en ons onderzoek zag hier niet op. De NZa heeft zelf ook geen knelpunten ontdekt. Eigen risico Het wettelijk eigen risico en de communicatie erover is een aandachtspunt voor patiënten en de zorgverzekeraars. Gebleken is dat verzekeraars en verzekerden niet altijd op de hoogte zijn van het wettelijk eigen risico.

7 Voetzorg is geneeskundige zorg zoals huisartsen die plegen te bieden 13. Dit is zorg waarop artikel 2.17 Besluit zorgverzekering (Bzv), lid 1 van toepassing is. Op basis van lid 1 sub b van dit artikel valt voetzorg aan diabetespatiënten onder huisartsenzorg en daarmee buiten het verplicht eigen risico. Ook geldt lid 1 sub d van dit artikel, immers de bekostiging van de zorg binnen de keten gebeurt via een door de NZa vastgestelde beleidsregel voor de prestatiebekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen van 9 Zorgverzekeraars mogen dus niet het eigen risico inhouden voor voetzorg omdat het hier gaat om 'zorg zoals huisartsen die plegen te bieden'. De zorgverzekeraars die dit wel doen, moeten dit aanpassen. Voorlichting Tijdens de gesprekken die de NZa heeft gevoerd kwam naar voren dat de patiënt en de betrokken partijen (zorgverzekeraars én zorgverleners) niet altijd goed op de hoogte zijn van het nieuwe beleid van de NZa en/ of op hoeveel zorg een patiënt recht heeft en wat de hoogte van de vergoedingen is. Ten aanzien van voetzorg aan diabetespatiënten zijn er veel partijen die een rol hebben. Dit betekent dat iedere partij op de hoogte moet zijn van wat de "regels" zijn ten aanzien van de levering van voetzorg. De DVN heeft meldingen ontvangen van patiënten die niet goed worden voorgelicht over het nieuwe beleid. Ook de NZa heeft signalen binnen gekregen over gebrekkige voorlichting omtrent het nieuwe beleid. Deze signalen komen van diabetespatiënten die niet duidelijk voorgelicht krijgen dat er een gewijzigd beleid is ten aanzien van de voetzorg en wat dat beleid dan is. De nieuwe werkwijze blijft voor patiënten nog vaak onduidelijkheid. Pedicures hebben vaak een langdurige relatie met de patiënt. Dat betekent dat zij in gesprekken met de patiënt geconfronteerd kunnen worden met vragen van deze patiënt over wat hun behoefte aan en recht op zorg is. Het beleid van de NZa stelt de regels op voor de tarifering en dus de declaraties. De Minister van VWS beslist over wat verzekerd wordt via de basisverzekering. De Minister wordt hierover geadviseerd door het Zorginstituut 15. Op beide fronten zijn wijzigingen doorgevoerd. Dit levert vaak een overgangsperiode op waarin alle partijen zich op de hoogte moeten stellen van welke regels er gelden. De NZa heeft geconstateerd dat niet alle partijen op de hoogte zijn of zijn geweest in de eerste periode van dit jaar. Patiënten krijgen verschillende informatie van hun zorgverzekeraar en de zorgverlener(s). De NZa vraagt met name aandacht voor de informatievoorziening van de front office van de 13 Standpunt van het CVZ ten aanzien van voetzorg voor mensen met diabetes mellitus, publicatienummer 284, volgnummer Er wordt niet voorgeschreven wie deze voetzorg mogen leveren. De zorgverleners moeten wel bevoegd en bekwaam zijn. 14 Op het moment dat het gaat om andersoortige voetzorg, dus niet zoals beschreven in het in voetnoot 13 genoemde standpunt van CVZ, en deze verleend wordt door een medisch specialist (dus in de tweede lijn) geldt deze vrijstelling van het wettelijke eigen risico niet. 15 Standpunt van het CVZ ten aanzien van voetzorg voor mensen met diabetes mellitus, publicatienummer 284, volgnummer

8 zorgverzekeraars, waar verzekerden niet altijd goed worden Kenm geïnformeerd over waar een verzekerde recht op heeft. Om dit goed uit te kunnen leggen moet de zorgverzekeraar niet alleen Pag;na uitleggen wat de aanspraak is, maar ook welke zorgverlener conform de B van 9 polisvoorwaarden voor de patiënt bepaalt welke specifieke zorglevering bij de voetzorg nodig is. Hieruit vloeit dan voort op hoeveel vergoeding van zorg de patiënt recht heeft. Dat dit per patiënt verschillend uit kan pakken, moet ook duidelijker worden gecommuniceerd door de zorgverzekeraars. De patiënt moet bij alle partijen dezelfde informatie krijgen. Op dit moment is dat echter nog niet altijd het geval. Dit levert verwarring op bij de patiënt. Dit ziet de NZa als onwenselijk. Een goede manier om dit op te pakken zijn bijvoorbeeld de informatiebijeenkomsten die georganiseerd zijn of worden in bepaalde regio's. Bij deze bijeenkomsten worden alle betrokken partijen uitgenodigd. Ook is in gesprekken aangegeven dat er informatiebrieven zijn verstuurd. Verschillende varianten qua kennisdeling zijn mogelijk. De NZa gaat ervan uit dat naarmate het beleid en de regels langer bestaan, alle partijen er beter van op de hoogte zullen raken en dat zodoende de informatieverstrekking aan de patiënt ook zal verbeteren. Verder merken wij op dat de patiënt dient te beschikken over zijn/haar behandel plan, zodat hij/zij weet op welke vergoeding van voetzorg hij recht heeft op basis van zijn zorgverzekering. Ook kan de patient een betere keuze maken of hij/zij naast de medisch noodzakelijke zorg nog voetzorg wenst waar hij/zij voor bij moet betalen. Conclusie Tijdens ons onderzoek zijn verschillende aspecten rondom de levering van voetzorg aan diabetespatiënten aan de orde gekomen. Onze bevindingen zijn per aspect in deze brief behandeld. Een aantal onderwerpen behoeven verbetering. Medisch noodzakelijke zorg: - Bepalingen in contracten van podotherapeuten zou niet verder moeten strekken dan medisch noodzakelijke zorg; - Er mogen geen bijbetalingen gevraagd worden voor medisch noodzakelijke zorg; Wettelijk eigen risico: - Verzekeraars mogen eerstelijns voetzorg niet van het wettelijk eigen risico aftrekken; Voorlichting patiënt/verzekerde: - De voorlichting aan de patiënt/verzekerde moet beter. Alle zorgverleners en zorgverzekeraars zijn hier verantwoordelijk voor. De patiënt/verzekerde moet weten op welke zorg hij recht heeft en waar hij behoefte aan heeft.

9 Tot slot De NZa zal de levering van voetzorg aan diabetespatiënten de komende tijd nauwlettend volgen, specifiek op de noodzakelijke aanpassingen die in deze brief zijn genoemd. Ook zal de NZa verbeteringen doorvoeren als de huidige ervaringen daar aanleiding toe geven. We vertrouwen er echter op dat alle partijen op een productieve manier met elkaar zullen samenwerken en allen zullen bijdragen aan goede en betaalbare voetzorg voor diabetespatiënten. 9 van 9 De NZa zal deze brief aan alle gesprekspartners en ook alle overige zorgverzekeraars sturen en is voornemens deze brief openbaar maken, door plaatsing ervan op onze website. Hoogachtend, De Nederlandse Zorgautoriteit, "'7 N.. ~.. ~ ~r. mw. dr. N. van der Roer unitmanager Markttoezicht en Toezicht Zorgaanbieders directie Toezicht en Handhaving

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen.

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen. Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg Veel gestelde vragen. 1 Start: Welk zorgprofiel (ZP) heeft de verzekerde? (Weet niet? Verwijs naar huisarts.) ZP 0 (geen

Nadere informatie

Voetzorg 2016 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen.

Voetzorg 2016 voor diabetes mellitus. Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg. Veel gestelde vragen. Voetzorg 2016 voor diabetes mellitus Binnen ketenzorg (zorggroep) Buiten ketenzorg Veel gestelde vragen. 1 Start: Welk zorgprofiel (ZP) heeft de verzekerde? (Weet niet? Verwijs naar huisarts.) ZP 0 (geen

Nadere informatie

Simms classificatie, voetverzorging en vergoedingen. Hoe geven we de juiste voet zorg/ voetzorg!

Simms classificatie, voetverzorging en vergoedingen. Hoe geven we de juiste voet zorg/ voetzorg! Simms classificatie, voetverzorging en vergoedingen Hoe geven we de juiste voet zorg/ voetzorg! René Ottens, Diabetes podotherapeut Geen (potentiële) Disclosure belangenverstrengeling Niet in sponsoring.

Nadere informatie

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus buiten ketenzorg

Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus buiten ketenzorg Voetzorg 2015 voor diabetes mellitus buiten ketenzorg Wij sluiten overeenkomsten met podotherapeuten die als hoofdaannemers de Voetzorg voor diabetes mellitus patiënten buiten de ketenzorg gaan organiseren.

Nadere informatie

Deelprestatie pedicure OIM Orthopedie

Deelprestatie pedicure OIM Orthopedie Deelprestatie pedicure OIM Orthopedie 2 Inhoudsopgave Deelprestatie Omschrijving deelprestatie pedicure... 3 Algemene verantwoording overeenkomst gehele voetzorg... 3 Omschrijving deelprestatie pedicure

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

NDF diabetes standaard

NDF diabetes standaard Deze presentatie behandelt.. DM voetzorg Samen sterker!! Een korte terugblik waar we vandaan komen Waar staan we nu En..waargaan we naar toe NDF diabetes standaard Pakketscan Diabetes CVZ 2008 Pakket a

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Overige Geneeskundige Zorg

Overige Geneeskundige Zorg TARIEFBESCHIKKING Overige Geneeskundige Zorg Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-17622-01 1 januari 2017 21 juni 2016 23 juni 2016 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 4 directie

Nadere informatie

Overige Geneeskundige Zorg

Overige Geneeskundige Zorg TARIEFBESCHIKKING Overige Geneeskundige Zorg Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7091-01 1 januari 2015 31 juli 2014 1 augustus 2014 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 2 Directie

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Afspraken Levering Voetzorg 2015

Afspraken Levering Voetzorg 2015 Afspraken Levering Voetzorg 2015 Samenwerkingsovereenkomst podotherapeut en pedicure inzake preventieve voetzorg voor diabetes mellitus patiënten Ondertekening Naam podotherapiepraktijk Adres: Postcode:

Nadere informatie

0530.2015132661. Datum 7 december 2015 Betreft Definitief advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet

0530.2015132661. Datum 7 december 2015 Betreft Definitief advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet QO\SO\oU ~ 8 DEf.?U1ü > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700 AG ZEIST 0530.2015132661

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING Overige geneeskundige zorg Nummer Datum ingang Datum verzending TB/REG-18626-01 1 januari 2018 5 september 2017 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 5 1 januari 2019 directie

Nadere informatie

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2017

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2017 Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2017 Partijen De zorgverzekeraar: Menzis Zorgverzekeraar N.V. Anderzorg N.V. En De zorgaanbieder: Hierna gezamenlijk te noemen partijen. Komen overeen: Definities

Nadere informatie

Overzicht Ketenzorg 2015

Overzicht Ketenzorg 2015 Overzicht Ketenzorg 2015 De Amersfoortse/ BeterDichtbij/Ditzo Voor iedere verzekerde van achttien jaar of ouder geldt een verplicht eigen risico van 375,- aan kosten van zorg of overige diensten die voor

Nadere informatie

Op het verplichte en vrijwillige eigen risico zijn niet van toepassing: - de kosten van ketenzorg bij diabetes, vasculair risicomanagement en COPD.

Op het verplichte en vrijwillige eigen risico zijn niet van toepassing: - de kosten van ketenzorg bij diabetes, vasculair risicomanagement en COPD. Ketenzorg 2017 Amersfoortse (de) / Ditzo Op het verplichte en vrijwillige eigen risico zijn niet van toepassing: - de kosten van ketenzorg bij diabetes, vasculair risicomanagement en COPD. Onder ketenzorg

Nadere informatie

Overzicht Ketenzorg 2013

Overzicht Ketenzorg 2013 Overzicht Ketenzorg 2013 Agis / Take Care Now Ketenzorg voor Diabetes Mellitus type 2 voor verzekerden vanaf 18 jaar. Een zorgprogramma voor diabetes type 2 door een team van zorgverleners, waarbij de

Nadere informatie

De diabetische voet en de Simm s classificatie

De diabetische voet en de Simm s classificatie De diabetische voet en de Simm s classificatie De diabetische voet en de Simm s classificatie Margreet van Putten Houten 2012 2012 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Aanvullende informatie op het inkoopbeleid voor zorggroepen 2015, Coöperatie VGZ

Aanvullende informatie op het inkoopbeleid voor zorggroepen 2015, Coöperatie VGZ Aanvullende informatie op het inkoopbeleid voor zorggroepen 2015, Coöperatie VGZ Onderwerpen 1. Nieuwe huisartsenbekostiging 2. Voetzorg 3. CQI 4. Meekijkconsult en consult medisch specialist 5. Labonderzoek

Nadere informatie

Wijziging Voetzorg binnen de diabetes keten in 2015

Wijziging Voetzorg binnen de diabetes keten in 2015 Wijziging Voetzorg binnen de diabetes keten in 2015 Zoals u weet, vinden er per 1 januari 2015 wijzigingen plaats in de voetzorg voor diabetici. Dit komt doordat het Zorginstituut Nederland (voorheen College

Nadere informatie

FAQ pedicures. 1. Algemeen:

FAQ pedicures. 1. Algemeen: FAQ pedicures 1. Algemeen: a. Wat is diabetesketenzorg? Het woord zegt het eigenlijk al, een keten van zorg rondom een patiënt met diabetes. In dit geval specifiek patiënten met Diabetes Mellitus type

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7073

BELEIDSREGEL BR/CU-7073 BELEIDSREGEL Stoppen-met-rokenprogramma Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2016

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2016 Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2016 Partijen De zorgverzekeraar: Menzis Zorgverzekeraar N.V. Anderzorg N.V. Azivo Zorgverzekeraar N.V. En De zorgaanbieder: Praktijk: KvK nummer: Hierna gezamenlijk

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetes

Voetzorg bij diabetes Voetzorg bij diabetes Voetzorg 2015 Internist hoofdbehandelaar Wat is er anders in 2015? Mieke Pero 24-02-2015 Agenda Welkom De diabetische voet College Voor Zorgverzekeringen (CVZ, tegenwoordig ZIN) Zorgmodule

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : De heer A te B, vertegenwoordigd door C te B, tegen OWM Centrale Zorgverzekeraars groep Zorgverzekeraar U.A. en OWM Centrale Zorgverzekeraars groep Aanvullende Verzekering

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst podotherapeut en pedicure inzake preventieve voetzorg 2016 voor patiënten met diabetes mellitus

Samenwerkingsovereenkomst podotherapeut en pedicure inzake preventieve voetzorg 2016 voor patiënten met diabetes mellitus 1 Samenwerkingsovereenkomst podotherapeut en pedicure inzake preventieve voetzorg 2016 voor patiënten met diabetes mellitus Persoonsgegevens en Ondertekening gegevens Podotherapiepraktijk Podotherapiepraktijk:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst 2015 tussen Podopedie (praktijk voor podotherapie) en zelfstandige Pedicure

Samenwerkingsovereenkomst 2015 tussen Podopedie (praktijk voor podotherapie) en zelfstandige Pedicure Samenwerkingsovereenkomst 2015 tussen Podopedie (praktijk voor podotherapie) en zelfstandige Pedicure Gecontracteerde zelfstandig Pedicure hierna aangeduid met Pedicure Podopedie hierna aangeduid met Podotherapeut

Nadere informatie

ZORGOVEREENKOMST VOETZORG BIJ DIABETICI 2018

ZORGOVEREENKOMST VOETZORG BIJ DIABETICI 2018 ZORGOVEREENKOMST VOETZORG BIJ DIABETICI 2018 Partijen: A. De zorgverzekeraars, O.W.M. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid U.A. gevestigd te Leiden, voor haar label: Zorg en Zekerheid Zorgverzekeraar (Uzovi-code

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst 2016

Samenwerkingsovereenkomst 2016 Samenwerkingsovereenkomst 2016 Podotherapie Sneek en Pedicure. Gecontracteerde medisch Pedicure/ Pedicure DM, hierna aangeduid met Pedicure Podotherapie Sneek, hierna aangeduid met Podotherapeut. Deze

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Voetzorg

Veelgestelde vragen Voetzorg Veelgestelde vragen Voetzorg Overeenkomst podotherapeuten Wat zijn de voorwaarden voor een praktijk podotherapie om in aanmerking te komen voor een overeenkomst met Zorg en Zekerheid? - Op alle podotherapeuten

Nadere informatie

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2019

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2019 Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2019 Partijen De Zorgverzekeraar: Menzis Zorgverzekeraar N.V. Anderzorg N.V. En De Zorgaanbieder: Naam praktijk Praktijk: AGB praktijkcode : XX Adres : XX Naam vertegenwoordigingsbevoegd

Nadere informatie

FAQs voetzorg. Frequently Asked Questions ten aanzien van voetzorg binnen de eerstelijns ketenzorg DM2 Regio Maastricht-Heuvelland

FAQs voetzorg. Frequently Asked Questions ten aanzien van voetzorg binnen de eerstelijns ketenzorg DM2 Regio Maastricht-Heuvelland FAQs voetzorg Frequently Asked Questions ten aanzien van voetzorg binnen de eerstelijns ketenzorg DM2 Regio Maastricht-Heuvelland 1. Welke patiënten ontvangen vanaf 1 januari 2015 voetzorg binnen de ketenzorg

Nadere informatie

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2018

Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2018 Overeenkomst Voetzorg Diabetes Mellitus 2018 Partijen De Zorgverzekeraar: Menzis Zorgverzekeraar N.V. Anderzorg N.V. En in geval de Zorgaanbieder in het Handelsregister van de KvK als maatschap 1 is ingeschreven,

Nadere informatie

Contractmanagement Locker 040 Postbus AK EINDHOVEN. <Naam> <postadres><nr> <postcode><plaats> <bankrekeningnummer>

Contractmanagement Locker 040 Postbus AK EINDHOVEN. <Naam> <postadres><nr> <postcode><plaats> <bankrekeningnummer> De ondergetekenden: A De Zorgverzekeraar: VGZ Zorgverzekeraar N.V. IZZ Zorgverzekeraar N.V. IZA Zorgverzekeraar N.V. N.V. Zorgverzekeraar UMC N.V. Univé Zorg N.V. VGZ Cares Correspondentieadres: Verder

Nadere informatie

Algemeen Doorverwijzing Verwijzing naar internist en overige specialisten Contracten pedicures en podotherapeuten...

Algemeen Doorverwijzing Verwijzing naar internist en overige specialisten Contracten pedicures en podotherapeuten... 5.2 Voetzorg Algemeen... 1 Doorverwijzing... 4 Verwijzing naar internist en overige specialisten... 5 Contracten pedicures en podotherapeuten... 5 Algemeen De gebruikelijke voetscreening wordt verricht

Nadere informatie

ZORGOVEREENKOMST VOETZORG BIJ DIABETICI 2019

ZORGOVEREENKOMST VOETZORG BIJ DIABETICI 2019 ZORGOVEREENKOMST VOETZORG BIJ DIABETICI 2019 Partijen: A. De zorgverzekeraars, O.W.M. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid U.A. gevestigd te Leiden, voor haar label: Zorg en Zekerheid Zorgverzekeraar (Uzovi-code

Nadere informatie

Zorginkoopdocument 2012

Zorginkoopdocument 2012 Zorginkoopdocument 2012 2a Ketenzorg 0 Basisdocument (visie, uitgangspunten, Achmea Divisie Zorg en Gezondheid) 1 Basis Huisartsenzorg 2 Ketenzorg Inkoopvoorwaarden 3 Geïntegreerde Eerstelijnszorg Inkoopvoorwaarden

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Veelgestelde vragen Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor de zorgverzekering. De overheid stelt vast welke

Nadere informatie

Overeenkomst voetzorg Diabetes Mellitus buiten de ketenzorg 2016

Overeenkomst voetzorg Diabetes Mellitus buiten de ketenzorg 2016 Overeenkomst voetzorg Diabetes Mellitus buiten de ketenzorg 2016 De ondergetekenden: A De Zorgverzekeraar: Correspondentieadres: Verder aangeduid als: de Zorgverzekeraar VGZ Zorgverzekeraar N.V. IZZ Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Zorgverzekering en Publieke Gezondheid: Een paar apart? Geert van Hoof. arts Maatschappij en Gezondheid medisch adviseur Medisch Advies Groep CZ

Zorgverzekering en Publieke Gezondheid: Een paar apart? Geert van Hoof. arts Maatschappij en Gezondheid medisch adviseur Medisch Advies Groep CZ Zorgverzekering en Publieke Gezondheid: Een paar apart? Geert van Hoof arts Maatschappij en Gezondheid medisch adviseur Medisch Advies Groep CZ Presentatie RAC, 29 september 2014 Voorstellen Geert van

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, tegen Zilveren Kruis Zorgverzekeringen N.V. te Utrecht Zaak : Geneeskundige zorg, pedicure, indicatie, schadevergoeding, dwaling, vernietiging verzekeringsovereenkomst

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk / Acties NZa voor en tijdens de overstapperiode 2 juni 2017

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk / Acties NZa voor en tijdens de overstapperiode 2 juni 2017 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport T.a.v. mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296

Nadere informatie

2. De dieetadvisering die vergoed wordt op basis van dit standpunt over artikel 2.6 lid 7 Bzv, valt onder het verplichte eigen risico binnen de Zvw.

2. De dieetadvisering die vergoed wordt op basis van dit standpunt over artikel 2.6 lid 7 Bzv, valt onder het verplichte eigen risico binnen de Zvw. 2012095565 DE UITVOERING VAN ARTIKEL 2.6 lid 7 Bzv In het bijgevoegde standpunt legt CVZ artikel 2.6 lid 7 Bzv uit. Op 1 januari 2012 is de omschrijving van de prestatie 'dieetadvisering' in het Besluit

Nadere informatie

Overzicht Financiering eerste lijn

Overzicht Financiering eerste lijn Overzicht Financiering eerste lijn Wat gaan we doen? Terugblik inventarisatie ZonMw onder 22 praktijkprojecten Overzicht financieringsbronnen Goed voorbeeld In dialoog met Waarom deze workshop? Quickscan

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk l 129240/186658. Uw verzoek tot ingrijpen in de markt voor diabeteshulpmiddelen 1 juli 2015

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk l 129240/186658. Uw verzoek tot ingrijpen in de markt voor diabeteshulpmiddelen 1 juli 2015 Diabetesvereniging Nederland T.a.v. Postbus 470 3830 AM LEUSDEN Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door

Nadere informatie

Actieplan wachttijden in de zorg 11 mei 2017

Actieplan wachttijden in de zorg 11 mei 2017 De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

OVEREENKOMST Zorg en Zekerheid Paramedische Zorg

OVEREENKOMST Zorg en Zekerheid Paramedische Zorg OVEREENKOMST Zorg en Zekerheid Paramedische Zorg DEEL II: BIJZONDERE CONTRACTUELE BEPALINGEN Artikel 1 Toepasselijkheid Op alle zorg zoals beschreven in deze overeenkomst zijn te allen tijde de Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PODOTHERAPEUT EN ZELFSTANDIGE PEDICURE Inzake 3D Voetcentrum Nederland locaties Eindhoven.

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PODOTHERAPEUT EN ZELFSTANDIGE PEDICURE Inzake 3D Voetcentrum Nederland locaties Eindhoven. SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PODOTHERAPEUT EN ZELFSTANDIGE PEDICURE Inzake 3D Voetcentrum Nederland locaties Eindhoven. ONDERTEKENING Naam : 3D Voetcentrum Nederland (Sport) Podotherapie (hoofdvestiging)

Nadere informatie

Verslag kwaliteitstraject voetzorg Zorggroep Synchroon

Verslag kwaliteitstraject voetzorg Zorggroep Synchroon Verslag kwaliteitstraject voetzorg Zorggroep Synchroon 02 februari 2016 Inleiding Voetzorg in de DBC diabetes mellitus type 2 (DBC DM2)wordt door Synchroon bij de zorgverzekeraars ingekocht conform de

Nadere informatie

Indicatie Classificatie Zorgprofiel. Jaarlijks gericht voetonderzoek en voetverzorgingsadviezen 1/2/3/4. Overige indicaties Ziekenhuiszorg

Indicatie Classificatie Zorgprofiel. Jaarlijks gericht voetonderzoek en voetverzorgingsadviezen 1/2/3/4. Overige indicaties Ziekenhuiszorg Voor de behandeling van diverse voetklachten is pedicure zeer geschikt. Ook kan pedicure worden toegepast voor het onderhouden en mooi houden van de voeten. Denk hierbij aan het het knippen en lakken van

Nadere informatie

Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2 )

Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2 ) REGELING CV/NR-100.106 Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2 ) Gelet op artikel 37 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de

Nadere informatie

Telefoonnummer adres Kenmerk / Bijbetalingen personenalarmering 5 december 2017

Telefoonnummer  adres Kenmerk / Bijbetalingen personenalarmering 5 december 2017 Notitie Aan Ministerie VWS Van Telefoonnummer E-mailadres info@nza.nl Onderwerp Datum Bijbetalingen personenalarmering 5 december 2017 Aanleiding Naar aanleiding van het artikel Oudere betaalt boete voor

Nadere informatie

Diagnostische technieken door optometristen gehanteerd behoren tot te verzekeren prestaties. De optometrist verricht diagnostiek in de oogheelkundige

Diagnostische technieken door optometristen gehanteerd behoren tot te verzekeren prestaties. De optometrist verricht diagnostiek in de oogheelkundige Onderwerp: Samenvatting: Soort uitspraak: Diagnostische technieken door optometristen gehanteerd behoren tot te verzekeren prestaties De optometrist verricht diagnostiek in de oogheelkundige zorg. Een

Nadere informatie

Zorgverzekering 2016. Waar u rekening mee moet houden bij de keuze van uw zorgverzekeraar voor 2016

Zorgverzekering 2016. Waar u rekening mee moet houden bij de keuze van uw zorgverzekeraar voor 2016 Zorgverzekering 2016 Waar u rekening mee moet houden bij de keuze van uw zorgverzekeraar voor 2016 Einde van het jaar Het einde van het jaar is weer aangebroken en dat betekent dat u weer mag veranderen

Nadere informatie

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars.

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst 2016

Samenwerkingsovereenkomst 2016 Samenwerkingsovereenkomst 2016 tussen Podopedie (praktijk voor podotherapie) en zelfstandige Pedicure Gecontracteerde zelfstandig Pedicure, hierna aangeduid met pedicure Podopedie, hierna aangeduid met

Nadere informatie

Het is van belang uitleg aan de patiënt te geven waarbij een voetverzorgings- en schoenadvies niet mag ontbreken.

Het is van belang uitleg aan de patiënt te geven waarbij een voetverzorgings- en schoenadvies niet mag ontbreken. 5.2 Voetzorg De gebruikelijke voetscreening wordt verricht door de POH. De frequentie van voetonderzoek hangt af van de Simm's classificatie en het zorgprofiel. naar pedicure en podotherapeut vindt plaats

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0040

BELEIDSREGEL AL/BR-0040 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

2. Waarom komen de NMa en de NZa met een gezamenlijk document voor zorggroepen?

2. Waarom komen de NMa en de NZa met een gezamenlijk document voor zorggroepen? Q&A s zorggroepen Algemeen 1. Wat is een zorggroep? De NMa en de NZa achten een zorggroep aanwezig als een partij een afzonderlijke rechtsvorm heeft gecreëerd om een coördinerende rol te spelen op het

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0021

BELEIDSREGEL AL/BR-0021 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Datum 20 oktober 2015 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake PGB in de Zorgverzekeringswet in verhouding tot de Wet marktordening gezondheidszorg

Datum 20 oktober 2015 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake PGB in de Zorgverzekeringswet in verhouding tot de Wet marktordening gezondheidszorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

jc Nederlandse / Zorgautoriteit

jc Nederlandse / Zorgautoriteit jc Nederlandse / Zorgautoriteit De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HA AG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht t 030 296 81 11 F 030 296

Nadere informatie

Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD)

Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD) BELEIDSREGEL Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD) Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Deel II Algemeen Deel

Deel II Algemeen Deel Deel II Algemeen Deel Artikel 1. Definities a. zorgverzekeraar: De Friesland Zorgverzekeraar in zijn hoedanigheid van De Friesland Zorgverzekeraar N.V., die als zodanig is toegelaten en verzekeringen in

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 24 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 24 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De rol van de NZa bij zorginkoop

De rol van de NZa bij zorginkoop De rol van de NZa bij zorginkoop Toezicht in het belang van de consument Henk van Vliet Raadadviseur NZa De zorgdriehoek NZa is marktmeester in de zorg Missie: De NZa maakt en bewaakt goed werkende zorgmarkten.

Nadere informatie

Eerstelijnsverblijf 2017 Regulering in de zorgverzekeringswet NZa-congres van beleid naar praktijk, 22 september Thesra Hilte-olde Scheper

Eerstelijnsverblijf 2017 Regulering in de zorgverzekeringswet NZa-congres van beleid naar praktijk, 22 september Thesra Hilte-olde Scheper Eerstelijnsverblijf 2017 Regulering in de zorgverzekeringswet NZa-congres van beleid naar praktijk, 22 september 2016 Thesra Hilte-olde Scheper Disclosure belangen spreker De NZa is mijn enige werkgever.

Nadere informatie

Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2, COPD 3 )

Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2, COPD 3 ) REGELING CV/NR-100.106.2 Declaratievoorschrift multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2 1, CVR 2, COPD 3 ) Gelet op artikel 37 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten?

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten? Uw zorgverzekering Wist u dat de zorgverzekering verplicht is? Wist u dat u altijd geaccepteerd moet worden voor een basisverzekering? Wist u dat een zorgverzekeraar een zorgplicht heeft om u de zorg uit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Toezicht & Handhaving 030 296 81 65 109538/153162

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Toezicht & Handhaving 030 296 81 65 109538/153162 De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2

Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2 Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2 Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg Diabetes Mellitus Type 2 1 Inleiding Dit document bevat een omschrijving van het Diabetes Mellitus type 2 (hierna

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

VOETZORG BIJ DIABETES PASSENDE VOETZORG. Praktische informatiebrochure. voor iedereen!

VOETZORG BIJ DIABETES PASSENDE VOETZORG. Praktische informatiebrochure. voor iedereen! VOETZORG BIJ DIABETES Praktische informatiebrochure Welke behandeling kunt u verwachten? Welke zorgverlener voor welke voetzorg? Wat vergoedt uw zorgverzekeraar? PASSENDE VOETZORG voor iedereen! Inhoudsopgave

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders voor zover deze de prestatie Stoppen-met-rokenprogramma leveren.

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders voor zover deze de prestatie Stoppen-met-rokenprogramma leveren. REGELING Stoppen-met-rokenprogramma Gelet op de artikelen 36 derde lid, 37 eerste lid aanhef onder a, 38 derde en zevende lid van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Aanvraag MRI door een huisarts in de Zorgverzekeringswet

Aanvraag MRI door een huisarts in de Zorgverzekeringswet Onderwerp: Samenvatting: Aanvraag voor een MRI door een huisarts in voorgeschreven situaties is zorg zoals huisartsen plegen te bieden Indien een MRI wordt aangevraagd door een huisarts voor indicaties

Nadere informatie

Bij deze brief ontvangt u de herziene Beleidsregel toezichtkader zorgplicht zorgverzekeraars Zvw.

Bij deze brief ontvangt u de herziene Beleidsregel toezichtkader zorgplicht zorgverzekeraars Zvw. Aan alle zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Onderwerp Datum

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over omzetplafonds in de zorg (2014Z22725).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over omzetplafonds in de zorg (2014Z22725). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over budgetplafonds die de vrije artsenkeuze inperken (2015Z23118).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over budgetplafonds die de vrije artsenkeuze inperken (2015Z23118). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0021700. Onderzoek Europsyche/GGZ 20 juni 2012

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0021700. Onderzoek Europsyche/GGZ 20 juni 2012 De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders voor zover deze de prestatie Stoppen-met-Rokenprogramma leveren.

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders voor zover deze de prestatie Stoppen-met-Rokenprogramma leveren. Regeling CU/NR-703 Stoppen-met-Roken-programma Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37, zevende lid, 38, derde lid, en artikel 40, vierde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg - (Wmg), heeft de

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk / Treeknormen GGZ 22 december 2016

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk / Treeknormen GGZ 22 december 2016 De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Slob (CU) over contant betalen bij de apotheek (2013Z00311).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Slob (CU) over contant betalen bij de apotheek (2013Z00311). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD)

Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD) BELEIDSREGEL BR/CU-7012 Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD) Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening

Nadere informatie

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg: restitutiepolis en restitutie op naturapolis: wat gaat er veranderen?

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg: restitutiepolis en restitutie op naturapolis: wat gaat er veranderen? NvGZP Utrecht Vergoeding niet-gecontracteerde zorg: restitutiepolis en restitutie op naturapolis: wat gaat er veranderen? Janneke van den Berg-Vervest - jurist VvAA consultants in de gezondheidszorg Inleiding:

Nadere informatie

Regeling meldplicht continuïteit van cruciale zorg,

Regeling meldplicht continuïteit van cruciale zorg, Regeling meldplicht continuïteit van cruciale zorg, Ingevolge artikel 62 van de Wet markordening gezondheidszorg (Wmg) kan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regels stellen voor het verplicht melden door

Nadere informatie

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 7708770 vragencure@nza.nl CI/15/28c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 7708770 vragencure@nza.nl CI/15/28c InEen Postbus 2672 3500 GR Utrecht Landelijke Huisartsen Vereniging Postbus 20056 3502 LB Utrecht Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

3.2 Zorgaanbieder De natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig farmaceutische zorg verleent.

3.2 Zorgaanbieder De natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig farmaceutische zorg verleent. NADERE REGEL Regeling declaratie- en transparantieverplichtingen farmaceutische zorg Gelet op artikel 37 en 38, derde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie