Duurzaam inkopen bij de waterschappen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaam inkopen bij de waterschappen!"

Transcriptie

1 pag.: 1 van 10 Duurzaam inkopen bij de waterschappen! Waarom duurzaam inkopen? Schoon leven moet een sport worden en Nederland moet schoner, zuiniger, sterker en mooier worden, aldus Jacqueline Cramer, minister van VROM. Om deze uitspraak kracht bij te zetten en om als overheid het goede voorbeeld te geven, heeft het kabinet met de Tweede Kamer fors ingezet op duurzaam inkopen. Op 30 juni 2005 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat uiterlijk in 2010 bij alle aankopen van de overheid duurzaamheid als zwaarwegend criterium moet worden meegenomen. De waterschappen hebben zich via het DUIV-akkoord gecommitteerd om in 2010 vijftig procent van hun inkopen aan de duurzaamheidcriteria te laten voldoen en hebben uitgesproken dat onder condities een hoger percentage mogelijk is. Doelstellingen 2010 voor de overheid Rijk: 100% duurzaam inkopen Provincies: Minstens 50% Waterschappen: Minstens 50% Gemeenten: 75% en in 2015: 100% Waterschappen kopen in 2015 minstens 60% duurzaam in! Maar Waterschappen mogen best wat ambitieuzer zijn dan vijftig procent als het om duurzaamheidsdoelstellingen gaat, aldus Henk Schuurman, dagvoorzitter, aan het slot van de bijeenkomst Duurzaam Doen die de UvW op 26 september 2008 hield. Als mooi voorbeeld noemde hij het jaarlijks energiebesparingsprogramma dat de zuiveraars onlangs startten. Ook is er een Klimaatakkoord in voorbereiding. Voor de waterschappen is waterbeheer van oudsher core business. We zijn altijd bezig met het af- of aanvoeren van water, het lozen van vervuild water, het zuiveren van rioolwater, maar daarnaast natuurlijk ook met het beheren van wegen en vaarwegen en onderhouden van dijken en duinen. Hiervoor wordt veel ingekocht. Duurzaamheid speelt vaak een belangrijke rol, maar wat is nu eigenlijk duurzaamheid en hoe verhoudt zich dat tot duurzaam inkopen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam inkopen Duurzaamheid of MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) kan voor iedere organisatie anders zijn of een andere betekenis hebben, zowel op milieu-, sociaal of ethisch vlak. De diepgang en reikwijdte van MVO is mede afhankelijk van waar een organisatie voor staat.

2 pag.: 2 van 10 voorbeeld: duurzaamheid volgens het Waterschap Hunze en Aa s Die dingen doen waar je later geen spijt van krijgt. Niet afwentelen of verplaatsen van problemen in de ruimte of in de tijd. Niet afwentelen van de verantwoordelijkheden naar anderen. Respect hebben voor natuurlijke situaties (watersystemen). Een verantwoord gebruik van bronnen en hulpbronnen. Bewustwording en gedrag vormen de basis voor een duurzame ontwikkeling Bron: Tigelaar, Duurzaamheid gaat ook over de balans tussen het welzijn van de mensen, de zorg voor het milieu en de economische vooruitgang. Deze drie aspecten moeten in onderling verband worden bekeken. Dit wordt ook wel de triple P -benadering genoemd, waarbij de juiste verhouding wordt gezocht tussen people, planet en profit. Duurzaam inkopen is nog concreter en betekent eigenlijk in alle fasen van het inkoopproces rekening houden met natuur en milieu, eerlijke handel bevorderen, geen producten kopen die met kinderarbeid zijn gemaakt, enzovoorts. afbeelding: de balans van de drie P s people profit planet voorbeeld: definitie duurzaam inkopen van het ministerie van VROM Duurzaam inkopen gaat uit van een goede balans tussen mens, omgeving en economie (people, planet, profit). Dit betekent dat organisaties die duurzaam inkopen rekening houden met het milieu en met sociale aspecten. Met sociale aspecten wordt bijvoorbeeld gedoeld op arbeidsomstandigheden, zoals kinderarbeid. Bij milieuaspecten gaat het om het effect van het product op het milieu, bijvoorbeeld door energie- of materiaalgebruik. Maar hoe kan ik nu vijftig procent of meer duurzaam inkopen? Hoe zit dat met die doelstelling? Het uitgangspunt is dat de doelstelling honderd procent duurzaam inkopen gehaald wordt als men duurzaamheidsaspecten (milieu en sociaal) toevoegt aan het inkoopproces, waarbij het gaat om alle inkopen, dus producten, diensten en werken (van kantoormeubelen tot wegen, enzovoorts). Daarnaast gaat het om een resultaatsverplichting, waarbij beschikbare duurzaamheidscriteria worden gehanteerd. Deze duurzaamheidscriteria zullen met alle betrokkenen worden opgesteld. De Tweede Kamer wordt elke twee jaar over de bereikte resultaten geïnformeerd.

3 pag.: 3 van 10 Toelichting: hoe wordt er iedere twee jaar gemeten? 50% = 50% van het inkoopvolume in euro. Eisen van productgroepen als genoemd op de website van PIANOo als knock-out criteria meegenomen in aanbesteding. Monitoring 2006, 2008, Duurzaamheidscriteria gebruiken? Om duurzaam inkopen in de praktijk te brengen en meetbaar te maken, ontwikkelt PIANOo in opdracht van het ministerie van VROM duurzaamheidscriteria voor tientallen productgroepen. Uitgangspunten voor opstellen van criteria Ze betreffen meest relevante duurzaamheidsaspecten. Ze zijn toepasbaar voor alle overheden. Ze leveren gemiddeld geen substantiële meerkosten. Ze zijn proportioneel, transparant, non-discriminatoir en verifieerbaar. Proces voor de totstandkoming van deze criteria Verkenning. Stakeholdersbijeenkomst. Conceptcriteria in openbare consultatie. Beoordeling door programmagroep. Juridische toets. Goedkeuring door stuurgroep. Criteriadocument op website. Actualisering/herziening na één tot vier jaar. Overheden kunnen deze opgestelde criteria en bijbehorende bestekteksten bij hun inkopen en aanbestedingen gebruiken om zo invulling te geven aan de doelstelling voor duurzaam inkopen. Iedere productgroep is daarbij onderverdeeld in: Eisen: knock-out criteria (om te mogen meedingen bij de aanbesteding). Wensen die meewegen met de andere criteria. Eisen (de duurzaamheidslat): Voertuigen hebben ten minste een energielabel C. Voertuigen voldoen aan de Euro 4 norm. Dieselvoertuigen voorzien van een roetfilter. Voertuigen voorzien van een brandstofverbruikindicator. voorbeeld productgroep dienstauto s Wensen (extra punten): Voertuigen hebben ten minste een energielabel B. Voertuigen voldoen aan de Euro 5 of 6 norm of een vergelijkbare alternatieve aandrijving. Voertuigen voorzien van stille banden.

4 pag.: 4 van 10 Keurmerken? Alleen als bewijsmiddel! Vanwege de Europese richtlijnen is het beperkt mogelijk om te vragen naar keurmerken. Er zijn juridische knelpunten mogelijk (onder andere discriminerend zijn) bij bijvoorbeeld nationale keurmerken zoals Nordic Swan of Blaue Engel. PIANOo heeft er daarom voor gekozen om uit keurmerken de voor duurzaamheid belangrijkste aspecten of elementen te benoemen. Het feitelijke keurmerk kan dan wel als bewijsmiddel dienen om aan te tonen dat een leverancier aan de betreffende minimumeisen voldoet. Als u naar deze website gaat, dan kunt u daar per productgroep de criteria die al beschikbaar zijn downloaden. Als er nog geen criteria beschikbaar zijn, dan kunt u per productgroep zien wat de stand van zaken is rondom de ontwikkeling daarvan en wanneer u kunt meedenken. In de linkerkolom staan alle ruim tachtig productgroepcriteria gegroepeerd in een aantal hoofdgroepen. Tip: check altijd of u de laatste versie criteria hebt. De criteria worden namelijk regelmatig herzien. Is duurzaam inkopen duurder? Velen vragen zich af of duurzaam inkopen duurder is dan niet-duurzaam inkopen. De programmadirectie Duurzaam Inkopen (ingesteld door meerdere ministeries) stelt in haar factsheet van 8 februari 2008 dat we in beeld moeten houden dat de kosten die een organisatie maakt, meer omvatten dan de directe aanschafkosten. We hebben het dan over de Total Cost of Ownership (TCO). Daarbij gaat het om: Aanschafkosten, al dan niet in te boeken als jaarlijkse afschrijvingen. Gebruikskosten. Afdankingkosten. De aanschafkosten kunnen bij duurzame producten hoger zijn, bijvoorbeeld omdat er meer of ander materiaal wordt gebruikt. Die hogere kosten kunnen echter worden gecompenseerd door lagere gebruikskosten en/of lagere afdankingskosten. Denk bijvoorbeeld aan energiekosten. Die zullen bij duurzame inkopen vaak lager zijn. Ook andere gebruikskosten kunnen lager uitvallen, bijvoorbeeld omdat aanvullende uitgaven kunnen worden vermeden. Voorbeelden daarvan zijn: er is minder schoonmaakmiddel nodig bij droge behandeling, er zijn minder onderhoudskosten bij meer gebruik van het openbaar vervoer. Ook bij de afdankingkosten kunnen voordelen optreden. Zo past het in een cradle-to-cradle-benadering om alleen maar materialen te gebruiken die volledig kunnen worden hergebruikt. Daarnaast is nog van belang dat een toename van de vraag naar een bepaald product er veelal toe leidt dat de gemiddelde productiekosten dalen en uiteindelijk leidt tot lagere prijzen.

5 pag.: 5 van 10 Cradle to cradle Cradle to cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen, uitgebracht in een boek van William McDonough en Michael Braungart: Cradle to cradle: remaking the way we make things. De kern van cradle to cradle ligt in het concept afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden, na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou er geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Het motto daarbij is: probeer goed te zijn in plaats van minder slecht! De drie basisregels van cradle tot cradle: Afval is voedsel. Zon is de energiebron. Respect voor diversiteit. Bij het opstellen van duurzaamheidscriteria wordt er rekening mee gehouden dat de TCO van een product niet substantieel zal stijgen. Dit kan per productgroep uiteraard verschillend uitpakken. Samenwerken maakt groen inkopen voordeliger Aan duurzaam inkopen hangt een prijskaartje. Op korte termijn zijn duurzame producten niet in het belang van de portemonnee. Maar duurzame producten gaan vaak langer mee. Dat biedt financieel voordeel. Dat financiële voordeel kan worden vergroot door samen met andere organisaties in te kopen. Als organisaties samen inkopen, vormen ze een grotere partij. Dan kun je meer bedingen bij de leverancier. De voordelen gelden voor alle organisaties, maar natuurlijk in het bijzonder voor kleinere organisaties. Bron: VNG Magazine, 30 mei 2008 Duurzaam inkopen bij de waterschappen, borgen in het professionele inkoopproces? Professioneel inkopen is duurzaam inkopen. Duurzaam inkopen is professioneel inkopen. Het professionele inkopen bestaat uit een aantal opeenvolgende processtappen en legt nadruk op activiteiten binnen het inkoopproces en de keuzes van de te hanteren procedures. Denk hierbij aan onder andere de Europese aanbestedingsrichtlijnen, het Aanbestedingsreglement Werken (ARW) en het Uniform aanbestedingsreglement (UAR). De eerste fasen in het inkoopproces zijn cruciaal voor het uiteindelijke inkoopresultaat. We doelen hier op de processtappen inkoopvoorbereiding, specificeren en selecteren. In de inkoopvoorbereiding worden de contouren van het inkoopproject bepaald door globaal af te bakenen wat de inkoopvraag is en langs welk inkoopproces deze het best kan worden ingevuld. Het specificeren omvat vervolgens het nauwkeurig uitwerken en beschrijven van die inkoopvraag. Selecteren is het uitzetten van de inkoopvraag bij een of meer leveranciers, zodat op basis van de verschillende uitgebrachte aanbiedingen de best passende kan worden gekozen. In de voorbereidende fasen wordt de inkoopvraag (een product, werk of dienst) gedefinieerd, en de voorwaarden gesteld aan het product, het werk of de dienst en aan de potentiële leveranciers. Deze fasen zijn dus bepalend voor het inkoopresultaat en de mate waarin u duurzaamheid kunt verwerken.

6 pag.: 6 van 10 afbeelding: Invloed op inkoopresultaat gedurende uitvoering van inkoopproces U kunt niet in alle fases van het inkoopproces een even grote invloed uitoefenen op het inkoopresultaat. De bovenstaande afbeelding geeft aan dat de mogelijkheden om het inkoopresultaat te beïnvloeden sterk afnemen naarmate de specificaties meer vastliggen. En dit geldt dus ook voor de mate waarin duurzaamheid deel is van dit inkoopresultaat. Professioneel inkopen = duurzaam inkopen; toelichting voor een professioneel duurzaam inkoopproces Fase 1: de inkoopvoorbereidingsfase In deze fase besluit u hoe u het inkoopproces gaat invullen en organiseren. Dit hangt af van wat er wordt ingekocht. Daarom moet u eerst de inkoopbehoefte onderzoeken en definiëren. U kunt de inkoopbehoefte, de manier waarop u het inkoopproces wilt inrichten, en taken van betrokkenen vastleggen in een plan van aanpak (organisatie en inrichting van het inkoopproces) en/of een inkoopstrategie (inhoud en vorm van het inkoopproces). Het hangt van de grootte en complexiteit van de aankoop af of het nodig is om deze documenten op te stellen. What do you really really want? Met een onderzoek naar de noodzaak van de inkoop en een korte omschrijving zullen duurzame oplossingen eerder tot de mogelijkheden behoren. Op basis van het onderzoek wordt besloten óf en wát er wordt ingekocht.

7 pag.: 7 van 10 voorbeeld: energiebesparing kantoren door slimme ICT In kantoren en andere werkomgevingen is het mogelijk zeker tien procent van het energieverbruik te besparen door inzet van slimme informatie- en communicatietechnologie. Daarbij valt te denken aan het gebruik van intelligente software voor verwarming in kantoren en energiezuinigere hardware. Hiermee worden de Kyotodoelstellingen haalbaar en kan één miljard euro worden bespaard. De kennisinstellingen baseren zich op een verkenning waarin onderzoeken (wereldwijd) zijn bestudeerd naar besparing van energie met behulp van slimme ICT-toepassingen. Digitale intelligentie in de woon- en werkomgevingen biedt de belangrijkste besparingsmogelijkheden. Die beginnen met het inzicht geven in het gebruik van energie en kunnen vloeiend overgaan in het automatisch regelen van verwarming, verlichting en elektrische apparaten. Inzicht in energiegebruik blijkt vanzelf tot zuiniger gedrag te leiden, terwijl dit door de gebruiker niet als verlies aan comfort wordt ervaren. Bron: FM Overheid, Door middel van analyses van het betreffende inkoopvraagstuk kan vervolgens een productgroepactieplan met aanbestedingsstrategie en plan van aanpak voor het inkoopproces worden vastgesteld. Fase 2: de specificatiefase In de specificatiefase worden de eisen en wensen ten aanzien van het in te kopen product, werk of dienst vastgesteld. Ook wordt vastgelegd op basis van welke eisen en wensen, de criteria (inclusief weging), de organisatie gaat bepalen wat de beste aanbieding is. Door bijvoorbeeld functioneel te specificeren, stimuleert u leveranciers zoveel mogelijk om met nieuwe, duurzame oplossingen voor producten, werken of diensten te komen. Daarnaast wilt u ook bepaalde zekerheden, bijvoorbeeld van verschillende milieukeurmerken, certificaten, laatste duurzame ontwikkelingen, enzovoorts. Gebruik bij het opstellen van het programma van eisen zoveel mogelijk de duurzaamheidscriteria van PIANOo. voorbeeld: duurzame prestatie-indicatoren meenemen in het bestek Een voorbeeld van innovatief aanbesteden om milieuwinst te halen, is het ontwerp en de realisatie van het gemaal Leemans in de Wieringermeerpolder. De energiekosten van een gemaal zijn aanzienlijk. Bij het ontwerp voor het gemaal is energiezuinigheid dan ook leidend geweest. Men is begonnen met uitzoeken wat technisch gewenst en haalbaar was. In het bestek is dit vervolgens vertaald in een meetbaar kengetal voor een minimaal te eisen rendement. Indien de pompenleverancier niet aan de gestelde eis kon voldoen, zou de leverancier de extra energiekosten gekapitaliseerd over een periode van dertig jaar als boete moeten betalen. Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, De selectiecriteria: beoordelingscriteria aan de leverancier. Om zeker te stellen dat u alleen aanbiedingen verkrijgt van leveranciers die in staat zijn de gevraagde producten, diensten of werken te leveren, kunt u aan de leverancier zelf ook eisen stellen. Beoordelingscriteria aan de leverancier worden doorgaans selectiecriteria genoemd en zijn soms ook terug te vinden bij de criteria van PIANOo. Anne Marie Rakhorst, schrijfster Duurzaam ontwikkelen een wereldkans: Met cynisme maken we de wereld niet beter. Oordeel daarom niet te snel over duurzame initiatieven, maar wees juist trots op ondernemers die hun nek uitsteken. Daar wordt de wereld alleen maar beter van.

8 pag.: 8 van 10 Afhankelijk van de mate waarin het gewenst is dat duurzaamheid ook binnen de organisatie van de leverancier een rol speelt, kunt u beoordelingscriteria aan de leverancier stellen voor duurzaamheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ISO certificering of EMAS registratie, sociale- en milieuparagraaf in het jaarverslag, beleidsdocumenten of duurzaamheidsreferenties. De gunningscriteria: beoordelingscriteria aan het in te kopen product, werk of dienst. De beoordelingscriteria voor het beoordelen, waarderen en vergelijken van aanbiedingen van leveranciers worden gunningscriteria genoemd. De keuze voor gunningscriteria, de begingsfactoren van de criteria en de waarderingssystematiek (welk antwoord van de leverancier waarderen we goed en welk slecht?) bepalen de keuze. Dit betekent dat uw wens voor duurzaamheid een bepaalde score en weging krijgt en daarmee het eindresultaat kan beïnvloeden. Het is belangrijk dat u de effecten van de weging en beoordelingsmethodiek van tevoren goed doorrekent voordat u deze vaststelt. U weet dan zeker dat die elementen die u belangrijk vindt ook tot uitdrukking komen in de eindwaardering. Met andere woorden: dat de beoordelingsmethodiek het effect levert dat u wilt. Fase 3: de selectiefase In de selectiefase wordt al het voorbereidende werk vertaald naar de feitelijke inkooptransactie: de aanbesteding. In de selectiefase vindt over het algemeen het eerste contact met potentiële leveranciers plaats. Met het aankondigen van een aanbesteding of het direct opsturen van een offerteaanvraag worden de leveranciers in stelling gebracht. Ook kunnen in de selectiefase contactmomenten plaatsvinden voor inlichtingen, vragenrondes of een zogenaamde schouw (het bezichtigen van een locatie waarop werkzaamheden moeten plaatsvinden). Daarnaast worden de offertes of eventuele voorafgaande aanvragen tot deelneming (het document dat leveranciers insturen om zich te kwalificeren voor de gunningsfase van een aanbesteding) daadwerkelijk beoordeeld. In de specificatiefase is al vastgelegd op welke manier er beoordeeld zal worden. Daarmee is het belang van duurzame aspecten in de beoordeling ook vastgelegd. In de uitvoering van de beoordelingsprocedure kan dus niet meer gestuurd worden op het aspect duurzaamheid. In dit stadium rest alleen nog het beoordelen van de offertes, en het beoordelen of leveranciers inderdaad de prestaties op het gebied van duurzaamheid aanbieden en garanderen. Fase 4 t/m 7: de nazorgfase De processtappen contracteren, bestellen, bewaken en nazorg bieden weinig aanknopingspunten om invloed uit te oefenen op duurzame aspecten van het inkoopresultaat. U heeft echter wel de mogelijkheid om in de nazorgfase, dus ná selectie en contractering van een leverancier, zeker te stellen dat de bedoelde duurzame effecten ook echt worden gerealiseerd. Het inkoopproces is voor een groot deel een papieren exercitie. Echte duurzaamheid ontstaat pas ná contractering, wanneer de leverancier de afspraken op het vlak van duurzaamheid moet gaan nakomen. Daarom is het zaak om, wanneer er een duurzaam product, werk of dienst moet worden geleverd, goed te monitoren of dit inderdaad het geval is. In een professioneel inkooptraject zijn daarom vaak prestatie-indicatoren in het contract ingebouwd.

9 pag.: 9 van 10 De nazorgfase is daarnaast vooral gericht op het delen van ervaringen zodat de eigen organisatie, maar ook andere overheidsorganisaties, kunnen profiteren van opgedane kennis, kunde en ervaring in succesvolle én minder succesvolle trajecten. Bij een contract voor nieuwe, duurzame producten, werken of diensten, is het goed de ervaring van het inkoopproces te delen met collega-inkopers via bijvoorbeeld PIANOo-desk en NEVI-publiek. Als er iets misgaat, is het vervelend, maar de missers en valkuilen vormen ook geweldige leermomenten die maar op één plaats hoeven voor te komen - als de ervaring maar wordt gedeeld! Tot slot Duurzaam inkopen = professioneel inkopen, maar dat doe je niet alleen. Iedereen in de organisatie zal er in meer of mindere mate bij betrokken zijn. Duurzaam inkopen kan namelijk een enorme impact en consequenties hebben op de organisatie, de processen en het personeel (en hun taken) van een organisatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan reductie van papieren naslagwerken, bijeenkomsten via videoconference, OV-jaarkaart versus leaseauto s, thuiswerkplekken, integratie van gehandicapten, man/vrouwverhouding, enzovoorts. Wij geven hierbij enkele tips om duurzaam inkopen in de organisatie bekend te maken en te borgen: Verwerk duurzaamheid expliciet in het beleid om te voorkomen dat bij iedere aanbesteding nagegaan moet worden hoe belangrijk duurzaamheid nu eigenlijk is voor de organisatie. Werk in een multidisciplinair team: budgetverantwoordelijke, inkoper en milieucoördinator. Zorg dat iedereen binnen de organisatie bekend is met de term duurzaamheid en de vindplaats van de duurzaamheidscriteria. Bied training en ondersteuning aan zodat ook minder ervaren inkopers kennis kunnen opbouwen van duurzaam inkopen. De boodschap is inmiddels duidelijk, duurzaam inkopen is geen hype. Het beslaat de hele organisatie, of zoals hoogleraar Inkoop Bart Vos memoreert: Duurzaam inkopen: omdat het moet, omdat het hoort en omdat het loont!

10 pag.: 10 van 10 Waar vindt u nog meer praktische informatie? Agentschap NL is hét aanspreekpunt voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden als het gaat om duurzaamheid, innovatie, internationaal ondernemen en samenwerken. Ondernemers, (kennis)instellingen of overheidsinstanties kunnen er terecht voor informatie en advies, financiering, netwerken en uitvoering van wet- en regelgeving. Website: PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten. Biedt bovendien informatie over duurzaam inkopen. Website: en Europa decentraal biedt kennis en expertise over Europees recht en de juiste toepassing ervan voor decentrale overheden. Website: Maatschappelijk Verantwoord / Duurzaam Inkopen is een van de speerpunten van NEVI. Door middel van de inkoopfunctie kan immers regie worden uitgevoerd op de toeleveringsketen, en kunnen MVO-doelstellingen ten uitvoer worden gebracht. Inkoop is dan de poort tot het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op de site vindt u informatie over onder andere het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en Ondernemen, de NEVI Denktank MVI en een overzicht van enkele NEVI-activiteiten rondom dit thema. Website: en MVO Nederland is het kennisnetwerk gericht op het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen door het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast heeft het een marktplaats voor bedrijven die voldoen aan de criteria van PIOANOo. Website: ICLEI is een internationaal samenwerkingsverband van lokale overheden dat zich richt op duurzame ontwikkeling. Website: Green Public Procurement is de Europese term waaronder de Europese Commissie bezig is met kennisontwikkeling en kennisdeling op het gebied van duurzaam inkopen. Website: De adviesbureaus DHV en Significant hebben een helpdesk duurzaam inkopen opgericht als forum voor alle vragen die overheden en ondernemingen op dit gebied hebben. Website: Literatuur Tigelaar, J.H. (2005). Duurzaam handelen: bij het waterschap Hunze en Aa s. Groningen: Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen. Vermeulen, A. & Groeneveld, L, eds. (2005). Voorbeeldenboek kosteneffectieve Dubomaatregelen in de waterbouw. Den Haag: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde (RWS, DWW). NEVI 2011 Auteur: Karin van IJsselmuide, kennismanager/trainer NEVI Deze brochure is ontwikkeld door de NEVI als onderdeel van de incompany-trainingen duurzaam inkopen. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van NEVI, Postbus 198, 2700 AD Zoetermeer. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van de auteurswet dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding aan NEVI te voldoen. Voor het overnemen van (een) gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken dient men zich tot NEVI te wenden.

Duurzaam Inkopen. Ric Hettinga. Programmadirectie Duurzaam Inkopen. Ministerie van VROM

Duurzaam Inkopen. Ric Hettinga. Programmadirectie Duurzaam Inkopen. Ministerie van VROM Duurzaam Inkopen Ric Hettinga Programmadirectie Duurzaam Inkopen Ministerie van VROM Wat is duurzaamheid? Relevante concepten: People, planet, profit Cradle to cradle (C2C) Duurzame bedrijfsvoering Wat

Nadere informatie

Duurzaam inkopen, gewoon doen!

Duurzaam inkopen, gewoon doen! Duurzaam inkopen, gewoon doen! Duurzaam Inkopen, 27 januari 2010 ir. Mark Hoogbergen Adviseur Agenda 1 Introductie 4 Criteria 2 Waarom 5 Aan de slag 3 Doelstelling > Menu extra s Agentschap NL Als het

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen in Nederland Inspiratie voor de Belgische overheden? Take Padding

Duurzaam Inkopen in Nederland Inspiratie voor de Belgische overheden? Take Padding Duurzaam Inkopen in Nederland Inspiratie voor de Belgische overheden? Conferentie duurzame aankopen Brussel Programmatorische federale overheidsdienst Duurzame Ontwikkeling Take Padding 1 december 2011

Nadere informatie

PIANOo-lunch Den Haag: 27 oktober 2009

PIANOo-lunch Den Haag: 27 oktober 2009 PIANOo-lunch Den Haag: 27 oktober 2009 Stand van Zaken duurzaamheidscriteria Machiel van Dalen SN-programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden Waarom duurzaam inkopen? Overheden goede voorbeeld : Practise

Nadere informatie

Duurzame Bedrijfsvoering Overheden. Handreiking Duurzaam Inkopen en Aanbesteden. in opdracht van

Duurzame Bedrijfsvoering Overheden. Handreiking Duurzaam Inkopen en Aanbesteden. in opdracht van Duurzame Bedrijfsvoering Overheden Handreiking Duurzaam Inkopen en Aanbesteden in opdracht van Inhoudsopgave Leeswijzer 3 1 Het is tijd voor duurzaamheid in Nederland 5 1.1 Deze handreiking is voor wie

Nadere informatie

Als u zaken doet met de overheid...

Als u zaken doet met de overheid... Als u zaken doet met de overheid... Het duurzame inkoopbeleid van de overheid Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de overheid. Om de markt voor duurzame producten te stimuleren, geeft zij zelf het

Nadere informatie

Ted Knoester. Contractmanagement in de praktijk

Ted Knoester. Contractmanagement in de praktijk Ted Knoester Contractmanagement in de praktijk Ted Knoester Contractmanagement in de praktijk Derde druk ISBN 978-90-368-0384-7 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 2013 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Beleid en praktijk rijksoverheid. Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Beleid en praktijk rijksoverheid. Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Beleid en praktijk rijksoverheid Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Agenda MVI door het Rijk Circulair Inkopen Practice what you preach Agenda MVI

Nadere informatie

Contractmanagement in de praktijk

Contractmanagement in de praktijk Contractmanagement in de praktijk Contractmanagement in de praktijk T. Knoester Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Duurzaamheidscriteria van inkoopbeleid Ordina

Duurzaamheidscriteria van inkoopbeleid Ordina Duurzaamheidscriteria van inkoopbeleid Ordina Datum Auteur(s) Versie Classificatie Status 9 augustus 2013 Hke08033/Apo20090 1.1 Definitief Ordina Nederland B.V. ING Bank 069.68.64.649 KvK 30086514 BTW

Nadere informatie

Innovatiegericht Inkopen

Innovatiegericht Inkopen WORKSHOP 7 Innovatiegericht Inkopen Marieke van Putten, PIANOo Andrea Wijnants, Ministerie I&M 21 juni 2011 Workshop 1 Het Nieuwe Werken Inhoud Wat is innovatiegericht inkopen bij de overheid? Wat doet

Nadere informatie

Inhoudsopgave studiemateriaal

Inhoudsopgave studiemateriaal pag.: 1 van 6 Opleiding: NEVI 2 tactisch Onderdeel: Module K22, Europees aanbesteden - gevorderd Versie: 2 Algemene inleiding Inhoudsopgave Index Deel 1 Aanbestedingsplan Sub 1.1 Ontwikkelingen Overzicht

Nadere informatie

HANDLEIDING DUURZAAM INKOPEN SAMEN GROEIEN NAAR EEN DUURZAME ORGANISATIE. Duurzaam Inkopen

HANDLEIDING DUURZAAM INKOPEN SAMEN GROEIEN NAAR EEN DUURZAME ORGANISATIE. Duurzaam Inkopen DUURZAAM INKOPEN Duurzaam Inkopen HANDLEIDING SAMEN GROEIEN NAAR EEN DUURZAME ORGANISATIE DE PROVINCIE GRONINGEN WIL 100% DUURZAAM INKOPEN aldus Rudi Slager (GS) Inleiding De Handleiding Duurzaam Inkopen

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Kenmerk: Versie: Status: Bizob2012MVI 1.01 Definitief Opdrachtgever: Datum: Gemeente Eersel 12-07-2013 1 Inleiding De gemeente spant zich continu

Nadere informatie

Nota duurzaam inkopen. Helmond, april 2013

Nota duurzaam inkopen. Helmond, april 2013 Nota duurzaam inkopen Helmond, april 2013 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Kader en Begrippen... 2 2.1 Wat is inkoop?... 2 2.1.2 Wat is duurzaamheid?... 2 2.1.3 Wat is duurzaam inkopen?... 2 2.1.4

Nadere informatie

Inkoop en contractmanagement

Inkoop en contractmanagement Syllabus Inkoop en contractmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer Universiteit Twente, ING, provincie

Nadere informatie

Vragen van de fractie D66 aan het College van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde

Vragen van de fractie D66 aan het College van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde `s-hertogenbosch, 20 oktober 2015 Aan het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Brabantlaan 1 5216 TV 's-hertogenbosch Vragen van de fractie D66 aan het College van Gedeputeerde Staten op grond

Nadere informatie

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 1 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Duurzaam contractmanagement

Duurzaam contractmanagement Duurzaam contractmanagement Samenvatting Hoe wordt de duurzaamheid van de ingekochte producten en diensten ondergebracht in facilitaire contracten en wat betekent dat voor het contractmanagement? Inleiding

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Auteurs: Bettina Blok, Frieda den Heyer Goedgekeurd door: Karin Cornet Datum: 14.06.2017 Versie: 0.2 Actieplan: MVI - MVS Pagina 1 Aanleiding Meerdere gemeenten,

Nadere informatie

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente).

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). presentatie 30 mei 2016 regionale marktdag Stedendriehoek Jan Teunis Hartgers inkoopadviseur, team inkoop gemeente Apeldoorn Inkoopplatform Stedendriehoek

Nadere informatie

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW Opbouw van ons actieplan Speerpunten: Acties: Samenwerking voortzetten en uitbouwen Iedereen bewust maken Verder vooruit kijken Wat blijven

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende Kenmerk: Bizob2012MVI Versie: 1.1, d.d. 18-2-2014 Status: vastgesteld Inleiding De gemeente spant zich continu in voor een (verdere) professionalisering

Nadere informatie

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT Cluster Bedrijfsvoering rve ICT ACTIEPLAN 2017-2020 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 30 juni 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 AMBITIE RVE ICT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN...

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren Kenmerk: Bizob2012MVI Opdrachtgever: Gemeente Haaren Versie: 2.1 Datum: 14 januari 2014 Status: Definitief Inleiding De gemeente spant zich continu

Nadere informatie

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN Diederik Heij INHOUD PRESENTATIE 1. Wat is PIANOo? 2. Wat is aanbesteden? 3. Waar moet u als subsidieaanvrager op letten bij het aanbesteden? PIANOo (opgericht n.a.v. bouwfraude)

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Samenwerking Kempengemeenten

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Samenwerking Kempengemeenten Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Samenwerking Kempengemeenten Vastgesteld door Dagelijks Bestuur SK op 17-12-2013. In werking getreden met terugwerkende kracht tot 1-4-2013. 1 Inleiding De Samenwerking

Nadere informatie

Hoe benaderen we de inkoop van begeleiding en hoe voorkomen we opportunistisch inschrijven CBP

Hoe benaderen we de inkoop van begeleiding en hoe voorkomen we opportunistisch inschrijven CBP Hoe benaderen we de inkoop van begeleiding en hoe voorkomen we opportunistisch inschrijven CBP Combined Business Power B.V. Zonnedauw 3, 7322 EA Apeldoorn Postbus 4350, 7320 AJ Apeldoorn Tel: +31 (0)55

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten 2013 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten Besluit B&W d.d. 10-9-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Definities... 3 2. Gemeentelijke doelstellingen... 4 3. Uitgangspunten... 5 3.1 Algemeen

Nadere informatie

MVI & EMVI: Perfect match? 24 november 2015, SMI Stabi congres, Zoetermeer

MVI & EMVI: Perfect match? 24 november 2015, SMI Stabi congres, Zoetermeer MVI & EMVI: Perfect match?, SMI Stabi congres, Zoetermeer Prof dr ir, Tilburg University Het is de route niet de kaart Niet de uitkomst maar het raadsel Het zijn je ogen niet de kleppen Niet het eindpunt

Nadere informatie

Inleiding Uitgangspunten Inkoopbeleid Inkoopmissie en -visie Missie Inkoop Visie Inkoop... 5

Inleiding Uitgangspunten Inkoopbeleid Inkoopmissie en -visie Missie Inkoop Visie Inkoop... 5 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Uitgangspunten Inkoopbeleid... 4 2 Inkoopmissie en -visie... 5 2.1 Missie Inkoop... 5 2.2 Visie Inkoop... 5 3 Juridische kaders... 6 3.1 Wet- en regelgeving... 6 3.2 Aanbestedingsprocedures...

Nadere informatie

Monitor Duurzaam Inkopen 2010

Monitor Duurzaam Inkopen 2010 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Monitor Duurzaam Inkopen 2010 Resultaten Gemeente Den Haag Mei 2011 2011 KPMG Advisory N.V, ingeschreven bij het handelsregister in Nederland onder nummer 33263682,

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan september 2017 Actieplan gemeente Alkmaar 1 Inleiding De overheid koopt per jaar voor ongeveer 73,3 miljard euro in en heeft daarmee een belangrijke invloed

Nadere informatie

Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen

Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen Ditmar Waterman Werkzaam bij PIANOo Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers 2 Opzet Achtergrond Kansen voor

Nadere informatie

mensen, die het maken PRAKTISCHE CHECKLIST OM KOSTEN TE BESPAREN

mensen, die het maken PRAKTISCHE CHECKLIST OM KOSTEN TE BESPAREN PRAKTISCHE CHECKLIST OM KOSTEN TE BESPAREN Hoe kan ik in deze tijd kosten besparen, zonder mijn bedrijfsvoering te reorganiseren? De bedrijfskundige experts in de zorg, facility, inkoop en logistiek van

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen: Bijdragen aan een duurzame (zorg)toekomst NEVI Zorgcongres Hengelo, 8 februari 2013

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen: Bijdragen aan een duurzame (zorg)toekomst NEVI Zorgcongres Hengelo, 8 februari 2013 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen: Bijdragen aan een duurzame (zorg)toekomst NEVI Zorgcongres Hengelo, 8 februari 2013 Prof.dr.ir. Bart Vos NEVI Hoogleraar Inkoopmanagement, Tilburg University Expert

Nadere informatie

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013.

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Inkoopbeleid 2013 Versiegeschiedenis Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Goedkeuring van Actualisatie artikel 4.3 Actualisatie artikel 4.4 Toevoegen bijlage 7.1. 29 januari 2014. Samenvatting

Nadere informatie

Professioneel Duurzaam Inkopen, hoe doet u dat? Karin van IJsselmuide Duurzaam inkopen veroorzaakt een kettingreactie

Professioneel Duurzaam Inkopen, hoe doet u dat? Karin van IJsselmuide Duurzaam inkopen veroorzaakt een kettingreactie Professioneel Duurzaam Inkopen, hoe doet u dat? Take Padding take.padding@pianoo.nl Karin van IJsselmuide k.vanijsselmuide@nevi.nl Duurzaam inkopen veroorzaakt een kettingreactie 1 Duurzaam inkopen 5 fasen

Nadere informatie

Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2018

Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2018 Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2018 (tarieven van 1 januari 2018 tot 1 september 2018) Opleidingsinstituut voor inkoop-, supply- en contractmanagement Erkende opleidingen

Nadere informatie

Innovatie binnen de grenzen van de wet. PIANOo-congres als het om vertrouwbaarheid gaat!

Innovatie binnen de grenzen van de wet. PIANOo-congres als het om vertrouwbaarheid gaat! Innovatie binnen de grenzen van de wet PIANOo-congres 2010 als het om vertrouwbaarheid gaat! Inhoud presentatie Inleiding en kennismaking Kader: waar hebben we het over? Juridisch kader, tips en trucs

Nadere informatie

Inkoopbeleid Gemeente Oirschot

Inkoopbeleid Gemeente Oirschot Inkoopbeleid Gemeente Oirschot 2010-2013 Copyright BIZOB. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid!

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Doel van de sessie Presenteren nieuwe conceptteksten Vergelijken oude teksten en nieuwe conceptteksten Discussiëren over nieuwe conceptteksten! De nieuwe

Nadere informatie

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 Workshop Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 1 Inleiding Kan een dynamisch aankoopsysteem zorgen voor de juiste verbinding met uw ICT vraag? Verwachtingen? Uw relatie met ICT inkoop / DAS Dynamisch

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen langs de meetlat

Duurzaam Inkopen langs de meetlat Duurzaam Inkopen langs de meetlat Kees Clement Programmadirectie Duurzaam Inkopen Duurzaam Inkopen Loont Congres 27 september 2010 Duurzaam Inkopen langs de meetlat Maatschappelijk doel is de verduurzaming

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Bodde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De publieke sector is een zeer grote werkgever en heeft dus ook grote invloed op duurzaamheids- en arbeidsmarktvraagstukken.

Nadere informatie

De waterschappen als publieke opdrachtgever

De waterschappen als publieke opdrachtgever De waterschappen als publieke opdrachtgever (periode 2014-2016) Voor iedereen die met de waterschappen te maken krijgt als opdrachtgever voor de realisatie van, of het beheer en onderhoud aan, (waterschaps)werken,

Nadere informatie

Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2018

Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2018 Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2018 (tarieven van 1 januari 2018 tot 1 september 2018) Opleidingsinstituut voor inkoop-, supply- en contractmanagement Erkende opleidingen

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Kenmerk: Bizob2016MVI Opdrachtgever: Gemeente Eersel Versie: 1.01 Datum: 13 December 2016 Status: definitief 1 Inleiding De gemeente spant zich

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen in onderwijs. Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar

Duurzaam Inkopen in onderwijs. Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar Duurzaam Inkopen in onderwijs Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar Duurzaam inkopen, inleiding Duurzaam inkopen in onderwijs Spelers in het veld en hun rol Suggesties voor aanpak Informatiebronnen

Nadere informatie

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Postbus EZ DEN HAAG

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Postbus EZ DEN HAAG Lange Voorhout 8 Postbus 20015 De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Postbus 20951 2500 EZ DEN HAAG 2500 EA Den Haag T [070] 3424344 F [070] 3424130 E voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Sterker in samenwerking

Sterker in samenwerking Intrakoop-strategie 2014 2016 Sterker in samenwerking Intrakoop helpt zorginstellingen al meer dan vijftig jaar de meeste waarde uit het leveranciersaanbod te realiseren, door kennis, ervaring en inkoopvolume

Nadere informatie

Sociale psychologie en praktijkproblemen

Sociale psychologie en praktijkproblemen Sociale psychologie en praktijkproblemen Sociale psychologie en praktijkproblemen van probleem naar oplossing prof. dr. A.P. Buunk dr. P. Veen tweede, herziene druk Bohn Stafleu Van Loghum Houten/Diegem

Nadere informatie

GEMEENTE AALTEN. Nota Duurzaam Inkopen Achterhoekse gemeenten. duurzaam duurt het langst

GEMEENTE AALTEN. Nota Duurzaam Inkopen Achterhoekse gemeenten. duurzaam duurt het langst GEMEENTE AALTEN Nota Duurzaam Inkopen Achterhoekse gemeenten duurzaam duurt het langst Samenwerkende Achterhoekse gemeenten Gendringen, 23 januari 2009 Inhoudsopgave Samenvatting....3 1. Inleiding. 4 2.

Nadere informatie

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Kantoorapparaten

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Kantoorapparaten Milieuverantwoorde overheidsaankopen Kantoorapparaten Voorstelling project Minimaal 20 infosessies Verspreid over Vlaanderen Telkens ander onderwerp Handleiding Ondersteuning steunpunt Het aankoopproces

Nadere informatie

Criteria voor duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL)

Criteria voor duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL) Criteria duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL) Versie: 1.5 Datum: oktober 2011 Overzicht van criteria In onderstaande tabel is een onderscheid gemaakt naar de verschillende contractvormen, zoals

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo hebben het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend. Met deelname

Nadere informatie

Verkeersregelinstallaties

Verkeersregelinstallaties Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Verkeersregelinstallaties 1. Scope/afbakening De productgroep Verkeersregelinstallaties (VRI s) omvat de actieve regelinrichtingen voor de

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland 2016 Versie 1 Juli 2016 1 Inleiding... 3 2 Gemeentelijke uitgangspunten... 4 2.1 Algemene uitgangspunten... 4 2.2

Nadere informatie

Duurzaam inkopen in de onderwijssector. Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar

Duurzaam inkopen in de onderwijssector. Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar Duurzaam inkopen in de onderwijssector Betty de Keizer De Keizer Kennismakelaar Duurzaam inkopen is Het toepassen van milieuaspecten en sociale aspecten in alle fasen van het inkoopproces zodat dit uiteindelijk

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid BghU 2018

Inkoop- en aanbestedingsbeleid BghU 2018 Inkoop- en aanbestedingsbeleid BghU 2018 Inleiding Voor het professioneel uitvoeren van alle inkoop- en aanbestedingsprocessen is een helder inkoop- en aanbestedingsbeleid noodzakelijk. Het beleid formuleert

Nadere informatie

06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina I. Een Goed. Feedbackgesprek. Tussen kritiek en compliment. Wilma Menko

06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina I. Een Goed. Feedbackgesprek. Tussen kritiek en compliment. Wilma Menko 06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina I Een Goed Feedbackgesprek Tussen kritiek en compliment Wilma Menko 06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina II Een goede reeks ISBN Een goede vergadering 90 06 95017

Nadere informatie

Model Inkoopbeleid voor de (semi)overheid

Model Inkoopbeleid voor de (semi)overheid Model Inkoopbeleid voor de (semi)overheid Model Inkoopbeleid voor de (semi)overheid Mr. drs. T.H.G. Robbe model inkoopbeleid voor de (semi)overheid Berghauser Pont Publishing Postbus 14580 1001 LB Amsterdam

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement

Informatienota. Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement Informatienota Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement Nummer 2018/176459 Portefeuillehouder Botter, J. Programma/beleidsveld 6.2 Gemeentelijk bestuur Afdeling

Nadere informatie

Monitor Duurzaam Inkopen 2008

Monitor Duurzaam Inkopen 2008 Inhoud 1 Monitor Duurzaam Inkopen 2008 24 februari 2009 Nb. Uiterste zorgvuldigheid is betracht bij het verwerken van de gegevens en het opstellen van dit rapport. Gelet op de aard van het onderzoek kunnen

Nadere informatie

Monitoring openbare verlichting 2010

Monitoring openbare verlichting 2010 Monitoring openbare verlichting 2010 Stand van zaken koploperaanpak en duurzaam inkopen Consultatie gemeenten en provincies Datum 9 november 2010 Status Definitief Pagina 1 van 1 Monitoring openbare verlichting

Nadere informatie

Inkopen bij de gemeente Winterswijk

Inkopen bij de gemeente Winterswijk Inkopen bij de gemeente Winterswijk door Erny Hogenkamp, inkoopcoördinator auteur: Erny Hogenkamp 1 Inkopen bij de gemeente Winterswijk Wat zijn de regels? Wat is het beleid van de Achterhoekse gemeenten?

Nadere informatie

Stappenplan Berekenen van Inkoopresultaat

Stappenplan Berekenen van Inkoopresultaat Stappenplan Berekenen van Inkoopresultaat Ir. F. Schotanus Het behalen van inkoopresultaat is een veelgebruikte en duidelijke doelstelling voor inkoopafdelingen. Het berekenen van de hoogte van het inkoopresultaat

Nadere informatie

Privaatrechtelijke Bouwregelgeving Editie 2013

Privaatrechtelijke Bouwregelgeving Editie 2013 Privaatrechtelijke Bouwregelgeving Editie 2013 Privaatrechtelijke Bouwregelgeving Editie 2013 samengesteld door: prof. mr. dr. M.A.B. Chao-Duivis ISBN 978-90-78066-82-8 NUR 822 2013, Stichting Instituut

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen langs de maatlat

Duurzaam Inkopen langs de maatlat Duurzaam Inkopen langs de maatlat Kees Clement Programmadirectie Duurzaam Inkopen 5e PIANOo-congres 27 mei 2010 Duurzaam Inkopen Maatschappelijk doel is de verduurzaming van produceren en consumeren Overheden

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Het spel en de regels

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Het spel en de regels Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Het spel en de regels Agenda Presentatie MVI binnen de Rijksinkoop Presentatie MVI en de aanbestedingswet Vragen en discussie Inkopen door het Rijk Professionalisering

Nadere informatie

groep Computerprogramma woordenschat

groep Computerprogramma woordenschat Taal actief G e b r u i k e r si n st r u c t i e C o m pu te rpro gra m m a w o o rde n s c ha t 214088_OM.indd 1 gro ep 6 22-06-2009 12:22:50 telefoon: 073-628 87 22 e-mail: helpdesk.bao@malmberg.nl

Nadere informatie

Prijsoverzicht cursusjaar 2018

Prijsoverzicht cursusjaar 2018 Prijsoverzicht cursusjaar 2018 (tarieven van 1 september 2018 tot 1 januari 2019) Opleidingsinstituut voor inkoop-, supply- en contractmanagement Erkende opleidingen Leergangen Masterclasses Trainingen

Nadere informatie

Kies voor de kansen!'

Kies voor de kansen!' Workshop aanbesteden Kies voor de kansen!' Het inkopersperspectief belicht Drs. Joep Steffes Purmerend 25 september 2009 Ter introductie Drs. Joep Steffes Ondernemende MKB-er, medeoprichter en voorheen

Nadere informatie

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek 1 Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek Hoofdstuk 1 Inleiding Bij het inkopen en aanbesteden door de overheid worden publieke gelden aangewend. Hierop rust de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001)

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) pag.: 1 van 8 code: SPE-MVI-art-017-bl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Bron: SCCM, pp. 1-7 Auteur(s): www.sccm.nl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) 1 Duurzaam

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI 2017-2018 Gemeente Ten Boer Vastgesteld door college B&W op 12 september 2017 Aanleiding De gemeenteraad van Ten Boer heeft op 21 december 2016 haar geactualiseerde

Nadere informatie

Best. Value en FM Impact vanuit de aanbestedingswet Wat gaat er goed / wat gaat er fout

Best. Value en FM Impact vanuit de aanbestedingswet Wat gaat er goed / wat gaat er fout Managing consultant 15 jaar inkoopervaring WTB, bedrijfskunde, Nevi 3, Best Value A-certified +15 BVP trajecten +25 trainingen KTV, advies: 7,5 gemiddeld KTV, training: 8+ Enthousiast, resultaatgericht,

Nadere informatie

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan 1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik Update actieplan 2017-2020 Deze update is gepubliceerd in vervolg op het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2017-2020 en de Animatie

Nadere informatie

Hoe krijgen innovaties een kans?...

Hoe krijgen innovaties een kans?... Hoe krijgen innovaties een kans?... Inkoop Innovatie Urgent Meer doen met minder geld. De prestatiedruk van de Nederlandse overheid is groot en de verwachtingen zijn hoog. Het kabinet spant zich in om

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2016 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Inhoud Ø marktconsultatie Ø eisen aan de levenscyclus Ø keurmerken Ø wijziging gunningscriteria Ø procedure

Nadere informatie

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Vincie van Gils Klantencommunicatie Zo krijg je en houd je u tevreden klanten Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Spectrum maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Zelfstandig werken. Ajodakt. Dit antwoordenboekje hoort bij het gelijknamige werkboek van de serie

Zelfstandig werken. Ajodakt. Dit antwoordenboekje hoort bij het gelijknamige werkboek van de serie Zelfstandig werken Ajodakt Dit antwoordenboekje hoort bij het gelijknamige werkboek van de serie 9 789074 080705 Informatieverwerking Groep 7 Antwoorden Auteur P. Nagtegaal ajodakt COLOFON Illustraties

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

VNG Raadsledencampagne

VNG Raadsledencampagne Duurzaam Drimmelen VNG Raadsledencampagne Klimaat niet zonder de Raad Invloed raadsleden Borging beleid Collegiaal bestuur Collegeakkoord 2010-2014 Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die kan voorzien

Nadere informatie

Op zoek naar het sociale gezicht van inkoop 24 maart 2015,NEVI Zuid bijeenkomst Tilburg. Prof dr ir Bart Vos

Op zoek naar het sociale gezicht van inkoop 24 maart 2015,NEVI Zuid bijeenkomst Tilburg. Prof dr ir Bart Vos Op zoek naar het sociale gezicht van inkoop 24 maart 2015,NEVI Zuid bijeenkomst Tilburg Prof dr ir Bart Vos Het is de route niet de kaart Niet de uitkomst maar het raadsel Het zijn je ogen niet de kleppen

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (inkopen) bij V&W

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (inkopen) bij V&W Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (inkopen) bij V&W Hype of serieus beleidsitem Wim Leendertse Rijkswaterstaat SDG M&I De beleving... Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (inkopen) bij V&W 2 Maatschappelijk

Nadere informatie

Kennismaking??? en Verwachtingen? Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en PIANOo Ministerie van Economische Zak

Kennismaking??? en Verwachtingen? Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en PIANOo Ministerie van Economische Zak Omgaan met externe onderzoekers 23 maart 2011 School voor de Toekomst, s-hertogenbosch Kennismaking??? en Verwachtingen? Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en PIANOo

Nadere informatie

Maatschappelijk (inkoop- en aanbestedings-)beleid

Maatschappelijk (inkoop- en aanbestedings-)beleid T Zaak: Z-16-38327 / 46762 Versie: april 2016 Maatschappelijk (inkoop- en aanbestedings-)beleid In het maatschappelijk (inkoop- en aanbestedings-)beleid van de gemeente Noordwijkerhout worden de maatschappelijke

Nadere informatie

Strategie duurzaam inkopen

Strategie duurzaam inkopen Strategie duurzaam inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Aanleiding 3 Kaders 3 Het begrip duurzaam

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelstellingen... 4 2. Procedures... 5 2.1 Bepalen

Nadere informatie

Inhoud 1. Inleiding Gemeentelijke doelen

Inhoud 1. Inleiding Gemeentelijke doelen Dit inkoopbeleid is op 25 april 2013 vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Meppel en heeft zowel interne als, na openbaarmaking en inwerkingtreding daarvan, externe werking. Inhoud 1.. Inleiding

Nadere informatie

De wijk nemen. Een subtiel samenspel van burgers, maatschappelijke organisaties en overheid. Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

De wijk nemen. Een subtiel samenspel van burgers, maatschappelijke organisaties en overheid. Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling De wijk nemen Een subtiel samenspel van burgers, maatschappelijke organisaties en overheid Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling De wijk nemen Een subtiel samenspel van burgers, maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2019

Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2019 Prijsoverzicht NEVI leergangen, masterclasses en trainingen cursusjaar 2019 (tarieven van 1 januari 2019 tot 1 september 2019) Opleidingsinstituut voor inkoop-, supply- en contractmanagement Erkende opleidingen

Nadere informatie

WAT HEEFT U NODIG OM MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD IN TE KOPEN? RESULTATEN BEHOEFTE-INVENTARISATIE MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN

WAT HEEFT U NODIG OM MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD IN TE KOPEN? RESULTATEN BEHOEFTE-INVENTARISATIE MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN WAT HEEFT U NODIG OM MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD IN TE KOPEN? RESULTATEN BEHOEFTE-INVENTARISATIE MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN 1 PIANOo en NEVI hebben onderzoek gedaan naar de toepassing en randvoorwaarden

Nadere informatie

H E T I N K O O P P R O C E S B E K E K E N D O O R E E N L E A N B R I L

H E T I N K O O P P R O C E S B E K E K E N D O O R E E N L E A N B R I L H E T I N K O O P P R O C E S B E K E K E N D O O R E E N L E A N B R I L H o e k o m t h e t d a t g r o t e e n c o m p l e x e p r o j e c t e n v a a k u i t l o p e n e n budget t e n o v e r s c

Nadere informatie

De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam

De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam Afdelingsoverleg NS-Beleid Donderdag 9 april 2009 Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Inhoud presentatie De Keizer Kennismakelaar HAP -

Nadere informatie

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan 1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik Update actieplan 2017-2020 Deze update is gepubliceerd in vervolg op het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2017-2020 en de Animatie

Nadere informatie