Evalueer: sta stil bij wat er goed gaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evalueer: sta stil bij wat er goed gaat"

Transcriptie

1 Evalueer: sta stil bij wat er goed gaat Bepaal vaste evaluatiemomenten. Laat je niet uit het veld slaan door tegenvallers. Organiseer elk jaar een inspiratiesessie. Nodig bijvoorbeeld een collega van een andere school uit over zijn of haar succes te vertellen. Put moed uit wat er goed gaat op je eigen school. Waardeer het goede en blijf je dromen najagen! Waarom wil je sociale media in de klas? Verrijking van de leerstof Aansluiting bij de leefwereld van de leerlingen Aansluiting bij zoveel mogelijk leerstijlen Interactie vergroten (tussen leerlingen onderling,de docent en de leerlingen, de leerlingen, docent en de ouders) Kennisconstructie faciliteren (onderzoekend leren, ervaringsleren) Leerlingen op een zelfbewuste wijze leren omgaan met de positieve mogelijkheden van media, zonder daarbij zichzelf of anderen te schaden.

2 Wat heeft het de leerlingen opgeleverd? Wat heeft het jou als docent opgeleverd? Welke successen zijn er behaald? Wat kan verbeterd worden? Wat gaan we veranderen? Welke goede ervaringen gaan we delen via sociale media? Wat is het volgende doel dat we willen realiseren? Wat is het beste dat je kan overkomen op het gebied van sociale media op jouw school? Wat is je concrete einddoel? Wat levert het de leerlingen op als het idee echt wordt uitgevoerd? Wat levert het jou als docent op als het idee echt wordt uitgevoerd?

3 Kennis van sociale media Docenten hoeven geen allesweters te zijn op het gebied van sociale media. Wel is het volgende belangrijk: Enthousiasme uitstralen over de mogelijkheden van sociale media. Bewustzijn van de gevaren van sociale media. Lacunes kunnen herkennen in de kennis en vaardigheden van leerlingen op het gebied van sociale media. Actief luisteren naar leerlingen. Echte vragen stellen vanuit oprechte interesse. Durven lerend implementeren, durven fouten maken om ervan te leren. Thuis experimenteren met sociale media. Lef om te erkennen dat leerlingen soms verder zijn dan jij. Welke mensen heb je nodig? Leg de verantwoordelijkheid bij meerdere mensen. Laat een doorgewinterde collega of een externe deskundige een introductiebijeenkomst geven. Leid leerlingen en docenten op tot sociale media experts. Wat kunnen ze al, wat moeten ze nog leren? Schakel experts van buiten in voor een gastles, bijvoorbeeld handige ouders.

4 Is er binnen het team voldoende kennis in huis betreffende sociale media of moet je die inhuren? Wie heeft welke kennis en welke kennis missen we? Zijn bepaalde docenten experts en kunnen zij hun kennis overdragen aan het team? Is er ruimte voor docenten om te experimenteren met sociale media binnen de lessen? Leg je de ontwikkeling en uitvoering van het beleid bij één persoon of bij meer mensen? Wil je een projectgroep die zich bezig houdt met visie, implementatie en evaluatie? Zo ja: wie zitten in deze werkgroep: docenten, ouders, leerlingen? Passen de gewenste taken binnen de uren die beschikbaar zijn of moet er tijd vrijgemaakt worden door andere taken over te dragen? Hebben we een externe deskundige nodig of kunnen we het zelf?

5 Hoe ver ben je als school met sociale media? Kijk naar wat er goed gaat, schrijf niet alleen op wat de school niet doet. Wat goed gaat, is de basis waarop je voort kunt bouwen.

6 Wat gaat goed op het gebied van sociale media bij jou op school? Wat kunnen we? Hoe helpen we elkaar?

7 Start een online reisbureau Leerlingen doen alles wat een reisbureau doet, met uitzondering van het daadwerkelijk boeken. Leerlingen maken reclame via sociale media (Twitter of facebook) Reisaanvragen komen via twitter en binnen. leerlingen gaan op zoek naar passend vervoer en accommodatie en maken een berekening van de kosten. Het advies wordt in een excellbestand naar de klant gestuurd. In een blog houden leerlingen de aanvragen en adviezen bij. Via sociale media wordt verwezen naar het blog. Per reis presenteren de leerlingen de adviezen in web 2.0 programma s als Glogster of Montage. De posters worden verspreid via sociale media. Hoe lang duurt het? Zes weken, een aantal middagen per week. Start een online reisbureau Leerlingen doen alles wat een reisbureau doet, met uitzondering van het daadwerkelijk boeken. Leerlingen maken reclame via sociale media (Twitter of facebook) Reisaanvragen komen via twitter en binnen. leerlingen gaan op zoek naar passend vervoer en accommodatie en maken een berekening van de kosten. Het advies wordt in een excellbestand naar de klant gestuurd. In een blog houden leerlingen de aanvragen en adviezen bij. Via sociale media wordt verwezen naar het blog. Per reis presenteren de leerlingen de adviezen in web 2.0 programma s als Glogster of Montage. De posters worden verspreid via sociale media. Hoe lang duurt het? Zes weken, een aantal middagen per week.

8 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

9 Een taalgids voor op reis Maak een taalgids voor op reis met nuttige woorden, zinnen, uitdrukkingen. Film bruikbare conversaties Verzamel de informatie in een Glogster, Wallwisher of Linoit. Verspreid dit via sociale media. Leuk om dit project voor de zomervakantie te doen. Blog over de geschiedenis van de school Binnen vijf minuten is een weblog (bijv. Tumblr.com) aangemaakt. Leerlingen interviewen (stok)oude juffen en meesters en door oud leerlingen. Zoek (beroemde) oud leerlingen en laat leerlingen hen interviewen. Leerlingen verwerken op het blog de interviews.

10 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

11 Twitter in de taalles Leerlingen vatten een alinea samen in een Twitterbericht (maximaal 140 tekens) Leerlingen bedenken welke hashtags ze per alinea toekennen. Leerlingen schrijven de samenvattende twitterberichten. Een hashtag (#) geeft aan over welk onderwerp het gaat. Sociale media bij kunstvakken Breng je kunstproject onder de aandacht via Facebook, Twitter, Pinterest. Maak mooie tekeningen, scan ze in en pin ze via Pinterest. Als je het goed doet, profileer je je als artistieke school die weet om te gaan met sociale media.

12 Wat levert het je leerlingen op? Waarom wil je het uitvoeren? Wat levert het je leerlingen op?

13 Maak de les spannender met QR codes. Wat zijn QR codes? QR codes (Quick Response codes) zijn geblokte streepjescodes met informatie. In QR codes kun je veel data onderbrengen die tevoorschijn komen zodra je de code scant met een webcam of camera op je mobiele telefoon. QR codes kun je vrij eenvoudig zelf maken met bijvoorbeeld Qrcode.kaywa.com en Qurify. Een educatieve speurtocht met QR codes. In de QR code is een afbeelding, google maps locatie, coördinaat naar de volgende plek, een filmpje, of liedje versleuteld. Geef vragen of opdrachten weer via een weblink achter de QR code. Verwijs naar websites waar de antwoorden te vinden zijn. QR codes bij zelfstandig werken: Opdrachten, instructievideo s, plusopdrachten, zoekopdrachten zitten verstopt achter QR codes. Verberg delen van werkbladen achter QR codes.. Pas wanneer de QR code gescand is, kun je verder gaan met de volgende opdracht. Klasblog bijhouden Voordelen Klasblog Een veilige oefenomgeving om schrijfvaardigheid te oefenen Leerlingen leren zich positief te profileren Leerlingen leren elkaar opbouwende feedback te geven via reacties. Tips: Iedere week hebben andere leerlingen de regie over het klasblog. Taken van de leerlingen: zorgen dat er content op het blog komt, reageren op geplaatste stukjes. Publiceer regelmatig om afhaken te voorkomen. Zorg voor variatie op het blog: filmpjes, spel, foto s, verslagen van activiteiten, een leuke mop, Denk na over wie je welke rechten geeft: wie mogen meekijken, reacties geven?

14 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

15 Gesprek over sociale media (1) Welke sociale media gebruik je? Waarvoor gebruik je sociale media? Hoeveel tijd gebruik je gemiddeld aan sociale media? Hoeveel online vrienden heb je? Zijn dat allemaal mensen die je ook in het echte leven ontmoet? Maak je onderscheid in je vrienden (kennissen, familie, etc.)? Zie je dat terug in je instellingen die je hebt gemaakt? Wat zegt het aantal volgers of het aantal vrienden over iemand? Let je daarop? Waarom (niet)? Wat deel je allemaal met anderen? Wat deel je juist niet? Wat levert het gebruik van sociale media je op? Is er voor jou ook een keerzijde aan het gebruik van sociale media? Heb je wel eens wat vervelends meegemaakt met of gezien op sociale media? Hoe ben je ermee omgegaan? Hoe voel jij je als iemand van jouw vrienden of jijzelf in het openbaar beledigd wordt? Wat doe je in zo n geval? Wanneer word jij blij van iets wat op sociale media gebeurt? En wanneer word je somber? Gesprek over sociale media (2) Hoe vaak verander jij je profielfoto? Hoe voelt het als mensen reageren op je profielfoto s? Maakt het wat uit voor de beslissing om er een nieuwe foto op te zetten? Welke foto s / beelden / filmpjes zet je wel en welke niet op je profiel? Wat is het verschil tussen contact via sociale media en contact door elkaar te ontmoeten? Kun je een voorbeeld geven van een moment dat je online bent en dat je de ander liever in het echt had gezien? En andersom: dat je bij elkaar bent maar dat je het prettiger had gevonden om het gesprek online te voeren? Wanneer kunnen met sociale media misverstanden ontstaan en hoe zien die eruit? Hoe zou je ze kunnen voorkomen? Geef eens een voorbeeld van zo n misverstand en hoe je in dat geval gereageerd hebt. Met twitter en sms moeten je berichten kort zijn. Is dat beter of slechter als je gedwongen wordt om zo weinig tekst te gebruiken? Wat doen emoticons (smileys)? Waarom gebruik je ze en op welke momenten? Wat is het verschil tussen facebook en what s app? Hoe kies je wat je wanneer gebruikt? Hoe zou het voelen als je twee of drie weken volledig afgesloten zou zijn van al je sociale media? Hoe vind je dat je de dingen tegen elkaar moet zeggen als iedereen kan meelezen? Als jij les zou moeten geven aan jonge kinderen die voor het eerst op internet gaan, welke regel zou je dan met hen afspreken?

16 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

17 Google jezelf! Doel: bewustzijn creëren van online identiteit. leerlingen zoeken zichzelf op via Google Vraag een aantal mensen uit je directe omgeving jou te googlen en jou vervolgens feedback te geven: wat vind je over mij en klopt dat bij wie ik ben? Ga met de leerlingen het gesprek aan over wat ze wel of niet op internet zetten. Checklist bij het plaatsen van online content: Kan ikzelf door het publiceren in de problemen komen? Kan iemand die toegang heeft tot mijn tekst, foto of video dit vervelend vinden? Kan iemand dit mogelijk verkeerd begrijpen / interpreteren? Kunnen mijn familieleden, vrienden of anderen hierdoor in de problemen komen? Kan dit later, in een andere situatie, tegen me gebruikt worden? Wil ik dat iedereen die dit kan vinden, dit van me te weten komt? Portfolio via weblog Leerlingen bouwen hun portfolio op met een persoonlijk weblog. Alle zelfgemaakte bronnen (documenten, filmpjes, foto s) of bronnen waar de leerlingen trots op zijn, komen op het weblog. Geef een les over feedback geven en ontvangen. Via de reactieknop geef je als docent feedback. Klasgenoten kunnen ook reageren.

18 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

19 Meldknop.nl Bekijk samen met je leerlingen de website: meldknop.nl waarop je tips kunt vinden voor wat je kunt doen bij vervelende ervaringen met sociale media. Bespreek met de kinderen bij ieder item hoe je juist op een positieve manier met media om kunt gaan, bijvoorbeeld: o Nare filmpjes: wat zijn leuke filmpjes? Hebben jullie voorbeelden? Waarom zijn deze filmpjes leuk? Vindt diegene die op het filmpje staat het ook leuk? Maak in groepjes een leuk filmpje. o Webcam misbruik: Wanneer en hoe kun je de webcam goed gebruiken? o Bangalijst: op welke manier kun je ook stoer en geinig zijn op internet zonder anderen te schaden? Hoe kun je anderen op een positieve manier in de aandacht zetten, wat spreek je dan met de betrokkenen af? Tijdlijn Leerlingen maken een tijdlijn met bijvoorbeeld Xtimeline.com. Kies een onderwerp of thema: bijvoorbeeld: o Breng je eigen levensloop in beeld o De belangrijkste technologische ontwikkelingen van de afgelopen 100 jaar Toon ter inspiratie het filmpje: de social media revolution : Bespreek de snelheid waarmee het internet zich ontwikkelt. Stel de vraag: Hoe ziet het internet van de toekomst eruit? Kun je dat in een tijdlijn zetten?

20 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

21 Informatie vragen via sociale media 1. Leerlingen raadplegen een deskundige via sociale media bij het maken van een werkstuk: Ze stellen een vraag Ze nodigen de deskundige uit voor een interview of gastcollege via Google Hangout of skype. 2. Leerlingen bedenken met elkaar vragen voor een schrijver of wetenschapper. Kies de beste vragen uit en stel deze op twitter via het school of groepsaccount.. 3. Vraag een kinderboeken auteur voor een Twitter interview. Leerlingen stellen vragen via Twitter de schrijfster of schrijver geeft via Twitter antwoord. Hoe stel je in 140 tekens een goede vraag? Wie zou je vraag kunnen beantwoorden? Welke # zet je in? Zet #dtv in. Boektrailer Leerlingen maken een boektrailer in plaats van het traditionele boekverslag. De boektrailer is een filmpje waarin de leerlingen vertellen waar het boek over gaat. Met beeld en geluid wordt een sfeer weergegeven. Zet de gemaakte filmpjes online (youtube kanaal). De trailers kunnen andere kinderen helpen om een boek te kiezen.

22 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

23 Virtueel prikbord Met Pinterest kun je afbeeldingen pinnen en moodboards van mooie afbeeldingen samenstellen. Kunst: Leerlingen maken foto s van hun creaties en plaatsen deze op Pinterest. Organiseer een wedstrijd: laat mensen stemmen op het mooiste kunstwerk. Natuur: Maak elke dag een foto van een mooie boom in de buurt van de school Deel deze via Pinterest. Zie hoe de boom gaandeweg het jaar verandert. Raad de foto: Maak detailfoto s van objecten Zet de foto online. Leerlingen raden (via twitter) wat het voorwerp is. Geef iedere dag een nieuw stukje prijs totdat de foto geraden is. Elke groep een pinboard: Geef elke groep een eigen pinboard dat gevuld kan worden met foto s van een bepaald thema. Twittersnuffels Geef leerlingen via een klassenaccount twittersnuffels, uiteenlopend van sommen tot geschiedenisvragen. Dat kan in de les maar ook buiten schooltijd. Een twittersnuffel heeft een wedstrijdelement: Wie geeft als eerste het goede antwoord? In de klas twitteren leerlingen via hun mobiele telefoon of via laptops, PC s, tablets. Stuur grappige weetjes en linkjes via het klassenaccount en stimuleer leerlingen dat ook te doen of hierop te reageren. Op een veilige manier leren de leerlingen al doende omgaan met twitter: Wat wil je wel of niet zeggen op twitter? Wat is de functie van een #? Hoe maak je een duidelijk en goed bericht in 140 tekens?

24 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

25 #complimentjesdag Als de sfeer in de klas wat minder goed is, kun je de #(hashtag)complimentjesdag in het leven roepen. Leerlingen oefenen zo hoe ze in 140 tekens elkaar mooie Twittercomplimenten kunnen geven. Twittergedichten Leerlingen maken twittergedichten of haiku s. Zo leren ze in 140 tekens hun gedachten uit te drukken. Langere Twitterverhalen ontstaan als de leerlingen om de beurt een zin toevoegen.

26 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

27 Twitteraccount in de klas Veilig twitteren, hoe doe je dat? 1. Schrijf een twitterclient. Elke leerling kan zo een deelaccount gebruiken, o o Als docent kun je binnen de Twitterclient ingrijpen. Kinderen experimenteren op een veilige manier. 2. Leerlingen maken een gesloten Twitteraccount aan. Dat is veilig. Houd, controle over de tweets binnen het klasaccount: lees de tweets van leerlingen regelmatig en verwijder zo nodig vervelende tweets. Bespreek de tweets in de klas. Benoem iedere dag de tweet van de dag : wie heeft de beste, leukste, meest interessante tweet gestuurd vandaag? Praat met de leerlingen over afspraken in Twittercontacten. Spreek voor het gebruik van sociale media de basisregel af: Als je iets niet tegen iemand in levende lijve zou zeggen, moet je het ook niet op Twitter zetten. Dictee of woordjestoets met Twitter Leerlingen maken het dictee via hun mobiele telefoon, laptop of PC. Leerlingen twitteren het antwoord. De eerste in de tijdlijn die het woord goed heeft gespeld, krijgt een punt. *op YouTube kun je op Twitter in deklas, Gijs Palsrok een inspirerend praktijkvoorbeeld zien.

28 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op?

29 Twitter in de geschiedenisles Leerlingen twotteren als een historisch figuur, bijvoorbeeld als Michiel de Ruyter of Julius Ceasar,. Je kunt ook een historische gebeurtenis via twitter opnieuw laten gebeuren. Kijk voor voorbeelden van historische tweets op Samenvatten met Twitter Leerlingen twitteren elke 10 minuten de essentie van je verhaal (maximaal 140 tekens).

30 Wat levert het je leerlingen op? Wat levert het je leerlingen op? tablets,...), software, wifi,, accounts, budget, tijd?

31 Leerlingen als docenten sociale media leerlingen geven op woensdagmiddag een cursus Twitter of Facebook aan ouders. Onderwerpen kunnen zijn: o Hoe scherm je je profiel af? o Hoe kun je je profiel mooier maken? o Wat zet je in je bio? o Wie zijn op Twitter interessante mensen om te volgen? o Wat is een #? o Hoe kom je aan relevante volgers? Enkele leerlingen leggen hun klasgenoten uit hoe Prezi werkt. Daarna maken alle leerlingen een boekverslag met Prezi. Leerlingen bedenken een plan om digitaal pesten op school aan te pakken. o Ze presenteren hun ideeën aan het team en/of de ouderraad. o De ideeën komen in een online poster (bijvoorbeeld Glogster.com). o De poster wordt gedeeld via sociale media.

32 Wat levert het je leerlingen op?

33 Achtergrondinformatie voor de docent : tips bij gebruik van sociale media: Accepteer alleen betrouwbare uitnodigingen, bij voorkeur alleen mensen die je goed kent. Loop zo nu en dan eens door je vriendenlijst: hoort iedereen er nog bij? Verwijder onbekenden. Bedenk dat profielen op sociale media nep kunnen zijn, ook die van bekende Nederlanders en modellen scouts. Blijf aardig en eerlijk. Negeer gescheld, discriminatie en seksuele toespelingen. Wees alert en attent: door een positieve instelling, vriendelijk doen en complimentjes uitdelen maak je je geliefd op sociale media, net als in het echte leven. Reageer een beetje vlot op krabbels en berichten. Als je te lang wacht, kan dat ongeïnteresseerd en dus onvriendelijk overkomen. Wees voorzichtig met het afspreken met iemand die je via sociale media hebt leren kennen. Heb het er met je ouders over. Maak een schermafdruk als je een vervelende krabbel krijgt of op een andere manier wordt lastig gevallen. Zo heb je bewijs van wat er is gebeurd, ook als de krabbel wordt weggehaald.

34 Achtergrondinformatie voor de docent : tips bij gebruik van sociale media: Kijk bij het aanmaken van een profiel op sociale media goed naar de instellingen en klik overbodige vinkjes weg. Kijk regelmatig of je gegevens in je account wilt aanpassen. Kies een sterk wachtwoord, bestaande uit letters, cijfers en leestekens en minstens 8 karakters. Geef je wachtwoord nooit aan anderen, hoe betrouwbaar die vriend of vriendin ook is. Zet je profiel op privé zodat alleen je vrienden kunnen zien. Geef zo min mogelijk gegevens weg. Publiceer dus geen namen (ook niet van school), adressen, telefoonnummers, wachtwoorden, beroepen etc. Je weet niet wat ermee gebeurt. Internet heeft een ijzeren geheugen. Houd er rekening mee dat alles wat je er nu op zet, later nog ergens op kan duiken. Ook al denk je dat het weg is. Plaats foto s van anderen pas op sociale media nadat je hun toestemming hebt gekregen.

35 Informeer de ouders over ouderparticipatie 2.0 Geef duidelijke informatie aan ouders over de afspraken rondom het gebruik van sociale media op / voor school. De informatie gaat over: o het doel o privacy o afspraken over het gebruik o hoe het werkt (handleiding) o de handleiding Informatiekanalen: nieuwsbrief, schoolgids, informatieavonden, algemene ouderavond, website, Twitter of facebookschoolaccount Open een schoolaccount op twitter en/of facebook o Word vrienden met ouders o Houd ouders op de hoogte van nieuws en vraag hen om feedback. O o Op Twitter of facebook kunnen ouders meepraten over zaken die op school spelen. o Maak een rooster om ervoor te zorgen dat het sociale mediakanaal van de school in elk geval tijdens openingstijden actief en bereikbaar is. o Gebruik in berichten op accounts waar gecommuniceerd wordt namens de hele organisatie je initialen of een medewerkerscode zodat de ontvanger kan zien wie er aan het woord is. Open per groep een Twitter en/of facebook account. o Word vrienden met ouders en leerlingen o Houd eens per week spreekuur op twitter en/of facebook o Praat over algemene zaken, niet over individuele leerlingen. o Als je via sociale media met leerlingen of ouders communiceert, doe je dit alleen met je professionele account.

36 Wat wil je weten van de ouders? Wil je dat ze iets gaan doen? Hoeveel ruimte krijgen de ouders om het contact zelf vorm te geven? Mogen ouders via sociale media vragen stellen aan de directie of docenten? Wie houdt de gesprekken op sociale media in de gaten zodat de school ook vragen beantwoordt? Wat levert het de ouders op? Wat levert het de school op? Wat levert het de leerlingen op?

37 Digitale agenda Bied ouders digitaal deelbare agenda s in verschillende formaten zoals ical, Google Agenda en Outlook waarop ze zich kunnen abonneren. Hiermee verschijnt de jaarkalender automatisch in hun persoonlijke digitale agenda. Weblog Iedere groep houdt een weblog bij. Houd het blog privé en voeg enkel leerlingen en ouders toe als auteurs. Ouders zijn via het blog meer betrokken: ze krijgen een beeld krijgen wat er gedurende de schooldag of week in de groep gebeurt. Voor de leerlingen is het bijhouden van een blog een realistische oefening in schrijven en publiceren. Wijs een ouder toe als moderator: iemand die de eindverantwoordelijkheid draagt voor het blog.

38 Wat levert het de ouders op? Wat levert het de school op? Wat levert het de leerlingen op? Wat levert het de ouders op? Wat levert het de school op? Wat levert het de leerlingen op?

39 You Tube Open een You Tube kanaal waarop ouders video s kunnen uploaden van schoolactiviteiten: de musical van groep 8 interviews met de meesters en juffen instructiefilmpjes van de docenten over de leerstof. Zorg ervoor dat de video s goed vindbaar zijn als je de naam van de school googelt: Geef elk filmpje een duidelijke titel. Vermeld het onderwerp Vermeld de naam en plaats van de school bijvoorbeeld: Eindmusical groep 8, OBS De Piramide Roosendaal. Voordeel: Ouders van toekomstige leerlingen krijgen een goed beeld van de school. Deel je presentaties met Slideshare Gebruik een Slideshare account om presentaties van ouderavonden en andere bijeenkomsten te uploaden. Maak per klas een account aan om presentaties van leerlingen te uploaden. Deze kun je weer embedden op de groepsblogs. Voordeel: Ouders kunnen thuis nog eens rustig nalezen wat er is besproken en worden meer betrokken bij het groepsgebeuren.

40 Wat levert het de ouders op? Wat levert het de school op? Wat levert het de leerlingen op? Wat levert het de ouders op? Wat levert het de school op? Wat levert het de leerlingen op?

41 Online fotocollectie Zet een levendige online fotocollectie op met Picasa of Flickr. Deze kun je door ouders laten onderhouden. Ouders fotograferen vaak tijdens schoolactiviteiten en dat levert gemakkelijk een leuke en goedgevulde fotopagina op. Embed de foto s op het blog van de klas en op de schoolwebsite zodat meer ouders de foto s kunnen zien. Ontwikkel een fotobeleid in verband met toestemming voor plaatsing van foto s (Check bijvoorbeeld aan het begin van elk schooljaar welke ouders er bezwaar tegen hebben als hun kind op de foto s in de collectie staat). Wat wordt over de school gezegd? Gebruik Alert Met Twilert of Google alerts kun je bijhouden wat over je school gezegd wordt op internet of kun je op de hoogte blijven van relevante onderwerpen. Geef een trefwoord of combinatie van trefwoorden op zoals de naam van de school. Per ontvang je gratis een overzicht van alle berichten waarin de trefwoorden voorkomen. Je kunt zelf instellen of je deze alerts dagelijks of wekelijks wilt ontvangen.

42 Wat levert het de ouders op? Wat levert het de school op? Wat levert het de leerlingen op? Wat levert het de school op?

43 Webcare Een webcare team kan bestaan uit een groep leerlingen en deskundige leraren. Op afgesproken tijden volgt het webcare team: o wat er over de school gezegd wordt o wat trends zijn op sociale media o hoe leerlingen en docenten van de school zich online uiten. Het team maakt afspraken over o hoe gereageerd wordt op berichten: zowel positieve als negatieve o wie zich in welke discussiegroepen mengt. o Hoe zich in discussiegroepen te mengen: stel je als deskundige op en zorg ervoor dat je niet teveel op reclame uit bent. Nieuwe leerlingen aantrekken (VO) via sociale media Creëer een online omgeving zoals een facebook groep waarin leerlingen uit de brugklas en leerlingen die belangstelling hebben om volgend schooljaar naar de school te komen elkaar kunnen ontmoeten. De huidige eerstejaars kunnen er vragen beantwoorden en ervaringen delen. Potentiële leerlingen krijgen zo van leeftijdsgenoten informatie over wat hen te wachten staat.

44 Welke leerlingen, docenten vragen we? Wanneer wil je starten? Hoe ga je het organiseren? Welke leerlingen, docenten vragen we? Wanneer wil je starten? Hoe ga je het organiseren? Hoe: Welke faciliteiten heb je nodig: hardware (aantal PC s, laptops,

45 Contact met oud leerlingen Gebruik LinkedIn en verbind je met oud leerlingen. Alumni zijn een waardevolle bron voor de school omdat ze graag iets terug willen doen voor de school waar ze zijn opgegroeid Misschien zijn ze de ouders van de leerlingen van de lichting van volgend schooljaar. Sociale media : privé en werk Voorkom één op één communicatie. Stel je in de communicatie altijd professioneel op als docent. Maak aparte accounts aan als privé persoon en als docent. o Werk voor je privé zaken met een afgeschermd account of wees extra alert op wat je publiceert. o Gebruik enkel je docentenaccount om te communiceren met ouders, leerlingen, vakgenoten en collega s.

46 Welke docenten vragen we om dit te regelen en onderhouden? Wat wil je precies bereiken? Wanneer wil je starten? Hoe ga je het organiseren? Is er beleid voor professioneel sociale media gebruik op school? Hoe wil je aandacht vragen voor deze tip? Welke afspraken wil je maken voor deze tip? Hoe wil je deze afspraken communiceren naar team en ouders?

47 Omgaan met incidenten Neem het omgaan met sociale media en overtredingen op dit vlak op in het veiligheidsplan. Zorg voor duidelijke protocollen. Zorg ervoor dat de protocollen bekend zijn bij het team en de medezeggenschapsraad. De vertrouwenspersoon kan meldpunt zijn voor incidenten op sociale media. Zorg dat de vertrouwenspersoon voldoende kennis heeft, bijvoorbeeld over een thema als digipesten. Betrek en informeer de ouders. In bepaalde situaties zullen zij met de betrokkenen aan de slag moeten. Reageer snel en zorg voor een transparante communicatie op maat naar de verschillende betrokkenen. Vertel wat je als schoolleiding gaat ondernemen en hoe je de verschillende partijen gaat betrekken. Op kun je kijken bij welke incidenten de politie betrokken moet worden. Registreer alle incidenten, ook de kleine. Evalueer na elk incident de aanpak en registreer dit. Profileer je school via facebook Maak een afgeschermde facebookpagina op naam van de school en maak dit onderdeel van het PR beleid. Zet op website, nieuwbrief, schoolkrant een link naar de facebookpagina. Vrienden zijn ouders en andere geïnteresseerden. Wat zet je op de pagina? o Leuke gebeurtenissen uit het dagelijkse leven op school. o Welkom aan nieuwe leerlingen en medewerkers o Vertrek van leerlingen, docenten en stagiairs o De school in het nieuws, o Oroep aan vrijwilligers (ouders) voor activiteiten op school o Aanschaf nieuw leermateriaal. Denk na of je schoolbeleid en organisatiekwesties online wilt bespreken. Directeur en docenten kunnen inloggen op hetzelfde schoolprofiel of een werkgroep docenten / ouders / leerlingen beheren de content. Stel een webcare team samen dat inkomende berichten checkt en snel reageert op positieve en negatieve berichten.

48 Heeft de school een veiligheidsplan? Is de inhoud van het veiligheidsplan bekend bij alle teamleden en ouders? Worden incidenten geregistreerd? Is het omgaan met sociale media en overtredingen op dit gebied opgenomen in het veiligheidsplan? Wie zou jullie kunnen helpen met het opstellen van een praktisch veiligheidsplan? Hoe zou je dit willen organiseren? Wat is de eerst volgende stap die gezet moet worden? Wanneer ga je van start? Do s en don ts bij het maken van een facebookpagina: Zorg dat je altijd toestemming hebt van de ouders voordat je foto s van hun kinderen maakt en deze op internet zet. Zet geen volledige namen van kinderen bij de foto s Nodig in je berichten uit om te reageren. Maak gezamenlijk duidelijke afspraken over wat je online zet en hoe je omgaat met eventuele problemen. Wie gaat het organiseren? Wanneer wil je starten? Hoe ga je het organiseren?

49 Interactie via sociale media Weet wat er over je school gezegd wordt: Stel een Google alert in (google.nl/alert) met de naam van je school en ontvang updates via je mailbox. Stel filters in op Twitter, bijvoorbeeld met Tweetdeck (tweetdeck.com). Weet waar je doelgroep zich bevindt: Wat zijn de fora waar je doelgroep zich in mengt? Wat zijn voor deze groep interessante thema s? Waar worden ze blij / boos van? Luister naar wat mensen te zeggen hebben, positief of negatief, door in kaart te brengen hoe er over je wordt gesproken. Reageer Meng je op een rustige en positieve manier in de fora. Hebben mensen vragen, beantwoord ze dan. Hebben ze klachten, reageer daar dan op. Heb je meer tekst nodig? Publiceer een reactie op je schoolsite en verwijs daarnaar in je respons op sociale media. Maak duidelijk dat je iedereen serieus neemt, hoe kritisch ze ook zijn. Ook dát draagt positief bij aan de identiteit van de school. Identiteit Communiceer een duidelijke boodschap die bekend is bij team, ouders en leerlingen. Alle communicatiekanalen: Website, schoolgids, nieuwsbrief, sociale media, stralen deze identiteit uit. Zorg ervoor dat team, ouders en leerlingen zich verbonden voelen met deze identiteit en ambassadeurs voor je school worden. Hoe worden ouders en leerlingen ambassadeurs? Leerlingen vertellen waar de school voor staat aan de ouders tijdens een informatie avond. Leerlingen geven rondleidingen tijdens open dagen. Laat de uitnodiging voor ouderavonden lopen via het kind. Zorg ervoor dat het kind er belang bij heeft als de ouders komen. Ouderavonden zullen zo beter bezocht worden. Zoek ouders die actief zijn op sociale media en die via hun sociale media kanalen aandacht willen vragen voor activiteiten van de school. Stuur een persbericht naar de lokale krant of radio / televisie bij activiteiten die de identiteit bevestigen. Zo zet je een consistent beeld van de school neer.

50 Op welke fora mengt de doelgroep van de school zich (potentiële ouders, ouders, leerlingen) Wie houdt de alerts bij? Wie coördineert de berichten waar op gereageerd moet worden? Wie mengt zich in discussies, wie communiceert rustig en positief? Wie reageert op klachten? Wie ben je als school? Wat maakt je onderscheidend ten opzichte van andere scholen? Waar zit je passie? Wat wil je kinderen meegeven? Welke activiteit verbeeldt de identiteit van de school: sportactiviteiten, kunst, nieuwe media? Hoe zou je in een korte zin of maximaal vijf kernwoorden willen beschrijven waar wij voor staan? Welke sociale media kanalen passen het beste bij deze identiteit? Hoe vaak wil je updates plaatsen? Wie komt in het webcare team?

51 Twitter als logboek Gebruik Twitter als Logboek van de klas om de ouders te vertellen waar de leerlingen mee bezig zijn. Drie keer per dag een update bijvoorbeeld.

52 Wat levert het je leerlingen op?

53 Bronnen: Mijland, E. (2012). Smihopedia. Aan de slag met sociale media in het onderwijs. Innodoks, Middelbeers. Pardoen, J. (2012). Focus! Over sociale media als de grote afleider. SWP, Amsterdam. Pijpers, R. (2012). Sociale media op de basisschool. De leerkracht maakt het verschil. Mijn Kind Online, Amsterdam.

Communiceren en profileren met sociale media. Remco Pijpers stichting Mijn Kind Online

Communiceren en profileren met sociale media. Remco Pijpers stichting Mijn Kind Online Communiceren en profileren met sociale media Remco Pijpers stichting Mijn Kind Online WIE ZIJN WIJ? HANDBOEK GOED DOEN 2.0 SOCIAAL MET MEDIA GOOGLE EN ANDERE BEDRIJVEN, MAAR OOK MEDIAMASTERS INNOVATIE,

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Social media voor ouderen? 2 S o c i a l e n e t w e r k e n Communicatie tussen mensen, bedrijven en organisaties in een online

Nadere informatie

Aan de slag met Twitter

Aan de slag met Twitter Aan de slag met Twitter Registreren De URL (het adres op het internet) om te registreren is: https://twitter.com/signup In dit voorbeeld is er een Twitter 1 account aangemaakt voor een woning die te koop

Nadere informatie

Social media workshop

Social media workshop Social media workshop Doel van vandaag: Een introductie, wat is social media. Verdieping binnen een Facebook fanpage. Wat is Social Media Social media zijn communicatiekanalen op internet waarop informatie,

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN!

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! Handleiding WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! LEES EN DEEL OP DIT PLATFORM HET NIEUWS OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN. BEKIJK ALLE EVENEMENTEN EN VOEG JE EIGEN

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Social Media zakelijk gebruiken

Social Media zakelijk gebruiken Social Media zakelijk gebruiken KENNISSESSIE 7 NOVEMBER 20 13 Welkom SMO2 Agenda 14.00 Ontvangst 14.15 Introductie 14.35 Social media in de praktijk: Dirkzwager advocaten en notarissen Zytec International

Nadere informatie

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau.

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau. Mediaprotocol INOS INOS is zich ervan bewust dat de sociale media zeer belangrijke onderdelen vormen van onze samenleving en de leefomgeving van onze leerlingen, hun ouders en andere personen en instanties

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten.

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Startopdracht: Waarom met je bedrijf op Twitter? In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Misschien

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden LinkedIn Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Get Social But, How? And Where? Tom Zoethout KvK Netwerkevent 23 nov 09 2 1 Moet je sociaal meedoen op het internet? 3 Social Media Marketing Quiz Wat weet ik eigenlijk al over Social

Nadere informatie

Internet-protocolversie 1201

Internet-protocolversie 1201 Internet-protocolversie 1201 R.K. Basisschool De Lusthof. Lusthofstraat 11 2271 XV Voorburg telefoon: 070 3860872 fax: 070 3860873 email: algemeen@lusthofschool.nl internet: www.lusthofschool.nl De Lusthof

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Acquisitie met LinkedIn. Acquisitie met LinkedIn

Acquisitie met LinkedIn. Acquisitie met LinkedIn Acquisitie met LinkedIn Acquisitie met LinkedIn Acquisitie met LinkedIn 1. Introductie 2. Wat is acquisitie 3. Wat betekent acquisitie voor jou 4. Social Media facts 5. Acquisitie en LinkedIn 6. Tips Voorstellen

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Inleiding Be good & sell it! Goed dat je dit e-book hebt gedownload! Hoe belangrijk is het voor jou om helder te communiceren

Nadere informatie

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Werkblad Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Korte cursus Politica op social media Met jouw ideeën en jouw waarden heb jij alles in handen om mee te bouwen aan het welzijn en geluk van mensen in jouw gemeente,

Nadere informatie

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media)

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Leerlingenreglement (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Mobiele telefoons, ipod e.d. Tijdens de lessen (dus in lesruimten, studiehuis, mediatheek, en dergelijke) staan

Nadere informatie

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Handleiding voor een goede inrichting van jouw YouTube kanaal. Door Theo de Kleijn Helpt zelfstandig ondernemers met videomarketing Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Start getting Social, Networker!

Start getting Social, Networker! Start getting Social, Networker! Tom Zoethout Internet Marketing Specialist 2 1 Wat gaan we doen? ) Internet Marketing: the bottom line + Wanneer gaan we zaken doen? & Wat moet je met Web2.0? % Basisregels

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

Wedstrijd Digitale Week 2011. 2de graad: Poster jezelf. op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas)

Wedstrijd Digitale Week 2011. 2de graad: Poster jezelf. op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas) Wedstrijd Digitale Week 2011 2de graad: Poster jezelf op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas) Wie ben jij? Wat doe je graag? Wat vind je leuk, mooi, lekker? Waar

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter

Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter Retweet, privé tweet, hashtag, alert en favorieten?!? Voor wie de termen en het gebruik van twitter abracadabra is, heeft Marika

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Social Mediaprotocol

Social Mediaprotocol Social Mediaprotocol Versie: februari 2014 Voorgenomen besluit : maart 2014 Behandeld in MR : juni 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Social media... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Inzet social media op het

Nadere informatie

Studio Voetbal: op de hoogte zijn van laatste nieuws/kennis op je vakgebied. Corien Harder MZO RN Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid

Studio Voetbal: op de hoogte zijn van laatste nieuws/kennis op je vakgebied. Corien Harder MZO RN Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid Studio Voetbal: op de hoogte zijn van laatste nieuws/kennis op je vakgebied Corien Harder MZO RN Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid Welkom bij Studio Voetbal Nieuws, ontwikkelingen en kennis: Hoe blijf

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 1. Zorg voor een goede omschrijving onder je naam. LinkedIn pakt automatisch de omschrijving van je huidige baan. Pas de omschrijving eventueel aan. Bij zoekopdrachten

Nadere informatie

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein. Titel Cursusgids - Social Medi lessen Eerste druk November 2015 Auteur Fred Beumer Digitaal Leerplein Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.nl Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw LinkedIn Simpel: Je Profiel EBoekje voor starters Annet van Betuw 25 september en 8 oktober 2014 Over dit boekje Dit Eboekje is de weergave van de webinars LinkedIn Simpel: Je Profiel van24 september en

Nadere informatie

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014 R.K. BASISSCHOOL OP T HWAGVELD Past. Dom. Hexstraat 16 631 HG MEERSSEN Telefoon 043 364813 info.hwagveld@innovo.nl 0 Dinsdag 5 nov 014 Sportief Hwagveld Sinds april van dit jaar heeft HC NEW STYLE in Meerssen

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina.

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Auteur: Alle rechten voorbehouden 2012 Inhoud Introductie... 3 Wat is een bedrijvenpagina eigenlijk?... 4 Het aanmaken van een Facebook

Nadere informatie

Checklist Facebook & Instagram

Checklist Facebook & Instagram Checklist Facebook & Instagram Contact informatie Telefoon E-mail Website KvK BTW GetBright Nijverheidssingel 313 4811 ZW Breda 076 879 50 88 info@getbright.nl www.getbright.nl 64364585 NL851121937B01

Nadere informatie

Jeroen Mirck (@MirckMedia) Journalist / social media adviseur

Jeroen Mirck (@MirckMedia) Journalist / social media adviseur Jeroen Mirck (@MirckMedia) Journalist / social media adviseur 1 Jeroen Mirck Jeroen Mirck Journalist, columnist, blogger Schrijft voor: MarketingTribune, Emerce, VARA Advies, presentaties, workshops over

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur Beginnen met sociale media E-learning Week van de Acupunctuur Inhoudsopgave 1) Over sociale media 2) Waarom sociale media? 3) Beginnen met Facebook en Twitter 4) Inspiratie 5) Sociale mediaplan maken 1)

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD Programma van vanavond 1. Waar wilt u social media voor gebruiken? 2. Hoe krijgt u meer volgers? 3. Hoe kunt

Nadere informatie

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 1. Zorg voor een goede omschrijving onder je naam. LinkedIn pakt automatisch de omschrijving van je huidige baan. Pas de omschrijving eventueel aan. Bij zoekopdrachten

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

Nederlands Jeugdinstituut. Handleiding Kennisnet Jeugd

Nederlands Jeugdinstituut. Handleiding Kennisnet Jeugd Nederlands Jeugdinstituut Handleiding Kennisnet Jeugd Daphne Kann 30-6-2014 Inhoud Starten... 2 Registreren... 2 Persoonlijke gegevens... 3 Mijn sector... 3 Mijn interesses... 3 Sociale media... 4 Privacy

Nadere informatie

Twitter Linkedin Literatuur Experimenteren Je klus Zichtbaar worden Niet alleen online maar ook F2F

Twitter Linkedin Literatuur Experimenteren Je klus Zichtbaar worden Niet alleen online maar ook F2F Moet je ergens wachten, scrol dan door twitter, tot je bijdrage hebt gevonden die voor iemand in je netwerk interessant kan zijn. Stuur die door. Neem kwartier en bekijk op linkedin door de lijst met mensen

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

Uitnodiging Profiel invullen Tijdlijnen... 6

Uitnodiging Profiel invullen Tijdlijnen... 6 Inhoudsopgave Uitnodiging e-mail... 3 Profiel invullen... 4 Tijdlijnen... 6 Persoonlijke tijdlijn... 6 Groepstijdlijn... 8 Privéberichten... 10 Vermeldingen... 10 Notificaties... 10 Mediabibliotheek...

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Bedrijfspagina op Facebook. Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook?

Bedrijfspagina op Facebook. Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook? Bedrijfspagina op Facebook Hoe maak je een bedrijfspagina op Facebook? Inleiding In deze whitepaper lees je hoe je een bedrijfspagina aanmaakt op Facebook. Stap voor stap laten we je zien wat je moet doen.

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media /ksvtemse @ksvtemse Richtijnen voor het gebruik van sociale media Richtlijnen voor het gebruik van social media Voor spelers, trainers, bestuursleden

Nadere informatie

Social media tools voor het onderwijs

Social media tools voor het onderwijs Social media tools voor het onderwijs Op deze pagina vindt u voorbeelden van sites en online tools die u met de kinderen kunt gebruiken in de mediaweek. Onderstaande tools en sites komen ook terug in het

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Social Media. Hoe Sociale Media kunnen bijdragen aan Werving, Interne samenwerking, Awareness en PR. Utrecht Michel Penterman 6 december 2012

Social Media. Hoe Sociale Media kunnen bijdragen aan Werving, Interne samenwerking, Awareness en PR. Utrecht Michel Penterman 6 december 2012 Social Media Hoe Sociale Media kunnen bijdragen aan Werving, Interne samenwerking, Awareness en PR Utrecht Michel Penterman 6 december 2012 1 Agenda 1.Social Media Scan 2.Trends 3.Mogelijkheden 4.Tips

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

Internetprotocol De Parkenschool

Internetprotocol De Parkenschool Internetprotocol De Parkenschool Website Doelstelling: 1. Met onze homepage willen we informatie verstrekken over onze school aan iedereen die daarnaar op internet op zoek is. Er is een onderverdeling

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Communicatie met ouders. Digitaal communiceren als aanvulling? .1. Ouders. informeren?

Communicatie met ouders. Digitaal communiceren als aanvulling? .1. Ouders. informeren? Communicatie met ouders Digitaal communiceren als aanvulling?.1. Ouders informeren? Probleemstelling Scholen hebben veel informatie die de weg moet vinden naar ouders Ouders communiceren op verschillende

Nadere informatie

Facebook: inleidende cursus

Facebook: inleidende cursus Facebook: inleidende cursus Wil je communiceren naar de buitenwereld toe, dan kan dit via Social Media gebeuren. Via Facebook kan je als sportclub miljoenen mensen bereiken, ook doelgroepen voor je club.

Nadere informatie

ALTIJD EN OVERAL. Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI.

ALTIJD EN OVERAL. Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI. ALTIJD EN OVERAL ALTIJD EN OVERAL Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI.NL Quli staat voor Quality for life en dat betekent

Nadere informatie

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Versie: 1.1 Datum: 18 juli 2013 Geschreven door: ict@padland.nl 2013 OBS t Padland. Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Padland Startpagina...

Nadere informatie

verrijkt gegeven.notebook March 30, 2013 Verrijkte content

verrijkt gegeven.notebook March 30, 2013 Verrijkte content Verrijkte content 1 Voorbereiding De extreme collaboration activeren! Scan de QR code (van het scherm of papier) Visit add2nb.com, enter ID: 59187701 2 Waarmee verrijk jij je content? Bespreek kort (5

Nadere informatie

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt:

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: 1 of 5 6/8/2016 13:28 Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: Je stuurt snelle tekstberichten, spraakberichten

Nadere informatie