Economisch Nieuws België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Economisch Nieuws België"

Transcriptie

1 1 Onderwerpen Persartikels Evenementen Handelsmissies Beurzen Economisch Nieuws België Nr /31 mei 2013 Economisch nieuws België wordt 2wekelijks samengesteld door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden Tel. +32 (0) bruea@minbuza.nl, Inspiratiedag Fietsbeleid Den Bosch Jaarverslag 2012 Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen online In het jaarverslag wordt naast de economische data en het financieel overzicht gekozen voor de vierdeling Maritieme dienstverlening, Haven, Vooren achterland en Arbeid en Omgeving. Elk van de vier grote hoofdstukken start met een inleidende tekst die ingaat op de visie en context. U vindt het jaarverslag op Het aspect duurzaamheid heeft een prominente plaats gekregen in het beleid dat gevoerd wordt. Het GHA wijdt een aparte website aan de inspanningen en realisaties op dit vlak, Woensdag 22 mei organiseerde de Nederlandse Ambassade in Brussel en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, in samenwerking met het stadsbestuur van s-hertogenbosch, een inspiratiebezoek fietsbeleid. Deze studie-en belevingsdag was gericht naar Vlaamse schepenen en ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor mobiliteit in hun stad of gemeente. In de voormiddag waren een aantal presentaties voorzien over fietsbeleid in Nederland, fietsbeleid en woonwerkverkeer en fietsbeleid in Den Bosch. Voor het geanimeerde vraag-en antwoord gedeelte was de tijd tekort. Na de lunch volgde een stevige fietstoch in en rond de stad die aangaf hoe fietsmobiliteit vorm kreeg. Niet voor niets kreeg Den Bosch de titel van fietsstad Lees meer

2 In de zomerperiode nemen ze deel aan de internationale formula student races. Misschien zouden we maar eens een België- Nederland moeten organiseren. Steeds meer fietsenwinkels in België Dat duurzame mobiliteit het stadsbestuur menens is, werd nog onderstreept met de E-award voor gemeente die in 2012 de meeste versnelling voor elektrisch rijden wist te realizeren. Deze award werd aan Den Bosch toegekend tijdens het FEM congres voor Elektrisch vervoer op 30 mei. Website informeert rond slimme kilometerheffing Het Vlaamse, Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben recentelijk de website gelanceerd. Die website bundelt alle informatie over de geplande projecten rond wegbeprijzing voor vrachtwagens en personenwagens. Studenten Leuven en Eindhoven tonen hun elektrische racewagen Ondanks het succes van een keten als Decathlon in de fietsenbranche blijft het aantal fietswinkels in België toenemen. Er zijn er ondertussen bijna 900, 12 % meer dan 8 jaar geleden. De reden voor de toename is niet ver te zoeken: de Belgen fietsen meer. Volgens sectorfederatie Coliped geeft de Vlaming gemiddeld 410 euro uit aan een fiets. In vergelijking met Nederland zijn er nog stevige verschillen. In België werden in fietsen verkocht. In Nederland zijn dat er 2,5 keer meer. Real estate Koning Boudewijnstadion wordt afgebroken Het Koning Boudewijnstadion in Brussel verdwijnt en ruimt baan voor nieuwe woningen. Er komt wel een nieuw stadion vlakbij. Dat heeft het Brussels Gewest beslist tijdens een tweedaags regeringsseminarie. De beslissing kadert in het Neo-project, dat de 68 hectare van het Heizelplateau grondig zal herorganiseren. Het masterplan voor de site werd uitgewerkt door het Nederlands architectenbureau KCAP. Het nieuwe stadionkrijgt een capaciteit tussen en plaatsen. 25/05/2013 AG Real Estate verlegt focus op woningen Studenten van Group T Leuven en van de Technische Universiteit Eindhoven hebben hun zelfgebouwde elektrische racewagens voorgesteld. Na een jaar keihard werken hebben 2 studententeams hun racewagen operationeel. Een hele uitdaging, niet alleen om een wagen te bouwen, maar eerst en vooral om een goed functionerend team samen te stellen, financiering en sponsors te vinden. Een echte technische en business challenge. Voorproevertjes vindt u op en AG Real Estate, de grootste speler op de Belgische vastgoedmarkt, wil de komende jaren prioritair investeren in de bouw van woningen. De woningmarkt is vandaag interessanter dan de kantorenmarkt. Hiervoor heeft AG jaarlijks 300 miljoen euro extra in vastgoed investeren. Omdat de verzekeraar bovendien graag het aandeel vastgoed in zijn beleggingsportefeuille wil opdrijven van 9 naar 10 procent is nog eens 500 miljoen euro extra mobiliseerbaar.

3 Wonen in Brussel kan 15 procent goedkoper' Wegens de verwachte sterke toename van de bevolking in Brussel is een stijging van het aantal wooneenheden met circa nodig tegen Zowat per jaar. Aangezien de aangroei vooral gesitueerd is bij de migrantenfamilies met relatief beperkte inkomens zullen de prijzen daarvoor echter naar beneden moeten. Nieuwe woningen moeten en kunnen in Brussel tot 15 procent goedkoper. Dat kan als de stedebouwkundige reglementering voor minimale ruimtes in woningen wordt versoepeld. Dat blijkt uit een studie van vastgoedmakelaar Trevi en het achitectenbureau ARCHI 2000, voorgesteld op de vastgoedbeurs Realty 2013 in Brussel. behoefte aan producten die versheid/houdbaarheid bevorderen mei 2013 Landbouw en Voeding Alken-Maes investeert fors in brouwerijen De Belgische brouwerij Alken-Maes, in handen van het Nederlandse Heineken, investeert 8 miljoen in zijn brouwerijen in Alken en Opwijk. De groep doet dat om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar Belgische speciaalbieren. Alken-Maes brengt onderandere de pilsmerken Maes en Cristal en speciaalbieren Affligem en Mort Subite op de markt. Gouden kansen verzilveren voor de agribusiness Nieuwegein, 22 mei 2013, het Ministerie van Economische Zaken organiseerde i.s.m. de Landbouwraden van de Nederlandse ambassades in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een bijeenkomst voor MKB-ers in de agribusiness om te bekijken welke mogelijkheden voor export naar de omringende landen er bestaan. Voor België zijn er kansen geïdentificeerd op het gebied van biologische producten en producten en diensten die de verduurzaming van de landbouw ondersteunen, IT dienstverlening, agro-logistiek en omdat België ook veel voeding exporteert is er ook Naast presentaties en testimonials (van bedrijven die al zaken doen in die landen) bestond er uitgebreide mogelijkheid voor bedrijven om contacten te leggen en van gedachten te wisselen over exportkansen voor hun specifieke producten. Deze gesprekken zullen in de komende periode worden voortgezet. Financien Datingsite brengt businessangels en ondernemers bij elkaar Met stelt BAN Vlaanderen, Business Angel Network Vlaanderen, een dienst voor die startende ondernemers toelaat hun project voor te stellen bij businessangels. In 2012 klopten zowat 600 ondernemers aan bij BAN Vlaanderen omdat ze een beroep willen doen op het kapitaal en de kennis van de 220 businessangels (in 2007 waren dat er 90) in het netwerk. In 2012 kwamen daar 26 deals uit voort van gemiddeld euro mei Nederlandse 'semibanken' loeren naar België In Nederland komen kredietunies stilaan van de grond. Het zijn coöperatieven van ondernemers die geld samenbrengen om ze aan andere ondernemingen in dezelfde sector of in dezelfde regio uit te lenen. De Nederlandse Kredietunie tast af of daar ook in België een draagvlak voor bestaat.

4 Bestaansreden voor het initiatief ligt in het feit dat banken steeds moeilijker krediet verschaffen aan kleine ondernemingen en starters. Volgens VKW hoofdeconoom Janssens staat de werkgeversorganisatie VKW achter het idee van kredietunies. Een en ander impliceert wel dat hiervoor een wettelijk kader nodig is. Buitenlandse investeringen Total en Decathlon zien nog toekomst in België De Franse groepen Total en Decathlon hebben aanzienlijke investeringen in België aangekondigd. Total beslist zijn raffinaderij en petrochemiefabriek in Antwerpen verder te moderniseren en trekt daarvoor ruim 1 miljard euro uit. Tijdens de bouwfase betekent dit een tewerkstelling van een tal jobs. De sportretailer Decathlon ambieert de komende vijf jaar zijn winkelnet te verdubbelen tot 30 vestigingen, goed voor een investering van circa 90 miljoen euro en jobs. 3D printing 3D Hubs brengt gebruikers en eigenaars van 3D-printers samen Het Nederlandse 3D Hubs lanceert op 28 mei in België een netwerk van 3D-printers. De filosofie achter het project is dat consumenten zich niet langer zelf een 3D-printer hoeven aan te schaffen, maar dat ze hun ontwerp kunnen laten afdrukken door mensen uit de buurt die wel een printer hebben. 3D Hubs gaat met een dertigtal leden van start in Vlaanderen. In Nederland telt het netwerk al ruim 50 leden. 3DHubs richt zich naar de particuliere markt. Kostprijs van een print zou ongeveer komen op 7,50 euro opstartkost en een vergoeding van 40 cent per cm³. Vlaams bedrijf wil loopschoenen uit de 3Dprinter MVO Colruyt dumpt 34 leveranciers na sociale audit Retailgroep Colruyt zet de samenwerking met 34 Aziatische leveranciers stop nadat het er audits had laten uitvoeren. De warenhuisketen investeerde vorig jaar ruim euro in 117 sociale audits bij nonfoodleveranciers in Azië. Runners Service Lab onderzoekt of het met 3Dprinters op maat gemaakte loopschoenen kan produceren. Daarvoor krijgt het bedrijf een subsidie van de Vlaamse overheid. Ook het Leuvense Materialise, een specialist inzake 3D-printing, is bij het project betrokken. Ondertussen blijft het bedrijf uitbreiden en wordt een joint venture in Nederland besproken.

5 Aanbestedingen Voor Belgische overheidsopdrachten is er slechts één officieel kanaal: de applicatie e-notification ( ). Via deze website kan u ondermeer aangekondigde opdrachten opvragen. Agenda 22 mei 2013 Gouden kansen verzilveren in Agribusiness Op 22 mei organiseert het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met de Nederlandse Landbouwraden van België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een netwerkbijeenkomst te Nieuwegein (NL). Tijdens deze bijeenkomst wordt een beeld geschetst van kansen, uitdagingen, trends en hordes in de buurlanden en is er ook gelegenheid om verder te praten over de mogelijkheden. Meer informatie vindt u op U kunt zich aanmelden voor dit evenement bij E.verboom@minez.nl 5 juni 2013 Mobiliteitscongres Mobiliteit in tijden van crisis, Brussel, 5 juni 2013 (FR/EN) en 10 juni 2013, Infosessie e-procurement (elektronisch indienen offertes) bij Defensie In de loop van 2014 wordt het elektronisch indienen van offertes hoogstwaarschijnlijk verplicht bij opdrachten ten voordele van alle Federale OverheidsDiensten (FOD) en het Ministerie van Landsverdediging. Om dit te doen, moeten bedrijven hun offertes via het platform e-tendering (created by FOD P&O) indienen. Deze toepassing is reeds in gebruik sinds juni 2013, Duurzame bouwmaterialen in Wallonië Aansluitend op het Waalse actieplan ter verbetering van de energetische kwaliteit van gebouwen, organiseert de NKVK een 1-daags seminar over de markt voor duurzame bouwmaterialen in Wallonië. Details vindt u op 13 juni 2013 Handelsmissie smart lighting A&B partners organiseert voor een 15-tal Nederlandse bedrijven een eendaagse handelsmissie rond het onderwerp smart lighting. Meer informatie vindt u op 13 juni, Alternative clean fuels for transport Zevende samenkomst van het Belgisch Platform voor Elektrische Voertuigen, Brussel, externcom@economie.fgov.be

6 14 juni, Informatie middag voor startende ondernemers Uiteenzetting door een Unizo specialist, Nederlandse Ambassade Brussel 18 juni 2013, Ontdek uw kansen in West-Europa Tijdens deze bijeenkomst in Tilburg wordt aandacht besteed aan Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en zal worden ingezoomd op enkele kansrijke sectoren per land. Aanmelden en het volledige programma via 18 juni, It's the economy, stupid! betalen voor ongezond gedrag prof. dr. Ignaas Devisch en Piet Depuydt 20 juni 2013, Europa Challenge AgentschapNL organiseert de Europa challenge. Ga in gesprek over uw kansen met onze Nederlandse vertegenwoordigers in Europa. Zo krijgt u een beeld van de mogelijkheden voor uw bedrijf op deze markten. Ook krijgt u zicht op het totaalaanbod van onze dienstverlening. Het buitenlandnetwerk helpt u bij uw marktentree en het zoeken naar zakenpartners juni 2013 SIB Handelsmissie In opdracht van Agentschap NL organiseert Handelsroute een multi-sectorale handelsreis naar België. Deelname aan de handelsmissie staat open voor alle bedrijven die een Starters International Business (SIB ) voucher hebben of overwegen in de toekomst aan het SIB programma deel te nemen. Meer informatie vindt u op Beurzen Beursinformatie, zie

Wat kan de Nederlandse ambassade in België voor u betekenen?

Wat kan de Nederlandse ambassade in België voor u betekenen? Wat kan de Nederlandse ambassade in België voor u betekenen? walgierscapetowndhakakuwaitmaputoriodejaneirosarajevovilniusammancanberradohakualalumpurmexicocityrigaseoulviennaankaracairo Wat kan de Nederlandse

Nadere informatie

Persbericht. E-Race competitie leidt tot samenwerking in de Lage Landen

Persbericht. E-Race competitie leidt tot samenwerking in de Lage Landen Persbericht E-Race competitie leidt tot samenwerking in de Lage Landen Wat: E-Racing Meet&Match NL-BE, een inspirerend voorbeeld van samenwerking tussen onderwijs en industrie in Nederland en België Waar:

Nadere informatie

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven.

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven. TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Infosessie Crowdfunding 14 november 2013 Dames en heren, Totnogtoe

Nadere informatie

Kansendossier : Machinebouw en Mechatronica. België

Kansendossier : Machinebouw en Mechatronica. België Kansendossier : Machinebouw en Mechatronica België Inleiding Aanleiding De industrie wordt wereldwijd steeds hoogwaardiger en heeft alsmaar meer behoefte aan ondernemingen die uitblinken in een hightech

Nadere informatie

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Zakendoen met België Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Overzicht 1. Kamer van Koophandel 2. KvK: afdeling Internationale Zaken 3. België: kansen en ontwikkelingen

Nadere informatie

INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE. Studie in opdracht van Fevia

INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE. Studie in opdracht van Fevia INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE Studie in opdracht van Fevia Inhoudstafel Algemene context transport voeding Enquête voedingsindustrie Directe

Nadere informatie

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Internationaal ondernemen Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse

Nadere informatie

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Internationaal ondernemen Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse

Nadere informatie

LEZ.. is less het moet met minder

LEZ.. is less het moet met minder LEZ.. is less het moet met minder OLD.. is more hoe moet het verder? Eén land = drie gewesten LEZ kaderwetten zijn gewestelijk LEZ: Wat en waarom? Een lage-emissiezone (LEZ) is: een afgebakend gebied waarin

Nadere informatie

Persbericht. Limburgse export van diensten en handel boomt. Limburgse groei overtreft Vlaanderen. Voka -KvK Limburg blij met inhaalbeweging

Persbericht. Limburgse export van diensten en handel boomt. Limburgse groei overtreft Vlaanderen. Voka -KvK Limburg blij met inhaalbeweging Voka Kamer van Koophandel Limburg vzw Huis van de Limburgse Ondernemer,Gouv. Roppesingel 51, BE-3500 Hasselt tel. +32 11 56 02 00, fax +32 11 56 02 09 info.kvklimburg@voka.be, www.voka.be/limburg Persbericht

Nadere informatie

Elektronische overheidsopdrachten. [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen

Elektronische overheidsopdrachten. [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen Elektronische overheidsopdrachten [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen Uitgave 2013 Sinds 2005 ontwikkelt en ondersteunt de federale overheidsdienst Personeel

Nadere informatie

Zakendoen in België. Informatie over de voedingsmiddelensector

Zakendoen in België. Informatie over de voedingsmiddelensector Zakendoen in België Informatie over de voedingsmiddelensector Waarom zakendoen in België? België kenmerkt zich door een hoogontwikkelde markt. Er is veel kennis en knowhow aanwezig. De Belgen staan positief

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

Starters International Business

Starters International Business Internationaal Ondernemen Starters International Business >> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse

Nadere informatie

[ e-procurement ] [ Om de snelheid en kwaliteit van overheidsinvesteringen te verhogen ]

[ e-procurement ] [ Om de snelheid en kwaliteit van overheidsinvesteringen te verhogen ] [ e-procurement ] [ Om de snelheid en kwaliteit van overheidsinvesteringen te verhogen ] Overheidsopdrachten elektronisch: [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] zowel voor de overheid als

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner >> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Partners for International Business Overheid als strategische

Nadere informatie

Internationaal Ondernemen. Starters International Business

Internationaal Ondernemen. Starters International Business Internationaal Ondernemen Starters International Business Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse markt te betreden. Maar hoe pakt u dat goed aan?

Nadere informatie

Country factsheet - April 2016. België

Country factsheet - April 2016. België Country factsheet - April 2016 België Inhoud Inleiding 3 Wat kopen de Belgische klanten online? 4 Populaire betaalmethodes 4 Populaire leveringsmethodes 5 Populaire online platformen 5 Over de grenzen

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken Partners for International Business Internationaal ondernemen

Nadere informatie

MARKTANALYSE: BELGIË

MARKTANALYSE: BELGIË 2016 MARKTANALYSE: BELGIË I. KANTOORMARKT IN BELGIË A. BRUSSEL Met de sterkste vraag in 4 jaar tijd bleek 2016 een voortreffelijk jaar voor de Brusselse kantoormarkt. Daarbij waren er twee verhalen die

Nadere informatie

Curatoren middag 2015

Curatoren middag 2015 Curatoren middag 2015 Alternatieve financieringsvormen Wat zijn de mogelijkheden in het huidige financieringslandschap 11 november 2015 Spreker: Onderwerpen 1. Financieringsbehoefte bedrijfsleven 2. Veranderende

Nadere informatie

Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil. daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben

Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil. daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben Goede avond allemaal, Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben immers, samen met enkele medewerkers van de FOD P&O, dat staat voor

Nadere informatie

Vraag & Aanbod Dag van de Maakindustrie

Vraag & Aanbod Dag van de Maakindustrie Vraag & Aanbod Dag van de Maakindustrie Workshop Internationaal Ondernemen Micha van Lin, Hoofd Internationaal Ondernemen Patrick Walison, Adviseur Internationaal Ondernemen 6-12-2011 1 FME-CWM Werkgeversorganisatie

Nadere informatie

Mijnheer de Schepen, Mijnheer Christiaens, Mijnheer Hellings, Dames en heren,

Mijnheer de Schepen, Mijnheer Christiaens, Mijnheer Hellings, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Keppel-Seghers 28 maart 2011 Mijnheer de Schepen, Mijnheer

Nadere informatie

Ondernemingen-natuurlijk persoon

Ondernemingen-natuurlijk persoon Lijst van de functies die de machtiging verlenen om de onderneming te vertegenwoordigen en die toegang geven tot My Enterprise (raadplegen, wijzigen, doorhalen, verbetering aanvragen en volmacht toekenen)

Nadere informatie

nr. 807 van BERT MAERTENS datum: 1 juli 2015 aan LIESBETH HOMANS e-tendering - Gebruik door lokale besturen

nr. 807 van BERT MAERTENS datum: 1 juli 2015 aan LIESBETH HOMANS e-tendering - Gebruik door lokale besturen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 807 van BERT MAERTENS datum: 1 juli 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Starten met export. Starters International Business

Starten met export. Starters International Business Starten met export Starters International Business Wilt u ook starten met export? Doe dan mee aan het traject Starters International Business. www.evo.nl/site/start-met-export 29% van het bruto binnenlands

Nadere informatie

1/ 6 BE001 12/02/2013 - BDA nummer: 2013-502961 Standaardformulier 1 - NL Project en Portfolio Management in een GIS-gerelateerde context

1/ 6 BE001 12/02/2013 - BDA nummer: 2013-502961 Standaardformulier 1 - NL Project en Portfolio Management in een GIS-gerelateerde context 1/ 6 BE001 12/02/2013 - BDA nummer: 2013-502961 Standaardformulier 1 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Starten met export. Starters International Business

Starten met export. Starters International Business Starten met export Starters International Business Wilt u ook starten met export? Doe dan mee aan het traject Starters International Business. www.startmetexport.nl 29% van het bruto binnenlands product

Nadere informatie

20 JULI BOUDEWIJN, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, ONZE GROET.

20 JULI BOUDEWIJN, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, ONZE GROET. 1 08.08.2016 20 JULI 1971 KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE OPRICHTING VAN EEN NATIONAAL COMITE VOOR DE VEILIGHEID DER BURGERLIJKE LUCHTVAART EN VAN PLAATSELIJKE COMITES VOOR DE VEILIGHEID DER LUCHTHAVENS

Nadere informatie

E-Procurement. Federale Dienst e-procurement. Waldo Van den Broeck

E-Procurement. Federale Dienst e-procurement. Waldo Van den Broeck E-Procurement Federale Dienst e-procurement Waldo Van den Broeck Inhoud Huidige situatie Korte demonstratie e-notification e-tendering Principes uitrol Vlaamse Overheid Bespreking samenwerkingsakkoord

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export

Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export Koninklijk besluit houdende de versterking van de doeltreffendheid

Nadere informatie

Zakendoen in Duitsland. Informatie over de voedingsmiddelensector

Zakendoen in Duitsland. Informatie over de voedingsmiddelensector Zakendoen in Duitsland Informatie over de voedingsmiddelensector Waarom zakendoen in Duitsland? Op agrogebied is en blijft Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland: meer dan een kwart (ruim

Nadere informatie

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen VOORSTELLING VAN HET CHARTER " "EV EVOLUTION TO ELECTRICAL VEHICLES" ( EV. TO E.V. ). ) INLEIDING Het vervoer over de weg is momenteel een bron van vervuiling wegens uitstoot in de lucht en geluidshinder.

Nadere informatie

E-commerce Oktober 2016

E-commerce Oktober 2016 E-commerce Oktober 2016 Sterke stijging van aantal zelfstandige handelaars dat online verkoopt: vandaag doet 5 aan e-commerce t.o.v. 3 in 2014. Verkoop gebeurt vooral via eigen webshop of website. Meer

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van Monitoring - Overheids Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de diensten van de federale Staat juli 2013 september 2013 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht

Nadere informatie

Nieuwe thema-analyse van Belfius Research. Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting

Nieuwe thema-analyse van Belfius Research. Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting Brussel, 21 juni 2017 Nieuwe thema-analyse van Belfius Research Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting Het is voldoende bekend dat de vergrijzing een grote

Nadere informatie

nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken

nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Overdrachten familiebedrijf - Stand van zaken Sinds 1 januari

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Op 29 juni 2015 werd de Aziatische infrastructuurinvesteringsbank (AIIB) opgericht met als doel het bevorderen van duurzame economische

Nadere informatie

Bulletin der Aanbestedingen. Bulletin des Adjudications. Bulletin No 2014-89 Du 30 mars 2014. Bulletin Nr 2014-89 Van 30 maart 2014

Bulletin der Aanbestedingen. Bulletin des Adjudications. Bulletin No 2014-89 Du 30 mars 2014. Bulletin Nr 2014-89 Van 30 maart 2014 Bulletin des Adjudications Publications du Service Fédéral e-procurement SPF P&O - 51, rue de la Loi - B-1040 Bruxelles Publicaties van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O - Wetstraat, 51 - B-1040

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Datum: 07-03-2016 Auteur: J.A.C. van Dijk Verificateur: A.L.J. Timmermans Bredaseweg 43, 4844 CK Terheijden Postbus 110, 4844 ZJ Terheijden Telefoon: 076 5933450

Nadere informatie

Marktverkenning. Mobiliteit en ICT in België. Dr. Sven Maerivoet. 11 April 2011

Marktverkenning. Mobiliteit en ICT in België. Dr. Sven Maerivoet. 11 April 2011 Marktverkenning Mobiliteit en ICT in België 11 April 2011 Overzicht : Overheden. Steden. Openbaar vervoer. Privé bedrijven. :.... : Het oerwoud van aanbestedingen... 2 1 Wat is België (op dit moment) juist?

Nadere informatie

Kris Peeters: Bedrijven en overheid concreet voorbereiden op Brexit zonder akkoord

Kris Peeters: Bedrijven en overheid concreet voorbereiden op Brexit zonder akkoord Vice-Eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel Vice-Premier Ministre et Ministre de l Emploi, de l Economie et des Consommateurs, chargé du Commerce Extérieur

Nadere informatie

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een:

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: 1/ 5 BE001 20/04/2015 - FM nummer: 2015-509735 Standaardformulier 50 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Geregistreerde entiteit natuurlijk persoon

Geregistreerde entiteit natuurlijk persoon Lijst van de functies die de machtiging verlenen om de geregistreerde entiteit te vertegenwoordigen en die toegang geven tot My Enterprise (raadplegen, wijzigen, doorhalen, verbetering aanvragen en volmacht

Nadere informatie

De meest recente call voor TEN-T-aanvragen is in de maand februari 2015 afgelopen.

De meest recente call voor TEN-T-aanvragen is in de maand februari 2015 afgelopen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 883 van MARINO KEULEN datum: 13 maart 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Projecten TEN-T - Stand van zaken

Nadere informatie

vruchtbare bodem the soil initiative

vruchtbare bodem the soil initiative vruchtbare bodem the soil initiative Frank Brinkman - Bakker Barendrecht Werken aan bodemkwaliteit is essentieel voor de smaak en vooral de houdbaarheid van onze mango s uit Mali Maria Oliveira - Van Oers

Nadere informatie

Metaal- en foodindustrie naar 2020

Metaal- en foodindustrie naar 2020 Metaal- en foodindustrie naar 2020 Lunch & learn, 24 september 2014 Rabobank LVC en Maasduinen Henri Cocu, Sectormanager Industrie Hans van Haaren Sectormanager Food Sectormanagement als inspiratie Hans

Nadere informatie

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een:

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: 1/ 5 BE001 27/07/2015 - FM nummer: 2015-519352 Standaardformulier 50 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Buitenlands zeggenschap in de Vlaamse economie: een kwantitatieve analyse

Buitenlands zeggenschap in de Vlaamse economie: een kwantitatieve analyse Buitenlands zeggenschap in de Vlaamse economie: een kwantitatieve analyse Enkele reflecties door: Prof. dr. Leo Sleuwaegen KU Leuven Brussel, 9 mei 2018 Opbouw Belang van BO Oorspronglanden Sectoren Ruimtelijke

Nadere informatie

ZAKEN DOEN MET DUITSLAND. HASSELT 15 mei 2014

ZAKEN DOEN MET DUITSLAND. HASSELT 15 mei 2014 ZAKEN DOEN MET DUITSLAND HASSELT 15 mei 2014 ENKELE THEMA S Ken je Duitsland? Ken je de Duitsers? Kennen de Duitsers ons? Duitsers ontmoeten. Zijn culturele verschillen zo belangrijk? De taalbarriere.

Nadere informatie

2015 was een sterk jaar voor de Belgische voedingsindustrie,

2015 was een sterk jaar voor de Belgische voedingsindustrie, 2015 was een sterk jaar voor de Belgische voedingsindustrie, maar 2 een opeenstapeling van uitdagingen bedreigt de competitiviteit van de sector 3 Hoe kunnen we de competitiviteit van de voedingsindustrie

Nadere informatie

www.kmo-it.be KMO-IT Leen Verschraegen KMO-IT Project Coördinator Brussel, 28 maart 2012

www.kmo-it.be KMO-IT Leen Verschraegen KMO-IT Project Coördinator Brussel, 28 maart 2012 KMO-IT Leen Verschraegen KMO-IT Project Coördinator Brussel, 28 maart 2012 Wat is KMO-IT? Onder het label KMO-IT bundelt het Agentschap Ondernemen de inspanningen die de Vlaamse overheid levert om kmo

Nadere informatie

Brussel en omgeving, België

Brussel en omgeving, België ondernemersmissie België Trends in de voedingssector 23 & 24 Mei 2016 Van Bio tot Duurzaam Kosten: 150 ( bij gebruik SIB voucher*) 1.650 (zonder gebruik SIB voucher) bedragen zijn incl. reis en verblijf

Nadere informatie

Kansendossier Biologische producten en landbouw. België

Kansendossier Biologische producten en landbouw. België Kansendossier Biologische producten en landbouw België Biologische producten en landbouw in België De vraag naar bioproducten zit in België al enkele jaren in de lift en blijkt bovendien bijzonder crisisbestendig.

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Demografische en spatiale evoluties in Belgïe

Demografische en spatiale evoluties in Belgïe Bureau fédéral du Plan Demografische en spatiale evoluties in Belgïe 2-23 Micheline Lambrecht Bureau fédéral du Plan www.plan.be Studiedag «Spoor 22», door TreinTramBus georganiseerd Brussel - 8.3.212

Nadere informatie

ENTRY2MARKET biedt u aan "Groeikansen over de grens"

ENTRY2MARKET biedt u aan Groeikansen over de grens ENTRY2MARKET biedt u aan "Groeikansen over de grens" Denkt u al na over internationaliseren? Weet u niet waar u moet beginnen? Starters International Business Gratis coaching door Experts Wat is Starters

Nadere informatie

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: Plaats: HASSELT Postcode: 3500

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: Plaats: HASSELT Postcode: 3500 1/ 5 BE001 15/02/2016 - FM nummer: 2016-504566 Standaardformulier 50 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Kamer van Koophandel. Terug van nooit weggeweest, maar wel anders

Kamer van Koophandel. Terug van nooit weggeweest, maar wel anders Kamer van Koophandel Terug van nooit weggeweest, maar wel anders oktober 2016 KvK: terug van nooit weggeweest, maar wel anders 1. Pre-starter 2. Starter 3. ZZP 4. Klein MKB 5. Groot MKB 6. Grootbedrijf

Nadere informatie

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Informatie over de voedingsmiddelensector

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Informatie over de voedingsmiddelensector Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk Informatie over de voedingsmiddelensector Waarom het Verenigd Koninkrijk? Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een grote en hoog ontwikkelde markt, waar veel kansen liggen

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord 2017 Sebastiaan Hupkes Introductie Sebastiaan Hupkes. Werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BZK en grensoverschrijdende

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens

Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens Nieuwsbrief KP7 en Eureka: R&D over de grens In het Kaderprogramma draait alles om onderzoek en innovatie. Deelnemers aan een project moeten aan allerlei Brusselse regels voldoen, waaronder het bijhouden

Nadere informatie

Internationaal Ondernemen. Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Internationaal Ondernemen. Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Partners for International Business Internationaal ondernemen is een belang - rijke pijler onder de Nederlandse economie.

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Rapport: CO2-2014/R-05; rev. 0; d.d. 07-04-2015 Auteur: J.A.C. van Dijk Verificateur: A.L.J. Timmermans Vervolgblad : 1 van 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Finmix. Voor een gezonde en evenwichtige financieringsmix

Finmix. Voor een gezonde en evenwichtige financieringsmix Finmix Voor een gezonde en evenwichtige financieringsmix U start een innovatief project, u wilt als gazelleonderneming een groeisprong maken of plant een overname. Voor ambitieuze ondernemersprojecten

Nadere informatie

BAROMETER 2018 SMART CITIES IN BELGIË

BAROMETER 2018 SMART CITIES IN BELGIË BAROMETER 2018 SMART CITIES IN BELGIË 01 METHODOLOGIE 21% antwoordpercentage, ofwel123 deelnemende gemeenten REPRESENTATIVITEIT Deze studie is representatief op niveau van de: Regio s Provincies Karakter

Nadere informatie

EXPORT. Financiële steunmaatregelen. een hefboom voor de KMO s

EXPORT. Financiële steunmaatregelen. een hefboom voor de KMO s BRUssel EXPORT Financiële steunmaatregelen voor de export, een hefboom voor de KMO s Brussel Export geeft uw export een boost Gesubsidieerde projecten Brussel Export kent KMO s financiële steunmaatregelen

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Uitnodiging Innofood 2.0 Building Business Together. 3 oktober 2014 o

Uitnodiging Innofood 2.0 Building Business Together. 3 oktober 2014 o Uitnodiging Innofood 2.0 Building Business Together 3 oktober 2014 o D Innofood 2.0 Building Business Together Innofood heeft een nieuw gezicht. Het proces heeft anderhalf jaar geduurd. Nu is het proces

Nadere informatie

1. In het kader van de mogelijke verdere ondersteuning van het lokale milieubeleid zouden bijkomende maatregelen worden onderzocht.

1. In het kader van de mogelijke verdere ondersteuning van het lokale milieubeleid zouden bijkomende maatregelen worden onderzocht. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 532 van MARTINE TAELMAN datum: 6 maart 2015 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Ondersteuning lokale besturen - Elektrische voertuigen Binnen de

Nadere informatie

VLC_ADV_ _Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl _def.docx. Tewerkstelling en toegevoegde waarde

VLC_ADV_ _Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl _def.docx. Tewerkstelling en toegevoegde waarde VLC_ADV_20120913_Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl13092012_def.docx Aanbeveling Tewerkstelling en toegevoegde waarde Brussel, 13 september 2012 VLC_ADV_20120913_Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl13092012_def.docx

Nadere informatie

Het principe van de sociale voorkeur

Het principe van de sociale voorkeur Vragen naar: Sébastien Pereau E-mail: Sebastien.Pereau@mi-is.be Tel : 02 508 86 81 Fax : 02 508 86 72 http://socialeconomy.fgov.be Ons kenmerk Datum laatste wijziging ESE/30/2 donderdag 24 mei 2007 Betreft:

Nadere informatie

Gemengde verwachtingen institutionele beleggers over vastgoed

Gemengde verwachtingen institutionele beleggers over vastgoed Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie Macro-economische Statistieken en Publicaties 3 november 24 Gemengde verwachtingen institutionele beleggers over vastgoed Drs. J.L. Gebraad De Stichting Leerstoel

Nadere informatie

Smart Belgium Consulting Services

Smart Belgium Consulting Services Smart Belgium Consulting Services Steven Benoit CEO Smart Belgium Consulting Smart Belgium uitdagingen & opportuniteiten Duurzame ontwikkeling Gezondheidszorg Veroudering Infrastructuur Innovaties Smart

Nadere informatie

Vietnam biedt kansen voor Hoogeveense ondernemers. Doet u mee? Handelsreis naar Vietnam 25 tot en met 31 maart 2017

Vietnam biedt kansen voor Hoogeveense ondernemers. Doet u mee? Handelsreis naar Vietnam 25 tot en met 31 maart 2017 Vietnam biedt kansen voor Hoogeveense ondernemers. Doet u mee? Handelsreis naar Vietnam 25 tot en met 31 maart 2017 Wat heeft Vietnam u te bieden? Vietnam biedt veel kansen voor u als ondernemer. Het

Nadere informatie

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s:

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s: RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland thema s: - duurzaamheid - landbouw - innovatie - internationaal ondernemen Onze opdrachtgevers

Nadere informatie

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 19 juli 2007 Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies Eén op de tien Belgen werkt in een ander gewest; één op de vijf in een andere

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents E-invoicing Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen Hans C. Arents Senior adviseur e-government strategie & programma management Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) - Departement

Nadere informatie

Belfius Smart City Award 2015

Belfius Smart City Award 2015 Belfius Smart City Award 2015 «Stadslab2050 Energie voor het Antwerpse hart» Stad Antwerpen Stadslab2050 (http://stadslab2050.be/) is een stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen

Nadere informatie

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging!

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! Onze ambitie: de R&D-kostenkampioen van Europa worden > Agoria > Meer dan 1.600 lidbedrijven > Goed voor 300.000 werknemers > Exporteert ongeveer

Nadere informatie

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest. Meer Rendement Meer Zekerheid Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.nl Kvk: 61887331 2 Onze Visie Uw opgebouwde kapitaal op de bank zetten loont tegenwoordig niet

Nadere informatie

Internationalisering van KMO s. Bescherming tegen de risico s verbonden aan de buitenlandse transacties.

Internationalisering van KMO s. Bescherming tegen de risico s verbonden aan de buitenlandse transacties. Internationalisering van KMO s Bescherming tegen de risico s verbonden aan de buitenlandse transacties. Credendo Frank Vanwingh, Group Deputy CEO & Group COO Brussel, 18 september 2018 Risico s bij export

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf Inleiding 13

Inhoudsopgave. Woord vooraf Inleiding 13 Woord vooraf 11 1 Inleiding 13 1.1 De schaalgrootte van de lokale politiezones: vraagstuk tijdens de politiehervorming 13 1.2 De schaalgrootte van de lokale politiezones: vraagstuk na de politiehervorming

Nadere informatie

In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd?

In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd? LOGOS (BelRAI) In welke mate is de Belgische residentiële ouderenzorg geïnformatiseerd? Prof. Dr. Anja Declercq Informatisering van residentiële ouderenzorg Zonder computers geen elektronisch zorgdossier

Nadere informatie

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten,

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, PERSCOMMUNIQUÉ 2014-07-18 Links BelgoStat On-line Algemene informatie Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, 1995-2011. De drie Gewesten en de Nationale Bank van

Nadere informatie

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE MAANDAG 14 T/M VRIJDAG 18 JANUARI 2019 WORD SPONSOR EN ZET JOUW ORGANISATIE OP DE KAART ALS CIRCULAIRE KOPLOPER! Circulaire ondernemers, organisaties

Nadere informatie

Residential Agency Property & Facility Management Quares Real Estate Investment Management. Finance Avenue 23/10/2010

Residential Agency Property & Facility Management Quares Real Estate Investment Management. Finance Avenue 23/10/2010 New Deal in Vastgoedbeleggingen Quares Finance Avenue 23/10/2010 Quares Group Residential Agency Quares Group Quality in Real Estate Services Opgericht in 2006, uit 2 reeds bestaande bedrijven 3 divisies

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. De Belgische energiemarkt. 2.1 Liberalisering van de energiemarkt

1. Samenvatting. 2. De Belgische energiemarkt. 2.1 Liberalisering van de energiemarkt PERSDOSSIER Inhoud 1. Samenvatting... 2 2. De Belgische energiemarkt... 2 3. Hoe maakt Poweo het verschil?... 3 4. Poweo: meest competitieve elektriciteitsaanbod in Wallonië volgens Test-Aankoop... 4 5.

Nadere informatie

ANTWERP A GREAT EUROPEAN PORT CITY WHERE INNOVATION MEETS BUSINESS

ANTWERP A GREAT EUROPEAN PORT CITY WHERE INNOVATION MEETS BUSINESS ANTWERP A GREAT EUROPEAN PORT CITY WHERE INNOVATION MEETS BUSINESS Antwerpse economie Werking Business & Innovatie Studieopdracht Antwerpse economie Werking Business & Innovatie Studieopdracht 5 stuwmotoren

Nadere informatie

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Belang van de Belgische markt Reisverkeer vanuit België naar Nederland Vakanties (4n+) (2012): 328.000 Korte vakanties (1-3n) (2012):

Nadere informatie

Van student housing naar co-housing, een weloverwogen stap?

Van student housing naar co-housing, een weloverwogen stap? Van student housing naar co-housing, een weloverwogen stap? 17 nov 2018 Agenda 1. Evolutie studentenpopulatie België 2. Markttrends historiek 3. Huidige trends 4. Co-housing 5. Quares uw partner 6. Quares

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

PERSOONLIJKE UITNODIGING

PERSOONLIJKE UITNODIGING PERSOONLIJKE UITNODIGING Brussel, oktober 2011. Geachte heer, In opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, en in het kader van het themajaar Smart Mobility van de Nederlandse ambassade

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

TREVI VASTGOEDINDEX OP : 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE!

TREVI VASTGOEDINDEX OP : 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE! PERSBERICHT 01 oktober 2018 TREVI Group J. Hazardstraat 35 1180 Brussel Tel. +32 2 343 22 40 / Fax +32 2 343 67 02 TREVI VASTGOEDINDEX OP 30-09-2018: 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE! De index van

Nadere informatie

Toerisme in Vlaanderen

Toerisme in Vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2011 Toerisme in Vlaanderen Aantal overnachtingen en aankomsten in België (2011) overnachtingen % aankomsten % gemiddelde verblijfsduur (nachten) Vlaams Gewest 23.466.371 65% 8.041.529

Nadere informatie

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS?

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? Driekwart van de buitenlandse besluitvormers vindt dat Frankrijk een aantrekkelijke bestemming is voor investeringen (74%, toename van

Nadere informatie