stappenplannen Meerjarenbegroting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "stappenplannen Meerjarenbegroting"

Transcriptie

1 stappenplannen Meerjarenbegroting g e b r u i k e r s nov Beste gebruiker, In dit document vindt u enkele handige stappenplannen voor de opmaak van de meerjarenbegroting. 1. Rapportering klaarzetten 2. Startgegevens bepalen 3. Investeringen/subsidies invoeren 4. Financieringen invoeren 5. Kosten/opbrengsten aanpassen aan evolutie in de tijd 6. Overige aanpassingen 7. Detaillering per periode 8. Analytische begroting 9. Overzicht begroting Deze stappenplannen vindt u ook in iboekhouding bij uw nieuwe berichten.

2 2 1. STAPPENPLAN: Rapportering klaarzetten U kan kiezen voor de standaardrapportering via menu lijsten > begroting > standaard afdruk begroting. Ofwel maakt u een eigen rapportering aan, via menu lijsten > begroting > eigen afdruk begroting. Bij details op de afdruk beslist u hoe gedetailleerd u de geëxporteerde cijfers wenst te zien. Bv. u wil alle rubrieken tot op 3 cijfers zien, behalve de 61-rubriek die u gedetailleerd tot op 6 cijfers wil zien. Hier kan u een of meerdere rapporteringen opbouwen. U geeft uw rapportering eerst een titel en beslist of u de hypothesen al dan niet wenst af te drukken. Vervolgens slaat u deze gegevens op. Bij kolommen op de afdruk beslist u wat u precies wil afdrukken. U kiest of u de begrote of geboekte cijfers wil ingeven en selecteert vervolgens het boekjaar en de periode. Klikt u op het eerste scherm op het printericoon, dan krijgt u daarvan een pdf-document. Door op het Excel-icoontje te klikken maakt u een export naar Excel. Deze laatste kan u kopiëren en plakken in het standaarddocument dat wij ter beschikking stellen. De bedoeling van dit standaarddocument is om u een leidraad te bieden om uw eigen rapporten te ontwikkelen.

3 3 2. STAPPENPLAN: Startgegevens bepalen Alvorens te starten controleert u of de winst- en verliesrubrieken bij parameters > instellingen werden ingevuld. Zo bepaalt u op welke rubriek het resultaat van de begroting geboekt moet worden. Bij fiches > begroting kiest u: Voor welke boekjaren u de begroting wil invoeren. Voor welke deelboeken u de begroting wil opmaken. Van welke cijfers u vertrekt om uw begroting op te maken. Dit dient u telkens aan te vinken opdat de berekeningen correct zouden gebeuren. Indien u helemaal van nul wil beginnen vinkt u aan dat u de eerder opgemaakte begrotingscijfers wenst te overschrijven en de eerder opgeslagen hypotheses wenst te verwijderen. Klik vervolgens op de groene pijl om verder te gaan.

4 4 3. STAPPENPLAN: Investeringen/subsidies invoeren Selecteer het tabblad Investeringen / subsidies. Bestaande investeringen De bestaande investeringen hoeven niet meer ingevoerd te worden. Indien voor deze investeringen een afschrijvingsfiche werd opgemaakt, worden deze in de begrote periode automatisch afgeschreven. Nieuwe investeringen Klik op het oranje plusteken onderaan de pagina. Voor iedere investering vult u het volgende in: Voor welk deelboek u de investering wenst te ramen. Een omschrijving van de investering. De investeringsrubriek; de afschrijvingsrubriek en de kostenrubriek worden automatisch ingevuld. Wanneer het nieuwe rubrieken betreft, dan kan u deze hier toevoegen door op het oranje plusteken te klikken. Het beginjaar van de investering. De termijn: deze wordt eveneens automatisch ingevuld afhankelijk van de gekozen investeringsrubriek (zie parameters > afschrijvingen). Vervolgens bevestigt u deze investering en klikt u op het bedrag om de uitgaven per periode in te geven. Een investering kan dus perfect over meerdere boekjaren uitgevoerd worden.

5 5 4. STAPPENPLAN: Financieringen invoeren Selecteer het tabblad Aflossingstabellen. Klik op het oranje plusteken onderaan de pagina om een lening in te geven. Bestaande leningen Anders dan bij de investeringen dient u hier wél de bestaande leningen in te voeren. Heel belangrijk hierbij is dat er voor iedere lening een aparte rubriek wordt aangemaakt van de klasse 17 (langetermijnschuld), van de klasse 42 (kortetermijnschuld) én van de klasse 65 (intrestkosten). Voor iedere lening vult u in: Voor welk deelboek de lening genomen werd, Een omschrijving van de lening, Het ontleend kapitaal. Bij bestaande leningen mag dit dus het openstaand kapitaal zijn. De rubrieken langetermijn, kortetermijn en intrest, Het begin- en eindjaar van de lening. Vervolgens bevestigt u deze gegevens en klikt u op aflossingen om de aflossingen (kapitaal en intrestgedeelte uitgesplitst) per periode in te geven.

6 6 U klapt het boekjaar open door vooraan elke rij op het plusteken te klikken. Vervolgens vult u de kapitaalsaflossing en intrestbetaling in bij de correcte maand(en). Nieuwe leningen Deze worden op precies dezelfde manier ingegeven als de bestaande leningen. Indien u de aflossingen ingeeft voor de volledige duurtijd van de lening, zal deze lening bij het opmaken van de begroting voor alle boekjaren waarin de lening nog loopt automatisch getoond worden. U hoeft dit dus slechts eenmaal per lening in te voeren.

7 7 5. STAPPENPLAN: Kosten/opbrengsten aanpassen aan evolutie in de tijd Selecteer het tabblad Kosten / opbrengsten. Kosten en opbrengsten evolueren in de tijd, bijvoorbeeld op basis van de inflatie of het te verwachten leerlingenaantal in de komende jaren. Voor iedere veronderstelling die u wil toevoegen: Vinkt u aan voor welke deelboeken deze veronderstelling van toepassing is. U geeft een omschrijving in. En u geeft de rubrieken aan waarop deze veronderstelling van toepassing is. Een voorbeeld: rubriekcode 70 betekent dat de veronderstelling zal toegepast worden op alle rubrieken beginnend met 70 Het type: mutatie (d.i. een vast bedrag waarmee de kosten/opbrengsten zullen verhoogd of verlaagd worden) of percentage. Waarden: de waarden gelden telkens ten opzichte van het vorige jaar. Dus in bovenstaand voorbeeld zullen alle 70-rubrieken met 1000 verhoogd worden in 2014 met 3000 verlaagd worden in 2015 (dus ten opzichte van 2013 is dit een verlaging met 2000) met 500 verlaagd worden in 2016 (dus ten opzichte van 2013 is dit een verlaging met 2500)

8 8 6. STAPPENPLAN: Overige aanpassingen Selecteer het tabblad overige. In dit tabblad kan u nog een verfijning van uw begrotingscijfers invoeren. Of, indien u de begroting opmaakte met een ander pakket, kan u hier de cijfers gaan ingeven. U kan hier ook een minder gedetailleerde begroting ingeven, bv. op 3 cijfers. Vervolgens kiest u hoe gedetailleerd u de cijfers wenst te zien. Het laagste niveau is standaard altijd aangevinkt en kan u niet afvinken. U klikt op de balk en voert de gegevens in, en dit steeds op het laagste niveau. Wil u dus een begroting opmaken op 3 cijfers, dan vult het begrote bedrag telkens in op de eerste rubriek met 6 cijfers die onder de desbetreffende code valt, zoals in bovenstaand voorbeeld. U selecteert eerst weer voor welk deelboek u de cijfers wenst in te geven.

9 9 7. STAPPENPLAN: Detaillering per periode 8. STAPPENPLAN: Analytische begroting Hiervoor selecteert u het tabblad Begroting per periode. Behalve de investeringen en de aflossingen van de leningen die u verplicht per periode hebt moeten ingeven, worden alle overige bedragen gelijkmatig verdeeld over het jaar. Wil u uw begroting gedetailleerder opvolgen per maand, dan geeft u hier aan wanneer er bepaalde gelden ontvangen zullen worden. Bv. de werkingsuitkeringen worden slechts tweemaal per jaar uitbetaald, nl. in februari en in juni. Deze verdeling kan heel belangrijk zijn om een correcte weergave van uw liquiditeitspositie weer te geven doorheen het jaar. Selecteer het tabblad Analytische begroting. Voor de scholen die ervoor kozen om hun boekhouding analytisch verder uit te splitsen kan de begroting hier ook analytisch opgesplitst worden per analytische rubriek.

10 10 9. STAPPENPLAN: Overzicht begroting Bij het tabblad Overzicht begroting krijgt u telkens een overzicht te zien van de gegevens die u in de overige tabbladen hebt ingebracht. Werd er een wijziging aangebracht dan dient u op deze balk te klikken om de berekeningen te laten uitvoeren. Wil u snel het effect zien van uw hypotheses op uw resultaat en/of kaspositie dan kan u deze rubrieken vastpinnen bovenaan de lijst door vooraan op het -icoontje te klikken. Voor verdere vragen kan u ons contacteren via

HANDLEIDING ADVODATA (INTERIM)

HANDLEIDING ADVODATA (INTERIM) HANDLEIDING ADVODATA (INTERIM) Versie 8.9.x 11 MAART 2015 ADVODATA COMPUTER SERVICES 1. Berekeningen A. Invorderingen Via het bovenstaande menu item kan de nieuwe versie van de invorderingberekening module

Nadere informatie

1 INSTALLATIE 3 1.1. VIA CD-ROM 3 1.2. INSTALLATIE NA DOWNLOAD VAN DE WEBSITE 4 2 STARTEN VAN HET PROGRAMMA 5

1 INSTALLATIE 3 1.1. VIA CD-ROM 3 1.2. INSTALLATIE NA DOWNLOAD VAN DE WEBSITE 4 2 STARTEN VAN HET PROGRAMMA 5 Inhoudsopgave 1 INSTALLATIE 3 1.1. VIA CD-ROM 3 1.2. INSTALLATIE NA DOWNLOAD VAN DE WEBSITE 4 2 STARTEN VAN HET PROGRAMMA 5 3 KORT OVERZICHT VAN VEELGEBRUIKTE ICOONTJES 7 4 EEN DOSSIER AANMAKEN OF OPENEN

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

Financiële analyse op maat

Financiële analyse op maat Installatie Financiële analyse op maat Via de link http://www.id-soft.be/img/zip/hannahlisa.zip kunt u de gezipte map HannaHLisa downloaden. 1. U pakt het bestand uit op een door u gewenste locatie 2.

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

INLEIDING... 4 INSTALLATIE... 5 1. STRUCTUUR VISIONPLANNER... 6 1.1 TAAKBALK... 6. 1.1.1 Bestand... 7 1.1.2 Extra... 13

INLEIDING... 4 INSTALLATIE... 5 1. STRUCTUUR VISIONPLANNER... 6 1.1 TAAKBALK... 6. 1.1.1 Bestand... 7 1.1.2 Extra... 13 Inleiding 1 INLEIDING... 4 INSTALLATIE... 5 1. STRUCTUUR VISIONPLANNER... 6 1.1 TAAKBALK... 6 1.1.1 Bestand... 7 1.1.2 Extra... 13 1.2 SCHERMEN, VERWIJZINGEN EN ASSISTENT... 14 1.3 SCHERM... 15 2 TOETSENGEBRUIK...

Nadere informatie

HANDLEIDING PREMIE BEREKENING SOFTWARE. versie 4.0.2.0 januari 2009

HANDLEIDING PREMIE BEREKENING SOFTWARE. versie 4.0.2.0 januari 2009 HANDLEIDING PREMIE BEREKENING SOFTWARE versie 4.0.2.0 januari 2009 Inhoudsopgave Downloaden Premie Berekening Software 3 Installatie Premie Berekening Software 7 Gebruik Premie Berekening Software 13 Algemene

Nadere informatie

Handleiding carpool.be registratie, matching & fiscale tool

Handleiding carpool.be registratie, matching & fiscale tool 2014 Handleiding carpool.be registratie, matching & fiscale tool Met deze handleiding helpen wij jou om onze website www.carpool.be te gebruiken. We doorlopen met jou de registratie, de matching en het

Nadere informatie

Handleiding KW Cup - Toernooiplanner

Handleiding KW Cup - Toernooiplanner Installatie Toernooiplanner Handleiding KW Cup - Toernooiplanner Een gratis demo-versie van de Toernooiplanner voor badminton kan gedownload worden op deze pagina: http://www.toernooi.nl/product/demo.aspx?id=15&s=2

Nadere informatie

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Handleiding PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Voorwoord Bedankt voor het downloaden van deze handleiding. De handleiding kan gebruikt worden voor het PersoneelsSysteem (www.personeelssysteem.nl),

Nadere informatie

AUTOMATISCHE VERWERKING VAN AANKOOPFACTUREN

AUTOMATISCHE VERWERKING VAN AANKOOPFACTUREN AUTOMATISCHE VERWERKING VAN AANKOOPFACTUREN De automatische verwerking van de aankoopfacturen dient een eerste maal te gebeuren in 5 stappen. Nadien dient men gewoon de stappen 3 t.e.m. 5 te herhalen voor

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Handleiding KIJK! in ParnasSys. Februari 2014

Handleiding KIJK! in ParnasSys. Februari 2014 Handleiding KIJK! in ParnasSys Februari 2014 Inhoud Inleiding... 3 1. Instellen van KIJK! in ParnasSys door de beheerder... 4 De KIJK! observatielijsten... 4 Leerlingen koppelen aan een leerlijnenpakket

Nadere informatie

Handleiding www.kotatgent.be versie 2014

Handleiding www.kotatgent.be versie 2014 Handleiding www.kotatgent.be versie 2014 In deze handleiding behandelen we de basisfuncties van de website www.kotatgent.be. Hoe kan je jezelf (als verhuurder of student) registreren en vervolgens je pand(en)

Nadere informatie

Handleiding Bijlage Fondsbeleggen

Handleiding Bijlage Fondsbeleggen Handleiding Bijlage Fondsbeleggen Handleiding Bijlage Fondsbeleggen 2 Inhoudsopgave 1 Direct aan de slag met BinckBank Fondsbeleggen 3 1.1 Inleiding 3 2 Het tabblad: Fondsbeleggen 4 2.1 De homepage 4 2.2

Nadere informatie

2 Helpdesk: 0222 36 30 62

2 Helpdesk: 0222 36 30 62 Basishandleiding 2 Helpdesk: 0222 36 30 62 Inhoudsopgave 1 Welkomstscherm 4 2 Ondersteuning 5 3 SnelStart gebruiksklaar maken 7 o.a.: Installatie van de software 7 Uw licentie activeren (Extra, Licentiebeheer)

Nadere informatie

EZORA ONDERNEMERSDASHBOARD

EZORA ONDERNEMERSDASHBOARD EZORA ONDERNEMERSDASHBOARD Starters handleiding voor ondernemers Datum: 08 september 2011 Ezora Limited Digital Depot, Roe Lane The Digital Hub Dublin 8 Ierland sales@ezora.com Page 1 of 24 Starters handleiding

Nadere informatie

Handleiding website menu s en pagina s

Handleiding website menu s en pagina s Handleiding website menu s en pagina s Versie 0.1 januari 2012 INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Het opzetten van de menubalken van de website... 3 3 Het opzetten van de pagina s achter het menu...

Nadere informatie

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen.

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Koppeling met imuis Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Een koppeling tussen The Nanny en imuis kent

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS. versies Financieel t/m Logistiek, release 5.50

GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS. versies Financieel t/m Logistiek, release 5.50 GEBRUIKERSHANDLEIDING KING VOOR WINDOWS versies Financieel t/m Logistiek, release 5.50 COLOFON Samensteller : Quadrant Automatisering BV Ontwerp omslag : ZEE Rotterdam Uitgave : Quadrant Software BV Het

Nadere informatie

Declareren via VECOZO

Declareren via VECOZO Declareren via VECOZO Voor podotherapie Intramed versie 8.2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding...1 Hoofdstuk 2 Algemene instellingen...2 2.1 Praktijk AGB-code controleren / invullen...2 2.2 AGB-code instellen

Nadere informatie

Handleiding. klantenwebsite

Handleiding. klantenwebsite Handleiding klantenwebsite Overzicht 1. CREDITEL 4 1.1 ZOEKEN VAN BEDRIJVEN 4 1.2 SERIEEL AANVRAGEN 7 1.3 BEDRIJFSLEIDING ZOEKEN 8 1.4 AKTES (PUBLICATIES VAN VENNOOTSCHAPPEN EN VZW S) 9 1.5 NEERGELEGDE

Nadere informatie

bpost Shipping Manager

bpost Shipping Manager bpost Shipping Manager bpost packet & express oplossingen Gebruikershandleiding Versie 0.5 Inhoudsopgave. Inleiding.... Hoe de Shipping Manager openen?.... Algemene beschrijving van het programma... 4

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen.

Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen. Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen. Windows: Bij deze korte handleiding ben ik ervan uitgegaan dat enkele windows basisbeginselen reeds gekend zijn zoals de hierna getoonde iconen. kiezen van het

Nadere informatie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Handleiding KIJK! Webbased Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Inhoud Inleiding... 3 1. Training en Implementatie... 4 2. Starten met de

Nadere informatie

Handleiding online boekhouden. 2000-2012 Admisol nv

Handleiding online boekhouden. 2000-2012 Admisol nv Handleiding online boekhouden I Admisol, online boekhouden Inhoud 1 Intro 1 2 Quick start 2 3 Basisfuncties 3 1 Het... scherm 3 2 Navigatie... 5 3 Ingave... 5 4 Lijstjes... (grids) 6 Nieuw... 7 Opvragen...

Nadere informatie

Handleiding Davilex Club. Versie 1.0, mei 2012

Handleiding Davilex Club. Versie 1.0, mei 2012 Handleiding Davilex Club Versie 1.0, mei 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Davilex. Hoewel deze handleiding

Nadere informatie

INTRODUCTIE SNELSTART XD DE NIEUWE GENERATIE BOEKHOUDSOFTWARE

INTRODUCTIE SNELSTART XD DE NIEUWE GENERATIE BOEKHOUDSOFTWARE INTRODUCTIE SNELSTART XD DE NIEUWE GENERATIE BOEKHOUDSOFTWARE Inhoudsopgave Voorwoord 3 Algemene kenmerken 4 Het programma in gebruik nemen 5 Installatie 5 Het invoeren van de licentiecode 5 De navigatie

Nadere informatie

IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart

IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart VANAF VERSIE 2015 GENEREERT IDEP AANGIFTEN IN XML-FORMAAT DIE U KAN OPLADEN IN ONEGATE. DAT OPLADEN KAN MANUEEL OF AUTOMATISCH GEBEUREN. 1. INSTALLATIE EN UPGRADE Op

Nadere informatie

Handleiding Tracer ICT CRM/ERP software

Handleiding Tracer ICT CRM/ERP software Handleiding Tracer ICT CRM/ERP software Tracer 4.0 een zeer uitgebreide combinatie van Relatiebeheer (CRM) en Bedrijfsmiddelenbeheer (ERP) software oplossingen. Bedrijf : Tracer ICT Blad 2 van 58 Inhoudsopgave

Nadere informatie