elektrische FIETS wijzer Alles wat je moet weten over elektrisch fietsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "elektrische FIETS wijzer Alles wat je moet weten over elektrisch fietsen"

Transcriptie

1 elektrische FIETS wijzer Alles wat je moet weten over elektrisch fietsen

2 2 Kiezen voor elektrisch is kiezen voor meer rijcomfort Ruim 80% van de elektrische fiets kopers vindt rijcomfort het allerbelangrijkste criterium bij de aanschaf van hun nieuwe elektrische fiets. Maar welke fiets biedt het comfort dat je zoekt? En wat bepaalt het rijcomfort nou eigenlijk? Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk dat je een elektrische fiets kiest met de rijeigenschappen die bij je passen. In deze fietswijzer vind je een beschrijving van de belangrijkste aspecten die het rijcomfort bepalen. We hebben geprobeerd de informatie begrijpelijk en praktisch te houden zodat je vooral zelf kan beslissen wat voor jou van belang is en wat niet. Hiermee hopen we je te helpen bij de keuze van de elektrische fiets die het beste aansluit bij jouw eisen en verwachtingen. Wist je dat? Meer dan 60% van de mensen de voorkeur heeft voor een achterwielmotor. Er een grotere voorkeur bestaat voor een uitneembare accu. Ongeveer de helft van de kopers van plan is de elektrische fiets achterop de auto mee te nemen. Slechts 25% de voorkeur geeft aan een herenmodel. Meer dan 55% de voorkeur geeft aan een accu onder de achterdrager.

3 Inhoudsopgave 3 inhoudsopgave Alles over... Het type trapondersteuning 5 Actieradius 6 De accu 8 De motor 12 Het display 14 Overige aandachtspunten 17 De 3 systemen van Sparta 18 De test 25 Het maken van een testrit 27

4 4 Mijn E-bike gebruik ik vooral om naar school te gaan. Ik woon namelijk 15 kilometer van school vandaan en dan gaat het fietsen op een E-bike een stuk sneller dan met een gewone fiets. Een scooter kost veel geld en ik moest dan ook nog mijn rijbewijs halen en elke keer benzine erin gooien. Daar had ik dus geen zin in. Nu rijd ik overal heen op mijn elektrische omafiets. Doordat er een mand voorop zit, zie je niet eens dat hij elektrisch is! Ik kan dus makkelijk naar school, met vriendinnen afspreken en winkelen zonder dat ik me suf hoef te trappen! STERRA 16 jaar Mijn keuze is DE Sparta Country Tour Electric

5 type trapondersteuning 5 Comfort wordt in grote mate bepaald door het type trapondersteuning Zonder de trapondersteuning zou een elektrische fiets een gewone fiets zijn. Maar er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Als je eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij af moet geven. Er zijn verschillende soorten sensoren. Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met trapkrachtsensor. Zoals de naam al doet vermoeden, registreert de sensor de kracht die de fietser uitoefent. Afhankelijk van het rijprogramma dat gekozen is, en de kracht die geleverd wordt door de fietser, geeft de motor ondersteuning af. Hoe harder je trapt, hoe harder je gaat. Dit geeft een heel natuurlijk rijgevoel, omdat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat. Je snelheid bepaal je dus net zoals bij niet-elektrische fietsen zelf. Dit is makkelijk en voelt natuurlijk aan. Andere modellen zijn uitgerust met een rotatiesensor. De rotatiesensor registreert de trapfrequentie en vergelijkt dit met je gekozen rijprogramma en de snelheid van de fiets. Vervolgens wordt er meer of minder ondersteuning gegeven. Bij een hoog ingegeven stand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven, totdat de snelheid bereikt is die bij de stand hoort. Het maakt hierbij niet uit hoeveel kracht je op de pedalen zet. Omdat de snelheid pas na enkele wielomwentelingen gemeten kan worden, komt de ondersteuning wat later op gang. Om dit geleidelijk te laten verlopen, hebben sommige rotatiesensoren een tandenteller of een gashendel. Dit laatste is ook handig als je een keer gas bij wilt geven om een heuveltje op te komen. Conclusie Let op welk type sensor er op een elektrische fiets zit. Een trapkrachtsensor geeft meer rijcomfort doordat hij reageert op je rijgedrag. Een rotatiesensor is meer basic en reageert op de instellingen die je ingegeven hebt, in plaats van je rijgedrag.

6 6 Comfortabel je bestemming bereiken? dan is actieradius belangrijk! De actieradius geeft aan hoe ver je kunt rijden zonder de accu op te laden. Om na te gaan hoe ver je met een accu kunt komen, kan je het beste kijken naar de hoeveelheid energie, wattuur (Wh), die door het batterijpakket geleverd kan worden. Het aantal wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit, ampère (Ah), van de batterij, als met de gemiddelde batterijspanning, voltage (V), tijdens het fietsen (het ontladen). Hoe hoger het aantal wattuur, hoe hoger de actieradius. Wh = Ah x V Actieradius in beeld Meer wattuur betekent doorgaans echter ook een hogere aanschafprijs. Het is daarom belangrijk te weten wat jouw behoefte is. Wanneer je veel korte afstanden fietst, kun je volstaan met een beperkte actieradius. Ga je af en toe lange tochten maken, kies dan voor een accu met meer wattuur. Hiermee kan je verder fietsen zonder op te laden.

7 actieradius 7 Er zijn naast de accu talloze andere factoren die de actieradius positief of negatief beïnvloeden. gewicht. Het totaalgewicht van fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius. Weerstand. Denk hierbij aan windkracht, bandenspanning, versnelling, conditie van het wegdek en hoogteverschillen. Hoe meer weerstand, hoe lager de actieradius. Schakelgedrag. Schakelen met de elektrische fiets is eigenlijk net als schakelen met autorijden. Rij daarom weg in de eerste versnelling en schakel daarna door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid is bereikt. Begin nooit in de zwaarste versnelling: dit gaat ten koste van de actieradius. Rijprogramma. Sommige elektrische fietsen hebben een speciale eco stand waarmee je de actieradius kunt verlengen. Bij intelligentere systemen kan jouw tweewielerspecialist later nog een besparend rijprogramma toevoegen. Trapbekrachtigingsniveau. Hoe lager het niveau, hoe hoger de actieradius. de conditie van de accu. In hoeverre de accu is opgeladen, heeft uiteraard invloed op de actieradius. Maar ook de leeftijd en conditie van de accu spelen een rol. Wanneer de accu veroudert, neemt de actieradius af. Volg altijd de laadinstructies van de fabrikant om de conditie van je accu optimaal te houden (dit kan per merk verschillen). Trapkrachtsensor of rotatiesensor. Doordat een trapkrachtsensor reageert op je inspanning, is een langere actieradius mogelijk. Conclusie Let op het aantal wattuur bij het bepalen van je accu en/of je elektrische fiets. Bespaar geld en hou bij je keuze rekening met het gebruik, je moet natuurlijk niet betalen voor accu-inhoud die je niet gebruikt. Er zijn naast je accu veel factoren die je actieradius beïnvloeden.

8 8 Plek, smaak en uitneembaarheid alles over de accu De inhoud van de accu is natuurlijk belangrijk voor de afstand die je wilt fietsen. Hoe meer inhoud (wattuur), hoe hoger de actieradius (lees alles hierover op pagina 6). Naast de inhoud van de accu is de plek waar de accu op je fiets zit, ook van belang voor je rijcomfort. De plek van de accu is echter ook een kwestie van smaak. Er zijn 3 locaties waar de accu meestal geplaatst wordt: Onder de voor- of achterdrager is de meest bekende plekken van de accu. De accu is makkelijk uit te nemen, zit nooit in de weg en is eenvoudig aan het zicht te onttrekken met fietstassen, mand of krat. de fietsen met de accu in het frame hebben als voordeel dat de fiets een extra stabiele wegligging heeft doordat het zwaartepunt laag ligt. Daarnaast is de accu veilig en beschermd weggewerkt waardoor de accu minder kwetsbaar is. Met een accu in de kettingkast is je elektrische fiets bijna niet te onderscheiden van een gewone fiets. Daarnaast ligt het zwaartepunt nóg lager waardoor de fiets een nog stabielere wegligging heeft. Uitneembaar of niet? De accu moet natuurlijk regelmatig opgeladen worden. Voor je eigen gemak is het verstandig om voor de aanschaf de beslissing te maken voor een vaste of uitneembare accu. Een vaste accu in het frame heeft als voordeel dat de accu goed beschermd is en het niet opvalt dat het een elektrische fiets is. Je moet dan wel een stroomvoorziening hebben op de plek waar je je fiets wilt stallen (bijvoorbeeld in je schuur). Is een stroompunt niet altijd voorhanden, kies dan voor een uitneembare accu. Je kan je accu dan overal met de bijgeleverde lader opladen, dus ook bij het restaurantje waar je onderweg een kopje koffie gaat drinken of binnen in je huis.

9 alles over de accu 9 Voor- of achterdrager Frame Kettingkast Inleveren en recyclen accu Het kan zijn dat je de accu van jouw elektrische fiets een keer moet vervangen. Bijvoorbeeld omdat de capaciteit van de accu na verloop van tijd te ver is afgenomen. Je kunt je oude accu dan gewoon inleveren bij je tweewielerspecialist. De meeste fabrikanten in Nederland werken voor de inzameling en de recycling van de batterijen samen met de Stichting Batterijen (STIBAT). Omdat de kosten voor de recycling vooraf worden geïnd, kan het zijn dat jouw tweewielerspecialist bij aanschaf van een nieuwe accu of nieuwe elektrische fiets een klein bedrag zal doorberekenen. Welke accu past bij jou? Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk dat je een elektrische fiets kiest met rijeigenschappen die bij je passen.

10 10 Toen ik vorig jaar met mijn fiets was gevallen, wilde ik toch graag weer een nieuwe fiets. Na een aantal testritten gemaakt te hebben, ben ik uiteindelijk toch overstag gegaan en heb ik een elektrische fiets aangeschaft. Eerst wilde ik dat helemaal niet, want ik vind dat eigenlijk voor oude mensen. Maar nu ik hem eenmaal heb, ben ik er enorm blij mee. Ik heb wel een comfortabel model uitgekozen, met goede vering, een hoge actieradius en een fijne motor die alleen sneller gaat als ik harder ga trappen. Dit merk ik duidelijk. Eerst fietste ik alleen bij mij in het dorp, maar ik kan nu veel verder fietsen zonder moe te worden. En vallen. dat doe ik niet meer. MIcK 73 jaar Mijn keuze is DE Sparta ion DT

11 alles over de accu 11 Zichtbaar of onzichtbaar? De meeste accu s van elektrische fietsen zijn uitneembaar. Sommige accu s zijn echter meer aan het zicht onttrokken dan andere. Voor de onzichtbare accu kan je kiezen uit een elektrische fiets met de uitneembare accu in het frame of in de kettingkast. Het beste van twee werelden zou je kunnen zeggen. Opladen Het opladen van de accu is eenvoudig. Net als bij een laptop heb je een lader met een plug die je aansluit op het apparaat en vervolgens de stekker in het stopcontact steekt. Het laden gaat dan direct van start. Op de meeste accu s of laders zit een laadindicator zodat je kunt zien hoe ver het laden is gevorderd. Als de accu vol is, stopt het laden automatisch. Stal je elektrische fiets zoveel mogelijk met een volle accu. Dat bevordert de conditie (en daarmee de levensduur) van je accu! De elektrische fiets en het milieu Met een elektrische fiets veroorzaak je geen CO 2 -uitstoot tijdens het fietsen. Dat is goed voor de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Bij het opwekken van de elektriciteit, waarmee je de accu van de fiets oplaadt (in de elektriciteitscentrale), is wel CO 2 vrijgekomen. Een elektrische fiets veroorzaakt echter nog geen twee procent van de CO 2 -uitstoot van een gemiddelde auto. Iemand die kilometer fietst produceert evenveel CO 2 als een gemiddelde auto die tussen de en kilometer aflegt. Een elektrische fiets is dus enorm milieubesparend. Het goed laden van de accu, en daarmee het uitstellen van vervanging, heeft een positief effect op het milieu. De uiteindelijke impact op het milieu hangt daarom ook af van de gebruiker. Conclusie Let naast de inhoud (wattuur) op de plek van de accu. Hou hierbij rekening met de invloed op de rijeigenschappen en wat je mooi vindt. Beslis of je een vaste of uitneembare accu wilt. Opladen is eenvoudig en kan overal waar een stopcontact is. Een elektrische fiets belast het milieu nauwelijks.

12 12 ALLES OVER DE MOTOR De plaats en het type motor is eveneens van belang voor je rijcomfort. Het bepaalt niet alleen de balans van een fiets, maar ook hoe een aandrijving aanvoelt. We beschrijven de belangrijkste verschillen. Motor voor Motor trapas Motor achter De plaats van de motor Er zijn 3 plaatsen op de elektrische fiets waar de motor kan zitten. Motor in het achterwiel Een motor in het achterwiel geeft je als het ware een duwtje in de rug. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren, mede doordat je eigen gewicht op dit wiel rust. In het achterwiel kan een extra krachtige motor worden gebruikt. Dit is handig als je vaak in heuvelachtig landschap fietst. Een motor in het achterwiel heeft altijd een derailleur wat lekker licht trapt. Motor in het midden van het frame Zoals het woord al zegt, zitten de midden-motoren in het midden van het frame (bij de trapas). De grotere midden-motoren met overbrenging zijn in staat een krachtige aandrijving te leveren. Door de plaatsing van de motor heeft de elektrische fiets met midden-motor daarnaast een laag zwaartepunt waardoor hij uitermate stabiel aanvoelt. Motor in het voorwiel Een motor in het voorwiel is praktisch als je op zoek bent naar een fiets met een gesloten kettingkast (net als bij enkele fietsen met midden-motoren). Met een gesloten kettingkast heb je altijd een naafversnelling. Dit heeft o.a. als

13 alles over de motor 13 voordeel dat het bijna geen onderhoud vereist en je kan schakelen als je stil staat. Bij eenvoudige systemen met een voorwielmotor word je voor je gevoel meer getrokken. Intelligentere systemen regelen de voorwielaandrijving op een natuurlijke wijze en kunnen doorslippen van de voorwielmotor voorkomen. Het type motor Er zijn motoren met, en zonder overbrenging (dat wil zeggen interne tandwielen). Motoren zonder overbrenging noemen we direct drive motoren. Door het ontbreken van borstels en tandwielen is de motor onderhoudsarm, betrouwbaar, maar vooral ook stil. Geluid is iets waar je jezelf tijdens het gebruik aan kunt gaan ergeren. Tijdens een proefrit merk je al snel of de motor geluid maakt of niet. Wanneer je regelmatig in een heuvelachtig landschap fietst, is het verstandig om een elektrische fiets te kiezen met een krachtige motor. Idealiter zit een krachtige motor in het midden of achterin de fiets. Een té krachtige motor in het voorwiel kan op losse of instabiele ondergronden onveilige situaties veroorzaken. Conclusie Verschillende motoren hebben verschillende geluidsniveaus. Een krachtige motor is handig, maar let wel op de plek waar deze zit. De plaats van de motor is van belang voor het rijcomfort (balans, gewicht en gevoel).

14 14 informatie over je fiets het display Het display is het belangrijkste instrument om informatie over je elektrische fiets te bekijken. Vaak bedien je via het display de elektrische ondersteuning. In vrijwel alle gevallen is af te lezen welke mate van trapondersteuning je krijgt en hoe vol je accu nog zit. Toch verschillen de displays met name in het niveau waarin de informatie wordt weergegeven. Wat een display kan weergeven is ook afhankelijk van het systeem. Intelligentere systemen kunnen meer informatie weergeven dan eenvoudigere systemen. Bedieningsdisplay met indicatoren Een display met indicatoren is vaak te vinden op eenvoudige systemen. De vullingsgraad van de accu wordt weergegeven en het trapbekrachtigingsniveau wordt getoond. Dit laatste is via het display ook gemakkelijk aan te passen. Display met meerdere functies Sommige displays hebben meerdere functies. Ze geven niet alleen informatie over de batterij en ondersteuningsstand, maar ook hoe ver je al hebt gefietst, je snelheid, de actieradius en in sommige gevallen zelfs de tijd en de temperatuur. Dit zijn vrijwel altijd LCD-, led of HDdisplays. Stuurbediening of niet Bij het bedienen van je fiets wil je natuurlijk niet altijd je handen van het stuur halen. Het is daarom handig en veilig als je fiets vanaf het stuur te bedienen is. De optie voor stuurbediening wordt vaak geboden in combinatie met een LCD-, led of HDdisplay. Extra opties Sommige displays bieden een aantal extra functies met bijvoorbeeld een USB-ingang. Hiermee kun je de navigatie, smartphone of ander apparaat laden terwijl je fietst. Andere displays geven informatie zoals bijvoorbeeld temperatuur of hebben een sensor die het licht automatisch inschakelt zodra de schemer invalt. En als het display afneembaar is, werkt het elektrische systeem niet. Hierdoor werkt het display als een automatisch slot wanneer hij afgenomen is.

15 het display 15 Makkelijke en veilige stuurbediening USB-ingang Led-display Conclusie Displays verschillen in functionaliteit en mogelijkheden. Denk erover na welke informatie je allemaal op het display zou willen zien. Hoe je het display bedient kan invloed hebben op je veiligheid.

16 16 Een tijdje terug ben ik begonnen met mijn nieuwe baan. Dichter bij huis en een prima fietsafstand om ook wat beweging te krijgen. In het begin ben ik op mijn oude fiets op pad gegaan. Prima voor in de stad, maar iedere dag ruim 40 minuten fietsen begon me op te breken. Tijd dus voor een woon-werk fiets. Inmiddels kan ik echt niet meer zonder mijn elektrische fiets. Ik ben snel op mijn werk, kom fris aan en ben toch in beweging geweest, ideaal! Ik fiets nu ook veel vaker en doe af en toe de boodschappen met de fiets. Ik had van tevoren niet gedacht dat dit zo n goede match zou zijn! LEROY 34 jaar Mijn keuze is DE Sparta E-motion C5

17 aandachtspunten 17 OVERIGE aandachtspunten Garantie Een elektrische fiets is een dure aanschaf. Uiteraard wil je zo lang mogelijk plezier hebben van jouw fiets. Bij sommige elektrische fietsen is de garantie tegen een klein bedrag te verlengen tot wel 5 jaar. Let dan goed op of de dure elektrische delen zoals de motor en accu ook onder de verlengde garantie vallen. Veel verzekeraars geven bijvoorbeeld bij de accu een vergoeding afhankelijk van de ouderdom van de fiets. Sommige producenten van elektrische fietsen geven echter ook garantie op alle elektrische onderdelen wanneer je extra garantie hebt afgesloten. Gewicht Als je een elektrische fiets aangeschaft hebt, wil je er wellicht ook mooie tochten mee gaan fietsen. Dit kan uiteraard bij jezelf in de buurt, maar je kan je elektrische fiets ook meenemen naar een mooi plekje in Nederland of het buitenland. Een fietsdrager is dan een handig hulpmiddel om de fiets te vervoeren. De meeste elektrische fietsen wegen zonder accu minder dan 25 kilogram. Hierdoor kan je op de meeste dragers makkelijk 2 elektrische fietsen zetten. De erkende dealer Een elektrische fiets is een dure aanschaf, zorg dan ook dat je hem bij een erkende dealer koopt. Alleen een erkende dealer kan de service en garantie bieden die je onbezorgd rijplezier garandeert. Een elektrische fiets zit technisch wat ingewikkelder in elkaar dan een gewone fiets. Daarom is het belangrijk regelmatig onderhoudsbeurten te laten uitvoeren. Alleen een erkende dealer kan de software van je elektrische fiets uitlezen en eventuele problemen verhelpen. Walkassist De meeste elektrische fietsen hebben walkassist tot 4 km per uur. Hiermee kan een elektrische fiets naar voren en naar achter te bewegen zonder dat je fietst. Dit is handig als je jouw elektrische fiets met bagage uit het fietsenrek haalt of een helling op moet lopen. De gashendel van de walkassist fungeert vaak ook als power boost. Als je fietst en wat extra ondersteuning nodig hebt om een brug over te komen, draai je aan de gashendel waardoor je een prettig steuntje in de rug krijgt.

18 18 DE 3 SYSTEMEN VAN SPARTA Deze fietswijzer is tot stand gekomen in samenwerking met fietsproducent Sparta. Om tegemoet te komen aan de grote diversiteit aan wensen, heeft Sparta inmiddels een brede collectie elektrische fietsen met verschillende systemen. De verschillende systemen van Sparta hebben specifieke eigenschappen. Ze verschillen niet alleen in comfort, maar ook in rijeigenschappen. Sparta heeft 3 verschillende systemen, kijk zelf wat het beste bij jouw wensen past. Sparta de eerste elektrische fiets de markt. De Al in 1998 bracht elektrische fiets-pionier Sparta de op eerste elektrische elektrische fietsende van Spartaserie worden regelmatig als beste getestworden door fiets op de markt. huidige elektrische fietsen van Sparta De Consumentenbond en behalen vaak de hoogste score tests als de regelmatig als beste getest door De Consumentenbond eninbehalen vaak Telegraaf fietstest de Plusmagazine fietstest. Ookenopdeconsumentenfora de hoogste score inentests als de Telegraaf fietstest Plusmagazine als Kieskeurig.nl de producten Sparta vaak het hoogst fietstest. Ook op worden consumentenfora als van Kieskeurig.nl worden de producten gewaardeerd door haar gebruikers. van Sparta vaak het hoogst gewaardeerd door haar gebruikers. testsiegel 37 fahrzeuge im test Hoogste score 5 sterren ION s eh r gu t 2013 märz De Sparta ION is het meest geavanceerde en meest comfortabele systeem. Je kunt deze elektrische fietsen zelfs aanpassen aan jouw persoonlijke rijgedrag en wensen. Sparta ION staat voor optimaal en natuurlijk rijgedrag dankzij de slimme trapkrachtsensor. Er zijn verschillende Sparta ION modellen waarbij je keuze hebt uit bijvoorbeeld een voor- of een achterwiel motor, maar ook kan kiezen waar je de accu wilt hebben. De Sparta ION modellen staan bekend om hun kracht en hun stille motor.

19 DE 3 SYSTEMEN 19 Verder zijn de ION modellen uitgerust met intelligente software waarmee je rijprogramma s van de ION ook ná aankoop naar wens aan te passen zijn. Met de intelligente software is het bijvoorbeeld mogelijk om je elektrische fiets energie terug te laten winnen, het rijkarakter van je fiets te veranderen, maar ook om diverse extra s aan te brengen als een handige gashendel waarmee je een powerboost kan geven of de fiets zelfstandig kunt laten rijden (tot 4 km per uur). Met de Sparta ION beschik je nu en in de toekomst over maximaal rijcomfort. Uitgerust met trapkrachtsensor, natuurlijk en comfortabel rijgedrag. Geluidloze, borstelloze en tandwielloze motor. Accu zowel onzichtbaar als uitneembaar. Keuze in plek van de accu. Extra krachtige motor tot wel 40 Nm mogelijk (achterwiel). Actieradius tot Wh mogelijk. Intelligente software met diverse opties (energie terugwinnen, power boost, autonoom rijden tot 4 km per uur etc.). Garantie uitbreidbaar tot en met 5 jaar. Bosch Elektrische fietsen uitgerust met een Bosch motor hebben een krachtige motor in het midden van het frame. De slimme trapkrachtsensor verhoogt het rijcomfort en zorgt voor natuurlijk rijgedrag. Dit rijdt lekker comfortabel. Door de plaatsing van de motor ligt het zwaartepunt laag. Dit komt de gewichtsbalans ten goede. De fiets is eenvoudig te bedienen via de stuurbediening, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit een aantal vastgestelde rijgprogramma s. Krachtige motor. Goede wegligging. Efficiënte aandrijving. 400 Wh actieradius. Uitgerust met trapkrachtsensor. 2 jaar garantie, ook op elektrische onderdelen.

20 20 Mijn appartement ligt midden in de stad. Met de huidige parkeerprijzen heb ik mijn auto al een tijd geleden weggedaan. Ik doe alles dan ook al jaren op de fiets. Een paar jaar geleden werd ik het balanceren met kindjes, boodschappen en tassen een beetje zat. Ik ben toen gaan kijken naar een alternatief en heb mijn eerste elektrische fiets gekocht. En ik zou nooit meer iets anders willen. Ook al hoef ik mijn kinderen niet meer mee te nemen op de fiets, ik ben verknocht aan het gemak van de E-bike. Boodschappen, handtas, paraplu en nog veel meer neem ik moeiteloos mee. Ik rijd overal tussendoor en omheen en ben in mum van tijd op de plek van bestemming. Inmiddels heb ik alweer mijn tweede elektrische fiets. Gelukkig worden ze steeds mooier! SONJA 45 jaar Mijn keuze is DE Sparta E-motion X3

21 DE 3 SYSTEMEN 21 E-motion tot, afhankelijk van model De Sparta E-motion staat bekend om de aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Het is een degelijke elektrische fiets die gemakkelijk te bedienen is. De motor zit altijd in het voorwiel en de accu is uitneembaar, weggewerkt onder de achterdrager of verborgen in de kettingkast. Een elektrische fiets met E-motion systeem is uitgerust met een rotatiesensor. Hierdoor is de ondersteuning afhankelijk van de trapfrequentie, de gereden snelheid en het gekozen rijprogramma. Binnen de E-motion lijn wordt bij de luxere modellen gebruik gemaakt van de stille D-light motor en bij de lager geprijsde modellen van de E-motion motor. Uitneembare accu. Keuze in plek van de accu. Sterke voorwielmotor. actieradius tot 500 Wh mogelijk, door keuze van accu-inhoud. uitgerust met een rotatiesensor (luxere modellen zijn aangevuld met tandenteller). Eenvoudige ondersteuning op basis van snelheid. garantie uitbreidbaar tot en met 5 jaar. Xtra garantie Bij de Sparta ION en de Sparta E-motion is de garantie tegen een eenmalig bedrag van 159 uit te breiden van 2 naar 5 jaar volledige garantie. En dat zonder eigen risico of afwaardering van onderdelen (zoals bij een verzekering vaak het geval is). Xtra garantie is geen verzekering. Gedurende de volle 5 jaar heb je dan ook recht op 100% garantie. Alleen slijtagedelen als banden, remsystemen, ketting en kettingbladen etc. zijn uitgesloten. Conclusie Verschillende systemen van Sparta hebben specifieke rijeigenschappen. Sparta heeft keuze uit ION, Bosch en E-motion. De systemen hebben allemaal een verschillende mate van comfort.

22 22 DE NIEUWE ION E-SPEED ION E-Speed Met de ION E-Speed van Sparta ben je lekker snel op je werk, actief bezig en, ook niet onbelangrijk, kan eindelijk die 2 e auto er uit. De ION E-speed is de oplossing voor iedereen die 25 km per uur niet hard genoeg vindt gaan en niets aan belastingen wil uitgeven. Ideaal voor slimmer woon-werkverkeer! Door de krachtige aandrijving kun je snelheden tot wel 40 kilometer per uur bereiken in plaats van 25 kilometer per uur met een gewone elektrische fiets. Een verzekering is dan ook verplicht. En met deze snelheid is een helm zeker aan te raden. Naast het zelf fysiek meetrappen is het ook mogelijk om autonoom met de fiets te rijden. Dit doe je door gebruik te maken van de gashendel aan het stuur. In dat geval zijn snelheden tot 20 kilometer per uur haalbaar.

23 E-speed en spartamet 23 DE NIEUWE SpartaMet SpartaMet Wil je zelf lekker fietsen, maar ook de mogelijkheid hebben om te touren zonder te trappen? Dan is het nieuwe model met oude roots ideaal: De SpartaMet! De oude SpartaMet was een snorfiets uitgevoerd met tweetaktmotor die liep op benzine. Tegenwoordig is de SpartaMet geheel elektrisch. Je hoeft dus niet meer naar de benzinepomp, want je kunt de accu s thuis, op je werk, of waar dan ook opladen. Uiteraard kun je gewoon gas geven, maar kun je ook zelf met of zonder ondersteuning meefietsen. Ideaal dus als je jezelf op een flexibele manier wilt vervoeren.

24 24 Mijn elektrische fiets is een verlengstuk van mijn leven geworden. Ik doe er van alles mee, mijn kleinkinderen van school ophalen, met hen naar de kinderboerderij, de boodschappen, naar bridge-club met vriendinnen, en vooral in het weekend lekker hele stukken fietsen met mijn man Karl. Dat is toch wel zo heerlijk, lekker met zijn tweetjes of met vrienden op de Veluwe een eind fietsen. Dan trappen we zo 30 kilometer weg. Het is dan extra genieten als we ergens op een terrasje een kopje koffie met wat lekkers nemen. Er is voor mij geen betere tijdsbesteding mogelijk! Erna 63 jaar Mijn keuze is DE Sparta B1

25 Doe de test 25 DOE DE TEST OP SPARTA.NL Er zijn zoveel fietsen en zoveel factoren waar je op moet letten bij het aanschaffen, dat het lastig is om erachter te komen welke fiets nu het beste bij jou past. Om je te helpen, heeft Sparta de elektrische fietstest ontwikkeld op Sparta.nl. Dit is een test waarin je met maximaal 7 vragen erachter komt welke fiets het beste bij jou past. Doe de snelle test met korte uitleg of doe de uitgebreide test met video uitleg en vind jouw ideale elektrische fiets!

26 26

27 Maak een testrit 27 ERVAAR HET zelf Maak een testrit! Sparta dealers Je bent nu alles te weten gekomen over de factoren die invloed hebben op het rijcomfort. In theorie zou je dan ook van papier de elektrische fiets kunnen bestellen waarvan je denkt dat die het beste bij jou past. Maak echter altijd een testrit voordat je besluit een elektrische fiets aan te schaffen. Alleen op die manier weet je of een fiets echt lekker fietst, comfortabel is en of hij goed bij je past. Op dat moment kan je vaak meerdere fietsen uitproberen, zodat je een goede vergelijking kan maken. Sparta biedt verschillende mogelijkheden tot het maken van een testrit. Maak hier vooral gebruik van en kom te weten welke fiets het beste bij jou past! Sparta Testcenter Testrit op afspraak bij een dealer in jouw buurt Maak een afspraak via Sparta.nl bij een dealer bij jou in de buurt om een testrit te maken. Hij kan je adviseren en verder helpen in het aankoopproces! testrit bij Sparta Testcenter Kijk voor de actuele openingstijden op Sparta demodag testrit tijdens Sparta demodag Kijk voor een actueel overzicht van alle Sparta demodagen op

28 Elektrische fietswijzer tweede druk november 2013 De uitgever sluit elke aansprakelijkheid uit ten aanzien van de juistheid van de aangeprezen goederen en/of diensten. Sparta B.V. is gevrijwaard van copyrights op foto s en citaten/bronnen. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder de voorafgaande toestemming van de uitgever en andere auteursrechthebbenden. Wijzigingen in specificaties, prijzen, kleuren, teksten en afbeeldingen voorbehouden. sparta.nl

Motor Accu Sensor Display. Waar moet je op letten bij aanschaf

Motor Accu Sensor Display. Waar moet je op letten bij aanschaf Motor Accu Sensor Display Waar moet je op letten bij aanschaf 1 Wat maakt een fiets een e-bike? E-Bike Fiets met elektrische trapondersteuning Dus: een fiets met een motor (maar spierkracht is noodzakelijk)

Nadere informatie

Altijd fietsen met de wind in de rug!

Altijd fietsen met de wind in de rug! Auteur: Lieve Herremans Foto's: Carl Vandervoort Altijd fietsen met de wind in de rug! Het is je vast ook al overkomen: iemand fietst je vlotjes voorbij terwijl jij zit te zwoegen om vooruit te komen.

Nadere informatie

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van Saxonette collectie zomer 2012 Marktleider Zelfstandig Elektrisch 2011 Saxonette Comfort S 11 AH Li-ion 36v (396 Wh) 24 kg 3 kg Tot 60 km (zelfstandig rijdend) Tot 120 km (trapondersteunend) 2099,- Bij

Nadere informatie

Begrippen & legenda. Introductie

Begrippen & legenda. Introductie Mijn nieuwe e-bike Introductie Begrippen & legenda 3 Fietsen, altijd goed 4 Batavus nieuws 5 Batavus Aerflow componenten 6 Trots op testresultaten 7 Keuzehulp 8 ION technologie 10 E-motion technologie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 7 2.3 Gashendel (Optioneel)... 9 3 atterijpakket en lader...

Nadere informatie

Producent van de gemaksfiets

Producent van de gemaksfiets Fietsen op maat van Lintech Inhoudsopgave Fietsen met lage instap 04 Classic 04 Suelo 04 Elektrische fietsen 05 Classic E Drive 05 Suelo E Drive 05 LINbike driewielers 06 De speciale fietsen van Lintech

Nadere informatie

Bikkel Bikes: Topkwaliteit!

Bikkel Bikes: Topkwaliteit! Collectie 1 2018 Bikkel Bikes: Topkwaliteit! Bikkel Bikes worden in Nederland gemaakt. Of beter gezegd: in Limburg. Onze fabriek staat in Nederweert en elke fiets wordt door ons uitgebreid getest. Gewoon

Nadere informatie

Een duwtje in de rug. Tekst 1

Een duwtje in de rug. Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit vijf bladzijden!

Nadere informatie

Keuzewijzer elektrische fiets

Keuzewijzer elektrische fiets Keuzewijzer elektrische fiets Wie is TestKees? TestKees (Kees Bakker), auteur van deze keuzewijzer, is de onafhankelijke deskundige van de Fietsersbond. Hij test alles: van vouwfietsen en dynamo-laders

Nadere informatie

HANDLEIDING. CONCORDIA Comfort C. by - E-BIKE-NEDERLAND B.V - all rights reserved - Brochure - Fouten voorbehouden

HANDLEIDING. CONCORDIA Comfort C. by - E-BIKE-NEDERLAND B.V - all rights reserved - Brochure - Fouten voorbehouden HANDLEIDING CONCORDIA Comfort C by - E-BIKE-NEDERLAND B.V - all rights reserved - Brochure - Fouten voorbehouden 1 Geachte klant Gefeliciteerd met de aanschaf van de CONCORDIA Comfort C E-Bike met het

Nadere informatie

Passie voor kwaliteit

Passie voor kwaliteit TOUR EVO Passie voor kwaliteit Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

Passie voor kwaliteit

Passie voor kwaliteit TOUR EVO 2 Passie voor kwaliteit Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet

Nadere informatie

KEUZEWIJZER E-BIKE PASSIE VOOR FIETSEN

KEUZEWIJZER E-BIKE PASSIE VOOR FIETSEN KEUZEWIJZER E-BIKE Waar moet je op letten als u een elektrische fiets wilt kopen? Ga goed voorbereid te werk, het aanbod aan e-bikes is groot en gevarieerd. Om u bij de vele aspecten te helpen hebben we

Nadere informatie

HANDLEIDING TEMPO / TEMPO+ TRANZX PST

HANDLEIDING TEMPO / TEMPO+ TRANZX PST HANDLEIDING TEMPO / TEMPO+ TRANZX PST INTRODUKTIE Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor de Puch Tempo / Tempo+, een fiets met trapondersteuning. Een nieuwe wereld zal voor u opengaan en u zult van het gemak

Nadere informatie

100% Hand Built in Holland

100% Hand Built in Holland 100% Hand Built in Holland Passie voor kwaliteit Dutch ID is een van de weinige merken die haar E-bikes in Nederland ontwikkeld en assembleert. Sinds 2011 produceren wij in Beverwijk bijzonder betrouwbare

Nadere informatie

C O L L E C T I E

C O L L E C T I E COLLECTIE 2017-2018 Prolithium elektrische fietsen sinds 2007 De Prolithium elektrische fietsen worden sinds 2007 gefabriceerd door R A T - Holland en verdeeld deze over meer dan 200 fietsenwinkels in

Nadere informatie

1. Batterijpakket Onderdelen. Kabeltas. Batterijtas Laderstekker. Sleutels (2 stuks) Lader. Batterijstekker F B

1. Batterijpakket Onderdelen. Kabeltas. Batterijtas Laderstekker. Sleutels (2 stuks) Lader. Batterijstekker F B HANDLEIDING Inhoud 1. Batterijpakket... 4 1.1. Onderdelen... 4 1.2. Batterijpakket opladen... 5 2. Bediening... 7 2.1. Beveiliging... 7 2.2. Display... 7 2.3. Vullingsgraad... 7 2.4. Trapbekrachtiging...

Nadere informatie

Gen-1 Gen-2 Gen-Belt Gen-Belt Enviolo. E-bikes. voor hem & haar!

Gen-1 Gen-2 Gen-Belt Gen-Belt Enviolo. E-bikes. voor hem & haar! Gen-1 Gen-2 Gen-Belt Gen-Belt Enviolo E-bikes voor hem & haar! Voorzien van de krachtigste motor in Nederland. - Huyser fietsen Introductie Huyser fietsen 5 Huyser e-bike modellen 6 Gen-1 10 Gen-2 12 Gen-Belt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 8 2.3 Gashendel... 11 3 Batterijpakket en lader... 12 3.1 Batterijpakket

Nadere informatie

Specialized Turbo S - review

Specialized Turbo S - review Hans Simons Daily AllweatherBiker tikani.simons@online.nl Volledige review is terug te vinden op www.mtbsnake.nl/bikereviews/review-specialized-turbo-s-300512.pdf Eerste indruk Aangetrokken door het strakke

Nadere informatie

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen!

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen! TOUR Zorgeloos rijplezier Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

Is mijn fiets geschikt om te worden omgebouwd?

Is mijn fiets geschikt om te worden omgebouwd? Is mijn fiets geschikt om te worden omgebouwd? Ja, onze ombouwset van kan in iedere fiets worden ingebouwd. Aan de hand van uw bestaande fiets zorgen wij ervoor dat u een ombouwset ontvangt die is afgestemd

Nadere informatie

giant-bicycles.com elektrische fietsen Levenslange garantie op de frames van Giant!

giant-bicycles.com elektrische fietsen Levenslange garantie op de frames van Giant! giant-bicycles.com elektrische fietsen Levenslange garantie op de frames van Giant! Hoe werkt het? ridecontrol LED bediening LCD Display Walk assist Boost De RideControl zorgt voor de bediening van de

Nadere informatie

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen!

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen! URBAN Zorgeloos rijplezier Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

Om een prettige ondersteuning te behouden, adviseren wij u eens per maand de E-bike te kalibreren.

Om een prettige ondersteuning te behouden, adviseren wij u eens per maand de E-bike te kalibreren. Service indicatie Een steeksleutel (H) wordt op het display weergegeven samen met vijf streepjes als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Neem contact op met uw dealer. 3.4 Fiets kalibreren Als de bekrachtiging

Nadere informatie

1. Lader Onderdelen. Lader Contactpunt. Bedieningsdisplay. Groen indicatielampje Stekker

1. Lader Onderdelen. Lader Contactpunt. Bedieningsdisplay. Groen indicatielampje Stekker Inhoud 1. Lader...4 1.1. Onderdelen...4 1.2. Batterijpakket opladen...5 1.2.1. Opladen bij normaal gebruik... 5 1.2.2. Volledig leeg batterijpakket opladen... 6 1.2.3. Opmerkingen opladen van het batterijpakket...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u meer mogelijkheden

Nadere informatie

De Spark Go is uitgerust met een rotatiesensor en biedt krachtige ondersteuning. De ondersteuning is te bedienen met een eenvoudig LED display. Met he

De Spark Go is uitgerust met een rotatiesensor en biedt krachtige ondersteuning. De ondersteuning is te bedienen met een eenvoudig LED display. Met he De Spark Go is uitgerust met een rotatiesensor en biedt krachtige ondersteuning. De ondersteuning is te bedienen met een eenvoudig LED display. Met het display zijn drie ondersteuningsniveaus te kiezen

Nadere informatie

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen!

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen! CITY Zorgeloos rijplezier Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

HANDBOEK E-BIKE Handboek e-bike

HANDBOEK E-BIKE Handboek e-bike HANDBOEK E-BIKE Handboek e-bike 1. Inleiding Gefeliciteerd met jouw nieuwe e-bike! Hiermee ben je verzekerd van vele kilometers fietsgenot. Jouw fiets is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid ontwikkeld

Nadere informatie

www.mbk-fietsen.nl MBK

www.mbk-fietsen.nl MBK MBK Passie is onbegrensd enthousiasme en gedrevenheid in het doen wat je leuk vindt. Bij MBK is fietsen onze passie. Wij maken fietsen met overtuiging: ontwikkeld met kennis, gezond verstand en ervaring

Nadere informatie

Passie voor kwaliteit

Passie voor kwaliteit Passie voor kwaliteit Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden. Fietsen

Nadere informatie

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen!

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen! URBAN Zorgeloos rijplezier Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...2 1.1 Stuurbediening...2 1.2 Lader voor batterijpakket achterdrager...3 1.3 Lader voor batterijpakket voordrager...4 2 Stuurbedieningsunit...5 2.1

Nadere informatie

Er zijn 15 fietsen getest en deze worden allen besproken. Kenmerken variërend van actieradius tot prijs en alles wat daar tussen zit, komen aan bod.

Er zijn 15 fietsen getest en deze worden allen besproken. Kenmerken variërend van actieradius tot prijs en alles wat daar tussen zit, komen aan bod. Een elektrische fiets is over het algemeen wat duurder dan de gemiddelde, gewone fiets. Tevens is er meer verschil tussen de verschillende merken en modellen, omdat er ook meer specificaties zijn die gepaard

Nadere informatie

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Simpelweg mobiel. Elektrische hulpaandrijving Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Weer meer dingen samen doen, daar hebben we naar uitgekeken. Geniet van meer mobiliteit Van handbewogen naar elektrisch

Nadere informatie

Mijn nieuwe fiets Altijd Batavus. Introductie

Mijn nieuwe fiets Altijd Batavus. Introductie 5 e druk 2014 4 e druk 2014 Introductie Begrippen & legenda 3 Fietsen, altijd goed 4 Batavus nieuws 5 Batavus Aerflow componenten 6 Trots op testresultaten 7 Keuzehulp 8 ION technologie 10 Yamaha technologie

Nadere informatie

Passie voor kwaliteit

Passie voor kwaliteit CRUISE Passie voor kwaliteit Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 8 2.3 Gashendel... 11 3 Batterijpakket en lader... 12 3.1 Batterijpakket

Nadere informatie

Samen uit. Samen thuis.

Samen uit. Samen thuis. Samen uit. Samen thuis. Met mijn Batavus BATAVUS.NL 3 E-bike collectie 4 Samen uit. Samen thuis. met mijn Batavus. Korte ritjes naar je werk of naar het winkelcentrum. Lange fietstochten in het weekend

Nadere informatie

Bikkel bikes: topkwaliteit en breed assortiment

Bikkel bikes: topkwaliteit en breed assortiment Collectie 2017 1 Bikkel bikes: topkwaliteit en breed assortiment De afgelopen tijd hebben wij met veel enthousiasme nieuwe systemen bedacht, nieuwe frames en bedrukkingen ontworpen en natuurlijk de nieuwe

Nadere informatie

Het Qenergie Fietsplan

Het Qenergie Fietsplan Het Qenergie Fietsplan Waarom Het Qenergie Fietsplan: Fietsers genieten van een schonere natuur. Fietsers wachten niet op bus of trein. Fietsers staan niet in de file. Fietsers hebben geen parkeerproblemen.

Nadere informatie

Edenta. Pointer E-Bikes

Edenta. Pointer E-Bikes Edenta De Edenta is de basic uitvoering van onze rijwielen met elektrische trap ondersteuning. Uitgevoerd met het gemakkelijk te bedienen LED display, 3 of 7 versnellingen en terugtrap-rem. 3 versn. Shimano

Nadere informatie

Fold-E Gebruikshandleiding

Fold-E Gebruikshandleiding Gebruikshandleiding Fold-E Gebruiksaanwijzing In deze gebruikershandleiding vindt u alle informatie over de juiste omgang met uw E-bike. Wij raden u daarom aan om deze handleiding zorgvuldig door te lezen.

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. E-motion C2 en Urban electric modellen met accu-keuze

Gebruikshandleiding. E-motion C2 en Urban electric modellen met accu-keuze Gebruikshandleiding E-motion C2 en Urban electric modellen met accu-keuze Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen... 2 1.1 Stuurbediening... 2 1.2 Lader voor batterijpakket onder achterdrager...

Nadere informatie

Sachs Bikes collectie 2011

Sachs Bikes collectie 2011 Sachs Bikes collectie 2011 1 Wij maken fietsen makkelijk, het hele jaar door. Dank voor uw interesse in onze elektrische fietsen. Als exclusief importeur van SACHS Bikes in Nederland en België presenteer

Nadere informatie

Verder in. Vanaf 549,- deze folder

Verder in. Vanaf 549,- deze folder Pick-up Eigenzinnig, dat is de echte Oer-Hollandse transportfiets van Sparta met voordrager en terugtraprem. Bijzonder in de grote, grijze massa. Voor mensen die lekker én in stijl willen fietsen. De fiets

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Original Electric, Pick up Xtra Electric, Country Tour Electric en Amazone 4 life Electric

Gebruikshandleiding Original Electric, Pick up Xtra Electric, Country Tour Electric en Amazone 4 life Electric Gebruikshandleiding Original Electric, Pick up Xtra Electric, ountry Tour Electric en mazone 4 life Electric Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen... 2 1.1 Stuurbediening... 2 1.2 Lader voor

Nadere informatie

open your mind. Financiële ruimte voor ondernemen. Jouw smart verkooppunt maakt meer mogelijk.

open your mind. Financiële ruimte voor ondernemen. Jouw smart verkooppunt maakt meer mogelijk. open your mind. Financiële ruimte voor ondernemen. Jouw smart verkooppunt maakt meer mogelijk. >> mijnsmart.nl Customize jouw smart en bestel m online. Of je nu voor een auto of een ebike kiest jouw nieuwe

Nadere informatie

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets Handleiding Breeze Elektrische fiets Indeling handleiding: - Technische specificaties Pag. 3 - Functies Pag. 4 - Onderhoud Pag. 7 - Storingen Pag. 8 Technische specificaties: Framemaat Wiel- en bandenmaat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 8 2.3 Gashendel (Optioneel)... 10 3 Batterijpakket en lader...

Nadere informatie

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd Ford Focus Electric Alle begin is moeilijk Rij-impressie Ford is de op één na grootste leverancier van auto's met een elektromotor ter wereld. In Europa was daar tot nu toe weinig tot niets van te merken,

Nadere informatie

Vergelijkend onderzoek ombouwsets elektrische fietsen

Vergelijkend onderzoek ombouwsets elektrische fietsen Vergelijkend onderzoek ombouwsets elektrische fietsen Vergelijking van ombouwsets voor elektrische fietsen Augustus 2013 Over dit onderzoek De opzet van deze korte studie is om in kaart te brengen welke

Nadere informatie

OMBOUWSETS. you. electric MAAK VAN ELKE FIETS EEN ELEKTRISCHE FIETS PRODUCTEN. Makes. want to drive. 17Ah. 200km UW FIETS ELEKTRISCH.

OMBOUWSETS. you. electric MAAK VAN ELKE FIETS EEN ELEKTRISCHE FIETS PRODUCTEN. Makes. want to drive. 17Ah. 200km UW FIETS ELEKTRISCH. Makes you want to drive electric UW FIETS ELEKTRISCH OMBOUWSETS MAAK VAN ELKE FIETS EEN ELEKTRISCHE FIETS rijden 17Ah batterij = 200km * * Met volledig geladen batterij en display op stand 1. PRODUCTEN

Nadere informatie

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Kunt of durft u niet meer op een gewone fiets te fietsen? Bent u al eens (bijna) gevallen met de fiets en maakt dat u onzeker? Heeft u moeite

Nadere informatie

Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN

Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN VROLIJKE FIETSEN VOOR VROLIJKE KINDEREN Beginnen met fietsen en dan tot de ontdekking komen dat een gewone fiets niet helemaal voldoet aan de stabiliteit en

Nadere informatie

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Kunt of durft u niet meer op een gewone fiets te fietsen? Bent u al eens (bijna) gevallen met de fiets en maakt dat u onzeker? Heeft u moeite

Nadere informatie

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen!

Zorgeloos rijplezier. Fietsen op een Dutch ID is leuk en ontspannen! TREKKING Zorgeloos rijplezier Dutch ID ontwikkelt en bouwt al haar fietsen in Nederland vanuit de overtuiging dat een Dutch ID mooi en oerdegelijk moet zijn en tevens de beste rijeigenschappen moet bieden.

Nadere informatie

// PURE STIJL IN ELKE BOCHT

// PURE STIJL IN ELKE BOCHT What s your Ervaar vrijheid als nooit tevoren met de nieuwe Quicki e Attitude aankoppelfiets. Of je nu wilt gaan sporten of je mobiliteit wilt vergroten, er is altijd een Attitud e die perfect bij jou

Nadere informatie

Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS

Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS Tandem Twinny Samen genieten van een dagje erop uit kan met de Twinny. Deze fiets is een Nederlands kwaliteitsprodukt. Makkelijk op- en afstappen door de ruime, lage

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Betrouwbare, robuuste scootmobielen...

Betrouwbare, robuuste scootmobielen... Betrouwbare, robuuste scootmobielen... met een indrukwekkende actieradius, een sterke motor en een prachtig design. www.prestonability.com www.afikim.nu info@prestonability.com Tel NL 036 53 53 580 Tel

Nadere informatie

1 Overzicht onderdelen 1.1 Stuurbediening

1 Overzicht onderdelen 1.1 Stuurbediening Handleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...2 1.1 Stuurbediening... 2 1.2 Batterijpakket en lader... 3 2 Stuurbedieningsunit...4 2.1 Functies van de stuurbedieningsunit... 4 2.2 Parkeerhulp en boostfunctie...

Nadere informatie

DRIEWIELFIETSEN. voor kinderen en volwassenen

DRIEWIELFIETSEN. voor kinderen en volwassenen DRIEWIELFIETSEN voor kinderen en volwassenen VROLIJKE FIETSEN VOOR VROLIJKE KINDEREN Beginnen met fietsen en dan tot de ontdekking komen dat een gewone fiets niet helemaal voldoet aan de stabiliteit en

Nadere informatie

Bak je fiets. De nieuwe bakfietsen aan u voorgesteld

Bak je fiets. De nieuwe bakfietsen aan u voorgesteld Bak je fiets De nieuwe bakfietsen aan u voorgesteld Tweewielers 1. Cargobike lang van Bakfiets.nl 2. Gazelle Caby van Gazelle 3. 995 van de Fietsfabriek 4. Onderwaterfiets Driewielers 5. Triobike Mono

Nadere informatie

Het plezier van elektrisch fietsen...

Het plezier van elektrisch fietsen... Elektrische fiets ombouwset 2017-2018 Het plezier van elektrisch fietsen... R A T - Holland Sinds 2007 leveren wij betrouwbare elektrische fietsen en complete ombouwsets voor het ombouwen van uw gewone

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

INHOUD 1. E-GOING SYSTEEM MEER OVER UW PUCH E-GOING LCD-DISPLAY MIDDENMOTOR Bafang Max E-Going C

INHOUD 1. E-GOING SYSTEEM MEER OVER UW PUCH E-GOING LCD-DISPLAY MIDDENMOTOR Bafang Max E-Going C INHOUD 1. E-GOING SYSTEEM... 6 2. MEER OVER UW PUCH E-GOING... 8 3. LCD-DISPLAY MIDDENMOTOR Bafang Max E-Going C-10... 8 4. LCD-DISPLAY VOORWIEL-/MIDDENMOTOR Bafang Max E-Going C-04... 22 5. LED-DISPLAY

Nadere informatie

C O L L E C T I E

C O L L E C T I E COLLECTIE 2016-2017 Prolithium elektrische fietsen Sinds 2007 op de markt en heeft jarenlange ervaring in de fietsenbranche op het gebied van elektrische fietsen en elektrische systemen. Het merk Prolithium

Nadere informatie

ION handleiding Inhoud

ION handleiding Inhoud ION handleiding Inhoud 1 Gebruikersinstructies... 5 1.1 Onderdelen... 5 1.2 Batterijpakket opladen... 8 1.3 Instructies voor batterijpakket onder bagagedrager... 11 2 Vierkant display... 14 2.1 Losmaken

Nadere informatie

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug Renault Zoe Twee stapjes naar voren, een stapje terug Rij-impressie Eind 2016 onderging de Renault Zoe een facelift. De compacte elektrische auto van Renault kreeg een zuinigere motor en een grotere batterij.

Nadere informatie

giant-bicycles.com elektrische fietsen Levenslange garantie op de frames van Giant!

giant-bicycles.com elektrische fietsen Levenslange garantie op de frames van Giant! giant-bicycles.com elektrische fietsen Levenslange garantie op de frames van Giant! de technologie energypak Ridecontrol achter horizontaal compact, onder de achterdrager geplaatst accupakket. ACHTER VERTICAAL

Nadere informatie

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN HANDLEIDING Espacio Derailleur 7 versnellingen De elektrische fiets met lage instap hoge actieradius voor een minimumprijs! INHOUDSOPGAVE 1. GEBRUIK TRAPONDERSTEUNING...

Nadere informatie

ELEKTRISCHEFIETSEN.COM TEST 2013

ELEKTRISCHEFIETSEN.COM TEST 2013 ELEKTRISCHEFIETSEN.COM TEST 2013 Al 10 jaar het grootste onafhankelijke platform over elektrische fietsen ELEKTRISCHEFIETSEN.COM TEST MAAR LIEFST ELEKTRISCHE FIETSEN 17 De elektrische fiets is niet meer

Nadere informatie

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN HANDLEIDING Espacio Nexus 3 en Nexus 8 De elektrische fiets met lage instap hoge actieradius voor een minimumprijs! INHOUDSOPGAVE 1. GEBRUIK TRAPONDERSTEUNING...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR E-BIKES MET BEDIENING VIA DISPLAY

HANDLEIDING VOOR E-BIKES MET BEDIENING VIA DISPLAY HNDLEIDING VOOR E-IKES MET EDIENING VI DISPLY Handleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen... 4 1.1 Stuurbediening... 4 1.2 Lader voor batterijpakket onder achterdrager... 5 1.3 Lader voor batterijpakket

Nadere informatie

Curve. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

Curve. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Curve Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe Curve. Deze handleiding geeft u meer informatie

Nadere informatie

E-BIKE HANDLEIDING CORWIN MELBOURNE

E-BIKE HANDLEIDING CORWIN MELBOURNE E-BIKE HANDLEIDING CORWIN MELBOURNE Beste fietsliefhebber, Deze handleiding is er met name op gericht u zo snel mogelijk op weg te helpen. Daarvoor vindt u alles in het eerste hoofdstuk. Alle overige

Nadere informatie

De Vakantiefietser. Santos algemeen - uitgave zomer 2013. S nto

De Vakantiefietser. Santos algemeen - uitgave zomer 2013. S nto Santos algemeen - uitgave zomer 2013 S nto Wat passies al niet veroorzaken Santos en Robbert Je bent fietsliefhebber - een échte - met een eigen fietswinkel, een passie en een grenzeloze ambitie. Je wilt

Nadere informatie

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler De winst van aurostep Weet u dat 8 minuten zon volstaan om alle mensen op de wereld één jaar van energie te voorzien? De zon levert

Nadere informatie

Als de gesmeerde bliksem

Als de gesmeerde bliksem Als de gesmeerde bliksem De elektrische fiets is een verkoopsucces. Veel fietsers zijn dol op het extra duwtje in de rug. Maar wanneer heb je precies trapondersteuning nodig? Waar moet je op letten als

Nadere informatie

Handleiding. Trans-x 24 volt Ni-mh / Li-ion Powered by R A T controller / display

Handleiding. Trans-x 24 volt Ni-mh / Li-ion Powered by R A T controller / display Handleiding Trans-x 24 volt Ni-mh / Li-ion Powered by R A T controller / display Handleiding Trans-x 24v met R A T display Introductie Gefeliciteerd met de aanschaf van uw Trans-x elektrische fiets. Het

Nadere informatie

E-BIKES 2016 ELEKTRISCHE FIETSEN VANAF 2500 TESTWINNAAR

E-BIKES 2016 ELEKTRISCHE FIETSEN VANAF 2500 TESTWINNAAR E-BIKES 2016 2016 ELEKTRISCHE FIETSEN VANAF 2500 TESTWINNAAR Wij stellen ons graag aan jou voor Een passie voor het ontwerpen en bouwen van prachtige fietsen, dat is waar BSP voor staat. Het Nederlandse

Nadere informatie

Keuzewijzer elektrische fiets

Keuzewijzer elektrische fiets Keuzewijzer elektrische fiets Het aanbod van elektrische fietsen is enorm. Deze brochure helpt je bij de keuze van een passende elektrische fiets. Door de trapondersteuning kunnen grotere afstanden duurzaam

Nadere informatie

Gebruikers handleiding versie

Gebruikers handleiding versie Gebruikers handleiding versie 280109 Gebruikers handleiding 1. Gebruik Een fiets met VTS ondersteuning rijdt als een gewone fiets, waarbij het VTS systeem zorgt voor een extra ondersteuning die instelbaar

Nadere informatie

Smart ForTwo electric drive

Smart ForTwo electric drive Smart ForTwo electric drive Een stroom van nieuwe ideeën Autotest Smart is altijd anders geweest. Vanaf het eerste begin had deze fabrikant nieuwe ideeën over auto's. Dat begon met een eigenzinnig ontwerp,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...5 1.1 Display en bedieningsunit... 5 1.2 Batterijpakket en lader... 6 2 Batterijpakket...7 2.1 Laadinstructies... 7 2.2 Batterijpakket opladen... 9

Nadere informatie

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 3.0 Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe City. Deze handleiding geeft u meer informatie over

Nadere informatie

Santos algemeen - Uitgave oktober 2014. zijn Santos

Santos algemeen - Uitgave oktober 2014. zijn Santos antos algemeen - Uitgave oktober 2014 zijn antos Custombuilt Wij van antos willen graag de beste fiets bouwen, voor jou. Daarom bouwen we voor iedereen een unieke fiets; Custombuilt. Voordat we gaan bouwen,

Nadere informatie

In andere woorden: de elektrische ondersteuning zal starten als de fietser start met fietsen en stopt wanneer de pedalen weer stilstaan.

In andere woorden: de elektrische ondersteuning zal starten als de fietser start met fietsen en stopt wanneer de pedalen weer stilstaan. Extra info elektrische fietsen Wat is een Pedelec? Pedelec betekend Pedal Electric Cycle (Pedaal elektrische fiets). Terwijl de fietser de pedalen rond trapt geeft het elektrische systeem aanvullende kracht.

Nadere informatie

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Elektronica op de fiets

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Elektronica op de fiets Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken Tweewielers; Elektronica op de fiets Naam: Klas: 2 Beroepstaak Elektronica op de fiets Meneer de Wild gaat naar de fietsenwinkel. Zijn kleinzoon is gauw jarig en die wil

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR ELECTRIC POWER ASSISTED CYCLE (EPAC)

HANDLEIDING VOOR ELECTRIC POWER ASSISTED CYCLE (EPAC) C9985591-NL HANDLEIDING VOOR ELECTRIC POWER ASSISTED CYCLE (EPAC) DE ELEKTRISCH ONDERSTEUNENDE FIETS Welkom in de wereld van de elektrische fietsen. Bedankt voor het kiezen van de fiets met elektrische

Nadere informatie

WOORD VOORAF. De laatste versie van deze handleiding is online te vinden op cortinafietsen.nl. Cortina is een merk van

WOORD VOORAF. De laatste versie van deze handleiding is online te vinden op cortinafietsen.nl. Cortina is een merk van ECOMO 36V NL EN DE WOORD VOORAF Gefeliciteerd met je nieuwe Cortina e-bike! Deze handleiding is bedoeld voor jou als consument. Kom je er met deze handleiding niet helemaal uit? Meer instructies vind je

Nadere informatie

Ongeacht de plaats van de motor kan men rekening houden met de volgende aspecten:

Ongeacht de plaats van de motor kan men rekening houden met de volgende aspecten: 1. Welke e-bike is voor mij het beste? Over dit onderwerp is al heel veel geschreven door de fabrikanten, de dealers, de eindgebruikers en diverse zich onafhankelijk noemende stichtingen of gebruikersgroepen.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe Big. Deze handleiding geeft u meer informatie over de accu, het gebruik van de accu en het

Nadere informatie