Interface. Interface is wereldmarktleider met innovatief ontworpen en geproduceerde tapijttegels. Oprichter Ray Anderson werd een icoon van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Interface. Interface is wereldmarktleider met innovatief ontworpen en geproduceerde tapijttegels. Oprichter Ray Anderson werd een icoon van"

Transcriptie

1 1 Interface Interface is wereldmarktleider met innovatief ontworpen en geproduceerde tapijttegels. Oprichter Ray Anderson werd een icoon van duurzaam zakendoen toen hij 1994 Mission Zero lanceerde, de ambitie om in 2020 de negatieve impact van zijn bedrijf op de aarde te reduceren tot nul. Daarmee was hij een pionier en werd Interface een van de eerste bedrijven ter wereld die zich voluit committeerden aan duurzaamheid. Sindsdien is Mission Zero binnen het bedrijf leidend bij beslissingen en alle, bijna vierduizend medewerkers in meer dan honderd landen worden met een toonaangevend ambassadeursprogramma betrokken bij de ambitie die ook ver buiten de poorten van het bedrijf, bij toeleveranciers en bij afnemers, voelbaar is. Inmiddels is de impact op het milieu zeer aanzienlijk teruggebracht en de winst verdubbeld. Het bedrijf eindigt al jaren in de top 3 in het duurzaamheidonderzoek van Globescan.

2 2 Interface Inc. Transparantie De Directeur Ton van Keken Hij studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie en Nyenrode Business Universiteit, en begon zijn carrière bij de Koninklijke Luchtmacht en machinefabrikant Stork. Nu kijkt hij als Senior Vice President Operations voor Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India van Interface Inc., directeur Interface International B.V. en lid van het Europese directieteam, vooral met een wijde, mondiale blik: Vanuit bewustzijn en betrokkenheid dingen anders doen, doing well by doing good, geen conflict tussen duurzame bedrijfsvoering en commercieel succes. Voor Ton van Keken, op weg naar een toekomstbestendige maatschappij, is dat een uitgemaakte zaak. En gelukkig ziet hij meer en meer navolging.

3 3

4 4 Interface Inc. Vaak wordt gezegd dat de milieubeweging in 1968 begon met de eerste ruimtefoto s van een kleine, kwetsbare aarde. U was bij de luchtmacht, had u ook die ervaring? Nee, ik heb als technisch officier vaak meegevlogen in F-16 s maar die link heb ik toen niet gelegd. De luchtmacht was ook niet de meest milieugerichte tak van sport. Een straaljager is wel een technologisch hoogstandje, en die fascinatie met technologie zie ik wel terug bij Interface. Het is vooral door techniek en innovaties dat we onze impact op de wereld verkleinen. Dat vind ik erg interessant en ja, werken voor een bedrijf dat zo voluit gaat voor duurzaamheid, dan ga je wel nadenken. Interface is opgericht door Ray Anderson, een van de iconen van duurzaam zakendoen. Ik heb hem verschillende keren ontmoet, een ongelooflijk inspirerende man, helemaal gedreven vanuit het inzicht dat we de leefomgeving voor ons en onze kinderen in gevaar brengen. Hij nam zijn verantwoordelijkheid en gooide het roer radicaal om, ondanks de scepsis binnen zijn bedrijf en ondanks Wall Street. Dat was in 1994, duurzaamheid was toen nog iets van een paar roependen in de woestijn. Hij was ervan overtuigd dat je met duurzaamheid ook commercieel succesvol kunt zijn, en hij heeft gelijk gekregen. Wat heeft u van hem geleerd? Trouw blijven aan je eigen waarden en inzichten, niet afwijken van je weg. Dan krijg je mensen mee. Ray stond aan het roer en heeft zijn visie doorgezet, top-down. Terwijl we nu met een ambassadeursprogramma heel nadrukkelijk alle medewerkers betrekken bij duurzaamheid, bottom-up. Is verandering afhankelijk van het engagement en het inzicht van enkele personen? Ik denk het zeker. Die druk van onderop geeft je vleugels, maar een duurzame koers wordt uitgestippeld in bestuurskamers. Het is nu veel meer geaccepteerd dan toen Ray Anderson begon en met het laaghangend fruit geplukt wordt de uitdaging groter. Je kunt nu met stevige innovaties werkelijk verschil maken en wezenlijk bijdragen. De Tip van Ton van Keken Ik ben een uitgesproken pleitbezorger van de Levenscyclusanalyse (LCA), een volledige analyse van de milieu-impact in het hele productieproces en het gebruik van een product of dienst, door een onafhankelijke instantie weergegeven in een gecertificeerde Milieuproductverklaring (EPD). Als je dat voor de consument aansprekend in één getal of als in een soort voedingstabel kunt vertalen, dan doet de dynamiek van het bedrijfsleven de rest.

5 5 Ambitie Het lijkt wel alsof bij Interface die tapijttegels bijna een excuus zijn geworden om het duurzaamheidverhaal als corebusiness uit te dragen? Fotosfera Tapijt van Bio-nylon Van de grondstoffen voor het maken van tapijttegels geeft het garen de grootste milieubelasting, en niet de rug van het tapijt, zoals vaak wordt gedacht. Daarom maakt Interface een tapijttegel met garen dat voor 63 procent bestaat uit biologisch materiaal: fotosfera. Het belangrijkste ingrediënt van nylon op biologische basis is olie, gewonnen uit de zaden van de castorplant. Castorolie wordt ook toegepast in zeep, smeermiddelen, verf en inkt. Met recht wordt de castorplant ook wel wonderboom genoemd. Hij is tevreden met heel weinig water, één regenbuitje in de drie weken is voldoende, en hij groeit uitbundig op arme gronden daar waar andere planten het laten afweten en vormt zo geen concurrentie voor voedselgewassen, een groot probleem bij biobrandstoffen. Zeventig procent van de wereldproductie van castorplanten komt uit India, waar lokale boeren op voor andere doelen onbruikbare gronden hun investering tienvoudig terugverdienen. Dat is niet zo. We leveren primair een goed en functioneel product, daarnaast moet je de schoonheidsprijs winnen met mooie kleuren en designs. Als dat allemaal klopt, kun je met duurzaamheid bonuspunten scoren, maar je kunt er de gemiddelde consument niet mee verleiden. Een fantastisch duurzaam product dat niet werkt of niet mooi wordt gevonden, verkoop je niet. Toch ligt de duurzaamheid wel besloten in design with purpose? Ja, dat is onze slogan, functioneel design, bijvoorbeeld vanuit biomimicry, als nabootsing van processen uit de natuur. Veel architecten waarderen de intrinsieke schoonheid van een concept, van een ontwerpfilosofie, bijna als conceptuele kunst. Maar pas als je ook de meer praktisch ingestelde facility manager, die meer let op onderhoud, tevredenstelt, dan zit je goed. Hoe gaat u zelf om met Mission Zero? Het is mooi dat zo n doelstelling je dwingt tot radicaal innoveren want met bestaande technieken is het niet haalbaar dat we in 2020 geen enkele impact hebben op de planeet.

6 6 Interface Inc. Leiderschap Zit u hier op maandagochtend met de engineers bij elkaar om out of the box te gaan denken? Daar komt het wel op neer, en niet alleen met engineers, we hebben brainstormsessies met mensen uit alle geledingen van het bedrijf, maar ook met leveranciers, experts, deskundigen, creatievelingen. Het Net-Works partnership is een mooi voorbeeld van hoe onvoorspelbaar die weg kan zijn. Op zoek naar voldoende nylon om onze recyclingmachines rendabel te laten werken, verzamelen we nylon visnetten in India en op de Filippijnen. Goed voor het leefmilieu, de rommel wordt opgeruimd en het afval bezorgt de lokale bevolking bovendien een inkomen. Zo krijgt ook de sociale kant van ons handelen meer en meer aandacht en dat geeft veel voldoening. marktleider, een inspiratiebron zijn geweest. Ondanks de crisis en zelfs in een zwakke sector, de bouw, houden we onze winstgevendheid ook in 2012 heel goed op peil. Dat is een sterk signaal en aansprekende producten zijn in veel sectoren heel succesvol. Ook bij ons, onze eerste tapijttegel met 100 % gerecycled garen is een ongekend succes. When you are being asked to make the business case for sustainability perhaps ask them to make the business case for being un-sustainable. Methode ~ Ray Anderson Meten is weten, de basis van elke duurzame ontwikkeling? Er wordt veel gesproken over leiderschap in relatie tot verandering. Ik geef mijn medewerkers alle credits, want ik kan het niet alleen. Ook als bedrijf ben je van anderen afhankelijk. Bij ons wordt 89 procent van de milieu-impact van onze producten veroorzaakt in de keten, vooral bij de toeleveranciers. Door met hen samen te zoeken naar innovaties en besparingen zijn we succesvol geworden. In onze branche zijn er nu redelijk wat bedrijven bezig met duurzaamheid en ik durf wel te zeggen dat wij daar, ook als Ja, een schitterend en inspirerend voorbeeld vind ik de autobranche. Veel bedrijven waren daar wel bezig met duurzaamheid, maar ieder voor zich, met glimmende labels en mooie rapporten, de ouderwetse duurzaamheid, corporate sustainability. Op zich niet verkeerd, maar toen met behulp van LCA [Levenscyclusanalyse] de uitstoot van CO2 per kilometer als indicator werd ingesteld en vermelding in advertenties, door de overheid verplicht werd, toen is de innovatie daar geëxplodeerd een ongekende vooruitgang in een paar jaar. Zonder die voor alle fabrikanten

7 7 Cool Carpet transporten zorgt al voor een drastische Nederland gaat het binnenlandse contain- vergelijkbaarheid over de samenstelling minder afval en minder CO2 vermindering van de milieubelasting, 99,7 ervervoer nu per schip in plaats van over van een product en de milieubelasting ge- procent van de producten die in Europa land: 39 procent minder C02-uitstoot. durende de gehele levenscyclus. Het geeft In 2008 ontwikkelde Interface een in- worden verkocht, wordt ook hier gepro- Interface neemt deel in een innovatief consumenten houvast bij de beoordeling ventieve, nieuwe manier om tapijttegels duceerd. Interface stimuleert leveranciers proefproject met elektrisch vervoer voor van producten, net zoals het vergelijken te snijden, gebaseerd op een ultrasone om gebruik te maken van vervoer met leveringen in Londen en Parijs. van calorieën en ingrediënten bij voeding- technologie die in de luchtvaartindustrie lage uitstoot, en door leveringen te com- wordt gebruikt door onder andere NASA. bineren met andere handelswaar wordt Dankzij deze nieuwe methode wordt er efficiënter en goedkoper gewerkt. Ook Meten is Weten De Europese Unie stimuleert een EPD het productieafval met 80 procent ter- kiest Interface minder voor de vrachtwa- milieuproductverklaring voor alle bouwproducten en binnen uggedrongen, 310 ton per jaar. De kosten gen en meer voor trein en schip. In Italië voor afvalverwerking daalden sinds 1994 gaat 98 procent van al het transport voor Interface is de eerste tapijtfabrikant in en de Europese normen zullen nationale met 41 procent, en 88 procent minder Interface via het spoor. Dit betekent een Europa die een, door een derde partij ge- normen vervangen. Interface is op deze afval ging naar de vuilstort. Efficiënt vermindering van de CO2-uitstoot met verifieerde, Milieuproductverklaring (EPD) ontwikkeling vooruitgelopen en kreeg in transport is ook een belangrijke factor. 69 procent voor de reis van de fabriek in ontvangt. Een EPD is geen label, maar een 2012 de eerste EPD voor vloerbedekkin- Het vermijden van intercontinentale Nederland naar de afnemer in Italië. In verklaring op basis van objectiviteit en gen voor Biosfera. smiddelen. afzienbare tijd zal EPD dé standaard zijn,

8 8 Interface Inc. bindende, harde cijfers was dat niet gebeurd. Hoeft de overheid niet meer te doen? Transparantie bindend maken is voor de overheid een kleine en relatief simpele stap, die veel innovatieve krachten zal losmaken in het bedrijfsleven, daarvan ben ik overtuigd. Ondertussen kun je als bedrijf nog behoorlijk wegkomen met een stukje greenwashing. Mijn gezond verstand zegt me dat er zeker regelgeving zal komen op dit gebied. Europa beweegt gelukkig ook in die richting. En nog een stap verder? We moeten anders omgaan met grondstoffen. Interface zet zwaar in op hergebruik. Er zijn revolutionaire concepten waarbij de grondstof eigendom blijft van de fabrikant en de consument alleen het gebruik koopt. Als het product op is, brengt hij het terug en worden grondstoffen opnieuw gebruikt. Zoiets wringt nog met ons economisch systeem, waarin we arbeid zwaar belasten en materialen veel minder, waardoor we er veel te nonchalant mee omgaan. Ook geeft de bank minder makkelijk geld om je tapijt te financieren als je het verkoopt in een soort leaseconstructie, de restwaarde van tapijt daalt nog sneller dan die van auto s. Biomimicry Leren van de natuur Milieugoeroe Janine Benyus schreef zes boeken over biomimicry, het nabootsen van processen uit de natuur, en ze inspireerde Interface met de ontwikkeling van random design. In van de natuur afgekeken patronen, kunnen tapijttegels in willekeurige richting worden gelegd, waardoor er veel minder wordt weggegooid. Een klein kleurverschil is bij vervanging van één tegel geen probleem.

9 9 Moet u daar niet wat steviger voor lobbyen? Dat is een realistischer route dan zieltjes winnen. De overheid, net zoals VNO-NCW, ondersteunt de gevestigde belangen, de werkgelegenheid, het mainstream bedrijfsleven, en daar is duurzaamheid helaas nog ver te zoeken. Het financieringsmodel van de overheid moet zichzelf uiteindelijk opnieuw uitvinden en dat is een moeizaam proces. Er is wel inzicht bij politici, maar draagvlak voor ingrijpende verandering bij kiezers creëren is lastig. Die vergroening van het belastingstelsel staat bijvoorbeeld op gespannen voet met de inkomsten van de overheid uit fossiele brandstoffen. En dan zijn er nog de lobbygroepen die belang hebben bij de status quo, dat is ook een niet te onderschatten factor. Er is meer duurzaam bewustzijn in het bedrijfsleven dan bij de consument? Mensen denken niet bij alles wat ze doen aan de planeet. Ze kopen spullen omdat ze goed werken, mooi en niet te duur zijn. Duurzaamheid is voor heel veel mensen gewoon geen thema. Dat hoeft geen groot probleem te zijn. Het bedrijfsleven heeft de ambitie, kennis en de middelen om het op te lossen. Als er meer en meer duurzame producten en diensten komen dan koopt de consument ze uiteindelijk vanzelf. Maar ook hier zou de overheid als multi-stakeholder de leiding moeten nemen en met bedrijfsleven, kennisinstituten en NGO s criteria moeten vaststellen, dan weet de consument ook waar hij aan toe is. Verantwoordelijkheid Gaat u uw doelstellingen halen om in 2020 helemaal klimaatneutraal te werken? We gaan een heel eind komen, een diplomatiek antwoord, ik weet het. Maar belangrijker is dat we met innovatie en ambitie een brede beweging op gang brengen. Ik geloof in de kracht van succes, maar of het snel en ver genoeg zal gaan? Een ding is zeker, zo kan het niet doorgaan, er moet een balans komen. Innovatie is een belangrijk deel van het antwoord, maar er is ook een grens aan wat we kunnen. Ik ben daar niet heel erg optimistisch over, ik ben meer een realist. Het zal wel niet ontploffen, maar we zullen nog heel wat crises nodig hebben. Des te meer een reden om als bedrijf je verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij kijken wij als Europese divisie van Interface over de grenzen. Het maakt ons niet uit of een innovatie hier of in Australië gebeurt. Duurzaamheid is een mondiaal probleem. Nederland gidsland zegt vooral iets over onze koopmansgeest, maar ondertussen is zo n ambitie prima voor een land, voor het bedrijfsleven en de export, je kunt er geld mee verdienen.

10 10 Interface Inc. Hebt u het gevoel dat u in de gaten wordt gehouden? Ja, dat is niet erg, het is misschien een extra stimulans, anderen inspireren is heel belangrijk maar de drive komt van binnenuit, anders lukt het ook niet. Dat is weer de les van Ray Anderson, trouw blijven aan je koers. De Persoonlijke Noot Als actieve sporter, ik hou van tennis, mountainbiken en skiën, kom ik natuurlijk op de fiets naar mijn werk. Het is een prachtige tocht van 21 kilometer van Wijk bij Duurstede naar Scherpenzeel, dwars door de Utrechtse Heuvelrug. Ik geniet van die drie kwartier in de natuur, al wil ik als het heel erg pijpenstelen regent nog wel eens in de auto stappen. TacTiles een gezond binnenklimaat Een goed gevoel geeft me het bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel van onze medewerkers. Richting geeft me mijn gezond verstand. Frustratie heb ik bij de traagheid van maatschappelijke verandering. Verbonden voel ik me met mensen die bewust aan de toekomst werken. Klein voel ik me s nachts kijkend naar een heldere sterrenhemel. Wat heb je aan recyclebaar tapijt dat vastgelijmd zit aan de vloer? Interface bedacht TacTiles, verbindingen die op de kruising van vier tegels worden gelegd, waardoor lijmen niet meer nodig is en het vervangen van het tapijt, ook van individuele tegels, heel gemakkelijk wordt. In het algemeen wordt er bij de fabricage van vloertegels erg gelet op vluchtige, organische stoffen (VOC), die vrijkomen uit de rug van het tapijt, maar meestal is de lijm hier de veel grotere, stille boosdoener. Het gebruik van TacTiles vermindert de milieubelasting drastisch en er komen vrijwel geen VOC vrij.

11 11 Niet te veel idealiseren De Medewerker Paul van Dijk, kwaliteitsman Ik werk op de naaldviltafdeling, als kwaliteitsman. Naaldvilt is een heel oud, simpel proces. Heel duurzaam en slijtvast, omdat er dierlijk haar in zit, vroeger varkenshaar, tegenwoordig jak- en geitenhaar. Heuga is er groot mee geworden en we hebben klanten gehad die het zestig jaar op de vloer hadden liggen, zelfs in de keuken. Ik was al besmet met het milieuvirus voordat ik hier kwam werken. Ik probeer gezond en verantwoord te eten. Ik heb een hekel aan verspilling, aan dat nog bruikbare spullen zoals plastic de vuilverbranding ingaan en giftige stoffen veroorzaken. Ik kom uit het landbouwkundig onderzoek, heb gestudeerd in Wageningen, maar het instituut waar ik werkte stopte ermee. Dat was heel jammer, maar na wat omzwervingen kwam ik gelukkig hier terecht, in een bedrijf waar zo serieus met duurzaamheid wordt omgesprongen. Ik ben blij dat Ray Anderson ervoor gegaan is. Mensen op de werkvloer denken echt niet heel de dag aan Mission Zero, dat het bedrijf in 2020 nul impact op de wereld wil hebben. Je moet het niet te veel idealiseren. Ze komen om hun boterham op een prettige zinvolle manier te verdienen en niet om hogere idealen te verwezenlijken. De sfeer is goed, ik heb collega s die hier al veertig of vijftig jaar werken. We werken met Lean Manufacturing, een systeem om verbeteringen door te voeren. Mensen aan de lijn weten precies wat er beter kan. Je schrijft het op een A4 tje, een one point lesson. Iedereen wordt erbij betrokken, de teamleiders nemen het serieus en ze moeten ook motiveren als er niets mee gedaan wordt. Dat werkt goed, eerder was de organisatie er nog niet rijp voor en kwam het niet van de grond. Nu kan de technische dienst het gewoon niet bijhouden om alles te realiseren, er zijn honderden ideeën en het stopt nooit. Toyota werkt al heel lang met zo n systeem, en zelfs in zo n schitterend opgeruimde en gestroomlijnde fabriek kan het elke dag weer beter.

12 12 Interface Inc. Een eerlijk verhaal De Medewerker Sanne Kiel, Junior Trade Marketeer Ik ben mede verantwoordelijk voor de marketing in de Benelux. Achter al onze marketingplannen, evenementen en introducties van nieuwe collecties steekt de storytelling, het duurzame verhaal en het gedachtegoed van Ray Anderson. Duurzaamheid was voor mij geen motief om voor een baan bij Interface te kiezen. Ik was er ook niet heel bewust mee bezig, had wel geleerd het licht uit te doen als je weggaat en afval te scheiden, maar veel verder ging het niet. Dat is wel veranderd sinds ik hier werk, je neemt het mee naar huis. Interface heeft een ambassadeursprogramma, je leert hoe het bedrijf met duurzaamheid omgaat en je wordt ook begeleid om in je eigen werk te kijken wat er beter kan. Dat is een heel traject en met die ideeën wordt ook daadwerkelijk iets gedaan. Dat geeft je een gevoel van betrokkenheid. We zitten echt niet altijd over duurzaamheid te praten, maar het leeft. Bezoekers beginnen vaak over de afvalscheiding in onze kantine, voor ons is dat heel gewoon geworden. Mooi dat je bijna ongemerkt het verschil kunt maken. Voor mezelf vind ik het belangrijk dat je een eerlijk verhaal vertelt. Marketing bij Interface is gebaseerd op onafhankelijk geverifieerde feiten, zonder commerciële, zelfbedachte labels. Ook bij ons is nog niet alles zo duurzaam als we zouden willen, maar dat verbergen we niet. Gewoon die mooie marketingkreten even vergeten en eerlijk en kritisch kijken naar je product, het hele verhaal vertellen. En dat wordt gewaardeerd, het klinkt misschien afgezaagd maar eerlijk duurt het langst.

13 13 Biosfera I Ware Recycling Naast het zoeken van nieuwe wegen, is Interface zuinig op bestaande grondstoffen. In 2000 introduceerde het bedrijf microtuft, waarmee tapijttegels met de helft minder garens kunnen worden geproduceerd, terwijl ze even duurzaam en slijtagebestendig zijn en bovendien makkelijker te reinigen. Ook de akoestische, geluiddempende eigenschappen zijn in vergelijking met harde vloeroppervlakken goed. Het bij klanten terughalen en recyclen van gebruikt tapijt neemt een steeds hogere vlucht en Interface verwerkt al sinds 2007 gerecycled garen in tapijttegels. In 2011 kwam Biosfera I, de eerste tegel gemaakt van 100 % gerecycled garen afkomstig van onder andere oud tapijt en gebruikte visnetten. Een belangrijke stap op weg naar een gesloten productiecyclus zette Interface dankzij ReEntry 2.0, een machine die de rug en het garen van de tegels van elkaar scheidt, en nagenoeg een-op-een recycling van tapijttegels mogelijk maakt. Herwonnen garen wordt in garen gerecycled en ook de grondstoffen voor de rug van de tegels worden opnieuw gebruikt. In vergelijking met andere opties aan het eind van de levensduur van tapijttegels biedt dit systeem de grootste besparing voor energie en materiaal, en qua uitstoot van CO2. Zeshonderdduizend vierkante meter tapijt wordt jaarlijks zo gered van de afvalberg en in de toekomst zal het nog meer worden.

14 14 Interface Inc. Inspiratie heb je nodig De Afnemer Martin Huiskes, LKSVDD Architecten Architecten kijken vooral naar design, maar voor mij is duurzaamheid net zo belangrijk, ook voor mijn klanten. Duurzame bedrijven, zoals Interface, moet je daarom voorrang geven. Er zijn weinig zo duurzame producten op de markt en het verhaal van Interface staat als een huis. Ze zoeken constant innovaties en zijn eerlijk, gebruiken nog bitumen, een aardolieproduct, omdat alternatieven nog te veel energie vergen. Helaas denkt tachtig procent van onze opdrachtgevers niet primair aan een duurzame toekomst. Dat is nog een lange weg. Als de energienota onbetaalbaar wordt is het energieprobleem opgelost, maar bij materialen is dat besef er nog niet. Die worden straks veel waard en Interface begrijpt dat, ze gebruiken grondstoffen opnieuw. De fabrikant moet langer verantwoordelijk blijven voor zijn product. Hoe beter, hoe meer rendement bij terugname. Geweldig: ik hoef geen lamp, ik wil licht. Helaas kiest de markt, bij gebrek aan goede alternatieven, nog voor traditionele producten, zoals beton, een grote vervuiler. Ook al hebben hout en staal over dertig jaar vrijwel zeker een hogere restwaarde, investeerders hebben geen glazen bol, wat als er over vijf jaar een nog duurzamer alternatief verschijnt? Door meer te werken met de Levenscyclusanalyse zullen er meer duurzame producten komen. Als je kunt meten wordt het commercieel rendabel. Hopelijk komen financiers, banken en pensioenfondsen ook mee wanneer ze eerder rendement krijgen op duurzame investeringen. Ook in mijn eigen omgeving doe ik mijn best. Ons kantoor is een glazen doos, een voortdurende discussie met de eigenaar, die geen direct belang heeft bij isolatie. Thuis ben ik ook al de aanjager, discussie met mijn vrouw: mag de verwarming een graadje lager, hoeveel afvalbakken passen in onze kleine keuken? Over mijn kinderen geen zorgen, die zullen ons wel opvoeden.

15 15 Ethiek en economie De Deskundige Willem Lageweg, directeur MVO-Nederland Interface is voor iedere ingewijde een van de absolute koplopers en inspiratiebronnen op het gebied van duurzaamheid. Onder de inspirerende leiding van wijlen Ray Anderson koos Interface voor een unieke combinatie van ethiek en economie. Anderson vond dat bedrijven het zowel moreel als zakelijk verplicht zijn om radicaal voor duurzaamheid te kiezen. Maar duurzaamheid is meer dan inspirerend leiderschap. Bij Interface is iedereen zich daarvan bewust. Ik sprak een van hun technische medewerkers in de fabriek en ook voor hem was materialen- en energiereductie een vanzelfsprekend speerpunt in zijn werk. Duurzaamheid vraagt van ons allen het uiterste.

16 16 Interface Inc. Colofon Alle Dagen Duurzaam (werktitel) Hoe de circulaire economie de wereld laat draaien 25 bedrijven zetten de toon Een uitgave van Maurits Groen MGMC Eric Schoones, tekst Peter de Koning, fotografie Thirza Monster, productie Marian van Eekelen, redactie Dr.Woe, vormgeving Dit project wordt gerealiseerd met ondersteuning van Interface en Nudge en

Interface. Het bedrijf eindigt al jaren in de top 3 in het duurzaamheidonderzoek van Globescan. www.interface.com

Interface. Het bedrijf eindigt al jaren in de top 3 in het duurzaamheidonderzoek van Globescan. www.interface.com 1 Interface Interface is wereldmarktleider met innovatief ontworpen en geproduceerde tapijttegels. Oprichter Ray Anderson werd een icoon van duurzaam zakendoen toen hij 1994 Mission Zero lanceerde, de

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor -

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor - Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij - met de natuur als mentor - KIVI 23 september 2014 Inclusief en circulair innoveren en co-creëren door te inspireren Geanne van Arkel Sustainable

Nadere informatie

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN EEN TRADITIE VAN INNOVATIE Het verhaal van Interface begint in 1973, wanneer oprichter Ray Anderson ziet dat de kantooromgeving ingrijpend aan het veranderen is en behoefte

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Fotosfera. www.interface.com. Europe, Middle East, Africa, India

Fotosfera. www.interface.com. Europe, Middle East, Africa, India Europe, Middle East, Africa, India AE +971 4 399 6934 A +41 44.913.68.00 BA +387 33 522 534 BE +32 2 475 27 27 BG +359 2 808 303 BY +375 17 226 75 14 CH +41 44/9136800 CS +381 11 212 95 79 CZ +42 0 233

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor -

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - Duurzaam innoveren door te inspireren en betrokkenheid te creëren Roderick Conijn Senior Account Manager Overheid European Sustainability

Nadere informatie

Let s Clear be. Laten we duidelijk zijn over tapijttegels, milieuclaims, producttransparantie en werkelijke vooruitgang richting duurzaamheid.

Let s Clear be. Laten we duidelijk zijn over tapijttegels, milieuclaims, producttransparantie en werkelijke vooruitgang richting duurzaamheid. Let s Clear be Laten we duidelijk zijn over tapijttegels, milieuclaims, producttransparantie en werkelijke vooruitgang richting duurzaamheid. www.interface.com/gobeyond Een rijke Geschiedenis Mijlpalen

Nadere informatie

WAKE UP! UPCYCLE JE REGIO UPCYCLE JE REGIO VANUIT GRONDSTOFKRINGLOPEN. Alfride Groenewold Leonie Spronk

WAKE UP! UPCYCLE JE REGIO UPCYCLE JE REGIO VANUIT GRONDSTOFKRINGLOPEN. Alfride Groenewold Leonie Spronk WAKE UP! UPCYCLE JE REGIO UPCYCLE JE REGIO VANUIT GRONDSTOFKRINGLOPEN Alfride Groenewold Leonie Spronk 2 INHOUD 09 > WAKE UP! PROLOOG 01 11 > DE URGENTIE: AL TWEE MINUTEN OVER TWAALF 02 49 > DE VISIE:

Nadere informatie

Tegeltapijt terugnameprogramma

Tegeltapijt terugnameprogramma 1 Tegeltapijt terugnameprogramma De volledige levenscyclus Interface startte in 1994 met het duurzaamheidsbeleid onder de naam Mission Zero, met als doel onze impact op het milieu uiterlijk in 2020 te

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

MVO Kwartaalbericht Juli 2017

MVO Kwartaalbericht Juli 2017 MVO Kwartaalbericht Juli 2017 1 Iedereen levert een bijdrage pagina 4 Samen werken aan een betere toekomst pagina 6 Ik zie bij BRAND al vele mooie initiatieven ontstaan pagina 8 MVO helpt mij om normen

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE Eric Schoones 150 Mondial Aad de Wit Verhuizingen elektrisch verhuizen Verhuizer in transitie Mondial Aad de Wit Verhuizingen elektrisch verhuizen

Nadere informatie

Mobiliteit in Amsterdam Zuidoost Mobiliteit wordt beleid als de pijn voelbaar is

Mobiliteit in Amsterdam Zuidoost Mobiliteit wordt beleid als de pijn voelbaar is Mobiliteit in Amsterdam Zuidoost Mobiliteit wordt beleid als de pijn voelbaar is Bij mobiliteit denken we vaak aan auto s. Nog altijd. Maar is het niet meer dan dat? Werknemers verplaatsen zich voor hun

Nadere informatie

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN Exact Online CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN MDM accountants & belastingadviseurs uit Den Haag is hard op

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Product Sustainability Indicator

Product Sustainability Indicator Product Sustainability Indicator Waarom een scorecard? Duurzaam bouwen is al lang geen trend meer. De vraag naar duurzame gebouwen groeit en daarmee de vraag naar duurzame producten. Maar wat is een duurzaam

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

InHouD. Leeswijzer 15

InHouD. Leeswijzer 15 InHouD Leeswijzer 15 Deel I: DENKEN Hoofdstuk 1 Positief de toekomst in 21 1.1 Duurzaamheid, wat moet je ermee? 1.2 Van denken naar doen 1.3 Duurzaamheid van alle tijden 1.4 Mijlpaal 1.5 Duurzaamheid is

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Bijeenkomst bij Eneco in kader van onderzoek naar Nieuwe Business Modellen De noodzaak om te veranderen is onmiskenbaar. Burgers, bedrijven en overheid zoeken naar

Nadere informatie

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Hasmik Matevosyan, mode-onderzoekster Mode-industrie zonder verspilling Hasmik Matevosyan (1987) studeerde

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant!

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Klantenbinding is essentieel voor organisaties om te overleven. Klanten worden steeds veeleisender; naast een goede functionele

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

MVO IN DE VERSNELLING TRENDS VOOR GROENE & SOCIALE ECONOMIE WORD OOK KLIMAATNEUTRAAL MAAK KANS OP CLIMATE MAKE OVER

MVO IN DE VERSNELLING TRENDS VOOR GROENE & SOCIALE ECONOMIE WORD OOK KLIMAATNEUTRAAL MAAK KANS OP CLIMATE MAKE OVER MVO IN DE VERSNELLING TRENDS VOOR GROENE & SOCIALE ECONOMIE WORD OOK KLIMAATNEUTRAAL MAAK KANS OP CLIMATE MAKE OVER IE Motoren Event Karin Jansens MVO Nederland 15 sept 2015 MVO GAAT OVER URGENTIE EN OPTIMISME

Nadere informatie

Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers)

Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers) Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers) Gepubliceerd van 01.07.2011 tot 16.07.2011 147 respondenten 27 antwoorden (27 uniek) 18% responsepercentage 1 Zuinig omgaan met energie 88,9 % 24 2 Alternatieve

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*?

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? Samenvatting van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 boer Consument Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? verwerker *De voorstellen van de denktank voor

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Delen als manier om samen te verduurzamen Duurzaamheidkompas meting #11 December 2013

Duurzaamheidk. Delen als manier om samen te verduurzamen Duurzaamheidkompas meting #11 December 2013 Duurzaamheidk mpas Delen als manier om samen te verduurzamen Duurzaamheidkompas meting #11 December 2013 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken DutchSpirit vervaardigt duurzame maatpakken en richt zich op de doorontwikkeling van circulaire stoffen voor werkkleding. Met een vernieuwend businessconcept

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder Eén van de pijlers van de ICT-campus is de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. ICTcampus stimuleert dit actief door onder andere

Nadere informatie

Meer aandacht geven is ook een vorm van verwennen

Meer aandacht geven is ook een vorm van verwennen 30 KenD1001P28-33.indd 30 19-01-2010 10:43:17 DE STELLING Dat betaalt zich altijd terug in een goed idee. Ook de klant zit in een denkproces en de interactie tussen klant en keukenontwerper leidt uiteindelijk

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE Eric Schoones 74 Zicht op het geheel Het besef van een toekomstbestendige maatschappij en de vormgeving daarvan in de praktijk gaat hand in hand

Nadere informatie

Cleantech Markt Nederland 2008

Cleantech Markt Nederland 2008 Cleantech Markt Nederland 2008 Baken Adviesgroep November 2008 Laurens van Graafeiland 06 285 65 175 1 Definitie en drivers van cleantech 1.1. Inleiding Cleantech is een nieuwe markt. Sinds 2000 heeft

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 Projectgegevens Opsteller TAJ van Deijzen Versie 2015-1 Status Definitief Datum CO2 verantwoordelijke TAJ van Deijzen 6-8-2015 Directievertegenwoordiger

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

WAKE UP! UPCYCLE JE REGIO UPCYCLE JE REGIO DOOR TE VERBINDEN IN GRONDSTOFKRINGLOPEN

WAKE UP! UPCYCLE JE REGIO UPCYCLE JE REGIO DOOR TE VERBINDEN IN GRONDSTOFKRINGLOPEN WAKE UP! UPCYCLE JE REGIO UPCYCLE JE REGIO DOOR TE VERBINDEN IN GRONDSTOFKRINGLOPEN WAKE UP! UPCYCLE JE REGIO UPCYCLE JE REGIO VANUIT GRONDSTOFKRINGLOPEN Alfride Groenewold Leonie Spronk 2 HOOFDSTUK 1

Nadere informatie

Almere klaar voor een Groene Toekomst

Almere klaar voor een Groene Toekomst D66 Almere - actieplan Goed Stadsklimaat Almere klaar voor een Groene Toekomst D66 krijgt het voor elkaar 20180123101152_743.adpro.indd 1 1/23/2018 10:12:10 AM 20180123101152_743.adpro.indd 2 1/23/2018

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

dwrdwrdw Dwars Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017

dwrdwrdw Dwars Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017 dwrdwrdw Dwars z Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017 1. Inleiding Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het

Nadere informatie

DUURZAAM WINT VAN FOSSIEL (OVER URGENTIE, AMBITIE EN IMPACT) NVBU Willem Lageweg directeur MVO Nederland 18 mei 2015

DUURZAAM WINT VAN FOSSIEL (OVER URGENTIE, AMBITIE EN IMPACT) NVBU Willem Lageweg directeur MVO Nederland 18 mei 2015 DUURZAAM WINT VAN FOSSIEL (OVER URGENTIE, AMBITIE EN IMPACT) NVBU Willem Lageweg directeur MVO Nederland 18 mei 2015 BAN KI MOON (SECRETARIS-GENERAAL UN) Het huidige economische model is een akkoord voor

Nadere informatie

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is.

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Energieverbruik binnen de voedingen drankensector. Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Deze whitepaper licht toe waarom het voor organisaties binnen de belangrijk is om inzicht te hebben

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Nico Schooneman. Financieel directeur, Konica Minolta Business Solutions Nederland

Nico Schooneman. Financieel directeur, Konica Minolta Business Solutions Nederland Nico Schooneman Financieel directeur, Konica Minolta Business Solutions Nederland Als leider het goede voorbeeld geven door duurzaam te ondernemen Als leider is het belangrijk om de grote lijnen uit te

Nadere informatie

TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING

TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING Een Toolkit met de waarom, wat en hoe aanpak voor slim, sociaal en duurzaam organiseren Met de toolkit kunnen organisaties hun missie opnieuw

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek

De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek Zó maakt u automatisering onderdeel van uw duurzaamheids-doelstelling Dat duurzaamheid een belangrijke kernwaarde is binnen het bedrijfsleven spreekt voor

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

UIT externe effecten

UIT externe effecten Externe effecten van de productie. Als bedrijven produceren is er vaak sprake van bijkomende effecten die niet in de prijs van het product zijn opgenomen. Als een bedrijf auto s produceert dan put het

Nadere informatie

Beleving op Schiphol

Beleving op Schiphol Beleving op Schiphol Schiphol wil Europe s preferred airport zijn. Dat lukt aardig: onze nationale luchthaven is ook dit jaar weer verkozen tot de beste van Europa en tot de nummer drie op de wereldranglijst.

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Direct succes. Onze lange termijn belofte die gegarandeerd uitkomt. Een compleet concept dat het verrassend eenvoudig maakt om uw gasten uitzonderlijk

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Let s Clear be. Laten we duidelijk zijn over tapijttegels, milieuclaims, producttransparantie en werkelijke vooruitgang richting duurzaamheid.

Let s Clear be. Laten we duidelijk zijn over tapijttegels, milieuclaims, producttransparantie en werkelijke vooruitgang richting duurzaamheid. Let s Clear be Laten we duidelijk zijn over tapijttegels, milieuclaims, producttransparantie en werkelijke vooruitgang richting duurzaamheid. www.interface.com/gobeyond Een rijke Geschiedenis in maatschappelijk

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Tijdlijn verzameling..4 week 1 & 2..4 week 3 & 4..5 week 5 & 6..6 week 7...7 De verwerkingskeuze....7

Nadere informatie

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg MKB-bedrijven worden geconfronteerd met nieuw beleid met betrekking tot producentenverantwoordelijkheid,

Nadere informatie

Terug naar de basiswaarden M A G A Z I N E. In financiële advisering past geen dubbele moraal. FFP-Verkiezingsdebat

Terug naar de basiswaarden M A G A Z I N E. In financiële advisering past geen dubbele moraal. FFP-Verkiezingsdebat J A A R G A N G 6 N U M M E R 2 J U N I 2 0 1 0 M A G A Z I N E In financiële advisering past geen dubbele moraal FFP-Verkiezingsdebat Integraal advies nader verankeren in gedragscode Terug naar de basiswaarden

Nadere informatie

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen 2014 TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen Wat is een domeinnaam? Zonder een webadres heb je geen website. Als mensen naar je website toe willen dan

Nadere informatie

Biosfera 100 % Gerecycled Polyamide. Europe, Middle East, Africa, India

Biosfera 100 %  Gerecycled Polyamide. Europe, Middle East, Africa, India 100 % Gerecycled Polyamide Europe, Middle East, Africa, India AE +971 4 399 6934 AT +41 44 913 68 00 BA +387 33 522 534 BE +32 2 475 27 27 BG +359 2 808 303 BY +375 17 226 75 14 CH +41 44 913 68 00 CS

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

Voorproefje. Bijstandsvrouwen presenteren hun tips aan Sociale Diensten. Werken met vrouwelijke waarden. Zeg jij ook Ja, ik wil?

Voorproefje. Bijstandsvrouwen presenteren hun tips aan Sociale Diensten. Werken met vrouwelijke waarden. Zeg jij ook Ja, ik wil? Voorproefje Bijstandsvrouwen presenteren hun tips aan Sociale Diensten Werken met vrouwelijke waarden. Zeg jij ook Ja, ik wil? Kalender 2015 Vrouwelijke eigenschappen als ontvankelijkheid, luisteren, stilte,

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

Artiesten interview. Artiest1

Artiesten interview. Artiest1 Artiesten interview Artiest1 Ben jij vaak creatief bezig met oude spullen door hier op wat voor manier dan ook (kunst meubilair e.d.) weer nieuwe dingen uit te creeren? En waarom hergebruik je hiervoor

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson Hoe ve r k o o p jij jo u w pr o d u c t of di e n s t. Voorbeeld: ik ben gespecialiseerd in herenmodefoto s en heb al vele bedrijven als zzp-er succesvol mogen ondersteunen met het optimaliseren van de

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK

VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK Voor elke drukwerkorder planten wij een boom in Nederland. DEF01 groenprint A5.indd 1 www.groenprint.nl DEF01 groenprint A5.indd 2 HOOFDSTUK 1 NIET WIJ MAAR JIJ JOUW KEUZE DOET

Nadere informatie

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Zorgdragen voor onze planeet maakt deel uit van de visie van Kimberly-Clark Professional TM om toonaangevend te zijn in essentiële aspecten voor een beter leven.

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Aluminium en duurzaamheid

Aluminium en duurzaamheid Aluminium en duurzaamheid samenvatting van het rapport Duurzaamheidsaspecten van aluminium geschreven in opdracht van het Aluminium Centrum. Niels Jonkers, Lieke Dreijerink Amsterdam, april 2011 IVAM research

Nadere informatie

5 TIPS OM CIRCULAIR TE ONDERNEMEN. Whitepaper

5 TIPS OM CIRCULAIR TE ONDERNEMEN. Whitepaper 5 TIPS OM CIRCULAIR TE ONDERNEMEN Whitepaper Een duurzame toekomst wacht je niet af, die maak je! In 2025 willen we bij HAVEP dat 90% van de werkkleding die we produceren circulair is. We zetten ons daarom

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Besparen op maatschappelijk vastgoed

Besparen op maatschappelijk vastgoed Besparen op maatschappelijk vastgoed Het gemeentehuis, de school, de brandweerkazerne, het zwembad, het buurthuis, begraafplaatsen, gemeentewerven, het gemaal en zelfs de kerktoren: het is allemaal eigendom

Nadere informatie