Evaluatie Serviceteam Eemsmond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie Serviceteam Eemsmond"

Transcriptie

1 Evaluatie Serviceteam Eemsmond

2 1 Inleiding In november 2009 is de gemeente Eemsmond begonnen met het Serviceteam Eemsmond. Het doel van dit Serviceteam is tweeledig. Het eerste doel is om zoveel mogelijk burgers van de gemeente Eemsmond gebruik te laten maken van onze voorzieningen op het gebied van minimabeleid en hun te ondersteunen bij het aanvragen hiervan. Het tweede doel is om het project in te zetten als re-integratie-instrument. De Serviceteammedewerkers verkleinen hun afstand tot de arbeidsmarkt door deelname aan dit project. Dit Serviceteam is in eerste instantie voor één jaar opgezet. In september 2010 is er een evaluatie uitgevoerd. Hierbij is de stichting Maatschappelijke Juridische Dienstverlening (MJD), die de projectleiding doet, betrokken. Ook de medewerkers van het Serviceteam zijn in de evaluatie betrokken. Het doel van deze evaluatie is om antwoord te kunnen geven op de vraag of het project Serviceteam gecontinueerd moet worden in De opzet van deze notitie is als volgt. In paragraaf 2 vindt u de opzet en uitvoering van het project Serviceteam Eemsmond. In paragraaf 3 vindt u de resultaten en evaluatie van het project. Paragraaf 4 gaat over de financiële aspecten van dit project. In paragraaf 5 staan de conclusies en aanbevelingen. En ten slotte leest u in paragraaf 6 het voorstel voor de toekomst van het project Serviceteam Eemsmond. 2. Opzet en uitvoering van het project Serviceteam In november 2009 is er gestart met het Serviceteam Eemsmond. De opzet van dit project kent een aantal onderdelen. Hieronder staan deze kort vermeld. 2.1 Extern bureau Er is gekozen om een extern bureau in te schakelen voor de projectleiding en de dagelijkse aansturing van de Serviceteammedewerkers. Hierbij was het essentieel dat het bureau ervaring had met soortgelijke projecten en de sociale kaart van onze gemeente goed kent. De stichting Maatschappelijke Juridische Dienstverlening (MJD) uit Groningen is hiervoor ingeschakeld. 2.2 Serviceteam medewerkers Het Serviceteam bestaat uit zes personen. Deze personen zijn geselecteerd uit het klantenbestand van het cluster Sociale zaken op basis van een profiel. Na een voorlichting en een sollicitatieprocedure zijn deze personen aangenomen. 2.3 Regelen randvoorwaarden De medewerkers zijn in dienst bij Ability BV (via een pay roll constructie) voor de duur van één jaar. Het salaris, dat gebaseerd is op het minimumloon, wordt betaald uit het participatiebudget. De randvoorwaarden zoals laptops, telefoons, legitimatiebewijzen van de gemeente en externe ruimte zijn in de startfase geregeld. 2.4 Scholing In de eerste weken van het project hebben de medewerkers een intensieve scholing gekregen. Hierin werd onder andere aandacht geschonken aan het minimabeleid van de gemeente, voorzieningen van provincie en rijk. Ook zijn de sociale vaardigheden en het doen van een huisbezoek getraind. Daarnaast is een voorlichting door een WMOconsulent en de sociaal raadsman verzorgd. Ook heeft de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen informatie gegeven.

3 2.5 Start De werkwijze van het Serviceteam is als volgt: Een groep inwoners van de gemeente wordt geselecteerd, bijvoorbeeld het klantenbestand van cluster sociale zaken. Deze groep krijgt een brief thuisgestuurd waarin een huisbezoek wordt aangeboden. Als er geen reactie op de brief komt, volgt een afspraak voor een huisbezoek. Tijdens het huisbezoek, dat bij voorkeur door twee medewerkers wordt gedaan, wordt besproken of en voor welke voorzieningen de burger in aanmerking kan komen. De eventuele formulieren die voor de aanvraag noodzakelijk zijn, kunnen direct worden ingevuld. Het cluster sociale zaken neemt de aanvraag in behandeling en als de aanvraag wordt gehonoreerd zal er namens het college een beschikking worden verstuurd. Het huisbezoek heeft ook een signalerende functie. Daar waar nodig worden er doorverwijzingen gedaan naar maatschappelijk werk, WMO consulenten en de sociaal raadsman. 2.6 Re-integratie Serviceteam medewerkers Het project Serviceteam is ook opgezet als re-integratie-instrument. De zes Serviceteammedewerkers doen met dit project werkervaring op. Hiermee wordt hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleind. Het doel is om alle zes medewerkers tijdens het project te laten uitstromen naar regulier werk. Om dit te bevorderen zullen de projectleiding en de consulenten Werk hen daarin begeleiden. Ook wordt het vacatureservicepunt ingeschakeld voor ondersteuning. Dit zal daar waar nodig sollicitatieondersteuning geven en bekijken of een EVC (erkenning verworven competenties) traject toegevoegde waarde heeft. Als in de tussenliggende periode iemand uitstroomt naar werk, dan is het de bedoeling dat iemand anders instroomt. 3. Resultaten en evaluatie van het project Serviceteam De evaluatie heeft de volgende resultaten opgeleverd. Resultaten Zoals eerder aangegeven heeft dit project twee doelen, namelijk gebruik van voorzieningen en regelingen verhogen én als re-integratie instrument fungeren. Uit de evaluatie is gebleken dat er ook neveneffecten zijn te constateren. Hieronder vindt u deze drie resultaten benoemd. 3.1 Het gebruik van voorzieningen verhogen De resultaten van het project Serviceteam zijn goed te noemen. Dit kan worden opgemaakt uit een tweetal zaken Aantal aanvragen In de eerste drie kwartalen van 2010 zijn er in 798 aanvragen bijzondere bijstand bij de gemeente binnengekomen. Hiervan zijn er 490 aanvragen door tussenkomst van het project Serviceteam Eemsmond tot stand gekomen. Voor specificatie hiervan zie bijlage 1, 2 en 3. Opvallend is het grote aantal aanvragen dat tot stand is gekomen via Serviceteam Eemsmond in het eerste kwartaal De reden hiervan is dat in deze periode vooral de doelgroep WWB is benaderd. Deze doelgroep is makkelijk bereikbaar en hiervan is de financiële situatie bekend. In deze periode zijn er 316 aanvragen tot stand gekomen door het Serviceteam.

4 Hieronder ziet u in tabel 1 de aantallen aanvragen in 2010 Tabel 1 Totaal aantal aanvragen Aanvragen tot stand gekomen via serviceteam 1 e kwartaal 2010 Tot en met 2 e kwartaal 2010 Tot en met 3 e kwartaal Uitgaven bijzondere bijstand Het gevolg van de aanvragen die tot stand zijn gekomen door het project Serviceteam Eemsmond is dat er een aanzienlijke stijging te zien is in de uitgaven van bijzondere bijstand. Hieronder ziet u in tabel 2 een overzicht van de uitgaven bijzondere bijstand die in 2010 zijn gedaan. Deze worden naast de uitgaven geplaatst van de bijzondere bijstand in Tabel 2 1 e kwartaal Tot en met 2 e Tot en met 3 e kwartaal kwartaal Hogere uitgaven Project als re-integratie instrument In de evaluatie komen de volgende zaken naar voren: Eén persoon heeft tijdens dit project een reguliere baan gevonden. Inmiddels is de opengevallen plek ingevuld door een nieuwe medewerker. De afstand tot de arbeidsmarkt van de medewerkers is aanzienlijk verkleind. Zowel de medewerkers als MJD en consulenten Werk geven dat aan. De medewerkers geven aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen. Ze hebben meer kennis verkregen van de sociale zekerheid en hebben meer over zichzelf geleerd. Hun werknemersvaardigheden zijn toegenomen. In eerste instantie was er veel moeite om werk en privé te combineren. Dat is gedurende het project steeds beter gegaan. De medewerkers geven aan dat er in het begin veel onduidelijkheid was over de duur van het project. Ook geven de medewerkers aan dat ze meer begeleiding op het gebied van solliciteren wenselijk vinden. 3.3 Neven effecten Serviceteam Naast de twee doelen, die het project beoogde, zijn er ook neveneffecten te constateren. Er is integraal gewerkt. Hierdoor is er niet alleen gewezen op de mogelijkheden van bijzondere bijstand, maar ook op de voorzieningen van de WMO, Maatschappelijk werk, de Tille, buurtzorg en het werk van de sociaal raadsman. De Serviceteammedewerkers werden niet gezien als ambtenaar (wat ze ook feitelijk niet zijn). Hierdoor was er een lage drempel voor burgers om in te stemmen met een huisbezoek. Dit is meerdere keren door burgers aangegeven aan de medewerkers. De ambtenaar wordt gezien als controleur en de Serviceteammedewerker wordt gezien als adviseur.

5 Ook hoorden de medewerkers dat de huisbezoeken zeer positief zijn ervaren door de burgers. Juist het feit dat er in opdracht van de gemeente een huisbezoek werd gedaan werd als zeer prettig ervaren. Hierdoor is gevoelsmatig de afstand tot de gemeente verkleind. De gemeente heeft door dit project een positiever imago gekregen bij de burgers. De medewerkers hebben dit vaak gehoord van burgers. Regelmatig werd gevraagd wanneer ze weer langskomen. Ook worden de medewerkers op straat aangesproken door enthousiaste burgers. De gemeente heeft door dit project ook een positief imago gekregen bij collega s in de sociale zekerheid. Het project heeft de aandacht gekregen van de gemeenten Delfzijl en Stadskanaal. Zij hebben geïnformeerd over de vorm en inhoud van dit project en zijn bezig om het in hun gemeenten op te zetten. Ook zijn er in het voorjaar tv-opnamen geweest van het Serviceteam voor het programma t Kon minder. De uitzending met het Serviceteam was te zien op 5 november De relatie met Ability is versterkt. Het Serviceteam houdt spreekuren bij Ability. Hierdoor kunnen medewerkers van Ability die woonachting zijn in onze gemeente gebruik maken van het Serviceteam. Verslagen van de gesprekken vindt u in bijlage 4 en Financiën Serviceteam De kosten en besparingen van het project Serviceteam vindt u hieronder voor de jaren 2010 en Financiën in 2010 De financiën van het serviceteam zijn onder te brengen in kosten en de niet uitgegeven kosten. Hiervan zijn er kosten die gefinancieerd worden uit het participatiebudget en uit het Inkomensdeel. Deze twee budgetten zijn niet onderling uitwisselbaar. Om inzicht te geven welke kosten uit welk budget worden betaald, staat dit met een P (participatiebudget) en een I (Inkomensdeel) aangegeven De kosten zijn onder andere de salariskosten van de medewerkers, de kosten van de MJD (inclusief scholing serviceteammedewerkers), de kosten van de randvoorwaarden en de kosten van de bijzondere bijstand. Tegenover de salariskosten voor de medewerkers staan de niet uitgegeven kosten. Er zijn immers geen uitkeringsgelden aan hen verstrekt (daar waar iemand niet in staat was om volledig door dit project uit de uitkering te komen, is er een kleine aanvulling Wwb geweest). Kosten Niet uitgegeven kosten Salariskosten (voor 6 personen) ,= (P) ,= (I) Projectleiding MJD ,= (P) ,=* (P) Randvoorwaarden** ,= (P) Totaal ,= ,= * Als deze zes medewerkers niet in dit project hadden geparticipeerd, zouden er ook reintegratiekosten zijn uitgegeven. Deze kunnen voor een deel in mindering worden gebracht op de kosten van de MJD. ** Randvoorwaarden zijn onder andere de huur van de externe locatie, de aanschaf en abonnementen van laptops en mobiele telefoons.

6 Hierbij zijn niet de (extra) uitgaven voor de bijzondere bijstand meegerekend ( ,= in de eerste drie kwartalen 2010 zoals eerder aangegeven). In de najaarsnota is inmiddels ,= bijgeraamd voor het budget voor bijzondere bijstand. 4.2 Financiën in 2011 In de eerste helft van 2010 is voornamelijk de doelgroep Wwb benaderd. Dit is een gemakkelijk bereikbare doelgroep. Zij is te vinden in de databestanden van het cluster sociale zaken. Als het Serviceteam Eemsmond doorgaat met zijn werkzaamheden, zullen vooral de burgers worden bezocht die niet bekend zijn bij het cluster sociale zaken. Het is lastiger om deze doelgroep te bereiken. Het verruimen van de doelgroep zal een andere werkwijze met zich meebrengen. Hierbij kan gedacht worden aan meer bekendheid geven aan het Serviceteam Eemsmond door promotie en het benaderen van organisaties zoals kerken en maatschappelijke organisaties. Er is een begin gemaakt het benaderen van andere groepen burgers (ouderen en werknemers van Ability). Hieruit komt naar voren dat er verhoudingsgewijs veel minder personen in aanmerking komen voor de voorzieningen. Dat is de reden dat het bedrag voor 2011 wordt geraamd op ,=.

7 In onderstaande tabel ziet u drie opties om het Serviceteam te verlengen: Vorm Kosten (exclusief kosten bijzondere bijstand) Voordeel Nadeel Optie 1 Optie 2 Optie 3 Zes medewerkers met een gesubsidieerde baan begeleid door MJD Eén coördinator (uit Serviceteam 2010) met een gesubsidieerde baan en vijf medewerkers die werken met behoud van uitkering, onder verantwoordelijkheid van teamleider Cluster Sociale Zaken Twee medewerkers (uit Serviceteam 2010) met een gesubsidieerde baan, onder verantwoordelijkheid van teamleider Cluster Sociale Zaken ,= ,= ,= * Beide doelen worden in stand gehouden, reintegratie en bevorderen gebruik voorzieningen * Begeleiding vindt buiten de deur, kost intern zeer weinig tijd * Hoge kosten * Afstemming met cluster sociale zaken kost meer tijd * Veel medewerkers * Beide doelen worden in stand gehouden, reintegratie en bevorderen gebruik voorzieningen * Dichtbij cluster sociale zaken, door begeleiding teamleiding en huisvesting bij sociale zaken * Wat te doen als er geen geschikte kandidaat is voor coördinator * Er zal ruimte gevonden moeten worden in het gemeentehuis * Kost veel tijd van teamleider * Bevorderen gebruik voorzieningen * Goedkoopste variant * Dichtbij cluster sociale zaken, door begeleiding teamleiding en huisvesting bij sociale zaken * Re-integratie vervalt bij deze optie * Kwetsbaar gezien aantal medewerkers * Er zal ruimte gevonden moeten worden in het gemeentehuis * Kost tijd van teamleider * Minder menskracht dus minder huisbezoeken

8 Optie 3 heeft de voorkeur, de argumenten hiervoor zijn: er worden twee ervaren personen in gezet waardoor er zeer weinig inwerktijd noodzakelijk is; door deze medewerkers onder de teamleider Sociale Zaken te laten vallen, is de afstand tot het cluster Sociale Zaken minimaal; deze medewerkers kunnen deelnemen aan het werkoverleg; door te kiezen voor twee medewerkers en niet vijf zoals bij optie 2 wordt de extra werkbelasting van de (nieuwe) teamleider Sociale Zaken beperkt. Hieronder vindt u een uitwerking van de kosten zoals die zijn benoemd in bovenstaande tabel. Kosten Besparingen Salariskosten twee medewerkers ,= (P) ,= (I) Randvoorwaarden* 4.000,= (P) Totaal ,= ,= * Randvoorwaarden zijn onder andere reiskosten, de abonnementen van laptops en mobiele telefoons. Hierbij is niet de schatting van de meerkosten minimabeleid, ,=, meegenomen. Voor 2011 is er ,= beschikbaar voor bijzondere bijstand. De verwachting is dat als het Serviceteam Eemsmond in 2011 doorgaat dit bedrag met ,= overschreden gaat worden. Voor 2011 is er ,= beschikbaar voor re-integratie en inburgering vanuit het participatiebudget. Hieronder staat de begroting voor Hieruit blijkt dat er een overschrijding is van ,=. Begroting werkdeel 2011 Voorlopig budget 2011 Re-integratiegelden Inburgering Doorberekening apparaat kosten consulenten Loonkostensubsidie Wiw Scholing en activering Serviceteam Inburgering Totaal

9 5. Conclusies en aanbevelingen In het coalitie akkoord van de gemeente Eemsmond besturen doe je niet alleen staat het volgende. Citaat: De coalitiepartijen staan voor een goed en sociaal beleid. Dit beleid geldt niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering, maar ook voor werknemers en zelfstandigen die van een minimuminkomen moeten leven. Een goed en sociaal beleid betekent verder dat er onder geen beding de komende periode op bezuinigd zal gaan worden. De inkomensondersteunende maatregelen die eerder in het leven zijn geroepen worden onverkort gehandhaafd. Ook als dit overschrijding van de beschikbare budgetten met zich meebrengt. Hieronder vindt u de conclusies en aanbevelingen voor het project Serviceteam Eemsmond. 5.1 Conclusies Het project Serviceteam Eemsmond heeft in het afgelopen jaar laten zien dat het gebruik van sociale voorzieningen duidelijk kan worden verhoogd. Nodig is een proactieve houding va de gemeente, die via huisbezoeken de mogelijkheden onder de aandacht brengt van doelgroepen. Immers de inkomensondersteunde voorzieningen zijn door middel van het Serviceteam veelvuldig aangevraagd en gehonoreerd. Ook hebben door dit project zes mensen een baan gevonden. En heeft tijdens dit project minimaal één persoon een reguliere baan gekregen. Voor de andere medewerkers is de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind. Is het een kostbaar project? De kosten en opbrengsten zijn redelijk gemakkelijk in geld uit te drukken. Er zijn ook opbrengsten van het project die minder gemakkelijk te kwalificeren zijn, maar die nadrukkelijk meewegen. Hierbij moet gedacht worden aan verbetering van het imago van de gemeente, het psychologische effect van het hebben van een baan voor de zes medewerkers en de burger die voorzieningen heeft toegewezen gekregen. Zie ook paragraaf 3.3. Geconcludeerd kan worden dat het project Serviceteam Eemsmond succesvol is. Hiermee worden zowel de kosten als de opbrengsten bedoeld. 5.2 Aanbevelingen Naar aanleiding van de evaluatie en de conclusies kunnen de volgende aanbevelingen worden gegeven. Het project Serviceteam Eemsmond met één jaar verlengen. In 2010 is voornamelijk de Wwb-populatie benaderd. Bij verlenging zal gezocht moeten worden naar de burgers die niet bekend zijn bij het cluster sociale zaken. Bij het heropstarten van het Serviceteam zal gebruik worden gemaakt van de aanwezige kennis van de huidige medewerkers. Dit gebeurt door twee van de huidige medewerkers opnieuw in dienst te nemen voor de duur van één jaar. Vanaf het begin van het project aandacht schenken aan re-integratie van de medewerkers. De verwachte overschrijding bijzondere bijstand ad ,= bij te ramen vanuit de algemene reserve. De kosten voor verlenging van de werkzaamheden van het project Serviceteam Eemsmond ad ,= bij te ramen vanuit de algemene reserve. 6. Voorstel Voorgesteld wordt om: 1. in te stemmen met verlenging van het project Serviceteam Eemsmond voor de duur van één jaar

10 2. de verwachte overschrijding van het budget voor bijzondere bijstand van ,= bij te ramen vanuit de algemene reserve op kostenplaats (Bijzondere Bijstand) en kostensoort (Bijstandsuitgaven); 3. de kosten voor verlengen van het project Serviceteam Eemsmond van ,= bij te ramen uit de algemene reserve op kostenplaats (Participatiebudget) en kostensoort (Scholing/activiteitenbudget); 4. na zes maanden de uitvoering van het Serviceteam Eemsmond evalueren. Bijlagen 1. 1 e kwartaalcijfers 2010 MJD 2. 2 e kwartaalcijfers 2010 MJD 3. 3 e kwartaalcijfers MJD Gespreksverslagen medewerkers 5. Gespreksverslag projectleiding en consulent Werk

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

1. Het college stelt jaarlijks een beleidsplan re-integratie voor. 2. De gemeenteraad van Wormerland vraagt het college om

1. Het college stelt jaarlijks een beleidsplan re-integratie voor. 2. De gemeenteraad van Wormerland vraagt het college om RAADSVOORSTEL Datum aanmaak Onderwerp Programma en portefeuillehouder Raadsvergadering Aan de raad van de gemeente Wormerland Oktober 2013 Rekenkameronderzoek Kaderstelling & controle WWB in Sociale Zaken-

Nadere informatie

Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018

Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018 O 2 JULI 2018 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : 550188 Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2015

Bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage 2015 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Aanleiding In de vergadering van de Commissie Welzijn op 24 januari 2012 heeft wethouder Litjens van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een notitie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/6

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/6 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 22-1-2013 Nummer voorstel: 2013/6 Voor raadsvergadering d.d.: 05-02-2013 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Nr Houten, 17 maart In te stemmen met de vier beslispunten zoals verwoord in de Kadernota reintegratie.

Nr Houten, 17 maart In te stemmen met de vier beslispunten zoals verwoord in de Kadernota reintegratie. Raadsvoorstel BARCODE STICKER Nr. 2009-011 Houten, 17 maart 2009 Onderwerp: Kadernota re-integratie Beslispunten: 1. In te stemmen met de vier beslispunten zoals verwoord in de Kadernota reintegratie.

Nadere informatie

Een loonkostensubsidie kan worden ingezet ten behoeve van de re-integratie van:

Een loonkostensubsidie kan worden ingezet ten behoeve van de re-integratie van: Richtlijn Loonkostensubsidie Gemeente Doetinchem Inleiding Het bieden van ondersteuning bij arbeidsinschakeling is voor bepaalde doelgroepen als taak voor het college vastgelegd in de Wet Werk en Bijstand.

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen.

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen. Agendapunt : 7. Voorstelnummer : 05-029 Raadsvergadering : 12 mei 2011 Naam opsteller : Laureen Hulskamp Informatie op te vragen bij : tst.: 170 Portefeuillehouders : Alwin Hietbrink Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel HET Loket in TEN BOER Van bureau naar keukentafel Maatschappelijke veranderingen Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving Van politiek naar sociaal burgerschap WMO; participeren en eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Nadere achtergrondinformatie participatiewet

Nadere achtergrondinformatie participatiewet Nadere achtergrondinformatie participatiewet Invoering Participatiewet Op 1 januari 2014 wordt de Participatiewet ingevoerd. De nieuwe wet zal de huidige Wet werk en bijstand vervangen. Parallel aan de

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0001093* 15.0001093 Raadsvergadering: 12-3-2015 Voorstel: Agendapunt: Onderwerp Verordeningen individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zeewolde

Raadsvoorstel Zeewolde Datum Agendapunt Documentnummer 14 R06S008 Onderwerp Verordeningen Participatiewet Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De gemeente heeft een verantwoordelijkheid met betrekking tot de invulling van de

Nadere informatie

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN BOB 10/012 WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Op 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking getreden. De wet verplicht gemeenten

Nadere informatie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Quick scan re-integratiebeleid Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Doetinchem, 16 december 2011 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Doetinchem heeft op 18 december 2008 het beleidsplan

Nadere informatie

Reïntegratieplan. werk en bijstand. Midden-Delfland, februari 2005

Reïntegratieplan. werk en bijstand. Midden-Delfland, februari 2005 Reïntegratieplan werk en bijstand 2005 Midden-Delfland, februari 2005 Inleiding. Op 1 januari 2004 trad de Wet werk en bijstand (WWB) in werking. Deze wet verving de Algemene bijstandswet, en legt nog

Nadere informatie

Agendapunt. Weth. mw. Overduin-Biesma

Agendapunt. Weth. mw. Overduin-Biesma B&W voorstel Agendapunt Nummer Onderwerp Tussentijdse evaluatie Integraal beleidskader Activerend minimabeleid 2015-2018 Ambtenaar Afdeling Telefoonnummer F. Dieleman Economie en Werk (0318) 538690 Paraaf

Nadere informatie

45.000 Totaal 1.450.177 950.444 825.300

45.000 Totaal 1.450.177 950.444 825.300 Bijlage 1: Welke middelen zijn met dit voorstel gemoeid? Uitgangspunt 1. Bij het voorstel voor de afbouw WIW/ID is een financieel overzicht gemaakt van de verwachte inkomsten en uitgaven op het participatiebudget

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 15 september 2016

Datum raadsvergadering 15 september 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 24 mei 2016 Datum raadsvergadering 15 september 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-312 Bijbehorend veld van de programmabegroting Sociale Zaken en

Nadere informatie

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag Werk en inkomen 2013 1/11 Inhoud Beleidsverslag 2013...1 Werk en inkomen...1 Inhoud...2 1 Inleiding...2 2.1 Ontwikkeling van de omvang van het uitkeringsbestand...3

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet:

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: 1) Context 2) Drie niveaus van sturing: - bestuurlijk niveau - managementteam niveau - operationeel niveau 3) Vragen en verdiepen Context: maatschappelijke

Nadere informatie

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever?

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet het juridische plaatje Met ingang van 1 januari 2015

Nadere informatie

Onderwerp: inzicht in uitgaven en bereik re-integratiemiddelen gemeenten Onze ref.: 100211

Onderwerp: inzicht in uitgaven en bereik re-integratiemiddelen gemeenten Onze ref.: 100211 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de minister mr J.P.H. Donner Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Utrecht, 10 mei 2010 Onderwerp: inzicht in uitgaven en bereik re-integratiemiddelen gemeenten

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt Ingekomen stuk D3 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' J.E. Slagter/S. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 57 42 1 7-11-2018 - Geachte heer, mevrouw, Tijdens de behandeling

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt)

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 14 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Aan

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: PWI Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Voorstel De verordeningen Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen, vaststellen. Aanleiding Vanaf

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 29 november 2006 Nummer voorstel: 215/2006 Onderwerp: Initiatiefvoorstel van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden Zaaknummer: OWZDB28 Onderwerp nazorg ex-gedetineerden Collegevoorstel Inleiding In juni 2011 heeft u besloten voor een aantal taken aan te sluiten bij het Bureau Nazorg s-hertogenbosch voor de nazorg van

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1... 4 1.2 Toelichting op de begroting 2016... 5 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1... 6 2.2 Toelichting op

Nadere informatie

Notitie Individuele Studietoeslag 2015

Notitie Individuele Studietoeslag 2015 Notitie Individuele Studietoeslag 2015 Datum : 20 januari 2015 Gemeente : Cuijk Versie : 1.0 *Z00B0A29368* documentnr.: ADV/C/14/00917 zaaknr.: Z/C/14/13635 Inhoud ONDERWERP... 2 VOORSTEL... 2 AANLEIDING...

Nadere informatie

Evaluatie Werkgeversservicepunt en voorbereiding Participatiewet: visie Werk

Evaluatie Werkgeversservicepunt en voorbereiding Participatiewet: visie Werk Agendapunt: 13 Raadsvoordracht Evaluatie Werkgeversservicepunt en voorbereiding Participatiewet: visie Werk Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit

Nadere informatie

ParticipatieCarrousel Alphen aan den Rijn

ParticipatieCarrousel Alphen aan den Rijn ParticipatieCarrousel Alphen aan den Rijn Introductie In de gemeente Alphen aan de Rijn start vanaf januari 2018 de ParticipatieCarrousel. Ondernemersvereniging VOA, Het Huis van de Stad (theater Castellum)

Nadere informatie

Aan de raad. No. 5 en 5A Wissenkerke, 5 januari 2015

Aan de raad. No. 5 en 5A Wissenkerke, 5 januari 2015 Raadsvergadering d.d. 15 januari 2015 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel (0113) 377377 Fax (0113) 377300 No. 5 en 5A Wissenkerke, 5 januari 2015 Onderwerp:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Gemeente Breda. Afdeling Economie, Cultuur en Onderwijs. Evaluatie Baan Bonus

Gemeente Breda. Afdeling Economie, Cultuur en Onderwijs. Evaluatie Baan Bonus Gemeente Breda Afdeling Economie, Cultuur en Onderwijs Evaluatie Baan Bonus Datum: februari 2013 Uitgave: Gemeente Breda Directie Ontwikkeling Afdeling Economie, Cultuur en Onderwijs Michiel Luigjes Beleidsadviseur

Nadere informatie

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen MEMO Datum : 16 mei 2011 Aan : Gemeenteraad Van : college B&W Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen In de raadsvergadering van 28 april 2011 is

Nadere informatie

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Werk en Inkomen Gemeente Hoogeveen 15 december 2004 Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Huidig beleid 4 Kostensoorten 4 Hoogte kosten 5 Omvang van de doelgroep

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad Portefeuille: J. de Graaf No. B12.002085 Dronten, 6 november 2012 Beleidskeuzes WWB 2013 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Voor de besteding van de doeluitkering werkdeel WWB 2013 ter

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

Raadsvoorstel - Evaluatienota

Raadsvoorstel - Evaluatienota Raadsvoorstel - Evaluatienota E1 Zaaknummer: Z-16-36722 Documentnummer: VB/Raad/16/00230 Vergadering B&W: 1 maart 2016 Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk 2015/2016 Raadsvergadering: 31 maart

Nadere informatie

Follow up onderzoek naar minimabeleid

Follow up onderzoek naar minimabeleid Follow up onderzoek naar minimabeleid 1. Inleiding Op 20 mei 2009 is het rapport Onderzoek Minimabeleid Rekenkamercommissie Waterland verschenen. Dit rapport is in de raad van 27 oktober 2009 voor kennisgeving

Nadere informatie

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding.

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding. Raad V200900744 Onderwerp: Kaders nota armoedebeleid Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden kiest voor een nieuwe aanpak van armoedebestrijding. Deze aanpak wordt vastgelegd in een nota armoedebeleid.

Nadere informatie

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren BESLUITNOTA Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren Aan : Bestuurlijk overleg: gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren provincie

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

MIMI. 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden. 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden

MIMI. 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden. 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden WW w IN.1071162 gemeente O o s t e r h o u t MIMI GEMEENTE OOST ERHOUT class.nr. zaaknr. 2 8 OKT. 2010 ter ben. yrfpp streefdatum kopie Aan de gemeenteraad 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.04273 vergaderdatum raad 21 mei 2015 jaar/nummer 2015-044 T.

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Grave,

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Grave, Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Grave, gelet op de artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet, de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

X X X B. en W. d.d. 11 oktober 2016 Nr.4B Onderwerp: Aanpassingen Huishoudelijke Ondersteuning 2017 n.a.v. uitspraak CRvB

X X X B. en W. d.d. 11 oktober 2016 Nr.4B Onderwerp: Aanpassingen Huishoudelijke Ondersteuning 2017 n.a.v. uitspraak CRvB BURGEMEESTER EN WETHOUDERS-ADVIES Zaaknr.: 052316215 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: 052354045 Van afdeling: BOO Opgesteld door: J. Boonstoppel Datum: 28 september 2016 Overleg

Nadere informatie

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst (hierna: het college)

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Detacheren & Uitzenden Anticiperen op Participatiewet. Door : Jan Klerks Controller WSD

Detacheren & Uitzenden Anticiperen op Participatiewet. Door : Jan Klerks Controller WSD Detacheren & Uitzenden Anticiperen op Participatiewet Door : Jan Klerks Controller WSD Aanleiding Participatiewet Stop instroom SW Nieuwe positionering WSD Wat doen we met nieuwe brede doelgroep Wat kan

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Haarlem. Haarlem, mei 2011. Geachte voorzitter,

Aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Haarlem. Haarlem, mei 2011. Geachte voorzitter, Aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Haarlem Haarlem, mei 2011 Geachte voorzitter, Conform artikel 36 van het Reglement van Orde, doe ik u hierbij een initiatiefvoorstel Haarlemse Banen Begeleid Werken.

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d.

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. De raad van de gemeente Echt-Susteren, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. Gelet op het bepaalde in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Reïntegratieverordening. werk en bijstand Reïntegratieverordening werk en bijstand Midden-Delfland, augustus 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004,

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

BELEIDSREGELS PARTICIPATIE Behorend bij de Participatieverordening Grondslag

BELEIDSREGELS PARTICIPATIE Behorend bij de Participatieverordening Grondslag BELEIDSREGELS PARTICIPATIE 2015 Behorend bij de Participatieverordening 2015 Grondslag Artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet. Artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

: H. Janssen : 2e Bestuursrapportage 2011 en inzet middelen werkdeel 2011 ISD BOL Raadsverg. d.d. : 17 april 2012 Uiterlijke

: H. Janssen : 2e Bestuursrapportage 2011 en inzet middelen werkdeel 2011 ISD BOL Raadsverg. d.d. : 17 april 2012 Uiterlijke Raadsvoorstel Collegeverg. d.d. 13 maart 2012 Registratiekenmerk 319807 Gemeenteblad nr. 2012/12 Dienst/Afdeling Behandelvoorstelnr. Beleid en strategie 319807 Portefeuillehouder Onderwerp H. Janssen 2e

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oss,

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oss, Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oss, gelet op de artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet, de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie

07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie 07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie Inhoudsopgave 07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie... 2 Raadsvoorstel Notitie aan de slag met behoud

Nadere informatie

Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie

Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie Inleiding Deze beleidsregels zijn een uitwerking van de Re-integratieverordening Participatiewet 2015 en de Verordening loonkostensubsidie 2015. De regels

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1055110 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1055109 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 20 december 2012

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan)

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan) gemeente Eindhoven gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding

Nadere informatie

Raadsvragen. Raadsvragen OAE. Geacht College,

Raadsvragen. Raadsvragen OAE. Geacht College, gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 17.44.103_2.2.1. B&W beslisdatum 31 oktober 2017 Raadsvragen van het raadslid D. Rennenberg (OAE) en technische vragen van het raadslid C. Weijs (CDA) naar

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 29 november 2016 Zaaknummer : 368266 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Rapportage Participatiewet / IOAW / IOAZ / BBZ

Rapportage Participatiewet / IOAW / IOAZ / BBZ Gemeente Groesbeek 2 e Rapportage Participatiewet / IOAW / IOAZ / BBZ 2 e Kenmerk: Z-15-28447 Versiedatum: 11-9-215 Afdeling Sociale Zaken M. Nijkamp 1 Gemeente Groesbeek 2 e Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Re-integratie Menterwolde

Re-integratie Menterwolde Re-integratie Menterwolde 1. Waarom onderzoek 2. Effectiviteit: wat levert het op 3. Efficiency: doen we het een beetje zuinig 4. Betrokkenheid Raad 5. Aanbevelingen 1 1. Waarom onderzoek 2 2. Effectiviteit:

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL)

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Algemeen Met ingang van 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking getreden. In de WWB staat de eigen verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/13096_1 Agendapunt 7

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/13096_1 Agendapunt 7 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 25 november 2014 Onderwerp: RVS notitie en verordening Aan de raad. tegenprestatie Beslispunten *Z002849116 1. De notitie Tegenprestatie

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere CVDR Officiële uitgave van Almere. Nr. CVDR26528_1 12 december 2017 Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere Burgemeester en wethouders van Almere; Gelet op het bepaalde in artikel 8 van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 1

Raadsinformatiebrief 1 2016/149608 Raadsinformatiebrief 1 Onderwerp Eindevaluatie n.a.v. motie 114 Maak werk van Max WW'ers Portefeuillehouder D. Straat B&W besluit d.d. 05-07-2016 Aan de leden van de gemeenteraad Zaanstad,

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de maand augustus 2009 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst.

Nieuwsbrief van de maand augustus 2009 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Nieuwsbrief van de maand augustus 2009 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Geachte lezers. De Cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst probeert het minimabeleid van Hulst ten gunste van u te

Nadere informatie

Maximaal meedoen. Bestuursrapportage 2013. Programma Maximaal meedoen (bedragen in ) OVERZICHT FINANCIEEL ECONOMISCHE EFFECTEN MAXIMAAL MEEDOEN

Maximaal meedoen. Bestuursrapportage 2013. Programma Maximaal meedoen (bedragen in ) OVERZICHT FINANCIEEL ECONOMISCHE EFFECTEN MAXIMAAL MEEDOEN Bestuursrapportage 2013 Programma (bedragen in ) 2013 2014 2015 2016 2017 Omschrijving Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Saldo programma 2013 Incidenteel 2014

Nadere informatie

Voorstel aan het Dagelijks Bestuur ISD Noordoost

Voorstel aan het Dagelijks Bestuur ISD Noordoost Voorstel aan het Dagelijks Bestuur ISD Noordoost Vergadering Dagelijks Bestuur Datum vergadering : 30 april 2015 Afdeling : Financiën Agendapunt : 01 Auteur : Egbert Hoving Via OR : Nee Tel. : Via Cliëntenraad

Nadere informatie

Het kiezen van het juiste re-integratie bureau

Het kiezen van het juiste re-integratie bureau Het kiezen van het juiste re-integratie bureau Presentatie: Het kiezen van het juiste re-integratie bureau Re-integratie tweede spoor biedt werkgevers en werknemers de mogelijkheid om naar passende arbeid

Nadere informatie

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed,

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Bij uw commissievergadering van 14 februari heb ik u, namens het college van burgemeester en wethouders, toegezegd, de aanpak van Krachtwijk Actief te

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 februari 2014 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Simpelveld

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 februari 2014 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Simpelveld Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII IBR 13 februari 2014 onderwerp Reintegratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Simpelveld 2014 24673 zaakkenmerk Inleiding In het kader van de Wet

Nadere informatie