TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall"

Transcriptie

1 ELCEE BELUX BVBA Al meer dan 50 jaar is Elcee dé specialist op het gebied van glijlagers en u vindt bij ons het grootste assortiment glijlagers binnen de Benelux. Inspelend op de behoefte van de markt zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe producten. Daardoor kunnen we u een breed leveringsprogramma bieden dat continu wordt uitgebreid. Het sleutelwoord hierbij is zelfsmerend. Wij bieden u glijlagers voor praktisch iedere toepassing. Tribo TriboOiled sinterlagers Oiled Deze lagers worden vervaardigd van poedermetaal en na productie geïmpregneerd met olie. Door dit procedé ontstaat een zelfsmerend lager met uitstekende noodloopeigenschappen. De lagers zijn voor circa 20-25% poreus en gedurende de levensduur voorzien van olie. Tribo Top TriboTop composiet Ons uitgebreide programma TriboTop technische composietmaterialen bestaat uit vezelversterkte, gelamineerde kunststoffen, die uitermate geschikt zijn voor gemiddeld tot zeer hoog belastbare toepassingen. Ze zijn beschikbaar in buis- en plaatvorm, maar ook als compleet bewerkt product volgens tekening, zoals bussen, lagers, etc. TriboTop wordt veel toegepast in on- en offshore, dredging, scheepvaart en zware industrie. TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall Tribo Ball sferische lagers zijn ontworpen door Elcee. Door gebruik te maken van een roestvast stalen kogel en een composiet behuizing is dit de juiste wijze van belastingoverdracht voor deze sferische lagers. Tribo Bronze TriboBronze Ons programma behelst o.a. RG7, GBR10, GBR12 en aluminiumbrons. Centrifugaal of continu gegoten staven en bussen. Verder bieden wij u glijlagers met grafiet- of teflonproppen voor hoge temperaturen. TriboSteel Voor extreme belastingen worden specials ingezet vervaardigd uit Tribo Steel kogellagerstaal, gehard en onder hoge temperatuur geïmpregneerd met molybdeensulfide. Het loopvlak is voorzien van koudgevormde groeven in een granaatprofiel. Deze dienen als reservoir voor smeermiddelen. Toepasssingen: dredgers, grondverzetmachines en landbouwwerktuigen. Technische kunststoffen Onze specialiteiten zijn UHMPE, GNOS, PEEK, PA en POM. Deze materialen worden hoofdzakelijk bewerkt geleverd en toegepast in onder andere de voedingsmiddelen-, medische- en bottle & canningindustrie.

2 Oiled Sinterlagers

3 Oiled ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS KEUZE & WERKING De keuze voor deze glijlagers Gesinterde zelfsmerende lagers zijn voordelige, universeel toe te passen glijlagers, waarbij meestal geen extra smering is vereist. De lagers zijn praktisch onderhoudsvrij, geruisarm, vereisen weinig inbouwruimte en zijn eenvoudig te monteren. De maatvoering van standaardlagers is zeer nauwkeurig. De grote verscheidenheid in maatvoering maakt het vrijwel altijd mogelijk een passend standaard lager te vinden tussen inwendig Ø 2 mm en Ø 125 mm. Werking van een zelfsmerend lager 25% - 30% van het volume van het gesinterde materiaal is poreus en met olie geïmpregneerd. Op de plaats waar de as in stilstand in het lager rust, is door capillaire werking altijd een oliefilm aanwezig. Wanneer de as draait, ontstaat er een zuigende werking op deze oliefilm en wordt er meer olie uit de poriën aangevoerd. Hierdoor ontstaat er bij een voldoende hoog toerental van de as een volledig hydrodynamische smering. Na het stopzetten van de as trekt de olie weer in de poreuze ruimten van het lager. Lage drukgebied Radiale speling As in contact met lager Hoge drukgebied Capillaire porositeit (in rust) Oliefilm (roterend) Weer opgenomen olie (na rotatie)

4 Oiled ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS BIJ ZELFSMERENDE LAGERS KUNNEN DRIE SMEERFASEN OPTREDEN: 1. Hydrodynamische conditie (hoge snelheid en een lage belasting) Hierbij wordt de as tijdens het draaien volledig gedragen door de oliefilm die zich tussen het lager en de as bevindt. 2. Grenssmeringsgebied (lage snelheid en hoge belasting) Hierbij is er sprake van direct contact tussen het lager en de as. Een zeer dunne oliefilm zorgt hier voor een lage wrijvingswaarde. Een speciale E.P. (extreme pressure) olie kan de slijtage aan het lager en de as nog verder terugbrengen. 3. Gemengde conditie Dit is een combinatie van bovenstaande condities. De asbelasting wordt hier deels opgevangen door de hydrodynamische werking en deels door direct contact van de as op het lager. Bij een wijziging van de snelheid en/of belasting verandert de verhouding tussen de hydrodynamische werking en het grenssmeringsgebied. Door vele invloeden op de zelfsmerende lagers, zoals keuze van het materiaal van de as, olie en de inbouw van het lager in het huis, kunnen geen algemene richtlijnen of formules opgegeven worden voor de berekening van de levensduur van een lager. De optredende wrijvingsverliezen in glijlagers zijn niet alleen afhankelijk van de omtreksnelheid en belasting van de as op het lager, maar variëren in grootte afhankelijk van onder andere lagerspeling, materiaal van de as, oppervlaktegesteldheid van de as en het smeermiddel. De wrijvingsverliezen bepalen hierdoor de uiteindelijke slijtage en dus de levensduur van het lager. Het gebruik van sinterlagers als axiale geleiding dient in verband met het onttrekken van olie uit het lager door de axiale beweging zorgvuldig te worden bestudeerd. Aanvullende smering of afdichtingen worden bij deze toepassing aanbevolen. Een levensduur van een sinterlager van vele duizenden uren is te realiseren indien het lager optimaal wordt belast en werkt onder hydrodynamische condities. Deze voorwaarden kunnen alleen gehandhaafd blijven indien voldoende smeermiddel voorhanden is. Verlies van olie tijdens het gebruik van het lager kan optreden door onder andere verdamping, axiaal weglekken of als de olie van de as wordt geslingerd. De op deze wijze verloren olie moet worden aangevuld en/of het lager zal dusdanig ingebouwd moeten worden dat zulke verliezen voorkomen worden.

5 Oiled ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS TECHNISCHE GEGEVENS EN TOELAATBARE BELASTINGEN Type aanduiding Brons IJzer Samenstelling koper - tin koper - ijzer - lood Soortelijke massa 6,3 gr /cm³ 5,8 gr /cm³ Maximale statische belasting 20 N/mm² 45 N/mm² Maximale omtreksnelheid van de as 6 m/sec 4 m/sec Toelaatbare temperatuur -20 C tot 100 C -20 C tot 100 C Uitzettingscoëfficiënt 19 x 10 6 mm/ C 12 x 10 6 mm/ C Volume olie in het lager % % Vlaktedruk = lagerbelasting geprojecteerd oppervlak (D x L) in mm PV factor = Lagerdruk (N/mm²) x omtreksnelheid (m/sec) Belasting in kg/cm2 op geprojecteerd oppervlak Toerental in omwentelingen / minuut

6 Oiled ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS TOLERANTIES VAN STANDAARDLAGERS Gemonteerd lager Lagers na montage Tolerantie cilindrisch lager < Ø 60 mm H7 > Ø 60 mm H8 Tolerantie kraaglager: H8 As Tolerantie as: f7 Voor het materiaal van de as adviseren wij bij voorkeur een geslepen uitvoering met een oppervlakteruwheid van 0,25μ. Assen van gehard staal (HRC 60) worden aanbevolen, maar ook de standaard verkrijgbare handelskwaliteiten kunnen worden toegepast. Huis De uiteindelijke tolerantie van de binnendiameter van het lager is gebaseerd op gebruik van een stalen huis met een tolerantie van H7. Deze tolerantie is van groot belang, omdat deze de borging van het lager en de uiteindelijke lagerdiameter bepaalt.

7 Oiled o ed ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS OPSLAG, MONTAGE EN BEWERKING Opslag van gesinterde lagers De lagers op een koele plaats opslaan en verpakken in niet absorberende materialen, zoals bijvoorbeeld plastic zakken. Montagevoorschriften Het lager en het lagerhuis moeten ontdaan zijn van spanen en stof. Spoel de lagers in olie en impregneer ze opnieuw indien er sprake is van een langdurige opslag. Het lagerhuis dient aan die zijde waar het lager wordt ingeperst voorzien te zijn van een afronding of schuine kant. Om de opgegeven toleranties na montage te verkrijgen dient men tijdens het inpersen van de lagers altijd een inpersdoorn met een m6 tolerantie te gebruiken. Tevens verdient het de aanbeveling om deze toe te passen bij het inpersen van meerdere lagers achter elkaar om zo een goede uitlijning te waarborgen. Gebruik nooit een hamer, het sintermateriaal is namelijk erg bros, waardoor er deeltjes kunnen uitbreken. Bewerking Voor het bewerken van zelfsmerende lagers dienen beitels met hardmetalen snijplaten te worden gebruikt zoals K10 Tungsten Carbide of Nbo Boron Nitride materialen. Ruimen, slijpen of honen wordt ten sterkste afgeraden. Bij deze bewerkingen slaan namelijk de poriën dicht. Bewerkingsgegevens Hoek Brons IJzer A B C D

8 Oiled o ed ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS BEWERKING (VERVOLG) Voorbewerkt Bewerkt Snijsnelheid m/min m/min Spoed mm/omw. 0.1 mm/omw. max. Aanzetdiepte 1 mm mm Na de bewerking dienen de lagers opnieuw te worden geïmpregneerd. Ook na langdurige opslag verdient het aanbeveling de lagers opnieuw te impregneren. Impregneren De lagers gedurende 1 uur ondergedompeld in een oliebad verwarmen op een temperatuur van ca. 80 C. Hierna laten afkoelen in de olie. De hiervoor te gebruiken olie dient een goede kwaliteit minerale olie volgens ISO VG68 of ISO VG150 (SAE 30, SAE 40 of Turbo T100) te zijn. Voor het gebruik van gesinterde lagers bij hoge of extreem lage temperaturen dient advies over de olie te worden ingewonnen.

9 Oiled o ed SINTERBRONZEN CILINDRISCHE LAGERS Bestelvoorbeeld: BRC 002/005/003 BR=Sinterbrons C=Cilindrisch 002=Inwendige diameter (mm) 005=Uitwendige diameter (mm) 003=Totale lengte (mm) Artikelnr. Elcee Holland BRC 002/005/ BRC 002/005/ BRC 003/006/ BRC 003/006/ BRC 003/006/ BRC 004/007/ BRC 004/007/ BRC 004/007/ BRC 004/008/ BRC 004/008/ BRC 004/008/ BRC 005/008/ BRC 005/008/ BRC 005/008/ BRC 005/008/ BRC 005/008/ BRC 005/009/ BRC 005/009/ BRC 005/009/ BRC 006/009/ BRC 006/009/ BRC 006/009/ BRC 006/009/ BRC 006/010/ BRC 006/010/ BRC 006/010/ BRC 006/010/ BRC 006/012/ BRC 006/012/ BRC 006/012/ Artikelnr. Elcee Holland BRC 006/012/ BRC 007/010/ BRC 007/010/ BRC 007/010/ BRC 008/011/ BRC 008/011/ BRC 008/011/ BRC 008/011/ BRC 008/012/ BRC 008/012/ BRC 008/012/ BRC 008/012/ BRC 008/014/ BRC 008/014/ BRC 008/014/ BRC 008/014/ BRC 009/012/ BRC 009/012/ BRC 009/012/ BRC 010/013/ BRC 010/013/ BRC 010/013/ BRC 010/013/ BRC 010/014/ BRC 010/014/ BRC 010/014/ BRC 010/014/ BRC 010/015/ BRC 010/015/ BRC 010/015/ Artikelnr. Elcee Holland Verpakking Verpakking Verpakking BRC 010/015/ BRC 010/016/ BRC 010/016/ BRC 010/016/ BRC 010/016/ BRC 012/015/ BRC 012/015/ BRC 012/015/ BRC 012/015/ BRC 012/016/ BRC 012/016/ BRC 012/016/ BRC 012/016/ BRC 012/016/ BRC 012/017/ BRC 012/017/ BRC 012/017/ BRC 012/017/ BRC 012/018/ BRC 012/018/ BRC 012/018/ BRC 012/018/ BRC 014/018/ BRC 014/018/ BRC 014/018/ BRC 014/018/ BRC 014/020/ BRC 014/020/ BRC 014/020/ BRC 014/020/028 10

10 Oiled o ed SINTERBRONZEN CILINDRISCHE LAGERS Bestelvoorbeeld: BRC 002/005/003 BR=Sinterbrons C=Cilindrisch 002=Inwendige diameter (mm) 005=Uitwendige diameter (mm) 003=Totale lengte (mm) Artikelnr. Elcee Holland BRC 015/019/ BRC 015/019/ BRC 015/019/ BRC 015/019/ BRC 015/021/ BRC 015/021/ BRC 015/021/ BRC 015/021/ BRC 016/020/ BRC 016/020/ BRC 016/020/ BRC 016/020/ BRC 016/022/ BRC 016/022/ BRC 016/022/ BRC 016/022/ BRC 018/022/ BRC 018/022/ BRC 018/022/ BRC 018/024/ BRC 018/024/ BRC 018/024/ BRC 018/024/ BRC 018/025/ BRC 018/025/ BRC 018/025/ BRC 018/025/ BRC 020/024/ BRC 020/024/ BRC 020/024/ Artikelnr. Elcee Holland BRC 020/024/ BRC 020/025/ BRC 020/025/ BRC 020/025/ BRC 020/025/ BRC 020/026/ BRC 020/026/ BRC 020/026/ BRC 020/026/ BRC 020/027/ BRC 020/027/ BRC 020/027/ BRC 020/027/ BRC 020/028/ BRC 020/028/ BRC 020/028/ BRC 020/028/ BRC 022/027/ BRC 022/027/ BRC 022/027/ BRC 022/027/ BRC 022/028/ BRC 022/028/ BRC 022/028/ BRC 022/028/ BRC 022/029/ BRC 022/029/ BRC 022/029/ BRC 022/029/ BRC 025/030/ Artikelnr. Elcee Holland Verpakking Verpakking Verpakking BRC 025/030/ BRC 025/030/ BRC 025/030/ BRC 025/032/ BRC 025/032/ BRC 025/032/ BRC 025/032/ BRC 028/032/022 5 BRC 028/032/028 5 BRC 028/032/036 5 BRC 028/032/045 5 BRC 028/033/022 5 BRC 028/033/028 5 BRC 028/033/036 5 BRC 028/033/045 5 BRC 028/036/022 5 BRC 028/036/028 5 BRC 028/036/036 5 BRC 028/036/045 5 BRC 030/038/024 5 BRC 030/038/030 5 BRC 030/038/038 5 BRC 032/038/020 5 BRC 032/038/025 5 BRC 032/038/032 5 BRC 032/038/040 5 BRC 032/038/050 5 BRC 032/040/020 5 BRC 032/040/025 5 BRC 032/040/032 5

11 Oiled o ed SINTERBRONZEN CILINDRISCHE LAGERS Bestelvoorbeeld: BRC 002/005/003 BR=Sinterbrons C=Cilindrisch 002=Inwendige diameter (mm) 005=Uitwendige diameter (mm) 003=Totale lengte (mm) Artikelnr. Elcee Holland BRC 032/040/040 5 BRC 032/040/050 5 BRC 035/044/022 5 BRC 035/044/028 5 BRC 035/044/035 5 BRC 035/045/025 5 BRC 035/045/035 5 BRC 035/045/040 5 BRC 035/045/050 5 BRC 036/042/022 5 BRC 036/042/028 5 BRC 036/042/036 5 BRC 036/042/045 5 BRC 036/045/022 5 BRC 036/045/028 5 BRC 036/045/036 5 BRC 036/045/045 5 BRC 038/044/025 5 BRC 038/044/035 5 BRC 038/044/045 5 BRC 040/046/025 5 BRC 040/046/032 5 BRC 040/046/040 5 BRC 040/046/050 5 BRC 040/050/025 5 BRC 040/050/032 5 BRC 040/050/040 5 BRC 040/050/050 5 BRC 045/051/028 5 BRC 045/051/036 5 Artikelnr. Elcee Holland BRC 045/051/045 5 BRC 045/051/056 5 BRC 045/055/035 5 BRC 045/055/045 5 BRC 045/055/055 5 BRC 045/056/028 5 BRC 045/056/036 5 BRC 045/056/045 5 BRC 045/056/056 5 BRC 050/056/032 2 BRC 050/056/040 2 BRC 050/056/050 2 BRC 050/056/063 2 BRC 050/060/032 2 BRC 050/060/040 2 BRC 050/060/050 2 BRC 050/060/063 2 BRC 055/065/040 2 BRC 055/065/055 2 BRC 055/065/070 2 BRC 060/070/050 2 BRC 060/070/060 2 BRC 060/070/090 2 BRC 060/070/120 2 BRC 060/072/050 1 BRC 060/072/060 1 BRC 060/072/070 1 BRC 060/080/090 1 BRC 060/080/120 1 BRC 063/070/040 1 Artikelnr. Elcee Holland Verpakking Verpakking Verpakking BRC 063/070/050 1 BRC 070/080/090 1 BRC 070/080/120 1 BRC 080/100/120 1 BRC 100/120/120 1 BRC 110/125/120 1 BRC 125/150/120 1

12 Oiled o ed SINTERBRONZEN KRAAGLAGERS Bestelvoorbeeld: BKR 003/006/004 BR=Sinterbrons K=Kraag 003=Inwendige diameter (mm) 006=Uitwendige diameter (mm) 004=Totale lengte (mm) Artikelnr. Elcee Holland Afm. Kraag BRK 003/006/004 9 x 1,5 mm 25 BRK 003/006/006 9 x 1,5 mm 25 BRK 003/006/010 9 x 1,5 mm 25 BRK 004/008/ x 2,0 mm 25 BRK 004/008/ x 2,0 mm 25 BRK 004/008/ x 2,0 mm 25 BRK 006/010/ x 2,0 mm 25 BRK 006/010/ x 2,0 mm 25 BRK 006/010/ x 2,0 mm 25 BRK 008/012/ x 2,0 mm 25 BRK 008/012/ x 2,0 mm 25 BRK 008/012/ x 2,0 mm 25 BRK 009/014/ x 2,5 mm 10 BRK 009/014/ x 2,5 mm 10 BRK 009/014/ x 2,5 mm 10 BRK 010/013/ x 1,5 mm 10 BRK 010/013/ x 1,5 mm 10 BRK 010/013/ x 1,5 mm 10 BRK 010/015/ x 3,0 mm 10 BRK 010/015/010AK 20 x 2,5 mm 10 BRK 010/015/ x 3,0 mm 10 BRK 010/015/016AK 20 x 2,5 mm 10 BRK 010/015/ x 3,0 mm 10 BRK 010/015/020AK 20 x 2,5 mm 10 BRK 010/016/ x 3,0 mm 10 BRK 010/016/ x 3,0 mm 10 BRK 010/016/ x 3,0 mm 10 BRK 012/015/ x 1,5 mm 10 BRK 012/015/ x 1,5 mm 10 BRK 012/015/ x 1,5 mm 10 Artikelnr. Elcee Holland Afm. Kraag BRK 012/017/ x 3,0 mm 10 BRK 012/017/012AK 22 x 2,5 mm 10 BRK 012/017/ x 3,0 mm 10 BRK 012/017/016AK 22 x 2,5 mm 10 BRK 012/017/ x 3,0 mm 10 BRK 012/017/020AK 22 x 2,5 mm 10 BRK 012/017/ x 3,0 mm 10 BRK 012/017/025AK 22 x 2,5 mm 10 BRK 012/018/ x 3,0 mm 10 BRK 012/018/ x 3,0 mm 10 BRK 012/018/ x 3,0 mm 10 BRK 014/018/ x 2,0 mm 10 BRK 014/018/ x 2,0 mm 10 BRK 014/018/ x 2,0 mm 10 BRK 014/020/ x 3,0 mm 10 BRK 014/020/ x 3,0 mm 10 BRK 014/020/ x 3,0 mm 10 BRK 014/020/ x 3,0 mm 10 BRK 015/019/ x 2,0 mm 10 BRK 015/019/ x 2,0 mm 10 BRK 015/019/ x 2,0 mm 10 BRK 015/021/ x 3,0 mm 10 BRK 015/021/ x 3,0 mm 10 BRK 015/021/ x 3,0 mm 10 BRK 015/021/ x 3,0 mm 10 BRK 016/020/ x 2,0 mm 10 BRK 016/020/ x 2,0 mm 10 BRK 016/020/ x 2,0 mm 10 BRK 016/022/ x 3,0 mm 10 BRK 016/022/ x 3,0 mm 10 Verpakking Verpakking

13 Oiled o ed SINTERBRONZEN KRAAGLAGERS Bestelvoorbeeld: BKR 003/006/004 BR=Sinterbrons K=Kraag 003=Inwendige diameter (mm) 006=Uitwendige diameter (mm) 004=Totale lengte (mm) Artikelnr. Elcee Holland Afm. Kraag BRK 016/022/ x 3,0 mm 10 BRK 016/022/ x 3,0 mm 10 BRK 018/022/ x 2,0 mm 10 BRK 018/022/ x 2,0 mm 10 BRK 018/022/ x 2,0 mm 10 BRK 018/024/ x 3,0 mm 10 BRK 018/024/ x 3,0 mm 10 BRK 018/024/ x 3,0 mm 10 BRK 020/024/ x 2,0 mm 10 BRK 020/024/ x 2,0 mm 10 BRK 020/024/ x 2,0 mm 10 BRK 020/026/ x 3,0 mm 10 BRK 020/026/ x 3,0 mm 10 BRK 020/026/ x 3,0 mm 10 BRK 020/026/ x 3,0 mm 10 BRK 022/027/ x 2,5 mm 10 BRK 022/027/ x 2,5 mm 10 BRK 022/027/ x 2,5 mm 10 BRK 022/028/ x 4,0 mm 10 BRK 022/028/ x 4,0 mm 10 BRK 022/028/ x 4,0 mm 10 BRK 022/028/ x 4,0 mm 10 BRK 022/029/ x 3,5 mm 10 BRK 022/029/ x 3,5 mm 10 BRK 022/029/ x 3,5 mm 10 BRK 022/029/ x 3,5 mm 10 BRK 025/030/ x 2,5 mm 10 BRK 025/030/ x 2,5 mm 10 BRK 025/030/ x 2,5 mm 10 BRK 025/032/ x 4,0 mm 10 Artikelnr. Elcee Holland Afm. Kraag BRK 025/032/ x 4,0 mm 10 BRK 025/032/ x 4,0 mm 10 BRK 028/033/ x 2,5 mm 10 BRK 028/033/ x 2,5 mm 10 BRK 028/033/ x 2,5 mm 10 BRK 028/036/ x 4,0 mm 10 BRK 028/036/ x 4,0 mm 10 BRK 028/036/ x 4,0 mm 10 BRK 030/038/ x 4,0 mm 10 BRK 030/038/ x 4,0 mm 10 BRK 030/038/ x 4,0 mm 10 BRK 032/038/ x 3,0 mm 10 BRK 032/038/ x 3,0 mm 10 BRK 032/038/ x 3,0 mm 10 BRK 032/040/ x 4,0 mm 10 BRK 032/040/ x 4,0 mm 10 BRK 032/040/ x 4,0 mm 10 BRK 032/040/ x 4,0 mm 10 BRK 036/042/ x 3,0 mm 10 BRK 036/042/ x 3,0 mm 10 BRK 036/042/ x 3,0 mm 10 BRK 036/045/ x 4,5 mm 10 BRK 036/045/ x 4,5 mm 10 BRK 036/045/ x 4,5 mm 10 BRK 040/046/ x 3,0 mm 5 BRK 040/046/ x 3,0 mm 5 BRK 040/046/ x 3,0 mm 5 BRK 040/050/ x 5,0 mm 5 BRK 040/050/ x 5,0 mm 5 BRK 040/050/ x 5,0 mm 5 Verpakking Verpakking

14 Oiled o ed Artikelnr. Elcee Holland Afm. Kraag BRK 045/051/ x 3,0 mm 5 BRK 045/051/ x 3,0 mm 5 BRK 045/051/ x 3,0 mm 5 BRK 045/056/ x 5,5 mm 5 BRK 045/056/ x 5,5 mm 5 BRK 045/056/ x 5,5 mm 5 BRK 050/056/ x 3,0 mm 5 BRK 050/056/ x 3,0 mm 5 BRK 050/056/ x 3,0 mm 5 BRK 050/060/ x 5,0 mm 5 BRK 050/060/ x 5,0 mm 5 BRK 050/060/ x 5,0 mm 5 BRK 060/070/ x 5,0 mm 5 BRK 060/070/ x 5,0 mm 5 SINTERBRONZEN KRAAGLAGERS Bestelvoorbeeld: BKR 003/006/004 BR=Sinterbrons K=Kraag 003=Inwendige diameter (mm) 006=Uitwendige diameter (mm) 004=Totale lengte (mm) Verpakking

15 Oiled o ed SINTERBRONS STAFMATERIAAL Bestelvoorbeeld: BRSTAF 15/30 BR=Sinterbrons STAF=Volstaf 15=Diameter (mm) 30=Totale lengte (mm) Massieve staven Verpakking Massieve staven Verpakking BRSTAF 15/30 5 BRSTAF 20/25 5 BRSTAF 20/50 2 BRSTAF 25/25 2 BRSTAF 25/50 2 BRSTAF 32/40 2 BRSTAF 32/80 1 BRSTAF 42/50 1 BRSTAF 42/100 1 BRSTAF 45/90 1 BRSTAF 52/60 1 BRSTAF 52/120 1 BRSTAF 62/120 1 BRSTAF 70/120 1 BRSTAF 80/120 1 BRSTAF105/120 1 SINTERBRONS STAFMATERIAAL HOL Bestelvoorbeeld: BRHOL 38/66/65 BR=Sinterbrons HOL=Holstaf 38=Inwendige diameter 66=Uitwendige diameter 65=Totale lengte (mm) Holle staven Verpakking BRHOL 38/66/65 1 BRHOL 38/66/120 1 BRHOL 45/105/120 1 BRHOL 53/85/65 1 BRHOL 53/85/120 1 BRHOL 68/104/65 1 BRHOL 68/104/120 1 BRHOL 83/123/120 1 BRHOL 98/142/65 1 BRHOL 98/142/120 1

16 Oiled o ed SINTERIJZEREN CILINDRISCHE LAGERS Bestelvoorbeeld: IJZC 006/009/010 IJZ=Sinterijzer C=Cilindrisch 006=Inwendige diameter (mm) 009=Uitwendige diameter (mm) 010=Totale lengte (mm) Artikelnr. Elcee Holland IJZC 004/008/ IJZC 006/009/ IJZC 006/009/ IJZC 006/009/ IJZC 006/009/ IJZC 006/010/ IJZC 006/010/ IJZC 006/010/ IJZC 006/012/ IJZC 008/011/ IJZC 008/011/ IJZC 008/011/ IJZC 008/012/ IJZC 008/012/ IJZC 008/012/ IJZC 008/012/ IJZC 010/013/ IJZC 010/013/ IJZC 010/013/ IJZC 010/014/ IJZC 010/014/ IJZC 010/014/ IJZC 010/015/ IJZC 012/015/ IJZC 012/015/ IJZC 012/015/ IJZC 012/016/ IJZC 012/016/ IJZC 012/016/ IJZC 012/016/ Artikelnr. Elcee Holland IJZC 012/017/ IJZC 014/018/ IJZC 014/018/ IJZC 014/020/ IJZC 014/020/ IJZC 015/019/ IJZC 015/019/ IJZC 016/020/ IJZC 016/020/ IJZC 016/020/ IJZC 016/020/ IJZC 016/022/ IJZC 016/022/ IJZC 016/022/ IJZC 018/022/ IJZC 018/022/ IJZC 018/024/ IJZC 020/024/ IJZC 020/024/ IJZC 020/024/ IJZC 020/024/ IJZC 020/026/ IJZC 020/026/ IJZC 020/026/ IJZC 020/026/ IJZC 022/027/ IJZC 022/027/ IJZC 025/030/ IJZC 025/030/ IJZC 025/030/ Artikelnr. Elcee Holland Verpakking Verpakking Verpakking IJZC 025/032/ IJZC 025/032/ IJZC 025/032/ IJZC 030/038/024 5 IJZC 030/038/030 5 IJZC 030/038/038 5 IJZC 032/038/032 5 IJZC 035/044/022 5 IJZC 035/044/028 5 IJZC 035/044/035 5 IJZC 036/042/022 5 IJZC 040/046/025 5 IJZC 040/046/032 5 IJZC 040/046/040 5 IJZC 040/050/025 5 IJZC 040/050/032 5 IJZC 040/050/040 5 IJZC 040/050/050 5 IJZC 045/051/028 5 IJZC 045/051/045 5 IJZC 045/056/036 5 IJZC 050/056/032 2 IJZC 050/060/050 2 IJZC 060/070/060 2 IJZC 060/070/090 2 IJZC 070/080/120 1 IJZC 080/100/120 1 IJZC 100/120/120 1

17 Oiled o ed SINTERIJZEREN KRAAGLAGERS Bestelvoorbeeld: IJZK 006/009/010 IJZ=Sinterijzer K=Kraag 006=Inwendige diameter (mm) 009=Uitwendige diameter (mm) 010=Totale lengte (mm) Artikelnr. Elcee Holland Afm. Kraag IJZK 006/010/ x 2,0 mm 25 IJZK 006/010/ x 2,0 mm 25 IJZK 006/010/ x 2,0 mm 25 IJZK 008/012/ x 2,0 mm 25 IJZK 008/012/ x 2,0 mm 25 IJZK 008/012/ x 2,0 mm 25 IJZK 010/013/ x 1,5 mm 10 IJZK 010/013/ x 1,5 mm 10 IJZK 010/015/ x 2,5 mm 10 IJZK 010/015/ x 2,5 mm 10 IJZK 010/015/ x 2,5 mm 10 IJZK 012/015/ x 1,5 mm 10 IJZK 012/015/ x 1,5 mm 10 IJZK 012/015/ x 1,5 mm 10 IJZK 012/017/ x 2,5 mm 10 IJZK 012/017/ x 2,5 mm 10 IJZK 014/018/ x 2,0 mm 10 IJZK 014/018/ x 2,0 mm 10 IJZK 014/018/ x 2,0 mm 10 IJZK 016/020/ x 2,0 mm 10 IJZK 016/020/ x 2,0 mm 10 IJZK 016/022/ x 3,0 mm 10 IJZK 016/022/ x 3,0 mm 10 IJZK 016/022/ x 3,0 mm 10 IJZK 018/024/ x 3,0 mm 10 Artikelnr. Elcee Holland Afm. Kraag IJZK 018/024/ x 3,0 mm 10 IJZK 020/024/ x 2,0 mm 10 IJZK 020/024/ x 2,0 mm 10 IJZK 020/024/ x 2,0 mm 10 IJZK 020/026/ x 3,0 mm 10 IJZK 020/026/ x 3,0 mm 10 IJZK 020/026/ x 3,0 mm 10 IJZK 022/029/ x 3,5 mm 10 IJZK 022/029/ x 3,5 mm 10 IJZK 022/029/ x 3,5 mm 10 IJZK 022/029/ x 3,5 mm 10 IJZK 025/030/ x 2,5 mm 10 IJZK 025/030/ x 2,5 mm 10 IJZK 025/032/ x 3,5 mm 10 IJZK 025/032/ x 3,5 mm 10 IJZK 030/038/ x 4,0 mm 10 IJZK 032/040/ x 4,0 mm 10 IJZK 032/040/ x 4,0 mm 10 IJZK 036/045/ x 4,5 mm 10 IJZK 036/045/ x 4,5 mm 10 IJZK 040/050/ x 5,0 mm 5 IJZK 040/050/ x 5,0 mm 5 IJZK 040/050/ x 5,0 mm 5 IJZK 050/060/ x 5,0 mm 5 IJZK 060/070/ x 5,0 mm 5 Verpakking Verpakking

18 Oiled o ed SINTERIJZEREN STAFMATERIAAL Bestelvoorbeeld: IJZSTAF 20/40 IJZ= Sinterijzer STAF=Volstaf 20=Diameter (mm) 40=Totale lengte (mm) Massieve staven Verpakking IJZSTAF 20/40 5 IJZSTAF 30/50 2 IJZSTAF 45/90 1 IJZSTAF 54/110 1 IJZSTAF 70/120 1 IJZSTAF 105/120 1 IJZSTAF 145/120 1 SINTERIJZEREN STAFMATERIAAL HOL Bestelvoorbeeld: IJZHOL 38/70/120 IJZ= Sinterijzer HOL=Holstaf 38=Inwendige diameter 70=Uitwendige diameter 120=Totale lengte (mm) Holle staven Verpakking IJZHOL 38/70/120 1 IJZHOL 45/105/120 1 IJZHOL 80/145/120 1 IJZHOL 80/175/120 1 IJZHOL 80/105/120 1

19 Top Composiet materialen

20 Top TRIBOTOP COMPOSIET MATERIALEN Elcee Holland is al meer dan 50 jaar dé toonaangevende leverancier van al uw glijlagers. Met het uitgebreide programma bestaande uit zelfsmerende, gesinterde lagers, complete spuitgegoten kunststof lagers, stangkoppen en geleidingen, alle soorten gietbronzen en gelegeerd stalen glijlagers, hebben wij voor bijna elke glijlagertoepassing een oplossing. Daarnaast bieden we u ons uitgebreide programma TriboTop technische composietmaterialen aan. Deze materialen bestaan uit vezelversterkte, gelamineerde kunststoffen, die uitermate geschikt zijn voor gemiddeld tot zeer hoog belastbare toepassingen in verschillende omgevingen. De materialen zijn beschikbaar in buis- en plaatvorm, maar ook als compleet bewerkt product volgens tekening, zoals bussen, ringen, slijtstrippen, sferische lagers, rollen, etcetera. Onze TriboTop composietmaterialen bieden naast een kwalitatief hoogstaand alternatief voor huidige lagermaterialen, vaak ook aanzienlijke voordelen. Al de kwaliteiten zijn gewonden of gelamineerde materialen, bestaande uit een synthetisch vezelkoord of doek, die zijn geïmpregneerd met thermohardende harsen met vaste smeerstoffen. TriboTop kwaliteiten zijn niet giftig en kunnen worden gebruikt in toepassingen voor de levensmiddelenindustrie.

21 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN BELANGRIJKE EIGENSCHAPPEN TriboTop composiet materialen worden al jarenlang toegepast in alle industriesectoren en bieden vele voordelen ten opzichte van metallische lagers. Er bestaat een groot scala aan verschillende kwaliteiten, elk met zijn eigen samenstelling en mechanische eigenschappen, ontwikkeld om aan speciale eisen te voldoen. Hieronder volgen een aantal van de voordelen van TriboTop materialen in vergelijking met andere lagermaterialen: Lage wrijvingscoëfficiënt. Onze materialen hebben uitstekende dynamische wrijvingswaarden. Hierdoor zijn combinaties van grotere belastingen en hogere snelheden mogelijk. Grote weerstand tegen slijtage. TriboTop composiet materialen bieden een goede slijtvastheid, wat veelal in een langere levensduur ten opzichte van brons en andere materialen resulteert. De invloed van vuile omstandigheden of een verminderde smering is tevens veel lager. Uitstekende elasticiteit. Groot vermogen om hoge lasten en stootbelasting op te vangen. Minimaal of geheel onderhoudsvrij. Zeer hoog belastbaar. Een hogere belastbaarheid dan vele andere materialen. Dit is voornamelijk te danken aan de hoge vlaktedruk, welke wordt afgeleid van de oriëntatie en eigenschappen van de vezelversterkingen. Compensatie van uitlijningsfouten. Absoluut geen neiging tot vreten. Goede chemische bestendigheid. Geluid- en trillingdempend. Verminderde of geen slijtage van het tegenloopmateriaal. Licht in gewicht. TriboTop composiet materialen zijn 5 tot 6 maal lichter dan staal. Hierdoor is er minder energie benodigd, wat een vergrotend effect heeft op het totaalgewicht, de slijtage, kosten, etc. op het totale lagersysteem. Grote maatvastheid. Vrijheid in design.

22 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN ONTWERP EN MONTAGE Vlaktedruk De eerste stap in de selectie en keuze van afmetingen van een lager is het vaststellen van de vlaktedruk in een toepassing. De vlaktedruk is gedefinieerd als de belasting op het lager gedeeld door het geprojecteerde oppervlak; Dit resulteert in de gemiddelde vlaktedruk, in MPa, welke op het lager werkt. Hoge temperaturen verminderen de toegestane vlaktedruk, lage temperaturen verhogen in het algemeen de toegestane statische vlaktedruk. P = F / D x L Waarbij; P = Lagerbelasting in MPa F = De kracht in Newton D = Binnendiameter van het lager L = De lengte van het lager

23 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN ONTWERP EN MONTAGE Lagersnelheid De snelheid op het lager wordt bepaald door eerst de omtrek van de as in meters te berekenen en daarna dit te vermenigvuldigen met de omtreksnelheid van de as. V = π x d x n Waarbij; V = d = n = Lagersnelheid in m/s Diameter van de as in meters Aantal omwentelingen van de as per seconde Dit resulteert in de glijsnelheid van het lager. Gebruik van smering of koelmiddelen kunnen de grenzen hiervan aanzienlijk verhogen. Lagerafmetingen Een optimale werking van het lager kan worden bereikt door een specifieke lengte-diameter (L/d) verhouding aan te houden variërend van 0.5 tot 0.2. Waarden met een (L/d) kleiner dan 1.0 resulteren in een snellere afvoer van vuildeeltjes en het lager is minder gevoelig voor scheefstelling van de as en uitlijningsfouten. Indien de (L/d) verhouding hoger dan 2.0 is, kunnen vervorming of uitlijningsfouten spanningsvelden veroorzaken en dit heeft overmatige plaatselijke verhitting van het lager als gevolg. Wanneer een lang lager vereist is, adviseren wij het gebruik van twee lagers met een ruimte ertussen of om de diameter te vergroten en de geometrie van het lager te heroverwegen.

24 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN ONTWERP EN MONTAGE PV waarden Als toevoeging op de berekening van de vlaktedruk P, en de snelheid V, is de som hiervan, genoemd de PV-waarde, een belangrijke parameter voor het ontwerp van een lager wanneer grenssmering optreedt. De PV-waarde van een lagermateriaal is de capaciteit om een bepaalde hoeveelheid gegenereerde wrijvingsenergie in een lager op te kunnen vangen. Bij het bereiken van een maximale PV-waarde, zal een lager geen stabiele temperatuurgrens hebben, en zal de slijtage snel toenemen als gevolg van een thermisch effect of spanningen in het materiaal door het bereiken van de elasticiteitsgrens. Wrijvingswarmte kan verminderd worden door toevoegingen in het materiaal of smering. Veel van onze materialen bevatten een droge smering door bijvoorbeeld grafiet, MoS2, PTFE of een olieimpregnatie. De werking van een lager kan uiteraard ook verbeterd worden door een regelmatige olie- of vetsmering, om zodoende de wrijving te verminderen en hierdoor de temperatuur in het lager te reduceren.

25 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN ONTWERP EN MONTAGE Tegenloopmateriaal Over het algemeen kunnen normale staalsoorten gebruikt worden als tegenloopmateriaal voor onze TriboTop kwaliteiten, mits deze corrosiebestendig zijn. Roestvaste staalsoorten zijn het meest geschikt, zeker de RVS316 en RVS431 kwaliteiten. De in het algemeen wat zachtere standaard RVS soorten kunnen slijtage van de as tot gevolg hebben. Ook hardverchroomde assen kunnen worden toegepast. De toepassing van harde, corrosievaste assen leidt zeker in zeer vuile omstandigheden tot goede resultaten. De hardheid van de assen is wel van belang; de minimale hardheid dient 180 HB (hardheid Brinell) te bedragen, dit komt overeen met 10 HRC (hardheid Rockwell C). Zachtere staalsoorten kunnen slijtage van de as tot gevolg hebben. De oppervlakteruwheid van het tegenloopmateriaal heeft direct invloed op de werking van een lager. De waarde hiervan dient te liggen tussen Ra 0.2 μm en Ra 1.2 μmm. In de praktijk komt dit overeen met een geslepen tot een gedraaide kwaliteit. Een gladdere as heeft verhoogde slijtage als gevolg door het ontbreken van minuscule ruimtes aan het oppervlak van de as, waar zich geen vaste smeermiddelen in kunnen afzetten.

26 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN L1/G GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid L1/G Dichtheid g/cm Maximale radiale vlaktedruk MPa 345 Maximale axiale vlaktedruk MPa 97 Normale werkbelasting MPa C % <0.15 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 100 Hardheid Rockwell M 100 L1/G is een hoog belastbaar composiet lager materiaal, gemaakt van een synthetisch geweven, versterkt (polyester) doek, welke is geïmpregneerd met een polyester thermohardende hars. Grafiet is als vast smeermiddel toegevoegd aan het materiaal om de wrijving te verminderen. L1/G is goed bewerkbaar tot slijtplaten, strippen, rollen en lagers. Het kan gebruikt worden in extreem abrassieve omgevingen en in zeer hoog belaste toepassingen. Dit materiaal is ook geschikt voor sterke trillingen en hoge schokbelastingen. Wanneer dit materiaal wordt geproduceerd zonder toevoegingen, is dit tevens geschikt voor gebruik in direct contact met levensmiddelen.

27 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN L2 MARINE GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid L2MARINE Dichtheid g/cm Maximale radiale vlaktedruk MPa 414 Maximale axiale vlaktedruk MPa 166 Normale werkbelasting MPa 103 Afschuifsterkte MPa C % <0.15 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 120 Hardheid Rockwell M 100 Dit TriboTop materiaal is een thermohardende hars, voorzien van vaste smeerstoffen en versterkt door een geweven synthetisch vezeldoek. L2 Marine heeft uitstekende lagereigenschappen, excellente stabiliteit in water; zeer lage stick-slip waarde, hoge vlaktedruk en is goed bestand tegen schokbelasting. Dit maakt L2 Marine tot een prima roeren schroefaslagermateriaal, waarvoor ook de goedkeur is afgegeven door alle toonaangevende classificatiebureaus. L2 Marine is ontwikkeld om te voldoen aan de vele eisen van onze nieuwe en bestaande klanten, zoals hun vraag naar verbeterde materialen, duurzaamheid en prijs-kwaliteitsniveau. Testen met dit materiaal, onder zowel natte als ook droge condities hebben aangetoond, dat L2 Marine zelfs maar een derde van de slijtage vertoont in vergelijking met materiaal van zijn naaste concurrent. Voordelen van L2 Marine Zeer korte leveringstijden Excellente stabiliteit in water Zeer lage stick-slip Uitstekende maatvastheid Hoog belastbaar Lage zwelfactor Lage wrijving en zeer slijtvast Kan ongesmeerd worden toegepast Verkrijgbaar in buis- en plaatmateriaal

28 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN L4/G GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid L4/G Dichtheid g/cm Maximale radiale vlaktedruk MPa 414 Maximale axiale vlaktedruk MPa 166 Normale werkbelasting MPa 103 Afschuifsterkte MPa C % <0.15 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 140 Hardheid Rockwell M 100 L4/G is een hoog belastbaar composiet lagermateriaal, vervaardigd van synthetische versterkte (polyester) vezeldoek, welke is geïmpregneerd met een polyester thermohardende hars. Als vaste smeerstof is onder andere grafiet aan de hars toegevoegd om de wrijving te reduceren. L4/G is goed bewerkbaar en wordt gefabriceerd als rollen, glijlagers, slijtstrippen of platen. Het kan worden toegepast in extreem moeilijke omstandigheden en kan uitzonderlijk hoge belastingen weerstaan. Ook in omgevingen met hoge trillingen en grote schokbelastingen is het lager erg geschikt. Wanneer dit materiaal zonder toevoegingen wordt geproduceerd, is dit geschikt voor gebruik in direct contact met levensmiddelen.

29 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN L7/G GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid L7/G Dichtheid g/cm Maximale radiale vlaktedruk MPa 442 Maximale axiale vlaktedruk MPa 186 Normale werkbelasting MPa 110 Schokbelasting [izod] Kj/m2 >20 20 C % <0.15 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 130 Hardheid Rockwell M 105 L7/G is een hoog belastbaar composiet lagermateriaal, vervaardigd van synthetische versterkte (polyester) vezeldoek, welke is geïmpregneerd met een polyester thermohardende hars. Als vaste smeerstof is onder andere grafiet aan de hars toegevoegd om de wrijving te reduceren. L7/G is goed bewerkbaar en kan worden gefabriceerd als rollen, glijlagers, slijtstrippen of platen. Het kan worden toegepast in extreem moeilijke omstandigheden en kan uitzonderlijk hoge belastingen weerstaan. Ook in omgevingen met hoge trillingen en grote schokbelastingen is het lager erg geschikt. Wanneer dit materiaal zonder toevoegingen wordt geproduceerd, is dit geschikt voor gebruik in direct contact met levensmiddelen.

30 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN L7/M GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid L7/M Dichtheid g/cm Maximale radiale vlaktedruk MPa 442 Maximale axiale vlaktedruk MPa 186 Normale werkbelasting MPa 110 Schokbelasting [izod] Kj/m2 >20 20 C % <0.15 Wrijvingscoëfficiënt μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 130 Hardheid Rockwell M 105 L7/M is een hoog belastbaar composiet lagermateriaal, vervaardigd van synthetische versterkte (polyester) vezeldoek, welke is geïmpregneerd met een polyester thermohardende hars. Als vaste smeerstof is onder andere molybdeendisulfide aan de hars toegevoegd om de wrijving te reduceren. L7/M is goed bewerkbaar en kan worden gefabriceerd als rollen, glijlagers, slijtstrippen of platen. Het kan worden toegepast in extreem moeilijke omstandigheden en kan uitzonderlijk hoge belastingen weerstaan. Ook in omgevingen met hoge trillingen en grote schokbelastingen is het lager erg geschikt. Wanneer dit materiaal zonder toevoegingen wordt geproduceerd, is dit geschikt voor gebruik in direct contact met levensmiddelen.

31 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN L15/M GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid L15/M Dichtheid g/cm Maximale radiale vlaktedruk MPa 414 Maximale axiale vlaktedruk MPa 150 Normale werkbelasting MPa 107 Afschuifsterkte MPa 100 Schokbelasting [izod] Kj/m2 >20 20 C % <0.15 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 130 Hardheid Rockwell M 100 L15/M is een hoog belastbaar composiet lagermateriaal, vervaardigd van synthetisch versterkt (polyester)vezeldoek, welke P.T.F.E. bevat, welke is geïmpregneerd met een polyester thermohardende hars. Als vaste smeerstof is onder andere molybdeendisulfide aan de hars toegevoegd om de wrijving te reduceren. L15/M kan worden gebruikt in ongesmeerde toestand en heeft een lage wrijving. Voorkomende vormen zijn lagers, slijtstrippen en platen. Voordelen van L15/M Zeer lage wrijvingscoëfficïent Hoog belastbaar Zeer lage vochtopname in vloeistoffen Goede chemische bestendigheid Gemakkelijk te bewerken

32 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN L15/G GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid L15/G Dichtheid g/cm Maximale radiale vlaktedruk MPa 414 Maximale axiale vlaktedruk MPa 150 Normale werkbelasting MPa 107 Afschuifsterkte MPa 100 Schokbelasting [izod] Kj/m2 >20 20 C % <0.15 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 130 Hardheid Rockwell M 100 L15/G is een hoog belastbaar composiet lagermateriaal, vervaardigd van synthetisch versterkt (polyester)vezeldoek, welke P.T.F.E. bevat, welke is geïmpregneerd met een polyester thermohardende hars. Als vaste smeerstof is onder andere grafiet aan de hars toegevoegd om de wrijving te reduceren. L15/G kan worden gebruikt in ongesmeerde toestand en heeft een lage wrijving. Voorkomende vormen zijn lagers, slijtstrippen en platen. Voordelen van L15/G Zeer lage wrijvingscoëfficïent Hoog belastbaar Zeer lage vochtopname in vloeistoffen Goede chemische bestendigheid Gemakkelijk te bewerken

33 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN VE10: MODIFICEREN VAN WRIJVING VE10 is een laag van PTFE-proppen welke de functie heeft van het modificeren van wrijving bij hoge belastingen. Deze proppen worden in de voorgeboorde gaten in het basismateriaal geperst. Ieder hoog belastbaar composietmateriaal, welke vervaardigd is van een versterkt, synthetisch vezeldoek en is geïmpregneerd met een polyester thermohardende hars, kan als basismateriaal worden gebruikt. Deze combinatie met VE10 biedt een lagere wrijving en kan worden gebruikt in extreem abrassieve omgevingen en kan zeer hoge belastingen, inclusief trillingen en grote stotende belastingen opvangen. De combinaties kunnen worden vervaardigd als slijtstrippen of vormdelen. Een ander groot voordeel, is de mogelijkheid om twee composiet materialen van dezelfde kwaliteit tegen elkaar te laten lopen. Dit resulteert in een volledig corrosievrije, hoog belastbare, lichtgewicht combinatie, welke ook onderhoudsvrij is.

34 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN CY160LS GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid CY160LS Dichtheid g/cm Maximale Vlaktedruk MPa 140 Normale werkbelasting MPa 35 Schokbelasting [izod] Kj/m C % <1 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue Gebruikstemperatuur C 100 Max. kortstondige Gebruikstemperatuur C 120 Hardheid Rockwell M 53 Het materiaal wordt gemaakt van een hoog kwalitatief, organisch koord, welke met een speciale phenolhars is geïmpregneerd. Dit wordt onder druk en hoge temperatuur gebakken tot buis- of busvorm en hierna nogmaals warmte behandeld. Deze manier van produceren biedt de mogelijkheid om een groot aantal verschillende buisafmetingen te maken. De toevoeging S in de aanduiding staat voor een olie geïmpregneerde kwaliteit. Dit materiaal is vooral bekend door zijn toepassing als oliegesmeerd schroefaslager voor diverse typen schepen. Zeker wanneer een uitstekende vormstabiliteit is benodigd in verschillende omstandigheden. Jarenlang wordt dit materiaal toegepast in sleepboten, coasters, containercarriers, etcetera.

35 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN RG3 GLIJLAGER MATERIAAL Eigenschappen Eenheid RG3 Dichtheid g/cm Maximale Vlaktedruk MPa 69 Normale werkbelasting MPa 17.3 Schokbelasting [izod] Kj/m C % <0.6 Wrijvingscoëfficiënt (droog) μ 0.23 Thermische uitzettingscoëfficiënt mm/ C Max. continue gebruikstemperatuur C 160 Max. kortstondige gebruikstemperatuur C 180 RG3 is een kwalitatief hoog composiet materiaal, een geweven, vezelversterkt koord, vermengd met een speciale hars. Het is een gevulde versie van RG4 voor toepassingen, waar een lagere wrijving is vereist. RG3 is geschikt als rollen en lagers in toepassingen bij hoge temperaturen en is leverbaar als buis, ring en afgeleide vormen hiervan. Voordelen van RG3 Lage wrijving Geschikt voor hoge temperaturen Compenseert uitlijningsfouten Zeer lage uitzetting in vloeistoffen Goede chemische bestendigheid Hoge belastbaarheid

36 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN H-LINER M ZELFSMERENDE POLYMEER LAGERBUSSEN Eigenschappen Eenheid H-Liner M Maximale dynamische vlaktedruk MPa 80 Maximale statische vlaktedruk MPa 350 Maximale snelheid m/s 0.5 Wrijvingscoëfficiënt μ 0.03 tot 0.08 Maximale continue gebruikstemperatuur C - 40 tot +130 Lineaire uitzettingscoëfficiënt 4 E -5 Vochtopname na 24 uur % 0.1 Deze lagerbussen zijn gefabriceerd uit geweven polymeer materiaal en hebben uitstekende wrijvingseigenschappen en verbeterde slijtageweerstand, zonder toegepaste smeermiddelen, zelfs bij hoge belastingen. Toleranties: Behuizing : H7-H8 As: h7-h8 Tegenloopmateriaal: Hardheid 400 HB Oppervlakteruwheid : 0.2 μm Ra 0.8 μm Toepassingen : - Offshore - Container handling - Vlinderkleppen - Waterkrachtcentrales Dit product is ook verkrijgbaar in kraaglagers, ringen en glijplaten.

37 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN H-LINER S ZELFSMERENDE POLYMEER LAGERBUSSEN Eigenschappen Eenheid H-Liner S Maximale dynamische vlaktedruk MPa 100 Maximale statische vlaktedruk MPa 400 Maximale snelheid m/s 0.5 Wrijvingscoëfficiënt μ 0.03 tot 0.08 Maximale continue gebruikstemperatuur C - 40 tot Lineaire uitzettingscoëfficiënt 7 E -6 Vochtopname na 24 uur % 0.16 Deze lagerbussen, gefabriceerd uit een voering van een glijlagermateriaal, toegepast op een glasvezelstructuur, hebben uitstekende wrijvingseigenschappen en verbeterde slijtageweerstand, zonder toegepaste smeermiddelen, zelfs bij hoge belastingen. Toleranties: Behuizing : H7-H8 As: h7-h8 Tegenloopmateriaal: Hardheid 400 HB Oppervlakteruwheid : 0.2 μm Ra 0.8 μm Toepassingen: - Transportband - Heftruck - Telescopische hoogwerkers - Vliegtuig handling systemen

38 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN H-LINER S1 ZELFSMERENDE POLYMEER LAGERBUSSEN Eigenschappen Eenheid H-Liner S1 Maximale dynamische vlaktedruk MPa 140 Maximale statische vlaktedruk MPa 400 Maximale snelheid m/s 0.5 Wrijvingscoëfficiënt μ 0,03 to 0,08 Maximale continue gebruikstemperatuur C - 40 tot Lineaire uitzettingscoëfficiënt 7 E -6 Vochtopname na 24 uur % 0.16 Deze lagerbussen, gefabriceerd uit een voering van een glijlagermateriaal, toegepast op een glasvezelstructuur, hebben uitstekende wrijvingseigenschappen en verbeterde slijtageweerstand, zonder toegepaste smeermiddelen, zelfs bij hoge belastingen. Toleranties: Behuizing : H7-H8 As: h7-h8 Tegenloopmateriaal: Hardheid 400 HB Oppervlakteruwheid : 0.2 μm Ra 0.8 μm Toepassingen: - Heftruck - Telescopische hoogwerkers - Vliegtuig handling systemen

39 Top TRIBO TOP COMPOSIET MATERIALEN HYDRAULISCHE GELEIDERINGEN TriboTop hydraulische geleideringen en geleideband van kwalitatief hoogwaardig composietmateriaal zijn speciaal ontwikkeld en ontworpen voor de specifieke eisen welke door onze klanten aan deze producten worden gesteld. Het doel van de geleideringen en bandjes is de geleiding van de zuiger en de stang in een hydraulische cilinder. Tevens vangen ze de zijdelingse belastingen op en voorkomen ze het metallisch contact van de bewegende delen. Eigenschappen: Eenvoudige montage Lage wrijvingscoëfficïent Trillingdempende werking Zeer slijtvast Geschikt voor hoge temperaturen Kan hoge zijdelingse belastingen opvangen Grote vrijheid in ontwerp

40 ARALDITE EPOXYLIJM 2 COMPONENTEN EPOXYLIJMEN Eigenschappen Eenheid Soortelijk gewicht g/cm3 1.6 Schuifsterkte N/mm 2 19 Afpelsterkte N/mm 2 3 Temperatuurbestendigheid C -60 tot 140 Araldite 2014 is een grijze pastavormige epoxylijm, die zeer goed bestand is tegen chemicaliën en hogere temperaturen, goedgekeurd door KIWA onder nummer: K22770 waardoor deze lijm is in te zetten bij toepassingen die met drinkwater in contact komen. Geschikt voor het verlijmen van: Ferro-metalen, aluminium, koper, zink en verzinkte producten Glasvezel versterkte kunststoffen en -epoxies Vezelversterkt polyesteren Thermohardende composieten Keramische materialen Hout Eigenschappen Araldite Zeer goede resistentie tegen chemicaliën, warmte en water. Viscositeit: thixotroop (spleetvullend vermogen: tot 4 mm) Minimale verhardingstijd voor aanvangssterkte: 3,5 uur voor 1 N/mm² op aluminium bij 23 C.

41 Ball TRIBO BALL SFERISCHE LAGERS Volledige onderhoudsvrije en corrosiebestendige lagers SFERISCHE LAGERS Onze TriboBall sferische lagers zijn een directe vervanger voor conventionele stalen sferische lagers. De complete standaard range is verkrijgbaar tot een diameter van 500 mm en zelfs grotere diameters op aanvraag. Zo ontwikkelen we sferische lagers op klantspecificatie voor speciale doeleinden en/of extreme belastingen. Tevens zijn er verschillende materiaalcombinaties mogelijk, zoals RVS 433, met diverse composietmaterialen. De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall sferische lagers in deze uitvoeringen zijn ontworpen door Elcee Holland. Door gebruik te maken van een roestvast stalen kogel en een composiet behuizing is dit de juiste wijze van belastingoverdracht voor deze sferische lagers. Het toepassen van de gebruikte materialen, het roestvast staal en het composiet lagermateriaal is een jarenlange, beproefde combinatie, welke zich in zeer zwaar belaste scharnierpunten in kranen, roeren, sluizen, bruggen en offshore bewezen heeft.

42 Ball SFERISCHE LAGERS TRIBO BALL SFERISCHE LAGERS

43 Ball ESBS Extreme New Design! Heavy Duty Hoog belastbaar Stabiel Hoge toelaatbare PV factor Onderhoudsvrij Smeermiddelvrij Uitstekende corrosievastheid (RVS) Nieuw design met een axiale deling elimineert de trekbelasting op de schroefdraad! FEA-analyse Conventioneel design FEA-analyse Nieuw design

44 Ball SFERISCHE LAGERS TRIBO BALL SFERISCHE LAGERS ESB = Composiet behuizing + RVS 316 kogel De ESB sferische lagers komen qua maatvoering overeen met de standaard gewrichtslagers in de stalen uitvoering, (stalen huis, stalen kogel), welke veel worden toegepast in scharnierpunten van grijpers, graafmachines en hydraulische cilinders. ESBE = Composiet behuizing + RVS 316 kogel Extreme belasting, brede uitvoering. De ESBE sferische lagers zijn breder en hebben daardoor een groter belastbaar oppervlak. Deze worden veelal toegepast in zeer zwaar belaste toepassingen, zoals kranen, sluizen, bruggenbouw en in de offshore industrie. ESB(E)L = Composiet behuizing + RVS 316 kogel + liner Met composiet Liner ter vereenvoudiging van de demontage van de pen. De ESBL uitvoering is zowel in de ESB als in de ESBE serie mogelijk. Hier is een composiet liner in de RVS kogel geperst, zodat hier ook roterende bewegingen in de liner kunnen plaats vinden en er altijd door de lagerspeling een gemakkelijke demontage van de pen mogelijk is. ESBC= Composiet behuizing + composiet kogel Deze uitvoering met twee verschillende composiet kwaliteiten biedt een zeer goede oplossing voor statische en lagerbelaste toepassingen. Ze zijn uitstekend geschikt voor het compenseren van uitlijningsfouten bij een statische belasting in water en chemicaliën. De lagers zijn zeer licht in gewicht en commercieel zeer interessant.

Tribo Top. Composiet materialen. Composiet. materialen

Tribo Top. Composiet materialen. Composiet. materialen Composiet materialen Composiet materialen TRIBOTOP Elcee Holland is al meer dan 50 jaar dé toonaangevende leverancier van al uw glijlagers. Met het uitgebreide programma bestaande uit zelfsmerende, gesinterde

Nadere informatie

Tribo Oiled. Sinterlagers

Tribo Oiled. Sinterlagers Tribo Oiled Sinterlagers ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS KEUZE & WERKING De keuze voor deze glijlagers Gesinterde zelfsmerende lagers zijn voordelige, universeel toe te passen glijlagers,

Nadere informatie

ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS

ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS ZELFSMERENDE GESINTERDE BRONZEN EN IJZEREN LAGERS KEUZE & WERKING De keuze voor deze glijlagers Gesinterde zelfsmerende lagers zijn voordelige, universeel toe te passen glijlagers, waarbij meestal geen

Nadere informatie

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall ELCEE BELUX BVBA Al meer dan 50 jaar is Elcee dé specialist op het gebied van glijlagers en u vindt bij ons het grootste assortiment glijlagers binnen de Benelux. Inspelend op de behoefte van de markt

Nadere informatie

Tribo Top. Composiet materialen

Tribo Top. Composiet materialen Tribo Top Composiet materialen Elcee Holland is al meer dan 50 jaar dé toonaangevende leverancier van al uw glijlagers. Met het uitgebreide programma bestaande uit zelfsmerende, gesinterde lagers, complete

Nadere informatie

TRIBOTOP COMPOSIET MATERIALEN

TRIBOTOP COMPOSIET MATERIALEN TRIBOTOP Elcee Holland is al meer dan 50 jaar dé toonaangevende leverancier van al uw glijlagers. Met het uitgebreide programma bestaande uit zelfsmerende, gesinterde lagers, complete spuitgegoten kunststof

Nadere informatie

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall ELCEE BELUX BVBA Al meer dan 0 jaar is Elcee dé specialist op het gebied van glijlagers en u vindt bij ons het grootste assortiment glijlagers binnen de Benelux. Inspelend op de behoefte van de markt zijn

Nadere informatie

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall ELCEE BELUX BVBA Al meer dan 50 jaar is Elcee dé specialist op het gebi van glijlagers en u vindt bij ons het grootste assortiment glijlagers binnen de Benelux. Inspelend op de behoefte van de markt zijn

Nadere informatie

De grootste keuze uit. ESSEM Zelfsmerende sinterbronzen glijlagers. info@kracht.nl www.kracht.nl T (0)70 387 68 00. Uitgave 2014.

De grootste keuze uit. ESSEM Zelfsmerende sinterbronzen glijlagers. info@kracht.nl www.kracht.nl T (0)70 387 68 00. Uitgave 2014. Uitgave 2014 De grootste keuze uit ESSEM Zelfsmerende sinterbronzen glijlagers Gesinterde zelfsmerende sinterbronzen glijlagers worden gefabriceerd door een mengsel van bronspoeder samen te persen tot

Nadere informatie

Tribo Steelel. Gelegeerd stalen lagers. stalen lagers. Gelegeerd

Tribo Steelel. Gelegeerd stalen lagers. stalen lagers. Gelegeerd Gelegeerd stalen lagers Gelegeerd stalen lagers PEL LAGERS Kenmerken Zeer slijtvast, geen neiging tot vreten, bruikbaar in moeilijke omstandigheden; hoge belastingen, abrassieve deeltjes, stootbelasting

Nadere informatie

Gietbrons en roestvast staal

Gietbrons en roestvast staal Gietbrons en roestvast staal Gietbrons en roestvast staal GIETBRONS EN ROESTVAST STAAL Sinds 1960 is Elcee leverancier van glijlagers en glijstrippen in alle mogelijke gietbronsen roestvast staalkwaliteiten.

Nadere informatie

Tribo Bronze. Brons met vaste smeerstoffen

Tribo Bronze. Brons met vaste smeerstoffen Tribo Bronze Brons met vaste smeerstoffen BRONS MET GRAFIETPROPPEN (EBG) Basismateriaal is een bronssoort met een hoge treksterkte, gevuld met grafietproppen. De grafietproppen, welke ingelijmd zijn, bedekken

Nadere informatie

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall ELCEE BELUX BVBA Al meer dan 50 jaar is Elcee dé specialist op het gebied van glijlagers en u vindt bij ons het grootste assortiment glijlagers binnen de Benelux. Inspelend op de behoefte van de markt

Nadere informatie

Specialist in Bearing Technology

Specialist in Bearing Technology Specialist in Bearing Technology www.elceegroup.com Future Engineering Sinds 1923 Inhoudsopgave Inleiding...3 igus motion plastics...7 Tribo Oiled Zelfsmerende lagers... 15 Tribo Top Composiet materialen...

Nadere informatie

Specialist in Bearing Technology

Specialist in Bearing Technology Specialist in Bearing Technology www.elceegroup.com Future Engineering Sinds 1923 ELCEE HOLLAND BV Wij zijn dé specialist op het gebied van engineering, productie en calculatie van glijlagers voor uw toepassing.

Nadere informatie

Algemeen ELCEE HOLLAND BV

Algemeen ELCEE HOLLAND BV Algemeen ELCEE HOLLAND BV Elcee Holland levert functionele en duurzame productoplossingen aan de sectoren industrie, scheepvaart, bouwnijverheid en utiliteit binnen de Benelux, Engeland, Frankrijk en Duitsland,

Nadere informatie

TriboBronze Ons programma behelst o.a. RG7, GBR10, GBR12 en aluminiumbrons.

TriboBronze Ons programma behelst o.a. RG7, GBR10, GBR12 en aluminiumbrons. ELCEE HOLLAND BV Al meer dan 50 jaar is Elcee dé specialist op het gebied van glijlagers en u vindt bij ons het grootste assortiment glijlagers binnen de Benelux. Inspelend op de behoefte van de markt

Nadere informatie

DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS

DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS WAT ELKE ONTWERPER EN ONTWIKKELAAR OVER KERAMISCHE GLIJLAGERS MOET WETEN WAT GLIJLAGERS DOEN In het algemeen draagt het lager een belasting terwijl een draaiende

Nadere informatie

LANGERE LEVENSDUUR - LAGERE KOSTEN

LANGERE LEVENSDUUR - LAGERE KOSTEN LANGERE LEVENSDUUR - LAGERE KOSTEN Innovaties op het gebied van hoogwaardige kunststoffen Polymeer glijlagers van igus vormen de stap van een eenvoudige kunststofbus naar een getest, berekenbaar en snel

Nadere informatie

... ... plastics for longer life... ...

... ... plastics for longer life... ... Igus plastics for longer life dry-tech lagers iglidur lagers +++ High performance polymeer lagers +++ Zeer slijtvaste polymeren welke verbeterd zijn door zorgvuldige materiaalontwikkeling: het toevoegen

Nadere informatie

Mechanische eigenschappen

Mechanische eigenschappen Uitgave 2013 Gedraaide gietbronzen glijlagers Conventioneel lagerbrons voor gesmeerde toepassingen, geschikt voor olie en vetsmering. Gedraaide gietbronzen glijlagers worden geproduceerd uit continu gegoten

Nadere informatie

Tribo Steel. Gelegeerd Stalen Lagers

Tribo Steel. Gelegeerd Stalen Lagers Tribo Steel Gelegeerd Stalen Lagers PEL LAGERS Kenmerken Zeer slijtvast, geen neiging tot vreten, bruikbaar in moeilijke omstandigheden; hoge belastingen, abrassieve deeltjes, stootbelasting en corrosie.

Nadere informatie

SCHILTZ N0238 ZELFSMERENDE LAGERBUS ESC / ESN

SCHILTZ N0238 ZELFSMERENDE LAGERBUS ESC / ESN SCHITZ ZEFSMERENDE AGERBUS ESC / ESN 1 n6 3 à 30 10 montagedoorn AGEMEENHEDEN : waarom zelfsmerende bussen? 1) ruststand - 25 % van het volume van het sintermetaal met poreuze structuur is verzadigd met

Nadere informatie

Tribo Bronze. Gietbrons & Roestvast staal

Tribo Bronze. Gietbrons & Roestvast staal Tribo Bronze Gietbrons & Roestvast staal Sinds 1960 is Elcee leverancier van glijlagers en glijstrippen in alle mogelijke gietbronsen roestvast staalkwaliteiten. Door deze jarenlange ervaring kunnen wij

Nadere informatie

Hardmetaal wordt geproduceerd in diverse kwaliteiten, iedere kwaliteit met eigen specifieke eigenschappen waardoor geschikt voor een grote

Hardmetaal wordt geproduceerd in diverse kwaliteiten, iedere kwaliteit met eigen specifieke eigenschappen waardoor geschikt voor een grote Hardmetaal wordt geproduceerd in diverse kwaliteiten, iedere kwaliteit met eigen specifieke eigenschappen waardoor geschikt voor een grote diversiteit aan toepassing. Precisiegereedschap voor bewerken

Nadere informatie

online CATALOGUS Kracht lineair Lagerbussen Open lagerbussen Zelfinstellende lagerbussen Compleet in lagerhuis

online CATALOGUS   Kracht lineair Lagerbussen Open lagerbussen Zelfinstellende lagerbussen Compleet in lagerhuis 1 online CATALOGUS Kracht lineair Lagerbussen Open lagerbussen Zelfinstellende lagerbussen Compleet in lagerhuis Optioneel met as afdichting Zelfsmerend brons www.kracht.nl 2 Inhoudsopgave maart 2012 1

Nadere informatie

online CATALOGUS Glijlagers & Sinterdelen

online CATALOGUS Glijlagers & Sinterdelen 1 online CATALOGUS Glijlagers & Sinterdelen Sinterbrons Gietbrons Drooglooplagers Loodvrije glijlagers Composiet materiaal Mangaanstaal Sinter filters Zelfsmerend brons www.kracht.nl 2 Inhoudsopgave april

Nadere informatie

Hepco- Extreme Hitte. Vervuiling. Extreme Koude. Slagtrillingen

Hepco- Extreme Hitte. Vervuiling. Extreme Koude. Slagtrillingen Hepco- HET TERKTE INEIRE/ROTERENDE GER Vervuiling Etreme Hitte lagtrillingen Etreme Koude Uitwisselbaar met kogelbussen in metrische maat Zelfsmerend Temperatuurbereik -2 tot +2 C Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

Gerolde tinbronzen glijlagers (type B09)

Gerolde tinbronzen glijlagers (type B09) Type B09 gerolde tinbronzen (CuSn8P) glijlagers worden gefabriceerd uit hoogwaardig, gewalst forsfor-tinbrons plaatmateriaal. Deze legering is duurzaam en zeer slijtvast, ook bij vervuilde toepassingen.

Nadere informatie

Hardmetaal Staven, Strippen & Ringen

Hardmetaal Staven, Strippen & Ringen Hardmetaal RX- kwaliteit Hardmetaal Staven, Strippen & Ringen Hardmetaal RX- kwaliteit Staven & strippen in hardmetaal RX-kwaliteit is een bewezen micrograin-klasse. De homogene en fijne microstructuur

Nadere informatie

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ;

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ; Productie van ruwe- en op tolerantiegeslepen hardmetaal vormdelen en gereedschappen voor automobiel, luchtvaart, machinebouw, verpakking, communicatie, kunststofverwerking, elektronica, medische, recycling,

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid,

Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, anderzijds de behoefte tot verhogen van corrosiebestendigheid

Nadere informatie

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ;

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ; Productie van ruwe- en op tolerantiegeslepen hardmetaal vormdelen en gereedschappen voor automobiel, luchtvaart, machinebouw, verpakking, communicatie, kunststofverwerking, elektronica, medische, recycling,

Nadere informatie

Lagertechnologie. H. Verbruggen - Machine-onderdelen - lagertechnologie www.mechanismen.be G - 1

Lagertechnologie. H. Verbruggen - Machine-onderdelen - lagertechnologie www.mechanismen.be G - 1 Lagertechnologie G - 1 1) Inleiding Een wasmachine, een auto, de harde schijf van je computer, een elektromotor, allerhande machines, Ze hebben allen één ding gemeen: ze maken gebruik van lagers. Alles

Nadere informatie

Twee kwaliteiten hardmetaal gecombineerd In één sinterproduct.

Twee kwaliteiten hardmetaal gecombineerd In één sinterproduct. Twee kwaliteiten hardmetaal gecombineerd In één sinterproduct Twee kwaliteiten hardmetaal gecombineerd In één sinterproduct Standaard hardmetaal T-frezen worden hoofdzakelijk vervaardigd uit een middelharde

Nadere informatie

MMB TOOLS is leverancier van hoogwaardige standaard en speciaal gereedschappen.

MMB TOOLS is leverancier van hoogwaardige standaard en speciaal gereedschappen. MMB TOOLS is leverancier van hoogwaardige standaard en speciaal gereedschappen. De vakantieperiode is officieel begonnen. Wij zijn gewoon bereikbaar maar hebben in de maand augustus beperkte capaciteit

Nadere informatie

Hardmetaal met alternatieve binding IJzer / Nikkel / Cobalt- legering

Hardmetaal met alternatieve binding IJzer / Nikkel / Cobalt- legering Hardmetaal met alternatieve binding IJzer / Nikkel / Cobalt- legering Hardmetaal Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbiden die zijn opgenomen in een bindmiddel.

Nadere informatie

Brochure ASEC SP sferische glijlagers

Brochure ASEC SP sferische glijlagers Brochure ASEC SP sferische glijlagers Duurzaam, betrouwbaar en efficiënt Brochure ASEC SP sferische glijlagers Versie 1.1 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Scheefstand door uitlijnverschillen

Nadere informatie

Hardmetaal RCS- kwaliteit

Hardmetaal RCS- kwaliteit Hardmetaal specifiek voor Voedingsmiddelen, Chemische & Recycling Industrie corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar RCS-kwaliteit kenmerkt zich door zeer unieke eigenschappen; corrosiebestendig,

Nadere informatie

EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ]

EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ] Hardmetaal Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel. Het hoofdbestanddeel van hardmetaal is Wolfraamcarbide(WC), een

Nadere informatie

EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ]

EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ] EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ] EDM (Electric Discharge Machining) is een elektro-thermischproces en is toe te passen op vrijwel alle elektrisch geleidende materialen ongeacht de hardheid. Op een elektrode

Nadere informatie

Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7)

Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7) Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-07-9) 1 Vaste smeermiddelen 1.1 Werking Grafiet en molybdeen-disulfide (MoS 2 ) zijn de belangrijkste stoffen die worden

Nadere informatie

Hardmetaal RXE- kwaliteit

Hardmetaal RXE- kwaliteit Hardmetaal RXE- kwaliteit INNOVATIEVE KWALITEIT HARDMETAAL MET IJZER / NIKKEL / COBALT- BINDING Hardmetaal RXE- kwaliteit INNOVATIEVE KWALITEIT HARDMETAAL MET IJZER / NIKKEL / COBALT- BINDING Door toename

Nadere informatie

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ;

Productie Binnen onze productiefaciliteiten kunnen hardmetaal vormdelen engereedschappen met onderstaande maximale afmetingen worden vervaardigd ; Productie van ruwe- en op tolerantiegeslepen hardmetaal vormdelen en gereedschappen voor automobiel, luchtvaart, machinebouw, verpakking, communicatie, kunststofverwerking, elektronica, medische, recycling,

Nadere informatie

KOGELLAGERS KOGELLAGERS

KOGELLAGERS KOGELLAGERS Zelfinstellende kogellagers Zelfinstellende kogellagers Uitvoering Zelf-instellende kogellagers zijn met name geschikt voor toepassingen waar uitlijnfouten optreden door montagefouten of asdoorbuigingen.

Nadere informatie

Andere afmetingen of uitvoeringen zijn volgens tekening leverbaar, ook van RVS 440B (1.4112). Artikelnummer D L L1 Materiaal

Andere afmetingen of uitvoeringen zijn volgens tekening leverbaar, ook van RVS 440B (1.4112). Artikelnummer D L L1 Materiaal Geleideassen Geleideassen Geleideas volgens DIN 9825 (DI15) Omschrijving Materiaal: D = 2,5 6,0: X155 CrVMo 12 1 (1.2379); D = 8,0 40,0: 100 Cr 6 (1.3505); 16 MnCr 5 (1.7131); of vergelijkbare kogellagerstaallegeringen;

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid,

Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, anderzijds de behoefte tot verhogen van corrosiebestendigheid

Nadere informatie

sealing elements (03) (03) Eriseals ERIKS nv Boombekelaan 3, B-2660 Hoboken, België

sealing elements (03) (03) Eriseals ERIKS nv Boombekelaan 3, B-2660 Hoboken, België sealing elements Eriseals DOCUMENTATIENUMME VAN DEZE PUBICATIE: 054307 (2002) VOO MEE INFOMATIE OVE DE INHOUD, BE: (03) 829 27 00 (03) 828 39 59 EIKS nv Boombekelaan 3, B-2660 Hoboken, België info@eriks.be

Nadere informatie

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk!

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk! Wat is Hardmetaal? Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig

Nadere informatie

Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidendie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na

Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidendie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidendie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig proces waarbij de zuivere bestanddelen

Nadere informatie

ALGEMEEN HARDMETAAL ALS KERNCOMPETENTIE

ALGEMEEN HARDMETAAL ALS KERNCOMPETENTIE WWW.HARDMETAAL.NU TECHNISCHE INFORMATIE ONDER VOORBEHOUD 2018 ALGEMEEN Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel met als

Nadere informatie

Slijpschijven Slijpbody Bindmiddel Slijpmiddel Korrelgrootte

Slijpschijven Slijpbody Bindmiddel Slijpmiddel Korrelgrootte Slijpschijven Slijpschijven zijn precisie gereedschappen die bestaan uit een body waarop slijpkorrels zijn aangebracht die door een bindmiddel worden samengebonden. Tijdens het slijpen zullen door slijpdruk

Nadere informatie

HARDMETAAL SPECIALE SAMENSTELLINGEN

HARDMETAAL SPECIALE SAMENSTELLINGEN HARDMETAAL SPECIALE SAMENSTELLINGEN Hardmetaal wordt geproduceerd in diverse kwaliteiten, iedere kwaliteit met eigen specifieke eigenschappen waardoor geschikt voor een grote diversiteit aan toepassing.

Nadere informatie

Hoofdstuk Inhoudsopgave blz

Hoofdstuk Inhoudsopgave blz Hoofdstuk Inhoudsopgave blz 1.0 Inleiding 3 2.0 Materiaalsoorten 4 3.0 Toepassingen 5 4.0 Varianten 6 5.0 Inbouwvoorschriften 7 6.0 Belastbaarheid en toerentallen 8 2 1.0 Inleiding Er bestaan extreme bedrijfsomstandigheden

Nadere informatie

Slijpschijven Slijpbody Bindmiddel Slijpmiddel Korrelgrootte

Slijpschijven Slijpbody Bindmiddel Slijpmiddel Korrelgrootte Slijpschijven DIEHL slijpschijven zijn precisie gereedschappen die bestaan uiteen body waarop slijpkorrels zijn aangebracht die door een bindmiddel worden samengebonden. Tijdens het slijpen zullen door

Nadere informatie

WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL. Wat is Hardmetaal?

WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL. Wat is Hardmetaal? WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL Wat is Hardmetaal? MMB TOOLS 2015 Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel.

Nadere informatie

Corrosiewerend Hardmetaal

Corrosiewerend Hardmetaal Hardmetaal als Kerncompetentie Corrosiewerend Hardmetaal Hardmetaal - Corrosiewerend Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbiden die zijn opgenomen in een

Nadere informatie

Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar

Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar Hardmetaal als Kerncompetentie Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een

Nadere informatie

Messing kogelkooi DD14 Mini-serie

Messing kogelkooi DD14 Mini-serie Kogelgeleidingen Messing kogelkooi DD14 Mini-serie Kogelkooi van messing met stalen kogels welke in een spiraalvorm zijn aangebracht is geschikt voor toepassing met geleidebussen uit de Mini-serie. Mini-serie

Nadere informatie

UDDEHOLM ROYALLOY TM

UDDEHOLM ROYALLOY TM UDDEHOLM ROYALLOY TM Uddeholm Royalloy is geproduceerd door Edro Specially Steels,Inc., een divisie van de Voestalpine groep. Royalloy is beschermd door Edro Patenten #6,045,633 en #6,358,344 De informatie

Nadere informatie

Technische Handelsonderneming Nederland B.V. (THN)

Technische Handelsonderneming Nederland B.V. (THN) GLIJLAGERS Uitgever: Technische Handelsonderneming Nederland B.V. (THN) Kantooradres: Hendrik ter Kuilestraat 30 7547 BD Enschede Contact: Telefoon: 053-432 34 46 Fax: 053-430 7 58 Email: info@thn.nl Website:

Nadere informatie

Hardmetaal RM- kwaliteit.

Hardmetaal RM- kwaliteit. Hardmetaal RM- kwaliteit Hardmetaal RM- kwaliteit IDEALE COMBINATIE TUSSEN HARDHEID, SLIJTVASTHEID & BREUKVASTHEID Hardmetaal in RM-kwaliteit bestaat uit een "medium" korrelgrootte die hardheid en slijtvastheid

Nadere informatie

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall

TriboBall sferische lagers De volledig onderhoudsvrije en zeer corrosiebestendige TriboBall ELCEE BELUX BVBA Al meer dan 50 jaar is Elcee dé specialist op het gebied van glijlagers en u vindt bij ons het grootste assortiment glijlagers binnen de Benelux. Inspelend op de behoefte van de markt

Nadere informatie

Wat is hardmetaal?

Wat is hardmetaal? Wat is hardmetaal? Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig proces waarbij de zuivere grondstoffen eerst tot poedervorm worden vermalen. De gekozen samenstelling wordt gewassen, gemengd en gedroogd. Het verkregen

Nadere informatie

Gietbrons en roestvast staal

Gietbrons en roestvast staal Gietbrons en roestvast staal Gietbrons en roestvast staal Sinds 1960 is Elcee leverancier van glijlagers en glijstrippen in alle mogelijke gietbronsen roestvast staalkwaliteiten. Door deze jarenlange ervaring

Nadere informatie

PRODUCTEN Thermohardende laminaten - oftewel duro plasten - worden gemaakt door diverse lagen voorgeïmpregneerd materiaal onder hoge druk en temperatuur samen te persen. Het voormateriaal (prepreg) kan

Nadere informatie

O-ringen zijn uitermate geschikt als afdichting van niet-bewegende machineonderdelen.

O-ringen zijn uitermate geschikt als afdichting van niet-bewegende machineonderdelen. DICHTOMATIK Inbouwruimten en tips met betrekking tot de constructie De inbouwruimten (groeven) voor O-ringen dienen zoveel mogelijk rechthoekig te worden gemaakt. De afmetingen voor de vereiste groef -

Nadere informatie

TOLERANTIEHULZEN. Brochure

TOLERANTIEHULZEN. Brochure TOLERANTIEHULZEN Brochure 260341 Inhoudsopgave Hoofdstuk Omschrijving Blz. 1.0 Inleiding 3 2.0 Uitvoeringsvormen 4 3.0 Materiaalsoorten 5 4.0 Inbouw 6 5.0 Berekening 9 6.0 Montage 11 7.0 Passingtabel 13

Nadere informatie

Gerolde CuSn8 glijlagers

Gerolde CuSn8 glijlagers Gerole CuSn8 glijlagers Gerole CuSn8 glijlagers (B09) kenmerken zich oor hun uurzaamhei en hoogwaarige kwaliteit. CuSn8 lagers zijn meestal voorzien van ruitvormige smeerkamers maar er zijn ook anere uitvoeringen

Nadere informatie

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen KB-M/NL/02-12/2015 VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen Het veerpootlager en de veerschotel moeten samen met de schokdempers worden vervangen. Vervang de veerpootlagers en veerschotels altijd paarsgewijs.

Nadere informatie

HET LBS PROFIELENBOEK. duurzame neuslatten, glaslatten en plakroeden

HET LBS PROFIELENBOEK. duurzame neuslatten, glaslatten en plakroeden HET LBS PROFIELENBOEK duurzame neuslatten, glaslatten en plakroeden d u u r z a m e h o u t v e r v a n g e n d e p r o d u c t e n LBS - Light Building Systems Kreunen Kunststoffen B.V. brengt binnen

Nadere informatie

Siliconen verwarmingsmatten

Siliconen verwarmingsmatten Flexibele, siliconen verwarmingsmatten zijn voor zeer veel verschillende toepassingen bruikbaar. De verwarmingsmatten worden toegepast in onder andere laboratoria, ruimtevaart, machinebouw, tankindustrie

Nadere informatie

Hardmetaal: wat is nieuw?

Hardmetaal: wat is nieuw? Interview Hardmetaal: wat is nieuw? INTRODUCTIE Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, anderzijds

Nadere informatie

Speciaal Gereedschappen Hardmetaal & PKD.

Speciaal Gereedschappen Hardmetaal & PKD. HARDMETAAL Kenmerkend voor hardmetaal is de enorme hardheid & slijtvastheid. Deze kenmerken geven hardmetaal zeer veel toepassingsmogelijkheden. De homogene en fijne microstructuur maakt het tot een ideaal

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 6306553 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NLFR 12

Inhoudsopgave. 6306553 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NLFR 12 Inhoudsopgave 6306530 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NL 2 6306534 - Bison Poly Max Original Grijs Koker 425 g NL 4 6306536 - Bison Poly Max Original Bruin Koker 425 g NL 6 6306538 - Bison Poly

Nadere informatie

www.veenhuis.com Mest bewerken NIEUW Mest bewerken

www.veenhuis.com Mest bewerken NIEUW Mest bewerken Mest bewerken www.veenhuis.com NIEUW Mest bewerken MEST BEWERKEN Als specialist op het gebied van mesttransport en mestaanwending breidt Veenhuis Machines BV haar assortiment uit met een complete range

Nadere informatie

Afwerking & Uitzicht: Het oppervlak is knoestvrij, egaal van kleur en vertoont een generfde, licht glanzende structuur.

Afwerking & Uitzicht: Het oppervlak is knoestvrij, egaal van kleur en vertoont een generfde, licht glanzende structuur. Product data blad Grondstof: Het materiaal bestaat voor 100% uit gerecycleerde kunststofoverschotten van hoge kwaliteit. In hoofdzaak afkomstig uit de voedings- en verpakkingsindustrie Samenstelling: De

Nadere informatie

SCHILTZ N0705 UITWERPER MET CILINDRISCHE KOP, GEHARD - ISO 6751 / DIN VORM A / NFE E.AH

SCHILTZ N0705 UITWERPER MET CILINDRISCHE KOP, GEHARD - ISO 6751 / DIN VORM A / NFE E.AH UITWERPER MET CILINDRISCHE KOP, GEHARD - ISO 6751 / DIN 1530 - VORM A / NFE 63501 E.AH 1 MATERIAAL: WS : gelegeerd chroom vanadium tungstene staal. Voor spuitmatrijzen tot 200 C HARDHEID : lichaam 60-64

Nadere informatie

1/4BX C645 I540 SC645

1/4BX C645 I540 SC645 BX Serie sproeidroogsproeiers Sproeidrogen is een van de meest complexe toepassingen met sproeiers in de industrie. De redenen hiervoor zijn de invloeden van de verschillende factoren, zoals het ontwerp

Nadere informatie

N1872 STANDAARD GECOMBINEERDE ROL UIT STAAL

N1872 STANDAARD GECOMBINEERDE ROL UIT STAAL STANDAARD GECOMBINEERDE ROL UIT STAAL 1 Met deze rollen kunnen lasten overgedragen worden, zowel verticaal als horizontaal, voor talrijke draagkrachten. Ze rollen in hiervoor geschikte profielen. De rollen

Nadere informatie

RP PARTS GIETSTUKKEN STAAL

RP PARTS GIETSTUKKEN STAAL RP PARTS GIETSTUKKEN STAAL RP Techniek kan veel voor u betekenen op het gebied van gietstukken staal. RP Techniek BV heeft namelijk vele jaren ervaring op het gebied van sourcing en werkt nauw samen met

Nadere informatie

STAAL SERVICE VLAANDEREN STERK IN METAAL EN SERVICE NON-FERRO & SPECIAAL-STAAL

STAAL SERVICE VLAANDEREN STERK IN METAAL EN SERVICE NON-FERRO & SPECIAAL-STAAL STAAL SERVICE VLAANDEREN STERK IN METAAL EN SERVICE NON-FERRO & SPECIAAL-STAAL INDUSTRIEPARK NOORD II ZANDVOORTSTRAAT 17 B-2800 MECHELEN TEL. 0032 15 20 29 60 FAX 0032 15 20 29 30 EMAIL: SALES@STAALSERVICEVLAANDEREN.BE

Nadere informatie

TRAMAT.EU. Afdichting van stortpunten. Brochure 7.0

TRAMAT.EU. Afdichting van stortpunten. Brochure 7.0 TRAMAT.EU Afdichting van stortpunten Brochure 7.0 Seal Masterbars Seal Masterbars zorgen voor een vlakke, gelijkmatige bandondersteuning. Zo voorkomt u doorhanging van de transportband tussen de transportbandrollen,

Nadere informatie

Great variety. Great solutions. Nederlands. lifting

Great variety. Great solutions. Nederlands. lifting Great variety. Great solutions. Nederlands 123 lifting 2 aansluiting cilinder Your solution producer cilinder gas (stikstof) zuiger Over ons Het nieuwe merk GASSPRINGS.EU is binnen Europa dé specialist

Nadere informatie

Toepassing Combi-Seal-G: Combi-Seal-TW: Toepassing:

Toepassing Combi-Seal-G: Combi-Seal-TW: Toepassing: Combi-Seal isolatiepakkingen in combinatie met bout isolatiesets zijn een belangrijke functionele schakel voor flens isolatiesystemen. De isolatiepakkingen garanderen een veilige afdichting voor onder

Nadere informatie

I www.gns-nederland.nl T +31 (0)40 368 22 70 E info@gns-nederland.nl INHOUDSOPGAVE

I www.gns-nederland.nl T +31 (0)40 368 22 70 E info@gns-nederland.nl INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Technische informatie Roestvaststaal 1.1 Algemene informatie 2 1.2 Korte typering veel gebruikte kwaliteiten 3 Hoofdstuk 2: Mechanische eigenschappen 2.1 RVS stafmateriaal en

Nadere informatie

Non-ferrometalen. constructiematerialen. ferrometalen

Non-ferrometalen. constructiematerialen. ferrometalen 1. Situering constructiematerialen Metalen Verbindingen Niet-metalen non-ferrometalen ferrometalen 2. Hoofdkenmerken Þ non-ferrometalen zijn... Ze worden in zowel zuivere vorm als in legeringen gebruikt.

Nadere informatie

Uddeholm UNIMAX. Het UNIverseel gereedschapsstaal met een MAXimale standtijd

Uddeholm UNIMAX. Het UNIverseel gereedschapsstaal met een MAXimale standtijd Uddeholm UNIMAX Het UNIverseel gereedschapsstaal met een MAXimale standtijd UNIMAX UDDEHOLM UNIMAX Een nieuw doorhardbaar kunststof matrijzen staal met een goede slijtbestendigheid en taaiheid. Een alternatief

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Geleidebussen 5. Inhoudsopgave. 1

Inhoudsopgave. Geleidebussen 5. Inhoudsopgave.   1 Geleidebussen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Geleidebussen 5 www.mparts.nl 1 Productoverzicht DE14 DE15 DE16 DE17 DE18 P. 5 DE19 P. 16 P. 7 P. 10 P. 12 P. 14 Geleidebussen www.mparts.nl 3 Geleidebussen Productoverzicht

Nadere informatie

PSI Fire Safe afdichtingen

PSI Fire Safe afdichtingen PSI Fire Safe afdichtingen Het afdichtingsysteem van PSI Sealing is hét ideale afdichtingsysteem voor de enkelvoudige doorvoering van leidingen. De afdichting bestaat uit twee gelijke, halfronde rubberen

Nadere informatie

Te kennen leerstof examen juni Deel I : 20/6/2011 MecSys 5Tem

Te kennen leerstof examen juni Deel I : 20/6/2011 MecSys 5Tem Te kennen leerstof examen juni Deel I : 20/6/2011 MecSys 5Tem Vragen Project hydraulische vijzel 1.1 Materialen : hardheid 1) Wat is de hardheid van een materiaal? 2) Hoe werd de hardheid van een onderdeel

Nadere informatie

Jabsco Lobben - en impellerpompen. Verdringerpompen

Jabsco Lobben - en impellerpompen. Verdringerpompen Jabsco Lobben - en impellerpompen Verdringerpompen 175 Jabsco Lobbenpompen De lobbenpomp is van oorsprong ontwikkeld als sanitaire verdringerpomp voor het verpompen van voedingsmiddelen. Door het hygiënische

Nadere informatie

Kogelgeleidingen. Kogelkooien

Kogelgeleidingen. Kogelkooien Kogelgeleidingen Kogelkooien Messing kogelkooi DD14 Mini-serie Toepassing Kogelkooi van messing met stalen kogels welke in een spiraalvorm zijn aangebracht is geschikt voor toepassing met geleidebussen

Nadere informatie

Wanneer keramiek toepassen als constructiemateriaal?

Wanneer keramiek toepassen als constructiemateriaal? Wanneer keramiek toepassen als constructiemateriaal? Rick Bruggeman (HTS-materiaalkunde 1988) Inhoud presentatie Ceratec (kort) Inleiding keramiek Eigenschappen keramiek Toepassingen (nadruk hoog temperatuur)

Nadere informatie

70.00 Plaatmateriaal

70.00 Plaatmateriaal 70.00 Plaatmateriaal Groep Omschrijving Bladzijde 70.10 Bewerkte kunststoffen Technische kunststoffen overzicht - 70.10.01 70.20 Plaat materiaal FHT Plaat F 70.20.01 Polyesterglasmat GPO 3 F 70.20.02 G10/HGW

Nadere informatie

Tandradpompen met inwendige vertanding. R serie. made for your process

Tandradpompen met inwendige vertanding. R serie. made for your process Tandradpompen met inwendige vertanding R serie made for your process Tandradpompen met inwendige vertanding R Werkingprincipe De tandradpompen met inwendige vertanding van de R-serie zijn zelfaanzuigende

Nadere informatie

Universele silicone slangen

Universele silicone slangen silicone slangen Inhoudsopgave Universele silicone slangen Silicone slangen recht 6 Silicone slangen oliebestendig 12 Silicone slangen flexibel 14 Silicone slangen met spiraal 16 Silicone slangen vacuüm

Nadere informatie

ALGEMEEN HISTORIE 2017 Q4 2 / 7

ALGEMEEN HISTORIE 2017 Q4 2 / 7 2017 Q4 2017 Q4 1 / 7 ALGEMEEN Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel met als kenmerkende eigenschappen enorme hardheid

Nadere informatie

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU 1 PolyCoil warmtewisselaars De Polycoil warmtewisselaar is een revolutionaire kunststof warmtewisselaar welke is ontwikkeld na jaren van onderzoek door Cesaroni

Nadere informatie

Productoverzicht. Geleideassen DI15 DI18 P. 10 P

Productoverzicht. Geleideassen DI15 DI18 P. 10 P Kogelkooien Productoverzicht DI15 DI18 P. 7 P. 10 Geleideassen www.mparts.nl 3 Productoverzicht DE14 DE15 DE16 DE17 DE18 Geleidebussen P. 13 DE19 P. 24 P. 15 P. 18 P. 20 P. 22 4 www.mparts.nl Productoverzicht

Nadere informatie