DUUR ZAAM HEIDS VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUUR ZAAM HEIDS VERSLAG"

Transcriptie

1 DUUR ZAAM HEIDS VERSLAG 2013

2

3 3 Inhoud VOORWOORD 5 LEIDERSCHAP 7 Missie, visie en waarden Organisatie-inrichting Betrokkenheid van de medewerkers BELEID & STRATEGIE 11 Strategische en operationele doelen Operationeel plan MENSEN: ONZE MEDEWERKERS 17 Personeelsbeleid Taakstelling, verantwoordelijkheden en bevoegdheden Opvolgen en bevorderen van het functioneren Vorming, training en opleiding SAMENWERKINGSVERBANDEN & MIDDELEN 25 Strategische partnerschappen Beheer van infrastructuur, uitrusting en middelen Financieel beheer ONZE PROCESSEN 29 Identificeren en ontwerpen Beheersen Verbeteren en vernieuwen RESULTATEN BIJ ONZE KLANTEN (PRODUCT- EN DIENSTENAFNEMERS) 31 Perceptiemetingen Prestatie-indicatoren RESULTATEN BIJ ONZE MEDEWERKERS 33 Perceptiemetingen Prestatie-indicatoren RESULTATEN VOOR DE SAMENLEVING, ONZE MAATSCHAPPIJ (ONZE OPDRACHTGEVERS) 41 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Onze sleutelprestatieresultaten, een aanzet tot verbeteren & vernieuwen 49 Registraties, metingen en resultaatevaluaties Opvolging en waardering door de bestuursorganen LIJST VAN MATERIËLE MVO-THEMA S 50

4 4 Werkplaats Hasselt - Textielconditionering

5 5 Voorwoord Geachte lezer(es), Met dit eerste duurzaamheidsverslag wil Bewel haar benadering van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen uit de doeken doen. Als organisatie streven wij onbewust reeds gedurende jaren duurzaam ondernemen na. Eén van de pijlers hiervoor ligt bij de grote diversiteit van onze medewerkers. Wij streven ernaar dat zij zich zoveel mogelijk thuis voelen bij Bewel, dat ze zich een deel voelen van de grote familie. We besteden veel aandacht aan begeleiding en ondersteuning op maat van onze medewerkers. En we benadrukken het belang om kennis en vaardigheden bij iedereen te ontwikkelen, in veilige en gezonde omstandigheden. In het verleden namen we ook al systematisch sociaal-maatschappelijke, economische en milieuoverwegingen mee in al onze professionele beslissingen. Duurzaamheid werd zo stilaan een geïntegreerd aspect van onze bedrijfsvoering. We hebben dit symbolisch zelfs laten doorwegen in de kleurenkeuze van ons nieuwe logo: helder groen en blauw zoals in de natuur en de lucht, levensnoodzakelijk voor alles en iedereen. Het mannetje in het logo toont aan dat het in de eerste plaats om de mens draait. De omgeving waarin wij vandaag werken is complex. We zijn ons ervan bewust dat onze activiteiten een rechtstreekse invloed hebben op onze maatschappij en ons leefmilieu. Ook al omdat we een sterk lokaal verankerde organisatie zijn. onze medewerkers, onze klanten, onze leveranciers, onze buren, onze overheden. Hier en daar zullen we in ons duurzaamheidsverslag gedetailleerder ingaan op bepaalde aspecten waar we als organisatie verder willen gaan, of al verder gegaan zijn, dan datgene wat als normaal gerechtvaardigde verwachtingen van belanghebbenden aanzien mag worden. Zo transparant mogelijk vertellen we hoe Bewel duurzaamheid interpreteert en hoe we proberen om de duurzaamheid van onze bedrijfsactiviteiten te bewaken, te meten en te versterken. We geven u maximaal objectieve cijfergegevens mee zodat onze trends en evoluties zichtbaar zouden worden. Zulke informatie is niet altijd even zo vrij beschikbaar. Ontegensprekelijk verschillen we hier van organisaties uit de private, zuiver commerciële sector. Ik nodig u graag uit om ons eerste duurzaamheidsverslag door te lezen. En uiteraard zijn uw opmerkingen en suggesties altijd welkom. Jan Caris Algemeen Directeur a.i. Met dit verslag gieten we dat alles in een officieel document waarmee we willen aantonen hoe we MVO tot op heden hebben aangepakt en hoe we ons in de toekomst willen blijven ontwikkelen als een sociale en milieubewuste, duurzame onderneming. We willen dit aantonen uit respect voor alle partners die bij onze activiteiten betrokken zijn:

6 6 Werkplaats Hasselt - zeefdruk

7 7 1 1 Leiderschap 1.1 Missie, visie en waarden Missie Bewel stelt Kwalitatieve tewerkstelling creëren voor personen met een arbeidshandicap voorop: vanuit een maatschappijgerichte visie, door het leveren van kwaliteitsvolle producten en diensten, in een aangepaste efficiënte, klantvriendelijke en milieubewuste organisatie, met de inzet van bekwaam personeel in een aangename en motiverende arbeidsorganisatie, met de ingesteldheid dat elke ervaring kan bijdragen tot leren en verbeteren, binnen de beschikbaar gestelde en gegenereerde financiële middelen Visie Bewel beoogt: in de provincie Limburg een waardevol en groeiend tewerkstellingsaanbod te blijven bieden voor personen met een arbeidshandicap, met bijzondere aandacht voor personen met een handicap die over zeer beperkte arbeidsmogelijkheden beschikken. zich af te stemmen en te anticiperen op actuele en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen en zienswijzen inzake: arbeidsorganisatie, de zorg voor een gezond leefmilieu, het voortbrengen van veilige en consumentvriendelijke producten. de betrokkenheid en competentie van omkaderingspersoneel en doelgroepwerknemers te bevorderen Waarden Bewel wil handelen vanuit volgende waarden: 1. Pluralisme Respect voor ieders overtuiging, voor zover deze geen benadeling van anderen inhoudt. 2. Uniciteit Respect en aandacht voor het unieke van ieder individu met eigen mogelijkheden, ambities, noden en beperkingen. 3. Overleg - samenwerking - partnerschap Denken en handelen vanuit gemeenschappelijke belangen en doelstellingen brengt iedereen het verst; organisatie, medewerkers en externe personen en instanties. 4. Engagement betrokkenheid Ruimte voor ieders inbreng, ideeën en werkkracht leidt het meest tot voldoening en resultaat. 5. Efficiëntie Doordacht handelen, met het oog op de onmiddellijk juiste keuze inzake middelen en methoden met spaarzaam gebruik van energie en grondstoffen. 6. Veiligheid en gezondheid Aandacht en zorg voor veiligheid en gezondheid: m.a.w. de zorg voor veilige arbeidsomstandigheden en afgeleverde producten, aandacht voor gezonde arbeids- en leefgewoonten. 7. Milieu Erkennen van de milieubelangen. Naleving van de milieuwet- en regelgeving. Beperking van de hinder voor het leefmilieu en de omgeving rekening houdend met de best beschikbare techniek.

8 8 1.2 Organisatie-inrichting Bewel maakt deel uit van de sector van de Beschutte Werkplaatsen. In Vlaanderen zijn 67 beschutte werkplaatsen actief, ondergebracht in 54 rechtspersonen. Er worden in de sector meer dan mensen tewerkgesteld waarvan bijna personen met een arbeidshandicap. De Limburgse beschutte werkplaatsen vormen samen de Provinciale Federatie van Beschutte Werkplaatsen Limburg. Voorzitter is Dhr. Marc Martens Structuur De structuur van de organisatie (en aldus de verantwoordelijkheid voor economische, milieu en sociale impact van de organisatie) is opgebouwd als volgt: Algemene Vergadering: Goedkeuring van begroting en rekeningen. Raad van Bestuur: Beleid en beheer van de vzw. Dagelijks Bestuur: Opvolging van de operationele werking, voorbereiding van het beheer en beleid van de vzw, concretisering van beleidsvisies vanuit de Raad van Bestuur. Managementteam incl. de Algemeen Directeur: Dagelijkse leiding met focus op het beleidsmatige. Directieteam: Dagelijkse leiding met focus op het operationele. Daarnaast zijn nog 2 organen actief binnen de organisatie: Werkplaatsen De vzw Bewel groepeert 10 beschutte werkplaatsen (10 vestigingen) in Limburg. De hoofdzetel bevindt zich in Diepenbeek. We beschikken over 8 erkenningen van het Vlaams Subsidie-agentschap voor Werk en Sociale Economie (geografisch nabije werkplaatsen dragen eenzelfde erkenningsnummer): BW-33 BEWEL DIEPENBEEK, Ginderoverstraat 143, 3590 Diepenbeek en BEWEL HASSELT, Kiewitstraat 213, 3500 Hasselt BW-56 BEWEL HEUSDEN-ZOLDER, Terrillaan 2, 3550 Heusden-Zolder BW-77 BEWEL NEERPELT, Boseind 50a, 3910 Neerpelt BW-99 BEWEL TONGEREN, Heesterveldweg 14a, 3700 Tongeren BW-110 BEWEL GENK, L. Londotstraat 3a, 3600 Genk en BEWEL OPGLABBEEK, Industrieweg Noord 1162, 3660 Opglabbeek BW-112 BEWEL MAASEIK, Jagersborg 1313, 3680 Maaseik BW-135 BEWEL SINT-TRUIDEN, Schurhovenveld 1220, 3800 St.-Truiden BW-201 BEWEL TESSENDERLO, Ravenshout 6023, 3980 Tessenderlo Ondernemingsraad: De ondernemingsraad is samengesteld uit vertegenwoordigers verkozen door de werknemers enerzijds en uit vertegenwoordigers aangewezen door de werkgever anderzijds. Voorzitter is de Algemeen Directeur. Comité Preventie en Bescherming op het Werk: actieve bijdrage aan het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk; het preventiebeleid mee opstellen, uitvoeren en evalueren. Het Comité Preventie en Bescherming op het Werk is samengesteld uit vertegenwoordigers verkozen door de werknemers enerzijds en uit vertegenwoordigers aangewezen door de werkgever anderzijds. Voorzitter is de Algemeen Directeur.

9 duurzaamheidsverslag Activiteiten De voornaamste activiteiten van Bewel situeren zich in de volgende sectoren: Zeefdruk: de industriële klanten en klanten uit de voedingsindustrie (glas) kunnen bij Bewel terecht voor tal van druktechnieken gaande van zeefdruk en tampondruk tot foliedruk en ronddruk en dit op verschillende oppervlakken zoals kunststof, glas, porselein, metaal,... Textielconditionering: voor een aantal kledingketens maken we de kleding verkoopsklaar, sorteren ze op maat of kleur, retoucheren, beveiligen en verpakken. Verpakking: onder krimpfolie, flowpack, banderoleren, ultrasoon lassen, ompakken en displays. Cleanroom: uitvoeren van taken in een stofarme omgeving voornamelijk voor de medische wereld. Groenzorg: onze ploegen doen het onderhoud van tuinen en parken, verzorgen de aanleg van plantsoenen en doen aan groenonderhoud en onkruidbestrijding op begraafplaatsen en dit zowel in de publieke sector als bij ondernemingen. Daarnaast zijn we gestart met schilderwerken: het verven van deuren, muren en plafonds, buitenverfwerken (bv. betonblokken). De meeste klanten van Bewel zijn in België (provincie Limburg) gevestigd. Echter ook Nederland (cleanroom & zeefdruk) en Duitsland (zeefdruk) behoren tot de afzetmarkten van Bewel. Voor die klanten is Bewel voornamelijk actief in zowel de openbare als de industriële sector: onder andere kunststof, foodservice, textiel, medisch, automotive en elektronica. 1.3 Betrokkenheid van leidinggevenden en omkaderingsmedewerkers Wij betrekken onze omkaderingsmedewerkers bij het uitlijnen van de doelen, het ontwerpen van de processen en uiteindelijk ook bij het opvolgen van de resultaten van hun opdrachten en taken. Als algemene aanpak hanteren we daarvoor het EFQM-managementmodel. Het duurzaamheidsverslag hebben we met dit model in overeenstemming gebracht en gestructureerd aan de hand van de aandachtsgebieden in dit model opgenomen. Daardoor zou het voor onze medewerkers, alsook voor andere belanghebbenden, gemakkelijk toegankelijk moeten zijn. Assemblage: voor diverse klanten in de industriële sector (automotive, elektronica) en foodservice (bv. Alken-Maes) verzorgen we de (elektro)montage, sortering, ontbraming en controle op verlichtingsapparatuur, fietsen,... Veel activiteiten vinden plaats in de verschillende werkplaatsen van Bewel. De laatste jaren stellen we echter een constant groeiende activiteit in enclave vast. Dat wil zeggen dat onze doelgroepmedewerkers, onder permanente begeleiding van monitoren, in bedrijven ter plekke deeltaken binnen het productieproces gaan uitvoeren. Op die manier worden zij onderdeel van het productieproces van de klant en wordt er aan efficiëntie gewonnen.

10 10 Werkplaats Maaseik - Cleanroom

11 Beleid & Strategie 2.1 Strategische en operationele doelen MVO zit in het DNA van Bewel De vrijwillige integratie van milieu en sociale overwegingen in de bedrijfsactiviteiten, bovenop de wettelijke en contractuele verplichtingen. Zo omschreef de Europese Commissie in 2001 het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het was de concretisering van een bedrijfsvoering die al door een aantal bedrijven werd uitgeoefend. Het was immers al geruime tijd duidelijk dat het simpelweg leveren van goederen en/of diensten, zonder rekening te houden met het milieu of de sociale omstandigheden, niet langer vol te houden was in een Westerse samenleving waarin de waarde van het individu en het sociale en milieukapitaal steeds meer aandacht kregen. Moderne bedrijven leveren een bijdrage aan duurzame ontwikkeling waarbij ze het verbeteren van hun ecologische en sociale impact op de samenleving uitbalanceren tegen een gegarandeerde economische performantie. Gezien de aard van het bedrijf sociaal zwakkere mensen met een arbeidshandicap voorzien van zinvol werk om zo hun leven letterlijk en figuurlijk rijker te maken - was Bewel al geruime tijd overtuigd van het belang van het afwegen van economie ten opzichte van het sociale. In de jaren negentig kwam daar nog eens de zorg voor het milieu bij. Dat betekende dat MVO niet als een donderslag bij heldere hemel kwam toen er voor het eerst officieel over gepraat werd. De zorg om de welvaart én het welzijn van de medewerkers zat immers al van in het begin in het DNA van de organisatie. Dat een en ander later geconcretiseerd werd in het GRI Triple P project (People, Planet, Profit) zorgde alleen maar voor meer duidelijkheid en structuur in de MVO gerichte bedrijfsvoering Bepaling materiële thema s Het Maatwerkdecreet zorgt ervoor dat het verschil tussen beschutte en sociale werkplaatsen en invoegbedrijven wegvalt. Eén van de voorwaarden uit het decreet om in aanmerking te komen voor subsidiëring is: Dat maatwerkbedrijven en -afdelingen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze ondernemen. De Vlaamse overheid kiest voor het kader en de indicatoren van het Global Reporting Initiative (GRI) om dit engagement aantoonbaar te maken. De Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen (VLAB) en de koepel van de Sociale Werkplaatsen en Arbeidszorgcentra (SST) namen daarom in 2013 gezamenlijk deel aan het door het ESF (Europees Sociaal Fonds) ondersteunde GRIproject. Dit had als doelstelling op sectorniveau een MVO Paspoort op te maken en bestond uit 2 fasen: Fase 1: thema s en indicatoren bepalen die de significante impact van organisaties (de materialiteit) weergeven in het kader van duurzaamheid. Fase 2: een instrument bieden aan de VLAB en SST-leden om hun Maatschappelijke Verantwoordelijkheid in de praktijk om te zetten en hierover te communiceren via een GRI duurzaamheidverslag. Bewel nam als pilootorganisatie deel aan dit project. De identificatie van de materiële thema s gebeurde als volgt. Het officialiseren van het MVO in van een Duurzaamheidsverslag is voor Bewel dan ook niet meer dan een volgende logische stap.

12 Deskstudie Een eerste overzicht van de relevante MVO-thema s en van de wijdere context waarin de sector opereert werd bekomen door het uitvoeren van een deskstudie. De studie baseerde zich daarbij op binnen- en buitenlandse publicaties en sectorinitiatieven, alsook op het beleid van voortrekkers binnen de sector Sector Werkgroep De resultaten uit de deskstudie vormde de basis voor de werkzaamheden van een Sector Werkgroep. De taak van de werkgroep was om de materiële thema s in kaart te brengen en ze te koppelen aan relevante GRI-indicatoren en - waar wenselijk - nieuwe indicatoren te formuleren. Hoewel er in de activiteiten tussen beschutte en sociale werkplaatsen vandaag wel verschillen zijn, hebben ze ook heel wat uitdagingen en MVO-thema s gemeen. De werkgroep kende daarom een evenwichtige samenstelling die de diversiteit van de sector weerspiegelt. Gezien de verscheidenheid binnen de sector was een afbakening van het toepassingsgebied noodzakelijk. Dit resulteerde in een boomstructuur waarvoor de materiële thema s werden bepaald. De Stam bevat de MVO thema s waar elk maatwerkbedrijf aandacht aan hoort te schenken. De Takken geven additionele thema s weer die gelden voor een bepaalde activiteit. Zo werden MVOthema s geïdentificeerd voor activiteiten inzake: 1. Mailing, verpakking 2. Groenzorg/Agro 3. Facility 4. Productie, assemblage 5. Bouw, renovatie 6. Recyclage Vervolgens werd aan de groep gevraagd een score te geven aan het belang van de 45 GRI thema s en aan te geven of thema s thuishoorden in de stam of in één of meerdere takken. De resultaten werden besproken tijdens 3 bijeenkomsten, waarbij ook relevante indicatoren werden geïdentificeerd Input Stakeholders Deze boomstructuur en de thema s werden vervolgens voorgelegd aan een externe groep van meer dan 20 stakeholders die aan dit overleg deelnamen. Ook hier weerspiegelt de lijst van aanwezigen de diversiteit van de sector. Namen deel: Vlaams Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs (VVKBuO), Departement WSE, Vlaams Subsidieagentschap WSE, ACV, Belgische Federatie Kamers van Koophandel, Unizo, CollondSE, Fédération Bruxelloise des Entreprises de Travail Adapté (Febrap), Gespecialiseerde Trajectbepaling en begeleiding (GTB), Flanders Synergy, het Vlaams Instituut voor Vorming en Overleg (Vivo), Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap (GRIP) en meerdere vertegenwoordigers van organisaties uit de sector. Als voorbereiding op het overleg ontvingen de stakeholders de weerhouden thema s en een toelichting waarom deze thema s als materieel beschouwd worden. Er werd gevraagd na te denken over: geven de MVO-thema s daadwerkelijk de belangrijke duurzaamheidimpact weer? Ontbreken er thema s? welke informatie verwacht u als stakeholder over deze thema s (kwantitatieve meeteenheid of kwalitatief) Tijdens de bespreking werden de thema s gevalideerd door de stakeholders. Daarnaast werd heel wat nuttige informatie verkregen omtrent de invulling van de indicatoren en het soort informatie waar stakeholders belang aan hechten. Onderstaande tabel geeft het resultaat van deze materialiteitsoefening weer voor Bewel. Deze thema s worden in dit verslag besproken. De diversiteit aan activiteiten binnen Bewel wordt weerspiegeld in het aantal thema s. In het rapport wordt, waar mogelijk, aangegeven welke thema s enkel relevant zijn voor een specifieke activiteit. De thema s zijn ook opgelijst terug te vinden in de tabel achteraan dit duurzaamheidsverslag.

13 DUURZAAMHEIDSVERSLAG 13 Dit duurzaamheidsverslag werd in het kader van het voornoemde ESF-project (Vlab-SST-Sustenuto-project GRI ) ter verifi catie conform de GRI richtlijn voorgelegd aan een panel van 3 externe stakeholders (hierna het panel ). Deze werden geselecteerd op basis van hun kennis van de sector enerzijds en van duurzaamheid anderzijds. Het zijn: Evelien De Ras, Beleidsondersteuner Sociale Economie in het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid Katrien Seynaeve, Stafmedewerker in-c Sigrid Sypré, MVO & Kwaliteit Projectcoördinator, Voka - Kamer van Koophandel arr. Leuven. Het panel ontving het duurzaamheidverslag met de vraag een oordeel te geven over twee belangrijke GRI-criteria: de materialiteit en de stakeholderbetrokkenheid. Daarnaast had het panel ook de mogelijkheid vrije feedback te geven. Het panel reageerde zeer positief op dit eerste duurzaamheidverslag. Het rapport geeft de signifi cante impacten van Bewel weer en ook de wijze van de identifi catie van deze thema s is duidelijk en aanvaard. Het rapport bevat relevante informatie en ook de structuur van het rapport, waarbij de link wordt gemaakt met het EFQM model, wordt geapprecieerd. Een verdere verfi jning hiervan en een nauwkeurigere kadering van informatie kan de leesbaarheid voor een toekomstig verslag verder verbeteren. Een pannellid gaf ook aan dat indicatoren inzake personeelsverloop, doorstroom en begeleiding van Categorie Economisch Milieu Aspecten - Economische prestaties - Energie - Indirecte economische effecten - Emissies - Afvalwater en Afval - Transport - Algemeen - Materialen - Biodiversiteit - Producten en diensten - Milieubeoordeling leverancier Categorie Sociaal Sub- Arbeidsomstandigheden Mensenrechten Maatschappij Product- Categorie en volwaardig werk verantwoordelijkheid Aspecten - Werkgelegenheid - Beoordeling - Lokale - Gezondheid en - Verhouding tussen mensenrechten gemeenschap veiligheid van klanten werkgever en -nemer leverancier - Gezondheid en veiligheid - Opleiding en onderwijs - Diversiteit en gelijke kansen - Beoordeling arbeidsomstandigheden leverancier

14 14 Enclave Scana Noliko

15 duurzaamheidsverslag 15 doelgroepwerknemers uitgebreider aan bod mochten komen. Het formuleren van doelstellingen is nu een belangrijke volgende stap. Het rapport biedt immers een duidelijk overzicht van hoe de situatie nu is. Bewel wordt aangemoedigd uit te drukken waar het naartoe wil en haar ambitieniveau te bepalen. Het panel erkent dat relevante stakeholders werden geraadpleegd bij het identificeren van de duurzaamheidthema s via het MVO paspoort op sectorniveau. Het panel gaf aan dat een structureel stakeholderbeleid, en geen ad-hoc betrekken van stakeholders, een volgende stap is voor Bewel. Dit kan ook de kwaliteit van het verslag verder verhogen. Andere suggesties betreffen het betrekken van (doelgroep)werknemers bij de opmaak van het duurzaamheidverslag in de toekomst en het toevoegen van een feedbackformulier aan het rapport. Bewel heeft momenteel geen verdere intenties tot andere verificaties. 2.2 Operationeel plan Elk jaar worden er door het managementteam doelstellingen opgesteld, die dan doorheen de organisatie gecommuniceerd worden. Per dienst worden deze dan uitgewerkt in jaaractieplannen en worden verantwoordelijkheden toegekend aan de medewerkers. Deze worden doorheen het werkjaar getoetst via KPI s (sleutelprestatie-indicatoren). In 2013 werden onder meer de volgende doelstellingen geformuleerd: Het realiseren van groei inzake tewerkstelling, uitgedrukt in productie-uren doelgroepmedewerker en dit minimaal conform de sector 2012 t.o.v Beaufort organisatieontwikkeling: a. directie: evolueren naar een delegatiebevoegdheden en budgetverantwoordelijkheid per directie. Het opstellen van een algemeen beleidsplan voor de periode en dit rekening houdend met de gekende maatregelen uit het maatwerkdecreet. b. 4Beaufort organisatieontwikkeling: projectorganisatie, projectwerking verder uitbouwen en inbedden in de organisatie. c. 4Beaufort organisatieontwikkeling middenkader: HRM-beleid ontwikkelen voor het middenkader: i. Functiebeschrijvingen en gesprekken ii. Bevoegdheden iii. KPI s Aanwezigheid verhogen: Starten van een verbeteringstraject met betrekking tot arbeidstevredenheid: a. op basis van nulmeting. b. voor omkadering (bedienden + valide arbeiders). c. verlagen ziekteverzuim 1% doelgroep en valide werknemers. d. verlagen van het aantal werknemers met een hoge Bradford. Huidig zorgmanagementsysteem afstemmen op de door het maatwerkdecreet opgelegde EFQM referentiekader. Oplossingen zoeken voor het behoud van tewerkstelling voor doelgroepwerknemers met hun omkadering tewerkgesteld in activiteiten welke dienen afgebouwd te worden (wasserij, medisch). Implementatie van het softwarepakket SAP in een aantal werkplaatsen. Opzetten van een managementsysteem waardoor niet productie gerelateerde inkomsten maximaal kunnen worden gerealiseerd. Gelijkmatige spreiding van de economische werkloosheid over alle werknemers, waarbij de totale werkloosheid lager moet liggen dan het sector gemiddelde en waarbij de individuele werkloosheid per werknemer niet meer dan 15% zal mogen bedragen. Het behalen van het milieucharter in 2013

16 16 Werkplaats Diepenbeek boekbinderij

17 17 3 Mensen: onze medewerkers 3.1 Personeelsbeleid 3 De medewerkers zijn het sociale kapitaal van de organisatie. Dat was al duidelijk toen dit nog geen managementtaal was. Het zit al vervat in de missie om zinvol werk te verschaffen aan mensen met een arbeidshandicap. De betrokkenheid van de medewerkers is daarom altijd een actiepunt geweest binnen Bewel. Het management is er immers altijd van overtuigd geweest dat blije, gelukkige en goed opgeleide medewerkers een meerwaarde vormen voor de organisatie en voor het resultaat. Er worden van alle medewerkers, valide en minder valide, inspanningen gevraagd. Maar men doet ook iets terug. Zo is er het jaarlijkse sinterklaasgeschenk, de jaarlijkse personeelsuitstap, de geschenkencheques voor Kerstmis (bij een positief resultaat), de deelname aan de Chambers Trophy, de vriendenkring voor onze gepensioneerden en last but not least de groepsverzekering die in 2012 met terugwerkende kracht werd ingevoerd. De hoogte van de stortingen in de groepsverzekering hangen jaarlijks af van het bedrijfsresultaat. Op die manier worden de medewerkers onrechtstreeks beloond voor geleverde inspanningen. De medewerkers worden ook altijd goed geïnformeerd, onder andere via het bedrijfsblad Infocirkel. Hierin is ook ruimte voorzien voor engagement vanwege de medewerkers. Zo krijgt bijvoorbeeld Christophe Thys alle ruimte om ambassadeur te zijn van de Special Olympics. Op 31/12/2013 bedroeg het aantal personeelsleden 1901, waarvan 1622 actieve personeelsleden en 279 personeelsleden, langer dan 12 maanden afwezig wegens ziekte. Met dit aantal medewerkers behoort Bewel tot de grootste werkgevers van Limburg. De sociale impact is dan ook bijzonder groot, niet alleen in de gemeenten waar een Bewel vestiging ligt, maar ook in de daar rond liggende gemeenten van waaruit ook heel wat mensen zowel valide medewerkers als mensen met een arbeidshandicap bij Bewel komen werken. De personeelsleden van Bewel vallen onder de CAO s resulterend uit het paritair subcomité voor de Beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Deze 1901 personeelsleden vertalen zich in 1701 voltijdse equivalenten:1313 personen werkten voltijds 588 personen werkten deeltijds Verdeling mannen vs vrouwen binnen de organisatie 1154 (839 VT DT = 1039,09 VTE) mannen 747 (474 VT DT = 649,24 VTE) vrouwen verdeling mannen vs vrouwen Mannen VT Mannen DT Vrouwen VT Vrouwen DT Aantallen en verdeling personeelsleden Verdeling volgens de aard van de overeenkomst 1714 personen (1518,71 VTE) met contract voor onbepaalde duur personen (166,52 (1518,71 VTE) met contract VTE) voor bepaalde duur met contract 3 personen (2,30 voor VTE) onbepaalde met een contract duur voor bepaald werk 1 persoon (0,80 VTE) met een vervangingscontract 183 personen (166,52 VTE) met contract voor bepaalde duur 8 directieleden (8 VTE) 3 personen 196 bedienden (2,30 (178,8 VTE) met een 1697 arbeiders contract (1501,53 voor VTE bepaald 1637 DGW werk + 60 valide arbeiders 1 persoon (0,80 VTE) met verdeling een vervangingscontract per beroepscategorie Verdeling volgens de aard van de overeenkomst Verdeling volgens beroepscategorie direcpe bedienden valide arbeiders doelgroepmedewerkers

18 18 verdeling mannen vs vrouwen Mannen VT Mannen DT Vrouwen VT Vrouwen DT Verdeling volgens de aard van de overeenkomst 1714 personen (1518,71 VTE) met contract voor onbepaalde duur 183 personen (166,52 VTE) met contract voor bepaalde duur 3 personen (2,30 VTE) met een contract voor bepaald werk Verdeling volgens beroepscategorie 8 directieleden 1 persoon (0,80(8 VTE) VTE) met een vervangingscontract 196 bedienden (178,8 VTE) arbeiders directieleden (8 (1501,53 VTE) VTE 196 bedienden (178,8 VTE) 1637 DGW + 60 valide arbeiders) Verdeling volgens beroepscategorie 1697 arbeiders (1501,53 VTE 1637 DGW + 60 valide arbeiders verdeling per beroepscategorie direcpe bedienden valide arbeiders doelgroepmedewerkers Verdeling per regio en geslacht Verdeling per regio en geslacht werkplaats Mannelijk Vrouwelijk Totaal Werkplaats Mannelijk Vrouwelijk Diepenbeek Totaal Hasselt Diepenbeek Heusden Hasselt Maaseik Neerpelt Heusden Opglabbeek Maaseik Sint- Truiden Neerpelt Opglabbeek Sint-Truiden Tessenderlo Tongeren Totaal Verdeling volgens geslacht en leeftijdsgroep Leeftijdscat. Mannelijk Vrouwelijk Totaal < Totaal In 2013 maakten 33 personen gebruik van de mogelijkheid tot ouderschapsverlof, waaronder 22 mannen en 11 vrouwen. Als we een onderscheid maken tussen omkadering en doelgroepmedewerkers zien we dat er 8 omkaderingsmedewerkers ouderschapsverlof namen tegenover 25 doelgroepmedewerkers. Bij 17 werknemers werd het ouderschaps verlof in 2013 ook weer beëindigd In- en uitstroom In de loop van 2013 zijn er 181 nieuwe medewerkers in dienst getreden in onze werkplaatsen. Dit waren 159 doelgroepmedewerkers, 4 valide arbeiders en 18 bedienden. Instroom volgens geslacht en regio Werkplaats Mannelijk Vrouwelijk Totaal Diepenbeek Hasselt Heusden Maaseik Neerpelt Opglabbeek Sint-Truiden Tessenderlo Tongeren Totaal Instroom volgens geslacht en leeftijdscategorie Leeftijdscat. Mannelijk Vrouwelijk Totaal < Totaal Aan de andere kant kenden we een uitstroom van 185 personeelsleden. Dit waren 157 doelgroepmedewerkers, 16 valide arbeiders en 12 bedienden. Hiervan waren 19 personen reeds langdurig ziek. Er gingen 14 personeelsleden met pensioen, 13 met brugpensioen en 160 personeelsleden gingen uit dienst omwille van andere redenen, zoals doorstroom naar een andere tewerkstelling (andere BW, NEC, LDE, ), omwille van persoonlijke redenen (familiaal, medisch), omdat hun contract niet werd verlengd, Helaas kenden we ook enkele overlijdens onder onze werknemers.

19 duurzaamheidsverslag 19 Uitstroom volgens geslacht en regio. Werkplaats Mannelijk Vrouwelijk Totaal Diepenbeek Hasselt Heusden Maaseik Neerpelt Opglabbeek Sint-Truiden Tessenderlo Tongeren Totaal Uitstroom volgens geslacht en leeftijdscategorie Leeftijdscat. Mannelijk Vrouwelijk Totaal < Totaal Veiligheid en preventie op het werk In- en uitstroom volgens geslacht en leeftijdscategorie man Verzuimbeleid vrouw <30 jaar jaar >50 jaar Omdat we onze medewerkers graag gezond op het bedrijf zien aankomen en even gezond weer zien vertrekken en thuis komen, geven we veel aandacht aan veiligheid en preventiemaatregelen. Via aanschouwelijke rapporten bij gebeurlijke arbeidsongevallen, trachten we aan te geven hoe een ongeval(letje) kan gebeuren en belangrijker hoe dit specifieke arbeidsongeval vermeden zal kunnen worden in de toekomst. Tevens hebben we iedere maand een veiligheidsthema waarmee we telkens een Last but not least zijn we vorig jaar begonnen met een 5S- project (orde en netheid) en met veiligheidsambassadeurs die een opleiding volgden om mensen aan te spreken op risicovol gedrag en die niet alleen het veilig werken voorleven, maar, ook ogen en oren openhouden om onveilige situaties elders in het bedrijf te melden. Het project 5S werd opgestart met 14 personen (monitoren, doelgroepmedewerkers en valide medewerkers). Er werden al drie bijeenkomsten georganiseerd rond specifieke thema s zoals keuringskleuren bij ladders, algemene veiligheidsbewustwording, onderzoek van arbeidsongevallen en chemische agentia. Er werden concrete afspraken en opdrachten geformuleerd met als doel het veiligheidsbewustzijn te verhogen bij zowel de doelgroepmedewerkers, monitoren als In het JaarActiePlan zetten we de zaken die we in het daaropvolgende jaar willen realiseren of waar we aan willen werken. Dit JaarActiePlan wordt telkens voorgesteld op het Comité ter Preventie en Bescherming op het Werk. De leden kunnen het plan dan mee sturen en aangeven waar ze vinden dat de klemtonen moeten liggen. Voor 2013 zag het JaarActiePlan er uit als volgt: In 2013 werd een project uitgewerkt en geïmplementeerd veiligheidsitem om in de het picture ziekteverzuim zetten. te verlagen. De na- ander druk wordt hierdoor meer en meer gelegd op het creëren en vergroten van de betrokkenheid van de werknemers. Er werden infosessies georganiseerd bij alle werkleiders en monitoren om deze visie te verduidelijken en de nodige afspraken te maken leidinggevenden en het ter plaatse ondersteunen van het IDPBW. rond de implementatie van het nieuwe beleid. In alle Realisaties JaarActiePlan werkplaatsen werd dan ook een opstart gemaakt met hervattings- en verzuimgesprekken en opvolging van ziektemeldingen. Aan het einde van het jaar kenden we hier al een voorzichtig positief resultaat, toch voor wat de arbeiders betreft. - Absenteïsme doelgroepwerknemers is verminderd van 14,3% in 2012 naar 13,9% in Absenteïsme valide werknemers is verminderd van 7,0% in 2012 naar 4,7% in Absenteïsme bedienden is gestegen van 4,7% in 2013 naar 6,7% in Arbeidszorg Naast betaalde tewerkstelling wordt er bij Bewel ook arbeidszorg aangeboden aan personen bij wie de afstand naar tewerkstelling nog te groot is. Dit zijn personen die al enige tijd uit het arbeidscircuit vervreemd zijn en die zich erg laag op de participatieladder bevinden. Omdat een gedeelte van de randvoorwaarden die vereist zijn om in aanmerking te komen voor tussenkomst in een reguliere job niet vervuld zijn, komen zij niet tot enige vorm van duurzame tewerkstelling. Binnen het arbeidszorgtraject hebben wij 2 jaar de tijd om samen met betrokkene en begeleidende diensten zijn situatie te verbeteren zodat er toch enige doorstroming naar tewerkstelling mogelijk kan zijn. In 2013 hadden wij 44 personen in arbeidszorgtraject, 14 trajecten werden beëindigd en er werden 16 nieuwe trajecten opgestart mannen versus 19 vrouwen - 29 trajecten in WP Diepenbeek/Hasselt - 7 trajecten in WP Neerpelt - 6 trajecten in WP Tessenderlo - 2 trajecten in WP Tongeren - 13 personen jonger dan 30 jaar, 26 van 30 tot 50 jaar, 5 ouder dan 50 jaar Veiligheid en preventie op het werk Omdat we onze medewerkers graag gezond op het bedrijf zien aankomen en even gezond weer zien vertrekken en thuis komen, geven we veel aandacht aan veiligheid en preventiemaatregelen. Via aanschouwelijke rapporten bij gebeurlijke arbeidsongevallen, trachten we aan te geven hoe een - Om de risico s voor onze medewerkers op een dynamische manier te beheersen en te beheren, namen we een aantal maatregelen die in de loop van 2013 werden uitgevoerd. Zo werden de arbeidsongevallen telkens aan een grondig onderzoek ontworpen om er de nodige conclusies en waarschuwingen uit te kunnen trekken. Er werd nieuwe arbeidskledij geïntroduceerd die ergonomische en veiliger is. We organiseerden voor het 5S- team opleidingen in veiligheidsbewustwording. De mensen van het team werden ook opgeleid om die

20 20 ongeval(letje) kan gebeuren en - belangrijker - hoe dit specifieke arbeidsongeval vermeden zal kunnen worden in de toekomst. Tevens hebben we iedere maand een veiligheidsthema waarmee we telkens een ander veiligheidsitem in de picture zetten. Last but not least zijn we vorig jaar begonnen met een 5S-project (orde en netheid) en met veiligheidsambassadeurs die een opleiding volgden om mensen aan te spreken op risicovol gedrag en die niet alleen het veilig werken voorleven, maar, ook ogen en oren openhouden om onveilige situaties elders in het bedrijf te melden. Het project 5S werd opgestart met 14 personen (monitoren, doelgroepmedewerkers en valide medewerkers). Er werden al drie bijeenkomsten georganiseerd rond specifieke thema s zoals keuringskleuren bij ladders, algemene veiligheidsbewustwording, onderzoek van arbeidsongevallen en chemische agentia. Er werden concrete afspraken en opdrachten geformuleerd met als doel het veiligheidsbewustzijn te verhogen bij zowel de doelgroepmedewerkers, monitoren als leidinggevenden en het ter plaatse ondersteunen van het IDPBW. Realisaties JaarActiePlan In het JaarActiePlan zetten we de zaken die we in het daaropvolgende jaar willen realiseren of waar we aan willen werken. Dit JaarActiePlan wordt telkens voorgesteld op het Comité ter Preventie en Bescherming op het Werk. De leden kunnen het plan dan mee sturen en aangeven waar ze vinden dat de klemtonen moeten liggen. Voor 2013 zag het JaarActiePlan er uit als volgt: - Om de risico s voor onze medewerkers op een dynamische manier te beheersen en te beheren, namen we een aantal maatregelen die in de loop van 2013 werden uitgevoerd. Zo werden de arbeidsongevallen telkens aan een Enclave Scana Noliko

21 duurzaamheidsverslag 21 grondig onderzoek ontworpen om er de nodige conclusies en waarschuwingen uit te kunnen trekken. Er werd nieuwe arbeidskledij geïntroduceerd die ergonomische en veiliger is. We organiseerden voor het 5S-team opleidingen in veiligheidsbewustwording. De mensen van het team werden ook opgeleid om die veiligheidsbewustwording verder uit te dragen in de werkplaatsen en enclaves. In alle werkplaatsen organiseerden we veiligheidsrondgangen en specifiek in de nieuwe enclaves werden risicoanalyses uitgevoerd en een aangepast veiligheidsplan opgesteld. Last but not least werd de EHBO registratie geoptimaliseerd om nog een beter zicht te krijgen op alle grote en kleine ongevallen die zich voordoen. - De Preventiedienst zorgde ervoor dat de nodige documenten in verband met het vermijden van ongevallen en het aangeven van de risico s online ter beschikking gesteld werden via het nieuwe intranet. Tevens werden er explosieveiligheidsdocumenten en zoneringsdossiers batterijlaadstations opgesteld. - Vermits in het gebruik van arbeidsmiddelen altijd een risico schuilt, werkten we in 2013 verder aan het zo transparant en veilig mogelijk maken van de bediening van de machines, apparatuur en noodzakelijke instrumenten. Er werden risicoanalyses opgesteld voor zowel de machines en de lift als de hoogspanningscabines. De zeefdrukmachines werden extra beveiligd en er werden opleidingen georganiseerd in het veilig gebruik van de mobiele arbeidsmiddelen. - Dit alles werd op een transparante manier gecommuniceerd naar iedere betrokkene via het Veiligheidsthema van de maand en een Newsflash Arbeidsongevallen. 3.2 Taakstelling, verantwoordelijkheden en bevoegdheden Bedoeling is om de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van iedere omkaderingsmedewerker op een doorzichtige en ondubbelzinnige manier vast te leggen, op te volgen en bij te sturen. Met andere woorden te zorgen voor een duidelijke rolbeschrijving en daar de werving en selectie op af te stemmen. Op dit vlak werd in 2013 al een hele weg afgelegd. Het merendeel van de functieomschrijvingen werd geactualiseerd en moet enkel nog vrij gegeven worden. 3.3 Opvolgen en bevorderen van het functioneren van de medewerkers In 2013 vonden er functioneringsgesprekken plaats bij 36% van de doelgroepmedewerkers. Deze gesprekken resulteren in concrete werkpunten die dan verder opgevolgd worden. Het is de bedoeling om daar in momenten van laagconjunctuur extra aandacht aan te geven. Op die manier vermijden we economische werkloosheid. - Naar de ergonomie en het psychosociaal welzijn van de doelgroepwerknemers werd onderzoek gedaan en stelden we risicoanalyses op. - De inventarisering van chemische agentia en een risicoanalyse van de thermische omgevingsfactoren moesten de arbeidshygiëne bevorderen. - De noodplanning aangaande brandveiligheid werd bijgewerkt en nieuwe processen en instructies werden geïntroduceerd.

22 22 Werkplaats Hasselt - Groendienst

23 duurzaamheidsverslag Vorming, training en opleiding Opleidingen 2013 Gedurende het jaar 2013 volgden 550 mannen en 321 vrouwen een formele of minder formele beroepsopleiding. In het totaal ging het over uren Competentiemanagement Het ESF-project competent went liep verder in De doelstelling is de inzet, het beheer en de ontwikkeling van menselijk potentieel in de beschutte werkplaatsen optimaliseren door de verdere uitbouw van het bestaande competentiebeleid. Om dit te kunnen verwezenlijken in een tijd van steeds veranderende opdrachten en hogere kwaliteitseisen vanuit de klanten is een doeltreffende screening van competenties (kennis, vaardigheden en attitudes) van kandidaat werknemers, maar ook de herhaling hiervan bij onze reeds bestaande personeelsleden zeer belangrijk geworden. Dit gebeurt aan de hand van de MELBA-methodiek. Het competentieprofiel van nieuwe werknemers of werknemers met een specifiek jobdoelwit werd in kaart gebracht. Daarnaast werden de eisenprofielen voor specifieke functies verder in kaart gebracht. In het kader van een aantal uitdovende werkopdrachten en de beperkte inzetbaarheid van een aantal zwakkere werknemers werd een deel van de werknemers van de werkplaats Diepenbeek, Hasselt en Maaseik ook opnieuw gescreend zodat hun competentieprofiel vergeleken kan worden met profielen van andere werkopdrachten om alzo hun verdere inzetbaarheid binnen Bewel te kunnen realiseren Situationele tools werkplaatsen met hoge economische werkloosheid. Deze opleidingen gaan over verschillende thema s: hygiëne, zich flexibel opstellen, zich gedisciplineerd opstellen, omgaan met conflicten, kwaliteit bewaken, veilig werken, grensoverschrijdend gedrag, communiceren, samenwerken, omgaan met stress, arbeidsattitudes en instructies opvolgen POP Ook het ESF-project betreffende persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP) liep verder. Het doel van een POP is tweeledig: enerzijds het werken naar behoud/versterking van het functioneren in al zijn facetten binnen de huidige tewerkstelling, anderzijds de mogelijkheden naar doorstroming (intern/ extern) bespreekbaar maken. In beide gevallen staan ontwikkelen en leren centraal. Het opmaken van een POP heeft als doel om de persoonlijke ontwikkeling binnen de werkcontext in kaart te brengen en op te volgen. In eerste instantie richt een POP zich op zaken die te maken hebben met het werk. Maar alle andere zaken (bijvoorbeeld uit de privésfeer) die een invloed hebben op hoe iemand op het werk functioneert, kunnen onderdeel uitmaken van een POP. In 2014 zal de verdere implementatie hiervan een aanvang kennen DAZ Het project arbeidszorg doorstroom (DAZ) kwam in 2013 op kruissnelheid. Er werden 15 DAZ-trajecten opgezet, waarvoor een module empowerment ontwikkeld werd en de samenwerking met een partner zorg (LITP) werd op poten gezet. Ook de stages op de werkvloer van onze eigen arbeidszorgmedewerkers, maar ook van deze van andere arbeidszorginstanties kregen vorm. Daarnaast liep ook het ESF-project Situationele Tools verder. Een aantal monitoren en medewerksters van de medicosociale dienst werden ingeschakeld om opleidingen van het project situationele tools te geven aan de doelgroepmedewerkers in de

24 24 Enclave Scana Noliko

25 Strategische partnerschappen 4 4 Samenwerkingsverbanden & middelen Bewel is lid van en zetelt in het Bestuur van: - Amfion vzw, de koepel van de Sociale Werkplaatsen en de Beschutte Werkplaatsen. - Vlab vzw, de Federatie van Beschutte Werkplaatsen. We hebben tot op heden nog geen systeem van structureel overleg met onze belangrijkste stakeholders opgezet. Sporadisch en ad hoc gebeurt er wel overleg. Zo voerden we in 2013 bijvoorbeeld een onderzoek naar het psychosociaal welzijn bij onze doelgroepwerknemers. We onderhouden uiteraard ook het contact met onze klanten, met specifieke aandacht voor onze top-20 klanten. Respons vanuit de omgeving krijgen we via de bedrijfsbezoeken vanwege verscheidene ondernemingsclubs of tijdens informele contacten met koepelorganisaties VKW en VOKA. Tenslotte zetelen in onze Raad van Bestuur ook vertegenwoordigers van de gemeenten waar Bewel een werkplaats heeft. Voor het uitwerken van het MVO-sectorpaspoort, dat de relevante thema s en indicatoren omvat die in dit duurzaamheidsverslag aan bod komen, werden de stakeholders echter wel formeel betrokken. Die werkwijze werd eerder, onder paragraaf 2.1, al uiteengezet. 4.2 Beheer van infrastructuur, uitrusting en middelen Bewel maakt, zoals reeds eerder vermeld, deel uit van de sector van Beschutte werkplaatsen. Verspreid over Limburg hebben we 10 vestigingen waarvan er 8 in eigendom zijn. De andere 2 vestigingen huren we respectievelijk van de gemeenten Neerpelt en St.-Truiden. Wat betreft de ligging van al deze vestigingen kunnen we zeggen dat: 6 van de 10 vestigingen zijn gelegen in industriegebied, met name St.-Truiden,Tongeren, Heusden, Tessenderlo, Opglabbeek en Maaseik 2 vestigingen gelegen zijn in gebieden voor ambachtelijke bedrijven, zijnde Diepenbeek en Hasselt en de overige twee vestigingen, Neerpelt en Genk, gelegen zijn in woongebied. Wat betreft de geografische ligging van al deze Bewel-vestigingen ten opzichte van waardevolle ecologische gebieden, kunnen we stellen dat er geen enkele vestiging onmiddellijk grenst aan een natuurgebied, vogel- en/of habitatgebied, ramsargebied of dergelijke. In dit kader heeft Bewel dan ook zelf geen specifiek beleid uitgewerkt rond biodiversiteit of rond het inventariseren, onderhouden, in stand houden of uitbreiden ervan. Dit neemt niet weg, dat Bewel rekening houdt met zijn omgeving. Zowel bij het uitvoeren van onderhouds-en groenwerkzaamheden in ons eigen vestigingen als bij klanten trachten we de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Dit doen we door het zoveel mogelijk pesticidevrij beheren van de eigen werkplaatsen, maar ook bij klanten of, indien niet anders mogelijk, het gebruik tot een minimum te beperken. We verzamelen en composteren het eigen GFT-afval afkomstig uit refter, stimuleren het composteren bij klanten en gebruiken mulchingkits op de grasmaaiers. Het groenafval wordt selectief ingezameld en afgevoerd naar een erkend verwerker. Rondom de werkplaatsen wordt zoveel mogelijk groen aangeplant. Wat betreft de fauna en flora op onze vestigingen hebben we tot op heden geen weet van bedreigde dier- en plantsoorten op enige vestiging van Bewel. Een specifiek onderzoek hieromtrent werd echter nooit uitgevoerd.

26 Infrastructuur Met zijn 10 vestigingen, verspreid over heel Limburg, heeft Bewel een heel arsenaal aan zowel gebouwgerelateerde als productiegerelateerde middelen. Elke vestiging is wel uitgerust met de standaard gebouwgerelateerde installaties, onder andere een HVAC-installatie (verwarming, koeling, airco), al of niet een hemelwaterrecuperatiesysteem, enz en een aantal standaard productiegerelateerde installaties zijnde hef- en hijstoestellen, foliewikkelaars, afvalcontainers, Afhankelijk van de activiteiten die uitgevoerd worden in een bepaalde werkplaats, wordt dit aangevuld met de nodige productiegerelateerde installaties, waaronder bandoleerders, sealtafels, zeefdrukmachines, transportbanden, enz. Om een duidelijk zicht te krijgen op alles wat Bewel in huis heeft dat onderhoud kan vereisen, zijn we eind 2012 gestart met het in kaart brengen van alle installaties en machines - in eerste instantie alles boven een aankoopwaarde van en inventariseren we in een professioneel facilitair management systeem:. (FMS) Het spreekt voor zich dat het ontzettend moeilijk is om een overzicht te houden op wat er allemaal in gebruik is, laat staan welke status al die voorwerpen hebben. Het FMS heeft tot doel hier wat meer duidelijkheid in te creëren. Het systeem moet tevens het werken met en onderhouden van alle mogelijke apparaten, installaties, machines en HVAC-toestellen overzichtelijker maken en vergemakkelijken Onderhoud infrastructuur, uitrusting en middelen Afhankelijk van de herstellingen en het onderhoud van onze infrastructuur, onze installaties, zal dit ofwel door onze eigen diensten uitgevoerd worden dan wel door externen. Om de impact bij deze onderhouds- en herstellingswerkzaamheden te beperken worden de nodige voorzorgsmaatregelen zowel naar veiligheid als naar milieu in acht genomen. Dat houdt onder andere in: - bij werkzaamheden met vuur of open vlam dienen voor aanvang van de werken de nodige vuurvergunningen afgeleverd te worden en dient de IDPBW in kennis gesteld. - indien bij het onderhoud of bij de herstelling specifieke afvalstoffen vrijkomen, worden deze zoveel als mogelijk selectief ingezameld. - specifiek afvalwater afkomstig van de werkzaamheden, wordt apart opgevangen en afgevoerd naar een erkende verwerker. Bij aankoop van installaties zoals hef- en hijstoestellen, foliewikkelaars, met andere woorden installaties die frequent en intensief worden gebruikt, wordt ook steeds een onderhoudscontract afgesloten. Met zo n periodieke onderhoudsbeurt wordt het toestel met een bepaalde regelmaat gecontroleerd en kunnen kleine defecten onmiddellijk opgespoord en hersteld worden. Dit vermijdt in sommige gevallen grotere onderhouds-en vervangingskosten en beperkt de impact. Het groenonderhoud rondom de gebouwen wordt uitgevoerd door de vestiging zelf en/of door onze eigen groendienst Materialenbeleid Bewel voert diverse activiteiten uit gaande van zeefdruk tot (her)verpakking, textielconditionering en groenonderhoud. Bij al deze activiteiten proberen we in eerste instantie de milieurisico s voldoende in te schatten en vervolgens ook de impact op het milieu te beperken. Dit doen we door het uitvoeren van diverse metingen en periodieke rondgangen. Één belangrijke activiteit vormt het verpakken/herverpakken van diverse goederen gaande van textiel en drank tot voeding en medische materialen. Maar in het merendeel van de gevallen worden zowel het te verpakken product als het verpakkingsmateriaal zelf aangeleverd door de klant. Bewel zelf heeft hier weinig inspraak in en voert voorlopig zelf ook geen actief beleid hieromtrent. Voor een minderheid van klanten kopen we zelf verpakkingsmaterialen aan. Om de afvalberg te verminderen, trachten we daar waar mogelijk, kartonnen dozen te hergebruiken. Bij voorkeur gebruiken we herbruikbare verpakkingsmaterialen, zoals

27 DUURZAAMHEIDSVERSLAG 27 plastieken bakken i.p.v. kartonnen dozen.. Voor het transport van goederen maken we gebruik van EUR/CHEP paletts of hergebruiken we daar waar mogelijk ontvangen wegwerppaletten. Van de materialen die we aankopen is het afzonderlijke recyclagepercentage momenteel niet gekend. 4.3 Financieel beheer Beschutte werkplaatsen zijn bedrijven die binnen een economische context aangepast en betaald werk met de noodzakelijke begeleiding verschaffen aan specifi eke door de overheid erkende doelgroepen. De overheid kent ondersteuningspakketten toe aan de werkgever ter compensatie van het rendementsverlies van de werknemer, alsook de intensievere begeleiding. Daarnaast moeten nuttige en lonende activiteiten en kwalitatieve dienstverlening aan onze klanten en stakeholders ertoe bijdragen dat de werkplaatsen fi nancieel leefbaar zijn. Bewel heeft een toegevoegde waarde van 1,1 mio Euro ( ,87) gecreëerd, door inzet van gedeeltelijk gesubsidieerde arbeid, goederen en diensten en deze om te vormen tot een waardevermeerdering aan goederen van derden. We halen naast de eigen inkomsten een groot gedeelte van de inkomsten bij de overheid. Deze bestaan voornamelijk uit de toelage voor lonen en sociale lasten beheerd door de Sociale economie, sociale Maribel, kapitaalsubsidies (inclusief Vipa, Efro en nationale loterij dossiers) en arbeidszorgprojecten. Het beleid van Bewel is gericht op het behalen van meer dan 50% van de inkomsten met eigen middelen. In het verleden werden EFROsubsidies ontvangen. De afschrijvingen op deze subsidies bedroegen in euro. De overige subsidies zijn van Belgische aard. Bewel heeft geen aandeelhouders. Via de groendienst creëren we een toegevoegde waarde aan onze samenleving. Een berekening kunnen we hiervan niet maken aangezien we geen zicht hebben op de impact van de verbetering van de openbare ruimte op de lokale bewoners of het toerisme. Hoe dan ook creëren we met de groendienst aangenamere publieke ruimtes en werkomgevingen in onder meer de steden Hasselt, Bilzen, Genk en Diest en bij bedrijven als Essers. Dit zijn de top 5 klanten van de groendienst; ze creëren samen 75% van de omzet. De tabel hieronder geeft de kerncijfers uit de jaarrekening Bedrijfsinkomsten , ,75 Waarvan tewerkstellende maatregelen en subsidies , ,74 Personeelskosten , ,81 Brutomarge , ,13 Resultaat boekjaar , ,90

DUUR ZAAM HEIDS VERSLAG

DUUR ZAAM HEIDS VERSLAG DUUR ZAAM HEIDS VERSLAG 2013 3 Inhoud VOORWOORD 5 LEIDERSCHAP 7 Missie, visie en waarden Organisatie-inrichting Betrokkenheid van de medewerkers BELEID & STRATEGIE 11 Strategische en operationele doelen

Nadere informatie

Bewel VZW. Mens en maatwerk Matching on the job. Patrick Nelissen. algemeen directeur Marc Martens. voorzitter

Bewel VZW. Mens en maatwerk Matching on the job. Patrick Nelissen. algemeen directeur Marc Martens. voorzitter Bewel VZW Mens en maatwerk Matching on the job Patrick Nelissen. algemeen directeur Marc Martens. voorzitter Liesje Schepens Bewel VZW Wie zijn we? Wat doen we? Wie kan terecht bij onze organisatie? Matching

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

Op weg naar een nieuw MAATWERKDECREET

Op weg naar een nieuw MAATWERKDECREET Op weg naar een nieuw MAATWERKDECREET Kader - situering Vlaams Regeerakkoord Sociale Economie => 2 pijlers: Lokale Diensteneconomie Maatwerk Beschutte werkplaatsen Sociale werkplaatsen Invoegmaatregel

Nadere informatie

Hoe kan een lokaal bestuur samenwerken met Beschutte en Sociale Werkplaatsen? - Chantal Swerts -

Hoe kan een lokaal bestuur samenwerken met Beschutte en Sociale Werkplaatsen? - Chantal Swerts - Hoe kan een lokaal bestuur samenwerken met Beschutte en Sociale Werkplaatsen? - Chantal Swerts - Beschutte werkplaatsen Sociale werkplaatsen Andere partners voor het lokale bestuur: Collectieve invoegafdeling

Nadere informatie

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen 3270102 Beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Sociale werkplaatsen

Nadere informatie

3 redenen voor een duurzaamheidsverslag. 1. Voor onze stakeholders 2. DNA van Pro Natura 3. Interne communicatie

3 redenen voor een duurzaamheidsverslag. 1. Voor onze stakeholders 2. DNA van Pro Natura 3. Interne communicatie 3 redenen voor een duurzaamheidsverslag 1. Voor onze stakeholders 2. DNA van Pro Natura 3. Interne communicatie Over het verslag Tweejaarlijkse publicatie Volgens GRI4 (tabel) Met de stakeholders: bepalen

Nadere informatie

Logo organisatie. EFQM Excellence. Organisatie naam

Logo organisatie. EFQM Excellence. Organisatie naam Logo organisatie EFQM Excellence Recognised for Excellence Organisatie naam Verantwoordelijke (België) 2004 EFQM Het is de bedoeling van EFQM om het algemene gebruik van dit materiaal binnen bedrijven

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Duurzame integratie van kansengroepen in het arbeidsproces vanuit het Kwaliteitsgroeimodel en de vernieuwingen in de sociale economie

Duurzame integratie van kansengroepen in het arbeidsproces vanuit het Kwaliteitsgroeimodel en de vernieuwingen in de sociale economie Duurzame integratie van kansengroepen in het arbeidsproces vanuit het Kwaliteitsgroeimodel en de vernieuwingen in de sociale economie Erik Conings Kwaliteitsauditcel ESF-Agentschap Vlaanderen MISSIE ESF

Nadere informatie

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 Inhoud - Aantal niet-werkende werkzoekenden - Tewerkstelling (koppen) binnen zes werkvormen sociale economie - Beschutte

Nadere informatie

Resultaten inventarisatie en behoefteonderzoek vorming

Resultaten inventarisatie en behoefteonderzoek vorming Resultaten inventarisatie en behoefteonderzoek vorming 1. Gegevens respondenten 32 sociale werkplaatsen en/of arbeidszorgcentra werkten mee aan de vragenlijst. Deze groep bestond voor 38% uit sociale werkplaatsen

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

Woensdag 16 februari 2011 Nevele, Raadzaal

Woensdag 16 februari 2011 Nevele, Raadzaal Woensdag 16 februari 2011 Nevele, Raadzaal WAT? Een beschutte werkplaats is in de eerste plaats een tewerkstellingsplaats voor werkwillige personen met een arbeidshandicap die tijdelijk of definitief niet

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE)

INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE) INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE) Kleine ondernemingen (

Nadere informatie

evolutie omzet 0,00 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

evolutie omzet 0,00 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 WERKING evolutie omzet 80000,00 70000,00 60000,00 50000,00 40000,00 30000,00 20000,00 10000,00 0,00 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Ondanks

Nadere informatie

3 Inhoud VOORWOORD 5. 2. BELEID EN STRATEGIE 17 2.1 Strategische doelen 2.2 Operationeel plan

3 Inhoud VOORWOORD 5. 2. BELEID EN STRATEGIE 17 2.1 Strategische doelen 2.2 Operationeel plan 3 Inhoud VOORWOORD 5 1. DE ORGANISATIE 7 1.3 Missie, visie en waarden 1.4 Organisatie-inrichting 1.4.1 Structuur 1.4.1.1 Bestuur en management 1.4.1.2 Bestuurlijke activiteiten(nieuw) 1.4.1.3 Organogram(nieuw)

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

BIVV - jaarverslag 2012 strategie. Jaarverslag

BIVV - jaarverslag 2012 strategie. Jaarverslag BIVV - jaarverslag 2012 strategie Jaarverslag 2012 1 Het BIVV als werkgever Een uitgebalanceerd beleid Begin 2012 werd Sofie Questier als HR-Manager aangetrokken, met als opdracht een professioneel personeelsbeleid

Nadere informatie

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Deze QR-code brengt u naar een Youtube afspeellijst met de getoonde filmpjes. U kunt in de digitale versie van dit document ook hier klikken om naar

Nadere informatie

AGENDA 1. Voorstelling SOWEPO vzw 2. Doelgroep 3. Begeleiding 4. Activiteiten 5. Aandachtspunten

AGENDA 1. Voorstelling SOWEPO vzw 2. Doelgroep 3. Begeleiding 4. Activiteiten 5. Aandachtspunten Welkom! AGENDA 1. Voorstelling SOWEPO vzw 2. Doelgroep 3. Begeleiding 4. Activiteiten 5. Aandachtspunten MISSIE Missie, visie en waarden Sowepo wil, voor iedereen met een beperking, de partner op maat

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Het maken van een duurzaamheidsbeleid

Het maken van een duurzaamheidsbeleid Het maken van een duurzaamheidsbeleid Workshop Lekker Betrokken! Phyllis den Brok Projectleider Lekker Betrokken! phyllis@phliss.nl 06-22956623 hhp://www.phliss.nl/lb.html Duurzaamheid Definitie duurzaamheid:

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Kluisbergen

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Kluisbergen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Duurzaamheid bij VDAB

Duurzaamheid bij VDAB Duurzaamheid bij VDAB De weg naar duurzaamheid De wnaar duurzaamheid 2 3 We zijn de meest duurzame overheidsonderneming binnen de Vlaamse overheid 4 5 6 Interviews directie 7 1.Hoe belangrijk is duurzaamheid

Nadere informatie

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling.

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling. Welkom bij de Personeelspeiling 2018. Als medewerker beantwoord je 46 vragen over hoe jij je job ervaart. Als manager krijg je nog 17 bijkomende vragen over het functioneren en het personeelsbeleid van

Nadere informatie

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit. KONINKLIJK BESLUIT van 24 JUNI 1998 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen,

Nadere informatie

WSE Arbeidsmarktcongres 7 februari Laura Jacobs, Vicky Heylen en Caroline Gijselinckx HIVA- KULeuven

WSE Arbeidsmarktcongres 7 februari Laura Jacobs, Vicky Heylen en Caroline Gijselinckx HIVA- KULeuven Doorstroom van doelgroepwerknemers uit de sociale inschakelingseconomie Analyse van de arbeidsmarktpositie en duurzaamheid van het werk van uitstromers uit de invoegmaatregel, werkervaring en de sociale

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Technisch Instituut Heilige Familie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Technisch Instituut Heilige Familie Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code Advies deontologische code voor loopbaandienstverlening Inhoud Op 2 december 2003 vroeg de Vlaamse Minister van Werkgelegenheid en Toerisme R.

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben.

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben. STAKEHOLDERDIALOOG Op verschillende momenten gedurende het jaar onderhouden we nauwe contacten met diverse stakeholders. Transparantie is een van de belangrijkste grondslagen voor onze bedrijfsvoering

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Rol: clustermanager Inwoners

Rol: clustermanager Inwoners Datum opmaak: 2017-08-24 Goedgekeurd door secretaris op: Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Definiëren van de missie, visie en strategie van de cluster inwoners en plannen, organiseren,

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- Outplacement werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen en

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

AANWEZIGHEIDSBELEID WESTLANDIA. 9 februari 2017 Jan Lernout Manager Personeel & Dienst Sociale Begeleiding. Toelichting Project

AANWEZIGHEIDSBELEID WESTLANDIA. 9 februari 2017 Jan Lernout Manager Personeel & Dienst Sociale Begeleiding. Toelichting Project AANWEZIGHEIDSBELEID WESTLANDIA 9 februari 2017 Jan Lernout Manager Personeel & Dienst Sociale Begeleiding Toelichting Project 2014-2015 1 Westlandia in een notedop Maatwerkbedrijf Beschutte Werkplaats

Nadere informatie

a) Hoeveel van deze doelgroepmedewerkers verkregen een erkenning van bepaalde duur (2 jaar)?

a) Hoeveel van deze doelgroepmedewerkers verkregen een erkenning van bepaalde duur (2 jaar)? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 221 van SABINE VERMEULEN datum: 12 januari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Doelgroepmedewerkers sociale-economiebedrijven - Erkenning

Nadere informatie

1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt

1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt Absenteïsme beleid Inhoud 1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt 2. Maatregelen bij absenteïsme 3. Kosten van ziekteverzuim 4. Ziekteverzuim volgens de kenmerken van de werkgever 5. Ziekteverzuim

Nadere informatie

Groep Maatwerk. Werkgeversfederatie

Groep Maatwerk. Werkgeversfederatie Groep Maatwerk Werkgeversfederatie 1 Vertegenwoordigen alle 49 voormalige Vlaamse BW Externe opdracht: belangenbehartiging, informatieverspreiding promotie Interne opdracht (leden): informatieuitwisseling

Nadere informatie

INTERNATIONALE LUCHTHAVEN OOSTENDE-BRUGGE H.R.M. 2013

INTERNATIONALE LUCHTHAVEN OOSTENDE-BRUGGE H.R.M. 2013 PERSONEEL Op 31/12/2013 telden we 121 personeelsleden bij de DAB Luchthaven Oostende. We kennen een daling van 9 personeelsleden ten opzichte van 31/12/2012. In de loop van 2013 werden 4 beveiligingsagenten

Nadere informatie

Ontwerpdecreet Maatwerk bij collectieve inschakeling

Ontwerpdecreet Maatwerk bij collectieve inschakeling Ontwerpdecreet Maatwerk bij collectieve inschakeling Maatwerkdecreet => doelstelling Het maatwerkdecreet heeft tot doelstelling om een kader te creëren voor collectieve professionele inschakeling van de

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Bedrijfseconomisch Deskundige (m/v) Doelstelling van de functie Als bedrijfseconomisch deskundige geeft u mee dagelijkse leiding

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Beschutte werkplaatsen

Beschutte werkplaatsen Beschutte werkplaatsen Het programma Beschutte werkplaatsen (BW) zijn wellicht de oudste vorm van sociale economie ondernemingen. Ze bestonden reeds in de jaren vijftig, maar werden voor het eerst gereglementeerd

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Vereniging Zonder Winstoogmerk (vzw): legale term voor een non profit vereniging in België.

Vereniging Zonder Winstoogmerk (vzw): legale term voor een non profit vereniging in België. www.socialbiz.eu Sociale Onderneming Informatiefiche T ATELIER (BELGIË) Opgericht in 2000 Rechtsvorm Vereniging Zonder Winstoogmerk (vzw): legale term voor een non profit vereniging in België. Sector Werkgebied

Nadere informatie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen De SOBANE-strategie De preventiestrategie SOBANE (Screening, Observation, Analysis, Expertise) en de DEPARIS-opsporingsmethode gaan

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 25/07/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Sector beschutte werkplaatsen. Memorandum Vlaamse verkiezingen 25 mei 2014

Sector beschutte werkplaatsen. Memorandum Vlaamse verkiezingen 25 mei 2014 Sector beschutte werkplaatsen Memorandum Vlaamse verkiezingen 25 mei 2014 VLAB, de werkgeversorganisatie die alle 54 Vlaamse beschutte werkplaatsen vertegenwoordigt, benadrukt het belang van de sector

Nadere informatie

Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid

Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid Onderzoekers: dr. Sophie Op de Beeck, dr. Eva Platteau en dr. Jolien Vanschoenwinkel Promotor: prof. dr. Annie Hondeghem Werkprogramma Arbeidsorganisatie

Nadere informatie

Sociale economie. Een boeiende kennismaking

Sociale economie. Een boeiende kennismaking Sociale economie Een boeiende kennismaking 1. Wat is sociale economie? De sociale economie bestaat uit verschillende bedrijven/initiatieven, die deze basisprincipes respecteren voorrang van arbeid op kapitaal

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Duurzame sociale balans

Duurzame sociale balans FOD Personeel en Organisatie Duurzame sociale balans 28/06/2016 versie 0.2 Duurzame Sociale Balans De federale overheid in cijfers Hierbij vindt u de tweede duurzame sociale balans (DSB). Dit jaarlijks

Nadere informatie

Barones Monique van Oldeneel tot Oldenzeel - Venture Philantropy FAQ. Selectiecriteria

Barones Monique van Oldeneel tot Oldenzeel - Venture Philantropy FAQ. Selectiecriteria Barones Monique van Oldeneel tot Oldenzeel - Venture Philantropy FAQ 1. Kandidaten Kan een feitelijke vereniging zich kandidaat stellen? Kan een coöperatieve die werkt met de waarden van de sociale economie

Nadere informatie

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V.

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. Westblaak 35 ROTTERDAM MVO? Doen wij zo! Datum: 27-01-2015 Inleiding MVO? Natuurlijk! Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO); werken aan economische

Nadere informatie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Onze mission statement Door dienstverlenende projecten rond fietsmobiliteit biedt Velo vzw opleidingskansen, werkervaring en tewerkstelling aan

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

A. Projectspecifieke indicatoren ten behoeve van thematische prioriteit 4 : Stedelijke ontwikkeling

A. Projectspecifieke indicatoren ten behoeve van thematische prioriteit 4 : Stedelijke ontwikkeling A. Projectspecifieke indicatoren ten behoeve van thematische prioriteit 4 : Stedelijke ontwikkeling 4.1. Voor EFRO-projecten onder operationele doelstelling: Ondersteunen van geïntegreerde stedelijke ontwikkelingsprojecten

Nadere informatie

Charter van gebruiker POD MI

Charter van gebruiker POD MI Charter van gebruiker POD MI Een charter aangaan is meer dan het droogweg meedelen van de werking van een nieuw project. Het is een overeenkomst, een engagement. Het houdt verwachtingen in voor de toekomst.

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Projectbeheerder

Functiebeschrijving: Projectbeheerder Functiebeschrijving: Projectbeheerder Functiefamilie dossierbeheerder externe aanvragen Voor akkoord Naam leidinggevende Louis Vervloet, afdelingshoofd Datum + handtekening Marjolein Van Den Broeck, Diensthoofd

Nadere informatie

Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder. Contract onbepaalde duur.

Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder. Contract onbepaalde duur. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder

Nadere informatie

Maatwerk en W². 2 decreten in de maak

Maatwerk en W². 2 decreten in de maak Maatwerk en W² 2 decreten in de maak 3 2 decreten in de maak Maatwerk: voorontwerp decreet goedgekeurd door de Vlaamse regering W²: werkdocument: wordt binnenkort voorgelegd op de Vlaamse regering wordt

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Hoog ziekteverzuim in Limburg

Hoog ziekteverzuim in Limburg PERSBERICHT Hoog ziekteverzuim in Limburg Limburgse werknemers zijn meest ziek in vergelijking met andere Vlaamse provincies Hasselt, 24 november 2016 Limburgse werknemers hebben het meest aantal ziekte-uren

Nadere informatie

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK.

Je ontwikkelt een gedeelde HR-visie en vertaalt deze in strategische doelstellingen, die passen binnen het strategisch meerjarenplan van KORTRIJK. Functiebeschrijving HR - Manager KORTRIJK Functiegegevens Functiebenaming: Team: Loonschaal: HR-manager KORTRIJK P & O (Loon & Tijd + HR) A5a-A5b Plaats in de organisatie Je bent lid van het managementteam

Nadere informatie

ESF Vlaanderen OP 2014-2020 Sociale Economie Caroline Meyers. caroline.meyers@esf.vlaanderen.be. Opbouw OP 2014-2020

ESF Vlaanderen OP 2014-2020 Sociale Economie Caroline Meyers. caroline.meyers@esf.vlaanderen.be. Opbouw OP 2014-2020 ESF Vlaanderen OP 2014-2020 Sociale Economie Caroline Meyers caroline.meyers@esf.vlaanderen.be Opbouw OP 2014-2020 1 OP 2014-2020 Prioriteit 1, loopbaanbeleid curatief, 8i (werkzaamheid); 8ii (werkzoekende

Nadere informatie

Hilde Sels Ria Van Huffel Ria Van Looveren

Hilde Sels Ria Van Huffel Ria Van Looveren Een kennismaking met het TRIS-instrument Hilde Sels (hilde.sels@khk.be) Ria Van Huffel (ria.vanhuffel@vsko.be) Ria Van Looveren (riavanlooveren.br@skynet.be) 2011-06-10 2 Overzicht in stappen 1 Wat is

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

Toelichting GRI tabel

Toelichting GRI tabel Toelichting GRI tabel Bij de samenstelling van het verslag is zoveel mogelijk rekening gehouden met de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI), een onafhankelijke organisatie, gevestigd in

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

monitor begeleider sociale economie V E R R A S S E N D T E C H N IS C H

monitor begeleider sociale economie V E R R A S S E N D T E C H N IS C H De monitor/begeleider is naast de doelgroepwerknemer één van de belangrijkste personen in sociale economie bedrijven. Vandaag vindt de sociale economie steeds moeilijker monitoren/ begeleiders. Nochtans

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Nadere informatie

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP)

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Viona-studieopdracht WSE Arbeidsmarktcongres 11 februari 2015 Daphné Valsamis & An De Coen Agenda Methodologie Wat is een LDP? 10 vaststellingen uit het

Nadere informatie

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2016

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2016 DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2016 Inhoud Inleiding... 3 Methodologie... 3 Overzicht van de werknemers in de sociale economie... 5 Profielkenmerken van doelgroepwerknemers... 6 Regionale Spreiding...

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A4a - A4b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen door een dienst te leiden in lijn met de doelstellingen van het departement

Nadere informatie

Visiedocument en Activiteitenplan 2013

Visiedocument en Activiteitenplan 2013 Visiedocument en Activiteitenplan 2013 1. Inleiding In Leusden is in september 2006 gestart met het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Gemeente Leusden, het bedrijfsleven en de maatschappelijke

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw ACTIVITEITENVERSLAG 2009 CNL vzw Algemene informatie Gegevens Maatschappelijke zetel : Troisdorflaan 19 te 3600 Genk Ondernemingsnummer : 0812.690.546 Leden De vereniging bestaat uit volgende werkende

Nadere informatie

Vragenlijst Leeftijdsscan

Vragenlijst Leeftijdsscan De leeftijdsscan Dit document is een blanco vragenlijst ter voorbereiding van het invullen van de leeftijdsscan op www.leeftijdsscan.be. Die website helpt u in real time om een duidelijk beeld te vormen

Nadere informatie

Functiekaart Diensthoofd

Functiekaart Diensthoofd Functiekaart Diensthoofd 1. Hoofddoel van de functie: Leiding geven aan de eigen dienst en een bijdrage leveren aan het beleid van de organisatie teneinde een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de cliënten

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool (VTS)

Vlaamse Trainersschool (VTS) Infosessie Vlaamse Kwalificatiestructuur 1 (VTS) Infosessie Impulssubsidies 2 Te bespreken punten Structuur en aanbod Sterktes van competentieprofielen voor Sport Welk traject werd er afgelegd Huidige

Nadere informatie

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Mission: Creating Responsible Business in society Vision: Sustainability Coach Values: Responsibility & Respect Ons Engagement geïntegreerd

Nadere informatie

Leidinggeven bij de stad Antwerpen

Leidinggeven bij de stad Antwerpen Visietekst Leidinggeven bij de stad Antwerpen 1. Inleiding Leidinggevenden zijn sleutelfiguren in onze organisatie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zorgen voor de vertaling van doelstellingen naar concrete

Nadere informatie